In med den jäveln på livstid!

Alex Schulman:

När jag läser om tv-spel och nya täcken hos Akilov hör jag en inre röst som jag inte är bekant med som skallar inom mig:

”Vad är det här för primadonna? Sätt den jäveln i fem kvadrat, och ge honom bröd och vatten.”
[…] I grund och botten tycker jag att det är helt rimligt, rättssäkerheten är viktig, och advokaterna måste få tid på sig att tillgodogöra sig förundersökningen. Men så kommer det tillbaka, djuret inom mig, rösten som jag inte är bekant med, som ryter: 9 000 sidor? Det krävs väl bara en sida?
Vi vet ju alla vad som hänt. Han körde sin lastbil. Han identifierades, efterlystes, greps och erkände. Vad är problemet? In med den jäveln, livstid.//Alex Schulman

Alex Schulman avslutar 2017 med en krönika för Expressen om sina egna känslor när det kommer till terroristen Akilov som i våras körde ihjäl fem personer och en hund på Drottninggatan i Stockholm.
Alex tycker att terroristen beter sig som en primadonna som får täcken och lampor utbytta och som klagat så till den milda grad på sitt täcke att han fått det utbytt.
Alex verkar mest tycka att han borde låsas in på vatten och bröd och nyckeln slängas bort eller i alla fall gömmas på ett säkert ställe eftersom alla vet vad han gjort, hur och varför.
Samtidigt menar han på att rättssäkerheten är en viktig grundsten i vårt samhälle men förstår inte vitsen med en förundersökning på 9000 sidor och en rättegång vars datum inte ens är satt.

Jag drar personligen paralleller till vårt grannland Norge och situationen som omgav Anders Behring Breivik och det terrordåd han gjorde sig skyldig till 2011.
Den rättegången pågick i 10 veckor, hundratals poliser skyddade terroristen och över 800 journalister blev ackrediterade.
Han fick tre rum på Ilafängelset – en sovdel, en arbetsdel och en träningsdel – någonting som sannerligen stack i ögonen på många.

Hur många sidor den förundersökningen var på vet jag inte men med tanke på att 77 personer fick sätta livet till så förutsätter jag att den är enorm.
Norge satte datumet för rättegången till sommaren efter och den 24 augusti 2012 dömde Tingsrätten Breivik till Norges hårdaste straff, 21 års fängelse och ”förvaring”, med möjlig frigivning efter tidigast 10 år.
Här borde kanske Sverige ta hjälp av sitt grannland för att hantera sin egna terror-rättegång?

Men vad tycker ni om det Alex skriver?
Är ni Team Vatten&Bröd eller står ni i en andra ringhörnan?

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Stening! På livstid!

      Jag bryr mig inte ett skit om han behandlas väl eller inte ärligt talat. Jag bryr mig inte om han lever eller dör.

      Vad jag bryr mig om däremot offren och deras familjer. Det är vad vi borde diskutera. Hur fan känns det för dom.? Blir förbannad hur offren hela tiden glöms bort, i meningslösa kärleksmanifestationer.

      Skäms tamjefan

    Skäms för vårt land vad gäller straff m.m. Det är så j-vla pinsamt.. Varsågod att komma hit och gruppvåldta, råna, mörda och utföra terroristiska dåd – här får du ett nytt täcke stackars pojke!

      Alltså våldta ostraffat får man göra om man är född här också, man behöver inte komma från någon annanstans. Kvinnor är helt enkelt inte värda så mycket att män ska behöva besväras med sanktioner från samhällets sida om de gör något mot oss.

      Alexandra håller med. Mer brott sker och dom gör mindre för offren. Inte klokt hur ska det sluta. Stackars nästa generation.

    Han ska bara ha det absolut nödvändigaste, helst inte ens det. Blir galen när jag hör om svin som denna som får sin önskan hörd.

    Kan vi inte betala för att sätta honom på Bangkok Hilton?

      Håller fullständigt med!

      Bra idé! Blir nog flyget som kostar mest. Nån Bath om dagen räcker nog för login.

