Sponsrade inlägg, mikroinfluencers och företagens ansvar

Att till stor del arbeta med sk mikro-influencers har varit receptet för framgång hos många företag så som iDeal of Sweden och Daniel Wellington. Engagemanget och trovärdigheten har många gånger visats sig vara högre hos de som har färre följare än hos exempelvis de influencers som har hundratusentals följare på Instagram.
En mikro-influencer är någon – ofta ung –  med några tusen följare som kanske inte riktigt vet sitt marknadsmässiga värde utan ställer upp på att marknadsföra produkter utan monetär ersättning. De får på sin höjd behålla produkten de gör reklam för – mobilskal, klockor mm – något som är extremt kostnadseffektivt för det marknadsförande företaget.

Ponera att iDeal of Sweden eller Daniel Wellington inleder ett samarbete med en mikro-influencer som varken har enskild firma eller aktiebolag. Ersättningen består enbart av produkter – inga pengar byter ägare – och enligt lag ska influencern betala skatt på värdet av produkterna hen erhållit, något som ni vid det här laget vet då jag skrivit om tidigare. (Tillägg: OM man kommer över den monetära gränsen)
Men…

Då influencern saknar företagstillhörighet så faller det på det marknadsförande företaget att betala socialavgifter i form av arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt till staten.
Hur många mikro-influencers, utrustade med rabattkoder tror ni iDeal of Sweden eller Daniel Wellington gjort det för?

Jag har ställt frågan till både iDeal of Sweden och Daniel Wellington, men har i skrivande stund inte fått något svar. 

Ps. Detta gäller alltså ALLA företag, inte bara de två jag använder som exempel här ovan. 

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mycket bra när du lyfter sådana här saker!

      Tycker tvärtom att det blir löjligt när hon ska leka seriös, viktig och professionell. Lägg av med att trakassera företag och låtsas vara grävande journalist – du är inget annat än en mobbarbloggare. Hur ser du på ditt eget ansvar att människor mår dåligt av din blogg, att du gör folk stressade, många mår pskiskt dåligt av din blogg, du bidrar till ökad mental ohällsa och uppviglar till mobbing, hat och dreev. Ta ditt eget ansvar, att några microinfluencers eventuellt får gratis mobilskal utan att betala skatt på det är inte värre liksom.

        Tvärtom, älskar den typen av inlägg! Heja Camilla ?

      Men denna regel har väl kommit till ganska nyligen?

        Nej, reglerna har sett likadana ut hela tiden (bortsett från rapportering varje månad för arbetsgivare). Att de förmodligen inte följs i fall som dessa har dock uppmärksammats mest nu på senare tid

    Fråga. Måste man inte komma upp i ett visst monetärt värde innan man är skyldig att betala skatt?

      Tjänar man 19670kr eller mindre per år betalar man ingen skatt.

      Så det monetära värdet bör väl därför vara det samma!?

        Tänker samma. Sedan finns det väl en annan regel om man har det som en hobbyverksamhet också?

          Ja, det måste ha vinstsyfte och varaktighet för att räknas som näringsverksamhet. Några mobilskal eller klockor räknas inte dit om det är allt du får. Alltså inget olagligt.

            Vad är det som inte är olagligt menar du?
            Bedriver man inte näringsverksamhet så skattar man i inkomstslaget tjänst om man får pengar och/eller förmåner som ersättning för utfört arbete.

              Alltså jag antog att de flesta mikroinfluencers som tar emot ett mobilskal eller en klocka är väl ungdomar som inte skattar för tjänst då de inte kommer upp i någon inkomst.

              Menar ni alltså att det finns ett stort mörkertal vuxna influencers med jobb och utan f-skatt som tar emot klockor och mobilskal utan att skatta?

                Det tror jag absolut, för att svara på din fråga. Ser hur många mammor som helst på instagram som gör reklam för diverse barnprodukter som annars verkar ha jobb.

                  om samma person gör det ofta så bör den ju ha f-skatt i så fall, är det otänkbart att den har det? eller menar du många olika mammor som är mikroinfluencers och tar emot saker någon gång då och då?

                    Det är inte otänkbart att någon har det, men jag tror långt från alla har det. Jag menar de mikroinfluencers som rätt ofta tar emot någon produkt och ger ut rabattkod samtidigt, typ från Twistshake och Herobility.

                      Aa så är det säkert. Tror många är både okunniga och vill slippa.

                    Bedriver man näringsverksamhet dvs uppfyller kriterierna för varaktighet, självständighet och vinstsyfte kan man ansöka om F-skatt dvs man kan själv bli ansvarig för att betala preliminärskatt och arbetsgivaravgift på de inkomster man har genom näringsverksamheten.
                    Man kan även bli F/A-skattare och alltså ibland ha inkomst av tjänst som anställd eller uppdragstagare vid sidan av inkomsten som näringsidkare.
                    Bloggare och andra influencers med större regelbundna intäkter av sin verksamhet kan mycket väl få F-skatt efter ansökan. Det ska i så fall klargöras i relationen med samarbetspartners.

        Helt rätt att den som inte har större sammanlagd inkomst än strax under 20 000 kr under året inte behöver betala någon skatt (inkomsten motsvaras av grundavdraget). Men det har inget med arbetsgivarens arbetsgivardeklaration att göra.
        Arbetsgivaren ska (om det rör sig om inkomstslaget tjänst) alltid redovisa utbetald ersättning i pengar och förmåner. Ska arbetsgivaren inte dra preliminärskatt enligt tabell måste man jämka som tidigare.
        Från och med den 1 januari 2019 gäller Skatteverkets nya regler för arbetsgivardeklaration och kontrolluppgifter. Förändringen innebär att arbetsgivaren ska redovisa utbetalda ersättningar, förmåner och skatteavdrag per individ, varje månad. Det innebär att den årliga kontrolluppgiften i januari året efter inkomståret inte längre tillämpas.
        Den som har fått lön utbetalad eller erhållit skattepliktiga förmåner kan se siffrorna på Skatteverkets e-tjänst ”Mina sidor”.

          Ah, sant. Förmodligen gör de inte det, men vem vet.

          Tack för utvecklande svar men min fråga rörde denna meningen….

          …”och enligt lag ska influencern betala skatt på värdet av produkterna hen erhållit, något som ni vid det här laget vet då jag skrivit om tidigare.”…

            Näringsverksamhet förutsätter varaktighet, självständighet och vinstsyfte. Alla dessa tre kriterier ska vara uppfyllda för att näringsverksamhet ska föreligga. Mikroinfluencers kommer alltså normalt sett inte att anses bedriva näringsverksamhet.
            Då återstår inkomstslaget tjänst.
            Inom inkomstslaget tjänst skiljer man på hobbyverksamhet
            och annan inkomst av tjänst.
            För att det ska anses som hobbyverksamhet ska det vara en självständig verksamhet utan vinstsyfte. Man ska alltså vara sin egen uppdragsgivare. Typiskt för hobby är att man tillverkar något eller odlar något som man säljer i liten skala utan vinstsyfte.
            När det gäller mikroinfluencers som några gånger om året utför arbete för ett litet antal företag och ersättningen då utgörs endast av gratisprodukter så är det varken näringsverksamhet eller hobby.
            När verksamheten är knuten till en anställning eller till ett uppdrag att utföra arbete åt en eller flera uppdragsgivare behandlas den på samma sätt som andra tjänsteinkomster. I sådana fall lämnar arbetsgivaren
            eller uppdragsgivaren arbetsgivardeklaration på ersättningen och betalar socialavgifter i form av arbetsgivaravgifter och gör skatteavdrag. Detta borde vara vad som gäller för mikroinfluencers som några gånger om året lägger upp reklam i sina sociala medier i utbyte mot gratisprodukter.

              Ok. Tack!

              Undrar om skatteverket själv har bestämt sig än hur det gäller i de små fallen och om den infon är lättillgänglig.

              Vi för väl se! ?

              Vi älskar dig, Anton. Du e bäst

      Jo precis, inte så att man måste skatta på minsta lilla grej man får. Ska ju upp i ett visst värde.

      CamCam har ingen koll. Så ofta hon skriver fel, informerar fel, missuppfattar, vrider och vänder. Inte bra.

    Här snackar vi nog Stooora stoora mörkertal.
    Är och blir nog svårt att komma åt

      Det är inte olagligt att ta emot några mobilskal eller klockor utan att skatta.

      För att du ska bedriva näringsverksamhet behöver din verksamhet vara självständig, vinstdrivande och varaktig. En mikroinfluencer som gör lite reklam för klockor och mobilskal gör ju förmodligen inte det varken varaktigt eller vinstdrivande.

        Du har fel!

          på vilken punkt? rätta mig gärna 🙂

            Du måste inte bedriva näringsverksamhet för att beskattas. Räknas det som inkomst av tjänst (vilket det då i regel gör), så ska det tas upp i deklarationen.

              nej det är väl klart att jag förstår att man inte bara skattar som f-snattare, men utgick ifrån att det var ungdomar som tjänade för liten summa för att skatta. Otydligt av mig ?

            Börja med att läsa det jag skrivit 🙂

              Gjorde det, det var tydligt och bra ? trodde dock att det främst rörde sig om folk som inte hade någon annan inkomst och därför inte behövde skatta ?

    Skulle vara intressant att se hur avtalet eller överenskommelsen mellan iDeal of Sweden eller Daniel Wellington och deras influencers ser ut. Kanske någon kan ordna fram en sådan att (anonymiserad) läggas upp här på bloggen?
    Normalt borde det finnas någon form av överenskommelse om att den som accepterar gratisvaror också utlovar exponering på visst sätt och med angivande av rabattkod osv. Då utgör definitivt gratisvarorna skattepliktig ersättning. Om mottagaren ska skatta i inkomstslaget tjänst (typiskt för en mikro-influencer) så ska företaget betala arbetsgivaravgift på värdet av varorna och ange vem som fått förmånen och med vilket belopp.

      men är inte de flesta mikroinfluencers som enbart tar emot klockor eller mobilskal typ gymnaiseungdomar som inte kommer upp i 19 000 kr?

        Kan nog vara lite äldre tjejer också i 20års åldern som har vanliga jobb vid sidan om också.

      Jag har X antal mail från ett förtag som säljer nappflaskor. Vill du se hur ett sånt mail ser ut? ☺️

    En massa micro-influencers tillsammans på en portal som gör massiv reklam, som tex gamla spotlife, det ger ju än värre effekter. När halva sidan är fylld med skitig reklam per automatik.

      Men den typen av bloggportaler har nog försvunnit mer och mer … tror jag när jag tittar efter …

    Dottern vill ha ett iDeal of Sweden skal. Var köper jag det billigast? //morsan som inte har koll på mode

      Bästa dealen är att skapa sitt eget skal & ideal

        Döbilliga priser på alla skal

      Googla och kolla på sidor som prisjakt och pricerunner!

      me5ct20
      25% med denna kod ☺️

        På ideals hemsida

      Jag köper alltid mina ideal of sweden-skal på gekås/Ullared. Där kostar dom halva priset jämfört med hemsidan ?

      Shellfish skalen är ganska bra också. Men många tiger som musslor om dessa fina skal

      Tradera

      Tack för alla svar!!

    Bara jag som spyr på reklam från ideal of Sweden, Daniel wellington och Chimi eyewear.

      Det underliga är att även stora etablerade influencers som Kenza, Janni och Bella gör reklam för dessa företag.
      Och då har man en känsla av att det är mer än gratisprodukter som betalas.
      Skulle tro att åtminstone iDeal of Sweden och Daniel Wellington får slanta upp ordentligt.
      Chimi har använt mutresor men nu när det tydligen börjat gå bra för Chimi kanske de också kan betala marknadspris för samarbeten.

        Daniel Wellington har väl gjort samarbete med Kylie och Kendall Jenner tillochmed, så de har nog betalat mycket för sin reklam

          Ja, vad skulle de med 2000 klockor till?

          Kan någon länka till en bild där Jenners gjort reklam för Wellington? Det känns otroligt att dom skulle göra det och skulle dom det lär det kostat multum!

    Tycker det är jättebra men denna typen av informativa inlägg!

      Har du en tråkig dag och fyller den med att försök håna Hmm utan att våga attakera direkt?

      Varför kom jag i modd?

        Det kan hända den bästa 🙂

    Jag tror att det är många som är mer än milroinfluensers som inte har företag. Sedan ska väl även mottagaren betala vanlig inkomstskatt på värdet eftersom det är istället för lön.

    Kanske en obegåvad kommentar men jösses vad tråkigt det börjar bli med dessa inlägg. VI VET!! Alla som besökt den här bloggen mer än ett par gånger vet vad som gäller nu. Känns som att det blivit enormt enformigt.

      Men det här var väl ändå ett av få inlägg om smygreklam osv osv som faktiskt var informativt och intressant?

      Kände du till att företagen ska betala sociala avgifter för mikro-influencers utan eget företag? Imponerande! 🙂

        Hög fem på den!

      Men vill du inte lära dig nya saker? Vill du bara vara taskig mot en blogg du läser helt gratis? Skärpning.

    Så länge vi bara öser ut skattepengar på allt och alla som kommer hit så kunde jag inte bry mig mindre om nån liten influencertjej får några mobilskal och nån klocka utan att skatta sina kronor för det.

      Ja det är ju riktigt hemskt att vi har gratis skolgång, rätt till föräldrarledighet och att vara hemna, att förskolan är näst intill gratis, att alla har möjlighet att läsa på universitet/högskola osv. Är tacksam över att vi öser skattepengar på sånt.

        +1 på anonym 18:21

        Ja och de som kommer till Sverige och får 20 000 i månaden i bidrag och har gratis läkarvård tandvård busskort gymkort mm mm. Verkligen glad att vi betalar all denna skatt.??‍♀️

            Tack för denna länken.Trodde att flyktingar fick betydligt mer bistånd,men det här visar ju hur fel propagandan är om att de kommer hit och lever i ”lyx”.

    Alldeles för många, orkar knappt se varken klockor el mobilskal. Inte ens om jag fick dem gratis ?

    Influencern ska betala skatt på marknadsvärdet på allt de tar emot (redovisas i deklarationen). Detta gäller om influencern har haft en inkomst på över 19.247 kr under året (sammanlagt alla inkomster).

    Företaget måste dessutom betala arbetsgivaravgifter om summan överstiger 1000 kr på ett år.

    Om influencern har ett företag så sköter de själv skatt och arbetsgivaravgifter (enklast för företagaren).
    Men allt som mottas ska det betalas skatt på. Enda gången man kan komma undan det är om man returnerar eller inte hämtar ut.

    https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/delningsekonomi/internet/influerarebloggareochspelare/influerareochbloggare.4.41f1c61d16193087d7f125bd.html

    https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/lonochersattning/ersattningochutbetalningtillinfluerare.4.309a41aa1672ad0c8378166.html

    Varför skriver du aldrig om att Amanda Schulman typ aldrig reklammarkerar på stories?

    Kan du inte maila twistshake och fråga också? Blev så irriterad när jag såg att Jonna Lundell gjorde reklam för de och 50% på ALLT! Sedan när jag kikar runt (för behövde nya flaskor till dottern) så lägger jag i varukorgen och kände, fyfan, vad dyrt när det ändå är 50% också? Så kollar apoteks-hemsidorna och meds.se kostade flaskorna hälften av vad de gjorde på twistshakes egna sida. Med gratis frakt dessutom… gissa vartifrån jag beställde ?

    Såg nyss en tjej i mitt instagramflöde som gjorde samarbete med Hermine Hold. Tjejen har under 2000 följare så verkligen en microinfluencer. Vore intressant att veta vad de har för deal, om hon fått hem ett gäng scrunchies eller om hon får betalt också.?

      Finns exempel på hur Hermine Hold värvar mindre influencers här:
      https://bloggbevakning.se/2019/05/17/hur-hermine-holds-marknadsforing-gar-till/
      De får en kod som gör att de utan kostnad kan beställa en produkt.
      Sen får de en personlig rabattkod som ska med i texten till bilden de lägger upp när produkten väl anlänt och de visar upp den på Instagram.
      Dessa mikro-influencers får ingen kontant ersättning utan bara en produkt med ett försäljningspris på max 300 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.