En paddas vara eller icke vara

Hugo Rosas:

Främsta anledningen till att vi köpte en iPad till Leo är vår stundande bilresa till Sälen.
[…] Snart drar vi till Maldiverna också så då tänker jag att det är schysst mot våra medresenärer att slippa ha Leo gormandes hela resan. Jag tycker att iPads är helt fantastiska att ta till när tålamodet och orken tryter. Våra barn sitter inte klistrade vid dom 24/7 utan majoriteten av tiden härjar dom.
[…] Att iPaden sen åker fram när vi är på restaurang, om barnen är med på jobbmöten, långa resor eller när det är den där kritiska timmen mellan föris och middagn ser jag inte som något problem. Dessutom är det svårt att motivera varför dom absolut inte får hålla på med skärmar när jag och Paula jobbar via mobilen typ hela tiden. Vi lever med teknologin på ett annat sätt idag än vi gjorde när jag var liten, det rör sig hela tiden framåt så det är bara att hänga med//Hugo

Hugo svarar på en fråga på bloggen om hur de tänkte när de köpte en iPad till Leonore.
Behöver verkligen en 2-åring en iPad?
Nä, förmodligen inte men hellre två iPad på två ungar eller ingen alls men att ha 1(!) iPad på två barn bådar gott om det är total katastrof man är ute efter.
På samma sätt som Bella motiverade att hennes barn har paddor med att teknologin är en del av vår vardag och då kan man ju lika gärna ”embrace’a” den så säger Hugo ungefär samma sak. De är ”pro-pads” med andra ord.
Kanske är denna generation barn generellt sämre på att ha tråkigt än vad jag var som barn?
Vi roade oss under långa bilresor med att lyssna på TinTin-band eller på att leka bokstavs/namnleken där man skulle säga ett namn och den sista bokstaven i det avgjorde vilken bokstav nästa namn skulle börja på och så håller man på så tills någon inte längre kunde komma på ett giltigt namn.
Skulle man presentera den leken idag för barn så skulle de förmodligen titta på en som om man var smått galen. Kanske skulle de kunna tänka sig den om den kom i app-form?

Visst är det så att nöden ibland inte har någon lag och att man som förälder behöver få ha ett kort eller två upp i rockärmen i form av lite teknologiskt skärmmagi?

138 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Min tvååring håller på med iPhone/iPad och jag har inget problem med det. Barnet har utvecklats och fått fart på fantasin genom de videos hen kollar på. Svenska spel (bor ej i Sverige) hjälper hen med svenskan också. Var annorlunda förr så tycker inte man bör jämföra generationer, jag älskade att leka ute samtidigt som jag älskade att hänga inne hela dagen med Nintendot och jag blev människa jag med ?

      Läste svenska spel som i Svenska spel, alltså företaget som håller på med spel och dobbel. Fick en konstig bild i huvudet av hur ditt barn sitter framför paddan och lär sig svenska av olika nätcasinon och trav. ?

        Hahah, låter iofs som en bra idé! Vi kanske blir miljonärer då!

      @M omg! Jag fattade ingenting för jag läste svenska spel som företag som håller på med lotter och tips. Hur 17 hjälper de med språket. Haha.

    Om paddor hade funnits att tillgå och om vi varit lite lite rikare under min och mina syskons uppväxt hade vi nog haft två var, våra långa bilsemestrar var nämligen full blown war ? räckte med en gul bil i norrköping för att skrika konstant till södra danmark. Ändå heder till mina päron som ändå kånkade iväg oss på massor av kuliga grejer! Mycket tveksamt att jag hade klarat det med sinnet i behåll. Jag tror på skärmar inom rimliga gränser, även i vuxen ålder ? nyttja men inte utnyttja!

      Haha ”en gul bil i Norrköping”. Samma här! Fast vi lekte lite också, och satt och glodde på strecken.

      Hahaha exakt så! 10 % av tiden kanske vi lekte någon lek, resten bråkade hela familjen och jag ville döda min bror.

      Tror många som babblar på om sin barndoms bilbingo bara har dåligt minne. Eller var ensambarn. Finns en anledning att det kom sånadär dyra små teveaparater man kunde ha i baksätet sen.

    Jag tog mig en funderare på det här med skärmar och barn efter att min fyraåring började bli väldigt fäst vid plattan och youtubeklippen. Kom fram till att jag likställer platta, tv, böcker och stillasittande pysslande. Han får alltså hålla på med vad han vill så länge han inte sitter stilla för stora delar av dagen. Det är alltså en fråga om att sitta still vs röra på sig för mig, det tycker jag känns som en bra logik.

