Matlagningsskola med Sandra Beijer

2011 släpptes Kaffekokarkokboken – ett underverk som skulle revolutionera livet för studenten, den trångbodda, spis och ungsrädda eller bekväma eftersom alla nu enkelt skulle kunna laga allt från te-vatten till Boeuf bourguignon i sin kaffebryggare. 
Sandra Beijer gör något liknande på sin blogg – den enda skillnaden är att kaffebryggaren är utbytt mot ett våffeljärn.

Hon gör mig inte bara extremt sugen på varma mackor utan delar även med sig av ett knippe recept som alla kan åstadkommas i ett våffeljärn.

Våfflor på bönor och parmesan
Morotsvåfflor med kräftstjärtar och turkisk yoghurt
Grilled cheese-baguette med skagenröra
Kokosvåfflor med mango och chilistekt shimejisvamp

Våffeljärnet – ett life hack!
Har ni några andra på lager att bjuda på?
Jag älskar life hacks, men anser att de flesta som man hittar på nätet har en del att önska i både kvalité och utförande.
Istället för life hack så brukar det mer bli life suck istället.

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Antagligen recept anpassat för teflonjärn. Tack men nej tack. Avstår helst att tillaga maten på giftplaster.

      Vadå ”anpassat för teflonjärn”? Det är inte olika recept, det väl bara ha i lite fett i ditt järn om du tycker saker fastnar.

        Ska du begå brott kan du väl åtminstonde ordna en krypterad mail? Så oseriöst.

        Förhelvete

      Man behöver inga speciella recept för gjutjärn ? Det enda du behöver är att smörja med fett på järnet.

      //Äger inget teflon

      Suck på alla bajsnödig att människor. Lite skit rensar magen!

        Skit ja, men inte gift..

    Ugnen är mitt bästa lifehack. Går att få ihop hela middagen, minimalt med disk och tid över till annat när maten är inne i ugnen.

      Kan du inte dela med dig av några saker du lagar i ugn? Jag älskar mat som lagas i ugn, men gör det så sällan ?

        Jag lagar också väldigt mycket mat i ugnen. Enklast är (som jag lagar ofta) är kycklingfiléer och grönsaker.

        Oj.. Jag gör så mycket i ugnen. Kör aldrig efter recept. Men grunden är att jag har en plåt eller form med kött eller veganskt alternativ och en plåt med tillbehör.
        Sätter ugnen på 200 grader.

        Tex filér på soja eller soja filébitar, kyckling, vit fisk… Jag lägger filéerna i en form, täcker med vatten, grädde (havregrädde), kryddor, buljong… Valfritt efter smak. Glöm inte salt! Kör du med fisk är det gott med ett par citronskivor i såsen. Kokar såsen bort eller blir för tjock häller jag på mer grädde efter ett tag. Ställer in det något steg högre än mitten och kollar då och då, när köttet är klart/faller isär och såsen tjocknat tar jag ut den.

        Under ställer jag en plåt med grönsaker och potatis/rotfrukter. Brukar köra halva plåten med broccoli och blomkål och halva plåten med morötter, palsternacka, potatishalvor, lök, andra rovor, svamp… Det som finns i kylen! På med lite olja och salt och eventuellt annan krydda.

        Ibland blir något på plåten klart innan det andra, då plockar jag bort det och lägger i ett fat övertäckt med folie.

        Går att skippa potatisen om man hellre gör ris till eller vill ha kokt potatis istället… Går att göra mycket i ugnen och variera i all oändlighet haha så googla på något gott 🙂

        Jag kan också tipsa om ugnen 🙂
        Jag gör ofta olika typer av lasagne. Använda vanliga pastaplattor eller skiva zucchini (valfri färg) eller vitkålsblad, aubergineskivor, osv.
        Fyllningen mellan plattorna kan du variera hur mycket som helst, vegetariskt, kött, fisk, fågel.
        Gör såser, röror, hackat, skivat, hur du vill. Ost eller inte ost på toppen bestämmer du själv.
        Du kan variera det här på så många sätt, helt efter tycke och smak.

        Min favvo är LCHF-insprirerad och rätt fet. Köttfärsås med grädde i, plattorna är färsk zucchini. Häll över grädde och massor av riven ost och in i ugnen tills allt fått en fin färg.

        Experimentera fram temperatur och tid beroende på vad du kastat ihop för något.
        Perfekt för storkok. Enkelt att slänga ner i matlådor och in i frysen.

        Hört talas om Airfryer? En helt fantastisk maskin om man gillar att laga mat i ugnen fast på ett lättare sätt?

    Våfflor med gräddfil och rödlök och löjrom. Mums. Jag kan bjuda the real hmm. ??

