Revecca och Fiona pudlar och ber om ursäkt på Twitter

Och ingen annan reagerade heller?

Det är lite som när Locums – en av Sveriges största fastighetsförvaltare – skickade ut ett ”julkort” som tog sig hela vägen från idé till publicerad tidningsannons i Dagens Nyheter utan att någon sträckte upp handen och sa ”Vänta lite nu…är det här en så bra idé verkligen”?
Kanske var det ingen runt bordet som kunde annat än klassisk skolengelska?

Tack för tips!

151 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur många homosexuella har inte kommunismen haft ihjäl? Nej viktigare att vara vänster än att tänka själv! Fy fan!

      Fast alltså nu måste du ju petat upp köttbullen för högt upp i näsan va?

      Att vara vänster är inte riktigt samma sak som att vara kommunist. Ge dig.

        Är man höger så är man nazist då också.

        it’s ok when we do it…

    När kommer inlägget där Bellas fd anställda talar ut…?

      Just det ?

      Eller kommer det bara rinna ut i sanden Camcam?…. ?

    Tyvärr så kan detta ses som ett ordentligt PR-stunt. Jag kan tycka att man över huvudtaget inte kan ta på sig en sån tröja, på scen eller till parken utan att den står för vad den står för. Nu lyssnar jag inte på R & F så jag vet inte om de är typerna som hade kunnat tycka att ”all publicitet är bra publicitet” men galet blev det!

    Hur i hela friden tänker man då man tar på sig en tröja med hammaren och skäran över huvud taget? Som att någon skulle ta på sig en tröja med hakkors och bara ”ojj, förlåt jag tänkte inte”. Hur kan man ens ha en sån tröja i garderoben? Har någon valt den och tyckt att ojj den var snygg? Verkligen? Kan folk inte tänka längre?

      För många år sedan sålde JC en axelremsväska med hammaren och skäran på. Jag, som då rebellisk tonårig, ifrågasatte butiksbiträdet (stackarn..) om varför de sympatiserar med folkmord. Men seriöst, folk kommer ju köpa sånt för att ”JC är en cool affär”. Lika gärna som H&M säljer tröjor med Metallica på och tjejer ba ”hatar hårdrock, men kolla min coola tröja!”.

        Sjukt. Att en väska med hammaren och skäran ens kommit till JCs sortiment? Hur kan något sådant hända? Kan folk faktiskt vara så oallmänbildade att de tror det är ok? Man skäms ju.

          Under tidigt 90-tal var kommunistnostalgi högsta mode. Muren hade fallit, USSR föll, massa gamla militärkläder och prylar såldes som souvenirer i Tyskland och Fd Sovjet. De flesta ungdomsbutiker hängde på och sålde egendesignade kläder med hammaren och skäran och andra kommunistsymboler. U2 gav ut Zooropa och hade DDR bilar som dekor på turnén. Kommunismen var helt död, trodde man, och man kunde vara lite nostalgisk.

            Intressant. Jag besökte en memorial park utanför Budapest dit de samlat en massa gamla kommuniststatyer från centrum efter järnridåns fall och där hade de också en presentshop med gamla kommunistprylar. Funderade på att köpa en cd med kommunistkamplåtar men gjorde det inte.. Tycker dock ändå det är en skillnad på att köpa något som souvenir och att öppet gå omkring med en tröja med hammaren och skäran på. Köpte själv vykort med Putin på som en rolig grej då jag besökte Ryssland för det fanns verkligen produkter med honom på ÖVERALLT men jag skulle ju aldrig ha en tröja med Putin på offentligt.

            Tack för allmänbildningsinjektionen! ☺️ Det förklarar verkligen varför jag inte heller haft speciellt negativa kopplingar till symbolen. I min tidiga ungdom flöt de ihop alla de där trycken, Che Guevara, sovjet etc. De fanns liksom lite här och där i olika sammanhang

            Nu var det dock typ 2003-2004 kanske, så vill inte påstå att det var modernt då direkt.. Vem vet hur de tänkte egentligen ?

      Fast svastikor har inte nazister någon jävla ensamrätt på.
      Det förekommer i flera kulturer.

      Jag har ett smycke med en svastika och det är så synd att folk och såna som dig förknippar det med nazismen.
      #reclaimtheswastika

        Det har du rätt i och ja det är tråkigt att någon tar en symbol och gör så att den förknippas med något hemskt. Dock kan svastikan ha lite olika utformningar så i det här fallet tänker jag mest på den utformningen som nazisterna använde. I och med att den här tröjan var i Sovjets flaggfärger dessutom skulle motsvarande tröja med nazisthakkorset vara den svarta svastikan med vit cirkel runt och röd bakgrund.

