Paula vs Aningslösa influencers

Jag förstår att personen bakom kontot brinner för miljön och det är positivt. Men jag tror inte hen kommer uppnå något annat än att folk blir förbannade och kanske flyger ännu mer med sitt agerande. Få förändras genom att bli uthängda och idiotförklarade. Och jag tror också att influencers roll med flyget överdrivs rejält, jag tror inte fler börjar flyga efter att ha sett någon profil göra det. Dom som vill och kan flyger redan. Vi lever i ett globaliserat samhälle där vi inte isolerar oss i våra egna länder utan vi rör oss fritt. Vi köper matvaror, kläder, prylar från hela världen och det transporteras också.
[…] Kritik är en sak men att hänga ut, vända sig till samarbetspartners med hopp om att dem ska få sparken och kalla dem ”aninslösa” är inte konstruktivt, det är bara  illvilligt.// Paula

Paula tar till sin blogg och kommenterar Instagramkontot ”Aningslösa influencers” som ifrågasätter influencers flygvanor på ett sätt som inte riktigt uppskattas.
Det kallas för häxjakt, men precis som någon kommenterar inne hos Paula – vad är egentligen en häxjakt och vad är att offentliga personer med inflytande ställs till svars för sina gärningar?
Jag tycker kontot håller en extremt god ton – en bättre ton än jag någonsin haft i mina inlägg om smygreklam skulle jag tro.
Nu är ju smygreklam ett brott mot marknadsföringslagen och flygande ett val, fritt fram för vem som helst att ta, men ändå…

Paula tror att detta ”flygskammande” skulle kunna få en motsatt effekt, alltså att influencers sätter sig och obstinat slentrianflyger omkring för att de är sura över att ha fått sitt flygande ifrågasatt på Instagram. 
Jag kan inte tänka mig att detta skulle kunna inträffa men OM det gör det så förtjänar den snarstuckna saten, inte bara att bli uthängd på Instagram utan även doppad i tjära och rullad i fjädrar på Guldtubens scen.
Punkt!
Jag ställer gladeligen upp och offrar en kudde eller två för ändamålet. (Syntetfjädrar – för den som eventuellt gick i spinn nu)

Man kan väl för i hel*ete INTE peppa influencers till att flyga mindre? Seriöst? Hur fan ska det gå till? 
HUR? Och varför? Är de så ömtåliga verkligen att de inte längre kan ifrågasättas för sina val?
Ska man agera hejaklack åt dem varje vecka de väljer att inte kliva på ett flygplan?
”ÅÅÅÅÅH, så duuuuuuuktig du var nuuuuu som inte klev på ett flygplan!”

Paulas följare verkar inte riktigt hålla med henne:

Tack för tips!

244 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Någon som vet varför Emma Unckel har lämnat Perfect Day och gått tillbaka till sin gamla arbetsgivare ELLE? ?

      Tror inte man får diskutera det här ?

        Varför?!

          Det tror jag nog att man får…. Jag ser ingen anledning till varför inte.
          Det märker vi om inte annat, så diskutera på…

            Aha, trodde att det var förbjudet att diskutera andra influencers eller ämnen än det inlägget handlar om. Måste missuppfattat nya regeln ?

              Jag trodde du menade situationen i sig.
              Men saker som har med sociala medier att göra går bra – oftast – och PD är ju det…typ… 🙂

      Hon skulle börja frilansa men blev istället erbjuden jobb där åtminstone. Ingen aning om varför hon lämnade dock. Ändå kul att de sparkade Gustaf och sen förlorade hela podden till Elle ?

      Kanske bättre lönevillkor?

    Okej, så Paula anser alltså att man tillskriver influencers för mycket makt när man ifrågasätter hennes (och andras) flygande eftersom de inte får folk att flyga mer.
    Försöker hon göra sig själv arbetslös? Hon säger ju uttryckligen att hon och hennes ’influencerkollegor’ är överflödiga eftersom de ändå inte påverkar (influerar) folk att flyga.

    Då undrar man ju vad hon och resten av ankdammen influerar folk att göra/köpa. Blir folk inte sugna på att köpa Daniel Wellingtons klocka eller twist Shake babys flaskor heller?

    Jag tror inte Paula själv inser vad hon skriver, för då hade hon inte uttryckt sig så, men hon har precis dömt ut sitt eget ’yrke’ som totalt meningslöst och överflödigt (vilket det också är).

      Haha, du skriver exakt vad jag tänkte när jag läste detta inlägg!

      Det är som vanligt med Paula. Samtliga ”debattinlägg” hon gör saknar analys. Hon skriver som ett barn, och verkar allmänt blåst.

    Klart influencers måste ta ansvar för sitt flygande och konsumerande, PUNKT!

      Varför? Det är inte olagligt att flyga, så man måste ingenting

        Men det borde fan vara olagligt att vara korkad och inte ta ansvar!

        Varför? Om man vet vad som väntar inom vår egen livstid skulle man inte fråga det.

          Ja ja, jag har inte dåligt samvete iaf jag är 44 år steriliserad och lär inte skaffa det värsta miljöhotet som benämns som barn så jag flyger lugnt mina 2-3 resor om året.

            I varje diskussion om miljö:

            A: Sluta flyg!
            B: Nej , varför? Jag vill flyga.
            C: Är du vegan, har ingen bil, flyger aldrig och inte har några barn? Annars ska du va tyst!
            B: Jag har inga barn iaf, så jag kan flyga, enbart äta rött kött, dricka mjölk 24/7 och äga tre Rolls Royes.
            D: Ni är dumma i huvudet som flyger

            Vaaaare gång. Hjälper det? Kommer vi någonstans? Så trött på att samma argument går runt, runt och då brinner jag för miljön och gör allt i min makt utifrån mina förutsättningar för att leva klimatsmart. Hur fan ska vi få folk att förstå? På min Instagram svarade 40% (600 pers) att de minsann inte tänker minska rött kött till 100g/vecka och då försöker jag köra metoden information och sprida kunskap.

            Hur ska vi få folk att på riktigt förstå?

            Men bara för att du minskar din miljöpåverkan genom att inte få barn så betyder det inte per automatik att du kan ha bra samvete och flyga 2-3 gånger per år! Miljöpåverkan från oss människor måste MINSKA, inte kompenseras med andra miljöpåverkningar. Du minskar inte din miljöpåverkan genom att inte få barn men ändå flyga, du lägger bara din miljöpåverkan på flyget istället för på barn. Tänk ett steg längre, annars kommer vi ingenvart. Det tänket som du har kallas för ”allmänningens tragedi” och det är det som gör att vi människor inte sänker vår miljöpåverkan som vi bör.

              Jag minskar väl visst mängder genom att varje dag valt bort barn? Att flyga på semester 2-3 ggr om året är ju bara typ 2% mot vad ETT barn klimatförstör per år. Säkerligen tar föräldrar med sig kräken på resor dessutom.

                Om man dör så gör man inte heller någon klimatpåverkan, är det ett alternativ också eller?
                Är så trött på människor som hela tiden ska säga ”att skaffa barn är det värsta man kan göra för klimatet!”

                Ja, det är det förmodligen. Men det är som att säga ”att äta 100 kilo arsenik är dåligt! Jag äter bara 1 kilo!” Det spelar liksom ingen roll. Vi måste helt lägga om vår livsstil. Det började liksom bli ohållbart någon gång i början av 50-talet, vi började påverka klimatet under 1800-talet.

                Inte för att jag är något helgon. Men jag försöker i alla fall inte inbilla mig att mina vanor är okej.

