My bokar resa till Thailand utan att ta ledigt först

 Hmm, en sak grämer mig lite. Du vet en sån där liten oros-klump i magen. Jag måste bara få tag på mina chefer???.  Jag har sökt dom en sisådär typ 27 gånger innan jag bokade.

Jag måste nämligen möblera om schemat en aning, inte jätte mycket… Men ändå =) Det här med att vara anställd är nytt för mig. Jag ÄLSKAR mitt jobb, och är SÅ taggad på 2019, men framförhållning och ledighet är ju någonting jag måste lära mig ?

Nåja, ingen mega-grej. Jag har redan strukturera om och fixat till dom dagarna jag missar. Men jag vill ju ändå ha deras okay, helst INNAN jag bokade?

Jag reserverat den först och fick en uppdatering om att det nu bara fanns 1 rum kvar och två platser på planet så vågade jag inte vänta längre…..?✈️ Bokat och klart!

(-Så Peter & Nico, om ni läser detta så kan ni väl kanske ringa mig… ??‍♀️☎️?)

Så när jag snart bara fått växla några ord och får deras samtycke i min spontana ide så kan jag släppa det dåliga samvetet och vata fokusera på packandet? //My Martens

Vem är ens chef när man är VD? 
Själv hade jag aldrig vågat boka en resa innan jag fått ledig som anställd, men My kan förmodligen arbeta på distans en hel del och då spelar det kanske ingen roll om hon befinner sig i Stockholm, på Öland eller i Thailand?

Men lite djärvt är det allt. 
Särskilt att gå ut med det på bloggen innan hon ens fått tag i dem. Tänk om de skulle säga blankt nej bara för det?
Hoppsan, Kerstin!
Men det löser sig nog…
Trevlig resa och ta med lite solsken tillbaka i en burk till CamCam ”kronisk D-vitaminbrist” Gervide.

Ps. Kl 20 kommer ett Öppet Spår för de som vill spendera nyårsafton där. 

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    skriv om jockes plan att skapa dockusåpa!! ”@/paradise hotel och @/exonthebeathse var beredda på att bli krossade i tittarsiffror i april” skriver han lolol

      Redan gjort. 🙂

        var? 😮 hittar det inte??

    Är det inte ägaren till förtaget som har högst bestämmanderätt eller?

    Gott nytt år alla härliga och mindre härliga människor. ????

      Ja, arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet som det heter.
      Därav följer att arbetsgivaren har rätt att beordra anställda att utföra vissa arbetsuppgifter, rätt att lägga scheman, rätt att omplacera arbetstagare och rätt att planera ledigheter osv.
      Det finns förstås lagar som regler arbetstagarnas rättigheter t ex semesterlagen och kollektivavtal kan begränsa arbetsgivarens rättigheter. Men i princip kan inte en arbetstagare själv bestämma över sin ledighet utan arbetsgivaren måste bevilja semester, tjänstledighet etc. En anställd som utan arbetsgivarens tillstånd och utan giltig orsak undanhåller sig från arbetet kan bli uppsagd.

    Gott Nytt År! ?????

    Äh, som anställd bokar jag först och begär ledigt sen – när de hör att jag ska resa kan de ju ändå inte göra något.

    Gott nytt år! ???❤

      Samma här! Bokade en resa nu i slutet av av januari, meddelar bara min chef när det väl är jobbdags igen (måndag?) sen är det inte något problem. Kan isf förstå om man har jobb som kräver mer planering med personal, jag sköter dock mig själv så jag bokar/hoppar på något bra och meddelar jobbet sen, alltid.

        Vad jobbar ni med?
        Arbetar själv inom sjukvården och skulle aldrig våga boka innan chefen har godkänt semestern.

          Mellanchefsposition inom byggbranschen (anonym 18:24) utan egna, direkt underställda. Vi är 4 st för Sverige/var region och sköter oss själva helt så semesterar, ledigheter etc är aldrig något vi behöver anpassa efter andra, men förstår att i mer schemalagda yrken är det nog inte lika lätt. Är det akut funkar mobilen/internet oavsett om jag sitter på kontoret eller ligger på en strand, och ingen blir lidande direkt.

          Jag kan göra likadant, boka innan jag fått godkänt av min platschef (är konsult) då jag med all största sannolikhet får ledigt angiven tid. Jobbar som tidplanarere och koordinator i projekt och mina arbetsuppgifter kan jag tillsammans med projektledaren hantera i förväg. Det mer akuta är lätt att få hjälp med av annan person i samma roll som mig.

          Klart att min platschef kan säga nej, men det har nog inte hänt någon av oss så länge jag jobbat här. Det är en lyx dessvärre, har haft jobb tidigare där det absolut inte varit en självklarhet.

