RMM besöker Auschwitz

Youtubekanalen ”Random Making Movies” besöker koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (I och II) utanför Krakow och har publicerat en video på Youtube som i skrivande stund setts nästan 200 000 ggr.
På ett respektfullt sätt berättar de för sina unga följare om de fasor som utspelades här under Andra Världskriget, och når, tack vare sin plattform, ut till dem på ett sätt som varken skola eller andra vuxna kan göra.
Tack vare den här filmen har de inte bara spridit kunskap om nazisternas grymheter under Andra Världskriget – någonting som ALDRIG får glömmas bort och kanske blev någon så pass berörd och/eller intresserad av att veta mer att de på egen hand söker kunskap.

I en tid då högerextrema krafter fortsatt förnekar att förintelsen ens ägt rum så är det extra viktigt att den yngre generationen faktiskt förstår och får med sig kunskap om vad som utspelade sig i länder, inte helt långt bort från Sverige, för mindre än 100 år sedan.
Det är med kunskap vi förhindrar att historien upprepar sig, och vad som utspelade sig i koncentrationslägren under Andra Världskriget får aldrig, aldrig glömmas bort.

Så tack, RMM för att ni använder er enorma plattform till det här!

https://www.youtube.com/watch?v=yVFImajBIHU

139 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag ska åka dit i vår. Ni som varit där, rekommenderar ni att man går en guidad tur eller går runt på egen hand? Hör så mycket skilda åsikter. Typ att guidad tur är väldigt intressant men att man hinner med mer på egen hand.

      Var där förra sommaren och gick en guidad tur som var väldigt bra så kan rekommendera det. Guiden var väldigt kunnig och förklarade många saker om lägret som jag inte kände till innan. Har för mig att man inte fick gå helt på egen hand, det är ganska mycket regler och restriktioner kring lägret.

      Jag har varit där och på några andra läger tillsammans med vita bussarna som anordnar resor för ex skolklasser. Vi hade guide vid ett par tillfällen och det gav mig väldigt mycket mer än när vi gick själva. Vi hade också med oss en överlevare i två läger och OM det finns såna guidade turer kvar i dagsläget (det här är 20 år sen) så rekommenderar jag det starkt. Så lärorikt och drabbande, vill ta med mina egna barn när dom är lite större på samma sak.

      Det beror på hur du är som person. Jag föredrar guidade turer eftersom man får mer information om saker. Min man avskyr guidade turer eftersom de står och ”babblar” och han har inte tålamod för det.

      Guidad tur absolut! Ger så mycket.

      Har bara varit på guidad och tyckte det var super!

      Vi fick en guide som haft anhöriga i lägret, så det blev väldigt fint och personligt!

      Jag var där för två år sedan, och som någon ovan skrev så fick man inte gå runt ensam. De har bara guidade turer. Guiden var väldigt duktig och proffsig. Väldigt lärorikt och respektfullt.

      Min fästman har varit där för några år sedan och han har sagt att man inte får gå ensam där, man måste ha en guide med sig. Nån dag så vill jag besöka också, vet redan att jag kommer gråta där.

        Ser att många av er kommenterar att man inte får gå ensam där men jo, det får man (har en kompis som gjorde det i somras). Dock brukar guideföregen boka upp många platser i förväg (man bokar på Auschwitz hemsida) vilket gör att det inte är alltid man kan gå omkring själv, men det är möjligt om man är ute i god tid.

          Stämmer 🙂 jag har gått själv. Man får en handbok att följa där det står väldigt väldigt mycket information. Både i birkenau och Auschwitz.

      Man får inte gå där (Auschwitz 1) på egen hand åtminstone i rusningstid. Vill man gå utan guide måste man gå antingen tidigt på morgonen eller sent men har förstått att det är långa köer då så bäst att boka en guidning om man vill vara säker på att få komma in. Man kan välja deras egen guidning eller ta en paketresa från Krakow. Jag bokade en paketresa via mitt boende då Auschwitz egna guidningar på engelska blev slutsålda långt på förhand. I Birkenau får man gå fritt men jag antar du vill till det huvudsakliga museet. Tänk också på att de har strikta säkerhetskoller och man får inte ha med sig väskor större än en a4.