    Fort, pumpa ut lite inlägg så kritiken hamnar långt ner så du slipper erkänna att du hade fel ang. källan

      men ge dig

      Du börjar bli rätt tjatig. Jag tror Camcam skiter fullständigt i vad du tycker. Jag med BTW.

      Tänkte med på det, nu kommer det inlägg i en rask takt efter att hon gjort bort sig och fått kritik.

        Va? På vilket sätt har hon gjort bort sig?

          Har du läst hennes svar på kommentarerna under de senaste Bella-inläggen?

          Camilla spårar ur deluxe!

          Hon skrev att Blondinbella ser ner på sina läsare och är nedlåtande när hon sedan själv i nästa sekund skriver nedlåtande mot sina läsare.

        Många inlägg efter varandra för att begrava misstagen.

          Nä, de kommer med samma tidsintervall som alltid – give and take. ?

      Fast vi som gillar att läsa bloggen tycker att det är ganska trevligt att det kommer nya inlägg. Det är lite därför jag läser bloggen.

      Lol, hur länge ska man vänta med att posta inlägg så att det inte ses som en cover up? 😛

    Sindys story på insta… Kevin ger mig riktigt vidriga vibbar. Vad obehaglig han verkar.

    Sverige i ett nötskal! Alla ropar rasister och nazister till höger och vänster men kommunismen får väldigt sällan den kritik den ska ha och har på någon konstig vänster (haha) blivit ”rumsren”… Blir så trött på detta…

    6 miljoner människor dog i nazisternas koncentrationsläger, 60 miljoner människor dog i Gullag..

      o kommunismen frodas i Sverige, men de gömmer sig bakom röda rosor.

        Och människor fortsätter dö som flugor

        nä där gömmer den sig verkligen inte! exakt vad som sossarna gör skulle du säga är kommunistiskt?

          det får du ta reda på själv, jag är inte camcam som ger gratis information.

          Skulle inte säga att sossarna är kommunistiska, de är socialistiska. Men Vänsterpartiet hade senast ”problem” med Lars Ohly som var väldigt skev i sitt avståndstagande från kommunismen.

          Det var egentligen först när Gudrun Schyman blev partiledare som man öppet gick ut och ändrade partinamn och tog bort komunism från namnet. Lars Ohly var då motståndare mot detta. Han var för mindre än 10 år sedan partiledare för V.

          V är precis lika skevt som SD, olika sidor av samma mynt bara. AFA och NMR är också olika sidor av samma mynt, men typiskt Sverige så rapporteras det extremt sällan om AFA och desto mer om NMR – trots att AFA utgör ett större hot mot den svenska demokratin!

            ??

            Varken V eller S är kommunister idag utan V är socialister Medan s inte ens är det.

            Angående ditt påstående om AFA och NMR så var det det fånigaste jag läst. Svenska nazister har rätt många mord på sitt samvete. AFA har noll. De som begår mest våldsbrott i sverige utifrån politisk övertygelse är med extremt stor marginal nazisterna.

        Kommunismen frodas väl ändå inte i Sverige idag? På 70-talet ja men idag nej.

      Mnja…din kommentar om Förintelsen och Gulag är extremt förenklade. I Gulaglägren dog ”bara” ca 1,5 miljoner människor (ca 14 miljoner tros ha skickats till dem).

      Jag tror du menar att kommunismen lett till att totalt ca 60 miljoner människor dött men jag vet inte hur du kom fram till den siffran? Kommunismen i Sovjet hade ca 75 år på sig att förfölja och mörda oliktänkande. Men räknar man in kommunismen i andra länder så blir det ännu större räkneexempel. Sen vet jag inte om du räknat in alla soldater som dog under de krig Sovjet och övriga kommunistländer varit inblandade i?

      Och Förintelsens smalast definition inbegriper bara folkmordet på judar, de var ca 6 miljoner. Med en bredare definition inbegriper det också alla andra som nazisterna ansåg skulle utrotas (homosexuella, utvecklingsstörda, romer, psykiskt sjuka, socialdemokrater, kommunister, oliktänkande osv osv. Siffran varierar men mellan 11 & 17 miljoner människor brukar man säga dog i Förintelsen. Lägger man sedan till civila dödsoffer i andra världskriget så stiger siffran över nazismens dödsoffer. De har dock mycket mindre tid på sig än kommunismen, Hitler tog makten 1933 och begick självmord 1945.

        Hmm, 1,5 miljoner döda i gulagerna är nog extrem underdrift. Problemet där är ju att mörkertalet är väldigt stort då det hållit på så länge. Men man har kommit fram till på senare år att det måste ha rört sig om tiotals miljoner. Och ja, det är klart att talet blir större då det hållit på en längre tid än nazisterna, fick lära mig tidigare i år att krigsfångar efter andra världskriget ännu frisläppts från de ryska lägrena på 2000-talet så ja, det har hållit på länge.

