Barn och skärmtid

Humorn i att Dasha gör en video som heter ”What I eat in a day” när det som engagerar läsarna är hennes sons matvägran.
Jag antar att om videon hade handlat om vad Atlas äter på en dag så hade det blivit ett väldigt kort klipp.
😉

Det som diskuteras i kommentarsfältet är kombinationen barn och skärmar.
Dasha menar att hennes son äter bättre med en iPad framför näsan, medan andra inte håller med och länkar till WHO.
Enligt skribenten ”S” så  är skärmen inte skadlig i sig, men blir indirekt skadlig eftersom barnen inte utvecklas medan de kollar på skärmar (detta gäller även pedagogiska program när det gäller barn under 2 år!!!). Därför har studier visat att barn med skärmtid har en lägre hjärnutveckling än andra barn, och de hamnar alltså efter i den kognitiva utveckling jämfört med jämnåriga som inte fått skärmtid.

Detta köper inte kommentaren Hannah, vars barn är 1 år och 5 månader och kan alfabetet, flera hundra ord, färger och räkna till 10 samt fyra stycken koreograferade danser.

Hur blev detta en tävling?
För visst känns det som det? En tävling om vem som är den bästa respektive sämsta föräldern?

Tack för tips! 

259 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men det är ju bara tänka logiskt, klart ett litet barns hjärna inte kan hantera alla supersnabba bildväxlingar.

    En ettåring sitta och glo på detta i två timmar som hon skrev, klart det inte är nyttigt. Jag blir själv skärmtrött…. kan inte barnen få slippa detta första året iaf?
    Och när man äter…. lite ledsamt faktiskt.

      Känns som en grej kanske förstagångs föräldrar lätt faller in i, paddan under måltider eller när de vuxna behöver ”roa sig” ute. Jag gjorde också så med min förstfödda. Alltid padda o trugande vid måltider. Usch detta trugande alltså. Skäms så in i helvette nu för att jag inte visste bättre. Men daskas unge har ju padda konstant på, i bilen under måltider innan nattning osv. Hon gör som hon vill men förklara inte bort sonens sena utveckling sen. För mig är det även ett varningstecken att när barnet reagerar ilsket – det är då den fått titta för mkt. Och att ingen ska kommentera detta hos dasha är ju bara lustigt, nä men fläka inte ut ditt o ungens liv för allas beskådan DÅ?!?!

        Håller me dig men ändå inte ? min som vägrade äta innan vi började me padda när han va strax under året, nu har vi helt tagit bort skärmtid mer eller mindre helt, han får titta någon enstaka gång när han är sjuk. Tyvärr känns de ju som barnen blir beroende, vilket bara känns tragiskt i så låg ålder. Ofta funkar ju faktiskt böcker lika bra, kräver bara lite mer av oss föräldrar ?

        Jag tycker tvärtom. När andra barnet kommer är det lätt att underhålla den äldre med en skärm.

          Jag tycker det är lätt att underhålla första barnet med skärm hela tiden jag ?

            Lätt ja, men inte så bra

              Frågade på BVC när vi var där på 2,5 års kontroll och svaret vi fick var att de finns inga rekommendationer från deras håll då forskningen är tvetydig men att sunt förnuft gäller. Alltså om barnen väljer bort annan lek för att sitta framför en skärm kan de vara lämpligt att dra ner på de men så länge de leker utan skärm är det inte skadligt. Så sa vår BVC sköterska.

                Litar mer på who än en enskild bvctant. De säger en massa utan vetenskapligt stöd och som är emot deras egna riktlinjer.

                  Dock är ju WHO:s råd inte baserat på speciellt mycket vetenskapligt stöd då det faktiskt inte finns tillräckligt mycket bra forskning på barn och skärmtid. Men WHO försvarar bristen på forskning I det här fallet med att deras råd hursomhelst inte kan vara skadliga vilket är sant. WHO råder ju även till att barn ska ammas till två års ålder vilket jag inte tror många mammor här i Sverige gör. Bhv har en rikshandbok som de använder som kunskapsstöd, den kan man hitta på nätet. Jag skulle inte finna särskilt mycket förtroende för en Bhvsköterska som bara rapar upp WHO:s råd rakt av.

                  WHO:s rekommendationer är utifrån att barnen ska röra sig mer fysiskt istället för att sitta still framför en skärm – alltså ur hälsosynpunkt

                Ser det i alla åldrar, att lek väljs bort, på förskola, fritids, hemma, vuxna, familjer som slutar umgås. Osv. Sjukt är samhället. Så många beroende av skärmen och som skyddar sitt beteende.

                  Ja men exakt! Om inte annat så är det ju precis DET som är skadligt för utveckling – det som skärmen tar tid ifrån! T.ex. lek, umgänge, bus, skoj, skratt, sömn, frisk luft, men även konflikter och konflikthantering som också utvecklar ungar.

          Nej

        Ironin i att Dasha också själv skrev ett inlägg för ett par veckor sen och förfasade sig över två föräldrar som enligt henne gjorde fel med sina barn, och menade på att det var okej att hon gjorde det då hon bara hade barnets bästa i åtanke. Som att inte folk som reagerar på Atlas skärmtid har hans bästa i åtanke. Hon blir också sur när någon INTE hänvisar till källor (inlägget om anknytningsteorin) men när någon väl gör det vill hon ändå inte ta till sig faktan.

          Heter han Atlas? Denna ”spännande”-namntrenden vet inga gränser.

          Dasha blir rejält kränkt för minsta lilla kritik hon får.

      Klokt!
      Institutet mot Dracula Feminism rekommenderar faktiskt återhållsamhet när det gäller unga barn och dess skärmtid.

        Drakis, har du inte en vintersömn att ta igen?
        Du låter som oftast förvirrad, så hopp i kistan och dra täcket till nosen och sov ut du!

      Men så är det: barnen som vägrar mat – äter bättre med paddan.
      För då fokuserar de på video istället att överanalysera sin mat. Detta var det anda sättet för oss med. De som vet vet.
      Heja på er! Kämpa på, det tar nog år, men blir bättre till slut.

      En kort stund med läsplatta är inte så farligt. Om hon vill ha det medan hon försöker få i sitt barn mat för att set underlättar så är väl det bara bra. Det är så lätt för andra att komma med pekpinnar.

      Men min optiker berättade sist att barn oftare idag blir närsynta pga att de sitter så mycket vid skärmar så ögat utvecklas annorlunda. Kan vara värt att tänka på iallafall.

      Men ska kommentarsfältet blir trevligare så måste nog bli en annan typ av inlägg. Att skriva om ett kommentarsfält med starka åsikter bidrar till stämningen här också.

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Alltså hon vars barn kan så mycket HAHAHAHAHA. Tycker ärligt synd om det barnet om det är så viktigt för mamman att barnen kan A B C när den är 1 år 5 månader 2 veckor och 23 timmar gammal. På riktigt vad är det här? Varför är vissa föräldrar så ängsliga? Låt barnen utvecklas i sin egen takt och på sina egna villkor.
    Men som någon skrev, eftersom Hannas unge e så smart så måste ju även Hanna vara smartare än alla forskare ?

      Men din smock.
      Hon vill påtala att den skrämseltekniken som andra drar med inte behöver stämma.
      Hon har ett barn som uppenbarligen utvecklas alldeles utmärkt.
      Det handlar inte om att det är viktigt att henne unge kan alltfler där utan att barn visst utvecklas trots skärm. Min unge lärde sig också alfabetet och räkna samt ord genom pedagogiska program. Och du kan vara lugn, min unge får gott om utetid och uppmärksamhet samt stimulans av oss föräldrar. Även förskolor idag samlar barnen kring paddor för att lära ut pedagogik och barnen får aktivt välja program och sagor. Allt inom en rimlig gräns. Att du finner det vara så roligt att du nödvändigt känner att du ska trycka på caps lock för att uttrycka dig högt nog är vän än mer skrattretande.

        Men det är väl skillnad på skolbarn och bebisar?

          Ettåringar går på förskolan de med.

            Ja tyvärr. Dock används paddor knappt till så små barn inom förskolan. Iaf där mina barn går/gått.

              Där min son gick första omgången så användes de dagligen. Barnen var precis som andra barn. Som sagt, allt med måtta.

        [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

        Fast allt det där kan ett barn lära sig i samma ålder utan padda. Det har iaf mina barn gjort. Skillnaden är väl att man själv måste engagera sig i sitt barn – istället för att pipiga röster på en Ipad ska göra det.

          Tro mig. De flesta försöker. Eller sitter du och på fullaste allvar och tror att alla barn funkar likadant och sitter snällt när mamma och pappa rabblar bokstäver?

            Min som tex har en språkstörning och vi har försökt oss tokiga på att lära honom utan resultat. Varit hos logoped etc. han lärde sig alfabetet och siffror genom youtube på både svenska, engelska och spanska. Det är olika för alla.

