Monas Universum och ”Vid din sida”.

Monas Universum arbetar ideellt för ”Vid din sida” som är en organisation med fokus på att hjälpa äldre hemlösa i vårt samhälle. Det är både fint och beundransvärt, men jag kan inte låta bli att reagera på sättet hon skriver om dem på sin blogg.
Som att de är en sak eller en ägodel typ…

Då och då låter vi våra hemlösa få äta där inne på vår bekostnad … och igår var en sån dag.

Ibland händer det att våra hemlösa råkar en smula i luven på varandra. Just nu har vi ett problem, som pågått ett tag, men igår kväll kom vi på en bra lösning på det.

”Våra” hemlösa?
Kanske överreagerar jag, men jag tycker det är en smula integritetskränkande att benämna människor som en ägodel, samtidigt som deras problem och konflikter framställs som ett bråk mellan lågstadieelever som sedan de vuxna får kliva in och lösa.

Läser jag inlägget med fel glasögon eller har jag kanske en poäng här?

188 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja du läser nog inlägget med fel glasögon.

      Förtydligande: Att benämna dem som ”våra” tolkar jag inte som en possessiv benämning i detta fall. Snarare en benämning på hemlösa i allmänhet.
      Som att säga ”våra barn” när man menar barn i största allmänhet.
      Inget konstigt alls.

        Hon menar väl inte hemlösa i allmänhet utan de hemlösa som organisationen hjälper.

          fortfarande märkligt att klyva hårstrån på det sättet? Mona menar väl knappast nåt illa med det

            Nej visst,
            men de spänningar som finns i vårt samhälle idag mår en del människor bra av. Rika godhetsnarkomaner.
            Många av dagens problem skulle vara busenkelt att lösa. Men många gillar de diversifierade livsvillkoren som finns idag.

          Formulerat med ett väldigt uppifrån perspektiv. Men Mona är väl nån överklasstant eller?

            Nej, hon har ingen sådan bakgrund. Tvärtom.

            Ha, ha, nej!
            Tant Mona kämpar tappert med att försöka leka överklasstant. Hon pratar/skriver gärna om Fin-Bromma, Dyr-ICA och andra miljöer hon diggar. Osv.
            Sanningen om Mona är tvärtom, hon har högst gått ut årskurs 9. Hon är uppvuxen i lägenhet i miljonprogramsområdet Jordbro och förekom i de där dokumentärerna om Barnen i Jorbro som Hartleb (?) gjorde. Han filmade en skolklass från skolstart till de blev vuxna. Filmerna har visats på TV och bio.
            Finns mycket mer att berätta men jag håller mig tills vidare…

        Tror hon syftar på deras ”stammisar”. Sett från hennes blogg att det alltid är samma människor.
        Kan störa mig på att Vid din sida hela tiden framhäver att det är vanliga pensionärer som blir hemlösa. Väldigt få personer som levt ett vanligt svenssonliv hamnar på gatan. Majoriteten är missbrukare och jag förstår inte varför de ska dölja det? Som att dom bara hjälper ”värdiga” hemlösa.

        Så många fina människor som hamnar i missbruk, det är inget val. De är inte mindre värda och ska inte behöva skämmas.

          På vilket sätt skulle många av dagens problem vara busenkla att lösa?

            Inte busenkla men håll med om att vissa problem skulle kunna lösas rätt enkelt om de inblandade inte hade personliga agendor, partipolitiska förhållningsregler osv. För att inte tala om hur en massa beslutsfattare till synes lägger större vikt vid att inte äta lunch med SD än att samarbeta mot de mål som alla kan enas kring.

              Inget är busenkelt i samhället. Allt tar tid och kräver stort engagemang och tålamod.

                14:00 ja se bara på vården. Sedan flera år kunde det ges mer pengar och vårdplatser. Nu hinner människor dö för vissa politiker blundar för verkligheten. Fy fan. Jag skäms ibland över Sverige.

                Jag minns varje juletid på 90-talet när hemlöseorganisationer pratade om att tänka på de hemlösa och skänka lite istället för att köpa tusen julklappar till varandra.
                Siffran som ALLTID dök upp var 2000 st hemlösa i Stockhholm..
                Jag var ung och naiv då och tänkte för mig själv att 2000 var naturligtvis en enorm mängd människor. Det är klart att samhället inte bara kan ”rädda” dom hur som helst, hjälporganisationer var enda lösningen.
                Fast forward till idag. Nu kan vi rädda hundratusentals människor.Ge dem mat, husrum, utbildningar, körkort, gymkort, fickpengar osv. Och vi vill inte sluta där, detta ska fortsätta utan spärrar.
                Men de hemlösa bjussar Röda korset på torra frallor i Björns trädgård ibland. Där huttrar de bredvid tunnelbaneingången innan de lommar iväg till….var?

                  Du skulle inte behöva ställa dig frågan ”var?” om du satt in dig i problemet lite… Dessutom är det väldigt fult att ställa grupper mot varandra… Lita inte på all propaganda!