        Okej, mitt påstående var troligtvis inte det mest välgrundade. Dock är spannet som uppges av olika källor 4 miljoner till 70 miljoner döda exkluderat militära dödsoffer så som soldater. Detta är endast under Stalins styre 1924-1953.

        Dock var det inte huvudsaken i argumentet, poängen i det hela är att svenska medier och svensk historieundervisning tenderar att se slappt på vänsterns brott mot mänskliga rättigheter och följderna av kommunism och stalinism. Jag upplever det också som att det finns stora brister i kunskap om ideologierna – socialism är inte kommunism, konservatism är inte facism osv.

        Jag tycket Rebecca och Fionas agerande är lika illa som om de stått där med svastikan eller nationalsocialisters partisymboler. Att ett generellt fåtal reagerar är skamligt och farligt. V och SD är mer lika än olika i mitt tycke. Kommunism eller nazism är för mig exakt lika fruktansvärt – den ena dödar och förtrycker pga olika politiska åsikter och en vilja om bättre liv, den andra förtrycker och dödar pga olika religösa uppfattningar och fysiska förutsättningar.

        Tror jag framfört min åsikt och ja, detta en punkt som jag tycker är lite för rolig att disskutera.

    Revecca?

    Jag håller inte alls med om att det är som julkortet. Julkortet blev lite småroligt med en (snuskig) ordvits. Hammaren och skäran representerar en diktatur som förtrycker och dödar oliktänkande. Det är inte samma alls.

      Nej det är inte samma sak, men tror det Camilla syftade på var likheten i att ”någon borde sett det och sagt något”

        Jag står fast vid att det är en dålig jämförelse oavsett.

          Du missar verkligen poängen med det.

            Nej. Jag förstår poängen. Jag tycker bara inte det borde användas som jämförelse. Varför är det så att vissa alltid måste använda ”du missar poängen” när man inte håller med om själva poängen? Att jag inte håller med dig betyder inte att jag inte förstår.

    Varför tog hon på sig den från början? Kan hon ha haft någon intention att stötta Pussy Riot på något konstigt sätt? Men att allt blev fel…? Ingen av tjejerna känns så dum att de planlöst skulle sätta på sig denna typ av tröja utan att ha en tanke, om än kanske inte helt igenomtänkt tanke..

      de två är ju kommunister men ”glömde” väl vad kommunismen gjort mot homosexuella bland annat (eller så visste hon precis vad hon gjorde).. att de ens blev inbjudna att sjunga på pride är mycket märkligt.

    Tyvärr det som spontant dyker upp när jag läser smeknamnet CamCam, kan inte vara den enda som gör den kopplingen men antar att det är meningen. Har nyligen börjat läsa bloggen så vet tyvärr inte hur det smeknamnet kom till.

      Läsarna kom på det. Likadant för hennes mamma.

        Aha! Jag förstår.

      Vadå vad är det för koppling du gör då? Vad är det som spontant dyker upp??

        CumCum, gissar jag.

          Precis det är kopplingen jag gör, men jag visste inte bakgrunden som sagt.

    Fast det var väl en konstig jämförelse? Hade du dragit samma lama jämförelse om de hade haft nazitecken på tröjorn? Och inte nog med att de stödjer utrensning och folkmord, de har satt ihop en outfit som visar att man kan promota det OCH se cool ut.

    De har varit urspårade länge med sina uppmaningar till våld så det här är helt i linje med vad de tycker. Dock pudlar de iom att de inte fått tillräckligt stöd och det skadar ju deras business.

      Vadå, har de uppmanat till våld? I linje med vad de tycker?? Gillar de Sovjet/Ryssland och vad Ryssland står i fråga om homosexualitet tror du?

    Allt för ovanligt i vår samtid att någon erkänner att de gjort fel och ber om ursäkt utan undanflykter. Klantigt och obegripligt av R o F i första skedet men bra svar på reaktionerna.

      Väldigt ovanlig att ursäkten inte heller innehåller ”om någon tagit illa vid sig”. ??

    Asså de är ju här de märks hur lite människor kan om historia egentligen…vilket är otroligt sorgligt då det är genom historia vi lär oss av våra misstag.
    Men icke, icke här kör vi på kommunist tröja och fattar inte va fan man håller på med.
    Kommunisterna världen över genom historien har så äckligt mycket blod på sina händer, vidrigt hur många man tagit livet av i kommunistens namn.
    Kommunismen frodas i Sverige men de vi skriker högst om är nazister o rasister men krasst sätt så har kommunismen tagit livet av fler än nazisterna.
    Nå väl hon kanske borde tänkt steget längre innan hon tog på sig den där äckliga tröjan. Hur pantad får man va egentligen

      Kommunism har dock inte som ideologi att göra skilllnad på folk pga ras etc. Så att kommunism har visat sig fungera dåligt i praktiken och nog är svårt att kombinera med någon större tolerans för olikheter och oliktänkande, ursäktar inte nazismens illgärningar eller att rasism i allmänhet. Själv föredrar jag att slippa både rasism och kommunism i samhället.

