Svägerskorna i varsin ringhörna.

Lady Dahmer & Cissi Wallin:

Walliskan mot Dahmerskan i en match om städhjälp.
Cissi tycker att det är asgött att kunna köpa hushållsnära tjänster medan Lady Dahmer känner sig som en torsk.
Jag känner spontant att det är bra med fler arbetstillfällen och att svartjobben förmodligen blir färre i och med detta samt att de som utför tjänsterna innefattas av SGI, pensionsspar, sjukpenning mm.

Är hushållsnära tjänster och RUT-avdraget en bra idé att underlätta för människor som inte vill, kan eller inte hinner städa eller handlar det helt enkelt om ren och skär klasspolitik och borde slopas helt?

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Svara

   Lycka till…. Hon är en serie-dejtare av rang.

   Svara

  SE HIT!

  Hoppas någon fler vet vem jag pratar om, men jag har i några år följt en kvinna på instagram som påminner MYCKET om Therese Kudzak(shoppingandfashion).
  Kontot: https://www.instagram.com/woman.in.gold/?hl=sv

  Hon lever i ett gaaaalet överflöd. Konstanta lyxresor, köper väskor varenda vecka, ogift, inget jobb, skriven i sthlms förort. Uppenbarligen inte bara jag som undrar då de vanligaste googlingarna på henne är: Ardita Deniz man, ardita deniz jobb, ardita deniz flashback. Ps hennes riktiga namn är Ardita Elezaj

  Svara

   Albanskt namn. Kanske från Kosovo eller Makedonien men namnet 100 procent albanskt.

   Svara

   Elezaj är ett Albanskt namn. Kanske hon är från Kosovo, Montenegro eller Makedonien men namnet 100 procent albanskt.

   Svara

   Det är väl ändå rätt uppenbart vad för jobb hon har?

   Svara

    Undrar också vem hon är! Vet att hon bor i ett relativt nybyggt område där majoriteten består barnfamiljer (jag bor i närheten) och att hon verkar ha en son som är ca 20 år? Någon man eller liknande har jag inte sätt men varför skulle de flytta till ett sådant område när det uppenbarligen verkar finnas pengar?

    Svara

     Något döljer hon definitivt, likt Therese gjorde. Ja en vuxen son har hon!

     Och till dig som skrev ”Det är väl ändå rätt uppenbart vad för jobb hon har?” – Nej hon är ingen 20 årig eskort direkt. något annat tror jag

     Svara

   Kollade in hennes instagram o blev nu ohälsosamt nyfiken!

   Svara

   Vet att det pågår en polisutredning mot en man som heter Elezaj i efternamn som skickar/skickat enormt stora och många bluffakturor till folk, polisen sa att de sedan en tid tillbaka får in flera anmälningar om dagen (detta hände alltså en vän till mig, inte mig)!

   Kanske är Elezaj typ som ”Svensson” och supervanligt eller så kanske det finns ngt samband?

   Svara

    Eventuellt helt ointressant men hon är kompis med Toni Prince mamma😆

    Svara

    Tror att det är ett ganska vanligt namn. Men kan ju såklart finnas ett samband. I Sverige lär det ju vara ett ovanligt namn i vilket fall som helst.

    Svara

   googlade runt lite o det verkar som hon hetat Ardita Thaqi ett tag också?? Pre-nosejob tiden…. ett tag sedan verkar det som

   Svara

    jääääklar vilken skillnad

    Svara

     Va tror ni hon jobbar med? Hon verkar ha en man, men han är inte med på bild

     Svara

      Hon har en ”man” i Turkiet, men han är gift och får inte synas i bilden.

      Svara

       Hon lever ju värsta lyxlivet och honom ser man aldrig på bild.
       Men vad jobbar han med för uppenbarligen jobbar hon inte?

       Svara

  för mig gör det ont i hjärtat att man ser ner på människors yrken genom att inte använda proffsiga städare. Tycker Lady D att det är torskigt att anlita en rörmokare när toan gått sönder?