        Baht

      Majs krok bra skrivet.

      För min del kan även Anders Eklund få följa med.

      Det är väl lite för hög standard tycker jag.

    Att sitta i häkte eller fängelse är straff nog, oavsett vad man har gjort. Att bli av med sin frihet för en lång eller kort period, eller för resten av livet, ÄR ett kännbart straff. När vi straffar utöver det, genom förnedring, våld, otrygghet eller förvägra brottslingar mänskliga rättigheter, förstör vi vår egen medmänsklighet och integritet. Jag är för långa fängelsestraff för överlagda mord och allvarliga våldsbrott såsom våldtäkt, för då har vi oftast med sjuka människor att göra som inte kan rehabiliteras. Samhället behöver skyddad från dem. Men det räcker med att låsa in dem, i fängelset ska de ha en dräglig och trygg tillvaro.

      Tack, äntligen en vettig person. Blir skrämd när folk är så känslostyrda? Reptilhjärnan hoppar fram.

        Reptilhjärna är ursprunget från våra djur, den agerar när vi vet att våra liv är hotade. I djurriket hade Brevik o A överlevt o du o jag hade varit stendöda. Motsägelsefullt.

        Sant! Tycker ändå att det är viktigt att vi inte kallar alla våldtäktsmän för sjuka personer som inte kan rehabiliteras. Sjuka personer kan absolut våldta men det finns mååånga friska våldtäktsmän därute. Vad är det för fel på en som våldtar? Vet inte, men oftast är det väl en kille som folk tycker är snäll och inte en psykopat som begår ett sånt brott.

      I det här fallet kan jag inte hålla med. Hans handling var extrem.

        Det betyder ingenstans att vi bör ta oss rätten att agera omänskligt eller orättsäkert. Det är liksom det vår civilisation bygger på.

      Jag kan till viss del hålla med. Men att dom som sitter i fängelse ska ha bättre mat än skolungdomar? Rätt till att utbilda sig utan studieskulder? Rätt till ett nytt täcke när hans förmodligen var riktigt bra.
      Du sitter kubikmeter av en anledning.
      Hade ngn av mina familjemedlemmar eller jag blivit utsatt för något hade jag faktiskt inte velat att denne personen skulle få dessa saker.
      Du sitter i fängelse och ska fatta att du gjort fel, inte få en massa fördelar.
      Sen är dessutom vårt häkte värre än fängelse. Vilket också är lite konstigt.
      Tycker inte vårt rättsystem är speciellt bra.

        Att anhöriga eller offer inte vill att brottslingar har bekvämligheter eller olika rättigheter är förståeligt. Av just den anledningen är det bra att det är samhället som genom rättssystemet utfärdar domar och verkställer straff, det skulle vara ohållbart om enskilda personer utmätte straff och hämnades och vi alla levde efter någon slags öga för ett öga-princip, vi ser ju hur det blir när rivaliserande gäng hamnar i konflikter med varandra.

          Fast du måste väl ändå hålla med om att det är konstigt att de får utbilda sig gratis. När vi vanligt folk måste jobba eller ta CSN-lån under tiden för att klara oss.
          Det handla inte om öga-för-öga utan att de som sitter inne ska känna att de sitter inne, det är inte någon semester eller skola.
          Du sitter inne för att du har gjort något fel.

            Får de samma tillgång till utbildning som du och jag när de sitter inne? Annars är det knappast jämförbart. Du betalar ingenting för din utbildning, bara ditt leverne. Tycker inte alls det är konstigt om de får någon form av utbildning ”gratis”, snarare bra. Vet som sagt inte hur det fungerar men tror ju knappast de får en räkmacka till juristprogrammet i Lund bars för att de är dömda.

