Fler influencers får sina Instagramkonton hackade

Förra veckan var det Annica Englund som fick sitt Instagramkonto hackad och den gången skickade den klåfingrige fan även ut ett krav på lösensumma för att lämna tillbaka den.
Nu är det Paula och Engla som drabbats av – om inte samma – så ett liknande upplägg. Kontona är hackade och tömda.

Det här är sannerligen inte bra marknadsföring för Instagram så jag förstår att de jobbar hårt för att lösa problemet.
Själv är mitt konto på tok för litet för att någonsin intressera en hackare men bara för att vara på den säkra sidan så gick jag in och bytte lösenord till alla mina sociala medier – till olika lösenord för man vill ju inte att det ska vara som ”finner du ett, finner du alla” – och det var nog inte en dag för sent.
Det borde man göra oftare…
På mitt förra jobb tvingade systemet mig att ändra lösenord efter tre månader vilket var galet irriterande, men säkert väldigt bra ut en säkerhetsperspektiv. Sen gällde det bara att komma ihåg det, men man kan alltid gömma en fusklapp på ett hemligt ställe – dock ej som en post it-lapp på skärmens ram eller under skrivbordsunderlägget för att undvika fysiska hackers som det som tur väl är finns ont av.

Ska vi skapa upp en ”trimonthly password changing day” och ha den första idag?
Var tredje månad påminner jag er om att gå in och byta era lösenord för att förhindra oönskade intrång?
Börja denna nya säkerhetsrutin med att byta dina lösenord idag så påminner jag er om tre månader igen!

Vet du inte hur du på bästa sätt skapar ett klurigt lösenord – använd en password generator som den här:

Tack för tips!

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kan Instagram ändra tillbaka allt borttaget innehåll trots att kontot är hackat och allt raderat?

      ja, allt är såklart inte raderat från deras servrar.

        Ok!
        Skönt att veta så att man inte riskerar att gå miste om allt man byggt upp via sitt konto.

        Hoppas de snart får tillbaka sina konton.
        Ingen idé att betala lösensummor då med andra ord.

    Minnesregler med att skapa meningar använder jag mig av. T ex ”Jag har en katt som heter Tuffis!” Jh1kshT!. Eller ”2018 e mitt namn Robot!” 2018emnR!

    På de flesta sidor jag inte loggar in på så ofta använder jag mig av ”glömt mitt lösenord”, och jag har alltid olika lösenord på mail och sociala kanaler. Lite paranoid kanske ?

      Ett annat tips är att ha långa lösenord. Ta första raden i en låt du gillar t.ex:

      1Duskaintetrodetblirsommar

      Nästa gång du ändrar lösenord tar du rad 2:

      2Ifallintenånsätterfart

        Gud så smart!

        fast lösenord som är meningar eller ord i följd är väldigt lätta att knäcka.

          Är dom? Jag hörde en diskussion om just detta på radio förut och då sa dom att långa meningar är säkrare!

          Min nördiga man håller med dig. Han säger att random ord ihop är bättre typ: kaninklubbapotatisspjälsäng.

            2Ifallintenånsätterfart är ett bra lösen. Det är långt, det innehåller specialtecken (å och ä), det innehåller en siffra, innehåller gemener och det innehåller en versal. Det finns heller inte i någon ordlista.

            För åtta år sedan testade jag lösenord via mitt grafikkort som då drog 7 miljarder lösen i sekunden (md5-hashar). Vad man då fick lära sig var att det inte spelar någon roll om man har ett lösen på 111111111111111aA! eller 1A3L11R18r11s61aA!. Vad som är viktigt är längd och att specialtecken, gemen, versal och siffra ingår.

            kaninklubbapotatisspjälsäng däremot innehåller enbart gemener och svenska specialtecken (ä). Dess fördel är längd.

        Och så bytar vi ut alla bokstäver mot siffror som vi kan och stor bokstav för varje nytt ord 🙂
        1DuSk41nt3Tr0D3tBl1rS0mm4r
        21f4ll1nt3N0nS3tt3rF4rt

          Då får dom fan hellre hacka än att jag skulle komma ihåg det där…

            Att komma ihåg en snutt med text och utbyten av siffror där de ser likadana ut är lätt när man kommer in det. Handlar ju inte om att du ska komma ihåg dk3h438746!”!212hshdsd utan det är ju två saker som du behöver komma ihåg.
            1) Vilken text
            2) Att e ser ut som 3, a ser ut som 4, o ser ut som 0 och 5 ser ut som s 🙂
            3) Att alla ord börjar på stor bokstav.

          ???

