Dashas uttalande på Instastory upprör

Detta kan vara bland det mest provocerade jag läst idag. Från Dasha.

Ingen (!) har råd att bara stanna hemma. Vi (!) i riskgruppen kan fan inte hålla oss hemma pga att det pågår en pandemi?! Nu har jag själv legat hemma i snart 14 dagar pga att jag är sjuk.
Och jag har ”belastat” vården FÖR ATT JAG BEHÖVDE DEN. Hade jag inte fått vård och hjälp med min andning så hade jag kanske dött istället.
Självklart ska de som är sjuka vara inne. Men de friska i riskgrupp måste ju få jobba och leva. Ett ”vi och dom”samhälle.
Fy fan vilket äckligt sätt att uttala sig på. ”Det är inte vi friska som höjer kurvan för att vi är kloka nog att inte belasta sjukvården om/när vi får corona”. Man ska ALDRIG önska olycka åt nån annan. Men hoppas hon får prova på hur det känns att inte kunna andas, så ska vi se hur hon INTE belastar sjukvården. Fy fan. // Läsare R
Just vad gäller detta så skulle jag vara väldigt försiktig med rekommendationer och pekpinnar, likt de Dasha ger här.
Hon har lika lite aning om den här typen av saker som vad jag har och ingen lekman borde uttala sig på det här sättet.
Lyssna enbart på trovärdiga källor!!!
Ingenting annat, och Dasha är lika lite en sådan som Margaux och hennes källa med inside information var. (Anitha Clemence)

290 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Usch vilket uttalande, blev själv sjuk inatt det bara slog till, och jag har verkligen försökt att vara försiktig och levt efter de råd som ges från de som har utbildning i detta, tyvärr hjälpte det inte.

      Nej, man kan inte värja sig från ett virus om man inte sätter sig i ett kliniskt rent, stängt rum.
      Vad fan tror folk??!
      De flesta av oss kommer att bli sjuka i någon mån, men enligt er ska vi alla låsa in oss på toaletten och hålla tummarna för att det inte händer…

        Det är ju det jag menar

      Sverige är helt efterblivet, alla andra vettiga land i Europa har infört mycket omfattande lagar och regler för att hindra smittspridning och död. Sverige skiter i människoliv och tänker enbart på pengar, precis som dumma Dasha. Men de skjuter sig själva i foten, att låta viruset få härja fritt kommer leda till ännu större ekonomisk ruin och ett enormt mänskligt lidande. Hindrar man viruset från att spridas kan vardagen bli normal igen mycket snabbare och vi kan rädda liv. Det är inte bara äldre som drabbas! Det ligger många unga människor på sjukhusen nu. WHO har gjort det klart att även unga och friska blir sjuka och dör av corona! Jag vet att influencers överlag är världens mest egoistiska människor och inte särskilt intelligenta eller upplysta, men ni kan också drabbas. Ni kan bli svårt sjuka. Era föräldrar och far/morföräldrar kan dö. Tänk på det när ni springer runt och sprider smitta i samhället. Vill ni verkligen ha någons död på samvetet? Det är kanske extra svårt att förstå pga att Sverige inte har gjort någonting och att svenska tabloider, vilket lär vara denna gruppens enda informationskällor, knappt skriver om allvaret i situationen. Att förbjuda mer än 499 personer i grupp är så fjantigt att det verkar som ett dåligt skämt. Se vad Norge gör, se vad Danmark gör. Se vad Tyskland gör. Även Storbritannien har nu vaknat. Det är bara Sverige som fortfarande inbillar sig att detta ska gå över medan de sticker huvudet i sanden. Svenskar fortsätter leva som vanligt, vilket är precis vad de gjorde i Italien. De vägrade lyssna på råden om distansering och karantän när de till slut kom, smittan fick sprida sig helt okontrollerat. Nu gör Sverige exakt samma misstag och jag fattar inte hur de kan vara så ignoranta! Det gäller båda myndigheter, regering och alla ni som resonerar som Dasha och fortsätter socialiseras med andra människor som om inget hänt. Ni som går ut och dricker öl, tar kollektivtrafik, går till frisören, gymmet, shoppingcenter. Särskilt ni Stockholmare och göteborgare som reser till fjällen och de små samhällena på västkusten och drar med er smittan till platser där det inte fanns smitta och där sjukvården är dimensionerad för 5000, inte 20.000 turister. Som att er skidresa är viktigare än någons liv. Det är så egoistisk att jag saknar ord.
      Det borde vara olagligt att vara så korkad. Sverige har hälften så många intensivvårdssängar per person som Italien. Lägst i hela Europa. Detta kommer bli en katastrof! Snälla, försök använda hjärnan och tänk ett steg längre! Hur svårt kan det vara?? STANNA HEMMA!!!