        Fast vad har barnet lärt dig egentligen? Det kan rabbla, ok, men hur mycket av innebörden har barnet fått med sig? Vi vuxna blir imponerade just för att det är ”akademiskt”, alfabet och siffror och tror därmed att det visar på intelligens, men egentligen är de ju som vilket rabblande som helst och tyder ju bara på att hen spenderat väldigt lång tid på att kötta in detta. För lite äldre barn är det ju skillnad, när de förstår innebörden av talen, men innan dess är det ju ingen poäng att kunna räkna till 150? Hellre räkna några få föremål i den åldern och förstå vad man gör. Ok, hennes unge kan säkert det och lite till, men det jag ville få fram är att det blir fel att påpeka att ens lilla barn lärt sig så mycket när det är repeterande aktiviteter istället för att lära in de här sakerna i takt med barnets faktiska förståelse.

          Word!!! Föräldrar blir så till sig när deras ungar repeterar något som ”råkar” vara förknippat med den akademiska världen. Man ba aa din unge är minst lika smart som en papegoja – grattis!

        Smock är du själv och låter liksen tala för var min o din kommentar står utan att behöva smälla dig ytterligare på fingrarna 🙂

      Så obehaglig ton w

    Men har för mig att Anders Hansen sagt något om att man verkligen kan LÄRA sig saker med hjälp av skärmar… men inte till att ANVÄNDA hela hjärnans kapacitet. Lagom är väl bäst av allt. Hjärnan behöver mer stimulans. Så klart.

      Hans bok Skärmhjärnan är fantastiskt bra och intressant! Jag håller med dig, lagom är väl bäst med allt liksom? ?

    Morsor som bråkar med varandra online är bokstavligen det tråkigaste som finns. Både på andra bloggar och här.

      Ja.. Jag håller med.

      Verkligen. Hade ju kanske varit lite intressant att studera i verkligheten men då kan de ju inte vara anonyma så då håller de truten och ler bara lite försmädligt när någon annan mamma har en åsikt de inte håller med om.

        Hahah JA så sant

        Ja så vidrigt beteende

    Förlåt, men tycker inte helt det Hannah beskriver är helt normalt. Allt har sin tid…!

      Instämmer! Stackars barn ?

        Buhu…

          ?

          Vissa kan verkligen inte hålla sig från att vara dryg, trots Camillas vädjan.

        Vad som inte är normalt är ni damer sitter och diskuterar vad som är normalt eller ej samt att det är synd om barnet. Vad vet ni?

        Alltså varför är det synd om barnet? För att hen har engagerade föräldrar som uppenbarligen tillbringar mängder med tid med sitt barn för att lära hen saker? Känns snarare som att det kanske är du som har dåligt samvete för att du inte gjort samma med ditt barn.

        Eller vad menar ni att man ska prata med en ettåring om och med? För oss handlade allt om bokstäver, siffror, former, ord och läten. Varenda dag.

        Vissa barn har lättare att lära sig. Det betyder inte att de är genier men inte heller är det det minsta synd om dem.

      Fast allt det där kan ett barn lära sig i samma ålder utan padda. Det har iaf mina barn gjort. Skillnaden är väl att man själv måste engagera sig i sitt barn – istället för att pipiga röster på en Ipad ska göra det

      Nu spekulerar jag helt fritt här men…
      För det första brer hon troligtvis ut sanningen en del för att förstärka sin poäng. Högst otrovärdigt att hennes dryga ettåring kan alfabetets alla bokstäver och flera hundra ord…
      För det andra rör det sig högst troligtvis när det gäller ett sånt litet barn om repetion, alltså att ungen repeterar det som hen hört i timmar varje dag från skärmen, utan någon djupare förståelse för koncept som antal och innebörd av bokstäver. Det kommer ju senare i den kognitiva utvecklingen och barnen behöver vara med och utforska själv med alla sinnen för att verkligen greppa så abstrakta saker.

    Det finns inga förbud, det finns rekommendationer och just nu ser rekommendationerna ut på det här viset. Vem vet, om 10 år, kanske ingen under 18 år rekommenderas sitta vid en skärm, eller vi kanske t.om rekommenderas att visa Daniel Tiger redan på BB för vår nyfödda?

    Ungefär 50% kommer få säga ”jag SA ju det!” och den andra hälften kommer få skämmas i ett hörn.

    Förresten läste jag ett grymt citat.. men minns såklart inte vart! någonstans på instagram.
    Om man poppar popcorn, så ser alla majskorn likadana ut, alla läggs i samma mängd olja och alla har samma temperatur, men ändå poppar dom inte samtidigt.
    Barn utvecklas i olika takt! Alla poppar i sin tid!

      Älskade detta! ?

      Men när jag poppar popcorn blir det alltid en massa popcorn kvar på botten som aldrig poppar, de bara ligger där och blir tillslut brända. Vad betyder det enligt analogin? :O

        Förmodligen som små popcorn man pressat att skynda på sin utveckling, som istället blivit utbrända av pressen.

          Och därav aldrig poppar ???

    Min systerdotter på fem år är princip flytande i engelska och kan både prata samt förstå hur lätt som helst. Tack vare Youtube. Fördelar finns också ?

      Du verkar inte ha förmåga att tolka forskningsresultaten? Resultaten säger ”pedagogiska program OK under ytterst begränsade tider samt absolut inte till barn under 2”. Du säger ju att ungen du känner är 5. Snälla nån läs innan ni ska ha åsikter o lägga er i om att just ert specifika barn kan si och så och sa.

        Men problemet med forskning är ju att den är inte konstant, den ändrar sig hela tiden. Så hur mycket man än läser på så ändrar sig rekommendationer över tiden. Och man kan alltid hitta forskning som stödjer ens tes, det handlar bara om vad man läser. Att säga till någon ”snälla nån läs innan ni ska ha åsikter” är inte särskilt konstruktivt. Personen kanske har läst, bara ett annat resultat än vad du har läst? Eller tolkar det oavsett annorlunda då man har en annan grundsyn på samhället och livet i allmänhet? Ändå skönt att folk är individer och bildar sina egna uppfattningar om saker och ting. Om alla bara svalde en forskningsrapport rakt av så skulle vi aldrig utvecklas. Vi skulle bara nöja oss och stampa kvar i samma gamla spår.

          Nä lita inte på forskning för guds skull. Lita på bibeln o koranen för de är konstanta ?

            Du läser i alla fall kommentarer som fan läser bibeln ?‍♀️

            Hur i hela fridens namn kunde du tolka min kommentar så? Om du tolkar forskningsresultat som du tolkar min kommentar så bekräftar det i alla fall mitt påstående att man kan tolka saker annorlunda.

        Anonym 09:18 : men herregud vad nedlåtande du var. Jag kan mycket väl läsa och förstå fakta. Jag ville bara inflika att hon skulle aldrig har förstått engelska så bra pga att hon fick sitta med Ipad små stunder. Hennes föräldrar är ursla på engelska.

        Men tack för den upplysande kommentaren. Jag känner hur mitt självförtroende sjönk där. Hoppas du får en bättre dag imorgon.

      Mina kusinbarn pratar flytande engelska pga har gått på internationell förskola men nu handlar de väl mer om vad forskning säger och inte vad en kompis kompis barn kan/vart me om!

      Sorry men vilket larv. En ytlig förståelse av fraser och ord är inte detsamma som att vara nästan flytande. Jag har själv tvåspråkiga barn, vet vilket slit det är med att förmedla känsla och förståelse förankrat i svenska. Youtube liksom … kan ju vara trevligt men som enda input är det inte mycket att hänga i julgranen. < se där för ett idiomatiskt uttryck som man kan snappa upp men inte förstå utan kontext eller förklaring.

        Fast du vet ju inte om personen menade ”en ytlig förståelse av fraser och ord” eller nästan flytande. Har också ett syskonbarn som pratar engelska i princip flytande och har lärt sig ifrån youtube och filmer. Självklart inte vilka avancerade ord som helst, men så att man kan föra vanliga vardagliga konversationer om typ vad som helst. Hon snackar engelska bättre än Bella i alla fall. Hon är iofs 8 år.

      Bra komplement till gamnacken!

    Hur många föräldrar som begränsar sina barns skärmtid begränsar även sin egen skärmtid?

      är inte helt samma sak…

        Nä men barn ser vad föräldrar gör.

          Såklart, sitter man själv som förälder och stirrar på tv eller mobilen när barnet är med så blir det samma sak. Men menar när man är utan.

      Eller hur? Nog för att en vuxen inte hämmas i utvecklingen men det finns aspekter som är viktiga, som att lägga bort mobilen när man är med sitt barn. Ser ofta föräldrar med mobilen upptryckt i nyllet, barnet pockar på uppmärksamhet.

      Men vad har det med saken att göra? Studien säger nej till padda för barn UNDER TVÅ. Vuxna e väl äldre än så? ? förstår ju dock vad du menar att många skulle tjäna på att begränsa skärmtid. För det första stäng ner alla sociala appar o lev ert liv här och nu.

        Nej jag menar att barn ser att föräldrar sitter fast i skärmar och barn gör som föräldrar gör. Jag menar också att många föräldrar själva vill sitta i skärmen och då är det praktiskt om barnet är lugnt och stilla under tiden, vilket det ofta är med skärm. Lite samma som att begränsa godis för barnen till lördagen men sen själv äta godis framför barnen hela veckan.