                    Propaganda? är det inte sant menar du

                    Jag har satt mig in i problemet. Det var en retorisk fråga, ett s.k. konstgrepp.
                    All politik är att ställa grupper mot varandra. Varför säger politikerna t.ex.: Iår ska vi prioritera pensionärerna. Eller skolan. Det blir på bekostnad av en annan grupp.
                    Känslomässigt kan man ömma för ALLA utsatta grupper men i praktiken är resurserna ändliga.
                    Det betyder att man har en pott som man fördelar.
                    När en grupp får mer får en annan mindre.
                    Men du tycks tro att staten är ett sedeltryckeri och att de som inte tycker som du är rasister.
                    Du är svagsint.

                    Hur ska man kunna budgetera utan att ställa grupper mot varandra, menar du?

                  Problemet med hemlösa (som att inte ha en sovplats, inte 20 någonting som sover på soffan/hoppar runt på andra hands kontrakt hos kompisar pga bostadsbristen i storstäder) är oftast att det finns en massa problem som gör att de inte klarar att sköta ett eget boende pga missbruk och psykisk sjukdom. I frågan om psykisk sjukdom så tycker jag att samhället ska steppa upp och erbjuda mer stöd! I frågan om missbrukare är det mer komplicerat, för visst många av dessa har fruktansvärda levnadssituationer, men vi måste ställa krav på att vara drogfri/pågående behandling för att kunna erbjuda stöd. Vi kan inte ha bostäder subventionerade av sammhället och med massor med extra stöd som är fulla med typ heronister.

                    Åh vad jag önskade människor kunde förstå att det är mer komplext än att kräva drogfrihet, om det var så lätt att välja bort för att få de mest basala grejorna skulle många redan gjort det. Säg när jag lämnade mitt våldsamma ex, fanns inte en chans att jag pallade både det och att bli drogfri. Istället fick jag sova på bästisen soffa, sen få lägenhet och slutligen bli drogfri.

                    Dessutom finns det ju redan en hel del utslussboende med krav på drogfrihet, tyvärr hjälper inte endast det när ens hela liv är i skärvor.

                    Jaja, ska inte skriva noveller om det men önskar samhället kunde ha lite mer förståelse för beroendet komplexitet och den kognitiva funktionsnedsättning som utvecklas av det.

                  Infödda svenska hemlösa har fått så väldigt många chanser av samhället, för att bara nämna en har de haft tillgång till gratis skola i 12+ år om de velat. Hur många av de som kommer hit har haft samma möjligheter? Ändå tycker så många så extremt mycket mer synd om de infödda.

                  Jag slutade tro på Sverige som land när regeringen inte kan bygga och erbjuda boende till fattiga hemlösa pensiärer som jobbat och bidragit till Sverige hela sina liv, men gratis boenden för nyanlända.
                  Vill poängtera så ingen skriker något fult, är inte SDare.
                  Men att prioritera boende för nyanlända men skit i pensionärerna, där satte våra politikerna grupper mot varandra när valet självklart skulle vara att hjälpa de gamla FÖRST.

                    Nej. Det var när man tillät skattesänkningar för hundratals miljarder för de som tjänar mest som man började ställa grupp mot grupp.

                    Hade vi haft samma skattenivå som år 2000 hade staten haft 250 miljarder mer per år. Det hade nog räckt till både hemlösa, nyanlända och lite till.

              13:55 bra skrivet.?

          13.16 Du anar inte hur fel du har. Bara i Stockholm finns det oerhört många äldre hemlösa som aldrig missbrukat någonting överhuvudtaget. De är offer för livets oförutsägbarhet. Dålig pension i kombination med konkurs, arbetslöshet, bli änka/änkling, skilsmässa, höjd hyra you name it! Jag känner personligen Jeanette som startat VDS och hon har berättat om otaliga livsöden hon råkat på under sitt jobb som ordningsvakt i tunnelbanan. Hon döljer absolut ingenting, allra minst omständigheterna kring de människor hon nu helhjärtat hjälper.

        Det går ju inte utifrån de meningarna här tolka in vad hon menar med våra.

        Fantastiskt att hon hjälper de hemlösa!

        Det går ju inte utifrån de meningarna här tolka in vad hon menar med våra.

        Fantastiskt att hon hjälper de hemlösa!
        Ni som klagar och kallar henne överklass och klankar ner på henne, vad gör ni själva för hemlösa?

      Känns som Mona bara vill visa hur ” god” hon är…för övrigt vanligt i överklassvärlden. Känns inte helt äkta.

        Hon gör ju mer än många andra gör i vilket fall.

        Mona är väl inte överklass?

          Nej 🙂

        Överklass? Lundgrens? Få i överklassen som har sånt erbarmligt språkbruk som hon. Tror inte nån anser att det är överklass det hon ägnar sig åt. Benämna sina villakvarter för ”finhooden” i var och varannan mening är nog tvärtom. Porrfilm ligger bakom de vansinniga summor hon spenderar varje dag på att se ung ut och köpa in krafs att sälja i sin webshop som är det enda som återstår av deras imperium.

          På vilket sätt ligger porrfilm bakom? Har missat något märker jag.

            Monas man ägde porrimperiet Max.
            Undrar vad CW tycker om det ?

              Så fräscht! ?

                Jajamän! Max – Sveriges godaste dubbelmackor… ?

              Här står det om hans porrimperiet: https://www.expressen.se/nyheter/porren–offren/

              Jag tycker inte det är så fräscht att en f.d. porrkung är fotbollscoach för tjejlag.

        Vad gör du själv för att hjälpa hemlösa?

