Varför ljuger Hannalicious och Molly Rustas om sin resa till Dubai?

Molly Rustas & Hannalicious:

maria2
Saxat från Hannas blogg

Molly och Hanna är just nu på en uppenbart sponsrad resa i Dubai men av någon outgrundlig anledning så vägrar de båda erkänna detta och reklammarkerar ingenting.
De ville få det att låta som att deras uppgradering till förstaklass business med Emerates var en ren slump men sanningen är den att ALLA som rest på den här sponsresan uppgraderats.

Hanna skriver om en dansk bloggare – Maria –  som de varit med där nere och hon skriver ut att det är rör sig om ett samarbete på sin Instagram bland annat så varför vägrar Molly och Hanna göra det?
För att verka mer världsvana och förmögna?

Även Annica och Marcelo är på samma resa och reklammarkerar alla sina inlägg.

maria

Tack för tips, Clara och ni andra!

35 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ska bli intressant att se hur de besvarar detta…

    Är så fruktansvärt trött på hur dom lurar deras läsare!

      Tror de sticker huvudet i sanden och ignorerar detta. Har gång på gång kommentarst Hannas blogg angående detta men kommentarerna släpps inte igenom.

        Då tycker jag vi alla går ihop och anmäler dom till KO! Efter en skattesmäll så kanske dom lär sig en gång för alla! 🙂

    Suck. Vet inte om de är lite korkade eller bara tror att läsarna är det? Sjukt uppenbart att Emirates inte uppgraderade dem av en slump!
    Intressant appropå intervjun du länkade till om Sandra Beijer. Fattar inte dessa sponsrade lyxresor till resmål, upplevelser och ställen som deras läsare (de flesta) aldrig kommer ha råd med? Målgruppen är ju helt fel. Rätta mig om jag har fel men jag förstår inte syftet (ur marknadsföringssynpunkt) med dessa sponsrade ”pressresor”, eller vad de nu brukar kalla dem.

    Annica och Marcelo har taggat scandibloggtrip på sina instagram bilder. Annica har skrivit i bloggen att det är jobbresa. Eftersom Molly och Hanna gjort exakt samma aktiviteter, bott på samma hotell så är deras resa sponsrad

    Där sjönk verkligen deras varumärken i mina ögon. Har ändå sett dem som ”nya generationens bloggare” som är seriösa.

    Det är även kul att ’Hannalicious’ avslöjar sigsjälv i bloggtexten när hon skriver att hon även träffade Maria under deras resa till Benidorm i somras..

    Benidorm som även det var en pressresa som varken Molly Rustas eller Hannalicious berättade om för deras läsare..

    Dessa 2 tjejer har 0 i trovärdighet!

      Pressresa betyder i detta sammanhang mutresa för bloggare.
      En riktig pressresa är något för journalister (dvs med presskort) och inte något som små bloggare får åka på. 🙁

    Hej CamCam. Jag kan inte zooma din blogg på min surfplatta längre, vilket innebär att det blir svårläst eftersom högerkolumnen tar upp nästan halva sidan och bloggtexten blir förfärligt liten.

    jag vet inte om jag är ensam om att ha detta problem, eller om du kanske redan är medveten om det, men jag ville framföra det i alla fall. Det blir krångligt när man inte kan läsa på surfplattan 🙂

      Gå in på inställningar-tillgänglighet -tvinga aktivering av zoom.

      Klart!
      Och det var någon som tipsade om det i helgen så det är inte jag som är datahacker 😉

        Hah! Tack för tipset, Helena, nu funkar det!! 🙂

    Dubais turismbyrå verkar lägga hur mycket pengar som helst på bloggar-resor, det är väl ett prisvärt sätt att verka vänliga och mysiga och dölja sin brist på mänskliga rättigheter, sitt kvinnoförakt och lagstiftning mot homosexualitet. Och bloggarna sväljer betet och struntar i att skatta för sina inkomster och fördelar: snygg yta, ruttet inre.

      Om det fanns en ”like”-knapp skulle jag trycka på den, håller helt med!

      Sååå bra skrivet!! Kan bara konstatera att få om ens någon av alla storbloggare verkar veta vad integritet är. Annars skulle dom inte skita i att märka ut reklam och spons för att verka mer ”glammiga” eller resa till länder med den här typen av lagstiftning och människosyn! Urk…

      Ja, Visit Dubai och Emirates har varit väldigt aktiva det senaste halvåret med att sponsra bloggare, instagrammare osv. Syftet är naturligtvis att efter att ha blivit mutade ska de betala tillbaka i form av uppmärksamhet/reklam i sociala medier.
      Eftersom varken de som sponsrar eller de som blir sponsrade verkar ha något intresse av transparens så mörkas dessa sponsrade resor.
      Klart brott mot Marknadsföringslagen plus undanhållande av beskattningsbara förmåner utbetalda i utbyte mot arbete (dvs reklam).

