Underbart av UnderbaraClara

UnderbaraClara:

 
Saxat från Uppdrag Gransknings hemsida.

Jag har förresten fått en del frågor om Uppdrag Gransknings program om hårextensions som sändes ikväll. Jag blev kontaktad av redaktionen innan publiceringen och fick se klippen. Det blev tydligt att det löshår som presenterats för mig som fairtrademärkt i själva verket är raka motsatsen. Jag har varit och är så otroligt arg och upprörd över det som framkommit i granskningen. Det slutade med att jag gick raka vägen till badrummet och hällde aceton i hela håret och plockade ut mina slingor. Eftersom jag på inget sätt kan stå bakom det här längre har jag också avpublicerat alla tidigare blogginlägg som rör saken.//Clara

Precis när jag hittat någon att kunna hashtagga #twinning med så går UnderbaraClara och tar ut sina hårfärlängningar men eftersom det är för en god sak så kan jag ju liksom inte sura över det.
Vi hade vår vecka när vi såg näst intill likadana ut i håret och jag kommer alltid tänka tillbaka på den med kärlek och värme. 😉
Ett bra ställningstagande av Clara och jag önskar att fler influencer tog ställning i frågor som denna och använde sina plattformar för att försöka påverka istället för att lägga upp bilder på sina vardagsrumsbords-stilleben men där talar skriver jag nog för döva öron.
De flesta influencers skulle förmodligen hellre hugga av sin öronen än ge upp sina älskade hårförlängningar.
Eller ser vi början på en ny trend? Clara tar ur sina förlängningar och kapar håret och Forni lika så. Hon kapade fem cm till på sin page och även där lyser hårförlängningar med sin frånvaro vad det verkar.
Om det är någon som är sugen på en hårförlängning av bättre begagnat hår så tror jag nog att jag skulle kunna sätta ihop en hel peruk om jag tömde avloppet i duschen i kombo med alla mina hårborstar. KJag tappar nämligen kilovis med hår och är supernöjd över att bara ha häften av håret kvar nu. Det är helt plötsligt hanterbart.
Men jag ska också tillbaka till frisören idag – är nog där när ni läser det här.
Jag behöver nämligen kapa luggen lite till – det petar nämligen redan på mina linser – och så vill jag klippa den lite tjockare.
Herregud, jag kommer bli helt besatt av min lugg känner jag.
Den måste vara perfekt – alltså ruffsig och inte alls välkammad – annars får jag panik.
Vågar man förresten trimma den hemma för att slippa återvända till frisören var tredje vecka? Jag måste ju nämligen betala för mina frisörbesök själv. Eller..måste och måste.. jag väljer att göra det eftersom jag inte tar spons för någonting.

Så! Har jag några luggproffs där ute?
Hit me with your best shot!!

82 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Finns det ingen samlad bevakningsblogg om bloggare kvar någonstans? Någon som vet någon? Så att man slipper läsa om en inte alls intressant privatperson.

      Är UnderbaraClara en privatperson i din värld?

        Ibland undrar jag om du spelar dum eller om du verkligen är det.

        Om ändå inlägget bara hade handlat om Underbara Clara…

          +111

      Undrar samma! Börjar bli less på att varje uppslag vrids till att handla om Camillas frisyr, mamma, katt eller sångkarriär. Har Nöjesguidens redaktion koll på denna blogg?

        Men det är Camillas blogg, det är hon som bestämmer innehållet och gjorde redan innan Nöjesguiden anställde henne.
        Att hennes chef förbjuder henne att skriva om vissa eller kräver att hon tar bort en del inlägg betyder inte att han styr innehållet.

        Det finns redan andra skvallerbloggar, kan du inte hitta dit istället för att sitta här och böla?

        Varför skulle de ha det? De bestämmer lika mycket över innehållet som jag bestämmer över innehållet i Blondinbellas blogg. ????

          Fast du får ju inte skriva om Nellie så visst bestämmer dom om innehållet?

            *de

            Men du kan inte tänka till lite själv känner du?
            Det är ju inte hennes chef som kommit på förbudet bara för ”att”. Det är Nellie, hennes föräldrar eller någon annan som krävt det.
            Eftersom Camilla skriver på nöjesguidens plattform är väl hennes chef ytterst ansvarig och vill inte dras in i exempelvis en rättegång för att Camilla skriver om Nellie?

            Det är inte detsamma som att han kan diktera vad Camilla ska skriva om för att bloggen ska vara intressant nog för just dig.

