#planebae – cute or creepy

Här kommer en kort sammanfattning av en situation som utspelat sig på sociala medier i USA och som tagit helt oanat enorma proportioner. 

Rosey Blair bad en kvinna att byta plats med henne på ett flygplan för att hon skulle kunna sitta tillsammans med sin pojkvän varpå kvinnan hamnade bredvid en man på raden framför paret som hon började prata med.
Blair och hennes pojkvän började omedelbart spekulera i huruvida de två främlingarna kunde vara varandras stora kärlek och fotade, filmade och postade uppdateringar om de båda under flygresan som hon sedan postade på twitter under hashtaggen #planebae, en tråd som re-tweetats 300 000 ggr och likeats över 1 000 000 gånger.
Blair postade bilder på dem båda när de följde varandra på Instagram, delade på en ostbricka från serveringsvagnen och hur de båda samtidigt lämnade sina platser för att gå på toaletten.

De senaste dagarna har människor engagerat sig enormt i de båda huvudpersonerna i #planebae och många vill veta hur det gått. Har de bestämt träff? Är det något på g? Folk är mer engagerade i #planebae än i det senaste avsnittet av ”keeping up with the Kardashian” och många tittar kanske på detta som någonting gulligt, romantiskt och underhållande, precis som en dokusåpa.
Skillnaden är att de båda huvudpersonerna i #planebae är två privatpersoner som utan vetskap fotograferats, filmats, insinuerats kring och exponerats på sociala medier inför miljontals människor utan att ha givit sitt samtycke, och ett nytt internetdrama var fött.

Sedan dess har föjande hänt.
Mannen har solat sig i sitt nyvunna kändisskap och har till och med lagt till ✈ Newly nicknamed “Plane Bae” ? på Instagram. Han verkar kort och gott njuta av situationen.
Kvinnan -som gjort sitt bästa för att förbli anonym –  har däremot fått stänga ner alla sina sociala medierkonton efter att ha fått ta emot mängder av rasistiska påhopp och kränkande kommentarer om att hon är en slampa som säkerligen gav mannen en avsugning på flygplanstoaletten eftersom han spätt på ryktena med kommentarer som ”en gentleman avslöjar aldrig någonting” mm på Instagram.
Som vanligt är mannen en hingst medan kvinnan är en hora, oavsett vad som hänt mellan dem.

Kvinnan gjorde slutligen ett uttalande via en advokat:

”Jag är en ung professionell kvinna. Den 2 juli tog jag ett flyg från New York till Dallas. Utan min vetskap eller samtycke fotograferade andra passagerare mig och spelade in min konversation med personen bredvid mig. De lade upp bilder och inspelningar på sociala medier och spekulerade kränkande om mitt privata beteende.

”Sedan dess har min personliga information spridits på nätet. Främlingar diskuterade offentligt mitt privatliv baserat på denna  falska information. Jag har blivit trakasserad, skammad, förolämpad och kränkt. Främmande män har letat upp mig både på nätet men också i verkliga livet.

”Jag bad inte om och sökte inte denna uppmärksamhet. #PlaneBae är inte romantik – det är en varnande historia om digital integritet, etik och samtycke.

”Vänligen fortsätt att respektera min integritet och min önskan att förbli anonym.”

Kvinnan som startade det hela har efter många om och men bett om ursäkt och tagit ner sin twitter-tråd, men inte förrän hon både letat efter partners till en långfilm och sökt arbete på den digitala sidan Buzzfeed.
Ja, hon har kanske tagit ner originaltråden, men den finns fortfarande ÖVERALLT på nätet och så länge den manliga deltagaren fortsätter sola sig i kändisskapet som #planebae” så kommer kvinnan fortsätta vara intressant att söka upp.

Var går egentligen gränsen för vad man får göra mot andra människor på sociala medier?
Bara för att du KAN filma och publicera näst intill ALLT på sociala medier så betyder det inte att du ska göra det.
Ibland är det ett fantastiskt hjälpmedel för att bevisa att orättvisor ägt rum – som exempelvis då när en passagerare släpades av ett Unitedplan – men någonstans måste man ändå dra gränsen.

Vad tycker ni själva om #planebae?

46 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Folk har tappat det helt. Fy fan

    Tycker verkligen att det är över gränsen att visa folks ansikten och tala om dem på sociala medier utan deras medgivande. Förstår inte alls hur de som filmade tänkte. Är ju en sak om de bara berättat att det hänt via twitter som många andra gör, där personerna förblir anonyma – varför ska deras ansikten visas? Folk är rädda för Big Brother-samhället men tvekar inte över att filma andra människor och basunera ut deras eventuella kärlekshistoria på nätet.
    Att kvinnan får ta emot skit medan mannen är hingst är tyvärr inte överraskande…

      Ja, har folk inga spärrar alls? Skulle aldrig kunna med att posta andras ansikten på sociala medier.

    Helt idiotiskt av dem att lägga ut detta från första början.
    Snacka om att inte ha något liv!

    Fy fan vad hemskt. Och ännu en gång ett tydligt bevis på att det är enorm skillnad på män och kvinnor som vill ha sex (eller uppenbarligen bara flirta….). Finns inte ord.

    sjukaste jag läst… idag.

    Jag blir helt förstummad och förbannad över bristen på empati och på integritet som paret, som filmade, visar. Och att mannen skulle vara smickrad var väl ingen konstighet… Stackars arma kvinna.
    IDIOTER!

    På alla sätt oacceptabelt. Vet inte hur lagarna ser ut gällande detta i USA, men det borde ju gå att anmäla? Och så sexismen då, har inte ens ord för det. Misogyna fanskap.

      Sexismen OCH rasismen.

        Vad missar jag? Jag har inte hört talas om eller läst om detta mer än vad som står här och jag ser att kvinnan kränks och skambeläggs i egenskap av att hon är kvinna, men inte att nån blir det pga etniskt ursprung? I så fall är det givetvis precis lika illa.

          Ja, hon utsattes för rasism på sina sociala medier innan hon tog bort dem.

            Ah okej. Då gör jag ett tillägg då: misogyna och rasistiska fanskap.

    Lite kul kan jag tycka att det är men då är jag ju inte själv inblandad. Hade det varit jag som hade blivit utsatt hade det inte varit lika kul.

    Du undrar var man drar gränsen. Jag är ateist men tänker ändå att man kan dra någon slags parallell till ”gör mot andra som du själv vill bli behandlad” – typ (kan inte harangen ordagrant). Hade jag blivit filmad i alla situationer som förekommit i mitt liv hade jag nog haft problem – både med arbetsgivare, familj och vänner. Ingen är perfekt men dom som väljer att njuta av livet och ta tillvara på de roliga stunder vi får – ja dom tror jag är lyckligare än andra. Slutsats; Sluta för fanken att lägga er i och dokumentera vad andra håller på med. Ni som filmar er själva hela tiden och lägger ut för att ni vill vara ”kända” (typ lr nåt). Gör det men låt bli andra personer som har valt en annan linje.

    Lite som Mr Cool-fallet. När förnuftet sviker så är det dags för andra att säga ifrån. Lagstiftare eller lynchmobb eller folk i allmänhet med någorlunda sunda värderingar.

      Precis, och vad man gör på fritiden har inget att göra med ens jobb. Det är två skilda saker och ska inte läggas in i samma fack.

      Jag kanske super som ett jävla svin på helgerna, beter mot som ett arsle mot alla jag möter på fyllan men är ändå ett av företagets mest reko och duktiga anställda. Ett anonymt mms till chefen där jag nakenjuckar med en palm i fyllan och villan och skriker ALL MAKT ÅT TENGIL VÅR BEFRIARE kan ju bli lite pinsamt i lunchrummet och nästa möte. Nä, vad jag gör på min fritid har inte ett dugg med vad jag gör och hur jag är på jobbet och ska lämnas utanför.

        ” Ett anonymt mms till chefen där jag nakenjuckar med en palm i fyllan och villan och skriker ALL MAKT ÅT TENGIL VÅR BEFRIARE” hahaha, tack för dagens gapskratt! Huuur kommer du ens på en sådan formulering!? Haha, förstår du vilka bilder man får på näthinnan…

          Hahahahaha det var lite roligt faktiskt ? Varsågod för skrattet, ha en bra dag och ta det lugnt med palmerna ifall att!

            Haha! Tack själv! Det låter ju som man aldrig har en tråkig stund på dina fester i alla fall 🙂

        ??? Bilderna jag ser framför mig av den beskrivningen…

          Hahahaha ???

    Fy fan stackars kvinna. Är väl för tusan bara logiskt att resa sig upp och gå på toa samtidigt som den andra man sitter brevid när man inträngd på en liten flygplansrad.

    här några tweets ner kan man läsa ”försvaret” från kvinnan som la upp hela skiten: https://twitter.com/roseybeeme

    Hon borde gå till sak mot idioten Blair pga ärekränkning och uthängning på nätet.

    Fel, fel, feeel. Man filmar/fotar inte personer som inte gett sitt medgivande. Punkt. Att sedan ta det snäppet längre och dessutom publicera det på Internet är bara fullkomligt respektlöst. Vi har ett flertal gånger haft denna diskussion uppe på min arbetsplats, då de yngre kollegorna (runt 20-21) fotar och filmar hejvilt medan jag (tant på 33) tycker att det är helt otänkbart och att försvarstalet ”men jag lägger det bara på snap/instastory – det försvinner” är värt noll, eftersom det dels går fint att skärmdumpa även där, dels är respektlöst från första början att lägga upp någon som inte är med på det. Jag bryr mig inte ett dugg om att det ”bara” läggs upp för några sekunders visning, det ska inte läggas upp över huvud taget.
    Folk lever med skyddade personuppgifter, att lägga upp bilder/film på främlingar kan vara ödesdigert för dessa!
    Men jag undrar lite om det här är en generationsfråga eller en fråga om tiden vi lever i? Spontant vill jag säga ”det är ungdomen som beter sig såhär”, men tänker sedan på ett antal av våra ”äldre” bloggare som också lägger upp bilder och filmer oavsett vem som råkar vara med på dessa…
    Har integriteten helt fått ge vika i förmån för fler träffar på Internet? Det börjar onekligen kännas så…

      Samma som med pipen från Jocke och Jonna att de inte får filma sin förlossning. Hallå, de är ju inte ensamma i lokalen? Nåt pucko svarade mig på aftonbladets facebooksida att man kan ju faktist blurra ansikten, om jag nu inte visste det. Jaha, och det kan man lita på? Plus att det finns många som känner sig extremt obekväma när det kommer fram kameror.

      Nä, behövs skärpning vad gäller regler för filming och fotografering som sen ska läggas upp. Allt måste inte dokumenteras hela tiden.

        Ni måste skilja på rätten att dokumentera och rätten till att publicera.

        Lätta regler vid dokumentation, i princip allt får dokumenteras (så länge det inte är skyddsobjekt eller kameraövervakning utan tillstånd av länsstyrelsen).
        Hårda regler på publicering, att antingen det är av allmänt intresse (se järnrörsskandalen som publicerades av alla tidningar utan tillstånd av personerna på filmen) eller godkänt av personen ifråga.

        Självklart får Jocke o Jonna filma så länge inte sjukhuset är ett skyddsobjekt med fotoförbud av den anledningen. Ingen i vården får säga nej, regionens regler är mer riktlinjer medans din rätt att dokumentera din kontakt med vården är väldigt viktig. Det är din frihet att ha möjligheten att visa vad du blivit utsatt för.

        Utsätts du för felbehandling, fel råd, oetiska läkare etc, så tycker du att du inte ska ha rätten att dokumentera nästa möte ifall du vill det?

        Det är publiceringen vi ska prata om, så länge personerna inte är identifierbara (kan krävas mer än att bara blurra ansikten och förställa röster etc) så är även det okej.

        Jag tycker att denna publicering inlägget handlar om var allt annat än okej, och de som laddade upp dem borde få stå till svars. Nu vet jag inte vilket land mediet ligger i juridiskt och kan därför inte svara på det var lovligt eller ej.
        Ovanstående om rätten till dokumentation hanterar svenska regler.

      Det är ju också möjligt att filma/fota med en annan mobil/platta om en person verkligen vill sprida en snap eller story t.ex… Men så undrar jag om det inte är så också att #dagens ungdom är lite mer ego? Typ… ”det är inte mitt problem om ditt ansikte sprids” fast det är de som filmar. Har sett hur många exempel som helst på folk som filmar och fotar människor de tycker är fula, dåliga eller som har fula kläder eller något och sen ska det skrattas åt det… kungsexemplet är väl den där youtubern som filmade ett lik i nån skog i Japan och skrattade åt det. Han kom med nån ursäkt sedan men han valde ju liksom ändå att lägga ut filmer? Är som att allt har blivit ok om det har det minsta sensationsvärde…

    Spana in Jon Olssons nyaste video, house tour I deras nya hus. Helt sjukt fint ställe men det låter som väldigt mycket är sponsrat. Det säger eller skriver de dock inget om! Måste man inte markera reklam på YouTube? Janni linkar även videon i sin blogg utan att skriva om vad som är sponsrat.

    Fullkomligt sinnessjukt. Så totalt respektlöst.