  Svara

   Förmodligen inte. Ett jobb som måste utföras av en rörmokare KAN man oftast inte utföra själv. Jag lejer gärna bort rörmokeri, sotning, däckbyte på bilen, klippning av mitt hår och massage av min rygg för det är saker som jag rent fysiskt inte klarar av. Min egen skit hemma däremot kan jag faktiskt ta hand om själv.

   Svara

    En helt seriös undran. Många pratar om ”sin egen skit”- på vilket sätt är damma, dammsuga och moppa golv att ta hand om skit?

    Svara

     För min egen del var det väl en grov omskrivning av smuts, damm och smutsiga trosor på golvet. Sånt man städar upp liksom.

     Svara

      Okej. Då har vi olika definition av skit. Jag räknar inte smuts och damm som ”skit”. Och använda trosor är jag rätt säker på att man städar undan när man har städ.

      Svara

    Så du säger att professionella städare/städerskor/folk som utför hushållsnära tjänster städar upp skit? Bra sätt att höja yrkets status. Inte alls så att det är såna som du som skapar klyftor.

    Svara

     Hahaha! Ja, det är ju allmänt känt att städare och städerskor mockar skit i folks lägenheter. Precis det jag menade.

     Svara

    Grejen är ju att många av de saker folk påstår att de absolut inte kan göra själva är enkla småsaker. Varför ska någon annan byta dina skitiga däck bara för att du inte vill smutsa ner händerna två gånger per år? Alla som kan dammsuga och moppa golv kan byta däck om de bara lägger en halvtimme av sitt liv till att lära sig.

    Svara

     Absolut. Och det finns de som klipper sitt eget hår också, jag skulle ju kunna snagga mig själv tillexempel. Jag vet nog typ egentligen hur man skulle byta ett däck, om inte annat så kan man väl youtuba det, men jag har inte garage eller förråd med plats för ombytet av däck så jag lejer byte/däckförvaring. Det ena kommer med det andra. Skulle kanske iofs kunna ha däcken staplade i vardagsrummet och slänga över en glasskiva eller nått för hippt, industriellt soffbord.

     Svara

      Okej så du tycker att om man kan göra plats för sina däck så ska man byta dem själv? Om du hade haft någonstans att ställa dem hade du gjort det själv? Om jag inte har plats för en dammsugare i min lägenhet, är det okej att köpa städhjälp då?

      Svara

      dåså…laga toan klipp dig själv o hyr in en städare

      Svara

      Man får göra som man vill. Jag skriver vad jag gör, vad jag lejer bort och varför. Om jag hade haft ett garage hade jag nog bytt mina däck själv, ja.

      Svara

    kan du inte ta hand om dina egna skitiga däck…urs….städhjälp kan rädda äktenskap…

    Svara

  Är det bara jag som är supertrött på att läsa om Lady Dahmer och Cissi Wallin? Ja jag vet, bara att hoppa över, men det är ju varje dag. Anledningen till att jag slutade läsa bloggkommentatorerna var just för alla inlägg om Lady Dahmer. Men dom inläggen är säkert populära, bara jag som är trött på dessa ämnen.

  Förresten någon som har nått förslag på bra bloggare som INTE handlar om feminism och politik. Någon som vardagsbloggar utan fokus på att visa sitt lyxliv? Saknar faktiskt bloggarna som var förr där allt inte var planerat in i minsta detalj.

  Svara

   Malin wollin

   Svara

    Tack men hon är superpolitisk.

    Svara

   Egoina

   Svara

    För mycket tjat om hennes pendling 🙁 Hon hade i alla fall råd med bil även om jag förstår att hon inte vågade köra efter hennes olycka. Men hon hade i alla fall möjligheter. Så sluta tjata om det, folk pendlar i Sverige, landet är avlångt.

    Svara

   Vanja Wikström!

   Svara

    Tack, Egoina följer jag redan 🙂

    Aldrig hört talas om Vanja Wikström, kul. Ska genast kika in, tack!

