En sanning med modifikation av Kenza?

När Kenza kritiserades för sitt val av resmål – Dubai – så försvarade hon det med att hon inte tror att bojkott av ett land eller dess invånare kommer leda till förändring utan att det behövs tursim och interaktion för det.
Jag köpte inte detta för fem öre utan misstänkte att det helt enkelt handlade om att Kenza ville åka på en sol och bad-semester, till ett land som inte ligger allt för långt bort och att Dubai uppfyllde båda av dessa kriterier.

Jag hade fel.
Det var varken förändring genom turism eller sol och bad på nära håll som fick Kenza att välja Dubai, utan det var den där tredje parameter som influencers gärna försöker tona ner så mycket som möjligt – nämligen att resan är ett samarbete och att hon får betalt för att åka dit ( i resa och ersättning eller bara ersättning – det framkommer inte) för att locka så många som möjligt att göra samma sak.
Kenzas fina uttalanden om turism och interaktion för förändring framstår som en avledande skenmanöver med syfte att tona ner det faktum att Kenza (Och Alexandra Bring som också är med på samma resa) får betalt för att marknadsföra resor till en diktatur där män enligt Amnesty har viss rätt att slå sina fruar, där regimkritiker fängslas och torteras och där gästarbetarna från Asien – som utgör 85 procent av landets befolkning – saknar grundläggande medborgerliga rättigheter och lever som en andra klassens invånare.

Det är med andra ord relativt enkelt att klappa sig själv på axeln om man valt bort en resa till Dubai till förmån för ett annat resmål då landets missförhållanden är relativt vida kända.
Men det är ju inte bara i turistlandet Dubai som mänskliga rättigheter kränks. Detta sker även i Kina, Thailand, på Kuba, och till en viss del även i Egypten och Turkiet.
För att inte prata om Nordkorea, som spelar i en helt egen liga när det gäller totalitärt förtryck, men dit går det som tur väl är inga sponsrade resor. Än.

Jag har under de senaste 10 åren, semestrat i både i Egypten och Turkiet och jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig ens reflekterade över faktumet att resmålen jag besökte låg i länder som kränker medborgarnas rättigheter.
Nu fick jag ju visserligen inte betalt för att marknadsföra något av dessa resmål till hundratusentals följare på sociala medier, men lik förbannat så valde jag att ignorant titta åt ett annat håll – mot poolen förmodligen – istället för att reflektera över vad det egentligen är för land som jag stöttar med mina pengar. Visst, jag var bara en enda ynka turist vars spenderade pengar inte ens skulle kunna ge en föraning av ringar på vattnet, men det är på sin höjd en förklaring, men absolut ingen ursäkt.
Många bäckar små, ni vet…

Hur du någonsin valt bort ett resmål pga de här eller liknande orsaker?

 

 

257 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vår familj skulle aldrig resa till Dubai.

  Svara

   Inte min heller. Skulle aldrig falla mig in. Vi reser i Sverige. Finns inget vackrare land, bevarad kultur, gratis museum, fantastiska restauranger, fornminnen och sevärdheter, vacker natur med allemansrätt, gnistrande sjöar och höga fjäll, snöiga landskap, soliga somrar och spännande platser.

   Res runt och upptäck Sverige istället! På köpet lär sig barnen om vår historia, kultur och natur.

   Svara

    Lovisa Lo, din kommentar gör mig så lycklig! Jag håller helt med <3

    Svara

     Tror inte våra influencers har någon som helst koll på svensk kulturhistoria exempelvis..

     Svara

      Sant. Tyvärr verkar de inte intresserade av kulturen eller historian i länderna de besöker heller. Så totalt ointresserade. Har Kenza eller Blondinbella någonsin besökt ett museum, en fornlämning, en kyrka eller liknande på sina resor?

      De bara shoppar märkeskläder som ändå finns i alla länder och äter mat som finns i alla länder och typ solar under en sol som skiner i alla världens länder.

      Svara

       Eller hur!!

       Svara

       Men finns saker som man inte stöttar i alla länder inklusive saker i Sverige. Sverige kanske gör skeva politiska saker exempelvis iblane? Men tror inte att en bojkott alltid är rätta vägen. Finns ojämlikhet mellan löner också till exempel i Sverige o orättvisor men jag tror också på interaktion och att bojkott är inte alltid rätta vägen. Vissa länder har väl luckrat upp sina orättvisa restriktioner eftersom turism har medfört möten där man ser andra sätt att vara och normaliserar det? Har för mig att hört det men kanske inte är så? Kanske inte skett i alla fallen men tror på att möten från olika kulturer kan medföra förbättrade rättigheter och lagar sen är det såklart skevt om det blir att turister lever lyx i länder där många har det jobbigt men tror ändå inte på bojkott.

       Svara

       Lovisa lo Tycker du samma sak om Malmö, eller vivalla, gottsunda etc etc? Senast jag var i Rinkeby så blev jag kallad horsvenne. Själv älskar jag en liten stad i Tjeckien som heter loket.

       Svara

        Malmö har Sveriges bästa falafel och st Petrikyrkan från 1300-talet (!) är rätt häftig. Finns något i varje stad att upptäcka! Själv är jag inget fan av just Malmö, men Skåne är ju fantastiskt och Malmö är en del av Sverige som man bör ha besökt tycker jag.

        Svara

        Så bara för att vissa delar av vissa städer har problem så får man inte gilla Sverige? Vad har ens Vivalla, Gottsunda eller Malmö med att turista i Sverige? Gottsunda kan vara landets fredligaste område, jag skulle ändå inte turista där för det finns fan i mig inget att se förutom höghus och skog.

        Svara

       Kenza har skrivit flera gånger hur hon och Aleks besökt museum både i Sverige och länder de besökt.

       Svara

      Många av dom har inte ens gått ut gymnasiet.

      Svara

    Samma här! Vår son är 2 år och har fortfarande inte varit utomlands vilket han nog är ensam om i bekantskapskretsens barn i samma ålder— sjukt om du frågar mig!

    Svara

     Sjukt. Så små barn har verkligen inget nöje av att flyga utomlands. Vi tog med vår äldsta dotter till Gränna när hon var 5 år. Det var uppskattat! Fick se när de gjorde polkagrisar och lära sig om Andrées ballongfärd mot Nordpolen. Sedan dess har vi hunnit besöka många svenska landskap och städer med våra barn. Finns så mycket att se!

     Svara

     Min son på 2.5 år har varit som längst till Kolmården (vi bor i södra Stockholm). Utomlands kommer han så småningom om också få åka, men dröjer ett tag. Han älskar utflykter som ut i skogen, lekparken, hälsa på vänner med barn i liknande ålder och typ Skansen.

     Svara

     Mn son är sex, har aldrig flygit 🙂 vi kör semester i Sverige varje år. Funkar utmärkt

     Svara

      Jag är 17 snart 18 och har aldrig varit utomlands heller vår familj åker alltid runt om i Sverige eller Norge

      Svara

       Jag är 30 år och det närmaste utomlands jag har varit är att jag åkte Finlandsfärjan en gång när jag var liten. 😆

       Svara

       Norge är också utomlands

       Svara

        Haha, skulle precis skriva det

        Svara

        Å Norge är ett helt fantastiskt land att semestra i. Hav, höga fjäll, historia, kultur och trevligt folk:)

        Svara

     Jag var 18 och min bror 13 första gången vi åkte utomlands på semester. Vi hade varit i Danmark dock, men längre bort hade vi inte varit.
     Så innan vi flög utomlands hade vi bara besökt Sverige. Jag har sett nästintill alla stora sevärdheter från Skåne till Jämtland, efter Jämtland hittade vi vårt smultronställe och stannade där i några år. Och det är jag tacksam över idag. Då var det kanske inte så kul att gå på museum och slott osv, men idag uppskattar jag det! Så det går allt att semestra på hemmaplan också, Sverige är fint och om man bor här, då tycker jag nästan att man borde ha sett lite av vårt land i alla fall. Åtminstone i den mån man kan 🙂

     Svara

     Mina barn har rest som små, under 2 år är dom ju gratis!! Win Win 🙂

     Svara

      Är barnen gratis? Där ser man

      Svara

    Så är det verkligen. Jag och sambon har försökt vidga vyerna och hitta glädjen i de resor som man gjorde som barn (inom Sveriges gränser för att uppleva natur osv). Sverige är jättevackert, och stort, med olika miljöer. Det finns så mysiga ställen, caféer, bra restauranger, fantastisk skog. Och mycket kan man faktiskt ta sig till mha tåg. Eftersom man reser för att kunna umgås så gör det inget att det tar mer tid. Allt blir vad man gör det till.

