Ett nyfunnet kändisskap

Ett deltagande i en dokusåpa resulterar ofta i att antalet följare på Instagram skjuter i höjden och då gäller det att smida – smida medan järnet är varmt.
Hur många samarbeten kan man hinna klämma in innan ens tid i rampljuset är över? Fyra? Fem? Tio?

Sabina Tranberg ramlade in i det mexikanska Paradise Hotelhuset halvvägs genom säsongen och eftersom hon redan innan programmet hade en Youtubekanal så hann hon nog inte mer än bli utröstad förrän hon började använda sina följare för ”the greater good”.
Möjligheterna för vad man kan använda en större följarskara till är oändliga, men som vanligt är varken att rädda världshaven, utrotningshotade djur eller stötta utsatta grupper i samhället som får dra nytta av detta.
Jag börjar mer och mer misstänka att den största anledningen för folk att medverkar i den här typen av produktioner är just för att få sponsrade operationer och injektioner i dyningarna av sitt nyblivna kändisskap då det verkar vara mer en regel än undantag att de lägger sig under kniven.
Eller handlar det mer om att det bara är en särskild typ av människor som castas till den här typen av program och att de operationer som följer enbart är ett resultat av detta?

I vanlig ordning så står plastikkirurgi och andra utseendeförändrande ingrepp högst upp på listan även för Sabina.
Injektioner, löshår och nu slutligen en bröstförstoring är vad hon cashat in på efter Paradise Hotel och som en för tidig julklapp till sina följare så har hon en rabattkod till dem. Kanske är det någon av dem som också vill operera sig nu när de får hela 5% rabatt.

5% rabatt på ett redan lågt pris – om vi får tro Sabina.
Klinikens hemsida har nämligen inga som helst prisexempel, men med tanke på att en bröstförstoring kostar runt 45 000 kr på Akademikliniken i Stockholm så gissar jag på att kliniken i Turkiet kanske ligger minst 10 000 till 15 000 kr under det för att det ska löna sig att flyga ner dit och genomgå operationen.
Så rabatten är på kanske 1 500 kr? Är 1 500 kr verkligen ett argument nog för att tynga ner vågskålen där det står ”KÖR” på för den som står i valet och kvalet?
Kliniker som erbjuder sponsrade plastikoperationer är verkligen höjden av o-seriositet i mina ögon och jag förstår inte hur de tror att detta ska gynna dem i det långa loppet?

Sponsrad plastikkirurgi – är det influencervärldens nya Daniel Wellington?

Sabina är bara ett exempel på ett fenomen och det handlar inte om att kritisera och diskutera just henne, men hon är den sista i raden dokusåpadeltagare att lägga sig under kniven som del av ett samarbete och därför är det hennes Instagraminlägg som den här texten handlar om. 

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kommer aldrig förstå varför någon vill plastikoperera sig. Varför kan man inte bara se ut som man gör? Det är så många influencers som ser likadana ut, svårt att se skillnad på dem. Alla har likadan näsa, likadana läppar, likadan haka, likadana bröst… det är sorgligt 🙁

      För att de vill. Så himla enkelt svar på den frågan. Du behöver inte förstå, bara förstå att du inte förstår. Jag skulle själv bara göra det vid behov, typ sjukdom eller efter olycka, men jag förstår andra som väljer att operera sig

        Fast jag köper inte det argumentet faktiskt. ”Alla får göra som de vill”, ”Respektera hennes val”. Självklart ska ingen individs beslut kritiseras eftersom alla faktiskt får göra som de vill 😉 MEN. När vi lever i en värld där människor frivilligt utsätter sig för narkos, skär upp kroppen och fyller den, manipulerar den, knäcker sönder den för att skulptera en ny form, ja då tycker jag faktiskt att vi måste diskutera det. Är det här en rimlig värld? På riktig?

          Japp. Det är det. Eftersom möjligheten finns och så många gör det, även många, många privatpersoner som inte ens lägger ut en liten notis på facebook om det. Vi kan diskutera om det är bra att lägga ut det och ”skryta” om det, men operationerna i sig och varför de gör det behöver vi inte hålla på och diskutera. Alla gör faktiskt precis vad de vill med sina egna kroppar

            Fast många unga tar ju efter. Så det har ju blivit inne att göra om sej. Och det är inte bra. sedan är det ju svindyrt också.

