Varför har Molly en knapp på armen?

I dagarna gick Diabetesgalan av stapeln och en av programledarna var Molly Sandén som drabbades av diabetes typ 1 för några år sedan som upptäcktes genom att hon blev riktigt dålig under en resa till Barcelona. 
Väl hemma igen diagnosticerades hon med sjukdomen som Diabetesförbundet spår att runt 50 000 svenskar lider av. (typ 1 och 2)
Jag vet inte allt för mycket om diabetes måste jag erkänna.
Jag vet att man måste kolla sitt blodsocker och ta insulinsprutor men det mesta av min kunskap kommer från när jag var liten och min kompis drabbades av sjukdomen.

Nu för tiden verkar det fungera lite annorlunda – något man kan se på Mollys bild från Instagram.
Hon har en knapp på armen och jag började fundera över vad det var bär jag såg en likadan på en fd kollega.
Kanske har jag några läsare som också undrar men som aldrig kommit sig för att fråga bäraren? Jag frågade aldrig min kollega, varför vet jag inte…
Jag visste ju att hen hade diabetes och tänkte att det nog hade med det att göra men jag visste aldrig vad det var.
Det gör jag nu…

Många diabetiker lever med en vit knapp/puck på armen som många är omedvetna om vad det är. Knappen är en så kallad sensor som de skjuter på på sin arm och är ett hjälpmedel där de scannar sensorn för att mäta deras blodsocker. Detta för att de ska slippa sticka sönder deras fingrar då de måste kolla sitt socker ofta för att ha koll på hur det ligger till. För många är detta ett bra hjälpmedel medan andra väljer andra hjälpmedel. Knappen kan även sitta på låret, men oftast är den satt på armen. Sensorn mäter automatiskt och lagrar glukosvärden – dag och natt och är designad för att sitta på kroppen under 14 dagar och behöver inte kalibreras.//Diabetes Wellness

Men en sak som jag däremot INTE visste tills för alldeles nyligen som har med diabetes att göra är en okunskap som hade kunnat kosta en människas liv om de hamnat i insulinkoma med mig som enda människa där.
Om en människa hamnar i en insulinkoma eller får ett kraftigt blodsockerfall så ska man INTE ge dem insulin. Det trodde jag.
Man ska ge dem någonting med mycket socker i. Se själva – det här hände låtskrivaren Linnea Deb härom natten och hennes man räddade hennes liv.

Utan sociala medier hade jag fortfarande inte vetat, varken att diabetiker nu för tiden kan kolla sitt blocksocker med en knapp eller att man inte ska ge insulin till en diabetiker med lågt blodsocker!
DET är egentligen helt fantastiskt!
Att man kan lära sig saker som skulle kunna rädda liv, enbart genom att läsa på sociala medier.

På så sätt är sociala medier fantastiskt!
Det var bara det… 🙂

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra och viktigt inlägg! 🙌🏼

  Svara

  Ja konstigt det där att folk fortfarande tror att man skall ge insulin, i de lägena!!! Så verkligen viktigt ämne att ta upp. Folk inser inte hur allvarligt det kan gå för en diabetiker.

  Svara

   Varför är det konstigt? Man kan ju inte gå runt och tro att alla vet allt om andra sjukdomar som inte drabbat en själv eller någon i ens närhet

   Svara

    För att det är som att ge en nötallergiker nötter istället för adrenalinspruta. Vissa saker är ju ”självklara”

    Svara

   Det tillhör allmänbildningen att veta tycker jag.

   Svara

  En bra sak att komma ihåg om någon man känner mår dåligt pga av diabetes men man inte vet om det är för att för att blodsockret är för högt eller för lågt (är inte så stor skillnad på symtomen) är att alltid ge något sockerikt att äta då ett högt socker är lättare att åtgärda än ett som är för lågt antingen på sjukhus eller någon som känner personen och dennes sjukdom väl.

  Svara

  Och hittar du en avsvimmad diabetiker så ska du anta att det är lågt blodsocker larma 112 (ambulans kan spruta socker till personen) och ge något sött i munnen som inte kan sättas i halsen, tex genom att droppa juice, riktig sockerläsk (inte zero, eller max), honung eller dextrosol löst i pytte vatten.
  Flytande substanser har snabbare effekt, och dessutom inget som en icke vaken kan sätta i halsen. När personen sen vaknat till så måste man fortsätta ge socker tills att ambulans kommer, återigen helst flytande eller i kombination med dryck.
  Att orsaka ett för högt blodsocker är inte farligt i detta läge, det går att korrigeras efter att krissituationen är löst.
  Att inte våga socker kan göra att personen dör eller får bestående hjärnskador.

  Svara

   Tillägg:
   Det heter insulin koma för att det är för hög mängd insulin mot mängden socker.
   Dvs i de situationerna är ännu mer insulin livsfarligt!