    Svara

    Jag håller helt med dig om att resa i Sverige är fantastiskt, men att resa utomlands är också viktigt. Turism bidrar till arbete och pengar till lokalbefolkningen som i sin tur bidrar till att höja deras levnadsstandard. Exempelvis Thailand hade vart ett betydligt fattigare land utan all turism dit, men nu har turismen faktiskt hjälpt väldigt många fattiga thailändare att få ett drägligare liv. Jag tycker det är en viktig aspekt att tänka på när man bojkottar resande. Därmed inte sagt att tex Dubai är ett land som man bör stötta.

    Svara

     Nej i Dubai känns det inte som att det hjälper de fattiga…

     Svara

     Jo och utan all turism så hade Thailand haft en renare miljö samt mindre antal torskar och pedofiler. Thailand behöver inte vita välgörare.

     Svara

      Den frågan är väldigt komplex. Många länder har ingen direkt export utan turism som sin basnäring. Självklart är sexhandeln fruktansvärd. Men ”vanlig” turism behövs för ett land som Thailand.. ( antagligen ett behov som västvärlden skapat) Ett spännande resonemang är elefantridning. Det är helt fruktansvärt med elefantridning och borde förbjudas helt. Men vad händer med den thailändska familjen som i generationer haft elefantridning som sin familje försörjning i generationer? Hur ska de leva när vi slutar rida på elefanter. Osv.

      Svara

       De får hitta andra sätt. Som de flesta andra. Har så svårt att förstå folk som ”men förr i tiden var det så och den familjen gjorde si i generationer” osv osv. Sämsta argumenten (när de tas till sin spets i alla fall). U. T. V. E. C. K. L. I. N. G.

       Svara

        Jag håller med, säger bara att det är en bojkott som kräver en plan. Eller en bojkott som kommer att skapa en vilja/krav på förändring. Men frågeställningen vem som ska äga förmågan att skapa förändringen? Är det individen eller är det västvärlden.

        Svara

       Elefanten går före familjens försörjning. Går inte att rättfärdiga att ens familj pengar försvinner. Elefantens liv i FÖRSTA HAND.

       Svara

     Det handlar inte om ATT man reser dit utan HUR man reser dit. Som någon kommenterade på instagram ” om Kenza reser dit i syfte att interagera med lokalbefolkningen och bidra till bättre levandsmiljö med en sponsor som kränker deras mänskliga rättigheter får hon gärna förklara hur det ska gå till”.

     Svara

    Vi semestrade en vecka i Sverige i somras och det är den dyraste semester jag gjort någonsin tyvärr. Boende, mat och drivmedel drog iväg rejält.

    Svara

     Ja en semestervecka i Sverige kostar ju som att åka utomlands, vissa resor utomlands kan ju t.o.m vara billigare.

     Svara

     Precis…. sjuka bensinskatten gör att ”bara” ta en tur till Gränna (som någon ovan) går på 800 i bensin från sthlm t och r. För samma pris som en weekend på Kolmården med hotell och inträde 2 dagar kostar så kan jag ta en resa till Grekland med barnen på ett ”sämre datum”. Vet ni vad EN dags inträde till exempelvis Kolmården kostar för vår familj? 2000 kronor!!!!

     Svara

      Du kan inte sätta det i relation till vettiga löner för personal etc?

      Svara

       Men det är ju fortfarande mycket pengar för inträde.

       Svara

    Jag vill gärna se mer av världen än bara Sverige…

    Svara

     Varför?

     Svara

     För att världen är stor, och det finns mycket att lära sig och upptäcka. Möten med andra kulturer ger perspektiv och man förstår att det som är ”normalt” i t.ex Sverige är bara ett sätt att leva, andra länder har annat ”normalt”.
     Att möta andra kulturer gör att perspektiven växer, förståelsen ökar.
     Kanske inte för alla, men de flesta.
     Hur kan man ens skriva ”varför?”.
     Alla har inte råd, lust eller prioriterar inte resandet.
     Så är det såklart.
     Men resande gör gott för mänskligheten i stort.

     Svara

      Word! Skulle inte alls vara samma människa idag om jag inte rest runt så mycket i världen.

      Svara

      Men hur ofta möter svenskar som reser ens andra kulturer då? Det är mest stranden, billig alkohol och kanske en titt på en sevärdhet på sin höjd. Otroligt få har ju faktiskt någon kontakt med lokalbefolkningen när de är utomlands. Att man ”får nya perspektiv och lär sig om andra kulturer” är bara något man drar till med för att verka mer världsvan och kultiverade. Men det är BS.

      Svara

       Jag har pluggat utomlands och även backpackat, då träffar man definitivt lokalbefolkningen, men det blir ju vad man gör det till också. Förstår att man kanske inte gör det på en charterresa till Grekland en vecka.

       Svara

        Fast även charter till Grekland en vecka blir det man gör det till… Alla super inte på stranden eller hänger på plastsolstolar nedanför hotellet med tusen andra svenskar. Finns alternativ även där… Jag gillar charter eller liknande då jag inte är den äventyrliga typen. Betyder ju inte att jag saknar fantasi eller är tråkig heller….🙂

        Min no1 grej jag tar med mig är dock inte möten med kulturen osv däremot. Utan insikten om hur bra vi har det i vårt eget land! VARJE gång jag varit utomlands känner jag så när jag är tillbaka. Oavsett om jag varit till England eller Italien.

        Svara

    Vi reser dock utomlands men vissa länder går bara bort.

    Svara

   Kommer aldrig åka till Turkiet. Inte Dubai eller Abu Dabi. Hur kunde ens sex and the city spelas in där?

   Svara

    SATC filmades dock till större del in i Marocko.

    Svara

  Kenza påstod inte att anledningen hon åker dit är för att hjälpa landet med dess turism. Hon skrev bara att hon inte tror på bojkottning.

  Svara

   I slutändan handlar verkligen allt om pengar. Och konsumtion. Och content.

   Tänka sig en vinter utan färska hallon och blåbär till avokadomackan i vinter? 😉

   Man bryr sig om miljön när det passar in helt enkelt… Suck. När ska influencers förtroende försvinna? Hur många reser till Dubai för att Kenza gör ett reklamsamarbete som alla andra? Absolut inget genuint med det.

   Svara

    Eller ett liv utan animaliska produkter. Men som sagt.. Man bryr sig bara när det passar en själv.

    Svara

   Men vad innebär ”Visit Dubai” för dig då??

   Svara

    Tror Anonym 12:11 menar att Kenza inte har påstått att syftet med resan är att hjälpa/förändra via turism. Kenza har bara resonerat, som svar på en fråga, att hon anser att turism skulle ha mer effekt än att bojkotta men det innebär inte att Kenza tänker ”jag hjälper förändra Dubai genom att åka dit”.

    Svara

  Tycker det blir än värre att att åka på en sponsrad resa till ett sådant land och göra reklam för det.
  Sedan kan jag tycka att det är skillnad på olika länder hur det ser ut där. Om man ska vara extremt fyrkantig kan man ju knappt åka någonstans. Sverige har ju även sålt vapen till länder i krig.

  Svara

   Varför är det dåligt att sälja vapen till länder i krig? Sverige är ett fantastiskt land.

   Svara

    För att vi inte vill stötta krig.

    Svara

    Varför är det dåligt att sälja vapen till länder som begår folkmord, tex Yemen?

    Svara

    Det är framförallt förbjudet i svensk lag.

    Svara

    Du ser inte varför det kan vara moralisk/etiskt problematiskt för Sverige att sälja vapen till vissa länder?

    Svara

  Kräks lite över svar i stil med ”man åka dit och förändra”. Jamen tjena, säkert. Gratis semester kallas det.
  Mitt sk förtroende för bägge försvann direkt iaf.
  De har börjat prata mer om världsfrågor/miljö på sina bloggar, men i nästa andetag tycker de alltså att det är en god idé att vi alla åker dit med våra pengar så detta kan fortgå.
  Tycker det är rejält sinnessjukt faktiskt.