        Vilken tur att Sverige inte är en militärdiktatur, här förväntas folk kunna tänka och ta ansvar själva. Hur bra går det i tex Iran? Och hur bra går det i Italien där de har tvingat in folk i karantän, de dör ju som flugor ändå. Tänk före du talar är mitt goda råd till dig.

          Haha fast italienarna håller sig inte till reglerna och sliter i karantänen. #inte alla italienare

          Herregud tänk själv innan du talar!!! Att de dör i Italien är ju inte för att karantän inte fungerar utan för att de satt in den för sent!!! De som dör nu är de som levde ”fritt” innan karantänen. Precis som ni gör i Sverige just nu.

        Betalar du min lön också om jag stannar hemma?

          Sjukersättning. A-kassa.

            Man får inte sjukersättning om man inte är sjuk och inte a-kassa när man har arbete!!!

              Regeringen har ju slopat både karensdag och sjukintyg såatte…

                Såatte hon ska säga att hon är sjuk fast hon inte är det?

                Folk kan ägna sig åt vuxenskolk i upp till 14 dagar ja.

                Sedan gäller andra regler:
                ”För rätt till ersättning krävs läkarintyg på att arbetstagaren inte får arbeta på grund av att denne är smittad eller kan vara smittad”

        Folk kommer att dö i alla åldrar och Då kommer samhällets ekonomi verkligen krascha totalt….
        Svensk media har mörkat fakta in viruset. Men de kommer komma fram nu i och med utbrottet i Italien..

        https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/young-coronavirus-patient-12-no-21736772

          Du länkar till Daily star?!!
          En tabloid som får Aftonbladet och Expressen att framstå som utbildningsmaterial… ?

            ?

        Hur kan Sverige vara helt efterblivet när vi har en relativt plan kurva jämfört med många andra?
        Smittan kommer liksom inte försvinna som vissa tro och hur kan det ses som efterblivet att man vill dra ut på det så inte sjukvården kollapsar helt innan det ens har nått en topp såsom i Italien, Spanien m.m.

      Sverige är helt efterblivet, alla andra vettiga land i Europa har infört mycket omfattande lagar och regler för att hindra smittspridning och död. Sverige skiter i människoliv och tänker enbart på pengar, precis som dumma Dasha. Men de skjuter sig själv i foten, att låta viruset få härja fritt kommer leda till ännu större ekonomisk ruin och ett enormt mänskligt lidande. Hindrar man viruset från att spridas kan vardagen bli normal igen mycket snabbare och vi kan rädda liv. Det är inte bara äldre som drabbas! WHO har gjort det klart att även unga och friska blir sjuka och dör av corona! Jag vet att influencers överlag är världens mest egoistiska människor och inte särskilt intelligenta och upplysta, men ni kan också drabbas. Ni kan bli svårt sjuka. Er familj kan dö. Tänk på det när ni springer runt och sprider smitta i samhället. Det är kanske extra svårt att förstå pga att Sverige inte har gjort någonting och att svenska tabloider, vilket lär vara denna gruppens enda informationskällor, knappt skriver om allvaret i situationen. Att förbjuda mer än 499 personer i grupp är så fjantigt att det verkar som ett dåligt skämt. Se vad Norge gör, se vad Danmark gör. Se vad Tyskland gör. Även Storbritannien har nu vaknat. Det är bara Sverige som fortfarande inbillar sig att detta ska gå över medan de sticker huvudet i sanden. Svenskar fortsätter leva som vanligt, vilket är precis vad de gjorde i Italien. De vägrade lyssna på råden om distansering och karantän när de till slut kom. Nu gör Sverige exakt samma misstag och jag fattar inte hur de kan vara så ignoranta! Det gäller båda myndigheter, regering och alla ni som resonerar som Dasha och fortsätter socialisera med andra människor som om inget hänt. Ni som går ut och dricker öl, tar kollektivtrafik, går till frisören, gymmet. Särskilt ni Stockholmare och göteborgare som reser till fjällen och de små samhällena på västkusten och drar med er smittan till platser där det inte fanns smitta och där sjukvården är dimensionerad för 5000, inte 20.000 turister.
      Det borde vara olagligt att vara så korkad. Sverige har hälften så många intensivvårdssängar per person som Italien. Lägst i hela Europa. Detta kommer bli en katastrof! Snälla, försök använda hjärnan och tänk ett steg längre! Hur svårt kan det vara?? STANNA HEMMA!