    Crockpot är det någon som har en. Verkar bli hur smarrigt som helst. Men på ett sätt fattar jag det inte. Det tar ju flera timmar att vänta på en rätt. Berätta gärna fördelarna om någon har en.

      Vitsen är väl att du gör annat på de timmarna. Maten behöver ingen passning.

      Är det inte samma sak som långkok? Inte fattat grejen riktigt med att ha en, skulle aldrig våga lämna den på hemma heller.

        Jo det är det men det fina är att man behöver inte passa något på spisen som kan koka över eller måste tillsättas vatten med tiden med mera. Den sköter sitt och du sköter ditt ?

      Min styvpappa har en och han använder den nästan varje helg, han gör olika kötträtter och grytor och sånt i den. Till familjens stora förtjusning, det blir tydligen väldigt gott och djupa smaker och så vidare. Jag vet inte, äter inte kött.

        Jag gör mycket vegetarisk curry i min. Blir jättegott och grönsakerna kokar inte sönder.

      Åh! Älskar min! Lägg ner alla ingredienser (typ något kött, krossade tomater, någon grönsak) (o sjukt mycket kryddor) innan du går till jobbet, sen är allt klar och doftar fantastiskt när du kommer hem. Sjukt smidigt och ger ofta väldigt mycket mat, med minimal ansträngning.

        Hur vågar du lämna den på när du går hemifrån? / Tjejen som drar ur allt som går på el

          Det är ju vad den är till för..

            Kan ju bli kortslutning för det?

              Ja och blixten kan slå ner i ditt hus också. Det handlar ju om sannolikhet…

                Ja? Det gör det väl alltid? Skulle inte lämna något på el för det.

                  Drar du ut kylskåpet också?

                    ?

                    Nope, kan inte, men hade gjort om jag kunnat. Better safe than sorry.

                      Det där låter som en irrationell rädsla, inget som vanliga människor känner.

                      17:20 Vanliga människor? Tror du jag är en alien eller? Brunnit i två av hyreshusen jag bott i, jag är försiktig. Inte rädd.

                      Du kanske är en ovanligt räddsint människa? 🙂 (Håller med Anonym 17:20, orka gå runt och vara överdrivet nojig)

              Jordfelsbrytare.

        Kul att få höra era synpunkter. Köper nog en. Verkar ju bra och hört att maten blir så god. Men undrar hur dyr elräkningen blir?

          Elräkningen blir mindre än om du använder spisen 🙂 man kan göra saker över natten om man vill så värmer man bara till middagen sen, eller innan man går till jobbet. I julas gjorde jag jättemycket risgrynsgröt som blev fantastisk. Pulled pork ska vi inte tala om ?

      Jag älskar min! Gör grytor i den och det är sjukt smidigt. Sätter igång den på morgonen på helgerna och så äter vi framåt kl 16. Skulle aldrig våga lämna den igång om jag inte är hemma dock. Man vet aldrig ?

      Jag använder min ofta hela hösten och vintern för man kan göra smarriga långkok. Den är ju till för att stå på länge utan uppsikt och brukar starta den på morgonen och äta på kvällen när allt är färdigt. Man kan ställa in värme och när den ska börja koka samt när den ska gå över till varmhållning osv. Har man jordfelsbrytare behöver man ju inte oroa sig heller. Lämnar ofta tvättmaskin och diskmaskin på också medan jag gör ärenden, jobbar eller går i skolan.

    Det är lite spännande med människor som vägrar än det ena än det andra men inte vet hur de ska göra istället. Känns så handlingsförlamat. Tycker Sandras recept verkar både goda och smidiga men eftersom mitt hushåll är lite större än hennes har jag utvecklat en stor kärlek till Plåtmat.

    Jag dricker inte alkohol, men använder glatt mikron ibland och tror att jag har en gammal teflonpanna någonstans. Man kan inte vara perfekt alla gånger!

    Fast hur många undviker allt bara för att man valt att undvika några farliga saker?
    Jag dricker inte alkohol, fast inte för att det är farligt. Tycker bara det smakar skit.

    Skrev första kommentaren. Dricker inte alkohol, använder inte tobak, tar inga droger, använder läkemedel extremt sällan.

      Det gör jag ?

        Jag med ?‍♀️ #älskarödvin

      Du vet att läkemedel har fört mänskligheten framåt rätt rejält va? Alkohol och andra gifter fine, men inte läkemedel.

        Jag är inte motståndare till läkemedel, tar när det behövs. Allt är inte svart eller vitt.

      Så sjukt duktig du är.

        Tack ☺️

      Vill du ha medalj eller?

        Nej, varför skulle det vara nödvändigt? Försöker leva minimalistiskt, så skulle bara vara en onödig pryl i hemmet.

