Kissie tycker att influenceryrket börjar ses som ett riktigt arbete

Jag tycker inte det är lika mycket snack nu längre om att bloggare, eller influensers som det heter idag inte är ett riktigt jobb. Det känns skönt att det fjantsnacket äntligen har börjat släppa! Är det så att folk faktiskt börjar inse hur mycket tid och energi det läggs ner på detta..?

Jag har ju insett att jag har börjat jobba ännu hårdare på senaste, jag kan nästan tycka att jag har varit lite lat innan.. Jag kunde tycka att allt var superjobbigt, förstod inte hur andra fick ihop det med flera videos i veckan, flera inlägg om dagen och hinna med allting annat. Men nu lyckas jag på något konstigt sätt med allting och har ett jäkligt bra flow ?//Kissie

Kissie tycker att influenceryrket tas mer på allvar nu för tiden.
Håller ni med? Och vad tror ni i så fall att det beror på?
För att det blivit offentligt att Therese Lindgrens omsättning för 2017 blev dryga 19.5 miljoner eller för att fler och fler kan leva på sina sociala medier?

Jag håller nog faktiskt inte med Kissie här.
Jag tycker fortfarande att väldigt många influencers gärna vill påpeka att de minsann gör mer än bara arbetar med sociala medier – typ skriver böcker, designar kläder och smycken eller tar fram andra produkter eftersom det inte riktigt verkar räcka med att bara arbeta med sociala medier, trots att detta är möjligheter som de i ärlighetens namn inte hade fått utan sina sociala medier i egenskap av influencers.
För visst är det så?

En människa som designar kläder utan att vara stor på sociala medier – är en kläddesigner.
En människa som skriver böcker utan att vara stor på sociala medier – är en författare.
Dessa människor har fått skriva böcker och designa kläder just på grund av att de är influencers, de hade aldrig fått chansen annars.
Så varför vill dessa människor så hett påpeka att de minsann gör mer än bara arbetar med sociala medier/är influencers? Tycker de att det är lite pinsamt att bara vara en influencer?
Att vara en influencer är varken fel eller något att skämmas över men allting handlar väl om VAD du influerar till. Är det ingenting annat än kropps och vikthets, konsumtionshets, fabricerade verklighetsbubblor och felaktig verklighetsuppfattning så förstår jag om man inte riktigt vill kallas för en influencer utan hellre kläddesigner eller liknande.
Men kanske problemet istället är var ordet influencer assoccieras med, snarare än vad det egentligen innebär. Eller KAN innebära.
Ja, Hitler var en influencer av sin tid men så var även Martin Luther King.

Kanske att vi borde ändra på det istället?
Om man kan stå för det man influerar till så kanske man även kan hålla huvudet högt nästa gång man kallas för influencer?

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    OT igen nu då..

    VARFÖR måste herr Erpewijk påpeka att Melissa inte bör äta saker varje jävla gång hon stoppar något i munnen? Varför får hon inte äta ifred? Blir så jävla provocerad. Hur fan orkar hon bara stå och ta det? Gah!!

      Aldrig hört talas om dessa personer ?

      fast. hon gör samma sak.
      hon gillar att gymma osv. och deras plan är att så fort hon har ok från efterkontrollen så ska hon och han börja gymma 5-6 dagar i veckan.. för enligt henne själv.. SÅ lever hon enbart när hon är på gymmet..

      sen så skämtar nog tobbe största delen av tiden , för han själv är ju inte speciellt nyttigt heller…

    Jag tror att de ses som seriösa när de visar resultat. Ta till exempel, Therese, hon är väldigt stor. Var med i business podden som en entreprenör och har byggt sitt märke som influencer och endast via sociala medier. Jämför med Isabella som försöker lyckas både som influencer och ”vanlig” entreprenör.

    Jag tror felet influencer som Isabella, Kissie och många av de första bloggarna gör/gjorde är att de aldrig utvecklade sitt märke genom sociala medier utan såg det som en språngbräda. Det blev spretigt och influencer som yrke blev lite odefinierat.

    På tal om Kissie/Alexandra så såg jag ett av hennes senaste youtubeklipp här om dagen. Har inte läst hennes blogg eller tittat på hennes klipp på flera, flera år. Herregud vilken förändring, fick ett väldigt positivt intryck av henne! Roligt att se hur hon vuxit upp!