    Svara

    Följde Vanja ett tag och blev i början så glad av henne. Antingen är det jag som börjat de på bloggare/instagrammare annorlunda eller så blev Vanjas inlägg mer och mer sponsrades och inte lika genuina.

    Svara

   Sjukt trött på Cissi och LD. Dra ner på inlägg om dem tack.

   Svara

  Skippa pigor åt överklassen,
  Låt dem skura egna dassen!

  Svara

   Eeeh. Jag har jobbat som städare och kan lova dig att det inte bara är åt ”överklassen”, majoriteten är äldre som inte orkar/kan. Sen en handfull ”vanliga” som helt enkelt hellre lägger tiden på annat. Jättebra att folk har möjlighet till städhjälp om de vill, det skapar arbetstillfällen! Och så dyrt är det inte heller som folk tycks tro.

   Svara

    Äldre människor med hög inkomst eftersom rut och rot kräver en viss inkomst för att kunna utnyttja.

    Svara

   Piga?
   Vad definierar du som överklass? Enligt min erfarenhet är det mååånga som inte är överklass som anlitar städ.

   Svara

   Vad får dig att skriva pigor? Tack vare rutavdraget så har det skapats enormt många arbetstillfällen med sjyssta löner och bra arbetsförhållanden.
   Jag anser att städyrket är ett hantverk som inte vem som helst kan utföra, det är en konst och städa ett hem på bästa sätt.
   Höj statusen för städerskor!!

   Svara

   Du är inte piga för att du städar…daaah

   Svara

  Team LD 🙂

  Svara

  Så trött på Slösa. Så nonchalant med sina reklamarkeringar. Snälla, förbjud mig att läsa där.

  Svara

  Tycker det är superbra. Det skapar jobb och pensioner. Många kvinnor som kunnat starta eget. Vi har haft städhjälp i flera år och ser inte ner på dom alls. Jag ser det på samma sätt som när jag ringer elektrikern, rörmokaren eller nån som installerar min nya diskmaskin. Har aldrig fått intrycket av att de är ”pigor”. Det är driftiga, starka, stolta kvinnor som gör ett fantastiskt jobb. De har hus, bil och eget företag. En piga är en piga, hushållsnära tjänster är reglerade. Ex betalar vi för städning och inte tvätt. Skulle aldrig be dom tvätta åt mig. Vad är det för negativt?

  Svara

   Hur mycket betalar du för städhjälp? Vi har funderat på det 🙂 Vi bor i en 65 kvm lägenhet (om det spelar roll), men jobbar så mycket att städning nästan alltid står sist på listan.

   Svara

    Jag bor på 60 kvm och betalar 740kr/månad för 2 x 2hs städning 🙂

    Svara

     Jag bor i ett hus på 200 kvm och betalar 1000 kr för 2×2 timmar som dom städar hos mig, det verkade dyrt för 60kvm och den summan.

     Svara

    Hm, runt 600-700kr/månad. Blir mellan 1,h-3 h per gång (beroende på om 1 eller 2 kommer). Har storstädning 2 ggr per månad. Småstädningen sköter vi själva. Billigare än man tror faktiskt. Vi är absolut inte rika eller något, haha. Helt vanliga Svensson med 7-16 jobb. Men sen bor vi inte heller i en storstad, vet inte om det blir dyrare där. De tar betalt per timme de vi anställer och inte per kvadratmeter 😊

    Svara

    Oj, det var mycket billigare än jag trodde. Får absolut kolla upp det. Tack! 🙂

    Svara

  Varför har hon städ själv då om hon är emot det? Hon har ju inte ens ett heltidsjobb där hon är borta från hemmet 8+ timmar per dag. Seriöst trött på folk som gillar att kritisera hur andra lever, men inte är bättre själv. Påminner om amerikanska konservativa politiker som hatar homosexuella men åker fast med manliga prostituerade.

  Svara

   Tycker att det är ofta är så med LD. Hon kritiserar ett fenomen som hon själv deltar i. Det är en rätt bekväm position att sätta sig i och den kräver inte att hon ska förändra något, hon kan bara fortsätta vara ett offer för omständigheterna som måste anlita städhjälp, måste vara hemmafru etc. Och så gör hon ”sin del” genom att problematisera frågan så folk ska förstå att hon har tänkt på den och mår lite dåligt över den.