        Skulle inte hennes hjälp vara äkta för att hon är ”överklass”?

        Hon hjälper hemlösa. Så bra det hedrar henne snarare.

          Är själv ”hemlös”, bor i kompisens soffa för tillfället…

            du är bostadslös, skillnad på hemlöshet och bostadslöshet. Om du nu inte har ett missbruk och/eller psykiskt och/eller fysiskt problematik…

        Att visa att man är ”god” är en nationalsport i Sverige nuförtiden. Och det återfinns i alla samhällsklasser. Det tar sig bara olika uttryck.

          Precis. Folk kan inte ens gå och ge blod i tysthet utan de måste tas bilder som läggs på sociala medier med nån text om humle brag. Eller direkt skryt.

            Det är jättebra om folk sprider att de ger blod. Jag jobbar på Blodcentral och fotar mer än gärna blodgivaren om hen ber mig. Många skulle kunna ge blod men tar sig inte för. Då är påminnelser bra.

      Ja tycker du läser det fel. Tänker själv så har vi har alla ett ansvar för våra medmänniskor. Att i Sverige människor ska behöva tigga och ej ha ett eget hem är fel och fruktansvärt. Helt sjukt tycker jag. Tur dom finns och andra som ger det stod och värme som kan. ❤ och så säger politiker att alla är lika mycket värda!?

        Det är ju också väldigt komplext. Jag såg en dokumentär. Minns inte namnet.
        En man som valde att leva som hemlös och hittade andra hemlösa vars vardag vi fick en inblick i. Det finns alla typer av hemlösa.
        Vissa får hjälp och stöd, nytt boende osv men faller ändå tillbaka till livet som hemlös.

        Det kan vara svårt att bryta mönster. Allt är inte svart eller vitt och många vill inte lämna livet som hemlös.

        Det viktigaste tycker jag är att hjälpa dem med tak över huvudet där de kan sova. Tillgång till dusch, mat att äta osv.

          Det finns tak över huvudetgaranti i Stockholm. Hemlöshet är ett komplext problem. Det är ingen som tar skada av Monas små insatser så låt henne hållas. Däremot reagerar jag också på hur hon pratar om de hemlösa. Som hon pratar om sin hund och hans kompisar. Hon utlämnar dem så mycket. Hon fotograferar och skriver väldigt integritetskränkande. Hennes insatser har ju samma värde för de hemlösa även om hon inte skriver om det eller fotar. Fast jag tror att det inte har samma värde för Mona om hon inte får visa utåt hur god hon är.

          Du kanske tänker på 36 dagar på gatan? Där framkommer bland annat att f.d. missbrukare bör byta umgängeskrets för att få behålla sin bostad, så kallade vänner kan komma och störa grannar etc., och att det är lättare att bryta mönstret om man lämnar storstan.

      Haha våra hemlösa. Allt för lite godhetspoäng. Och att kalla de hemlösa istället för människor som behöver stöd eller vid deras namn. Ingen kallar mig hon med ett hem

        Nä, men kanske ”villaägare” eller ”hyresgäst” eller ”bostadsrättsinnehavare”…

        Vid deras namn? Ska hon lista upp vilka som tar hjälp av vds med deras namn? Det om något kan man väl anse som kränkande? Gissar att de tilltalas på plats med namn, men i ett inlägg så bör nog namnen lämnas utanför. En läkare kallar mig vid namn under en undersökning, men jag hoppas att jag inte nämns vid namn när han sen talar om sina patienter i en mer generell mening.

      Hur gick det för stackars Moa?

      Jag har följt vid din sida länge och i princip alla som jobbar för dem säger så. Kommer nog från att Jeanette började göra det då det oftast om inte alltid är samma hemlösa som kommer till deras soppkök och fyller på deras busskort. De är mycket nära de hemlösa och har ordnat boenden över julen på hotell åt dem och andra högtider, besökte vissa på sjukhuset och verkligen kommit dem mycket nära verkar det som.
      De skriver nog också ”våra hemlösa” då vid din sida representerar äldre pensiärer som får så lite pension att de inte har råd med hyran, de är alltså inte missbrukare eller sådana som hamnat snett i livet pga av missbruk, utan de är hemlösa då Sverige regering har svikit alla som betalar skatt genom att inte ge folk tillräckligt med pension för att överleva. Det finns inte hellre några boenden åt fattig pensiärer som de gör för nyanlända däremot. Helt förskräckligt. Gråter ofta när jag läser deras inlägg om hur de hjälper till och hur svårt de har det.
      Nyligen dog pensionären Sonja som inte hade någonstans att bo och somnade in av cancern på sjukhuset.

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Du har en poäng, absolut!

    Som att det bara är vissa som de har valt ut att öronmärka.
    Känns som en konstig formulering. SOm att det vore en grupp elever eller en annan grupp som de valt ut att ta ansvar för.

      Gruppen är väl just äldre och inte alla

        Våra pensionärer?

      Håller med. Som att hon vill ta avstånd från alla andra hemlösa.

        Vid din sida gör ju iofs just det, de riktar sig ju till hemlösa svenska äldre och avvisar ofta hemlösa som har fel ålder eller ursprung.

          Ja, de från andra EU-länder som rest hit, inte för att arbeta utan för att tigga. Ska vistas i ett annat EU-land ska du kunna försörja dig själv.

