Hur originella är egentligen CAIA Cosmetics?

Morgonens kl 09-inlägg handlade om Bianca Ingrossos företag ”CAIA Cosmetics” och hur de nu släpper en parfym för fansen att tjata hål i huvudet på sina föräldrar om att få köpa.
I en Youtube-video som Bianca publicerade igår visar hon upp flaskan och går nästan upp i limningen över hur snygg hon tycker att designen är, och om flaskan hade funnits i en större storlek så är jag relativt övertygad om att Bianca hellre hade åmat sig med och mot den i reklamfilmen, än med den man som hyrts in för ändamålet.

Med andra ord.
Bianca är MER än nöjd med parfymflaskans utseende, men hur originell är den egentligen när allt kommer omkring?
Den är nämligen EXTREMT lik Stora Skuggans parfymflaskor som finns i tre olika utföranden – här nedan är en av dem.

Ponera att det är samma designer som ligger bakom båda flaskorna och att hen äger utförandet.
Då rör det sig kanske inte om ett plagiat, men vill man verkligen ha en produkt som är så HÄR lik konkurrentens?

Men det tar inte slut här, med nästintill identiska parfymflaskor.
Företaget CAIA of Sweden har nämligen tagit anklagelserna ett steg längre genom att på sitt Instagramkonto anklaga CAIA Cosmetics för stöld av både namn och logga.
Deras kommentar om stöld var en direkt respons på att någon de facto blandat ihop dem med CAIA Cosmetics och taggat dem fel, så visst talar det sitt tydliga språk om just hur lika de båda företagens namn och loggor är?

Tidigare har CAIA även anklagats för att vara på tok för lik KKW Beauty.

Tack för tips!

133 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad snillena kommer spekulera i kommentarsfältet idag.

  Svara

   Nått snille måste ju börja, det var tydligen du.

   Svara

    Bra försök att dryga dig över mitt drygande men det föll tämligen platt.

    Svara

     Inte alls. Jag tyckte det var fyndigt!

     Svara

      Faktumet att jag inte spekulerar… Alls… Aja. Agree to disagree.

      Svara

       Det där svaret föll platt däremot. 😄

       Svara

     Du kan se på liksen vems kommentar som föll platt och inte

     Svara

     Nej det gjorde det inte. Tyckte det var lustigt 😄✌

     Svara

     Blubb! Vad gör du här? Spola ner dig på toaletten.

     Svara

      Ursäkta? Lite dassig kommentar.

      Svara

     Nja tyvärr Blubb, jag tycker papegojan vann denna omgång och det verkar många andra håller med om också. 😊

     Svara

   Jag tycker det är lite konstigt att det inte uppmärksammats tillräckligt att det redan finns ett sminkmärke som heter Kaja.. Själv älskar jag deras produkter men tycker det är intressant hur lika de är..

   Svara

  Parfymflaskornas likhet utseendemässigt höjde jag inte högbrynen för, idag är det svårt att designa något som inte ser ut som eller påminner mycket om något som redan finns.

  Namnet däremot?! Jag har aldrig hört talas om Caia of Sweden men det måste väl ändå Caia Cosmetics ha kollat upp innan de etablerade Caia C? Om det finns gränser så var det helt klart över gränsen.

  Svara

   Håller helt med dig. Likheten/designen på flaskorna är inte så slående eller unik att jag skulle säga att de aktivt kopierat den designen.

   Namnet däremot… Jättekonstigt att de ens fick ta namnet caia cosmetics när det redan finns en caia of sweden? Med snarlikt typsnitt. Som att jag skulle starta ett tvättmaskinsmärke och kalla det Estee laundry

   Svara

    Det är inte alls så konstigt att de fick ta namnet Caia. Man måste varumärkesskydda en logga om man hade tänkt att använda det. Det har företaget från göteborg inte gjort, då är namnet helt up for grabs.