        Sverige har en feministisk regering! Nu har bilbränder och mord skett inatt. Hur kan ni rösta på S. MP och C? Omvärlden skrattar åt oss. Det kommer att bli kaos. ”Handhjärta”

          Hur kan man rösta på Moderaterna som nermonterat den allmänna sjukvården i Stockholm och som nu har Läckbergs privata mottagning Hedda som alternativ där ett besök hos doktorn kostar 2500 kr?
          Eller för att inte glömma nya Karolinska där amerikanska konsulter sabbat vården och debiterat Stockholms skattebetalare miljarder!!!

        Ja du sa det. Förut

      Unga människor kan visst dö av Corona. Jätte många unga har endast överlevt pågrund av intensiv vård, och gissa vad som INTE finns i Sverige, intensivvårdplaster och andningshjälp. Vilket betyder att när mer än 500 personer har smittats och ligger på intensiven, så kommer unga människor att börja dö för de kommer INTE få samma hjälp som de unga i kina har fått.

      Det som avgör om man överlever OAVSETT ålder, ifall man är grundläggande frisk, är hur snabbt man får intensivvård.
      Om de inte finns intensivvård. Då ligger man hemma och dör….

      Ja och vi kommer att bli smittade (de flesta) men vi måste vara rädda om våra riskgrupper och försöka att inte bli smittade alla samtidigt.

    Jag förstår inte riktigt allt av den nedre texten, MEN, tillhör du riskgruppen så bör du stanna hemma. Om du är 70+ jobbar man oftast inte, det är tråkigt men håll dig hemma (du får gå en promenad i solen men gå inte på bio eller restaurang). Är du i riskgrupp och ung så jobba hemifrån om du kan. Jag är ssk på Infektion o kan absolut inte stanna hemma utan måste utsätta mig för risker dagligen, ni som kan stanna hemma – snälla gör det. Ta hand om er. Stödhandla hem take away om ni kan etc. Lyssna på Folkhälsomyndigheten o inte på influencers.

      Men hur länge ska man vara hemma om man är riskgrupp omnman inte är sjuk ? Alla har inte en buffert? Många kan inte precis som du jobba hemifrån. Att få en läkartid för att bedömas som riskgrupp är nästan omöjligt just nu. För att få ersättning om du inte är sjuk men behöver vara hemma krävs läkarintyg.

        ”Jobba hemifrån om du kan” står det

        Alltså, det är en PANDEMI, ingen vet hur länge detta kommer pågå. Det är ingenting någon har koll på.

          Föregående pandemier har pågått ca 3 månader, vi får hoppas att det inte blir längre denna gång…

            Förr i tiden pågick dom i flera år.

        Rekommendationen från FHM är att jobba i hemma I DEN MÅN DET ÄR MÖJLIGT framförallt i Stockholmsområdet. Ingen tvingar dig att vara hemma om det inte är möjligt. Du måste själv avgöra risken just nu. Och under hur lång tid kan ingen säga. Troligen fram till slutet av maj sa Tegnell igår i Agenda.

        Självklart är en del i att jobba hemma i den mån man kan för att undvika att bli sjuk, men som jag tolkat det så är det även för att vi i riskgrupp i mesta möjliga mån ska undvika att bli sjuka för att inte belasta vården som har en hel del att göra ändå. Det finns inget facit, det finns inga 100% svar eftersom detta är nytt. Jag har valt att lyssna på företrädare för Folkhälsomyndigheten, då jag tror att de är bäst lämpade. Sedan finns det självklart olika förutsättningar för alla

      Jag har varit hemma sedan januari. Är i två riskgrupper. Människor är alltid elaka mot oss med nedsatt immunförsvar, vi är andra klassen medborgare även när de inte är Corona. Ingen visar oss hänsyn på jobb, skola eller i övriga samhället för majoriteten av folk stannar ALDRIG hemma när de är sjuka.
      Därför jag föredrar djur framför människor helt allvarligt. De är iaf snälla och omtänksamma varelser…

        Min katt brukar släpa in skadade möss och fågelungar och leka med och plåga tills de dör, sen struntar hon i dem. Vet inte om jag tycker hon är så snäll ?

          Kanske inte så empatisk katt nej… Men om djur blir sjuka drar de sig undan flocken och dör i avskildhet. Och så klart #intealladjur ?

          Det är så rovdjur är.

