Verkligen skitdyrt(!) Eller?

Vi har 25 stycken blöjor här hemma och det går åt mellan 7-8 blöjor om dagen för oss eftersom vi har som en regel att alltid byta blöja på Zelda efter varje matning. Blöjorna räcker i 3 dagar. Undvik att torktumla tygblöjorna om ni vill att de ska hålla längre. De torkar ändå ganska snabbt.

Det kostade oss omkring 6-7 tusen kronor att köpa tygblöjorna och utrustning kring det. Men man behöver kanske inte ha 25 stycken som vi har. I längden kan man spara in ganska mycket pengarna och vi kommer absolut att behålla dem här blöjorna till nästa barn.//Foki

Foki och Bill har valt att använda tygblöjor på sin Zelda istället för engångs, vilket jag tror är standard.
Tror, men jag vet inte så klart, men ingen annan jag känner har haft tygblöjor så…

Min första reaktion när jag ser att de lagt ut mellan sex och sju tusen kronor på tygblöjor är ”Shit, vad dyrt!!”
I ”Kissiemått” mät så är det lite mer än en halv designväska!!
Jag skulle kunna hålla THK mät i typ tre månader för samma peng.

Men sen började jag fundera här i min barnlösa enfald och kom fram till att det kanske inte är så dyrt ändå?
Om Zelda gör av med mellan 7-8 blöjor om dagen..hmmmm… – det är nu min slumrande mattedel av hjärnan kan vakna till liv, tack!

På Pricerunner hittade jag en hel uppsjö av blöjor och jag tog ett par stycken olika och kom fram till att medelpriset för en blöja ligger på omkring 2.40 kr (med reservation att jag har väldigt fel).
Om ett paket innehåller 42 st blöjor och Zelda gör av med 7 st om dagen – då räcker ett paket i 6 dagar till en summa av 99 kr.
På 70 paket blöjor är man uppe i samma summa som för tygblöjorna och har då sammanlagt 2940 st blöjor.
Det räcker i 420 dagar så vida jag inte förvirrat mig någonstans på vägen i den här blöjekvationen, och visst har barn blöja i mer än 420 dagar?
I så fall är ju Foki och Bill inget annat än fenomenala blöj-ekonomistas och jag tar tillbaka min chockerande reaktion.

Fast frågan är ju hur många som är villiga att betala en liten extra slant för att slippa stå och tvätta bajsblöjor?
Jag skulle tro att jag är en dem.
Jag skulle betala praktiskt taget vad som helst för att slippa den där illaluktande kattlådan, och då har vi ändå alla hjälpmedel som finns för att den ska vara så lite äcklig och illaluktande som det bara går.

Team blöjtvätt eller Team blöjsläng?

207 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bra för miljön foki!!

      Ja!
      Det finns ju bara fördelar med tygblöjor, och de går att få mycket billigare än Fokis – vi körde vikblöjor med ullbyxor som kostar mindre i inköp, ett par tusen kanske. Vi har använt dem till två barn och sedan som tvättlappar, trasor etc (det bästa att torka spyor med också…).
      De få gånger vi haft engångs har jag reagerat på lukten som blir riktigt äcklig i dessa, samt att barn som har perfekt hud med tygblöjor plötsligt fått utslag med engångs – undrar verkligen över alla märkliga kemikalier dessa är fulla av…
      Tygblöjebarnen blir också blöjfria snabbare, så du måste hålla på att köpa dina kemikalieblöjor i ett par år längre än vad vi tvättat våra.
      Det tar 450 år för en engångsblöja att brytas ner, borde vara argument i sig själv…

        Men va? Alltså blir tygblöjebarn fria vid 0,5-1 års ålder?
        Nog för att du har en del bra poänger, men blöjfria barn har sällan med blöjvalet att göra.

          Jo faktiskt. Dagens blöjor är så effektiva att barnen inte känner att dom kissat på sig. ”Obehaget” av en blöt blöja o kopplingen att man kissat blir inte i de effektiva blöjorna

          Jo, läs på.
          Moderna blöjor känns ’torra’ även när de är fulla av kiss = barnen känner inte när de kissat och gör inte kopplingen mellan behovet att kissa och att det blir blött.
          Man vet också att engångsblöjbarn går och småskvätter mycket oftare, medan spädbarn redan från början har en tömningsreflex som de faktiskt har koll på och ger signaler om om man lär sig läsa dessa (de mister alltså ’känslan’ för det här om man kör engångsblöjor där de då inte känner vad de gjort).
          Våra har varit torra på natten från de var under året, ofta ’släppt’ kisset i blöjan precis när de vaknat så då har övergången att få dem på pottan/toan snabbt varit enkel, samt gett signal om att de behöver kissa/bajsa så att men med lite uppmärksamhet kan hjälpa dem på potta då.
          Kan inte säga att de var totalt blöjfria före ett års ålder, men att 50/50 kom på pottan från ca ett halvår och att de var helt blöjfria länge före 2 år.

            Fast så som du beskriver ditt engagemang hade dina barn antagligen varit fria tidigt oavsett blöja, precis som jag har kunder på mitt jobb som vill köpa storlek 7-8-9 på blöjor (vilket inte ens finns i vanligt sortiment).
            Är man uppmärksam på signaler och orkar engagera sig i potträning tidigt så kan det gå väldigt fort, är man mer bekväm/lat kan man låta sina barn ha blöja så länge det finns i storlek.
            Alla jag har pratat med om blöja/potta har haft fria barn runt 2-3 års ålder, och jag känner (tyvärr) ingen som använt tygblöjor. (Och ja, jag är medveten om att ”alla jag pratat med” inte trumfar några studier, förklarar bara hur jag tänker)

            Skrev ett långt svar som försvann (suck), men det lät ungefär såhär:

            Fast så som du beskriver ditt engagemang hade dina barn antagligen varit fria tidigt oavsett blöja.
            Är man uppmärksam på signaler och engagerad/intresserad kan man starta potträningen tidigt och ha fria barn snabbt, är man däremot bekväm/lat kan man ha blöja så länge det finns i storlek…
            I mitt umgänge har alla (tyvärr) haft engångsblöjor, och barnen har varit fria i 2-3 års ålder, detta ”trumfar” givetvis inte studier som säger annat, men jag vill ändå mena att tidigt blöjfria barn har mer med engagemang än blöjor att göra.

            Hur funkar det med tygblöjor på dagis? Går de med på det eller måste man ha engångs där?

              Vår förskola, waldorf, byter till det vi ger dem = tygblöjor i vårt fall. Sedan hade vi några engångs till utflykter etc.

            Jag hade tygblöja när jag var barn och min syster också. Vi var båda blöjfria innan vi var 1 och lärde oss gå på potta/toalett i tidig ålder. Har inte barn, så var själv väldigt chockad när jag hörde mina vänner säga att de ska byta blöja på sin 4-åring haha 😀
            Men to each his/her own!

          Dagens blöjor är ”för” bra så många barn använder blöja längre än vad de gjorde förr (och förr är här typ 70 och 80-talet). Det är väl en ganska naturlig utveckling om varken föräldrar eller barn ser problem med blöjorna, kontra förr när de gärna kissades igenom, inte var särskilt sköna och inte var lika lätta att byta som idag? Min mamma var helt förvånad när vi inte började potträna lillen i ettårsåldern, utan i 2-årsåldern som nog är ganska vanligt idag. Heja till alla som orkar använda tygblöjor eller kör tidig potträning, det bästa för miljön och antagligen familjen också (om man inte stressar upp sig och barnet över det).

            Vår ’potträning’ var självklart ingen stress eller press för barnet – bara ett erbjudande som de oftast nappade på… Tänker att det blir mindre prestationskrav när man startar tidigt då barnet inte ens förstår att det ’borde’ sluta kissa på sig, samt att det var när vi var föräldralediga som vi hade möjlighet att göra detta, sedan när de började förskola så hade de såpass koll att de kunde säga ifrån själva (lite bakslag dock eftersom leken ibland var så spännande att de struntade i att gå på toa).

              Jag tänker också att potträning måste vara lättare när de är små? Och de flesta är föräldrarlediga. Jag har bara ett barn iofs vilket säkert underlättar men han bajsar alltid på toaletten, med hjälp då givetvis. Han är nio månader och att slippa bajsblöjor är guld. Kiss är svårare iom att signlerna inte är lika tydliga men ska försöka jobba lite mer med det. Använder vanliga blöjor så vore nog lättare att komma underfund med med tygblöjor

                Det går ju att testa med ett par tygblöjor när ni är hemma och se om han känner kisset då, det måste inte vara antingen eller – eller helt utan blöja, men leka på en handduk eller så de gånger man slappar hemma och har tid och ork att hantera ev olyckor… För oss funkade en kombination av signaler och att erbjuda potta/toa på vissa tider, tex precis när de vaknat (kiss-bingo!), före + ca 15 min efter maten.

        Men alltså i Sverige bränner vi alla sopor så förstår inte varför det är relevant hur lång tid det tar för en blöja att brytas ner. Du slänger dem väl inte i skogen liksom?

          Bra argument för att producera mer plast och använda så mycket kemikalier som möjligt? I think not.