                Det finns ingen forskare som någonsin kan räkna ut exakt hur mycket eller lite miljöpåverkan du gör genom att inte få barn. Du ska aldrig ta för givet att du kan flyga så mycket bara för att du inte ska få barn i framtiden. Man ska aldrig chansa så, det är ju jättedumt. Vi ska minska och inspirera andra att minska också! Och det gör man inte om man nonchalant säger ”men jag får flyga såhär mycket eftersom jag inte gör detta” osv. Läs om ”allmänningens tragedi” så kanske du förstår.

                Tragiska människa

                Du klimatförstör lika mycket som ett ”kräk” till barn och flyger dessutom valfritt, så kasta inte sten i glashus.

                  Fast nej… Den som skaffar barn miljöförstör ju först genom sin existens – sen en gång till genom att skaffa det där barnet. Den som inte skaffar barn miljöförstör bara en gång via existens.

                  I existens räknar jag med flyg, mat, osv.

                    DU förstör genom din existens.

                Men ska inte alla i denna miljömobb gå in och hata på Kenza som gjort det fruktansvärda valet att skaffa barn?
                En resa och ett barn är fan inte samma sak. Fattar man inte det har man problem.

                Dessutom står flyget bara för en bråkdel av alla utsläpp, ca 2 eller 4% om jag minns rätt. Så att hoppa på folk som flyger tycker jag vara verkar en enkel ursäkta för att vara elak. När folk flyger syns det tydligt, hur man äter och konsumerar till vardags är inte lika synligt. Och att skaffa barn får man verkligen inte kritisera, gud förbjude!

                  Det här är en siffra som både stämmer och inte stämmer.

                  Globalt sett står flyget för runt 2-3% av påverkan, globalt.
                  Sett till svensk påverkan är den siffran mycket högre då vi helt enkelt har möjligheten att flyga på ett helt annat sätt en större delen av jordens befolkning.

                  Så om en utgår ifrån din påverkan som svensk konsument är att minska flyget ett relativt lätt sätt att minska ens enskilda klimatbelastning.

                  Snabba siffror utifrån klimatkalykaltorer och därför något tillyxade.

                  Genomsnittlig svensk klimatbelastning omräknat i CO2ekvivalenter: ca10 ton/år (beror på om samhällsbelastning räknas med eller inte)
                  Parisavtalets första delmål är att vi skall ner under 7 ton/år.
                  Globalt snitt är ca 5 ton/år.
                  En flygning till typ Thailand 2ton/år.

                  Vad som räknas som en hållbar nivå – 2 ton CO2e / år!

                  De tre största belastande faktorerna för generella svensken är bilen, maten och flyget och det är här de största enskilda förbättringarna därför behöver ske.

                  Tips: räkna ut ditt egna avtryck på http://www.climatehero.se

                Oj vilket stolpskott du är. Skit i barn, vill DU svälta ihjäl? Dö för att du fått ett litet rivsår som sen kommit i kontakt med vatten? Behöva hoppa mellan döda stinkande kroppar på gatan? Bli beskjuten för att du fått tag på en bit bröd? Dagligen läsa om hur de behöver döda klimatflyktingar för att de inte kan komma in våra länder för maten inte räcker till? Behöva se dina nära och kära ts sina liv? Det handlar om DIN framtid, precis som vår. Inte barn som inte är födda än.

            Det här tänkesättet är så lustigt. Att man inte gör det värsta (skaffa barn?) är en fribiljett till att göra allt annat som man vet är skadligt. Det verkar så bekvämt att tänka på det sättet. Istället för att sträva mot det bästa man förmår.

              Fast om man inte gör något överdrivet i övrigt än att flyga på vanliga semesterresor , så lär ju de personerna inte utsätta miljön lika mycket som en barnfamilj som gör detsamma.
              Skillnaden är ju enorm

              Liksom det verkar bekvämt att skaffa tre barn och gnälla på flygresenärer…

                Det är inte så att alla som gnäller på flygresenärer har tre barn.

                  Inte heller är det så att alla flygresenärer inte anstränger sig för att minska sin klimatpåverkan..

                    De som har råd att flyga mest är garanterat de som har råd att konsumera mest, så jag är nog inte beredd att hålla med där.

                      Det här var intressant. Du menar alltså att det är dina ekonomiska tillgångar som avgör ditt politiska engagemang. Ska vi se det som att anonyma influencers lever på existensminimum och kommer lägga ner sin kampanj vid högre inkomst? & ditt eget engagemang handlar egentligen bara om att du är fattig?

                      Varför skulle jag mena det?

                Verkligen! Och hävda att deras barn behövs för att människan ska överleva.. inför en gräns på max ett barn per person och därefter sterilisering under en tio års period och utvärdera därefter miljöhotet på nytt.

                  I Sverige skaffar vi i snitt 1,85 barn per person så det är lugnt för vår del, det skulle påverka klimatet mer om vi införde en flygresa per person under en 10 års period.

                    För ”vår” del? Hur menar du nu? Ska vi inte göra vårt bästa längre?

                      Det gör vi ju redan, med 1,85 barn per person så kommer befolkningsmängden att minska. Gäller inte de bästa även de som flyger då?

                      Sverige är ju inte en isolerad galax. Varför ”räcker det”?

                      För att vår befolkningsmängd minskar redan.

                      Det är 1,85 barn per kvinna.

                    Kommer snart nya procentsatser på barnafödandet, med invandringen från MENAländerna som skaffar minst 10 barn så kompenserar det upp för de andra som minskar på sin fortplantning ?

                      Genomsnittet är knappast 10 barn/par i MENAländerna. Tillåt mig skratta 🙂 Vad har du fått den siffran ifrån?

                  Driver du eller tycker du verkligen att tvångssterilisering är en bra lösning?

                    Tanken är väl inte fel, egentligen. Om du tar bort det etiska bakom aktionen. Är överbefolkning ett problem – sterilisera 50% och inför 1 barn/par i tjugo år.

                    Återigen, om det är etiskt rätt… Nej. Effektivt? Ja.

                  Det kanske blir så i framtiden. Man får bara flyga typ två gånger per år. I Kina fick dom ju bara skaffa ett barn men jag tror inte det gäller längre?

            Men andras ungar ska ta hand om dig på ålderns höst (vårdpersonal)

              Jag tycker att alla barnfria ska bo på vårdhem för barnfria och alla som arbetar där är ättlingar till deras likasinnade ?

              Du vet att det finns arbetare i fler länder än sverige va?

                Jaha? De föds väl också och påverkar klimatet precis som barn i Sverige.

              Behövs inte, tillåt att man kan erbjudas en dödlig dos gift från 75 års ålder eller vid allvarliga sjukdomar/handikapp/stort vårdbehov tex. Tror många valt det alternativet mot 20 års plåga på långvården i blöja

                Hoppas det blir så. Skulle tycka det vara rena helvetet att bli dement och sitta med en docka i famnen. Ok några år men en del stackare är där många år.

              Det där var verkligen en extremt pantad kommentar. Du är medveten om begreppet ”skatt” va? Du vet, det där jag och alla andra betalar varje månad så att du ska kunna föda barn, få vara föräldraledig, låta dem gå i förskolan subventionerat, skola och högskola gratis samt inte att förglömma 18-20 år med barnbidrag och studiebidrag. Dina barn kan gott få ta hand om mig på ålderdomshemmet som tack för allt min och andras skatt gett dem i livet. Precis på samma sätt som jag nu jobbar och betalar skatt för att ge tillbaka till det jag fick under min uppväxt… Förstår du logiken?