          Jag håller helt med dig, att man frivilligt gör så åt sin egen kropp. Jag tycker det är sjukt. Jag får tycka att det är sjukt. Folk får fortfarande operera sig om dom vill.

          Håller helt med dig!! Blir mörkrädd av denna normalisering av (i mitt tycke) onödiga (och naturligtvis riskfyllda- att tro något annat är naivt) operationer.

          Jag tycker inte att man ska dra alla över en och samma kam. Vissa mår extremt dåligt över det de föddes med.

          Jag hade en otroligt stor, krokig och sned näsa. Hela min uppväxt blev jag mobbad för den. Även mina föräldrar såg att den var oproportionellt stor. Jag brukar slå min näsa med en hammare för att ”fila” näsbenet. Jag var ALDRIG med på foton och jag grät varje gång någon lyckades fota mig från profil.

          Jag kom till och med till den punkten att jag inte ens orkade leva med den näsa jag hade fått. Jag valde därför att operera mig och jag ångrar inte det för en enda sekund!

          Nej det är inte alltid rimligt att operera sig så mycket. Men efter min operation har jag mått så mycket bättre och ingen kommenterar det om mig längre. Jag hade utstående öron och led väldigt mycket av det, hade aldrig uppsatt hår och var alltid rädd för att frisörer skulle klippa mig i öronen och sen blev jag ju väldigt ledsen när andra kommenterade mina öron.

            Men hur resonerar man som vuxen människa om man väljer att lägga sig under kniven? Jag har själv ”stor” näsa (ur samhällets perspektiv) och visst jag har fått kommentarer om det. Men tänk på barnen och på ungdomarna som tror att alla har små, raka näsor eftersom allt som är avvikande ”rättas till”. Det blir en evig nedåtgående spiral. Det ger karaktär att inte följa normen. Jag vill att unga ska se att man kan leva ett gott liv trots stor näsa/små bröst/små läppar. Tycker det är otroligt egoistiskt med skönhetsoperationer, de tänker inte på hur det påverkar andra. När jag var yngre blev jag alltid glad när jag såg människor med större näsor, tänk om jag aldrig hade fått se en människa med stor näsa? Tänk om mina föräldrar hade opererat sina näsor? Hur accepterar man sig själv då? Skulle känt mig utanför och förmodligen börja spara till op direkt. (Har visserligen funderat på näsoperation men idag vet jag att det är något jag aldrig kommer att göra) Dessutom, hur viktigt är det egentligen att vara ”snygg”? Idag ska ju ALLA vara snygga medan för bara 20 år sedan så var det endast ett fåtal i klassen/skolan/umgängeskretsen som räknades som snygga, och det var okej. Majoriteten har ju aldrig klassats som snygg, vilket gjort att man ändå känt sig normal, medan idag är det tvärtom. Känns liksom som om det var mer okej att vara ’inget särskilt’ förr i tiden. Snälla, ni som funderar – tänk ett varv till. För framtida generationers skull.

        Oavsett vad man tycker om operationer eller inte så tycker jag att det är ett jätteintressant socialt fenomen hur alla stora svenska influencertjejer verkligen ser ut som kloner av varandra. Inte bara att de köper samma eller snarlika kläder utan alla har verkligen samma hår, samma styling, samma bränna, samma blåvita tänder, samma tatueringar, samma smycken, samma boenden, likadana pojkvänner, likadana hundar, likadana mobilskal, samma smak vad det gäller mat och dryck såväl som musik och resmål osv. osv. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, alla är verkligen kopior av varandra. Är det för att de alla var såna från början och därför blev framgångsrika, eller omstöps man sakta från den stund som man tar sina första, trevande Instagramsteg till att bli ännu en blonderad bowls-tjej? Och är detta verkligen idealet bland alla oss vanlisar, hur tänker ni som läser här? Är det sån här man ska vara, är det idealet? Genuint nyfiken på vad ni tycker!