            Det sa jag ju inte, eller hur? Men om det nu stämmer att det är ungefär samma miljöpåverkan kan man ju inte använda som argument att engångsblöjan inte bryts ner eftersom det inte är en issue.

            Och exakt vad för plast och kemikalier menar du exakt? Känns som nåt läskigt folk slänger sig med utan att ha några kunskaper om ämnet.

              Exakt vad tror du en engångsblöja är gjord av då? Tips: det är väldig enkelt att ta reda på, och det är inte enhörningsfluff och månsken…

                Ha ha omg. Så mycket ilska över blöjval ?
                Jag är mest trött på folk som slentrianmässigt tjuter om ’plast och kemikalier’ utan att själva veta vad de snackar om ens.

                  http://www.svanen.se/Hitta-produkter/Produktsok/?q=bl%C3%B6ja

                  Där hittar ni alla svanenmärkta blöjor. Nedan följer lite information om kriterier för att uppnå en svanenmärkt produkt.

                  ”Kriterierna är utformade ur ett livscykelperspektiv och är utformade för att säkerställa miljövänlighet under produktion, användning och avfallshantering. Därför fastställde kriterierna ett exakt krav på vad som kan läggas till toalettartiklar under tillverkning (kemikalier, lim, dofter, krämer, färger etc.). Krav är också på produktfunktionalitet, produktinformation och tillverkarens avfallshantering.

                  Svanmärkt blöja, sida eller annan hygienprodukt:

                  innehåller inte kemikalier som är skadliga för hälsan eller miljön
                  De pappersmaterial som används är gjorda med lägsta utsläpp och energibesparing
                  Det använda bomullsmaterialet är ekologiskt odlat
                  plasten används så långt som möjligt från förnybara råvaror och miljöpåverkan av dess produktion minimeras
                  Produkten innehåller inga luktiga parfymer, fuktighetsgivare eller tungmetaller”
                  källa https://joutsenmerkki.fi/kriteerit/023-hygieniatuotteet-6/
                  källa Svanen http://www.svanen.se/Vara-krav/

              Vad är engångsblöjorna gjorda av enligt dig? Innehållet i en Libero Touch-blöja,innehållsdeklaration:
              Non-woven, cellulosamassa, superabsorbenter, polyakrylat, SBS, polyester, polyuretan, polyetenfilm.
              Bara naturmaterial? Inga kemikalier i tillverkningsprocessen?
              Känns läskigt med folk som bara ska ifrågasätta utan att komma med några vettiga argument utan som bara vill provocera.

              Skrev en kommentar som försvann eller hamnade i modd. Kemikalier används inte alls i tillverkningsprocessen tror du? Du som är så enormt kunnig får gärna berätta hur man tillverkar engångsblöjor och vad de innehåller (bl a plast), så att vi okunniga får veta.

                tp://www.svanen.se/Hitta-produkter/Produktsok/?q=bl%C3%B6ja

                Där hittar ni alla svanenmärkta blöjor. Nedan följer lite information om kriterier för att uppnå en svanenmärkt produkt.

                ”Kriterierna är utformade ur ett livscykelperspektiv och är utformade för att säkerställa miljövänlighet under produktion, användning och avfallshantering. Därför fastställde kriterierna ett exakt krav på vad som kan läggas till toalettartiklar under tillverkning (kemikalier, lim, dofter, krämer, färger etc.). Krav är också på produktfunktionalitet, produktinformation och tillverkarens avfallshantering.

                Svanmärkt blöja, sida eller annan hygienprodukt:

                innehåller inte kemikalier som är skadliga för hälsan eller miljön
                De pappersmaterial som används är gjorda med lägsta utsläpp och energibesparing
                Det använda bomullsmaterialet är ekologiskt odlat
                plasten används så långt som möjligt från förnybara råvaror och miljöpåverkan av dess produktion minimeras
                Produkten innehåller inga luktiga parfymer, fuktighetsgivare eller tungmetaller”
                källa https://joutsenmerkki.fi/kriteerit/023-hygieniatuotteet-6/
                källa Svanen http://www.svanen.se/Vara-krav/

          Tänker du så om alla dina sopor och förbrukningsvaror? Att de kan innehålla vad som helst i en skön blandning så länge du inte slänger dem i skogen? Bara man bränner upp det (då ’försvinner’ det ju, eller?) så är ok med plast, överförbruk och kemikalier?

            Inte att de kan innehålla vad som helst givetvis. Sånt som kan återvinnas ska göra det för att undvika energikrävande tillverkningsprocesser. Sånt som är farligt att bränna ska inte brännas. Allt övrigt kan brännas ja. Det ger oss el och fjärrvärme bland annat. Du är inte så påläst om svensk avfallshantering eller?
            I vilket fall som helst är det ju helt irrelevant hur lång tid det tar för en blöja att brytas ner, eller hur? Vilket var din poäng som jag i min tur ifrågasatte.

              Engångsblöjor har ett lågt energivärde vid förbränning eftersom dess innehåll är fuktigt. Om du tror att du kan värma huset på att bränna blöjor så ta med dig ett par nästa gång du ska grilla och se om du får fjutt på dem tillräckligt för att få färg på korven. Både EU och Naturskyddsföreningen mfl pekar på blöjor som avfallshanteringsproblem, det är liksom inte jag som sitter och ’tycker’ det.
              Lite märkligt att så många som jag gissar annars är miljömedvetna sopsorterings- och återvinningsvurmare rycker ut och vill göra tygblöjan till boven eftersom man tvättar den…

                Jag vill inte göra tygblöjan till någon bov. Använd gärna tygblöja, det är säkert jättebra! Men jag irriterar mig på folk som tycker de är så hiiiimla duktiga när det varken är så himla bra med tygblöjor eller så himla dåligt med engångsblöjor.
                Inom EU är det absolut ett problem med avfallshanteringen gällande blöjor. Men vi bor i Sverige.
                Och jag gissade att du inte har så mycket kunskap om svensk avfallshantering vilket jag får anse bekräftat när du jämför bränning av sopor med grillning…

          Men all den energi/resurser som konsumeras för att producera tusentals blöjor då? Är det också struntsamma?

            Men så börja gå i engångskläder av plast också då, använd engångslakan etc om du nu verkligen tror det är en vinst för miljön!

              Ja det borde vi kanske. Det hade förmodligen varit bättre för miljön i tillverkningssynpunkt. 🙂

        Men va hur vet du det? Alltså finns de riktiga studier på det? Hade vanliga blöjor på mina 2 och båda va helt blöjfria strax innan 2 års åldern

          Blöjorna va troligtvis inte lika effektiva då som nu. För jag antar att det var ett tag sedan du slutade med blöjor 🙂

            Sonen idag är 12 o dottern 8 så nja de är några år sedan men tyckte blöjorna på den tiden var helt ok

              Förlåt jag läste för snabbt trodde du menade att du slutat med blöjor vid två. Sorry!!

          Självklart skiljer det från barn till barn, också oberoende av blöjtyp, men att svenska barn går i blöjor dubbelt så lång tid idag som för 50 år sedan menar många har att göra med att engångsblöjorna har blivit så mycket bättre på att absorbera vätska.

    Ville använda tygblöjor till mitt barn men de enda vi kunde hitta då där vi bor var en typ prenumationsgrej där de hämta blöjorna varannan vecka vilket inte kändes helt fräscht ?

    Jag brukar passa på att köpa storpack med blöjor när det är extrapris, så istället för att köpa blöjor en gång i veckan behöver jag bara köpa en gång i månaden. Hur mycket jag hittills lagt ut på blöjor vet jag inte, och vill nog inte veta heller.. ?

    Team blöjtvätt! Bättre för miljön ?

      Jag ville så gärna vara team blöjtvätt men fick känna mig besegrad av teamsläng ? buhuu

    Sjukt bra för miljön! Tygblöjor for the win säger jag, vill gärna använda det när (om) jag får barn.

      Fast vem har räknat på det ang miljön?

      Som Foki nu tex så sköljer hon dem direkt i varmvatten. Det är riktigt dåligt för miljön.

      Sedan kommer vi till tillverkning. Om vi tex tar en tygpåse (istället för att köpa en plastpåse) så måste du använda den
      20 000 gånger !!
      innan du är på plus i miljöhänseende.
      Studiens slutsats är att vanliga plastpåsar av lätt LDPE-plast, den påse som finns i matbutiken, ger överlägset lägsta miljöpåverkan sett till de flesta miljöfaktorer.

      Såååå, är det verkligen bättre för miljön med tygblöjor?

        Föll bort. Foki sköljer alltså blöjor fört i varmvatten innan hon lägger dem i hinken för att köras i tvätten. Hon verkar också behöva köra en tvättmaskin nästa varannan dag.

          Fast använde du engångsundrkläder också? Engångstallrikar? Engångstandborste? Engångshanddukar? ??‍♀️

        Vilken studie är detta? Rent instinktivt låter det otroligt med 20 000 gånger men kan stämma om man tar med produktion och vattenåtgång. Sen får man såklart även väga olika miljöfaktorer mot varandra.

          Studie gjort av danska milöstyrelsen.

            Lite vagt svar från någon som kräver länkning till peer-reviewed forskningsartiklar från alla andra som kommer med någon form av faktauppgifter.