    Kan någon snäll själ förklara kort vad kommunism är och innebär. Jag har googlat men inte fan blir jag klokare.

    När jag gör valkompasserna får jag alltid, utan inbördes ordning, V, S och MP högst. Har läst att i grunden var V kommunistiskt – är de det än idag?

    Tack på förhand 🙂

      Från Wikipedia: Kommunism (från franskan: communisme och ytterst av latin: communis, gemensam) är en grupp närbesläktade idéer om att produktionsmedlen i ett samhälle bör vara gemensamt ägda.

      Så kort sagt och mycket förenklat innebär kommunism att alla samhällstjänster som vi nyttjar som sjukhus, skolor och produktionsmedel typ fabriker och liknande ska vara statligt ägt och finansieras av skatter. Kommunism supportar en planekonomi, till skillnad från marknadsekonomi som de flesta av västvärldens länder bygger på! 🙂 du kan googla typ planekonomi och kika på kommunism på Wikipedia om du vill läsa mer!

        Så utifrån den defileringen, vad har kummunism med lgbtq att göra?

          Defileringen?

            definitionen*

          Absolut ingenting, förutom att homosexuella levde under förtryck när Sovjet var kommunistiskt. Den unga generationen av svenska kommunister/socialister vill självklart inte förtrycka homosexuella. Denna händelse är bara en anledning för folk att trycka till vänstermänniskor. Kommunism och nazism är inte och kommer aldrig vara två sidor av samma mynt, så säger de som inte förstår ideologier. Sovjet vann andra världskriget åt resten av världen, utan dem hade 1900-talet och vär tid sett helt annorlunda ut.

            +1000

            Ja visst var Sovjet med och vann andra världskriget men de utsatte länderna de ockuperade med minst lika mycket förtryck, och under en mycket längre tid. Har under senaste år rest mycket i de forna öststaterna och försökt lära mig så mycket som möjligt i ämnet då jag anser man lär sig mer på plats än i skolbänken. Bland annat House of Terror i Budapest är ett jättebra museum som behandlar hur Ungern ockuperades först av nazisterna och sedan av kommunisterna. Rekommenderas till alla som har möjlughet att besöka det!

              Så går det till i krig. Sovjet var inte ”mer och vann”, de vann. Utan dem hade nazityskland segrat.

                Det var de allierade som vann, inte Sovjet ensamt. Vi vet inte hur det hade gått utan Sovjet. Kanske hade USA släppt sina första atombomber i Tyskland istället för Japan?

                  Slå upp hur många tyska soldater som dog på östfronten vs västfronten säger jag bara…

                  Ja alltså de samarbetade ju mot en gemensam fiende, ingen av dem hade knappast klarat de ensam. Sedan är det naturligt att fler tyskar dog på östfronten eftersom Tyskland trotsade Molotov-Ribbentrop-pakten och försökte ta sig mer österut. De mobiliserade fler trupper dit så då är det klart fler dör där också. Vinst mäts inte i vem som dödar mest…

                  Men om du vill fortsätta slå upp vem som dödade mest så kan du slå upp hur många ryssar finnarna dödade jämfört med hur många finnar ryssarna dödade :’)

                  (Finland vann dock inte förstås)

      Om man fortsätter läsa på den där samma wikipediasida så ser man att det finns olika läror om vad som riktigt är kommunism, Karl Marx kom fram med marxisismen och myntade både begreppen socialism och kommunism, Lenin utvecklade sedan Marx teorier vilket blev kallat Lenin-marxisism och han började sedan kalla sin version Kommunism och i den ingick revolution – med våld. Marx tog själv avstånd från revolution innan han dog. Så kommunismen är olika extrema beroende på vem man frågar men de flesta kopplar iihop det med Lenin-marxisismen och Sovjetunionens tolkning av den.

      Kopplingen till HBTQ i detta fall är väl främst för att det är Sovjets flagga och den symboliserar alltså diktatur etc och de brhandlade HBTQ- personer illa och dödade vad man vet om 60 miljoner människor i sina fångläger. De flesta för att de var oliktänkande.

        Tack för ditt svar Ida, då förstår jag resonemanget lite bättre!

    Jättekonstig jämförelse.

    Kan någon snäll själ förklara vad kommunism är och innebär? Att googla funkar inte, blir inte klokare av det.

      Kommunsimen som ideologi handlar om att uppnå ett klass- och statslöst samhälle genom gemensamt ägande. ”Av var och en efter hans förmåga, åt var och en efter hans behov”.