        Min poäng var aldrig att vuxna ska lägga undan skärmen för att de utvecklas dåligt.

        …Kanske bara att det är lättare att begränsa sitt barns skärmtid om man själv inte har en skärm i handen när man gör det?

      Många tror jag . Iallafall vet jag många som lägger mobilen och tar upp den igen när barnen somnat och hos oss går inte tv igång innan barnen sover. Sen är det inte alls samma sak men ok.

    Föräldrar (mammor) älskar att tävla i att vara bättre än andra föräldrar (mammor). Det är det bästa med att inte ha barn, att slippa jobbiga morsor som ska veta bäst och tycka till om en.

      Skrämmande att dessa toxiska och grälsjuka idioter ”fostrar” nästa generation…

        App app, ingen ska lägga sig i hur jag (som plötsligt blivit barnexpert) uppfostrar MITT barn – guds gåva till mänskligheten. JAG känner mitt barn bäst. Ingen kan tala om för mig hur jag ska göra med mitt barn.
        *ironi ironi*

          ???

      Verkar ju mest vara på internet och från vad man läser här inne, inte bara morsor som råkar ut för det.

      Håller med. Är förvånad över att det inte finns OS i skiten.

    Jag väntar barn om 4 veckor och är redan orolig över hur mitt barn kommer att påverkas av mobiler.
    Jag tänker att hon inte ska få sitta och titta på den i tid och otid, utan försöka hålla sånt ifrån henne så länge som möjligt.
    Samtidigt är det mitt första barn och jag inser att man kan bli trött, frustrerad och ge ungen mobilen pga ”snälla var tyst”

    Jag tycker det är jättesvårt. Vill ju att mitt barn ska upptäcka saker på egen hand, utan att stirra in i en mobil, dator eller tv.

      Jag väntar mitt andra barn om några veckor, och tycker du verkar ha en väldigt sund inställning. Jag hade/har samma målsättning med alla mina barn, så lite tid som möjligt framför skärm, så mycket tid som möjligt med att leka, skapa, vara ute och pyssla. Men, i perioder är det svårt. min son matvägrade också, men åt bättre med paddan, så då fick det vara så i en period, när han vart sjuk, när JAG har vart sjuk… Jobbar med hög målsättning, men inte för höga krav. Mitt bästa tips är dock: låt själv telefonen, paddan och tvn vara så kommer det vara ett mycket mindre problem att hantera med små barn.

        Hm, intressant! känns som vi delar lite sätt o syn på saker o ting. Ge gärna fler konkreta tips om du läser detta!

          Hur många som helst så klart: Låt saker ta lite längre tid och prioritera att ditt barn får vara med, diska, städa, laga mat, underskatta inte ditt barns vilja att hjälpa till om de får vara med. Låt de knäcka ägg i en egen bunke och stå ut med att det är lite kladdigt. Laga mat med min son är det roligaste åtminstone jag vet.

          Kopplat till skärmtid också, när/om ditt barn har paddan av någon anledning annan än att du behöver vila, gör något annat du, som att rita, bygga klossar, eller nåt ditt barn gillar. Min erfarenhet är att de flesta barn, även om det kan bli besatta av paddan, ändå efter en liten stund alltid är mer intresserade av att leka med mamma/pappa (Olika såklart, men du fattar)

        Word på det sista. Funkat bra med mina tre barn. Och hur svårt det än kan vara. Truga inte med mat o gör det till någon grej. Små barn har väldigt få områden där de kan bestämma/påverka. Mat kommer absolut bli ett sånt om det ska trugas.

      Kan säga såhär. Alla barn blir inte tysta av att få en mobil. Vissa blir triggade och mer högljudda för att de ska sjunga med i låtar, dansa m.m. Finns många barn som skriker i vagnen för att föräldrarna ska byta video eller för att videon är så triggande energiskt.

      Sak samma egentligen. Alla gör som dem vill.

      Förstår din oro. Vi har löst det genom att inte ge mobilen till barnen när vi åker bil, handlar, äter osv. Så länge man inte langar fram telefon/skärm så fort barnet är missnöjt så tror jag att man inte skapar detta beroende. Då har jag en som som triggas otroligt mycket av skärmtid och skulle kunna sitta dygnet runt med den. Men vi begränsar och håller på reglerna. Det har funkat för oss.
      Mina barn vet inte att man kan kolla youtube via mobilen och jag har inte laddat ner några spel. Man mår inte dåligt av det man inte vet om liksom ??‍♀️?
      Lycka till med in bebis!

        Ungefär så gör vi också! Ingen padda vid måltider, inte efter middagen, inte det första vi gör på morgonen, inte i bilen och inte i affärer. Är man ledig en hel dag och har varit ute och gjort en massa annat ser jag det inte som ett problem att sitta en stund med padda. Men tror det kan vara skönt att koppla av emellanåt också, har man t.ex. varit på kalas och är påväg hem i bil, då behöver det inte matas på med mer underhållning liksom. Och måltider är så självklart för mig att man äter tillsammans! Men du hittar förstås dina egna ”regler” och barnen växer och utmaningarna förändras! Känns något inte bra så försök bryta ovanan i tid. Jag ser det mest som ”bortslösad tid” och så får det bli ibland, känns inte sunt som en av kommentarerna som får fetångest av att barnet kollar babblarna i tio minuter per dag. Och i slutändan vill man ju bara att barnen ska få ett sunt förhållningssätt, när de är vuxna kan man int tvinga ut dem efter för lång skärmtid, men då har de förhoppningsvis fått med sig goda vanor och insikten att det finns roliga saker att göra bortom skärmen!

      @ Längtar efter min dotter: Du behöver inte vara orolig. Läs själv de sk studierna, och inte från de som har sammanfattat dem, förstå varför WHO rekommenderar som de gör, så kommer du på egen hand förstå att du har inget ängslas över.

    Jag fattar att vissa slänger fram en skärm i tid och otid men kan samtidigt tycka det är lite slött. Två timmar om dagen är ju väldigt länge-för ett barn som sover typ 14 timmar per dygn (höftat). Det ska vara roligt att äta, roligt att kladda lite, roligt att smaka m.m. Har själv barn och hon blir som en zombie när hon tittar på film, tacka fan att det är lättare att stoppa i barn deras mat då.

      Exakt. De blir ju helt pacificerade. Leklust och fantasi, för att inte tala om motion och viljan att vara utomhus, blir inte stimulerat av skärmarna.

        Bullshit. Mitt barn älskar utevistelse mer än något annat, leker konstant och har en väldigt fin fantasi och bjuder in till lek. Hen gillar skärmtid också. Fanns en tid när böcker sågs som djävulens påhitt och sades förstöra människor med.

          Vad är bullshit? Mina barn älskar att se på padda och tv osv. Men det är mitt ansvar att begränsa tiden de gör det.

            Det är bullshit att de tappar sin leklust och fantasi samt kärlek för utevistelse pga skärmtid?

              Handen på hjärtat, skulle inte de flesta barn välja skärmtid? Och så får man välja när de får titta. Ju mer de tittar på skärm ju mindre benägen är man att vilja göra annat. Jag säger inte att det innebär noll skärmtid. Du fattar ju verkligen inte vad jag skriver.

          Ett exempel motbevisar inte påståendet. Det du beskriver uppfattar säkert de flesta föräldrar sina barn som. Dock kan det finnas negativa effekter av överdriven skärmtid, så att man aldrig tillåts bli uttråkad och gnälla tex.

            Det är det jag menar! Tack

    Den här frågan känns lika tjatig som LCHF vs Carbs, Rödvinets nyttighet vs onyttighet och huruvida man skall eller inte skall prata engelska med sitt barn om man inte har det som modersmål. Alla är saliga på sin tro. Låt folk göra som dom vill helt enkelt, vi har pekpinnar ändå så det räcker och blir över. I slutändan gör folk det dom tror är bäst, det finns trots allt få människor som gör något för att skada sitt barn eller någon annan. Ibland är det bara bättre att knyta näven i fickan och muttra tyst. Ingen är perfekt.

      Hur är forskning pekpinnar? Kan någon vettig förklara för mig varför alla mammanazis ska dränga till med ”pekpinnar” när vi pratar om FORSKNINGSRESULTAT. Är det för att de är oförmågna att tolka den?

        För att forskning inte är konstant. Den svänger.

          Och all forskning är inte överens, två forskningsstudier kan visa olika resultat. Vilken ska man då lyssna på?

            Eller hur, när man har forskat lite så vet man verkligen att forskning är långt ifrån så absolut som folk verkar tro. Forskning kan ju rentav ha totalt fel.

            På universitetet drog de alltid exemplet att förr sa man att det inte fanns några bruna/svarta svanar. Ingen har någonsin sett en brun svan = de finns inte. På samma sätt som vi nu kan säga att det inte finns blåa hästar exempelvis. Rätt va det var så upptäcktes Australien, se där, bruna/svarta svanar finns visst.