    Oj, de måste ha panik? Insta är ju en stor del av deras inkomst

    Detta hände mig idag för första gången:
    Fick idag meddelande att ett inlägg tagits bort för att det ’bryter mot Community Guidelines’. Har mig veterligen aldrig brutit mot reglerna, lägger ut natur-, rese-, vardags- och familjebilder. Har privat konto på insta med något tiotal följare (mest familj, bara personer jag känner väl).
    Jag har ingen aning om vilken bild de tagit bort – går det att få reda på?
    Måste det vara så att någon anmält ett inlägg för att det ska tas bort?
    Och tas bilder automatiskt bort för att någon anmäler? Med ca 30 följare kan det ju inte röra sig om någon massanmälan…

    Kan du och resten av anhängarna förstå att TRH inte har svar på alla frågor trots att det framstår som det. Hen är en besserwisser utan dess like och många gånger är hens svar inte ens faktabaserade, utan rena åsikter. Hens formuleringar gör så att det låter sant, trots att det många gånger inte är det. TRH vet, men hen vet inte allt. Ni som köper varje sak TRH säger, är så otroligt lata.

    Ifrågasätt. Var kritisk. Tro inte på allt ni läser och vad folk, i detta fall TRH, säger. Sök efter fakta själv och läs på. Var inte lat.

      Tror Callisto skrev om TRH med ironi 😛

        Jo, men så rätt R har!

      *Swoosh*

      Så ledsen. Jag har inte multikonton där jag håller med mig själv.

      #Känner andra som man känner sig själv!?

    Alltså när ska alla influensers (och samma be influensers) ge upp ordet ”magiskt”. Allt är ta mig fan magiskt eller magi…..

      Wanna be*

        Wannabe*

          Pust … men visst!

      Eller ljuvligt, och alla deras bekanta är bästa, finaste eller vackraste. Det är härligt att älska sina vänner, och visst vill man lyfta de man tycker är fantastiska men jag kan inte längre med att skriva att någon är ”bästa” eller ”finaste”, känns som att man går med i en konstig kult.

    Det var väl även någon ”hacker-storm” hos bloggare förut med?

      På bloggar*

    Jag har läst/hört många olika bud från olika säkerhetsexperter. Och som jag har uppfattat det så behöver det inte vara så viktigt att byta lösenord, så länge lösenordet inte har röjts. Huvudsaken är att inte ha för korta/enkla lösenord och att inte ha samma lösenord på flera ställen. Det kanske enklaste och bästa tipset för att höja säkerheten ett snäpp är att skaffa tvåfaktorautentisering på alla ställen där det är möjligt att ha tvåfaktor. Det är enkelt och snabbt fixat och gör det _mycket_svårare att hacka ett konto.

    Det känns såklart jättetråkigt med alla hackade Instgram-konton. Hoppas att det löser sig för de drabbade!

      Bl a Apple stöder tvåfaktorsautentisering liksom Facebook, Instagram, PayPal, Twitter, Microsoft och Google.

      ??

    Är det bara genom att luska ut någons lösenord som man kan hacka ett konto, eller finns det andra sätt? För om det bara hänger på lösenordet är det ju inte så svårt att komma på ett som är säkert och omöjligt för en utomstående att knäcka.

      Finns olika sätt. Man kan skicka e-mail som liknar ett vanligt mail från t.ex. Gmail och låta personen skriva in sina uppgifter.
      Man kan även ta reda på en persons lösenord genom att låta en robot gå igenom olika kombinationer tills den kommer fram till rätt lösenord OM man vet vilket användarnamn/telefonnummer/e-post som användaren loggar in med. Ju längre lösen, desto längre tid att knäcka det, men det går.
      Sen så kan ip numret hjälpa hackare en hel del. Man kan även skapa bakdörrar och på det sättet gå in på sparade lösenord och få fram allt man har sparat, men då måste personen ladda ner filen. Finns så många olika sätt…
      Jag testade, bara för skoj skull, att hacka in på mitt eget Gmail konto genom att skapa en e-mail som ser ut att komma från Gmail/Google teamet. Lösenordet dök upp i Terminalen. Det är samma metod som bedragare använder när de skickar e-mail till en och ber en knappa in ens kontonummer osv. för att sedan tömmer ens konto. Det gäller att vara extra försiktig och se vem e-mailen kommer ifrån. Om man vill vara extra säker så kopierar man e-mailen och söker på Google för att se vad som dyker upp

    Det nyanlände geniet Micke har säkert svar åt dig annars! Han som har koll på varför butiker har öppet köp och att ”käranden” inte har med kärlek att göra och så.