      Jag förstår hur du tänker men det går inte att helt jämföra tex riktiga böcker med att kolla youtube på en iPad. Att läsa böcker bygger ordförråd, utvecklar språket och utvecklar andra kognitiva förmågor, förutom att det stimulerar fantasin osv. Det finns också forskning som indikerar att det är skillnad på att läsa ord på papper jämfört med att läsa samma texter på en skärm. Så jag tänker att med den kunskap vi har idag så har barn behov av både och, förutom fysisk aktivitet då såklart. Och jag är fullt medveten om att för barn med NPF och tex dyslexi så kan iPad och datorer vara räddningen, ur såväl pedagogisk synpunkt som för det psykiska välbefinnandet.

        Nu var inte min poäng att jämföra platta med bok (självklart är det helt olika saker) utan att se det utifrån stillasittande aktivitet och röra på sig.

    Hade man verkligen tråkigare som barn förr? Man underhöll ju sig som du skriver med olika namnlekar osv, det är ju bara en annan typ av underhållning än vad plattan är idag? Då underhöll man sig med det man hade att tillgå då och nu gör man exakt samma sak – bara det att nu finns iPads. Som jag brukar säga till min mor som ibland påpekar att jag och min syster använder mobiler och sociala medier väldigt mycket ”om du hade tillgång till en iPhone när du var ung hade du förmodligen också använt den på liknande sätt som vi gör”.

    Kan meddela att det går alldeles utmärkt att resa, äta på resturang och laga mat utan plattor. Det är faktiskt riktigt trevligt. Vi brukar läsa högt i bilen och leka bildekar. På resturang så tar vi med nån bok att bläddra i.

      Åh så duktig du är?? kan någon hämta en medalj?!

        Drygt svar på en person som inte försökte framhäva sig som duktig.

        Anonym är nog mest bitter över att hen inte lyckas med samma. Så tråkig och extremt onödig kommentar.

      Men grattis till dig då.
      / Trött mamma

      Kul för er. Jag och mina syskon bråkade större delen av vägen när vi var på semester. Hade hellre haft en padda, mina föräldrar med antagligen.

        Vi hade en sån där vhs box i bilen. Doch klarade den bara en film per resa. Sen ljudböcker.

      Tänker inte skamma din ”duktighet” men för ex bilresor kräver det två föräldrar. Använder babblarna till vår fem-månaders vid behov, dvs ensam och behöver laga mat, eller kör 20 mil ensam. I övrigt vet jag att all annan underhållning funkar liks bra, när en har den möjligheten, men känner mig inte på något sätt som en sämre förälder när jag använder det. Tänker (?) att det blir lite enklare att ex resa med vaket barn ensam när han är något äldre.

        @Matilda. Min 8-månaders tycker att det kan bli väldigt tråkigt i bil och även om jag läst att barn under 2 år ej ska titta på skärmar så känns det som en bättre idé att visa babblarna jag eller liknande under bilturen än att hon hysteriskt ska skrika, för allas skull. Jag har även tv på hemma på dagarna och hon tittar ju dit och ser även om jag inte väljer barnprogram och sätter henne framför det för att ha barnvakt, är det skärmen i sig som är dålig, eller effekten som ger ett stillasittande barn?

          Jag kan lugna dig med att det var ett felaktigt rykte som t o m tyvärr barnläkare gick på. Det går alldeles utmärkt för små barn att titta på en skärm i kortare stunder tex ca 30 minuter. Det tros t o m befrämja abstrakt och problemlösningsförmåga.

            Enligt denna studie skall barn 0-3 år inte kolla alls på skärmar!
            https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/studie-vill-forbjuda-tv-for-barn-under-tre

              Den studien var ett falsarium.

        Vår son på ett år klarar bilresor galant utan teknik. Har aldrig använt. Tar 90 min att åka till mormor och morfar. Han sitter dessutom ensam där bak. Han vet inte om att de finns ipads och är inte van med det. (Jo går att laga mat och äta utan teknik)

          Haha. Varför blev jag satt på mod?

      Shit, inte min avsikt att låta så dryg som jag gjorde. Är verkligen inte jordens bästa morsa nånstans. Borde verkligen formulerat mig ödmjukare. God fortsättning!

        Det gjorde du inte heller, enligt mig! Bara de andra som tog åt sig.

        Håller med, det var inte drygt alls. Tror att somliga har tolkat in sina egna tillkortakommanden i ditt svar.