              Lögn. Det har jag aldrig gjort.

            Efter typ två dagar gick de ut igen och sa att det var en orättvis studie. Man hade jämfört plasthanteringsdata från idag med produktion av tygpåsar från typ 70 talet. Inte riktigt jämförbart. Utöver det så kom de också fram till att dessa tal (20,000, 7000, 200, whatever liksom) var extremt svåra att estimera och därmed inte har någon större betydelse.

    En måste ändå köpa nya tygblöjor med tiden eftersom dom är i olika storlekar och barnet växer ju. Så team blöjsläng alla dagar i veckan

      Nejdå, finns ställbara. Kolla ex bumgenious.

        Jag köpte sådana all-in-one för jag ville gärna använda tygblöjor. Tyvärr tycker jag inte att de sitter bra alls, en blöja som en 15kgs barn kan ha blir ju tyvärr vääääldigt klumpig ihopknäppt på en 4kgs nyfödd. Varje gång jag har provat har den läckt direkt.
        Hoppas dock det kommer funka bättre när sonen blir lite större!

          Generellt är man 3,5 till 4 år när man väger 15 kg…

            Men du förstår poängen, samma bölja på en tvååring blir klumpig på en nyfödd.

            Min är snart 2 och väger 14.5. Följer snittet.

      Ja jag funderade just på det, äldsta grabben på dryga året har femmor nu, att lägga 6000:- per storlek blir ju alltså 6000:-x5 på ett år, och så mycket har vi inte lagt på blöjor ?
      Tror vi köper ett paket i veckan á 89:- (Pampers), alltså runt 5000:- på ett år (det gick ju åt fler blöjor i början förstås, men enkelt räknat).
      Sen blir det ju en hel del tvättande också, för man blandar väl inte blöjor med vanlig tvätt? (Har verkligen ingen aning, men blöjor hade jag velat tvätta i minst 60 grader, och det tvättar jag inte kläder i)
      Gillar idén men är inte övertygad.

        Med vikblöjor har du samma storlek hela tiden, bara olika vikningar + ev. inlägg när de är större. Blöjbyxor hade jag i två olika storlekar, sedan slutade mina barn med blöjor. La ut totalt ca 2000kr på blöjor som jag använt till två barn, hade kunnat sälja vidare, men använder de nu som trasor, tvättlappar etc.
        Kissblöjor behöver bara sköljas (kiss är ’rent’ – inga bakterier el likn), vi har aldrig kört speciella blöjtvättar utan de har gått ihop med lakan och handdukar. Det har aldrig luktat äckelpäckel hos oss, så som det gör hos folk med engångsblöjbarn…
        Med rispapperinlägg skakas bara bajset ner i toan, så ingen ’kletig’ blöja att hantera då heller. Barnen har aldrig haft problem med utslag (utom de få gånger vi haft på engångsblöja) och de har slutat med blöja vid 1,5-2 års ålder, varit torra på natten länge före det…
        + fördelen att man inte bygger på ett sopberg som tar ett halvt sekel att bryta ner!

          Det låter toppen så som ni haft det!
          Synd att jag varit för bekväm för att sätta mig in i det, snart är blöjtiden ändå över här ?
          (Här har förresten aldrig luktat äckelpäckel, vår blöjhink står i skuggan ute på trappan)

    Lovar att det är ca 100ggr mer odör av bajsiga engångsblöjor än tygblöjsinlägg som sköljs av och läggs i tvätten.

      Ja, får kväljningar hemma hos folk som använder engångs…
      Har använt rispapper i tygblöjorna så det mesta av bajset spolas bara ner i toa, resten luktar ju ca ingenting om det ligger i hink med vatten, eller torrt, i väntan på tvätt. + våra började bajsa på potta/toa så snart de knunde sitta cirka…

        Blev de torra så tidigt för att de var så plågade av tygblöjan?

          ’Plågades’? Really?
          Tänker mera att femåringar med kissklumpblöja svängandes runt knäna ’plågas’ av sin blöja… Men, varsågod:
          Moderna blöjor känns ‘torra’ även när de är fulla av kiss = barnen känner inte när de kissat och gör inte kopplingen mellan behovet att kissa och att det blir blött.
          Man vet också att engångsblöjbarn småskvätter mycket oftare, medan spädbarn redan från början har en tömningsreflex som de faktiskt har koll på och ger signaler om om man lär sig läsa dessa (de mister alltså ‘känslan’ för det här om man kör engångsblöjor där de då inte känner vad de gjort).
          Våra har varit torra på natten från de var under året, ofta ‘släppt’ kisset i blöjan precis när de vaknat så då har övergången att få dem på pottan/toan snabbt varit enkel, samt gett signal om att de behöver kissa/bajsa så att man med lite uppmärksamhet kan hjälpa dem på potta då.

    Det räcker väl att man byter blöja när det behövs? Vi snittar 4 – 6 blöjor om dygnet.

      ”Som regel att byta blöja efter varje måltid”… hela tiden alltså? ^^,
      Nä.. det låter som överkurs. Man behöver inte byta mer än när det faktiskt behövs. Låter väldigt onödigt att dels byta en blöja som kanske knappt är kissad i & dels onödig tid.

      Sexbarnsmamma som fnissar gott åt förstagångsföräldrar. 🙂

        Jag antar att periodisk fasta inte är någonting för bebisar?

          Tyvärr inte. ^^,

    Du måste ju också lägga till tvättmedel och extra el för alla vändor i tvättmaskinen 😉

      Och elen/vattnet för den handtvätten som görs innan blöjan hamnat i tvättkorgen. Folk säger att det inte går så mycket ström och vatten för maskinen, men uppvärmning av vatten för att spola i handfatet glömmer de bort 🙂 några gånger om dagen och du är uppe i vad en helt fylld tvättmaskin hade dragit… 🙂

      Dessutom går det ofta åt runt 60 liter vatten för en tvätt- så det är inte så himla miljövänligt heller…. Pest eller Kolera liksom.

        Nej en tvättmaskin drar inte 60 liter. Moderna maskiner är extremt vattensnåla och miljövänliga.

      Har en vän som kör tygblöjor och de måste också köpa engångs… hm typ som en binda som ligger i blöjan. Är detta vanligt? I så fall blir det ju mer pengar att spendera plus något som slängs ändå (visserligen mindre än en blöja). Sedan behövs det en blöjpåse som man ka transportera den bajsiga blöjan i om man är iväg. Hade inte tänkt på det innan, men när vännerna hälsade på här och barnet hade bajsat så tog de ju med sig bajsblöjan hem igen.

        Vi hade rispappersinlägg i tygblöjorna – ett supertunt ark som liksom samlar upp bajset så att detta bara kan skakas ner i toa och sköljas bort, det är det enda ’engångs’ vi använt. Har man större barn som kissar större mängder kan man behöva ett inlägg i blöjan, har bara använt återanvändbara sådana också – som du skriver, en slags binda av absorberande tyg som läggs in i blöjan.
        Är du seriös med att använda det att man har en påse att transportera blöjan i som argument mot tygblöjor? Många engångsblöjsophinkar paketerar ju blöjorna, som redan är en plastklump, i separata plastbehållare för att undvika lukt. Folk som använder engångs och är hemma hos oss använder också en påse att knyta in använda blöjor i, annars luktar det ju apa i hela huset…

          Aha okej, de hade inte en ’binda’ som återanvändes.

          Och nej, använde inte alls användandet av påse som argument mot tygblöjor. Bara konstaterade att det var mer kostnad. Jag menade inte att de använde plastpåsar att lägga blöjan i, utan det var en form av tygpåse där insidan var tvättbar och där påsen förslöts med snören.

          Sedan stoppade de den illaluktande tygpåsen (ja, för den håller inte lukten borta om man säger så) i sin väska. Sedan låg den där i flera timmar tills de åkte hem. Skillnaden med engångs är ju att man omedelbart slänger iväg påsen. Eller menar du att folk som använder engångs och är hemma hos er, stoppar bajspåsen i väskan och tar med den hem sedan?

          I alla fall. Fortfarande bara ett konstaterande att det var så de gjorde. Och det var något jag inte hade tänkt på, innan de hälsade på här. Tycker det finns fördelar och nackdelar med både engångs och tyg och tycker att folk får göra som de känner är rätt. För våran del blev det engångs. Om du vill veta argumenten varför det blev engångs så kan du ju fråga, för jag skrev inte någonstans orsakerna till det.

            Nej, de stoppar engångsblöjan i en separat påse som de slänger i vår sop, som jag sedan måste tömma omedelbart eftersom det luktar skunk…
            Har som sagt aldrig ’transporterat’ bajs/-blöja eftersom rispappersinlägget gör att det mesta hamnar i toan + våra barn i princip slutade bajsa i blöja vid ca 6mån.

              Men om det mesta hamnar i toan, vart hamnar resten då? Och om du aldrig behövt ’transportera’ en bajsblöja så lever vi kanske helt olika liv då, eftersom du alltid haft tillgång till toalett när det var blöjbyte. Våra vänner bytte ju bajsblöja i tex parken så dom blev ju illa tvungna att ’transportera’ blöjan hem igen.

