Dagens fråga

Magdalena Graaf:

Häromdagen diskuterade vi varför alla hotell har vita handdukar, så idag tänkte jag att vi skulle diskutera kring ett inte lika tungt och laddat ämne – nämligen Kim Jong-Un och Nordkorea.
Magdalena tar nämligen upp det på sin blogg och jag har lite ställt mig samma fråga faktiskt. Varför kan inte alla bara gå samman och rensa upp i det där hålet som är Nordkorea?
Det enda jag inte håller med om är att det är illa att de måste äta hund. Det ska tydligen smaka ungefär som kyckling berättade min pappa efter han av misstag fått in det på en restaurang i Kina.
De pekade bara på menyn som var skriven på kinesiska och fick in mat som de gladeligen mumsade i sig och när de slutligen frågade servitören vad de ätit för något så svarade han genom att skälla två gånger.
Sorry för sidospår.

Nordkorea var det…
Att de fått hålla på så här länge är verkligen en gåta och jag vill också ha ett svar på det så..
Gnugga geniknölarna ordentligt nu!
Varför?
Är det för att han har kärnvapen?

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Haha det var exakt vad jag frågade min man igår.. Varför går vi inte in o befriar nordkoreanerna? Fick till svar att Nordkorea har 4e största armén i hela världen .. Så det är inte bara att gå in o befria dom.. Sedan skulle dom släppa atombomber o allt möjligt om vi försökte det. . Och för det tredje har dom ingen olja. ?

      Vad skönt att din man kunde svaret.

        Ska det där vara en pik ? ?. Japp??

      Att de inte har några naturtillgångar eller strategiskt mark är den störta anledningen att de får vara ifred. USA och andra supermakter har aldrig ,så kallat, räddat befolkningen i diktaturer utan en egen agenda som gynnar dem. Länder som inte gynnar dem skiter de fullständigt i.

        Exakt. Thank you. Klarar inte av människor som ser USA som de goda när alla stormakter är samma skit. Ingen bryr sig om oss ”det vanliga folket”, allt handlar bara om pengar så även krig. Hade man inte blivit rik på krig hade ingen krigat.

        Thank you. Klarar inte av människor som säger att USA är de goda. Alla stormakter är samma skit. Allt handlar bara om pengar, så även krig. Hade det inte funnits människor som blev rika på krig så hade vi inte haft krig.

      Lol, din man verkar vara illa påläst…

      Nordkorea har inte ens en medelmåttig armé. (Till och med svenska armén räknas som starkare, och den är ganska kass)

      Den största anledningen till att man inte ”befriar” nordkoreanerna är för att det inte finns något att befria dem från.
      Kim Jong är en förvuxen bäbis som vill vara med och leka vuxen.
      Nordkorea har väldigt få fungerande långdistansrobotar, än mindre kärnvapen. Det de har är ungefär lika farliga som skokartonger. Så nej, det kommer inte bli något kärnvapenkrig.
      Chilla!

    För att världen gör så. Vi hjälper inte till att störta andra regimer heller, så länge det inte finns en tydlig vinst med att agera. Enda anledningen till att Nordkorea är så uppmärksammat är att de faktiskt utgör ett hot mot andra stater, inte att deras befolkning lider.

    För det finns inget vinstintresse som det fanns för att tex ”befria” folk från Irak.

      Kan du förklara vad du menar med vinstintresse. Jag vet inte och är nyfiken.

        Olja.

      Det var ju till och med Bush som sa ”vi är inte här för att frigöra – vi är här för att invadera”.

      Olja är banne mig en förbannelse!

      Min irakiska man sa att det var tusen gånger bättre under sadams regim trots att hans pappa blev mördad av dem än USA som skulle ”befria”… säger ganska mycket!

      https://nouw.com/missj

    Suveränitetsprincipen är väl det korta svaret.

      Tänker samma. Så länge befolkningen inte ber om hjälp så kommer ingen göra något och det är väl om än bakvänt rätt. Vem är vi att avgöra hur de ska leva sin liv?

        Men hur kan de ropa på hjälp om de inte har tillgång till internet eller internationella telefonsamtal? Många är ju till och med fast i arbetsläger.