    Svara

     Det stämmer inte riktigt. Ett varumärke kan även skyddas genom inarbetning:

     ”Varumärkesrättsligt skydd kan, utöver vid registrering, uppkomma då ett varumärke använts i så stor omfattning att det blivit inarbetat. Härmed avses att märket ska vara känt i Sverige. Det innebär dock inte att varumärket måste vara känt i hela landet, utan det är fullt tillräckligt att varumärket är känt i en del av landet för att ensamrätten skall kunna göras gällande mot ett förväxlingsbart märke i just denna del av landet. Det ska även noteras att det inte krävs att varumärket har använts inom landet, utan att kravet snarare tar sikt på att varumärket är känt i Sverige för att märket ska anses vara inarbetat. ”

     Caia Cosmetics har visst varumärkesregistrerat Caia 2018 och Caia of Sweden skulle ha kunnat inkomma med en invändning om de ansåg att de hade ett inarbetat varumärke. Invändningstiden går dock ut tre månader efter kungörelsen, så nu är det för sent. Därför borde Caia Cosmetics nu istället kunna hindra Caia of Sweden från att använda Caia i sitt namn…

     Svara

      Bra svar! Haha, kul om Caia Cosmetics hindrar Caia of Sweden att använda sitt namn. Lite kul att de haft sin chans att invända mot namnet men inte gjort det, men ändå whinar på IG. Skulle inte heller tro att Caia of Sweden är inarbetat. Aldrig hört talas om det och de säljer väldigt få varor på deras webbsida, samtidigt som deras fäste verkar vara i Danmark.

      Svara

    Estee Laundry var det bästa på länge 😂

    Svara

    😂 skulle köpt den tvättmaskinen direkt!

    Svara

   Det där med namnet.. verkar ju som att ingen hört talas om Caia of Sweden, så man kan ju då anta att det inte är ett särskilt etablerat varumärke? Försökte söka på ”caia” på Instagram och Caia of Sweden fanns inte bland resultaten trots att jag scrollade en bit. Dessutom är de i en annan bransch. Jag tror inte att Caia of Sweden skulle vinna ett eventuellt rättsfall.

   Svara

    Ä, det är väl kanske det att de är i en annan bransch i så fall

    Svara

     Caia of Sweden har inte heller registrerat namnet Caia som ett varumärke, så det har varit fritt fram för Bianca & co att använda och registrera det för deras företag. Tycker personligen det är konstigt att man använder ett varumärke för sitt företag så länge som Caia of Sweden säger sig ha gjort men inte registrerar det? Känns inte speciellt seriöst.

     Svara

      Caia of Sweden AB
      Göteborg

      Org.nummer
      556697-9828

      räcker inte det?

      Svara

       Nej, det är bolaget som registrerats. Inte varumärket. Man måste skydda sitt varumärke också.

       Svara

        tack men jag förstår att man måste registrera varumärket också jag menade mer räcker det inte att någon redan har det namnet?
        hittade däremot inte caia cosmetics på alla bolag

        Svara

         Nej för bolaget verkar heta Beauty Icons AB, Caia Cosmetics är varumärket.

         Svara

          åter igen jag är bekant med reglerna, jag menade varför tar man ett namn som redan finns? det andra bolaget har dessutom detta namn i ett registrerat bolag hos BV, är du med?

          Svara

           Lustigt att du skriver att du är bekant med reglerna men har ändå inte koll 😂 Det är okej att inte veta allt.

         Nej, företagsnamn är inte detsamma som varumärke.
         T.ex: Hemköpskedjan AB är företagsnamn, Hemköp är varumärket.
         Reitan Convenience Sweden AB är företagsnamnet, Pressbyrån är varumärket.
         Din Bil är företagsnamnet, Audi är varumärket

         Svara

       Varumärket Caia är registrerat på Beauty Icons AB som nån annan kommenterat nedan. Och Beauty Icons är företaget bakom Caia Cosmetics.

       Svara

    Var inne på deras hemsida och det verkar som att Caia of Sweden är baserat i Danmark? I alla fall är deras adress där och varorna skickas därifrån. Hittade inget VAT-nummer så oklart vilket land de är registrerade i.

    Svara

     moms & f skatt reggade så vad söker du mer? kolla in alla bolag

     Svara

      Kollade bara deras hemsida som jag skrev.

      Svara

     Och Caia of Denmark är baserat i Sverige, eller?

     Svara

    För mig kom dem femma i listan på IG… men det kanske för att många nu varit inne och sökt på dem och varit inne på deras sida…

    Svara

   Det är dock upp till bolagsverket att godkänna företagsnamn. Där ansöker man om sitt önskade namn och får avslag om det är för likt ett befintligt. Har Caia of Sweden ex bara köpt namnet för ett län, ex skåne, så är det fritt fram för andra att i övriga län. Så visst, de två namnen är lika men inte tillräckligt för att förväxlas och CoS har antagligen inte köpt för hela Sverige, vilket är pricy om man inte är ett stort företag.