  Svara

   eller hur, haha, vem tror hon att hon är? nelson mandela eller…

   Svara

   Lika stor hycklare som Paula. Köper nya kläder till tjejerna konstant, och gör samarbeten för klädföretag väldigt ofta. Men det är ju helt okej eftersom hon skänker alla kläder sen. Att låta bli att handla så mycket kläder verkar inte vara ett alternativ.

   Svara

  Skulle aldrig åka till varken Dubai eller något arabland i överlag eller Turkiet.. Skulle inte heller sätta min fot i Kina..

  Undviker även varor därifrån…

  Svara

   Samma här. Vänstern är snabba på att förkasta städerskor och hemmafruar och kapitalism. Men lika snabbt sitter de på playan i Turkiet eller flyger till Dubai. Hycklare.

   Och ja, Kenza är uttalat vänster.

   Svara

    Hahaha oj jag känner *ingen* som röstar vänster som beter sig sådär. Skev bild du har.

    Svara

    Kan du ge exempel på hur vänstern förkastar städerskor och hemmafruar?

    Svara

     Vänster förkastar kapitalism. Det är de rika som har råd med hemhjälp =utnyttjar fattiga kvinnors livssituation. Det är inte kvinnor som har det bra ställt som väljer att jobba som städare.

     Svara

    Men snälla nån, allt bottnar inte i om man är höger eller vänster. Alla vet att du är mörkblå höger vid det här laget och vad du tycker om vänstern, budskapet har nått fram.

    Svara

    Nu tog du i för mycket. Det hade ju kunnat gå vägen men så kom vänsterhatet.

    Svara

    Jisses – tokLovisa i farten igen. 🙈

    Svara

    Så var Lovisa Lo i farten igen.. Lyssna och lär gott folk!

    Svara

   Ok, så nu är det ok att säga att man inte skulle åka ”till något arabland övh”? Vad är det för inskränkt åsikt? Det visar ju snarare bara att du är inskränkt. Finns många jätteintressanta, vackra arabländer med underbara människor.

   Svara

    Handlar knappast om att länderna är ointressanta eller vackra, snarare om deras politiska hållning och mänskliga rättigheter 🙄

    Svara

     Ja, men det tar ju inte bort det faktum att människor som lever där inte kan hållas ansvariga för det regimen gör.

     Svara

    Vem har behållning av att Lombax semestrar på platser hen inte vill åka till?

    Svara

  Japp, väljer bort resmål som torterar medborgare, nekar kvinnor frihet, förföljer oliktänkande, gör barn föräldralösa. Tror inte ett ögonblick att tiden du ligger på stranden eller går och turistshoppar hjälper någon i kampen för rättigheter. Du ger dina pengar till de som förföljer och dödar. Finns andra länder att välja, demokratier finns i alla världsdelar.

  Svara

   Då åker inte till USA då?

   Svara

    Ja, för vi vet ju alla att USA lagligt torterar medborgare, begränsar kvinnors frihet och förföljer oliktänkande…

    Svara

     Skiljer mexikanska barn från sina flräldrar och har dödsstraff.

     Svara

      Tycker det är skitbra att landet har dödsstraff!

      Svara

      Du vet om att alla länder skiljer barn från sina föräldrar som begår brott. Även vi i Sverige. Dem mexikaner detta skett för har begått brott genom att olagligt ta sig in i USA.

      Svara

       det är INTE olagligt att söka asyl – inte ens i USA. där är det stora problemet – de har inte begått ett brott men skiljs ändå från sina barn

       Svara

      Det gör de iaf inte i Gränna! Gränna är safe

      Svara

    Många länder har ju fortfarande någon slags aga tillåten. Och kasst djurskydd. Hur många har kollat upp Italien och Storbritannien? Och hur många avstår inte Sverige pga hur judar behandlas?

    Svara

  Men om man vill/måste åka till dessa länder på grund av t.ex att jobbet kräver det? Vad ska man göra då? Sitta med armarna i kors och vänta på att länderna blir demokratier så det passar våra västerländska idéer bättre?

  Svara

   Ja?

   Svara

    Okej?
    För det lär ju hända inom de närmsta seklerna liksom…

    Svara

   Snygg whataboutism där!
   Om man har en sådan livsåskådning så att man inte vill åka till dessa länder så känns det högst osannolikt att man väljer ett jobb där man måste ha kontakt med länderna. Så det hela är en ickefråga

   Svara

    Tänk att man kan tycka att länderna har tveksamma styren, men man kan också hålla isär det från yrket man utför där. Allt är inte svart eller vitt vettu.
    Men det är bra, vi stänger in oss i vårt eget lilla inskränkta hörn här i norr istället, no harm done!

    Svara

     Tycker man så starkt att man aktivt väljer bort att åka till något ställe så har man tagit en ganska tydlig ställning. Ett sådant moraliskt belut brukar inte försvinna bara för att man tar på sig jobbkostymen.
     Hur många veganer vet du om som skulle kunna tänka sig att jobba med pälstillverkning tex?

     Svara

      Men nu var ju poängen att man inte MÅSTE göra ett sådant ställningstagande alls. Om ens arbete är så pass krävande/roligt/whatever så är väl det en tillräcklig anledning till att inte sitta och oja sig över andra länders regimer.

      Svara

       Jag tror att du missförstår mig nu. Jag har inte sagt att man måste göra ett ställningstagande. Bara att det är högst otroligt att någon som faktiskt gått så långt att denne tagit ett ställningstagande tar och bortser från sitt moraliska kompass så fort man klockar in på jobbet.

       Svara

       Jag tror det beror på vad ens arbete har för effekt i landet, t.ex. om det hjälper folket eller regimen eller om det blir +/- 0. Jag tror att någon som väljer att inte besöka ett land på fritiden kan ändå känna sig tvungen att åka någonstans för att arbetet kräver det. Tycker däremot det blir konstigt om någon har gjort ett ställningstagande men ändå åker för att ”arbetet är så pass roligt.”

       Svara

    Jag arbetar med textil och keramik och har varit i Kina många gånger, och samarbetar med underbara småföretagare i Kina, inom textil och konsthantverk.
    Styret kan vara dålig men landets människor och kultur kan vara fantastiskt. Nyansera tack.

    Svara

     Exakt.

     Svara

   Menar du att kenzas jobb kräver att hon åker till Dubai?

   Svara

    Nej. Men mitt eget jobb kräver att jag åker till länder som Egypten och Sudan då och då.

    Svara

     Jo men nu pratar vi om influencers, vars jobb är att marknadsföra resmål de fått sponsrad semester i…

     Svara

      Fast hon ställde ju frågan om man valt bort länder som dessa!

      Svara

     Vilken tur att alla är olika då. Jag skulle aldrig i livet tänka mig att ha din position

     Svara

      Eller hur? Älskar mitt jobb.

      Svara

      Självklart kan man åka vart som helst för jobb och även för sina pengar. Men att göra reklam för ett sånt land är en annan grej.

      Svara

   Om man behöver åka i jobbet ska man såklart göra det.
   Och också om man är nyfiken på ett land. Men man har ett ansvar.
   Åk till de länder du vill och PRATA med folk. Möt människor. För att ett lands styre är skit betyder det ju inte att människorna är det, tvärtom. Ta reda på så mycket du kan, informera dig.
   Berätta när du kommer hem.
   Det är väl ett jättebra sätt att skapa förståelse för ett lands situation.
   Även i det lilla.

   Svara

  Japp, väljer bort att åka till Dubai/liknande länder och Thailand av dessa anledningar.

  Svara

  Jag ser det inte som något som man ”väljer bort”, för mig är det allt annat än en uppoffring. Jag skulle inte kunna tänka mig att åka till ställen som Kolmården och Sea World på grund av att man inte tycker att djur har några rättigheter överhuvudtaget där. Jag skulle inte kunna tänka mig att handla i del butiks -och restaurantkedjor på grund av hur de behandlar sina anställda och jag skulle inte kunna tänka mig att resa till de ovan nämnda ställena.
  Men jag väljer inte bort dem egentligen, det finns så mycket annat som är såååå mycket bättre. I min mening då.

  Mjölkprodukter och speciellt ost däremot, det har jag aktivt valt bort, och det kan jag berätta är en riktig uppoffring av mig. Tack och lov börjar det komma yoghurt som smakar gott nu, men en riktigt god ost som inte är gjord på mjölk är omöjligt att hitta.