    Jag blir inte förvånad att folk blir ledsna över hur vissa uttalar sig, själv kommer jag aldrig mer att kommentera med ett namn här igen.
    Min dotter var sjuk och fick vård som jag skrev här, då fick jag höra att det är sådana som vi som urholkar vården. Utan att veta bakgrunden till om vår dotter tillhör någon riskgrupp, det tog riktigt hårt att den kommentaren fick närmare 50 gilla.

      Försök att se det som att de som skrev så och/eller gillade kanske missförstod, inte mår bra inombords eller beter sig lite annorlunda just nu pga rädsla.

      Du gjorde helt rätt i att söka vård för din dotter, riskgrupp eller inte. När våra barn är sjuka och behöver vård så ska dom få vård. Hoppas att hon mår bättre nu och att du vågar kommentera med ett namn snart igen, låt inte människor online bestämma ditt alias ❤️

        Tack❣

        +1. Rädda människor blir irrationella.

      Jättetråkigt att du fick sån respons, men jag tror inte det hade gjort någon skillnad om du kommenterat som Anonym eller med ett namn. En del här inne hugger oavsett?‍♀️

        Tack❣

        En del är här enbart för att det kommer så många möjligheter att få hugga och vara elak i ett kommentarsfält med många inlägg per dag.

          Ja en del vill vara elaka. Också läst från olika håll att man ska vara hemma fast man är frisk?? Hur korkade kan en del vara.

            Är det inte elak att kalla andra korkade?

      ”det tog riktigt hårt att den kommentaren fick närmare 50 gilla”

      Förlåt men hur orkar du haka upp dig på en sådan sak? För din egen skull. Varför bry sig så mycket om vad anonyma och ovetande människor gillar på nätet?

        För man blir ju lite mörkrädd över vad det innebär, känner jag

        Tycker jag är fint att reagera på att många trycker på gilla knappen när kommentaren är elak. Det är inte ok att göra så. Bara kallt och oempatiskt.

          Precis det är ju en sund reaktion på oroväckande beteende

          Men det var ju inte en elak kommentar, bara en person som uttalade sig utan att veta all bakgrundsinfo?

        Jag bryr mig, det kändes bara obehagligt att man kan döma människor utan att veta bakgrunden. Och att så många hängde på och gillade ett så otrevligt svar.

          Nu reagerade personen på att hen trodde att du dök upp på VC med ditt förkylda barn men hade du gett bakgrunden från början att du hade ringt 1177 och fått instruktioner så hade hen inte reagerat på det sättet.

      Det är just för att kunna ta hand om de som verkligen behöver vård, som Din dotter, som man ber att riskgrupper ska hålla sig hemma. Oddsen för att människor i riskgruppen blir rejält sjuka om de blir smittade är avsevärt större än de utanför riskgrupperna, och således är oddsen avsevärt större att de behöver nyttja sjukhusvård. Vilket de självklart ska få, men om det går att undvika vore det önskvärt

    Influencervärlden kommer gå under av coronaviruset! Tänk bara om detta sträcker sig längre än 12 veckor (vilket mycket pekar på att det kommer göra).

    Nu kanske det finns lite tid över för IQ befriade konsumtionshetsande influencers att läsa på lite om världen och hålla sina ytliga åsikter för dig själva. Och ja, de kommer förlora lite provision nu när människor handlar något mindre. Livet är tufft.

    Hälsan först <3 /MVH en som redan förlorat extrajobb och kommer förmodligen behöva avveckla företaget inom resebranschen jag jobbat med i över två år dygnet runt.

      Ja Sprättbens-eran är nog tack och lov över för gott.

        Sprättben? ? Känns som att jag missat nåt och är gediget nyfiken.

          Du måste vara ny här? 🙂

            Ja, hyffsat. Du kan inte svara på min fråga istället för att göra dig lustig över mig?

              Sprättben syftar på deras löjliga poserande när de fotograferar sina oändliga olika klädbyten och poserandet ser ungefär likadant ut oavsett influensers.

              Fast hon gör ju sig inte lustig över dig..? Hon ställde en fråga?

                Hade också kunnat svara på frågan i samma kommentar.

                Just asking…

              Om du ska hänga här så passar det inte att vara så lättkränkt. Du kommer inte överleva en sekund

                Och du kan lägga ner ditt bjäbbande för det tillför bara dålig stämning här och det kan vi klara oss utan i dessa tider.

                  Bjäbbande? Herregud människa lugna dig nu.

                    Det är snarare du som verkar överhettad.

                Hahaha, word!

                Lite synd att en generellt taskig attityd är något vi värnar om här inne och nästan är stolta över. Passar det inte så kan folk dra höhö.