            En av anledningarna till varför man låter tungt kriminella studera, ha tv, träna på gym etc när de sitter inne är för att man inte vill att de ska bli rastlösa. Om de inte får göra något alls har de ett större behov av att ”roa” sig själva med diverse bus och de har mer tendens att börja bråka med varandra. Det är något man vill undvika för allas säkerhet och det undviks lättast genom att stimulera internerna med skola, jobb, träning, mm. Kostnad för mat i fängelse vs skola lämnar jag okommenterat. Det enda jag har vet om det är vad som kommit fram i kommentarer på Facebook, blogginlägg och folk runt lunchbordet och det tar jag inte för säkra källor. Har inte haft ork att själv läsa något seriösare på ämnet heller.

              Håller med dig! Dessutom… säg en kille som åker in för rån när han är 25. Han har varit kriminell sen 15års ålder och känner inte till något annat. Han har ingen utbildning, inga yrkeskunskaper och inga kontakter inom ett ”vanligt hederligt arbete”.

              Om vi släpper ut honom efter två år.. hur sjutton är tanken han magiskt ska hitta ett lagligt arbete?

              Om man däremot tar de där två åren och ger honom en möjlighet att utbilda sig till mekaniker, rivare eller plattsättare.. tror ni inte där finns en lite större chans att den här killen kan tillföra något positivt till samhället igen?

              Nog för att han fick sin utbildning gratis.. men alternativet är ju att få släpper ut honom igen.. han kommer skapa nya offer.. och för eller senare åka in igen.. alltså ÄNNU mer kostnader för samhället.

      Haha inte i Sverige. Har du besökt svenskt fängelse någon gång och sett hur det ser ut och hur bra de har det? Jämför sedan det med USA eller Ryssland.

      Ärligt talat, svenska fängelser är en lyx. Det är ju inte direkt så att man blir bortskrämd. Jag vet inte hur många av mina medfångar som ansåg fängelset som ett break. På utsidan fungerade inte livet men på insidan kunde de vila upp sig. Typ så. Jag tyckte det var hemskt att både sitta på isoleringen och senare på den slutna avdelningen, men det blir vardag också, rätt fort faktiskt.

      Ang. #teanvattenochbröd eller inte så blir ju isf frågan om var gränsen går och att alla väl ska vara lika inför lagen. Men straffen, framförallt för vålds- och sexualbrott är ett jävla skämt.

        Får jag av ren nyfikenhet fråga var du satt och hur länge? Helt ok att inte svara så klart om du inte vill

          Ingen fara att du frågar, satt bara ett halvår (även om det där inne kändes mer som en livstid) på Sagsjöns Kvinnoanstalts slutna avdelning i Lindome utanför Göteborg. I mars 2013 åkte jag fast med ett hekto amfetamin och dömdes för narkotikabrott i överlåtelsesyfte och brott mot alkohollagen (exet hade en hembränningsapparat som jag tog på mig. Tog på mig allt i en naiv tro att han som hade fast jobb skulle gå fri och kunde fortsätta driva vårt företag, ha kvar hundarna och inte behöva sälja huset. Vi gjorde allt tillsammans och dömdes såklart också tillsammans, även om jav fick en månad mer för hembränningsapparaten. Man är inte jätte smart när man knarkar och tro att man kan lura polisen trots telefonavlyssningar, span och husrannsakningar. Inte ett dugg smart faktiskt ?)

          Dömdes ett år senare till 8 månaders fängelse i tingsrätten, överklagade och trodde hovrätten skulle mildra straffet iom att jag var förstagångsförbrytare (ska det samskrivas?) men de fastslog tingsrättens dom. 2,5 år efter brottet ställde jag in mig och muckade i februari 2016.

          Ang. Diskussionen om utbildning har man möjlighet att läsa de flesta kurser på distans. Och man får betalt för det. 13:-/timmen för all sysselsättning (självförsörjning i köket, behandlingsprogram, skola, skapande verksamhet eller ”jobb” vilket innebar ex. att sortera färgglada bläckpennor i kartonger eller sortera isär bläckpennor)

          De flesta har inte ens högstadieutbildning och jag tror de sa att jag tillhörde de 3-4% av interner som har högskolepoäng. Lite jobbigt att inte själv kunna söka info på ex. nätet dock. Jag läste psykologi 2 (finns inget bättre ställe att göra på än fängelse, alla sjukdomar & diagnoser finns ju där ?). Fick göra som förr om åren, basera uppsatser på böcker och artiklar som läraren skickade. En gång varannan veckan hade jag avstämning över telefon med respektive lärare, annars sköttes allt på intranätet.