  Svara

   Rättigheter ges till människor, inte djur. Det är därför vi kallar det mänskliga rättigheter. Men det är genast ett problematiskt resonemang att säga att man *ger* människor rättigheter, för varifrån kommer dessa rättigheter? Gud? Staten? Demokratin?

   En rättighet är något som i praktiken innebär att vissa tvingas bidra till när andras påstådda rättighet till något ska tillgodoses. ”Rätten” till bidrag innebär beskattning vilket är att ta från vissa (”de rika”) och ge till andra (mindre bemedlade) – en positiv rättighet, som det heter i lite mer tydligt språk. En negativ rättighet, eller en frihet, innebär å andra sidan att man har rätt att slippa något; t ex religionsfriheten som gör att vi inte längre tvingas vara religiösa (tack och lov).

   Det djur som undkommer jägare utnyttjar sin list och slughet som resulterar i djurets överlevnad. Men det är ingen rättighet som gäller i det fallet, det är en frihet. Men jagar vi djuren till utrotning så kommer inte inkomsten som de som vi jagat ger inte att aktualiseras. Men är man inte positivt inställd till marknadsekonomi kanske man gillar idéer om jakt- och köttätningsförbud snarare än frihet att jaga under ansvar.

   Svara

    Det finns väldigt många andra former av rättigheter, de behöver inte vara specifikt mänskliga rättigheter. Rättigheter behöver inte bara ges till människor.
    Jag har dessutom inte någonstans sagt att jag tycker att djur ska ha mänskliga rättigheter.

    Jag kan notera att vi har dessutom en helt andra sätt att se på saker och ting. Så du behöver inte känna att du behöver mansplaina ytterligare.

    Svara

     Jag väljer själv vad jag känner eller inte känner.

     I det här fallet känner jag att du inte längre kan försvara dig. Det måste bero på din väldigt klent underbyggda och vänstervridna argumentationsgrund. Mönstret går igen: när argumenten tryter så ger man sig på personen istället (”mansplaining”) och för säkerhets skull så drämmer man till med att man inte längre har för avsikt att diskutera (”Håll käft!”, som det heter på klarspråk).

     För inte kan det väl vara för att du är kvinna som du inte vågar diskutera på saklig grund?

     Svara

      Haha va? Snacka om att sitta på en hög häst.
      Ingen påstår att djur ska ha SAMMA rättigheter som människor. Då är man ju korkad eftersom det skulle innebära att djur också skulle leva på samma sätt.
      Däremot har de rätt till sina egna liv. Nu lever vi inte i ett samhälle där människor äter kött för att vi är jägare, vi går till affären och köper en biff. Djuren har blivit uppfödda i fångenskap.
      Men skulle gärna se människor leva som jägare utan sina vapen. Använd tänder och klor eftersom vi är sånna omnivorer.
      Fast ja, du argumenterar ju efter hur du ”känner”.

      Svara

       Under hela min uppväxt har min pappa varit älgjägare. Han har skjutit många älgar och kommit hem med kött från dessa. Såvitt jag vet har jag aldrig ätit älgkött som köpts i en butik. Älgar hålls inte i fångenskap för köttproduktion i Sverige, så i stort sett allt älgkött kommer från frigående älgar i naturlig miljö.

       Vapnen vi människor har uppfunnit för jakt är för att vi är begränsade utan dessa. Vi är smartast i naturen, men på bekostnad av andra förmågor. Ett skjutvapen är emellertid bara en sofistikerad stenslunga. Vi må vara smartast, men vi är inte starkast – enskilda individer kan dödas av rovdjur och stora mängder människor kan dödas av farsoter som kommer från insekter och virus. Är dessa insekter omoraliska för att de inte respekterar mänskliga rättigheter? Eller kanske dessa frågor inte handlar om moral alls.

       Svara

        Klyban? Är et du? Har du blivit bannat och hittat hit?

        Svara

        Spelar du dum med flit? För visst förstår väl egentligen att merparten av gemene mans köttkonsumtion INTE är vilda djur som jagats och att det var det som var anonyms poäng?

        Svara

      Vad exakt tycker du hen ska ”försvara”? Hen tycker inget provocerande och är inte skyldig dig något.
      I ditt svar tog du på dig att förklara vad rättigheter innebär, som om hen inte förstår vad hen pratar om. Du antog också att hen inte är positivt inställd till marknadsekonomi, helt taget ut luften. I ditt andra svar kör du med härskartekniker och oerhört provokativa ordval för att hetsa fram en reaktion. Varför?

      Svara

      Jag har många, många argument så det är ingenting där som tryter kan jag lova. Jag diskuterar dessutom mer än gärna detta ämne, med någon som är villig att diskutera själv och du min vän är det inte. Det märks lång väg att du bara läser för att kunna svara, du läser inte för att förstå. Jag har sett den såååå många gånger förut att jag helt enkelt tappat tålamoden och insett att det är lönlöst att diskutera med någon som bara är ute efter att debattera. Och jag är inte intresserad att ha en debatt med någon.

      För övrigt så bestod 4/5 av ditt svar enbart en lång förklaring på vad rättigheter var. Som om jag inte visste det från början. Om det inte är mansplaining så vet jag inte vad som skulle vara det.

      Svara

    Och så kommer nästa höger-besatta

    Svara

  Eftersom Kenza jobbar som influencer tycker jag att hon rimligtvis skulle vilja vårda sitt varumärke och inte medvetet missvårda det genom ogenomtänkta samarbeten. Det skulle till och med tillföra något positivt till hennes varumärke (good will) om hon tackade nej till samarbeten så som denna pr-resa till Dubai.

  Svara

   Jag misstänker starkt att hon har noll koll på eller intresse av hur folk behandlas i dessa länder. Tråkigt nog. Hon verkar umgås med och omge sig med enbart likasinnade, verksamma inom samma bransch som hon, och då uppstår sannolikt inte diskussioner om mänskliga rättigheter eller tillståndet i olika länder.
   Det är väldigt berikande att umgås med människor i olika åldrar, med olika intressen och olika värderingar 🙂

   Svara

    Håller med dig F. Jag tycker det visar hur ointelligent man är när man åker till ett sånt land.
    Man har ingen koll, ingen aning om vad som pågår i dessa länder.
    Kanske kan vi sluta läsa deras bloggar medans dom är i dessa länder?

    Svara

     Jag läser bara Bloggbevakning så jag drar redan mitt strå till stacken 😅

     Nej men seriöst, sluta följa dem. Ifrågasätt dem i deras kommentarsfält. Ge dem fakta med trovärdiga källor.
     Det är så oerhört provocerande att det enda dessa människor gör är influerar till konsumtion och resande. Att de inte då ens kan välja sina samarbeten med omsorg är nästan tragiskt. Det är verkligen ”JAG vill, JAG behöver, JAG tycker”. Hur kan man vara så okunnig och obrydd?

     Svara

      +1

      Svara

  Dessutom gör Kenza massa reklam för NAKD i Dubai och uppmanar till konsumtionshets, hon är lika vidrig som alla andra influensers. Må dom slukas ned i ett svart hål så vi kan skydda denna generationen från allt ont och ytlighet.

  Svara

   Då får du sopa med alla kriminella också, så vi blir av med lite mer ont.

   Svara

  Influencers som åker till Dubai under vinterhalvåret är i de flesta fall sponsrade av Visit Dubai alltså den statliga turistorganisationen i Emiratet. En influencer som inte vill bli misstänkt för att vara sponsrad av Dubai gör klokt i att åka någon annanstans.
  När det gäller Kenza blev jag lite förvånad över att hon faktiskt märkt upp inläggen på Instastories som samarbete.
  Jag trodde hon skulle hänvisa till sin vän emiren som bett henne komma och bada i poolen.

  Svara

  Har varit i Dubai (ca 6år sedan) och där syntes den orättvisa som fanns, även när vi prata med taxichaufförer och liknande. Skulle inte besöka igen.
  Har även varit på rundresa (va 4år sedan) i Kuba där jag ändå till vis del kan tro att det gynnar en del av befolkningen. Även välbetalda yrken har svårt att få de gå runt, men med turister och dricks får många de bättre. Vi blev även uppmuntrade att ta med pennor, papper och tvålar vilket vi sen dela ut. Kan även uppleva att det gjort en ödmjukare som person att ta del av andra människors liv.

