Det stora hoppet?

Tyra:

https://www.instagram.com/p/BaXOOOgn-e1/?taken-by=tyra_sjostedt

Tyra skriver om programmet ”Det stora hoppet” som bland annat Nellie Berntsson och hennes pappa medverkar i och det går ut på att ett gäng hästtjejer ska lära sina pappor att rida och slutligen tävla i en rad ridsportsgrenar.
Om jag förstod det hela rätt så ligger det en faktisk häst i prispotten. (Rätta mig om jag har fel)

Tyra verkar tycka att det här programmet är hur kul som helst men jag kan inte låta bli att få lite samma känsla av det här programmet som av ”Stjärnhoppningen” – alltså att ha amatörer stressa fram ridning och inte göra annat än skumpa omkring och slita de stackars hästarna i munnen. Förhoppningsvis har de veterinärer på plats som ser till att hästarna inte far illa och att ingenting får gå över styr.
Kanske överreagerar jag?

”Det stora hoppet” – kul eller djurplågeri?

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  När djur används som leksaker är svaret givet

  Givetvis djurplågeri.

  Är det inte samma sak hästarna får stå ut med på ridskola?? Är inte ett dugg insatt, genuin fråga.

   De stressas inte fram prestation på samma vis där. Då får du kanske sitta och guppa runt i skritt i flera veckor. Kanske prova trava. Efter en termin med teori och praktik får du prova galoppera och är du redo får du hoppa. Tror även att du måste göra prov för att få gå upp i nästa klass ? men ridskola är väl inte heller optimalt. In och ut ur stället flera gånger om dagen med olika barn. Alla olika snälla.

   På en bra ridskola är det inte alls så forcerat. Man lär sig grunderna, som sits och följsamhet, ordentligt gångart för gångart. I dessa program lär de sig inte rida ordentligt överhuvudtaget eftersom de hoppar över det mesta vitala och går direkt till en betydligt högre nivå än vad de behärskar.

   Minns när jag började på ridskola som liten. För det första är det oftast små barn som inte väger särskilt mycket. Inte en vuxen man och med mer styrka i armarna.
   De 10 första gångerna var i longerlina i skritt och kanske från 5e provomgången lite trav. Efter dessa 10 hade man någon som gick bredvid och höll i hästen flera lektioner fram. Så är en betydligt längre process, utan stress för vare sig häst eller ryttare 🙂

   Min erfarenhet av ridskolor och deras hästar är följande:
   Ridskolor har sällan mycket pengar och lär ut god hästhållning, hästarna måste hålla, vilket de inte gör om de överansträngs gång på gång.
   Det finns alltid dåliga exempel, men det är så jag uppfattat minst sju ridskolor i min omgivning.

   Dessutom börjar man i regel såpass långsamt att man ofta hinner rättas och lära sig innan man kan råka orsaka hästarna någon skada.

   Till skillnad från i dessa tv-program går utbildningarna relativt ”långsamt” (det är dock supermycket man lär sig) och man börjar inte hoppa på sin första termin såvida det inte är en tämligen oseriös ridskola.

  Hade varit ett kul koncept om det inte redan tjatats ut på alla möjliga sätt inom hästkulturen. Läste om det för säkert 15 år sedan i Min Häst och redan då kändes det gammalt. Jag fattar att det ska vara kul att se gubbar ramla av hästar, men att se när 70+ kg gubbe tappar balansen och hänger sig i tyglarna för att hålla sig kvar är bara tröttsamt.

  Är det tjejernas hästar som används eller är det en ridskolas?

   Jag tror inte att hästarna i programmet är ridskolehästar. Av det jag såg i programmet igår så tycker jag inte att det är något djurplågeri.

    Jag tycker inte heller att det är djurplågeri, men det betyder inte att hästarna behandlas bra. Däremot brukar ridskolehästar vara lugnare och mer vana vid människor som inte kan något exempelvis reagerar de oftast inte lika starkt på vikthjälper.

    Däremot funderade jag på om det var tjejernas egna hästar som användes. Men jag misstänker att det inte är det.