          (OBS lider av kan-inte-fatta-mig-kort-syndrom med inslag av romanskrivardrömmar)

            Tack för svaret. Jag har själv ingen erfarenhet av fängelsen förutom en bror som suttit inne när jag var yngre (men vet inte om anstalter för män och kvinnor skiljer sig myxket åt och ärligt talat vet jag inte mycket om hans tid där inne, hälsade aldrig på där och det är inget vi direkt pratar om nu heller). Jag gillar att se dokumentärer från fängelsen då jag är intresserad av hela systemet runt omkring fångar men de flesta dokumentärer är från högrisk i USA. Vilket jag också gissar skiljer sig från många svenska ställen. Men tack för ett utförligt svar, ska kika in din blogg också? God fortsättning på nya året!

      Att få nytt mysigt täcke har väl dock inte med tryggheten att göra? Håller med om att vi självklart inte ska tortera våra fångar i Sverige men att snubben ska få mysa till det extra tycker jag är att gå för långt. Fluffigt täcke är ingen mänsklig rättighet. Han kan gott sova med samma sängkläder som alla andra. Ville han styra över sådant själv hade han kunnat skita i att döda folk. Vi andra får nämligen handla fritt på Jysk.

    Men varför ens ägna tid åt honom? Han kommer få något straff, och sen kommer han utvisas och hans hemland kommer mörda honom. Inte mycket att fundera över… Eller ja, om han har tur så kanske Sverige ger honom ett så långt straff att han dör här eller något händer så han inte kan utvisas och han får stanna här resten av livet. Inlåst, fängelse, förvar eller sjukhus spelar väl ingen roll.

    OT: Alltså Bellas senaste inlägg, romanen om hennes 2017.. Hon är så jäkla knäpp? Hon skriver om det som om det hände för flera år sedan, hur kan hon vara så naiv och omogen och tro att hon kan sammanfatta vad som hänt på det sättet? Varför måste hon hela tiden tro att bara för att något har varit på ett sätt en kort stund så är det så för alltid?

      Tyckte att de hon skrev var ärligt & från hjärtat!
      Jag är som henne, puttar bort allt jobbigt, visar ett fint leende framför andra men går sönder när jag är själv.. ( pappa dog, jag har cancer & sambon var otrogen.. allt under samma jävla månad )

      Så de hon skrev gick iaf in i mitt hjärta..

        Damn. Stor kram till dig.

          Kram 🙂 Livet går vidare även om man vill stanna tiden/ försvinna men jag har mina 4 barn att tänka på

      Jag tycket hon skrev fint och det kändes ärligt!

    Vet ej om han är svensk medborgare om inte låt hemlandet betala fängelsevistelsen vad Sverige är slappt ibland.

      Nej det är han inte. Han var dessutom i landet illegalt

    Nackskott. Pang. Så.

      Jag tar förresten tillbaka det där. Så lätt ska han inte slippa undan. Jag kommer ALDRIG glömma bilden på den stackars flickan. Fan alltså

      Även om Akilov på ett eller annat sätt hade dödats i samband med terrorattentatet hade förundersökningen blivit lika omfattande och antalet målsägare lika stort.
      Man hade dock sluppit en rättegång mot Akilov men många anspråk och krav på ersättningar hade ändå behövt behandlas av domstol.

    Jag kan bara säga . . Fy, vilken sorglig värld vi lever i.