  Svara

  Jag vet inte varför men jag har verkligen börjat ogilla Kenza senaste typ två åren. Det känns på riktigt som att hon tror att hon är den enda som varit gravid, fått barn och varit mamma. Hennes berättelser och tankar kring föräldraskapet har man hört 73829273 ggr förut men hon får det att låta som att hon är unik och jag vet inte, någonting skaver. Hennes blogg är så satans tråkig och jag kan på riktigt inte förstå vilka ”alla” dessa människor är som fortfarande vill ha outfitbilder från henne? Näe, tycker typ hennes tid som influencer är förbi.. Hon verkade ha så satans oskön personlighet i podden också, självgod och ego.

  Svara

   Äh tycker hon dämpat ner mammasnacket väldigt faktiskt och kört på med mer mode som förr.
   Sen är det en väldigt stor sak att bli förälder, det tar upp hela livet… och med tanke på att hon var i förklimakteriet och fick barn, måste kännas otroligt för henne fortfarande..

   För mig skaver snarare detta med Dubai! Det är fejk och fegt.

   Svara

   Samma här. Hon ger sån avsmak, vet inte ens varför då jag gillade henne förr. Men det är började i podden i alla fall. Så självgod och missunnsam och framförallt avundsjuk människa. Är hundra på att hon la ner podden pga all dålig feedback de fick.

   Svara

   Jag håller med! Jag har alltid gillat Kenza och har läst hennes blogg sedan hon startade den i princip. Sedan lyssnade jag på podden och började irritera mig mer och mer ju fler avsnitt jag lyssnade på. Vi fick barn ungefär samtidigt och under graviditeten insåg jag verkligen att allt onödigt skit vi köper idag kommer ju att förstöra planeten min son ska leva på. Jag började köpa mycket mer på second hand och verkligen fundera igenom nyköp. Jag tänkte att det kanske är ganska vanligt idag hos nyblivna föräldrar. Jag hade hoppats att det skulle bli en liten förändring till det bättre hos henne men det verkar snarare bli värre? Jag är så ofantligt trött på alla ”swipe up to shop”, köp det här och köp det här och flyg hit och kolla vad fantastiskt vi har det i Dubai. Jag vet ärligt talat inte varför jag följer henne längre när jag bara blir så uppgiven och irriterad.

   Svara

    samma
    här 🙁

    Tycker hon har varit cool som tagit politiska ställningstaganden innan. Men gränsen går faktiskt med att samarbeta med Visit Dubai. Det är osmakligt.

    Svara

   Instämmer i allt du säger! Skönt att fler och fler börjar inse hurdan hon är.

   Svara

  Fast det hon skriver blir ju inte fel bara för att det är ett samarbete.
  Utan snarare tvärtom så kan detta bidra till ökad turism som på sikt skapar förändring.

  Själv skulle jag inte åka till Dubai pga utsläppen.

  Svara

   Hur menar du att turism skulle förändra Dubai?
   Egypten hade turism under en väldigt lång tid och inte ett skit hände där pga det (utan pga annat).
   Kina har en gigantisk turism. Inget händer där.
   Thailand har gigantisk turism. Inget händer där.

   Svara

    Var nog otydlig, jag menade utifrån Kenzaz perspektiv. Att om hon nu tycker så blir det inte mindre sant för att det är ett samarbete.

    Jag har bara åkt utomlands med flyg 1 gång sedan jag blev myndig för snart 20 år sedan.

    Skulle aldrig åka till Dubai eller någonstans med flyg om jag inte var tvungen. Trivs bäst att semestra och resa i Sverige.

    Svara

     Aha, då förstår jag.

     Det är ju värre att hon åker dit sponsrad av skitlandet i fråga, än om hon betalade själv. Men det förstår hon nog inte.

     Svara

      Ja du har faktiskt rätt i det!

      Efter allt vad jag läst här i kommentarerna om detta land så är det obegripligt att influencers inte läser på mer, särskilt om de blir sponsrade.
      De borde aktivt ta avstånd och säga att jag hade kunnat få denna resa gratis men vill inte åka till detta land pga de mänskliga förhållandena.

      Det om något skulle kunna leda till förändring.

      Svara

   Håller med F om att turism inte skapar någon förändring. Tvärtom så ger det auktoritära regeringar bara orsak att fortsätta som de gör för att det ju går bra för landet ekonomiskt genom turismen.

   Svara

    Nä. Förändring skapas politiskt. Men våra makthavare är lika giriga som influencers 🙄

    Svara

  Det finns naturligtvis olika grader av problem i olika länder. MEN, Dubai är ett av absolut värsta länder som finns ur aspekten mänskliga rättigheter!!!!!! De som kommer från andra länder för att jobba är i praktiken behandlade som slavar! Precis i den bemärkelsen som vi tänker på slavar. Det är totalt vidrigt. Och att sen sitta på ett hotell som byggts av dessa människor och njuta är för mig totalt främmande. Att säga att det på något sätt främjar att resa dit är totalt skitsnack! Dubai är ett av de länder jag aldrig någonsin skulle sätta min fot och jag tror inte på något sätt att någon som vet hur människor behandlas där skulle resa dit. Detta förutsett såklart att man bryr sig om andra människors liv. Man måste välja i detta fall! Mvh en som jobbar med just dessa frågor dagligen

  Svara

   Dubai är inget laaaaand

   Svara

  Resumés helgintervju berättar Margaux Dietz om sin splittrade inställning till influencernätverken, varför en fällning av RO inte räcker och varför hon inte vill stänga dörren till flygindustrin.
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/10/26/margaux-dietz-bok-var-mest-poppis-pa-bokmassan–snart-lanserar-hon-egna-varumarket/
  Ur intervjun:
  ”Nätverket berättade aldrig hur mycket de tog. Men vid ett tillfälle cc:ade en kund in mig i ett mejlsvar. Då såg jag att nätverkets arvode låg på 100 000 kronor, men jag fick bara 20 000 kronor av dem. Jag tänkte först att det måste vara en missuppfattning. Men sedan pratade jag med en kollega på ett annat nätverk som varit med om precis samma sak med siffror i en liknande storleksordning, berättade en källa som uppmanade sina kollegor att unisont lämna nätverken.”
  ”Margaux Dietz kommer in på det självreglerande systemet med Reklamombudsmannen, RO. Hon upplever att få aktörer i branschen ens bryr sig om en fällning.
  – Kom igen, det är inte så att någon bryr sig om att hamna på deras hemsida. Vill man få rätsida på den här branschen krävs mer än så.
  Hon vill inte peka på några konkreta exempel men menar att det fortfarande finns annonsörer som inte vill att profilerna ska reklammärka sina samarbete, något som varit en diskussionspunkt i flera år. De problemen upplever hon dock har minskat på senaste tid.”

  Svara

  Jag skulle aldrig åka till nåt av arabländerna så länge kvinnorna ses som en lägre stående varelse och inte har några rättigheter. Jag bojkottar Turkiet så länge de är id*ter o tror sig stå över alla.
  Bojkottar även USA nu när Trump är president, förstår inte att folk åker dit just nu när han kränker kvinnor, burar in små barn och tror sig stå över alla. Skulle heller inte åka till Ryssland när de kränker de mänskliga rättigheterna.

  Svara

   Vilka barn burar han in och vilka kvinnor kränker han?

   Svara

   Det känns som att folk helt glömt bort Europa, en världsdel fullt av vackra stränder, kultur, stadsliv, shopping och matkultur.

   Svara

    Hur många väljer ens att turista i vackra Sverige?

    Svara

     Jag är emot att göra reklam för Dubai men snälla ni! Det är väl inte konstigt att folk inte vill semestra i ett land som har över 25 grader typ 10 dagar om året. Nej tack!!!!

     Svara

      Det stämmer ju inte!

      De svenska somrarna är underbara!!
      Men för varma och torra tyvärr på senare år.

      Svara

       Ja fast det där är väl en fråga om smak. Du tycker de är underbara men på senaste tiden för varma och torra. Alla håller nog inte med.

       Svara

       Ja men exakt. Du tycker 25-26 grader är för varmt, jag fryser och vill ha 30 grader i två veckor i streck utan 7 dagar regn emellan. Och jag tror faktiskt de flesta människor mellan 20-60 älskar solen, vilket är varför svenskar reser så himla mycket. Svensk sommar är helt enkelt ingen äkta sommar, om man bortser från enstaka år.