        Tack Sigrid, håller med till 100%

    Men vad tror folk egentligen? Det mesta vi köper har producerats under förhållanden vi aldrig själva hade accepterat, detsamma gäller kläder, mat och allt annat som är billigt. Människor köper prylar på wish och aliexpress utan en tanke på att barn tex förgiftas av färgämnena när dom syr kläderna, folk shoppar som nöje och överkonsumerar utan dess like men blir chockade när det kommer fram att någon annan får betala notan. Det är så världen fungerar.

      Fast nu handlade det om löshår som det står är fairtrade på. Där företagen ljuger för sina kunder och sätter en stämpel som de inte har rätt att använda.

        Ja, jag spånade bara vidare, men du har såklart rätt

    Jag tycker dock det är lite lätt att skylla ifrån sig att man blivit lurad. Det kan ju vem som helst räkna ut att hela löshårsbranschen är vidrig. Fattiga människor och barn som rakar av sig sitt hår till skalpen för att vi i väst skall lägga pengar på att förändra och förbättra vårt utseende. Det visste jag redan innan programmet enbart genom sunt förnuft. Tycker ändå att det är bra att frågan nu lyfts och förebilder som underbara Clara äntligen kommer till insikt.

      Du är medveten om att man i Indien rakar av sig håret efter religonen?

        Det förändrar inte det Olivia B skrev

        Även om folk gör det frivilligt eller inte, får betalt eller inte är det inte okej att vi rika i väst utnyttjar de fattigaste och mest utsatta som kanske inte har något val. Skulle du raka av dig och dina barn allt hår för att religionen sa det? Tror fattigdomen spelar en större roll här. (Flera säger i reportaget att de är för fattiga för att donera pengar eller något annat till templet, därför ger de dem sitt hår, det enda de har)

          Det ironiska var att dom inte ens ger håret utan betalar några kronor till templet för att få det rakat. Dom blir alltså till och med lite fattigare.

          Nu finns det ju en jävla massa sjuka saker folk gör i religionens namn. Ex. stenar sina döttrar, blir självmordsbombare etc. Så att raka av sig håret för sin tro känns ju inte SÅ konstigt i sammanhanget.

            Fattigdom är oftast en stor del.

          Så fullkomligt korrekt det lustiga och det vidriga är att de som faktiskt utför arbetena är de som tjänar sämst, trots att de i flera fall borde tjäna bättre än många av de på kontoren då de gör mer nytta för samhället.https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/multinationellt-foretag-hittade-pa-fairtrade-markning
          Där är hur detta bolag har bluffat till sig Fairtrade märkning på löshår. http://evonomics.com/why-capitalism-creates-pointless-jobs-david-graeber/
          Den där är så fruktansvärt klockren oftast är det de som har de skitigaste,farligaste och för samhället viktigaste jobben som tjänar sämst medan någon banknisse som sprider pest i samhället med sina konstanta felberäkningar ”Ojdå jag visste inte” tjänar bäst trots att han de facto skapat ekonomisk ruin i 206 st olika stater.

      Fattar inte varför man vill ha ngn annans hår, äckligt! Glad att jag fått eget naturligt hår a la Hollywood-svall ?

        Jag tyckte också att det var vidriga mängder, inte så fräscht hår heller, i programmet. Kvinnor satt och plockade löss från hår som skulle sen vidare. Enorma högar av hårtussar på golven, ush fy.
        Nu har jag inte rensat avloppet i duschen på ett tag så där finns nog en härlig klump tvättad och klar för att dras fram och säljas vidare. Nån som vill köpa? Jag har inte haft löss.

        Instämmer! Dock har jag haft löshår i yngre dar pga att jag var korkad och blekte mitt hår som jag då hade färgat/tonat i svar i många år och det gick av hipp som japp… Det var löshår eller raka av sig allt, valet var lätt!! Nu har jag mitt svall igen och kommer aldrig bleka det igen! ?

      Fast om ett företag anger att de använder fairtrade så måste du ju kunna lita på det. Lika mycket som jag ska kunna lita på att min ekologiska mjölk är ekologisk eller att min fuskpäls är en fuskpäls.

    Vem använder ens löshår längre?! ?

      Uppenbarligen ganska många 🙂

      Många! Alla är inte lyckligt lottad med ett vackert svall som kanske du och jag. Tror många idag använder sig av löshår för att göra håret tjockare.

      Alla drösen med influuuuuensöööörs som prisar ”fairtrade” Hairtalk tex? Kan nog räkna upp dussinet!

    Google och Youtube is your friend när det gäller att klippa sitt eget hår, camcam! ?
    Jag har inte varit hos frisör på typ tre-fyra år nu, fatta vad pengar jag sparar.