        /Linda

      Jag kan meddela att det även går fint att resa, gå på restaurang och laga mat MED en iPad också-
      Alla gör som dom vill – du eller ngn annan förälder är varken bättre eller sämre för att de ger/inte ger sina barn en Ipad☺️

        På vilket sätt fyller din kommentar en funktion? Att många föräldrar använder mobiltelefoner, plattor osv. som barnvakter är knappast ett fenomen som ingen känns vid? Förstår inte varför man inte kan stå för det.

        /Linda

    Föräldrar är mer självupptagna och bekväma nu än då vi 70-talister var barn. Även om teknologin är ny eller ej, så är det minsta motståndets lag som gäller, även en vanesak. Umgås med dina barn, lek -gärna ute – så blir barmen trötta på normalt sätt och även du som förälder. Ja, jag står för att jag är gammalmodig men jag hävdar ändå att man ska vara med barnen ”på riktigt” och inte gemenskap med att hela familjen sitter och stirrar på sina skärmar.
    Och nej, jag KOMMER inte att ändra mig, oavsett vad för kreativt jag kommer att kallas. Och Ja, jag har egna barn och använder dessutom alla sociala medier och plattformar, men det är då jag är ensam. Jag har flugit långt med barnen och de har inte stört medresenärer för att de istället ritar eller pratar i normal samtalston.
    Orkar ni prova tror ni..?

      Dygnet har många timmar och jag är ute varje dag med vår tvååring men trots det sitter hon vid plattan ibland och spelar något spel. Vi kallar det att mysa i soffan och då ammar jag den minsta. Ibland väljer hon en bok istället, kollar igenom mina bilder i mobilen eller håller på med pussel/pysslar. Det är liksom ingen större grej och för hennes skull så är det bra om hon får med sig känslan för teknologi så tidigt som möjligt så att hon inte hamnar utanför som äldre. Vi umgås jättemycket som familj och jag tror på ett nära föräldraskap så bara för att man skippar plattor så är man inte bättre förälder för det.

      Min mamma passar min fem-månaders regelbundet då jag pluggar heltid, och de dagarna bor jag även hos mina föräldrar. Kanske inte helt jämförbart då hon är mormor och jag mamman men som sagt regelbundet ett par dagar i veckan iaf. Hon är den första av oss att slänga in padda (och gåstol, och hänga massa extra saker i babygym osv) hade vi haft samma förutsättningar med barn hade hon def använt dagens hjälpmedel mer. Tror inte ett dugg på att 70-talisternas (eller 80 för mig) hade agerat annorlunda. Skulle nog ifrågasätta om de verkligen umgicks mer med sina barn också.

        @Matilda, när du skriver så, kommer jag på att min mamma brukade sitta i trädgården och sticka /virka när vi ungar lekte i sandlådan eller på gräsmattan. Hon var alltså närvarande fysiskt. Men var inte Så aktiv i leken, men så hade jag 4 syskon också och alltid en ”lekkamrat” hemma mest troligt.

      Hahaha! 60-70-talisterna fick bara hänga på! Inte brydde sig föräldrarna om vad de tyckte! Nä, barnen skulle anpassa sig och inte vara ivägen. Hade ipaden funnits då hade kidsen haft två var!

      Ju mer vi backar i tiden, desto sämre och mindre var barnfokuset. Att barn ska komma först oavsett vem som stryker med på kuppen är signifikant för samtidens föräldraskap.

      Men varför är ditt sätt bättre än andras?
      Ditt sätt passar dig/er men inte alla och nej, du behöver absolut inte ändra dig men att vi inte ”orkar prova” ditt sätt gör oss inte till sämre föräldrar eller det faktum att du hänger med dina barn all deras vakna tid gör inte dig till en bättre mamma….alla gör det som passar dem bäst!

    Det här är ett dilemma! Vi hade en iPad redan innan vård äldsta barn kom. Hen började intressera sig för den runt 2 år. Vi lät hen titta ganska fritt på youtube osv tills vi märkte att hen tittade på massa konstigt så blev det bara barnkanalen/Netflix/hbo. Så kom barn nummer två och jag var förjävla dålig och pappan fick ta hand om allt. Han började låta vår äldsta titta vid maten då hen äter dåligt och åt bättre av att titta, eller var så pass inne i paddan att hen bara åt det vi tröck in. Detta har bara fortsatt och vår yngsta är nu 1,5 år. Men nu vill vår yngsta minsann oxå titta på nåt. Och hen vill byta och ändra hela tiden. Alltså hade vi nu en padda och en mobil, en tjurig ettåring som hela tiden ville byta till nåt annat att se på. Det hör ju vem som helst att det inte håller. Så vi tog bort dem och tänkte att de får äta bäst fan de vill. Vi hade ju inga paddor och är lagom tjocka. Det blev sååååå bra! Långa härliga samtal om allt möjligt. Sånger, ramsor och räkna bilar. Vi upplever båda barnen gladare! Så lägg bort dem!