       Svara

        Men varför bor man ens kvar i Sverige då? Bättre att flytta till ett land med klimat som passar en bättre, vi kan inte hålla på och resa kors och tvärs över jorden flera gånger per år.

        Svara

   Hur bojkottar man USA? Går det ens i dag?

   Svara

    På riktigt? Vill någon förklara hur jag kan lyckas med det?
    Precis allt är ju från USA!

    Svara

  Oavsett om jag fått min resa betald till Dubai hade jag aldrig åkt till ett sådant land.

  Svara

  Alltså fine om hon nu åkte dit för egna pengar, men att marknadsföra ett sånt ställe, nä. Kan hon inte åka dit med egna pengar? Inte som att hon har brist på dem… Hon är lika falsk som blondinbella.

  Svara

   Precis så!

   Svara

  Märkligt att kvinnor som just fått barn verkar ha en enorm arbetslust.
  Både Pingis och Kenza gör mer reklam per dag nu än någonsin tidigare.
  Och då talar jag inte (enbart) om välling, barnvagnar och blöjor.
  Kanske har man redan nu startat ett bosparande för barnet och därför känner att det gäller att tjäna pengar.
  Beror det på att papporna också fortfarande är lediga och att föräldrarna kan dela upp arbetet?
  Jag trodde den som just fått barn varken skulle ha ork eller tid att jobba utan bara ägna sig åt barnet och att försöka hjälpligt sköta den egna sömnen och hygienen.

  Svara

   Gäller att smida medan järnet (intresset för dem och deras nya liv) är varmt! Dryga ut föräldrapenningen 🙂

   Svara

  Konstigt resonemang av Kenza.

  Svara

   Verkar som dåliga rådgivare… och inte hennes egna slutsatser.

   Svara

  Det är väl med Dubairesor som med spelreklam, en del har det trotts att de vet att det går åt fanken för andra tack vare detta. Men de skiter i det för de tjänar pengar på det!

  Sedan kan väl alla försöka linda in det i olika grader av svepskäl, inget annat!

  Låt oss ignorera de som förlorar på våra val och attackera alla som bara säger sanningen och sedan skylla ifrån oss för allt vi är värda (trotts att det decimerar vårt värde)
  -Va?

  Svara

  Tycker det är tråkigt att de gör detta samarbete pga att Dem gör reklam för staden, i sin tur landet, trots vad som pågår där för miljontals människor världen över och blir Rikare på det…
  Priviligerade på så många sätt, rika och kända, de har en möjlighet att använda sin plattform på ett bättre sätt. Framförallt har dem nog råd att åka någon annanstans.
  Tycker också att influencers, som ofta bedriver Aktiebolag bör kunna ifrågasättas på samma sätt som företag utan att det direkt ska mottas som ”hat” eller ”hatkommentarer” eller ”avundsjuka”.

  Svara

  Har inte bara bojkottat resor till dessa länder, försöker inte heller att köpa mat som kommer därifrån. Såhär års kommer en del frukt i butikerna från Turkiet.

  Svara

   Och bojkotta produkter från Brasilien!! 💪

   Svara

  Tack, CamCam! Det här tycker jag var ett av de viktigaste inläggen du har skrivit! Lägg gärna till Ryssland som ett land man inte bör besöka.

  Svara

   Varför inte?
   Ryssland är ett land som är väl värt att besöka inte minst för kulturen.

   Svara

  Jag skulle aldrig någonsin åka till ett sånt land. Jag har dock väldigt många vänner som åker till Dubai, Thailand, Turkiet, Egypten och Kuba. Känns blåögt om man säger att man inte kände till vidrigheterna. Sen lever vi ju i en tid när det är väldigt lätt att ta reda på info om man nu typ levt under en sten.

  Svara

  Jag har trots läsande av denna bloggen inte superkoll på influencers, men kan någon komma på någon av de stora svenska som gjort en resa de senaste åren de betalat själva?

  Undrar om det är så att när man vet att ens tid/Instagraminlägg är värda så mycket pengar så har man svårt att förlika sig med tanken på att resa/köpa nåt man inte tjänar pengar på?

  Som att jag skulle jobba gratis övertid åt min arbetsgivare typ. Att man skulle gå och gräma sig.

  Svara

  Jag tycker självklart att det är vidrigt med de lagar som finns i vissa arabländer som beskär kvinnors rättigheter. Men det gäller ju också rätt många katolska länder också. Har inte hört någon som bojkottade Irland när de hade en vidrig abortpolitik osv. Stora delar av Sydamerika går bort också med ett sådant resonemang och väldigt många länder i världen har lagar som kriminaliserar homosexualitet t.ex. Ska man bojkotta alla länder som inte har lagar som man håller med om? Var drar man gränsen? Inte helt lätt skulle jag säga.

  Svara

  Dubai står för mig för prostitution.
  Så många tjejer som flyttar dit och..

  Svara

   För mig med. Slaveri och prostitution.

   Svara

   Ja, vad vad det killen sa?
   Min tjej lever på studiemedel och så åkte hon några veckor till Dubai och kom hem med två Chanelväskor 🙂

   Svara

    Fake?

    Svara

  Tidligere i år, reiste en del norske influensere til Dubai i samarbeid med Norwegian. Det ble et stort rabalder i media og det ble til og med en debatt om det på TV. Sverige har hele tiden ligget foran Norge når det gjelder bloggere/infulensere, men akkurat her var Norge tidlig ute. Les mer om saken her (eller bare google):
  https://www.vg.no/rampelys/i/oRo9mm/norske-influensere-kritiseres-for-sponset-dubai-tur

  Svara

   Tack, Ellen. Intressant!

   Svara

  Är runt 30 och säkert varit i 60 länder varav flera länder med mycket kvinnoförtryck, religionsförföljelse, extrema klasskillnader m.m och tyvärr så är det så här i de flesta länder i världen utanför Europa/USA och Australien ser ut men många länder behöver turismen.
  På norra Sumatra i Indonesien (sharialagar) blev en tjej dömd till döden för att hon hade gjort abort när hon blev gravid efter våldtäkt. Inte är det något som folk tänker på när de åker till Bali?
  Så helt ärligt så är det inte så att jag undviker dessa platser men försöker lära mig så mycket som möjligt om landet och kulturen.
  Men Dubai har noll kultur och är en fejkstad så vet inte vad man skulle lära sig om kulturen där..

  Tycker ni som semestrar i Sverige är bra förebilder, kanske blir mest av den varan när jag får barn 😉

  Svara

  Nordkorea har ändå enligt egn utsago väldigt högt valdeltagande 99,9%. Detta trots att det bara finns en att rösta på 🙂

  Svara

  Inget land i världen har en fläckfri historia.

  ”Those who are ignorant of history are doomed to repeat it.” –George Santayana

  Svara

   Men det här är inte historia, det händer nu!

   Svara

    Just precis. Historien upprepar sig i Dubai.

    Hur står det till med historieundervisningen i Dubai skolor? Får barnen lära sig om att världen utanför arabvärlden hade slaveri som sedan avskaffades? Jag vet inte. Men USA – som var instrumentellt i avskaffandet – brukar väl inte ha så gott rykte i arabvärlden, så att säga. Kanske berättar man inte om slaveriet och dess slut i Dubais skolor. Kanske har man en rangordning mellan UAE-medborgare och resten av världen där mängden hudpigment är en avgörande faktor för hur högt någon placeras på ordningen. Eller kanske det sker efter vilken religion någon har, eller någon annan godtycklig kvalifikation.

    Demokratibrist är väl också kännetecknande för Dubai. Den som vill avskaffa landets slaveri har inte en chans eftersom ingen opposition tillåts att göra legala maktanspråk där. Slaveriet förblir rådande, för att makten vill det ha det så.

    Svara

     Go home Henrik, you’re drunk

     Svara

      Märkligt påstående. Jag har aldrig i hela mitt liv varit berusad av alkohol, men du läser det jag skrivit och försöker sedan antyda att jag skulle vara det för att det på något sätt verkar så.

      Att anklaga någon för något som kan få negativa konsekvenser är förtal och är ett lagbrott, men i lägen där det sker utan risk är det bara otrevligt.

      Men visst, det är ett kommentarsfält som både kreti och pleti har tillgång till och jag väljer att surfa hit, så jag känner mycket väl till att jag gett mig in denna lek själv.