              Och det är ju jättebra att de blev blöjfria vid sex månaders ålder. Förutom miljöaspekten är det det jag gillar mest med tygblöjor, att de ofta blir blöjfria snabbt (det är ju nackdelen med engångs, att de är ’för bra’). Vi har faktiskt bekanta som aldrig använt blöja utan hållt dem ovanför toaletten sedan de föddes. Det slår ju till och med tygblöjor 😉 I alla fall, fick MS under min graviditet (men fick diagnosen först fyra månader efter att hen föddes då det var först då jag kunde göra en magnetröntgen) så vi valde bort tygblöjor av den simpla anledningen att jag inte kunde tackla mer just då. Jag fick sluta amma så jag kunde börja medicineras, kämpade med min sjukdom plus att jag kämpade med den psykiska biten av att ha fått MS. Och medicinen gav mig fruktansvärda biverkningar. Och så var jag nybliven förstagångsmamma på det. Och bor i ett annat land, ifrån min familj i Sverige. Det var tufft och vi gjorde allt så enkelt som möjligt, engångsblöjan var ett sådant val.

                Alltså, tro mig – jag argumenterar inte för att ALLA ska ha tygblöja, utan har mest svarat på frågor folk ställt om olika aspekter av användandet, eller korrigerat rent felaktiga uttalanden.

                Vi körde EC kombinerat med tygblöjor så oftast gjorde de sitt på toa, hade i princip inga bajsblöjor efter 6 mån och ofta torr blöja flera dygn åt gången.

                Alla måste välja utifrån sin situation och sina prioriteringar, du vet bäst vad som gäller för dig. Är ledsen över vad du drabbats av och hoppas du får all hjälp på alla plan du behöver i en tuff tid med tuffa besked. Det sista jag skulle göra är att skuldbelägga en nybliven mamma – önskar dig all lycka och kämpakraft i ditt föräldraskap och liv!

                  Tycker bara det är lite tråkigt att tygblöjsanvändare ofta är.. hm, vet inte ordet. Nedlåtande (?) mot andra. Har hänt mig mer än en gång, för många i vår omgivning använder sig utav tygblöjor. Folk som inte ammar brukar också få den sorts behandling jag pratar om av de som är ’för’ amning.

                  Det är bara min familj som vet om min MS. Men jag blir dagligen dömd av andra för att jag inte ammade eller använde tygblöjor. Bara sluta upp med sånt. Ni vet ingenting om orsakerna bakom sådana beslut (inte riktat direkt till dig utan generellt).

                  Och tack, men det var tre år sedan allt det där hände. Sprutorna tar jag ju för resten av livet men det är inget dåligt liv jag har. Min diagnos kan ju göra det jobbigt i framtiden men livet sker just nu ☺️

      Du kommer aldrigaldrig kunna köra miljöargumentet MOT tygblöjor.
      Engångsblöjor är så miljövidrigt att oavsett om du kör tygblöjorna en och en i maskin så är det bättre – vilket man ju inte gör.
      Vi slängde in dem med vanlig handduks-/lakanstvätt (vår elförbrukning var inte högre i våra blöjperioder) + kissblöjor behöver bara sköljas + du ska bara använda lite tvättmedel eftersom du inte vill att bebisen ska få tvättmedelsrester mot huden.
      Om du inte vill använda tygblöjor så fine, men kör inte hitte-på-argument mot.

        Fast det har ju publicerats studier som visar att båda typerna har lika stor miljöpåverkan. Det är ju något som t o m tygblöjstillverkarna inte hymlar med.

          Bara vattenkonsumtionen för att tillverka en engångsblöja är större än vad en tvättmaskin använder, så du har liksom använt upp vattnet även med din kastabortblöja.
          Om du syftar till den 15 år gamla studien som alla engångsblöjeföräldrar älskar att dra fram så har den påvisats ha en mängd brister. Livscykelanalyser visar att tygblöjeanvändande i 2,5 år bara ger 62% av det beräknade koldioxidutsläppet för engångsblöjor under samma tid. Och då vet man också att tygblöjebarn slutar tidigare med blöja (våra var torra länge före 2,5år), samt att tygblöjorna sannolikt används av fler barn = ännu lägre snittutsläpp.
          Och det tar fortfarande 500 år för en engångsblöja att brytas ner, det argumentet räcker för mig.

            En tvättmaskin? Men du måste tvätta många gåner.

            Jag undrar verkligen hur de har räknat då man vid närmre titt kommit fram till att plastpåsar är bättre för miljön än tygpåsar är.

            Och som sagt. I Svergie bränns sopor och blir till värme, dvs ny energie.

            Jag ifrågasätter starkt att hela cykeln på miljön har räknats på.

            Ändå deppigt att det ger hela 62 % av koldioxidutsälppen! Jag hade nog förväntat mig lite högre siffror på att inte använda engångsartiklar flera gånger om dagen.

            Fanns det engångsblöjor för 500 år sedan? Hur har man kommit fram till den uträkningen? Finns det info om hur lång tid det tar för en tygblöja att brytas ner? Är varken emot el för, tycker var och en gör det som fungerar bäst för en. Utan är mest nyfiken.

        Lägger ner min kommentar från ovan här också….

        Fast vem har räknat på det ang miljön?

        Som Foki nu tex så sköljer hon dem direkt i varmvatten. Det är riktigt dåligt för miljön.

        Sedan kommer vi till tillverkning. Om vi tex tar en tygpåse (istället för att köpa en plastpåse) så måste du använda den
        20 000 gånger !!
        innan du är på plus i miljöhänseende.
        Studiens slutsats är att vanliga plastpåsar av lätt LDPE-plast, den påse som finns i matbutiken, ger överlägset lägsta miljöpåverkan sett till de flesta miljöfaktorer.

        Så, är det verkligen bättre för miljön med tygblöjor?

      Bara sluta!
      Ska ni köra miljöargumentet så får du liksom köra tygblöjorna en och en på koktvätt i klorin och engångsblöjorna kommer fortfarande att vara värre… (de tar 500 år att bryta ner, vilket argument kan du hitta på för att ens använda något sådant?)
      Okej om ni inte vill använda tygblöjor, men sitt inte här och hitta på att det egentligen är vi tygblöjeanvändare som är de verkliga miljöbovarna.

        Den enda tygblöjan är snällare mot är möjligtvis bebisen och ingen annan.

          Ja, våra tygblöjebarn har direkt fått utslag av de enstaka kemblöjor vi använt. Var det ett argument MOT tygblöjor? Att de ’bara’ är snällare mot barnen? Det argumentet i sig själv hade då räckt för mig, eftersom det är just barnet som ska leva ett par år i de där blöjorna…

            Nej det var inget argument emot TYGBLÖJOR. Är tygblöjor skonsammare mot bebishuden än engångsblöjor så är ju det självklart anledning nog att använda tygblöjor. Det var bara ett konstaterande emot att ni anser att tygblöjor är så mkt mer miljövänligt än engpngsblöjor.

        Har skrivit det längre upp men kör här också eftersom jag är nyfiken på vad ni anser 🙂
        Eftersom vi bränner våra sopor i Sverige har vi inga problem med sopberg och jag undrar också varför det är relevant hur lång tid det tar för en blöja att brytas ner eftersom det inte är relevant i vårt land?

          Och det blir dessutom till ny värme och ny energi. 🙂

            Ja för det är ju helt miljövänligt att bränna sopor till värme… du kan inte komma på någon bättre energikälla eller? Blöjan bidrar ju då till massa koldioxidutsläpp. På vilket sätt tror ni att elda för värme är miljövänligt? Det är solklart att det är mer miljövänligt att minska sopbergen och använda förnyelsebara energikällor

              Jo det kan jag men det är faktiskt en väldigt miljövänligt alternativ att utvinna energi på. Väljer det över vattenkraft i älvarna varje dag tex. 🙂

        Om de håller i 500 år då hoppas jag att alla köper sina tygblöjor begagnat och att man sedan säljer de vidare. Så att de får användas i 500 år också.

      Ser nu att ni ställde samma frågor som jag gjorde längre upp. Skulle kollat längre ner innan jag skrev.

      Sorry?

    Har haft tygblöjor på båda barnen, skitbra. I mitt tycke är Bumgenious bäst, med ilägg av bambufrotte. ImseVimse är också bra.
    Det du glömde att räkna in i din kalkyl är att när du är klar med dem, till ett eller flera barn, har de ett riktigt bra andrahandsvärde också om du skött dem bra. Finns bl.a. FB sälj/köp-grupper och på blocket för använda får de inte säljas på tradera (likställs där typ med att köpa/sälja använda underkläder tyvärr).

    Miljömässigt sätt tänker jag att det är superbra. men miljökämpen i mig är inte riktigt lika stark som den äckelmagade mesen i mig som tycker det låter så äckligt xD

      Jag trodde också det var äckligt. Tills jag provade, blev fast och nu tycker slängisar luktar vidrigt. ? Ge det en chans om du är sugen!

      Det är ingen skillnad vad gäller miljöpåverkan mellan engångsblöjor och tygblöjor så du slipper ha dåligt samvete?

