Tyra Sjöstedts sanning om sociala medier

Hej! Jag vill bara att ni ska komma ihåg en sak. Att läsa de stora bloggarna som finns kan verkligen ge en ångest. En känsla av värdelöshet. För varför orkar de med alla delar på alla små tårtbits-horor varje dag? (Ursäkta uttrycket men blir så TRÖTT!) Man ser hur influensers med många följare startar dagen med acai-skit, alltid färska bär (vem har råd med dag dagligen?), sen yoga innan jobbet, möten, lunch med en vän på det hetaste stället, mer jobb, fixa naglar, gå en promenad med en vän, event efter det, hem och laga vegansk mat ihop med sin kille, för att sedan ta en dusch, sminka om sig, svischa om till en fancy outfit och sedan ta en Uber till Strandvägen för att möta upp ett stort sällskap vänner!
.
Stop och mother fucking belägg! En av deras dagar är jag glad för om jag lyckas få in på en tremånaders period! Men vi proppas av dessa ”vardagar” dagligen på många stora bloggar idag.
.
Inte undra på att psykisk hälsa är en av våra största folksjukdomar idag. Det grundar sig nästan alltid av stress och press. Prestationsångest. .
Och vem fan kan känna sig nöjd över att få in en litet tårtjävel varannan vecka när man överallt ser folk som lever sitt liv på detta sätt varje dag?
.
Glöm ALDRIG att mycket är fejk! Bilder tagna från andra tillfällen. Outfits som är plåtade på samma dag men som visas upp i efterhand. .
Glöm aldrig att reflektera över att gå tillbaks i arkivet när en bloggare tillslut går ut med att hen har mått piss under x månad. Eller hade ätstörning vid x period. Och så vidare…går ni tillbaks och läser inlägg under den tiden det skrivs om så får ni svart på vitt, för det finns inte en uns av problem under den tiden på bloggen.
.
Jag har haft en stor blogg i över 10 år, jag av någon vet, har sett och varit med om det. Minns en gång när jag var tight med en bloggare. Hen åkte till psykakuten en kväll. I bloggen samma kväll hade det varit tacomys framför Lets Dance. .
Så tjejer- få inte prestationsångest. Känn aldrig att ni är otillräckliga! Du gör ditt bästa för att pussla ihop ditt liv. Och vi FÅR INTE jämföra oss med en vardag och ett liv som ofta inte ens finns på riktigt.
.
Lova mig att inte jämföra er med andra. Du är så jävla värdefull ❤//Tyra

Jag tror att många av oss någonstans alltid vetat hur det ligger till på sociala medier men det blir alltid extra uppenbart när någon som varit inne i svängen ger sin egna beskrivning av det.
Tyra har sett sociala mediers uppsida och hon har sett sociala mediers baksida och hon är inte rädd för att dela med sig av dem.
Sociala medier är i mångt och mycket ett spel för galleriet, en förskönad bild av verkligheten där allt som inte är perfekt, polerat, avundsvärt eller exklusivt skalas bort för att ytterligare spä på känslan av utanförskap och ”vi och de-känslan”.

Delar man av någon outgrundlig anledning med sig av någonting negativt eller jobbigt så görs det med hjälp av noga uttänkta svartvita bilder i motljus där en ensam tår rullar ner för en välsminkad kind. Helst ska bilden ackompanjeras av en riktigt djup text skriven i kalligrafi som influencern hittat på Pinterest.
Förhoppningsvis leder detta till att kommentarsfältet fylls av idel styrkekramar, igenkänning och hjärtan – någonting annat vore en smärre katastrof.
Ni som vet, vet… 🙂

Vad Tyra menar med ”tårtbits-horor” vet jag inte men jag skulle tro att det med största sannolikhet är en felskrivning?
För vad är en tårtbitshora?
En del av en sån här?

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det mest sanna jag läst på länge. #GoTyra

  Det är ju ingen felskrivning eftersom hon ursäktar uttrycket efteråt? Förutom event och vänhäng ute efter man ätit på kvällen så tycker jag det låter som en vanlig dag. Fast föredrar gröt före saker med bär på morgonen. Menar.. Frukost, träna, jobb, lunch, jobb, göra något efter jobb, promenad och middag är en rätt normal dag.
  Resten av inlägget var bra dock ??