   Svara

   Bra, jag tänkte just gå in och skriva ungefär samma! Kleta in något flytande i munnen på personen, t.ex. sirap. Kan tillägga att för mig personligen så är det så att när jag blir ”låg” så här jag svårt att svälja även om jag inte är medvetslös.

   Jag fick en godisbit att tugga på (i all välmening) när jag sist fick lågt socker och det blev så tokigt. Jag blev sittande där med den där jäkla biten i munnen, men var så förvirrad att jag inte kunde tugga och ej heller informera den välmenande personen om att jag behövde hjälp. I det läget hade det varit bättre med tex ett glas juice och lite hjälp att föra glaset till munnen.

   Svara

    Ja, för alla har ju ett glas juice med sig i väskan. Tänk om en sådan sak händer på ett ställe där man helt enkelt kanske inte har tillgång till allt?

    Svara

     Diabetiker har oftast med sig druvsocker. Kolla fickorna och väskorna. Annars kanske en affär i närheten? Eller annan passerande person. Gör det man kan, kan man inte mer så är det absolut viktigaste att larma. Ambulansen kan häva direkt när de kommer. De har alltid flytande glukos med och kan även snabbt få dit ett glukosdropp.

     Svara

   Har otroligt svårt för Diabetesgalans slogan: Leva utan att dö. Är diabetiker sen 25 år tillbaka och har en son som blir ledsen och oförstående och väldigt rädd för att själv insjukna när han hör dessa ord. Han lever i en familj där mamma och pappa lever högst normala liv trots att båda har diabetes.

   Svara

    Förstår hur du menar, men samtidigt är det viktigt att sköta sin diabetes väl för att minska risken för allvarliga komplikationer vilka i sin tur kan vara dödliga.

    Svara

     Tyvärr är diabetes en riktigt hemsk sjukdom som trots välreglerat blodsocker ändå medför mer och mindre allvarliga komplikationer. Men man kan ju inte göra mer än sitt bästa. Hoppas att forskningen resulterar i något banbrytande snart!

     Svara

     Javisst. Tycker bara att diabetes måste diskuteras lite mer sansat. Man kan ju informera men inte skrämma.

     Svara

      Håller med dig Jenny! Jag har också haft diabetes (td1) i 25 år och känner inte igen mig i domedagsstämningen.

      Till alla diabetiker som tar illa upp, jag vet att många har problem med blodsockret och det har jag med. Men jag vill också kunna leva ett liv där omgivningen inte tror att jag är nära döden hela tiden, det upplever jag som stigmatiserande.

      Svara

       Ja, jag upplever att galan bygger på domedagsstämningen som jag tycker fanns tidigare (har kompisar och släkt som debuterade på 70/80-talet).

       Svara

  Älskar att fler pratar om diabetes för det är fan ingen walk in the park!

  Svara

  Oj ja är det en allmän uppfattning att insulin höjer blodsockret så har nog skolan misslyckats med sitt uppdrag på den punkten. Känns som ganska grundläggande biologikunsksper saknas då…

  Svara

   Tror dock inte det är en allmän uppfattning.
   Jag känner ingen med diabetes med är väl medveten om skillnaden på lågt och högt blodsocker och att man INTE ger insulin vid lågt socker. Tror de flesta vet det?

   Svara

    Jag hade ingen aning. Är närmare 30 och brukar ha koll på läget, så alltid bra att förtydliga. Särskilt när det kan handla om liv och död.

    Svara

    Jag har vetat det sen jag var 5-6 år gammal, en diabetiker som mår dåligt ska man ge socker och inget annat. De brukar alltid ha något sött i väskan, så kolla deras väska eller fickor om ni inte har något själv. Och ring ambulans! Problemet är att många diabetiker är slarviga med att använda armband eller halsband där det står att de har diabetes och då är det ju omöjligt för folk att hjälpa dem.

    Svara

     Vad duktig du är som vetat så länge, vill du ha ett diplom?

     Svara

     Berätta mer om det där halsbandet som du uppenbarligen letar efter när du hittar någon som tuppat av…

     Svara

      Ambulansen gör det definitivt när de kommer.

      Svara

   Jag tror snarare att folk tror att när en diabetiker mår dåligt så är det pga HÖGT socker, å därför är första tanken att en ska ge insulin.

   Svara

   Det är inte skolans uppgift att utbilda elever om alla sjukdomar som finns i världen, dock tar det ett par sekunder att slå 112 och sedan genom telefon få rätt information, istället för att man själv ska försöka minnas det där man hörde i skolan för 15 år sen, riskera att göra fel och en person dör pga, nej, ring 112 direkt och sluta riskera folks liv….

   Svara

  Mycket viktig kunskap att bära med sig, bra att det får spridning.