    Eftersom dom lever på bloggen eller Instagram så är ju det deras jobb, det ger dom inkomst så självklart är det ett jobb. Men ett väldigt glassigt sådant, så det blir bara konstigt när dom ska berätta vilket jobb dom lägger ner på att ta selfies och att skriva några rader om sin dag. Det går ju inte att jämföra med ett vanligt jobb, som tex jobba kommunalt 8 till 5. dom flesta som jobbar på vanliga jobb har ju oxå fina Instagram konton med stageade bilder för att det ska se ut som dom lever ett perfekt liv, dom har bara inte lika många följare.

      Det ser glassigt ut men betyder inte att det är det… Jag skulle inte vilja leva med denna press som många av dom har att konstatera skapa kontent av allt. ?

      Ett väldigt ovanligt och odefinierat jobb är det ja. Men arbetar gör de klart. Mycket mer nu än förr. Förr var det ju bilder med webbkamera och personliga texter om sin dag. Nu är det professionella bilder och filmer, som ska redigeras och publiceras tillsammans med en text. Samarbetspartners man ska ha kontakt och möten med, samarbeten man ska utföra tillfredsställande etc. Samt skapa content såklart och nätverka (vilket typ går hand i hand). Så nog jobbar dem tror jag, men givetvis är mycket av jobbet också ”glassigt”. Många av dem räknar ju in att få naglar fixade och luncha med vännerna som ”jobb” eftersom de… skriver om det sen? Men för oss vanlisar klassas det givetvis inte som (hårt) jobb. Så mycket av det som de sedan använder I sitt jobb ÄR inte själva jobbet egentligen. Sen har ju problemen blivit att det känns som en något incestiös bubbla i influencervärlden nu. Det är ju samma människor som ser likadana ut som skriver om samma saker och har samma samarbeten som umgås och ”influerar”. Det personliga från förr – med webcam-bilder och ett mer dagboksformat har försvunnit. Det gör dem till en rätt ointressant och homogen grupp. Något jag helt tappat intresse för.
      Är det ett respektingivande jobb? Nej. Inte såvida de inte jobbar med något ”riktigt” också eller har annan typ av ”riktig” kompetens, utbildning eller kunskap. Eller influerar till lite BRA saker med, för den delen. Det hade räckt långt.

    Nej, att vara inflencer är inget riktigt jobb.

      Hur definerar du ett riktigt jobb?
      Om man kan leva på det man gör, vad säger att jobba som till exempel advokat är mer riktigt jobb än skapa YouTube videos?

        Skapa YouTube videos? Du menar filma sig själv och lägga ut det pa internet?

        Om man kan leva pa att tigga, är det ett jobb da?

        Wake up för fabian.

          En jäkla skillnad på tigga och lägga ner timmar på att klipp, redigera en video. Klart det är ett jobb!

          Du behöver vakna upp!

          Jag tror det är du som måste vakna upp!
          Tänk efter vilka skills någon som Therese har, filming och redigering, marknadsföring, planering och tekniska kunskaper om sociala medier.
          Om hennes titel varit ”Social Media Manager” på ett företag som ICA. Hade du tagit henne mer seriös då?

          Hon gör nämligen samma jobb som vissa företags anställda men skillnaden är att det handlar om henne istället för ett företags märke.

            Hon gör förmodligen samma jobb som 5 personer på tex ICA

        alltså riktigt jobb o riktigt jobb. De är väl egen företagare och som egen företagare kan man väl göra vad som helst mer eller mindre, bara man får in pengar.

          Förutsättningen måste väl ändå vara att kunder finns till din produkt. Eget företag är ingen garanti för att lyckas.

          Lite naivt att tro att kunden kommer bara för man har eget ftg.

          Nu finns ju uppenbarligen målgruppen av kunder. Influencern jobbar målmedvetet och utvecklar produkten och säljer och tjänar pengar på det.

          Hur kan det inte vara ett riktigt jobb?

          Vissa gör det bättre och andra sämre, som i alla brancher.

          // Moa

            jag har aldrig sagt något sådant och jag är inte naiv. har heller inte påstått att det inte är ett riktigt jobb.

          Jag tror det kommer gå över. Många börjar inse att de mår dåligt av att följa influencers, och att de bara bidrar till konsumtionshets. De har haft några bra år, och snart finns inga pengar att hämta därifrån mer. Då är det så dags att de skaffar sig ett riktigt jobb ?