      Säg mig, brukar du anklaga dina nära och kära för att vara på fyllan när ni inte håller med varandra?

      Svara

   Men nu snackar vi inte historia. Vi pratar om nutid.

   Svara

  Jag bojkottar Spanien p.g.a. landets vidriga tjurfäktningstradition.

  Svara

  Jag reser inte till länder som dessa och jag försöker också undvika att köpa varor som kommer därifrån. Inkomster från turism är väldigt viktigt för dessa länder. Den egyptiska ekonomin, t ex, drabbades hårt när turismen i stort sett försvann efter den arabiska våren.
  Turistorganisationer som ”visit Dubai” och ”visit China” är förlängda armar för sina respektive länder och att samarbeta med dem för att locka fler turister och därmed öka diktaturernas inkomster tycker jag personligen visar på dåligt omdöme och naivitet. För min del gör det att jag inte vill gynna deras produkter eller produkter från deras andra samarbetspartners.

  Svara

  Kan verkligen tipsa om den här dokumentären för de som är intresserade av just Dubai och vad som försegår där: https://www.svtplay.se/video/21173827/flykten-fran-dubai

  Försöker personligen att göra aktiva val genom att välja bort resmål till vissa länder, även bortsett från det så tycker jag att Dubai verkar så oerhört själlöst och plastigt att jag inte kan förstå riktigt vad det är som lockar (men det handlar ju om personliga preferenser också). Men det är kanske just därför det passar influensers perfekt!

  Svara

   Men ändå är det okej att åka till USA?

   Abortlag, rasism, miljöbov osv osv…en president som står för allt ovan samt med en extrem skev kvinnosyn. Bara för att landet skyltar med att det är demokratiskt betyder det inte att landet har rätt människosyn.

   Jag har aldrig gillat Dubai och därför åker jag inte dit. Men jag har många vänner som har valt att bosätta sig där. Jag tycker att allt ser falskt ut. Men jag dömer inte dolk som åker dit.

   Men jag åker gärna till Turkiet. Jag har sett hur illa det blir för landets befolkning när turismen slutar. Efter statskuppen så var det många som led ekonomiskt. Taxichaufförer, butiksägare, hotellägare osv osv. De som livnär sig på turismen.

   Men ja man kan bojkotta ett land, isolera det, sluta åka dit och om ett tag så kan man Swisha en peng till nån välgörenhetsorganisation för att landet är i kris och så mår man bättre av det.

   Svara

    Trump går att rösta bort, det gör inte Erdogan. Du väljer alltså att stödja en islamistisk diktatur framför en demokrati. Grattis!

    Svara

   Råkade posta under din kommentar.

   Svara

   Helt klart den bästa dokumentären jag sett och en bra insyn i hur mycket makt och kontroll dom har över människor och framförallt andra länder.

   Svara

  Dubai är inte ett land! Förenade Arabemiraten är landet, Dubai är ett emirat och en stad. Lite som att påstå att USA heter New York.

  Svara

  Kina nej tack som äter hundar och katter. Men till Dubai vill jag. Vet bara två bloggare som accepterar mobnning på sina bloggare. Dom har det som sitt jobb och då har man ansvar vad som händer andra människor. Den gränsen måste dom ta. Annars har man ingen respekt för sina läsare.

  Svara

   Hur kan du vilja stödja ett ställe som Dubai?? Det är nog bra mkt värre att stötta en diktatur än att du blir kallad för Kurt-Maria i ett kommentarsfält.

   Cam: Glad att du även tar med Kuba här. Många i Norden känner tyvärr inte till hur illa det är där iom att turisterna inte ser speciellt mkt av hur befolkningen behandlas.

   Svara

   Men vadå då, här äter vi gris och ko. Det är ju bara synen på djur man växer upp med men det ena är inte värre än det andra.

   Svara

  Fast även om Kenza får betalt så kanske hon genuint faktiskt tror att turism kan leda till förändring. Hon är väl inte helt ute och cyklar. Integration och interaktion och att lära av varandra är oftast bra. Förtryck och fattigdom hör ofta ihop, och om turism leder till blomstrande företag och fler i arbete etc borde det få positiva effekter, som att tex gästarbetare från fattiga länder kan skicka sina barn till skolan. Men visst, visst har även jag länder jag inte gärna åker till. Ungern och Polen för deras högerextrema regeringar. Israel. Och helt ärligt så tar det emot att åka till Danmark sedan Dansk Folkparti blev tongivande.

  Svara

   Det kan också vara så att turism till odemokratiska länder tas som ett kvitto på att allt är frid och fröjd.
   Jag tror inte för en sekund att Förenade Arabemiraten inkl Dubai och Abu Dhabi ändrar något till följd av
   att de har många turister från västvärlden. Snarare bygger de bara fler hotell och shoppinggallerior. Kvinnornas situation ändras inte, gästarbetarna får det inte bättre och demokrati är lika långt bort som tidigare.
   Å andra sidan är Dubai inte värst. Om det ska vara till någon tröst.

   Svara

   Vilket skitsnack, Dubai har tagit in de västerländska influenser som de anser är ”tillräckliga” för att locka turister. I grund och botten räcker det att veta att det styrs av sharialagar och är tankemässigt 100 år efter oss i västvärlden. Sedan är folk i Dubai rika, emiratet står för både hus och massa annat. Det är inte som att de behöver turism. Jag tycker man får åka vart man vill, men att påstå att turism kommer hjälpa stackars lilla stenrika Dubai är bara att ljuga för sig själv

   Svara

  Var det inte förra året varenda influenser va i Dubai på höstlovet? Läckberg o massa andra…
  vilket land tycker ni man åka till då? Är bara grekland ok eller?? 😅

  Svara

  Jag har aktivt valt bort Israel efter vad regeringen gjort mot folket på Gazaremsan.

  Svara

   Och vad gör Hamas på Gazaremsan?

   Svara

    Berätta!

    Svara

    hamas skulle inte finnas om inte Israel hade ockuperat Palestina. Varje dag fängslas, kränks och/eller mördas palestiner.

    Svara

    Jag förstår inte hur Hamaz är relevant riktigt. Men visst, Hamaz är också skit.

    Svara

     Så jävla bra att du lyfter detta. ”Åh najs med gratis resa, det är fan bara att åka”, helt utan omvärldskunskap och inte en tanke på att ta ansvar för det inflytande som dessa personer faktiskt har.

     Svara

  Så genomskinligt att Kenza och övriga influensers inte verkar bry sig det minsta av vad dem promotar till sina läsare så länge det gynnar dem själva. Lika genomskinligt som att ”Kenzas Ivyrevel” ska börja sälja hårprodukter ”eftersom kenzas hår blivit så annorlunda efter hennes graviditet”…..

  Svara

   Ska de börja sälja hårprodukter? Haha alltså herregud. Snart kommer hon väl med en palett och har ”alltid varit besatt av smink”. Hennes parfym gick åt helvete, märks att hon är desperat nu.

   Svara

    Med tanke på hur obefintligt involverad Kenza är i Ivyrevel undrar man ju vem det är som är desperat? men svåra tider kräver onekligen drastiska åtgärder. Tragiskt företag som inte bryr sig det minsta om sin personal. Svårt att tydligt gå ut och erkänna att man inte gör mer än instagram stories för företaget man själv äger tillsammans med sin man bla.

    Svara

     Ja, jag förstår inte om det är hennes företag eller om hon bara är anställd där..? Känns inte som att hon brinner för det riktigt.. hur vet du att de inte bryr sig om personalen? Utveckla gärna 😊

     Svara

      Jag vet dessvärre hur personalpolitiken ser ut eftersom jag jobbar på bolaget.

      Svara

    Hade redan glömt bort parfymen! Finns det mer info om hur det gick?

    Svara

  OT
  Vad än joz har gjort så har jag misstänkt att Joakim Lundell kommer få problem med uthängningen av honom och att det skulle handla om grovt förtal är inget som förvånar mig. Och med all rätt.
  Att ett tv-bolag går in och hyr en ambulans i jakten på att ’sätta dit’ joz övergår mitt förstånd.
  Att det ens är tillåtet att hyra ut en ambulans i annat syfte än att rädda människor i sjukdom är så skadat att jag baxnar.
  Hade gärna sett en uppföljning på det här eftersom det finns så många otroligt störda delar i den här storyn.
  Dels förtal, sedan tillvägagångssättet produktionsbolaget använt sig Utav och självaste möjligheten att ambulanser hyrs ut av staten till något annat än att rädda liv.
  Fy sjutton vad sjukt!