  Har tittat lite på Jihdes diabetesprogram och det är en idel mörk bild som målas upp vilket jag tycker är lite synd. Som nån som också är kroniskt sjuk behöver jag både bekräftelsen på att det är jobbigt, för det är det, men också bekräftelse på att det går att leva ett gott liv även med en sjukdom. Tror inte har har sett en enda historia om nån som har fått ihop en bra tillvaro trots sin diabetes och det är så synd.

  Svara

   Min kompis fick diabetes som liten och visst har det varit kämpigt många gånger. Men hon är sjuksköterska idag och har familj och lever ett bra liv, även om det såklart krävs anpassningar. Att vara gravid och diabetiker var jättetufft dock, och barnet kom för tidigt. Men det gick!

   Svara

   Instakontot diabetes_with_ak kanske kan vara nåt? 😊

   Svara

    Det är inte diabetes jag har så jag behöver det inte för egen del. Det var mest en reflektion.

    Svara

   Finns många elitidrottare som lever med diabetes typ 1.

   Anderas Stensson (rodd), Fredrik Theander (golf), Sandra Mabrouk (brottning), Erik Öster (ishockey), Mattias Steiner (tyngdlyftning, OS Guld i Peking), Anja Renfordt (kickboxning, 7 VM-titlar), Nacho (fotboll, Real Madrid, Spaniens Landslag) bara för att nämna några.

   Dessutom Halle Berry och en del andra skådespelare.

   Felet är väl att det talas för lite om det. För dom finns ju, dom som lyckats med diabetes typ 1

   Svara

    Fast talas det verkligen för lite om det? Tycker man ser det överall, folk som vill uppmärksamma diabetesen. Visst att det är bra men det blir för mycket till slut. Som med allt som ska uppmärksammas.

    Svara

     Håller med, diabetes och bröstcancer är de två sjukdommarna som har den absolut största lobbyverksamheten och får mest bidrag och stöd. Dels beror det på att många drabbas, men tex astma och hypotyreos drabbar nog fler och får typ ingen uppmärksamhet alls. Går man till en endokrinolog som borde vara kunnig inom alla endokrina sjukdomar är de oftast helt fokuserade på diabetes och vet knappt något om de lite ovanligare endokrina sjukdomarna.

     Svara

      Det finns så många sjukdomar som inte uppmärksammas tillräckligt. Migrän är en av de vanligaste hjärnsjukdomarna och enligt WHO en av mest handikappande tillstånden man kan lida av (under anfallet). Trots det avfärdar många de som har migrän som överkänsliga och att de ”bara har lite huvudvärk” 😣

      Svara

      Otippat att en manssjukdom får så mycket uppmärksamhet (långt fler män har diabetes) och att den kvinnosjukdom som får mest uppmärksamhet är en som handlar om tuttar.

      Svara

       men herregud ge dig. allt beror inte på kön/patriarkat osv. i detta fall är det två sjukdomar som uppmärksammas för att de är så vanliga, och förmodligen just dessa två istället för migrän exempelvis som nån skrev för att de är så dödliga. debatten om jämnlikhet/patriarkat/kön förlöjligas bara om folk håller på som du.

       Svara

        Självklart beror inte allt på kön och patriarkatet, men det har jag ju inte heller sagt. Att det forskas mer på manliga sjukdomar och att manliga forskare får mycket mer anslag än kvinnliga forskare, gör däremot det.

        Svara

         Fast här är det väl en fråga om typ1 eller typ2 diabetes Lisa, angående manssjukdomar? Typ1 drabbar yngre personer i större utsträckning. Tycker du att forskning gällande barn är inte ska ha mycket uppmärksamhet. Ett bevis att det ska uppmärksammas ännu mer! /Diabetiker sen 7års ålder.

         Svara

      Har suttit och googlat lite nu.
      – 500 000 har diabetes i Sverige
      – 90 000 kvinnor lever med eller har levt med bröstcancer i Sverige. Ca 9000 insjuknar varje år (i prostatacancer är det ca 10 000 fall per år)
      – 460 000 har hypotyreos
      – 800 000 har astma
      – 1 000 000 har en reumatisk sjukdom

      Jag håller inte med dem som menar att diabetes är en sjukdom det inte pratas om. Man lär sig om det redan som barn. Dubbelt så många har någon form av reumatism, men vem pratar om det?

      Svara

       Snälla Lisa läs på lite om skillnaden mellan typ1, typ2 och LADA innan du uttrycker dig. Du har absolut noll kunskap vilket är ett bevis på att diabetes måste uppmärksammas ännu mer!

       Svara

      Såklart är det så.
      Men den stora skillnaden som jag tycker, är att med diabetes så kan det skilja några timmar från att må bra till att du hamnar i ett livshotande tillstånd, kanske tom dör… Då är det viktigt att omgivningen vet hur de ska agera, man har inte så mycket tid på sig.
      TIllståndet behöver inte bero på slarv, det kan vara en magsjuka, influensa osv som kan göra att blodsockret inte beter sid som det brukar.