                Fast nu handlade diskussionen inte om skatt och kostnader utan klimatpåverkan. Alla som skaffar barn betalar också skatt. Du betalar skatt för att täcka upp det du har kostat samhället btw.

                Din logik bygger på att folk som skaffar barn betalar mindre i skatt än de som inte skaffar barn – och så är knappast fallet.

                Men i vilket fall så behövs barn för att samhället inte bara ska dö ut. Så länge allt inte är automatiserat/robotiserat så behövs barnafödande för allt bara inte ska stoppa upp…

          Varför varför är du 5 år?

      Om man visade hur många % som man ÖKAR CANCER risken pga av all strålning när man flyger, så kanske folk skulle börja bruka lite allvar…

        Hur många procent per resa menar du på att det är?

          Det vet man inte. Men OM man visste.

            Inte det Dresyrryttaren påstod.

            Annars finns det studier som inte påvisar någon farlig påverkan. Läs artikeln som jag länkar och följ sedan den för att hitta resultaten till studierna.

            ”In a recent study cancer mortality among 19000 European airline pilots and flight engineers was studied. No substantially increased risk for cancer mortality due to ionizing radiation was found. The mean duration of the follow up was almost 18 years. The conclusion was that cosmic radiation plays only a minor role along with other occupational risk factors affecting mortality of commercial cockpit crew members. The report includes references to other similar investigations.”

            Det finns, kanske mest tydligt i USA, riktlinjer avseende kosmisk strålning för gravida besättningsmedlemmar men enligt en studie (Waters, Bloom och Grajewski, 2000 – via länk två nedan) skulle det krävas 100 flygtimmar per månad på rutterna med högst dos (t.ex. USA till Japan) för att nå upp till gränsvärdet. ”

            http://lusa.one/2017/01/25/stralning-och-flygplansbesattningar-inte-ofarligt-men-inte-farligt/

          Finns en orsak till att många flygvärdinnor får cancer.

            Är du säker?

            Som sagt. Hur många procent ökad risk på flygresa är det enligt dig?

              Per flygresa, inte på*

            Strålningsdosen som vi blir utsatta för när vi flyger är hårt reglerad och kontrollerad av flygbolagen, och vi har en max dos med strålning som vi får bli utsatta av per år. Det är klart att det finns mer strålning på dessa höjder, och därigenom en ökad risk men i så fall mestadels för oss som arbetar inom flyget, alltså piloter och kabinpersonal. Inte passagerare. Som passagerare flyger du inte i närheten av den mängden som en anställd inom flyget gör.
            Vet inte riktigt vart du fått ifrån att många flygvärdinnor får cancer? Det får de inte, och inte piloter heller. Snarare stressen, tryckförändringar samt oregelbundna sömntider och tidszoner som ”tar kål på oss”

              Man tar dessutom det säkra före det osäkra och reglerar eran exponering utan att veta ifall det ens är säkert att det finns någon direkt risk alls. ??

        Fast det är inte sant. Visst det är mer strålning på den höjden, men du som passagerare utsetts inte för så extrema mängder att det leder till cancer. Inte ens om du flyger 10 gånger om året.
        Jag arbetar inom flyget och flyger 900 timmar om året, det skulle ju vara förbjudet för mig att få jobba då om det vore en sådan ökad risk för cancer.

          Haha nej det hade det inte varit. Tror du någon som tjänar pengar bryr sig om dig? Du drar ju in mer pengar till dem.

            Det är klart de bryr sig. Det hade varit olagligt annars. Våran strålningsdos är övervakad, precis som den är i vilken annan industri som helst.
            Världen må vara grym men inte så grym.

        Va?!?! Berätta mer.

    Alla måste förändra sin syn på resande fundamentalt! Förr reste knappt de rikaste utomlands, allmogen knappt utanför sin by och vissa lämnade aldrig sin gård. De var lyckliga ändå, antagligen mer lyckliga faktiskt än dessa moderna människor som desperat jagar lyckan på andra sidan Jorden trots att de vet att det är en bidragande orsak till klimatförändringarna. Nej, vi måste gå tillbaka till en mer hållbar livsstil som innan industrialiseringen.

      Nu kan man ju vara lycklig och ändå vilja åka till ex Grekland en gång om året ?

        Ja, det går att resa. Absolut! Jag tar tåget vilket är noll problem till Grekland ? Men jag syftar inte till en gång per år i min kommentar, du vinklade medvetet vad jag skrev. Du ser att jag skrev en desperat jakt, som ex. Paula. Hon är en sån som inte kan sitta still. Det är bara nästa, nästa som gäller. Så vanligt idag.

          Spännande, var brukar du byta?

            Köpenhamn till att börja med, sen åker jag till Barlin, vidare till Amsterdam, Paris… Vidare söderut. Finns många andra (hundratals?) rutter beroende på om en vill åka direkt någonstans eller glida runt i olika städer på vägen. Enklast till Grekland borde vara nattåget från Hamburg till Prag och sen byte där till Athen.
            Interrail for the win!

      Om man mår dåligt bara man tittar på ett tåg då pga åksjuka? ? Och jo tack, min kära mormors släktingar uppe i Norrland är sådana personer som knappt lämnat byn… mer stereotypiska, främlingsfientliga och ”insnöande” människor har jag sällan skådat ?‍♀️ OBS OBS jag vet att det inte gäller alla personer!!!!

        Kom med nya ursäkter, fler och fler ? Ja, du kanske helt sonika ska stanna hemma i Sverige om tåget är så hemskt? Ni är så priviligierade ju, förstår ni ens ytligheten i era egna ursäkter? Kan inte sluta äta kött, måste shoppa nytt och måste flyga = priviligierade deluxe ?

          PrivilEgierade. Förstår inte varför folk alltid stavar fel.

        Man tar en åksjuketablett som alla andra som mår dåligt av tåg. Vad. Är. Problemet.

        Men vilka svar. Ni har INGEN ANING om hur jag lever. Allt ni vet är att jag har inskränkta släktingar uppe i Norrland och mår dåligt av att åka tåg. Kanske är beteende som erat som får folk att dra öronen åt sig? ?

        Och Anonym 18:54: Åksjuktetabletter och likande hjälper inte. Det. Är. Problemet.

          Haha det hjälper för alla utan dig? Okej ??

            Nej, det hjälper inte för mig. Har lidit av grav åksjuka sedan jag var liten. Det har blivit lite bättre med åren men tyvärr inte försvunnit helt. Tycker det är roligt att du drar slutsatser om min situation utan att känna mig ?‍♀️ Har du någon typ av statistik på att åksjuketabletter alltid fungerar?

              Är det alla former av tåg eller typ X2000? Det senare får mig nämligen att ligga däckad en halvdag med sjukt illamående, men tågen längre ner i Europa kränger inte på samma sätt tycker jag. Har åkt flera sträckor och olika tågtyper men fick inget illamående alls (så länge jag satt framåtvänd).

              Flyg är däremot liknande som x2000, blir riktigt åksjuk i svängarna, luftgropar och vid turbulens. Bra för miljön då jag helst undviker det av
              bland annat den anledningen ?