   Svara

    snarlika namn blir ALDRIG godkända hos BV, undantagsfall ifall man lämnar medgivande

    Svara

    Caia of Sweden är ett aktiebolag registrerat 2006.
    Varumärket Caia registrerades av Biancas m fl bolag Beauty Icons AB så sent som 2018.

    Svara

    Fel! Du köper inte län hos Bolagsverket när du registrerar firma. Allt i din kommentar är felaktigt.

    Svara

    Alltså, aktiebolag har ett rikstäckande skydd för sitt aktiebolag. Enskild näringsidkare endast de län de bedriver. Enskilda kan dock ansöka om att skydda de i fler län men de kostar per län.

    Man har endast skydd för sitt företagsnamn i den bransch man bedriver (undantag är gigantiska företag som Ikea, Volvo osv).

    Dessa två företag verkar bedriva helt olika verksamheter och utgör då inget hinder emot varandra. Om nu båda heter Caia.

    Svara

   Fast parfymerna är extremt lika, finns absolut flera med boll som lock men har inte direkt sett en sån här oversizad boll.

   Svara

   Den gamla fina fallossymbolen står sig gott än i dag. Skruvad är lockelsens lukt.

   Känns lite som designen är tidlös efterapning av världens äldsta klotter

   Svara

  Copyrighträtten bör ligga hos parfymtillverkaren. Det går inte att säga att BI kopierat för flaskorna är ju inte identiska, men BI är mycket inspirerad.

  Svara

   Copyright har inget med design att göra, copyright är för skriven text och bilder.

   Svara

  Måste inte namn på märken också godkännas? Man får ju inte ge ett företag vilken namn som helst, utan det finns ju regler där iaf. Bla att det inte ska kunna blandas ihop med andra.

  Svara

   Det måste inte alls godkännas för att man ska kunna använda det. Däremot får man inte använda sig av ett varumärkesskyddat namn. Detta har inte Caia cosmetics gjort, för Caia var inte skyddat när de startade.

   Däremot ligger Caia i göteborg lite pyrt till nu när de använder någon annans skyddade varumärke…

   Svara

    Precis, känns konstigt att Caia of Sweden klagar att någon stulit deras namn om de inte ens registrerat varumärket Caia? Det borde ju vara något grundläggande man gör som seriös företagare. Jag jobbar på ett familjeföretag och vi registrerar varenda ett produktnamn när vi lanserar en ny produkt, det känns som en självklarhet.

    Svara

     Håller med men tror ändå det är just att de inte gjort det som gjort att biancas caia kopierat allt. Dåligt ändå.

     Svara

      Nja, jag vet inte. Vem har koll på en extremt lokal företagare som inte ens omsatte 500 tusen förra året?
      Bianca pratade ju om hur namnet uppkom och de ville ju från början stava Caia med K, men det var upptaget, så då blev det med C.

      Svara

       Fast man googlar väl innan och kollar om namnet redan finns? Det är väl typ det första man gör när man bestämmer namn för sitt varumärke.

       Svara

        precis om man har något i huvudet…

        Svara

       Det finns även sminkmärket Kaja

       Svara

  CAIA är inregistrerat varumärke tillhörande Beauty Icons AB.
  Numret är 017875114
  Registreringen gäller klass 3 & 35
  https://www.prv.se/sv/varumarke/databaser/

  Svara

  Det är väl inget originellt som kommit ur det Bs märke så varför skulle detta vara det?

  Svara

   Har det diskuterats att Isabella avföljt pingis? Läste Quetzala Blankos (stavning?) artikel om detta precis

   Svara

    jaaaaa i 2 veckor xD

    Svara

     Haha tack, såklart det har 🙈 fått barn och inte hunnit följa kommentarsfälten. Ska leta lite då

     Svara

     fast inte mer än så, att de inte följer varandra

     Svara

    Annars är hennes nya update bra!

    kock, städ och barnflicka har slutat och att jag behöver deras hjälp nu. Gillis svarade att ”det är precis som hos pappa så vi vet redan hur man gör”

    Hon måste ju gripa det halmstå som finns! Gör content på barnen för fan, gör d nu!!! Shopping+resor+trams tillsammans med barnen, där har du framtiden Isabella.

    Du behöver inte göra mer för att pleasa svenska mammor. Ja du kan skutta lite på en yogamatta också 💋

    Svara

  Stora skuggan… har aldrig hört talas om det bolaget(?).