          Håller verkligen med! Tror de blir så pga att det är det som får likes :p Mina syrror är lite likadana.. Inga kändisar, alls, men bor i Stockholm och älskar att hänga på inne ställen, köpa dyra grejer, och deras poser på instagram får mig att vilja spy. Varje gång vi umgås ska vi ha matchande t-shirts eller mössor eller något där det står ”sisters” eller något, också ska vi ta typ 30 bilder där vi har solbrillor på, en drink på bordet framför, och händerna utsträckta i luften som om vi åker balder typ… DÖÖRRRRRR! Kan vi liksom inte bara ha vanliga kläder på, så vi inte ser ut som kloner utan man ser vår egen stil, och sitta utan brillor på, kolla in i kameran, och le? Tre bilder är nog för att de ska bli bra…

      En kanske ännu viktigare fråga som vi alla dock behöver förstå, både iom att företeelsen att göra ingrepp ökar ö, att de till viss del görs av icke medicinskt utbildad personal och att de görs utomlands, är vem som betalar när det gått snett eller blivit fel?
      I dagsläget är det till stor del vi skattebetalare som finansierar, och det tycker jag är fel.
      Huvudansvaret borde ligga på den primära vårdgivaren, dvs utföraren, tycker jag. Även akut vård utanför normala öppettider.
      Dock kan jag verkligen förstå och ha sympati med den rädda patient som i sitt utsatta läge inte vill söka sig tillbaka till utföraren när det gått fel. Men då ska skattefinansierad vård fakturera utföraren, även utomlands, om den behandlade skadan kan härröras från ingreppet i fråga.
      Därtill anser jag att många typer av ingrepp ska omfattas av krav på journalföring.

      Alltså vad fan är detta för reklam?!?! Blir mållös!

      Ja lätt sätt att gå från att vara ett original till att bli en kopia för att sen flyta in i den gråa massan.
      Människan är ett flockdjur.

    Dom verkar vara väldigt noga med att inte lämna ut prisuppgifter. Googlade lite på vad turkar som vart där tycker och försökte hitta pris men inte ens på konsultation ger dom ett exakt pris.

    Ska man sms:a Arslan? Känns ju vettigt. NOT

    Anna-Lisa från ex on the beach gjorde en brazilian butt lift i Turkiet för ett tag sen, med väldigt mycket länkande till kliniken dock ingen rabattkod.

    OT: Men vilka är Therese Lindgrens målgrupp egentligen? Hon säger själv att den är äldre än många tror (alltså vuxna människor, haha) men hennes videor känns som att dom är riktade till typ 12-åringar med allt trams och flams och spexiga redigeringar.

      känns som hon vill rikta in sig på alla möjliga målgrupper. hon känns inte lika genuiun längre, enligt mig.
      Tycker mest allting med henne är tråkigt…. Fruktkarvning, produkter, produkter, prylar, skit, anders, psykisk ohälsa(enda vettiga hon tar upp), produkter osv osv

        I början kände jag att hon riktade sig till den lite äldre följarskaran, dvs. personer i ungefär hennes egen ålder +/- några år (ca åldern 20-30 år). Hon pratade om givande ämnen, psykisk ohälsa, djurrätt, veganism osv. Idag har hon tappat mycket av det. Visst, hon lyfter viktiga ämnen då och då, men hon har tappat det som gjorde mig intresserad… Tyvärr… Jag förstår att det kan vara svårt att vara personlig när följarskaran ökat så mycket.

          Älskar när hon tar upp viktiga frågor, så som djurrätt, veganism, psykisk ohälsa, miljön osv. Men gillar också när hon inreder, eller vloggar osv. Men det hon gör nu, testar barnsliga saker (LED-lashes, är det en grej?) eller karvar frukt, och ständigt visar upp nya prylar och samarbeten, då känns det som att hon verkligen börjat rikta sig in på ngn yngre målgrupp.

      Jag började följa henne väääldigt tidigt. Jag föll för att hon var vuxen, lugn, sansad och visade upp skor, kläder och väskor från designers.

      För mig som är 28 år upplevs hennes videos som en speedad Bolibompa show. Seriöst, hon la idag upp en video där hon testar eyeliner som lyser, wtf??? Gillar inte heller hennes härskarteknik när folk ifrågasätter hennes dubbelmoral. Min personliga åsikt just nu är att hon suger.. hoppas den ändras.

        Jag förstår inte hur hon kan vara så populär. Therese testar är något av det tråkigaste jag varit med om. Trodde man skulle slippa skiten när hon började lägga upp det på Kanal 5 men ne barnsligheterna, den äckliga dubbelmoralen och hennes lögner bara fortsätter.