            Menar absolut inte att man ska strunta i forskning, men man ska även ha sunt förnuft och ifrågasätta vem som har forskat och varför, hur ser studien ut, är det ett tillräckligt stort underlag, är det forskat på under tillräckligt lång tid, finns det annan forskning som tyder på ett annat resultat osv. Jag tror att ganska så mycket som har med skärmtid att göra är bullshit, det fungerar olika för olika människor. Hur det fungerar i längden har vi för lite information om.

              Exakt. Jag födde mina båda barn utomlands och bodde där tills nyligen. Detta var inget u-land. Deras rekommendationer kring mycket (skärmtid bland annat, men även rekommendationer för mig som gravid osv) skilde sig ofta från de rekommendationer vi får i Sverige. Bägge ländernas rekommendationer var baserat på studier, experter, fakta.

    Kan inte alla bara få göra som dom vill? Min son med autism äter inte om han inte har något att pilla med. Ibland fungerar en bok eller tärningar, oftast inte. Då får han ha skärmen medan han äter. Har han ingenting går han bara iväg. Han är snart 4 år.
    Ska han gå hungrig?
    Det hjälper inte att säga att han kommer äta när han blir hungrig för det gör inte alla barn. Då kan han äta 2-3 skedar sedan går han. Så trött på att alla ska döma hela tiden.
    På förskolan har han ingen skärm men där äter han inte heller särskilt mycket, och ännu mer selektivt än hemma.

      Jag dömer inte sig. Förstår dig. Det är lätt för de föräldrarna till barn som är enligt de perfekta normerna att hävda sig och vara så jäkla duktiga. Ett autistiskt barn äter inte om hen har bestämt sig för att låta bli. Punkt. Om skärmen ser till att hen bryter det mönstret så ger man barnet skärmen i de stunderna.
      Kram?

      Men åh kan du inte läsa studien innan du har en åsikt. Det står specifikt att barn med vissa diagnoser ska särskilt konsultera läkare då andra riktlinjer kan gälla.

        Men låt folk kommentera och ha en åsikt även om man inte har läst studien i detalj. Fan vad tråkig attityd du har. Och fan vad tråkigt kommentarsfält om alla måste läsa studier innan de kommenterar.

        Jag har inte läst studien alls, jag går efter vad folk kommenterar och har åsikter om utan att ha en aning om att barn är olika och har olika behov.

      Paddor fanns inte för 10-15 år sedan. Hur gjorde alla föräldrar med autistiska barn då? Genuin fråga.

        Kvinna född -88 med autism här – och jag kan avslöja att jag ibland blev matad av mormor i soffan framför en Disneyfilm på VHS när jag som barn vägrade att äta. Men det hände ytterst sällan, speciellt då min mamma ogillade metoden och trodde mer på att vänta ut mig tills jag blev hungrig och självmant uttryckte att jag ville äta.

        Är dock emot det här med att dagens föräldrar tror att barn (med eller utan npf) inte matvägrade eller var högljudda innan surfplattorna introducerades. Det går verkligen att begränsa skärmtiden till minimum – det viktigaste är väl att inte göra det hela till en vana.

        Vad spelar det för roll? Nu ser det ut som det gör i samhället. Man kan avleda på andra sätt än med skärm, som jag skrev, men det funkar inte alltid. Ska han gå hungrig då? Genuin fråga.

        Dum fråga. Dom gjorde på andra sätt men vad spelar det för roll? Kanske satte ungen framför tvn t.ex? Eller distraherade påannat vis.

        Jag behövde alltid ha en tidning, oftast kalle anka, när jag åt. Har i vuxen ålder försökt analysera varför men jag vet inte. Jag mådde inte bra annars.

    Men vafan. Låt föräldrar sköta sina barn själva. Barn skadas inte av det sålänge man väger upp den stillasittande tiden, koncentrationen och lärandet på annat sätt. Gissar på att dem själva sitter framför skärmen ofta. På 2,5-3års kollen går sne igenom detta på BVC. det är sett måste för dem att ta upp.

    Är det någons barn som verkar ha extremt mycket skärmtid, av det lilla man kan se i klipp på youtbe så är det Margaux´s son, Arnold.
    Hon fick kritik för det redan när han var mindre vet jag, att han alltid verkade kolla på paddan vid varje måltid och mycket mer än så. Och då får vi ändå bara se några få sekvenser ur deras vardag. Men paddan eller telefonen verkar alltid vara igång hemma hos dom?
    Tror knappast att han får sluta titta så fort de slutat vlogga.
    Varför kan man inte bara bestämma en tidsram under en dag eller en vecka. Fine att det blir vid frukosten. Men sen kan man kanske ta ifrån telefonen eller paddan?
    Eller ha en liten stund på morgonen, en stund vid frukosten och sedan är det bra för resten av den dagen.

      ”Av det lilla man kan se..”

      Exakt

        Av det lilla man kan se….så hinner man uppfatta att Arnold sitter extremt mycket och ofta framför paddan.
        Av det lilla man kan se….i en kort vlogg på knappt 20 minuter så hinner man ändå reagera att Arnold sitter extremt ofta med en padda.
        Av det lilla man kan se….så ser man Arnold ofta och mycket med en padda/telefon.
        Frågor på det?

        Kort vlogg-Men mycket skärmtid.

    Mina barn är 6 och 5 år gamla och hemma hos oss råder det skärmförbud. Visst frågar de om varför de inte har någon spelplatta osv men vi står fast vid att de är för små. De får dock se på tv under begränsade former, max två timmar/dygn.

    De lär sig saker ändå.

      Duktig!!!!!

      På vilket sätt har man skärmförbud om man tillåter två timmar teve per dygn?

      Har också bara teve och skulle aldrig hävda att vi minsann har skärmfritt hemma, det har vi ju inte :p

        Jag tycker inte att tv är lika illa som platta/mobil. Dels för avståndet men också att de ser på en och samma sak.

      Men två timmar tv är väl supermycket??!

        Max 2 timmar. Det kan alltså handla om noll minuter på flera dagar för sedan på helgen en stund på fm och en på kvällen. Om vi t ex en lördag sitter och ser på film om kvällen när vi har lite mys så är vi lätt uppe i vad jag anser är max.

    Digitala inslag (såsom projektor, Ipad, dator, digitala kameror mm) är numera inskrivna i Läroplanen och är alltså något vi förskollärare måste ta till oss och arbeta med både i undervisning och i fri lek. Detta gäller inte bara femåringar utan alla barn på förskolan, alltså till och med de yngsta.

      Orkar du ge några konkreta exempel på hur ni jobbar med det? Pluggar till förskollärare nu så skulle vara intressant att höra bara 🙂

        Kul! Världens viktigaste jobb ❤️

        Har ni läst något om digitalisering i förskolan än? Finns en jättebra bok om det, eller ja två stycken. Tror den ena heter just digitalisering i förskolan och den andra något i stil med Multimedier i förskolan… Två böcker jag valde att behålla efter kursen, där står det så otroligt mycket nyttigt och pedagogiskt, bland annat om ”Paddagogik” – hur man gör barns appanvändande pedagogiskt. Lästips.

        Sen låta barnen göra egna filmer och videor, reklamfilmer, skriva och göra manus, regissera, kanske ska de visa upp sin förskola och skicka videon till sina kompisars förskola (deras förslag)? Puppetpals, Stop Motion och Imovie är fantastiska för detta ändamål.

        Finns en bra bok av Bruce och Riddersporre, Berättande i förskolan, som också tar upp detta. En riktig ögonöppnare!

        Svar i modd!

    Problemet är att barn blir helt zombiefierade framför skärmar, det ser man ju så fort tv:n eller paddan är igång. Det kan vara ok i lagom mängder men leklust, fantasi, motion och viljan att vara ute stimuleras ju inte öht. Barn är ju t.ex. aldrig så glada som när de lekt ett par timmar utomhus. Gäller vuxna också förresten, det gör under för psyket att vara ute i ljuset.

    Mina barn (1,5 och 3 år) tittar på tv på morgonen oftast, helt enkelt för att jag inte är människa att hitta på annat kl 5 när de vaknar. De fick en Ipad i julklapp av en släkting men den har jag gömt. Har också gjort misstaget att ge äldsta mobilen ibland men hon blir så arg när hon måste lägga ifrån sig den, så nu får hon inte ha den heller. Märker ju att det påverkar henne negativt. Jag tänker att lagomt är bäst liksom? Alla kanske inte kan vara perfekta med noll skärmtid, men det kan säkert finnas en poäng i att begränsa. Mina barn blir mer och mer zombies ju längre tvn står på, så för att de ska vilja leka med annat måste man stänga av den.

    Alla gör som de vill, så tråkigt med alla pekpinnar, och framförallt när det kommer från mammor till andra mammor. Tror de flesta vet om riskerna med skärmtid, men i vissa situationer (måltider som en del skriver) kanske en skärm hjälper mer än stjälper. En del är otroligt svartvita i sina resonemang, som förälder behöver man vara flexibel. Vill gärna tro att föräldrar som låter sina barn sitta framför en skärm har gjort det beslutet utifrån sitt liv och vad som passar dem. Vilka är vi att döma andra föräldrars val?