   Det är gymnasiehästar om jag fattade det hela rätt, det är inspelat på bollerups naturbruksgymnasium. Så dom har nog väldigt hög prio på att hästarna inte blir skadade:)

  Jag tycker det är fruktansvärt.

  Hästarna skadas. Människorna skadas.
  Idioter kallar det underhållning.

  Ännu ett offer för F… V.. kliver fram:
  https://instagram.com/p/BaYXA97B9Sw/

  I detta fall ett grovt övergrepp på 19-åring

  Nej nellie medverkar inte i detta programmet, nellie har ett eget program på 3 minuter efter detta sänts.
  Där hon visar vissa moment i sin ridning, me 3 minuter och 9 sekunder hon visade igår var något av det hafsigaste ridning jag någonsin sett henne framföra någonsin så att göra detta till något slags ”clinictips” var ju helt märkligt

   Håller med. Tror aldrig jag har sett N.B rida markarbete/dressyr innan och jag kan konstatera att hon borde investera i en dressyrtränare. Hästen verkar otillfreds och är inte alls genomsläppt. Ang hennes ”programledarinsats” så undrar jag om det är jag som hör dåligt eller pratar hon väldigt otydligt??

    -Johodå! Hon rider minst lika bra som Tinne. Och hon var faktiskt hos en dressyrtränare och red ett pass i våras och sedan skrev hon glatt på sin insta att ”nu kan jag dressyr, alla skolar, öppna, sluta.” Är man begåvad så räcker det tydligen…
    -Näevars, jag håller med dig. Hon kan verkligen inte rida loss en häst ordentligt. Dessutom är hon bästis med gramanen, den sitter på jämt, både på marken och när det hoppas. Brukar synas på mammans i.g.
    Hua!

    Det är zamina i filmen o man ser ju tydligt hur oren hon är… här hon går dubbla spår i volt och försöker slå sig fri bitvis. .. pinsamt att lägga ut sånt material. Undrar hur dom tänkte där.

   Och så pratade hon väldigt sluddrigt. Verkar vara ett fenomen nu för tiden.

  OT men kan vi snacka om Haidar i paradise hotel? VILKET SVIN!

   Han är riktigt obehaglig. Vrider och vänder på saker för att skylla allt på Johanna. Hoppas han är singel resten av livet så ingen tjej behöver vara ihop med honom.

   Kolla förra säsongen också där han är med!

  Tack för att du skriver omtänksamt om hästarna, folk fattar fan ingenting om djur. Många hästar lider av sk inlärd hjälplöshet så tror ryttarna att hästen är nöjd bara för att den inte slåss. Vi måste utgå från djurens behov och anatomi (hästars ryggar är inte ens gjorda att ha människor på så det måste ske med kunskap och respekt). Tack för det.

  Släng upp gubbarna på döttrarnas egna hästar och låt de göra samma sak, så ska vi se om deltagarna tycker det är lika roligt. Det har jag svårt att tro. Men anonyma ridskolehästar de ska bara tåla och ta emot.

  Ännu ett program jag inte ska titta på.

  Synd bara att det inte är vanliga familjer eller ridskoletjejer som är med. Familjer med massor av hästar i EM-klass behöver väl inte få en till.

   Satt och funderade på detta igår men med tanke på hur mycket Det stora hoppet (hästen som vinnaren vinner) förmodligen är värd så vill dom att tjejen som vinner hästen ska ligga på en viss nivå.

    Det håller jag med om men jag är fullt övertygad om att det finns massor av extremt talangfulla unga ryttare som sitter och tävlar lättklass hoppning pga att de kommer ifrån familjer som aldrig kommer kunna finansiera ett inköp av en svårklass häst.
    Det hade varit fantastiskt om några av dessa ryttare hade givits denhär once in a lifetime chansen till en bra häst.
    Fast jag kanske bara är naiv…

     Håller med dig, jag tänker att det kanske handlar om att det är lättare att välja ut deltagare om de är någorlunda välkända i tävlingssammanhang, då tiden/pengarna inte finns för produktionen att åka Sverige runt och kolla hur alla som ansökt rider/sköter hästar osv. De som syns syns ju, om du förstår vad jag menar?