                (Nej jag är inte kränkt, dras själv med i stämningen och svarar drygt med taggarna utåt. Men ibland reflekterar även jag över vilken stämning vi vill upprätthålla här)

              Dinosaurie, du får får nog lämna i dörren om det där svaret gjorde dig stött ?

                Men lägg ner din tönt!

      Det har länge varit ett problem att influencers är de som syns och hörs mest. Ett problem eftersom att budskapen de flesta av dem sprider genom att uppmana till konsumtion och yta rimmar väldigt illa med vad som bör vara prio.

      Nu bevisar många av dem bara ännu mer att de inte borde vara de som hörs och syns mest.

      Tänk om någon av dem skrev ett inlägg om att de tänker på alla hemlösa som inte kan tvätta händerna eller hålla sig inne trots att de kanske tillhör riskgrupp?

      Eller ännu hellre! Tänk om Kenza hade skänkt lika mycket som hennes resa till Maldiverna kostade till en kvinnojour och helst redan långt innan detta virus bröt ut.

      Det hade varit fint, bra, klokt och helt rätt enligt mig.

      Men nej… de flesta av dem har varit fullt upptagna med att renovera redan fullt fungerande och fina hem känns det som och visa upp sina bebisar i nya kläder.

      Det är sjukt.

      Jag har brukat önska att de ska få känna på hur det är att leva på existensminimum och aldrig kunna resa eller äta mat man är sugen på. Det har provocerat mig att de har råd att betala bra psykolog när de samtidigt lever gott och inte har bekymmer i form av hur de ska ha råd med en bostad eller mat.

      Jag vill inte att någon enda ska behöva bli av med sitt jobb!! Vem det än är. För det gynnar ingen. Det jag önskar är större förståelse för hur verkligheten ser ut utanför deras bubbla och det helst redan för flera år sedan.

        Håller helt med dig!

      Man kan ju hoppas att viruset dödar influencereran. Att flunsor tänker över sin livsstil lite mer och kanske skaffar sig något vettigt och meningsfullt att göra på dagarna än att kränga mobilskal, klädkollektioner och annat krimskrams. Det är det enda positiva med denna kris.

    Kan vi inte bara för en gångs skull bojkotta alla hjärndöda influencers!? Utan oss är dom en nobody

      Vad ska vi då prata om här? 🙁

    De borde skämmas, alla som utnämner sig själva till experter borde skämmas. ”Yrket” influenser kommer att dö ut med Corona. Liv i sus och dus likaså.

    Vad är problemet?
    Är du i en riskgrupp, håll dig hemma!
    Samhället kan inte stagnera för att en liten minoritet är rädda.
    Känner du dig sjuk, stanna hemma!
    Gå inte på stora sociala events just nu.

    Att använda hjärnan verkar vara en jävla ynnest numera.

      Problemet är att insinuera att friska (till skillnad från sjuka/riskgrupp) är KLOKA nog att inte belasta (!) sjukvården. Det handlar inte in intelligens/klokhet att göra överhuvudtaget. Ett helt galet uttalande.

      Samhället stagnerar för att ett ”litet virus” riskerar att omkullkasta hela våran välfärd. Men absolut, inbilla du dig att det skulle räcka att endast riskgrupper håller sig hemma.

        Nej.
        Vår välfärd omkullkastas av att folk sitter hemma när de inte behöver.

        Välfärden kommer också att bli omkullkastad om ekonomin går i botten och skattepengarna från arbetande människor inte kommer in. Jag tycker att det är klokt att folk som är friska, och tillfrisknade från covid-19 och därmed immuna fortsätter att i alla fall i någon mån att jobba och stimulera ekonomin. Folk kanske inte behöver resa kors och tvärs utomlands eller inom landet, men köpa hem take-away och stötta det lokala nära ens hem. Kanske. Bara en tanke. Så kanske inte den kommande ekonomiska krisen inte blir så djup som den kan bli.
        Detta skulle dock betyda en masstestning av befolkningen så att man kan se vilka som har blivit friska från coronan, och då behövs det ju en jävla massa testkit.

      Såg detta som kanske förklarar varför det är viktigt att stanna hemma även om man inte tillhör en riskgrupp. OM man har den möjligheten:

      – Karen got infected yesterday but won’t know until 14 days later.
      – Karen think she is healthy and is infecting 10 people a day
      – These 10 think they are ok, they go out and infect 100s
      – These 100 think they are healthy, they go out and infect 1000s
      – No one knows who is ok and who can infect you

        Med den logiken smittar man med ögonkontakt. Visste inte att basilisker fanns på riktigt.

