Heja Väder-Helen!

https://www.instagram.com/p/BnWmi2Bl3qp/

https://www.instagram.com/p/BseptODBeDz/

Helen Tronstad är meteorolog och väderpresentatör på SVT och reser just nu till Australien på ett lite annorlunda vis som hon dokumenterar på Instagram.
Hon åker nämligen båt och tåg.
Ja, tro det eller ej, men det verkar faktiskt gå att genomföra!

Jag skulle gärna följa influencers som skapar content och publicerar delar av sina äventyr på det här sättet – det skulle ju vara HUR spännande som helst.
Mogi på ett tåg i Mongolien och Angelica Blick i en kupé i Andorra? Vore inte det roligare än olika influencers framför samma back drop – en turkost hav på valfri strand?
Om det nu handlar om att skapa content till följarna och de inte bara reser för sitt eget höga nöjes skull alltså..

Heja Väder-Helen!

Här kan du hitta information om hur man åker tåg mellan Stockholm och Bangkok – en resa på 8269 km.
Så här skulle din resväg kunna se ut:

1 Stockholm (Sverige) – Helsingfors (Finland) – Moskva (Ryssland) – Peking (Kina) – Hanoi (Vietnam) – Ho Chi Minh-staden (Vietnam) – Siem Reap (Kambodja) – Bangkok (Thailand)

Vilket äventyr! 
DET är ett samarbete jag skulle kunna tänka mig att göra!
Och en MASSA tid att jobba på resan så ingen blir utan inlägg om varken Schulmans, Paow, Kissie, Kenza eller Margaux samtidigt som jag visar hur man kan resa flygfritt.
BAM!

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vilket äventyr! Synd att jag är alldeles för feg för att våga göra samma sak ?

    Väder-Eva?

      Hahah

    Andorra är nog inget fel på för henne. Lyx finns det gott om så hur tänkte du?

    Men vem är Väder-Eva då?

    Hon heter väl Helen och reser till Thailand? Inte Eva till Australien?

      Hon verkar resa runt en del, kollar man hennes Instagram har hon även tagit sig till Australien bl.a 🙂

        Och byter namn? Verkar ganska misstänkt – reser med olika pass under flera identiteter och undviker flygplatsernas passkontroll…

          Jag vill minnas att hon dessutom har flygcertifikat själv. Kul och cool kvinna!

    Så coolt! hade lätt kunnat göra samma resa till Australien. Undrar hur lång tid det tar?

    Wow, dröm resemål för mig är Thailand, hade varit så häftigt att åka tåg ? Vilken förebild när det kommer till att resa långt!

      Verkligen! Jag har slutat flyga och sörjer de resor jag inte kan göra förrän miljövänligare alternativ än dagens flyg finns (vilket inte borde vara så väldans många år). Vilken förebild hon är som då visar att det faktiskt går med dagens medel!

        Verkligen ? Kostar säkert mer men då får man ju uppleva desto mer på vägen.

    Ja men mera sånt här ??

    Ja tänk vilken bra idé! Underbara Clara tågluffade ju med familjen genom Europa ifjol (tror att det var via nåt samarbete), minns att de bl a besökte Italien. Jag blev jätteinspirerad!

      Nicole Falciani, flora Wiström och Sandra Beijer också, det var ett samarbete med Europarunt.

    Ja jösses. Rikemans-signalering. Jag använder mina semesterdagar och budget till att vistas på resmålet. Så jävla roligt är det inte att åka kollektivt i tredje världen.

      ?

      Beror väl delvis på vilken inställning man har till resandet. Har fantastiska minnen av resande med lokaltrafik i både Indien och Ghana t ex.

        Åkte du lokaltrafik till Ghana och Indien?
        Eller förstod du inte öht vad 09:28 skrev?

          1) Tror du att man kommer hela vägen fram med flyg till alla resmål?
          2) Det som ordagrant står är ”kollektivt i tredje världen”. Inte ”kollektivt till tredje världen”
          3) Tagga ner

            Det står också ”Jag använder mina semesterdagar och budget till att vistas på resmålet.”
            När du reser lokalt i Ghana vistas du väl på resmålet?