        Men som aldrig fungerat i praktiken då det alltid lett till arbetsläger, folkmord, förföljelse osv

          Förutom i Sverige då, där SOCIALISTISKA socialdemokraterna skapat ett av världens absolut bästa länder att leva i. Säga vad man vill om dem idag och genom historien, men det är deras SOCIALISTISKA gärning som skapat vår levnadsstandard.

            Socialdemokrati och kommunism är två totalt olika ideologier. Båda bottnar i socialism men det är verkligen inte samma sak.

            Alltså snacka om att blanda äpplen och hästar…

    Jag tror ju inte att hon menade att ha tröjan på som en skymf mot hbtq-personer – jag tror hon tänkte tvärtom, att Ryssland också borde vara mer öppensinniga när det gäller homosexualitet och Pride, en önskan om det, att Ryssland ska vara öppna och toleranta. Så tror jag hon menade och tänkte.

      Ja lite som nån som uppträder framför judar med ett nazikors. ? smart tänkt.

      De va nog de knäppaste jag hört. Varför hade hon ingen rysk flagga isf?

    Jag är snart 30 och hade ingen aning om vad hammaren och skäran var fram till detta inlägg..

      Vet inte heller varför vi har två näsborrar och inte bara ett stort hål?

        För att om den ena täpps igen så har du ett annat som fungerar. Sen andas vi bara med en näsborre i taget, de byter av varandra. Det är därför en nästäppa helt plötsligt kan släppa, men egentligen aktiveras bara den andra otäppta näsborren.

          Tack!!

          Men hur funkar det? Är det typ varannan?

            Ja varannan ca var tredje timme, näscykeln kallas den. Ganska intressant om du känner för att googla lite:)

              Testa att andas genom att hålla för ena näsborren och byt sen, då märker du vilken du använder just nu.

                Omg varför lär jag mig det här först nu vid 29 års ålder?!

          Nääe, nu kan jag inte sluta tänka på detta! Just nu är det höger som är aktiv, haha…

        Hahahahaha! Försöker föreställa mig hur det hade sett ut om vi bara hade ett stort hål istället?

          Tänker mig de där rosa figurerna i Mario som skjuter ut gröna ärtor (?) på en hela tiden genom sin håliga nos ?

      Pinsamt.

        Ja kanske det..

      Är Sveriges skolsystem verkligen så dåligt? Är från Finland och det är en fördom här mot Sverige men…verkligen? Så här illa? Jag hoppas du bara är ett undantag. Pinsamt var ordet.

        Kanske är Sveriges skolsystem helt värdelöst. Men dra inte den slutsatsen på en person, som inte har koll på en symbol. Glömma eller missa eller vara ointresserad och inte ta in, det kan hända exakt alla, oavsett skolsystem. 🙂

          Självklart förstår jag att alla inte är lika oallmänbildade 🙂 förlåt om det blev oklart!

            Snygg härskarteknik förresten! ???

              Så du har provat ett nytt nick utan länk till bloggen? Bra!

                *gråter saltiga tårar för att du menar att jag är Catrin (gissar jag?)* där fick du mig allt ? Nu har du sabbat hela veckans humör för mig.. Nåja, jag antar att jag kan jobba gråtandes också ?

        Kanske pinsamt, kanske är jag inte ensam. Här får vi nog inga svar iaf ??‍♀️

        Har en känsla av att det svenska skolsystemet är ganska dåligt. Det verkar som att Sverige förträngt hela sin tid som stormakt på grund av något märkligt komplex. Är också från Finland och har märkt att det är väldigt få svenskar t.ex. har koll på vår 600 år gemensamma historia. Tror att vi i Finland generellt har bättre koll på vår historia dels för att vi varit i två blodiga krig de senaste hundra åren (eller tre, beroende på hur man räknar), och dels för att vi har ett lillebrorskomplex och då är det ofta mera okej att vara stolt över sin historia och t.ex. fira sin självständighet. Känns som att ni svenskar mest lallar runt och bara ”vadå, krig?”. Lite karikerat kan man säga att vi finländare lider av någon sorts under dog- mentalitet medan ni helst verkar vilja glömma er stormaktstid och typ strukit det ur historieböckerna och därför kanske blivit lite historielösa. Bara en teori som kanske inte ska tas på alltför stort allvar. 🙂 Men kanske ni generellt borde bli bättre på att vara lite mera stolta och intresserade av ert land (obs, inte SD-stolta) så kanske ni också vågade närma er dess historia.

