Tyra presenterar känd dikt som sin och läsarna reagerar

Kanske menar Tyra att hon hittat en dikt som hon tyckte passade på bra in på henne att hon visade den för sina föräldrar, eller så är det kanske så att Tyra hittat den någonstans och tror att det är hon som skrivit den?
Hon har varit väldigt öppen med att hon drabbats av enorma minnesluckor bakåt i tiden på grund av hennes utbrändhet och den C-PTSD hon blivit diagnostiserad med (Komplex Posttraumatiskt stressyndrom) och kanske minns hon inte var dikten kommer ifrån.
Jag ställer mig ytterst tveksam till att Tyra skulle ”sno” den rakt av och presentera den som sin om hon visste att det är Lisen Jonsson som författat den.
Boken inleder boken ”Lita på din tonåring! – om trots och tillit.”  av Ingegerd Gavelin.

Här är ett instagraminlägg där Tyra beskriver lite hur hennes minnesluckor och förlust påverkar henne, och här förstår man att hon börjat titta bakåt i tiden för att få lite ordning på minnena. Det är säkert då hon hittat en lapp med dikten till föräldrarna och kanske trott att det är hon som skrivit den.

https://www.instagram.com/p/BoPXmuQA7tV/?utm_source=ig_web_copy_link

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Uh, låter som en efterhandskonstruktion. Finns inget annat att tolka från hennes inlägg än att hon skrev den själv.

   Vadå efterhandskonstruktion? Det där var camcams tankar om vad det kan berott på. Tyra har inte uttalat sig.
   Men kan ju mycket väl vara så. Jag har hittat gamla dokument som jag sparat på usbminnen med texter och dikter från när jag var liten, men har ingen aning om ifall jag skrivit dem själv eller hämtat inspiration osv. Så hon kan mycket väl hittat dikten bland sina gamla anteckningar, dagböcker osv från tonåren.

    Kanske fel ordval att skriva efterhandskonstruktion, menade Cams förklaring som känns rätt orimlig

    Vet man att man har minnesluckor kanske man kollar en extra gång för att kredda rätt…

     Hahahaha men sluta nu! 😂

     Om hon hittat en dikt som hon faktiskt tror att hon har skrivit när hon var 13 år så är det orimligt att kräva att hon (hur det nu ska gå till) ska ”kolla en extra gång för att kredda rätt”.

      Men alltså det är ju inte en helt okänd dikt. Okej om hon varit värsta diktmänniskan men mig veterligen så har hon inte varit det

       Jag hade aldrig läste den dikten innan. Och jag och du har ingen aning om ifall hon skrev en eller hundra dikter när hon var tonåring.

      Tror också hon glömt det bara. Förmodligen har hon läst den i den åldern och typ skrivit ner på ett papper eller i sin dagbok och skrivit ”till mamma och pappa”, i den åldern källhänvisar man inte så helt rimligt att hon glömt.

      Anonym / 2018-10-14 19:37

      Hur det går till att kolla kreditering på en dikt?

      Jo, nu ska du få höra: det finns ett spännande ställe på internätet som kallas ’google’. Om du skriver in en diktrad du menar du har skrivit där, tex ”låt mig få vara en trotsig tonåring” så kan du efter 0,32 sekunder få se att denna textrad, som del av den dikt du också menar du har skrivit, förekommer i 242 st olika sammanhang. Även om inte alla dessa är korrekt krediterade borde det då gå upp för dig att det kanskekanske inte är du som har skrivit den…

      Då kan man undersöka – ’googla’ – vidare, för att finna eventuellt upphov till dikten – men det tar vi i google-skolan del 2!

  När man har bloggat genom hela ”karriären” men ändå måste bläddra i tidningar 🤦🏻😂

  ”Av Tyra 13 år”. Ingen tvekan om att hon tror/låtsas som hon själv skrivit det. Det är faktiskt väldigt vanligt att folk snor dikter och texter från böcker och lägger ut på sin instagram eller blogg och låtsas att de skrivit texten själv.

   Pascalidou går igen …

  Men om hon som trettonåring inspirerats och sen ”lånat” dikten så är det väl inte hela världen?