  Men på riktigt. Jag tycker en vecka som influenser är jämförbar med en veckas semester. Hur jobbigt är det att äta dagens måltider, fixa naglar, byta om, gå på max 1 möte om dagen etc.?

   Ja, när de listar sina tuffa veckor är ju ca 1/4 av punkterna jobb, 1/4 vardagssysslor (av typen hämta något paket på posten, kolla tapetprover, fixa på balkongen och köpa/laga mat) och 1/2 sådant som andra betraktar som rekreation/lyx: mingel, brunch, frisörbesök, aw, staycation, nagelfix, afternoon tea…

    Ja!! Den enda influencern jag funderar på hur hon orkar är Bella. Men det är bara för att hon reser så mycket, jag mår själv bäst när jag är hemma och skulle inte klara av att åka runt sådär. Annars tycker jag inte att det de gör är något speciellt, mer saker de köper (får) som man kan reagera på

    Engla i ett nötskal.

   jojo, men de låtsas ju som att det jobbar järnet OCH gör allt det där. När det i själva verket är det där som är en stor del av deras jobb.

   Ska man ha ett standars heltidsjobb, jobba över mycket OCH göra allt – fixa årets brunch varje morgon, fixa naglarna, dra på spa, luncha med polare, gå på event, laga middagar, träna, resa o bla bla. DÅ blir det ganska stressigt. Jag skulle i alla fall inte hinna göra det där om dagarna nonstop utanför jobbet, men det beror la iofs på att jag gör annat. Skulle det där vara det enda man gör så hade man väl hunnit det också antar jag, men ibland vill man väl bara chilla.

    Jag hade faktiskt ett jobb en gång där vi låtsades jobba, det var en resturang(eller ja, pizzeria) och varje dag var vi typ 8 personer från lunch och det kom inga gäster förrän framåt kvällen. Hela dagarna gick åt till att ”låtsas jobba” när chefen var nära (annars fick man skäll). Resten av tiden satt folk på pallar och höll på med telefonen. Det var fruktansvärt, pallade typ 3 veckor sedan bröt jag ihop, sa upp mig och började jobba på en ”normal resturang”

     Resturang??? restaurang før helvede mand!!

   Men på riktigt…. varför jämför ni hela tiden? ”Testa på detta istället så ska ni minsann få känna på RIKTIG stress”…. vad vet ni om vad som händer i deras liv förutom det de delar med sig utav? Att vissa går in i väggen, hamnar på psykakuten säger er ingenting?
   Alla hanterar alla situationer olika, sluta jämför nån jävla gång.

    Men finns ju även vissa som kör med att de gått in i väggen, är utmattningsdeprimerade osv utan att vara det och utan att egentligen ens veta var utmattning är – för då blir de mer intressanta och får mer sympatier och läsare. Men att hela tiden jaga följare är ju säkert en stress i sig men nej de jobbar inte mer än andra tvärtom är många influencers lediga mer än andra heltidsarbetande och de har i stort sett hela dagar till att träna, promenera, luncha med vänner, frisörbesök och nagelfix och kolla sociala medier.. lyxigt för många av oss andra, men man kan känna stress av olika anledningar däremot, och nej man behöver inte jämföra.

     Och du vet detta för du låter väldigt säker på din sak? Att de bara fejkar sin psykiska ohälsa som är sjukt vanligt numera?

     Hela ditt inlägg var en enda jämförelse och ”MEN DE SKULLE MINSANN TESTA PÄ DETTA FÖRST FÖR DE FIXAR BARA NAGLARNA DAGARNA I ÄNDA”… typ… som om du vet vad alla gör bakom stängda dörrar och hur de mår.

