Hur originella är egentligen CAIA Cosmetics?

Morgonens kl 09-inlägg handlade om Bianca Ingrossos företag ”CAIA Cosmetics” och hur de nu släpper en parfym för fansen att tjata hål i huvudet på sina föräldrar om att få köpa.
I en Youtube-video som Bianca publicerade igår visar hon upp flaskan och går nästan upp i limningen över hur snygg hon tycker att designen är, och om flaskan hade funnits i en större storlek så är jag relativt övertygad om att Bianca hellre hade åmat sig med och mot den i reklamfilmen, än med den man som hyrts in för ändamålet.

Med andra ord.
Bianca är MER än nöjd med parfymflaskans utseende, men hur originell är den egentligen när allt kommer omkring?
Den är nämligen EXTREMT lik Stora Skuggans parfymflaskor som finns i tre olika utföranden – här nedan är en av dem.

Ponera att det är samma designer som ligger bakom båda flaskorna och att hen äger utförandet.
Då rör det sig kanske inte om ett plagiat, men vill man verkligen ha en produkt som är så HÄR lik konkurrentens?

Men det tar inte slut här, med nästintill identiska parfymflaskor.
Företaget CAIA of Sweden har nämligen tagit anklagelserna ett steg längre genom att på sitt Instagramkonto anklaga CAIA Cosmetics för stöld av både namn och logga.
Deras kommentar om stöld var en direkt respons på att någon de facto blandat ihop dem med CAIA Cosmetics och taggat dem fel, så visst talar det sitt tydliga språk om just hur lika de båda företagens namn och loggor är?

Tidigare har CAIA även anklagats för att vara på tok för lik KKW Beauty.

Tack för tips!

133 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad snillena kommer spekulera i kommentarsfältet idag.

      Nått snille måste ju börja, det var tydligen du.

        Bra försök att dryga dig över mitt drygande men det föll tämligen platt.

          Inte alls. Jag tyckte det var fyndigt!

            Faktumet att jag inte spekulerar… Alls… Aja. Agree to disagree.

              Det där svaret föll platt däremot. ?

          Du kan se på liksen vems kommentar som föll platt och inte

          Nej det gjorde det inte. Tyckte det var lustigt ?✌

          Blubb! Vad gör du här? Spola ner dig på toaletten.

            Ursäkta? Lite dassig kommentar.

          Nja tyvärr Blubb, jag tycker papegojan vann denna omgång och det verkar många andra håller med om också. ?

      Jag tycker det är lite konstigt att det inte uppmärksammats tillräckligt att det redan finns ett sminkmärke som heter Kaja.. Själv älskar jag deras produkter men tycker det är intressant hur lika de är..

    Parfymflaskornas likhet utseendemässigt höjde jag inte högbrynen för, idag är det svårt att designa något som inte ser ut som eller påminner mycket om något som redan finns.

    Namnet däremot?! Jag har aldrig hört talas om Caia of Sweden men det måste väl ändå Caia Cosmetics ha kollat upp innan de etablerade Caia C? Om det finns gränser så var det helt klart över gränsen.

      Håller helt med dig. Likheten/designen på flaskorna är inte så slående eller unik att jag skulle säga att de aktivt kopierat den designen.

      Namnet däremot… Jättekonstigt att de ens fick ta namnet caia cosmetics när det redan finns en caia of sweden? Med snarlikt typsnitt. Som att jag skulle starta ett tvättmaskinsmärke och kalla det Estee laundry

        Det är inte alls så konstigt att de fick ta namnet Caia. Man måste varumärkesskydda en logga om man hade tänkt att använda det. Det har företaget från göteborg inte gjort, då är namnet helt up for grabs.

