Fler kvinnor kliver fram med sina namn efter Uppdrag Gransknings avsnitt.

 

Jag var fast anställd på SVT i fem år. Idag jobbar jag med att komma på och sälja program bland annat till SVT. Och jag vill bara säga detta till er: jag är så fruktansvärt besviken, arg och ledsen efter @uppdraggranskning’s program om #metoo och Fredrik Virtanen. Ni skulle granska medias namnpubliceringar (rimligt!) men istället landade ni i victim blaming och retraumatisering av alla som nånsin blivit ifrågasatta som sexualbrottsoffer. Som flera före mig skrivit: ni har gjort det så in i helvete mycket svårare att våga anmäla, berätta och sätta ord på sånt man utsatts för som kvinna. I en värld där det redan är svårt nog. En ursäkt till Sveriges alla kvinnor är ta mig fan på sin plats.

A post shared by Klara Doktorow (@klaras) on

Även publicerat på facebook. #uppdraggranskning #metoo

A post shared by Simone Dagerborn (@sagaxcity) on

Säg till ifall de inbäddade bilderna strular så lägger jag upp skärmdumpar istället. 
Det kan bli så ibland när man bäddar in mer än en bild från Instagram.

 

175 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Var jag den enda som reagerade på att Bianca antydde att många influencers har beteenden kring mat som liknar ätstörningar i deras senaste poddavsnitt?

  Svara

   Det förvånar mig inte det minsta. Jag tycker att de flesta (kvinnor) har ett ganska stört förhållande till mat, jag själv inkluderad.
   Det ska ”kompenseras” för mat, ”jag borde egentligen inte” och att det står godis på jobbet är ”farligt”. Det tjatas om bikinikroppar, dieter, sommarformen osv osv i all oändlighet. Tänk om det dessutom ingår i ens jobb att synas för tusentals människor. En taskig kommentar och jag hade också börjat hoppa över pizzan och göra extra situps.

   Svara

    Håller med anonym. Detta tjat i tidningar ja överallt. Banta nämner dom hela tiden det räcker nu. Vi är alla olika men vi är ok och fina.

    Svara

   Föga förvånande… Hur mycket väger en influencer? – Ett instagram 😉

   Skämt å sido, men många många har en form av ätstörning lite beroende på hur man ser det men ungefär så som anonym ovan skriver.

   Svara

    Hahaha

    Svara

   Influencers är ju helt vanliga människor som med lite tajming och kreativitet lyckas bygga upp en räckvidd på sociala medier. Att de skulle tappa problematiken kring mat som många människor lever hela sina liv med för att de är offentliga skulle ju vara konstigt. Sen är det trist såklart att vi sätter den typen av press på oss själva, men förvånande är det inte.

   Svara

   Jag tyckte det var bra? Både det hon och Alice sa.

   Att Bianca som har öppet har en ätstörning är den som äter mest och utan samvete (just då). Och Alice, att andra gärna kommenterar vad jon borde / inte borde äta och dricka.

   Samma beteenden finns ju redan i skolmatsalen, så tycker det är jätteviktigt att de lyfter ämnet.

   Svara

  Dags att granska Jan Helin!! Det luktar ruttet!

  Svara

   Jaa! nu är det dags att granska Helin!

   Svara

  Alltså jag orkar inte med hans beteende och att SVT låter honom få gnälla av sig lite i ett ”sakligt och objektivt” avsnitt av UG.

  Svara

  Så jävla rälig snubbe

  Svara

  Det är just detta som är problematiskt. Cissi är ju fortfarande den enda som öppet berättat att FV är skyldig till ett brott. De andra berättar om ett svinigt beteende, men det är fortfarande inte olagligt att vilja ligga med en 16 åring.
  Det behövs fler vittnen som kan styrka FVs brottsliga beteende. Även om de inte upplevt det själva, men sett/hört. Typ Camilla Läckberg som gick ut med att hon visste genom ryktesväg att våldtäkten på CW skett. Flera sådana vittnen, för om han är en våldtäktsman så har inte CW varit varken den första eller sista han utsatt detta för.

  Typ Timell, där vittnar ju flera om hans brottsliga beteende, vilket hjälper den utsatta kvinnan.

  Typ Harvey W, där flera kvinnor utsatts för våldtäkt av honom. 3 stycken av våldtäktsfallen ska upp till åtal nu.

  (För övrigt borde Sverige ta efter USAs gradering inom våldtäkt och sexualbrott. Typ våldtäkt grad 1 – 3 där 1 är den grövsta. Likadant för sexuella övergrepp skala 1-3) På så sätt hade nog fler blivit dömda.

  Svara

   Själv tycker man att en våldtäckt är en för mycket, men jag förstår din poäng

   Svara

    Våldtäkt*

    Svara

    Och hur vet du att det ens skett någon? För att en kvinna sagt det? Finns det inga kvinnliga narcissister, psykopater, lögnare osv menar du? Bra, då kan vi ju skippa rättsväsendet och bara gå på om den som anmäler ett brott är en kvinna eller ej, för är det så är det ju sant…

    Svara

  Den här granskningen är så rakt igenom tvärpinsam på alla sätt och vis. Jag saknar ord. Hur den genomfördes, vad den sade/försökte säga, hur den försvaras, allt. Att den sändes. Ja. Allt ter sig så skevt för mig.

  En gång i tiden vill jag minnas att SVT hade en ryggrad och/eller några värderingar, någon slags moralisk kompass. Vett. Men det kan ju förstås ha varit en chimär…

  Svara

   “If you’re not careful, the newspapers* will have you hating the people who are being oppressed, and loving the people who are doing the oppressing.”

   Malcolm X

   *eller media, som i SVT

   Svara

  Fy fan. Detta är SVT – public service dessutom.

  Svara

  Uppdrag granskning har jag verkligen lyckats med en sak i alla fall. Att färre kvinnor kommer våga anmäla den här typen av brott. Som kvinna känner man redan skam, rädsla, ångest eller skuld redan när man blir utsatt. Att våga anmäla kräver mod. Och det där modet, det blir påverkat när man tex ser såna här program på tv:n som riktar kritik mot offrena. Känslan Cissi måste känna just nu av att inte bli tagen på allvar, att inte bli trodd. Hemskt.