    Vi har lagt in skärmtid i förväg, det är en timme per dag på mobilen och det får barnet fördela som det själv vill, om det är till frukosten eller fritids eller toabesöket. Efter en timme blir mobilen låst och går bara att använda till samtal och sms.

      Smart! ? Det kommer jag att ta efter.

      Tills barnet lär sig att ändra klockan på telefonen ???‍♀️

        För pessimisten finns alltid problem på varje lösning ?

          Ursäkta? Jag varnar för att barnen lär sig att ändra klockan. Tills de lär sig det är ju skärmtidsinställningen en perfekt lösning.

          Vänligen, pessimisten.

            Vår dotter knäckte koden efter två dagar så hon gav sig själv mer skärmtid vid behov. Underskatta aldrig ett barn som vill spela klart sitt spel ?

              Smart unge, hon lär komma långt! ? Min 3-åring lärde sig hur hon skulle få upp skärmlåset på min telefon genom att bara spana på hur jag gjorde.. ? Inte ens 7-åringen fattade hur man gör men en.. Alla har vi olika talanger

        Som tur är har lösningen utvecklats av ingenjörer hos Google och Microsoft och inte av grälsjuka bloggmorsor, så det är ingen risk.

    Jag arbetar som logoped och träffar dagligen barn med försenad tal- och språkutveckling. Många föräldrar är övertygande om att deras barn ligger före andra barn språkligt (och kognitivt) för att de kan rabbla färger på engelska och kan räkna till 10. Att barnen sedan underpresterar då det kommer till turtagning och samspel märker föräldrarna inte. Vid testning av exempelvis satsförståelse och ordförråd säger sedan föräldrarna att testet i fråga är för svårt och att deras barn absolut inte har några svårigheter.

      Glömde tillägga – dessa barn har ofta MYCKET skärmtid.

        Vilken ålder ca är det på dessa barn? 🙂

      Det här är ju jätteintressant! Har du arbetat länge, och kan se att det har förändrats under de senaste cirka 10 åren (när ipads och telefoner blivit mer vanliga)?

      Så intressant! En kompis jobbar på skola och sa att för tio år sen brukade dom en gång om året göra en gigantisk rulltårta. Det har dom slutat med för det inte hinns med, för barnen kan typ inte knäcka ägg själva, inte vispa osv. Alltså samma ålder på barnen fast 10 år senare. Jag har tänkt att det antingen rör sig om mycket skärmtid eller att barnen curlas… det är ju ändå en märklig utveckling kan jag känna. Oavsett anledning.

        Skulle ändå inte funka idag med sockerskräcken, de laktos- och glutenintoleranta, osv osv osv ?

          Sant ?

          Saaaant! Hellre att barnen får lära sig lite grunder i bakning och samtidigt får i sig lite socker än att dom aldrig får baka! Men ja visst kan man baka sockerfritt också o.s.v Så mysigt med bakning ?

        Man får inte servera sockerprodukter i skola eller förskola längre, då man då överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer. All mat och mellis som serveras är nämligen noga utvalt för att fylla kvoten av fett, kolhydrater och protein.

        Bajsnödigt, ja, men…

          Äsch, vår förskola bakar lång tårta, lussekatter och pepparkakor. Inget någon förälder har något emot. Det viktiga är vad barnen gör varje dag.

            Inte föräldrarna som bestämmer vad som är ok och inte tyvärr, vi måste gå efter Livsmedelsverkets rekommendationer. Så dåligt… Men nödvändigt.

          Det följer då inte mina barns förskola ?

      Tycker det är intressant att det ofta finns någon med utbildning inom ämnet som avhandlas i blogginlägget och de heter ALLTID Malin.

    Jag älskar mina barn, 2 och 5. Och jag älskar deras iPads.

      Haha! I hear ya ?

    Jag tycker att det är sjukt att man inte ens kan diskutera skärmtid utan att skärmförespråkarna anser att man kommer med pekpinnar. Jag pratar inte ens med mina vänner om skärmtid längre eftersom det så lätt blir fel. På öppna fsk t ex skulle jag aldrig våga säga att min ettåring inte har skärmtid, för det blir så obekväm stämning då. Istället nickar jag och låtsas hålla med när andra mammor pratar om att babblarna är ett måste på morgonen när man vill sova, när man ska duscha, när barnet ska äta, när man själv ska äta ifred, när man ska fixa i köket, när man ska åka någonstans, på kvällen inför läggdags…

      Jag har samma erfarenhet som du Kajsa. Att det är jag som blir ifrågasatt i dom lägena. Hur gärna jag egentligen skulle vilja hålla en halv föreläsning om all fakta som faktiskt finns bakom skärmtid och små barn (trots att det finns skrämmande många som motsäger sig just den faktan) så orkar jag bara inte…

      Du kanske ska fundera på hur du uttrycker dig om andra tycker att du pekpinnar.

        Haha nej jag är en otroligt konflikträdd person, skulle aldrig säga det på något aggressivt sätt. Och ingen har såklart uttryckligen sagt till mig att jag kommer med pekpinnar, det är mer att jag känner att det blir obekväm stämning om jag ens nämner att vi inte låter vår ettåring titta på tv/padda. Så jag nämner det inte ens irl längre.

          Du behöver inte låta aggressiv för att det ska uppfattas som pekpinnar. Du har nog låtit väldigt förmer då du pratat om det.

            Eller så tål de som rättfärdigar att ”parkera” sina barn framför Youtube i tid och otid inte att höra att någon annan sätter gränser på ett sätt som de förstnämnda bara drömmer om att orka göra.

              Eller så tycker de som har noll skärm för sina barn att de är bättre än andra och utgår från att de som låter barnen se på skärm tycker samma. Fast egentligen kanske den andra inte bryr sig alls.

              Jag tror inte att det blir dålig stämning för att någon inte låter sina barn se på skärm. Däremot tror jag att den som inte låter sina barn se på skärm gärna vill att de andra ska reagera med dålig stämning. Då får man ju rätt i sin tro att man är bättre.

                Fast.. lite bättre är man nog ändå va?

                Har du varit i ett mammasällskap på öppen förskola? Stämningen där är ofta konstig. Väldigt få känner varandra bra och många verkar vilja ge sken av att vara uppsluppna och sköna, snarare än förmera.

      Samma här. Folk tar det som kritik om jag berättar att vi inte har någon skärmtid till vår ettåring, och inte har några planer på skärmtid närmsta tiden, och kan bli ganska stötta, även fast jag inte säger något om dem eller deras barn. Även om man säger det på ödmjukaste sättet, och verkligen förstärker att alla familjer fungerar bäst på olika sätt, så är det någon som blir stött. Lättare att inte säga något alls då, så slipper man dålig stämning, och jag vill inte vara den där mamman.

        Du tolkar nog in att de blir stötta av hur er familj gör med skärmar?

      Men de gör ju helt normalt att undvika såna ”diskussioner”? Alla dessa föräldrar som visar skärm.för sina barn vet redan att det är dåligt, ingen behöver upplysa dem om det.

      Och jag skulle heller aldrig säga att jag minsann ger min 1,5 åring socker ibland när föräldrarna på öppna förskolan berättar om deras sockerfria liv. Av samma orsak: blir dålig stämning. Jag tänker att öppna förskolan verkligen inte är platsen för diskussioner utan för artighetsprat.

      Men generellt sett brukar jag undvika att berätta vitt och brett för andra föräldrar om de allra duktigaste grejerna i mitt förälaskap. Varför skulle man göra det? Om någon förälder är bekymrad över att de inte läser så mycket med sitt barn tar jag liksom inte tillfället i akt och berättar hur mycket mitt barn äääälskar böcker och hur många studier det finns som visar att det är bra för språkutvecklingen.

        Men AAAB, tack herregud! Precis det du säger. Ungefär som att man inte säger till överviktiga som äter på donken att det minsann är dåligt för dom. Eller hur nyttig och bra man själv är.

      Testa vara mamman som kanske låter sina kids ha lite skärmtid men inte skulle få för sig att lämna dem till förskolan innan de är tre år och mogna för det. Också sköna samtal när frågan om ”när ska hon skolas in då?” kommer och man sitter med en 10-månaders i knät. ”Eh ja. Kanske när de inte är som absolut känsligast i sin emotionella utveckling” ??

    Vi har aldrig låtit vår dotter ha skärm vid maten, vi vill att tiden vid matbordet ska ägnas åt att äta och prata med varandra. Visst att skärmar kan vara bra, vår dotter har lärt sig mycket genom att titta på saker, men man måste oxå kunna lägga 20 minuter på att i lugn och ro äta mat och ha ett samtal, det är oxå utvecklande för barnen.

      Det är som att alla ni morsor har en sån där trög svart/vit bild av världen. Trist.

      Hellre att mitt barn har surfplatta ibland än att uppforstas av vissa av er morsor. Era barn kommer bara fostras till självupptagna vuxna precis som deras föräldrar.

      Men dom kommer kunna skryta om hur perfekta morsor dom haft som knappt använde surfplatta till dom. Lika drygt som deras mödrar.

        Hamnade din kommentar fel? Jag tycker inte Mickan förtjänade din otrevliga kommentar. Hon var ju väldigt ödmjuk i det hon skrev.
        Är det verkligen en kontroversiell åsikt att man inte har skärm när man äter, utan försöker prata med varandra vid måltider? För mig är det helt naturligt.