   Svara

    Fast så är det väl för de flesta?

    Jag avskyr alla lata ungdomar på jobbet (ja, de flesta unga jag ser är lata snorungar) – men jag är själv under 25 och pratar bort kanske 30-45min/dag men uppfyller ändå mer än kravet/dag.

    Jag kritiserar detta spendersamhälle, men jag köper nytt av saker. Jag kritiserar miljöslösandet, men flyger kanske 4 gånger per år tur-retur. Osv.

    Hur ren är du själv?

    Svara

     Så du hycklar vidare och tror att alla gör så? Hur ska saker kunna förändras om folk inte börjar med sig själva?
     Jag vill nog påstå att jag faktiskt lever som jag predikar.

     Svara

   Det är helt okej att problematisera fenomen trots att man är en del av dem. Det är rätt svårt att ställa sig utanför systemet och peka finger, ingen är opåverkad samhället.

   Svara

    Men att undvika att ta in städhjälp är ju inte så svårt, om man nu lider av det finns människor som har som jobb att städa hemma hos andra. Det är inte att likställa med att underordna sig traditionella könsroller eller liknande.

    Svara

  Jag är inte helt såld på konceptet som det är nu. Jag tycker t.ex. att ROT och RUT inte ska gälla vid en viss inkomst, att kostnaden ska vara proportionsenlig (osäker på stavning p.g.a. har aldrig skrivit ordet på svenska) – alltså ett hushåll med en viss inkomst får betala mer för att de med sämre inkomst ska kunna betala mindre.

  Jag tycker således att VDn får betala själv, och den ensamstående/sjuke får sitt betalt av VDn. Dock otroligt svårt att utföra i praktiken.

  Svara

   Varför ska människor som jobbar hårt och tjänar mer straffas?

   Alla ska betala lika mycket. Punkt.

   Det är sånt där tankesätt som leder till att högutbildade människor och därmed företag flyr Sverige. Idioti.

   Svara

    Varför tror du att människor som tjänar mkt pengar på nåt sätt jobbar hårdare än människor som tjänar mindre med pengar?

    Svara

     Absolut inte alla. Men många som tjänar mycket har gått en lång utbildning och jobbat hårt för att komma dit. Jag säger inte att folk med lägre lön inte jobbar hårt, men jag tycker inte det finns någon logik i att högre lön -> du ska betala otroligt mycket mer.

     Jag är 100% för att vi ska ha höga skatter så att alla kan få gratis sjukvård och utbildning. Men höjer du skatterna till de extremer de är idag för höginkomstagare flyr folk till länder med rimligare skattesatser. Vem vinner på det?

     Svara

     Jag tänker att det inte behöver handla om att arbeta hårt eller inte utan snarare om val man gör i livet. Jag pluggar tex inte till ingenjör för att det är mitt drömyrke utan huvudsakligen för att det kommer att vara bra betalt. Andra väljer yrken där de vet att det är dåligt betalt. Det är alltså helt ens eget val.

     Svara

      Är man fattig får man skylla sig själv. En sån fräsch livssyn direktimporterad från USA.

      Svara

      Svar till Sara

      Är man inte sjuk eller har hindrats av andra anledningar att utbilda sig så ja, då tycker jag man får skylla sig själv 🙂 I Sverige har vi otroligt bra och relativt lika möjligheter att få en bra utbildning. Är man driven och ambitiös kan man komma långt oavsett bakgrund.

      Svara

      Emma, jag tror du missade en del grundläggande bitar av grundskolan.

      Svara

      Susanna, förklara gärna vad du menar 🙂

      Jag förstår självklart att det finns otroligt många faktorer som spelar in i varför en människa lyckas i samhället. Inte bara hens utbildning!

      Det enda jag menar är att i Sverige har vi väldigt lika förutsättningar till att få en bra utbildning. Och det är upp till var och en vilken väg man väljer. Självklart kan saker hända som är utom ens kontroll, men generellt så har man stor chans att lyckas om man vill. Det är allt jag menar.

      Svara

      Men det där stämmer ju inte. Tex hur många blir inte diskriminerade på arbetsmarknaden trots att de är högutbildade, och tvingas därför ta ett lågavlönat jobb för att kunna försörja sig själva? Och sen är det ganska skevt att påstå att vi har lika förutsättningar när det kommer till utbildning.

      Svara

      Man får inte heller glömma att möjligheten till att utbilda sig är ett PRIVILEGIUM som vissa av oss har, men inte andra. Visa lite mer ödmjukhet. Anledningarna är många till varför man inte kan utbilda sig, men det betyder inte att man jobbar/ kämpar mindre för det, snarare tvärtom i vissa fall. Själv utbildar jag mig just för att i framtiden slippa slita lika hårt som andra tvingas göra.

      Svara

    Jag är själv höginkomsttagare. Berätta igen vad som är så orättvist med min situation och att jag betalar mer skatt än de Flesta och ändå har mer pengar kvar än de flesta.

    Svara

     Jag tycker det är rimligt att höginkomstagare betalar mer. Men jag tycker inte det är rimligt att det skiljer så pass mycket som 30-40% mellan vissa skattesatser.

     Har du jobbat hårt för din lön ska den inte tas ifrån dig, då drar folk som kämpat just för att få denna lön. Vi vill ha kvar sådana människor i Sverige, inte skrämma bort dem. Man kan få in pengar på andra sätt än att skatta privatpersoner!

     Svara

  Vad anser deras män? Ingen av dem har väl något fysiskt hinder som gör att de inte kan städa? Och i båda fallen är det väl de som drar in större delen av stålarna?

  Svara

   Vad menar du? Vad tycker deras män om att fruarna inte är hemma och städar???
   Cissi jobbar ju också även om hon inte tjänar lika mkt som sin man och LD är ju föräldraledig och jobbar så de har nog minst lika mkt att göra som deras män.

   Svara

    Jag menar att männen kan ju också städa. Det går att dela på städningen… Eller att en, kan vara en man, häpp, tar städningen. Om man nu inte lejer bort den… Jag saknade deras män syn på detta…

    Svara

  Det är viktigt att skilja på frågan om en vill ha städhjälp eller inte, och om det bör vara subventionerat med våra skattemedel. Den viktiga frågan har väl egentligen inte att göra med om en ser ner på jobben eller inte. Eller om en tycker det är ok med att anlita någon annans hjälp med städning eller inte. Städhjälp har alltid funnits att anlita, frågan är väl varför det ska subventioneras för rika? Både RUT och ROT är skapat för medel- och höginkomsttagare. Du måste helt enkelt tjäna visst mycket för att kunna använda det. Är det till sådana tjänster våra skattepengar ska gå till? Jag tycker inte det.

  Det hela att det skulle göra svartjobben färre tror jag inte ett dugg på. Det finns inga studier som visar att så är fallet. Inte heller att det gör att städföretag betalar bättre löner till sina anställda. Det framkommer då och då att väldigt många städare, framför allt de fattigaste kvinnorna i samhället, sliter till skitlöner. Det är helt enkelt inte ok. Att tro att RUT-avdraget fixar detta är naivt. Vi har haft det tillräckligt länge för att se att det inte fungerar. Använd pengarna till något bättre istället!

  Svara

   Vad är det som inte fungerar? De jag har pratat med är överlyckliga över att ha ett eget företag och kunnat anställa personal och skapa jobb.

   Svara

    Klart att de är överlyckliga, de tjänar ju storkovan på billig arbetskraft och har även möjlighet att plocka ut stor lön till sig själv och bonusar så de sen kan bygga den där fina lyxvillan och ha städare som kommer hem till dom och städar.

    Svara

     Oj. Tror du att alla egenföretagare går med storvinst varje månad?

     Svara

      Nej, det skrev jag inte. Såg ett inredningsprogram på ettan där en man var egenföretagare inom städbranschen, så det var han jag syftade på inte den där småföretagaren du känner.

      Svara

     Jo, nystartade företag i den skalan går ju med vinst direkt. Förstår heller inte vad som isf skulle vara fel med att vilja tjäna pengar? Det finns folk som har som ambition att tjäna pengar. Även om du kanske ser pengar som något fult, och skänker allt ditt överflöd till mer behövande och inte har dator och smartphone, så ser vissa det som en sporre. Mer egenföretagande! Speciellt åt kvinnor! Mer lön!

     Svara

      Nu vet jag inte om du svarar mig, men om du gör det har du nog missförstått mina åsikter. Jag har inget emot att vissa tjänar mycket och jag tycker inte man har någon som helst skyldighet att ge pengar tiöl välgörenhet.

      Svara

   Fast det stämmer inte E. Finns massa belägg för att rut och rot avdrag har lett till mindre svartjobb.

   Läs detta:

   https://www.svt.se/opinion/svartjobben-tillbaka-nar-rot-och-rut-skars-ner

   http://www.norrteljetidning.se/opinion/debatt/svartjobb-foljden-av-sankta-rut-och-rot-avdrag

   Och rot och rut är inte bara för ”de rika”, det är för alla. Spelar ingen roll vad man tjänar.

   Läs på innan du spyr galla över nått som fungerat otroligt bra och lett till fler jobb!

   Svara

    För alla? Du vet att en måste tjäna visst mycket för att kunna göra dessa skatteavdrag? Det är så skatteavdrag fungerar.

    Svara

    Undersökningar har också visat att de som utnyttjar rot och rut mest är höginkomsttagare i rika kommuner som tex Lidingö.

    Svara

    Om man inte äger sin bostad (vilket främst medel- och höginkomsttagare gör) kan man inte göra ROT-avdrag.

    Svara

  Spontan tanke: finns det något i vårt samhälle – förutom gifflar & genus – som LD är positivt inställd till?

  Svara

   Vissa växter…

   Svara

  Vad jag förstår är väl Laydyn arbetslös så hon har väl all tid i världen att städa själv plus att hon själv inte har råd med denna typ av tjänster.

  Nej fram för hushållsnära tjänster så kan kvinnor konkurrera lite mer på samma villkor som män på arbetsmarknaden. Att städa någon annans hem är säkert inte lika tråkigt som att städa toaletterna på centralstationen så något slaveri handlar det inte om.

  Svara

   Nej hon är inte arbetslös. Hon är föräldraledig med bebis och utöver det skriver hon krönikor, målar, driver en blogg med podd osv osv.

   Svara

  Anna Books tänder… Vilken seriös tandläkare gör sådana tänder?

  Jag har själv proslinsfasader och när jag gjorde dem som 23-åring så ville jag också ha hollywoodleendet. Min tandläkare sa tvärnej, jag gjorde de vitaste han ”tillät” och jag är så otroligt glad att han sa ifrån och inte gjorde något som inte blir bra.

  Skulle aldrig gå till tandläkaren som gjort Bookens tänder, sjukt vilken dålig reklam för dem.

  Svara

   Kan inte annat än hålla med dig Aggy. Att den tandläkaren öppet blottar sig med namn och allt är för mig helt förunderligt. Ett av livets mysterium helt enkelt.

   Brunkrämen och allt smink gör ju att kontrasten också blir helt fantastisk.

   Ja detta var elakt, jag vet. Gör man sig fulare än man är och dessutom älskar rampljuset mer än jesus älskade alla barnen – ja då får man finna sig i att folk har synpunkter.

   Svara

    Visst var det elakt! Brukar undvika att kommentera någons utseende. Och egentligen gör jag inte det nu heller. Jag förstår verkligen Annas vilja att få hollywoodleendet. Det jag på riktigt vill kritisera är tandläkaren som saknar yrkesstolthet. Det är så svårt att se resultatet framför sig när man själv inte är yrkesman men de ska ju ha erfarenheten att kunna göra bra bedömningar.