    Min stora gjutjärnsgryta är mitt bästa redskap i köket, släng ner kött eller kyckling med grönsaker och kryddor och vatten och låt stå på låg värme (ca 150-160°) 3-4 timmar i ugnen. Knappt inget jobb men så gott, och lite disk???

      Instämmer på det Anonym 16:05 Gjutjärnsgryta slår allt och i ugnen är den perfekt?

      Och har du i något syrligt, tomat eller vin tex, så får du bra dos med järn också!

    Pofflor- gjorda på potatis

    men ge dig någon gång!!!

    Det verkar som min fråga om alkohol försvann så ditt svar blev random men jag tackar för det ? iallafall.

    Anledningen till min fundering var en kollega som (ej efterfrågat) tände på alla cylindrar en måndagsmorgon kl.06 då jag tog kaffe med pulvermjölk (jäättte giftig enligt hen) och lät mej få veta detta. Jag kunde ju tagit upp det faktum att hon gärna stirrar djupt i flaskan men valde att glida ut ur cafeterian leendes i mjugg.

      Meh blev ju raderat för att du skriver ot.

        Kom på det också. Skulle skrivit det som ett svar till den första kommentaren istället så hade den varit kvar, det var ju liksom bara lite smyyyygOT

    Torrshampoo!! Jag slipper tvätta håret varannan dag, håret blir fluffigt och härligt och har bättre volym när jag väl tvättar det.
    Och robotdammsugaren, min nyaste upptäckt. Fasen vad skönt med dammfria hörn alla dagar i veckan. Känner mig som på hotell! Dammsuger fortfarande normalt en gång i veckan, men det går mycket snabbare.
    Och ett riktigt bra kylskåp. Vi slänger på riktigt bara en tredjedel så många grönsaker sen vi införskaffade ett nytt.

      Vilket kylskåp har ni? ?

        Bosch med Chillerbox (nästan 0-gradigt) och Crisperbox. Grönsakerna och frukten håller verkligen i evigheter. Mindre svinn innebär roligare matlagning eftersom man inte måste börja med att plocka bort det som är ruttet. Jag har fler olika grönsaker i min mat nuförtiden.

          Tack för svar! Bra att veta när det kan vara dags att byta ?

    Alltså hur orkar hon ljuga så varje dag?! Bella i Aftonbladet i dag.

    -Jag har varit vegetarian i flera års tid( fisk är tydligen vegetariskt!) all min vardagskörning sker med elbil (eh?!) och jag har valt att behålla all min produktion av mitt skönhetsmärke i Sverige. (Men lansera i utlandet ?!) vi gör mycket bra saker, men det är inte tillräckligt.

      Ja, hon är pescetarian. Såg att någon ifrågasatte henne på insta.

      det va det jag ville tipsa om men inte orkade. tänk om man inte visste allt om henne, då hade man gått på varenda ord hon ljuger fram.

        Vad är det som är sant i hennes uttalande då?

      Vad var ljug menar du? Vegetarian som i att inte äta kött, i över 2 års tid, fisk äter hon ju och är öppen med det och det heter ju då egentligen, om man ska vara petig, – Pescetarian.

        Om man ska vara petig… Ja, man ska vara petig. En vegetarian äter helt plantbaserat. Hon äter ägg, mejeri och fisk och skaldjur och är därför inte vegetarian. Hon får äta som hon vill, men rätt ska vara rätt?

        För fisk är en grönsak, det vet väl alla! Fisk har ju inte en hjärna, nervsystem, ryggrad och känslor. En flytande potatis. Eller vänta, hur var det nu med biologikunskaperna?? Fisk är djur precis som en gris eller en hund. Vegetarianer äter inte djur!! Blondinbella är inte vegetarian och har aldrig varit det. Idioter ??‍♀️

          Men kan folk sluta kalla andra för idioter osv bara för att de har en annan åsikt? Din kommentarer var bra fram till det sen tappade man förtroendet enbart pga ditt tillägg.

            Men det är ju ingen åsikt att man inte kallar sig vegetarian om man äter fisk. Det är ju fakta.

              Spelar ingen roll, att lägga till idioter i en annars bra kommentar är onödigt.

        Men är inte vegetarian om man äter djur oavsett vilket djur! Jisses.

      Den mest irriterande ot:n är den om Bella under ALLA inlägg.

        Äh.

      Men de små scarfarna görs utomlands.

    Pofflor (potatisvåfflor) är det bästa som finns!!

      Tell me more, gör man som raggmunkssmet? ?

        Har för mig man tar en potatis och lägger i våffeljärnet bara, vet dock inte om kokt eller inte men tänker kokt?

        Jag brukar koka potstisen, sedan mosa ner potatisen i våffeljärnet, valfri krydda och ingredienser! Servera med creme fraiche t.ex! Men det går säkert att göra på raggmunksmet!! Låter jättegott!