  Svara

   har ju*

   Svara

   Varför skulle färre av oss våga anmäla pga svt:s graskning? – Det handlade ju om medial uthängning, inte om anmälningar. Men håller med om att det kräver mod och ork att anmäla.

   Svara

    Gjorde det?

    Svara

     Ja? De vinklade ju programmet till att det var synd om honom pga att han blev uthängd som icke dömd i media med namn och bild??? Sov du dig igenom programmet?

     Svara

      De ifrågasatte ju varenda kvinna som skrivit att han utsatt dem för något. Kvinnorna ifrågasattes mycket hårdare än FV.

      Förslag på rimliga frågor till FV: ”Varför ska vi tro på ditt ord när du har allt att vinna på att ljuga?” ”Varför tror du att så många anklagar dig för olika saker om du är oskyldig till allt?” ”Tänkte du nånsin på 16-åringens familj?”

      Svara

       Därför att i en fucking demokrati är man inte skyldig att bevisa sin OSKULD utan det är rättsväsendet som måste bevisa SKULD innan någon döms. Och kom igen, vadå tänkte på 16-åringens familj? Är tjejer av porslin eller?! Jag har blivit Raggad på både av killar och tjejer som 16-åring, har också överlevt övergrepp och det går fan inte ens att jämföra de två. Han frågade henne om hon skulle med, och ?!

       Svara

    Håller helt med. Programmet handlar om den mediala uthängningen. Varför man anser sig ha rätten att hänga ut en en icke dömd människa. Hans skuld eller icke skuld i frågan har egentligen ingen betydelse här. Att dömas eller inte ska ske i en domstol, inte på sociala medier.

    Svara

     Det känns faktiskt som att nivån bland kommentarerna har sjunkit otroligt mycket under inläggen om Cissi. Var kommer alla som har så oerhört begränsad läsförståelse ifrån, och som hela tiden måste hacka och hitta på saker som inte skrivits, så fort någon har en annan åsikt än dem?

     Inte konstigt att så många av de personerna inte ser något fel i att hänga ut ej dömda personer, de verkar inte riktigt kunna förstå andras argument.

     Svara

   Nej jag skulle aldrig känna skam. Har kommit så långt i min utveckling att förövaren ska bära hela bördan. Och få sitt straff. Våldtäkt är ett brott. Våga anmäl och du kommer må bättre.

   Svara

  Stackars Fredrik som måste svara på frågan om han är intresserad av småtjejer. Hur ska han kunna veta att tjejerna bara bar 14 och 16 år? Herregud?! Hur kan de bara få gå vidare okommenterat?! Eget ansvar från hans sida saknas ju totalt.

  Svara

   Ja usch det reagerade jag också på!!
   ”Det är ju 20års-gräns på kvarnen…”
   liksom…JA OCH??? Det är 5årsgräns på legot min 2åriga dotter leker med… inte fan ser hon ut som det bara därför. säkert sämsta jämförelsen men jag är så arg och frustrerad..hans förklaring är gammal, dammig och INTE OK av en vuxen karl..

   Svara

   Tjejen beskriver ju själv hur de träffades ute gå gatan när hon gick förbi!? Det där med 20-årsgräns ör ju bara ett patetiskt försök att försvara sig.

   Svara

  Vart är vi på väg? Känner redig ångest för vad det är för värld min dotter ska växa upp i. Prentar noga i min tonårsson hur man beter sig. Han och jag har pratat om denna Fredrik och andra mäns sett att se på kvinnor. Jag prentar i min lilla dotter att vara stark och säga ifrån inte ta skit. Det känns som ett kliv tillbaka till 40 talet. Fast då hade man inte ett lika hårt klimat i samhället. Blir rädd när jag tänker på barnens framtid.

  Svara

   Vi är påväg framåt. Det här är inget nytt utan har pågått runt om dig hela tiden, bara att det är nu vi pratar om det

   Svara

   Bra att du lär dina barn hut och specifikt om just beteende, relationer och sex. Det borde fler göra. Men när du ställer frågan vart världen (Sverige) är på väg gällande sådana här slags fall: på rätt väg. Vi har äntligen fått igenom en samtyckeslag. Jag känner att fler är medvetna och vågar prata om sånt här. Viktigt att vi kvinnor (och de män som blir utsatta) säger ifrån och att alla visar civilkurage om man ser någon som går över gränserna. Detta inslag var ett bakslag men det baklaget kommer vara tillfälligt och kanske ge ännu mer eld åt #metoo.
   Ett övergrepp är aldrig lätt att anmäla, där måste all slags skam med anmälan bort. Däremot är det och kommer det alltid vara svårt att bevisa i rätten att ett övergrepp ägt rum och det är ju vårt rättsäkerhetssystem som måste finnas på plats. Förhoppningvis kan fler fällas med den nya lagstiftningen dock. Sen har vi ju en hel del att jobba med när det gäller kvinnosynen hos alla män, och kanske i synnerhet vissa män från länder där kvinnan står underlägsen mannen.

   Svara

   Lyssna på dokumentären Hästgården på P1-dokumentär. Hur en man sexuellt utnyttjat unga flickor på en hästgård (på 90-talet fram tills nu) och blev anmäld och dömd. Kom ut ur fängelset och fortsatte begå övergrepp. Då gjorde SVT en tv-dokumentär och rentvådde i princip hans namn!

   Svara

    precis vad jag tänkt på under allt detta – hur vågar SVT igen. det kan ju fortfarande bli så att fler tjejer går ut och att Virtanen blir dömd. och även om inte, har verkligen 16 tjejer fel? han verkar oavsett inte vara en hyvens kille eller hur, som kallar folk hora till höger och vänster.

    Svara

   Jag tänker att vi genom sociala medier ändå har en röst, sen hur många kvinnors röster som krävs för att väga upp en mans är ju fortfarande ett stort problem. Men genom sociala medier har utsatta kvinnor för första gången en möjlighet att höras, många kvinnor har enorma plattformar och då också makt att göra skillnad (om bara fler kunde inse sina möjligheter & förutsättningar), vilket vi ju ser nu när CW blir så felbehandlad.