          Fast att dra slutsatsen att det svenska skolsystemet är dåligt för att vi inte bryr oss nämnvärt om vår historia? Många svenskar blir uppfostrade att inte vara patriotiska, det är en del av kulturen. Det betyder att vi inte kan något om historia? Jag kommer ihåg massor om vikingatiden, upplysningen i europa, första och andra världskriget, israel palestina konflikten, koreakriget, inbördeskriget i rwanda osv. Bara för att svenskar inte har koll på deras gemensamma historia med finland betyder det väl inte att vi inte kan något om historia? :p Jag minns svensk historia som ”inte mycket krig de senaste 200 åren, generellt en önskan om att vara neutrala, och tidigare var det bara en massa kungar som reste runt och krigade i europa. Lite byte fram och tillbaka generellt i norden och skandinavien”, kort sagt, inte jättespännande och inte något att vara nämnvärt stolt över :p

            Stolt eller inte, högst märkligt i mina ögon att inte kunna sitt eget lands historia. Tror som sagt var att det beror på en kollektiv skam över stormaktstiden och att det är lättare för länder som Finland och Estland att verkligen minnas och kunna sin historia då det finns mera sår i den. Det behöver inte likställas med att vara patriot eller något sådant dumt men omvärlden kan uppfatta en som lite obildad och världsfrånvänd. Hela Europa stod i sprillror efter två blodiga världskrig och allt det som hände påverkar oss än idag. Och att det finns folk i detta kommentarsfält som inte ens känner igen hammaren och skäran och påstår att den inte ens lärts ut tyder nog på att er historieundervisning borde satsas på lite mera.

              *men omvärlden kan uppfatta en som lite obildad och världsfrånvänd i fall man inte känner till sitt eget lands historia.

              I Finland må man kunna sin historia, men ser man till hur ni lever ligger ni långt efter mångkulturella Sverige. I programmet ”Mitt bröllop” såg man hur långt efter man låg, som på 80-90-talet i Sverige. Man har liksom stannat av…

            Att missa 600 år av sin gemensamma tid med Finland är väldigt historielöst och märkligt.

              Nu blev det lite konstigt formulerat detta men min poäng är att missa 600 år av historian är att inte riktigt kunna sin historia. Och kan man inte sin historia vet man heller inte varför saker är som de är idag.

                Som lärare i historia kan jag berätta att vi undervisar om Sveriges historia, stormaktstiden osv. All historieundervisning i åk 6 handlar enbart om Sveriges historia. Men eftersom det sker i årskurs 6, när eleverna är 11-12 år, tror jag påverkar att man minns det sämre senare i livet.

                Min helt egna tes är,att de som bestämmer kunskapsinnehållet i skolan, prioriterat att lägga världshistoria senare i grundskolan på grund utav att om man ”bara” går nio år i skolan är det viktigare att ha med sig ”de stora dragen i världshistorien”. För bättre allmänbildning i varför världen ser ut som den gör idag… Sveriges historia med Finland påverkar inte så många storpolitiska relationer längre…

      Hade knappt heller koll innan detta. Har sett symbolen tidigare men inte direkt vetat vad den står för. Är 27 om det spelar någon roll.

      Tror helt enkelt att i skolan fastnar vissa saker lättare än annat. Allt beror ju på vad man är intresserad av.

        Kan ju beror på att Sverige till ciss del ör småkommunistiskt, stor skillnad mot Finland. Undervisningen om kommunismen och dess offer läste jag först om i gymnasiet och då lite kort. Det var på 90- talet hoppas det är bättre idag.

          Vad jag har förstått så har det varit samma problem i Finland, med Sovjet som granne kan man inte bråka med dem utan vi måste tippa på tå runt dem i princip. Vilket är orsaken till att vi kunde ansöka om EU-medlemskap först efter Sovjets fall, och vi kunde också bli medlemmar i FN först på 50-talet, efter godjännande av Sovjet. Så det hysshades om vilken skada de gjort i skolböckerna här också fram tills att det var safe att gå ut med det.

          Och, ja, tyvärr har jag träffat en hel del svenskar med stora luckor i sin historiska allmänbildning. Blev klart för mig att våra skolsystem skiljer åt kraftigt då jag i gymnasiet deltog i ett utbytesprogram med en svensk gymnasieklass som gick ett samhällsprogram. De var med på en av våra historielektioner som handlade om kalla kriget och tjejen som satt bredvid mig viskade försiktigt åt mig ”ursäkta men.. Vad menar hon med öst och väst?” blev paff och trodde hon skämtade först men nej hon var allvarlig. Och detta var tredje årets gymnasiestuderande på ett samhällsprogram. År 2010. Dock har väl Sveriges pisa-resultat höjts lite efter det så förhoppningsvis har undervisningen blivit bättre idag!

      Läs historia människor. Historia borde vara det viktigaste ämnet i skolan då mänskligheten tenderar att upprepa den gång på gång ?

    OT: Messenger-hjälp!