      Håller helt med!

    Ingel fel på de brösten ju… större än mina. Sjuk värld

      Dina bröst är ju dock ingen måttstock för hur andra vill ha sina bröst ?

        Nä det är klart, men när man fixar sånt som redan är fint.. och ja då säger väl du ”inte din sak att avgöra vad som är fint”.. nä vet det med men tycker ändå det är för mycket ”onödiga” operationer

    Jag tycker att dagens utseendehets är så otroligt onödig och tidskrävande. Var man än vänder blicken så ska någon visa upp sin kropp, sin rumpa som buktar ut i en otroligt märklig vinkel, lägga ut allt om sina operationer, fillers eller hetsa andra för att komma i form efter graviditeten. Var man än går så ska man få någon annans jävla kropp nerkörd i halsen. Det är nog som magnus betner säger: yta har blivit vår religion.

    Det jag reagerar på, är bakgrunden på bilden. Sladdar obäddad säng m.m. När jag lägger ut foton, kollar jag på allt i bakgrunden.

    OBS! Inga punkter ”over load”. Nu börjar jag verkligen lägga av mig.

      Men snälla, det räcker nu.

        Tjatigt?
        Njäää…. 🙂

          Var det så jobbigt att bli tillrättavisad när det kommer till användande av punkter?
          Du har kommenterat om det i två dagar nu.
          Släpp det, snälla.

            Hon kanske tyckte det var lite förolämpande? Hon kan väl skriva om det utan att folk ska lipa för det……………… Punkt

              Med tanken på beteende så är det uppenbart att hon blev förolämpad ja.

                Japp… sjukt… lättkränkt… är… jag!
                ?
                ……………

                  Man märker vem Camilla brås på iallafall.

                    Jag vet inte om jag borde bli kränkt eller sekundärkränkt av den kommentaren…
                    Det spelar egentligen inte roll, offerkoftan håller mig varm oavsett. 🙂

      Okej, då vet vi hur du gör.

    Den som opererar sig i Turkiet är fullständigt intelligensbefriad. Risken för komplikationer och infektioner är överhängande och pga att de drar med sig resistenta bakterier vill inte svenska kliniker ta i dem med tång. Då återstår den offentliga sjukvården som tvingas ta hand om idioterna, resultatet av det är att vi får in antibiotikaresistenta bakterier på våra sjukhus och andra människor dör pga idioternas egoistiska val.
    Att det är så många idioter i dokusåpor som paradise hotel, ex on the beach osv beror på att inga vettiga personer med ett uns av integritet vill vara med på skiten.

      Oj, är det sant? Trodde Turkiet (och kringliggande länder) var extremt duktiga på skönhetsoperationer

        Precis som i Sverige finns det såklart båda bra och dåliga plastikkirurger. Det är betydligt svårare att kontrollera utbildning, erfarenhet, om det är en seriös klinik osv i Turkiet. Se min kommentar längre ner.

      Alltså, vad pratar du om? Det stämmer inte alls. Jag fick opererat min näsa i Turkiet. Tyvärr var det problem under läkningsprocessen, så jag fick otroligt mycket brosk. Utan att tveka tog nästan alla svenska kirurger emot mig och ville operera.

      Med ditt exempel bör man inte ens åka till sjukhuset om man blir sjuk utomlands, eftersom det kan spridas baciller?

      Men va? Turkiet är väl kända för sin väldigt höga nivå på just plastikkirurgi? Risker med just skönhetsoperationer finns alltid, men ditt påstående får en att undra över dina källor?

      Det finns faktiskt sjukvård utanför Sverige som är helt fantastisk. På dig låter det som att alla andra länder har smutsiga sjukhus och värdelösa doktorer? Det stämmer ju inte, faktiskt.

        Men det finns multiresistenta bakterier i BETYDLIGT mycket större frekvens utomlands. Vi screenar alla patienter som vårdats utomlands de senaste sex månaderna för att minska risken att de bär på något som sprider sig på våra sjukhus.

          Varför operera något som är friskt???

    Tveksamt att hon är den sista att operera sig… antar att hon är den senaste?

    OT: men haft en inneboende i 3 månader .. som hela tiden skjutit på att betala del av hyran.. nu har den flyttat ut och är skyldig mig över 5000 kr.. (har låg hyra).. men vill inte betala? De finns inget skrivet kontrakt (jo jag är dum som litar på folk).. har jag nån chans att få dom pengarna på nåt sätt eller får jag bita i det sura äpplet? ?? vi hade bara muntligt avtal

      Nope

      Muntliga avtal är ju också bindande men svåra att bevisa. Så du kommer antagligen inte få betalt. Nästa gång, skriv avtal! Hade jag varit du hade jag berättat för alla vilken tattig parasit personen är som inte ens kan betala sin hyra!

        Ohja. Alla får veta det. Men hjälper inte mig mycket nu.. men facit i hand borde vi skrivit ett kontrakt .. men är så dum i huvudet att jag litar på alla trots att jag alltid blir blåst.. är för snäll för mitt eget bästa..

          Du är inte för snäll, du är för blåögd / korkad. Att göra kontrakt har inget att göra med mindre snällhet. Det är att vara smart och verklighetsförankrad.

            Och det gynnar båda parter. Inneboende har ett säkert boende så länge hen betalar för sig och du är säker på att få din hyra

      Pengarna lär du aldrig se så du får nog bita i det sura äpplet. Hade jag varit du hade jag dock ”hämnats” genom att skriva ett inlägg på Facebook om denna person så att andra slipper råka ut för samma sak.

        Är inte min grej att hänga ut folk,. Dock har jag massa kontakter som kan försvåra för han i framtiden.. är nära släkt med hans chef och är väldigt nära släkt med hans hyresvärd (pappa).. så när han går i pension om ett år å jag tar över spakarna får den här människan börja fundera vart den ska bo sen.. hämd serveras bäst ljummen ..

          Du kan ju (tyvärr) inte säga upp folk hyreskontrakt hur som helst som hyresvärd heller.

            Jarå.. de fina vägar till allt.. folk kan vara störande osv

              Det räcker inte. Vi har haft problem med kriminella, skilsmässopar som störde i ett av husen och annan skit. Så länge de betalar och följer avtalet er i mellan kan du inte göra något. Rekommenderar dig att läsa på ordentligt om du ens funderar på att ta över

              Hur gammal är du egentligen? Låter så barnslig i dina kommentarer och du verkar inte ha någon större koll på det du arbetar med heller…

          Vi är privata hyresvärdar och du kommer inte kunna göra någonting så länge han betalar hyra. Det är JÄTTESVÅRT att vräka någon så länge de betalar och någorlunda sköter sig

      Var hen skriven på adressen? Kronofogden isåfl och driv in skulden

        Ska prova med kfm

          Har ni skrivit om det i nån konversation nånstans (typ vad som gäller för att han ska få bo där) och nämt summan så kanske det kan vara bevis/kontrakt nog??? OBS gissningsvis nu, är tyvärr 0 % expert på något

      Klart att det går att bevisa. Har han bott hos dig längre än de månaderna han inte betalat för? Isåfall borde du kunna visa via kontoutdrag att han betalt samma summa varje månad men inte de sista. Har han varit skriven hos dig? Personer som kan intyga att han bott hos dig osv.

      Däremot tror jag att det i slutänden kostar mer än det smakar för din del. Men prova med kronofogden iaf.

        Ah, såg nu att han bott där 3 månader bara och skjutit upp. Tror ändå det går att bevisa, om du funderar lite. Nåt sms kanske osv. Lycka till!

          Mm.. alla vet att han bott här.. men kan bli svårt ändå tror jag. Han har haft sin post hit men vet inte om han varit folkbokförd här

            Men testa kronofogden. Privata skulder drivs in via kronofogden

              Kronofogden prioriterar inte privata skulder.

                Och??? Det är ändå stället du ska vända dig till för att driva in privata skulder

              Kronofogden är ett skämt.. har företag och behövde driva in en obetald kundfaktura via KF. Ringer och uppger att jag vill göra det och KF säger ”ja men hon har ju så mycket skulder, ska du verkligen ge henne en till” eh ja? Klart jag ska! Frågade då om han som representant för KF på riktigt satt och sa att jag skulle låta henne slippa undan att betala och göra rätt för sig. Helt sjukt, även om det inte innebär att man får betalt så ska iaf personen få en anmärkning för det + få mer på skuldkontot, allt annat är fel!