                De flesta tåg tyvärr. Mår även dåligt av att åka bil och båt (bara om det är vågigt eller går riktigt snabbt med mycket svänger och inte på riktigt stora båtar). Jag brukar försöka fokusera rakt fram på stillastående objekt eller vyer (omöjligt i tåg), ha slutna ögon eller fokusera på något annat, men räcker ibland med att jag försöker svara på ett sms eller läsa en vägskylt så är jag tillbaka på ruta ett igen… 🙁

            Hjälper inte för mig heller, så då är Anonym åtminstone inte ensam. Har provat allt möjligt mot åksjuka men ingenting hjälper. Armband, olika slags tabletter, åksjuketuggummi… det bästa är att somna så fort man sätter sig i bil eller på tåg, då slipper jag åksjukan. Men inte det mest sociala alternativet

          Äh, ta det inte så personligt. Det är ju sant liksom. Se det mer som ett strukturell problem: majoriteten skyller ifrån sig och har ursäkter. Och jag var likadan när jag var 15 år så föddes inte klimatsmart direkt ☺

            Fast nu försöker du istället använda ett nedvärderade skrivsätt mot mig. Jag skrev att jag blir åksjuk av tåg och då beskyller du mig för en massa annat…?

              Nej det gjorde jag inte, ber om ursäkt om det framstod så i text och att du valde att tolka in saker du inte behöver.

                Wow. Du behöver verkligen se över vilket ”språk” du använder i framtiden. Skriker överlägsenhet och känns som att du vill ”trycka till” den du argumenterar emot.

                  Men gud, chilla. Det är text mellan okända och lätt att tonen framstår hårdare i text när en inte hör tonlägen. Sluta ta allt så personligt. Det var inte meningen att framstå som nån översittare, är bara trött. Men är även less på alla ursäkter.

                    Men det är ingen ursäkt? Det är ett faktum att jag blir åksjuk av tåg.

          Det kanske är du som är inskränkt? Eller det kanske ligger i släkten?

      Inte fasen var folk lyckligare förr!! Är du knasig? De hade problem vi inte ens kan drömma om! En för-industrialiseringen-person skulle bytt sitt liv mot våra alla dagar i veckan!

        Vad är lycka? Jag antar att man hade betydligt lägre krav för att kalla sig lyckliga förr i tiden. De var antagligen glad åt de små sakerna och så länge man var någorlunda frisk. Jag antar att våra förfäder skulle bli chockade över hur kravstora vi är anno 2019. Tror du på allvar att vi är lyckligare nu? Tycker alla har ett eller annat som man sliter med och hur mycket tid som helst att tillbringa på nätet som i sin tur ger oss mera att vara olycklig för. Nä berätta för mig hur du definierar lycka så kanske jag fattar vad du menar?

      Innan industrialiseringen var medelåldern ca 35-40 år och barnadödligheten före 1870 var ca hälften av alla barn före 5 års ålder. Tycker du verkligen det är rimligt att vilja återgå till den sortens värld?

        Ja.

    Åh, stackars stackars influencers som inte får stöd i sina dåliga val ? klart vi ska vara beredda att ge upp vår gemensamma framtid så de får lite extra sol i fejjan då och då. Eller fota en klänning, det är självklart att det inte funkar utan en palm i bakgrunden. Det förstår väl alla att det är bättre att de får flyga lite extra än att våra barn kanske kan äta ordentligt några år extra. Vi ska kyssa deras fötter när de låter bli att flyga, allt annat vore dumt. De är ju nutidens gudar ?

      Vilka är dina tre största bidrag till miljön? Förutom att klaga på influencers alltså.

        Reser inte med annat än tåg och även det är sällan. Är vegan. Använder/köper så lite plast som möjligt. Plockar upp allt skräp jag ser i naturen. Äger ingen bil och åker väldigt väldigt sällan bil med andra. Är klimatsmart, återvinner. Stödjer flera organisationer i andra länder som jobbar för klimatet där jag själv inte kan hjälpa till på plats. Handlar sällan nytt utan köper second hand. Byter inte ut elektronik innan det faktiskt behövs (Trasigt). Mitt hem är så klimatvänligt som möjligt i allt från vatten till el. Osv osv. Jag är väldigt insatt och påläst i vad som behöver göras och gör vad jag kan för att uppfylla det.

        Du då? Vad gör du för vår gemensamma framtid?

          Anonyma veganen: ???

          Hjälper ju inte hur mycket vegan och sopletare du är, den dag du skaffar ett barn har du förstört miljön tusenfalt

            Barn behövs för vår överleva. (Och nä jag är inte för att folk skaffar massa barn, jag vill ha 1 barn/1 lyckad graviditet max per kvinna sen tvångssterilisering eller tvingad abort.)

              Va? Du vet att jorden är överbefolkad? Barn behövs inte för att överleva.

                Barn behövs visst, om vi inte har tanken att låta människor finnas kvar så kan vi lika gärna släppa ett gäng tsar nu på en gång. Vi kämpar idag för att vi och kommande generationer ska kunna överleva.

                  ?

                    Vaddå ”?” Vilka tror du vi ska kämpa för om inte kommande generationer? Om det här ska vara sista generationerna på jorden så behöver vi inte kämpa alls och då kan vi lika gärna snabba på processen med tsar istället för långsamt lidande.

                      Det här måste vara det märkligaste argument jag nånsin stött på 🙂 Vi måste skaffa fler barn, annars finns det färre som kan njuta frukterna av våra miljöåtgärder?

                Ett barn per kvinna som Anonym skriver skulle göra att folkmängden minskade på sikt. 1 + 1 = 1

            Men gud vad tråkig och omotioverande du är då! Du kan ju inte klaga på andra som gör miljövänliga val bara för att de senare i livet kan göra värre miljövänliga val.. Det är som att säga att man ändå kan flyga och äta kött som är inporterat från Danmark eftersom våra politiker ändå inte tar de viktigaste besluten som påverkar miljön mest.. Så tänker du väl inte? Lyft människor istället för att sänka dom!

            Ja men hon hen har ju inte ens gjort det än! Låter som ett föredöme i mina öron. Lägg bara ner… alla som framför kritik är inte omedvetna slappkäftar!

    Suck. Åter igen – privata flygresor står för 2% av utsläppen idag. Klart vi alla ska vara medvetna om vad vi gör och göra vårt bästa men detta tjat om flygresor som är en sån pytteliten del av problemet börjar bli löjligt. Jag hatar när folk slänger med avundsjukskortet såfort någon kritiseras men detta luktar avundsjuka och svensk jante. Om det var nåt annat hade fokus legat någon annanstans

      Man måste ju börja någonstans! ? Säger inget om man åker en resa utomlands om året men en i månaden, vem fan behöver det?!

        Sluta stöd djurindustrin ??

          Är vegan och valt bort barn! ?

            Bra där! Har också valt bort barn 😀

        Vem är du att bestämma vad andra behöver?. Sköt dig själv och skit i andra.

          Det här går inte under sköt dig själv. Konsekvenserna drabbar alla och därför är det här ett gemensamt problem med ett gemensamt ansvar. Du kan se det som ett grupparbete, personer med ditt tänk är den där jobbiga jäkeln som inte bidrar men ändå tänker försöka ta del av betyget.

            Du får fortfarande inte bestämma vad andra behöver. Så jo, sköt dig själv och skit i andra n

              Haha du inser att det kommer komma en dag då ni som inte bryr er kommer vara ett hot man behöver antingen ändra eller göra sig av med? Folk borde verkligen sätta sig in i vad som håller på att hända så ni får en bättre uppfattning om hur läget kommer se ut framåt.

                Det är tyranner som vill förtrycka och utplåna andra som man ska göra sig av med

                  Du missar poängen – när det gäller människors överlevnad så är det de som står i vägen som behöver flyttas på. Precis som politiker så småningom kommer behöva välja om stora mängder människor ska dö eller släppas in i deras länder så kommer man behöva se till att det blir konsekvenser för de som står ivägen för vår överlevnad. Lär börja med höjda priser, böter och förbud.