            De vill inte arbeta, de är lata.

              Hahaha förlåt men hur tänker du, vem skulle anställa dem? Av någon anledning är just fördomar mot romer nått som aldrig försvinner.

                Kanske beror på att det finns gott om anledningar till det …

                Om ingen vill anställa dem får de väl skapa sina egna anställningar, men det pallar de inte för de är lata.

                  Varför skapar inte svenska hemlösa sina egna anställningar bara?

                    För att 99% av dem är psykiskt sjuka och missbrukare.

                      Många är det men inte alla.
                      Är man psykiskt sjuk + missbrukare
                      så hamnar man mellan Landsting
                      och Kommun och ingen tar ansvar.
                      Finns många ex på det.
                      Är du fd dito tex med 15 år utan
                      missbruk elle psykisk ohälsa så
                      kan du hamna på psyk eller missbruks
                      avd om du söker akut för nåt helt annat.
                      En stämpel i dina papper för evigt?

                      Tänk dig att du födde ett barn 1992 och
                      2020 söker akut på sjukhus. ”Jag ser här
                      att du födde barn 1992. Vi skickar dig till BB”.
                      Att du sen gar ett benbrott…

                  Varför skaffar inte svenska hemlösa jobb då om de är så mycket bättre än invandrarna?

                    För att de flesta av dem är psykiskt sjuka och/eller missbrukare.
                    Majoriteten är män som hamnat utanför samhället av olika anledningar.
                    Och de utgör en mycket liten del av vår befolking.
                    Romerna sysselsätter sig nästan uteslutande med tiggeri. Det är alltså både unga, gamla, friska, sjuka, arbetsföra och icke arbetsföra. De väljer att hålla sig för sig själva. De låter inte sina barn gå i skolan. De är oanställningsbara i ett modernt samhälle.
                    Ser du skillnaden? Det handlar inte om rasism så diskutera gärna med ett annat argument.

                      Det finns dom som inte är det också.
                      Det är ingen homogen grupp.
                      Där försvann en myt.

                      Jo det är rasism. Mycket håller jag med om att det ropas rasism om i onödan idag, men just detta är rasism.

                      Vad i kommentaren vad osant?
                      Du tror att du är en fin människa som säger så men det du gör att urholka ordet.
                      När allt är rasism gör ordet ingen skillnad längre. Folk reagerar inte längre på det.
                      Men detta är vår samtid.

                  Ja, för att sitta och tigga på en trottoarkant i 4 grader och snålblåst 8 timmar per dag är ju verkligen ett enkelt och härligt jobb. Tror att de alla dagar i veckan skulle byta detta mot ett städjobb inomhus som gav dem pengar nog att kunna bo i en riktig bostad. Eller vad skulle du välja?

                    Min kommentar är alltså riktad till Anonym 12:55.

          Helt rätt, Sverige ska inte vara hela världens socialbyrå.

            Där tänker du väl lite väl höga tankar om Sverige

      Det blir ofta ”vi” och ”våra” när Mona träffar någon/något som är kändis/offentligt.

        Anna Book likaså haha.

      De är väl öronmärkta? Hon har ju poängterar flera gånger att ”deras äldre minssnn inte är missbrukare”

      Nej du har helt fel.

    jag tycker inte du överreagerar. konstigt skrivet

      Tycker också det. Men jag är redan negativt inställd sedan Mona framställde en sydamerikansk kvinna på ett korkat och osympatiskt sätt. Minns inte situationen i detalj.

        Hej Ellen S!

        Som nån skrev under kommentarerna på det inlägget:

        ”Det som du (och Mona) inte verkar förstå är att det handlar om RESPEKT och INTEGRITET. Vissa saker gör man bara inte, speciellt när man är bjuden hem till en okänd, utsatt människa för att hjälpa denna. Mona är där för att utföra ett arbete vilket borde medföra nån form av tystnadsplikt. Om dom inte har formell tystnadsplikt, borde hon kunna tänka till helt själv hur och vad hon skriver och inte skriver. Ett tips är att tänka hur man skulle själv vilja bli bemött och behandlad. Alla hon möter och hjälper där borde kunna känna sig trygga med att hon respekterar dem och deras integritet.

        Vidare: om man vill beskriva någons misär, skriver man inte i nedvärderande och nedlåtande termer, som Mona gör, och sen lägger ut det för hela världen att läsa. Det är inte Monas sak att basunera ut det till hela världen även om kvinnan själv hade beklagat lukten. Jag är säker på att om Mona hade berättat för kvinnan (och hennes dotter) hur hon tänker skriva om kvinnans hem, hade hon inte fått deras försignelse. Vem hade gett det? Ingen! Och vidare, det här med lukten inte är på nåt sätt relevant i sammanhanget. Mona är där för att hjälpa utsatta människor, inte för att göra heminspektioner och se ner på folk.

        Om man tycker att Monas sätt att uttrycka sig och agera i det här fallet är helt korrekt, är det dags att sätta sig i skolbänken. Och det snarast.”

      Så då är det fel att benämna ens elever, patienter m.fl. grupper som ”mina” vilket lärare och läkare gör.

      Tycker inte heller att du överdriver, Mona hänger hos vid din sida ett par timmar i månaden och ibland får det att låta som det vore hennes organisation. Dummare människa finns fan inte.