          Det stämmer inte riktigt. Ett varumärke kan även skyddas genom inarbetning:

          ”Varumärkesrättsligt skydd kan, utöver vid registrering, uppkomma då ett varumärke använts i så stor omfattning att det blivit inarbetat. Härmed avses att märket ska vara känt i Sverige. Det innebär dock inte att varumärket måste vara känt i hela landet, utan det är fullt tillräckligt att varumärket är känt i en del av landet för att ensamrätten skall kunna göras gällande mot ett förväxlingsbart märke i just denna del av landet. Det ska även noteras att det inte krävs att varumärket har använts inom landet, utan att kravet snarare tar sikt på att varumärket är känt i Sverige för att märket ska anses vara inarbetat. ”

          Caia Cosmetics har visst varumärkesregistrerat Caia 2018 och Caia of Sweden skulle ha kunnat inkomma med en invändning om de ansåg att de hade ett inarbetat varumärke. Invändningstiden går dock ut tre månader efter kungörelsen, så nu är det för sent. Därför borde Caia Cosmetics nu istället kunna hindra Caia of Sweden från att använda Caia i sitt namn…

            Bra svar! Haha, kul om Caia Cosmetics hindrar Caia of Sweden att använda sitt namn. Lite kul att de haft sin chans att invända mot namnet men inte gjort det, men ändå whinar på IG. Skulle inte heller tro att Caia of Sweden är inarbetat. Aldrig hört talas om det och de säljer väldigt få varor på deras webbsida, samtidigt som deras fäste verkar vara i Danmark.

        Estee Laundry var det bästa på länge ?

        ? skulle köpt den tvättmaskinen direkt!

      Det där med namnet.. verkar ju som att ingen hört talas om Caia of Sweden, så man kan ju då anta att det inte är ett särskilt etablerat varumärke? Försökte söka på ”caia” på Instagram och Caia of Sweden fanns inte bland resultaten trots att jag scrollade en bit. Dessutom är de i en annan bransch. Jag tror inte att Caia of Sweden skulle vinna ett eventuellt rättsfall.

        Ä, det är väl kanske det att de är i en annan bransch i så fall

          Caia of Sweden har inte heller registrerat namnet Caia som ett varumärke, så det har varit fritt fram för Bianca & co att använda och registrera det för deras företag. Tycker personligen det är konstigt att man använder ett varumärke för sitt företag så länge som Caia of Sweden säger sig ha gjort men inte registrerar det? Känns inte speciellt seriöst.

            Caia of Sweden AB
            Göteborg

            Org.nummer
            556697-9828

            räcker inte det?

              Nej, det är bolaget som registrerats. Inte varumärket. Man måste skydda sitt varumärke också.

                tack men jag förstår att man måste registrera varumärket också jag menade mer räcker det inte att någon redan har det namnet?
                hittade däremot inte caia cosmetics på alla bolag

                  Nej för bolaget verkar heta Beauty Icons AB, Caia Cosmetics är varumärket.

                    åter igen jag är bekant med reglerna, jag menade varför tar man ett namn som redan finns? det andra bolaget har dessutom detta namn i ett registrerat bolag hos BV, är du med?

                      Lustigt att du skriver att du är bekant med reglerna men har ändå inte koll ? Det är okej att inte veta allt.

                  Nej, företagsnamn är inte detsamma som varumärke.
                  T.ex: Hemköpskedjan AB är företagsnamn, Hemköp är varumärket.
                  Reitan Convenience Sweden AB är företagsnamnet, Pressbyrån är varumärket.
                  Din Bil är företagsnamnet, Audi är varumärket

              Varumärket Caia är registrerat på Beauty Icons AB som nån annan kommenterat nedan. Och Beauty Icons är företaget bakom Caia Cosmetics.

        Var inne på deras hemsida och det verkar som att Caia of Sweden är baserat i Danmark? I alla fall är deras adress där och varorna skickas därifrån. Hittade inget VAT-nummer så oklart vilket land de är registrerade i.

          moms & f skatt reggade så vad söker du mer? kolla in alla bolag

            Kollade bara deras hemsida som jag skrev.

          Och Caia of Denmark är baserat i Sverige, eller?

        För mig kom dem femma i listan på IG… men det kanske för att många nu varit inne och sökt på dem och varit inne på deras sida…

      Det är dock upp till bolagsverket att godkänna företagsnamn. Där ansöker man om sitt önskade namn och får avslag om det är för likt ett befintligt. Har Caia of Sweden ex bara köpt namnet för ett län, ex skåne, så är det fritt fram för andra att i övriga län. Så visst, de två namnen är lika men inte tillräckligt för att förväxlas och CoS har antagligen inte köpt för hela Sverige, vilket är pricy om man inte är ett stort företag.

        snarlika namn blir ALDRIG godkända hos BV, undantagsfall ifall man lämnar medgivande

        Caia of Sweden är ett aktiebolag registrerat 2006.
        Varumärket Caia registrerades av Biancas m fl bolag Beauty Icons AB så sent som 2018.