        Eh, varför är det säkerhetskontroller där?
        Varför regler om en väskas storlek? Försöker en del stjäla något eller vad handlar det om? Mygla med sig nassepropaganda, eller vad. Fattar det verkligen inte.

          Vadå? Det lär väl vara jätteviktigt med säkerheten där? Med tanke på platsen? Dessutom är det ju säkerhetskontroller för typ alla större konserter eller evenemang (please kommentera ej som att jag jämför detta) idag…

            Ursäkta mig men jag förstår verkligen inte varför, vilket var anledningen till min kommentar! Är säkerheten på något sätt hotad där?

              Viktigt att komma ihåg dom som var tvugna att strida i krig. Många människor som ville leva precis som vi vill har offrat sig. Nyss var ju prins Harry och Megan och hedrade dessa. Man såg hur allvarligt Harry tog det. Tycker mycket om honom.

              Det är säkerhet kring alla synagogor i Sverige både privat men även polis vid högtider så hotbilden som finns mot judar i Europa kan vara en anledning. Kanske minns fel men blev inte skylten stulen?

              Skylten till ingången snoddes ju av en nazist för några år sedan.

              Antisemiters våta dröm är ju att utplåna denna minnesplats.

          Det är säkerhetskontroller till typ alla museum utomlands. Åtminstone var det så när jag var i London och besökte British Museum, IWM och naturhistoriska.

      Jag var där för några år sen och hade då en privat guide som talade svenska (polack som pluggat svenska). Vet inte om det går att få längre men det var himla bra iaf. Det var bara han, jag och min dåvarande pojkvän så vi behövde ju inte gå med headset i enorma klungor och trängas.

      Vi var där i september i år och gick omkring själva i Auschwitz I i ungefär åtta timmar. (Guidade turer är 3-5 timmar där tror jag). Tricket är att förboka en ”biljett utan guide” (auschwitz.org) och sedan hänga på låset när de öppnar (7.30). (Det finns ingen begränsning som att man måste vara ute senast efter x antal timmar, men det blir ju mer folk fram på dagen när guidegrupperna kommer.) Det finns väldigt, väldigt mycket mer information att ta till sig om man går i sin egen takt och läser och tittar på allting – det har man inte en chans att göra om man går med guide. Sen beror det väl på hur påläst/insatt/intresserad man är – ju mer man vet själv desto mindre behöver man en guide, skulle jag säga. Auschwitz II (Birkenau) är ett enormt område, men det står rätt bra på skyltar vad saker och ting är, så jag saknade inte en guide där heller. Det är ju känslomässigt utmanande platser så jag var i alla fall helt nöjd med att få stå still när och var jag ville och bara försöka ta in vad jag såg och hur det måste ha varit att vara där då, utan att behöva springa i kapp guiden sen eller behöva lyssna samtidigt som jag tänker… Tror det är svårt att råda någon för det är nog väldigt olika vilken variant som passar någon bäst. Det viktigaste är ATT man tar sig dit, om man har möjlighet, tycker jag. 🙂 (Fast en privat guide i form av en fd fånge hade varit otroligt intressant, men de är ju jättegamla nu.) Däremot finns det massor av ögonvittnesskildringar på filmer i de olika utställningarna och dessa missar man om man inte går själv…

        Tack för mycket bra beskrivning! Hur löste ni det praktiska? Boendet och transporter?

          Vad jag förstår är det vanligaste att man utgår från Krakow och transporterar sig till Auschwitz därifrån. Det tar väl kanske ungefär 1,5 timme med bil/buss så det blir ju till att gå upp tidigt om man ska vara på plats 7.30. Men. Det finns ett jättefräscht, fint, modernt och prisvärt (ca 700 kr har jag för mig) hotell bara tvärs över gatan från Auschwitz I, så vi åkte dit sent på kvällen innan (åt middag på hotellet och gick och la oss). Vi hade bil och det var inga problem alls att parkera den vid hotellet. När vi var klara med Auschwitz I tog vi gratisbussen till Birkenau (de går hela tiden, man kan inte missa dem och det funkar helt okomplicerat) och sedan gratisbussen tillbaka till Auschwitz I och gick sen och hämtade bilen. Det var inga problem att låta den står där (vid hotellet) hela dagen trots att vi redan hade checkat ut på morgonen. Sen åkte vi vidare… Har läst om folk som tyckte det var praktiskt med hotell så nära efteråt, för att snabbt komma ”hem” och andas ut, men jag satte större värde på att vara pigg och utvilad inför besöket…

            Vi Köpte biljetter med inträde en viss tid på dagen, ganska lång innan. Bokade transport dit och tillbaka via hotellet. Chauffören väntade utanför hela tiden vi var där och sen körde han oss till birkenau och väntade även där och körde sen tillbaka. Hela parkeringen va full med bilar med chaufförer som väntade och bussar.