   Så det känns ändå inte som att vi står helt still i utveckling utan att vi backar varann på ett sätt som inte har varit möjligt innan. Det är klart det skrämmer männen som bara behövt tysta en kvinna innan och nu få många kvinnors gemensamma styrka mot sig. Hur hade det sett ut om UG gjorde samma reportage på 90-talet? Virtanen hade antagligen blivit förlåten för det hade varit den enda åsikt och vinkling vi fått se.

   Svara

  Fast ”Klaras” säger väl inte att hon utsatts av Virtanen?

  Svara

   Att säga den sortens saker till någon är naturligtvis också att utsätta personen – i detta fall för sexuella trakasserier.

   Svara

    Trakasserier är väl ändå något som händer flera gånger….
    Och klart är att han uttryckt sig helt fel och ytterst grovt… Men frågade han en gång eller tog han inte ett nej utan tjatade på och försökte övertala?

    Han verkar ju dock riktigt läbbig… Och tycker att han ser mycket obehaglig ut… och han har säkert gjort ett och annat….. Men justbi detta vittnesmål kändes det ju inte som det direkt är något brottsligt som begåtts vid just detta tillfälle?
    Sen kan det såklart styrka ett mönster och ett obehagligt beteende….

    Svara

  Hur fan är en drink = en sexuell invit? Så när jag bjuder mina vänner och bekanta på efterfest så menar hon att jag tänker planera att ha gruppsex? 😂😂😂😂

  Svara

   Jag har då ALDRIG varit med om att det inte är en sexuell invit när en man bjudit upp mig på en drink. Självklart är det inte samma sak i en grupp.

   Svara

    Det finns gruppsex

    Svara

    Däremot är det viktigt att veta att OM en kvinna följer med på en drink, en kopp te eller vad som helst är det inte samma som att hon sagt ja till sex. Det verkar många män tro.

    Svara

   Vad tror du hans syfte var då? Han kom ihåg hur gärna han ville dricka när han var ungdom så han tänkte ”jamen vafan, klart jag kan offra mitt rykte och bjuda en minderårig på sprit”?

   Svara

   Beror väl på HUR man bjuder upp någon på sprit

   Svara

   Du förstår väl att man kan bjuda upp folk på sprit på olika sätt? Man kan bjuda upp någon så att det fullt tydligt att det handlar om sex utan att för den sakens skull nämna sex. Speciellt om man innan har tjatat om att få ligga. Det är ju också rätt lämpligt att i efterhand kunna säga ”men jag meeenade ju bara sprit!” när man blir påkommen. Att dra parallellen till när du bjuder in kompisar på efterfest känns bara som ett försök att förlöjliga då det uppenbart är två olika scenarion.

   Svara

   Och om hon följt med upp, för att ta en drink – och sedan blivit utsatt – hade du också varit en av de som sagt att hon borde förstått att det var dumt att följa med upp på en drink för att hon borde förstått vad det kunde leda till? Eller är du typen som tror att män också bara frågar om att följa med upp på en drink – och verkligen då BARA menar en drink och sen går hon hem?

   Svara

   I det här läget känns ju det rätt troligt att det just var en invit till det… Känns ju väldigt skönt att tjejen inte tackade ja… För vem vet vad som hade hänt då 😮

   Svara

  Så bra att du använder ”din makt” som influencer ( jo faktiskt) till att belysa detta Camilla! Fortsätt med det!
  Jag hoppas att fler kan och väljer att göra det! Slut upp fellow bloggare och influencers! Nu kan ni göra skillnad och påverka!

  Svara

   Tyvärr tror jag inte att influencers i det här fallet har så mycket makt men då tänker jag på influencers som bianca, cissi, mia, zara larsson osv. Tyvärr (igen) lyssnar inte män på kvinnor. Jag tror att män måste ta till sin makt för förändring. Alla pojkars idoler som zlatan osv måste gå ut och tala om hur man behandlar kvinnor. Bröder, pappor, manliga vänner måste våga säga ifrån när de ser och vet vad som händer. Där sätter jag min peng.

   Svara

    Obs jag lägger till attdet så klart är bra att kvinnliga influencer använder den makt de har men vi måste ställa krav på att även de ”schyssta” killarna väljer sida.

    Svara

    Ja, som vanligt undrats man var alla män är?!

    Svara

     Rädda att själva bli avslöjade så de håller låg profil.

     Svara

   Haha… alltså din näst sista mening. Eftersom du använde engelskans ”fellow” och ordet influencer så läste min hjärna hela meningen som på engelska rent instinktivt så det blev: ”slut up fellow bloggers and influensers!”

   Svara

    ?

    Svara

     Aha, du kanske menade engelskans ”slut” där…

     Svara

  I artikel på Aftonbladet idag skriver de att Virtanen valde att lämna Aftonbladet. I granskningen vinklade de väl det till att han fått gå?

  Svara

   Bäst vi gör ett program där vi går till botten med hur det egentligen var!

   Svara

   Bra att nån citerar Aftonbladet ås oss andra. Jag kommer själv aldrig mer läsa den! Jag hade ett break innan de SA UPP förövaren, men nu är det dags att sluta läsa igen. Hoppas fler bojkottar Aftonbladet!

   Svara

    Fast det där med att välja att gå är en smula speciellt. Det är svårt att avskeda folk utan en specifik bevisad orsak, arbetsgivare och fack /den anställde kan då sluta ett avtal där den anställde officiellt väljer att gå.

    Svara

     och få ett stort avgångsvederlag dessutom. Jag skulle vilja se hur dealen såg ut för Virtanens avgång…

     Svara

      Enligt ryktesväg var det över 2 mille.

      Svara

   Redan anmält! Hoppas fler gör samma!

   Svara

    Det spelar ingen roll hur många som anmäler. Räcker med en anmälning för att de ska granska programmet 🙂 Så det kommer att granskas, vilket är bra

    Svara

     Men det kan gå till historien som tidernas mest anmälda program?!

     Svara

  Vart är alla inlägg på alla andra bloggar om detta? Hur kommer det sig att typ inte en enda blogg tar upp UG och FV. Vart är alla unga och äldre mediakvinnors röster i detta? Det är nu mediakvinnorna måste sträcka på sig och använda sin makt, och sina följare som lyssnar på olika bloggare. Vart är deras röster? Är det ingen som vågar, eller känner ”alla” att dom är enbart är en blogg inom mode och inredning? Varför är det så tyst????