      Säger inte att alla fejkar sin psykiska ohälsa (inte Tyra) och Ja det är vanligt MEN en del överdriver den för att det blir mer intressant och det leder till mer sympatier, läsare mm. Nej mitt inlägg var ingen jämförelse eller att de skulle testa på detta.. nej du missförstår men menade att en del som påstår att de jobbar så himla mycket och hela tiden inte alls jobbar så mycket och att en del kallar sig utmattade som inte riktigt verkar förstå vad det faktsikt innbär, är tyvärr ett hån för de som verkligen är drabbade. Någon skriver här att det kan vara stressande att inte bli trodda och det kan ju bli som förminskande för de som verkligen lider, och som någon skriver här under alla kan drabbas av utmattning likaså arbetslösa för det handlar om inre stress/mental stress kan komma efter dödsfall, ekonomiska bekymmer osv. Det jobbiga är när folk inte förstår hur utmattning kan yttra sig och hur man kan lida av ångest, kan bli lite fel när en del som inte är så hemskt drabbade påstår sig vara det, blir som ett hån för vissa andra men ja alla kan lida i olika grad.. usch ja svårt förklara så det kommer fram rätt. punkt.

    Är det något jag lärt mig av min egen diagnos, utmattningssyndrom, så är det att precis alla kan drabbas. Arbetslösa, arbetsnarkomaner, unga, gamla.. Träffat alla sorters personer. Handlar lika mycket om inre stress, någon som känner stress över att ha ett perfekt liv kan bli lika dålig som någon som fysiskt stressar under lång tid

     Exakt.
     Jag hade bara en tjänst på 50-75% och jag blev diagnostiserad b.la med utmattningssyndrom för 1.5 år sen och varit hemma ända sen dess. NU börjar jag sakta men säkert orka mig ut på lite vardagligare saker som inte innefattar sjukhusbesök som bara det kan vara en kamp.

     Tycker det är ledsamt att folk ständigt ifrågasätter och jämför vem som har det värst… Bara det är en stress för mig att jag ständigt har känt att ingen kanske tror mig, det finns ju de som antagligen har det värre osv..

  Ibland kanske man dock ska jobba på sin egna självkänsla istället för att skylla på andra…

   Eller hur!! Men att skylla på allt på alla andra verkar ju ha blivit den stora trenden i Sverige. Mår jag dåligt så är det influencernas fel!!!

   Jo, men det ena utesluter ju inte det andra.

  Johanna Toftbys liv verkar vara väldigt tillrättalagt…

   House of Philias liv med. Allt är lyxigt, mysigt och fantastiskt.
   Tror inte ett skit på det. Tror att hon egentligen är rätt klimakteriesur och småirriterad.

    Det hade du nog också varit om ditt liv gått ut på att konsumera och möblera om.

  Alla kanske vet att det är såhär, men förtjänar verkligen att påpekas igen.

  Jag undrar vem hon syftar på i sitt inlägg dock.

   Gissar på Kenza eftersom det var tajta innan. Fast tårtbitarna är väl Bellas!? ; )

    Hon var väl vän med bella förut också?

    Lame guess. Ganska uppenbart att det är fornis vardag som beskrivs…
    Tyra o kenza har fortf kontakt.

    Tänkte något liknande. Bella var väl med i Let’s Dance också?

   Blondinbella, selvfølgelig! Hun var jo på psykakuten flere ganger, og var opptatt av Lets Dance & mys.

  Jättebra skrivet av henne!

  Camcam du vet mycket väl vem Tyra syftar på med ”tårtbitshoran”. Tyra skriver som hon gör för hon vet att du nappar på betet med en gång

   Du menar alltså på allvar att du tror att Tyra skulle kalla Bella för hora? Det ser jag som högst osannolikt…

    Klart det är Bella med tårtbitarna.

    Men hon borde inte kalla någon hora. Hade gått utmärkt att få fram sitt budskap precis lika starkt ändå. Hora snarare distraherar från resten av texten.

   Står ju inte ens så. Hon menar konceptet tårtbitar och det förstår alla att det kommer från Bella. Men det står inget om att någon person är en hora

    Folk kan inte läsa mellan raderna längre.

   Alltstå jag tror inte att hon menar att någon person är en hora, hon kallar tårtbiten för tårtbitshora. Sådär säger jag också ibland, även om jag vet att det låter illa och är omoget. inte just om tårtbitar, men till exempel att ”hordatorn inte funkar” eller ”datorhoran startar inte”.

  Bella som åsyftas eller?