            Något speciellt minne eller någon slutsats du skulle säga att besöket gav?
            -Lärde du dig något nytt?
            -Förstod du världen bättre?
            Eller hur skulle du vilja karrakterisera det bestående värdet?

              Jag tänker att det finns många skäl till att folk vill se Auschwitz. För egen del handlade det mest om att med egna ögon se det som jag tidigare bara läst om (i väldigt många böcker) och sett på film ibland. Kanske någon önskan om att ”förstå” något… Lite ”jaha, det var i de här byggnaderna som den och den scenen i den och den boken utspelade sig”. Man försöker ju förstå, trots att det inte går. Skulle man ha försökt rymma? Skulle man inte? Vad skulle man själv ha haft för ”taktik”? Skulle man ha sällt sig till dem som planerade att ta sig därifrån eller skulle man bara rättat in sig i ledet? Auschwitz I var ju ett koncentrationsläger mer än ett förintelseläger (som Birkenau var) och många levde ju i flera år där, så även om de levde under extrema förhållanden så blev det ju en sorts bisarr vardag ändå. Kanske är det så man måste se det, jag vet inte. Det här är ju ett högst filosofiskt resonemang, det finns ju inga givna svar. Det är lätt att ha många tankar, men svårare att pröva dem vetenskapligt… Jag vill ju gärna tro att de många miljoner människor som har besökt Auschwitz går därifrån med egna frågor som de kanske inte får svar på, men som på något sätt gör dem till mer reflekterande människor än de kanske var innan. Hur kunde det hända? Vad skulle jag ha gjort? Hur hade det känts att skiljas från man/barn på den här platsen? Hur kan det komma sig att en stat kan skapa en industri vars syfte är att utrota vissa människor? Hur kan någon ta sig rätten att bestämma vilka som ska leva och vilka som ska utrotas? På vilka grunder? Hur kan vi förhindra att historien upprepar sig? Men, en återkommande tanke fick där och har haft sen dess är att det var ju helt vanliga människor som levde helt vanliga liv (vissa getto, dock – inte så ”vanligt”) och plötsligt befann de sig i Auschwitz… Blotta tanken på att allt man äger och har, familjen, frihet plötslig bara tas i från en… Det bestående värdet är kanske en sorts ödmjukhet inför livet och ett lite öppnare sinne.

                Aah tackar för din tid och eftertanksamhet

    Om man bara ser på kvaliten på youtubevideos så är RMM bäst i Sverige, de spelar helt i en egen liga. De skulle kunna göra en långfilm. Visst, de är youtubers, men man märker att deras videor också är ett hantverk. Älskar att de lägger ner sin själ i det mesta de gör och att det ser så himla professionellt ut.

      Håller verkligen med!

      Vilket viktigt och bra intiativ av dem. Precis som Camilla skriver, i dessa tider extra viktigt att nå ut med till ungdomar.

      Skönt att gilla-funktionen är borta. Jag tror kommentarsfältet kommer bli mycket trevligare.

    RMM har enligt mig Sveriges mest kvalitativa Youtubekanal! En av otroligt få som jag faktiskt följer, och det märks att de lägger ner mycket tid i det de gör ?

    Jag såg en film i våras, baserad på en verklig händelse. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad filmen heter. Den handlade i alla fall om en man som föreläste om att förintelsen aldrig ägt rum och att allting är överdrivet. En judisk kvinna hade gett svar på tal och ifrågasatte mannen till den grad att hon åtalades (antar för förtal, jag kommer inte ihåg). Rättegången kom då att handla om huruvida Förintelsen ägt rum eller inte. Även det en stark och gripande film, dock mer för vuxna än barn.

      Denial heter den!

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Irving_v_Penguin_Books_Ltd

      Sjukt intressant fall! Inte sett filmen dock.