        Fast du verkar dummare Nina. Jag har då aldrig sett att hon får det att låta som om det vore hennes organisation, nej.

          Då har du inte läst ordentligt 13.18

    Alternativet hade väl varit att skriva dom hemlösa, tycker inte det blir så bra heller.

      ”Våra matgäster” eller liknande hade väl räckt och låtit mer respektfullt.

    Som om hon pratar om tomtar. Eller hundar.

    Jag tyckter det ihop med ”på vår bekostnad” fick det hela att låta rätt negativt

      Exakt. Att bjuda är något man gör frivilligt och jag brukar inte själv ha gäster ”på min bekostnad”…

        Men hon menar ju såklart att dom eller organisationen bekostade det, alltså betalade för det.

          Finns ju viss nyansskillnad i att säga att ”någon åt på vår bekostnad” eller att säga att ”Vi bjöd någon på mat”.

          Sen var inte det något ord jag själv la märke till när jag läste texten, men visst är det en skillnad på det.

      Vadå ”vår bekostnad”? Är det på volontärernas bekostnad eller på hennes läsare som swishar pengar?

        Bara lägg av. Till och med du fattar vad som menas.

        Det är Mona som bekostar allt från sin egen plånbok

    Jag vet inte om just ”våra hemlösa” stör mig, men överlag känns inte Mona så språkligt begåvad och jag börjar undra över varför hon delar med sig av detta? Vill hon verkligen hjälpa utsatta eller gillar hon känslan av att offentligt tillkännage ”de får äta på vår bekostnad”? Jag tycker en trevligare formulering vore ”Vi bjöd de hemlösa på middag”. Nåja, jag känner inte henne, så ska inte spekulera i hennes intentioner. Jättebra om hon gör något gott för de som inte har det så lätt och lever i utanförskap.

    På socionomutbildningen talar man mycket om språkets betydelse i socialt arbete, så jag tycker inte du är ute och cyklar. 🙂 Man säger ofta ”den sökande” eller ”brukaren” istället för vissa äldre uttryck. Tidigare sa man ofta att en person ”får återfall” när de återfaller i missbruk, men det gör man inte inom socialt arbete, man talar om att ”TA återfall”, för att lägga tillbaks ansvaret på den med missbruksproblem. De snubblar inte och råkar få en kanyl i armen, utan de väljer att själva injicera och får därefter fundera på varför de gjorde det valet. Språket är viktigt, jag tycker det är bra att reflektera över.

      Intressant! Språk är knepigt, en formulering kan verka otrevlig även om man egentligen inte skrivit något otrevligt. Just ”på vår bekostnad” låter lite som att ”Ja vi lät dem äta, vi betalade med pengar som vi själva tjänat in genom hårt arbete, det var en stor uppoffring”.

      Missbruk är en sjukdom väl. Men man är väl alltid en missbrukare även om man inte använder, som en nykter alkoholist.
      Kan en missbrukare då kontrollera sitt återfall, eller händer det någonting psykiskt som gör att dom inte kan kontrollera sig själva? Det måste vara väldigt bekvämt som socialarbetare att tala i termer som ”ta ett återfall” istället för att ”få”, för då skulle man behöva ta mer ansvar för missbrukarna och det har ingen råd med.

        Javisst är missbruk en sjukdom, men det finns en komponent som gäller det egna ansvaret, då man tvingas ta vissa beslut för att undvika att ta återfall. T.ex. bryta kontakten med missbrukande vänner, ej gå ut på pub/nattklubb, o.s.v. Man kan prata om att göra kloka val utan att skuldbelägga. Precis som en diabetiker behöver lägga om sina kostvanor och inte enbart börja ta mediciner.

        Vad är det för utökat ansvar socialsekreterarna skulle ta för de som åter börjat missbruka tänker du? Det finns inte någon slags gräns att ”Nä du, nu har du för 3:e gången börjat dricka igen, då får du klara dig själv!” utan det går att flera gånger om skickas på behandlingshem, få nya stödsamtal m.m.
        Med det sagt så arbetar jag inte längre som socionom då jag inte tyckte det ”systemet” fungerade särskilt väl (jag arbetade ej med missbruksrehab heller, utan har insyn tack vare utbildningen).

        Nej, feltänkt.
        Har man tex varit nykter i 20 år så är man inte missbrukare längre.
        SÄRSKILT inte om man nu är 45?
        Ordens makt är här feltänkt.

      Kan passa på att fråga dig om ordet ”brukare”, har alltid tyckt att det låter lite… konstigt. Varför säger man så?

        Brukare används tex om de som går i en daglig verksamhet
        för psykiskt sjuka i kommunens lokaler. Bara ett ex. Det innebär
        väl egentligen en ”kund” som man lika gärna kunde /kan använda.
        Dagisbarn kunde väl lika väl kallas som ”brukare” men det är en
        knivskarp gräns…

          Är man då alltså ”brukare” av en viss typ av samhällsservice, alltså att man använder (brukar) den servicen/tjänsten/utbudet?

            Ja

              Tack ??

      Var i fjol med min socialförvaltningen på konferens för att prata ur perspektivet där långvarigt försörjningsstöd (mer än åtta månader) ändå kan vara en fungerande väg till självförsörjning för människor med komplexa ryggsäckar, där de envisades med att kalla oss med försörjningsstöd för brukare. Vägrade använda det ordet och kontaktade de som höll i det efteråt för att påpeka varför det kan kännas så nedvärderande. Hon menade att hon själv haft försörjningsstöd och då hellre kallades brukare än klient.