      Detta händer ju inte riktigt med de andra sjukdomarna du angav. Vissa är ju inte ens dödliga. Vill absolut inte förminska, de är ofta smärtsamma och man behöver medicinera.

      Har två syskonbarn med typ 1 samt en släkt full av reumatiker, en moster död i cancer, min mor har psoriasis i lederna. Ställer ingen sjukdom mot någon annan, men diabetesen är mer lömsk då det kan handla om timmar.

      /Mallan

      Svara

       Tror ingen motsäger sig det. Och gällande hur fort man kan dö så tror jag faktiskt att astma ”vinner” över diabetes. Men varför ska man jämföra?

       Svara

        Jag svarade på ditt inlägg där du jämförde uppmärksamheten mellan olika sjukdomar och antalet sjuka???
        Men du ville inte ha svar?

        Svara

      Tillåt mig att gapskratta. Tror du diabetes får mycket stöd? Innan diabetesgalan fick diabetes (speciellt typ 1) ungefär noll uppmärksamhet. Hur många gånger har du blivit tillfrågad när du handlar i valfri butik och du vill runda upp eller skänka 10 kronor till barndiabetesfonden (som riktar in sig på typ 1)? Det är ALLTID barncancerfonden, bröstcancer eller någon annan typ av cancer. Tycker självklart att det är viktigt att samla in pengar till forskning om cancer, men att säga att diabetes är en sjukdom som får mycket bidrag och uppmärksamhet är bara skrattretande. Mvh mamma till en 5-åring som fick diabetes typ 1 när han var två år gammal

      Svara

       Sara: hur många i Sverige dör årligen i diabetes typ 1? eller annan typ av diabetes? vs hur många som dör årligen i Sverige av cancer. Jag vet bara 2 personer som har diabetes, dem lever normala liv med familj osv, jag vet 5 personer med cancer, 2 överlevde, 2 dog, 1 behandlas just nu med god prognos. Så kanske finns en anledning att många donerar till cancerfonder då så många årligen dör i cancer, medans många med diabetes kan leva ganska normala liv med rätt vård.

       Svara

  Min mamma dog av sin diabetes 2012, endast 50 år ung.
  Efter många år av bloddialys så orkade hennes kropp till sist inte kämpa mer.

  Jag sov inte en hel natt från att jag var 6-19år då jag alltid smög upp flera gånger per natt för att se så att hon andades.
  Att aldrig veta om hon levde när man kom hem från skolan, att kunna rabbla hennes personnummer som 6åring för att kunna meddela vårdpersonalen.
  Sitta uppe med en svettades och svamlande mamma och mata henne med filmjölk och socker samtidigt som man själv försökte hålla sig lugn.
  Dom dimmiga ögonen. Försökte fokusera. Ibland löste vi det. Ibland fick vi ringa efter hjälp.
  Snäll och tröstande ambulanspersonal som klappade mig på axeln och sa att mamma var en kämpe.
  Den förinspelade rösten som talade om för personalen hur som skulle gå tillväga för att rädda henne.
  Ljudet av hjärtstartaren.
  Tysta sekunder.
  Spänningen i luften.
  Mina småsyskon, sömndrukna och rädda, ståendes i dörröppningen.
  Så små och sköra.
  Min pappas skrik. ”svara mig ***, du måste vakna! Hör du det? Kom igen!”

  Hon hade en enorm förälskelse till livet.
  Hon älskade att resa, dansa, omge sig av familj och vänner.
  Vi planerade att åka utomlands,dricka päronlikör, dansa och äta chokladpraliner när hon fått sin njure och bukspottskörtel.
  Men hon hann aldrig få någon transplantation.

  Snart är det 6 år sedan jag satt på sjukhuset och såg henne för sista gången.
  Lyssnade på bubblandet från hennes lungor medan respiratorn höll hennes hjärta vid liv.
  Två personer räddades den natten, tack vare min mamma. Hjärtat fick en ung kille i Göteborg och lungor fick en medelålders kvinna i Stockholm.
  Så fantastiskt att hon, som var så mån om andra, fick vara givmild till sitt sista andetag.
  Finaste mamma. Så saknad varje dag.