    Jag har inte fb eller andra sociala appar, men installerade messenger efter lite grupptryck. Då dök det upp vinkningar från vårdnadshavare till gamla elever. Jag hittar dem inte som kontakter någonstans, tror jag raderat dem. Oerhört stressande, så jag avinstallerade genast appen. Men finns kontot kvar?

    Eller vet någon var jag kan få hjälp? Gogglar som en galning, men hittar inget jag fattar.

      Jag är också ny messengeranvändare så har inte fått koll på detta. Men jag tror att om de har kvar dig som kontakt i sin telefonbok, då pluppar det upp att ”en ny person från dina kontakter har anslutit”, typ. Oavsett om du har dem som kontakt eller inte. Sen kommer det också upp förslag på personer man kanske känner, så man kan ha nån gemensam bekant och hitta varandra den vägen, utan att aktivt söka eller ha varandras nummer. Typ lite så tror jag det hänger ihop.

        Ja just det, jag svarade alltså inte på en enda av dina frågor ? Tror att du kan ställa in i inställningar nånstans vilka som kan ”se” dig, så att du bara har dina kontakter.

        Tack, hoppas det är så!
        Jag är väldigt noga med att separera jobbet från privatlivet när det gäller elever och vårdnadshavare. Dels är det stressande att se dem dyka upp, dels får jag ju enligt gdpr inte ha kvar kontakterna.

        Såg dessutom att jag skrivit gogglat istället för googlat… Ett uttal jag försöker lära min mamma.

          Jag försöker lära mig att säga goggla istället. Har märkt att om man säger det tror folk att man är heeeeelt lost på internet mm och hjälper mig mer än gärna med mina problem. Quite nice ✌?

            Haha, bra strategi!

      Troligtvis finns deras mobilnr i din kontaktlista, och du måste tryckt i att messenger skulle synka med dina kontakter. Sen är det inte alls säkert vatten de vinkade till dig, messenger lägger alltid upp som förslag att du ska vinka till nya kontakter, det var kanske det du såg?

      Kontot försvinner inte bara för att du tar bort appen du måste deleata kontot också.

      Tycker messenger är en jättebra app, så ta fram den igen och testa att messa dina vänner ?

        Nej, det stod tydligt ”XX vinkar till dig” och en bock eller kryss beroende på vad jag vill göra med det. Känner att VARFÖR har man kvar sina barns gamla lärare sen 7 år tillbaka? Det är verkligen ingen jag vill få upp i mitt flöde. Jag har kollat och kontakterna är inte synkade och går jag in på kontakter eller personer på messengerappen så finns bara de få jag vill ha där.

        Vet att det finns en gruppmess, därav att jag skaffade appen idag, men hur kommer jag in i /lägger till den gruppen?

          Skicka ett meddelande till nån du vet är med i gruppen och kolla om de kan skicka en inbjudan till dig

    På riktigt, men Dashas pojkvän.. vad är det för jättebebis?! Såg precis hennes senaste vlog och han är ju bara så taskig och barnslig! Gnäller för allt, hånar henne och säger elaka saker. Fy fasen

      Nu har jag inte sett vloggen, men det förvånar mig utifrån vad hon skriver?! Hon verkar ju jättekär och lycklig och han verkar ha funnits där genom hennes mammas sjukdom osv… låter allt annat än barnsligt?? Säker på att det inte är nån humor som du inte delar? Ibland kan det ju vara så 🙂

        Det får man ju verkligen hoppas för hennes skull. Har bara fått det intrycket när jag sett honom. Men, som du säger kanske det är deras jargong? ?

    Du har stavfel i rubriken (om det inte var meningen för då ber jag om ursäkt)

    Men hammaren och skäran är väl mera bara en kommunistisk och inte explicit stalinistisk symbol? Och det är ju en extremt stor skillnad. Den är väl ett uttryck för förenandet av arbetarklassen och bondeklassen och för upplösandet av samhällsklasserna? Tycker att det är väldigt märkligt att folk jämför symbolen med ett hakkors. Kommunismen i sig har inget med Stalin och hans metoder att göra. Förstår inte riktigt parallellerna folk drar…

      Eller hur!

      Fast ibland blir symboler det som det har använts till även om det inte var den ursprungliga betydelsen. Det är samma med svastikan, dvs hakkorset. Tror ingen skułle trycka upp den på en t-shirt och hävda att det är för den ursprungliga betydelsen är solen och lycka, när den numera står för nazismen.

      I alla länder kommunismen tog makten blev det diktaturer där oliktänkande och hbtq var/är förbjudet.

      Så en symbols betydelse blir inte jämt vad den ursprungligen stod för.

