Vem var det egentligen som vann?

Sedan lotteriförbudet för gemene man försvann för drygt ett år sedan så behöver ”tävlingarna” inte längre innehålla något krav på motprestation utan kan kort och gott vara rena utlottningar.
Att mängden ”tävlingar” skulle ha ökat eller minskat sedan dess är ingenting jag noterat, däremot ser jag en uppåtgående trend vad gäller missnöje över att många aldrig redovisar vinnaren av dessa ”tävlingar”.
Men måste man det?
Vad säger lagen?

Var tydlig med var och när vinnarna utnämns och publiceras. Namnen på vinnarna måste publiceras, exempelvis i en tidning/ på en webbplats. Det räcker därför inte att enbart personligen meddela vinnarna. // Lawline

Så ja, det måste man. 

Har du deltagit i tävlingar där vinnaren aldrig redovisades?
Har du ställt frågan om varför ingen vinnare redovisats och vad har du i så fall fått för svar?

34 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, h&ms tävlingar exempelvis

      +1 på den! När H&M öppnade ny butik i Malmö kunde man på plats bli fotad mot fotovägg och lägga upp bilden på sin instamed hashtag, och då var man med och tävlade om personal shopper och 10.000 kr. Vem vann?

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Bellas scarf-utlottning…

    Hur detaljerat måste en vinnares namn publiceras?
    Man får anta att vinnaren personligen informerats om vinsten så publiceringen riktar sig till de som inte vunnit.
    Räcker det med för- och efternamn?
    Eller måste man ange t ex bostadsort också?
    Jag antar att bostadsadress t ex inte får nämnas för någonstans går ändå gränsen när det gäller publicering av personuppgifter.
    Vinnaren av tv-apparaten är Lisa Karlsson
    Vinnare av tv-apparaten är Lisa Karlsson, Arboga
    Vinnare av tv-apparaten är Lisa Karlsson, Storgatan 10, Arboga

    smygsamarbete lever för att kränga skit produkter till sina följare.
    carolinejansson85
    Godmorgon babes?
    Dricker mitt morgonkaffe här i hotellsängen, njuter av en lugnet. Vill tipsa om dessa fantastiska underkläder från @understatement_underwear som jag kör en kampanj tillsammans med just nu. Det är verkligen inte bara snygga, dem är otroligt sköna, välsydda och eleganta.
    Man känner sig SÅ kvinnlig i dem??
    I min profil hittar ni en länk, (även en svep upp på storyn) där får ni också 30% rabatt om ni anger koden CAROLINE30.
    Passa på att klicka hem dina favoriter.
    Och en sak till, HAPPY FRIDAY ?

      Det framgår ju med all tydlighet att det inte är ett smygsamarbete även om det inte är helt korrekt markerat.

      Vadå smyg

    Elsa Billgren hade en tävling med Skanseb-tema förr där vinnaren inte redovisades.

    Om vinnaren inte vill ha sitt namn publicerat, hur funkar det då?

      Dåligt om nu namnet måste publiceras

      ”Vinnaren är kontaktad/informerad.”

        Det räcker inte!

      Då får man nog kanske skippa att vara med i tävlingar.

      Tycker det räcker med ett förnamn och kanske stad eller land!

      Då får vinnaren skylla sig själv helt enkelt om den inte vill ha sitt namn publicerat och de som håller i tävlingen får välja en annan.

      Jag vet inte om de gör så men jag tycker man borde få göra det. ??‍♀️

    Som My Martens, folk frågade vem som vann en träningsresa och hon sa typ Lotta eller någon…

    Vad gäller om man vinner, ska det betalas vinstskatt?

      Min uppfattning är att vinstskatt betalas endast i tävlingar där du har ”presterat” för att vinna, och inte utlottningar.

    Jag tävlade om en klänning från Lili Jahilo där det aldrig redovisades någon vinnare, efter utsatt tid. Efter ca 1 månad blev jag kontaktad av företaget, där dom frågade om jag fortfarande ville ha klänningen jag tävlat om. Jag trodde såklart att jag vunnit och blev jätteglad, men senare visade det sig att ”vinnaren var kontaktad via DM”. Företaget mailade helt sonika mig för att fråga om jag ville beställa en klänning?!