      Blir glad att höra att det diskuteras annat på socionomutbildningar!

        Varför känns brukare nedvärderande? Menar inte att ifrågasätta dig utan undrar.

    Exakt. Varför inte bara skriva att VDS bjuder?

      Varför skriva bjuda alls? Det fattar väl vem som helst att inte de hemlösa själva betalar. Måste man säga det hela tiden?

      Kanske för att det inte är VDS som bjuder, utan volontärerna själva?
      Jag tänker att ”vår bekostnad” betyder att det inte är sponsrat av något företag som gett bort mat/fika osv. Utan det är volontärerna som gått och handlat.

    Det måste vara jobbigt att leta fel hos alla, hela tiden. Tror du att hon menar att det enbart är hennes ägodelar, eller tror du att det kan vara så att du väljer att tolka hennes inlägg som fan läser Bibeln?

    Det går att tolka allt så det blir fel.

      Jag läste en intervju med grundaren där hon sa att de hjälper ”svenska medborgare som jobbat och betalat skatt”, så jag tror ”våra” syftar på svenskar… Våra landsmän.

        Kommentaren hamnade fel… Sorry!

        Bra initiativ!

        Men suck.. eller våra som i dom hemlösa pensionärer som kommer just till dom, tror mer på det faktiskt. Om en förskollärare säger våra barn så betyder det dom barnen som är hos just dom, samma sak typ.

        Nej det handlar om just ”våra hemlösa”.

    Gnälla på folk som ideellt arbetar med och för hemlösa känns lite lågt.

    Hon är väl ganska bossig överlag.
    Självklart gör Vid Din Sida ett bra jobb men jag har svårt för att det ska finnas krav på svenskt medborgarskap för att få hjälp av dem.
    Det har ju flera gånger skrivits om att de ska ha samröre med SD, vilket grundaren Jeanette förnekar.

      Varför? Det finns ju organisationer som enbart hjälper folk som inte har svenskt medborgarskap. Är det mer okej?

        Problemet är ju inte att de fokuserar på svenska medborgare, utan att de har samröre med SD, vars politiker vid upprepade tillfällen kallat människor från andra länder för en mängd nedsättande och hatiska saker. Så för att svara på din fråga, ja, jag hade också haft problem med en organisation som stöttade personer utan svenskt medborgarskap om denna organisation också hade aktivt samröre med ett parti som kallade svenska medborgare för apor och ohyra.

          De har inte ”samröre” med SD, men Jeanettes pappa är (var?) förvisso gruppledare i SD Sigtuna och SD tycker att organisationen står för något bra så visst, med guilt by association så har VDS samröre med SD men det resonemanget känns ju tämligen tröttsamt.

            Jeanettes pappa, aktiv SD-politiker, är tillsammans med dottern en av grundarna, och satt i styrelsen från start. SD:s partiledare närvarar vid demonstration. På samma demonstration närvarade också Kent som rapporterade för Samnytt (tidigare Axpixlat), där han intervjuade pensionärer som han bland annat frågade om de ”känner till att illegala invandrare får gratis tandvård i Sverige”. För att bara nämna några exempel. Sen kan ju detta vara en slump, där Jeanette inte alls står bakom SD:s politik eller de politiska poänger de försöker plocka. Då kanske hon skulle förtydliga det och kraftfullt markera mot tex Ekeroths agerande, istället för att som ett utslätat mantra upprepa att det är ”en politiskt obunden organisation.”

              Om hon markerar är hon inte längre politiskt neutral förstår du väl.

      Aldrig hört? Men kan väl känna att något krav måste det väl finnas. De skulle inte ha råd att hjälpa folk om tiggare, nyanlända osv i rätt ålder sökte sig till dem. Skulle bli för många. De lever ju på donationer. Har en känsla av att Jeanette skulle vilja hjälpa så många som möjligt, men man får ju utgå ifrån de resurser man har. Tycker inte att det är fel heller om personer som levt i Sverige, jobbat och betalat skatt har företräde när det är en ideell organisation. ??‍♀️
      Mona får jag mest känslan av att hon utnyttjar det för att verka duktig i bloggen.

        Har de verkligen koll på vilka av de som söker sig till vds som verkligen har jobbat även om de är svenska? Går de som jobbat mest före om de inte kan hjälpa alla?

          De kan ha levt på Mallorca och levt
          en stor del av livet på svarta pengar.
          Men de är SVENSKAR! Morsning…

            Ja det är nog väldigt vanligt ??‍♀️

      Vid Din Sida med Jeanette som ansikte utåt skulle klara sig så mycket bättre än men Monas svamlande och konstigheter. Ger inte en krona så länge hon är med och roddar.

    ”Våra hemlösa” går väl att tolka på så sätt att hon menar de hemlösa som just deras organisation hjälper.
    Däremot reagerar jag mer på att hon skriver ”på vår bekostnad” – det om något är något att haka upp sig på.

      Det håller jag med om! Frågan är väl om hon verkligen menade så som det låter, eller om det blev ett syftningsfel?

      Vad är det för dig i det som är så jobbigt?