            Tagga ner själv, jag har också ”fantastiska minnen av resande med lokaltrafik” i flera länder i tex Afrika och Sydamerika, men känner inte att jag måste hojta om det under kommentar som handlar om hur man tar sig TILL resmålet, inte vad du ev lägger tid på när du redan är där.

              Tycker inte skillnaden är enorm på att resa INOM ett land och TILL ett land, men det verkar det vara för dig så släpper det där. Min kommentar var mest ett svar på vad jag ansåg var en väl svepande kommentar avseende ”kollektivt i tredje världen”.

                Du tycker inte det är så stor skillnad att resa TILL Ghana landvägen med lokaltrafik mot att åka lite exotisk buss när du väl är där? Och predikar om ’inställning till resande’?
                Och att det är en relevant åsikt under ett inlägg om hur vårt resande påverkar klimatet? Som väl i högsta grad handlar om hur du tar dig till Ghana, inte i detalj vad du sedan gör där.

                Kör du från Stockholm till Accra utan stopp tar det ca 5 dygn, har inte kollat upp hur du tar dig dit kollektivt men skulle gissa att du får lägga på några dagar för byten, väntan och ett par punkor genom Sahara – så _minst_ en vecka för att ta sig dit då. Vilket är ts poäng. Men, nej ’inte så stor skillnad’.
                Eller åkte du faktiskt buss dit? Så att du vet, och inte bara uttrycker dig svepande…

              Tycker själv inte det är så stor skillnad på resande TILL ett land och I ett land, men det verkar det vara för dig så släpper det där. Vill mest ge en kommentar till vad jag ansåg var en väl svepande formulering avseende att resa ”kollektivt i tredje världen”.

                Verkar som att kommentaren kom två ggr här. Inte meningen. Får gärna plockas bort!

          Jävlar vad arg

      Så olika man är, själv så drömmer jag om att åka transsibiriska järnvägen.

        Den har jag åkt, rekommenderas (första klass).
        Men inget jag vill göra om eller göra som standard.
        Fortsätter ✈️ till ?

        En nära vän till mig ska åka hem med transsibiriska järnvägen när hen ska hem från nya Zealand i stället för två mellanlandningar från Kina ? så avis! Verkar såå häftigt!

      +109 på den

      Kan tala om för mig själv att det faktiskt är roligt att åka tåg i Ryssland. Om man har rätt inställning alltså. Helst med en rysktalande vän)

      Nä Fuck tredje världen! Jag flyger alltid till Maldiverna och bor på all inklusive när jag vill säkerställa att jag kan förstöra korallrev, dränka en generation bangladishier och inte gynna lokal ekonomi på samma resa! Viktigt att jag får maxa mina semesterdagar!

        Glöm inte att plocka lite plast med ’the locals’ – för insta!

      Du kanske skulle jobba mindre och sluta sträva efter att tjäna mer pengar, så kommer fler semester-dagar naturligt.

    Vem är Eva? Är det en ordvits jag inte förstår? ?

    Båttrafik är väldigt mycket mer miljöförstörande än flygtrafik om man ska vara sån.
    Båtars utsläpp är inte reglerat alls överhuvudtaget och de går inte direkt på enhörningsbajs och regnbågsstoft. Flygbränsle är att föredra 100 gånger om, om man jämför med vad som finns i fartygstankar.

      Källa på det?

          Bra artikel. Visserligen tar den bara upp fraktfartyg och jag antar att de flesta människor inte reser med sådana på sina semestrar. Hade varit intressant om de även visade upp fartyg för transport av människor. Om de är bättre, samma eller sämre.

            Hade också varit mer intressant och relevant om artikeln inte vore 10 år gammal…

            Gjordes nyligen en undersökning där de jämförde passagerarfartyg och utsläppen kan vara upp till tre gånger större än med flyg.

              Här är en länk till en artikel som handlar om det, undersökningen gjordes i November. https://svenska.yle.fi/artikel/2018/12/27/kryssningar-blir-allt-popularare-men-kan-vara-samre-for-miljon-an-flyg

          Utsläpp från fartyg är reglerat, dumt med generaliserande påståenden när man inte är insatt.