            Det kan mycket väl vara så och jag tvekar inte en sekund på att de som jobbat som influencer nu, likt Therese kommer hitta jobb lätt.

              Kanske det, men kommer de att klara av att behålla jobbet?

      Nej tycker inte det är ett jobb. För vi klarar oss utan dom. Men tex en sjuksköterska räddar liv. Dom tjänar ju mycket pengar så klart dom vill försvara sitt sk jobb.

        I ärlighetens namn finns det ju många ”riktiga” jobb vi hade klarat oss utan.

          Tänk alla på donken mm kan inte vara skoj att gå på ett låtsas jobb! ? #tänk

          Nej jag tycker dom jobb som finns behövs. Men reklam behövs inte. Det är min synpunkt.

        Då menar du att alla yrken där man är kreativ eller arbetar med kultur inte är riktiga jobb för vi hade klarat oss utan dom? Kul liv det hade varit om vi varit ute musik, filmer, tidningar, ja i stort sett allt som underhåller oss.

        Märkligt resonemang.

        Finns massor av yrken som inte behövs men finns ändå. Det är väl kunden som styr?

        Vill kunden ha något tex bilder/klipp/inlägg så är det väl nödvändigt för just dem?

        Varför ens jämföra yrken?

        //Moa

    Ja håller nog med Kissie i det här fallet och tror dessutom att marknadsföring via sociala medier bara kommer att öka. Linn Herbertsson har skrivit väldigt bra om detta (och hållit några föredrag om ämnet). Sen att jag personligen inte fattar att ”vissa” av dem kan leva på sina bloggar etc, är en helt annan sak, de är ju hur som intressanta för företagen.

    Klart det är ett jobb! Nya jobb kommer hela tiden och vissa gamla försvinner! Sen att man inte vill hänga med i utvecklingen är en annan sak…

    Konstig fråga, men huuuur får jag bort en liten bit riskaka som fastnat i min hals/gom/typ bakom tungan? Den sitter där sen två dagar tillbaka, jag känner den hela tiden men når den inte med fingrarna och kan inte hosta bort den. Det är inte så att den stör min vardag mer än att det är sjukt jobbigt. Har varit med om detta med bitar av popcorn förut men de har alltid gett med sig efter ett tag. Det här var en envis jäkel. Ge mig era bästa tips!

      Den kommer nog tyvärr alltid sitta där så mitt tips är att du lär dig att älska den som en del av dig själv. Ta med den in i din vardag, gör den till en del av ditt liv och öppna upp ditt sinne. Se fördelarna med allt den har fört med sig och fokusera på att se möjligheter istället för problem.

        Skojade om inte det framgick. Har supertråkigt på jobbet ?

        Hoppas det löser sig med riskakis, may the odds be ever in your favour!

          Haha! Jag ska älska riskakis som mitt barn och vårda hen så gott jag kan <3

        Precis, den kan bli din nya superkraft! Du kan åka på föreläsningsturnéer Sverige runt ”Riskakan och jag” ”Fördelar med ett liv i symbios” ”Ett risigt liv” etc etc. Ge ut böcker och starta podd, och varför inte bli en influencer som äntligen står upp för alla som har matrester i gommen men aldrig vågat prata om det?

          hahaha ett risigt liv var riktigt skojigt. nu har jag det kul på jobbet igen!

          Ett risigt liv ???

            Äntligen tillbaka till kommentarsfältet as it should be <3

      Det funkar inte med knäckebröd som det sägs att man ska käka när det är ett fiskben som fastnat?
      Know the feeling annars, uach vad jobbigt! Hoppas det ger med sig annars, och snart!

    Jag tror marknaden är mättad och det håller på att dö ut. Fler och fler slutar med FB och Instagram för att de kommer fram till att det får dem att må dåligt istället för bra. Ser många bloggar som inte alls har samma kommentarsflöde som tidigare.
    Jag är skitless på det perfekta livet i bilder och text. Därför älskar jag den här bloggen hahah, älskar ironin 😀
    Hade tom en vän som kallar sig influääänseeeer. Målar tavlor och är nu konstnär…modellar emellanåt..men jag kräks nästan på det självupptagna i alla bilder..Jag tog bort henne på Instagram..Det blir för mycket, det blir narcissism tillslut.