      Skulle också kunna klippa mig skälb.meb jag älskar att få till frisaan är, ju så skönt att sitta och får håret tvättat, masserat och lockat. Lätt värt 550kr var tredje månad!

    Inget är etiskt. Inte kläderna vi har på oss. Inte alla elektroniska prylar vi använder. Eller maten vi äter, och så vidare. Men självklart ska kvinnor skämmas för allt vi unnar oss, medan killar så klart ska ha sina gadgets i fred.

      jag tror inte vi kvinnor behöver UNNA oss någon annans HÅR på vår egna skalle faktiskt. Du rättfärdigar denna vidriga industri genom att börja gnälla om ”men män då!”.

      Vilka gadgets? Typ spel och så eller? Vad har en normal kille som inte tjejer också har?
      Det vore intressant att höra faktiskt, vad alla dessa gadgets är.

      Allt som bara används av kvinnor skuldbeläggs. Allt som används av båda könen är talas det tyst om. Hur många människor har dött/förslavats/våldtagits i gruvor i Kongo för att du ska läsa denna bloggen på en dator eller telefon? Nästan allt vi konsumerar i västvärlden är en äcklig utsugarindustri.

    Måste lägga till att den här traditionen med att raka av allt hår och offra till gudarna har funnits hur länge som helst. Förr i tiden sålde templen håret som fyllning till kuddar. Spelar ingen roll om vi använder det i väst, seden kommer att finnas kvar ändå.

      Fast det handlar inte om att de rakar av sig håret, det handlar om att människor arbetar under hemska förhållanden så att västvärlden kan köpa dyrt lyxigt hår.

    Catten ligger på sjukhus och säger sig ha fått blodförgiftning

      Who cares?

        Skäms på dig!

        Tror nog att ’Anonym’ syftade på att det inte finns något intresse kring att läsa om Catrid Hedlund. Nu har hon fått din dom så nu har en punkt satts för det kapitlet, nu är hon helt irrelevant.

      Karma?

    OT:
    Trodde Myggan höll på att jobba ihjäl sig för att kunna betala sina konkursskulder som hon hela tiden beklagar sig och gråter över. Verkar som hon prioriterar helt andra saker?

    https://blogg.alltforforaldrar.se/mammamy/2017/10/04/outfit-med-klos-tantigt-eller-inte-jag-har-7-veckor-kvar-till-30/

    Kommentaren:

    Jenny 4 oktober, 2017 on 15:31
    Svara
    En stilla undran..
    Gick emot dina principer och tittade runt på budget alternativ… Vad menar du??

    My 4 oktober, 2017 on 18:27
    Svara
    Jag menar precis så som jag skriver =) Jag gick emot mina principer. Jag hade siktet inte på en ”märkes” leo-kappa. För 5975:- (Minus min rabatt) Men bestämde mig för att hitta en budget variant… och Ta-da, det lyckades jag med =)

      Anledningen till att My är tvungen att ha tre jobb, enligt henne själv, är ju för att hon har och har haft den livsstil hon så gärna vill ge sken av att ha.

        Anledningen är att hon vill verka duktig och att folk ska tycka synd om henne och tycka att hon är fantastisk. My jobbar inte mer än andra, har inte mer skulder än andra och My tjänar multum på smygreklam. Kappan är helt klart reklam/samarbete eller att hon iaf fått den gratis varför skulle hon annars anlita och betala en fotograf för att fota massa bilder då hon poserar i den. Hon anlitar och betalar en fotograf för att själv tjäna pengar. Myggan är mycket fejk och bluff, bara bojkotta henne! Leena när du skriver om och länkar till hennes blogg så hjälper du henne att tjäna pengar.

      Jag är 33 skulle aldrig sätta på mig dyligt! Hon ser ut som 45 plus!

        Men låt folk ha på sig vad fan de vill i vilken ålder de vill utan att döma. Jisses.

    Varför skriver du inte om den senaste resan med DeoDoc till Marrakech? Ingen markering utav att det är en sponsrad resa och resan har över 10 bloggare som deltagare. Det verkar som att DeoDoc bett bloggarna att inte nämna att de är sponsrade överhuvudtaget i deras kanaler.

      Är det en pressresa eller en sponsrad resa?

        Jag läser Petra Tungårdens blogg, hon var med på resan. Hon har inte nämnt företaget alls i de få inläggen hon gjort om resan, då blir det väl inte spons eftersom hon inte gör reklam för företaget?