      Hon menar ju som dom bekostat givetvis, vad är fel med det. Snälla sluta med detta leta fel och vända till fel för att få skamma, tröttsamt och rent trams.

      Men hallå hon vill nog med det säga att politikerna och deras feta plånböcker inte betalar för våra egna medborgare i nöd. Tänk lite längre. !

    Funderar på om hon gör detta godhjärtat eller gör det för att ha något att skriva på bloggen ???

      Skitsamma – bara någon gör något.

      Hur stor roll spelar det egentligen för dom som får hjälpen?

      Om hon nu endast gör det för bloggen så är det totalt oviktigt, huvudsaken att folk engagerar sig ?

    Om jag haft rätt glasögon på nämner hon en 94-årig dam som kom dit igår, och hon har en liten lägenhet !? Även om den är liten så är hon knappast hemlös ?

      ”A har en liten lägenhet men inga pengar över efter hyra och mediciner. Också en mycket stor och dold grupp i vårt samhälle. =(”

      Tanten är 96år. Troligen räcker hennes pension inte så långt. Känns väl ganska ok att en 96årig tant utan mat får äta med dem eller?

        Ja självklart ? jag önskar alla som inte har mat för dagen att få mat.
        Men det känns som de ’väljer’ ut vilka de vill hjälpa.
        Och såklart det är bra ? alla som de kan hjälpa ska de ha en eloge för.
        Snurrar in mig i mina åsikter, och tar på mig rätt glasögon.

          De väljer väl de som faktiskt vänder sig till dem. Som 96åring är du ju i en lite större knipa, inte jättelätt när man är så gammal att flytta för att få billigare hyra och mer pengar över liksom…

        Det är bra att fattigpensionärer också får hjälp. Ändå är de ju inte hemlösa, som Mona benämner de hjälpsökande. Det är väl ganska viktigt att klargöra, om inte annat när man samlar in pengar. Det finns dessutom flera organisationer som hjälper fattiga med eller utan lägenheter. Jag förstår inte varför man bara inte är ärliga?

      Nu är det ju så att VDS inte bara hjälper hemlösa. De hjälper även fattigpensionärer.

      Är man 94 år och inte har råd med mat räknas man i de flestas ögon som fattigpensionär.

        Jo eller så flyger man tvärs över landet för ge matkassar till en pensionär som bor i ett hus som går sälja med bra vinst(& servicelägenheter finns få tag i det området det gäller & skulle löst personens problem på lång sikt). OM jag skänkt pengar till den organisationen hade jag varit rätt upprörd. Många magar som kunde mättas för vad flygbiljetter kostade. Men då hade man ju missat misskreditera att kommunen faktiskt följt gällande regelsystem & inte fått synas med det i tidningen. Men viktigast är ju få visa man ger till SVENSKA pensionärer som behandlas ”illa” av kommuner

    Maggan vill skapa rubriker med stor mage?

    Nej men snälla.. nu letar du fel för att få skamma, skapar fel… var det inte just det du själv raljerade över att andra gör häromdagen. Kast sten i glashus, typ… Ja du överreagerar, du läser med fel glasögon.. Tycker inte alls det låter som att de är en ägodel för att hon skriver våra hemlösa.. Sluta leta fel och sluta vänd saker till fel för att få skamma, blir bara fånigt.

      Finns det något som Camcam kan skriva om som du inte går igång på?
      Det vore befriande att för en gångs skull slippa dig här i kommentarsfältet.
      Snälla tror du att det är möjligt?

        +1000

        + oändligt många +

        My. Vinkla-vrida-skamma hatar My Martens av oklar anledning.

    Tycker snarare det är fint att benämna dem som ”våra hemlösa”. Hade låtit värre med tex ”dom hemlösa” ?

      Vill även tillägga att det är ju såhär man brukar säga. Jobbar man på förskola är det ”våra barn”, driver man företag så är det ”våra anställda” osv.

    Jag tycker att det är helt rätt att säga ”våra” precis som man säger ”våra vänner”.
    Det låter som att man har slagit ut sina vingar över de hemlösa. ”De hemlösa” låter mer som några man inte riktigt bryr sig om.

      Håller med!
      Tycker det låter familjärt och fint att säga våra. Ger liksom känsla av tillhörighet som jag gissar att de hemlösa de hjälper saknar iom att de liksom fallit mellan stolarna och lider hyfsat ensamma.

    Jag håller med. Du har en poäng.

    OT: Blondinbella skriver nu att Stefan som gör dokumentären behöver klippa nästa avsnitt så det kommer om några veckor… Rimligt att börja ”sända” en dokumentär utan att allt är färdigklippt, tror de verkligen att vi tror på det? Så uppenbart att de fattar att det är så PINSAMT dåligt gjort och klipper till det så att de kan släppa resten utan att få samma enorma hån som de senaste fick. Polera en bajskorv och andra klyschor, haha. Allt som hon rör vid blir till skräp.

      Låter precis som det: att de förstod hur platt och falsk Bella avslöjar sig vara via dokumentären. Kul i en minut men helt ointressant i längden. Antagligen försöker de få henne att framstå som genuint skör och sympatisk men det vi alla att Bella har svårt att vara då hon fejkar det mesta i sitt liv och karriär.