                    Fantisera du vidare så bokar jag nästa långresa till familjen ?

                      Patetiska långresande troll

                      Lev du i förnekelse, du kommer ångra långresan den dagen dina barn inte haft rent vatten på några veckor och magen på dem börjar svullna av kosten som består av bara ris. ?

          ”Sköt dig själv va”, haha… Evolutionen bästa sinne har talat ?

        Ja, MAN måste börja nånstans. Man kan inte ”börja” genom att säga åt nån annan att flyga mindre.

          Jodå. Jag backar alla som tjatar 100%. Flyg mindre, ät bättre, konsumera mindre. Gör vad ni kan för att försöka ge oss fler år innan allt bryter ut på allvar även här. Minsta lilla sak som påverkar räknas. VEM vill leva i en värld full av krig, sjukdomar, vattenbrist och svält?

            Ingen lyssnar på en random person som tjatar på en.

              ? Missat att stora politiska organisationer världen över ”tjatar” och inte bara ”random personer”?
              Jag undrar mest varför ni struntar i er egen framtid, vill ni leva i en värld där ni knappt kan överleva?

                Jaha. Vilka är de stora politiska organisationerna som tjatar (lika framgångsrikt) som anonyma influencers?

              ”Ingen lyssnar på en random person som tjatar på en.” Sant, till en början eftersom primalhjärnan kickar in på folk som vill göra som de vill. Men idogt tjat som går över i demonstrationer som går över i hårda krav det har alltid varit DET som förändrat vårt samhälle. Innan alla förändringar har det alltid funnits såna som du som förnekar, ni är en naturlig del av processen.

            Om någon främling hade tjatat hål i huvudet på mig (oavsett ämne) även fast jag snällt bett den här människan att sluta göra det så hade jag sagt ifrån på skarpen och trott att det var något fel på människan.

              Fast det är egentligen dig det är fel på.

                Wow, right back at you! ? Ni vet ju varken hur jag lever eller vem jag är? Men jag gillar inte när människor försöker övertyga någon annan genom att tjata. Finns bättre sätt!

              Dags för dig att läsa på, du är på fel sida.

                Hur vet du vilken sida jag står på? ?‍♀️

          Men flyger vanligt folk så mycket? Vi har börjat resa nu när barnen är äldre, en gång per år. Med tre barn går en resa på 50 000 spänn. Är alla miljonärer och kan resa så mycket?
          Hur är det med bil? Alla vi känner (inte vi dock pga bor centralt och cyklar) har två bilar och verkar använda båda bilarna hela tiden. Det kan väl aldrig bara bra? Plus att alla har hur stora bilar som helst av ingen anledning…det känns som en miljöbov men det kanske det inte är?

            Vet många svenssonfamiljer som reser 3-4 per år eftersom de är fast i jämföra sig med andra-träsket och mååååste iväg dit grannen nyss va. Resorna tas på avbetalning. Samma som köken som tas på lån. Ett nytt kök var tredje år typ. ”Grannen har ju bytt nyss. Igen!”

            Du har ju de värsta miljöbovarna av allt, tre barn..

              Ja särskilt om dom där 3 barnen äter kött, dricker mjölk, får nya kläder, skjutsas hit och dit. Men de kanske lever miljövänligt?

                Hur miljövänligt de än må leva så har de ju ändå påverkat klimatet så negativt att det inte kan kalkas miljövänligt. Föräldrar är de största miljöbovarna av alla

                Dom är jätteaktiva miljökämpar på instagram. Vi behöver fler såna.

                  Man kanske blir det när man inser att man ju vill att ungarna ska överleva också…

                    Isf skaffar man inte tre och engagerar sig i paulas semester..

                      Uppenbarligen!

              Yes det har jag säkert. Tänker dock inte avliva dom eller sterilisera mig själv så.
              Nej, dom äter mest pasta med ketchup faktiskt så ingen skugga ska falla över dem.
              Barn har vi alltid fått, vi har inte rest och konsumerat såhär mycket . Eller haft två bilar osv osv.

            Tre barn… Ett barn hade varit bättre.

              Nej. Jag älskar dom alla tre.

                Vem har sagt något annat? 1 hade räckt ändå, ur klimat synpunkt.

              Det är ju bevisat att vi får större och större problem med att att avla barn på den vanliga vägen så jag räknar med att om ingen ges hjälp till detta så kommer vi ed tiden att dö ut ändå. Sorgligt men sant.

        Vem fan behöver barn? Nä just det folk skaffar för att de vill och inte behöver detsamma med resor man behöver inte utan man vill.

          Det är inte samma naturliga behov.

            Skylla på naturligt när klimatet hotar att utrota planeten känns fånigt ☠️

              Vi behöver barn, men begränsa det.

      TACK för den kommentaren. Precis så. Flygandet är en pyttedel av utsläppen. Typ mini.

        Igen – flygandet är globalt en liten del, det är det siffran 2 står för, alltså utslaget på allt och alla på hela jorden.

        Men om en tittar på en generell svensk påverkan på klimatet så står flyget för en mycket större del av vårt avtryck. Alltså är det inte orimligt att vi minskar vårt flygande eftersom det är en relativt lätt förändring att göra.

    Dumt argument, man måste visst ta ansvar både som ensam individ och som ett kollektiv. I framtiden blir det nog förbjudet precis som köttindustrin kommer förbjudas.

      Nej. Finns för stora ekonomiska intressen i både flyg och köttindustri.

        Jag vet, det är därför de finns men systemet måste reformeras. Kapitalismen och ”hjorder av får” förstör planeten. Gör om, gör rätt.

    Alltså… att man som influencer skulle bli så provocerad av ”häxjakten” (LOL) att man skulle flyga MER? För att visa vem som bestämmer? För att visa sitt oberoende? För att hämnas? Jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta. Så BOTTENLÖST barnsligt! Saknar ord. Ansvarslöst. Patetiskt. Juvenilt. Kortsiktigt. Omdömeslöst. Sorgligt. Idiotiskt. Ok, jag saknade inte ord verkar det som…

      Påminner väldigt mycket om köttätare som blir så provocerade av rimliga argument mot köttätande (djurs lidande/miljön/hälsa/whatever) att de kontrar med att säga att de minsann ska gå direkt till affären och köpa ett paket bacon.

      Ok?

      Thou doth protest too much, tänker jag mest då. Brukar vara en barnslig antireaktion att tjura sig ur en diskussion man innerst inne vet att man inte kan vinna.

    Även om privatpersoners flygresor svarar för en ganska liten andel av de totala koldioxidutsläppen så påverkar flyget indirekt genom att flyget använder fossila bränslen som utvinns vid raffinaderier som svarar för en mycket stor andel av utsläppen av växthusgaser. Flygplan tillverkas av många beståndsdelar som har stor negativ miljöpåverkan när de tillverkas t ex aluminium, plast och kompositmaterial.
    Självklart kan vi inte slopa alla flygresor – i synnerhet inte nödvändiga flygresor i tjänsten och fraktflyg för dyrbara och känsliga varor. Där krävs mer långsiktiga insatser för att minska miljöpåverkan. Tjänsteresor kan minska i antal och omfattning genom andra tekniker för sammanträden och många fraktflyg kan säkert ersättas av sjö- och tågtransporter.
    Vi kan mycket väl börja att dra ned på okynnesflygningar av typen weekendresor med flyg till Paris, Berlin eller Rom. Vill man åka dit kan man göra det i form av längre semesterresor med bättre färdsätt.
    Influencers resande är i huvudsak okynnesflygningar bara för att de blir bjudna eller sponsrade. Influencers borde utnyttja sina möjligheter till positiv påverkan för en bättre miljö snarare än att girigt suga ut varenda flygkilometer de kan få gratis. Om de tror att följarna bara är intresserade av content som har med resande att göra så har de fel. Få resor imponerar nu för tiden när de flesta redan ha varit på alla vanliga resmål.