    Råriven potatis går utmärkt i våffeljärnet.

    Varför försvann kommentaren som inte tyckte att Bella ljög? Håller inte med, men vore intressant att se vad personen tyckte var sant i texten?

      Det är vår kära Bella-riddare som är igång igen. Hen är inte välkommen här.

        Bara nyfiken: varför inte? Trollar hen?

          Så kan man kanske uttrycka det.. 🙂

        Fast var ju inget konstigt med kommentaren?

          Hen är inte välkommen här. Alls. Och med tanke på de otalet kommentarer hen försökte få igenom efter det så vet jag med säkerhet att jag gjorde rätt.
          Man lär sig. Jag ser när det är den personen som skriver.

        Hur vet du att det alltid är samma person som skriver om hen (enligt dig) byter IP? Jag själv håller inte alltid med dig i din bellakritik, hur vet jag att du inte raderar mig i tron om att det är ”bellariddaren”?

          Orkar inte gå in på det och förklara, men det är uppenbart vilka kommentarer hen skriver baserat på de hundratals som hamnar i papperskorgen. På sättet de skrivs på och sättet hen gör ALLT för att komma förbi en moderering. Så känner mig trygg i att ta bort dem.

    Biancas kommentar i podden om vad Alice äter? Usch vilken hemsk kompis. ”ÄTER DU NÅGONSIN EN SALLAD??” Förstår att från Biancas synvinkel är det väl konstigt pga bulemin men att ha med det där i podden så alla hennes unga lyssnare hör?

      Är väl inte hemskt? Bianca kan uttrycka sig märkligt, hon menar väl grönsaker. Typ sallad till maten.

        Lyssna igen så får du höra hur hon säger det. ”Du äter typ bara pizza, hamburgare, Sushi, tacobar?” Och hon säger det så nedlåtande?

          Ja, det låter väl inte som en jättebra kost? Håller med, min spontana fråga blir också om hon aldrig äter grönsaker. Deras attityd mot varandra tror jag är lite påhittad/överdriven för att få reaktioner, så den lägger jag åt sidan.

      Men det är väl så det är att ha en ätstörd vän tänker jag? Hoppas dock inte Alice påverkas allt för mycket

        Hade en kompis på gymnasiet som hade haft anorexia. Hon påpekade alltid hur många kalorier det var i all mat. Hon hade koll på hur mycket kalorier det var i varenda grej man åt….

      Snacka om du lägger in din egna värderingar hahahaha nej det var väl inget konstigt att säga eller elakt för den delen. Sallad är bra för kropp och hjärnan, en bra vän bryr sig!

    Riskokare går att köra massa grejer i, typ omelett och amerikansk pannkaka and what not. Släng i en omelett, gå och duscha, klart! Finns massa recept att googla för er som har en riskokare.

    Min storebror skulle resa utomlands en vecka, men var allt för snål för att köpa riktig mat där (det rådde inga som helst pengaproblem eller något, han är väldigt snål bara, en liten Ove) Så han tog med sig massa nudlar, köpte även där. Och han levde på riktigt på det i en vecka, frukost, lunch, middag och kvällsmat.
    http://Www.caloveline.com

      Äter alltid nudlar på semestern ? kanske inte till alla mål men tre portioner utemat i vanlig prisklass motsvarar ju ungefär två nudelmåltider och en hejdundrande middagsupplevelse. Lätt värt så länge man är ung men gastronomiskt nyfiken!

        ?

    Vad roligt du tar upp Kaffekokarkokboken! Gick som vanligt in och kollade bloggbevakning nu på väg hem från jobbet. Trodde när min bok kom upp att det var nån annons riktat till mig, sen trillade poletten ner!
    Jag har, utöver kaffekokaren, testat våffeljärn, locktång, brödrost, strykjärn, diskmaskin m.m. Kaffekokaren tycker jag är bäst då man både kan koka och steka med den. 🙂 http://coffeemachinecuisine.com/alternative-cooking-devices/

    På tal om att våffla! Så här våfflar du en lövbiff med våffeltång… Mums! https://youtu.be/pih33FZukGg

    Sugna på mer våffeljärnslagat? Då kommer här ett tips: https://willitwaffle.com

    Happy cooking!!

      Locktång? Vad kan man göra mer än bacon? (Seriös fråga) 😉

    Nice post.
    healthcare analytics course in Hyderabad
    360DigiTMG has developed the Certification Program in Healthcare Analytics. This course is meticulously designed to suit both Healthcare practitioners, IT Business Analysts and Data Scientists.
    https://360digitmg.com/india/life-sciences-and-healthcare-analytics-certification-programme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.