            Vi får i princip aldrig vår semester beviljad förrän veckan innan, mer regel än undantag. Det spelar ingen roll hur länge innan vi söker…min kollega sökte en längre semester ca 9 mån i förväg. Den nekades några veckor innan. (Sommarsemestern beviljas som regel 2 v innan semesterstart)

              Men va? Är det ens tillåtet att bevilja semestern så sent? Har för mig att vi kollade upp det på mitt gamla jobb och att den skulle vara på plats senast första maj.

                Vi har fått höra av våra chefer att de har en skyldighet att ha fastställt sommarsemestern senast 2 veckor innan, och vi får den på dagen 2 v innan. Aldrig kollat om deras påstående stämmer dock. Men det förvånar mig inte då landstingen brukar lyckas få göra undantag från regler. Bla dygnsvilan på 11 h har de förhandlat bort.
                Nåväl, snart har jag också lämnat ssk-yrket, tyvärr, men nackdelarna är för många. ?

          Jag jobbar också inom sjukvården och jag bokar alltid resa utan att få ok från min chef. Varje gång jag har sagt att jag tänkt boka en resa ett visst datum säger chefen att det EVENTUELLT beviljas när vi ska lägga schema. Vilket bara är några veckor innan ev resdatum. Så jag bokar och hoppas på det bästa! Har inte blivit nekad hittills. Tänker att jag är för värdefull för arbetsplatsen att chefen inte vågar gå emot mig. Finns ju rätt många andra arbetsplatser som söker ssk…

          Jobbar också inom sjukvården, kortare resor bokar jag först och sen lägger jag bara in om ledigt när schemat väl ska läggas. Visserligen har chefen sagt att det inte är några problem att vi gör så så länge det inte är under sommarsemestern.

          Produktionsplanering. Säger till mina två kollegor först, vi täcker upp för varandra hela tiden ? vi jobbar för att leva, inte lever för att jobba är vår filosofi, och det ska bli mer av det 2019!

      Eh, jo. Ansöker du för sent om semester kan du bli nekad ledighet.

        Vid längre resor tar jag alltid föräldrapenning och säger till två månader innan. De kan inte neka:)

          Så länge du säger till i god tid kan de inte neka, helt rätt ?

      Tja får du inte ledigt men åker ändå så är det ju precis som att skita i att gå till jobbet bara under en vecka eller två. Vad kan de göra åt det? Sker det ofta och är besvärande för chefen så lär det ju inte vara positivt när anställningen ska förlängas?

        Antar att du inte är så noga med att få upp din lön då heller? Precis sådant som är extremt genomskinligt, liksom att bli sjuk under semestern p g a högre ersättning och möjlighet att spara lite dagar. Brukar vara samma personer som gör så med…

          Gissar att det där var till sussawo och inte till mig ?

          Min lön och mina löneökningar är det i te direkt fel på, inte att behålla det fasta jobbet heller, men tack för omtanken! 🙂 😉 vissa arbetsplatser är nog helt enkelt lite bättre än andra.

        Det blir ju ogiltig frånvaro och kan resultera i en varning. Inte supersmart direkt.

          Vad är det för jobb du jobbar med under dessa omständigheter?

    Jag bokar _ alltid_ resan innan jag tar ledigt. Man vill ju haffa de bästa flighterna/hotellen och sedan lägger man in om ledighet på jobbet. Inga problem hos min arbetsgivare att ta ledigt, myndighetsjobb, är bara att jobba ikapp när man är tillbaka igen :/

      Fast det funkar väl inte om alla på jobbet gör så.

        Det skulle vara mkt märkligt om hela kontoret vill åka på långweekend andra helgen i februari. Sommarsemestern är dock en helt annan sak, då ska det blrja pusskas redan i mars för att säkerställa bemanning unde alla sommarveckor.

          Oj, stavningen ?

          Fast de omständigheterna har du lagt till iefterhand.

    Tack för att vi får ett Öppet spår ikväll!

    Är vi fler som firar ensamma ikväll?
    För jag har valt att göra det.
    Jag har sett fram emot den här kvällen och har laddat upp med favoritmat, filmer samt laddat upp för att ta hand om min hund. Det har varit ett jobbigt år både fysiskt och psykiskt. För att få någon återhämtning valde jag att få inleda 2019 på mitt sätt, med en myskväll. Förberett för den här kvällen i flera dagar.

    Nu har jag fått dåligt samvete från mina föräldrar för att jag inte väljer att fira med dem nu när jag inte ska fira med vänner. Killen som jag just har börjat dejta tror att jag är på middag med vänner och vill fira tolvslaget tillsammans. Min hund kan inte vara ute eller vara själv på tolvslaget så då måste jag se till att vi firar inomhus någonstans. Har ni tips på hur jag ska fortsätta känna att jag har tagit rätt val? Borde jag ta mig iväg till den här nya killen med hund efter den påhittade middagen? Bara för att?