        Det finns ju inte en enda nordkorean (förutom Kim Jong Un och hans närmsta statsmän) som lyckats ta sig ut från Nordkorea och INTE ropat på hjälp.

      Och Kina är det andra korta svaret. Principen om suveränitet kan ju, och har, ignorerats när stormakter finner det i sitt intresse att ingripa (längre förklaring: För Kina är Nordkorea en buffer mot västerländskt – amerikanskt – inflytande via koreanska halvön).

    För att Kim är så söt, då kommer man undan med det mesta.

      Perfekt läge att skämta.. not

        Trump kallade honom Rocket Man.

          Men han skulle ALDRIG kalla honom short and fat.

          I’m not the man they think I am at home.. ?

    Den största anledning till att andra stater inte går in och ”styr upp” är att Nordkorea har Kina i ryggen som numera är en så kallad supermakt. Samt att folket i Nordkorea skulle få lida något fruktansvärt. Det är tyvärr inte så enkelt att bara gå in och ta över i det här fallet. Det första som behöver göras är att få över Kina på sin sida i FN´s säkertsutskott, samt att alla länder som sagt att dem ska införa sanktioner mot Nordkorea, verkligen gör det. För i dagsläget är det flera länder som sagt att dom ska införa sanktioner, men inte gjort det.

      Precis, frågan är så mycket mer komplex än att bara ”gå in och ta hand om det”. Sydkorea huvudstad Seoul ligger relativt nära gränsen till Nord, vilket innebär att de kan bomba sönder miljontals människor väldigt fort om de skulle vilja det. Kina har ju också ett stort intresse i att behålla nordkorea där det ligger, dels för att landet kan sympatisera med politiken och delvis för att Nordkorea ligger jäkligt bra taktiskt sett för Kina. Önskar jag kunde skriva mer men måste på föreläsning haha! Mvh Nordkoreaintresserad

        … Dessutom har ju Kimarna visat mer än en gång att de gärna offrar sitt eget folk för makt. Så frågan är då hur man ska bemöta detta, om de ändå är beredda att göra allt för att behålla sin makt. Svår fråga som är betydligt mer komplex än att ”bara bomba skiten”.

      Fast Kina har ju tagit mer och mer avstånd från Nordkorea på senare tid, och sagt att de inte kommer stötta Kim om han kommer försöka starta ett krig. Det ligger inte i Kinas intresse överhuvudtaget att Nordkorea går i krig då det är Kina som kommer behöva ta hand om alla flyktningar som flyr landet. Kina har nog velat ha Nordkorea på sin sida för att förhindra dem från att agera tanklöst, ju bättre relation, desto mer lyssnar Kim kanske. Nu har han ju blivit triggered som tusan av Trump och slutar lyssna, därav varför Kina också börjar distansiera sig från dem politiskt.

    Lite spridda tankar om Nordkorea:
    Har FN mandat att avsätta en ledare för ett land? Vem ska annars göra det?

    Tänker att det hade varit svårt att invadera ett land för att de torterar folk. Det gör ju USA med, ska ”nån” invadera dem med?

    OM något land, säg USA, skulle påbörja en offensiv mot Nordkorea på grund av de orsakerna som listas i inlägget känns det som att det är många andra länder som också bör invaderas? Som sagt så torteras folk över hela världen, människor svälter.. Alltså jag vill inte förminska vad den nordkoreanska regimen sysslar med men tänker att det är svårt att motivera en invasion.

    Dessutom är suveränitetsprincipen stark, ochjag tror att många läder vill respektera den så långt som möjligt.

    Men den största orsaken till att jag tror att man låter det ”fortgå” är att Kina skulle bli förbannade om man invaderade Nordkorea och de flesta tycker nog inte det är värt det.

    Rent logiskt skulle jag gissa att det inte är så enkelt. Först och främst så har Nordkorea en jättearmé bestående av människor som hjärntvättats sedan födseln, och den tar man sig inte förbi speciellt enkelt när de dessutom har kärnvapen att tillgå.

    Att befolkningen har det skit lär knappast förbättras av att ett krig pågår på hemmaplan heller, så för att det ens skulle finnas möjlighet till förbättring skulle det först behöva bli sämre för de man vill hjälpa.