        Bara vattenkonsumtionen för att tillverka en engångsblöja är större än vad en tvättmaskin använder, så du har liksom använt upp vattnet även med din kastabortblöja.
        Om du syftar till den 15 år gamla studien som alla engångsblöjeföräldrar älskar att dra fram så har den påvisats ha en mängd brister. Livscykelanalyser visar att tygblöjeanvändande i 2,5 år bara ger 62% av det beräknade koldioxidutsläppet för engångsblöjor under samma tid. Och då vet man också att tygblöjebarn slutar tidigare med blöja (våra var torra länge före 2,5år).
        Och det tar fortfarande 500 år för en engångsblöja att brytas ner, det argumentet räcker för mig.

          Hur mycket vatten går det åt för att tillverka en tygblöja då? ?

            Visste det skulle komma, självklart går det åt vatten men utslaget på antalet gånger den används så blir ju det försumbart. Dessutom går det inte år så mycket plast (=petroleumbaserat) till tygblöjorna. Alltså, ni kommer ingen vart med att försöka ’sätta dit’ tygblöjorna miljömässigt. Om de bara används av ett barn så vinner de fortfarande på både livscykel, koldioxid och alla andra miljömässiga parametrar – och då används de oftast av flera barn, dvs miljöpåverkan minskar drastiskt.
            Men visst, börja gå i plast- och kemikaliekläder också, som du kastar varje gång du använt, om du tror att du gör miljön en tjänst. Hoppas verkligen inte du tvättar och återanvänder kläder – både äckligt och slösigt!

              Det var en uppriktig fråga ?
              Men kläder byts inte flera gånger om dagen och både sköljs och tvättas. Så förstår inte argumentet. Plus obekvämt att vara klädd i plast he he. Det kanske är obekvämt med plastblöjor också visssrligen men det var ju miljöpåverkan vi pratade om nu

          Hur mycket vatten går det åt innan du fått in tygblöjan i tvättmaskinen då? Så som Foki beskriver att de sköljer blöjan i handfatet först så lär hon varje dag göra av med mer vatten än en tvättmaskin bara på sköljningen…

          Jag syftar på studien som Naty själva hänvisar till. Det finna en massa bra argument för att använda tygblöjor (du har ju faktiskt ingen aning om vad jag använt/använder till mina barn) men miljöargumentet är inte hållbart. Den spridda uppfattningen om att det skulle vara så fantastiskt mkt bättre för miljön med tygblöjor stämmer inte.

          Är det miljön en vill tänka på så är det bästa sättet att köra EC.

            Ja, bland annat därför körde vi EC – bytte nog bara ett par bajsblöjor efter 6 månaders ålder samt fick en eller ett par kissblöjor per dygn. Om inte du tycker att 62% av det beräknade koldioxidutsläppet för engångsblöjor vid tygblöjebruk är ett hållbart miljöargument + petroleumsbaserat icke sorterbart avfall så kan jag inte göra så mycket.

              Har du en länk till studien? Inte en artikel som hänvisar till. Det har jag redan läst och den var otroligt dåligt redogjor i.

    Vad är det för hjälpmedel man kan ha till kattlådan? Vi har sand, spade och själva lådan då. Vad missar jag?

      Bra sand är prio (rekomenderar Ever Clean som är utan tvekan den absolut bästa sanden – ingen lukt alls! Väldigt dryg också).
      Finns även ”deo” som man kan strö i lådan innan du häller i sanden. Men som sagt, jag tycker det räcket gott och väl med bra sand.
      Sen finns det ju lådor med kolfilter osv osv.

        Köper pussi kompakt. Nästan lika bra som everclan men kostar inte en förmögenhet!

      Jag brukar vräka i myyycket sand i lådan, så katterna alltid kan täcka skiten ordentligt och på så vis tycker jag det luktar mindre.

      Det finns ju typ örtpulver man kan slå i lådan som gör att det luktar gott men satan i gatan vilken allergisk reaktion jag fick mot det. Höll på att klia sönder hela kroppen ? så nu kör jag vanlig sand bara. Det duger bra

        Vi har pee-wee låda med pellets. Luktar trä istället för kiss 🙂 Sågspånet som bildas när de kissar åker ner underst i lådan och man kan ta bort överdelen och bara tömma ut sågspånet en gång i veckan. Dessutom har vi köpt sånt där plastskydd som ligger underst i lådan så det är bara att lyfta upp så följer all pellets med. Supersmidigt!

          Vi har också pellets, tycker knappt det luktar trä faktiskt eller så är jag bara van nu ?
          Är iallafall SJUKT NÖJD med peewee/pellets.

          Vi köper pellets hos byggvaruhus och en säck räcker ju i kanske 3 månader till 2 katter och den kostar ju runt 4-50kr så det är ju riktigt ekonomiskt, sen kan man ju slänga spånet i kompost om man har det så det är ju bra för miljön dessutom.
          Tycker det är himla bekvämt faktiskt att bara skaka ner kisset/kasta bajset i toan och tömma lådan helt på kiss ca 1-2 gånger i veckan istället för varje dag som med vanlig låda, dammar gör det ju inte heller som det gör med vanlig sand.

      Jag har eldnings-pellets. Blir till sågspån när katten kissat o luktar bara lite trä. Väldigt billigt, ca 40kr för 10 kg.

      Finns ett företag som säljer pellets dyrt just till katter (samma pellets i en ny förpackning bara, ca 180 kr tror jag dem tog för 10 kg).

      Är man riktigt seriös gör man massa hål i botten på sin låda, ställer den sedan i en annan låda så faller dessutom det kissiga sågspånet ner i den under när katten krafsar. Viktigt att ha lite hela pellets i den undre oxå bara så att det kan suga upp kisset som rinner ner.

      Det funkar jättebra :).

        Om man barfar katten luktar kattlådan aka avföringen ingenting ?? mush är det bästa som hänt oss och katterna ??

    Vi har kört engångsblöjor på barnen. Hade nog velat köra med engångsblöjor cause the blöja is sucking out alot of money och så vill man ju vara miljömedveten, speciellt när man hade 2 blöjbarn. Men det blev inte så. Blir det en nummer 3 någon gång så tänker jag köra på tygisar.

      Tygblöjor menar jag såklart att vi hade velat köra med ?

    När min lillasyster föddes köpte hennes mamma tygblöjor till henne. Jag var då 9 och det var det absolut konstigaste jag någonsin sett och tyckte helt ärligt att hon var knäpp och äcklig. Nu tycker jag att det är skitsmart och syrrans mamma är nu min frågatusenfrågoromtygblöjor-person när jag själv ska ha barn.

    Tänker mig att det inte endast är av ekonomiska skäl man använder tygblöja, utan med tanke på miljön? 🙂 Det låter intressant, gör en mental notering att kolla upp tygblöjor när jag får barn i framtiden.

    Önskar jag kunde säga att jag tillhört team tygblöjor, kanske främst av miljöskäl, men har tyckt det verkar alldeles för omständigt så har blivit team engångsblöjor. Nu håller dock min yngsta på att sluta med blöja så snart slipper jag tillhöra något team, lyckan att inte behöva byta fler blöjor! ?

    7-8 blöjor om dagen vid nyfödingar, många blir blöjfria runt 2 års ålder och vi snittar kanske på 4-5 blöjor om dagen med vår 1,5-åring. Sen finns det många förskolor som inte håller på med tygblöjor utan använder sina egna engångsblöjor, så ja, sett till kostnad så är det nog inte säkert man sparar på det. Det blir ju några extra tvättmaskiner och i tal om vattenbesparing så går det ju åt en hel del vatten om man först ska tvätta av blöjan för hand och sen lägga i tvätten för att sen köra i tvättmaskin. Men jag förstår absolut konceptet och miljötänket. Vi kör dock med vanliga blöjor, jag samlar kuponger så vi köper en av de dyraste på marknaden för runt 1-1.50kr styck (aldrig haft problem med röd rumpa osv..). För vår del skulle vi ekonomiskt gå mycket back på tygblöjor jämfört med idag 🙂

      EXTREME COUPONING

      Blöjfria vid två års ålder?? I vilken värld då? Arbetsr på förskola med 7 st 1-5-avdelningar. Vi räknade på snittet en gång för skojs skull (eftersom man har många diskussioner med föräldrar om just blöja) och det är strax innan barnen är 3,5 år som blöjan ryker.. många barn är då inte redo, från att aldrig ens ha suttit på en potta till att vara blöjfria på en vecka typ. Med enormt många olyckor till följd och föräldrar som lägger skulden på barnet

        Jag slutade kissa i blöja nattetid som 1 åring, förmodligen för att jag ogillade känslan sa tydligen BVC. Eftersom jag inte kunde prata ännu så trodde nämligen min mamma att jag var uttorkad och försökte tydligen tvinga i mig hur mycket vatten som helst och rusade till BVC efter några dagar. Och när jag var nanny i England så var alla barnen på storbarnsavdelningen på förskolan ”mitt” barn var på några timmar i veckan 100% blöjfria (annars fick de inte börja) . Och deras storbarnsavdelning tog emot barn från 3 år ålder.