  Antagligen så identifierade hennes trettioåriga jag sig med dikten, låtsades att hon skrivit den och nu 20 år senare så kommer hon ej ihåg det och antar helt enkely att hon skrivit den. Helt plausiblet och INGET konstigt alls. Oavsett diagnos eller ej.

   Exakt så!

   Fast 2007 var hon knappast 13 år gammal..

    Boken kom som hänvisas till i inlägget är skriven av Ingegerd Gavelin och utgiven 2007. I boken finner man bla dikten som är skriven av Lisen Jonsson. Dikten är alltså skriven INNAN boken, när exakt den är skriven framgår inte. Kanske 1981, kanske 1991.

    Är det skönt att gnälla om exakt allt som kommer i er väg?

   Hmm. Hon är född 1985. Hon var 13 år 1998.

    Och?

  Någon som vet om Kenza och Tyra har kontakt? De var väl riktigt tjenis en gång i tiden? Likaså hon och Bells.

   Tyra var iaf bjuden på Kenzas bröllop förra sommaren.

  Ok. Jag vet inte hur gammal hon var 2007. Jag menar bara att scenariot inte är helt otänkbart. När jag läser i mina gamla dagböcker känns det som att jag läser om någon annans liv ibland och jag har inga minnesluckor.

   Ops. Detta var svar till 19:14

    Läs mitt svar ovanför till 19.14.

    Tycker att din förklaring som du skrev i din första kommentar låter fullt rimlig.

  Om det hade varit Blondinbella som skrivit så, hade bloggbevakning skrivit mycket skit om ljug och liknande, men om det är Tyra skyddar du istället personen. Vuxenmobbning.

   Med tanke på att det har kommit fram diverse olika saker som Bella ljugit om så…

    Haha för Tyra är känd för att tala sanning och aldrig överdriva 😂

     Till exempel?
     Tihihi😂😂😂😂😂😂😂

   Av Bella, ja.

   Mot Bella, ja.

   Håller delvis med. Men Bella erkänner ju att hon har en strategi etc. Tyra är ju inte alls på samma spår.
   Sen är jag inte objektiv, har hat-kärlek till Bella men tycker mest synd om Tyra och då har man mer överseende kanske.

  Missade öppet spår i helgen så ställer frågan här nu då jag är desperat. Min son på 3 mån har sedan ca 1 mån tillbaks somnat snällt och lugnt själv i sin säng men har den senaste veckan gått tillbaks till sådan han var de 2 första månaderna; gallskrik vid läggning. Jag är så jävla trött på skriket och gråter ihop med honom varje kväll som jag får ta läggningen själv då min sambo jobbar sent. Jag har en snäll svärmor som jättegärna ställer upp och som jag så gärna skulle vilja ta hjälp av de kvällar min sambo jobbar, men grejen är den att svärmor har själv en dotter på 9 år (min sons faster) som ALLTID vill följa med när svärmor kommer till oss och jag är så trött på det. Hon är överallt och bara allmänt jobbig. Visst, det är helt okej på dagen men inte när sonen ska nattas och det behöver vara tyst och jag behöver lugn och ro och bara få prata med en vuxen, vilket jag inte får när 9åringen är med då hon inte kan vänta på sin tur utan pratar precis då hon har lust. Hjälp mig! Hur ska jag få svärmor att komma själv?

   Men va? Om Svärmor är så snäll att hon kommer så ofta för att hjälpa dig så kan du inte kräva att hon ska lämna efter sitt eget barn för att ta hand om ert? Sambon får lägga om sina arbetstider? Jag tycker att du skriver fult om din sambos lillasyster som även hon är ett barn.

    Sen dömer jag dig inte. Jag kunde själv tänka och säga de märkligaste sakerna efter sonen föddes. Trötthet gör så mot en. Men att lära ditt barn att sova i tystnad är inte en god idé. Det kommer bara att försvåra det hela framöver. Klart att flickan vill vara med. Hon är väl stolt helt enkelt. Ni får hitta ett sätt att fungera. Alternativet är ju att säger till henne vänligt att ”nu får vi vara lite tysta för bebisen måste sova”. Det positiva är att tiden går frt och du kommer att hitta sätt och rutiner som blir bra. / anonym 20:20

     🌸

   9-åringen är ett barn, glöm inte det när du känner frustration. Kan ni inte ”göra” något tillsammans som även får dig att koppla av?
   Tänkte typ film, böcker…? Då behöver man ju inte prata och alla är med.
   Nu vet jag inte om din svärmor är själv men om ja så kan hon ju ej lämna sitt barn hemma ensamt.
   Jag tror kanske du bara är trött och uppgiven. Försök ta ett steg tillbaka och se det positiva i det hela. Du har familj som är där för er.