      Eleonore eller?

    Jag tycker kanske inte det är ett BRA jobb att vara en sk Influencer. Det handlar ju om att påverka unga, lättpåverkade, ofta osäkra, barn och ungdomar till att köpa vissa produkter, klä sig på ett visst sätt, följa en viss stil. Inte konstigt att nästan alla sk influencers ser likadana ut, klär sig likadant, lägger upp likartade bilder, får samma reklamuppdrag, åker till samma hotell i samma länder etc etc. Ett grupptryck som är gräsligt. Att säga -Jamen titta inte, då! är bara trams. Klart att barnen och ungdomarna tittar och påverkas. Vem i den åldern vill vara en outsider, en tönt?

    Nä, jag tycker det är ett dåligt jobb, oavsett hur mycket de tjänar. Å andra sidan finns det ju massor av jobb som är likartade, dvs som inte direkt bidrar till nåt vettigt för andra än de som tjänar pengar på det.

    Och att satsa på att bli en influencer, att hoppa av skolan ( några har hoppat av grundskolan!) och sen inte lära sig ett skvatt mer om omvärlden än hur man sminkar sig, klär sig och klipper sina filmer eller fixar med effekter till Instagramfotona …. det är skrämmande.

    Haha, Word! Tex Johanna Toftby – hon hade aldrig fått skriva en bok om hon inte varit en stor bloggare med en hängiven (galen) fanskara. Fick hennes bok av min syster i helgen och känner att den tiden som jag la på att läsa boken är tid som var helt bortkastad. Vilken smörja! Hur kan en något bokförlag vilja publicera skräpet?!

    Egentligen är det väl marknadsföring och reklam de jobbar med, och det ”nya” i det hela är väl att de använder sig själva som personer och sina egna liv för att sälja (produkter, reklam, egendesignade saker osv). Sen får man väl tycka vad man vill om den moraliska aspekten i det hela, men det vore ju önskvärt om de själva vill stå för att de till viss del bidrar med att skapa en ouppnåelig fasad utåt, främst för unga människor (vilket reklam visserligen har gjort i alla tider, det var bara lättare att genomskåda när det var tydligt att det faktiskt var reklam, tyvärr är det ju inte alltid så nu).

      Precis, marknadsföring och reklam. Jag brukar snarare kalla dem för säljare än influencer.

      Btw, influencer med c eller influenser med s?
      Vet inte om det finns något rätt eller fel. Personligen föredrar jag med c.

        Använd influenser med ’s’ om du vill skriva ordet på svenska.

    Så länge man försörjer sig själv, även om det är att sälja reklam, är det ett jobb.
    De säljer sig själva mot reklamintäkter.

    Ett jobb ska vara jobbigt! annars är det inget Jobb.

    Varför är jag fortfarande i modd? lägg av.

    LOL. Hur många av er här inne känner er i behov av Blonda Bellas söndags tips inför en ny vecka?
    Liksom vem tror hon att hon är. Positive thinking och pepp från någon som får allt serverat på silverfat .
    Hur ska man kunna ta hennes råd på allvar med allt vad en sugig stressig måndag morgon innebär för de flesta av oss ”vanlisar” som inte skuttar upp ur sängen kl 8.00 spraytannade och fixade för att sedan serveras en hälsosam frukost,bli makeade och få en blow dry.

      Jag hade hellre lyssnat på livsråd från någon som har väldigt mycket livserfarenhet. En 50-70-åring. En 27-åring har ju knappt börjat leva. Särskilt inte Bella, där allt bara handlar om pengar.

      Ett nyhetsbrev på söndagar för att slippa måndagsångest! Hur mycket kommer hon ta betalt för den prenumerationen? 100 kr/månad och 1,5 miljoner läsare blir 1,8 miljarder kronor per år! Där har vi finansieringen av nästet i Elfvik!

        Haha där har vi svaret på gåtan! Hon snackar om timing men för mig känns nyhetsbrev inte sådär väldigt up-to-date, om en säger…
        Känns lite som att hon tappat greppet om sociala medier, förutom bloggen då. Hon försöker hårt med Stories men jag tycker hon suger där, men det finns säkert de som gillar det.

    Ett jobb är ett jobb, det viktigaste är väl att man kan försörja sig.