  Svara

   De kanske inte vet vad de ska tro och vill inte ta ställning? Det är faktiskt ingen självklarhet att alla ska tro på Cissi, även om många här verkar tro det. Det här är ju en grej om två väldigt specifika individer och alla kanske inte vill eller kan välja sida. När det handlade om metoo och mer allmänt om hur kvinnor blir behandlade tycker jag att det skrevs massa lite överallt så många som är med och ha åsikter i debatten, bara inte just om de två

   Svara

    Nej det är inte en historia om två individer, det är en historia om minst 11 kvinnor som anklagar en man för övergrepp och våldtäkt.

    Svara

     Nej, det är det inte. Det är Cissi vs honom. De förlöjligade ju de andra tjejerna i programmet? Och vilka 11? Källa på det? Har du deras berättelser? Länk till 11 stycken, anonyma eller inte. Tre personer till har NU gått ut med sina historier. Men ingen av dem liknar ens Cissis, så i slutändan är det två individer det handlar om. Att få ett facebook meddelande vs våldtäkt är inte direkt samma sak

     Svara

      Förlåt jag skulle självklart ha förtydligat för dig att minst 11 kvinnor har anklagat honom för olika sexualbrott. Ett meddelande om att knulla till en 14åring är ett sexualbrott, att filma någon naken och skicka är också brottsligt, osv. Att jag jämfört ett meddelande med våldtäkt är något du har hittat på, men jag påstår att båda är fel och att han har blivit anklagad för. Jag har inte namn på alla 11 eftersom, precis som du säger, det flesta inte har anklagat honom öppet (hmm… undra varför!?). Vill du ha länkar till deras anklagelser föreslår jag att du googlar hans namn. Det har aldrig varit någon hemlighet i branschen vad han har pysslat med, men det har hållits i det tysta eftersom män skyddar män.

      Svara

       Precis. De har inte anklagat honom öppet. Siffran kommer någon annanstans ifrån så varför är du så säker på siffran 11 när du inte kan bevisa att den existerar? Jag vet att han är ett svin, det är inte det vi diskuterar, vi diskuterar dina påståenden som du inte har några bevis för

       Svara

        Jag har inget behov av att bevisa något för någon här inne. Jag vet inte att alla elva kvinnor existerar eftersom, igen, de har inte anklagat honom öppet. Men jag vet att i alla fall två av de anonyma kvinnorna finns och vad de berättar litar jag på. Jag vet också hur hans beteende har ursäktats och tystats ner av män i hans närhet i så lång tid. Det enda jag är förvånad över är att inte fler kvinnor (öppet eller inte) anklagat honom för all skit han har gjort. Min poäng var från början att det här inte handlar om två individer, men för att prata ditt språk så handlar det om x antal kvinnor och en man. Det kan vi väl ändå vara överens om?

        Svara

         Du hävdar alltså bestämt saker som du sen själv erkänner att du inte har någon aning om och inte kan bevisa. Som du ändå tycker att andra personer ska ta i beräkning när de väljer om de vill skriva om det här eller inte. Som jag sa från början, det är Virtanen vs Cissi i just det här som händer just nu.

         Svara

         Läs om läs rätt.

         Jag har inget behov av att bevisa saker för dig. Vill du att jag ska outa de kvinnor jag vet namnet på eller? Deras berättelser finns en googling bort. Behöver du namn på kvinnor för att ta in deras berättelser så kan varken jag eller någon annan hjälpa dig.

         Ta vad du vill i beaktning men jag håller inte med dig om att det här är mellan två personer. That’s all.

         Svara

         Anonym 13.52
         När du inte har något vettigt motargument ger du istället ett otroligt barnsligt lite mästrande svar. Det är ett genomgående tema bland väldigt många av kommentarerna under Cissis inlägg och många av dem är skrivna av en ”Anonym”.

         Svara

      Nej, anonym 13:26, du har fel re källor. Vi tar det här med källor till att börja med. Ja, det finns källor för tolv kvinnor. SvD har talat med dem – och i det här landet har vi något som heter källskydd, dvs du kan prata med en journalist och hen får inte avslöja ditt namn. Se här
      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Källskydd
      Re vem somtalar sanning. Det UG gjorde var att vinkla historien så att Virtanen fick upprepa gång på gång sin oskuld. Tänk efter själv:när Wallin publicerade hans namn var han fortfarande ledarskribent på AB. Om man är helt oskyldig försöker man väl ,med den plattformen, ändå rentvå sitt namn? En garvad journalist som inte kan hantera ett drev? Att han sedan fick gå var väl inte så konstigt, det låg något i anklagelserna uppenbarligen, för skälig grund för uppsägning saknas. Men om inte dåvarande AB publishern Sofia Olsson olsén gjort så hade det kanske börjat grävas i varför inte Jan Helin, som då blivit chef på SVT, tagit sitt arbetsgivaransvar när Virtanen söp och svinade som värst och Helin var hans chef. Arbetsgivaren har nämligen rehabansvar, t ex. Det hade drabbat SVT.
      Det måste var och en förstå att det finns mer att grävmaterial i den här historien. Men det kommer inte att bli gjort.

      Svara

      Här finns en artikel från svd som varit i kontakt med 12 kvinnor som anklagar virtanen. Som npgon nedan beslriver så har vi källskydd vilket ger kvinnorna rätt att vara anonyma. Vad svd skulle vinna på att hitta på dessa kvinnor går säkert att spåna i. Eller så finns dessa kvinnor, vilket är mer troligt enligt mig.

      https://www.svd.se/12-kvinnor-anklagar-virtanen-for-sextrakasserier-och-overgrepp

      Svara

       Förlåt, hen som skriver om källskydd är ovanför mig, men var under kommentaren jag svarade på😊🌸

       Svara

     Jo men andra bloggare kan ju omöjligt veta vad som är sant och inte, vet inte vad de ska tro och vill inte ta ställning. Uttalar de sig på ett sätt som inte passar vissa ja då ska de få skäll, hånas och hängas ut. Det ska kastas pajer fram o tillbaka och tjafsas.. vad ger det? Många anser att programmet är vinklat och andra vinklar helt programmet.