    Svärmor tar hand om ’R’s barn, och ’R’ själv verkar det som, men ’R’ tycker svärmors barn är jobbigt?
    För ’R’s barn är ju inte ’jobbigt’?
    Hade det varit ok om någon av ’R’s vänner och bekanta sa att ’R’ är välkommen på besök, men bara utan sitt barn eftersom barnet är så ’jobbigt’? Räknar med att han inte heller ’väntar på sin tur’…

     R är den största barnungen av alla här, svärmor har fått tre bebisar att ta hand om. Plus eventuellt mansbebisen som håller sig undan.

      Ja alltså de va väl inte svärmor du skaffade barn med? Förstår att det är skönt med hjälp och att det kan behövas ibland.. Men då får man väl vara glad att hon ställer upp och acceptera nioåringen som är med. Har du testat att själv prata med nioåringen och säga till henne om hon nu beter sig helgalet? De brukar ge mer effekt att någon annan än föräldern säger ifrån..

       Förutom att en nio-åring som pratar och ’är överallt’ inte beter sig ’helgalet’ utan som ett… …barn.
       Lite ödmjukhet över att du faktiskt får ’låna’ hennes mamma vore på sin plats.
       Om hon verkligen beter sig galet, kan det ju hända att det är för att hon behöver konkurrera om sin mammas uppmärksamhet med en skrikbebis och en egocentrisk vuxen kvinna. Det kan ju hända att det inte är nio-åringens stora dröm i livet att tillbringa tid hemma hos er heller..?

   Funkar det kanske bättre om han samsover i er säng i stället? Jag försökte flera gånger få min att sova i egen säng och utan att amma hela natten, mest för att jag läste att andra barn gjorde det. Föll alltid tillbaks i att det är mycket lättare att samsova och amma. Om inget funkar just nu ska du tänka att det alltid blir bättre så småningom, faserna kommer och går hela tiden i den åldern.

   Mycket bättre att få hjälp och ha mage att vara otacksam…

   Men Gud vad otacksam! Ta hand om ditt eget barn? Din sambo får väl hjälpa till? Hans unge med ju.

   Detta kanske låter oempatiskt då vi mammor ska stötta varann (jag har barn själv och trött, sliten och uppgiven OFTA). Men tyvärr kan du inte kräva detta av din svärmor. Att hon ens vill komma dit och hjälpa dig är ett enormt plus, många har inte ens den tillgången.
   Det är ert barn, NI måste lösa detta tillsammans. Din man kanske får ta ut sina föräldradagar tillsammans med dig? Ni kanske får leva på mindre pengar i ett par månader för att kunna vara hemma båda två?
   Svärmor är inte svaret, hon är en bonus på en lösning ni själva måste ta fram. Och fantastiskt att din svärmors dotter VILL följa med, dagen kommer när hon fullständigt struntar i er och hellre hänger på stan med sina kompisar…

    JA!
    Kraven på svärmor är en sak, men kravet att ett annat barn ska släppa sin mamma och sina behov av närhet och uppmärksamhet är bisarr!
    För att ’R’ vill prata med ’en vuxen i lugn och ro’ och nio-åringen ’inte kan vänta på sin tur’? Jag undrar mer hur ’R’s bekräftelsebehov ser ut, och om hen klarar att ’vänta på sin tur’?
    Hoppas svärmor skyddar sitt barn mot den här personens extremt dåliga vibbar och önskan att bli av med nio-åringen, som barnet absolut känner av!!!

   Alltså, vad är det ens för fråga – hur du får en vänlig människa som hjälper dig med DITT barn att lämna SITT barn för att ta hand om DITT barn, och tydligen DIG, exklusivt?

