Fräääänz, oh Frääänz!

TramsFrans:

jidhe

Imorse så tatuerade alltså Peter in ”diabetes” på armen. Bara så att ingen någonsin ska kunna missa det. Alltid bra att vara tydlig. Den borde vara ännu större! Att ha en liten text på armen känns inte alls tillräckligt om man verkligen vill att det ska framgå hur mycket diabetes man har.//TramsFrans

Frans, Åh Frans!
Mitt lilla gullplommon av snitziga inlägg och min partner i Anna Book-djungeln.
I de allra flesta fall lyfter jag dig till skyarna men idag vill jag faktiskt mula ner dig i en skämskudde större än min tuttklyfta för här trampar du verkligen i det berömda klaveret.

Varför? Jo, det ska jag berätta för dig min vän eftersom det verkar ha gått dig alldeles förbi.
Peter Jidhe har med största säkerhet inte tatuerat in diabetes på sin handled för att tala om för alla och skylta med sin sjukdom utan han har nog gjort det av samma anledning som min kompis Linnea.

Anledningen till att man tatuerar in ”diabetes” på sin handled är för att om man som diabetiker hamnar i insulinkoma eller på annat vis blir medvetslös som kommer personer på plats ta pulsen på dig – på handleden där din tatuering så lägligt sitter placerad – och omedelbart förstå att du har diabetes och inte exempelvis är SKITFULL och ge dig bästa tänkbara hjälp snabbt så att du slipper DÖ där på marken eller hamna i fyllecell och eventuellt dö även där.

Google is your friend!

Tack för tips, Tove!

 

36 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, åh, vad fel det blev. Vad arga alla är på honom. Aftonbladet är väl inte den bästa plattformen för sarkasm, därför tycker jag att det är synd att han flyttade över dit.

      Eller hur! De kommentarer han får på inläggen numer verkar mestadels bestå av personer som inte fattar att han skriver ironiskt.. Kom tillbaka Frans!

    Frans har rätt.
    Det finns inte någon med lika mycket diabetes som Peter. Peter presenterar sporten – och sin diabetes, Peter lägger ut en bild på en katt – och hash taggar diabetes, Peter intervjuar någon som berättar om hur barnen i Afrika lider – och tycker synd om sig själv för att han har diabetes.
    Peter är en superdiabetiker.
    Bra att uppmärksamma diabetes men han uppmärksammar mest sig själv.

      Du kanske ska se hans medverkan i Efter 10 imorse eller önska dig hans bok i julklapp så kanske du får lite mer empati för människor som lever med denna fruktansvärda sjukdomen.

        Har själv diabetes och det är så mycket mer än sprutor. Tar gärna sprutor. Inga problem. Däremot den kroniska dödsångesten, hjärnan som aldrig får vila, den kassa vården och att ha mjölksyra, huvudvärk, ibland tvingas ställa in planer för stt blodsockret är oförklarligt högt för att nästa stund dunder-reagera på insulinet och all kramp jag får.

        Mardrömmar om döden och låga sockervärden, lätt övervikt trots bra kost och samhället som tänker ”stackars dig som får ta sprutor, men du kanske inte skulle ätit godis som liten”. Folk som inte kan skillnad på typ 1 och 2 och att alltid bli dömd för att jag har en sjukdom som ”drabbar väl folk som lever osunt och hjälps med motion”.

        Det ÄR en säker dödsdom. Ni som inte har diabetes och pratar med en diabetiker som inte tycker det är någon biggie… grattis. Verkligen verkligen grattis.

    alltyså visst, tanken är fin, men jihde är så JÄVLA ÖVERDRIVEN med sin diabetes!! jag har själv diabetes typ 1 och visst, det är en förjävlig sjukdom att leva med, men jag blir fan procoverad över att läsa alla hans inlägg om hur han lider och offekoftan HELA TIDEN är på och alla hans enheter i låret blabla.

    Som sagt, Ja diabetes är ett helvete, men det finns fan en gräns på hur mkt man får gnälla och klaga för allmänheten. på riktigt….

      Nä, typ alla som har diabetes eller någon nära med svår diabetes fattar ju att det är parodierande. Mest sekundärkränkning känns det som, och jag får samma vibbar från det här inlägget.

      Alltså herregud vad Aftonbladet var ett stort misstag.

    Tycker det är jättebra att det syns, har varit med om en vän som misstogs för att vara stupfull men var dålig pga sin diabetes vilket är hemskt för den drabbade som måste ha hjälp.
    Jihde kanske ser sig om en offentlig talesperson för diabetes nu och jag orkar inte bry mig på om han hashtaggar diabetes i alla sin bilder…

    Jag tycker att Jihde gör ett bra jobb då han försöker öka medvetenheten om diabetes.

    Och bra inlägg CamCam.

    Fast det var ju roligt, nästan vara roligt faktiskt utan att vara elak. Synd att folk inte verkar fatta, tycker lite synd om Frans, tror inte han kommer till sin rätt på sin nya plattform.

    Är väl mer vanligt man söker halspulsen istället för handleden vid akutfall, så en halstatuering känns mer given. Mvh AT-läkaren

      Jobbar på en akutmottagning och tycker det är rätt bra att ta pulsen på handleden för det säger något om blodtrycket. Mest för att spara tid. Men jag är bara sjuksköterska..

        Har hjärtproblem sen barndomen och har fått pulsen mätt tusentals gånger, aldrig har det hänt att någon tagit pulsen på handleden, alla inkl jag själv har mätt på halsen. Men jag är ju bara en vanlig människa.

    Jag tyckte det var brutalt roligt när Frans skrev om att Jide hade en tävling där vinnaren fick följa hans insulinnivåer i realtid, haha.

    Jag älskar Frans, han är klipsk, rolig och prickar alltid rätt i sina observationer, men jag tror att hans talang är bortkastad på Aftonbladet. Läsarna verkar ju inte förstå hans humor alls.

    #backafrans 😛

      mmm jättekul.

      Har iofs aldrig hört tagas om någon som mäter insulin-nivåer efter insjuknande. Det ni menar är blodsockernivåer och inte det minsta roligt.

      Verkligen-inte-roligt.

    Klarade My Martens sina skriftliga prov för pt-licensen?

    Men vadå är det meningen att man som medmänniska ska veta att man ska ta pulsen där tatueringen är..? Är den inte mest bara till för att man ska veta att personen har diabetes? Tror tyvärr inte den hjälper så mycket i krissituationer när privatpersoner ska hjälpa, men kanske att vårdpersonal lägger märke till den..?
    Hursomhelst tycker jag inte Frans gjort fel direkt, och det blir liiiite konstigt när du kritiserar honom :p även om det är med kärlek

      Jag menar bara att om jag hade sett någon med en sådan tatuering hade inte jag tänkt något särskilt förutom att personen hade diabetes. Hade inte funderat något på puls eller om personen verkade full. Det behövs definitivt mer kunskap om sjukdomen… och en tatuering hjälper inte alls. Däremot hjälpte ju tv inslaget.

        Va? Nej du ska inte veta att ”du ska ta pulsen där tatuering är” .. ifall en människa ramlar ihop medvetslös och du tänker att oj jag måste göra något, jag kollar pulsen! Så kommer du se ”diabetes” och veta att det kan vara därför personen ramlat ihop

          Tyckte väl det var lite långsökt :p tolkade Camilla lite väl bokstavligt..?
          ”Anledningen till att man tatuerar in ”diabetes” på sin handled är för att om man som diabetiker hamnar i insulinkoma eller på annat vis blir medvetslös som kommer personer på plats ta pulsen på dig – på handleden där din tatuering så lägligt sitter placerad –”

            Jaa.. Tänk om de tar pulsen på Jihdes högra handled istället och missar hans diabetes! Han kanske kan tatuera mano-dep-dia på den högra sidan för säkerhets skull. ?

    Ja Gud vad alla är arga på Frans. Alltså har folk så dålig läsförståelse eller ligger det faktiskt nånting i pratet om kränkthetskultur? Frans skämtade ju om Jihde och att han är proffs på att ha diabetes, inte om diabetes i sig. Han sa ju inte heller nåt om att diabetessjuka är löjliga eller så.

    Det är ju jättebra att diabetes uppmärksammas, men måste han döpa sitt instagramkonto efter sin sjukdom??

    Grymt bra inlägg! Kika gärna in på min blogg och läs vad jag tankar om Margaux och Jakobs podd Parterapi.

    Min pappa har diabetes typ 1 och både han och jag tycker att Jihde är ganska överdriven. Så klart är sjukdomen olika för alla och det är särskilt allvarligt när det är små barn som får diabetes. Men Jihde får det att framstå som en säker dödsdom. Det är högre risk att dö i förtid, ja, men i ett längre perspektiv har riskerna för att dö i förtid eller drabbas av följdsjukdomar minskat väldigt mycket. Som jag uppfattat det behöver behandling bli mer individanpassad och hjälp till barn med diabetes behöver förbättras. Men Jihde skriver ju inte om något av detta på sin instagram, han skriver ju bara om antal enheter insulin han tar vid sina måltider eller låter folk tävla om att få ta del av hans blodsockernivåer. Så ligger ju ändå något i det Frans skriver, Jihde är världsledande på att ha diabetes.

    Snälla Frans, ta inte åt dig!!! Alltså jag tycker det är såååååå överdrivet kom igen liksom. Det är en liten humorblogg inte en världsledande opinionsblogg. Min mormor har diabetes och jag tyckte texten var rolig.

      Hoppas verkligen inte han tvingas ”pudla”…

      Kanske har han missat att folk skaffar tatueringar/smycken just för nödlägen, men jag tycker inte man kan anta det bara ifrån hans text, eftersom han ändå jobbar stenhårt på sarkasm.

      Cam kan såklart få sig en poäng för att ha kritiserat en av sina ”sötingar” ;D

    Peter J har uttryckt sig väldigt korkat när han ställer cancer och diabetes mot varandra. Där borde han ha tänkt sig för innan ha sa nåt!

    Jag skrattade högt åt detta inlägg av Frans! Som jag gör med de flesta av hans inlägg eftersom att ironin och sarkasmen är tydlig. Man förstår att (om man läser hans blogg kontinuerligt) han är väl medveten om att diabetesen i sig är allvarlig och tatueringen viktig. Men det är liksom svårt ta Jihdes instagram seriöst när han varvar med spänniga nakenbilder vid spisen.

    Tycker nästan du och Frans borde byta plattform haha. Frans rapporterar och du tycker. Där är er största skilland. Och även om du inte vill kalla dig skvallerblogg, så kommer det allt skvaller här emellan som ja, skrivits på internet, men inte offentligt.

    Sen är du den bloggen jag går in på först! Men jag hade önskat mer genomtänkta, roliga inlägg från dig som det var förr! För du är fan rolig Cam! Men ibland känns du stressad, pressad och humorn kommer inte fram i texterna. Det har blivit lite för mycket personlig vandetta mellan dig och vissa profiler som i alla falla jag tycker är tråkigt. Och din podd!! Var är den? Där tyckte jag verkligen att ”riktiga Cam Cam” kom fram! En mycket varmare person!

    Och om inte alla här vet nu hur en själv anmäler oanmälda reklaminlägg så vet jag inte vad! Det är för mig så tråkigt att läsa och vem som helst kan väl både läsa sig till och se vilka inlägg (oavsett om de är märkta eller ej) som är sponsrade.

    Och om ni andra inte håller med mig, så lets agree to disagree! Jag vill inte lämna denna blogg, jag vill bara ha lite mer kul här som det var förr ☺️

      Håller med om det mesta du skriver faktiskt! Jag hänger här, och så läser jag Onisiondrama, som har samma koncept som denna bloggen, men endast följer en enda, extremt dramatisk, person full av lögner.

      Känner att den andra bloggen håller högre höjd när det kommer till att sakligt ställa vad som faktiskt sagts emot vad som sagts tidigare. Denna blogg var också bra på det, men har halkat efter en del.

      När det kommer till reklamen… Det är ju svinbra att ha utbildat läsarna en del, så vi vet bloggarnas skyldigheter och kan kritisera/anmäla dem utan att behöva forska en massa själva. Det BLIR förvisso tråkigt att läsa om samma-samma om och om igen, men så fort det kommer något nytt med reklam (typ som hon som hade gjort en flik för reklam-info, var det kanske Engla?) så blir det enligt mig intressant igen.