     Svara

      Håller helt med!
      Att andra inte uttalar sig och är rasande på UG och vinklar allt som hänt så att de ska ha ”rätt”, beror nog på att de kan läsa och förstå en kommentar/text längre än en-två rader, vet att det finns något som heter källkritik och dessutom har förmåga att analysera och kritiskt värdera något från mer än sitt eget perspektiv.

      Svara

     Va?! I helvete heller. En anklagelse om våldtäkt där Cissi inte ens själv såg det som ett övergrepp efteråt på typ 5 år. Resten massa trams från idioter som hakar på lynchmobbar. Eat shit, one million flies can’t be wrong. Om en person på ditt jobb blir mobbad så hakar du på mobbarna då eller för 12 pers som hatar och hetsar mot en person kan aldrig ha fel?!

     Svara

   Dagens Media skrev om kritiken idag i alla fall såg jag, och sammanfattade var olika krönikörer sagt om ”granskningen” (ingen är imponerad).

   Svara

    Förutom Aftonbladets krönikör som håller FV om ryggen

    Svara

   Antagligen vill de inte ta någons parti då ingen annan än FV och CW vet vad som faktiskt hände.

   Svara

    Precis! Det är ord mot ord och man måste faktiskt inte välja sida

    Svara

   Frida G Svensson har t.ex. skrivit om det. Fridah som är den då 14-åriga tjejen har en egen blogg där hon ger utförlig info som ej kommer fram i programmet samt hur detta fått henne att må. (ett par exempel även om jag förståss hoppats att de var fler)

   Svara

    Ja hon fortsatte blogga om hur hon avgudade Virtanen i flera år efteråt. Han svarade aldrig när hon bad om praoplats EFTER att han skrivit raljerande om ifall hon ville ligga. Att hon tycker synd om sig själv som blir granskad när hon begått grovt förtal (hon borde också anmälas för det) är ju bara patetiskt. Hon borde inte få verka som journalist.

    Svara

  Varför anmäler Virtanen inte medierna för förtal om nu namnpubliceringen var så fel? Fegt och genomskinligt att han inte gör det. Tycker att Cissi i sin tur ska anmäla honom för förtal så att medierna kan påpeka det varje gång de skriver om dem.

  Svara

   Han har anmält 🤦🤦🤦

   Svara

    Jag hittar bara information att han planerade att göra det …

    Svara

     Han anmälde i november, början av december

     Svara

   Cissi har gjort sig skyldig till förtal, det visste hon redan när hon la upp meddelandet från början så är inte synd om henne. Virtanen har anmält SVT och resumé för grovt förtal

   Svara

    SVT? Haha, polaren Helin kommer säkert inte vara svår …

    Svara

     Tja, eller så är UG dealen för att han ska lägga ner sin anmälan mot SVT. 😉

     Svara

      Spot on👍

      Svara

    Hon kanske tyckte det var värt det? Grymt att någon är modig och stark nog att ta kampen!

    Svara

     Ja? Och därför är det inte synd om henne. Vi hyllade ju henne för att hon gjorde det trots risk för förtalsanmälan

     Svara

    Hon är inte dömd för förtal

    Svara

   För att det är Cissi som hängt ut honom offentligt för maximal spridning.

   Svara

  DN skrev att UG fått in över 590 anmälningar hos granskningsnämnden!

  Svara

  Men sånt förbannat märkligt program ju, att inte fler ser det?? Om det nu ska handla om att medierna brustit på olika plan, varför är man då inte bara där och rotar, och skippar personerna det gäller? Istället låter de FV sitta och snyfta och berätta om hur han mått, om ”drevet”, och Cissi ska sen redogöra om ”hon tänkt på hans familj” mm. WTF. Det är ju självklart det faller ett ljus på honom som att han vore oskyldig och ditsatt.
  Hur ska folk hemma kunna skilja på detta från den egentliga granskningen, om medier?

  Nya uppgifter ute, inte ett dugg förvånad då allt ju talar för att FV´s ”historia med kvinnor” inte är bra.

  Verkligen pinsamt för hela UG och SVT.

  Svara

   Vad menar du med att inte fler ser det…? Alla ser ju det? De har fått nästan 600 anmälningar än så länge och precis överallt är det negativa kommentarer. Såg någon som tyckte att programmet var bra i en kommentar här igår, annars är det ju bara negativt

   Svara

    Jo jag vet, men sett många som tycker detta var en bra granskning och snackat i termer av att Cissi talar osanning efteråt, det jag menade.

    Svara

     Var har du sett att många tycker att det varit en bra granskning? Jag kan räkna antalet som tyckt det på en hand, majoriteten tycker ju den var uppenbart vinklad. Mitt Instagram-flöde är fullt av kritik mot UG (följer dock många feminister sen majoriteten kvinnor då männen som vanligt är väldigt tysta)

     Svara

  Får man säga upp TV licens p.g.a. kräks på SVT?

  Svara

   efter 1 januari 2019 läggs det på skatten ändå så är ingen idé 😛

   Svara

    Haha, jag vet 🙁

    Svara

   Säg upp den och spara lite pengar. Har jag gjort för länge sen. Jätteskönt när de sänder skit på tvn då man inte blir lika sur haha
   Ett tips om du avanmäler va tydlig med att du inte har tv eller tv-mottagare hemma 😊

   Svara

   Tyvärr inte och är du förvärvsarbetande så kommer det from nästa år inte finnas något sätt att undvika avgiften, för då kommer den dras på skatten. SVT behöver mer pengar för att producera sexistiskt skräp och årskrönikor om kungafamiljen.

   Svara

    Fram till årsskiftet kan man ju fortfarande säga upp och sluta betala licensen🙂

    Svara

    Ja men 6månader är endå nånting jämfört med ingenting. Så säg upp skiten idag så spara några 100lappar 😁

    Svara

  Är det någon som har koll på hur många anmälningar som gjorts på V innan 2016 för våldtäkt, sexuella trakasserier, mm?
  Som jag förstått är det bara C som vågat göra en riktig anmälan innan 2016?