    Jag hörde att de skulle göra en video ifrån Auschwitz och blev lite orolig att det skulle vara en ploj-video, men de gjorde videon men stor respekt för de bortgångna och deras anhöriga! Grymt bra video

      Varför blev du orolig? De har ju gjort flera seriösa videor. Bland annat när de besöker ett fängelse vilket även det var respektfullt.

      Jag var också orolig. Finns så många som åker dit bara för att ta coola bilder typ. Men jag tycker dom gjorde det bra och respektfullt!

    Fick en klump i magen när jag kollade. Har haft tankar på att besöka Auschwitz men vet inte om jag kommer klara det. Är för overkligt för att kunna ta in, hur kan människan vara så grym?

    Usch, alla de där stackars människorna. Vilket lidande de utsattes för.

      Samma här. Trots att jag kommer stor gråta och känna mig förkrossad så vill jag besöka Ausschwitz nån dag.

      Håller med, jag började storböla bara av att se videon. Jag skulle inte klara av det.

      Jag trodde verkligen det skulle vara så, men lägret ligger i dagsläget mitt emot en pizzeria på andra sidan vägen, väldigt nära bebyggelse och på grund av hur mycket folk de tar in på samma gång så är det jättesvårt att försöka ta in det som berättas för man hör bara andra människor prata i bakgrunden osv… tycker det är hemskt hur mycket pengar de föeösker generera från platsen istället för att ha det som ett minnesmärke

        Du tror inte det kostar att underhålla en minnesplats som tar emot så många besökare?

        Ett besök utan guidning är väl gratis? Så ser det ut idag när jag tittat på priser från
        visit.auschwitz.org/rezerwacja/termin.html?idg=1#
        Att guidning kostar är väl inget nytt?

        Vilka är det som försöker tjäna pengar på detta menar du?

      Håller med de ovan. Gick inte att ta in där och då. Väldigt svårt att förstå så stora tal på dödsoffer. Efteråt kom alla tankar.

    Så viktigt! Min gamla högstadieskola hade som projekt för alla i åk9 att åka till Polen för att besöka Auschwitz Birkenau varje vår. Otroligt viktig resa och vår skola var lyckligt lottad att ha så drivna lärare som tog tag i detta. En resa som man minns!

      Men åh gick vi samma skola eller? Vi gjorde också en resa till Auschwitz, så lärorikt och fint att lärarna engagerade sig så i att ta oss dit!

        Vi gjorde också de!

      Vi gjorde också det! Bor i Skåne

      Vi med, gick i skola på Orust. Känns bra och viktigt att så många fler skolor anordnat det!

      Vi fick inte åka dit däremot kom det en överlevare till min högstadieskola. Alla elever samlades i aulan när han berättade om hans upplevelser. Det var knäpptyst i salen förutom några elever som man hörde gråta.

        Vi hade också en överlevare som kom och berättade. Ett av mina starkaste minnen från högstadiet (det och när John Hrons föräldrar kom och berättare sin historia). Aldrig har gymnastiksalen varit så full och så tyst.

          Han som kom till oss hade fotografiskt minne och hade målat sina minnen. Samma man?

            John Hron är inte en fånge från Auschwitz…

              Det var det ingen som sa heller

            Nej vi hade besök av en kvinna, minns tyvärr inte namnet.

    Tänk om fler influencers kunde använda sitt inflytande till den här typen av viktigt upplysande!

    Stor eloge till RMM

      Alltså wow! Vilken skillnad jämfört med jokiboi ?

    Hur länge kommer like-knappen vara borta?

      Förhoppningsvis för gott!

        ?

        Haha jag sträckte tummen efter like-knappen.
        Tar nog lite tid att vänja sig men hoppas att stämningen blir bättre här inne. (Skum-) läser oftast bara ca 30 för att sen ge upp, blir så matt i huvudet av vad folk skriver, tjafsar och blir kränkta för minsta lilla

    Vad är anledningen till att knappen tagits bort?

      Jag, och säker några till, känner nog att det är skönare utan dendär jäkla knappen. Den tar över diskussionen och det slutar med att en dum kommentar får massa likes och stämningen blir sämst.
      Kolla hur många gillamarkeringar rasistiska kommentarer fått i ös t.ex. Det är supertråkigt och tynger ned stämningen.