    Att förundersökningen är så omfattande beror på att utöver mord på fem personer (tre dödades på Drottninggatan och två avled på sjukhus) så skadades 15-20 personer i varierande grad och väldigt många utsattes för mordförsök och fara för livet när lastbilen kom dundrande. Omfattande materiella skador på allmän och enskild måste också tas med i förundersökningen.
    Det finns 150 målsägare i målet dvs dels anhöriga till de som dödades, dels de som skadades eller utsattes för varierande grad av livsfara samt de som drabbades av materiella skador på egendom.
    Om man skulle göra en förundersökning ”på ett papper” skulle man inte ta hänsyn till alla de som drabbats. Det är inte för Akilovs skull som man gör en så omfattande förundersökning utan för alla de som drabbades och har olika anspråk på ersättning.
    Akilovs straff kan ju tyckas självklart från början men man kan inte skicka honom till Kumla direkt för den skull. Likt den norske terroristen är även Akilov berättigad till en rättegång enligt vår demokratiska lagstiftning och praxis.

      ”allmän och enskild egendom”

    Han har förlorat sin rätt att leva. Önskar att vi hade dödsstraff.

      Ja tack! Det borde väl avskräcka några fler idioter från att begå brott kan man hoppas

        ”Ja tack! Det borde väl avskräcka några fler idioter från att begå brott kan man hoppas.”

        Hårda straff, inkl. dödsstraff, har ingen avskräckande effekt.

      Känns som att döden skulle va ett jävligt lindrigt straff

    Blir livrädd när jag läser kommentarerna. Att önska ett nackskott, ett liv för andras liv, är så problematiskt. Ni fördömer dådet men vill själva ta hans liv? Vad gör det er till?

    En rättvis rättegång, ett straff. Om han kommer ut någonsin igen så bör övergången tilll ett liv utanför fångenskap föreberedas.

    Tänker på hur rättssäkerheten sätts ur spel när folkmassorna kräver blod.

      Nu får du krypa tillbaka under din sten igen och blunda för verkligheten.

      Är du lika dum om det skulle hända nåt liknande och nån i din närhet är drabbad?
      Vissa människor är onda och går inte att rehabilitera och ska inte släpas ut igen. Så ja han är en börda för samhället och borde dö!

        Varför svarar jag ens? Jag kommer aldrig tro på dödsstraff. Fängelse är ett bra straff. Jag tycker gott vi kan sänka levnadsstandarden i fängelserna. Men att ta liv som straff? Nej.

          Dom som Våldtar små barn skulle jag med glädje avrätta! Skulle inte ens tveka

            Om ditt barn våldtog ett barn så skulle du utan tveka avrätta h*n?

              Om någon av mina söner skulle våldta ett barn så är dom inte mina barn längre! Biologiskt kanske men inte mer än så! Fy fan för sådana människor! Usch.

                Jag respekterar din åsikt. Jag tror att verkligheten är mer komplex än så.

        Som anhörig eller offer är man inte dum om man önskar livet ur någon som gjort en illa, man agerar och känner och tänker utifrån sitt trauma. Men det betyder inte att samhället ska behandla brottslingar omänskligt. Rättsystemet ska inte basera sitt agerande på känslor utan på rationalitet.

          Tack för att du satte ord på allt. ❤️

          Min son dog pga en läkares uppenbara slarv. Han fick en varning. Vi förlorade ett barn. Jag hade önskat ett ordentligt straff men har aldrig önskat livet ur honom.

      Johanna d.ä: En person som tagit fem människor och en hunds liv ska inte komma ut i samhället igen.
      Ett livstidsstraff för varje liv tycker jag är rimligt.

        Det håller jag med om. Men nu vet vi att det inte fungerar så i Sverige. Så det behövs en bättre sluss ut. Kan vi inte skydda oss från ondska så måste vi försöka omvända den.

      ja fy vad hemskt…vad önskar du den som våldtagit ditt barn?? En rättvis dom…Kom ner nu.

        Ja. Precis så. Om vi vänder på det. Mitt barn blir våldtaget, är traumatiserad och pekar ut fel gärningsman. Jag tar saken i egna händer och tar livet av personen. Förundersökningen visar en helt annan MG än hon pekar ut.

        Det är just det som är problemet. Vad jag känner och vill är inte hur ett fungerade rättssamhälle ska fungera. Det finns anledningar till att processen ser ut som den gör.