          Artiklen du länkar till är nästan 10 år gammal, mycket av det som står där är inte relevant längre. Sedan 2015 så är får fartyg inom SECA och ECA områden (Stora delar av Europa samt vissa delar av USA) använda fartygbränsle med max 0,1 % svavel (Jämfört med 3,5-5 % svavel som var ”normalt” innan detta infördes). Om ett år införs också global sulphur cap, som innebär att alla fartyg över hela världen måste köras på bränsle med max 0,5 % svavel. Detta är för att minska utsläppen från sjöfarten.

          Att skriva att flygbränsle är att alltid föredra är missvisande. När man raffinerar råolja för att framställa olika petroleumprodukter så är flygbränsle en av de finaste och lättaste produkterna som man får ut, men ur samma process får man också ut tyngre produkter som diesel och tjockolja (vilket majoriteten av alla fartygen i handelsflottan använder som bränsle). Raffinering är en mycket energikrävande process och att endast använda en av produkterna från denna process hade varit ett enormt slöseri med resurser och energi.

          Det är också värt att påpeka att 80-90% av alla varor som du handlar här hemma i Sverige har fraktats hit sjövägen, och med största säkerhet också mobilen eller datorn som du skrev din kommentar ifrån.

            Bra förklarat, och kul att se en kollega utanför hamnen!

          Kan inte folk lära sig använda relevanta källor? 2009? Tror du inte saker ändrats sen dess?

      Både ja och nej. I princip allt du konsumerar som inte producerats i Sverige har rest hit med handelsfartyg (apelsiner, dina skor, tvn, mobiltelefonen, miljöbränslet i din bil, bilen själv och den där stolen), och sett till utsläpp per kilo förflyttat gods (både varor och människor) är fartygen ett väldigt miljövänligt alternativ eftersom det krävs mindre energi att förflytta något på vatten gentemot i luft/på land. Sen finns det olika grader av rent fartygsbränsle (hade gärna sett enhörningsbajs faktiskt!) där man har satt ut områden (bla Östersjön, och Kanadas kust) där det ska vara lågsvavligt och väldigt rent bränsle. Där jag arbetar kör vi på lågsvavligt diesel och naturgas faktiskt. Många fartygstyper utrustas nu med avgasscrubbers för att tvätta rent avgaserna innan de släpps ut. Jag ser gärna fler miljöområden områden och hårdare internationella överenskommelser, och det går helt klart på rätt håll! (Och ja, flygbränslet har kommit till rätt land med hjälp av en tankbåt som flyttat det dit…)

        Tack! Älskar att läsa kommentarer från människor som faktiskt vet vad de pratar om. 🙂

      Enligt vad som står här är klimatkompensationen för fartygstrafik 50% av flyget:
      https://www.svt.se/special/sa-reser-du-klimatsmartast/

        Det var bara en bråkdel du visade upp av den sidan av myntet du.
        Det står också:
        ”Men färjor är inte alltid ett mer miljövänligt alternativ jämfört med flygplan. Vilken typ av båt och vilket bränsle man använder spelar roll.
        En annan miljöfaktor när det gäller sjöfarten är utsläpp av mikroskopiska partiklar, som utgör en fara för människors hälsa. Oljespill, oljeutsläpp och båtbottenfärg är också skadliga för miljön.”

        Jag undrar varfrö du glömde ta med det…

          Varför så aggressiv?
          Jag ’glömde’ ingenting, jag länkade till en av många artiklar i ämnet. Den som är intresserad har alla möjligheter att läsa upp sig på ämnet. Jag tänkte inte skriva avhandling på ämnet i kommentarsfältet här.

          Själv länkar du till en tio år gammal tidningsartikel.

          Och ’en bråkdel av den sidan av myntet’?

      I och med IMO 2020 borde vi kunna båtluffa fritt!

    Häftigt! Vilket föredöme.

    Tänk om bara en influencer skulle ta tåget till, ja men till Thailand? Inte bara skulle hen bli superhyllad utan influera flera hundratusen om att det går och att hen bryr sig om klimatet. Ändå LÄTTA poäng att tjäna som influencer? Vem blir den första?