          Ja självklart finns det barn som är tidigare eller senare med blöjan, precis som att gå, prata, räkna till 10, stå på ett ben.. sen är det ju skillnad på blöjorna ”då”, när vi var små, och blöjorna nu. Blöjorna är så knökfulla att de åker ner men ändå torra mot huden. Klart barnen inte känner det! Intressant för övrigt att de måste vara blöjfria, undrar hur det skulle tas emot av föräldrar på svensk kommunal förskola. Vad var deras åsikter om olyckor då? Kommenterades det på något sätt?

            I Frankrike måste de vara blöjfria vid 3 år för att få börja skolan.
            Våra var torra på natten före ett år, och blöjfria mellan 1,5-2 – fick alltid erbjudande om att gå på pottan från de kunde sitta och var smarta nog att välja det..

              Intressant! Och i Sverige finns 5-åringar som inte är torra, varken dagtid eller nattetid.. barn är barn liksom, vad gör föräldrar i Sverige annorlunda än föräldrar i andra länder?

                Grovt generaliserat så är svenska föräldrar är lata och curlar sina barn väldigt mycket. Hör alltid att X är inte redo för att sova i egen säng, äta med gaffel, vara utan blöja m.m. men ändå gör föräldrarna ingen ansats för att hjälpa och träna barnen att bli redo. Min erfarenhet är att många ”väntar ut” sina barn i evigheter.

                  Men det här handlar ju inte om curlade barn – tror du på allvar att en 4-/5-åring VILL springa runt och spela fotboll med sitt eget kiss i en geleklump gungande runt knäna, eller byga lego sittande i sin egen avföring..?

                I England är definitivt alla barn blöjfria vid 5 års ålder, de började nämligen skolan då. Barn var blöjfria vid 2 års ålder i Sverige på tidigt 90-tal.jag hade en kompis som hade blöja upp i 3 års åldern och hon sågs som extremt sen.

            Stackars, stackars barn som springer runt med dessa kiss/plastklumpar som luktar aber nere vid knäna bara för att ingen orkar byta blöja – eller fråga typ ’behöver du gå på toa?’ nån gång ibland…

              Men snälla. Det handlar inte om att inte orka. Jag har en snart treåring här hemma och som vi kämpar med pottan. Hon vill inte sitta på pottan, när hon gör det håller hon sig och väntar tills blöjan åker på innan hon kissar. Jag frågar typ 10 gånger om dagen om hon vill gå på pottan och hon säger alltid nej. Ska jag tvinga henne då eller? Helst skulle hon slippa byta blöja också om hon fick bestämma.
              Du känns fruktansvärt generaliserande mot föräldrar som inte valt tygblöjor och verkar tro att alla har exakt samma förutsättningar som du har. Jag har en upplysning till dig, så är det inte. Det är jättebra att du använder tygblöjor och det funkar så bra för er men du bör tänka ett par varv till innan du antar massa saker om andra föräldrar.

                Sluta ta på henne blöja. Köp riktiga underkläder och berätta för henne att om hon behöver kissa så får hon gå på toa. Hon kommer inte sprängas, men kanske kissa ner sig ett par gånger, sen har hon lärt sig.

                Klart

                  ’Blöjorna är slut’-strategin är topp!

                  Jahaaaa, men då så! Vad bra att du vet exakt vilka förutsättningar jag har för att köra potträning. Att jag inte tänkte på att bara ta av henne blöjan, åh vilken tur att du kommer med sådana ögonöppnande råd. Suck.

            Nja generellt hände inte olyckor, men alla barn hade givetvis ett extra par ombyte utifall att.

            Sedan är förskoleverksamhet privat i England och just den här var dessutom i princip ett krav för att få börja i privatskolan som den tillhörde samma företag som. Och den skolan var i sin tur den bästa lågstadieskolan inom typ 10 km radie (sjukt långt i södra England). Jag antar att om något barn kissat på sig dagligen så skulle det barnet blivit avstängt.

        Och tydligen låg snittet på typ 2 år för dagtorradå då min mamma arbetade på dagis på 80-talet.

        Min son blev blöjfri vid 21 mån. Team tygblöja! 😀

          Har inga egna barn men hoppas på det i framtiden, får nog bli tygblöja då ?

          Min dotter var blöjfri vid 17 månader… ? team engångsblöjor!

        Fast du har ju bara gått på myten om att alla barn magiskt blir ”redo” att kissa på toalett/potta. Så är det inte. Dom som är typ 3,5 och på eget initiativ plötsligt vill testa toa har ju förmodligen bara sett att kompisarna gör det och vill göra samma. Barn föds med förmåga att hålla sig, det är vi som dövar den förmågan genom att klä på barnet blöjor dygnet runt i åratal. Det blir det normala. När vår son var under två år kunde han gå runt utan blöja och kom sen och bad om en när han ville kissa. Då tog vi helt enkelt bort alla blöjor, även nattetid och förklarade att blöjorna var slut nu och att från och med nu går vi på toaletten. Vi var hemma från förskolan i två veckor och övade och när han gick tillbaka till förskolan hade han inte haft en enda olycka på 5 dagar. På förskolan har dom dock toaletten bakom en barngrind så där har det blivit en del olyckor eftersom han är van vid att gå på toaletten själv. Men personalen insåg det och hjälper honom så gott dom kan. Blir någon olycka ibland när han inte hunnit dit i tid men det är ju ingen kris direkt. Det där med att barn ”blir redo” vid 3,5 är ju bara strunt för för inte många år sedan blev ju barnen redo väldigt mkt tidigare märkligt nog.. blöjorna är för bekväma och det är också föräldrar, barn (varför gå på toa när man kan bajsa mitt i leken liksom?) och även så FÖRSKOLEPERSONAL! Dom är också rätt lata och bekväma ibland (nej inte alla så klart) när dom har barn som slutat med blöja men inte orkar med att främja barnets utveckling. ”Han kan väl ha blöja vid vilan i alla fall?” (Eh, varför när han är torr hela nätter i 10 timmar?). Vårt barn ville inte ha blöja mer när vi förklarat att dom var slut och han klarade av att gå på toa, torka-spola-tvätta händerna vid 2 år. Ändå fanns där viss personal eller vikarier som frågade om dom inte kunde få sätta på en liten blöja vid utflykten osv. Otroligt irriterande för sonen är blyg och skulle aldrig vägra om dom insisterade. Som tur var vågade inte personalen gå emot oss och dom få som var jobbiga fick ju senare erkänna att det ju gick jättebra utan blöja, helt tvärtemot vad dom trott innan. Så bara för att man är ”personal på förskola” är man inget allvetande orakel när det kommer till blöjavvänjning.

          Precis!
          När jag försökt förklara samma sak menar folk att jag ’plågat’ mina barn med tygblöja och ’potträning’, samt att jag är fördömande mot de som har stora barn med blöja…

          Var det mig du svarade? Svårt att hänga med nu när det blivit såpass många kommentarer.
          Nej, jag tror inte att barn över en natt vid 3,5 års ålder automatiskt är redo att vara utan blöja. Jag bara svarade vad den ungefärliga snittåldern för blöjfrihet (dagtid, kan bara bra att påpeka) är på den förskola där jag arbetar, som svar på kommentaren om att barn brukar bli blöjfria vid två års ålder. Jag jobbar med barn, jag har sett alla varianter av blöjanvändning och avvänjning. Jag är inte helt tappad om du tror det. Ja, absolut finns det förskolepersonal som är lata och inte orkar fixa barn som kissat/bajsat ner sig. Det är fel och inte anledning till att sätta på barnet en blöja. Är ungen torr behöver man inte heller blöja bara för att man ska ut i skogen.. det är ju bara att göra likadant med en 2,5-åring som en 5-åring? Ner med overallen och kissa i det fria. De flesta barnen tycker det är skitroligt ?

    Även om inte sopbergen byggs på så tänker jag att det måste bli ett jädra tvättande. Inte har man väl använda tygblöjor liggande länge? Låter ju enormt äckligt i så fall. Är gärna miljömedveten men där går gränsen, engångsblöjor.

    Om jag haft barn som inte bajsat varannan timme dygnet runt och/ eller bott i hus med egen tvättmaskin – då hade jag kört tygblöjor. Tyvärr gjorde sömnbrist att vi knappt orkade stå upp så för oss hade nog tygblöjor kunnat knäcka både oss och äktenskapet. All cred till alla som orkar och kan och vill. Miljön behöver fler såna som ni!

    Här i Norge är blöjor så billigt! 42 blöjor för typ 30 kr istället för 100 kr som i Sverige. Konstigt endå när allt annat är så dyrt.. Vi har provat tygblöjor men det funka inte för oss. Minsta lilla kiss gick igenom och bajs var inte så trevligt o skrapa bort o tvätta. Måste haft kassa tygblöjor.

      Blöjor är subventionerade i Norge.

        vissa märken är billiga andra inte. Pampers etc kostar som i Sverige men t ex rema 1000’s (typ ICA) eget märke är jättebilligt (och lika bra!) så jag är inte säker på att det beror på att de är subventionerade.

