Ska vi köra en traditionell nystart?

Vet ni vad som vore trevligt?
Att ni slutade hacka på varandra i kommentaresfältet!

Diskutera gärna, ha gärna olika åsikter men sluta hacka på folk som kanske missar en bokstav här och där.
Det är ett kommentarsfält för sjutton gubbar- inte en nobelpriosnominerad bok eller någon annan typ av arbete!
”Härskarteknikiska” stavningspoliser är bara trista att ha i ett kommentarsfält.

Tack för er uppmärksamhet.

 

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    När jag började läsa här i höstas så fanns det ett par språkpoliser i farten och efter ett tag satt jag bara och väntade på när de skulle klämma till antingen på Camcams inlägg eller någon kommentar, men jag märkte att de fick mothugg och sedan har jag inte sett så mycket av dem. Det verkar som om både felstavare och rättstavare tröttnade på gnabbet och la av att skriva på samma gång? (Jag vill också tillägga att jag har hittat flera fina bloggar av dem som vågar länka, så gör gärna det.)

      Jag har upplevt samma sak. Folk agerar mer mot ordmärkare, vilket är bra. Det är innehållet i kommentarerna som räknas, tycker jag.
      Sedan förstår jag inte problemet m de som vill länka till sina bloggar. Skulle det vara fult på något vis? Förstår ju att spammande är lite störigt, men om man deltar som andra så föratår jag inte exkluderandet.

        Personen i fråga har gjort det till en grej att kommentera bara för att få länkarna att synas. Det är tröttsamt när det återkommer på alla de stora bloggarna.

          Menar du personen ovan, så tycker jag att kommentaren är relevant för inlägget.
          Ser ofta kommentarer som är skrivna i hast, som snyggt., liknande, tillsammans m länk, på stora bloggar. Ungefär som att de inte hinner läsa igenom inläggen för att de vill hinna sprida så många länkar som det går, på kortast möjliga tid.

            Tror att det syftas på en viss tjej som inte bara brukar ha länken till sin blogg i namnet utan skriver ut den i kommentaren med. Det är oftast väldigt korta och substanslösa kommentarer och hon kommenterar varje dag på varenda svensk storblogg som finns, så det blir uppenbart att hon bara gör reklam för sin blogg.

              Men låt henne göra det? Hade camcam förbjudit det så hade hon sagt ifrån eller blockerat. Så länge det inte är ren reklam och hon deltar med sina åsikter osv har hon rätt att kommentera.

                Just det! Ingen behöver ju klicka på länken.

                  Gabjoss gjorde ju så för några år sedan innan hon blev stor. Spamkommenterade bloggar alltså.

                    Sjukt pinsamt sätt att försöka göra sig ”känd” på.

        Håller med! För nåt år sen, eller vad det nu var, fanns det en kvinna/tjej som kommenterade mycket, relevant och intressant. Hon blev ständigt attackerad pga att hon länkade till sin blogg. Det enda som händer är ju att färgen på namnet blir annorlunda, annars behöver man inte klicka. Tyvärr så slutade tjejen till slut att kommentera, alternativt bytte kommentarsnamn… tråkigt hur som, är nåt jobbigt så kan man ju bara undvika att kommentera.

          Vissa hittar anledningar att leva ut sin småaktihet. Trist att de till slut lyckades. Usch.

    ??

    Bra ???

    Att hela tiden påpeka och kritisera är ett sätt för vissa att få känna sig fullkomlig i sin egen värld. Ett sätt att ”tysta” de som inte har samma åsikt och på så sätt stärka sitt eget ego.

    Vill även tillägga alla onödigt dryga svar man ser som inte ens innehåller något motargument utan bara syftar till att trycka till personen och gör att man verkligen tappar lusten att kommentera. Minns i ett ÖS när någon frågade ”vad är det värsta som hänt er”, jag svarade varpå en idiot genast tyckte ”herregud var det det värsta, vilket skyddat liv du haft” typ – och jag kommer säkert få skit för att jag tog åt mig så mycket att jag tar upp det nu långt senare men det var verkligen ett exempel på den toxiska stämningen i kommentarerna nuförtiden. Så jäkla trist att trycka till någon på det viset, särskilt när man berättar något känsligt som fortf gör ont. Och det händer ju ofta i det här kommentarsfältet, vi är ju ett gäng kvinnor som delar stort och smått ur våra liv och det kan bli så jäkla fel om en okänslig idiot trampar in och sårar bara för att hävda sig. (ja jag står för att jag tycker de typerna är idioter).