    Det här är precis det jag avskyr med sociala medier. Folk har verkligen helt tappat greppet om personlig integritet… jag tänker ofta på det när jag ser influencers, kändisar etc. lägga upp filmer och bilder på andra människor på sina sociala medier med tusentals följare. Allt från ’haha, titta på den här människan’ till bilder från badplatser och till synes harmlösa bilder på tex. en uteservering full av människor. För mig är det fullständigt obegripligt att öht fota en okänd människa, än mindre att lägga ut det på internet för alla att se. Det skrämmer mig att dagens barn och unga växer upp i en värld där det är helt normalt.

    Känns ändå som USA är lite efter gällande integritet och sociala medier? Läst om hur föräldrar lägger upp videos på hur de straffar sina barn mm.
    Sjukt iaf. Hoppas det blir mer och mer en revolution mot sånt här och saker som vädras offentligt som ej sig bör.

    Alltså de kvinnor som faktiskt vågar visa, uttrycka och stå för åsikter på nätet … ni är så sjukt mycket modigare än jag någonsin varit. Jätteofta stöter jag på tveksamma grejer på nätet, eller företeelser i världen, där jag skulle vilja säga min mening. Men jag vågar inte. Jag vågar inte pga att jag vet att världen är full med sådana här jubelidioter som skammar, kränker, förminskar och är allmänt vidriga mot (jo oftare) kvinnor som vågar ta plats eller göra något alls. Men jag kan inte se hur jag någonsin skulle kunna säga min mening utan att vara åtminstone lite dold när folk får den här mängden skit för att bara existera. Fy fan.

      Därför jag periodvis kommenterar anonymt härinne och periodvis inte, orkar inte ta förminskningen eller dryga/elaka svar som mig själv varje gång.

    Det här låter som ett Black Mirror avsnitt, med tanke på konsekvenserna av det.. Fy vad sjukt och obehagligt!

    Nej men gud…
    Kolla in detta haha det mittersta
    https://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2018/07/15/svart-historia/

      vad var det som var ”nej men gud”?

        Ja det som inlägget här uppe handlar om, att de blev filmade och allt det. Obehagligt. Inlägget jag länkade till var det lite som var kul tyckte jag.

          hittar inte det som var kul…kan du berätta ist f att skicka Elaines blogg. Vill du dela med dig i det roliga?

    Känns som Black Mirror. Tycker vissa människor är rent utsagt dumma i huvudet. Jag var på spa och hade duschat och skulle byta om. In i omklädningsrummet kommer det in en möhippa. De börjar filma bruden medan jag står ca 1,5 meter bort och är naken. Jag sa inte till då jag heller inte vill att min tillsägelse ska förevigas. Hur korkad och oförskämd är man inte när man börjar filma i ett omklädningsrum? ??

      Detta!! Jag började nytt jobb, inom vården, nyligen och har varit rätt förvånad över hur de anställda beter sig i omklädningsrummet. många lämnar dörren vidöppen t.ex. och fine, de kanske inte bryr sig om manliga kollegor ser deras arslen men man kan väl stänga ner det är flera personer i omklädningsrummet iaf?! En kollega hade med sig sin cirka 12 åriga son på jobbet och då stod han med i omklädningsrummet. Och det konstigaste var en kvinna som hade VIDEOSAMTAL med sin son! Jag uppfattade inte åldern på honom men man har väl inte videosamtal med någon i ett omklädningsrum?! Gillar mitt nya jobb men tycker folk är otroligt gränslösa i omklädningsrummet.

    Jag läste hela händelseförloppen för en tid sedan och insåg hur förbannad och nedvärderad man skulle känna sig om någon dokumenterat och insinuerat massa saker om ens privatliv. Att sedan lägga ut skiten på twitter dessutom?! Folk har verkligen inget vett längre..

    såg inlägget o tyckte det var bedrövligt o fånigt av henne att filma deras privata sfär. Nä fy fan vilken kränkning av personlig integritet.

    Jag vet inte om människor blir mer och mer korkade eller om vi blir mer och mer medvetna om det… Hemskt gjort är det i alla fall!

      Jag undrar också precis det. Senast idag när Elon Musks uttalande om ”pedo” ang en av dykarna i Thailand.

    SÅ JÄVLA INTE OKEJ!!!! Hade blivit rasande om jag var den filmade kvinnan. Att folk vill dela sina liv hej vilt på sociala medier är deras ensak men att dela bilder och videos på någon som INTE har bett om det är HELT oacceptabelt och borde ses som ett brott mot människans integritet. Det ska vara frivilligt. Fyfan vad hemskt. Tycker så synd om kvinnan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.