    Så märkligt företag, och det var så genomskinligt att det aldrig funnits någon vinnare.

    Tex Instagram – jag har varit med i huuur många tävlingar/giveaways hos influencers som helst där dom inte redovisar vinnaren.

    Kan det vara för att dom är orolig att tappa följare när vinnaren presenteras eftersom ett av kraven för att delta ofta är att följa personen som håller i tävlingens konto?

    Brukar själv ha tävlingar/giveaways ibland och presenterar alltid vinnaren längst upp i inlägget samt kontaktar via DM. Skriver ut deras Instagramnamn bara, inget mer.

    Trademax ”lottade” ut en säng som det aldrig redovisades vinnare till. Dessutom avbröts tävlingen i förtid.
    Flera bla jag har mailat och frågat vem som vann och svaret uteblev.
    Det är inte som det ska från start liksom, är företaget hederligt redovisar man..

    Jag kommer att tänka på Anna Books sponsrade casinotävling i samband med Mello eller vad det var förra året. Gick ju sådär …

    Viiiilket gnäll.

      Roligt att du lägger ner tid på vad du tycker är ”gnäll” ?

    Minns att Mogi hade utlottning av Love Moschino mobilskal där vinnaren inte publicerades trots att folk frågade.

    Funderar dock på källan du hänvisat till. Lawline i sig är visserligen bra, men eftersom inlägget är från 2019 och hänvisar till reglerna om att man måste utföra en prestation i marknadsföringslagen (vilket du precis hävdade var ändrat), så kan det ju också vara så att reglerna om presentation av vinnarna har ändrats. Jag vet inte och har inte kollat MFL själv, är heller inte insatt, men ett tips är just att kika i både lotterilagen och MFL och hänvisa direkt till lag för en betydligt säkrare källa. Uppdaterade lagar finns på riksdagens hemsida.

      Exakt så tänker jag också. Kollar man hela svaret på Lawline ( https://lawline.se/answers/regler-for-att-anordna-en-tavling ) så låter det som att svaret utgår från den gamla lagen, trots att frågan är från juli 2019. Detta grundar jag på att de i svaret påpekar att det är viktigt att tävlingen är en tävling och inte ett lotteri. Den nya spellagen från 1/1 2019 säger däremot att lotterier där deltagarna inte behöver betala någon insats inte kräver något särskilt tillstånd. Och på frågan låter det inte som att det krävdes någon insats.

      Kan inte hitta någonstans där det uttryckligen sägs hur det ligger till, men om det är ett lotteri som inte kräver något tillstånd så borde det inte heller finnas några särskilda krav på var/när/hur vinnarna presenteras, eller ens att de behöver presenteras överhuvudtaget?

    Sköter en ICA-butiks Sociala medier. Är supernoga med att publicera vinnaren på utsatt tid så ingen ska känna sig lurad. Mitt tillvägagångssätt:

    1. Skriver ett DM till vinnaren ”Grattis du har vunnit grillen bla bla bla. Hämta ut ditt pris i förbutiken”
    2. Kommenterar vinnarens inlägg i tävlingen ”Grattis du har vunnit. Kolla DM”
    3. Redigerar tävlingsinlägget med (Tävling avslutad! Grattis säger vi till Lisa Karlsson!)

    Då får de som vill, pallar och är besvikna skrolla ner i kommentarerna och läsa hennes tävlingsbidrag och se vad hon skrev för att vinna.
    Det känns väl rättvist och bra eller?

    Tror det är extremt ovanligt att företag luraS med en tävling år 2020. Visst kan det hända, men det är en så liten kostnad för företaget att lotta ut produkter eller en mindre resa kontra vad de får Engagemang. Antingen är det jag och min kompiskrets som har tur men det känns som att Man ser folk vinna saker rätt ofta.

    Michael & frisörerna på fb och insta har ibland tävlingar men redovisar inte vinnaren. Enligt dom för att vinnarna inte vill det..

    Åh så bra att jag såg detta inlägg. Vissa företag säger att pga nya gdpr inte får skriva ut vinnarna. Då är det fel eller skrevs detta innan lagen ändrades

    Har väntat i tre veckor på att cykelfabriken ska berätta vinnare på sin tävling… för två veckor sedan skulle det komma den veckan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.