      Ja men detta kunde tagits upp för länge sedan. Det har bara fått rulla på varför? Vet några som ej skriver till öppet spår pga några där som kommenterar bara för att vara elaka. Och det verkar vara ok? Då tycker jag hela öppet spår faller för ett tag var det dit vem som helst kunde kommentera och få tex bra råd om jobbiga situationer. och dom som skrev blev respekterade.

      Jag håller helt med dig. Kan folk inte säga något snällt eller något som i alla fall inte är nedlåtande, då kan de lika gärna hålla tyst.

      Jag kommer ihåg vad du skrev på ös och jag tycker faktiskt att det lät hemskt. Jag tyckte synd om dig (absolut inte på något nedvärderande sätt) Killar kan få en att känna sig värdelös

      Håller helt med! Jag skrev i senaste ÖS om min förlossningsfobi och fick en hel del svar som enbart syftade till att trycka ner mig och vara dryga och elaka. Jag var iofs beredd på det så la all fokus på de fina, peppande, informativa kommentarerna istället. 🙂 Men ja, ibland märker man väldigt starkt att folk bara vill få ur sig elakheter.

    Ett inlägg man väntat på äntligen ??

    Tack! Hoppas att språkpoliserna kan tagga ner nu så att vi kan få ett mer fritt och positivt kommentarsfält.

      Ja fast det är inte bara språkpolisernas fel, utan även alla dryga och alla med en besserwisserattityd.

    Jämfört med hur stämningen var när du började blogga samt första året, så är det en riktigt krigszon här nu.

    Jag besöker numera, dessvärre, bloggen väldigt sällan, kommenterar nästan aldrig och när jag väl gör det är det under annat alias pga folk _konstant_ ska hacka på precis allting man skriver härinne.

    Det är inte okej att anmärka på hur någon annan skriver! Blir galen på sådant! Samma sak med folk som anmärker på folk som särskriver. Man skriver ju inte fel för att man tycker att det är roligt, man gör det ju för att man inte kan.

    Det vore mycket bättre om alla bara fokuserade på sig själva och sin egen text och slutade anmärka på andra ☺️

    Med tanke på hur mycket knasigheter det blir när man kommenterar med telefonen, så undrar jag hur folk orkar bry sig om små missar! Sen vet jag inte om det var en språkpolis i just den kommentaren utan bara någon som såg att det blev fel ord och såg det lustiga att det blev en helt annan mening. Såklart trist när någon tar illa upp! Det är kanske sånt man kan påpeka till ngn man känner när de skriver fel, inte till någon som man inte vet bakgrunden på och som kanske tar illa vid sig!

    Jag förstår inte behovet av att rätta andras språk i denna typ av forum, och då är jag ändå svensklärare. Det är bättre att man vågar skriva, än att man avstår pga rädsla att göra fel.

    Har Camilla medvetet slängt in flera stavfel i sin text eller är det bara slarv?

      Haha, hur VÅGAR du gå in som språkpolis, dessa satans medhjälpare, i kommentarsfältet under inlägget där det avgörs att allt hat är språkpolisernas fel?

        Jag var bara nyfiken på om det var med flit eller inte. Jag hatar ingen som skriver fel. Alla skriver fel ibland på grund av slarv eller okunskap, och vissa vill kanske provocera. Ibland blir det komiskt och ibland blir det pinsamt när folk använder ord fel. Allra mest pinsamt här har varit när folk har rättat sånt som inte har varit fel och kommit med egna hemmasnickrade språkregler.