  Svara

  Idag känner jag mig förd bakom ljuset av UG.
  De här kvinnorna är ju inte anonyma utan står för sina anklagelser.

  Programmet blev ju därför vinklat till Fredriks fördel och det kändes som att det fanns kvinnor med en annan agenda som bara ville sätta dit honom för själv var han ju helt oförstående till anklagelserna och fick ge sin version.

  Ska man göra en sådan granskning måste den vara 100 % saklig där man ser till helheten och väger in allas versioner. Minst lika viktig är ju att brottsoffren fick ge sin version. Synd bara att de tillfrågade kvinnorna inte ställde upp på intervjuer. Hade uppskattat att få deras perspektiv.

  Svara

   Med tanke på hur de klippte och förvred 14åringens berättelse så vet jag inte om det varit till någon ”nytta” om fler av kvinnorna varit med. UG hade nog gjort samma med deras historier. Fokus verkar ju ha varit på Fredriks oskuld och inget annat.

   Svara

  När dom tog upp att CW ”skrattat” dagen efter så kan jag med erfarenhet meddela att det är chock! Jag var med om liknande situation (vaknar av att killen har sex med mig och jag gör ingenting. Ligger stel och hoppas det snart är över). Jag skrattade bort det dagen efter och sen bortförklarar hans agerande samt anklagar mig själv. Det var mitt fel.
  Vi är alltför många som varit med om sexuella trakasserier, övergrepp och förnedring. När jag läser alla kommentarer så blir jag uppmuntrad att vi fortfarande står tillsammans och kritiserar detta. Kampen är inte över och det är inte en ”höst där #metoo yttrade sig” detta är en normalisering som lyft och nu måste förändra. Tillsammans!

  Svara

   Samma här, också varit med om liknande situation och skämts dagen efter och skojat om det med en kompis för att sedan kunna radera det ur minnet. Man vill inte ha kvar i bakhuvudet att någon kille legat och tagit på ens tutte och runkat på en på fyllan, medan man var för rädd och stel för att säga något så man låtsassov. Man skojar bort det, sedan är det borta. Tror man, tills det kryper fram ibland igen (som nu) USCH

   Svara

    ❤️

    Svara

    Blir så ledsen att höra att andra varit med om samma sak <3 . Problemet är att offret är skyldig och inte förövaren. "Du måste ha gett signaler eller liknande" – nej, men det är just denna reaktion som gör att man (jag) inte pratat om det.

    @Joy: du är inte ensam. Ta hand om dig!!

    Svara

  Uppmanar alla som sett programmet och tycker det är lika jävla uselt som en bör, anmäl till granskningsnämnden! Tar en halv minut:

  https://www.mprt.se/att-anmala/anmal-program/anmalan/

  Svara

   Har anmält!

   Svara

   Anmält, gick verkligen på 30 sek!!! Tack för tipset.

   Svara

    Min anmälan har också skickats!

    Svara

  Så starkt, modigt och viktigt att fler kvinnor öppet träder fram! Backar Cissi och varenda en av dem!!

  Svara

  Kör bara! Det vore väl inte mer än rättvist om detta slog tillbaka mot både Virtanen och SVT.

  Svara

  Jag upplever att debatten blir tokig ibland. Ingen av oss vet vad som hänt i det här specifika fallet (men vi vet hur statistiken ser ut och att kvinnor oftast blir misstrodda) och därför bör debatten inte heller fokusera på han är skyldig vs han är oskyldig. UD låtsas som att de ville fokusera på hur media hanterat me too, vilket är en relevant fråga att ställa. Men istället tog de tydlig ställning i sakfrågan och framställde honom som oskyldig. DET är verkligen skrämmande och ta mig fan helt sjukt. Men det känns som att debatten hamnar i ”UD har fel han är visst skyldig!” när den borde smula sönder deras totala avsaknad av objektivitet, utan att uttala sig i att man VET vad som hänt. Sen tror jag personligen på Cissi men Me too är större än just det här fallet, vilket nu riskerar att glömmas bort

  Svara

  Vet inte riktigt vad jag ska tänka och tro om det här förutom att kollektivism är läskigt. Metoo kanske började bra men spårade ur ungefär dag 2. Nu har vi nån sorts dualistisk vansinnesretorik där även feministiska kvinnor som själva utsatts för sexualbrott inte vågar säga ifrån mot den mest absurda metooretoriken för att inte stämplas som våldsmän.

  Jag respekterar CW (& andra som talar i eget namn). Men jag respekterar inte de som anonymt drevar mot FV genom att använda hennes historia.

  De värsta övergreppen i historien har för övrigt begåtts av kollektivistiska rörelser under ”godhetsflagg” (i alla fall ett tag innan åsiktspolisen flaggar annorlunda. Och det brukar gå rätt fort när det svänger). Jag tror att metoo tyvärr blev en sån rörelse väldigt tidigt. Det tycker jag är synd för det fanns en poäng med rörelsen från första början.

  Svara

   Vad menar du med anonyma som drevar mot honom genom att använda cissis historia?

   Svara

    Men kära nån, man KAN inte tala i eget namn. Då blir man anmäld för förtal, så vad sjutton tycker du de ska göra då? 🙇‍♀️

    Svara

     Skulle svaret vara till kommentaren 14:27? För jag vet inte hur annars det var en fråga till mig?☺

     Svara

      Ja det skulle det. Du hann slinka mellan. 😊😉

      Svara

     If you can’t stand the time don’t do the crime. Saknas civilkurage kan man vara tyst. Eller tillkalla polis om ett brott skett. Typ. Cred till Cissi som tar sitt ev straff.

     Svara

   Anonym 14:27:Nej, de 12 kvinnorna drevar inte anonymt. De har intervjuats av SvD men har källskydd.
   Att jämföra #metoo med ”kollektivistiska rörelser under ”godhetsflagg” är obegripligt. Vilka sådana som varit ”de värsta övergreppen i historien” syftar du på?

   Svara

    Med risk för att dra på mig en mängd påhopp nu så påminner retoriken och dualismen i metoo rörelsen om de flesta kollektivistiska rörelser under historien. Både före och efter 1935. När perspektivet försvinner, åsikterna kokas ner till endast två varav en är ”rätt” och en är ”fel” och rättsliga principer undantas för vissa, t ex en folkgrupp eller som nu, mäktiga mediemän, har det hittills aldrig slutat bra.