  Svara

   Ja det är häpnadsväckande!
   Hela serien är ju fruktansvärt dålig dessutom. Såg bara de två första och blev bedrövad av att det sitter barn som ser och hör om deras sexvideo, minns att han frågade om Jonna onanerade. Det är skräp alltihopa, och sen att det görs underhållning av ”fuskbyggaren”, nej det är ingen underhållning överhuvudtaget.
   Definitivt inget för barn att se på!

   Jag tror inte för en sekund att J är oskyldig och det beror ju på att Jocke släppte in honom i deras liv och att barn och unga tjejer trott att detta var en bra person. Oavsett så är det rättsväsendet som sköta den biten och Jocke ska inte agera folkdomstol.

   Han förstår inte vad förtal är tydligen inte kanal 5 heller?!

   Svara

    Att Joakim Lundell agerat som han gjort är inte vad som förvånar mig. Han har noll koll på vad förtal faktiskt är.
    Men att hyra ut en ambulans i annat syfte än det den är avsedd för, med staten bakom sig, samt hur ett produktionsbolag inom tv där de är utbildade journalister beter sig, det är minst sagt anmärkningsvärt.
    Egentligen har jag inte några högre tankar om journalistkåren heller…men ändå.

    Svara

  Man kan tycka vad man vill om Saudierna- men dom tar åtminstone hand om sina egna medborgare.

  Saudierna åtnjuter sociala förmåner som hör till de mest generösa i världen. Ingen statlig inkomstskatt tas ut, trots att skola – även högre utbildning – och hälsovård är avgiftsfri för medborgare. Det finns även ett omfattande socialförsäkringssystem och priserna på bensin, elektricitet, vatten, gas och flygbiljetter är subventionerade av staten.

  Varje vuxen saudier som inte är förmögen har rätt till ett stycke mark och ett frikostigt räntefritt huslån. Änkor, handikappade och andra som kan ha svårt att klara sig själva får statligt understöd.

  Svara

  Allas Moa har tagit över My Martens blogg, och My låter henne hållas.

  Svara

   Vem bryr sig…

   Svara

  Vi behöver börja med att bojkotta Sverige då: det är inte rättssäkert för vanliga medborgare längre, endast för kriminella. Desto mer kriminell du är, desto mer straffreducering får du, så tillslut blir det inga straff alls! Maktmissbrukande politiker och demokrati råder endast för svenskar som är PK. All annan avvikande åsikt kanske man inte blir hängd för än så länge, men man blir definitivt utmobbad och ett allmänt slagträ i debatten och blir kallad för fruktansvärda ord, som PK-ligan har gjort till någon oskriven lag att kasta sig med så fort någon har en avvikande åsikt. Sverige säljer och har sålt mängder med vapen som används i krig och har mördat massor av människor genom åren. Vi understödjer trafficking, knarkförsäljning, pedofili, mord etc etc, eftersom det är lättast att stoppa huvudet i en gräddbulle och låtsas som om inget har hänt. Bättre att kasta skit på andra länder och makthavare istället. Medborgarnas rättigheter?? Sveriges sociala välfärd har rämnat och många får inte den vård eller annat som räknas/räknades som rättighet i Sverige. Sverige är verkligen INTE fantastiskt längre.

  Svara

   Socialdemokraterna samt Centern gav stöd åt nazisterna på 30-talet.
   Något de inte tagit avstånd ifrån än mindre låtit bli känt för genen man.

   Svara

   Vem ska trösta Gnutten?

   Svara

    Inte jag!

    Svara

    Seriöst? Ni är inte kloka.

    Svara

    Va? Vad svarar du på? 15.42

    Svara

   Har faktiskt aldrig sett en influencer göra ett samarbete om sverige. Har du?

   Svara

  Skulle aldrig resa till Turkiet har känns så både nu och tidigare. Älskar Europa för övrigt.

  Svara

  Får man resa ut i förorten där tusentals av kvinnor låses inne i lägenheterna, inte får vara ute själva utan en man och måste täcka sitt hår och sin kropp? Osv.? Eller ska man fortsätta blunda för det o bara bojkotta förorterna?

  Svara

   Tillägg, istället för att prata om hur hemskt det är i andra länder och vad vi ska göra åt det, kanske vi ska ta itu med våra egna problem först?

   Svara

    Och om du inte förstår så är det ju en skillnad på vad kvinnor tvingas göra och inte göra enligt lag som i Dubai mot vad vissa etniska minoriteter håller på med i Sverige tack vare att de har den lagstadgade friheten att göra det. Och

    Svara

   Men wow haha märks att du aldrig varit ute i förorterna

   Svara

    Uppvuxen i förorten, hade en klasskompis som blev bortgift och hemskickad när vi gick i 6an. Bara ett litet exempel på massor av saker jag sett. Jättekul, haha.

    Svara

  Men vänta lite nu, jag gillar att du kritiserar vissa för att åka till Dubai men nämnde ingenting när tiotal influencers var i Israel och la upp om hur mycket dem älskar landet när ALLA vet hur dem behandlar palestinier? Du försöker hela tiden verka en så god och bra människa men du älskar att belysa vissa saker och sortera bort annat. Snälla hela din blogg går ut på att stalka Blondinbella. Get a life!

  Svara

   Vad gör palestinier i Israel?

   Svara

  För närvarande är Ryssland, Kina och Saudiarabien (och rätt många av deras grannar) på min svarta lista.

  Jag semestrar gärna någonstans i Europa. Jag har de senaste åren förutom i Sverige semestrat i Ukraina, Österrike, Tyskland, Tjeckien, Grekland, Nederländerna, Estland, Lettland, Grekland, Ungern, Serbien, Slovakien, Österrike, Polen, Danmark och inte minst i favoriten Tyskland.

  Jalta på Krimhalvön stod länge på önskelistan, men jag har fått höra att det är värre än Venedig som jag inte gillar alls.

  Länder som jag ännu inte besökt och verkligen vill åka till är Australien, Nya Zealand, Canada, Portugal, Island. Georgien för den goda maten. Sedan vill jag åka till Ukraina igen, fantastiskt land där man älskar svenskar.

  Badsemestrar är inte min grej, men om man vill på en sådan kan jag rekommendera Istrien i Norra Kroatien.

  Jag kan inte fatta att man vill åka till ett land där kvinnor är andra klassens medborgare!

  Svara

   Kroatien är ett nationalistiskt land där minoriteter inte respekteras. Skulle aldrig semestra i det landet.

   Svara

  Det är i princip inga resor jag gjort som jag i efterhand ångrar – Dubai är dock en av dem. Jag kommer aldrig mer sätta min fot där efter att ha upplevt hur man blir behandlad där som kvinna så fort man rör sig utanför centrum 🙃 Usch

  Svara

   Ja alltid. Jag vill såå gärna till Polen och Ungern men efter den politiska utveckligen de senaste åren känns det svårt. Och då är de ändå light jämfört med Dubai och andra länder. Men jag är väldigt hård och moraliserande när det gäller att resa till länder som kränker mänskliga rättigheter.

   Svara

  Det finns en jättebra organisation som jobbar för att upplysa om problem med visst resande, både kring t.ex. arbetsvillkor i olika länder, demokratifrågor, barnrättsperspektivet (t.ex. barnhemsturism), sexturism, kvinnofrågor (t.ex. hur kvinnor på turistorter drabbas när fulla europeer kommer dit och svinar), etisk shopping och givetvis miljöfrågan. Är själv inte bunden dit på något sätt, men ett jättebra ställe för kunskapshämtning. Något som en hel hög med influencers hade kunnat må bra av. Tycker det är sjukt att de inte är bättre pålästa. https://schystresande.se/snabbspar/resenar

  Svara

  Om resan är sponsrad så borde väl det senaste blogginlägget ha en reklammarkering? Eller behövs det bara när hon aktivt skriver ut ett företagsnamn?

  Svara

  Tack snälla för att du inkluderade Kuba i listan på ”semesterdiktaturer”! <3
  Alltför många tycker att Kuba är rom, tobak och sandstränder och skiter fullständigt i att det är en 60-årig totalitär diktatur där folk svälter och tystas.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.