    Det var tröttsamma argument folk hade under den där kommentaren i inlägget, de som försvarade beteendet. ”De lär sig ju aldrig om de inte blir rättade, det är i längden att göra dem en tjänst”. Nej, det är ingen som lär sig av att konstant bli tillrättavisad, det blir jävligt tröttsamt och nedbrytande. Det finns en plats och en tid för allt, kommentarsfältet i en blogg är inte den platsen! Och det gäller även folk som har svenska som andra språk (vilket några tog upp också). Sluta tro att ni är några jäkla språk-Jesusar som ska rädda svenska språket genom att trakassera andra människor till att inte våga göra sig hörda!

      Det finns bra och respektfulla sätt att rätta, typ om någon helt missförstått ett ord eller uttryck, och sen finns det de som bara vill trycka till.

      De som känner sig osäkra och vill ha hjälp med att utveckla sitt språk kan ju lägga till ”rätta gärna mitt språk” på slutet!

        Jag är dålig på stavning och grammatik och jag vill inte att folk ska rätta mig för jag kommer ändå inte att lära mig. Förstå mig rätt, jag försöker hela tiden förbättra mig och har kämpat mig igenom universitetsutbildning men min svenska kommer aldrig att nå upp till G i språkpolisers ögon.

        Det är liksom inte som att man är lyckligt ovetande om sin dyslexi och behöver någon som påpekar varenda gång man ger sig på att försöka skriva ngt som ser hyfsat ut.

          Det var ju en perfekt text, på riktigt. Hur bra som helst och det skriver jag inte bara för att vara snäll, utan det är sanningen.

          Joo, det var jag som startade hela det här ”upploppet” genom att uppmärksamma en ledsen kommentator (”S”) och sedan hamna här, i ett inlägg av Bloggbevakning.

    Jag håller fullständigt med om att det förekommer mycket onödigt hetsande i kommentarsfältet här, folk som trycker till andra helt i onödan, eller derailar.

    Det var jag som skrev kommentaren som gjorde S ledsen. Det är jag självklart ledsen över då det inte alls var meningen, och jag vill gärna be S om ursäkt. Min kommentar var dock på inget sätt formulerad som en tillrättavisning eller knäpp på näsan, vilket på inget sätt framgår när just den saken lyfts ut här (som en utomståendes reaktion på någon annans reaktion på en kommentar i ett tidigare kommentarsfält). I en diskussion i ett ganska uppsluppet Öppet spår, angående vilka metoder lärare får lov att ta till mot stökiga elever gjorde jag felskrivningen till ett litet skämt, det blev helt enkelt lite skojigt att läsa att ’lärare får lov att avisa (av-isa) elever’, och jag skrev något om det var en metod mot frusna elever eller liknande. Skojigt eller inte, men inte på något sätt illa menat – alla fattar ju vad som menades, så det var ju inte en språklig tillrättavisning.

    Det är svårt att läsa av tonfall i skrivna kommentarer, och det är fullständigt omöjligt att känna till någons bakgrund eller trauman – själv hade jag kunnat se humorn i om jag skrivit något fel på ett sätt som ger det en annan betydelse – och att någon påpekade detta.

    Om jag nu blir ledsen över att Anonym / 18:31 i screenshotet skriver att jag ’jävlas’ och ’trakasserar’ samt är ’skitnödig språkpolis’ – och att denna utskällning smälls upp och ges ett eget inlägg här på BB, med tilläggskommentaren att det är ’härskarteknik’ – har vi kommit så mycket längre då?

    Är det ok att rikta hat mot mig och karaktärisera och kalla mig vad som helst bara för att du bestämt att jag är en ’språkpolis’, vilket inte ens var intentionen med min kommentar? (Och om man gör sig mödan att läsa den så ser man att den är skämtsam och inte riktad mot S, även om jag självklart tar på mig ansvaret för ett felslaget skämt – i samma kommentarsfält förekommer alltså folk som kallar andra ’bitter vänsterdåre’ pga filmsmak, folk som har gjort en grej av att svara ’gift dig!’ på alla sorters problem som det skrivs om – också ganska allvarliga sådana, en kvinna som funderar på att skaffa barn genom insemination får de mest bisarra påhopp, en annan blir kallad ’surpuppa’.)