      Ja, vad gjorde vi före Micke..!

      Det är väl ändå så att de flesta som är här och är över 20 år gamla har ett jobb, i vissa fall kanske som t ex jurist som faktiskt kan något om lagar, någon kan marknadsföring, ekonomi osv. Sen ska man självklart ta det faktum att någon som presenterar sig som kunnig inte nödvändigtvis är det eftersom det är svårt att verifiera folks identitet här, och många dessutom tycker sig kunna mycket om allt. Sedan kan man vara olika allmänbildade men som sagt, om man bara presenterar sin åsikt eller vad man tror istället för fakta så är det ju alltid fint att vara tydligt med det.

    Jag har sett att flera svenska influencers, t ex Michelle IDERBORN och tror även att Annica Englund skrev i sin blogg att det var detta hon hade gjort, som fått sina konton hackade har fått ett mejl som påstås vara från Instagram där du erbjuds få ditt konto verifierat (få en blå sån ”bock” vid ditt namn). När du klickar på länken i det för att verifiera ditt konto så tar de kontot. Så varning för sådana mejl!

      Min gulity pleasure är vuxna mån på youtube som bråkar, kollade clueless swede senaste video imorse och även hans konto hade blivit hackat, på samma sätt som Annicas konto.

      Han visade mailet lite snabbt och längst ner där kontaktuppgifter står, stod det:
      ”Instagram – Hacker way”

      Han verkade inte ha sett det själv och jag förstår att man kanske inte tänker på att kolla sånt. Men om jag hann se det i en snabb visning av mailet måste det ju sticka ut rätt mycket ?

        Fast Hacker Way är adressen till Facebooks/Instagrams fysisks huvudkontor i Menlo Park 🙂

    Har typ samma 4 lösenord som jag växlar mellan på ALLA ställen. Superdumt men lever på hoppet att jag aldrig kommer vara värd att hacka…

    Jag känner själv att man måste vara lite osmart om man får mail om att man får verifiering om man trycker på en länk för att sedan fylla i sitt lösenord osv, trodde på riktigt bara småbarn gick på sånt… om ens de

      Småbarn och influencers!

      Haha exakt!

      Eller är på fyllan och inte tänker sig för

    Kanske Instagram har avslutat konton på grund av smygreklam?
    Det talades om att Instagram skulle bli tuffare mot influencers som inte använder Instgarams verktyg för reklamidentifikation.
    Myndigheterna i USA har blivit strängare mot smygreklam (till skillnad från svenska myndigheter som inte verkar särskilt bekymrade).

    Det här handlar ju om att de är så korkade att de tror att de ska få ett blått ”certifikat” bredvid sitt namn. Hackarna skickar alltså ut mejl till folk (med tusentals följare), där de utger sig för att vara Instagram. Man ska ”bara” logga in genom en länk i mejlen. Sedan har hackaren både deras IG-namn och lösenord.

    Kevin hade precis en live på instagram där han tackade dig för att du sett till att han fått ettjobb

      o folk skriver på sindys live att hon och kevin är ”goals couple”(..) och att sindy är den bästa mamman för sina barn. Alltså…

      Sindy; ”Hämndporr? Vad är hämndporr, har jag aldrig hört talas om i hela mitt liv.” Tydligen inte hon som la ut det utan hennes konto blev hackat.
      ……………

        Vad sa dom mer?????

          De pratar om Camcam och någon frågade var barnen är. Hon svarade att hon intr visste men antagligen ute med hennes pappa någonstans…

            Hennes pupiller är så minimala så det är helt sjukt. Aldrig sett något sjukare haha

              Den håller fortfarande på!

              Kevin vill inte svara på om de är ihop.
              Sindy säger att hon inte får vara en influencer mer.
              Sindy är hos sin pappa för att träffa sina barn, hon vill visa att hon visst får träffa dem. Folk kommenterar att hon är en så bra mamma och det verkar hon också tycka. Suck.
              Så pratar de lite skit om bloggbevakning.
              Tar inga droger enligt henne själv. ”Går inte ens få tag på xanax i sverige”.

                Jo, xanor importerade från Serbien har under några år varit en av de mest lättillgängliga benzon

      Hoppas på en recap på hela deras live

    Någon mer som har läst Läckbergs senaste instagraminlägg om hur folk som faktiskt ÄR rika inte behöver skylta med det? Att det är mer regel än undantag nästan att de som skryter med att visa upp lyxresor, lyxservice och prylar oftast är de som inte alls har en förmögenhet. Fick känslan att hon pikade Löwengrip??