          Hamnade fel, riktas till alla präktiga morsor där ute som tycker sig vara bättre än dom som använder surfplatta.

            Surfplatta IBLAND, inte ALDRIG, säger väl ändå 90% av de i tråden. Känner du dig träffad trots det Anonym?

              Träffad av irritation. Rakt i tinningen.

    Skönt för mammor att få ett helt kommentarsfält där de kan mästra och vara bäst (även när det gäller andras ungar).

    Ni bevisar än en gång att morsor är omöjliga att ha att göra med.

      Ser inte typ nån här som ska ”vara bäst”. Varför är barn ett så känsligt ämne i detta kommentarsfält? På ös blir man hänvisad till familjeliv så fort det rör barn, och annars är attityden densamma som den du har nu. Om någon verkar vara omöjlig så är det såna som du.

        Eller hur? Ett ämne diskuteras, det är inte mer med det.

      Vet inte vilka andra forum du hänger på, men jag minns t.ex, när jag kollade in ett byggforum för lite tips och insåg att det är verkligen inte bara morsor som mästrar! Gör såhär, annars får du mögel i hela huset, nej såhär måste man göra det där är ju gammalt, du behöver nog riva alltihop. Jag antar att det helt enkelt blir mer när det gäller föräldraskap eftersom så många är just föräldrar och lever mitt uppe i det varje dag, smalare ämnen har man ingen åsikt om, om man inte är intresserad av just det.

        Hahahah jaaaa ALLA forum. Gå med i facebookgruppen för byggnadsvård och du kommer på tio minuter få mer mästrande än under ett helt föräldraskap.

    Det är sorgligt att se små barn i köer, på tåg eller buss som söker sin förälders uppmärksamhet genom ljud och leenden medan föräldern är helt fixerad vid sin mobil. Barnet vänder sig då mot en främling för att få uppmärksamhet och ler, då känns det i farmorshjärtat när jag ler tillbaka.

    Tiden går så fort och barnen växer snabbt upp, ni som vet med er att ni tittar mycket i mobilen när ni är med era barn…tänk om. Snart är era barn inte små längre och ni kommer att sakna de första åren i era barns liv, den tiden kommer aldrig tillbaka…

    Jag ser i alla fall att den härliga, goa, avskyvärda stämningen är tillbaka i kommentarsfältet. Så otroligt tråkigt att det inte blev någon förbättring. Men det visar också på att vissa ämnen kanske inte skall uppmuntras till diskussion här. Synd! 🙁

      Håller med. Kanske också visar på att varken barn eller vuxna ska sitta mycket bakom en skärm…

        Haha, helt klart!

      Fast nu är det väl inte elaka och nedvärderande kommentarer. Man måste väl få ha en åsikt. Det finns väl inget ämne där alla är överens.

        Jag tycker faktiskt det finns en del med riktigt tråkig och nedlåtande ton. Självklart skall man få ha en åsikt men man kan välja hur man framför den.

          Det beror nog mest på hur du läser kommentaren….tror jag.

          Varför är det så viktigt att alla ska ha samma goda ton? Det är mänskligt med känslor och att visa dom. Någon är glad, någon är arg, någon bitter. Låt folk vara olika, även i ett kommentarsfält.

          Hur klarar ni av att leva i den verkliga världen där ni måste handskas med verkliga människor och deras känsloliv?

          Alla måste inte gå i en rät linje.

            Man kan också ge tusan i att kalla folk för ”puckon”, skriva ”buhu” och skriva nedvärderande saker i allmänhet. Jag umgås inte med människor som beter sig så ”i verkligheten” heller. Och jag ser internet som verkligheten i allra högsta grad. Det borde fler göra.

            Håller helt med! Är så trött på folk som tar åt sig av minsta lilla kommentar som inte tilltalar dom eller är onödig enligt dom. Skulle vara ett sjukt tråkigt och händelselöst kommentarsfält om alla bara klappa varann om ryggen och det aldrig tillkommer diskussioner!

            Otroligt vilket gnäll på detta hela tiden.

    Några barn som alltid har skärm oavsett om de äter eller inte är Cissi Wallins två barn. Tidigare la hon ut fler bilder och då såg man det ständigt närvarande blå ljuset i ungarnas ansikten. Redan som små bebisar.

    Tycker ärligt det är sorgligt när barn äter framför skärm. Då deltar de inte i måltiden och så skapar man en ovana som är svår att bryta.

      I vissa fall tror jag att vuxna prioriterar sitt liv på sociala medier framför barnen och därför tas skärmar fram så man får lägga upp content ifred……. ? undrar hur den här generationens barn kommer påverkas av att ständigt bli fotade och sen lämnade åt sidan medan föräldern uppdaterar sociala medier.

    Cam kan du inte göra ett inlägg om Dasha och hennes lägenheter. Varenda en renoverar hon sönder och totalt förstör.

    Nya lägenheten likaså nu. Flyttat runt orginalväggar och satt dit fejk-stuckatur som INTE hör hemma i 20-tals lägenheter. Kliar i hela min kropp vad hon gör mot dessa fina lägenheter. 0 känsla för stil och smak ??‍♀️

      Vem bryr sig? Köper du lägenheten efter henne får du väl bara renovera allt som du vill, om du bil återställa allt för att du tycker det är finast gör det då.

      Så länge hon bor där får hon göra som hon vill. Lägenheten är ju inte precis k-märkt.

        Hon gör precis som hon vill men det finns också ett värde i att behålla gamla originaldetaljer för framtida köpare. Det går inte ersätta och skulle man ändra tillbaka är det dyrt och ohållbart.

          Vissa bryr sig inte om framtida köpare utan att man själv ska trivas där man bor. Sunt, tycker jag.

    Det är av lathet föräldrarna sätter paddor och mobiler i händerna på ungar.
    Engagera sig lite i stället och sluta dalta.

      Vem bryr sig om hur andra föräldrar gör med sina barn? Sluta var en sån tyckare och håll dig till ditt.

    Vi har platta två timmar i veckan lördag fm. Tv – barnkanalen ung en timme på kvällen. Och ingen platta på resor öht. Upplever att mina barn blivit mycket mer harmoniska efter att vi införde dessa tydliga regler, så det funkar för oss. Jag blev väldigt illa till mods när min son fick ett hysteriskt utbrott för att batteriet tog slut i hans platta (5år). Kändes inte alls som en normal reaktion…. Nu blir det inga såna efter mer uppstramning av reglerna.

      Vi har samma. Barnen får ipad en stund på lördagmorgon för att jag och mannen ska få sova lite längre. Platta på resa går helt bort för oss pga åksjuka. Barnen är vana vid det och leker eller sitter och tar det lugnt. Även när vi åker bil i flera timmar. De är helt enkelt vana vid detta.

      Hur gör ni när barnen får utbrott pga andra saker som inte går deras väg? Typ min treåring vars banan gick av och hon skrek en timme. Bananförbud?

        På vilket sätt är det en relevant fråga?

          Det är en relevant fråga för att människor inbillar sig att barn har speciella sorts utbrott pga någon sorts skärm….

        Att barn får utbrott kan ju bero på en rad olika bakomliggande orsaker. Men hos oss skulle det var extremt kontraproduktivt att ge hen en ipad då. Då får ju hen precis som hen vill. Våra barn har sällan fått utbrott, och när det hänt så har vi alltid kunnat prata med dom. Om det inte går precis under utbrottet så kan man prata om det som hände efteråt, och prata om hur vi tillsammans ska se till att det inte blir så här igen.

    Kan för mitt liv inte förstå varför inte var och en kan sköta sitt?
    Vi har inget skärmförbud. Men det tittas/används ju inte för jämnan för det? Med måtta, men de löser sig per automatik hemma hos oss? Jag är engagerad i mitt barn, leker och pysslar gärna. Hon gillar inte alls när man läser bok/berättar saga.
    Hon kollar gäna på tex Daniel Tiger, som faktiskt är ganska pedagogiskt. Hon löser gärna pussel eller färglägger om hon håller på med iPaden.
    Hon är 2,5 år och fick höra senast härromdagen på förskolan att hon är smart, har ett väldigt utvecklat tal och är glad och snäll.
    Hon somnar vid 19 varje kväll och sover hela natten, äter bra, leker gärna TILLSAMMANS med andra barn.
    Svårt att se vad hon skulle ha tagit för skada av att vi INTE har skärmförbud.

      Men precis, du är engagerad i ditt barn.

        Vem är inte det och vad vet du om det? Du har inte insikt i andras privata liv. Dö dömer baa ut folk när du ser att dom använder surfplatta och antar saker.

      Men absolut, det funkar för er och för ditt barn. Det funkar säkert för många barn men definitivt inte alla.

        Nej det förstår väl jag oxå att det inte funkar på alla barn. Därför borde alla få sköta sitt, ifred.

    Flera hundra ord vid 1,5 års ålder?

      Yes. Fatta då vilket fullkomligt geni ungen hade varit UTAN paddan? Hade förmodligen kunnat förklara kvantmekaniken och lärt sig hela baletten ”Svansjön”- både koreografi OCH symfonierna!