    Några argumenterar enligt ”fine om lite oskyldiga drabbas men vi gör ju revolution och ändamålet helgar medlen”. Jag vet inte om det var Stalin eller franska revolutionen som använde sig av den men någon var det.

    Missförstå mig rätt: jag är givetvis emot övergrepp inom (och utanför) patriarkala strukturer. Jag har 100 % respekt för kvinnor som i eget namn berättar sin historia. Därutöver tycker jag personligen att metoo rörelsen och retoriken i sig blivit skrämmande.

    Jag respekterar också att du kan ha en annan åsikt men det här var min.

    Svara

     Det är ju knappast något nytt att källor väljer att vara anonyma. Man väljer att vara det för att man har för mycket att förlora på att berätta öppet. Är du emot alla källor som är anonyma i alla reportage/granskningar/situationer eller endast när det kommer till kvinnor som berättar om övergrepp?

     Svara

      16.34, låtsas du att du inte förstår vad Anonym menar eller förstår du på riktigt inte?

      Svara

       Det jag ifrågasätter är ”Jag respekterar CW (& andra som talar i eget namn). Men jag respekterar inte de som anonymt drevar..” och ”Jag har 100 % respekt för kvinnor som i eget namn berättar sin historia. ” vilket jag tolkar som att de som talar anonymt inte får samma respekt av anonym, därav min fråga. Misstolkar jag det så får gärna anonym rätta mig och förklara vad hen menar. ☺

       Svara

   Metoo har inte ”spårat ur”. Mäns beteende mot kvinnor har spårat ur.

   Svara

    Ett bra exempel på dualistisk retorik. Eller för säkerhets skull: ”if you are not with me you are against me”.

    Svara

  Men är det inte konstigt att Nour El Refai, Sanna Lundell och Jenny Strömstedt följer VF på instagram?

  De är ju alla kvinnor med mål i mun och brukar inte ”skydda” en förövare?!

  Om du inte stödjer honom borde de väl rimligtvis sluta följa honom?

  Svara

   Finns människor som kan kalla sig lite vad som helst för att tjäna nått på det.

   Svara

    Eller så tycker de bara inte som du? Att komma med insinuationer som bara är begripliga i din hjärna är så onödigt. De kanske inte tycker att de behöver eller vill välja ”sida”? Ord står mot ord.

    Att man följer någon på Instagram betyder inte att man håller med om allt den personen gör, man kan till och med, hör och häpna, tycka illa om en person man följer.

    Svara

   Jag är inte förvånad över Sanna med tanke på vem hon är ihop med. Nour är ihop med Schyffert som är kompis med honom. Men jag är mer upprörd över alla ”schyssta” kända killar som håller tyst. Schyffert har väl inte skrivit något om metoo?

   Svara

    Ja, visst måste det finnas män som också är upprörda över svts vinkling av ug? Eller är de ”schyssta” männen bara mån om att inte själva bli utestängda från festivaler och gapa om hur invandrare kommer hit och våldtar ”våra” kvinnor? Jag tycker att de ”schyssta” männen skulle kunna höja sina röster också, även när det inte gäller att rentvå sig själva. Det räcker inte med att inte våldta för att vara en schysst kille, inte enligt mig i alla fall.

    Svara

     Det värsta är att de flesta män inte bryr sig. Så länge de inte sextrackasserar eller våldtar är de bra killar i sina ögon. Att lösa våldtäktsproblematiken, det är ju en kvinnofråga..

     Svara

      Synd att så många män inte vet när de sextrakasserar. Och en del vet inte heller vad våltäkt är.

      Svara

    De här spekulationerna är på en pinsamt låg nivå.

    Svara

   + Liv Strömquist, Birgitta Ohlsson, Nina Hemmingsson, Malena Ernman… om man vill fokusera på kvinnor som ’stödjer’ en förövare. Eller så kan man fokusera på de män i media / maktposition som följer/kommenterar/likear FV:
   Filip & Fredrik, Jan Helin (SVT), Sigge Eklund, Axel Humlesjö (UG), Robert Aschberg, Henrik Schyffert, Gustaf Fridolin (feministiskt parti?), David Batra, Kristian Luuk, Andres Lokko, Jan Gradvall, Viggo Cavling, Alex Schulman, Markus Larsson etc etc.

   Svara

   Men tycker ni verkligen det här på riktigt eller är det mer prat?

   Alltså att alla som inte har exakt samma åsikt som ni har fel åsikt? Och att om man följer en speciell person på instagram så betyder det att man är för sexualbrott? Och för att bevisa att om man är emot sexualbrott så måste man avfölja en del folk från instagram annars är man misstänkt själv? Finns det en lista på godkända personer man kan följa på instagram och fortfarande få vara feminist?

   Jag förstår inte alls logiken i det här :-/

   Svara

    Eller hur! Det är många riktigt knepiga långsökta teorier/åsikter som återkommer om och om igen. Nästan så att man skäms åt den som skriver dem. Jag väljer att tro att det kommer från en eller ett fåtal personer, annars är det faktiskt rent av hisnande. (Då menar jag de kommentarer där det saknas analysförmåga, läsförståelse osv. Alla får tänka olika givetvis, det är alltså inte det jag reagerar på).

    Svara

   Sluta skriva att han är en förövare när du INTE VET OM HAN ÄR DET!!

   Svara

  Undra vad UG och FV tänkt när de knåpade ihop det här programmet, att hela Svenska folket skulle köpa det med hull och hår och en enda jättestor ursäkt skulle skickas till FV tillsammans med ett dusin röda rosor och en kärlelsförklaring? 🤔 Om programmet verkligen handlar om granskningen av media så förstår jag inte vad de kommit fram till? Att ”prao” nämndes i Fridas andra meddelande istället för det första, eller att tidningen skrev ”psykolog” istället för samtalsteraput. Ser inte på vilket sätt det skulle vara ett avgörande bevis på att tidningarna misskött sig, känner faktiskt att det helt och hållet saknar betydelse för fallen. Om de verkligen ville göra en granskning av hur tidningarna hanterat informationen och ”uthängningarna”, varför inte ta med MT, LK eller lyxfällansnubben också? De blev ju minst lika uthängda av tidningarna. Varför endast ge nya chefens kompis FV en timmes snyftande i rutan om agendan inte är att rentvå honom? Rubriken för programmet känns endast som en täckmantel för vad jag tror att de internt valt att kalla ”Uppdrag rentvå Fredik”, tack och lov lurar de ingen!