   Om svärmor kommer och tar den skrikiga bebisen några timmar kanske du kan ta dig tiden att lära känna och faktiskt SE din nioåriga svägerska – hon är en människa och även ett barn. Gå ut en promenad, spela spel, laga mat ihop eller gör något annat du behöver få gjort och inkludera nio-åringen, prata med henne och bli en vuxen hon kan ha tillit till istället för någon som bara vill ha henne ur vägen. Barn känner sånt, jag lovar, och jag kan också lova att barn blir inte mindre ’jobbiga’ av att få signaler om att de inte duger, att de är oönskade.
   DU behöver lugn och ro och ’få prata med en vuxen’? Vad tror du nio-åringen behöver? Prata lite med sin mamma utan skrikig bebis och bisarrt egocentrisk vuxen svägerska som kräver all uppmärksamhet?
   Grattis förresten till att hon pratar ’när hon har lust’, bli inte en av alla de som tystar en flicka, sätter henne på plats och fråntar henne rätten till sina egna behov.
   Ok, jag fattar att du blivit snudd på knäpp av sömnbrist (mina sov inte hela nätter förrän de var tre år, utan svärmor eller annan support), men fy sjutton vad provocerad jag blir av att du låter det gå ut över ett barn!
   Har du luftat detta med svärmor hoppas jag att hon skyddar sitt barn och aldrig kommer tillbaka.
   Tänk att du ska engagera dig lika mycket i svärmors barn som hon engagerar sig i ditt – eller vad har du för argument att det skulle vara på något annat sätt? Att världen cirklar runt dig? Att du och dina behov är mer värda än ett barns?
   Lycka till med att se andras behov, och sluta konkurrera med ett barn om hennes mammas tid och uppmärksamhet!

   PS: din son är tre månader, förbered dig på en nya och skiftande faser i en oöversiktlig framtid…

   Men om man då _får_ barn och inser att det är mycket jobb, faser och oberäkneligt – och ändå kräver av en annan som _har_ barn att vara 100% tillgänglig och ge en 100% uppmärksamhet som om man själv _är_ ett barn, så som ’R’ här gör?

    Så finns det fortfarande ingen anledning att kalla en trött ledsen nybliven förstaförälder för snorunge eller att hon skulle tänkt på det innan. Det är oempatiskt och oförskämt. Hon kommer nog själv inse att det låter illa och fel sedan. Att man blir ologisk är inte ovanligt när man precis har fött barn.

  Äh, töntig ursäkt. Google funkar väl på hennes dator också om hon nu inte minns om hon skrivit den eller inte? Men inte första gången hon tar andras saker och kallar det sitt, det har knappast med hennes sjukdom att göra, vilken av dem man nu vill tillskriva minnesförlusten till.

   Men alltså om hon hittar denna dikt som hon någonstans har skrivit ned och givit till sina föräldrar och hon tror (alltså på riktigt utgår från) att hon har skrivit den själv, hur ska hon då ens komma på tanken att googla på den då??

    Språket och tonen är ju helt annorlunda jmf med hur hon uttrycker sig, förstår inte hur hon kan tro att detta är hennes egna ord? Väldigt märkligt. Tråkigt att se att hon inte verkar komma någonstans vad gäller det psykiska. Det är länge sen hon lade ner bloggen men nu kör hon samma oändliga rants på Instagram istället.

     What? Du menar att man uttrycker sig likadant när man är 30 som när man är 13? Kan ju säga att mitt skriftliga språk förändrats mycket genom tiderna. Även mina dikter kunde vara skriva på totalt olika sätt.

  Jag tycker det är pinsamt. Jag förstår att hennes anhöriga inte orkar med henne längre och inte kan sätta stopp för hennes sjukliga beteende, men jag kan ändå inte sluta förundras över hur långt hon kan gå. Hon är uppenbart påverkad av någon form av drog i hennes videos, hon pratar om whatnot och rantar på om personliga saker utan något som helst konsekvenstänk. Hon behöver radera sociala medier och vara länge på rehab. Komma ut därifrån och aldrig mer vara en offentlig person.