        Hur tynger det ner stämningen? Jag tycker snarare det är bra att kunna visa att man håller med om något utan att behöva skriva en kommentar. Dessutom är det intressant att se vilka som håller med en själv.

          Ja, se bara på översta inlägget här. Med gilla-knappen hade det knappast blivit lika många som skrev i princip exakt samma sak. Plus, det är lättare att hålla koll på vad man redan läst om det finns en gilla-knapp.

          Men det blir skevt med tanke på att C inte alltid hinner rensa bland kommentarerna och då många här verkar ha samma åsikter.
          De få som tycker annorlunda känner att deras svar är ”fel” för att majoriteten tycker annorlunda. Det slutar med glåpord, personliga påhopp och annat trams.

          Sen är det också tråkigt att man bara skriver för att få likes. Vore mycket roligare och givande om vi, som nu, svarar och motiverar hur vi tänker. Kanske tänker man ett extra varv innan man klickar på like och skrollar vidare.

          Sen skulle det väl vara mer rättvist om det finns en dislike också (samt en anmäl kommentarsfuktion). Får man 130 likes så antar man ju att majoriteten håller med och vi får tråkiga trender och återupprepningar av samma snack dag in och dag ut.

          Bi kan väl ge idén en chans iaf? Kanske går åt skogen men då får C avgöra hur det blir.

            En ogilla knapp testades, men togs bort ungefär lika snabbt som den introducerades. Det blev inte direkt bättre stämning av en sådan knapp. Istället för att användas som Camilla önskade blev det ett lite enklare sätt att trycka ned någon annan.

            Alltså, jag har en hel del åsikter som de flesta här tycker är piss. Men jag gillar som ändå att få 5-7 likes, för då ser jag att det finns fler som tycker som jag trots att de som jag diskuterar med får typ 20-60 likes om inte mer ?

            Jag har som aldrig sett gilla-knappen som något negativt. Eller sett någon hets kring den. Är det verkligen den som resulterar i påhopp?

            Jag har saknat en ogilla-knapp, men ja, om man verkligen inte håller med så kan man ju skriva det istället. Då får man ju mer av en diskussion, men om alla ska sitta och skriva ”+1” eller ”håller med” blir det ju rätt segt att skrolla då det inte tillför något.

        Stämningen blir inte dålig av att någon kommentar får många likes. Stämningen blir dålig av att folk inte kan diskutera och går från sak till personangrepp på noll sekunder. Tycker jag i alla fall. Like-knappen har jag bara sett som något positivt.

          Håller med! Blev himla tråkigt här direkt för mig som läsare utan gilla-knappen.

            Ja, jag håller med. Gilla-knappen säger ju här ”jag håller med” till skillnad från instagram där det handlar mer om personen och vad hen gör. Kommentarerna kommer bli betydligt fler utan gilla-knappen, typ ”samma här”, ”+1” o s v. Som läsare är det dessutom en del av nöjet att se hur vindarna blåser. Stämningsproblemet kan enligt mig omöjligt ligga i likes.

      När Instagram gjorde detta så var det för att ta bort tävlingsmomentet när det gäller att skaffa sig många likes.
      Hetsen kring likes lär åtminstone på Instagram ha gjort att många ungdomar mådde dåligt.
      Här på Bloggbevakning kanske det är lite annorlunda.
      Skulle tro att Gilla-knappen ledde till att ”fel sorts” inlägg fick många likes medan andra ”kvalitetsinlägg” knappast fick några likes alls. Utan likes så lägger man nog upp inlägg som man står för snarare än inlägg som man tror blir populära och som roar många.
      Bloggbevakning är ingen tävling i kul memes 🙂

        Precis. Vi slipper dessa påhopp av kränkta människor som inte får likes samtidigt som många idiotkommentarer slipper få likes som de inte förtjänar.
        Alla dessa one-liners som ”men sluta läs då” eller ”åk tillbaka till 50-talet” etc som inte säger något konkret men får massa likes ändå.
        Typ alla elakheter som cirkulerar innan C hunnit rensa.

        ”Fel sorts inlägg”….och vem avgör vad som är fel?
        Om folk uppskattar ett skämt och skrattar till, vad är problemet?
        Är ett sånt inlägg sämre än ett gravallvarligt inlägg?
        Och om en persons åsikter inte tilltalar dig, ge ett svar där du förklarar din syn på saken istället.
        Är lösningen att den personen inte ska få medhåll via gilla-knappen? Eller i slutändan cencur?