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OnOR4w/svenskars-privata-flygresor-har-okat–med-47-procent

      Enligt denna artikeln från 7 december 2018 utgör privatflygandet 4/5 av allt flygande i Sverige.

    Synd att personen bakom kontot är anonym, man får mindre respekt då man inte vet hur hens levnadsvanor ser ut jämfört med alla som hängs ut

      Spelar det någon roll vem det är? Måste den personen vara 100% renlevnad för att få uppmärksamma problemet med en grupp som faktiskt flyger MYCKET mer än gemene man?

        Klart det spelar roll.

        Om du tex har en politiker vars partis främsta fråga är miljö, har doktorerat i miljörätt, men ändå väljer att måla sin båt med giftig färg, hade du inte lite då funderar på övrigt hen påstår är viktigt för miljön?

          Exakt. Ett anonymt instagramkonto behöver inte leva som den lär. Alltså har det ingen trovärdighet.

        Ja. Nu avfärdar nog de flesta den här personen som anonymt troll och undrar nog som anonym säger ovan hur personen själv lever. Sånt här har ingen trovärdighet i de flestas ögon, tror jag iaf. Jag är miljövän för övrigt men upplever den här kampanjen som nåt mellanstadieprojekt i kontraproduktivt beteende.

    Är det inte influensers mål att influera människor? Då måste man väl kunna ifrågasätta vad de influerar till.

    Jag tror dock, att även om flygandet är ett problem, så är konsumtionen värre. Dessa mängder som folk konsumerar är helt galet!

      Självklart! Men det är deras ursäkter över specifika beteenden som gör att kritiken handlar om just det beteendet. Kenza får kritik över sin shopping, ursäktar det med att det är hennes intresse och jobb och då blir ju kritiken just över konsumtion. Den som ursäktar sitt flygande får istället kritik för det.

    SJUKT bra konto

    Att ”hänga ut” och skamma folk är faktiskt oerhört effektivt sätt att förändra opinionen och påverka. Att snällt uppmuntra och peppa är inte lika effektivt. Människor är väldigt enkla och gör det som är bekvämast för dem. När det börjar bli såpass obekvämt, jobbigt och pinsamt att flyga, då kommer människor sluta.

    Jag säger inte att vi är där ännu, att alla slutar flyga för att de blir nämnda på instagram. Men i ett större perspektiv är att dra uppmärksamhet till hur skadligt flygandet är en väldigt viktig del i att motivera folk att sluta med det. Och helst i kombination av peppande också (skamma de som gör ”fel”, peppa människor göra rätt). Det är självklar inte hela lösningen, men en effektiv del av en större kamp.

      Exakt. Funkar likadant inom andra områden. Flera länder har skammats och hängts ut för att de använder sig av barnsoldater. Genom att detta uppmärksammas har antalet barnsoldater över världen minskat

        Fy fan vilket vidrigt samhälle vi har fått om det du säger är sant.

          Va? Vad menar du? Att du inte har koll på barnsoldater eller att det är vidrigt att de minskat?

            Det är en helt annan sak att skamma regeringar som har barnsoldater som att skamma individer som inte har samma åsikter som dig. Det sista är bara skit.

              Nej det är inte skit och det handlar inte om åsikter, det handlar om vår framtid. Och man kan inte ha en åsikt i det här, antingen lyssnar man och ta till sig fakta eller så lever man i förnekelse.

                Du måste ju kunna se skillnad på demokratisk dialog och fascism? Att nån anser sig ha ett gott syfte berättigar ju inte metoden du verkar förespråka.

        Barnsoldaterna bor ju numera i våra förorter och bränner bilar, skjuter raketer på blåljuspersonal

          Nej. Det vågar jag lova dig att de inte gör.

          Om det är så är det pga vår pissiga invandringspolitik som inte tar hand om dem och ser till att de får den hjälp de behöver. Skyll på politikerna, inte de stackars (nu äldre) barnen!

    Tycker det är onödigt slösaktigt att flyga övh men att flyga flera gånger om året borde vara mer skamligt än status. Vet inte ens om de som reser flitigt riktigt uppskattar resmålen heller, en strand är en strand oavsett var du tar bilden och det är ju bilderna som är det viktiga? Lär er photoshop istället och läs en bok. Då kan ni resa var ni vill i världen utan att lämna rummet.

      Behöver inte ens använda photoshop. Ta en tågresa i Sverige. Västkustens vackra vita stränder, norra Sveriges vackra natur… Tänk bilderna den influencer som tar en tripp till kungsleden skulle kunna ta? Skulle vinna över vilken strandbild som helst.

    Hur kommer Paula till sina 10 dagar av lite träning i Costa Rica? Båt? Cykel? Elbil?

    De reagerar ju, så någonstans måste det kännas lite obekvämt och jobbigt att bli uthängda. Om de inte brydde sig för fem öre och att personen bakom kontot bara en någon galning så ignorerar man väl? Tror att influencers har en väldigt stor påverkan på att måla upp bilden av vad som är ett bra, lyckat liv, och är därmed de som kan påverka andra i stor utsträckning om de valde att inte flyga så mycket. Dvs att kunna flyga, men välja bort. Bortsett från någon som bara vill provocera så tror jag knappast att någon skulle flyga mer pga kontot.

    Man kan väl för i hel*ete INTE peppa influencers till att flyga mindre? Seriöst?

    Klart att det fungerar. Morot är bevisat flera gånger om fungerar bäst för att få människor att på allvar både vilja och lyckas förändra sig i grunden.

      Nej, det stämmer inte. (Men obs det medför inte att rätt svar är ”piska”) Läs Drive av Daniel H Pink om vad som faktiskt motiverar människor.

    Tror nog Paula försöker blanda bort korten lite. Och om folk på rent trots flyger MER pga kontot så är de ju inte kloka – det om nåt vore ju sjukt ” pilutta dig, jag lyssnar inte!!” .

      Vilket är en rätt normal reaktion när nån anonym galning tar sig rätten att offentligt proklamera hur du borde leva ditt liv…Personen bakom kontot kan ju inte på riktigt tro att nån kommer börja göra som hen säger 🙂

    Det fungerar faktiskt att skambelägga ett beteende och göra det så obekvämt som möjligt. Ett lysande exempel på det är att antalet rökare i Sverige minskat rejält.

      Hänger nog mer ihop med ökningen av priserna. 32kr kostade det för mig för några år sen, idag kostar samma paket över 60kr. Hade aldrig börjat röka idag och glad att jag slutat.

        Antirökkampanjen började för typ 20 år sedan och peakade för 10 år sedan med resultat som ovan.

          Tror fortfarande prisökning spelar in. Brydde mig inte det minsta om hälsorisker när jag rökte.

            Forskning ger dig rätt. Det har skett en ökning bland unga att röka igen.

              Fattar inte hur de har råd. Jag hade knappt råd när de låg runt 30kronor. Vilka kids kan lägga 60kr paketet..