  Svara

   Inte jag heller, jag visste bara att det var ändhållplats för bussar som kör i Hornstull.

   Svara

    Stora skuggan ligger ju på Djurgården 🙂

    Svara

     Buss 40 – Reimersholme–Stora Lappkärrsberget (–Stora skuggan) 🙂

     Svara

     Gud vad jobbigt när folk ska spela som att de vet allt.

     Svara

      @elena

      Svara

      Allt vet jag verkligen inte, men jag vet var Stora skuggan ligger. Älskar att cykla dit på sommaren till deras 4H-gård och klappa alla gulliga djur 🙂

      Svara

     Japp det gör det. Dock finns det de som tror att Djurgården bara är en ö. Men alltid kul med förvirring.

     Svara

      Norra Djurgården if I may.

      Svara

  Blir galen av att inte veta. Varför har Simon slutat på perfekt dat?????

  Svara

   Undrar samma sak?!? Och när skedde detta?

   Svara

    Meetoooooooo!

    Svara

   ELLER HUR! Spill the beans!

   Svara

   Folk slutar väl på jobb stup i ett… måste det läsas in så mycket i allt?!

   Svara

    Ja särskilt på Perfect Day verkar det som! Men tråkigt att han fick gå så fort (efter bara ett par månader?)

    Svara

     Skulle vara kul med lite mer inlägg om Hanna och Amanda.

     Svara

     Han hade fortfarande provanställning och då råder kort uppsägningstid – brukar vara två veckor ömsesidig uppsägningstid. Alltså lätt för arbetsgivaren att betala två veckolöner och säga tack och adjö.
     LAS gäller inte under provanställning. Och arbetsgivaren behöver inte ens motivera att provanställningen avbryts i förtid fast det vanliga är förstås att den anställde får reda på varför.

     Svara

   Har han slutat eller blivit uppsagd? Han kan ju ha gått av fri vilja, PDM ska inte vara en trevlig arbetsplats pga mobbade chefer enligt tidigare anställda som Daniel Redgert.

   Svara

    Han tafsade väl på kvinnlig kund/kollega och fick gå på dagen.
    Baaam!💥💣

    Svara

  Pingis, Pascalidou, Victoria Kawesa … listan är lång

  Svara

  Känns som CAIA cosmetics är väldigt inspirerad av Kylie cosmetics och att Bianca då är Kylie.

  Svara

   Fattar inte folk som är besatta av Kylie.

   Svara

    Och Kylie blev också stämd för några år sedan då hon använde en kopia av Vlada Haggertys logo för att marknadsföra sina skitprodukter. 😄

    Svara

  Någon som vet vart Bianca och co fick idén till namnet Caia?!

  Svara

  Men oj vad dåligt. Tyckte hennes palett var sjukt lik Kim kardashians eller är den hon Kylies men tänkte visst det är väl bara ett sammanträffande, men nu känns det som lite för många sammanträffanden. Deras logga är ju typ likadan som det här andra märkets och parfymen likaså. Sjukt

  Svara

  Jag hoppas verkligen hon inte kör på att de ”inte visste” att ett varumärke med samma namn redan fanns

  Svara

   Frågan är om de faktiskt kan förväntas veta i det här fallet. Varumärket var varken registrerat eller särskilt etablerat. Dessutom i Anna bransch.

   Svara

    Spelar ingen roll. Det första man gör när man kommer på ett varumärkesnamn är att kolla upp det i alla fall. De såg väl att företaget fanns men att det inte är varumärkesskyddat så de körde på ändå.

    Svara

     Ja, och är det inte skyddat så är det inte skyddat.

     Svara

      Ja? Lika oproffsiga ändå

      Svara

    Väldigt oprofessionellt ifall de inte ens kollat upp nåt så basic

    Svara

  OT – Tunis är gravid!

  Svara

   Åh vad roligt! 🙂

   Svara

   🙄
   Klart hon måste skaffa den senaste inne-accessoaren

   Svara

  Caia of sweden och caia cosmetics har ju typ identiska loggor? Borde anmälas! CC har endast lite fetare typsnitt wow så dåligt!!

  Svara

  Vilket skitsnack biancas tjat då är om hur hon designade varje millimeter av loggan när den är rakt av stulen. Riktigt dåligt gjort

  Svara

   När skapades Bianca Caia cosmetics logga? För man behöver inte gå tillbaka särskilt långt (12 december 2018) på Caia of Sweden Instagram för att se att det företaget använde en annan logga.