  Svara

  Det är dags för tv4 att göra en granskning av detta. Det är intressant att Expressens ansvarig utgivare inte valde att ge ett uttalande i uppdrag granskning. Det är dessutom intresserant att expressen rapporterade att de ökat i antal läsare och främst inom kvinnliga läsare. Skulle nog våga säga att det är de kvinnliga läsare som bojkottade Aftonbladet, vilket Expressen även borde veta, trots att de sa sig inte vyea orsaken av ökningen. Det klingar dessutom väldigt illa att svt sänder ett program med en politiskt budskap. En granskning ger bara ökat förtroende, man kan som tv kanal inte riktigt förlora på detta. Bara om man gör som svt.

  Svara

  Vi har en sån där typisk mansgris på min arbetsplats. En sån där som bara ska säga spydiga saker om kvinnor och kallar feminism för världens undergång. Ja en sån där ni vet. Idag säger han ”Såg ni uppdrag granskning igår?” Och direkt så vet jag vart det ska barka hän. Hela han bara spydde ur sig hur elaka kvinnorna är som har tryckt ner Virtanen och gjort så han har fått sitt liv förstört. Det är inte klokt hur vi kvinnor kan göra så och ljuga så här…

  Så budskapet som UD ville få fram har ju gått hem i alla fall, vi kvinnor som blir antastade är idioter…

  Så sjukt! Blev så arg så jag kokade och fick lämna rummet annars hade jag blivit av med jobbet

  Svara

   UG* så klart. UD är ju något helt annat 😆 Sry peeps

   Svara

   Jag har också en sån man på mitt arbete. Vi är många unga kvinnor på arbetsplatsen som har mer osäkra anställningar än honom. Han vill gärna berätta för oss hur mycket han gillar unga tjejer, kommentera utseende, tipsa oss om sexleksaker (helt oombett självklart) men säger vi något högt om det så menade han självklart inget illa, ha lite humor och de andra männen skrockar med och tycker att det inte är så farligt.

   Han nämnde också ug idag på fikat och jag orkade faktiskt intr sitta kvar för att höra hans åsikter. När borg var i ropet så var han en av de som högst skanderade att ”det har väl hänt alla att man blivit lite kladdig på fyllan någon gång”

   Svara

    Fy fan vilken värdelös ursäkt till människa.

    Svara

    *vilka

    En ska inte läsa nerifrån och upp 😅

    Svara

    Usch, exakt sån är vår kollega också. Helt störd!

    Svara

   Har bara kvinnliga kollegor och de går runt på jobbet och gör narr av kvinnorna som anmält. Gör sig lustiga över att de inte anmält direkt och att de säkert bara vill ha uppmärksamhet. Känner sån sorg inombords.

   Svara

    😔

    Svara

    Men Gud, har vi inte kommit längre än att man fortfarande skuldbelägger de som är utsatta…

    Svara

     Jag tror tyvärr att de som använt sig av metoo för personliga vendettor eller anonymt drevande förstört för de kvinnor som är/varit utsatta. Hur mycket man än är emot övergrepp och trakasserier är det svårt solidarisera sig med metoorörelsen efter händelser som t ex granskningen av stadsteaterns chef.

     Så jag tror att backlashen som drabbar metoo tyvärr kommer att slå mot de verkligt utsatta. Metoo blev ju plötsligt ett sätt att anonymt kunna hämnas på sin chef/ex/kollega osv för saker som hänt tidigare och inte ens behövde ha med trakasserier att göra. Eftersom många nu sätter likhetstecken mellan metoo och det här beteendet drabbas nog de som verkligen varit utsatta och rörelsen egentligen skulle ge upprättelse.

     Svara

      Har du någon fakta bakom ditt påstående att metoo används för att hämnas för saker som inte ens har med trakasserier att göra eller baserar du det på din känsla av rörelsen? Min känsla säger tvärtom och att rörelsen har visat på bredden av övergrepp/trakasserier och hur normaliserade många av övergreppen är.

      Svara

       Jag tänkte nog mest på granskningen eller vad man nu vill kalla det av chefen för stadsteatern under metoo flagg/ med källskydd. Visst har rörelsen även visat eller försökt visa på bredden av trakasserier och hur normaliserat det är men jag tror att sådana här ”incidenter” tyvärr sänkt trovärdigheten hos rörelsen och att de som får ta smällen är de som varit/är utsatta.

       Svara

  Kolla diskussionerna på UGs facebook. Massor av män som hyllar granskningen och vill att FV ska få upprättelse. Vidrigt.

  Svara

   Otippat. Män som skyddar män. Patriarkatets grundpelare.

   Svara

   Och så hade inte diskussionen sett ut om det inte varit en vit (kränkt) man som var anklagad.

   Svara

    Det är en vit, kränkt kvinna som förtalar och ni är väl de flesta av er vita och kränkta ni också?0

    Svara

  Har också anmält programmet. Hörde på nyheterna igår att de då fåttin över 600 anmälningar. Det är tydligenett rejält rekord. Anmäl på bara!

  Svara

   Ja och att ni är så många som hatar demokrati ligger ju bara metoo i fatet och visar hur viktigt programmet var. Nu ska ni stoppa journalistiken och beter er som en lynchmobb mot alla som ens ställer frågor. Fan värre än SD-sympatisörer!

   Svara

  Alla ni som verkar sakna normal intelligens äcklar mig. Ni fortsätter elda på det grova förtalet genom att kalla Virtanen ”förövare”, ”äckel” mm. Som överlevare av sexuella övergrepp känner jag noll sympati med Cissi, hon är bevisligen den enda förövaren. Hon gör sig skyldig till grovt förtal, antagligen det grövsta i Sveriges moderna historia. Om Virtanen OCKSÅ är en förövare VET VI INTE så sluta skriva att han är det när ni inte har en aning!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.