  Jag vet inte varför jag skriver denna kommentar. Behövde nog bara få det ur mig.
  Alla ni kämpar där ute som krigar varje dag mot denna jävla sjukdom. Ni är superhjältar hela högen. 💙 #fuckdiabetes

  Svara

   Din kommentar är SUPERVIKTIG.
   Det är sååå många som tror att diabetes är en walk in the park och inte förstår allvaret i sjukdomen😢 Däribland alla de som gör narr av bla Jihde som verkligen för kampen ut i det offentliga. Din mamma var sannerligen en enorm kämpe och det smärtar mig att du och dina syskon skulle behöva bära den tyngden som små barn och att ni inte får ha er mamma hos er💕 Hon kämpade för er. Stor kram❤️

   Svara

    Man kan förstå allvaret i sjukdomen och ändå tycka att Jihdes approach är problematisk. Han är ju inte diabetes, det finns väl nästan lika många ansikten på det som det finns diabetiker. Och jag tycker att han missar på den punkten. Flera personer ges plats i hans program och ändå berättas samma historia om och om igen. Det förtar inte att det är en bra sak att ljus riktas mot sjukdomen, för självklart är det fantastiskt bra.

    Svara

    Tack så mycket för din kommentar 💙
    Den värmde någon enormt!
    Stor kram!

    Svara

   💔

   Svara

    💙

    Svara

   ❤️❤️

   Svara

    💙

    Svara

   ❤️

   Svara

    💙

    Svara

   ❤️

   Svara

    💙

    Svara

   Jag saknar ord. Vilken vacker och viktig kommentar. Tack för att du delar med dig. stor kram!

   Svara

    💙

    Svara

    Tack själv för att du orkade läsa 💙

    Svara

   Tack. <3

   Svara

  Bra att uppmärksamma detta. Men kan bli lite trött på Jihde som är så dramatisk. Bra att ta fram diabetes som en sjukdom man inte ska skämmas för. Men när han gör det blir det så mycket. Det. Är tufft och du måste alltid vara medveten om vad du gör och äter. Men bra att ens omgivning vet så de kan agera vid lågt blodsocker som kan vara farligt.

  Svara

   Läste en jodel en gång som lydde ”stackars diabetes som har Peter Jihde” 🙊 lite det jag menar med min kommentar ovan också.

   Svara

    Lydde? Löd? Vad säger man?

    Svara

     Löd känns mest korrekt.

     Svara

      Tack!

      Svara

   Jag tycker också att han är lite fel ”ambassadör” för diabetes. Allt är som sagt så dramatiskt. Och han som ändå haft det snabbt med både libre och pump. Många vuxna får traggla på med fingerstick och sprutor i flera år.
   Och sen att han hela tiden pekar ut typ 2 diabetes som en livsstilssjukdom. Vilket till viss del det är. Men inte bara. Det kan även vara en sekundär sjukdom till andra sjukdomar och för en hel del människor så finns det ingen förklaring. De kan vara elit tränade 30 åringar som blir insulin resistenta och sedan tappar funktion till produktion av insulin.
   Man ska akta sig noga för att lägga skulden på de drabbade och säga ”det där var för den där glassen du åt”.

   Svara

    Fast det är ju extremt stor skillnad på att ha typ 1 & typ 2, främst för att som typ 2 har du möjligheten att bli symptomfri – vilket du ALDRIG kan bli som typ 1. Dessutom så vet man varför människor utvecklar typ 2 diabetes och därför vet man även hur man undviker det.

    Svara

     Fast det är inte heller sant, många med typ 2 diabetes, speciellt personer från mellanöstern och Afrika blir utan insulin produktion nästan omedelbart. Och utan insulin så är situationen den samma som för en typ 1a.
     Och det är väldigt få typ 2 diabetiker som kan bli helt symptom fria. Men ja, en typ 1a har alltid en aggressivare diabetes. Men man ska inte tro att typ 2orna bara ska träna och äta rätt.
     Det är generell fördom.

     Svara

     Typ 2 diabetes är starkt ärftligt. Har en förälder det är det 40% risk att barnet får det oavsett livsstil.

     Svara

    Är ganska trött på Jihde faktiskt. Jag har levt med typ1 i 21år. Senaste tre åren har jag krigat för att få insulinpump… Knapp på armen fick jag när jag var gravid men innan dess hade jag ”stått i kö” för en sån i 8mån.
    Nu för en månad sen fick jag äntligen min insulinpump med cgm som mäter mitt blodsocker hela tiden o så ser jag det i pumpen.. Mer tillförlitligt än den där knappen på armen som gav mig stora sår.

    Jag tycker inte synd om mig själv. Jag lever som vem som helst. Diabetes styr inte mig, jag styr den för annars hade jag varit väldigt ensam och begränsad i mitt liv.

    Svara

   Tycker verkligen inte att det är en sjukdom som har kommit i skymundan. Om man jämför med personer med svåra allergier så är det otroligt stor skillnad i stöd och acceptans från samhället. Allergiker får en bråkdel.

   Svara

    Bara det att det faktiskt finns folk som vägrar låta bli jordnötter på ett flyg tex, så att allergikern inte kan åka med i planet.

    Autoimmuna sjukdomar finns det ingen allmän kunskap att tala om heller och alldeles för lite forskning eftersom det främst är något som drabbar kvinnor = inget intresse för det och ingen vill finansiera.