   Måste vara en slev till Blondinbella, är bara hon som håller på och tjatar om de där hortårtbitarna hela tiden. Har svårt för Tyra pga hur hon betett sig tidigare, men det här var vettigt skrivit. Allt är fasad och en iscensatt show, livet en influencer visar upp existerar inte.

   Bella och Tyra var ju tighta. Hade ett tv-program tillsammans. Och Bella åkte till psykakuten för att hon inte klarade av ett uppbrott med någon kille.
   Så jag är helt säker på att det är Bella som åsyftas här.

  Åh, fick en liten flaschback till när jag gillade Tyra! Hon är ju faktiskt en rolig, frisk fläkt, som säger vad hon tycker. Sedan spårade det ut totalt och jag tyckte att hon var helt puckad. Vad roligt att se den där sidan jag gillade igen!! 🙂

   Håller med! Hoppas vi får se mer av sånt här & att hon mår bra!

  Jag skulle ärligt talat inte heller lägga ut på min Instagram om jag hamnade på psykakuten. Och det har inte att göra med att jag vill förmedla någon bild av ett perfekt liv utan att jag snarare vill hålla vissa delar privat. Jag delar inte allt i mitt liv med alla människor.

   Fast det är väl skillnad att låta bli att dela något privat och att låtsas som att det regnar och visa upp en helt annan bild? Ex. I verkligheten psykakuten, på Instagram lyckligt familjefredagsmys framför tvn?

    Nej, ser inget problem med det alls. Känns som ett bra sätt att undvika frågor om något man inte vill berätta om ”Tog det chill och såg på tv”

     Jo, men det är ju skillnad i att svara något random på en fråga man får för att man inte vill berätta något privat. Men hittar du på saker utan att någon har frågat för att undvika att få en fråga?

      Jag har ingen stor blogg med läsare som skulle reagera på om jag dolde saker. Hade jag haft det så hade jag definitivt hittat på oskyldiga saker de gånger jag inte ville att någon skulle misstänka vad jag egentligen gjort. Utan tvekan

  Håller med!!! ???

  Håller verkligen med Tyra. Sociala medier gör så jag vill kräkas. Det enda jag har är Facebook och den använder jag knappt. Sedan utbildade jag mig inom sociala medier vilket jag ångrar stenhårt för när jag ser vilka – ursäkta uttrycket – medieh*ror mina gamla klasskamrater är som flashar ut hela livet på alla sina kanaler och stagear varenda bild vill jag gömma mig under en sten.

   vad var det för utbildning? (en som sökt utbildning med inriktning på sociala medier)

    Digital kommunikatör. Jag har en teknisk utbildning i botten så jag går tillbaka dit så kan medierna köra upp sig haha.

  Jag tycker inte det bara gäller influensers. Har både nära vänner och bekanta som lägger ut en polerad fasad och vardag på instagram. Vilket är förståligt, tror inte många vill dela med sig när förhållandet knakar under småbarnsåren, man arbetar sig mot utmattning eller när man inte orkat städa hemma. Jag gillar instagram, men börjat avfölja fler och fler influensers och även bekanta som jag inte riktigt umgås med. Dels för att jag själv ska kunna vara mer privat på instagram men också för att slippa all perfektionism.

   Använder själv bara Facebook (men ser inlägg från Instagram genom att folk delar via Facebook) och håller med om att den polerade fasaden finns så nära som i sin egna bekantskapskrets. Fenomenet att ”det har inte hänt om det inte publiceras på Facebook” är väldigt vanligt tycker jag. Men det är bara saker som är värda att skryta om. Menar inte att vara en bitter människa som ogillar att se folk ha det bra, men det blir ganska tydligt när vissa använder det för att hela tiden visa hur bra man har det.

    Jag lägger bara upp kort på instagram som jag tycker är fina eller kort från händelser som jag vill minnas. Främst blir det ju då ljusglimtar o höjdpunkter i livet, men ibland kan det även bli en fint minneskort på exempelvis ett djur som har dött trots att det inte är en bra händelse.