      Precis. Jag säljer vapen och knark. Det viktigaste är att man försörjer sig.

    Det är ju vad de tjänar pengar på=deras jobb. Men jag ser det inte som ett seriöst jobb utan det känns fortfarande som något folk som är ”rädda” för ett vanligt jobb dras till. Unga tjejer och killar som ser möjligheten att tjäna mycket pengar snabbt, det är min fördom i alla fall.

    Sen är det ju fattat att det ligger mycket jobb bakom att bli så stor som många blir, men jag tror nog aldrig att jag kommer se det som ett vanligt jobb.

    Är själv ”tokvänster” i den bemärkelsen att jag helst skulle se en värld där försäljning/promotion av varor inte existerade med hjälp eller i form av personliga varumärken. Främst för att jag tycker att det leder till osunda ideal som drabbar både människan och naturen. Men jag är ändå så pass nykter i min uppfattning om samtiden och samhällsutvecklingen att jag kan acceptera och respektera att det förekommer. Frågan är därför inte huruvida ”influencer” är, eller bör vara, en yrkestitel eller inte. Det är det redan per definition. Frågan är väl snarare vad det yrket i så fall bör innebära, och där har ju vi som konsumenter av sagda ”varumärken” och produkter/livsstilar möjlighet att påverka utvecklingen genom att exempelvis ifrågasätta den konsumtions- och reshets som yrket generellt bär med sig och premiera de som man själv anser stå för sunda ideal och livsstilar.

    Jag tycker att det beror lite på. Jag ser Therese som en influencer som jobbar, men till exempel Engla förstår jag inte riktigt hur hon får dagarna att gå. Så mycket varken bloggar eller instagrammar hon, och det är ju aldrig större projekt på gång som kan ta så mycket tid. Hon får jobba hur lite hon vill, jag blir bara fundersam när hon säger att hon jobbar med sina sociala medier på heltid.

      ja Engla är jag nog mest nyfiken på hur mkt hon egentligen tjänar. Hon har ju kunnat leva på detta i många år. Följer henne från och till, vi har barn i samma ålder (och är i samma ålder själva) och det är mest av gammal vana jag kikar in ibland. Tror att hon är en väldigt snäll tjej. Men fattar inte riktigt hur hon kan leva på det hon gör med tanke på hur lite det känns som hon faktiskt gör …

    Jag gör videos nu när jag är mammaledig.
    Jag började för jag ville skapa små videos som minne med min dotter. Jag fastnade totalt för det och gör flera videos i veckan nu.
    Jag kan dock säga att det är mycket jobb så jag skulle absolut säga att vara influenser är ett jobb men som man brukar säga älskar du ditt jobb så känns det inte som ett jobb.

      Jobb.

      Lever/försörjer du dig på detta Jonna?
      Kollade nyss en slutt på din senaste video.

        Nej, utan gör det för jag tycker det är otroligt roligt! ☺️

    Sista raderna Camcam, spot on! ??

    Att det är ett riktigt arbete tycker jag absolut men ett yrke..?? Nej absolut inte!

    ”Så varför vill dessa människor så hett påpeka att de minsann gör mer än bara arbetar med sociala medier/är influencers?”. Jag tolkar det som att människor helt enkelt bara är intresserade av flera saker (trots att de fått större chans pga siffror)? Inte att de MINSANN gör mer, utan att de bara får utlopp över fler saker de tycker om eller brinner för. Är inte så himla konstigt enligt mig. Har människor chansen pga stora följarskaror, så kör tänker jag. Orkar en och har tid så bara kör. Varför missunna folk det?

    Klart det är ett jobb men att jobba som Engla tex verkar helt värdelöst. Lägga upp adlinks och ta foton på barn, kaffekoppar och naglar verkar astråkigt. Hon sitter hemma och åker o hämtar paket typ. Det verkar betydligt roligare att jobba som Att vara någons fru el Matplatsen. De åker på alla möjliga sponsrade resor och liknande.

    Haha älskar att blondinbella har facetunat Annie Lööf i hennes instastorie?

      Åh gud. Ville kolla så gick in på hennes story. Hon har laddat upp en bild på en blomma och skrivit ”work”, fick läsa flera gånger för jag fick det till ”wank”

    Det är ju ett jobb eftersom de håvar in pengar, men om JAG tycker att det ett jobb så NEJ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.