      Hoppas Alex Schulman blir först att ta med barnen på tåg till Thailand 🙂

        Ha ha Queen Amanda på ett hett, överbefolkat tåg i 10 dagar, kanske helt utan bubbel och sedan landa bland alla svettiga mopedister i Hanoi där man kan köpa råttor och skalbaggar som charkisar – that will be the day.

          ?

          Börjar följa mandyschulman direkt om hon tåg- och bussluffar genom Asien med tre barn!

            Tycker Hugo och Paula borde ta en riktigt lång tågresa till ett fjärran land BARA FÖR ATT DE KAN! Paula är ju dessutom inte redo att ”släppa” resandet ännu så det är ju perfekt!

        Jag skulle inte ens åka tåg med mina barn två byten och 6,5h till Stockholm… Tåg är fulla av barnhatande människor. Det är visserligen flyg också.
        Men så håller vi oss till bil och inom Sverige för det också.
        Jag kan för övrigt inte ens åka buss 20min till stan i min stad för att de aldrig har på luftkonditioneringen i de sprillans nya bussarna så man är mer eller mindre helt genomblöt av svett efter de 20minuterna, sen åker man på en förkylning några dagar senare tack vare alla som sitter och snorar och hostar på bussen.
        Hatar kollektivtrafiken och människorna i den.

        #extrasurochbitteridag

      Vem i helskotta har möjlighet att ha så lång semester som det skulle ta att genomföra en sån här resa och sist, men inte minst…vad kostar det? Hälsningar från anställd inom psykvården med lagstadgade 5 veckors semester / år.

    Tja.. om om min brors svärfar lyckades cykla från Indien till Sverige varför skulle man inte kunna åka tåg till Thailand så här 40 är senare

      PK från New Delhi?

      Häftigt, vilket äventyr! Hur lång tid tog det?

      Coolt, det har min morbror också gjort!

    ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.” – Karin Boye.

      Does the road wind uphill all the way?
      Yes, to the very end.
      – Christina Rossetti

      Ja visst och sedan tog hon livet av sig. Bra förebild för ett lyckligt liv.

    OT: Anna Books senaste Instagraminlägg:”Gissa om jag ser framemot 2019!” Hon tycks ha missat att det snart är februari 2019 🙂

      Fast nä? Det är ju mycket tid kvar på 2019 att se fram emot?

      Anna B är inget vidare på att uppdatera sin blogg, och i sista inlägget om hår skrev hon att hon använde något med topue. Börjar hon bli skallig av den hårda dieten?

      Var det bara jag som såg delar av hennes över två timmar (!!) långa live i lördags? Hon fick frågan om hon är religiös och svarade att hon inte är religiös, men hon är inte ”anti-semisism” heller. Hon är inte religiös, men bekänner sig till ”katolismen”.
      Sen skrek hon flera gånger att hon bara ville ha sex med Roberto.

    Kan någon svara på varför man måste fara över hela världen hela tiden?
    Trivs inte folk hemma eller i Sverige?
    Är det en flykt från något?

      Väder-flykt?

      Jag älskar Sverige men älskar att resa! Är en såndär tokig person som älskar att uppleva nya platser, kulturer, ny mat och att träffa nya människor och höra deras historier om deras liv. Nu i sommar blir det sverigesemester dock. Har rest över halva världen för att vandra och insett nu att det finns så mycket fint på min egen bakgård. 🙂

        Därför att Sveriges väder oftast suger! 2018 var första året på säkert 20 år då vi haft över 28 grader i många dagar. När har det hänt? Det är mörkt 9 månader per år, klart folk åker iväg för att få lite ljus när man inte vet om det kommer vara 12 här en sommar eller 32. Och i 9 av 10 fall är det långt ifrån 32.

        Så sluta skamma folk som vill åka iväg 1-2 ggr per år. ”Svensk standard” är inte allt i världen, ibland behöver man sol och bad och avkoppling.

      Dessutom ofta de som har ett väldigt lyxigt liv och boende här hemma, som Schulmans med enorm våning med terrass + hus på Gotland med bastu och whatnot, råd att äta på restaurang när de vill… Ändå måste de absolut resa bort så fort de har ledigt.