        Fel! Du köper inte län hos Bolagsverket när du registrerar firma. Allt i din kommentar är felaktigt.

        Alltså, aktiebolag har ett rikstäckande skydd för sitt aktiebolag. Enskild näringsidkare endast de län de bedriver. Enskilda kan dock ansöka om att skydda de i fler län men de kostar per län.

        Man har endast skydd för sitt företagsnamn i den bransch man bedriver (undantag är gigantiska företag som Ikea, Volvo osv).

        Dessa två företag verkar bedriva helt olika verksamheter och utgör då inget hinder emot varandra. Om nu båda heter Caia.

      Fast parfymerna är extremt lika, finns absolut flera med boll som lock men har inte direkt sett en sån här oversizad boll.

      Den gamla fina fallossymbolen står sig gott än i dag. Skruvad är lockelsens lukt.

      Känns lite som designen är tidlös efterapning av världens äldsta klotter

    Copyrighträtten bör ligga hos parfymtillverkaren. Det går inte att säga att BI kopierat för flaskorna är ju inte identiska, men BI är mycket inspirerad.

      Copyright har inget med design att göra, copyright är för skriven text och bilder.

    Måste inte namn på märken också godkännas? Man får ju inte ge ett företag vilken namn som helst, utan det finns ju regler där iaf. Bla att det inte ska kunna blandas ihop med andra.

      Det måste inte alls godkännas för att man ska kunna använda det. Däremot får man inte använda sig av ett varumärkesskyddat namn. Detta har inte Caia cosmetics gjort, för Caia var inte skyddat när de startade.

      Däremot ligger Caia i göteborg lite pyrt till nu när de använder någon annans skyddade varumärke…

        Precis, känns konstigt att Caia of Sweden klagar att någon stulit deras namn om de inte ens registrerat varumärket Caia? Det borde ju vara något grundläggande man gör som seriös företagare. Jag jobbar på ett familjeföretag och vi registrerar varenda ett produktnamn när vi lanserar en ny produkt, det känns som en självklarhet.

          Håller med men tror ändå det är just att de inte gjort det som gjort att biancas caia kopierat allt. Dåligt ändå.

            Nja, jag vet inte. Vem har koll på en extremt lokal företagare som inte ens omsatte 500 tusen förra året?
            Bianca pratade ju om hur namnet uppkom och de ville ju från början stava Caia med K, men det var upptaget, så då blev det med C.

              Fast man googlar väl innan och kollar om namnet redan finns? Det är väl typ det första man gör när man bestämmer namn för sitt varumärke.

                precis om man har något i huvudet…

              Det finns även sminkmärket Kaja

    CAIA är inregistrerat varumärke tillhörande Beauty Icons AB.
    Numret är 017875114
    Registreringen gäller klass 3 & 35
    https://www.prv.se/sv/varumarke/databaser/

    Det är väl inget originellt som kommit ur det Bs märke så varför skulle detta vara det?

      Har det diskuterats att Isabella avföljt pingis? Läste Quetzala Blankos (stavning?) artikel om detta precis

        jaaaaa i 2 veckor xD

          Haha tack, såklart det har ? fått barn och inte hunnit följa kommentarsfälten. Ska leta lite då

          fast inte mer än så, att de inte följer varandra

        Annars är hennes nya update bra!

        kock, städ och barnflicka har slutat och att jag behöver deras hjälp nu. Gillis svarade att ”det är precis som hos pappa så vi vet redan hur man gör”

        Hon måste ju gripa det halmstå som finns! Gör content på barnen för fan, gör d nu!!! Shopping+resor+trams tillsammans med barnen, där har du framtiden Isabella.

        Du behöver inte göra mer för att pleasa svenska mammor. Ja du kan skutta lite på en yogamatta också ?