          Det går fortfarande bra att skämta även om Gilla-knappen avaktiverats.
          Men det kanske inte blir så många skämt om lustigkurrarna inte får sin omedelbara belöning i form av många likes.
          Jag saknar inte Gilla-knappen. Ibland har jag skrivit ett långt och i mitt eget tycke smart inlägg om något allvarligt och fått kanske ett dussin likes. Och då är det ändå ovanligt mycket 🙁
          Sen har någon fått 50 likes på den mycket smarta kommentaren HAHAHAHAHA! ?
          Då undrar man ju.

            Jag använder främst like för att ”markera” diskussioner jag följer i långa kommentarsfält, speciellt öppet spår. Sen tycker jag att det är ett enkelt sätt att hålla med någon utan att behöva skriva ett (i mitt tycke) onödigt ”håller med.”. Men de kommentarer jag gillar är oftast mer sakliga än ”hahahahahaha”. Själv tycker jag att gillaknappen har varit bra att ha och jag saknar den.

              Ganska sorgligt. Att man saknar att gilla saker på nätet. Säger inte att du är dålig, jag reagerade likadant på instagram först. Men det är ett jäkla påhitt som vi klarar oss lika bra utan.

                Ja nu saknar jag ju inte gillaknappen så som jag saknar exempelvis min döda morfar. Tycker bara att den fyllde en funktion som jag uppskattade. Mitt liv kommer dock att rulla på som vanligt även utan den.

          Men, gilla knappen utnyttjades ju för att lyfta dryga och elaka kommentarer lika ofta som bra kommentarer.

        Ja, detta är stor skillnad mot instagram, där var det logiskt att göra om lite så att antal inte syns pga många ungdomar samt att man blir så utsatt när det är ens eget namn. Här inne är man ju anonym (Samt kanske lite större andel vuxna) så det blir inte alls lika personligt och hårt med gillningarna. Visst blir man glad när mångs gillar här, men får man inte så många gillningar spelar det ingen roll eftersom man är anonym och man inte blir lika personligt utsatt.

    Inte varit just där, men har hört att det fortfarande luktar brända människor där, stämmer det? Någon vet jag t.o.m sa att de fortfarande kan höra skriken, men det är nog mycket känslan av att vara där som lurar en? Lukter däremot kan ju sitta kvar?

      Fy, hemskt att ens föreställa sig vad de människorna fick genomlida. Går inte in i huvudet, så sjukt är det.

      Nej det luktar inte

      Av alla frågor du kunde ställt…

      Lukter sitter inte kvar i cirkus 75 år.

        Då utgår jag från att de som sagt det hittar på, min kusin och hennes kompisar var där för drygt 10 år sen och det var bara en detalj jag hakade upp mig på när de berättade. Så tack, då vet jag.

          Vissa människor kan faktiskt ”höra” ljud och ”känna” doft som andra inte gör.En slags förnimmelse.

          Behöver ju inte vara påhitt på så sätt att de ljög, men hur vet de hur brända människor luktar? Lär ju inte vara ett luktfritt ställe (finns det ens?). Så en blandning av gammalt trä, gamla saker och vetskapen om vad som har hänt där kan ju ha ”skapat” lukten de trodde var från människor.

            Ja så kan det iofs ha varit, på ett sånt ställe är det nog en massa intryck som spökar i ens sinnen.

            Dock har jag själv varit på ett annat koncentrationsläger men kände inget, iaf inget annat än att det var ett spöklikt lugn över platsen. Men jag var å andra sidan inte så gammal och visste inte så detaljerat vad ett koncentrationsläger faktiskt var. Idag hade jag förmodligen känt annorlunda och varit mer öppen för stämning och historia.

      Det var inga lukter, däremot hittade vi små, små benrester på marken när vi var där för 15 år sedan ?

      Jag kände ingen sådan lukt. Inte för att jag vet hur brända människor luktar heller. Men jag tyckte inte det luktade sågot speciellt och då är jag väldigt känslig för lukter.