        Nei, det er de ikke. Men for 6-7 år siden var bleier like dyrt som i Sverige. En butikkjede fant ut at billige bleier var en smart måte å lokke småbarnsfamilier til butikken på, og når de først var der handlet de jo gjerne alt annet de trengte også. Dette spredte seg og etterhvert solgte alle butikker bleier med tap. Da begynte de å utvikle egne merker, som de fortsatt selger til lave priser. Pampers og Libero er gjerne litt dyrere, men flere kjeder har bonusordninger der du får hver fjerde pakke gratis.

          Blöjorna var billigare i Norge redan för 13-14 år sedan, vi köpte alltid med oss en hög när vi åkte över till barnbarnet i Sverige:)

          Ryssarna köper blöjor i Norge, och med tanke på priserna där + rubelkursen betyder det nog att blöjorna är ganska billiga…

        Tygblöjor subventioneras också av många kommuner i Norge pga miljövinsterna. Flera kommuner delar ut inköpsbidrag på 1000kr, vi fick 5st tygblöjor till varje barn när de var nyfödda.

    Min unge får ny blöja på morgonen, ny efter lunch och ny till kvällen inför natten. Om där kommer bajs byts ännu en. Det är 4/dygn, max. Varför i hela ha en regel på när de ska bytas? Låter sjukt meckigt….. Och onödigt. Iofs. När jag hade ett barn, min första, bytte jag nog också ganska mkt i onödan.

      Ja.. Man har ju inte bestämda tider då man byter blöjan man byter ju efter behov. Jag byter som regel på morgonen och på kvällen innan vi ska sova för det behövs ju alltid. Däremellan kollar jag i och känner på blöjan och byter efter behov. Snittar 4-6 blöjor om dagen.

    edan är det ju också så att det ändrar sig lite när barnen var större. Jag var heeeeeeelt inne på tygblöjor när barnen var riktigt små men från ettårsåldern och uppåt så tyckte inte jag att det funkade alls. I synnerhet efter att de börjat på förskolan.

    Priset beror ju helt på vilket märke och system (formsydda, vikisar, pockets osv) som du använder. Köper du begagnat kommer du billigare undan, och du kan sälja vidare blöjorna när de inte används mer. Bättre för miljön och ekonomin alla gånger. Tyvärr är det en djungel att sätta sig in i och kräver att du har ett startkapital..

    Vart tar bajset vägen från tygblöjan? Spolar man ner det i handfatet? (Beyond äckligt) Slänger det i toaletten? TELL ME

      Har rispapper i tygblöjan, bajset fångas upp av detta och kan liksom skakas av rakt ner i toaletten = inget eller lite klet på själv blöjan. Sedan slutade mina barn tidigt med att alls bajsa i blöjan, hände typ bara någon enstaka gång på resa efter att de var 6mån. De fick erbjudande om att sitta på potta eller vi höll dem över toa vid blöjbyte och då gjorde de sitt där. Kan nästan inte komma ihåg bajsblöjehantering…

        Jag har en 7 månaders hemma och han skulle aldrig fatta vad han skulle göra på en potta? Haha? Hur länge höll ni ungarna över toaletten tills de fattade? Genuint nyfiken!

          Alltså, första var ett par veckor när jag först läste om EC och lite på skoj höll barnet över toa och frågade ’vill du bajsa?’ och bara ungen klämde ut ett lass..
          Sedan är det ju inte så att de kissar/bajsar på kommando, men jag tror de snabbt gör kopplingen om man erbjuder dem när man ser/tror de behöver gå på toa, plus att ställningen de får när man håller dem under låren/knävecken gör att de lättare tömmer.
          Upprepade också orden kissa/bajsa lite överdrivet mycket, men de kopplar om de får sitta på pottan samtidigt som man frågar ’behöver du kissssssssa?’ och sen säger ’ja, där kom det ju kissssss!’ när de väl slår till. Också när kisset kommer på ’fel’ plats pratade vi om det, så att de gör kopplingen mellan behovet, handlingen och ’effekten’. Våra lekte mycket utan blöja också, så att både de och vi märkte när det hände och då erbjöd potta.
          Sedan får det ju inte bli en prestationsgrej för varken föräldrar eller barn, men sjukt skönt att slippa bajsblöjor!

    Nej usch, skulle det komma bajs i underkläder så slänger jag dom. Skulle aldrig stoppa på en nerbajsad blöjja på bebis även fast den var tvättad.. sen är det äckligt att få bajsbakterier i tvättmaskinen. Fyyy vidrigt.

    Köp en självrengörande kattlåda. Kostar typ 4000:- kanske värt i slutändan? Inte vågat testa själv än då det känns som om det är läskigt för katterna

      Jag köpte en för ca 1500-2000kr. Det var så värt! Det är dyrare än vanlig kattlåda (och inte lika miljövänligt 🙁 ), men det är skönt att inte behöva plocka bajs och kiss varje dag. Alla mina katter älskar den (hade både självrengörande + vanlig i början för säkerhetsskull men de föredrog den självrengörande). Man byter lådan med sanden ca en gång i månaden beroende på hur många katter du har. Kostar ungefär 200kr för ny låda med sand varje månad.

    Engångsblöjor alla gånger! Slänger den direkt ute i soporna. Ingen lukt. Har nog med kräk och kladd att torka ändå.

    en släktning till mig har fem barn.. hen har lagt totalt 8700 Euor på blöjor under dessa år med barn (alla har haft blöja till ca 3års ålder)..

    alltså på riktigt.. tänk er den summan i något man bara kastar bort

    Såklart är det ju bättre för miljön, det måste ju var huvudanledningen till varför man väljer tygblöjor. Jag kan dock ärligt säga att jag aldrig, aldrig hade orkat med tygblöjor och det merarbete som det kräver. Jag har två barn, fick barn tätt så nåt år hade jag två blöjbarn samtidigt. Mina barn har sovit dåligt, haft kolik och det har varit mycket annat så jag var som i en sömnbristdimma i flera år. Så nej. Att hantera bajsblöjor som måste tvättas gick helt bort för mig. I detta läget prioriterade jag mig själv och mitt eget mående.

    Alla tygblöjor vi har haft är one-size och passat våra barn från nyfödd till att blöjperioden är slut. Har man flera barn eller planerar för fler barn sparar man blöjorna och använder sedan till syskonet, vilket gör tygblöjor till sjukt mycket billigare än engångs. Går även att köpa jättefina fräscha tygblöjor begagnat.

    Bättre för miljön på grund av mindre släng samt mindre kemikalier för den lilla på dess allra känsligaste kroppsdelar. Engångsblöjor är en riktig kemikaliebomb! Och att inte vara beroende av affärernas öppettider utan alltid ha blöjor hemma är fantastiskt.

    Tygblöjebarn blir oftare blöjfria tidigare än barn med pappersblöja. Detta för att barnet känner när blöjan blir blöt på ett helt annat sätt än med pappersblöja. Givetvis satsar blöjföretagen på att det ska vara så bekvämt som möjligt för barn att ha blöja på sig för att förlänga blöjperioden och sälja mer blöjor.

      Men snälla nån, ”beroende av affärernas öppettider”. Jag vet inte var du bor men i de flesta städer (även de mindre) finns det någon mataffär som har öppet till MINST 22.00 och öppnar igen 07.00. Så dålig framförhållning kan man väl ändå inte ha så att blöjorna är helt slut de 9 timmarna.. ?

        Ja, du gick efter det halmstrået i As fina och informativa kommentar. Jag har _ofta_ hört engångsblöjeföräldrar utropa: ’Nej, slut på blöjor!’, och nej, det händer aldrig oss. Om det i sig själv inte är ett argument för dig så ok, men lite märkligt att börja rabbla öppettider efter att någon gett intressanta infallsvinklar på blöjval (och nej, alla bor inte i städer).

        Nej jag har inte valt tygblöjor på grund av affärernas öppettider. Men för mig är det en härlig känsla att veta att vi alltid har blöjor hemma.

        PS. Bor i ett litet samhälle i Norrland, men tack för informationen om butikers öppettider, återkommer med vår lokala handlares tider när (om) vi någonsin får en butik där vi bor.

    Använde tygblöjjor till alla mina 3 barn. Dessutom fick små kusinerna låna dem när de var bebisar. Faktiskt så var de i super bra skick när jag hittade dem i förrådet 30 år senare. Dock omoderna om man jämför med de som görs idag. Så jag batik färgade dem i pastell och gjorde vackra tygtavlor i form av 100 tals hjärtan tätt ihop.

      Haha, heja dig och blöjbatiken!
      Hoppas du får sålt dem dyrt och håvar in cash!
      (Tack för tipset, använder mina som trasor etc, men detta var spänstigare…)

    Team potta!
    Satt båda ungarna på pottan från 4 månaders ålder, morgon, lunch, kväll. Behöver aldrig byta bajsblöjor då det tydligen är bekvämare att sitta och krysta. Använder på så sätt 3 blöjor per dygn. ?

      Samma, klarar nästan inte att komma ihåg hur man fixar en bajsblöja när tygblöjeskeptikerna och äckelmagarna här frågar… Barnen föredrog alltid pottan så snart de kunde sitta, och innan det bajsade de oftast när vi höll dem över toa.