    Livet är för kort för att sitta och skaka på en skitig buss i Vietnam..

      Eller så är ditt liv just en skitig skakbuss i Vietnam…

        Va?

      Japp – det är liksom redan gjort för min del i alla fall.

    Men vilket förslag! En vän till mig från sydostasien har en flygrädd förälder som inte vågar komma och hälsa på i Europa och vännen räknar därför med att behöva flytta hem när föräldrarna inte klarar sig själva längre. Men nämnda förälder får helt enkelt ta tåget!

      Ja det är så hela världen (förutom er svenskar som dumpar era föräldrar så fort ni fyller 18) funkar.

    Blev det ingen gratis sponsbil för Kenza?

      Kenza köpte sin mini cooper kontant och tror inte hon har några problem med att köpa nästa bil kontant. Är man inte bilintresserad så är det väl inte konstigt att man frågar om råd angående vad som kan vara en bra familjebil? Allt handlar inte om att få allt gratis…

        Kenza betalar aldrig för sig. Klart hon försöker få en gratis bil. ??

          Vad har hon inte betalat själv?

            Detta t ex
            ”Vanliga människor” betalar för en hyrbil, influencers ”frågar” vänner som säljer bilar om de har en bil att låna ut. Olika falla ödets lotter. Och någon reklam är det förstås inte eftersom det inte finns något avtal och ingen betalning (fast bilen är gratis).
            http://kenzas.se/2018/09/25/west-coast/
            ”Aleks behövde vår bil och Klaras är på lagning, så jag frågade mina vänner på Mercedes Benz om de inte hade en bil att låna oss. Och det hade de! Gissa om vi körde skönt i denna. 5 timmar gick väldigt fort.”

    Paow?

      Paow är i Thailand

      Nej det kan inte vara paow

    Skulle precis skriva om detta! Undrar också vem det är!

    Så kul! Skulle absolut kunna resa mera med tåg men kanske inte till Thailand.

    Det är jättebra att flygresor uppmärksammas men det hade varit ännu bättre om gemene man hade mer kunskap om just passagerarflyg (t ex charterflyg) och de procent de släpper ut (ca 2-3 % av totala utsläppen). Så när vi åker till Thailand bidrar vi absolut till negativ miljöpåverkan – men det är konsumtionen till vardags som är den stora klimatboven! Det är alla de flyg och transporter som fraktar våra varor från dörr till dörr som är oerhört mycket mer farligt för miljön. Så när aningslösa influensers granskar utsläpp för flygresa hade det varit lämpligt att samtidigt granska utsläpp för alla de plagg som de uppmanar oss till att köpa = deras jobb äe ju egentligen att vara en levande reklampelare. Och det ska köpas och köpas och köpas. Och följa nya trender. Helst varje dag. DET handlar om mycket utsläpp. Min poäng är att det är mycket mer än flygresor som gör att de moderna influencers bidrar mer än någonsin till miljöförstöringen!

      De siffrorna 2-3% gäller inte om vi bara tittar på Sverige dock, folk i detta land måste fatta att vi flyger alldeles för mycket, oavsett hur mycket vi ändrar våra andra vanor.

      Om nu flyget globalt betyder så litet för de totala utsläppen beror det på att så många människor i världen inte flyger över huvud taget. Flera miljarder människor har så liten inkomst att de över huvud taget inte har råd med en flygbiljett och de har förmodligen inget behov eller intresse av att flyga över huvud taget.
      Det är de rika länderna som svarar för flygets negativa påverkan på vår miljö och vårt klimat så det är självklart vi som bor i den rika delen av världen som ska ändra vårt beteende. Inte hjälper det väl om de som redan inte flyger alls bestämmer sig för att inte flyga?
      Och att flygets påverkan ter sig begränsad idag ger oss inget frikort att flyga upp den andel som inte utnyttjas av den fattiga befolkningen på vår planet. Var och en får hålla reda på sin koldioxidkvot och inte låna av andra.

    Känns som det bara finns 2 alternativ, resten går bort. Men det snokar nog CC fram snart.

    En gissning på Paow…

      Utomlands…

      S lagar tänderna hos tandläkaren idag…

    Håller med! Jag skulle verkligen följa en sådan resa!