    Svara

  Ot.
  Var ligger Falund?

  Frågar åt en komp…Blondinbella

  Svara

  Hade en klasskompis som gick bort 2009, endast 15 år gammal pga sin diabetes. Han är den enda jag tänker på när jag här diabetes.

  Svara

   💙

   Svara

  Blir lite oroad av att höra att folk inte lärt sig detta i skolan utan får sådan basal kunskap till sig genom sociala medier 😱 Vad är det mer folk inte vet? Hur barn blir till? Hur HIV smittar?

  Svara

   Jag hade då aldrig en lektion i hur man hanterar en medvetslös diabetiker när jag gick i skolan. Det verkar jag inte vara ensam om, så det är väl jättebra att den kunskapen får spridning genom sociala medier nu.

   Svara

    Det var inte det jag menade. Utan att Camilla inte vet hur insulin och blodsocker förhåller sig till varandra.
    Men vi hade undervisning angående hur olika reaktioner hos diabetiker ska hanteras i grundskolan. Så jag gissar att det är skillnad på skola och skola med för den delen. Och det är ju inte bra.

    Svara

     Var i kursplanen hittar du dethär? Du kanske inte visste om det men skolorna följer ju en undervisningsplan och inte någonstans finns undervisning i hur man hanterar avsvimmade diabetiker med, kära nån.. däremot jättebra att du fick lära dig det och kommer ihåg det, men dinrätt dryga attityd är sjukt orimlig!

     Svara

      haha, ok. Nej det står nog inte i kursplanen om insulin och blodsocker… tur det finns sociala medier helt enkelt.

      Svara

   I skolan lärde jag mig om diabetes genom en klasskamrat med diabetes. Helt ärligt är jag tveksam på om jag hade fått den infomationen i skolan om jag inte haft den eleven i klassen

   Svara

   Tycker päron borde ta sitt ansvar!

   Svara

  Hurdan är logiken om man tror att socker är FEL att ge vid LÅGT blodsocker⁉️

  Svara

   Hur skulle någon veta att det är just lågt blodsocker menar du?

   Svara

    Ja, nu var ju premissen i inlägget att personen hade blodsockerfall såatte… 🤦🏼‍♀️

    ”Om en människa hamnar i en insulinkoma eller får ett kraftigt blodsockerfall så ska man INTE ge dem insulin. Det trodde jag.
    Man ska ge dem någonting med mycket socker i.”

    Vem får ens för sig att man som lekman skulle administrera läkemedel (insulin) man inte har grundläggande kunskap (insulin sänker blodsockret) kring? Förstår verkligen inte hur man kan tänka så som beskrivs ovan 😱 En sak att vara okunnig om läkemedlet såklart, men just att tro att man kan ge läkemedel till personer utan att ha utbildning kring det kan ju vara livsfarligt‼️

    Svara

  När jag volontärade i Barretstown (läger för barn som lever med svåra sjukdomar, inkl cancer, diabetes typ 1…) berättade en tjej att både hon och hennes lillebror har diabetes typ 1, och att hon blev utfryst i skolan försatt hennes klass’kompisar’ sa att det smittar, så ingen ville sitta bredvid henne osv. Och att hennes lillebror hade fått sin puck utdragen i skolan. 💔 Tänker på detta jätteofta, och hoppas på att mer kunskap minimerar att sånt här händer.. som att de inte har tillräckligt att gå igenom redan.

  Svara

  Det där med att man ska ge något sött till en som hamnat i insulinkoma eller har blodsockerfall fick jag lära mig i typ fjärde klass under någon livräddningskurs skolan ordnade (ordnades varje år i flera skolor i svenskfinland för fjärde och femte klasserna. Ordandes säkert också på många håll i övriga landet också ). Vet inte hur det är nu längre men det är en riktigt bra kunskap att ha 🙂

  Svara

  Min dotter har typ 1 och okunnskapen er så stor 😩 Det er en så utrolig krevende sykdom at leva med. Att aldrig kunne skru av. Aldrig.

  F eks..når man er ”vanlig sjuk” i influensa eller spysyk..da krever diabetesen ekstra. Når de flesta andre har mer enn nok å bare bli frisk må den med typ 1 slite med et ennå vanskligere blodsukker i tillegg. Når man er supersliten etter en jobbig uke og bare vil sove..da får man håpe at blodsukret spiller på lag..ellers blir det korrigeringer/ spising gjennom natten…

  Maten er bare en av mange faktorer som påvirker blodsukret. Stress, fysisk aktivitet, hormoner, sykdom..f eks ..påvirker. Alle dager er ulike. Legene gir deg ikke en medisindosering uten det må patienten hele tiden regne ut og ta hensyn til de ulike faktorene som påvirker. Har vi gym idag? Holder jeg på å bli forkjølet? Hvor stresset bøir jeg når jeg skal holde foredrag Etc..