      Ställer mig ytterst tveksam till sanningshalten i detta påstående

      Mitt barn sa minst 200 ord vid 18 månader. Det är inte något extremt märkligt vad jag förstått av min utbildning heller.

    Det har naturligtvis varit så här med varenda ny social uppfinning – bio, radio, tv, alla har varit utsatt för samma moraliserande. Men det finns en viktig skillnad den här gången:den extrema snabbheten och flimrandet. Att sätta en padda framför en ettåring vid middagsbordet är bara osmart föräldraskap. Det är inte ett uttalande för att skamma eller moralisera – det är bara att läsa lite tillgänglig forskning så ser man att paddor/mobiler gör mer skada än nytta på små, små,barn. Det finns skäl till att Bill Gates och Steve Jobs var extremt restriktiva med sina barn. Och att barn kan rabbla alfabet eller tala engelska vid 5 betyder ingenting alls för deras liv som vuxna.

      Usch vad jobbig du verkar.

        Usch vad jobbig DU verkar.

          Då är vi tre om den saken då fröken.

      Hur menar du att de skulle visa sig på vuxna om dom haft mycket skärmtid som barn? Obs, ej spydig fråga. Genuint intresserad.

        Håller med, hur blir vuxna? Jag googlade på brain damages from computers, fanns massor med forskning gjord. Bl a computer games. Paddor har inte använts så länge så gissar forskning inte långvarig än.
        Tänker mig att barn som sitter med mycket skärmtid blir mindre sociala och har svårt med samspel med andra. Det måste man träna på irl. Dataspelssnubbar är inte precis de mest socialt smidiga.

          Men har man inte också visat att barn/ungdomar som spelar mycket dataspel (där man spelar i grupper) är generellt bättre på att samarbeta för att lösa problem, har ett bättre ”helikopterperspektiv”, osv. Tar detta från minnet och har ingen studie att referera till men även där berodde det på vad man spelade och hur mycket.

            Jo precis. Finns ju jättemycket strategispel, och det är ju att jämföra med schack tillexempel. Hjärngympa.

          Beror väl på vilket dataspel. Killar som redan är introverta och har svårt med kompisar har det mycket enklare att få kompisar via spelen. Fint tycker jag. Det finns en plats för alla.

        På min tid fick vi i alla fall höra att vi skulle få fyrkantiga ögon om vi satt för mycket vid den enda skärm vi hade då (tjockteven). Kanske samma idag ?

          Haha jaa och mina barn fick inte heller fyrkantiga ögon ?

            S / 13:53
            Fast det anses väl vara ett problem att synen påverkas av just nära tittande på skärmar. Att det, särskilt för barn, är bra för synen att vara ute i naturen mycket och titta ut över öppna vidder mot horisonten. Just för att ögat är en muskel som behöver tränas i att kunna fokusera på olika djup.

            I Japan och Kina har barn sämre syn än någonsin tidigare och iaf myndigheterna där tror att det är förknippat med att de spelar så mycket (sen bor de ju ofta på små ytor i tätbebyggda städer också).

            https://www.engadget.com/2018/12/24/japan-smartphones-students-eyesight/

            https://mobil.unt.se/leva/barn-blir-narsynta-av-skarmtittande-4787192.aspx

              Vem bryr sig om synen dom har ju tydligen blivit genier och presterar sjukt bra. Undra om det beror på allt tvspelande, Kina ligger ju i framkant.

              Tåls att ta en funderare kring det här hörrni spelmotståndare.

      Jo men en kort stund medan de äter kan väl inte vara så farligt.

    Varför är ingen orolig över karies? Man ska inte ha nåt i munnen själv och sen ge till barnet pga. risk för kariessmitta.

    Det är ju framförallt STRÅLNINGEN som är väldigt skadlig. Ett litet barns skallben är väldigt mjukt i förhållande till en vuxen person och hjärnan blir inte helt färdigutvecklat förrän 26-28 års ålder. Det gör att barn tar så otroligt mycket mer skada av iPads och mobiler (strålningen från dessa vill säga) än vad vuxna gör. Det finns mycket forskning som talar för hur otroligt skadligt det är för barn och dess utveckling och hälsa med alla denna strålning men ändå har människor inget intresse i att göra några enkla sökningar på internet på vad de faktiskt utsätter sina barn för.

    Det känns som vi lever i ett samhälle där människor totalt tappat sitt sunda förnuft. Den dagen jag skaffar barn är det 100% uteslutet att mina barn ska få använda varken iPad eller smartphone eftersom jag läst på en hel del senaste åren om hur skadligt det är. Enbart för något år sedan var det en artikel i DN om hur föräldrar till barn som bor i Silicon Valley inte tillåter sina barn använda dessa prylar. Man tycker att en sådan artikel borde vara en väckarklocka för gemena man. Jo för att de som arbetar och är djupt insatta om den här skadliga tekniken är också djupt insatta om hur otroligt skadligt det är för hjärnan.

    Alla gör såklart som de vill med sina barn men vi har ännu inte sett de effekter som strålningen har på lång sikt på barn upp till vuxen ålder och barn som växer upp med dessa skärmar som någon form av snuttefilt står onekligen inför en kognitiv kollaps i sitt liv. Lär man sitt barn att tycka om att läsa böcker behövs ingen iPad.

    Vill man leva i förnekelse och försöka försvara eller hitta anledningar för att rättfärdiga barns användande av dessa saker så får man fan skylla sig själv. Stupid is what stupid does. Barn har klarat sig fenomenalt i flera tusen år utan iPad och telefoner så det finns inget som motiverar det nu.

      Jaja. Det är lätt att prata när man inte har barn. Vänta du.
      Ja, vi mammor är väl idioter alltihopa och skiter i våra barn. Och här kommer du, ickemamman, och är så jävla duktig. Yay!

        Men Herregud…

        Haha oj någon som känner sig träffad. Finns många mammor på denna planet som inte sätter läsplattor framför sina barn eller mobiler. Äpplet faller inte långt från trädet så dina egna vanor reflekteras säkert hos dina barn. Detta är en fråga om sunt förnuft. Precis som att du inte skulle ge ditt barn alkohol eller kaffe etc så kommer inte jag ge mina barn elektroniska apparater att leka med på grund av strålningen som är livsfarlig. Sluta vara så självisk i ditt sätt att resonera. Om man verkligen älskar sitt barn tar man reda på fakta och handlar därefter inte blundar för den och hoppas att ens egna bekväma val i livet I form av ren förnekelse ska göra de mindre skadliga för ens barn. Som sagt det är dina barn och dina val när de är små påverkar deras hälsa. Ärligt talat skiter jag i hur de blir när de växer upp för det är inte mitt samvete eller ansvar att bry sig om. Tycker dock det är sorgligt hur hjärntvättade vuxna är idag och brister i sin förmåga att tänka kritiskt. Oavsett om man har barn eller inte. Jag vill ha friska och hälsosamma barn. Att curla sina barn gör de varken mer intelligenta, mognare eller mentalt starkare.

          Oj… Om du får barn tycker jag synd om dom. Om du är såhär moraliserande och dömande jämte andra, kommer du med hög sannolikhet bli en av dom där skräckexemplen från familjeliv.

          Stackars barn.

            Ja du har helt rätt. Jag dömer människor som inte har förmåga att tänka längre än näsan räcker. Eller jag kanske borde byta ut förmåga mot vilja. Moraliserande, njae kanske. Inte direkt min avsikt. Ville snarare väcka lite debatt om ett ämne som personligen ligger mig varmt om hjärtat. Att bloggbevakning tog upp ämnet idag gjorde mig glad. Är annars ingen person som brukar kommentera. Jag tar din upprördhet som att jag lyckas.

            ”The truth, first it will piss you off then it will smack you awake”.

            Önskar fler människor kunde vakna till hur farlig strålningen är inte bara för barn utan även för vuxna. Vad alla erkända forskare säger om hur farligt 5g är när det implementeras är mer än skrämmande. Vad har vi medborgare att säga till om när våra politiker godkänner sådant här och det kommer påverka allas hälsa. Dessa multi företag styr hela planeten och även våra politiker i slutet av dagen.

            Flytta utanför city blir tilllslut enda lösningen om man inte vill leva i ett 5g fängelse i framtiden.

            Absolut det finns ett personligt ansvar samtidigt är det också mycket samhällets fel att dessa multi företag som bland annat Apple och Google tillåts driva djävulens agenda på bekostnad av hälsan av mänskligheten. Ta det inte så personligt. Livet blir lättare då. Nej, kommer aldrig bli en familjeliv person. Som jag skrev tidigare. Jag tycker det är en stor sorg med strålningen och hur barn som påverkas men i slutet av dagen så är andras barn inte mitt problem och jag kommer aldrig låta det bli det heller.