      Såg denna dokumentär igår. Tyckte inte den var så intressant, men undrar varför de pratar engelska? Är inte de som producerat detta svenskar? Känns extremt fånigt i sådana fall.

    #kränkt

    Har Elin Molimenti fått bort sökresultat på Google bortplockade? Förut när man googlade hennes namn kom dina inlägg om hennes AliExpress-produkter upp på förstasidan men nu hittar jag inte något av dem i samband med hennes namn.

    Du har absolut en poäng! Läste det precis likadant.

    Nä, man säger väl så?
    Jag skulle använda mig av samma uttryck lika som jag pratar om ”våra kunder”, ”våra leverantörer”, ”min patient”, ”min brukare” osv.

    Mona = The ?

    ?

    Hm. Jag tänker på när min mamma drev äldreboenden, då hette det ibland ”våra boende” och ibland ”en boende” eller namn om det var viktigt i sammanhanget.

    Det kändes mer som en samhörighetsgrej att säga så än något slags ägande. I text ser det konstigare ut än vad det låter.

    Så nej jag tycker inte det är fel att säga så ?
    Jag blir otroligt glad när jag ser folk som engagerar sig i våra hemlösa pensionärer. Det är rent vidrigt att se dom sitta och försöka sova på pendeln när jag åker hem från jobbet på mornarna. Jag skäms som fan över att jag sitter där och tycker synd om mig själv som lider av sömnbrist pga nattjobb.
    Fy fan.
    Jag har det så bra bara kan ha det.

      Men om det är Martin eller Mohammed, man eller kvinna, 25 eller 75,
      så borde samhället hjälpa till hellre än välgörenhet.
      ”VÄLGÖREHETSGALAN 2020”???? Med kändisar eller tjusiga kläder?
      FY SJUTTON!!!!!!!!!!!!!!!! Bindefeld kindpussar a-lagare bakom Fältöversten?

    Våra = vårat ansvar ?

      *vårt ansvar

        ”allas” ansvar är det givetvis.

    Also I kombination ”våra hemlösa” reagerar du inte på det ordet som beskriver människans utsatthet ”hemlösa”, men på det ordet som visa att de är någons ansvar, altså våran.
    Försöker du bara provocera fram diskussion eller är du på riktigt?

    Tror inte att Mona har dåliga intentioner men hon är lite dålig på att uttrycka sig.

    Jag struntar i om Mona vill ha godhetspoäng, det vill vi alla ibland. Att använda ordet”våra” spelar ingen roll. VDS gör ett fantastiskt jobb och även om dom skulle ha samröre med SD har det någon betydelse! Vi SKA ta hand om våra äldre. Det är vår förbannade skyldighet.

      Jo för mig har det väldigt stor betydelse. Man har äkta empati för en levande varelse. Inte för ett medborgarskap eller ursprung. Jag vägrar ha något samröre med SD att göra. Jag föraktar dem. Att inte ta ställning är att acceptera att alla människor inte har samma värde. Det rimmar illa i en demokrati med traditionella mänskliga värdegrunder. VDS får inte ett öre av mig pga av Jeanettes samröre med SD. Att Mona är inblandad bryr jag mig inte det minsta om. Vem är hon liksom? En liten osäker fejkad wannabe. Tragiskt omedveten om hur löjlig hon ter sig i andra människors ögon med hysteriska skönhetsgrejs varje månad. Klädinköp på gränsen till kriminellt i miljötider. Är hon just inte den där patetiska mamma snackade om när man var liten, den hon varnade för att man kunde bli om man inte passade sig? Som sagt ingen, låt henne få känna att hon är någon!

    Säger man ”hemlös” än? Borde väl ha kommit något nytt pk-ord för det också vid det här laget…

      Förslag: bostadsmässigt utmanad.

    Jag kallar ofta barnen i min grupp på förskolan jag jobbar för mina barn så ja tycker nog de är lite samma. Inte något negativt med att säga våra!

    Har aldrig förstått vem hon är och varför bloggbevakning skriver om henne? Hon har 7000 följare på Instagram… Hon räknas väl inte som. Influencer? Vad har jag missat? ?

      Hennes blogg är ganska välbesökt.

        Really??

    När jag jobbade på förskola så sa man mina/våra barn och när jag jobbade inom äldrevården så sa vi våra pensionärer, inget konstigt med det

    ”Vid din sida” är en organisation som har kopplingar till SD. Den startades för att hjälpa svenska hemlösa. Det är därför de skriver ”våra hemlösa”. Det är ingen organisation jag stödjer eftersom jag ser ALLA hemlösa som lika mycket värda, oavsett om den hemlöse är vit eller svart eller har bott i Sverige i hela sitt liv eller 10 år. Jag vägrar göra skillnad på människor och människor. Hur ska man bedöma om någon är svensk eller ej? Jag är svart men har bott i Sverige i hela mitt liv. Ser mig själv inte som mindre svensk för den sakens skull.

      Ja, det går ju att hitta fel i allt om man letar…

      Man hjälper väl vem eller vad man vill? Huvudsaken ATT man hjälper.
      Skärp dig, tack.

    Jag kan ibland reta mig massor på Monas språkbruk, gränslöshet och flera andra egenskaper, men hennes vurm för volontärarbete i Sverige och andra länder tycker jag är sympatisk. Hon gör i alla fall mer bra inom det området än många andra med liknande plattformar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.