      Men de behöver ju fortfarande inte en häst. Och vill papporna rida kan de väl göra det på hästarna på sin egen hästgård. Med nuvarande upplägg är det väl i så fall förnedringstv. Handlar inte om en dröm för en ung tjej. De har levt i den världen sedan småbarnsår. Kan Pollux lotta ut en häst och göra bakgrundskontroller borde TV 3 kunna göra det.

       Sant!

   Amen sister! Känns som att samtliga medverkande familjer har tillräckligt med pengar för att köpa hästar själva!

   Ja familjerna Hammarström som sålt vårdcentalkjedjan mitt ❤️För hundratals miljoner och ling vannerus är ju inte helt barskrapade de heller
   Dock var det ju tydligt att några av männen ridit tidigare iaf några gånger då de hade koll på traven och lättridningen

    Tänkte anmäla mun syrra till programmet (hon har ridit 2 jsm) men när jag fick reda på konceptet sket jag i det för trodde inte det var målgruppen. Tänkte också att de ville ha typ ridskoletjejer som skulle få chans att få en häst. Dr hade man fel… Att hammarströms som har typ fem tävlande barn med 2-3 hästar var känns ju lite onödigt. Speciellt när andra alltid fått hanka sig fram på hästar värda en tiondel av de pengarna. (ja jag är bitter)

   Fast vadå, det är väl typ två av de sex ”familjer” som är med som har mycket pengar. Resten är väl vanligt folk med vanlig ekonomi. Ena pappan sa ju att han alltid drömt om att köpa en häst till sin dotter men aldrig haft råd.

  Ja varför ska de börja hoppa som verkligen kräver balans och följsamhet? Precis som att ridsport är synonymt med hoppning.
  Tycker dessutom det ser rätt läskigt ut när gubbarna åker av till höger o vänster, det är ju inga ungdommar precis.
  Nä, detta program hoppar jag.

  Är det bara jag som inte fattar vad Tyra menar??
  Texten är extremt svår att läsa. Först nåt om underhållning, sedan nekar hon till spons, därefter nåt om t9…. Detta i en härlig blandning av !,.( ) ??.

   Håller med! T9 är väl det gamla auto correct man hade på telefoner med knappar (?) rätta mig om jag har fel…

   Tyra skriver ju alltid som om hon vore på fyllan eller hög som ett hus, inte lätt att förstå vad hon egentligen vill få fram.
   Tycker programmet är djurplågeri och kommer absolut inte titta. Stackars hästar!

  Hästar (djur i allmänhet) och TV-produktioner tycker jag rimmar illa i allmänhet.

  Som gammal tävlingsryttare tycker jag det är fruktansvärt bara att trailern.

  Det finns en anledning till att det finns ridskolor som utbildar ryttare – och att de inte får vare sig trava, galoppera eller hoppa innan de har balans nog att inte rycka hästen i munnen.

  Kommer inte att titta på detta program.

  Kan inte låta bli och tycka det är fel.
  Visst dessa hästar är säkert väldigt tränade och ”anpassade” men hästar är samtidigt väldigt känsliga djur på alla sätt och vis.
  Man får väl anta att papporna har gått massa massa teori och likande innan för att lära sig om hur man hanterar en häst.
  Några av dom har ju säkert även varit delaktiga i deras döttrar när de håller på skulle jag tro.
  Är ju enkelt för tv att framställa dom som om dom aldrig ens har suttit upp på en häst.
  Tror inte de är hela sanningen? Dom tävlar ju ändå om varenda hästtjejs dröm pris en väldigt bra häst som säkert är värd en hel del pengar.
  Har svårt att tro att dom låter helt oerfarna människor upp på hästryggen.
  El ja jag hoppas det iaf

   Tror du har rätt där, att många av de säkert har lite erfarenhet sedan tidigare. En deltagare i programmet Stjärnkusken som gick för ett tag sedan har stor hästvana och låtsades i programmet som att hen aldrig ens klappat en häst tidigare. Det var rätt löjligt att se när man visste att så inte var fallet…

  Men är nellies pappa verkligen med ??