    Även på Flashb gissar man vilt på hela listan av mer eller mindre sannolika ”bloggare”.
    Vi får nog veta så småningom. Behöver inte vara någon känd utan det är ett sätt att ordna klick för kvällspressen.
    Folk klickar för att få reda på vem det är. Som vanligt.

    Forni är på pressresa/samarbete till Maldiverna nu där hon även fått ta med sin sambo D.
    Blir så trött på dessa influencers som reser jorden runt utan någon tanke på planetens välmående. Tycker Forni själv att det är en bra grej att promota långa flygresor till Maldiverna som dessutom kan läggas under vatten vid en global uppvärmning på 2 grader?

      Hon hade ju ett flygfritt kvartal nu i slutet på förra året. ? Bra kört eh.

      Så slår hon ifrån sig med att folk är avundsjuka och hackar på folk som flyger mycket för att de själva inte kan. SUCK.
      https://michaela.forni.se/2017/12/29/fragor-med-forni-78/

      Nej kära Michaela, jag och min man har in 80k efter skatt varje månad, vi väljer att ändå inte flyga 10 gånger per år. JUST PGA miljön. Shit influencers är verkligen idioter ibland.

    Apropå Lövengrip.
    Så är det rättegång på onsdag (iaf enl henne själv) Alltså hur är det möjligt att nått som hänt typ nyss är i tinget redan?
    Man läser ju om andra fall som tar månader innan de kommer upp i rätten

      Ja det var snabbt, kanske för att det är utländsk medborgare. Polisen hade tagit fast mannen på en buss berättar Sofia Wistam om i deras podd.

        Varför pratar Sofia om det?

      När det gäller utländska medborgare som begår lindrigare brott i Sverige men inte avser att vara kvar i landet finns det ett snabbspår. Tillämpades i våras mot artisten G-Eazy som dömdes bl a för narkotikainnehav, Han fick villkorlig dom och höga dagsböter men kunde fortsätta sin turné i Europa.
      Exakt vilka åtalspunkter Bellas kongoles har emot sig återstår att se. Ofredande?
      Var det något om narkotikabrott också?

    Wow! Åka tåg till Thailand skulle jag vilja göra. Någon som vill åka med mig?

    Cindy?

    I sommar tågluffar jag för 7:e gången i Europa med min familj. Det är otroligt mysigt att resa så, bekvämt och massor av upplevelser. I sommar ska vi till Berlin och sedan vidare mot Paris, för att tillslut landa i Normandie och en veckas sol och bad. Kan tipsa om gruppen Tågsemester på facebook, där får man massor av inspiration och tips!

    Anna Book – hon har ju rätt inställning till bråk i alla fall!

    Har också slutat flyga. Tack vare Greta som fick mig att tänka till kring flyget. Älskar att resa men kommer bli med tåg i framtiden. Vill ha en framtid där min son kan leva och själv bilda familj om han vill. Men skrämmer mig hur många som inte ens bryr sig. Bara genom att existera påverkar vi ju miljön negativt och jag tycker det är svårt med rättvisegjorda kläder av bra matrial osv. Men genom att ändra kost, sluta flyga, åka mer kollektivt så gör man iaf någonting. Och det är för de flesta möjligt och inget svårt. Och alla behöver börja göra något. För att minska påverkan iaf.

    Stämmer bra..

    Om många fler som har råd väljer att resa långt med tåget istället för med flyget så skulle det kunna innebära ett lyft för järnvägsbolagen. När det finns en efterfrågan skapas en marknad. Upprustade vagnar, mera komfort, nya avgångar. För inte så länge sedan kunde man köra på sin bil i norra tyskland i anpassade vagnar och åka rakt ner genom Europa. Har den sortens tåg helt upphört?

    Jag har också gjort den resan 2004, tåg till Helsingfors – Moskva – Transsibiriska järnvägen till Kina – buss genom hela Kina – in i Laos – Vietnam – Kambodja och slutligen Thailand. Tog tid men var ju hur kul som helst! Dock inte lika kul nu kanske när jag har två små barn som stör hehe

    Det heter Mongoliet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.