    Jag är lite rädd för vad som kommer att hända med samhället när vi slutar konsumera som vi gör. Vart ska alla jobba? Vad händer med alla köpcentrum som är byggda? Hur ska ekonomin gå runt? Sen tänker jag att alla inte kan äta vegetariskt och framförallt inte ekologiskt. Det borde väl gå åt mer odlingsyta än annars? Alla borde nog dock försöka äta lite mindre. Övervikten i samhället borde vara ett uttryck för att vi äter för mycket i förhållande till hur mycket energi vi gör av med. Tänk om alla som pendlar kunde byta jobb med någon som pendlar åt andra hållet. Vi skulle spara så många resor och individerna så mycket tid.

      Du är nåt på spåren.

      Jo vi behöver bli färre, då kan köpcenter läggas ner.

      Tidigare så dog ju folk med kraftig övervikt tidigare generellt, men nu har vi ju börjat operera dom så de ska leva längre. Mänskligheten behöver minskas kraftigt, vi behöver en digerdöd som rensar bort två tredjedelar av jordens befolkning vi själva kommer aldrig ta problemet på allvar och minska på vårt avlande på egen hand

        Undra hur det skulle bli. Om vi i väst skulle klara oss men folk i fattigare länder dog. För tekniskt sett borde det ju bli så, att vi överlever ”digerdöden” i högre grad.

          Vaddå undra hur det skulle bli. Du beskriver ju verkligen? Ebola tex. Och nej, vi överlever inte i högre grad om det väl kommer epidemier hit.

            *verkligheten

        Jag tror inte heller att det är bra att bota alla sjukdomar. Den naturliga döden har försvunnit. I djurvärlden dör de svaga, de rensas ut precis som de ska för att arten ska vara stark. Det känns fel att låta människor dö då vi är lärda annat, men egentligen är det det bästa.

      Håller med ang ekonomin. Hela vårt samhälle är byggt på evig tillväxt. Snart kommer allt gå rejält åt helvete. Men detta ”Det borde väl gå åt mer odlingsyta än annars?” stämmer inte. Det mesta som odlas idag ges till djur. En gris behöver 8 ggr så mkt mat som den sedan ger i kött. Lyssna på P3 dystopia ”när maten tar slut” för intressant och skrämmande fakta kring mat.

        Aha, där ser man. Det är ju i och för sig logiskt kanske. Tack för tipset, ska lyssna!

      Nej det går inte åt mer odlingsyta. Majoriteten av det vi odlar går idag till djurfoder. Utan djur går det till oss människor istället. Kommer bli mer mat till oss utan köttindustrin med mindre påverkan.

        Helt korrekt!

          Nja…

    Men influencers är väl alltid världens mest lättkränkta yrkesgrupp? Så fort man ifrågasätter eller kritiserar så blir det väääärldens grej och klassas inte sällan som ”näthat”.
    Undrar seriöst vad det beror på? Om man blir sån för att man jobbar med att sälja sig själv? Till slut tror man på den bild av sig själv man säljer? Eller för att de möter så få tuffa situationer i sina jobb att de blåser upp när de får kritik? Eller att de får panik av kritik för att de är rädda för hur det påverkar varumärket?
    All annan press (som influencers ju också vill likställa sig med) eller reklam får ju tåla kritik eller mothugg.

      Bra skrivet och tror du är något på spåret. Tror också det handlar om avsaknad av utbildning. Samtliga har ju börjat under skolgång/direkt efter avslutad skolgång dvs det kritiska tänkandet och förmågan att tänka i flera parallella led saknas.

    Får lite ont i magen av hur detta konto hoppar på och skuldbelägger enskilda människor. Jag har svårt att sätta fingret på varför det inte känns rätt men tycker att @tjafanny på instagram formulerade det väldigt bra och tänkvärt:

    ”Nu måste jag lätta mitt hjärta för nu har jag en åsikt! Det är egentligen en gammal åsikt jag har luftat förut men kände att det blev dags igen. Alla blev så otroligt miljömedvetna de sista 4 månaderna av 2018, vilket är en superbra grej såklart, men det gjorde också att det gamla influencerhatet fick ny luft under vingarna för nu kan man skylla ännu mer på konsumtionshetsen också. Så här kommer nu min åsikt: vi är SÅ JÄVLA SNABBA att kritisera och se ner på tjejer att det gör mig ledsen. Det är en skitstor bransch som domineras av tjejer. Tjejer som har byggt sina egna plattformar och gjort så mycket coola saker som äntligen får ta plats och börjar ta över världen. Och vad händer? Folk hatar och hånar och driver med dem, konstant. Nu ska man börja säga att man hatar influencers pga konsumtionshetsen? INFLUENCERS? Okej jag kanske inte känns helt opartisk men då kan jag, i egenskap av både influencer och reklamare, ta upp ett yrke som inte alls får lika mycket skit – hela reklambranschen?? Den konsumtionshetsen har folk inte alls lika stora problem med av nån jävla anledning? Och varenda jävla varumärke i världen typ?? De är också tydligen helt okej?? Eller bara hela jävla världen?? Det finns liksom större problem som ligger till grund för ”konsumtionshetsen”, men att tjejer nu tar plats i en värld som sett ut såhär så jävla länge och direkt blir påhoppade och hånade när killarna som skapade hela systemet har ryggen fri känns DÅLIGT. Rekommenderad läsning: Factfulness, kapitlet om människans ständiga jakt på enkla lösningar på komplexa problem (minns ej exakt vad det heter men passa på att läsa hela boken så hittar ni!!)”

    Tycker absolut att vi ska jobba för miljön men ställer mig tveksam till varför just dessa personer (metsadels unga tjejer som skapat sina egna karriärer) ska straffas så hårt och hängas ut för allmänheten att göra narr av när en massa andra yrkesgrupper flugit ofta och mycket så länge innan och fortfarande.

      Ja, jag skulle gissa att affärsmännen är en bra mycket värre grupp vad gäller flygresor, samt vissa politiker. Men ingen skulle få för sig att skamma dem på samma sätt.

      Jag lyssnade på ett föredrag om hållbar utveckling av Professor Kevin Anderson. Han påstod att om de 10% som flyger mest idag skulle dra ner sitt flygande till samma nivå som en medeleurope, så skulle CO2-utsläppen reduceras med 30%.

      Om siffrorna verkligen stämmer vet jag inte, men att det är några få som står för en enorm del av flygandet förvånar mig inte.

        Men det är inte samm typ av resande tycker jag. Jag är i Indien på jobb för att diskutera internationella handelssatsningar som kan bidra till att ge väldigt många människor jobb inom miljövänlig teknik. Det är inte samma sak tycker jag som att åka till Maldiverna för att fota sig själv i bikini, eller åka till Schweiz för att visa ett rut-mönster i bild.

      Nya tider nya ideal. Det är väl just nu folk i allmänhet har vaknat och dessa influensers har kanske inte varit så snabba att se in i framtiden utan gör som ”alla andra” i samma bransch. Det är olyckligt att det oftast är kvinnor som valt detta yrke och som får ta smällen. Bara att göra som alla andra företagare som vill överleva; anpassa sig till verkligheten.

    Jaaa snillet Paula har spekulerat igen. Snark. Fattar inte vilka som följer henne och tycker att hon är en inspirerande person? Det skriker jättebebissyndrom och hon är så världelös på att skriva så att man nästan blir mörkrädd. Stay in school kids!

      +1. Skriver helt bedrövligt samt bara öser bilder på hennes kropp och hetsar om träning

    Blev så matt av alla kommentarer att jag blev tvungen att boka en utlandsresa för att vila upp mig.

      Troll.

    Blondinbellskan skryter också hela 2 gånger idag om sina resor dels på Instagram att det blir 150 flygresor för henne per år och likaså även på bloggen att hon ser framemot fredag då hon ska flyga till umeå till en kompis. Kör även med smygreklam åt företaget butiken Maxmara där hon skriver när du inser att hela din outfit kommer från Maxmara. Människan är tragisk och tom på riktigt. ?