    På det stora hela skulle det kosta både pengar och människoliv, och det riskerar därtill att rubba hela världspolitiken och kan leda till kärnvapenkrig. Samtidigt tjänar stormakterna som måste gå samman för att få jobbet gjort egentligen ingenting på att städa upp i Nordkorea, utöver att de slipper oroa sig i framtiden. På kort sikt är det antagligen ett politiskt självmord utan dess like. Som Irakkriget fast ännu värre, och dessutom i en tid då alla känner till hur illa det gick i Irak.

    Man har för lite att vinna och för mycket att förlora på det.

      Väldigt bra kommentar.

    Kina tycker att det är bra som det är.
    Kina vill inte ha miljoner invällande nordkoreaner och Sydkorea har ingen möjlighet eller ens lust att lyfta 25 milj nordkoreaner från fattigdom till välstånd när de själva bara är dubbelt så många (helt andra proportioner än när DDR och Förbundsrepubliken förenades).
    Kärnvapnen är Nordkoreas livförsäkring och det billigaste sättet att matcha i första hand hotet mot USA. Nordkorea har ingen möjlighet att hävda sin självständighet med konventionella vapen även om man har en numerärt stor armé.

      hotet från USA alltså.
      Eller det upplevda hotet från USA.
      Nordkorea har ända sedan andra världskriget definierat USA (och dess allierade Sydkorea och Japan) som det stora hotet mot Nordkoreas självständighet och existens. Nordkoreas regim med fam Kim har nu i tre generationer positionerat sig som garantin mot att Nordkorea ska anfallas och tillintetgöras av USA och dess ”marionetter” eller ”lakejer” som terminologin lyder.

    * De har en av de största arméerna i världen
    * De har atomvapen som de gärna använder
    * De har Kina som allierade

      Jag tror inte att Nordkorea tänker sig att behöva använda sina kärnvapen.
      De är en försäkring som har sin effekt genom sin existens och omvärldens rädsla.
      Skulle de använda kärnvapen så blir resultatet det man vill undvika dvs Nordkorea kommer att upphöra att existera som självständig stat.

        Jag tror på allvar att Kim Jong-un inte skulle dra sig för att trycka på knappen bara för att han får lust en dag.

          Tänker samma om Trump…

            Håller med fast där vet vi att det finns generaler med befogenhet att vägra.

      Nordkorea SÄGER att de har kärnvapen, det är inte heltsäkert. Dock ingen som vågar chansa…

        Nordkorea har kärnladdningar för det går att avgöra vilken typ av detonation som äger rum. De har bevisligen testat kärnladdningar.
        Men det är ett långt steg till att utveckla kärnladdningar som kan transporteras i ballistiska missiler.
        Vi vet inte om Nordkorea ännu har lyckats utveckla vapenbärare med kärnstridsspets(ar). De testar missilerna för att bygga upp övertygelsen hos omvärlden om att de har den teknologin men lyckligtvis kommer Nordkorea knappast att kunna testa kärnladdningar någon annan stans än i hemlandets underjord.
        Den största effekten av Nordkoreas kärnvapen kommer av omvärldens fruktan och ovisshet när det gäller deras verkliga förmåga att använda kärnvapen.

          Tack för mer detaljer 🙂

    För att Kina och Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet. Simple as. Plus – ledarna har väl fullt upp att leda sina egna länder. Hemskt men sant.

    Ogillar att ikläda mig rollen som språkfascist, men den där grammatiken fick det att blöda ur ögonen på mig.

      Hoppas du inte fått ebola…

      Såna som dig är så sjukt irriterande och patetiska. Spring o hämta papper o ring sjukvården och sluta genast läsa saker på internet där vanliga männsikor skriver, för det är som sagt helt mänskligt att stava fel ibland eller använda sig av fel grammatik eller vad nu än ditt problem är.

        Såna som jag är patetiska sa du?

          Gör jag mig bättre förstådd? OM jag pratar såhär. HAR dessutom? Inte mycket till övers för Maggan Graaf! Vilket säkert kan ligga till grund för min kommentar? Men ok!!!! Kryper tillbaks till nordkorea och torkar mina patetiska ebolatårar…

            Vad dillar du om?