      Varföööör skriver du ”hen”??? Det är väl ingen jävel som kommer lista ut vilka ni är om du skriver ”hon” eller ”han”. Varför frånta barnet sitt kön?! Inget av det du skriver är ens könsstereotypiskt. Gahh jag blir så trött på tramset!!

        Du är tramsig

        Barnet kanske själv identifierar sig som ”hen” och önskar att andra ska använda det pronomenet. Då måste det respekteras.

          Tror du på riktigt att ett litet barn helt själv skulle identifiera sig som en ”hen” om barnet inte hade fått påtryckningar från föräldrarna?

            Känns det jobbigt att inte veta kön på mina barn?

              Inte ett dugg. Jag stör mig bara på tramsiga människor.

                Jag fråntar inte mina barn något. Jag ger dem möjlighet att själva bestämma vilka de vill vara. Men vi skulle väl diskutera användade av paddor? Eller ska vi dra en diskussion om pronomen hen igeeeeen?

                Att ens reagera på ordet ”hen” känns sååå gammalt. Ja tant / farbror, det finns ett ord för dem man ej vill köna eller dem som ej vill bli könade. FORTFARANDE

            Du kanske ska läsa på lite om sarkasm så du kan förstå min poäng bättre.

        ”Hen” kan väl kvitta men hur kan vuxna människor skriva ”tröck”??? Ser det överallt – det finns inget som heter ”tröck”?

          Nej men det finns dialekter där man använder det. Precis som andra dialektala skillnader i språket.

            Ja fast det är ju då dialekt och därmed inte okej att skriva. Vi har rikssvenska.

              Åh en språkpolis… precis vad vi behöver. Berätta mer om rikssvenskan tack. Zzzz

                Gå och var dryg mot någon som tar åt sig istället 🙂

            Jo, men man skriver väl inte på dialekt?!
            Hade man gjort det hade ingen förstått ett dugg av vad jag skriver?

              Jag svarade på det charlotte sa om att det inte finns något som heter tröck. Det finns det i vissa dialekter, på samma sätt som andra ord som skiljer sig mellan dialekter. Sen är jag fullt medveten om att talspråk och skrift är två olika saker?

                Oj börjar visst bli trött och såg inte att det var Charlotte jag svarade på här också? nu går ögonen i kors, bäst att sova!

        Spelar väl ingen roll.

          Ungefär lika mkt som att hen valde att kalla sitt barn för hen ?

      Varför avköna barnet men inte pappan? ”Den andra föräldern” kan en skriva om en nu tycker att det är så viktigt.

        Pappan kanske har valt sitt pronomen han och därmed används det. Barnen har väl inte valt än.

        Varför bryr du dig?

    Jag minns två bilsemestrar i Europa när jag och min syster var små. Många, långa timmar i bilen. Vi sysselsatte oss med olika ordlekar, med att bråka, med att läsa och lyssna på kasettband i freestylen (hette det så?), vid något tillfälle stack min syster in ett lillfinger i mitt öra så jag skrek rätt ut av smärta. Långa stunder satt vi och bara tittade ut, då hann man ju tänka lite, kan snart 30 år senare fortfarande minnnas vad jag funderade på. Så det finns mycket gott med att lämnas åt sig själv lite och inte ha vuxna som sysselsätter en hela tiden.

      Coolt faktiskt att du fortfarande minns vad du funderade på.

    Bara jag som varit med om de ytterst pinsamma.. barnvakt åt gubbens systerbarn.. extremt vilda, så jag som inte är van vid barn blir efter ett tag jättetrött å låter dom leka med min telefon.. 3 barn som tända ljus sitter å bläddrar igenom bildera tills jag ser i ögonvrån en bild jag hade glömt jag hade.. deras morbror i full prakt så att säga.. jävulsvrålet när ja skrek å slet telefonen ur händerna på dom ?? innan dess var de bilder på katter å ekorrar å helt plötsligt! Ja men jag lärde mig en läxa!

      Hehehe läste det som din morbror, jag ba va i helvete

    Nope, ingen IPad, enbart Barnkanalen. Tids nog blir de väl intresserade av datorer/smartphones så det räcker och blir över. Försöker läsa mycket böcker och vara utomhus, och ha dem att leka med sina leksaker istället. Att ha tråkigt ibland ingår, barn måste inte underhållas 24-7. Tänker att livet är sådant och att man måste lära sig det.

    Så trött på randen som gör att man inte ser kommentarer eller texten du skriver. Varför görs inget åt det? Har varit så, så länge & jag är inte den första att kommentera om det.