  Vår lege sa dette til oss…du kan gjøre samme sak var dag, spise helt likt var dag oh sette samme dose insulin var dag..men blodsukret kommer uansett ikke bli likt..

  Svara

   💙💙💙

   Svara

  Min man har diabetes och använder sig också av en likadan sensor. Den är fantastisk och du behöver inte mera mäta blodsockret via fingrer. Du kan tom. ha sensor appen i din telefon och läsa blodsockret med den.

  Svara

  Jag har ett så himla starkt minne från när jag var liten av att jag såg bilder på och läste att man ska ge t ex juice om en med diabetes mår dåligt, men kan verkligen inte komma på varifrån jag fick den informationen. Sjukt (bra) att jag minns det så himla starkt fast det var i början av 00-talet.

  Svara

   Jag tror jag kom på det!!!! Tror det var i en Min Häst-tidning och en tjej svimmade i stallet pga diabetes och någon gav henne juice och informerade alla att det var så man skulle göra.

   Tänk att tidningsprenumerationerna genom åren ändå lärt en något för livet!!

   Svara

  Och herregud om en diabetikers blodsocker sjunker och de tappar medvetsnde ge ALDRIG INSLULIN ELLER SÅ DÖDAR NI DOM! Inslunin ges bara för att sänka blodsockret, aldrig för att lyfta det! Smörj istället honung i deras mun så det sugs upp snabbare och lyfter blodsockret. Kall svett och bleknad kan vara märke på atr sockrer är för lågt.

  Svara

  Jag gifte mig in i en familj med många typ 1 diabetiker. En av våra familjemedlemmar gick bort för några år sedan i sviterna av sin diabetes, exakt hur vet vi inte men hon var ensam och blev för låg och dog. Det kan på det viset vara en väldigt dödlig sjukdom när du är ensam, vilket hon var. Det är inte alltid man har någon till hands som ser att man blir dålig och tillhandahåller något sött. Jag skulle vara livrädd att vara ensam/bo ensam som diabetiker just för den sakens skull.

  Jag gillar inte Jihde. Faktiskt. Det är ett evigt tjat och allt verkar svart när man ser hans program, hans eget engagemang är stort och han är noga att prata om sig och sitt och visa hur kass han blir om han inte ätit sitt mellanmål. Jag själv är cancerpatient och jag pratar absolut inte för alla men är man sjuk så vill åtminstonde inte jag bara fokusera på sjukdom, skit och hemskheter och tragiska komplikationer. Man vill fokusera på livet och det som är roligt och vanligt, det går att leva om en helt vanlig person även om man har diabetes. Och cancer.

  Svara

   Vad hjälper det om peter Jihde vore tyst om sin sjukdom? Tack vare att han tydligt visar att han tar sprutor o använder sin plattform till att uppmärksamma denna på många sätt osynliga sjukdom, ökar förståelsen. Och skammen minskar hos många med diabetes 1. Många skäms och döljer sin sjukdom. Vilket i flertalet fall faktiskt lett till att människor dött. Peter Jihde är en bra diabetes 1 förebild! Har själv en son på 2 år som fick diabetes vid 1 års ålder och var nära att dö. O många i vår närhet förstår inte allvaret i sjukdomen. Att försköna allt det fula o svåra med sjukdomen hjälper ingen. Sen tycker jag att Jihde också lyfter fram att det går att leva ett lyckligt o fint liv ändå och att man kan finna en enorm styrka i diabetesen.

   Om du vill hålla din sjukdom för dig själv så ska du givetvis få göra det. Men förstå att alla har sina sätt att bearbeta på och hantera sin sjukdom.

   Svara

  Knappen på armen sitter väl ändå på jackan hon har på sig…? Eller jag förstår inte riktigt vad som skulle vara speciellt? 😅

  Svara

   Nej, den sitter fäst i armen och har ingenting med jackan att göra.

   Svara

    Hmm… Det kanske bara är en ny trend?

    Svara

     Är du dum eller spelar du dum?

     Svara

  Men herregud.. det borde man väl känna till (vad insulinkoma innebär eller att någon är ”låg” som har diabetes) om man är någorlunda allmänbildad och gick på biologilektionerna i grundskolan. Dessutom bör väl de flesta haft/ha någon i sin närhet/omgivning med diabetes. Jag har både släktingar som har sjukdomen och i arbetslivet stött på barn som har diabetes och kollegor som är drabbade (är ju inget ovanligt liksom…) Visst tur att sociala medier finns för att täcka upp för dessa kunskapsluckor…

  Svara

   Nej.

   Svara

  Men vilken tyken kommentar. Nej alla har kanske inte juice i väskan, men om man inte befinner sig mitt ute i skogen kan man kanske hitta någon som kan hjälpa till med en söt dryck (eller flytande honung eller annat som föreslagits ovan). För oss som lever med sjukdomen kan det vara avgörande för vårt liv att folk känner till hur man ska göra, då ökar chansen att vi får hjälp om det behövs.