    Svara

  Jag använde mig av flyttstäd och Rut. same same but different!

  Svara

  Jag har själv inte råd med städhjälp, så tycker det känns lite konstigt att min skatt ska gå till att subventionera andras städhjälp. Sen har jag inget emot städhjälp i sig!

  Svara

  Min vän lider av social fobi. Men istället för att vara sjukskriven arbetar hon med att städa hos andra människor. Hon sätter lurar i öronen och lyssnar på musik under tiden hon städar. Hemmen är tomma och hon kan både försörja sina barn och betala skatt trots sin sociala fobi. Jag är ensamstående mamma som har studerat på heltid, en ”fattiglapp” i dagens samhälle. Jag har haft städhjälp i flera år. Detta är inget ”rikemans” problem där rika utnyttjar fattiga. Detta är ett otroligt bra och värdefullt jobb som vilket annat som helst och att se det som ett slags slaveri är endast ett hån mot människor som trivs att göra fint hos andra.

  Svara

   Vad glad jag blir för din vän! Vet hur det är med social fobi. Grymt bra jobbat!

   Svara

  Idag kallas det för städtekniker. Har anlitat hjälp, med sådant som jag inte klarar. Ex önster, kök. Har synskador. Städar sådant som jag kan.. Oavstt vad. Varför inte ringa en städtekniker, för att man vill unna sig. Här ångade de skåp och sådant med proffsmaskiner.
  Kan inte förstå hur någon har mage att se ner på deras yrke. knappast en kvinnofråga då det var en kille här.
  Letar man efter genusfrågor eller???

  Svara

  Vår städhjälp var en 52-årig polska, en f.d hemmafru som aldrig tidigare yrkesarbetat i sitt liv, och hon var otroligt stolt över att bytt land, startat eget och tjänar bra pengar. Hon sade själv att flytta till Sverige och börja jobba var det bästa hon gjort. Något att tänka på för alla kritiker: en 50+ kvinna, invandrare som inte kunde språket som visar att allt går. Idag kan hon riktigt bra svenska, är ständigt fullbokad och de flesta av hennes gamla stamkunder är nu också hennes vänner. Finns ingenting av ”pigdebatt” i det överhuvudtaget.

  Svara

  Jag har städhjälp varannan vecka. Jag orkar helt enkelt inte med. Är medelinkomsttagare med en sambo som börjar tillfriskna från en djup depression. Han har precis börjat arbetsträna och kan varken fysiskt eller psykiskt ta hand om hemmet när jag jobbade. Pga omständigheter har han inte fått ett öre i bidrag under sim sjukdom utan vi har levt på min lön. Själv är jag på jobbet 9-11 timmar per dag helt enkelt för att jobbet kräver det och jag tycker om mitt jobb helt enkelt. Jag funderar på det där. Javisst, jag skulle kunna gå ner i arbetstid och städa mer hemma och hinna med de där sakerna som Kenneth, min städkille gör varannan vecka, skura duschen, golv, fönster osv. Men då skulle jag alltid vara den som inte kunde hänga med ordentlig på jobbet och hela tiden känna mig otillräcklig och helt plötsligt skulle jobbet som jag tycker är roligt bli ett kval.

  Jag förstår inte varför man aldrig jämför städning och äldreomsorg. Jag skulle ju teoretiskt också kunna flytta hem till mina föräldrar eller låta dem flytta in hos mig om några år och gå ner lite i tid och ta hand om dem så att den subventionerade hemtjänstpersonalen (kvinnoarbete, slitigt, dåligt betalt och inte speciellt hög status, inte alltid utbildad) kan gå arbetslös och ta bidrag istället. Ibland föreställer jag mig det och önskar att det skulle funka. Sedan vet jag att jag inte är gjord för storfamiljen och helt enkelt inte skulle orka eller vilja.

  Poängen är att vi lejar ju ut massor i våra liv som vi teoretiskt skulle kunna göra själva. Och det är inte sällan det är skattesubventionerat. Varför ska jag som inte har barn betala för att era barn ska kunna gå på förskola? Jag som inte ens tror på för mycket pedagogik innan skolåldern. Dagis ftw! Varför ska jag som inte har hus betala för att ni ska bygga balkong? Varför ska jag betala för att ni inte orkar ta hand om era åldrande föräldrar?