      Äsch njut. Släpp det dåliga samvetet. Ligger i sängen.än och blir kvar till läggdags, helt underbart! Sällskap med lite götta och mina katter ?

        Tack ?

      Tycker inte att du ska ändra dina planer för någon annan om du har sett fram emot att vara själv. Jag gör likadant som dig och ska njuta av en kväll för mig själv ? Du har ju dessutom din hund om du behöver en ursäkt.

        Tack ?

      Firar med min familj som jag gör varje år. Går runt i myskläder och har precis käkat god mat och ska nu spela tv-spel!

        Låter så roligt! 🙂
        /Anonym 18.28

      Du har gjort rätt val! Jag gör detsamma (men med katten) fuck det dåliga samvetet, du gör det du (och vovven) mår bäst av, njut av en maximal ego-kväll!

        Det där ☝? var menar till den anonyma 18.28. Gott nytt år!

          Tack detsamma! ?

      Haha låter precis som mig! Förutom att jag va ärlig mot alla om att jag vill vara själv, och även ta hand om min hund❤️

      Inget dåligt samvete för första gången i mitt liv. Det här är din dag, gör som du vill. Träffa killen om du vill, vill du inte: gör det inte!!

      Gott nytt år på dig, och din vovve???

        Tack detsamma! Jag ska bli mer som dig!
        Tog mod till mig, tack vare era svar, och sms:ade killen. Vi ska fira in 2019 imorgon istället ?

        Nu ligger min hund tätt intill mig och jag fastnade framför en realityserie på Heyu(?) istället. Alla bråk överröstar visst fyrverkerierna?
        Det känns bättre nu när jag vet att jag inte är ensam om de här planerna.

      Om du vill fira det nya året med honom, så säg som det är. ”Du, jag är hemma. Fick kalla fötter i sista stund och kände att jag behövde vara med vovven. Vill du pussas in det nya året med mig, så är du välkommen. Annars kan vi ta en pizza imorgon. :)”

      Känner du att det kvittar, så säg att du blev så orolig att du drog hem från middagen och ville vara med vovven som blir nervig av alla smällare.

      Själv sitter jag hemma i mjukisbyxor, dock med maken och två sovande barn. Asgött!

        Tack för tipset! Jag behöver vila från människor så jag ville liksom inte träffa honom. Lugnade min hund med gott samvete istället.

        Fin kväll som du fick ?

      Inledde ett nytt år ensam för några år sedan. Gjorde som du, laddade upp med god mat massa filmer o hade mina katter hos mig. Det behövdes efter en jobbig tid då. Gå på din känsla ?⚘ Den kan aldrig vara fel.

        Tack! ??

    Fast hon har ju inte varit på jobbet på flera månader så hennes arbetsuppgifter kanske är fördelade på andra. Å andra sidan kanske man av lojalitet mot kollegorna inte börjar med semester direkt efter lång sjukskrivning. Nice med sol och värme iaf.

      Hej, väldigt märkligt att hon tar ledigt direkt… Vad har hon för uppgifter? Och om hon nu varit utbränd-är det inte bättre att ta det lite lugnt hemma… Tror snart VD skylten ligger i samma låda som PT och mäklare!

        Fast det gör den väl redan?!

    Jag bokade resa igår utan att ha ledigheten ordnad. Brukar alltid lösa sig. Är nog väldigt vanligt.

    Det är ett företags styrelse som utser VD. En VD rapporterar därför till styrelsen. I praktiken är det dock oftast så att en VD egentligen aldrig kan koppla bort jobbet ens under semestern, vilket gör att de flesta i princip bestämmer över sin egen arbetstid och var de jobbar ifrån.

    Lifestyle Publishing inte har ngn VD, så hon riskerar nog inte att bli av med VD-tjänsten som hon påstår sig ha.

    L

    Har varit anställt inom industrin i 8 år, tar ledigt på vintern istället för på sommaren men har fått kriga för min semester varje år. De är så jävla glada när man är där och sliter röven av sig på sommaren men ska alltid jävlas när det kommer till semestern på vintern. Har hotat med att jag ska säga upp mig/de får säga upp mig x antal ggr.

      Säg upp dig då? Låter som en riktigt tråkig arbetsplats

    Impulskontroll noll som vanligt ? Kanske ingen på jobbet som märker att hon är borta.

      Hon har ju inte varit där så mycket de senaste månaderna ändå, tror inte hon har några fasta tider och inte fast lön, inga måsten så ofta utan kan komma och gå lite som hon vill och göra lite det som hon känner för. Hennes ”arbete” består väl mest i att lägga upp lite bilder på instagram och fixa samarbeten, samma som sin blogg och ig typ. Vd låter väl mest bara bra att få kalla sig haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.