    Svenskan på hemsidan är bristfällig. När man trycker på fliken villkor finns det inga sådana. Det står inte vilken utbildning eller erfarenhet”kirurgerna” har. I Sverige kan alla läkare öppna plastikkirurgisk klinik utan att ha specialistutbildning, men tack och lov är de flesta specialister inom plastikkirurgi, och medlemmar i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi. Att så är fallet är upp till alla som opererar sig kontrollera. I Turkiet är det betydligt svårare.

    Det står inget på sidan om försäkring eller vad som händer om något går fel, eller resultatet blir dåligt. Tvingas man betala hela summan igen? Man har ingen att vända sig till vid komplikationer. Den svenska offentliga vården kan åtgärda infektioner osv men om det estetiska resultatet försämrats är det inget som den svenska vården åtgärdar. Där kan du endast få hjälp med rent medicinska fel. Om något går fel eller komplikationer uppstår kan det bli otroligt dyrt om du måste gå till privat plastikkirurg här också.

    Uppdrag granskning sände för ett antal år sedan ett program om en ung tjej som gjorde en bröstoperation i Prag (tror jag det var). De visade sig inte ha en ordentlig uppvakningsavdelning efter operation. Efter sövning måste vitala parametrar övervakas ett par timmar. Det gjordes inte ordentligt och tjejen andades lite dåligt efter sövningen, och fick väldigt svåra hjärnskador. Utomlands har du ingen koll på hur operationssalen ser ut, att de följer hygienföreskrifter, vilken utrustning som finns, vilken utbildning övrig personal har osv osv.

    Så slutsatsen är, samla ihop lite mer pengar och välj att operera dig i Sverige.

    Många verkar framföra sin negativa åsikt om operation. Några förespråkar att det är var och ens val. Vad är egentligen ett eget val? Och vad är påverkan. De som skriver här och försöker argumentera för det ena eller andra, är en sak. Men det finns mycket påverkan som inte har med argumentation att göra, en subtil form, utseende och hur våra kroppar ser ut genom att bygga upp en ”fantasibild” av den perfekta människan kan ju vara betydligt svårare att värja sig från. Men som grundprincip tycker jag absolut att var och en ska välja själv. Trist är om någon gör något, för att vi har skapat ett samhälle där vissa inte ”passar in” pga utseende dock. Det är det jag tror att de som neggar vill säga?

    Till bloggbevakning: Skriv om att Dennis Maglic tävlar ut pengar i utbyte mot bra omdömen på trustpilot. (Igår hade han minus i betyg, nu har han fått upp det till bra efter tävlingen)

    Finns naturligtvis utmärkt sjukvård utanför Sverige. Frågan är vad som händer om komplikationer uppstår under/efter op? Och om personen behöver intensivvård (det är inte riskfritt varken att sövas eller opereras)? Vem betalar? Försäkring? Det är fruktansvärt kostsamt med avancerad sjukvård.

    Det är en viss typ av människor som Båstad till den typen av program. Punkt.

      Halmstad

      Va?

      Castas ska det vara. Bastas hade jag lyckas skriva som blev Båstad via autocorrect. ???

    Oseriöst att inte ge något prisexempel och som sagt vad är 5% egentligen i dessa sammanhang? Om man tänker ”yes, 5% rabatt nu slår jag till!” Ungefär som att det vore en snygg tröja man trånat efter… självklart får man operera sig om man vill, men det är inget beslut som man ska ta för att någon influencer gör reklam på detta sätt. Sen förstår jag ju inte hur man vågar göra detta, i 99,9 % av fallen så är inte en operation så pass nödvändig att det är värt risken att förstöra sin kropp (och då är jag definitivt ingen supermodell heller utan en ”vanlis”).

    Jag vill inte försvara marknadsföring av skönhetsoperationer osv, men att du då och då skriver om olika influencers och att dom inte använder sina kanaler med många följare till att uppmärksamma hemskheter i världen osv känns mest som hyckleri. Din blogg är ju en av dom största i Sverige (?), och vad gör du själv för att uppmärksamma orättvisor, svält och döende världshav? Du skriver ju själv bara om vad andra skriver, för att tjäna pengar- precis som dom gör…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.