    Stora skuggan… har aldrig hört talas om det bolaget(?).

      Inte jag heller, jag visste bara att det var ändhållplats för bussar som kör i Hornstull.

        Stora skuggan ligger ju på Djurgården 🙂

          Buss 40 – Reimersholme–Stora Lappkärrsberget (–Stora skuggan) 🙂

          Gud vad jobbigt när folk ska spela som att de vet allt.

            @elena

            Allt vet jag verkligen inte, men jag vet var Stora skuggan ligger. Älskar att cykla dit på sommaren till deras 4H-gård och klappa alla gulliga djur 🙂

          Japp det gör det. Dock finns det de som tror att Djurgården bara är en ö. Men alltid kul med förvirring.

            Norra Djurgården if I may.

    Blir galen av att inte veta. Varför har Simon slutat på perfekt dat?????

      Undrar samma sak?!? Och när skedde detta?

        Meetoooooooo!

      ELLER HUR! Spill the beans!

      Folk slutar väl på jobb stup i ett… måste det läsas in så mycket i allt?!

        Ja särskilt på Perfect Day verkar det som! Men tråkigt att han fick gå så fort (efter bara ett par månader?)

          Skulle vara kul med lite mer inlägg om Hanna och Amanda.

          Han hade fortfarande provanställning och då råder kort uppsägningstid – brukar vara två veckor ömsesidig uppsägningstid. Alltså lätt för arbetsgivaren att betala två veckolöner och säga tack och adjö.
          LAS gäller inte under provanställning. Och arbetsgivaren behöver inte ens motivera att provanställningen avbryts i förtid fast det vanliga är förstås att den anställde får reda på varför.

      Har han slutat eller blivit uppsagd? Han kan ju ha gått av fri vilja, PDM ska inte vara en trevlig arbetsplats pga mobbade chefer enligt tidigare anställda som Daniel Redgert.

        Han tafsade väl på kvinnlig kund/kollega och fick gå på dagen.
        Baaam!??

    Pingis, Pascalidou, Victoria Kawesa … listan är lång

    Känns som CAIA cosmetics är väldigt inspirerad av Kylie cosmetics och att Bianca då är Kylie.

      Fattar inte folk som är besatta av Kylie.

        Och Kylie blev också stämd för några år sedan då hon använde en kopia av Vlada Haggertys logo för att marknadsföra sina skitprodukter. ?

    Någon som vet vart Bianca och co fick idén till namnet Caia?!

      Så fult namn. Kajja

      Dom kastade väl om hennes namn minus B:et då, och ville väl säkert låta lite som Kylie cosmetics.

        Och n:et kom jag på… fult namn i alla fall.

        Kunde ha blivit ACNAIB eller BINAC också…

    Men oj vad dåligt. Tyckte hennes palett var sjukt lik Kim kardashians eller är den hon Kylies men tänkte visst det är väl bara ett sammanträffande, men nu känns det som lite för många sammanträffanden. Deras logga är ju typ likadan som det här andra märkets och parfymen likaså. Sjukt

    Jag hoppas verkligen hon inte kör på att de ”inte visste” att ett varumärke med samma namn redan fanns

      Frågan är om de faktiskt kan förväntas veta i det här fallet. Varumärket var varken registrerat eller särskilt etablerat. Dessutom i Anna bransch.

        Spelar ingen roll. Det första man gör när man kommer på ett varumärkesnamn är att kolla upp det i alla fall. De såg väl att företaget fanns men att det inte är varumärkesskyddat så de körde på ändå.

          Ja, och är det inte skyddat så är det inte skyddat.

            Ja? Lika oproffsiga ändå

        Väldigt oprofessionellt ifall de inte ens kollat upp nåt så basic

    OT – Tunis är gravid!

      Åh vad roligt! 🙂

      ?
      Klart hon måste skaffa den senaste inne-accessoaren

    Caia of sweden och caia cosmetics har ju typ identiska loggor? Borde anmälas! CC har endast lite fetare typsnitt wow så dåligt!!