    Jag har i detta kommentarsfält fått ta emot påhopp från folk som skriver att man är dum i huvet, idiot, ifrågasätter ens kunskap på ett mycket ofint sätt etc – tycker själv att kommentarer med uppenbar avsikt att vara elaka är mycket värre, och tycker det är märkligt att det är just detta – en ordvits – som av alla vidrigheter och påhopp som förekommer här, som nu lyfts fram som typexempel på förfärlighet…

      Tyvärr verkar många här inte alls fatta eller uppskatta ordvitsar.
      Hoppas att du inte slutar skoja till det!

        Tack för att du ser skillnad på ordvits och hat, skillnaden mellan det att se det komiska i något och regelrätta påhopp!

          Du kan få en redogörelse ikväll, om du vill. Jag måste sticka och handla mat nu.
          Kort version: Jag reagerade på att ”S”, som har dyslexi, blev ledsen, förolämpad och rädd för att skriva kommentarer.

            Och därför kände du dig manad att förolämpa mig?
            Känns det bättre nu?

            Ord du använde om mig: ”trakasserier”, ”fy fan”, ”bara jävlas”, ”skitnödig”.

            Min kommentar: ”Avisa elever? De frusna då?
            Låter radikalt ändå, avvisa tänker jag är vanligare…” – menad som ett skämt då felstavningen blev en lustig betydelseändring som gav i alla fall mig festliga bilder i huvudet av lärare som ”av-isar” elever, du vet, så där som man gör med flygplan som av-isas.

            Jag vet ju att humor är riskabelt, och här gick det tydligen inte bra, delvis pga S dyslexi som jag inte visste något om (själv hade jag inte haft problem med att någon påpekat det lustiga i något jag (fel-)skrivit), men jag gick i alla fall inte ut och svor och härjade, eller kallade någon för något, och har dessutom bett S om ursäkt. Du vet ju för övrigt ingenting om mina diagnoser eller trauman när du kallar mig saker…

            Det är alltså ”trevligare” och helt oproblematiskt att kalla någon för ovanstående? Du tycker det är en proportionerlig reaktion?

            Det gör ju uppenbarligen CC eftersom hon genom att lyfta fram denna fradgande kommentar efterlyser ett ”trevligare” kommentarsfält – där i alla fall jag inte kommer våga skämta igen…

            Obehagligt och ledsamt tycker jag. Eller borde jag använda dina ord och skriva ”Fy fan för dig din trakasserande skitnödiga jävel!”?

              Harregud vilken avhandling om hur det ska vändas att man ska tycka synd om dig! Ta i stället åt dig av att du varit en av dem som gör att många inte vågar skriva här, och börja inte dra det där att du inte vågar skriva skämt och ha humor! Det är ju faktiskt något som funkar bra på denna bloggen;) Dessutom var detta bara ett tillfälle att be språkpoliserna coola ner lite, så andas!

      Jag kan känna att alla fula elaka kommentarer riktade mot främst Bella, är tusen gånger värre än en och annan språkpolis. Hemska kommentarer om bla hennes utseende, som får stå kvar, är liksom värre än någon som anmärker på stavfel. Proportioner tack.

    Jag vill ha tillbaka Öppet spår så som det var. Vi hjälpte varandra och det var stunder att se fram emot.

      Håller med. Vill ha ett hjärtligt och fin stämning på öppet spår. Ger det en chans till.

        Så känner jag också! Det var fantastiska stunder både lördagar och söndagar i ett år, tills något hände.

    Ja språkpoliserna är tröttsamma! Hur många av oss skriver dessutom från mobilen = blir lurade av autokorrekt rätt ofta! Min mobil ändrar jämt sa och var till så och vår, så ibland blir det ju lite konstigt språk trots att jag egentligen kan stava.

    Någon skrev ett roligt svar på en dryg person som tyckte det var WT att äta pytt + ketchup, men humorn dog i att språkpoliserna direkt kom springande och gnällde på att personen inte stavat rätt på typ chevreost eller något. Blir så jäkla trist när en liten bokstav får största fokus på kommentarer som annars är skitroliga eller informativa.

    Stafvfel är kul! Folk som blir arga på det är oxå kuliga.

    Alla kommentarer som nämner WT är underbara, informativa och väldigt inttälligenta.

    Kränkta personer är ockso skåjiga.

    Jag kommenterade om stavningen av ordet ”förkyldning” häromdan. Petade på att det inte ska vara ett ”d” i det ordet. Det var dumt av mig och jag ska inte språkpeta mer. Förlåt, Soffi!
    Orsak: pms.
    Pms som ursäkt? Nej.

    Publicerar kommentar från ”S” i morse. Kommentaren finns annars under originalinlägget:

    S / 07:11
    ”Även om ni inte vet vad jag heter osv tar dom elaka orden hårt. Dom är riktade mot mig och det jag skrivit, så det för ont.
    Jag har följt bloggen ett tag. Orkar inte alltid läsa alla kommentarer eftersom det blir för mycket att läsa

    På mobilen har jag rättstavning som för det mesta funkar bra. Ibland googlar jag ord och ser stavningen. På datorn har jag också rättstavningsprogram, frågar min sambo eller kursare om stavning. Annars hade det varit fullt av stavfel! Ibland blir det stavfel ändå, syftningsfel slinker in här och där också. Livet funkar ju men det går bättre med snälla människor som hjälper och stöttar än när folk ska göra mig till ett skämt.”

      Alltså trådstartaren i ”Sno stilen och sy den själv” från igår.

    CC: Läser igen och förundras och bedrövas över hur du i ett inlägg där du ber oss i kommentarsfältet att ’sluta hacka på varandra’ lyfter fram en kommentar som bokstavligen spyr svordomar och skällsord över mig: ”trakasserier”, ”fy fan”, ”bara jävlas”, ”skitnödig”. Detta är alltså INTE att hacka på någon?

    Du lassar sedan på att ”härskarteknikiska stavningspoliser” är trista.

    Allt detta pga att jag framhävt en komisk poäng i en uppenbar felskrivning. Helt utan att förlöjliga, dumförklara eller svära över S, i en kommentar som jag undrar om du och försvararen av S här ovanför ens har läst? Att S blev ledsen beklagar jag, det var aldrig min mening, men att exemplifieras som ondskan själv på grund av något presumtivt totalt harmlöst (speciellt jämfört med många andra kommentarer som släpps igenom här, bl.a. den riktad mot mig) känns lågt.

    Detta tycker du alltså är ”trevligt”?
    Det är den nivån du vill ha?

      Var din kommentar till s verkligen helt utan att förlöjliga?

        Du kan säkert klara att läsa in förlöjligande, och S gjorde ju uppenbarligen det, vilket jag bett om ursäkt för. För mig var det bara den festliga bilden av av-isade elever vs den mer vedertagna lösningen att avvisa dem som var motivet. Något jag själv skrattat åt och bjudit på om någon hittat i min kommentar och påpekat – utan att hojta om ”fy fan” och ”jävlas” och ”skitnödig”. Men visst, om ni så gärna VILL att min avisningskommentar ska representera pure evig och bloggens förfall till påhopp och elakheter så varsågoda!

          På tal om att läsa in…!?

    Men herregud måste folk ta sig själva på så stort allvar då? Alla gör fel, även de som inte har dyslexi. Lovar att livet blir 700% roligare om man vågar bjuda på sig själv och skrattar med. Tyckte för övrigt att av-isa var riktigt kul. Men så är jag också uppväxt med göteborgare som _alltid_ ordvitsade och skämtade om ord man sa fel. Det är inte att vara språkpolis, det är att ha humor :)))

      Tack!!!
      Bor på en plats, inte i Sverige, där det är snudd på tabu att ta sig själv så fruktansvärt gravallvarligt – är kanske ’skadad’… och innan dess på andra platser, Göteborg och världen, där ordfajtandet är konstant närvarande och ens associativa förmåga hålls på topp – och självhögtidligheten inte kan växa sig alltför stor.
      Uppskattar och låter mig underhållas av livets små finurligheter och humorn i saker – också misstag och otillräcklighet…
      Av-isning für alle!

    Haha, jag är sämst på att stava pga min dyslexi, men skriver på ändå, och kommenterarar någon ”det stavas faktiskt XXX” brukar jag svara ”förlåt för att jag har dyslexi?”, då brukar det snabb bli tyst på dem 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.