  Började för övrigt på nytt jobb i våras och har fått instruera mina nya kollegor hur de ska göra om jag blir dålig. Vi jobbar dessutom i ett serviceyrke så det vore inte orimligt att någon kund behöver hjälp. Kollegorna är 50+ men hade ingen koll, inte så konstigt kanske om man inte har kommit i kontakt med sjukdomen. Men det visar ju att det behöver lyftas. Inte bara att sjukdomen finns, utan vad man kan göra om man möter någon som behöver sjukvård.

  Svara

  Tack för att du delar detta! Skriv gärna lite om symptomen som uppstår när man är låg då många stöter på det i vardagen utan att veta det. Det kan rädda liv om du är där med en cola fast människan sluddrar och verkar full. Ja nu inte på en nattklubb kanske men ni förstår. ❤️

  /typ etta sedan sju år.

  Svara

  Min bästa vän har diabetes, jag och min andra vän (vi är 3 bästa vänner) har läst på en del ”i smyg” om det för att veta vad vi ska göra om vi är ute tillsammans och något händer. Frågat om hon känt sig låg etc, också nojat över det där ”om hon svimmar hur vet vi om hon är låg eller hög?” så det har hjälpt att läsa på, för att VI ska känna oss säkrare. Vi har nojjat oss så många gånger för hon inte skött det ordentligt, hon har tyckt sprutor och sånt varit jobbigt, jag har aldrig tänkt på det, men jag kan förstå henne. Vi blev så glada när hon berättade att hon funderade på att skaffa en sån knapp, det tog lite pepp men tillslut fick hon en sådan, vilket lett till att hon skött sig betydligt bättre och också därför lugnat oss något. Även om den syns och hon nojjar för det, att folk ska se och veta, har jag föreslagit att vi ska pimpa den. Whatever, om den underlättar ditt liv så bär den med stolthet 🙂 Jag har förmånen att veta liiitegrann om diabetes och tycker det är så synd att folk vet så lite. Min vän är alltid orolig att folk ska tro hon är ohälsosam eller har orsakat diabetesen själv, typ att rätt mat och motion skulle bota henne. Så funkar inte den typen av diabetes men jag förstår ju att de leder till stigma. Vi är skyldiga våra medmänniskor att åtminstone veta vad diabetes typ 1 är och googla det, så vi kan förebygga fördomarna. Det är trots allt en väldigt vanlig sjukdom, och ingen ska skämmas över den.

  Min f.d. sambo har en vän sedan 7 år och han fick reda på att han hade diabetes först för något år sedan, då har de varit på många resor ihop. Helt sjukt.

  Svara

  Ingen i min närhet hade diabetes när jag växte upp och inte heller var det något man pratade extra om i skolan. Min som däremot hade en klasskompis som var diabetiker och där pratade de mycket om sjukdomen och hur de skulle gå tillväga om denne blev dålig.
  Lite trist när man vräker ur sig okunskap etc…ingen kan ju allt.

  Svara

  Tack för detta inlägg! Kanske kan det (någon?) läggas upp ett litet mer heltäckande inlägg då infon är viktig.
  Jag gick själv med diabetes 2 i nästan ett år utan att veta om det. Jag var mycket stressad under denna tid och hade så mycket att göra att såväl kost som motion var obefintlig. Mådde inte bra, var yr mm men jag var ju sönderstressad…tänkte jag.
  En dag rasade jag ihop. Tack och lov var jag inte ensam då. Ambulans kom. Och jag blev liggandes 10 dygn på diabetesavdelning. Jag var så chockad! Visste inte heller vad diagnosen innebar. Nu vet jag lite mer men det finns så mycket kvar att lära. Det är drygt ett år sedan detta hände. Det jag verkligen vill dela med mig av är följande: Stressa inte! Tro inte att du är oersättlig! Lyssna på kroppen då den talar till dig och gå till sjukvården!

  Svara

  Det lärde jag mig i tonåren genom en ungdomsbok. Huvudpersonen (som nyligen hade blivit diagnosticerad med diabetes typ 1) gav bort sina sockerbitar till sin häst och hamnade senare i allvarlig knipa. Jag kommer inte ihåg vilken bok det var, men just den händelsen bet sig fast. Ett litet mer spännande sammanhang är filmen ”Black book” from 2006 (inspelad i Haag 😉 där huvudpersonen utsätts för ett mordförsök genom insprutat insulin men lyckas fly genom att roffa åt sig och äta upp en chokladkaka i stora bitar. 🙂 https://www.imdb.com/title/tt0389557/?ref_=nv_sr_1

  Svara

   Minns en bok som hette Sara är inte som andra, hästtjej med diabetes. Där fick jag min kunskap

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.