      Jag hoppas stenhårt på att NG ska göra en liknande satsning fast på youtube-bevakning istället. Hade jag vetat lite mer om just svenska tubers så hade jag lätt sökt till att bli Cams kollega.

      Till Cam: om du inte redan kikat på Onisiondrama så rekommenderar jag varmt att kika in en sväng och se om du kan hitta lite fresh inspiration.

        Haha så olika man kan tycka. Jag tyckte att Egoinas flik var helt ointressant! Jag tycker att en endå förstår när det är ett reklaminlägg och då ställer jag mig således kritisk till varan. Däremot köpte jag en produkt som Therese Lindgren hyllat med inställningen att är den skit, ja då får jag skylla mig själv.

        Sen brukar jag tänka såhär; alla som är så arga på att bloggare/social media profiler väljer att inte markera ut – hur fungerar ni själva på er arbetsplats? Händer det aldrig att ni tar för lång rast, att ni tar med er telefonen vid toalettbesök, eller att ni pratar med en kollega om något olämpligt? Inget av detta är ju något ni får betalt för att göra, och som inte är okej. Ändå gör människor detta. Varför? Pratar man olämpligt och olovligt med en kollega på arbetstid få man ju betalt för att snacka skit. Jag kan tycka att det är lite samma sak. Fast på olika plan då haha. Kanske långsökt, men så resonerar jag i alla fall.

        Sen kan jag givetvis bli ofantligt trött på bloggar som Petras som ett tag överröstes med reklaminlägg. För mig är alltså inte grejen att inläggen är omarkerade – utan all jäkla reklam! Så tråkiga texter och bilder att jag blir helt off och vad gäller Petra har jag av den anledningen också slutat läsa hennes blogg nästintill helt.

          Kanske lät otrevlig i början av mitt svar! Inte meningen ☺️

        Korvis: du måste förklara den här Onisiondrama tumblrn? Jag fattar nada efter en googling t.om. Men det låter smaskigt..

    Men asså ÅH vad larvigt detta är. Har själv diabetes och JO, Peter Jihde är alldeles för mycket. Diabetes är en sjukdom att ta på allvar, men att göra den till såhär mycket allvar tror jag ger hämmar än hjälper. Främst för unga, som precis fått det. Att få höra som yngre att det är bara diabetes och det behöver inte påverka dig mer än vad de måste var jätteskönt, och skulle jag få ständigt inmatat att det är en dödlig sjukdom och allt vad det är så skulle jag nog tyckt det var ännu jobbigare.

    Det som är extra jobbigt är att Peter Jihde blir ”spokesperson” för ALLA diabetiker typ 1 i Sverige trots att t.ex. min och min systers åsikter är totalt olika mot honom, och han tar liksom all plats för alla diabeteker och tycker att han tar ”allas fight” vilket inte alls är uppskattat, iallafall inte hos mig.

    Så det Frans gjorde ser jag absolut inga problem med, och jag tycker alla icke-diabetiker inte ens har rätt att kommentera med. Man måste kunna skämta om saker. Frans är bäst.

      Åh vad jag håller med! Har haft diabetes typ 1 i 23 år, fick det som elvaåring, och känner verkligen INTE igen mig i Jidhe. Han ger mig typ dödsångest fast jag enligt mina läkare inte alls behöver ha det. Jag tycker Frans var rolig.

        Men jag känner igen mig i Jihde. Och det där vården tutat i oss ”det är bara att möta med insulin” leder bara till insulinresistens.

        Om ni mår bra och har ett medelsocker på 6 så gratulerar!

        Men jag, och många med mig, kan inte dricka en kopp svart kaffe utan att susa iväg till 16. Och att en som diabetiker ska kunna leva som en vanlig människa fick jag också höra. Det hjälpte inte mig utan fick mig bara att känna mig värdelös. Att se diabetes som en livshotande sjukdom, vilket det är, tar tillbaka seriositeten.

        Mår ni bra -kör! Men att marginalisera den stjälper de som inte har lika lätt. Att göra den allvarlig hjälper oss som har det svårare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.