      Otroligt korkat att flyga till Umeå, det tar ca 6h med tåg från Stockholm. Den resan har jag gjort många gånger, perfekt att jobba/plugga på tåget eller koppla av. Att flyga till Umeå tar ca 1h, sen ska tid innan och efter räknas in, det tar lätt 4h dörr till dörr.

      Ja en dag i framtiden kommer alla att ruska på huvudet åt den galenskap som många ägnar sig åt idag. Tror inte riktigt att Bella har kapaciteten och självinsikten till att ändra beteende och en vacker dag så är det för sent. Att skryta över något som fler och fler inser är galenskap måste ju ses som ett tecken på att hon inte riktigt lever i samma värld som de flesta.

    Ot men såg just att Bianca och Phillip har avföljt varandra på instagram. Trist ändå ?

    Varför har kontot bara stories? Hade varit intressant att ha en bild per influencer med deras CO2 förbrukning. Skrevs på stories att hon Hanna slog Janni, men hur mycket hade Janni? Kenza? Bella?

    Söndagsfunderingar- exakt den tanken Ang jobb och pendling har jag också gått och funderat på. Kanske blir det förbjudet att i framtiden bo på annan ort än där man jobbar.

      Både jag och min man pendlar, vi har mellan 5 och 7 mil till jobbet.Tyvärr åt varsitt håll. Han åker tåg medan jag måste ta bilen då jag skulle behöva åka flera timmar i förväg för att kunna åka kollektivt, förbindelsen är usel. Vi har barn som går i skolan. Jag har pluggat i många år för att bli det jag nu jobbar som. Det är ingen höjdare att behöva pendla- det är krångligt , dyrt och tar värdefull tid från barnen. Mitt önskemål vore att det var lättare att åka kollektivt. !

    Får influencers hänga ut personer med deras namn på bloggen? Om det handlar om bemötandet kring en affär.

    https://www.expressen.se/gt/attacken-mot-gunhild-stordalen-hycklare/

    Intressant att även Stordalen får sig en släng av sleven, märkligt att det inte kommit tidigare. De verkar ju flyga hur mycket som helst, och hotellbranschen som hennes man är i är väl knappast den mest klimatsmarta.

      Jag tycker detta är ett återkommande tema om det så är champagnevänster som Jan Guillou eller som flera sk högprofilerade miljökämpar som gör allt annat än det de själva predikar. (Många språkrör är där inräknade.)

      # gör som jag säger inte som jag gör

      #dubbelmoral är den nya dygden 🙄

        Sen är man idag extremt snar att skrika dubbelmoral när budbäraren säger något man inte gillar. Du kan kämpa för klimatet och göra 1000 klimatsmarta val, men gör du en sak som var mindre övertänkt så blåses det upp till enorma proportioner. Tex plötsligt så ska alla klimatforskning ogiltigförklaras för att något språkrör hade en släkting som körde en dieselbil ?‍♀️

          En sak? Överuppblåst? På riktigt?

          När hen inte ber om ursäkt utan försvarar sig med att det är lagligt med färgen i Norge fast olaglig i Sverige? Eller som väljer att fuska bort skatten på disel med att oriktigt inte deklarera det som för privatbruk? Samma båt.

          Eller som när man försvarar sitt flygande med att man betalar det frivilliga miljötillägget på 5 kr per flygtur genom att veckopendla till Helsingfors men samtidigt bankar andra i huvudet för att inte bo så att man kan ta tåget eller allra helst cykeln till jobbet?

          Sedan så är vad man väljer att rapportera från forskningen synnerligen selektivt och agendastyrt…

          Jag ver vad jag lyssnar på och det är inte på dem som tjänar mest pengar på att föra fram ett ensidigt budskap.

      Jag är också förvånad över att kritiken inte kommit tidigare. Kanske spelar hennes sjukdom in i att man inte vill gå åt för hårt?

      Sen är det inte enkelt med vår hets att budbäraren måste vara helt felfri. Du kan presentera hur felfria fakta som helst, men din motståndare kan alltid välja att dribbla bort det genom att gräva upp/ hitta på / överdriva / misstolka något som du eller din familj gjort eller sagt de senaste 20 åren..

        Såklart. Skamkulturens egen backlash. Ingen kommer att bli lika skammad som skammaren. Men jag tycker det är rätt logiskt iofs.

    Kolla Hajens ig story. Han säger att de träffats idag medan BB hävdar i expressen att hon inte har kontakt med honom. Hmmm…

    Varför lever så många i förnekelse? Flyg är en del av problemet, spelar ingen roll om det är en liten del eller stor del i det stora hela. Det här året hade vi så dåliga skördar så vi hade inte kunnat försörja vår egen befolkning med mat. Efter en dålig sommar. Nu klarar vi oss för att vi kan köpa in från andra länder. Sist det hände levde Svenskarna i fattigdom och svält och emigrerade. Fler och fler länder får problem och världen kommer inte ha överskott att sälja till andra länder så länge till. Ens egna befolkning kommer gå först. Det är en ganska otäck tanke.

    Tycker synd om er med barn då dessa kommer få det jobbigt, förstår att ni blir desperata och ska rädda planeten vilket är absolut lönlöst. Själv lever jag som vanligt och börjar resa mer detta år. Först blir det en resa från Sverige till Kalifornien <3

    Har aldrig flygit i hela mitt liv pga växte upp i en fattig familj. Känner mig så miljövänlig ?

    Jag tror inte att det bidrar till att dessa sk influencers ändrar sitt beteende men det kan mycket väl bidra till att folk börjar ifrågasätta vad det är för skit de följer och indirekt stödjer. Och det är ju inte fy skam!

    Klart man kan uppmuntra influencers till att flyga mindre. Likea fler bilder när de ägnar sig åt vinteraktiviteter på hemmaplan i januari och sluta likea bilder från paradisstränder. Det handlar ju om vad som skapar likes och kommentarer. Det är som barnuppfostran, man ska uppmuntra när barnen gör rätt, inte när dom gör fel. När detta dessutom är deras jobb att skapa content som ger likes och kommentarer så ligger det GIVETVIS lika mycket på oss som följer influencerna i fråga och vilka bilder vi väljer att gilla eller kommentera.
    Jämför det med någon som jobbar med något helt annat, det är ALLTID efterfrågan som styr utbudet, inte tvärtom!

    Tycker det är så himla mycket fokus på flygresor när övriga levnadsvanor för de flesta påverkar mycket mera. Energikonsumtionen är i de flesta fall den största miljöboven. Ju fler kvadratmetrar du bor på desto värre, hus är oftast värre än lägenhet. Uppvärmningssättet spelar stor roll etc etc. Val av bil om man måste ha bil. Konsumtion av kläder och val av hållbara material. Lokalproducerad mat istället för att importera avokado från andra sidan jordklotet. För att inte tala om hur många veganaltertnativ till exempelvis lokalproducerad grädde istället innehåller palmolja från tex Indonesien. Förstår inte hur det kan anses vara miljövänligt.

    Man ska väl kunna åka utomlands?? Sen kan jag tycka att man kan vara medveten om vilka länder man besöker.. men framförallt tänka på hur ens vanor ser ut i vardagen, det gör lika mycket om inte mer? Allt handlar inte om flygresor. Och vem vill egentligen vara i Sverige hela året om? Jag hade gärna åkt utomlands under vintern men pga ekonomi och andra prioriterar så har det inte varit möjligt för tillfället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.