    Det viktigaste är att verka rikare än vad de är. Många bloggares akilleshäl. De vill skryta om vad de minsann har råd med. Även om de inte betalar själva så känns det fint i deras svarta själar. Ju rikare, ju bättre.

      Håller så med den aj o vad då jobbresa vad har dom jobbat med. Jäkla skrytbloggare är så trötta på dom.

    Är det någon mer en jag som lagt märke till hur extremt dålig Devotebloggportalen blivit sen Margaux Dietz tog över och nej jag är inte avundsjuk på henne tycker bara att de små fel som uppstår när man ändrar en sida inte ska finnas kvar ca 2 år senare. Eller är det för de vill ha fler sidvisningar som Devotebloggar måste ladda om varannan minut?

    Har oxå funderat på om det är sponsresa eller ej. Men det är ju uppenbart det haha. Det är ju inte heller första gången som de blir uppgraderade och det händer ju typ inte oss ”vanliga” människor, spec inte till förstaklass. Riktigt tråkigt att de inte kan stå för det eftersom det är två bloggare som jag verkligen gillar 🙁

      Dom blev dock inte uppgraderade till förstaklass utan businessclass.

        Vi får hoppas de tyckte business var ok.
        Finns faktiskt första klass med Emirates från Stockholm till Dubai. Inte så vanligt med första klass från Arlanda – de flesta bolag har business och några varianter på ekonomi.
        Första klass t o r Stockholm-Dubai kostar 50 tkr, business 25 tkr.
        Men bästa att bli bjuden och hålla tyst om det så man slipper skatta. 🙂

    Kommenterade och frågade på Hannas blogg varför hon inte berättar att resan är sponsrad. Kommentaren har inre blivit godkänd medan de andra kommentarerna på inlägget blivit godkända…..

      Hon är så falsk, klarar inte av hennes smusslande, tala sanning med dina läsare! Det är så respektlöst så som de håller på!

    Frågade Annica Englund vad själva jobbet går ut på då hon skriver att det var en jobbresa. Men inget svar på det..
    Sen undrar man ju om de vet att det enligt Marknadsföringslagen är beskattningsbara förmåner….

      Hej Louise!
      Såhär fungerar det:

      Dom vill marknadsföra Dubai som har ändrats mycket det senaste åren.
      Så istället för att betala bloggare och bestämma vad de ska skriva så får de uppleva det som en betalning istället så att man får en ärlig åsikt av det hela.

      Kram

        Where do I sign up? ???

        Ja, skickar bloggare till Dubai i business class med alla kostnader betalda under vistelsen så skapar man naturligtvis bra förutsättningar för att de sedan förmedlar ”en ärlig åsikt” i sociala medier.
        Det var det dummaste jag hört idag och jag har redan hört ett och annat dumt idag.

        Hej Annica!

        Tack för svar! Men varför svarar du inne på den här bloggen och inte på frågorna flera andra har ställt på din egen blogg under inlägget? Det där svaret kan ju inte tagit många sekunder att skriva.

        Och hoppas att du har koll på att du enligt Marknadsföringslagen måste skatta för denna resa med allt vad den innefattade då du har fått den i utbyte mot ett jobb. Personligen hade jag hellre arbetat för pengar och skattat på dem än att skatta på en summa jag aldrig inkasserat. Tänker att detta är lite olikt dig då du verkar bry dig mkt om pengar och materiella saker, åtminstone så som du framstår i din blogg.
        Kram på dig med

          Marknadsföringslagen kräver att reklam ska vara tydlig och skilja sig från redaktionellt material. Smygreklam får inte förekomma utan konsumenten måste kunna se när det är fråga om ett kommersiellt budskap.
          Marknadsföringslagen säger inget om skatteplikt utan enbart om vad som gäller vid marknadsföring av varor och tjänster.
          När det gäller skatteplikt för ersättningar och förmåner gäller skattelagstiftningen som Skatteverket har att tillämpa. Om en bloggare får en vara, tjänst eller förmån som ersättning för reklaminlägg i sociala medier är ersättningen skattepliktig inkomst. Det finns inga gåvor och presenter som ersättning när man utför arbete som motprestation.

            Exakt, det har du helt rätt i! Ursäkta att jag rörde ihop det lite. Hur som helst räknas ju en sådan här jobbresa med allt den innefattar, som ersättning för ett jobb och hela den ersättningen är skattepliktig.

            Tyvärr tror jag det är många bloggare som inte har koll på det, men Skatteverket har ju börjat hålla bättre koll på bloggare samt att många tipsar dem.

    Har kommenterat både Hanna och Mollys bloggar och frågat varför de inte nämner att resan är sponsrad, men såklart har de inte godkänt dem än.. 🙂

    Har anmält dem till Konsumentverket, rätt ska vara rätt! Har man en blogg som arbete måste man väl ändå följa reglerna

      Oavsett om bloggen är ens jobb eller något kul man gör på fritiden så ska lagen följas.

        Absolut, det är precis det jag menar! Och att de som har bloggen som sitt arbete och inte kan reglerna är ju under all kritik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.