    Jag gör det inte främst för att skryta, utan för att jag ska kunna kolla tillbaka på mina bilder och se på mitt eget liv med glädje och minnas alla de stunder jag vill minnas. Sedan tycker jag att det är en bonus att kunna få reaktioner på det man lägger ut också, tycker att det blir till en social grej och jag tror att de flesta människorna i någon form tycker om att få uppmärksamhet och uppskattning 🙂

     Jag menar inte heller att det är skryt och jag lägger själv oftast upp bilder på fin natur osv. Så jag är inte bättre själv 🙂 men det blir lite skevt när man på sociala medier visar upp en fasad som inte stämmer, ett exempel en vän/bekant lägger upp flera bilder hur mycket hon älskar sin partner och hur bra allt är och man vet att det inte är riktigt sant. Då kan jag känns att det finns ett behov att hävda att allt utåtsett är perfekt och det är ju inte alltid det på riktigt.

  Men ååh, har den här bloggen blivit någon slags livlina för barn som inte förstår hur livet fungerar? För då kan jag sluta läsa nu känner jag. En bikini som säljs i xs-m vilket orsakar vikthets, en sittande ung kvinna som visar magen och den ÄR INTE PLATT (???), alla bilder på Insta speglar inte influencerns liv till 100% och därför vill unga ta livet av sig typ, osv osv. Tröttsamt känner jag.

   Om du tycker att barn och ungdomar har alldeles för många livlinor när det kommer till att förstå och hantera sociala medier så vill jag hemskt gärna veta vilka de är eftersom jag upplever att de snarare saknas helt.
   Vill du maila dem?

   kontakt@bloggbevakning.se

    Ja, vänta så ska jag hitta mejladress till varenda förälder i hela Sverige *sarkastisk*.
    Det jag menar är att du sparkar in öppna dörrar lite väl ofta. Jag tror dina läsare är så pass gamla att de redan vet allt det här. De som skulle behöva höra det är så pass unga att deras föräldrar och lärare har ansvaret.

     Vill du maila dem TILL MIG!? Varför tror du jag skrev min mailadress? ?

      Du efterfrågade vilka livlinorna är, och bad mig skicka dem till dig. Enligt mig är det föräldrarna. Men eftersom jag inte har kontaktuppgifter till alla föräldrar i Sverige kan jag inte skicka deras uppgifter till dig. Förstår du nu?

  OT – Hur tusan kan Allt för föräldrar låta en bloggare hänga ut sina läsare?
  My lägger ut både mailadress + ip i ett inlägg. Nån stackare har frågat om mäklarutbildningen en gång för mycket. En 30-åring bör väl kunna låta bli att publicera istället för att håna läsare. Hon skulle aldrig palla som mäklare, ett yrke som kräver vettiga svar och respekt.

  NU MÅSTE DET BLI ANDRA ÅTGÄRDER!!!!!!!!
  Han tog sitt liv!
  https://nouw.com/sassabassa/han-tog-sitt-liv-33540775

   Sluta spamma, tack.

    Det handlar om mobbing, knappast spam.

  haha tårtbitshoror! Bästa uttrycket på länge. Tycker i övrigt att det är knäppt att hålla på och kategorisera in saker i livet som ”jaha, 2 timmar lek med barnen…det var den tååårtbiiiiten det”. …

   Ja!! Jag brukar försvara Bella här, men just den biten tycker även jag är sjuk. Barn och familj överlag ska inte vara en tårtbit i ens liv. Jag hade blivit väldigt sårad om min mamma la upp på facebook efter en fika med mig att en tårtbit av dagen var avklarad

  Det spelar väl ingen roll VEM hon syftar på eller vill ge en känga? Jag tycker det var så jäkla BRA skrivet och jag hoppas att fler hänger på henne ang. att allt inte är så perfekt. Tänker på Bianca igen och den tjejen som skickade 300:- i presentkort, eller det kanske var flera som gått ihop tom? Dagen efter visar hon upp hur hon handlar väskor för ett antal tusenlappar för ”hon är värd det”. Nu menar jag inte att det är Biancas fel att hon fick presentkort men vad är det för värld vi lever i då fans skickar presentkort till någon som har så mycket pengar och blir ännu mer hyllade och kända genom att se den shoppa på instagram ? My Martens skriver ner Magdalena Graaf då My lanserar något grönt piller och skriver i kommentarer att hennes inte är något ”smalbrunkåt” piller som en direkt fråga om vad som är skillnaden emellan hennes och Graafs men gör reklam för samma tillverkare genom Bobby som även han gjort sådana? Skriver ut IP adresser och beter sig mer o mer som Booken. Ja, jag har ett val och jag väljer att läsa och följa jag är vuxen och kan se hur det är. Jag kommenterar inte på deras bloggar om jag inte tycker att personen skriver något kanonbra, däremot så tycker jag saker om denna låtsats-sandlåde-värld.