              My point exactly 🙂

            Haha, jag tycker du var jätterolig. Jävla tur det finns språkpoliser.

          Man kan skriva ”såna” om man vill skriva lite mer ledig vilket ett kommentarsfält ändå kan klassas som. Det är lite jobbigt att behöva läsa om sin kommentar hela tiden för att inte någon ska gå på grammatiken eller språket istället för att ta till sig kommentaren. Språket tillhör alla och vi har rätt att använda det på det sättet som speglar vårt unika uttryckssätt, speciellt i ett kommentarsfält.

            Det sa jag väl ingenting om? ”Såna som jag”-kommentaren var menad som en tillbakakaka och har inget att göra med uttrycket ”såna”, vilket jag f.ö. själv föredrar.

              Jaha, då förstår jag.. Carry on then

        Såna som dig är så sjukt irriterande och patetiska. Spring o hämta papper o ring sjukvården och sluta genast läsa saker på internet där vanliga männsikor skriver, för det är som sagt helt mänskligt att stava fel ibland eller använda sig av fel grammatik eller vad nu än ditt problem är.

        *Sådana (personer) som dig är sjukt irriterande och patetiska. Spring *och hämta papper, *ring sjukvården och sluta genast läsa saker på internet där vanliga *människor skriver. *Det *helt mänskligt att stava fel ibland,* eller använda sig av *felaktig grammatik.

        ”(eller vad nu än ditt problem är)” – sista meningen är konstig, du kankse vill säga ”Vad är ditt problem istället.

          D2 du menar väl ändå ”Sådana personer som du*…”

    Dom har kärnvapen och Kina på sin sida. Det är tyvärr inte bara så enkelt att man kan traska in och ta över.

    ”Låter dem äta hund”. Jämställer hon det med allt annat hon radar upp? Det är väl svält i det landet i vissa områden. Att äta hund lär inte vara speciellt farligt i det stora hela… Hon äter ju kossor och grisar, är det lika hemskt eller?

      Eftersom de torterar hundar levande så ja. Det är skillnad.

        Dom torterar nog inte hundar mer än något annat djur som dom äter..

          Jo, nordkoreanerna (och alla andra som äter hundar) är djävulen själv och plågar gärna hundarna lit extra bara för att vara taskiga. Vi här borta i väst lämnar in kossorna och grisarna på spa innan och sen kommer vi tillsammans överens om att djuret vill bli korv och delar en sista kram innan dom får somna in på en mjuk bädd.

            ? älskar dig potatis (och ditt nick)

      Nej precis, för det första så har jag hört att hund ska vara väldigt gott.. För det andra så ses inte hundar som sällskaps djur i alla delar av världen. Så även om folk här skulle se det som hemskt att äta hund så ser väl vissa det som inget konstigare än att äta gris eller ko.

        Grisar är dessutom intelligentare än de flesta hundrar. ?

          Smartare än småbarn också vad jag hört

            Intelligens likställt med ett 6-årigt människobarn, är vad jag hört om grisar.

              15-åring har jag hört.??

                Det stämmer verkligen inte.

                  Med dagens 15 åringar borde det ju stämma.

    Någon borde sätta en prisjägare efter honom.

    Det är inte så lätt att bara gå in och byta ut en regim, det om något torde de senaste årens försök i Mellanöstern visa. I fredsfördraget efter andra världskriget avtalades att USA skulle ha rätt att stationera trupper i Tyskland i hundra år. Det är lite det tidsperspektivet man behöver ha om man vill bygga en hållbar och stabil fred.

    Allt som vi tar för självklart måste byggas upp, fria medier som granskar makten och kan ställa den till svars, självständiga domstolar och rättssystem som gör det lönt att ta sina klagomål den officiella vägen istället för att muta/hota/hämnas. Sjukvård, någon form av socialsystem, skolor – mycket har naturligtvis exemplet Nordkorea men hur skulle systemet fungera om regimen plötsligt föll? Och det bortsett då från det våld och lidande som en invasion alltid innebär.