    Vill man vara lite mittemellan finns det ju faktiskt ekologiska blöjor utan plast. Jag har kört Naty och tycker de funkar minst lika bra som Libero. Tycker standardblöjorna luktar lite konstigt nu, kemiskt på något sätt.
    Vet inte hur bra ekoblöjor är vs tygblöjor med ett steg i rätt riktning iallafall.

      Vi använder också Naty. Där jag bor (ej i Sverige) kan man få dom komposterade, vi betalar 250kr extra i månaden för den servicen men tycker att det är värt det för miljön.

    Tycker det låter riktigt äckligt med tygblöjor, i alla fall bajsfyllda sådana. Stå och tvätta (över handfatet dessutom) bajsblöjor dagarna i ända? Nej tack.

      Eeh… Ok… vad tror du? Att man knyter ett tygstycke runt ungen och låter den skita det fullt innan man ställer sig och handtvättar det i handfatet? Tygblöjor är smartare och renligare än så.

        Ja, och sedan står man och spolar varmvatten och gnider bajsblöja ’dagarna i ända’ – precis!

        Ehh ja, jag låter ungen skita klart innan jag byter blöja. Oavsett så fattar jag inte hur folk har tid o lust att hålla på tvätta skitblöjor. Nej tycker det inte verkar vara smartare all. Och definitivt inte tidsbesparande.

    Skit är så jävla äckligt. Kattskit, hundskit, människoskit…usch. När jag skaffade katten var målet redan från början att han fick göra sina behov ute, året runt. Skaffade kissen på våren och fram tills sensommaren fick han använda sandlådan inne men sen var det ute som gällde. Ingen mera sandköp, ingen bajslåda, ingen extrajobb. Skönt!
    Vi återvinner nästan allt i vårt hushåll, och producerar oerhört lite hushållssopor. Det kan ta en månad att få ihop till en vanlig matkasse. Skulle ett blöjbarn vara på besök någon gång så får väl föräldrarna ta med sig blöjorna hem.

      Precis, kattskit är så jävla äckligt!
      Det tycker uppenbarligen kattägarna där jag bor också.
      Det är kattskit i mina planteringar, kattskit i barnens lekpark på gården, kattskit överallt… men kul att du slipper dina egna katters bajs inne hos dig.
      Jätteskönt faktiskt….Sjukt provocerad!

        Ha ha, jag också. Provocerad. Håll koll på era katter om ni bor i tätomtåden och inte på en gård. Vi inte ha ert kattspiss på min dörr eller er skit i min rabatt eller grönsaksland.

        Dessutom sprider kattskit kattherpes. Inte kul för småbarn som stoppar allt i munnen. ?

          Åh, ja! Nu när snön smälter och hela carporten och uteboden börjar stinka kattpiss – hurra!

            Du slapp det åtminstone på din ytterdörr. ? Jag hade ett ”fint” välkomnade hem varje dag för nått år sedan. ?

        Det är inte Henriettas grej att tänka på andra

          Fast jag tror hon bor på en gård långt från alla andra så hennes katter är det nog lungt med. 🙂

      Det är ju skönt för en själv med en katt som gör sina behov ute, men ofta väljer de väl lekplatser och sandlådor och det är ju inte så kul.

      Herregud så smart! Att jag inte lärde upp barnen till att gå och bajsa runtomkring i stället, i grannens trädgård, i sandlådan, i parken etc så hade JAG sluppit hantera deras bajs.
      Fy tusan vad jag hatar kattbajset som är överallt där mina barn ska leka, men grattis till dig som slipper hantera lådan, medan vi andra tvättar en omgång extra overaller, sanerar spadar och hinkar och försöker försäkra oss om att barnen inte fått bajs i munnen…

        Alltså jag bor på en gammal gård, långt ifrån grannar och samhällen. Äger också skogen runtomkring, och har flera kilometer privatväg till tomten. Så ni an vara lugna, min katt skiter inte i era barns sandlådor. Kan hända att en svampplockare trampar i skiten, men ja, dom vill jag inte ha runt knuten ändå.

    OT men ändå kopplat till diskussionen om plast. Varför slänger vi våra brännbara sopor i plastpåsar när plast inte ska brännas? Eller sorteras dessa påsar bort i någon del av avfallsprocessen för brännbart material? Dumförklara mig inte om du tycker att jag ställer en dum fråga, men svara gärna om du vet☺

      Olika sorters plast. Allt kan inte återvinnas. 🙂

        Så man bränner upp plastpåsarna vi slänger soporna i?

          Ja 🙂

            Ok tack☺?

      Många butiker har ju påsar tillverkade av sockerrör.

    det är typ samma diskussion kring tygblöjor vs engångsblöjor som det är med bärsele vs bärsjal. Lite sektvarning i mina ögon. De lixom dumförklarar de som inte använder tygblöjor eller bärsjal, och de mammor som använder babybjörn som bärsele ska vi inte ens prata om. De lixom torterar sina barn. Usch är så gaaaalet trött på dessa mammor som ska försöka omvända alla som inte tänker på samma sätt. Så fort en bild på en babybjörn dyker upp i instagramflödet är de där med sina pekfingrar. Förmodligen är det samma mammor… ?

      Men ja! Precis vad jag tänkte säga. ???? Låt varje förälder göra vad den vill utan att få en pekpinne direkt.

        Fast tycker detta är så konstigt. Jag upplever inte att någon försöker omvända någon här, inga sekter heller. Jag har tex bara svarat på frågor folk haft om användande av tygblöjor samt korrigerat några vanliga feluppfattningar. Den enda som nämnt tortyr av barn var den kommentar jag fick om att mina barn väl ’plågats’ av tygblöjan.
        Bakgrunden här är väl enbart positiv: en influencer lägger pengar på något vettigt och miljösmart istället för överkonsumtion…
        Jag undrar ofta om ni har något slags mindervärdeskomplex som gör att ni ser pekpinnar överallt. Om någon gör andra val för sig och sin familj än vad jag gör så ser jag inte omedelbart det som kritik av mitt föräldraskap…

    OT fast ändå inte. En vän till mig har en son som är strax över 4 år, han har napp i munnen i princip dygnet runt, han pratar inte ordentligt utan mest i tvåords-meningar typ ”mamma ute”. Han har fortfarande blöja och går inte att ta ögonen från en sekund för då gör han hyss så som att äta upp en halv krukväxt från fönsterbrädan…? Har fått bita mig i tungan så många gånger på besök hos kompisen för att han beter sig som en ca 1 åring snarare än 4 åring, vad jag vet bryr dom sig varken om att han har napp eller blöja och har inte varit hos logoped för talet. Borde väl egentligen inte bry mig, men tycker lite synd om barnet som är så ”efter” jämnåriga. Borde jag säga något eller bara fortsätta bita mig i tungan? ?

      Jag tycker inte att du ska säga något. De vet förmodligen att han är sen i utvecklingen och det kan vara känsligt (och kanske varför de inte talar om talpedagog osv till vänner). Även dagis, BVC etc har koll och informerar eller ”anmäler” om de är oroliga. Så nej, jag tycker att du gör bäst i att inte säga något.

        Okej det har du nog rätt i ?

        Vet också flera barn som regredierat av att få sina talproblem påpekade – att de helt slutar prata när de förstår att deras tal är ett problem som måste åtgärdas.

          Ja alltså hade jag sagt något så hade det ju varit till mamman och inte i barnets närvaro. Och då typ ”har ni funderar på att sluta med blöja snart…” eller liknande. Men har bestämt mig för att inte säga något alls så du kan vara lugn.

      Varför tänker du att det skulle berätta för dig om han var hos en logoped? Min lillebror var sen med typ allt, han har en diagnos, men det berättar vi inte för folk i omgivningen av respekt för hans integritet. Människor dömer så mycket, han får berätta själv i framtiden om han vill.

      Och jo vi kämpade sjukt mycket med att han skulle lära sig saker och gör det fortfarande Hundra gånger mer kämpade min mamma med honom än med oss, och gör det fortfarande (han lär alltid sig men det tar längre tid). Men hur skulle våra vänner veta att vi gjorde det? De antog säkert bara att vi var slöa utifrån hans beteende, folk hoppar ju gärna till den slutsatsen.

      Gällande nappen så har man barn med problem får man ofta välja sina strider och då kanske andra saker kommer högre upp.

        Det är min bästa väns barn och vi pratar i princip om allt så det är ingen ytlig bekant. Jag vet (och inte tror) att han inte går hos logoped. Men som sagt, end of story.

      Riskera inte eran vänskap genom att berätta vad du tycker om barnet. Lita istället på att BVC och förskolan tar det ansvaret som de faktiskt har. De kanske redan har börjat jobba med barnet, det vet ju inte du. Utvecklingen kommer inte ske över natt. Var istället ett stöd för din vän och skulle hon öppna upp för dig om eventuellt utredning/vad det nu kan vara, var bara ett stöd. Kommentera INTE vad du tror om barnet (så länge du inte råkar vara specialpedagog, psykolog eller liknande, då kan du ju ge snälla tips på saker du sett fungera för liknande barn)

    Önskar att jag kunde använda tygblöjor på min tjej, både för miljöns o ekonomins skull! Men nej tyvärr, jag äcklas för mycket av den hanteringen.
    Go Foki o Bill!

    Team tygblöjor ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.