   Svara

  Nu kommer biancas få en del skit

  Svara

  Jag tycker det märks att det är många som arbetar med varumärket, inget känns särskilt speciellt. Det finns ingen story bakom produkterna, färgerna har bara namn men ingen beskrivning av undertoner (varm/kall) eller nyans.

  Svara

  OT: Petra Tungården är gravid!

  Svara

   Snark

   Svara

  hade ingen aning om att det var 2 olika företag, konstigt att BV släppt igenom detta och varför vill man ens vara lik/snarlik en konkurrent?

  Svara

  Flaskan och kork är snodd rakt av. Uselt och omoraliskt av ett så stort varumärke att stjäla och förstöra för en hårt jobbande liten spelare. Snälla va lite mer kreativa än att plagiera.

  Svara

   Håller med det går inte att ha så många sammanträffanden.. sen är inte ens parfymen lite lik utan nästan identisk. Så det är först paletten, sen parfymen, sen varumärkesnamnet och även loggan… det är lite för mycket

   Svara

   Å andra sidan så är det inte lätt att uppfinna nya former när typ alla former redan är tagna av någon, någonstans i världen. En cirkel på kvadrat är ju heller inget revolutionerande nytt!

   Svara

    Fast jo, en cirkel och kvadrat kan se ut på tusen olika sätt. Men dimensionerna på dessa är identiska.

    Svara

    Om man inte kommer på någon egen nyskapande form kanske man får nöja sig med någon mer traditionell istället för att stjäla någon annans nyskapande form.

    Svara

  Jag fattar inte riktigt varför man inte jobbar fram en mer originell idé till ett varumärke än såhär… Känns bara så lamt och fantasilöst. När man väl tar chansen och startar upp något sånt här – vill man inte att det ska kännas unikt och eget? Att nöja sig med/sträva efter att likna andra så mycket som möjligt är fan inte kreativt. I mitt tycke är alla produkter och många produktbilder hittills som kopior av KKW Beauty.

  Svara

   Håller med. Speciellt i en värld där allt rotas fram på nätet borde de väl ändå jobba lite hårdare för att vara originella. Sen känns det absolut som att flaskan är kopierad då det är ett svenskt märke. Och även caia loggan.

   Svara

  Vad händer med Bella?!?

  Svara

   Hon har barnvecka och fullt upp med matlagning. Just nu bakar hon matbröd efter att ha googlat fram recept.
   Barnen har hon skickat till affären för att handla. De har setts promenera hemåt längs Elfviksvägen med matkassar.

   Svara

    Stackars barn som måste hänga på deras mammas bergochbilbaneliv!
    Ingen normal uppväxt direkt.

    Svara

    Jovisst, en sexåring och en fyraåring går och handlar ensamma, det låter rimligt.

    Svara

  Ot
  Kan rekommendera Liptons Citronthe!
  Sjukt gott med honung och mjölk.
  Perfekt att dricka en tradig tisdagseftermiddag i november.

  Svara

   Haha åh – det var typ den gulligaste, mest dramafria OT jag sett på länge 😄 🧡

   Svara

    🥰

    Svara

   Tack för tipset, ska testa🤗

   Svara

   Gilla på den!
   Kram

   Svara

  Att sälja smink är ju en inte en orginell idé. So what.

  Svara

   Men allt behöver inte kopieras.

   Svara

  Finns dock ett koreanskt sminkmärke som heter Kaja.

  Svara

  I och med att det finns en uppsjö av olika märken där även den som har varit med lite längre känner sig lite vilsen, så tror att de unga tjejerna lätt väljer Biancas varumärke eftersom hon är deras idol och blir i och med det deras val i djungeln av kosmetika.

  Svara

  som någon/några skriver ovan, svårt att få fram en produkt som inte redan finns & det mesta går att få fram till en billig peng & därför blir det såhär.
  men att ta ett namn som redan finns reggat hos BV & sedan skydda namnet…ja vad säger man om det? brist på fantasi??

  Svara

  Rykten? Skulle det vara så farligt om det sprids ett rykte om att Bella bakar matbröd?
  Det skulle snarare ge hennes pluspoäng 🙂
  Att Bellas barn gått iväg längs landsvägen för att handla faller väl på sin egen orimlighet.
  Det kvalificerar sig inte ens som stoff till ett rykte.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.