      Hehe… Du är kanske medveten om att sitt stackars skallben just i detta nu, vart du än befinner dig inom civilisationen, fullständigt bombarderas med en helt ofattbar mängd strålning ifrån varenda aktiverad mobiltelefon och wifi-nätverk i världen? Om paddan är på hos grannen eller i ditt eget hem spelar ingen roll tyvärr.
      Håller med dig i sak om att strålning är obra, men att tro att du genom att inte ha en telefon i handen själv skulle skonas från den, när varenda människa bredvid dig på en fullsatt buss håller på med sina uppkopplade telefoner, är extremt enfaldigt…

    Jag tror alla föräldrar har kämpat med att få i sina barn mat, om en läsplatta underlättar är väl det bara bra. Barnet får lättare i sig mat som är viktigt för att de ska växa, må bra och utvecklas.

      Ja men inga barn i Sverige svälter. De behöver inte platta för att äta, de lär sig tids nog!

        Du kanske vill googla selektiv ätstörning. Jag har ett barn som hellre svälter än äter, men med skärm får vi i henne mat. Så jo. Det finns.

    Hos oss går vi efter taktiken att fundera över vad skärmen ersätter innan vi ger den till våra barn. Vid t ex matsituation så ersätter skärmen samtal mellan barn och vuxna, vilket är något som jag inte vill prioritera bort. Alltså – inga skärmar. När jag däremot står själv och lagar mat och barnen är trötta, hungriga och ledsna så känns det helt okej att ge dem en skärm när alternativet är att hänga skrikandes i mina ben.
    Men när skärmen ges som en ersättning för samspel med vuxna så är det faktiskt ett problem ur ett språkutvecklingsperspektiv. Barn tränar sitt språk i samspel med andra och det handlar om så mycket mer än att bara lära sig nya ord, du kan t ex inte lära dig att läsa av ansiktsuttryck genom att titta på en padda.
    Självklart tycker jag att skärmar måste få vara en del av barnens liv eftersom det är så vårt samhälle ser ut idag, men jag anser det problematiskt när de får konkurrera ut andra aspekter som är betydligt viktigare.

    Fast det anses väl vara ett problem att synen påverkas av just nära tittande på skärmar. Att det, särskilt för barn, är bra för synen att vara ute i naturen mycket och titta ut över öppna vidder mot horisonten. Just för att ögat är en muskel som behöver tränas i att kunna fokusera på olika djup.

    I Japan och Kina har barn sämre syn än någonsin tidigare och iaf myndigheterna där tror att det är förknippat med att de spelar så mycket (sen bor de ju ofta på små ytor i tätbebyggda städer också).

    https://www.engadget.com/2018/12/24/japan-smartphones-students-eyesight/

    https://mobil.unt.se/leva/barn-blir-narsynta-av-skarmtittande-4787192.aspx

    Här försöker man göra rätt och så är det bara fel. Jag erkänner att jag brukar låta skärmen vara barnvakt åt min under ettåring . Tex medan jag går ur i köket och värmer välling, eller medan jag klär på mig om vi ska gå ut. Och på morgnarna när jag behöver få sova den där timmen extra för att inte surna till resten av dagen. Sen på kvällarna, när vi byggt bamsetorn,varit ute, läst böcker och parerat mot fall och det är dags att varva ner…. Min lilla skrutt älskar Greta Gris, kompisbandet, och Bolli Baby, min förhoppning är att det ska stimulera hens språkutveckling med mera så det känns ju urtrist verkligen om det skadar mer än gör nytta.

      Skärmen kommer tyvärr inte stimulera ditt barns språkutveckling mer än om du pratar med ditt barn och svarar på dess försök till kommunikation (det är så de lär sig turtagning i samtal). Där ligger Daniel Tiger i lä även om det är ett charmigt program! Prova att sätta barnet så hen ser dig när du klär på dig, samtidigt som du berättar vad du gör till barnet (med ögonkontakt), med korrekt grammatik, typ ”mamma tar på sig den blåa mössan!”, när barnet gör ett försök till att svara (typ ett läte) så lyssnar du och svarar något uppmuntrande. Då ska du få se på en boostad språkutveckling!
      Men att behöva få en paus som förälder finns det fan INGEN skam i, och tycker du ska ge dig själv en break <3 man måste inte göra allt rätt hela jävla tiden, man måste få må lite bra ibland också. Och jag vet att alla bebisar är SÅ olika, har själv haft en extremt high need baby som har krävt konstant närkontakt och stimulering för att vara nöjd. Nu efter första tiden kan jag dock konstatera att varenda ansträngning att involvera, vara nära och engagera mitt barn har varit värt det. Vill inte låta som en random skrytmamma på internet haha (men inser såklart att det är vad jag är) så har jag fan aldrig sett på maken till välmående, intelligent och välanpassat barn. Det trodde jag ALDRIG för några år sen när jag hade världens jobbigaste och mest krävande bebis som behövde vara nära HELA TIDEN och involveras i precis ALLLT jag gjorde.
      Kämpa på, vi gör bara vårt bästa, och allt kommer att bli bra med våra ungar så länge vi älskar dem och försöker allt vad vi fan orkar <3

    Jag är mamma. Tyckte de barnlösa hade bäst råd. Andra mammor föreföll vara en radda messerschmittar. Bvc gruppen vidrig

    Är så väldigt trött på morsor som ska lägga sig i hur andra uppfostrar sina barn. Lägg den tiden på era egna barn i stället.

      Förstår du vilka monster till mödrar dessa är. Barnen vill nog inte umgås med morsorna här då dom verkar ha en pinne i röven. Det tycker inte barn är så roligt.

        Du verkar smart ?

        Till skillnad från dig då som verkar så jävla skön (Y) ellerrrrrrrr

    Min mans tre barn var skärmnördar när vi träffades. Alla tre understimulerade och sov dåligt. Idag har min man på eget initiativ tagit bort skärmar och barnen är helt annorlunda!
    Den minsta har idag väldigt dåligt ordförråd och ingen annan än jag, min man och mamman förstår honom.
    Blir sååååå trött på alla ”min son/dotter kan minsann”.. insert varenda liten kognitiv/språklig förståelse.
    Och rättfärdigar därmed skärmtid för barn.
    Som att 1 eller 2 barn gör en sanning?!

    Sen hänvisas det hejvilt till WHO. Som faktiskt påpekar att det SAKNAS forskning kring ämnet. För 10-15 år fanns inte den här skärmhysterin ens? Hur ska det kunna finnas forskning på långvariga konsekvenser?
    Jag jobbar inom skolförvaltningen och ser alltför ofta ungdomar som lider av problematik som direkt kan härledas till skärmtid. Och dessa ungdomar har inte ens exponerats för skärm under hela sin uppväxt? Som dagens små kommer att ha blivit!

    Blir helt matt på denna diskussion och jag orkar knappt lägga mig i när det diskuteras bland vänner/på Facebook längre. VARENDA en ska rättfärdiga sitt beteende och barnens skärmtid…

      Det finns ingen forskning men du ser det? Snyggt ??

    Jag köper att ett litet barn inte ska ha padda, telefon, tv etc upptryckt i ansiktet hela dagarna MEN kom igen, jag tror inte att min son kommer få iq fiskpinne för att han ser Babblarna 20 min var varannan dag. Min generation (92:a) växte upp med tv:n och jag tror inte att om man gjorde några tester så skulle det visa sig att vi är totalt blåsta i huvvet.
    Gör allt med måtta? Hur svårt ska det vara? Låt andra mammor vara och nöj dig med att veta att DITT barn kommer bli världens smartaste, bästa och mest uuuuuuunderbara barn pga noll skärmtid (:

      Det är ingen som säger det heller. Vi pratar om för mycket skärmtid och skärmtid som barnvakt.

    Reagerade lite på hur hon först trugar, sen när han spottar ut maten på golvet säger hon ”då får du inte mer!” Och sätter regler kring maten. Han kan ju inte vara så gammal? Låt han känna efter och kladda…
    sen ang skärmar… har en dotter som bara åt yoghurt en period, då sa vår Bvc-sköterska att göra de som funkar, äter hon vid paddan så ge henne den vid maten. Det gjorde vi ibland, men väldigt sällan. Hon får paddan ibland (2,5 år nu), främst tidiga morgnar och eftermiddagar när jag är ensam hemma och ska laga mat och hon inte vill hjälpa mig utan bara bli buren och skulle inte påstå att hon är efter i sin utveckling.. hon har lärt sig räkna till 15, hela alfabetet o en del saker till tack vare paddan, men då har jag inte lämnat henne med den utan varit nära och pratat kring vad hon ser och också pratat om hennes intresse utomhus, så hon ser ju siffror och bokstäver överallt när vi är ute o går. Allt handlar om hur närvarande man är som förälder, tror jag. (Sen kan hon sitta med paddan utan mig precis bredvid också för att jag ska få en paus, men väldigt sällan). Barnen växer så fort och man måste ta tillvara på tiden vi har ihop.

    Min unge rasade tre kurvor i vikt vid åtta månader och slutade växa på längden. Med skärm i ansiktet gick vi henne att äta = återhämtade 1,5 kurvor till två års ålder (såklart utredd utan att hitta orsak).

    Valet var lätt. Skärm i ansiktet vid matbordet blev det.

    Hon är tre år idag och långt ifrån förstörd av det. Folk behöver lugna ner sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.