   Håller med dig, vet inte vad hon går på men något är det. Därmed inte sagt att hon fortfarande knarkar, hon kanske går på tunga psykiatriska mediciner. Oavsett vilket borde hennes läkare och familj förklara för henne varför hon borde hålla sig borta från sociala medier.

   Hon skriver då och då om att hon har ont hela tiden efter ridolyckan, att hon inte får hjälp av vården med något. Men sitt beroende av tramadol nämner hon inte alls. Som hon skriver nu är det olyckan och alla ”efterdyningar” som är orsaken till allt som inte är bra.

   Jag tror att hon hade skrivit otroligt mycket om hur duktig hon varit som klarat av att bryta sitt missbruk och beroende, om hon nu hade gjort det. Efter dagarna hon var utan tabletter under vistelsen på ”The drawing room” skrev hon nästan maniskt om hur hon skulle komma tillbaka och föreläsa, att hon blivit en så mkt bättre människa osv osv.

   Min tanke utifrån hennes instagram är att hon numera kan vara beroende av både tramadol och adhd-läkemedel. Att hon fick Elvanse utskrivet när hon inte kommit ur sitt läkemedelsmissbruk är helt galet, läkaren kan omöjligt ha känt till missbruket. Hon skriver ofta om att hon är uppe flera dygn i rad och hon snöar totalt in på ett konstigt överdrivet sätt på olika saker, som foundationtest, rensningar i garderoben, märkliga inlägg tex om hur hon skulle börja skriva typ var tredje timme dygnet runt vad hon gjorde, bara förvirrat. Men inget verkar riktigt bli gjort. Att hon påstår sig ha ont ger ju henne en väldigt bra anledning att fortsätta sitt missbruk.

   Tyra verkar fortfarande tycka att ”allt ont som alltid drabbar henne”, bara är andras fel. Så länge det är så går det ju inte att bli bättre. Det måste ju säkert vara frustrerande för anhöriga som velat hjälpa om hon aldrig kan se sin egen del i något. Säger inte att det är såhär, utgår bara från det ganska privata hon skriver om på sin insta. Hon skrev bland annat att en nära anhörig ”sagt upp kontakten”, och det är ju hemskt om det gått så långt.

   Hoppas verkligen att hon till slut når sin absoluta botten och vill sluta själv. Annars går det inte tyvärr.

    Håller med till 100! Sen är det nog inte helt sant att hon inte får någon hjälp av vården. Jag har sagt det här tusen gånger under min ssk-karriär: om man ska kunna få hjälp måste man också hjälpa sig själv! EGENVÅRD. Som knappt någon människa förstår i det här landet. Man kan inte hjälpa en människa som Tyra om hon inte kan hjälpa sig själv och delta i vården. Tyra, liksom många andra, verkar tro att sjukvården ska fixa allt, med läkemedel eller operationer, men så är det inte. Vi kan hjälpa till, men aldrig ”fixa” allt. Framförallt inte missbruk och smärtprobematik!

    Ojdå, visste inte att hon gick på Elvanse också. Det i kombination med tramadol-missbruket förklarar varför hon verkar hög som ett hus, inte sover, är manisk osv, det är ju speed (amfetamin). Det borde absolut inte skrivas ut till en känd drogmissbrukare, men det går att dölja sin journal och på det sättet åka runt till många olika läkare för att tigga till sig olika mediciner. Misstänker att det är hennes drogmissbruk och inte PTSD som orsakar minnesluckor och blackouts. Tragiskt att hon inte får/vill ha hjälp att ta sig ur det. 🙁

  Wow! Inlägg om Tyra, Bella och Kenza på samma dag! Som på den gamla goda tiden, storhetseran!

  Finner det lite märkligt att Tyra inte har ändrat sitt inlägg eller förklarat varför hon skrev ”Tyra Sjöstedt, 13 år” som författare. Visst kan hon ha rört ihop saker och ting, men när hon läst kommentarna som borde påminna henne om att hon inte alls skrivit dikten, kanske det vore på sin plats med en ursäkt.

   Agree! Men enligt en instastory idag så kommer hon inte ihåg ngt hon gjorde dagen innan så hon minns kanske inte ens att hon lagt upp den……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *