Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

653 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag är 24 år och har nästan inga vänner, inga nära vänner i den staden jag bor i. Har alltid varit en person med många vänner men valde själv att avsluta många det senaste året på grund av att de behandlade mig (enligt mig) extremt illa.

    Jag vill fortfarande inte ta upp vänskapen med dem, har otroligt svårt att förlåta deras svek, men hur reser man sig från det? Från att ha varit väldigt utåtriktad vågar jag nästan inte prata med människor för att jag är rädd att de ska döma mig. Känner mig så fel som inte har några vänner att umgås med på helgen, förmodligen för att jag inte vill något mer än att ha en trygg vänskapskrets igen.

    tips?

      Mitt bästa tips är att börja plugga i en studentstad och engagera dig i studentaktiviteter. Eller börja jobba på en stor arbetsplats med olika typer av människor.

        Om du gillar att läsa så sätt upp en lapp där du söker medlemmar i en bokcirkel. Jag har funnit vänner på det sättet.

      Finns väl inte så mycket att göra. Du får arbeta på dig själv och försöka släppa in nytt folk i ditt liv. Dock kan du ju vara försiktig och ha några ytligt bekanta som stegvis får släppas in i ditt liv.
      Har du problem att ens lära känna nya människor så är väl det klassiska svaret: kolla någon app, börja i någon kvällskurs du finner intressant eller försök få bättre kontakt med någon kollega som verkar ok i huvudet.

      Jag är 30+ och har en vän. Hon är den enda jag träffar regelbundet och för mig räcker det. Min man är min bästis. Ibland räcker det. Har även fått bra relation till mamma nu när jag själv är förälder, kan relatera till henne och så. Kanske har du en kusin? Syster? Mamma? Börja någon kurs med dom så känns det inte lika konstigt att leta vänner.

      I värsta fall: skaffa katt.

        Min man är också min bästa vän.

      Ta mc-kort! Den gemenskapen man får med andra hojåkare är oslagbar!

        Har inte mc-kort men varit på mc-klubb och den vänligheten får man leta länge efter. Så trots min bristfälliga erfarenhet skriver jag upp mig på detta.

        MC folk eller raggare är de bästa vännerna ?

      Börja jobba på en arbetsplats med kollegor i din ålder! Är du tjej finns de en app för tjejer som vill hitta nya vänner och göra saker tillsammans, men minns inte för allt i världen vad den heter just nu…

        Go friendly tror jag 🙂

          Bor du på litet ställe är den dock värdelös

      Vill du ha vänner som ställer upp för dig när du har det svårt eller vill du bara ha polare?

      Det första alternativet fordrar mycket av dig också. För att skapa en stark vänskapsrelation behöver du tillsammans med andra försätta er i situationer där ni faktiskt behöver hjälpa varandra ur knipor.

      Det andra, att sitta ned och skitsnacka för att befästa fördomar och förutfattade meningar, är egentligen kontraproduktivt ur vänskapsbyggandeperspektiv. Det handlar istället om att finna gruppens svagaste länk som när denne inte lever upp till gruppens krav direkt blir till hackkyckling.

      Finn någon med samma nivå av passion för något som du själv har. Det är jättesvårt, eftersom det är svårt att veta sin egen passion och att se den hos andra är ännu svårare.

      Om du möjligtvis bor i Göteborg så ses jag gärna! Bor i centrala stan och har (precis som du) gjort slut med många av mina tidigare vänner. Känns som att man blivit för gammal för att ta vad som helst, och omges av människor som inte ger någon energi. Jag är 27 år gammal och ganska introvert (social men i väldigt liten utsträckning, jag kan umgås för en fika eller vinkväll, men sen måste jag vara ifred dagen efter haha)

      Var bor du?

      tack för alla svar! bor i stockholm nu och började på en ”ung” arbetsplats som jag verkligen trivs på, upplever dock att många inte är så öppna för att hänga privat eftersom de har sina vänskapskretsar. kan säkert bli bättre på att bjuda in till det själv men är så jävla rädd att släppa in och sen bli bränd igen. kan också bero på att jag tidigare pluggar och flyttat till en mindre (student)stad där man får nya vänner superlätt. men kollat på lite kvällskurser nu, tack för det tipset 🙂

        Börja på Friskis och svettis där jag mött fina kompisar.

          Friskis!!!! Flyttade ensam till en helt ny stad för 5 år sedan. På Friskis fick jag mina första vänner i nya staden.

        Hej! Är 25 och jobbar i Stockholm, tar gärna en aw eller fika om du vill?

        Min vän startade en tradition på sin arbetsplats, after work på fredagar. De som vill och kan är välkomna att titta förbi (olarys är bestämd plats). Initiativet har uppskattats och nu är det alltid flera stycken som närvarar.
        Hon tog intiativ till detta för att hon inte haft så många vänner, avslutade en så kallad vänskap, av samma skäl som du, vilket gjorde att hon kände sig ensam när hon satt hemma på fredag kvällarna och såg ”livet passera förbi”.

        Kanske skulle kunna vara något du kan föreslå på din arbetsplats?
        Eller kan du börja med någon aktivitet, typ kampsport? Kampsport generellt är väldigt kamratligt och lätt att finna gemenskap i.

        Kom ihåg. Bättre att ha en riktig vän än flera ”vänner”.

        Kram

        Sjunger du, att gå med i en kör är annars ett bra tips. Alltid trevliga sociala människor

        Börja med att ta med kollegorna ut på en AW, 🙂

        Ta intiativ till en AW ?

      Jag har också behövt göra slut med två nära vänner de senaste åren och har bara några få kvar där jag bor nu. Har vänner runt om i världen men det hjälper ju inte då de inte finns här nu… så jag förstår dig.

      Det jag gjort under de senaste åren har varit att jag gått olika kvällskurser för att träffa nya människor! Började sjunga i kör vilket har gett en ny gemenskapskänsla med de andra tjejerna i kören, man jobbar ju fram något tillsammans. Även bildkonst som är ett stort intresse för mig, gillar att gå och måla en gång i veckan men det är inte riktigt lika socialt som att sjunga i kör. Och så började jag nyligen en språkkurs, där tvingas man prata med de andra i olika konversationsövningar. Har tidigare också varit med i så kallade tandemkurser, där man paras ihop med en person och så träffas man regelbundet och övar på varandras språk.

        Varför läste jag tantrakurser ?

      Jag är exakt som dig. Och av andra orsaker så bor mina närmsta långt långt bort. Jag är 32 år Och ensam. Men egentligen inte, på helgerna visst! Och känner som du.

      Mitt tips är att börja skaffa äldre vänner. Det kanske inte är några vänner man går ut och festar med. Men man kan göra andra saker med äldre människor. Jag är äldre i själen, så äldre människor med livserfarenhet passar mig om dom har humor! Goda middagar, promenader, långa fikastunder, där jag bor finns inget ställe att gå ut och äta och ta ett glas vin, men det är ocksp något äldre människor gillar. Dom vill känna en smakbit av ungdomen?

      Äldre människor vill också gärna introducera en till människor i ens egen ålder. Och då måste man våga vara selektiv? både vad gäller killar och tjejkompisar!

      Har tyvärr inga tips. Vill bara säga att jag känner igen mig i det du skriver. Har också brutit med vänner och de få men fina jag hade kvar har efter att mitt barn blev allvarligt sjuk för snart 2 år sedan inte ens kontaktat mig för att höra hur allt är. Bara jag som kontaktat dom osv..

      Och det är fasen svårt att finna nya vänner i vuxen ålder. Jag har gjort det mesta utan att lyckas. Och jag saknar det. Att ha vänner. Och visst känns så tabu att erkänna att man är utan vänner?

        Upplever exakt samma sak som du just nu. Min son är liten och har olika funktionsnedsättningar som har blivit värre och värre och han halkar efter i utvecklingen. Och plötsligt är det ingen som hör av sig längre? Nu när man behöver vänner och att få komma bort från vardagen lite så är man ensam.

      Nu kanske inte träning är ett intresse. Men börja på crossfit. Jag är extremt blyg men blir
      På nåt vis utåtriktad väl på plats på crossfiten.
      Där är alla kompisar och peppar varandra! Du lär träffa många vänner där. Går på gym också och mycket pass men det är inte alls samma sak.

      Detta fenomen är så vanligt i ensamma Sverige där alla ska vara självständiga. Det är vanligare än du tror detta med ensamheten.

      Testa att vända på det. Tänk efter om de finns några ensamma människor i din närhet? Någon du kan glädja med ditt sällskap. Tänk utanför ålder. Den där tolvåriga killen som brukar cykla runt på kvarteret. Börja med att le och säg hej varje dag. Snacka med han lite. Tanten i huset intill. Fråga om hon behöver hjälp med något. ☺️ Säkert finns de någon som är lite utanför på jobbet också. Sätt dig ner å fika med henne.

      Du kommer att finna vänner, tvivla inte. Och hittar du ingen bästis så kanske du lär dig att umgås med dig själv. Och att gilla dig själv. Sen fixa det ju cybervänner också. Om du lär känna folk på annan ort så kan ni ju träffas någon gång i alla fall. Hitta på roliga saker ensam. Restaurangbesök, utflykter m.m. Det är inte så farligt att göra det ensam. Och du kanske klickar med någon så.

      Jag själv upplever att man lär sig mycket av att hänga med äldre människor. Och yngre påminner en om sin egen barndom/ungdom. De utav mina vänner som hängt kvar längst är de som kanske räknades till ”töntarna” i tonåren. De ”tuffa” tjejerna som jag också var med pararellt har dragit vidare och hittat nya gäng och söker ständigt nya utmaningar och äventyr.

      Min vän startade en tradition på sin arbetsplats, after work på fredagar. De som vill och kan är välkomna att titta förbi (olarys är bestämd plats). Initiativet har uppskattats och nu är det alltid flera stycken som närvarar.
      Hon tog intiativ till detta för att hon inte haft så många vänner, avslutade en så kallad vänskap, av samma skäl som du, vilket gjorde att hon kände sig ensam när hon satt hemma på fredag kvällarna och såg ”livet passera förbi”.

      Kanske skulle kunna vara något du kan föreslå på din arbetsplats?
      Eller kan du börja med någon aktivitet, typ kampsport? Kampsport generellt är väldigt kamratligt och lätt att finna gemenskap i.

      Kom ihåg. Bättre att ha en riktig vän än flera ”vänner”.

      Kram

        Min kommentar hamnade fel, därav 2 inlägg med samma text ☺️

      Har hittat vänner genom jobb, utbildningar, via gemensamma bekanta, via musikintresse osv.

      Jag har varit mycket ensam i mitt liv och jag ska inte ljuga, det har varit fruktansvärt i sina stunder. Men det är också den bästa perioden sätt till min personliga utveckling.jag har fått en personlighet som är baserad på mig själv och mina intressen. Jag vet vem jag är och vad jag vill så på något vänster har mina ensamma perioder paradoxalt nog gjort mig lite till ett socialt geni. Jag skulle vilja säga att avsluta relationer som tar mer än de ger är den bästa present man kan ge till sig själv.

        Yes!!!!!!

      Jag en ”bästis”’, några väldigt nära vänner och sedan många andra vänner och bekanta. Frågade mina närmsta i veckan varför de tror att det är så, då jag inte ser mig själv som en speciellt öppen person utan ganska introvert och svår. Då sa de till mig att det är för att jag är 1) pålitlig och ärlig 2) omhändertagande och varm 3) ”hög social status” (allt är relativt men antar de menar i våra kretsar)

      Ser mig själv lite annorlunda men tydligen är det i alla fall då konkreta tips på hur man får vänner.

    Annie, är du ok?

      Du har blivit slagen av en slät kriminell

        Jag vet inte! Jag vet inte! Jag vet inte!

          När han kom in genom fönstret

            ???

              Texten till Michael Jacksons ”Smooth Criminal” är inte din grej va?

                Tänk att man kan välja att svara vänligt, ändå bestämmer du dig för att svara drygt. Fan vad sorgligt.

                  Ja, kan du tänka dig.

    Någon mer som tror att det är slut mellan Nellie och Olav? Många hintar som lutar åt det senaste dagarna bland inläggen.
    Hur snabbt hon tappar intresset om hon inte känner sig uppskattad, att hon hört nya möbler till sitt nya boende, att hon ska ut med tjejerna ikväll, att hon ridit sina höstar idag. Allt detta sammantaget med att Olav inte nämnts senaste dagarna alls och att N helt plötsligt gått in i JAG tänk mot tidigare VI.
    Samtidigt många kommentarer som vanligt om hur illa hon skriver och stavar i sina inlägg trots tio år som proffsbloggare. Bara frågar läsarna dag ut och dag in vad de vill ha inlägg om utan att skriva om det som efterfrågas ändå, snarare snäser av läsarna för att de tjatar.
    Valparna verkar dessutom bo och vara födda i stallet efter inlägget idag.
    Konstigt hur en bloggare fortfarande kan vara populär efter att ständigt vara otrevlig och härskat teknik används mot sina läsare så att ett sådant hätskt klimat skapas mot henne bland hennes kommentarer.

      Funderade faktiskt också över det.. Å andra sidan nämndes Olav den 24/9, då var det mkt ”vi”. Nellies skriftspråk är ju svårt att lita på eftersom hon har noll intresse av att skriva korrekt svenska.

        Dagen efter det kom det inlägg om med små hintar/pikar om motsatsen och nu är det bar jag jag jag som gör saker

      Ja definitivt, inte oväntat.

      Konstigt också att hon är ute med tjejerna och dricker shots osv när hon ska tävla imorgon. Känns som hon tappat fokus igen och håller på som hon gjorde innan hon blev tillsammans med Olav. Och förlåt men hon byter verkligen killar som andra byter underkläder och de stackars killarna blir alltid utmålade som svin i bloggen när det tagit slut.

        De har ju inga plattformar med tusentals tonårsfans att försvara sig på och dom vanligt är det bättre att tyst tiga för att slippa bli uthängd som otroget svin som gillar andra tjejers instabilitet. Familjens svartsjuka beteende är osunt. Antingen är man med dom eller också är man emot och fiende. Finns inget mittemellan där.

    Har längtat!!
    Era favorit ordspråk översätta från andra språk? Något lite annorlunda och unikt. Förklara gärna vad det innebär också 🙂

      Vet inte riktigt om det är vad du letar efter men jag älskar uttrycket ”whatever flips your pancakes” haha. Typ om någon gör något lite annorlunda men det funkar för dem. Samma koncept som ”whatever floats your boat”. Verkar vara någorlunda annorlunda uttryck iaf, minns inte var jag hörde det först ens. det brukar lämna ett leende på någons läppar iallafall.

        Gulligt ju!

        Brukar köra ”Whatever floats your goat”

        Whatever floods your boat ?

      Varken annorlunda eller unikt (sorry) men min favorit är : ”People won’t always remember what you said or what you did ~ but they will always remember how you made them feel”

      Några från ungerskan:
      Lögnaren är lättare att hinna ikapp än en halt hund. (=sanningen kommer alltid fram)
      Det finns lika många seder som det finns hus. (=det är okej att göra saker på sitt eget sätt)
      Du jagas inte av tatarerna (talesätt från den mongoliska invasionen på medeltiden = det är inte bråttom, vi har tid)

        Finns liknande på arabiska:

        Följ lögnaren till dörren (typ, de kommer inte långt med sina lögner)

        Jätteintressant! Tack för att du delade med dig

      The road to success is always under construction

        Den gillade jag skarpt!

      Uttryck jag växt upp med: En apa klädd i siden förblir en apa.
      Bra grej. Lärde mig tidigt att man fortsätter vara samma person oavsett materiell rikedom.

        Typ som ”att sätta läppstift på en gris”

          Du kan sminka en gris, men det är fortfarande en gris.

            Exakt. Uttrycket om apan är direktöversatt från spanskan.

        Påminner om Ferlins dikt
        ”Strunt är strunt och snus är snus
        om än i gyllene dosor
        men rosor i ett sprucket krus
        är ändå alltid rosor”

      Arabiska:

      Tiden är som ett svärd, om du inte dödar den så dödar den dig (=uppskatta och respektera tiden, och respektera andras tid annars är du förloraren)

      Din tunga är din häst, om du håller den rätt i mun så galopperar den felfritt men om du tar i för hårt så sviker den dig (=tänk på vad du säger, andra dömer dig utefter dina ord)

      Ibland är det lök och ibland honung (=Man får ta att livet inte alltid är kul och lätt)

      Om du visste vad framtiden dolde så skulle du önska att du inget visste (=bättre att inte veta vad som komma skall då detta gnager på en och tår över ens tänk)

      Tålamod smakar bittert men dess frukt smakar sött (=tålamod ger bättre avkastning än stress)

      En hund som skäller biter inte (=var inte rädd för högljudda människor som hotar)

      Pengar är medicin (=ha lite sparat under kudden, en dag behöver du pengar akut och ditt sparande kan avgöra din framtid)

        coolt!!

        Men förutom löken och honungen är väl det där inga som sägs ofta? Mina favoriter är en kastrull som har hittat sitt lock (två idioter = match made in heaven) och även en apa i sin mammas ögon är en gasell (man är inte objektiv med sina egna barn).

          Har hört de också!

          Den med hästen, löken och framtiden hör jag väldigt ofta.
          Den med medicin och hunden har jag hört några gånger.
          Svärdet har jag läst och hört från mannens familj, de älskar det utrycker.

          Tålamod är en jag bara läst.

          Annars finns det massa ordspråk som används dagligen nästan men som är rätt tråkiga. Typ 2 fåglar med en smäll, den som inte når vindruvorna påstår att de smakar surt, äta det gröna och torra, stjärnorna är närmre m.m

          Finns jättefina ordspråk men de förlorar sin klang och brillijans när de översätts.

          Men den om kastruller och lock, idiotförklarar man paret då? ? Jag har använt uttrycket flera gånger och trott det betytt perfect match ?

          Men den om kastrull och lock, idiotförklarar man paret då? ? Jag har använt uttrycket flera gånger och trott det betytt perfect match ?

      Min favvo på ryska är ”den som lever intill en kyrkogård kan inte sörja alla som ligger begravda där”.

        Det låter väldigt ryskt. Men vad betyder det? ?

          Kanske ”Skit i alla andra och tänk på dig själv”….eller jag vet inte men så verkande i alla fall de ryssar som bodde på samma hotell som oss i alla fall tänka 😀 😀 😀

            Fyrkanterna är smileys!

          Ska fråga mamma haha! Själv har jag tolkat/använt uttrycket som att man inte ska lägga ned för mycket tid och energi på att alltid uppnå ren rättvisa. Det finns orättvisor i världen och du kan inte sörja alla som förtjänar det.

        Ett par till härliga ryska ordspråk (och ryskan har MÅNGA som används flitigt, främst av ens föräldrar ?). Lite knagglig översättning men icke desto mindre kul och random grejer.

        Kärleken är blind, man kan bli kär i en get.

        För att veta hur bra du har det, släpp in en get i ditt hem.

        Ord är inte en fågel, det som kommer ut kan inte fångas tillbaka.

        Fågel, fisk och kvinnor tas i med händer.

        Den som gapar för mycket tappar osten.

          Känner igen några! Hahah

      Världens bästa, enligt mig:

      En dag kommer där du gråta av längtan tillbaka till dagen du grät.

      Typ: problem blir större och ju äldre du blir desto mer ser du tillbaka på dina tidigare problem och inser att de inte var något att gråta över.

      Och denna:

      Ingen följer den döde ned i graven.
      =vi sörjer men går vidare med livet. Hur svårt det än känns så blir det bättre.

        låter lite som typ önskar jag va så smal som första gången jag tyckte jag va fet

          Hahahah! Ja!!!

      ”this too shall pass”. Ibland söker jag tröst i det uttrycket när livet känns tung, att veta att en vacker dag kommer den saken/händelsen inte kännas lika tung och i lyckliga stunder är den frasen en påminnelse om att även detta lyckliga jag upplever jag just nu endast kommer att vara ett minne blott snart så njuuut.

        Brukar tänka på liknande rader från en U2-låt i samma stunder som du beskriver.

        And if the night runs over
        And if the day won’t last
        And if your way should falter
        Along this stony pass
        It’s just a moment
        This time will pass

        När du känner dig ensam och övergiven, vet att Gud finns, Han ser och Han hör.

        Eller: Sörj inte, Gud är med oss.

        Min version av this too shall pass.
        Allt med Gud ger mig styrka. Man får leta efter sin egen källa <3

          Herren är min herde, mig skall intet fattas

            Har du fler från NT och GT?
            Har inte läst dem men vet att det finns mycket rogivande i dem <3

              Psaltaren psalm 23 är den enda jag har är tyvärr ingen Bibelläsare haha. Men jag tänker ofta på den, den ger mig ro när jag har ångest.

                Samma här fast med koranverserna. <3

              Där den ensamme blir övervunnen kan två stå emot. Och en tredubbelt tvinnad tråd brister inte så lätt.
              Från Predikaren i Bibeln

                Precis vad jag sökte, tack <3

                Predikaren säger så mycket bra. ”Allt är vind”

          ”Genom stillhet och förtröstan blir nu starka.” brukar jag ofta tänka på och lägga ned telefonen för att hitta denna stillhet och slippa all denna världens brus.

        If you’re going through hell, keep going.

        –Winston Churchill.

      We’ll burn that bridge when we’ll get there

        You opend this can of worms, now lie in it

        Alltid trott att det var ”we’ll cross that bridge when we get to it” typ ”vi tar det då”

      Ett ord av guld öppnar en dörr av järn

        Vilket språk? Den var bra!

          Serbokroatiska

            Vad heter det på ursprungsspråket?

        Guldplätering på järndörrar får dem att rosta sönder snabbare
        Ädelmetalller söndrar allt mindre ädelt, vilket är det mesta

      You’re always with yourself so you might as well enjoy the company

      in vino veritas passar väl så här en fredag ?

      Man kan inte ha en ko i köket bara för att den är snäll.

      Från Turkiet: För ett lyckligt äktenskap måste man var vara blind på ett öga och döv på ett öra. Typ ignorera de saker man inte gillar hos varandra och välja att se de man faktiskt gillar.

        Vilken jäkla fälla. Typ ”var med en skit men blunda”. Nej tack.

          Du kan inte älska allt hos din partner. Man får kompromissa. Är han lojal, snäll, har jobb, trogen, lyhörd och allmänt trevlig, ja då kan man stå ut med att han snarkar/har lite humörsvängningar/tjurar lite då och då/inte älskar samma musik som du etc.

          Finns nog ingen relation där ena parten inte stör sig på något alls i sin partner.

          Känns som att du väljer att missförstå med flit.

            Väl ordat.

        Jag tyckte att det var jättebra. Jag stör mig på vissa saker min man gör och jag gör saker han stör sig på. Trots det är vi lyckliga.

        If you can’be with the one you love love the one you are with

      Du ville ha en cykel? Så sätt igång och trampa! (Italienska)

    Vilken eller vilka händelser har påverkat er mest att värdesätta de och det ni har i era liv?

      Alla de gånger jag behövt lämna dödsbud…

      När en nära kollega fick hjärtstopp framför oss på ett möte.

        Åh fyfan det där tog hårt på mig. Måste varit hemskt!

          Det var fruktansvärt. Kommer nog aldrig att glömma hans blick. Jag trodde att han dog där och då men han hade enorm tur och lever idag utan men.

          Vill passa på att rekommendera alla att gå på HLR-kurs. Om ni någonsin hamnar i en sådan situation så kan det verkligen rädda liv att ni vet vad ni ska göra.

            Jag har HLRutbildning i oktober på jobbet – satt senast idag och funderade på hur jag ska slippa…ska nog gå den där utbildningen ändå!

              Gå! Jag räddade livet på min dotter igår tack vare att jag kunde hlr. Hon är bara 3 år. Fortfarande fruktansvärt obehagligt 🙁

                Lär dig via många kurser via kommunen. Att kunna ”helmich” ät ett måste når någon sätter i halsen.

      När en elev till mig dog.

      Kan inte peka på en enskild händelse, trots att jag arbetar mycket med döden. Mer när man läser saker på insta/wherever o blir påmind om att man har det rätt gött ändå.

      När pappa under årets påskhelg bröt nacken på tre ställen och ryggen på ett ställe, han har bytt ut en kota i nacken och kommer bli 100% återställt och är redan nu i så gott som full rörelse, sån tur har man bara inte. Är väldigt tacksam❤

        Mina föräldrars och mina två systrars död i cancer samt min egen cancersjukdom. De dog men jag lever fortfarande.

          ❤️❤️❤️

      När en klasskompis till mig fick hjärtstopp och dog natten efter vår sista tenta tillsammans.

      Men också när jag lyssnade till min pappa berätta för min farmor att min farbror dött.

      Eller de gångerna min mamma fått stroke.

      Tyvärr allt för många tillfällen då man fått reflektera och respektera livet.

        Mina föräldrars skilsmässa som gjorde att jag inte kan komma ihåg mycket om min barndom.
        Min första seriösa pojkvän som i fyra år konstant klankade ner på mitt utseende och gjorde att jag än idag lider av ätstörningar. Vägde då 50kg och fick höra jag var tjock.
        Mitt förhållande med en partner av samma kön som vid separation stalkade mig i tre år. Hon la till mitt namn som mellannamn och har det kvar än idag

      En familjemedlem som är i 20-årsåldern och har obotlig cancer fick mig att inse hur bräckligt livet är och hur viktigt det är att uppskatta varje dag man får.

      Att få barn har gjort mig otroligt mycket mer tacksam för min fina ursprungsfamilj.

      Att bli frisk från dåligt psykiskt mående har bidragit till att jag uppskattar varje morgon jag vaknar utan ångest, trots att det är flera år sedan jag blev frisk.

      Inget. Varje fall och tragedi gör mig mindre glad och positiv som människa. Idag är jag kall, hård, cynisk, rationell och följer hjärnan. Förr var jag en glädjespridare som alltid såg glaset som halvfullt och jagade hjärtats minsta slag åt valfritt håll.

      Sen blir man ju tacksam för mycket samtidigt men det gör en inte positivt inställd till livet.

        Lite samma här tyvärr. Jag blir lite hårdare och kallare för varje år som går. Sen har familjemedlemmar dött en om året flera år i rad nu. Lättare att stänga av än att orka känna all smärta. Ett hårt skal skyddar, eller vad säger man… ?‍♀️

          Lite så.
          Har också förlorat många med kort tid emellan. Det blir bara så mycket tryck i kroppen att den implodera känns det som. Inget kommer ut men för varje tragedi blir man mer känslokall.
          Lite som du säger, att bygga murar och hårt skal känns som en trygghet.
          Sen att aldrig förvänta sig mycket av livet hjälper oss ned på jorden. De som svävar har ett hårt fall väntandes…

      Hm, ni andra hade så djupa, vackra och på ett sätt fina skäll… För mig var det i våras när livet var riktigt skit för att andra omkring mig hade det jobbigt och jag skulle hålla upp allt. När alla andra led och tyckte synd om sig själva fick min svärmor mig att se att de faktiskt måste lära sig att ta sig själva upp. Jag kan inte vara ansvarig för alla relationer när ingen gör något för att hålla relationen till mig.

      Att se min morfar och hans bror ta farväl av varandra på sjukhuset. Det gjorde att jag uppskattar varje dag med min syster lite extra.

      ?till er alla som svarade.

      När min dotter var med i en trafikolycka för två veckor sedan och vi, under tre timmar, inte visste hur det gått.
      Tre tysta timmar i bilen till stora sjukhuset.
      Allt gick bra men nu kommer jag inte att ta livet för givet.

        ?även till dig.

      När dottern i grannhuset tog livet av sig 14 år gammal….

        Ånej! ❤️

      När min pappa begravde sin pappa

        Samma ❤️

      Min bästa vän tog livet av sig

      Efter jag blivit mamma blir jag väldigt berörd när jag hör om barn som dör eller när mammor går bort, tex när Therese Alven gick bort kunde jag inte sluta gråta när jag tänkte på dom stackars barnen ?

        Samma här, nu när jag är mamma så berör alla händelser som involverar barn mig, blir så berörd och sätter mig in i föräldrarnas känslor.

      När:
      * en av mina elever dog oväntat och hastigt pga svagt hjärta
      * mitt syskon omkom i en bilolycka
      * jag invalidiserades pga en olycka
      * jag blev väldigt ensam pga jag förändrades pga ovanstående

        <3 Kram

          Tack ❤️

        ❤️❤️❤️

      När mina föräldrar dog. Jag var knappt vuxen. Det har förevigt förändrat mig.

        Det skär i mitt hjärta att läsa detta 🙁 Vill bara skicka kärlek och önskar allt väl för dig! <3

        ❤️❤️❤️

      ?även åt er alla som skrev nyss.

      Jag var 18 och min första och faktiskt enda hittills kärlek blev sjuk i cancer, alldeles för ung. Såg honom sakta tyna bort och ett år senare var han borta, mitt hjärta krossades. Det har definitivt fått mig att värdesätta att jag är frisk i alla fall.

      Den dagen min pappa fick en hjärtinfarkt och dog mitt framför ögonen på mig. Jag var 19 år gammal, min pappa var 54.

      Fruktansvärt att se den man älskar mest dö mitt framför ögonen på en. ♥️

        Det måste ha varit traumatiskt och jag hoppas att det inte förföljer dig <3 Sista gången jag träffade min pappa, 1995 när han var döende i magcancer, orkade han inte se efter vem som kom in i hans rum på sjukhuset, mina äldre anhöriga förklarade för honom att jag var där, men han orkade inte se efter vad jag minns. Nästa morgon när mamma sovit över hos pappa på sjukhuset och jag med mina systrar sov hemma fick vi samtalet om att pappa hade somnat in på morgonen. Min mamma låg då bredvid pappa när han dog i sömnen.

        herregud. kan inte ens förställa mig

        Kände bara att jag behövde skriva ytterligare då jag inte kan föreställa mig det hemska du beskriver och mitt långa tidigare modd-fastnande svar syftade ju till att relatera men känns nu mest som att jag tog plats.

      Mina föräldrars skilsmässa som gjorde att jag inte kan komma ihåg mycket om min barndom.

      Min första seriösa pojkvän som i fyra år konstant klankade ner på mitt utseende och gjorde att jag än idag lider av ätstörningar. Vägde då 50kg och fick höra jag var tjock.

      Mitt förhållande med en partner av samma kön som vid separation stalkade mig i tre år. Hon la till mitt namn som mellannamn och har det kvar än idag

      Tack alla som har svarat och som därigenom ger oss andra perspektiv. Betyder mycket!?

          ?

      När jag blev utsatt för ett väpnat rån på mitt jobb (pistol)

      När jag kom hem och jag såg att en granne gör hjärt och lung räddning på min farmor på gården. Min farbror hade varit hemma hos henne på kaffe 1 timme innan hon hade kollapsat mitt i allt då hon skulle ta hand om sin trädgård som hon älskade. Ingen för varning. Minns den där kramen hon gav mig 1 vecka innan hon dog än idag.

      Bästa ni, tusen tack för att ni svarade varenda en av er?

      När jag inom loppet av 2,5 månad först upplevde ett missfall, sen fick min syster, endast 40-år gammal, en hjärnblödning och sen blev pappa sjuk och dog bara 2v efter vi fått reda på att han hade cancer.

        ?

    Behöver hjälp med sexleksak! Satisfyer Pro är redan beställd så den behöver ni inte nämna haha… Jag behöver däremot tips eller rekomendeationer ang. en så kallad ”remote controlled vibrator” alltså någon form utav vibrator att ha i trosan som stimulerar KLITORIS (inte G-punkt) som är KRAFTIG i sina vibrationer och som min partner kan kontrollera med sin mobil, är ni med? Finns ju hundra tusen olika och därför vette tusen vilken jag ska välja.. Tips?

      har en som jag tyvärr inte minns namnet på. Upplever dock att man blir något bedövad om har den igång allt för ofta/länge. hehe men det är väl en smaksak. För min del var det dock ingen jätte hit.

    Ska styra en 30års fest till min sambo + en nära vän till oss (barndomsvän med sambon). Vi blir ett sällskap på runt 15 pers. Har ni några tips på hur man kan lägga upp kvällen? Vi bor för trångt för att ordna med hemmafest..

      Var ska ni vara då?

        ja det är fortfarande oklart. En idé var att köra ett glas bubbel hemma och sen äta på restaurang för att sedan röra oss vidare ut. Men som sagt, tar gärna emot förslag på hur man kan lägga upp kvällen på bästa sätt. Vill försöka få ut så mycket som möjligt av kvällen. Flera av våra vänner som ska komma bor i andra städer.

          Kör en turnering i shuffleboard?

          Värdelöst med middag på restaurang om man är ett sånt stort sällskap. Om inte restaurangen kan garantera att man får sitta vid ett runt bord.

      Åk till vaxholm kastell, eller boda borg.

      Nä men seriöst. Du kan få hur mycket tips som helst, men så länge man inte vet var i landet du bor, vad ni tycker om att göra osv. osv. så är chansen rätt dålig att något tips träffar helt rätt

        Örebro.

        När vi alla gamla vänner ses har vi tidigare alltid uppskattat en vanlig fest där vi får chans att umgås och skoja. Vi ses sällan då flera inte längre är bosatta i örebro. Men nu när de fyller 30 vill jag ju ordna nått lite extra, dock har inte alla i gänget möjlighet att spendera hur mycket som helst på en kväll.

      Finns ingen möjlighet att hyra något ställe? Vet att kompisar hyrt en ovanvåning på en uteställe under x antal timmar sedan öppnades det upp för allmänheten senare på kvällen. Då är det ju lite lättare att styra upp ”lekar”/aktiviteter/karaoke/nått..

        jo jag har varit i kontakt med ett ställe. Men funderar på ifall man vill vara där hela kvällen. Som sagt, funderar mest på hur man på bästa sätt kan styra kvällen.

      Hyra eget karaokerum tycker jag alltid är super! Då umgås man alla tillsammans i ett rum, har en bar nära, tid att umgås, en aktivitet samt slipper städning. Inte så farligt dyrt heller när man delar

        Skitkul med karaokerum ??

      Det är kul med en fest som flyttar på sig tycker jag. Kanske att ni – som du också skrev – börjar med en fördrink hemma med något lyxigt men enkelt tilltugg, sen middag på restaurang (kanske med förbeställt meny för att undvika krångel samt tårta till efterrätt som personalen kommer in med ljus i såklart) och till sist ordna bord på nattklubb eller liknande så att ni får dansa loss lite. Vill ni lyxa till det och har budget för det är det ju också kul om alla bor på hotell och avslutar firandet med mysig frukostbuffé dagen efter ?

      Hyr in Linnea Claesson som får hålla ett tal för 120 tusen om manspreading och den gången som hon blev överfallen av 12 nazister med knivar. Kanske inte kommer bli jätteroligt men ni får en oändlig lärdom om att den vita mannen är roten till allt ont vilket knappast kan köpas för pengar.

        You’re my kind of person ?

    Jag är alltid röd på kinder, näsa och haka. Misstänker att det kanske kan vara rosacea? Vart vänder man sig för att få hjälp, är det vårdcentralen? Någon som sitter på några dundertips?

      Vårdcentral så får du en remiss till en hudläkare. Alternativt om du väljer att gå privat. Det är en son of a fuckin bitch-sjukdom som det pratas alldeles för lite om. Jag har gråtit mig till sömns i många år pga denna sjukdom. Har äntligen fått bukt på det även om min näsa fortfarande är som Rudolfs så är det mesta i övrigt borta. För mig hjälpte ipl och att byta till Paula’s Choice-produkter.

        Nej, inte om de ser vad det är. Remiss brukar de bara skicka i svårare fall.

          För mig har Nyponfröolja verkligen gjort under! Mina rodnader är så mycket mer accepterbara nu och jag är inte alls lika röd längre ?

        Hur vet man om man har rosacea eller om det är ngn annan typ av rodnad?

        Jag har rosig hy av solskador (har iaf jag alltid tänkt). När en klämkäck amerikanska på SAKS skulle visa ngn sminkprodukt nyligen så sabbade hon min grundsminkning (trots att jag förvarnade innan) och hon behövde då sminka om mig. Hon tog bort mitt smink och utbrast då (inte så trevligt) ”oh my god, jag hade aldrig gissat att du hade rosacea när jag såg dig sminkad”. Jag sa då att jag inte har rosacea men solskador. Hon frågade då ”really, är du säker, jag ser kunder med rosacea varje dag och du ser ut som ett misstänkt fall” väldigt ifrågasättande. (Bitches från queens som jobbar med smink är inte alltid att leka med.)

        Jag har rosig hy på äppelkinderna som liksom är lite flammig, inte jämnt rosig. Har alltid haft rosig hy men solen har förvärrat det (är väldigt blek och bränner mig jättelätt). Det är alltid lite rosigt så det kommer inte i några skov. Och det gör inte ont eller hettar/bränner utan huden på kinderna är väldigt tålig/får aldrig utslag eller finnar eller dylikt och hudens ytstruktur är jättebra. Kan det ändå vara rosacea enligt din erfarenhet?

          Det låter som rosacea i en mildare form med lätt rosighet. Väldigt ljushyade personer är överrepresenterade men även bland Latinos ökar nu rosacea. Om jag var du skulle jag prova något antiinflammatoriskt och rosacea-vänligt på det röda och se om någon förändring sker? Det skulle kunna ge dig svaret eftersom all rosacea är en kronisk inflammation i huden.

            Tack för svar! ?

      Jag har det och jag är nästan inte röd alls efter jag börjat med Skinceuticals produkter ?

      Vårdcentralen. Be att få testa Finacea. Gjort underverk för mig. 🙂

      Du kan göra en egen remiss till närmsta hudklinik. Egenremiss finns på 1177. Beskriv dina problem noggrant. En bra hudserie när man har rosacea är La roche posay.

      Har rosacea. Som sagt tidigare, beställ tid och få remiss. Du kan käka penicillin initialt tycker jag för att känna dig lite bättre kortsiktigt, men långsiktigt tycker jag du ska be om soolantra av din läkare och kanske joina en rosaceagrupp på kanske Facebook till exempel? Där får man många tips och hjälp att identifiera vilken typ av rosacea du
      En del har mest rodnader , andra har pustuler och finnar också. På listan över metoder kan jag nämna:
      Restylane fillers ( skin boosters) har hjälpt många med rodnande kinder, K-beauty 10 step behandling med green tea produkter även så, andra köper ivermectin-gel för hästar, från Amazon, och det fungerar faktiskt med. Lycka till på din rosacea-resa!

        Stort tack för alla svar! Paulas choice-serien har jag provat men hjälpte inget för mig tyvärr. Ska kolla upp alla andra tips men definitivt ta tag i att kolla upp detta.

    Hur kan man anmäla konton på Instagram som tillhör barn under 13 år? Försökte kolla men ingen av de orsaker varför man vill anmäla kontot passar in i detta ändamål.

      Du kan göra det via dator!

      Tack!

    Vad är era bästa tips för snabbt linda ångest eller panikkänslor som kommer över mig?
    Tacksam för alla svar, ibland vill jag bara ge upp allt!

      Andas, försök rationalisera känslorna som kommer. Varför får du ångest? Kan du påverka det här och nu? Om ja, försök lösa det. Om nej, skriv ned det i mobilen eller något och försök ”avsluta” tanken där och återkom till det när du kan/orkar/vill och försök lösa det mer långsiktigt.

      Jag fick ett tips en gång om att läsa på om vad ångest och panik är och vad det gör med kroppen. På så sätt kunde jag tänka ”nu känns det som att jag inte kan andas därför att kroppen reagerar på ångesten genom att xxx” osv. Kanske luddigt men det hjälpte mig lite när ångesten pågick.

        Det hjälpte mig supermycket! Det blev liksom logiskt

          Samma här

      Duscha! Växla mellan varmt o kallt

        Skulle jag inte rekommendera då jag fick en panikångestattack i duschen en gång och höll på att slå ihjäl mig.

      Lär dig ett mantra som du säger tyst inom dig när känslorna kommer.

      Öppna fönstret och ta djupa andetag. Eller ännu bättre en promenad om det inte är för sent på kvällen. Har du någon du har förtroende för som du kan prata med?

      Pressa fötterna mot marken och fokusera på att verkligen pressa, hur känns det? Går det att förändra vart trycket hamnar på fotsulan? Funkar inte detta klär jag av mig och lägger mig på rygg på golvet (funkar inte med golvvärme)

      Att ”andas i fyrkant” funkar oftast bra för mig när jag känner att ångesten är på väg.
      Googla på andas i fyrkant, jag började skriva för att förklara men fattade inte ens själv när jag läste:)

    Får någon mer en lite deppig känsla av Victoria Törnegren? Hon känns väldigt fragile, gråter över mycket och verkar ganska osäker som person och i sin föräldraroll? Tycker hon verkar så gullig men undrar om influenceryrket verkligen är bra för henne? Vet inte vad jag vill komma fram till med detta egentligen. Snygg kille har hon iallafall!

      Vad gråter hon över? Var inne på hennes blogg nu och tycker hon är exakt lika dan som alltid.

        Jaa var gråter hon? ?? lyssnar på hennes pod och tycker hon verkar ha en relativ distans ändå

      Läser inte hennes blogg men lyssnar på podden, tycker att hon verkar rätt skön och verkar ha en sund inställning till livet.
      Hon verkar tycka att vissa saker är jobbigt med hennes unge som precis alla föräldrar tycker är jobbigt, men har inte fått uppfattningen att hon skulle må ovanligt dåligt. Inte sämre än någon annan förälder iallafall haha. Men kan ju ha missat något eftersom jag inte läser bloggen. Vad baserar du det deppiga på?

      Det är mest genom instagram, främst hennes stories jag får känslan. Där är det en del tårar. Samt att hon läste någon bok om hur sociala medier förstör ens liv? Får bara känslan av att hon kanske skulle vara lyckligare utan att ”behöva” visa sitt liv konstant.

    Gå in på Erik.bergman på Instagram och kommentera så mycket ni orkar. För varje kommentar donerar han $1 till regnskogen och arbetet efter branden i Amazonas. Go go go!

      Donerar hellre pengarna direkt själv

        Men gör det då.

        Och för er andra som kanske inte har råd att skänka pengar just nu kan ju gå in på Eriks Instagram och lägga ner 10 sekunders jobb för en mycket god sak.

          Har redan skänkt själv men tack för tipset.

      Tack- d ska jag göra❤️

    Är det någon bra med i idol i år?

      Ja, flera tycker jag! Astrid, Tusse, Dao m.fl. Tycker de håller riktigt bra kvalitet i år. Men smaken är ju som alltid delad.

      Jag tyckte hon scouttjejen var bra. Är hon kvar?

        Nej hon åkte ut förra gången.

        Gillade också henne, hade gärna sett henne i fredagsfinalerna 🙂

    En högt uppsatt (gift) chef på företaget jag jobbar på vill ha en affär med mig. Självklart inget jag tänker ge mig in på. Tips på hur jag ska hantera situationen?

      Öööh, gå till HR?????

        Och säga vadå? Hej, min chef tycker att jag är het och har bjudit ut mig? Det är inte olagligt. Dessutom kan jag tala av egen erfarenhet att det blir värre än att bara säga ifrån till personen ifråga.

        Kvinnor måste sluta spela offer och rädda, visa ryggrad och säg bestämt ifrån. Detta är inte USA, du får inte sparken bara för att han är högre uppsatt. Kräv respekt. Du är ingen jäkla köttbit som han får behandla hur som helst.

          Nej, för att säga att en högt uppsatt chef försöker utnyttja sin maktposition, är sjukt oprofessionell och att företaget kanske ska omvärdera hur passande chefen egentligen är för positionen i fråga.
          Det må kanske inte vara olagligt, men det strider garanterat mot företagets policy.

          Att vara öppen med hur man blir behandlad är inte att spela offer. Och att gå till HR för att berätta sina erfarenheter av en mycket högre uppsatt chef är i allra högsta grad att visa ryggrad och bestämt säga ifrån. Herregud, något sådant kräver mycket mer mod än att bara säga tack men nej tack och låta personen gå vidare till nästa kollega.
          Att gå till HR om något är att kräva respekt för exakt som du säger så är man ingen jävla köttbit som man kan behandla hur som helst.

            Jag kan bara svara:

            HAN KOMMER INTE FÅ SPARKEN

            Sen sitter ts där och känner sig dum och utnyttjad. Ibland får man ta den hårda vägen som minimerar att hela kontoret får reda på att ”hon där anmälde chefen för att han tyckte att hon var söt”. Rykten sprids och det är sällan männen får ta emot skitstormen som blåser in över kontorslandskapet.

            Detta är ett svar baser i verkligheten, vill man leva i fantasilandet där alla har ens rygg och tror på en så får man skylla sig själv.

            Dessutom utnyttjar han bara en maktposition oom hon känner sig rädd för honom. Som sagt, vad kan han göra? Hon är ju inte rädd för honom så det spelar ingen roll vilken position han har, hon hade tagit lika illa upp ändå.

              Det handlar inte ett dugg om att han ska få sparken. För det fattar vem som helst att han inte kommer att få. Det handlar om att visa ryggrad, inte spela offer och bestämt säga ifrån. Det handlar om att kräva respekt, inte bara individuellt, utan för alla kollegor. Och det handlar om att offentliggöra vad den här chefen håller på med.
              En högt uppsatt chef vet hur fel och fucked up det är att gå till en medarbetare med en önskan om att starta en affär. Det är att utnyttja sin maktposition, medarbetaren behöver inte vara rädd för att det ska räknas som så. På samma sätt som att en lärare haft en affär med en villig elev så har läraren utnyttjat sin maktposition.

              Nu motsätter du dig dessutom lite (om det är du som är anonym 20:20 dvs). För som du säger, står man högljutt upp för både sig själv, de chefen gått till tidigare och de han i framtiden kommer att gå till, så får man tyvärr förbereda sig på att ta emot en eventuell shitstorm. Att stå emot en sådan skulle inte jag kalla för att spela offer och rädd, inte visa ryggrad och inte bestämt säga ifrån

                Jag förstår din logik, det gör jag.
                Jag lovar att jag inte säger ifrån och svarar med sån passion för att jag vill ha rätt- men om ts vill komma ur detta så rent och tyst som möjligt så är inte HR rätt väg.

                Ja, det är modigt att våga säga ifrån till någon högre uppsatt som HR men det är modigare att säga ifrån på skarpen ansikte mot ansikte.
                Chefen kommer bara att bli förbannad och känna sig hotad om det går via HR. Gud vet vad han kan få för sig. Han är orolig över sitt jobb, rykte och förhållande. Tror du att han kommer att erkänna? Nej, han kommer att blänka och köra klassisk manlig smutskastning och få hela kontoret emot ts.
                Han är chef, folk kommer inte att säga ifrån. De vill bara höra senaste skvaller för att ha något att prata om.

                Det slutar alllllllllltid med att tjejen får skiten. Alltid. Alltid. Alltid.
                Antingen så blir de andra kvinnorna svartsjuka för att han stötte på just henne = de vänder henne ryggen.
                De andra männen blir rädda för henne för att de inte vill få anmälningar på sig = de vänder henne ryggen.
                Företaget vill inte ha en skandal/bråk = de försöker lugna situationen.
                Chefen vill inte förlora sin makt/rykte/fru =Han driver ts ur företaget genom en cocktail av smutskastning, lögner, nedvärderande kommentarer, glåpord och andra härskartekniker.

                Så kommer det att utspela sig.

                Annars kan ju ts bara ta det med chefen privat. Typ ” nu får du sluta. Jag är inte intresserad så vänligen, visa mig den respekten jag förtjänar genom att aldrig ta upp detta igen.”

                Det om något kräver kurage. Att sitta bakom HR ses inte som mod av de andra utan som ”stackars flicka ficl höra att hon är söt av chefen och tog illa upp för att han i nte ville något mer- buhu”.

                INGEN tänker ”fan va modig hon är!!!!”

                  Håller tyvärr med. HR verkar sällan finnas för att skydda arbetstagare utan endast företaget (chefer).

                    Tyvärr.
                    En tjej på mitt jobb anmälde en chef (inte sin egen) för övergrepp efter att de haft sex när hon varit berusad på en aw. Hon hade sagt ifrån men han hade tjatat så mycket att hon kände sig tvungen att följa med in i ett grupprum.

                    Hon anmälde till HR som tog tag i det, trodde hon. Flera samtal senare och alla på kontoret snackar om händelsen. Tjejen får ju all skit ”varför drack du så mycket”, ”varför följde du med honom” osv.
                    Det slutade med att hon inte fick fortsätta efter provanställningen eftersom ”vi inte behöver några nya just nu” på ett företag med tusentals anställda. Började en ny tjej bara veckor efter henne som idag har fast tjänst.

                    HR slet i allt och kände sig nöjda när hon försvann. Chefen jobbar kvar och lever livet. Hon slutade med svansen mellan benen.

                      ”Kände sig tvungen att följa med” Jag blir så trött. Att mannen är ett gubbslem verkar ju klart men tjejer och kvinnor får sluta vara så jäkvla mesiga. Och nej, jag ursäktar inte hans beteende men i det här fallet hade hon ett val såvitt jag förstår.

                    Det kan ju vara för att HR är en representant för arbetsgivarsidan. Skydda arbetstagarna har medarbetarna facket till.

                  Precis vad jag tänkte också.
                  Tror att det biter bäst på chefen att stå upp för sin respekt inför honom, att tala om att man inte är intresserad och inte accepterar fler sådana inviter, att det är olämpligt. Att dra in hr direkt efter ett förslag kommer bara få honom att gå in i full försvarsställning och det gynnar en inte som anställd.

      Igga honom? Vadå, ska han tvinga dig eller? Dra inte in HR och skit utan undvik bara att vara ensam med honom. Skulle han vara påflugen så får du säga ifrån! Hota med hans fru om han vägrar ge sig.

      Jag skulle säga nej tydligt. Om han sen fortsätter skulle jag tala om för honom att det är opassande att han som chef talar till mig som anställd på det viset och att jag önskar att han slutar med det. Inget drama eller bråk utan bara lugnt och sansat säga till honom.

        …och när hon pratar med honom så kan hon spela in ljudet på mobilen. Ifall han beter sig illa! Obs, ej olagligt att spela in en konvo man själv deltar i.

          Man får spela in precis allt på vilket sätt som helst. Det är hur man använder det efteråt som är problematiskt och du får inte spela upp det hur som helst.

            Tack för förtydligandet.

      Berätta för hans fru vilket svin han är.

        Ge fan i att dra in hans fru säger jag. Det är hans problem, bara klargör att du inte är intresserad och fortsätter han efter det får du vidta åtgärder.

          Jag håller faktiskt med. Låt det privata vara privat och lös det professionellt om det krävs för att ni ska kunna vara chef/anställd.

            Personligen skulle jag gärna vilja veta det om min man planerade att vara otrogen mot mig.

              Och jag vill inte bli inblandad i mina kollegors relationsdraman.

                Hahaha. På min arbetsplats samlades alla (på chefernas begäran) för att få info om att en kollega varit otrogen mot sin partner som också var vår kollega, med en annan kollega. När jag påpekade varför vi måste lägga vår arbetstid på detta så tyckte man att jag var okänslig. Ingen brydde sig förutom de som älskade skvaller. Så jäkla onödigt.

                  Framför allt väldigt oprofessionellt.

              Mannens ansvar. Man ska aldrig lägga sig i.

              Vi skiter i hans fru nu. Tror du att det hjälper trådstartaren att vara på sitt jobb om hon försöker göra livet surt för sin chef?

                På vilket sätt är det att göra livet surt för honom? Det fixar han ju fint själv genom att försöka ligga med andra kvinnor på jobbet.

                  Tja, genom att skvallra för hans fru kanske, det låter i mina öron som att man avsikligt jävlas? Men ja vi kan ju hoppas på att det blir skitbra för henne på jobbet om hon lägger sig i deras relation också.

              Personligen skulle jag gärna ha en dräglig arbetsmiljö där arbetsdagen går att genomlida så smärtfritt som möjligt. Ledsen om någons fru får leva med en lögn för att jag inte orkar med att bli inblandad i onödigt bråk på arbetet. Jag är där för att jobba, inte för att vara relationsfixare.

      Haha, hota med att säga till frun och skaffa dig lite högre lön!

      Men säg bara tack men jag är inte intresserad. Vad finns ens att tänka på om man inte vill?

      Det enda rätta är att du talar med HR på ditt företag. Jag gjorde det en gång i tiden i samma situation. Det visade sig att chefen ifråga gjort samma sak med min företrädare (som dock inte vågat säga ngt, bara sagt upp sig). Ingen ska känna sig obekväm på jobbet med en chef om smider planer på det viset!

      Knäa honom i skrevet nästa gång ni åker hiss tillsammans, och en dansk skalle på det. Det brukar hjälpa.

      Fråga om ni kan vara vänner på FB. Sedan tar du hans hand och säger att du inte vill smussla. Antingen gör vi det här öppet, eller inte alls.

    Har ni fått till det med någon kändis någon gång? Tyvärr har jag ingen egen erfarenhet här är dela med mig av, ingen som hänt annat än i min fantasi i alla fall?

      Stordalen ?

        När jag var ung och snygg tonåring kom en av bandmedlemmarna i Type o Negative fram och skålade med mig efter sin konsert. Jag var dock för dum och blyg för att spinna vidare på det, så nej.

        När var det? Har han öppet förhållande?

        Haha, jag med!
        Jobbar du på Nordic Choice?

          Jag har varit med på ett antal vinterkonferenser med Choice och sett Stordalen göra ett och annat men det var runt 2005-2010 jag jobbade där.

      Fredrik Wikingsson (för en jävla massa år deafan)

        VA är fruktansvärt avundsjuk!!! ???

        Berätta mer!!

        Hur var han??

        Fredrik ❤️ Är också avis!!!

          Snyggt att ordet sedan blev ”deafan” ?
          Jag var rätt ung? (och det är typ 20 år sen så han var inte heller lastgammal), och han var snäll, mysig och respektfull- gav mycket mer än han fick ? Tänker på det varje gång jag ser han på tv

      Låg med en modell en gång som var känd i landet jag var i. Sen ghosta han mig. Jag vart gravid (enda gången jag någonsin legat utan skydd, vart övertalad), vilket han såklart inte brydde sig om för han var upptagen med att ghosta mig….

        Om du vänder på det, om du var känd och hade sex med någon, dissade personen och personen den drar gravidkortet… Hade du brytt dig? Hade jag varit han hade jag trott att du ljög.

          Jo det är väl sant men tror han inte ens såg mitt ”gravidkort”. Dessutom skrev jag det till honom efter abort, tyckte han hade rätt att veta.

      Eric saade

        Jag med ?

        Har inte han varit i relation de senaste 10 åren typ? ? Eller när vart detta?

          För mig var det innan Molly, efter att han gjort slut med sitt ex som hette Michelle.

    Vem handlar Blondbellas Ellos kollektion?? Varför vill någon betala så mycket för plastkläder?

    Ellos Isabella x Styleins tröja ”Oslo” kostar 1.299:-
    Beskrivs som en klassisk, figurnära modell mjuk, finstickad kvalitet av bland annat merinoull och kashmir.
    Innehåller : 59% Polyamid, 23% Viskos, 10% Ull, 5% Kashmir, 3% Elastan
    https://beta.ellos.se/stylein/troja-oslo/1565482-01

    H&Ms Polotröja i kashmirmix kostar 599:-
    Beskrivs som en figurnära polotröja i skir ulltrikå med inslag av kashmir.
    Innehåller : Ull 90%, Kashmir 10%
    https://www2.hm.com/sv_se/productpage.0776783002.html

    Vill du ha en tröja helt i kashmir finns det även sådana hos H&M för under tusenlappen. Jag undrar mest VAD det är jag betalar för hos Ellos…en tröja som påstås vara av ull och kashmir men i verkligheten mest innehåller polyamid och viskos?

      Kronprinsessan Victoria bar en kappa därifrån häromdagen.

        Och?

          Det var väl svar på frågan ”vem handlar blondinbellas elloskollektion?”

    You had me at Hello ?

    Jag har äntligen kommit till skott med att börja måla med akvarellfärg! Någon här som har några bra tips? Jag har mest målat mönster och realistiskt innan, alltså mest fineliners och blyerts. Har köpt väldigt basic kit, både färg och papper för visste inte vad jag skulle tycka om det. Så alla tips mottages tacksamt! 🙂

      Vad kul, akvarell är mitt favorit medium!
      Mitt tips är att leka med färgerna och vatten först, se hur de blandar sig, vilka nyanser du gillar ihop, testa att måla på vått papper och torrt…. Måla för att det är kul och känn in färgen, det går inte att styra över akvarell på samma sätt som med ex fineliners vilket är både kul och lite skrämmande om man har en färdig vision i huvudet.

      Folk vill nu som då att jag ska ge dem tips angående akvarell men jag tycker ärligt det är svårt att säga något då jag alltid bara testar mig fram 😀 så jag antar det är mitt tips: testa dig fram! Hitta din egen stil osv. Lek med mängden vatten och mängden pigment. Och förstås, med akvarell är det vita/ljusa det du lämnar vitt på pappret, så börja alltid ljust och tänk i lager, måla på mörkare vartefter. Det är det jag ofta är missnöjd med på mina bilder: att jag lämnat för lite vitt. Man kan inte ändra det som om man målar tex i olja O:)

      Lycka till! Akvarell är riktigt roligt att jobba med! Blev själv inspirerad nu haha

    Det finns någon som jag hatar så mycket att jag på riktigt önskar att hen skulle dö. Jag skäms så väldigt mycket över att känna sådant hat mot en annan, jag är en dålig människa som önskar detta.

      Ibland har jag fantiserat om att en pain-in-the-ass kollega ska bli påkörd eller halka och bryta något, vad som helst som gör att hen blir borta från arbetet länge.. ?

      Det beror väl på vad hen gjort? Är det typ bara att du tycker att hen är en idiot är det väldigt dramatiskt att önska hen död, men har hen utsatt dig/någon annan för något trauma så är det förståeligt.

        Jag håller med. Om det är någon som varit rent av ond mot en så absolut – dö. Men om det bara är nån som är allmänt irriterande så försök att inte tänka såna elaka tankar.

      Jag hade en chef tidigare som jag tror var psykopat alternativt extrem narcissist. Vad jag önskade att han skulle råka ut för var inga fina önskningar. Men jag använde dessa tankar som ett sätt att lätta på trycket för att orka ännu en dag.

        Undrar om vi haft samme chef…

          Hehe – känns som många haft just den chefen!

      Försök inte skämmas. Det är en känsla precis som vilken annan. Betyder ju inte att du kommer döda människa. Jag känner också så om en person. Hens död skulle innebära mycket smärta för vissa i min närhet men jag bryr mig inte lika lite som hen bryr sig om smärtan hen orsakat mig.

      Äsch – vad spelar det för roll? Jag önskar ibland att min sons pappa ska dö…för att han är så sjukt jobbig och inte bryr sig om vår son men vägrar släppa över vårdaden till mig så jag tex. kan skriva på papper utan hans medgivande.
      Vår son har missat läger, inte fått vara med i skolkataloger, inte kunnat åka med på de aktiviteter han vill på friluftsdagar etc för att hans pappa är ett svin…sånt lägger han sig i men att träffa sonen är han inte intresserad av.
      Betalar inget underhåll och har aldrig bidragit med en krona….så ja, ibland hoppas jag att han ska dö – inte kommer han dö för det och inte skäms jag heller (men brukar väl heller iofs inte prata om det med folk).

        Tack. Du har så klart rätt.

        ”ibland hoppas jag att han ska dö – inte kommer han dö för det..”
        Det ska jag komma ihåg när jag känner skuld för att jag önskar livet ur hen.

        Hoppas att det löser sig till det bästa för dig och sonen trots den röviga pappan.

          Ja, det händer ju absolut ingenting för att man har en tanke…lika lite som att jag vinner 10 miljoner för att jag tänker på att jag vill vinna massa pengar…

        Ååååhh, jag blir så arg när jag läser sånt här. Men du, nu önskar jag också att din sons pappa dör!

          ❤️
          Ja, det är en superkass situation men man får bara bita ihop och göra det bästa man kan – min nuvarande man är en jättefin pappa åt sonen (vi träffades när min son bara var 2år) så han saknar egentligen inte en pappa i sitt liv men min man får ju inte skriva på papper osv…plus att min man försörjt mig och sonen (och våra gemensamma barn såklart) när jag tex pluggade – sonens pappa vet om det men skäms inte ens för det! Han bara ”men du för barnbidraget”…men ett barn kostar liiiite mer än 1050kr/månaden…men men, dels förlorar han på det för han har missar ett liv med en jättefin kille och en dag kommer karman slå tillbaka!

        Relaterar.

        Undrar om vi har samma ex och våra barn är halvsyskon ?
        Skämt och sidp medsyster, kämpa på, vi kommer ta oss igenom det här och våra barn har iaf oss, vi klarar att ge dom en fin grund, sunda värderingar och villkorslös kärlek ?

        Men exet får gärna dö för det ✌

      Jag känner samma sak för min egen mormor. Hon är den värsta människa jag nånsin träffat och det värsta är att hon lever på min familj. Hade inte vi funnits hade hon bott på gatan, och ändå har hon förpestat hela mitt liv. så jag hopps fan hon dör snart så hon slipper kosta ytterligare flera hundratusen som familjen knappt vet hur de ska få ihop. Så om du har en anledning tycker jag inte du ska skämmas. Jag är jätte snäll annars men när någon är rent av vidrig och passerar en gräns är det inte konstigt att önska någon det värsta.

      Haha jag har önskat att någon skulle dö men sedan konstaterat att då skulle hen få så mycket uppmärksamhet och folk skulle sörja, bara komma ihåg bra saker om personen osv. Så jag ändrade det till att jag önskar att hen bara ska försvinna och att alla skulle glömma att hen någonsin existerat. Gör det mig till en ännu värre människa?

        ???
        Du fick mig att inte ta mitt önsketänkande på så stort allvar i alla fall?

    Berätta gärna varför vi ska besöka er stad eller någon annan favoritstad?

      Du ska besöka Dallas för att den staden är så härligt extremt Texas.
      Las Vegas för att allt är så extravagant upphöjt i 1000.
      San Francisco för att alla är så underbart avslappnade där.
      Amsterdam ska du besöka om du inte har möjlighet att ta dig till San Fran

        Tack!!

        Håller med om Las Vegas och San Francisco. Båda underbara ställen på sina sätt.
        Kan tillägga New York City, bodde där i några månader och önskar att jag hade spenderat mera tid där när jag kunde. Trivdes så bra med allt i NYC. Tokyo måste jag till, hoppas på ett besök dit nästa år.

          Tack även till dig! Det är så intressant att läsa det ni skriver, båda två, Tatiana och Anonym 20:32. Tack för att ni tog er tid!

    Någon här som kollar på Filip och Fredriks program Alla mot alla?

    Jag blir så fascinerad över hur kaaaaass Janne Josefsson är?!?! Han och Cecilia kan ju verkligen INGENTING? När man gjort så mycket ”ute i samhället” som Janne så borde man väl ha LITE bättre koll på världen, eller är han för full of himself att han inte bryr sig? Eller vad handlar det om? Förstår verkligen inte.

      Jag undrar mest när Bodström blev så snygg?

        Haha! Second that!

      Känns som att de spelar bara.

        Men varför är man med i ett sådant program om man ska spela dum?

          Det är väl mer för underhållningssyfte. Programmet känns ju inte seriöst direkt. De hade nog inte spelat dumma om de hade varit med i ”På spåret”.

            Visst, men det tar ju fortfarande tid från både de själv och alla andra runtomkring. Om de bara spelar är de otroligt respektlösa, vilket nästan är ännu värre än att vara så kassa som de är.

      En annan grej med programmet, stör mig så mycket på att de alltid klagar på männen som är med. Så fort de säger något eller inte håller med sin kvinnliga medspelare så ska det alltid påpekas.

        Det har jag inte tänkt på, ska göra det till veckan. Hur menar du att de pikar?

        Allt som oftast skämtar de ju dock. Och det är väl inte jätteovanligt att män anser att de har bättre koll på saker än kvinnor. Mansplaining är en grej av en anledning. Och det är ju ingen kvinna i det programmet som är sämre än männen.

      Håller med! Frode, är hon såååå urbota korkad? Jag och min sambo är mållösa. Älskar programmet dock, vi ser varje avsnitt!!

        Eller hur? När hon ba ”MeN SnUrRaR VeRkLiGeN JorDeN RuNt SoLeN eLlEr äR DeT tvÄrtOm”???? Man lär sig det när man är typ åtta?!
        Jag älskar det också! Jag och mamma brukar titta på det, på varsitt håll alltså, och diskutera över telefonen ?

      Men alltså – den gemensamma IQ-nivån i den buren är garanterat lägre än mitt skonummer!
      Hur kan man vara så otroligt okunniga?!
      Jag trodde han var smart – han kommer aldrig kunna göra sina granskningar igen 🙂

      Hahaha jag och min familj pratade om exakt det här ikväll! De är så URBOTA korkade och kan verkligen ingenting, det är som att de har bott under en sten de senaste MILLENIET!? Först skrattade jag åt dem, nu våndas jag typ bara? Kul att du tog upp det haha

    Bästa kompis på besök i helgen, första kompis besöket sen i maj ? Käkat go mat, nu skräckfilms maraton. Sett House at the end of the Street och härnäst Paranormal Activity ? Ha en trevlig helg alla ❤️

      ??

      Åh bästishelg, så underbart ❤️❤️❤️ Alla de som säger att man inte har bästisar när man är vuxen har så fel!

        Jaaa, har typ 3 st ja ? Man är aldrig för vuxen för å ha bästisar! ?

          Nej! Jag har min bästis sedan jag var liten. Än idag kan vi vara lika barnsliga som då och trots att vi nu tyvärr bor 3h ifrån varandra är vänskapen lika stark som den alltid har varit ❤️

    Inka, mumsar du på popcorn? ?

    Vad är det för fel med McDonalds glassmaskin? Vad är grejen? Någon som jobbar där som kan ge svar?!?!

      vad menar du?

      Att den alltid är ”sönder” menar du?

        Ja att den alltid är sönder

            Har hört samma om juicemaskiner från de som jobbat på vissa fik?

            Det ligger mycket i den. Det stämmer att det tar ca 4 timmar att göra rent den men det görs bara en gång i veckan. Jag vet dock inte hur det är i USA, där kanske man rengör den en gång om dagen som det står i artikeln.
            När maskinen är för smutsig så stänger den ner och den blir obrukbar. Samma sak händer med kaffemaskinen.

            Det kan också vara så att glassmeten/milkshakesmeten är slut och då säger de bara att maskinen är trasig. Den går att genomskåda genom att det fungerar att beställa milkshake, men inte glass (eller vice versa) för det är nämligen samma maskin som gör båda.

              Glassmaskinen pastöriseras varje dag, det tar många timmar. Vanligtvis sköts det automatiskt nattetid när många av restaurangerna ändå är stängda. Hur det gör det i USA vem jag inte.m, om de har fler 24/7 restauranger där kanske det upplevs som att glassmaskinen är sönder oftare. Grovrengöring, alltså tömmer maskinen gör man varannan vecka, det tar ca 4 timmar och hela maskinen plockas isär. Lyckas man inte sätta ihop den ordentligt kan den krångla och vara ”sönder”. Man behöver då göra om hela processen. Däremot att man kan servera glass och inte milkshake eller vice versa beror helt enkelt på att det i stort är samma maskin men i två olika delar. Mixen man häller i tankarna är inte samma för glass som för milkshake och de ska dessutom hålla olika temperaturer. Mvh vart arbetsledare och ansvarig för alla maskiner på donken.

                Då vill jag passa på och säga att glassen och milkshaken var så mycket hårdare förr. Nu är glassen alltid halvsmält och shaken för lös. Dvs er standardgrad har sänkts mot för tio år sedan.

          De orkar nog inte fixa glass bara.

          Du använder för mycket helt enkelt./trasig. Bara att acceptera. Men gott är det

      Jag undrar mest varför det aldrig i helvete någonsin finns banansmak på någonting. Vem fan beställer en vanilj shake egentligen?

        Jag så sjukt gott!!!!!!!

      Har hört att Donken slutat med mjukglass för att det tog för lång tid att serva kunder med glass och för att glassmaskin i princip alltid strular. Meeeen, vet inte om det gäller bara där jag bor och hur pass sant det är. Har inte ätit på Donken på flera år, här är det Max som gäller!!

      Jag har jobbat på donken. Hos oss var det för att vi allt som oftast råkade hälla i milkshakemix i fel behållare, dvs. Den för glassen.(de var precis bredvid varandra, och det görs alltid under stress) Att tömma och rengöra den var ett helvete, och även om det tekniskt sett blev glass ändå så blev den väldigt isig så vi fick inte servera den. Så då blev lösningen att vi sa att den var sönder ?‍♀️

    Någon som var på någon av Gardets demonstrationer igår? Blev de lyckade?

    När ska vi prata om det faktum att Bellas nya ansiktsserie heter B-tox och innehåller SYNTETISKT ORMELIXIR som har en MUSKELAVSLAPPNANDE EFFEKT?!??

      Varför ska vi prata om det? Super ju för de som vill ha lite effekt på rynkor tillfälligt?

        Med syntetiskt ormelixir? Från ett oseriöst beautyföretag? Lycka till med allt i livet. Det kan du behöva. ?

          Kan jag behöva lycka till i livet för att jag föredrar tillfälliga lösningar i form av krämer än att spruta in saker i mitt ansikte? ??
          Ja, om krämen funkar så varför inte? Finns ju mängder av krämer på marknaden som fungerar om man bara är ute efter en quick fix.

            Missing the point.

              Hur?

      Vet ingenting om detta men har däremot använt Ormsalva original från apoteket i samband med stela muskler, den mjukar upp. Har aldrig kollat vad den innehåller, svårt att tro den har något med ormar att göra. Det var min tränare som rekommenderade och salvan är verkligen effektiv.

      Jaha så det är den blondinbella ska använda för att mörka alla botox behandlingar..

      Många märken använder det och kostar i vissa fall mindre.

        Och som vanligt bjuder hennes märke inte på något nytt eller unikt.

      Det var superhett i USA för 10 år sedan ungefär. Finns fortfarande att köpa billigt på amazon, men hypen är över. Jag antar att det inte funkade…

    Hjälp mig… Jag har snart läst klart till socionom. Jag har dock länge tvekat på om jag läst rätt och det handlar i stora drag om att det är en yrkesgrupp som ofta är ouppskattad och hårt kritiserad, att det är höga sjukskrivningstal bland socionomer och mycket tid som går åt till annat än att möta människor (skriva utredningar, dokumentation, journalföring). Jag funderar på att hoppa av och läsa till tandläkare istället. Men orkar jag det och hur vet man att något annat skulle kännas bättre? Mina och min sambos drömmar om att resa, spara till en kontantinsats och leva bra går i viss mån i kras… Istället för att ha en inkomst maxar jag studielånet och tilläggslån i fem år till. Jag är dessutom 26 år. Många timmar och dagar och tårar har gått åt till att fundera på detta och senast den 15 oktober ska jag ha fattat ett beslut när anmälningsperioden till vårterminen stänger. Vad ska jag göra? Snälla, hjälp mig att tänka rätt…..

      Läs klart. Din utbildning är så bred så du kan ha användning för den ändå.

      Varför inte läsa klart, prova att arbeta som det och om det verkligen inte passar dig så börja plugga till något annat?

      Varför inte testa och se själv? Mycket beror på var du arbetar och hur du är som person. Trivs du inte efter ett år så sök till tandläkare då? Arbetar du på soc. är det mycket administrativt med att skriva utredningar och underlag, men arbetar du t’ex som kurator på sjukhus är det väldigt lite dokumentation i jämförelse. Som kurator får du även mycket uppskattning.

        Tack för svar! Det som får mig att tveka det är att jag har haft en riktigt bra VFU-tid och sommarjobb. Jag har alltså de senaste 8-9 månaderna praktiserat/arbetat som socionom men ändå känns valet osäkert.. Om jag hoppar av kommer jag i alla fall ha en kandidatexamen i socialt arbete, är det värt något?

        Jag är också orolig över att jag kommer ångra mig längre fram om jag inte byter. Värsta tänkbara scenariot är att jag står där som 40/50-åring och funderar på hur livet hade sett ut om jag hade vågat. Mitt högskoleprovsresultat går snart ut dessutom och ju längre tid jag läser på socionomprogrammet, desto kortare tid kan jag ta studielån om jag byter program (har snart tagit tre av sex möjliga år). Förlåt för flummig text, spyr ut allt som cirkulerar i huvudet.

          Istället för att fokusera på examen (just i denna fråga) så undrar jag – vad får dig i flow? Vad ger dig energi på jobbet? Nu under VFU:n – vad var det som var skoj? Socionom är så otroligt brett – finns så många olika saker att testa sig fram på! Men självklart också arbetsplatser som är kassa. Men jag är så glad över mitt val. Jag har undvikit utredning kring barn pga rädd att bränna ut mig o istället satsat på jobb inom förebyggande, behandling o nu ledarskap. Det har funkat bra för mig. Upplever inte att min yrkesroll varit ouppskattad på det sättet. Har mätt många människor som vill ha hjälp o då är det så skoj att jobba! Jag har lärt mig så mycket o än finns mycket kvar. Kan verkligen rekommendera socionomexamen men det är klart det hör samman med om du bor där det finns flera jobbmöjligheter.

            Stort tack för bra input. ??

              Det behövs otroligt många tandläkare kommande år. Du kan jobba på i princip alla orter. Ingångslönen är från 32000 – 45000 beroende på var du vill bo. Om du tycker om att snacka med folk och befinna dig i koncentrerat tillstånd (flow) långa stunder per dag passar yrket dig. Umeå har antagning till VT och den studietiden lär du aldrig glömma. Du kan sommarjobba inom yrket i princip från första början med anpassade sysslor och på så vis få lite kläm på vad du ska göra.

          Plugga färdigt till socionom. Det är en bra och bred utbildning. Självklart kommer det vara värt det. Om du sedan känner att du vill plugga annat så kan du jobba som socionom vid sidan om, och på så vis inte behöva ta (lika mycket) studiemedel 🙂

      Har inga erfarenheter med att vara socionom men om du är nära examen, kan du inte avsluta den här utbildningen och prova att arbeta som socionom ett tag, för att ta reda på vad DU tycker? Det var ju något som lockade dig till jobbet en gång i tiden och även om det är ett hårt jobb kanske det är riktigt meningsfullt för dig? Så att du inte lämnar det här yrket oprövat, baserat på andras åsikter? Och kan du inte i så fall medvetet försöka söka dig till en arbetsgivare där det är mindre hårt, om möjligt? Stort lycka till, oavsett!?

      Jag var färdig civilekonom när jag var 22år – visste typ att jag inte ville jobba med ekonomi redan innan men började jobba och läste sedan undertiden jag jobbade till de examina jag har idag….du kan ju jobba samtidigt och inte ta studielån (ev kan du ju ta bidragsdelen utifrån hur mkt du jobbar).

      Jag är tandläkare. Mycket administration och stress på folktandvården.

        Tack för svar. Utveckla gärna, på vilket sätt är det stressigt och hur mycket administrativt arbete är det?
        Under utbildningen, finns det möjlighet att jobba extra och hur tuff tyckte du att utbildningen var?

          Man sitter och räknar hur man kan spara in minutrar. Allt handlar om pengar. Utbildningen var ganska tuff, teori och praktik varvat. Yrket i sig är bra men man måste arbeta privat om man ska få bra lön och bra arbetsmiljö

      Jag hade läst till tandläkare. Mycket bättre lön, villkor och arbetsmiljö.

      Testa något annat! Du kan ju bara testa tandläkare, trivs du inte är det ju bara att hoppa av! Och då kan du ju även läsa klart socionom senare i så fall. Du har inget att förlora. Lycka till kram!

        Jag pluggar till tandläkare sista terminen.
        Kan säga till dig att det finns absolut inte tid för att plugga extra (jo, på helger men inte under vardagarna då det är väldigt hetskt utbildning med mycket plugg kombinerat med praktik) arbetet innebär mycket administration utöver klinisk tid men är en rolig men otrolig tuff utbildning. Men mycket jobb finns. Har du några frågor så ställ gärna!
        Mvh
        Tandläkarstudent Termin 10

          Jobba extra skulle de stå såklart

          Vad häftigt att så många hittade hit, även du som tandläkarstudent. Var läser du någonstans? Hur mycket man kan plugga på handouts och har man behov av kurslitteratur? Är uppfattningen i klassen överlag att man inte har möjlighet att jobba extra eller gör vissa/flera det? Har utbildningen varit värd allt slit? Vad innebär mycket administration, vad gör man och hur stor del av tiden går åt till det kontra att möta patienter? Tack för svar. ?

            Drömmer du om att bli tandläkare så ska du gå för det. Men det är en helt annan utbildning än socionom, många jobbar inte extra då studierna kräver sitt. Är du tveksam till att läsa kurslitteratur så är det nog inte rätt utbildning för dig. Det kräver mycket plugg. Men det klarar du, det handlar bara om prioitering.

            Kurslitteratur främst första kurserna t1, annars har jag klarat mig på anteckningar från föreläsningar och lånat mycket böcker från univ biblioteket, patienter träffar man from termin 4 men från termin 5 är det patienter nästan varje dag och föreläsningar ca 1-2 ggr v. Nästan som ett heltidsjobb 8-5 där du har patienter på student kliniken kombinerat med att du har ca 4-5 tentor per termin dvs 8-5 jobb och plugg varje dag efter skolan. Jag tycker utbildningen varit värd all slit, träffat otroligt mycket människor och bor i världens bästa studentstad- Umeå! Men hade rek dig att plugga klart socionom och jobbat kanske 1-2 år innan du vill börja plugga tandläkare då det krävs mycket effort. Men skulle verkligen rekommendera det.

      Om du nästan är färdig är det kanske värt att läsa klart? Det känns ändå bättre att ha en examen i ett ganska eftertraktat yrke än att ha läst typ 2,5 år och ha ingenting?

      Jag förstår dig dock. Jag blev socionom 2011. Var så pepp och lycklig. Men det tog 2 år, sedan var utbrändheten ett faktum… Sedan 2013 har jag inte arbetar som socionom men jag är ändå glad jag tog min examen och provade på arbetet. Lärde mig mycket om samhället, människor, mig själv… Vem vet, kanske vill jag arbeta som det igen om några år? 🙂

      Men kan bli trött på allas tjat om att socionom är ett SÅÅ brett yrke! Jaha okej, varför arbetar typ 90% på socialen då? I min klass ville alla bli kuratorer eller behandlare men bara några få blev det. Ofta efter 5 hundår på socialtjänsten.

    janaheinrici [instagram] alla vill de att man likear de så att de kan tjäna mer pengar på samarbeten men är de beredda att jobba ett vanligt jobb? Tur är väl det att fler hajar att dessa influencers anspelar på relationer aom ens vänner i tron om att få oss att gilla allt de skriver för att de ska tjäna pengar på oss deras enda intresseoch drivkraft.

    Ok nu har jag liksom helt tappat glöden??Jag fattar att ni inte ser allt. Men jag ser ändå att ni är inne och kollar mina inlägg. Sparar ner. Så varför? Varför är det då så himla svårt att lämna ett avtryck. Ett litet hjärta om man inte hinner skriva ngt. Om man ändå följer personen så hoppas jag innerligt man gör det för att den personen inspirerar. Det är vad jag vill fortsätta med. Men sorry om det tar emot. När jag lägger ner tid och arbete och inte får eller når ut till er. Vad är det då som saknas tycker ni? Vad är det som är fel i mina inlägg eller är det bara så enkel som att skylla på Instagram algoritmen? Jag fattar att jag sticker vissa i ögonen med min ärlighet och icke så mycket försiktighet i hur jag uttrycker mig. Själv känner jag att jag ger så mycket av mig. Och snälla ni ta inte detta negativt nu. Ni är så många som alltid lämnar avtryck. Någonstans är det för er jag är kvar. För i slutändan oavsett vilket arbete man har så ska man göra det så länge det känns bra i hela själen. Ledsen om jag börjar tvivla på om detta är rätt i mitt liv❤️Kramar och tack till alla som alltid stöttar??

      Va?

      Jag följde dig? Jana? Men slutade följa då jag inte var det minsta intresserad av att se bilder på dig som person i var tredje inlägg, var ju intresserad av inredning och inte av dig.
      Vad gäller likes och pengar så tjänar ni pengar på söka de samarbeten ni gör och visar upp och nämner hela tiden så där får ni ju er ersättning och uppskattning. Utan följare inga samarbeten så varför gnälla över att folk inte klickar på like??

      Om du tvivlar så finns det jobb på Ica och inom vården istället, där får du inga likes heller. Kanske dags att ta ett vanligt jobb om det är så trist att inte få likes så att du måste ragga följare här i öppet spår…

      Var inne och kikade, fin kvalitet på bilder men hittade ingen röd tråd i kontot förutom dig, dina hundar och dina samarbete så vet inte vad det var man skulle gilla. Bilder på dig, dina händer osv. Sorry men du beskriver ju dig som entrepenörer så varför lägga fokus på om folk trycker på gillaknappen? Du får ju betalt för samarbeten efter antal följare du har och inte likes ändå?
      Känns lite konstigt att en medelålders kvinna med annat arbete raggar likes på instagram.

      Håller med dig, ett jäkla tiggande bara.

      . Fattar noll. Äre du som äger kontot som skriver eller har du kopierat texten rakt av? Fattar verkligen INGENTING!!!!!

    Lyssnade på Ligga med P3 häromdagen då de pratade om kondomer och började tänka lite.

    Vems ansvar tycker ni det är att ha kondom? Tycker ni det är konstigt att tjejen ens har kondomer?
    Och tycker ni det är jobbigt att föreslå kondom, och när tar ni upp det om ämnet tas upp?

    Sen en sak de pratade om, hur och var de förvarar dem. De menade typ på att man inte bör ha dem nära sängen för då verkar det som att man är förberedd? Vart förvarar ni era?

    För att svara på mina egna frågor så tycker jag det är bådas ansvar och jag tycker inte alls det är konstigt att jag (tjejen) har kondomer. Tycker inte heller det är jobbigt att säga att han måste ha en, däremot har jag svårt att veta när jag ska säga det om inte han tar upp det. Har t.ex varit så uppe i det hela ibland att jag inte kommit på det förrän han varit på väg att stoppa in den.?

    Och mina förvarar jag i min nattduksbordslåda. Det känns för mig mest självklart, nära till hands! Men de på Ligga med P3 verkade mena på att det var till att vara lite väl förberedd, att det kanske sände ut fel vibbar. Vad tycker ni?

      Jag är kvinna 30+

      Vill inte låta dryg men det där var sånt som jag funderade på när jag var yngre. Nu kunde jag inte bry mig mindre om vad det säger om mig att jag har kondomer i sängbordet. Har alltid någon i väskan också, man vet ju aldrig var dagen slutar.

      Vill jag att han har kondom så säger jag det. Tänker inte mer än så på det.

        Ja alltså, jag har själv inga problem med det som sagt så det är inte utifrån mig. Visst, jag vet inte alltid när det är rätt läge att ta upp det, men förr eller senare säger jag något ändå, om inte han redan gjort det. Men har pratat med kompisar om ämnet och det är förvånansvärt många som tycker det är ett pinsamt ämne. En killkompis tycker även det är avtändande om tjejen har kondomer – han är 27 så han borde vara förbi det, men tydligen är kondom ett ämne som många har åsikter kring.

          Om han inte kan hantera att tjejer kan vilja skydda sig mot könssjukdomar är han kanske inte mogen nog att ha sex.

            Säkert inte.

      Den som tänker sig att det kan bli sexy times har kondomer, både tjejer och killar mao. Jag har kondomer i badrummet men har även hänt att jag haft det i plånboken.. saker man inte vill glömma bort till när man köper lunch på jobbet, just sayin.

        Haha! Nej det kan jag förstå??

      Va? Är det där ett problem? När jag började ha sex kom pappa och sa att jag skulle säga till han att köpa kondomer när mina tog slut. (Så jag slapp ta av månadspengen). ?? Hans fru gick steget längre och köpte hem till mig med jämna mellanrum. Är ju inget pinsamt? Är ju ett preventivmedel?

        Tycker inte heller det är pinsamt och blev förvånad när de ägnade ett helt avsnitt åt det så var änna tvungen att se hur vanligt det är med kondomnoja. Och har som sagt kompisar som tycker det är pinsamt och då är vi runt 27.?

        Skön pappa du verkar ha i alla fall, hemma har vi aldrig någonsin pratat om sex och vikten av att skydda sig.

      Jag tänker att det är bådas ansvar, så inget konstigt om tjejen har. Kan ju vara så att killen glömmer, då är det väl bara bra om en själv har?

      Första jag gjorde som nybliven singel var att köpa ett paket med kondomer i olika sorter. Det ligger i min underklädeslåda, fortfarande oöppnat haha.

      Vad är det för löjliga tyckare på P3 egentligen. Vem fan bryr sig om någon man träffar har kondomer i nattduksbordet?
      I mitt nattduksbord så ligger det en dildo, buttplug, glidmedel, handbojor och poppers. Det gäller ju att vara förberedd 🙂
      Om den jag träffade mot förmodan skulle ta illa vid sig av kondomer så är det en pryd jävel som jag förmodligen ändå inte skulle ha bra sex med.

    Vilka inom vården har påverkat er starkast? Jag har fått så fint bemötande av de flesta. Något speciellt minne, någon som berörde er?

      Hon från f*cking åmål tog hand om mig på sös. Det var speciellt haha.

        ?? coolt

        Vem från fucking Åmål?

          Rebecka Liljeberg jobbar på sös.

      Inte som berörde men som påverkat mig starkast…fick värdens drygaste läkare efter en arbetsplatsolycka en gång. Han ville inte ens undersöka mig och hade attityden ”sluta ta min dyrbara tid”.

      Barnmorskan som förlöste mitt första barn var helt underbar

      En kväll på akuten slutade med att jag blev inlagd på sjukhuset. Som den mogna, stabila tjugofemåringen jag var började jag storgråta och ville inte bli skild från min mamma. Två sjuksköterskor var så otroligt snälla och tålmodiga med mig den där hysteriska natten. Dom lyckades dra ur mig vilken sorts macka och dryck jag föredrar för att sedan servera det tillsammans med lugnande och en sömntablett som gjorde att jag däckade i min olycka.

      Nästa dag när jag skärpt till mig tackade jag dom tusen gånger om och idag, flera år senare, när jag tyvärr är en stamkund på sjukhuset så har jag alltid en särskild respekt till sjuksköterskor och dom överträffar sig själva varenda gång.

      Den kvinnliga läkaren på KS som friskförklarade mig efter min cancerbehandling hade jag kunnat gifta mig med.

        ❤️ Grattis

      barnmorskestudenten som förlöste mitt barn, kände mig verkligen så trygg med henne. en som inte påverkade mig men som var gulligt var läkaren som sa att det var ”en ära att behandla mig” haha.

      Tack för alla svar! Jag har nästan alltid fått så fint bemötande inom vården. Någon har varit lite väl stressad, men det är fullt förståeligt.

      Undersköterskan som var med när jag födde mitt barn. Ung tjej, så stöttande, vänlig, glad och proffsig!

        Så fint?

      Inget positivt minne, men läkaren som efter mitt besök på VC ringde hem till min sambo och berättade att jag varit där och vad min åkomma var (han hade inte ens rätt).

        Oj! Finner inga ord!?

      Jag gick till en läkare för att prata om mildare alternativ till mina receptbelagda sömntabletter jag tog, och han kallade mig för knarkare.. Önskar att jag förklarat för honom hur dåligt jag mådde inombords men det är lätt att vara efterklok.

      Min patientansvariga sjuksköterska på dialysmottagningen var som en extra mamma och utan hennes stöd och värme vet jag inte hur jag hade stått ut. Det mest speciella minnet från vården är i somras när jag fick samtalet om att det fanns en matchning av organ och att jag skulle åka till transplantationsavdelningen för operation. Adrenalinet och nervositeten och alla blandade känslor då går inte att beskriva.

      Jag bodde utomlands och fick en kväll ett samtal om att min pappa hade fått en stroke i hjärnan och låg på IVA utan möjlighet till att klara sig. Kastade mig på ett plan och flög hem för att få säga hej då. En av de första saker läkaren säger till mig när jag kommit direkt från flygplatsen till min hjärndöda pappas sida var ”vi får ju egentligen inte hålla honom med maskiner eftersom han skrivit på papper om det, så om du kunde skynda dig lite…”
      BITCH! Min pappa är i stort sett död, jag är enda barnet och därmed den enda som skulle kunna vidta någon form av rättsliga åtgärder för att ni gått emot vad han önskat i detta fallet. Låt mig få ta farväl ifred!

      I stort annars tycker jag att jag fått mycket bra bemötanden inom vården, men det här kändes så magstarkt. 5 år sedan nu, men tänker fortfarande på det ibland, och kommer aldrig glömma vad läkaren hette.

    Hur har livet förändrats för er det senaste året?

      Förra året började jag en arbetsträning som assistent på ett mäklarkontor. Ni här på ÖS peppade mig att våga söka när jag kände mig underkvalificerad. Jag vågade, fick börja arbetsträningen och tog försiktiga små kliv in i arbetslivet. Var helt utmattad efter bara några timmar i veckan. Men nu, ett år senare har jag fått en fast anställning, och jag är grym på mitt jobb. Bromsar upp livet när jag känner att stressen kommer ikapp, men för övrigt mår jag skitbra. Och yrkesmässigt är självförtroendet på topp!

        Vad härligt!

        Stort grattis! Vad fint att läsa ?

      Jag började plugga för 1.5 år sedan och har aldrig någonsin haft det så bra. Det har hänt andra tråkigheter däremot men att plugga den utbildningen jag har valt på den skolan jag går på var det bästa beslutet jag har tagit.

      Livet har varit orättvist.

      Till en början sörjde jag det jag var och kunde blivit. Jag saknade det varje dag.
      Men, efter några år har jag landat och insett att detta nya jag är också bra, annorlunda men bra.

      Var tacksam för det livet gett dig, inte för att det är perfekt, utan för att det är som det är.

      Jag blev mamma.

        +1

      Fick en cancerdiagnos i maj. Blev friskförklarad i september. Har inte förändrats så mycket sedan jag blev förälder.

      Tack för era intressanta svar! För min del så har det förändrats på så vis att jag nästan aldrig skriver här längre, vilket jag inte trodde jag saknade – men det gör jag❣️

      Jag har slutfört min 4,5 år långa universitetsutbildning. Har nog aldrig känt mig så stolt över mig själv som jag gjort efter det. Kunskap är makt! ✌️

      Jag har träffat någon efter fyra år ensam. Han får mig att må bra.
      Har ingen kontakt med pappa längre efter att jag upptäckte att han tänder/blir upphetsad på barn (polisanmälde honom men den lades ner).
      Jag är en lyckligare människa nu än vad jag var för ett år sedan, tack och lov.

      Fått pojkvän, utbildning och flyttar snart ihop med pojkvän efter typ ett års tjat ??

      Tack för alla fina svar!

      Har fått mitt första fasta jobb och har lämnat min pojkvän efter 6 år tillsammans. Helt ny vardag!

        ??

      Min sambo sedan 3 år bestämde sig att han inte längre vill vara med så en fredag kväll väntade han med väskorna i hallen. Inte hört av sig på ett halvt år men blrjade sedan ringa, sms:a och trakassera mig med telefonsamtal för att ersätta honom för föremål vi hade köpt tillsammans.
      Blivit sämre på jobbet, arbetsbelastningen är orimligt och chefen gör inget.
      Får ångest varje gång jag kommer in i lägenheten och har svårt att sova i sovrummet.
      Orkar därför inte träna och känner att min kropp gå isär.
      Träffat mitt livs kärlek men håller på att förstöra allt eftersom jag mår såpass dåligt att jag beter mig konstigt.
      Min bästa vän gifte sig med en man som inte är bra. Jag var brudtärna men mitt hjärta gick i tusen bitar under ceremonin.

    Någon som hittat den rätte väldigt tidigt och bara haft en sexpartner hela livet (hittills)? För/nackdelar?
    Jag träffade på riktigt min ”the one” när jag var ganska ung, killarna jag träffat innan var jag inte redo/ville ha sex med. Vissa verkar tycka det är så viktigt att ha legat rundor/testat mer, så ibland undrar jag om jag om 20 år kommer undra eller ångra! Andra säger att man aldrig kommer känna sig ”klar” oavsett och att one night stands oftast suger och känns ovärda. Jag har aldrig känt något behov av att ligga med någon annan och att jag missat något stort då jag fått erfarenhet av killar på många andra sätt. Men är nyfiken på vad folk har för erfarenheter/åsikter kring detta ämnet! Fått intrycket att det ofta är väldigt starka sådana. Är det liksom VIKTIGT för er att testa ligga rundor även om man känner att man är fulländad och har världens bästa förhållande (inkl bra sex)? KRAM!

      (25 år gammal)

      Nej jag tycker inte du ska bry dig om det. För vissa verkar det vara viktigt att ”leka av sig” innan de stadgar sig vilket av någon anledning betyder att ligga runt. Har aldrig haft behov av det men alla är olika. Förstår inte varför man skulle må bättre av att ha sex med massor av olika människor än att ha massor av sex under många år med samma person.

      Är i EXAKT samma tankar ibland. Dejtade två killar innan min ”the one” (rätt säker på detta iaf ?). Sov med dem och träffades i några veckor men låg aldrig, träffade min nuvarande de sambo när jag var 18, är nu 25 och han 27. Han är mim första och jag är hans tredje. Vi har hunnit med en del, han har rest, jag har rest, han har säsongat och vi har båda studerat. Går nu i lite förlovningstankar och visst skulle jag ljuga om jag skrev att jag inte tänkte på om det vore bäst att ”testat runt” lite innan honom. Samtidigt är det inte ett alternativ att lämna honom för att testa en natt med någon annan, och öppet förhållande är inget alternativ. Jag älskar honom, han älskar mig, vi har väldigt bra kommunikation (mycket genom att vi gått igenom en hel del), ligger ofta och testar nytt, och vi håller om varandra varje natt. Jag hoppas och tror att det räcker livet ut, hur ska man veta det? Man får göra sitt bästa ❤️

      Jag hittade min när jag var 16, vi är 30 nu. Han var mitt första ligg, och fortsatt vara ett jävligt bra sådant 😉 . Folk har ifrågasatt mig som fan under åren och sagt det du skrev. Jag har under årens tid inte velat vara med andra överhuvudtaget, men då har förhållandet varit bra.
      Nu är vi i lite mer rocky roads och då helt plötsligt har jag börjat sukta lite efter andra, det här är skitsvårt, jag vet inte om det är för att förhållandet är gungigt eller om jag faktiskt vill ligga runt. Jag antar att det är för att det inte är bra just nu och när det blir bättre att de känslorna försvinner, eller om jag har en 30års kris hahahha.
      Jag tänker också att jag har en helt ok kropp just nu och vill jag ligga bör jag göra det nu innan den blir äldre/hängigare/rynkigare hahah. MEN jag älskar min man och tänker verkligen att detta är hjärnspöken. Jag skulle ju aldrig vilja göra slut för att ligga runt och sen ba jaha nej det var ju inget kul, så har man slängt bort något så fint. Jag var ju mycket till hjälp ^^

      Jag är 35 och har bara haft sex med min man då vi träffades unga. Såklart undrar jag ibland hur det skulle va/varit att ha haft andra. Men det är inte värt att riskera förhållandet för och jag tror inte det vore så fantastiskt heller. Tror det ligger nåt i att man får bra sex av att lära känna varandra och ligga med samma många gånger liksom.

      En kompis till mig träffade sin fru när han var 16 och hon 14. Han är 31 nu. Har bara legat med varandra.

      Jag träffade min man när jag var 24, så inte särskilt tidigt, men jag hade bara legat med en person innan. Jag vill inte ligga med andra, jag vill utvecklas och utforska tillsammans med min man. Känner vi behovet av att ligga med andra om några år kanske vi gör det. Har en liten fantasi om en trekant som kanske blir verklighet någon gång. Eller inte, vem vet.
      Jag har inte tid med dåligt ennattssex, jag vill ha någon som VET vad jag gillar, dom jag känner mig trygg med och som jag vet precis vad han gillar.

      Jag har bara haft en, min man, och det känns så bra för just oss. Han var också oskuld.
      För mig känns det speciellt att veta att han aldrig varit intim med någon annan. Ja gv är hans första och förhoppningsvis enda partner.
      Visst skulle det ha varit kul att dejta runt och köra känna andra killar men vet du, när det är rätt ja då är det rätt. Varför krångla till det?

      Vad är alternativet, att du ska tvinga dig själv hoppa i säng med ett 20tal killar för att ”få det gjort”? Det, om något, kommer inte att göra valet lättare.

      Nä, var glad att du hittat någon speciell och ta det som det kommer <3 Det blir bra, du vet ju inte vad du går miste om haha. Jag vet inte heller eftersom jag inte provat 🙂

      Är 56 och haft 2 pojkvänner, är tillsammans med den ena sedan 38 år och vi har varit gifta i 28 år?

      Beror väl på personen….? Vissa tror jag behöver leka av sig, annars kommer de alltid sakna någonting de inte fick. Andra gillar tryggheten i att vara sammanvuxen med son partner sedan decennier typ. 🙂
      Personligen är jag glad att jag lekte av mig och låg runt vid 20-25. Var roligt, spännande, och jag behövde det efter en mycket överbeskyddad uppväxt.

    Hur mår Paula egentligen? Fler än jag som reagerar? Känns som mat och träning gått till överdrift och hon börjar se sjuklig ut :/

      Hon har gått ut och berättat om att hon tidigare i livet haft ätstörningar, och ja… det är ju rätt uppenbart

      Tänker också på det. Hon försvarade sig med att hon minsann väger lika mycket som när hon träffade Hugo. Skillnaden är att hon var otränad då. Det intressamta är hur måtten är nu mot förr. Så liten som hon ser ut nu har hon aldrig sett ut.

      Och Amir?! Nästan ännu värre där.

    Är gravid och har kommit ganska långt i en intervjuprocess. Jobbet verkar kanon och jag vill väldigt gärna ha det. Dock har jag inte nämnt graviditeten och har lyckats dölja den (vecka 15 nu). Bör jag säga nåt och i så fall när? Jag önskar ju innerligt att de tänker långsiktigt.

      Du ska säga till. Det blir så himla konstigt när du ”kommer ut” ett par veckor efter anställning – alla gillar öppna kort, även arbetsgivare. Du är ju ganska långt gången, knappast något som kommer som en överraskning. Jag skulle känna mig lurad som arbetsgivare om du inte säger något.

        Ja, jag vill såklart vara öppen men tänker lite att ju längre i processen jag kommer desto mer ”intresserade” verkar de ju vara och vilja satsa. Nej, jag kommer inte skriva på ett kontrakt utan att ha sagt något. Det känns inte rätt men som sagt jag hoppas att de tänker mer långsiktigt.

          Bra att tänka så. Har flera kollegor som berättat efter att de skrivit på anställning… Chefen ba: Här är er nya kollega. Hon går på föräldraledighet om 6 månader! Inte så kul när man sett fram emot förstärkningen…

          Klart du ska berätta så någon annan sökande får chansen.

            Men sluta..

      Jag berättade när de på andra intervjun frågade om hur ”min familjesituation” såg ut. Jag fick inte jobbet, såhär i efterhand ångrat jag att jag berättade. Jag var kanske i v13

        Jag undrar nu (ej drygt), varför söker man nytt jobb mitt i en graviditet? Tycker det verkar väldigt stressande att genomgå en massa intervjuer, behöva visa framfötterna när man väl fått anställningen, sätta sig in i massa nya arbetsuppgifter samtidigt som man har diverse gravidkrämpor. Vilken stress! Och sen därefter försvinna iväg i ett år eller två och komma tillbaka med vabbande och allmänt småbarnsliv. Jag hade nog velat vara bland vänner då, eller ialla fall kollegor som jag redan känner.

          Om man inte har något jobb har man väl inget val eller?

      Enligt lagen kan de inte låta bli att ge dig jobbet pga din graviditet.

        Nej men de kan självklart hitta på en annan anledning till att man inte får tjänsten. Så länge de inte säger att det är på grund av graviditeten kan du inte göra något. ”En annan sökande hade mer relevant erfarenhet”, ”Din kompetensnivå inom området XX är inte nog hög för tjänsten”, osv är ju legitima anledningar i stället för ”du är gravid”.

          du har även rätt att få ut alla handlingar om den som fick jobbet istället för dig. Då kan du se dennes meriter, utbildning etc.

            Bara om man söker kommunalt/statligt jobb, inte privat.

              Och frågan är om inte GDPR sätter stopp för det numera.

    Kollade på en äldre intervju med Mk och A Olsen av Oprah. Och Oprah är väldigt oförskämd och otrevlig? Frågar vad de har för storlek tex. (Mk hade anorexi då.). Klickade in på fler intervjuer av Oprah och samma sak. Hon ställer elaka, dryga frågor till de flesta. Hur kunde hon bli så stor egentligen?

      Tror det var klimatet som var då, man reflekterade inte över det då som man gör nu. Tyckte snarare raljerande o ”trycka till” frågor var lite roligt osv..

    Varför heter det köttBULLAR och inte köttBOLLAR?

      För att köttbullarna ser ut som brödbullar. Brödbullar som är mycket äldre än kanelbullar.
      Min teori

      Gissar på att innan de kunde industritillverkas så var de inte helt runda vanligtvis. Kolla på hemlagade, de är oftast inte runda som en boll utan lite mer platta, lite som en brödbulle som är hembakt.

    Någon mer än jag som jobbar (hemifrån) ikväll?
    (fast nu tog jag en paus)

      Inte jobbar, men pluggar❤

      Jobbade tidigare ikväll, vid 20 var det nog. Gick och hämtade mat och kollar Skavlan. Kämpa på ❤️

      Hur kan man jobba hemifrån? Vill också

        Så enkelt som att jag har datorn med mig hem…eller vad menar du?
        Man kan väl jobba hemifrån i ganska många yrken – kanske inte om man jobbar på IVA eller på Donken men i övrigt så funkar det finfint!

          Jobbade också mkt hemifrån när jag arbetade privat och i kommunen, skönt att få en massa fixat utan någon som stör 🙂

      Pluggar! Men vill bara ligga i soffan och kolla på serier haha 🙁

      Jepp, som författare är man aldrig ledig.

        Åh- spännande! Det är mitt drömjobb❤️

        Så rätt, så rätt. Och ganska ensamt. Men shit vad vi tjänar pengar! (Skämtar …)

      Japp! Skriver texter, lyssnar just nu på Florence Valentins album ”Pokerkväll i Vårby Gård”. Att vara ledig är överskattat.

        Älskar Florence Valentin! Har aldrig stött på någon mer som lyssnar på dem?

    Jag har planerat att göra en långresa i vår ca 2-3 månader själv. Jag väljer att resa själv för att jag känner att jag behöver hitta mig själv ( typ lite eat love pray haha) och hitta tillbaka till mina inre drivkrafter då jag just nu känner mej lite vilse i livet och hur jag vill leva. Någon här som har rest själv som kvinna strax innan 30 själv på en långresa? Kanske just för samma anledning som jag?Någon som i så fall har tips eller erfarenheter att dela?

      Har rest solo mycket men inte någon långresa ännu. Funderar däremot också på att göra det nästa år beroende på hur det går med mitt jobb, om mitt kontrakt förnyas osv.. Vet inte om du har erfarenhet av att resa ensam men rekommenderar absolut att bo på hostell i alla fall ibland för man träffar så många nya människor där och speciellt andra ensamresenärer. Jag brukar leta efter female only dorms för det är helt enkelt trevligare att sova med bara tjejer 🙂 Och lyssna på dig själv, vad just du känner för att göra just idag. Tycker det är skönt att bara behöva ta hänsyn till sig själv, att man inte behöver känna att man sviker någon annan om man bara vill stanna på rummet och kolla youtube hela dagen. Och apropå youtube så finns det många solo female travelers att följa där. Och så en facebookgrupp som heter the solo female traveler network, där delar massor med coola kvinnor sina erfarenheter och inspiration. Lycka till!!

      Jag drog till Kenya i en månad, för några år sedan. Var jätteutvecklande!

        vad gjorde du där för spännande ? reste runt eller volentärade eller annat?:)

      jag har inte gjort än men har bokat en 3 mån resa själv i vinter av lite samma anledning. Saknar att känna mig ”hungrig” på livet. Hoppas att hitta det jag tappat, och att du gör detsamma ❤ (jag är också strax före 30)

        vart åker du?:)

        vart reser du?:)

      När jag har jämnt mig trött, överarbetat och sönderstressad (Typ när man är trött heeela tiden) och less på allt, har jag åkt på en ayurveda resa till Indien. Dör gjorde jag en ”kroppsrensning” kallas panchakarma. Fy fan, jag kännde mig som en ny människa efter det. Rekommendera kann jag: somatheram i Kerala.
      Nu var det inte direkt den slags resa du frågade efter, men det kanske kan vara till någon hjälp.

    Någon som läst BB krisen? Är den värd att läsa?

      Bloggbevakning? Brigitte Bardot? Barnens bokklubb? Blondinbella? Jaha! Barnbördskrisen! Nej, den har jag inte läst.

        BB krisen är en ny bok som handlar om den bristfälliga förlossningsvården vi har i Sverige ?

      Sorry, är litet för trött …

    Men att resa själv. Finns ju så många skumma typer. Jag skulle nog inte våga.

      Orka släpa på ett ressällskap som inte gör som man säger, väljer fel sida i sängen och glömmer passet hemma eller på hotellet.

      Det är bland det bästa som finns! Man kan ju börja med säkrare ställen att resa i. Och så måste man ha en massa sunt förnuft och tänka själv helt enkelt. Älskar friheten i att resa själv, tycker alla som har möjlighet ska testa nån gång!

    Vilket är ert bästa restips som inte är något av dom ”självklara?”

      Cafayate i Argentina! Närliggande städer som Tucuman, Salta & Jujuy också.

      Öarna och kusterna i Skottland.

    Har ni någon favorittråd på flashbac*?
    (Är osäker på om det är okej att skriva flashbac* här nu…)

    Min favorit är tråden om naturfotografen Terje Hellesø där fb fick stora journalistpriset efter avslöjanden om hans fusk.

      (Förlåt, var inte stora journalistpriset utan årets medieorm..)

      För närvarande den om Lilja som blev skjuten.

      Oj! Så många… älskar FB ❤️

      ”Järnabon Catrin Hedlund som bla sålde falska biljetter, fälld för bedrägeri”

      Episk tråd som slår allt vad krimpoddar heter.

      ”Bostadsbubbla i Sverige?”

      Där läser jag nästa varje dag.

      Hurmortråden om ”era snällaste medmänniskor”. Gud så jag har skrattat åt människors snålhet!

        Är det den med killen som bara åt sina tjejkompisars matrester under en hel tågluff?

          Hahahah säkert! Den här typ 600 sidor.
          Fanns någon snubbe som återanvände samma skinkskiva flera gånger innan han åt den. Han ansåg att osten sög upp smaken av skinka så det vore onödigt att inte återanvända den hahah. Spottade ut vattnet på fikapausen på jobbet när jag läste det.

            Det känner jag igen, tror jag sett det på tv? så det finns nog fler.

      Går ofta in på mondo, bizarre o gore. Kollar sällan klipp dock, läser vad folk skriver. Världen är sjuk i huvudet.
      Går alltid in när det blir stora fall i media och läser FUP:ar osv.

      Den hyfsat nya tråden om vad man stulit med sig från arbetsplatsen

        Ah! Den har jag missat! Dessvärre har jag kommit fram till att det inte finns något som är värt stjäla från mitt jobb. Litet trist.

      Mardrömsdate – den tråden är det roligaste jag någonsin har läst!

    Jag är en tjej på 28 år som går i tankarna att skaffa en inomhuskanin (kaninen kommer såklart vara frigående i den ”kaninsäkrade” lägenheten dygnet runt) . Jag älskar djur och vet att jag vill ha en kanin men oroar mig för vad andra tycker. Är det jättetöntigt? Hur hade ni reagerat om en vuxen person har en kanin?

      Kör! Varför skulle det vara töntigt? Djur är ju det bästa vi har.

        Jag tycker också att djur är det absolut bästa vi har. När jag berättade för min omgivning om mina kaninplaner var de rätt många som höjde på ögonbrynen så blev lite osäker på om det är superkonstigt…tack för din kommentar! <3

      Jag frågade i onsdags ÖS om kvinnan som skrev i somras att hon ville ha en kanin men oroade sig för samma sak som du, om det blev någon kanin. Var det du? Hade för mig att hon var äldre med vuxna barn, men ni kanske är fler kaninentusiaster 🙂 det är inte töntigt med något husdjur! Anledning till att jag frågade var att jag tycker det låter så coolt med en vuxen karriärkvinna som har en kanin, så otippat liksom. Ungefär som när tatuerade skäggiga MC gubbar har en katt. Följer en massa djurkonton på IG och vuxna har verkligen alla typer av djur, katter, hamstrar, rävar(!), det är bara kul.

        Nej, jag lever med min sambo utan barn så det var inte jag. Det var alltså någon annan som också funderade på att skaffa kanin? Åh missade tyvärr den tråden 🙁 Haha ja, du har faktiskt rätt i det – det är otippat! Tack för din goa kommentar 🙂

          Ja! Tror att hon hade vuxna barn eller tonåringar så hon kunde inte ”skylla” på dem. Hoppas hon skaffade en.

      Ålder oviktigt, bara skaffa om du har rätt förutsättningar. Jag närmar mig 50 och skulle ha fler djur om jag var frisk och med bättre ekonomi. Det djur jag drömmer mest om nu är undulater.
      Har varit kaninägare, dvärgvädurar, mycket trevliga djur.

        Tack? Åh undulater, vilka spännande fåglar!

      Jaaa, kör på det!!!!
      Jag är 26 år, sambo och 2 småbarn och vi har en kanin som vi skaffade innan första barnet föddes, han har varit lös i lägenheten sen vi skaffade honom =)
      Har en filt utlagt i vardagsrummet med toalett, hö, vattenflaska och mat som är hans ”hem” i lägenheten, har har även en toalett i sovrummet eftersom han alltid följer med oss dit när det är godnatt =)
      Så himla mysigt och önskar att alla kaninägare hade sina kaniner lösa, för vem fan vill sitta i bur???
      Man måste kanin-säkra allting och så, men det är såå värt det.
      Skaffa kanin och låt den vara lös 😀 Den lever lajf, ja lovar <3 Faaan va kul!

        Åh nu vill jag ha en kanin för det??
        Älskar djur och vill så gärna ha en gris, har längtat i 10 år nu haha.

        Jag har en hund, tänk en liten gris och en kanin också! Vilket mysigt hem det skulle vara?

        Kan du berätta mer om hur man sköter en kanin? Vilka behov har den, med träning, sällskap, lek, och bajsar den överallt?
        Vad gör man med kaninen liksom?

        Jag har ingen trädgård men en inhägnad uteplats. Blev på riktigt intresserad av att ha en kanin i framtiden. En gris kommer aldrig gå?

          (Vet ej om det är min kommentar du svarat på, har aldrig gjort detta förut, men skriver iallafall)
          Bäst är nog om du läser på så mycket som möjligt om det!
          Behoven är ju att kunna röra sig, skutta och hoppa, det finns även leksaker där man gömmer mat i som de kan få leka med. Det älskar min. Jag brukar även sprida ut mat lite här och där så han får liksom leta, så inte maten alltid är på samma plats hela livet. Min kanin bajsar och kissar på låda! Inget annat ? tips är att ha hö vid lådan då de gillar att äta och bajsa samtidigt, haha. På tal om hö, det ska alltid finnas tillgång till hö. (Tvärtom gällande pellets/mat, det ska inte stå framme hela tiden då de har en stooor aptit. Man ger frukost och lite kvällsmat. Just hur mycket får du kolla upp för just åldern på den kanin du skaffar) lite grönsaker och frukt får man ge emellanåt! Min är GALEN i banan 😉 kan inte öppna en banan i samma rum som honom, då står han på två ben och tigger som en hund.
          Min kanin är aktiv tidigt på morgonen och på eftermiddag/kväll. Men under dagtid brukar han vara rätt stilla och vila mestadels. Har för mig att typ alla kaniner gör så(?).
          Kaniner är såååå sällskapssjuka och sociala. Häng mycket på golvet med den, mysigt och jag tror det är bra för att bygga tillit, att man är nere på samma nivå..

          Jag har inte heller egen trädgård, men jag tar han i transportburen och går/åker till någon stor gräsplätt eller till skogen 🙂
          På tal om att ta ut kaninen, den måste vaccineras mot bla harpest/kaninpest eller vad det nu är. En mycket farlig sjukdom som kan sluta med döden.

          Just det, klipper hans klor ca var tredje månad!
          Finns ju massa mer att skriva om. Men börjar såhär.

          Och just det, ALDRIG någonsin ha kaninen på rygg för att den då är söt och ligger still. Den ligger still för att den är skräckslagen och inte avslappnad!

      Jaaa! Skaffa kanin. Jag har en, vissa reagerar med att ”va? Kaniner är väl tråkiga?” Ööh, ja vem fan är inte tråkig som måste sitta inlåst i en bur? Alla ändrar dock uppfattning när jag berättar om honom eller när de träffad honom. Min kanin är lös inomhus (men jag tar ut honom ibland på sommaren så han får skutta fritt), går på låda, sover i sängen, följer efter mig som en hund. Otroligt gosig, snäll, social, rolig och nyfiken. Pussar mig heela tiden. Se bara till att säkra hemmet och se till att kaninen kan hålla sig sysselsatt. Han älskar när jag möblerar om tex haha. Just nu sitter han på ”sitt” hörn av sängen och tvättar sig innan han snart lägger sig tillrätta för att sova. Jag är 27 🙂

    Ni som jobbar som vårdadministratör, vad har ni för utbildning? Dvs, är ni utbildade som administratörer eller som vårdadministrörer?
    Jag har tänkt att plugga på Komvux Administratör 400p men det kommer nog ej ge mig möjligheten att jobba som vårdadministratör vilket känns lite segt. Hur gjorde ni? Jag tänkte att jag skulle plugga och jobba kvar på det jobb jag är på idag, så att plugga på distans är enda möjligheten jag har.

      Jag är inte vårdadministratör men jobbar inom vården och de vi har är utbildade vårdadmin och vi anställer inget annat då man ska kunna skriva diktat osv.
      De som jobbar hos oss läste 2årigutbildning, vet inte om det finns kortare och längre?
      Iaf så finns det i princip på distans med några få träffar…

      Måste dock fråga varför du vill jobba som det?
      Känns som sjukt mycket jobb för väldigt liten lön – om du gillar administration finns det nog bättre jobb att få.

      Jag jobbar på Sahlgrenska universitetssjukhus som administratör helt utan utbildning

    I vår är jag klar med min treåriga utbildning och jag har ångest varenda dag över det. Jag får panik av tanken på att det ”snart” är slut. Jag har funderat på att plugga vidare ytterligare, men har bara ett år studiemedel kvar för att jag pluggat en annan utbildning som jag inte utnyttjat alls (och har ständig ångest över). Det borde vara kul att komma ut i arbetslivet men jag mår bara så jävlajävla dåligt över det och jag vill verkligen inte.

    Lyckades inte få något sommarjobb inom detta, det finns knappt några möjligheter till extrajobb inom området i staden jag bor så jag kommer inte få några erfarenheter, jag känner mig riktigt kass på allt jag egentligen borde vara bra på, jag kommer antagligen behöva flytta för att få jobb men det vet jag inte om jag vill och alla mina klasskompisar kommer lyckas så mycket bättre än jag. Och jag funderar hela tiden på vad det ska bli av mig. Vad kan jag ens? Typ ingenting.

    Jag har världens sämsta självförtroende och vågar inte söka extrajobb som skulle kunna vara meriterande (fast det är i en annan bransch) för att jag känner mig misslyckad och kass och som att jag kommer göra ett dåligt jobb. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Har en sådan inre och konstant stress över detta att jag knappt klarar av att leva.

    Ville bara skriva av mig lite. Tack för det.

      Det är en okänd värld för dig än så länge och då kan hjärnan spela oss ett spratt. Du kommer visst lyckas alldeles utmärkt.

      Det är ofta de som är som du som har stora krav på sig själva och är empatiska, som sedan när de kommer på rätt plats blir en fantastisk tillgång för det företag du kommer att arbeta för.

      Och då kommer även du trivas och blomstra. Jag håller på dig❣️

        Men OM jag inte lyckas då? Om jag inte får ett jobb inom detta och har ännu ett misslyckande bakom mig? Jag kommer inte klara det.

        Det hjälper ju inte att jag ständigt matas med att jag inte kommer hitta jobb för branschen är så hårt, det inte finns några jobb osvosv. Känns ju lite som att det kanske inte är någon idé att ens försöka då.

        Tack för fin kommentar <3

          Hej igen, jag somnade kl. 22 ungefär och ska somna om strax. Tack för att du svarade och tack för berömmet, det värmer❣️

          Jag har mycket både livs- och arbetslivserfarenhet och jag brukar säga att jag inte tänker i ”misslyckanden”. Tänk istället att vad du än gör så lär du dig av det. Se det som goda försök.

          Jo, jag ber dig ändå försöka! Du ska självklart kämpa på, tycker jag. Försök att tänka bort de mindre bra oddsen.

          Mitt knep för att vända en sådan situation i tanken är att träna fysiskt ofta och intensivt. Då kan du nästan höra dig själv tänka: ”Det är klart att det går!

          Lycka till!

            Glömde mitt nick.

            Hoppas att allt ordnar sig till det bästa❣️

      Känt samma sits, men sen bara flyter det på och saker kuggar i varandra helt naturligt. Nåt leder till nåt annat och sen sitter du där med kvalificerat jobb och samlat på dig erfarenhet

      Jag blev färdig med min universitetsexamen mitt i finanskrisen 2009 när det skakade på marknaden och många bolag pratade om anställningsstopp. Sökte mkt jobb inför att jag skulle bli klar och tog till slut ett som innehöll en gnutta av det jag läst (och dåligt betalt, fattar knappt hur jag kunde försörja mig) och sedan bytte jag därifrån och började bygga CV. Våga ta ett sämre första jobb och våga byta. Man måste börja någonstans. Nu sitter jag här tio år senare med massor med relevant erfarenhet och en bra lön. Hade nuvarande jag kunnat säga ngt till mig själv då hade det varit att släppa pressen på mig själv något. Men jag minns skräcken för att misslyckas. Pepp: Det blir bättre!

    Hur hanterar er partner att ni har vänner av det motsatta könet? Jag har blivit ganska bra kompis med en kille och jag får känslan av att min pojkvän inte är så bekväm med det. Kompisen har själv flickvän så det är på det sättet ingenting konstigt. Nyfiken bara att höra hur era partners tänker.

      De flesta av mina vänner Jag har idag är de jag träffade när jag läste på universitetet för flera år sedan. Då jag var enda tjejen i klassen så är de flesta av mina nära vänner killar. Min sambo är glad att jag har fina vänner som bryr sig om mig. Det har aldrig varit ett problem och jag skulle aldrig vilja välja mellan vänner och min partner.

      Jag är bi, så min sambl får det jobbigt om han inte kan acceptera vänner som faller under könet jag attraheras av?‍♀️?

      Min man blir glad när jag hittar nya vänner, eller bara människor som jag inte hatar, haha. Jag har nästan inga vänner, men min bästa vän är en man. Han var bland annat med på min möhippa 🙂

      Min kära make är en mycket social människa och är vän med typ alla i hela södra Sverige. Jag struntar i vilket kön hans vänner har, så länge de har roligt och är snälla mot varandra.

      I och med att vi träffades unga och ingen av oss hade kompisar av motsatt kön så skulle jag (och har uttryckt) att jag inte skulle gilla det nu, eller han får inte. hahahah. Men han säger samma så för oss är det lugnt. Men om vi skulle göra slut och jag träffar någon som redan har tjejkompisar så skulle de va lugnt så länge de inte har legat med varandra. Då skulle jag känna mig lite nojig.

      Min pojkvän litar på mig ? och träffat typ enda killkompisen jag har, förutom typ min kusin då men ?‍♀️

    Jag kanske är sist på bollen, men visst måste det vara Hajen bakom parodikontot? Jag menar, hur många i BB:s närhet har pluggat i Lund (syntes på en bild) och kan förväntas vilja förstöra för henne?

      Jag tror också det, han verkar ha så mycket insiderinformation (verkar sa jag, vi vet ju inte vad som är sant… än)

      Finns fler än Hajen som är tänkbara. Hyfsat många som farit illa i närheten av Isabella Löwengrip. Kan rent av vara fler än en person.

        Möjligt, men hur många har pluggat i Lund?

        Tänk om det är Odd…

    Är gravid i vecka 5 men har inga gravidsymptom än. När kom era första gravidkänningar?

      Ont i brösten (och svullna bröst) i typ vecka 5-6. Började må illa i vecka 8-9 kanske.

        Jag märkte inte att jag var gravid förrän i vecka 18 så gissningsvis hade jag inga i vecka 5, haha!

      Fick JÄTTE ont i svanken båda mina graviditeter innan jag plussade och sen drömde jag jätte ”starkt” illamående o ont i brösten kom typ v 7-8

      v 6 började illamåendet som höll i sig 24/7 till v 15. ^^ strax efter v 6 börja brösten ömma lite också.

      Innan v7 endast sånt som skulle kunnat vara i samband med mens, ex ont i brösten och mensvärk. Sen Kräktes typ jag typ 3-4 gånger om dagen från vecka 7-20 ?.

      Innan mensen. Fick en bisarr kort svindel när jag låg ner och sen kom illamåendet och känsligt luktsinne i dagarna efter det och blev värre för varje dag. Och jag var super illamående i kanske fem månader.

      Med första barnet kom det efter 2 veckor typ, med andra barnet efter ca 8 veckor

      För mig ömmade brösten från vecka 6 och illamåendet kom i vecka 8 typ. Men glöm inte att det är väldigt individuellt och att det inte behöver betyda något om vissa/många symptom dröjer eller uteblir. Grattis till plusset!

    Har en kille sedan ett tag tillbaks och mår dåligt då jag är svartsjuk. Han har en nära tjejkompis som han alltid är med så fort jag åker hem. När vi umgås med henne så överröstar hon alla och det känns som att min kille har roligare med henne än med mig, då jag alltid hamnar utanför när hon är med. Dessutom så märker jag hur hon manipulerar honom då hon ringde förra helgen och bad om skjuts hem. Min kille ville inte men hon tjata och sa att hon ”får väl sova på gatan annars”. Tillslut sa min kille ja men då sa hon bara ”du skiter i mig” och klicka honom. Kan tillägga att klockan va halv 3 på natten. Får en klump i magen så fort dom umgås,!

      Inget fel i att ha vänner av motsatta könet men hon känns väldigt manipulativ.. Har din kille förut varit intresserad av henne och därför gjort som hon velat eller är han bara väldigt (för) snäll mot alla?

        Nej han har aldrig vart intresserad av henne, dom har aldrig ens rört varandra. Tror att han har svårt att säga nej, och det känns som att hon utnyttjar det lite. Hon hör bara av sig till honom om hon behöver skjuts eller vill något annat. Han ser nog inte det utan är för snäll för att säga nej. Tycker att det är jobbigt då han alltid försvarar henne även fast hon beter sig illa.

          Låter inte sunt, känt flera såna människor.. Svårt att göra nåt åt utan att skada ert förhållande, han måste själv fatta att han blir utnyttjad. Men påpeka fint och diskret kanske?

      Det låter konstigt att hon bara skulle höra av sig när hon vill ha skjuts, och ändå upplever du att din kille har roligare med henne än med dig. Det får mig att tänka att det mest är i ditt huvud, och att du måste sluta se henne som en rival. Ni har helt olika roller i din killes liv, du är inte hans polare och hon är inte hans flickvän. Nu tävlar inte om honom.

      Förstår din känsla, hon låter inte särskilt sympatisk eller respektfull mot någon av er. Har du provat prata med din kille om dina känslor? Utan anklaganden eller syrlighet, bara uppriktigt berättande hur det känns för dig och vad du oroar dig för?

    Idag blev vi särbos (33 mil mellan oss) och inatt sover jag själv, hur?

      Lyssna på en bra podd när du ska somna!

        Men låt bli Creepypodden i P3 …

          Är det påhittade historier, verkliga eller både och?

            Det vet man inte.

      Det kommer vara tufft de första nätterna men man vänjer sig, på samma sätt som man vänjer sig att sova med varandra. Tänk på positiva saker som hur skönt det är att breda ut sig över hela sängen själv! Titta på någon feel good serie eller film tills du somnar. Eller ring honom på FaceTime och prata tills du blir trött. När jag tyckte det var som jobbigast så umgicks jag MASSOR med kompisar, var mycket i skolan (eller jobb), bara dränerade mig på social energi så att det faktiskt kändes skönt att bara komma hem till en tyst lägenhet och somna själv. Man får lura sig själv lite och hitta sina egna småsaker, sen vänjer man sig.
      Mina tips efter 5 års distansförhållande <3

        Tack ❤️ Vi började med distans och sen sambos men livet blev bättre som särbos för tillfället men det känns så jobbigt.. Det är så tyst, lugnt. Kallt på något sätt ?

    Någon som går juristprogrammet och kan komma med lite allmänna tips? Är ni nöjda med utbildningen?
    Precis börjat första terminen och än så länge känns det helt rätt!

      Beror på vilket universitet du syftar på. 🙂

        Örebro ?

    Jag jobbar i hemtjänsten där en gubbe på över 90 år har trakasserat mig sexuellt under 1,5 år. I början var det lite mer ”oskyldigt” med en klapp på rumpan, blickar på mina bröst eller någon halvsnuskig kommentar. Sedan har det eskalerat och nu brukar han öppna dörren helt naken när man kommer dit, runka när vi är där osv osv. I somras berättade jag allt detta för min chef och att jag kände mig obekväm och rädd för att gå dit varpå hon svarar ”Men om det gör honom gott så kan du väl stå ut de få minuter du är där?” Inga av mina kvinnliga kollegor backade upp mig heller.

      Har ni något arbetsmiljöombud du kan vända dig till?

      Näe fy fan vad äckligt

      Absolut inte något du ska behöva möta, chefen borde prata med brukaren! Självklart en fråga om arbetsmiljö, det borde finnas ett ombud på din arbetsplats?

      Men fyfan! Jobbat själv inom hemtjänsten så vet hur det är. Prata med någon annan än korkade chefen. Kör hårt och lycka till, du klarar det här ?❤️

      Obehagligt. Din chef kanske skulle ta ett pass på golvet. Är han jobbig med fler kvinnor? Den som drabbas värst borde slippa gå dit.

      Råka tappa en kopp nybryggt kaffe i skrevet på honom. Det brukar hjälpa.

      Har också jobbat i hemtjänsten i 7år och varit i samma situationer som du. Har det gått så långt för mig så har jag faktiskt vägrat att gå dit.. Nu har jag dock haft förstående chefer som har tagit till återgärder direkt. Någon chef förmedlade trygghetslarm någon gång men jag stod på mig. Det är din arbetsmiljö du ska känna dig trygg. Stå på dig.

    Någon som har fått nedsatt känsel efter KS? Halva min skinka är avdomnad och det har gått 2 månader nu..

      Jag har tappat känsel på ett område ovanför ärret. Gått 3 år ?

    Finns det nån vars unge „vaknade upp“ sent? Som kanske också var väldigt sen med typ allt, rätt ointresserad av det mesta förutom mat, med dålig ögonkontakt och helt i sin egen värld (förutom när det gäller musik ibland)?

      Menar du ett litet barn? Förstår inte riktigt …

      Hur gammal är ditt barn?

    Du är ung! Klart du ska följa ditt hjärta. Ingen kommer tacka dig för att du var ”duktig” och läste klart.

    Jag o min man har tre små barn, det äldsta är 4. Vi får i princip aldrig hjälp med barnen av varken hans eller mina föräldrar, ungefär 1 gång om året har mina föräldrar varit barnvakt, hans aldrig. Detta är inget jag har tänkt på utan jag har bara varit glad för barnvakten vi fått. Har ju valt att skaffa barn o har inget emot att hänga med mina ungar. Dock så har jag nu fått reda på att hans föräldrar hämtar hans brors barn på förskolan 1 dag i veckan o har väldigt ofta broderns barn hos sig på helgerna. Mina föräldrar hämtar tydligen min systers barn en gång i veckan.

    Jag vet att man inte ska vara svartsjuk men jag tycker det är så konstigt att bådas föräldrar väljer att inte hjälpa oss men våra syskon. Mina barn är enkla o jag vet att dom älskas av samtliga så det är inte därför. Är jag knäpp o missunnsam som stör mig på detta? Även fast dom är enkla så skulle det såklart underlätta om jag inte behövde hämta nån dag (jag lämnar o hämtar alla dagar pga min mans avstånd till arbetet).

      Kanske är jobbigt att passa tre barn samtidigt? Min pappa passade bara 1 barn i taget när mina två var mindre för det blev för mycket för honom annars.

      Har en kollega som har två systrar.
      Alla tre har barn men morsan (barnens mormor) hjälper bara den äldsta systern. Vi snackar handla åt henne, hämta varje dag på dagis, gå ut med ungarna till parken, laga mat åt dem flera gånger i veckan och mer.
      Jag frågade ju kollegan hur systern kan utnyttja sin pensionerade morsa så hårt och fick som svar ” hon är självisk och vill bara ha, hon tänker inte på mammas hälsa och välmående”. Var på jag frågade varför mormor är så snäll och ficl höra ”hon älskar sina barnbarn och vill att de ska få en trygg barndom trots sin själviska mor”.

      Jag tror bara att du inte ber om hjälp. Din syster kanske tjatar eller ber om hjälp. Du vet ju att människor är handjur, om du ger dem ett finger så tar de en arm. Det som började som en snäll tjänst av din/din sambos mamma har nu övergått i förväntan att få samma hjälp regelbundet.

      Du kan ju antingen be om samma lyxhjälp eller släppa det. Tror inte de hade nekat er barnpassning mer än 1 gång per år men om ni inte ber så kanske de inte vill tränga sig på?

      Jag växte upp med att mormor bodde granne med oss så hon hämtade mig varje dag. Gud va jag saknar henne! Tror inte att någon kan få ett barn att känna sig lika tryggt som i mammas famn som mormor. Det är lika varmt och tryggt.så din mamma skulle säkert älska att få umgås mer med barnbarnen <3

      Du kanske behöver släppa in dom mer i ditt liv? Alltså fråga om de kan hjälpa till i vardagen och vara barnvakt någon gång?

      Det är inte fel att be om hjälp/barnvakt. ?

      Vet ju inte hela situationen eller hur er relation är, men ber ni om hjälp och de sagt nej? Eller tror de kanske att ni vill sköta ert, i och med att ni så gott som aldrig frågar? Din syster kanske tog ett initiativ och frågade, behöver ju inte vara dina föräldrar som initierat!

    Någon som har bra tips för att komma? Jag har nyligen träffat en kille, allt flyter på och känns väldigt bra meeeen jag känner inte att han får mig att komma så ofta, asså det mesta känns väldigt skönt men det går inte hela vägen liksom :/

      Jag kan bara komma i missionären om jag spänner magen och vinklar höfterna på ett väldigt speciellt sätt. Då brukar det gå ganska fort (om jag är kåt)

        Åh spännande! Får försöka prova det där

      Anpassa delen för ditt klimax till hur du vill ha det! Oralt, med händerna, visuell stimulering (t.ex. om du vill se/känna honom så bör du ju komma först!) eller om du behöver något extra, typ vibrator eller något! Sköj ju.

        Jaa vi brukar göra det, men grejen är att inget får mig att komma typ.. som om det inte är kraftigt nog? :/ o sen blir det att vi bara går vidare efter ett tag

      Jag kan inte komma utan min Satisfyer haha

        Hahaha kanske får skaffa en ändå?

      Sexleksaker is The shit, tex vibrerande penisring som start i doggystyle eller vibrator i andra ställningar, inte värsta dildon liksom.

      Ok kommer komma med ett opopulärt tips. Jag hade också svårt att komma innan jag träffa min kille. Då var jag 26 år och hade varit sexuellt aktiv i över 10 år. Ingen kille hade lyckats få mig att komma och jag kände mig bara stressad över det. Men så en kväll rökte jag och min kille en del (cannabis, i know) och det var som en ny värld öppnades. Jag var så avslappnad, kom direkt så fort han gick ner på mig. Nu gör jag det varje gång, kan gå på nån minut. Det slår aldrig fel. Fattar inte varför DET inte används som argument för att legalisera.

        Cannabis kan även stoppa tillväxten av jag tror det va 2olika cancerceller vilket inte botar men förhindrar spridningen av cancercellerna. Det används som medicinering till adhd, bipolär=lugnande men kan också motverka kräkningar och illamående, forskarna tror dom kan bota Alzheimers med hjälp av cannabis då det stoppar utvecklingen på den sjukdomen också, finns mer att säga men orkar inte.

          Jag tror fler och fler får upp ögonen för cannabis fördelar. Men saker och ting som kan missbrukas kommer väl alltid att missbrukas. Tyvärr.
          Jag vill även tillägga att det var den gången, behöver alltså inte röka varje gång jag ligger nu.

    Tror Frida Skattberg, bakamedfrida, kör en stenhård Gabriella Joss. Hon är ööööverallt just nu! Finns inte en enda svensk kändisprofil hon inte kommenterar hos. Misslyckas aldrig, vilken profil man än kollar på, haha. Börjar inte det bli en genomskinlig taktik? Hon verkar gullig men det blir så uppenbart fiske.

    En annan bakamedfrida-spaning är att hennes bakverk ser betydligt godare ut på instagram än de är när man bakar dem, haha. Och många ofullständiga recept på bloggen!

    Det var allt från Frida-rapporten ikväll! Varesig ni ville ha den eller ej.

    SKRIVA BOK

    Jag har alltid älskat att skriva. Uppgifter i skolan, reflektioner i uppsatser osv. Häromdagen öppnade jag ett tomt Word-dokument och började skriva. Hade ingen tanke på vad jag skrev, det bara forsade ur mig. Nu börjar jag fundera på om det kan bli en bok av det? Är det någon här som har skrivit en bok som har tips? Jag har inte precis strukturerat något utan skrev helt utan en tanke. Lät tankarna flöda.

      Du kan få skriva min inlämningsuppgift, 15 sidor tack

        Hahaha ?

      Det går att skriva utan tanke, jag skrev mitt första kapitel utan att veta vad som skulle hända i kapitel två ens… Men det är inte att föredra. Du gör dig själv en tjänst genom att planera så mycket som möjligt av handlingen innan du sätter igång att skriva. Planera in vad du vill få in i varje kapitel för att enklare kunna lägga in tydliga pilar som pekar framåt i berättelsen för att ge den framåtrörelse. Skriver du bara på känsla utan tydlig planering kommer du få jobba mycket hårdare med omskrivningar, och det är verkligen inte den roligaste delen av att skriva en bok.

      I övrigt: Disciplin. Skriver du bara när känslan faller på kommer du nog aldrig bli klar. Och om du en dag haft fint flow i skrivandet, avsluta inte för dagen med att avsluta ett stycke eller kapitel. Sluta någonstans mitt i. Det gör att det blir mycket enklare att börja nästa dag!

      Lycka till!

        Man vet att man läst Ö.S i sängen och somnat till det när Viktor Den Store dyker upp i ens dröm.

        Du såg typ ut som Angel i buffy the vampire slayer. Vilket är oklart att jag ens vet då jag inte ens tittade på Buffy.

        Du skulle försvara mig mot ngn. Sen skedade vi. Du var lill-skeden.

        Så. himla. oklar. dröm. ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

    Fyller 25 år idag??Dock firar jag hemma med familjen så ingen fest för min del. Hur firade ni er 25 årsdag??

      Grattis!! ? Jag fyller på måndag, tänkte jobba hemifrån och börja senare. Planerat att gå och äta hotellfrukost med sambon på hotell i stan ?

      Jag var på resa med nya jobbet och fick helt oväntat mens. Har haft bättre dagar.

      Jag firade bara med familjen. Och två dagar senare med släkten. Det var trevligt? orkade aldrig ha nån stor fest så det räckte med det.

      På själva födelsedagen var jag ute och käkade jag med mamma och pappa. Helgen efter hade jag bjudit in alla mina kompisar på fest, men det kom bara tre stycken så blev inte riktigt som jag tänkt mig. Menmen.

      Hurra för dig!
      När jag fyllde 25 hade jag en son på 3år och hade för första gången sedan han föddes en stor fest för jättemånga kompisar!
      Festade från 17-tiden till halv7 på morgonen dagen efter?

      Bjöd mamma, hennes sambo, brorsan, mormor hem till mig på fm, jobbade kväll efter det ? hatar att bjuda vänner på nåt för blir ändå aldrig nåt, gjorde det när jag fyllde 18, aldrig igen…

    Tycker så synd om Gabjoss man, i sin senaste frågestund skriver hon att barnen alltid får sin vilja igenom och att hon är mer bestämd mot honom. Det är väl ändå sina barn hon ska uppfostra och inte sin man…? Sen att hon upprepande menar på att hon alltid är den som är driven i olika projekt vilket får honom att framstå som en dörrmatta :S

      Hennes ”busringning” talar sitt tydliga språk. Hon behandlar honom som en dörrmatta och skulle uppenbarligen inte ha något mot att ligga med en annan man om hon inte ertappats

      Har sagt det tidigare och säger det igen:
      Hon kommer att ångra sig stort när en annan kvinna snappar upp honom.

        Eller hur! Jag tror dock något mer än bara bråk har hänt, han ser ju sjukt sliten och ledsen ut på de få bilder hon lagt upp den senaste tiden. (+ att vigselringen åkte av)

          Tror att hon hotar med separation för att bryta ned honom mentalt. Han vill nog inget hellre än att hålla ihop familjen då han verkar dyrka Gabjoss.
          Hon mår nog dåligt över något (kanske en crush i en annan man, problem och annat-nu spekulerar jag bara) och vill ta ut ilska på någon. Vem bättre än fjorre? Hoppas det löser sig för dem för barnens skull. Tycker så synd om honom, han ser ut som en övergiven hundvalp.

    jag har inte gjort än men har bokat en 3 mån resa själv i vinter av lite samma anledning. Saknar att känna mig ”hungrig” på livet. Hoppas att hitta det jag tappat, och att du gör detsamma ❤ (jag är också strax före 30)

    Tips på bra film på netflix? gillar typ the call,room . Kidnapparfilmer

      ”Hemligheten i deras ögon”, originalet från Argentina, inte den amerikanska versionen med Julia Roberts, den var mycket sämre.

    Har en sån otroligt dålig kompisrelation, vill inte alls umgås med hen. Problemet är att hen ser mig som en av dens bästa vänner, har hänt mycket som har lett till att jag inte vill hålla kontakten. Är otroligt konflikträdd, ska jag bara låta det rinna ut i sanden själv eller ska man göra ”slut” med personen. S.n.ä.l.l.a hjälp.

      Tror du skulle må bra av att öva på att stå upp för dig själv så jag tycker du ska göra slut med kompisen. Det är också mest schysst och du visar för hen och framför allt för dig att du är en schysst och ärlig person.

      Fundera på varför du är rädd för konflikten. Vad är det absolut värsta som kan hända om du gör slut?

    Jag är så trött jämt. Och så trött på att vara trött. Har inte sovit en hel natt på över tre år, och drömmer otroligt konstiga drömmar varenda natt. Är pigg i två timmar efter att jag vaknat, sedan blir jag så trött och orkeslös att jag inte kan koncentrera mig på föreläsningarna, jag orkar inte träna, jag orkar inte ta hand om mitt hem eller mig själv. Försökt boka tid på vårdcentralen över nätet, när jag beskrev att jag ville ta prover pga alltid trött fick jag tillbaka ”Kan du berätta mer om dina symtom?” och det var jag för trött för att svara på, så det blev aldrig av. Har tänkt att det ska lösa sig av sig självt till slut men det gör ju liksom aldrig det.

    Måste ju ta tag i det, det känner jag själv för jag är less på att leva såhär, men har så mycket i skolan nu och när jag inte är i skolan ligger jag utslagen i soffan/sängen och orkar knappt hålla mig vaken. Önskar någon kunde ringa vc åt mig för det känns som att jag kommer behöva tjafsa och jag har inte orken just nu.

      Kolla en raki, det låter som svårt magi. Ring bara och förklara dina symptom så får du veta om det är någon som försöker förstöra ditt liv. Svårt magi förstör många människors liv… Jag skämtar inte.

      Testa aft söka vård via telefonen typ min doktor m.m. Det gjorde jag sen fick jag endast gå till vc och ta prover där man konstaterade att jag hade hypotyreos!

      Kolla om du har järnbrist, och det räcker inte att kolla blodvärde.

    Nyfiken att höra era åsikter..

    Kan man ha känslor för andra än sin partner? Med känslor menar jag kärlekskänslor/förälskelse.

    Behöver hjälp!

      Ja, det är klart man kan. Tycker inte det ör konstigt att man i en lång relation kan känna attraktion eller extra dragning till någon annan. Man måste inte agera på varje känsla. Låt det passera, minimera kontakten med den attraktiva personen och ge din partner lite extra uppmärksamhet istället.

      Om man KAN? Ja, såklart.

      Ja. Tror människan är skapt för att löpande gå igenom mindre förälskelser i livet. Som man alltid inte ska ge sig hän till, då de oftast går över.

    En sak som jag aldrig har förstått är varför det är så farligt att ha en lucka i cvt. Jag menar livet händer. Ibland är man arbetslös mellan två jobb. Ibland sjuk eller något annat. Varför är det så hemskt och tabu? Det förtar ju inte de meriter och erfarenheter man ändå har. Ibland vill jag bara äga mina luckor istället för att dölja dom, och stå för att jag är människa med allt vad det innebär.

      Det är väl inte farligt så länge man kan stå för varför luckan finns där. Ville resa, vara med mina barn, skriva bok osv. Men om det beror på att man helt enkelt är odräglig att jobba med så blir det tyvärr svårare.

    Gjorde precis slut med min kille efter 3 år tillsammans. Han hade sina bra sidor men många gånger behandlade han mig dåligt, psykiskt. Är så ledsen för nu tänker jag bara på hans bra sidor 🙁 🙁
    Jag har aldrig blivit behandlad så bra av någon annan förut, men heller aldrig så dåligt.

      Typiskt för en våldsam relation, de växlar mellan bra och dåligt. Det är en orsak till att det är så svårt att ta sig ur dem.

      Varje gång du tänker på hans bra sidor ska du tänka ännu mer på de dåliga. Föreställ dig hur tacksam ditt framtida jag kommer vara att du tog dig ut och inte behöver må psykiskt dåligt längre!

      Du hör ju själv, ”aldrig blivit behandlat så dåligt”! Ta in det ordentligt och se framåt nu!

    Hej! Ni verkar vara så kloka härinne!

    Finns det någon som har tips på hur jag kan sprida en insamling?
    Jag ska snart resa till Polen och besöka ett antal barnhem.
    Med mig tänkte jag försöka ta med så mycket uttjänta leksaker och kläder som möjligt.
    Men behovet är så mycket större så jag startade en insamling, för att kunna hjälpa till med sånt som jag inte kan frakta osv. (Ett av hemmen saknar ex barnvagn och måste därför hela dagarna bära ett funktionsnedsatt barn)

    Men hur når jag ut med min insamling? Hur går man tillväga??

      Facebook

    Gör det man inte ska göra. Det vill säga sakna sitt ex något infernaliskt. Det har varit slut i lika många år som vi var ihop. Och nej. Vi har periodvis inte kunnat hålla oss ifrån varandra. Och han har varit tydlig med att det inte kommer bli vi igen. Och jag köper det. Men jag vill så gärna umgås med han som vän! För det är den roligaste, klokaste (snyggaste det ör här det blir problematiskt) människan jag vet. Fyra år isär och flörtande med andra killar har inte ändrat på detta. Höra av mig ja eller nej?

      Råkade fatfingra svara-knappen så mitt svar hamnade nedanför. Tjipptjopp!

      Nej!
      Dags att klippa och gå vidare.
      Livet är kort, ta vara på det! ?

    Du gör dig själv en enorm otjänst genom att inte klippa banden till honom helt. Så länge du inte gör dig helt fri från honom kommer du aldrig kunna träffa någon heller, för varje person du börjar dejta kommer aldrig kännas lika rätt eftersom du jämför med någon du har flera års historia med.

    Du måste ge dig själv tid att distansera dig från det som varit och tid att utforska det som väntar. Nu står du någonstans mitt emellan och stampar. Det suger nu, men det kommer bli bra i framtiden. Lita på mig. Jag är en snubbe på internet!

    Classic wow server?

      Sent men bloodfang, många svenskar och trevlig

    Vilket rengöringsmedel använder ni till golven hemma?

      ICAs med doft av äpple, luktar så jävla gott.

      Allrent från Hemfrid med citrusdoft! ??

    Blir galen! Hur somnar man? Blev trött vid 23 kände att jag inte orkade hålla ögonen öppna. Gick och la mig och får direkt ångest och bilder i huvudet och kan inte somna.

    Ligger ett tag. Går upp. Äter vindruvor. Dricker vatten. Blir jättetrött. Lägger mig. Ångest. Ligger kvar. Går upp och gör armhävningar. O.s.v. O.s.v.

    Jag är så trött men det går inte. Ska upp och jobba om tre timmar.

      Vad har du ångest över? ❤️

    Jag har två år kvar att leva

      Jag känner såå med dig. Vill du berätta mer? Bara om du vill. Mina varmaste tankar till dig. <3

      Då är det dags att motbevisa läkarna, min polare fick ett halvår sa dom men han krigade på och mådde bra i 5år till. Har du cancer rök jävligt mycket cannabis snubben svär att det va därför.

    Jag undrar vad som hänt med Estonia sisTers? Dem umgås inte längre? Och har lagt ut hintar om att de bråkar. De va ju jätte tighta innan!

    Vad hände med Anithas instasitcom? Fail?

    mitt namn är nåd från Seattle WA. Jag har varit frånskild i 2 månader efter att jag var gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. Hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tänkte att min make skulle komma till sinnet … men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bodde i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade på 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrade att lämna tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. Det har gått fyra dagar nu och han vill ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. Han sa att han skulle dö och om jag inte skulle ta tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.