      Kanske vi måste sammanställa vilka enheter problemet är på.. jag kollar via iPhone 7 å har inga ränder (så dom kan hitta problemet)

      Jag kommer lämna Nöjesguiden inom en snar framtid och byta plattform helt så ha bara lite tålamod innan det sker…

        ÄNTLIGEN ??????

        Jaaaaa!!!! BRAAA camcam!!

        Kan du skriva fritt om henne vi inte får nämna vid namn igen då cam cam???????????? Och varför du inte fått skriva om henne???????????????????? måste ha många ??????????? Så du ser mig och svarar

          Ja. Och mer ja. 🙂

            Har ingen aning om vem det gäller, men min nyfikenhet är väckt ?

              Nellie Berntsson 😉

                Pga hennes ålder?

                  Nope ?

                    ?

                      Pappan hotat nöjesguidens ledning med stryk eller liknande.

                    Kommer du ha utgivarbevis=fortfarande källskydd? En av fördelarna här att man kan känna sig trygg jfr med LD, diverse instagrammare etc

                      Ja, det kommer jag!

                För mig som inte läst bloggbevakning lika länge som andra, vad är grejen med denna Nellie? Slutade camcam bara skriva om henne tvärt eller var det någon skandal eller…? Det hennes namn och frågor om henne i många kommentarer men inte förstått vad som hände. Vill någon dra en snabb summering så att jag hänger med?:)

                  Ja efter att ha skrivit mycket om henne och hennes mamma som är med i hemlighet och skriver inläggen på bloggen så gick cam en dag inte längre skriva om bloggaren för sina chefer på Nöjesguiden och det är ej åldern som är orsaken utan andra anledningar som vi snart ska få reda på

            Nu dör jag nästan här hemma, jag hoppar över nyår och beställer ny soffa och snacks istället och förbereder det stora avslöjandet. Det ska bli magiskt även om jag får vänta ett tag ?

              Och jag som beställde ny soffa på mellandagsrea kan med gott samvete sitta i gamla soffan och kissa ner mig av nyfikenhet?

        Bästa beslutet! Bästa Cam! Wooooho ??? Då har man något att se fram emot!

    Jag har inte barn själv och kan med handen på hjärtat säga att om jag hade haft barn så hade de garanterat haft paddor. Dock tycker jag det är lite utav en skrämmande utveckling. Barn lär sig inte att vara uttråkade på samma sätt längre. Jag ser bara till mig själv, när man var liten var man kreativ och ibland hade man pisstråkigt men man man lärde sig att ändå bete sig och att det var okej att inte alltid ha roligt. Leva i nuet så att säga. Men idag, när jag levt så länge med mobil underhållning tillgänglig 24/7 kan jag knappt kolla på film utan att vara uttråkad. Jag måste spela spel på mobilen samtidigt, kolla instagram, läsa Aftonbladet eller vad som helst. Jag kräver ständig stimulans. Det hade varit något jag hade försökt tänka på som förälder, men som jag garanterat brustit i förr eller senare.

    PS! Skriver detta på min padda medan jag kollar på film..

      Känner igen mig så mycket i det där! Sitter med mobilen när jag ska kolla på TV och även när jag lyssnar på poddar. Sedan får jag kolla om på programmen på Play för jag missat hälften haha!!!

    Under en period som barn så blev jag åksjuk efter nån kilometer. Alternativt kissnödig var 5:e minut. Jobbig unge att ha med sig, men på 70-talet var det inte så noga med att låta bli att röka i bilen. Sen dessa doftgranar ? Så det var otänkbart att roas av lek eller prylar för min del.

    Om man nu bestämt sig för att barnet ska ha en padda så känns det väl smått onödigt att köpa en ipad till en tvååring? Lenovo har några surfplattor som kostar typ 500 spänn och är helt värdelösa, men de klarar garanterat vad ett barn nu än kan vilja göra.

      Alla appar är kompatibla med Apple, utbudet är ngt sämre med andra plattor.

        Är ju inte direkt jättesnålt till Android dock. Och mer gratis!

          Du vet ilskan när datorn är seg? Ingeting jämfört med en tvååring som inte får pusselbiten dit den ska pga plattans sega respons. Jag har sett mänsklighetens avgrund i hennes darrande ögon. ?

            Det är ingenting mot ilskan i att tvingas använda itunes…

              I vilken av dina diveces har du iTunes? Känns som att du fått något om bakfoten här…

                Inte i någon, men vill man på ett vettigt sätt flytta film och musik till sitt teknik-äpple är allt gjort för att man ska behöva använda det där helvetet till skitprogram.