   Bra kommentar, men tips: styckeindelning.

  Haha älskar kängan till Bella!
  Bellas eviga tjat om sin träning och mat, vem blir på riktigt peppad av henne längre??

  Ååh, saknar Tyras blogg nu haha. Så mycket kaos ibland men väldigt rolig att läsa!

  Håller så med Tyra!!

  Något jag irriterat mig på länge är hur Blondinbella alltid skriver om sina 16-timmars dagar och hur otroligt mycket hon jobbar. Är jobb inkluderat i tiden hon blir sminkad, fixar sina naglar, tränar, gå promenader osv? Hon skryter om hur mycket hon har att göra, hon jobbar och jobbar, försöker hitta tid till vänner och all annan bullshit hon skriver om hela tiden. Att hon är 10 år framför alla andra och att allt går sååå mycket bättre för henne än vad det gör för alla andra. Hon försöker enbart trycka ner alla andra och bara hävdar sig hela tiden. Samtidigt som Pingis förmodligen är den som mestadels drar lasset när det kommer till jobbet och Blondinbella bara lallar runt och visar upp sig. Tycker genuint synd om henne. Det finns inget mer provocerande än när hon berättar hur mycket längre hon kommer än alla andra i hennes ålder. Jag tog min läkarexamen när jag var 25 år och nu vid 27 års ålder har jag börjar min specialisttjänstgöring. Jag kommer i alla fall ha ett jobb hela livet till skillnad från henne som bara gör bort sig hela tiden och dessutom spotta på alla maskrosbarn i Sverige genom att ljuga om att hon varit ett.
  Herregud vilken otroligt pinsam människa hon är.

   Bella har lyckats med det få klarar att utan högre utbildning kunna designa sitt liv som hon vill ha det. Hon representerar och är idespruta o slipper det hon tycker är trist. Det är oerhört skickligt.

  Min flashiga influencerdag:
  05.30: Vaknar efter 5 h sömn (slutade arbetet 22.00).
  06.30: Stegar in på jobbet.
  12.30: Lunchar medhavd matlåda sedan november förra året.
  15.45: Går hem.
  16.15: Köper GB-glass.
  16.30: Hem till mamma och pappa för att dricka kaffe.
  17.30: Träffa en vän för att köpa mat och titta på film i soffläge.

  OT: Mensade igenom de vita sjuksköterskebyxorna mitt på expedition. Dagens GOAL! ??

   Du har en jäkligt stor matlåda om den räckt ända från November! ?

    Frys?

  Men om någon skriver om att man hamnat på psyk så kan det också bli triggervarning. Hur dom än gör så blir det ju ”fel”.

  Modd modd hela tiden idag är jag TRH?

   Hahaha, jag brukar inte gilla att man hakat upp sig så jävla mycket på henne men detta va fan kul ☺️

  Vore ju härligt om folk slutade använda epitetet ”hora” om allt som de kopplar ihop med något negativt. Hora är en benämning om kvinnor och för att det värsta en kvinna kan göra är att sälja sex, och för att trycka till andra kvinnor, Räcker det inte att äckliga snubbar ska bröla det?

  Alltså det här med att sätta ord på ett problem. Det är i alla fall inte Tyras spetskompetens. Tycker verkligen inte det är bra skrivet av henne någonstans. Att en kvinna ens yttrar ordet HORA som skällsord mot andra kvinnor (och män men de flesta influencers som man kan tro att hon syftar till är kvinnor), använder svordomar och värdelös grammatik ska inte hyllas av någon alls enligt mig.

  Nä, Camilla det känns som du har för mycket empati för denna människa och därför försöker höja hennes status lite. Det hjälper inte enligt mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *