Camimami passar på att förmedla sina tankar.

Jag passar på att skriva lite av mina tankar, nu när Camcam ligger och kräks någonstans… förhoppningsvis i en hink. Detta kommer inte att bli något putslustigt eller ironiskt inlägg, utan mer min oro för den generationen som växer upp idag.

Jag är den sista generationen som inte hade skolmat, utan fick äta kladdiga mackor som legat i skolväskan en hel förmiddag. Mjölken som halsades ur en gammal sirapsflaska, ska vi inte ens snacka om. Jag fick ofta gå till grannbonden och hämta mjölk. OBS! Mjölken var inte pastöriserad!  Jag fick aktivera mig själv. Mina första nya kläder fick jag när jag var runt 11-12 år. Innan dess var allt ärvt. Jag saknade inget och jag fick tillfälle att få ha tråkigt. Denna tråkighet utvecklade min fantasi, kreativitet och jag fick tid att tänka och fundera. (Vissa skulle idag kalla det för att meditera)

Jag har alltså lite att jämföra med, då jag vuxit upp i ”en annan värld” och har följt utvecklingen så här långt och jag blir lite orolig.

– Det öser reklam över oss från alla håll. Reklam, vars enda syfte är att vi ska köpa, köpa, köpa! Oftast saker vi inte behöver, men som man känner att man vill ha. (Alla andra har.och jag blir lite bättre som människa om jag har det.)

– Ju mer kvinnoförnedrande saker man kan läsa om på sociala medier, desto mer klär kvinnor av sig och lägger ut på Internet. Jag lägger ingen värdering i det, bara konstaterar och tycker det är konstigt.

-Bloggar, FB, Instagram och Twitter har bara ett enda syfte. Tjäna pengar! Jag har slutat läsa de stora bloggarna, för de är endast reklampelare för olika produkter och tjänster. Gör de inte reklam, måste de få klick på annat vis. Nakenhet, kvinnofientlighet eller åsikter ”from hell”. Allt för ett klick!

-Jag blir orolig över alla människor som lever sitt liv genom en skärm. Som jämför alla ”stajlade” bilder och texter med sitt egna ibland sunkiga liv och blir stressade, deprimerade och otillräckliga

Det finns mycket, mycket mer som oroar mig, men jag vill inte göra detta inlägg längre än det redan är. Jag vill rikta mig till unga människor som inte riktigt lärt sig att ”tänka på egen hand”och som inte kan se igenom all styling och filter. Det vi ser på sociala medier är inte sanningen… det är oftast en förljugen bild av sanningen, som vissa tjänar grova pengar på att förmedla till oss.

Over and out/Camimami

 

 

 

 

 

 

 

33 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Amen!

    Tack ❤️ Detta va verkligen något jag behövde läsa idag. Nyss hemkommen från psykavd pga min jävla depression. Funderar på att ha internet-förbud ett tag framöver. Varje gång jag slår på så möts jag av hur lyckliga o lyckade alla är. Visst finns det även dom som är brutalt ärliga om tex psykiskt lidande, tyvärr blir jag bara ledsen av sådant oxå.
    Usch internet är varkligen båda delar.vad ska man göra?!
    Hur lyckliga är ni andra här inne? Hur många har filter på sitt liv?

      Först vill jag ge dig en stor kram!

      Jag tycker att sociala medier är svårt, speciellt instagram där det cirkulera mycket utav sådant jag inte vill se, som till exempel brunbrända, smala, vältränade kroppar på en strand någonstans och som är svåra att få bort.

      Jag kämpar med en dålig självbild där jag inte tycker att min kropp duger och jag borde vara smalare. Jag försöker aktivt att inte se på konton som spär på den perfekta bilden av en kropp, men det är svårt när det cirkulerar överallt.

      Det jag har gjort är att avfölja allt och alla som visar upp en falsk bild av verkligheten. Jag följer ett flertal body positive konton istället för att peppa mig själv att jag duger som jag är.

      Jag är lycklig och älskar mitt liv, men det är svårt. Jag vet att nästan allt som visas upp är fejk och att de finns där för att vi ska konsumera.. Jag önskar att vi istället för att fokusera på konsumtion och girighet till pengar istället fokuserade på mänskligheten och varandra.

      – skulle gärna vilja veta vilken hjälp du fick på psyket. En kompis till mej fick bara ligga o titta upp i taket inget samtal eller stöd. Detta skriver ju tidningarna om att psykvården i Sverige är usel. Vet dom som hellre kämpar hemma för dom blivit så illa behandlade av psykiatrin. Så är du nöjd o mår bättre hoppas kram.

        Ang psyk, tror det varierar väldigt var i landet o vilken personal man möter. Inneliggande vård för mig innebär oftast att sätta in nya mediciner eller få behandlingar som görs på sjukhus (ect, anafranildropp) det finns tyvärr inte tid pengar resurser för att få en bra helhetsverkan som innerligaste tycker jag, å andra sidan tycker jag inte om att vara på sjukhus och vill ha så mycket av min vård som möjligt utanför sjukhusväggarna. Jag tror dock att man glömmer att psyk o personalen där oxå räddar många liv. Det kommer inte fram i media lika mycket som när det fallerar.

      Jag är 29 år och om jag är lycklig och älskar livet? Det gör jag men inte alltid. Jag har två höga utbildningar och har läst flera olika kurser men är arbetslös och bor hemma. Jag har ingen pojkvän och jag har inte många jag umgås med utöver min familj. Jag hade en hund men som nyligen gick bort och den nya valpen blev jag allergisk mot. Jag ser ständigt den så kallade lyckan på Facebook där mina kontakter skryter om sina jobb eller fester eller vad deras pojkvänner har gjort för dem medan jag hellre är ärlig än målar upp en fasad som inte finns. Som du märker har jag absolut inget filter för mitt liv och det vill jag inte. Varför ska jag hitta på något som inte stämmer? Vad tjänar det till? Jag är uppvuxen med en sjuk förälder som jag alltid har ställt upp för och gör ännu och jag har lärt mig att prioritera vad som är viktigt.

      Och det viktiga är inte att bli sedd eller få bekräftelse på sociala medier. Det viktiga är att hitta sin inre lycka och sedan ordnar sig allt runt omkring så småningom. Samhället är svårt men vi kämpar och vi har varandra. Ingen är ensam för alla har sina problem och ingen lever det perfekta livet som de ger sken av. Lita på mig: ingen gör det. ❤

      När mitt barn drabbades av cancer blev internet väldigt jobbigt, den nya vardagen i sjukhusmiljö var inte så hemsk som man kan tro, det var ju ingen dröm direkt men den gick att leva med. Sociala medier däremot var det jobbigaste som fanns, att se hur andra människor levde vidare sina liv. Jag kunde heller inte följa våra medpatienters liv eftersom de flesta hade värre komplikationer och det gjorde mig såklart rädd.

      Jag gav mig själv internetförbud och började ha tråkigt, livet blev snabbt ensamt, jag kunde inte träffa någon, jag hade knappt kontakt med någon utanför familjen. Det var skitjobbigt, men jag lärde mig att leva utan internet och istället leva mitt liv. Idag använder jag internet, men inte alls i lika stor omfattning som förr. Jag mår bättre än någonsin förr (min son också) men ibland behöver jag ta internetpauser för att hinna ta vara på livet.

      Jag är däremot tacksam för att sociala medier finns, på så sätt har ju kunnat skriva ett inlägg med uppdatering om läget istället för att svara på 20 sms.

      ❤️. Jag var inlagd ett tag i våras pga svår förlossningsdepression. När jag började tillfriskna tog jag bort min instagram, har visserligen ett konto för dottern men den är bara för familj & släkt. Håller inte längre på att kika på bilder där folk lägger upp rosa glittrande vardagsbilder. Man behöver inte ha ett toppfixat hem, supertränad kropp, märkeskläder och snyggaste mejken varje dag för att vara lycklig. Skit i hur alla andra gör/hur de ser ut och fundera på – vad vill jag? Vad gör mig lycklig, vad tycker jag om att göra? Det är okej att sitta hemma hela helgen under en filt och käka glass om man vill det. Det är okej att gå ut och plocka svamp en hel dag om man vill det. Det är okej att vara precis som man är och hur man är. Blev lite flummigt nu, sjukt trött efter körig dag…

      Vill bara skicka lite kärlek till alla som känner sig tomma i själen och mår dåligt! Livet kan vara skit ibland men det är värt att kämpa på – i den takt man orkar med ❤️.

    Ja du. Ända sedan antikens Grekland har gamlingarna ojat sig över den nya generationen. Det finns så många ”quotes” där äldre människor utrycker oro för den yngre generationen. Det var sto oro när böcker och tidningar blev vanliga: vad ska det bli av alla sociala interaktioner när alla bara sitter med näsan i boken? ??? Vi kan ju konstatera att det gick ganska bra. Poängen är att alla åldringar har i varje generation kritiserat de yngre och oroat sig över att det kanske är sluet på världen. Det är det inte. Det som kan få våra samhällen att falla isär är iaf ingen av dem anledningarna. Det har med ideologier att göra och tankesätt. Att man idag inte får kritisera vissa idéer är nog det farligaste för oss. Inte att kvinnor gillar att vara nakna, att det finns reklam och att folk gillar sina skärmar riktigt mycket. Kan de komma att ge oss en smäll? Kanske men då vaknar vi och gör saker annorlunda.

      Hehe…. och den yngre generation har alltid tyckt att äldres tankar är mossiga och inget nödvändigt att behöva lägga på minnet.

        @Camimammi: 1-0 ?

      Tyckte inte att Camimami varken ”ojade” sig eller kritiserade den ”nya generationen” utan hon skrev bara hur hon personligen kände det.
      Självklart är det som det alltid varit och kommer att förbli (så länge vår jord existerar) – att utvecklingen går framåt. Bra eller dåligt – det är upp till var och en att tycka.

      Även många i den yngre/nya generationen är märkbart bekymrade över skillnaden mellan ”hur det var förut” och ”hur det är nu”. För de flesta är medvetna om hur det var när deras föräldrar växte upp. Det finns tom 20-åringar som vet vad en Telex var… -:)

      Tänk vad olika man kan kan uppfatta en text, jag håller med om det camimami skrev men tycker inte det är riktat som kritik mot den yngre generationen. Det är ju inte den yngre generationen som skapat internetporren eller mobiltelefonerna. Om man ska skylla utvecklingen på någon så är det inte de unga vuxna i dagens samhälle. Det finns ju även många från den äldre generationen som är lika bra kolsupare så att säga, har träffat 50- åringar som är värre än många 20-åringar när det kommer till värderingar och som är väldigt snabba på att dömma andra.

    Tack underbara Camimami för att du sätter ord på precis vad jag också tänker <3. Är en 47-årig 5-barnmamma med bara söner, så orolig för hur deras kvinnobild formas av sociala medier, TV, kompisar osv. Gör mitt bästa för att göra dem till vettiga vuxna men det är inte lätt i dagen samhälle…

    Mitt i prick!!

    Tänkte faktiskt idag fy fan vad mycket reklam överallt. Får lust o flytta ut på landet o det kanske blir så.är mycket mer stressad nu änn för några år sedan. Vann jag pengar skulle jag börja resa direkt vill byta miljö. Stockholm är mest shopping o stress.

    Inget med inlägget att göra men Adde har gett svar på tal på sin instagram. Efterkonstruktioner och tyck-synd-om-mig-råååhh-försök … Små ungarna stöttar honom som vanligt..

    Ett mycket bra inlägg, väldigt tänkvärt!
    Go camimami!

    Sen kan man ju självklart välja att känna sig kränkt av det om man inte har nåt bättre för sig.. hahaha

    Hail to the Queen Camimami!!! Själv så lade jag av med Facebook (har varken insta, twitter eller annan smörja heller) när jag insåg att jag såg mer på andra familjer än vad jag såg på mina egna barn.

    Bra och klokt du skriver. Jag håller med dig, då är jag ändå yngre än du men håller med om att det är en skrämmande utveckling, då tänker jag inte just på reklam i bloggar men annat som kan ses i sociala medier och ja samhället i övrigt, samhällsklimatet, skrämmande. Krya på CamCam!

    Jag är 14, född 02, och helt ärligt önskar jag att jag inte hade fötts idag. Visst, mycket är bra idag, men för varje bra sak kommer det flera dåliga. Just nu har jag ångest inför framtiden; pengar, jobb, utbildning etc. Själv skulle jag älskat fått växa upp på 60-talet! ?

      Ja! Mycket bättre att leva i en tid då kvinnors självständighet, utbildning och arbete inte alls var lika självklart! Vem behöver sånt?

        Jag har full förståelse för att det kan kännas lockande. Tjejen har redan ångest för framtiden HoN ÄR 14 år?! Va fan är det lixom?! Har inte ens gått klart grundskolan o är orolig för sådant

      Elin, jag vill bli din kompis/ tant Fia. Camcam kan säkert förmedla både min blogg och min mail till dig :*

    Nej, hurbfolk kan läsa de ”stora” bloggarna förstår jag inte… Är ju verkligen bara reklam och de flesta har precis samma samarbeten.

    Allt i moderation vore väl kanske en bra sammanfattning av allas kommentarer? Eller har jag tagit mig för stora befogenheter nu?

      Fattar inte vad du menar?

    Matplatsen, House of Philia och Englas showroom är tre bloggar som borde användas som avskräckande exempel.
    De har drabbats av något som liknar allvarligt shoppingberoende, överkonsumtion, girighet och allmän statusfixering…
    Undrar hur HoP Petra skulle må utan en rik familj och man? Hur skulle Engla må utan alla drivor med kläder, skor och märkesväskor? Hur skulle Viktoria stå ut utan drösvis med weekendresor, kläder, ny inredning mm mm
    Allt materiellt verkar ta upp en otroligt stor del av deras liv och det är alltså DEN bilden de vill förmedla uppenbarligen.

    Ah… jag blir så frustrerad när jag läser om att unga tonåringar, redan mår dåligt när de tänker på framtiden.
    Jag känner att jag bara MÅSTE starta en blogg. Inte bara med en massa åsikter, utan kunna visa på ett lite annat sätt att leva/tänka… långt in i de Småländska skogarna.
    Men inte idag, för idag är det fredag och vi äter smaskensmat och jag tar ett glas vin

    ”Follow the money” är ett uttryck fler borde känna till. Det borde inte ens kallas för en konspirationsteori längre att saker och ting matas ut i media för att kontrollera oss. Helst ska vi konsumera och hänga upp oss på materiella ting, sådant håller dig nämligen distraherad från viktigare saker eller bevare mig… egna tankar!

    Det kommer bli värre, för att det funkar. Senaste exemplet på företagarnas inflytande är väl nordeas samarbeten med youtubers… nordea som investerat över 300 miljoner i oljeindustrin… Men så länge de vänder sig till unga på internet med en fejkad fasad om att de vill ”hjälpa dem förstå pengar” så kan de göra vad de vill. För när unga tror att de förstår pengar kommer de också tänka på dem och värdera dem och med större värde i pengar sjunker värderingarna i annat.

    Förlåt för tråkig och bitter uppsats. Jag sitter och fryser arslet av mig på en tågperrong.

    Jag förstår precis vad du menar!

    Du är klok du Camimami! ?

    Förslag; nåt sånt här inlägg i månaden, varannan vecka kanske? Dagens ungdom behöver all hjälp de kan få.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.