   Nej, Nellie är med i själva programmet men inte som deltagare i tävlingen.

  Jag förstår inte varför det inte kan göras ett annat upplägg istället för att hasta fram. Man hade kunnat lägga upp det under en längre tid och öka svårigheten på tävlingarna allt eftersom. De hade ju kunnat träffas och träffa hästarna som nu i avsnitt 1, sen tränar alla hemma ett tag, sen kommer nästa träff och tävling osv. Förstår att det är svårt att få ihop då alla måste resa ifrån jobb, skola osv för att få ihop det då… Men som jag förstod det nu så ska allt vara klart på två veckor? Hur tänker man då, jag hade aldrig låtit någon som enbart ridit i två veckor hoppa bana osv?

  Med det sagt så kommer jag dock fortsätta titta, jag tyckte produktionen var trevlig och har hittills inte sett något som jag personligen inte tyckte var ok.

  … mest intressant är väl att Tyra skriver utifrån perspektivet ”vi”, och att HON är stolt: alltså som om hon vore en del av tv- branschen? Som jag ser det är det ännu ett desperat försök att tillhöra ett sammanhang hon inte längre är en del av.

  Usch så sorgligt, undrar om hon någon gång kommer på fötter?

   Tror inte hon menade på det sättet. Hon menade nog vi som i Sverige/svenskar

  Djurplågeri.

  Men alltså vad fan är detta!!! Stackars stackars hästar!! Papporna får ju skylla sig själv men hästarna är oskyldig djur som inte bett om detta. Det måste ju vara super stressade för dom! Håller med många andra här och säger djurplågeri och kommer INTE se mer av denna cirkus.

  Djurplågeri är väl att ta i men som hästintresserad vore det kul och se ett program med såna som KAN rida istället för amatörer som skumpar runt.

  Bra att du tar upp ämnet.
  Kolumn i ämnet kommer imorgon.

  Tramsigt. Det är knappast djurplågeri. Hur skulle folk kunna lära sig rida om hästar inte tål att hamna i obalans på? Då är väl svensexans turridning på islandshäst värre. Eller ridskolor där hästarna lever i ett ridhus bärandes på diverse ungar.

  Visst hade man väl kunnat önska att det inte skulle hastas fram såpass, men än så länge tycker jag att det ser helt okej ut. Papporna har nog viss hästvana genom döttrarna även om de inte ridit själva, och verkar hantera hästarna respektfullt. Såklart blir det lite skumpigt, men jag har sett värre.

  ALLA har varit nybörjare på ridning och ja då är man obalanserad och skumpar innan man lärt sig. Hur skulle man annars lära sig rida? Och oavsett om du lär dig långsamt eller får intensivlektioner så måste du ju någon gång börja trava och galoppera. Det är då det blir svårt. Gillade programmet och tycker det är kul när det visas något annat än de vanliga tävlingarna.

  Malin Baryard garanterar väl indirekt genom sitt deltagande att hästarna inte far illa. Antar jag..

  Herregud. Har de slut på program ideer eller vad är de frågan om? Värdelöst strunt. Dessa rika folk kan väl köpa sig en häst och ta ridlektioner ändå. Så hästarna slipper plågas så. Blä!

  Är det den svenska avundsjukan eller vad är ert problem? Alla vill inte synas i TV, och vissa gör det mer än gärna.
  Ingen av deltagarna visste att det var en häst som vinst när de sökte. Här kan ni se annonsen med informationen från produktionen när de sökte deltagare: http://mobil.statist.se/common/mobile/viewAdvert?id=64140 Länken och informationen har delats på flera ridskoleklubbars facebooksidor, men alla döttrar kanske inte har en pappa som vill ställa upp?
  Det handlar också om att kunna vara ledig från skola samt kunna befinna sig i Skåne under inspelningsdagarna.

  Djurplågeri nej. synd att Victoria och hennes pappa åkte ut var värdiga vinnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.