          Det brukar komma blogginlägg senare med reklam för DeoDoc. Så har det varit tidigare från de där resorna bl a till New York och Hawaii. Självklart måste man betala med reklaminlägg om man åker på dessa resor och vill bli bjuden även nästa gång.

    Vore intressant att höra vad t.ex Anna Book säger om löshår, hon som satte i nytt nyligen. Och My som säger att hon varit beroende av löshår de senaste 10 åren, även om hon är utan just nu…

    Tror ni Anna Book tar ut sina extensions nu?

      Lika troligt som att Boken förblir träningsnarkoman.

      Nej, men hon har ju tack o lov kortat av förlängningarna en bit iaf.

      Ikväll ska Camilla Henemark vara med i Breaking News på kanal 5 kl 22. Tänker att det nog blir en del snack om Biggest Loser så kan bli intressant.

    Löshår och lösnaglar känns så märkligt. Ännu märkligare är alla argument om att man inte förstår hur det går till att skaffa fram håret. Religionsaspekten är ointressant. Vi har alla ett ansvar för dem som inte har de förutsättningar som vi har i Sverige. Att gömma sig bakom floskler är lika dumt som obildat. Väx upp, ta ut löshåret, ta ansvar.

    Klipp inte luggen själv! Det låter enkelt men det är jättesvårt att få det snyggt och rakt.

    Jag går till frisören och trimmar min lugg var 4:e vecka.

    Här behövs det inget löshår jag har så tjockt hår redan 🙂

      Grattis ??

      Jag har rätt tunt skandinaviskt hår, men jag behöver inget löshår heller. Fryser jag på huvudet så tar jag på mig en mössa.

        Exakt. Vem säger att man ”behöver”, vill eller är berättigad att bära löshår bara för att man inte har något ”Hollywood-svall”? Jag klarar mig gott utan den homogena looken ~löshår, permanenta lösfransar, lösnaglar, tatuerade ögonbryn, injicerade läppar (och i många fall även: fixad näsa och silikonbröst)~ som det verkar ha gått en epidemi i. Och framförallt löshår. Vidrigt, fult och oetiskt.

    Framgick det något särskilt om Rapunzel i programmet?
    Ägaren till Rapunzel dvs Ida Backlund är Bellas favorit bland kvinnliga entreprenörer. Rik som ett troll har Ida blivit på sina hårförlängningar.
    Köper också Rapunzel hår från Indien? Någonstans ifrån måste ju håret komma.

      Ja, 98% av allt löshår kommer från Indien, även det som kallas europeiskt (det innebär bara att hårstråna efterliknar europeiskt hår mer). Äkta europeiskt hår kostar sjukt mycket pengar. Så ja, Rapunzels är förmodligen gjort på samma sätt.

    Angående luggklipp: gör det inte själv! Är man stammis hos sin frisör brukar många bjuda på luggtrim (det tar ju en frisör 5 min). Annars så kostar det väl inte många tior om man måste betala.

    Angående löshår så har jag massor av hår själv så jag kanske inte är målgruppen – men för mig är det en gåta hur man kan vilja betala så mycket pengar för att gå omkring med nån annans hår på huvudet. Man måste hålla på med specialprodukter, och gå och sätta om håret med jämna mellanrum för att det inte ska se helt crazy ut.

    Förresten så har GabbJoss samarbete med samma frisörsalong i Umeå som Clara hade samarbete med. Tror ni att Gabbi tar bort lössvallet? Nä knappast va.

      Gabjossans svar på en kommentar ang UG:

      ”Ja, vi får hoppas på det <3 Jag tänker inte så mycket på det. Har hört lite om reportaget men inte kollat på det. Tänker att det är så med mycket kläder, smink, kläder, saker över huvud taget som man köper. Men vågar som sagt inte säga för mycket då jag inte kollat på reportaget. Kram kam <3"

        Hon har ändå en poäng i det hon skriver. Kläder, textilier, mat, möbler, inredningsprylar, smink, hudvård, hårvård, tja, det mesta vi konsumerar är billigare pga att människor i andra länder tjänar sämre på det medan västvärldens företag tjänar multum på det. Och vi konsumerar.

          Kan tycka att de är skillnad på att konsumera kläder då och då som inte är fairtrade jämfört med Gabbjoss som är en vandrande reklampelare för hairtalk vilket hon blir då hon ca 1 gång i månaden gör reklam för salongen som använder hairtalk.