            @☃️Bästa bästa kommentaren ??

              ?? en liten anekdot från vardagen med en 2 åring

    Vi kollar inte på i-pads i bilen pga att det blir omedelbar respons i form av kräk. Vi lyssnar istället ihjäl oss på barnsagor av olika slag.

    Våra barn (5 och 8år) tittar hellre på sina iPads än på tv. Storebror har inga problem med sin iPad men vi märker lätt att lillebror fastnar och inte vill leka. Då ryker den en dag eller två och ibland en vecka. Tycker att barnen är gladare utan iPads men vill ändå inte ta bort dem helt. Jobbar som lärare och vi använder dem mycket i jobbet kopplat till olika ämnen. Lagom är bäst och med sunt förnuft kommer man långt.

    Vill även tipsa om Sveriges radios app där man kan lyssna på sagor när man kör bil. Vår nya grej, helt suveränt! Har man inte lyssnat på radions julkalender Marvinter i år så borde ni verkligen det!

      Spotify har också sagor, bland annat en massa av Astrid Lindgren. Toppen att lyssna på i bilen tycker jag.

    Ingen platta till våra barn!

    Haha i Bellas senaste story så skriver hon ”bye 2017”, trodde för några sekunder att jag höll på att missa nyårsafton ?

      Jag också.
      Men vi får inte glömma av att Bells gör allt mycket fortare än oss andra. Hon har förmodligen redan firat in år 2018 nu. För oss andra tar det 2 dagar extra.

    Det handlar väl om en hitta en balans av allt? När mina barn sysselsatt sig för mycket med sina ipads går vi ut, eller kör en billek om vi åker bil en längre sträcka. Vi läser böcker varje kväll, så läsandet får sin kvot, går ut och leker så att de somnar lättare etc.
    Jag kunde läsa böcker i timmar när jag växte upp, vet inte om det var så mycket bättre egentligen men det anses per automatik som finare.

    Alla gör som de vill med sina barn. I vår familj är padda på restaurang förbjudet. De ska lära sig att man sitter på sin stol och äter. Lillen får ha med leksak/bok/kritor och sen sitter vi såklart inte i timtal och äter. I bilen har vi inte heller padda. Vi har istället sångskivor/sagor att lyssna på och leksaker. Vid längre flygresor har lillen bärbar dvd och nån film. Men ingen padda. Vi reser väldigt mkt jämfört med normen. Det går att ha barn och inte ha padda. Det går att resa med barn och inte ha padda. Det finns tusen andra saker att göra.

    Mina barn är inga änglar utan bara uppfostrade på mitt sätt dvs att det är bra att ha tråkigt ibland.

      Fast det låter ju inte alls tråkigt att vara dina barn, tyckte du räknade upp en massa roliga saker som du distraherar dina barn med i situationer som annars kan bli tråkiga. Fördelen med en padda är ju att man slipper kånka runt på så väldans mycket saker. På den kan ju barnen rita, pussla, titta på film, lyssna på musik eller hundra andra grejer, beroende på vad dom har lust med. Sen tycker jag inte att det är helt rimligt att klappa sig själv på axeln för att ens barn minsann inte har paddor med sig på resor, men dvd och film går bra. För mig är det samma sak.

      Varför är det bättre med dvd och film eller kritor istället för padda menar du?

    OT!

    Misslisibell har lagt upp en storytime på youtube om någon märklig ritual (???) som pågår i närheten av hennes bostad. Mystiska siffror/klockslag på handgjorda barkskyltar, eldar i skogen, tända ljus, panflöjtsmusik mitt i natten, folk som smyger runt i skogen osv.

    Du som har en stor blogg CamCam får gärna lyfta detta, kanske någon av läsarna har koll på vad det kan vara för något?

    Spännande och otäckt!

    Videon heter något i stil med ”Storytime – Indianritual”.

      Spännande: nej
      Fånigt: ja

      Då är Micahs oklara annonsering efter fotograf mer värd att ta upp.

      Stay in school kids!

    När vår dotter(snart, 3år) fick sin lillebror i våras så blev det mycket skärmtid för henne. Vi märkte att hon fort tappade intresset och initiativet till att leka, pyssla osv. Ipaden var en säkert kort och som gav snabb stimulans, där blev det ett problem för oss. Vi vill inte att Ipaden ska ta över den ”vanliga” leken och utforskandet utan snarare komplettera den. Vi valde därför att lägga skärmtid efter middagen och det har funkat väldigt bra för oss, hon leker och utforskar under dagarna och vi kan mysa ner oss i soffan framför tv/Ipad efter middagen, alternativt att jag hinner plocka undan middagen innan bolibompa ?