          Du dumförklarar bara dig själv med den typen av kommentar.
          Jag förstår inte varför ni verkar tro att Sverige på något sätt är unikt och mindre smittsamma än andra kulturer?

            Vi är inte som Karen, utan lyssnar på myndigheternas rekommendationer.

              Folkmyndigheten säger att man ska jobba hemifrån i den mån man kan.

                Rekommenderar de att friska människor utan symptom ska isolera sig i sina hem, helt sluta röra sig utomhus och sluta handla helt?

                  Ber om ursäkt, de rekommenderar Stockholms området att jobba hemifrån.

                  Nej, du kan ju fortfarande handla mat och motionera men inte grupp och håll avståndet så långt det går när du handlar.

                  Även i Tyskland, där stränga regler gäller, får man röra sig utomhus (ensam, med en annan eller endast med familj), sporta själv och gå och handla. Det ni gör i Sverige är vansinne.

              Du är medveten om att Sverige i princip är det enda land som inte skyddar sina medborgare? Det enda land som säger att man skall leva som vanligt? Myndigheter i princip alla andra länder ger kraftiga direktiv som är tvärt emot de instruktioner ni får i Sverige. Att du lyssnar på myndigheternas instruktioner i Sverige är inte en indikator på att du skyddar dig på bästa sätt.

        Men nu betraktas man inte att kunna smitta andra om man inte har symptom.

          Det redan kommit minst 3 studier som visar att man förmodligen smittar utan symtom, eller utan att märka av att man har symtom, en från Venedig, en från universitet i New York och en från Kina.

            Och jag kan lova dig att du kan hitta tre studier som säger motsatsen?‍♂️

              Nä det kunde jag inte

                Konfirmeringsbias. Googla det först och försök hitta studier som säger motsatsen sen.

            ”Tillgänglig fakta visar att det nya coronaviruset smittar när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet. Den kunskap och erfarenhet som vi har just nu visar också att personer inte smittar under inkubationstiden, det vill säga tidsrymden mellan smittotillfället och när sjukdomen bryter ut. De som har varit utsatta för smitta ska dock vara uppmärksamma på tidiga tecken på sjukdom.”

            Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

        Fast det som inte stämmer med den historien är ju att det är en droppsmitta.. Karen smittar inte 10 personer per dag bara genom att ha viruset i kroppen. För att sprida det vidare behöver viruset ta sig ur hennes kropp och in i någon annans, genom tex hosta och nysningar.

          Droppar färdas ut från munnen även när man t ex skrattar eller vid samtal. Inte bara nysningar och hosta även om de färdas längre då.

          Exakt. Många blir dessutom smittade genom NÄRA kontakt med sjuka personer, och som mest smittsam är man när man har symptom, inte innan. Så den där lilla historien med Karen känns visserligen pedagogisk, men också missvisande i detta sammanhang (dvs. i kontexten symptomfri, Sverige och med respekt för att folk håller socialt avstånd).

        Det är just så de flesta länder utom sverige tänker för att förhindra spridningen av viruset

      Vad tänker du med? Alla i riskgrupp i arbetsålder måste fortsätta jobba, man har inte rätt att vara hemma bara för att man är i riskgrupp. Ska dom säga upp sig från jobben så dom kan isolera sig? Tänk efter?!?! Det är allas ansvar att se till att viruset sprids så långsamt som möjligt. Det räddar liv. Men folk är så vidrigt ignoranta och tänker bara på sig själva.

      Min mamma är i riskgrupp, men måste ändå fortsätta jobba på sitt jobb inom vården. Alternativet är ju att hon bosätter sig i en koja i skogen och lever av bär och bark. Det är ju iofs ingen dum idé! Skitsmart lösning ju

        Men de som inte är i riskgrupp och utan symptom måste ju också gå till jobb. Men då är de egoister för att de eventuellt kan ha viruset och smitta riskgrupper innan symptomen brutit ut. Ska de då säga upp sig för att kunna vara hemma så att riskgrupperna kan jobba?

        Hur man än gör så gör man fel.

          Va? Alla ska ju gå till sina jobb förutom dom som kan jobba hemifrån, det är väl ju inte direkt något att fundera över. Samma gäller ju alla.

    Fast om vi exempelvis ser på folk som min mamma. Hon har problem med lungor och hjärta samt är 60+ samtidigt som hon jobbar på en grundskola (som vi alla vet inte stängs). Hon sjukskrivs inte av sin läkare som kommit med svar att ingen, inte ens de som är allvarligt hjärtsjuka sjukskrivs just nu, när hon uttryckt oro. Vad vill Dasha och de som vill rädda ekonomin göra åt sådana situationer? Ska min mamma bara räknas som ett liv som kan sättas på spel?