    Vilket skitsnack biancas tjat då är om hur hon designade varje millimeter av loggan när den är rakt av stulen. Riktigt dåligt gjort

      När skapades Bianca Caia cosmetics logga? För man behöver inte gå tillbaka särskilt långt (12 december 2018) på Caia of Sweden Instagram för att se att det företaget använde en annan logga.

    Nu kommer biancas få en del skit

    Jag tycker det märks att det är många som arbetar med varumärket, inget känns särskilt speciellt. Det finns ingen story bakom produkterna, färgerna har bara namn men ingen beskrivning av undertoner (varm/kall) eller nyans.

    OT: Petra Tungården är gravid!

      Snark

    hade ingen aning om att det var 2 olika företag, konstigt att BV släppt igenom detta och varför vill man ens vara lik/snarlik en konkurrent?

    Flaskan och kork är snodd rakt av. Uselt och omoraliskt av ett så stort varumärke att stjäla och förstöra för en hårt jobbande liten spelare. Snälla va lite mer kreativa än att plagiera.

      Håller med det går inte att ha så många sammanträffanden.. sen är inte ens parfymen lite lik utan nästan identisk. Så det är först paletten, sen parfymen, sen varumärkesnamnet och även loggan… det är lite för mycket

      Å andra sidan så är det inte lätt att uppfinna nya former när typ alla former redan är tagna av någon, någonstans i världen. En cirkel på kvadrat är ju heller inget revolutionerande nytt!

        Fast jo, en cirkel och kvadrat kan se ut på tusen olika sätt. Men dimensionerna på dessa är identiska.

        Om man inte kommer på någon egen nyskapande form kanske man får nöja sig med någon mer traditionell istället för att stjäla någon annans nyskapande form.

    Jag fattar inte riktigt varför man inte jobbar fram en mer originell idé till ett varumärke än såhär… Känns bara så lamt och fantasilöst. När man väl tar chansen och startar upp något sånt här – vill man inte att det ska kännas unikt och eget? Att nöja sig med/sträva efter att likna andra så mycket som möjligt är fan inte kreativt. I mitt tycke är alla produkter och många produktbilder hittills som kopior av KKW Beauty.

      Håller med. Speciellt i en värld där allt rotas fram på nätet borde de väl ändå jobba lite hårdare för att vara originella. Sen känns det absolut som att flaskan är kopierad då det är ett svenskt märke. Och även caia loggan.

    Vad händer med Bella?!?

      Hon har barnvecka och fullt upp med matlagning. Just nu bakar hon matbröd efter att ha googlat fram recept.
      Barnen har hon skickat till affären för att handla. De har setts promenera hemåt längs Elfviksvägen med matkassar.

        Stackars barn som måste hänga på deras mammas bergochbilbaneliv!
        Ingen normal uppväxt direkt.

        Jovisst, en sexåring och en fyraåring går och handlar ensamma, det låter rimligt.

    Ot
    Kan rekommendera Liptons Citronthe!
    Sjukt gott med honung och mjölk.
    Perfekt att dricka en tradig tisdagseftermiddag i november.

      Haha åh – det var typ den gulligaste, mest dramafria OT jag sett på länge ? ?

        ?

      Tack för tipset, ska testa?

      Gilla på den!
      Kram

    Att sälja smink är ju en inte en orginell idé. So what.

      Men allt behöver inte kopieras.

    Finns dock ett koreanskt sminkmärke som heter Kaja.

    I och med att det finns en uppsjö av olika märken där även den som har varit med lite längre känner sig lite vilsen, så tror att de unga tjejerna lätt väljer Biancas varumärke eftersom hon är deras idol och blir i och med det deras val i djungeln av kosmetika.

    som någon/några skriver ovan, svårt att få fram en produkt som inte redan finns & det mesta går att få fram till en billig peng & därför blir det såhär.
    men att ta ett namn som redan finns reggat hos BV & sedan skydda namnet…ja vad säger man om det? brist på fantasi??

    Rykten? Skulle det vara så farligt om det sprids ett rykte om att Bella bakar matbröd?
    Det skulle snarare ge hennes pluspoäng 🙂
    Att Bellas barn gått iväg längs landsvägen för att handla faller väl på sin egen orimlighet.
    Det kvalificerar sig inte ens som stoff till ett rykte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.