      Jag undrade också det. För egen del har jag alltid fått höra att det är nyrikt beteende att skryta och berätta om sina lyxiga vanor. Men, som sagt, tomma tunnor skramlar mest.

      Jodå känns ju som att hon beskriver Bella.

      Och för skojs skull så kan man gå in på Bellas blogg och läsa hennes senaste inlägg, där hon tar upp en läsarfråga om att Bellas blogg blivit ytlig och endast som en reklampelare för hennes märken och att läsaren saknar avslappnade Bella i helgtofs. Och Bella svarar som hon brukar, att hon skapat sitt lyxliv själv och inte ursäktar sig och att resan inte är slut än och yada yada yada..

        Jag tyckte att hon svarade klokt och bra.

        och på tal om Isabella hon skriver att hennes barn har sjusiffriga belopp på sina sparkonton. Vem skriver nåt sånt? vet inte om det är så smart. Om hennes barn skulle bli kidnappade eller hon själv som Kardashians. Nu vet vi att visa inte behöver barnbidraget de som har det gott ställt kan lika gärna avstå. 🙂

    Så förbannat less på alla lösenord. Undrar hur många lösenord jag har i huvudet? Massor! Och att lösenorden ska vara konstruerade på olika sätt på varje sida, på ett ställe måste det vara stor bokstav i början, på vissa ska det vara 8 tecken, vissa 10 tecken. Vissa kräver siffror, vissa inte. Osv. Och på jobbet byts lösenorden varje kvartal och så får man inte använda något lösenord som man använt tidigare = idétorka! Önskar att man kunde identifiera sig med bankid överallt, eller varför inte fingeravtryck/ansiktsigenkänning eller ett chip inopererat i nacken.

      Det är faktiskt onödigt att krångla till lösenord med blandning av bokstäver, siffror, versaler och gemena.
      En dator vet inte hur lösenordet är konstruerat så därför testar den alla möjliga varianter på alla lösenord om den ska knäcka det. Det tar alltså lika lång tid för en dator att knäcka lösenordet 95227AR2 som lösenordet 9f!39A7?.
      Självklart ska man undvika lösenord som är riktiga ord i något vanligt språk eller egennamn. Att ha hundens eller kattens namn som lösenord är alltså inte att rekommendera 🙂

        Bäst är väl ändå att använda krypteringsappen med förslag på koder som följer med dina Appleprodukter tycker jag. ?

        Det är inte så det fungerar. I programmet börjar man med att knäcka alla lösenord som består av siffror. Eftersom mitt grafikkort en gång i tiden drog 7 miljarder lösen i md5 i sekunden förstår du kanske att vad du än har i sifferväg knäcks på sekunden.
        Exemplet ovan med det med specialtecken är så kort att det knäcks inom en timme eller något där. Du behöver upp i 14 tecken eller mer.

    Sindy live på insta nu. Minimala pupiller, men hävdar att hon är helt drogfri nu…

    Har ett och samma lösenord till precis allt, som dessutom har en koppling till mig. Inte jättesmart men orkar inte ändra..

    Callisto!!! ???? dör!

    Hmm bytte lösenord precis innan semestern till min jobbdator….. Skulle behöva komma in och fixa lite men vad har jag för lösenord?? Jaja får ha semester en vecka till utan att fixa 🙂 Lider väldigt hårt -NOT

    Alltid så tråkigt att få konton hackade…

    Jag har knappt 150 följare på mitt konto på Instagram och har senaste veckan fått två mail om att ”jag verkar ha problem med att komma in på mitt konto”. Alltså är det någon som försöker ta sig in på mitt. Man är nog alltså inte ”säker” bara för att man inte har hundratusentals följare.

    Sorry. Var på stranden så du fick klara dig själv idag. ?⛱?

    Hur ändrar man lösenord på instagram? Lyckas ej.

    Att tvingas byta lösen är inte bra utifrån ett säkerhetsperspektiv då man skapar svagare lösen för att komma ihåg dem. Istället ska man ha olika på varje som man byter när man tror att det kan ha snappats upp på något sätt, och som Camilla säger kan man skriva ned det offline så länge ingen förstår vad lappen står för och kan komma åt den – hackare gör sällan inbrott i fysiska platser 😉

    Jag som ’kunnig’ inom detta skulle aldrig ge tips på hur man ska konstruera sina lösenord (typ en rad i en sång) eller tvinga vissa symboler att användas (stor bokstav etc) pga svagheter som skapas då, tex dictionary attacks.

    Kan dock tipsa om tvåfaktorsautentisering till er som inte använder det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.