    Sen undrar jag. Såsom Dasha pratade inför sin förlossning. Med att hon knappt klarat av att ha feber som yngre och därför var tvungen att få kejsarsnitt. För att hennes smärttröskel var lägre än andras… hur skulle hon klara en eventuell Corona-smitta? Bara för att hon vill rädda sina favvo-restauranger kring Stureplan.

      Men vad vill du själv göra åt den situationen? Hade jag varit orolig för mitt liv/varit hjärtsjuk/i riskgrupp hade jag sjukanmält mig, oavsett. Stannat inne.
      Inte rimligt att hela samhället ska sitta inne på grund av mig.

        Du kan sjukanmäla dig till en viss gräns utan sjukintyg. Vet du det? Detta kommer inte vara över på två veckor. Det kan ta månader eller mer. Jag kan tänka mig att leva ute i en hydda ute i skogen och gräva ner mitt bajs i en grop så länge mina nära och kära får må bra och leva vidare.

          18 månader tror vissa i England att det kommer att ta innan detta är över…

          Staten kommer inte hålla din mamma i handen. Sverige offrar just nu människor som henne. Det är ett folkmord mot äldre och sjuka som kommer synas om några veckor. Hon måste tänka och agera själv helt enkelt istället för att lita på narkolepsi-Tegnell.

      Jag förstår inte problemet? Du vill att skolorna ska stänga (och alla föräldrar då även tvingas vara hemma) för att din mamma kan bli riktigt sjuk? Är det inte bättre att din mamma blir hemma? Varför måste hela skolorna stänga?

        Har inte sagt att alla skolor ska stänga. Det tycker jag inte att de ska. Markera gärna var jag skrivit att de ska det! Men som det är just nu pratar man inte om skydd för riskgrupperna i de yrken som måste gå vidare. Borde finnas en plan för det. Jag bryr mig inte ens lite att den lokala pizzerian fortsätter få kunder eller att vi ska resa till Åre som vanligt för att boosta ekonomin. Alla är så obrydda tills det drabbar en själv.

          Jag förstår att du är orolig över din mamma, jag är också orolig över min mamma som också är i riskgrupp. Därför vill jag inte att du ska ta min kommentar som att jag skiter i din mamma, för jag hoppas på riktigt att hon håller sig frisk.

          Men vi måste också komma ihåg vikten av att ha kvar turismen och pizzeriorna även efter corona. Jag vill varken att min mamma får viruset eller att ekonomin körs totalt i botten. Det är pest eller kolera och jag har verkligen ingen lösning på det här. Och det verkar ingen annan heller ha, hur våra lösningar har fungerat vet vi tyvärr inte förrän efteråt. Och den ekonomiska kollapsen som väntar oss kommer också att ta många liv. Vi behöver företag, stora som små för att samhället ska gå runt.

          Och igen, det här är inget menat mot dig och din mamma❤

          Men du, bakom den lokala pizzerian finns också personer. Personer som kanske förlorar sin business, sin inkomst, sitt hem? Du låter lika obrydd själv. Tänk ett steg längre.

          Men de som äger dessa företag är ju brydda om ekonomin just för att det drabbar dom själva. Och de tänker förmodligen att du kommer att bry dig när det drabbar dig, när du blir av med jobbet utan några nya jobb att söka.

      Min mormor är en liten bit över 70, alltså inte 75 än. Hon är multisjuk, äter konstant antibiotika p.g.a. konstant urinvägsinfektion. Hon rör sig ute som vanligt, det är ju inga ute ändå resonerar hon. Hon kommer även att dö i alla fall. Vad spelar det för roll vad hon dör av? Ingen har överlevt livet i alla fall, vad spelar det för roll vad en äldre människa dör av? Kanske blir man såhär av att bara vänta på att någon ska slippa sitt lidande, jag vet inte. Självklart kommer jag bli ledsen när hon väl dör, vi står varandra nära, men varför ska samhället stanna för hennes skull? Jag är mer förbannad än arg, jag är arg på de där förbannade människorna som prompt ska äta fladdermöss, pungråttor och fan och hans moster. Jag har för övrigt bott och arbetat i det landet.

        Det är inte hennes död som är oron, det är vilka hon smittar som är det stora problemet. Nu menar jag inte livet ur din mormor med denna kommentar.