      Det handlar nog om att man psykologiskt lever sig så mycket in i vad som hände där att man börjar förnimma ljud, smaker, lukter man kopplar till sådana grymheter. Människor som är känsliga för energier kan ofta känna av sådant. Har en vän som besökte klagomuren för många år sedan och han sa att det fanns en ”punkt” när man kom tillräckligt nära när luften på något sätt blev tjockare och mer allvarsam.

    Du måste lära dig att skriva bättre, Camilla. Du kan inte använda ”-” om du inte vet hur du ska fortsätta meningen efteråt på ett korrekt sätt. Du kan inte heller använda kommatecken på det sätt du gör som när du skriver ”tack, RMM” och fortsätter meningen. Det ska vara ytterligare ett komma efter RMM. Ser sådana här saker väldigt ofta och det gör att det blir så många syftningsfel som ser så illa ut om du vill framstå som proffsig (vilket du har all rätt till). Bättre kan du 🙂

      Du glömde en punkt.

      Ja, det är otroligt oprofessionellt att försörja sig som skribent utan att kunna följa de enklaste av skrivregler eller korrekturläsa sina alster.

      Tänk om Gilla-knappen är borta just för att många tryckte på den när Camilla själv kritiserades..?

      Camillla tjänar så mycket pengar på bloggbevakning att hon inte längre bryr sig. Mycket pengar går direkt in i företaget och det mesta av tiden går åt till att dölja pengaflödet. Vem bryr sig om stavningen då, ni är bara medel för att nå kulorna, så klaga inte!

    Högra makter?!?.. är dom inte typ en minoritet som inte tror de hänt. Töntigt att nämna nå 100tal nazister som om de vore ett problem. De flesta med någorlunda högt IQ fattar att lägrena inte va grilla korv och sjunga vid lägerelden.
    Men tjäna pengar på folkmord med att göra ett Youtube ett klipp är ju smart.
    När ska man ta upp Stalin och Mao, de döda väl fler än Hitler?
    Men juste mode att va antirasist!

      Vilket grinigt resonemang. Kan du bara ta saker på allvar om ingen tjänat nåt på dem? Det blir inte automatiskt dåligt för det.

      Whataboutism avser en argumentationsteknik. En föreslagen svensk benämning är ”men du då-teknik”.

      Whataboutism innebär att man bemöter kritik genom att visa på brister hos motparten. Avsikten är att få det att framstå som att den som kritiserar ägnar sig åt hyckleri. Ett exempel kan vara att bemöta påståenden om risker med legalisering av cannabis med att alkohol också är farligt – men tillåtet.

      Den engelska termen whataboutism (eller whataboutery) brukar kopplas till retoriken mellan USA och Sovjetunionen under det kalla kriget, där man från västhåll ansåg att den sovjetiska propagandan var speciellt driven i att använda denna argumentationsteknik. I svenskan togs ordet whataboutism upp på Språkrådets nyordslista för 2018.

      Sätt att bemöta whataboutism kan vara att hålla sig till sakfrågan, och att förklara att man inser att motparten ägnar sig just åt whataboutism.

        Vill gilla den här kommentaren ?

        Oj va smart du är. Lärt dig de ordet nyligen va?
        Lägg ihop allt så inser du att allt handlar om sekiner i slutändan.

          Nej, det handlar inte bara om pengar utan om vad som 1) kommemoreras och 2) går att få tillgång till fysiskt. Det handlar om historiens gång och vem som vann andra världskriget och vilka som fortfarande lever under diktaturlika former. Du kan inte som en youtuber åka till Kinas eller Rysslands nedlagda eller fortfarande använda koncentrationsläger och få fram relevanta uppgifter eftersom det inte understödjs eller uppmuntras av deras respektive regeringar att någonting sådant skulle ske. Men du kan exempelvis läsa en av de hundratals journalistiska reportage och böcker i ämnet.
          Och om vi exempelvis får en framtid där vi byggt ett öppet Europa kommer du kanske kunna åka och göra ett youtubeklipp över stora anläggningar till minne av medelhavets flyktingars offer. Medan om vi får ett neofascistiskt Europa kanske man river Auschwich och bygger lägenheter över hela skiten för att glömma. Det är därför argumentationstekniken du ägnar dig åt i kommentaren ovan är obehaglig, för att den visar på en tendens i tiden av vad du vill att vi ska minnas och vad vi ska glömma. Samtidigt som det finns en stark vilja av många att undersöka och dokumentera aspekter av alla folkmord som ägt rum på de sätt som är möjliga, ex medelst journalistiska reportage och böcker, vilken du inte verkar vilja låtsas om.