  Därför att vårt samhälle har vuxit ifrån storfamiljen. På gott och ont. Det är lögn att folk har tagit hand om hemmet själva i alla tider. Min mormor blev änka när mamma var fem, fick arrendera ut gården för 500 kronor per år och jobbade som hemhjälp lite då och då åt en änkling inne i byn. Hon hade lite hjälp då och då, först såklart av mammas farmor som kunde hjälpa till, sedan av en tant som kom och skurade fönster och hjälpte till med mattskurningen. Att alla par och andra familjekonstellationer ska klara av att hålla igång ett mycket större hushåll än dåförtiden (de flesta bor större nu) och samtidigt jobba heltid är för mig en utopi. För en del går det bra. För andra går det helt enkelt inte ihop. Det är ju faktiskt bara sedan ungefär 40-talisterna som det anses fult att ta hjälp.

  Sluttampen nurå. Städning är ett serviceyrke som många andra. Se inte ner på det! Och gör det tillgängligt för många genom ett subventionerat pris eftersom att det inte finns så jäkla många jobb som man kan utföra utan längre utbildning längre. Trots att dessa behövs.

  Svara

  En sak till: har alltid tyckt det är märkligt att det skulle anses så ovärdigt att städa andra människors bostäder. Själv skulle jag ju tusen gånger hellre storstäda någons trevliga villa eller lägenhet istället för att behöva städa ställen som t ex fyllehäkten, hytterna i finlandsfärjor och liknande ställen där människor svinat ner å det grövsta.

  Svara

  Överväger att skippa en middag ute mindre i månaden för städhjälp. Speciellt den när bebis kommer 😍

  Svara

  Jag är team Cissi på den här. Jag har jobbat som städare i två omgångar och nej, det var inte särskilt förnedrande att ”torka upp någon annans skit”. En del verkar ha en rätt skev bild av hur det är att jobba som städare. Som om man som städare står på knä och skrubbar bajs medan kunden står och inspekterar en genom sin monokel samtidigt som han pekar på golvet och muttrar att man missat en fläck.

  Det var bra mycket mer förnedrande att jobba som kringåkande säljare i köpcentrum (ni vet, en sådan där störig typ med en genomskinlig pitch och perky attityd). Eller att jobba i kassan på Elgiganten när en arg kvinna hade fått dålig service av kundtjänst och valde att ta ut dig över mig genom att kasta pennor på mig. Eller som bartender när ett bord fotbollssupportrar frågade vad jag tog för en natt med dem på deras hotellrum.

  Newsflash: Alla serviceyrken brukar kunna innehålla ett litet mått förnedring och oftast har det att göra med kunder som behandlar en illa. Så länge ens stolthet inte är gjord av porslin så klarar man av att torka damm och tvätta fönster utan att känna sig liten och nedtryckt. Däremot är det ganska förminskande när folk tror att ens jobb är värre än det är och beter sig om om det vore hemskt synd om en när det inte är det. Man ska kanske tänka till en extra gång innan man säger till en person att man hade känt sig förnedrad om man hade hens yrke. Att säga så är jävligt drygt, nämligen.

  Svara

  Folkbokfört namn Ardita Elezaj, Instagram namn Ardita Deniz, tidigare namn Ardita Thaqi. Ardita konsumerar miljoner per månad. På hennes IG konto blockerar hon alla som ställer frågor på hur hon underhåller sin livsstil.

  Varför förekommer hon i Lexbase?
  https://lexbase.se/personsok?Search%5Bname%5D=Ardita&Search%5Bsurname%5D=Ardita+Elezaj&s=fca421135513f61c88c406f853af9629

  Before bild:
  http://finest.se/galleries/village-40/attachment/230844/

  Instagram: woman.in.gold
  https://www.instagram.com/woman.in.gold/?hl=en

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.