    Känner mig ensam . Är hemma med en nyss fylld 3-åring samt en 1,5åring.dom har ALDRIG ett kolla på en padda eller kollar tv dagstid. Känns som jag är ensam i min tid?! Samt att mina barn inte går på förskola.får alltid höra att ”mitt barn behöver bli aktiverat blabla mitt barn trivs såå braa på förskola” osv. Men mitt barn behöver också bli aktiverat, men jag går ut, och dom tjatar aldrig om mobil/platta på dagarna. Det beror väl på att dom aldrig haft det men. Min treåring går och leker själv på sitt rum om hon är uttråkad ,är vi unika?! Vill inte höra att jag är duktig men tycker det är tragiskt med dagens samhälle som innebär platta/ mobil/tv..

      Om jag hade kunnat hade jag varit hemma med mina barn ända fram tills skolan börjar, tyvärr var det inte praktiskt genomförbart i vår familj.

      Jag och min syster var hemma med vår pappa (egenföretagare som arbetade hemifrån 90% av tiden) fram till 6 års ålder då vi började på det som då kallades för ”lekis”. Kan inte påstå att vi skulle ha påverkats negativt att ha ”missat” förskola/dagis.

      Mina hemmabarn, äldre än dina, kan visserligen titta på TV och spela iPad men nej – dom har aldrig tråkigt. Dom leker, jämt. Friska barn behöver inte konstant stimuli.

      Min onge är också tre år. Går på förskola lite oregelbundet pga oregelbundna arbetstider för min partner. Vi äger ingen tv eller padda, har inte använt min dator sen i våras. Vi har mobiltelefoner. Och den använder vi till Barnkanalen och att titta på ”bilar” och ”traktorn” via youtube. Vissa dagar blir det mer tittande. Vissa dagar mindre. Även mitt barn leker mycket själv. Gärna i min närhet men också själv. Väldigt påhittig och finurlig. Tror knappat att Barnkanalen har förstört hans fantasi… Trots att han ibland har fått titta på mobilen när vi äter hemma eller på restaurang.

    Har skrivit en krönika 2016 med mina åsikter:

    https://www.metro.se/artikel/sluta-hacka-på-oss-föräldrar-som-låter-våra-barn-använda-sin-paddor-xr

    Ps. Har fortfarande samma inställning ?

    Min 14-månaders startar både spel och Spotify med Smurfhits själv på iPhones och iPad. Får hon en egen? Eh nej…..

    De äldre två delar på en padda från 2011. Äldsta är inte ens fem år så finns ingen som helst anledning till att köpa dom varsin iPad.

    Ger gärna tips från en förälder vars barn växte upp innan paddor och annat. Gick bra det med. Ser så isolerat och osocialt ut när barnen sitter utan kontakt med föräldrarna.

    Kan vi sluta prata om att det är BARN som blivit dåliga på att ha tråkigt? Vi sitter alla i samma båt. Hur många väntar tex på bussen utan att pilla med mobilen?

      Jag har också tänkt på detta! Mina barn har inte tillgång till någon surfplatta och jag har själv rensat min telefon på massor av appar. Blev väldigt distraherad av alla appar och det ”stökiga” intrycket telefonen gav mig. Telefonpillandet har minskat avsevärt!

    OT men har fått förkylningen from hell och jag är så less på det alltså. Plus att det är nyårsafton imorgon…

    Vad göra…?

      Förstår inte vad nyårsafton har med förkylningen att göra…? Men annars: drick vatten, stanna inne, ta det lugnt och ät lite halstabletter så går det över när det går över.

    Oavsett vad barn roas av idag så hoppas jag de får uppleva samma känsla som när jag upptäckte Astrid Lindgren. Att få läsa Ronja Rövardotter, Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta var oerhört stort. Pippi, Emil och Saltkråkan i all ära, men för mig var de bäst på tv. En släkting satt på vinden en hel sommar för att få läsa kärleksromaner ifred så fixeringar lär väl alltid dyka upp. Det här låter enormt gammalt, men allt har sin tid. Bokmalarnas barndom är förbi.

      Bokmalarnas barndom är inte förbi!:(

      ☹️

        Du menar att dagens barn läser på samma sätt?När det finns så mycket annan stimuli att lockas av.

          Jag skulle vilja mena att barn idag, precis som då är olika. Jag var en bokmal som barn, min pojkvän mest intresserad av dator- och tv-spel. Min bror har tre barn varav äldsta dottern är en bokmal och mellangrabben inte kan sitta till och fokusera på någonting mer än fyra minuter. Så ja, dagens barn läser.