    Just Nordkorea är dessutom lite speciellt, eftersom befolkningen är såpass isolerad. Det finns inget internet, inga telefonlinjer till omvärlden, ingen internationell TV och radio. Allt är propaganda, från skola till tv till veckotidningarna. Att läsa avhoppares berättelser om hur de upplevde Sydkorea efter flykten är både skakande och fascinerande. Just därför är det inte heller säkert att befolkningen skulle vilja bli befriade, i vart fall initialt, och det skulle kunna leda till utdragna strider och fruktansvärt lidande inte minst för civila.

      Javisst, den civila befolkningen måste man också ha i åtanke, förutom allt det som alla andra skrivit. Det är ett… smart land. De har slutit sig så grymt effektivt och kör 100% sin egen propaganda. Visst att inte alla nordkoreaner köper det, men många av dem kan/vill inte starta en revolution där, och än mindre har de möjligheten att be omvärlden om hjälp, vilket gör att det är lättare att ignorera. Sen skulle så otroligt många dö och lida. Sen måste man alltid ha ett regeringsalternativ. Sen skulle man säkerligen stöta på motstånd bland en hel del av befolkningen som via propaganda tror på den Nordkoreanska regimen som den är.
      Oerhört komplext.
      Man kan ju alltid hoppas på att regimen bara självdör eller spontanantänder istället. Hade varit nice. Och in kan en nordkoreansk hjälte träda.

    Kina vill inte ha USA närmare vilket de skulle komma om sydkorea slöt ihop med nordkorea.
    Sydkorea skulle behöva stå för kostnaden för en sammanslutning mellan nord och syd vilket är dyrt och de har ingen lust. Så.

    OT: Kan man få ett inlägg med en compilation av Blondinbellas ”Powerpose”? Varför står hon så där?? Med armarna i kors, fast händerna på utsidan av armarna, och alltid uppdragna axlar, kanske lite snedvinkling av överkroppen.. Vad är grejen??

    Jag är mest chockad över hur oallmänbildad hon framstår i sitt inlägg. Nordkorea har varit ett slutet land sedan 50-talet och Först NU kommer på att det finns en ”galning” som torterar folk ?‍♀️.

      Ja eller hur! Varför bloggade hon inte om det för sextio år sedan? …

      Ööh kanske för att det pratas om det mycket just i dessa tider. Det har funnits sexuella trakasserier också sedan femtiotalet och så kommer vi på metoo först nu ööh. Tänk va bra att det går att hitta fel om man letar och vill gnälla, klaga och håna, vilken tur va. ZZznaark..

    Därför att man inte kan bestämma hur andra länder ska styras.
    Det går inte bara att gå in i ett annat land på premisserna ”det här tycker vi är fel”

    Även om det uppenbart är det.

    Skulle vi starta krig på de premisserna så skulle vi leva i ett konstant världskrig. Det finns alldeles säkerligen länder som tycker att det svenska sättet att leva är förkastligt…

    Det måste finnas en ”riktig” anledning för att störta ett annats land regim, t.ex att det utgör ett hot mot det egna landets säkerhets

    Sen är det som flera andra skriver, Kina är inte intresserade av att kim störtas, det skulle få allvarliga diplomatiska konsekvenser att gå in i Nordkorea.

    Sen hamnar Sydkorea och dess befolkning i direkt fara vid en intervention.
    Det är inte helt enkelt.

    Finns ingen vinning i att ”befria” Nordkorea, de har i princip inga naturresurser. Det hade bara blivit ett dyrt krig för att inte tala om det politiska vakuum som hade uppstått som någon annan ska styra upp.

    Oroa er inte, kriget i Nordkorea kommer. Nordkorea, Cuba och Iran är de enda länderna vars banker inte styrs av Rotschilds ägande i länders centralbanker.
    Det gjorde inte Irak och Afghanistan heller men efter kriget…
    Balkan hade inget samröre med någon internationell bank som Jugoslavien, men vad hände efter kriget?

    Hur kan du inte tycka det är konstigt att de äter hund? Usch…

    För mig är det visserligen obegripligt att man ens äter något djur men det är min åsikt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.