      Han kommer ju antingen utvisas eller vara inlåst på livstid om hans hemland inte tar emot honom eller blir för farligt under hans strafftid. Ingen idé att lägga energi på honom, han kommer aldrig komma ut i Sverige igen och i sitt hemland kommer han inte överleva länge…. Det är en diktatur som är känd för att tex koka politiska motståndare levande och en presidentdotter som själv skjuter ihjäl de hon ogillar. Hur tror ni de kommer se på en återvändande terrorist som skämt ut sitt land?

    Ursäkta OT (och skvallrig fundering), jag följer Egoina relativt regelbundet men har jag missat att hon och hennes pojkvän gjort slut? Hon sammanfattar sitt år i olika kategorier som karriär, relationer mm och under relationer står det bara hur mycket hon uppskattar sina vänner.

      De är tillsammans eftersom de ska åka på spa tillsammans nu över helgen. Sedan hur deras relation ser ut bakom stängda dörrar vet vi ingenting om.

      Läser man hennes årskrönika/sammanfattning så verkar det onekligen så, att de gjort slut. Åtminstone en rejäl kris. Tråkigt.

        Varför skulle de i så fall åka på spa ihop?

      De har inte gjort slut. Antingen vill han inte synas så mycket på bloggen eller så försöker hon skapa spekulationer och klick.

        Jag börjar tro att det är det sistnämnda alternativet.

    Det låter som en lyxtillvaro att sitta häktad men det är det sannerligen inte. Tvspelen är gamla och sunkiga som man dessutom får ha under begränsad tid eftersom det är kösystem. Maten är verkligen inte lyxig dessutom pga personalskäl serverad under udda tider. Man får endast träffa personal förutom polis och ev präst, imam eller röda korset någon gång i månaden. Den isoleringen ihop med ständig övervakning, visitationer, att leva utan tv, radio och tidningar är oerhört påfrestande för den enskilde psykiskt. Dessutom gör bl.a bristen på solljus att häktade drabbas av fysiska följdverkningar. De grovt kriminella eller terrorister tycker jag inte synd om de har valt själva men det är ett stort problem att människor kan få sitta isolerade för direkt löjliga skäl.

      Vad anser du vara ”löjliga skäl”?
      Alla som begår ett brott är ju också medvetna om att det innebär konsekvenser om man blir gripen. Kan man hålla sig på rätt sida av lagen behöver man inte oroa sig för sunkigt tv-spel eller att bli visiterad heller, inte svårare än så.

      Jag blir ju väldigt nyfiken på vilken typ av brottsling det är synd om, vilka brott är okej att begå för att det ska vara hemskt med fängelse? Min åsikt är iaf att det inte är ett dugg synd om någon kriminell person oavsett brott, dom har gjort ett aktivt val att begå brottet och får således stå för det också. Det ska inte vara någon semester att bli inlåst, det ska vara extremt jobbigt och tufft för att avskräcka ny kriminalitet.

        En kille från ett annat land togs i tullen vid juletid för att han hade något med sig (inte droger eller vapen utan ngt banalt) i för stor mängd. Rutinmässigt blev han häktad med restriktioner i två veckor. Han fick i det närmaste psykbryt och när det blev vardag igen avskrevs allt, han blev frisläppt och kunde lämna Sverige ganska knäckt. Det svenska systemet med restriktioner och långa häktningstider kallas för tortyr internationellt och FN har klandrat Sverige för detta. Sedan så kan man faktiskt häktas UTAN att ha begått något brott, man är oskyldig tills dess dom fallit. Det är ganska många oskyldiga som suttit häktade länge.

        Fast alla har inte gjort något som sitter i häkte, man behöver bara vara misstänkt för tillräkligt grovt brott. Har en kompis som satt häktad 5 veckor och sedan blev släpt för att vittnet tillsist erkänt att det ljög. Kompisen var ostraffad men misstänkta brottet grovt.