      Jag och min syster låste in oss i var sitt rum och hade lästävlingar hela sommaren. Varje sommar, flera år i rad, vann vi olika priser på bibblan för att vi hade läst så många böcker. Den ena kom alltid etta och den andra tvåa.

      Jag har även ett starkt minne från när vi satt vid middagsbordet och min pappa någon dag slog näven i bordet och skrek: ”NU RÄCKER DET! Lägg ner de förbannade böckerna!” Vi satt alltså och smygläste även vid middagsbordet. Med boken på knät. Åh. Fina tider ❤️ Önskar att jag fick ”bli sur” på mina barn för att de läste och inget annat.

        ? Härligt! Även doften av en ny bok var speciell.

    Våra barn har varsin IPad men nu när jag tänker på det så används den bara i bilen/flyg (och hemma såklart) har aldrig haft med den på restaurang osv

    Enklast för att slippa det här debaclet med paddor är ju att inte skaffa barn alls.

    Vi reser många långa bilresor till familjen som bor 70 mil bort. Det innebär ca 9 timmars resa sommartid och närmare 12 vintertid då de bor i norraste Norrland..
    Vi leker massa spänna där stenålderslekar som du refererar till. Vi har ett kortspel som heter ”är vi framme snart, vi lyssnar på ljudböcker och målar. Och när vi vuxna inte orkar mer prat och behlver vila öronen (har 3 barn), då tar de fram sina ipads. Få kan vi vuxna lyssna på valfri podcast/sommarprat när de sitter insjukna i barnkanalenappen med hörlurar på..

    http://minimalisterna.se/tva-boktips-till-foraldrar/#comments

    Inlägg om barn och internet osv.
    Mkt bra!!

    För det första så måste man väl prata om VAD barnen gör bakom sina skärmar innan man dömer. Många här hamnar i försvar utan att reflektera om vad barnen gör med skärmarna. Jag är glad att mina barn använder sina plattor – de lär sig språk, utvecklar kreativitet (ja de leker på dem med), de lär sig problemlösningsförmågor, de kollar på roliga filmer. Med stora barnet behövde vi sällan använda iPad på restaurang då hen var ett stillsamt barn. Med barn nr 2 som gärna klättrar och leker är det en bra sysselsättning som innebär lugn och ro för alla. Men inte platta när man äter, för då vill jag att de ska lära sig att upptäcka maten och att samtala med de som sitter vid bordet. Alla nöjda.

    Med det sagt så spelar de inte på plattorna dagarna i ända, variation är det bästa för både små och stora. Skärmtid efter middagen, något mer på helgerna. Viktigt att ha tråkigt med, då blir man kreativ, iallafall hemma hos oss.

    Sluta samma skärmanvändandet. Det är jättefånigt. Men vad de gör med skärmarna och hur länge de sitter med dem, det är en annan diskussion.

    Tja, när jag var barn var långfredagen den värsta dagen på hela året. Allt var stängt. TV2 hade testbild hela dagen och TV1 sände program liknande Helgmålsbön. Pappa berättade att farmor (född 1898) förbjöd all sorts spel eller annat roande för att man skulle minnas Jesu lidande. Och syrran och jag förfasades över att ha henne som barnvakt när mamma och pappa skulle – je ne suis quoi.
    Förvåningen var överrumplande när farmor säger: Äh, ni ungdomar av idag tål inte tråkigheter. En sekund utan underhållning och ni förgås av leda. Jag ska lära er stötpoker!
    Så iPaden kan vara 70-talets farmors-stötpoker.

      Glömde att säga vi var 6 och 8 år gamla 🙂

        Underbar historia. Tack för den. ??

    Vi måste också inse att utveckligen går framåt. När farfar växte upp hade de inga leksaker och lekte enbart ute med vad som fanns i skogen. När jag växte upp med en massa leksaker fick jag ofta höra att man skulle ut och leka, uppskatta det som fanns i naturen. Nu gör vi lite liknande mot barnen idag, varför ska vi uppfostra dem som att det vore 80/90-talet? Självklart ska man anamma tekniken. Däremot ska det ske med måtta, men det gäller ju egentligen allting.

    Jsg tror på balans.

    Tror det kanske beror på hur gamla barnen är?
    En unge som är runt året kan ju knappast lyssna på sagoband och leka billekar. Min dotter är 13 månader, och jag använder ofta platta eller telefon i bilen. Hon avskyr att sitta stilla, och efter ett tag så funkar inte de 42525343 leksaker jag tagit med. Då blir det antingen Barnkanalen eller gallskrik… Ganske enkelt val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.