    Alltså som någon ovan skrev – vad trodde folk? Jag jobbade på ett företag som sålde äkta löshår för typ 600kr/pkt och då gjorde de en förtjänst på det. Vill inte ens tänka på vad det kostade att tillverka. Självklart är det dumt att företaget ljuger om sin Tradefair men är det inte lite allmänt känt att dessa märken missbrukas?
    Hursom, jag använder inte löshår (har gjort tidigare och även jobbat med det som både frisör och med marknadsföring av löshår) men det är bara 1 av miljontals saker vi bör bojkotta om vi ska bry oss fullt ut om andra medmänniskor, planeten osv. De flesta äger idag en iPhone men har alla glömt skriverierna om Apples fabriker? Hur många har bojkottat Apple? Det är alltid lätt att peka fingrar åt att andra inte är lika etiska som en själv fram tills att man inser att man inte är så etisk trots allt.

      PS därmed inte sagt att man ska skita i att göra NÅGOT som helst! Om alla gör lite är det bättre än att ingen gör något alls. Tycker bara att varje gång dessa etiska frågor kommer upp om flygresor, köttkonsumtion, barnarbete mm så är alla här inne änglar och förväntar att alla influencers (konstigt nog bara influencers men ej vanliga kändisar som Beyonce som konstant har peruker av människohår) rättar sig efter senaste etiska diskussionen.

    Har haft lugg till och från sen jag var liten och anser mig vara lite av ett proffs 😉 Självklart kan du trimma den själv hemma! Herregud en hellugg måste hållas efter ofta för att inte bli för lång, hade aldrig orkat springa till frissan så ofta…

    Mitt bästa tips: tvinna/snurra luggen och klipp sen liite liite i taget. (Du vill inte få ett resultat a la Gustav Vasa!!) Och kom ihåg att aldrig klippa i en blöt lugg, måste vara torr! Också det för att undvika Vasa-looken. Om man tvinnar håret blir luggen inte spikrak utan man får en lite mer naturlig/busig look vilket jag iaf föredrar 🙂

    Lycka till!

    Jag klipper luggen själv genom att tvinna håret som ska klippas och sedan klippa rakt av. Det blir då en perfekt lugg som är lite ”rundad”, dvs lite längre vid sidorna och inte spikrak hela vägen. Här klipps en längre variant:
    https://www.expressen.se/halsoliv/skonhet-1/frisyrer/youtube-stjarnan-klipper-sitt-eget-har–folk-blir-som-galna/

    Tyvärr… det flesta konsumtionsvaror vi köper, kommer från länder där människor tjänar väldigt lite. Varför skulle annars många svenska företag flytta sin produktion till andra länder?

    Det är inte lätt att alltid hålla koll på allt. Men man kan ju försöka.

    Har lugg och klipper den själv efter behov. Klipper med saxen uppåt så man inte klipper luggen rakt av. Då blir det som bäst (tycker jag) små små klipp över hela raden. Eller tvinna som någon annan skrev det går också.

    När jag hade lugg klippte jag den själv med nagelsax ?

    Skönt att du tar upp ett verkligt problem för en gång skull! Stackare som behöver arbeta för bara nåra spänn / h ?

    Tja!
    Vad tjänar det till att rycka ur löshåret när man får veta detta…. Att inte göra det igen är en annan femma… Men nu är ju ”skadan” redan skedd, och då kan man hedra den forna hårbäraren och arbetaren, genom att ta bästa hand om det medans man har det kvar?

      Jag tror helt ärligt inte att den forna hårbäraren, som inte ens vet om att hens hår gått till löshårsindustrin i väst, bryr sig ett dugg om ifall du ”hedrar” hen eller inte.

    Jag orkar aldrig läsa alla dessa långa inlägg ?? scrollar bara förbi. Önskar fler sammanfattningar i dina inlägg ?

      Tack för att jag inte är den enda som känner så. För mycket svammel text eller hur man nu ska uttrycka det. Orkar bara skumma igenom texten nuförtiden ?

    ”De flesta influencers skulle förmodligen hellre hugga av sin öronen än ge upp sina älskade hårförlängningar.
    Eller ser vi början på en ny trend? Clara tar ur sina förlängningar och kapar håret och Forni lika så.”

    Det har väl ändå varit TRENDEN det senaste 1,5 åren? Att kapa håret och ha en lite längre page.

    Förstår inte riktigt varför Uppdrag granskning är 4 år efter? BBC 3 sände en dokumentär om exakt samma sak 2013 där sångerskan Jamelia fick resa ut i världen och se var hennes löshår faktiskt kom ifrån och hur det faktiskt går till. Jag har inte funderat så mycket på det efter det men trodde faktiskt att det var ganska få människor som valde att använda riktigt hår i sina extensions 2017. Är man inte lite naiv om man tror att håret är ”fairtrade”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.