        Förstår din poäng men tycker fortfarande inte man kan jämföra det med svastikan då den ideologi som den symboliserar står för att det finns lägre- och högrestående raser medan kommunismen som ideologi står för motsatsen, typ. Kommunismen som ideologi har inget att göra med vad Stalin gjorde med den. Det finns en massa ideologier som missbrukats av maktgalna, sjuka människor.

      Yes! Dessutom populariserades hammaren och skäran i samband med den andra ryska revolutionen 1917 och efterföljande inbördeskrig. Samtidigt införde Lenins regim lagar som dekriminaliserade homosexualitet, vilket stämde överens med vad kommunistiska partiet i andra delar av Europa då förespråkade. Dock fanns det fortfarande homofobiska strömningar inom partiet, men först under Stalin påbörjades den förföljelse som David Lindén påtalar. Samma Stalin som var allmänt kulturkonservativ, bröt med tidigare radikal sexualpolitik och har av vissa forskare kännetecknats som mer nationalist än kommunist rent ideologiskt. Såklart vill jag inte förminska förtrycket av LGBTQ-individer, men det är historielöst att påstå att kommunism = homofobi. Enligt samma måttstock borde liberala symboler provocera lika mycket pga vad Laboucheres lagstiftning hade för effekt i UK (tex för Oscar Wilde och Alan Turing). Rant over!

      Men nu var det inte bara hammaren och skäran utan specifikt Sovietunionens flagga. I mina ögon är det precis lika illa som att gå runt med en tröja med Nazitysklands flagga.

    Alltså det känns lite konstigt att Bianca i sin senaste vlogg visar upp Jannis nya kollektion med resväskor från Douchebags och säger tydligt i vloggen att det inte är reklam, men sen på hennes blogg så skriver hon att det är reklam i detta inlägg: http://biancaingrosso.se/2018/07/31/blandat-fran-gbg-sthlm/
    Hur funkar det egentligen? Jag menar det är ju reklam vilket som.

      Då skulle jag gissa att hon fått betalt för att göra blogginlägg medan till vloggen gör hon det bara för att hon vill men hon får inte betalt för det.

    Jag skrev på BBs blogg om att varje inlägg publiceras 07 hela tiden och nu helt plötsligt så ändras det till 08 efter min kommentar. Är det inte lite märkligt? Jag är väl lite stalker-aktig som kollar men tycker det är så konstigt bara

      Det har förmodligen att göra med Juli-07 och augusti -08, alltså månadens nummer.

        Jo men det förstår jag väl men tiderna alltså 08:08, 13:08, 16:08 och förut var det 07:07,14:07

          Ja för att det är Augusti nu, 08.

    Googla ”Filadelfiakyrkan julkort ” nästan lika hysteriskt som exemplet ovan

      Aaaaahahahaha!!! Tack för dagens skratt! En googling ledde mig hit, för den som är nyfiken: https://www.metro.se/artikel/kyrkan-v%C3%A4lkommen-p%C3%A5-jul-i-fittan-xr

    Alltså, är inte det här en väldigt konstig konversation om kommunism? Jag är inte kommunist, men vill verkligen betona att det är ENORMT stor skillnad på vad Stalin gjorde och vad kommunism faktiskt är. Jag tror inte att typ någon som är kommunist idag (eller, det finns ju galningar till allt, men ni fattar) står bakom den regimen nu, utan tror på ett samhälle med lika rättigheter, där sjukvård etc är statsägt och med mindre samhällsklyftor. Förklarar inte så bra pga är på medicin som gör mig väldigt trött, men tror ni förstår vad jag försöker säga. Mycket fruktansvärt har gjort i kommunismens namn, men det betyder inte att ideologin är dåligt. Kan verkligen inte likställas med nazism där hela ideologin går ut på att vissa människor inte är värda att leva. Nu är det läggdags, godnatt!

      Håller med dig, finns olika syner på kommunism. Men nu var det specifikt Sovietunionens flagga hon hade på sin tröja. 🙂

    Vänstermänniskor ???

      Bland det dummaste jag läst, men är inte förvånad direkt.. Kommunism kan aldrig likställas med nazism och högerextremism. Punkt. Hört samma trötta åsikter sen tonåren från högerfolk. ”Kommunism och socialism är en fin tanke men skulle aldrig fungera i verkligheten, titta på sovjet och Kuba.” Orkar inte…
      Och angående AFA- de är snarare anarkister men spela roll, de kan
      inte likställas med högerextrema rasist/nazistorganisationer som det gör här. Så tröttsamt att folk går på det skitsnacket.

    Kan det vara möjligt att de inte förstod innebörden med tröjan?
    Min lillasyster 19 år visste inte att Gun n roses var ett band och älskade T-shirten. Nu är inte en bandtröja samma sak som typ en T-shirt med hakkors på men, ärligt talat, könner mig fett dum, men jag kände inte till det här med hammaren ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.