          Det jag tycker är riktigt dåligt med svenska fängelser är ju faktiskt tv-spelen. Kriminalvården har ju ingen som helst empati om de inte kan sätta sig in i hur det känns att tvingas spela COD på ett Playstation2. Det är väl just det som avskräckt mig från att inte återfalla i brott, att man dessutom inte får använda minneskort och således inte kan spara sitt spel kan jsg inte ens gå in på. Det river upp så många sår, där jag tvingades sitta framför den lilla platt-tv:n med superdålig grafik, en dosa med sladd OCH inte kunna spara skiten. Kan säga att längtan efter onlinespelandet var lämpligast.

          Ang. maten hade ju vi självförsörjning och tvingsdes äta husmanskost lagad från grunden med vettiga råvaror och näringsrika livsmedel. Så. Jävla. Förnedrande.

          Äldrevården har lite att lära…

            *lämpligast = kämpigast

            Fast på häkte har du ingen självhushållning eller husmanskost vilket var vad vi initialt diskuterade. Vill bara förtydliga det apropå ”hotelldebatten” och att befinna sig på häkte med fulla restriktioner.

    Vatten och bröd och en livstid av hårt straffarbete! Fängelse i Norge och Sverige är som att bo på hotell, det daltas och de får gratis utbildning, träning, jättebra mat och eget bibliotek. När mördare har det bättre än min farmor som slitit hela livet och varit gudasnäll mot alla är det något som är jävligt fel!!!

      Vilket fängelse har du jobbat på? Har aldrig sett hotellstandard någonstans, du får ansöka om att studera annars är det arbetsplikt, det är en mycket tuff, reglerad miljö där du och din frihet ägs av staten. Observera jag tar inte ställning för eller emot humanare kriminalvård men konstaterar att många har en helt felaktig bild av hur det är att sitta internerad.

        M relaterar till sin farmor och många gamla människor far väldigt illa idag. Undernärda, ensamma, nedkissade, felbehandlade, läggs för natten på eftermiddagen pga personalbrist mm.
        M får själv svara ang hotellstandard.

          Men av min erfarenhet så är det inte så för majoriteten av de äldre (som tur är!) men det är två helt olika frågor och det gagnar inte de äldres situation att komma med överdrifter om fängelser. Att kostnaden per dygn och intern är så hög beror inte på ”hotellstandard” utan det är mer kostnader för själva övervakningen och apparaten runt omkring.

    Vatten och bröd. På sin höjd. Bark och regnvatten räcker.

      Lopploella; alltså, ditt nick <3

    Livstid fängelse kostar så mycket och denna person är inte värd en enda krona till, inte heller någon som helst form av rehabilitering på bekostnad av Sverige. Utvisning med livstid återreseförbud anser jag. Han är ett vider.

    Han kan skickas till sitt hemlands fängelse utan benåding, vatten o bröd. Avskum.

    OT:

    Snyftinlägg från Mona ?
    Undrar hur mycket hon ska mjölka ur det tragiska som hänt hennes äldsta dotter. ?

    O du bittra som tycker jag hänger där inne.. Ja och??

    Bara inse att Mona är Mrs Jekyll and Mrs Hyde

      Börjar bli tröttsamt med det där mjölkandet. Önskar att hon kunde stötta sin dotter istället och inte göra allt att handla om sig själv.

    Både Breivik och Akilov kan väl få hur jävla mkt tv-spel de vill, ingen av dem kommer ändå nånsin komma ut i friheten igen. Och bara det är ändå ett jävla hårt straff om ni tänker på det en stund.

      Fast, varför ens bry sig om att straffa dem. Så länge de inte kommer ut så gör det ingen skillnad för mig. De kan ha det bra eller dåligt, så länge ingen någonsin blir skadad av deras handlingar igen. De är ingenting, vi kan bara inte döda dem för vår skull (inte värt att samhället börjar mörda folk, vi är inte som dem…).

    Team vatten&bröd
    Eller helst utvisning till sitt hemland där de kanske inte har lika trevliga fängelser som vi!
    // ett ögonvittne till attacken som då jobbade på Åhlens city och som fick ptsd efter attacken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.