            ??????

      Denna ständiga ”man”. Ta initiativ och gör ett eget Youtube klipp om Stalin och Mao.

        Men de är ju inte poppis att prata om så ingen vill se, så finns inga pengar att tjäna tyvärr. Smartis ?

          Men jävelberg så grinig ?

            Vilket bra argument anonym 13.47.. tog dom slut?
            Allt handlar om pengar tro mig…

    Fint att du belyser detta Camilla!

    Alla som har dålig koll på vad som hände under förintelsen kan med fördel se den utmärkta filmen ”Schindler’s List”.

      Och Pianisten, så bra!!!!

        Ja och pianisten är en sann berättelse. Hur kunde tyskarna få hålla på så länge att gasa ihjäl folk. Fruktansvärt. Oskyldiga människor.

    Bra filmtips för nästa gång SDU ska ha stämma.

    Superduper. MEN. Tyvärr. Även fast vi har kunskapen pågår folkmord, koncentationsläger även idag. Kanske inte i samma skala, men likförbaskat. Nej, vi får inte glömma, men vi är duktiga på att blunda.

      Plutarch Heavensbee sa att det nog ligger i vår natur att glömma.

      Ja varenda återvändande IS-anhängare borde ställas inför rätta. De har utfört ett av de värsta folkmorden i modern tid.

        Kina då?

        Ett av de värsta?? Vilka tycker du är värre/lika än IS i modern tid?

          Förintelsen, den politiska förintelsen i Kambodja, tibetanska upproret, folkmordet i Rwanda, Sovjet, balkankrigen, Idi Amin, Saddam Hussein, marxistmorden i Etiopien, Darfurkonflikten. Till exempel.

          IS beräknas ha dödat ca 400 000 människor. Ingen hög siffra, i folkmordstermer.

          Folkmorden i myanmar kvalar väl in. Folkmorden i Rwanda också.

        Ja IS anhängare ska ha sitt straff.

    Svar i mod. Skrev inte Kina eller Nordkorea då de är givna och pågående.

    Tänkt åka dit i 18 månader efter min tågresa genom Berlin och Amsterdam på temat. Efter detta inlägg gick jag in och bokade. Åker imorgon! 😀

      Vad bra! ?

        Det stora problemet med den ökande antisemitismen är dock inte högerexstremismen utan ökad islamisering i väst, eftersom religionen är tydligt antisemitisk. Allt fler judar som angrips och många har t.ex. lämnat Malmö. Tycker alltid detta tystas ner i media, men då kommer man aldrig komma åt den ökade antisemitismen.

          Du vet att araber också är semiter, va?

            Du vet att antisemitism riktar sig mot judar, va?

          Hur är islam antisemitisk? Var i de muslimska skrifterna hittar du antisemitism?

      Åååh jag vill också tågluffa Amsterdam – Berlin – Krakow. Har du några tips på bra sidor om att resa med tåg i Europa? Aldrig gjort det förr. ?

        Interrail har en ganska bra app. Annars är rome2rio överlägsen och bra att börja med om man ska till ett ställe där man har nollkoll. Men gör det! Det var underbart!

    Vår skola åker dit varje år med åk 9 och gjort i många år som ett stort projekt och sen får eleverna ha redovisningkväll av projektet för föräldrar och anhöriga.
    Väldigt lärorikt och bra att det inte bortglömt det som hände då.

    TACK RMM! För att ni vågar använda eran plattform till så viktiga saker istället för att bara clickbaita och fjanta runt som så många av era konkurrenter på YouTube faktiskt gör. I en tid då internet kryllar av högerextremism behövs ni med den här typen av budskap – mer än någonsin. <3

    Jag hoppas Guldtuben kommer tillbaka och att priset för Årets YouTuber för första gången inte går till same old same old TL, utan till RMM. Shit vad dem förtjänar det nu!

    Fastnade för RMM för inte alls länge sedan och tycker att de håller så jävla hög nivå. Egna ideér och erkänner om de inspirerats av någon annan. Håller sig borta från barnprogramsnivån också.

    Har dock hört att de planerar lägga ner vilket är otroligt synd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.