        Då tycker jag denna typ av människor inte heller ska räddas av vården. Din mormor (eller motsvarande person) kommer att ta upp resurser/sjukvårdsplats om hon blir sjuk och kanske ta den från någon annan som faktiskt vill leva. Din mormors tankesätt fungerar därmed endast om man kunde avsäga sig all hjälp vid sjukdom. (För att inte tala om att hon dessutom kan smitta andra.)

        För att om hon blir sjuk kommer hon behöva vård. Vård som kanske någon annan också behöver

        1. Hon kommer att behöva vård, vård som också andra kommer att behöva men personal och resurser räcker inte till alla.
        2. Hon kan smitta andra. Exempelvis vårdpersonalen som behövs i sitt arbete med att rädda andra liv.
        3. Jag har sett äldre dö av lunginflammationer. Det är ingenting jag önskar någon. Visst, äldre kommer att dö, men jag önskar ingen ett mer utdraget lidande för det.

      Är övertygad om att det hade varit annat ljud i skällan om det hade varit hennes anhöriga som blev allvarligt sjuka…

      Dasha borde inte ha belastat operationsläkare m.m. när hon VALDE kejsarsnitt.

      Enligt hennes resonemang.

      Det många verkar ha svårt att förstå är att en stor del av den arbetande befolkningen tillhör en riskgrupp. Diabetes, högt blodtryck, mediciner som sätter ned immunförsvaret som ges vid t ex reumatism, det är folksjukdomar. Så livet och ekonomin skulle inte alls fortsätta opåverkat bara för att riskgrupper sattes i någon form av karantän. Till det kommer att flera riskgruppspersoner har minderåriga barn. Ska de barnen separeras från sin förälder? Hur länge och vilka konsekvenser får det? Eller ska hela familjen sättas i karantän (då tappar arbetsmarknaden ytterligare arbetskraft). I realiteten blir mestadels bara 20-30 åringar kvar – och nej, de driver vare sig samhället eller ekonomin.

    Om vi bortser från citatet att ”man är kloka nog att inte belasta vården” så kan jag förstå tänket att man vill få Sverige ut ur den här krisen ekonomiskt. Dom som kan jobba hemifrån, gör det. Vi är många med låglönejobb som fortfarande måste jobba (då den typen av jobb inte är stängda) MEN är man i riskzonen så borde man stanna hem istället för att utsätta sig för den faran. Det är väl bättre att man fejkar att man är sjuk om det inte går att lösa på annat sätt, än att bli sjuk och värsta fall dö! Stänger vi ner hela samhället pga detta så kommer vi få ett icke fungerande ekonomiskt samhälle med hög arbetslöshet till följd.

    Nu är jag väl kontroversiell, men har ett förslag på den kommande ekonomiska krisen då. Läste i SvD att iom att vi begränsar transporter så får dom kriminella svårt att ta in varor som vapen, droger etc vilket gör att heroinet till exempel börjar sina så missbrukare blir desperata och börjar blanda farliga preparat/köper dåliga varor pga abstinensen.

    Alltså borde inte Sverige, tillfälligt i typ tre månader, legalisera all narkotika, tillverka och sälja? Till missbrukare såklart och till normalt pris. Då räddar vi troligtvis många missbrukares liv samt får in pengar så vi kan finansiera delar av denna kris.

    Vad tycker ni?

      Denna lösning skulle, bortsett från att den aldrig skulle täcka alla ekonomiska förluster som corona kommer bidra med, även:
      1. Öka antalet missbrukare
      2. I sin tur belasta vården i större utsträckning eftersom vi har en chockartad ökning av missbrukare
      3. Ökat antal missbrukare ökar även övrig kriminalitet
      4. I sin tur belastning av räddningstjänsten (polis/brandkår)
      5. Orsaka juridiska problem, Sverige har inte rätt att sälja narkotika och en sådan process om att legalisera all narkotika skulle ta längre än denna coronakris.
      6. Vem skulle ens bestämma vad som är normalt pris och vem som får sälja?

      Nej, det där är ingen lösning.

        Givetvis får bara folk som är dokumenterade missbrukare sen tidigare köpa. Det skulle också säljas till marknadspris. Dvs det priset dom betalade innan krisen.

        Så chockartat ökning av missbrukare och hela den dansen du drog kan vi stryka. Speciellt iom att missbrukarna missbrukar legalt med en daglig dos. Så kriminaliteten lär minska.

        Detta sätt använder dom redan i vården (laro) med subutex och metadon. Dock går dessa under högkostnadsskyddet, vilket inte är optimalt här.

          Och vården kommer belastas mindre iom att desperata missbrukare ej blandar farliga substanser och tar överdoser.

          Jag förstår. Denna lösning används som du säger redan i vården för att hjälpa missbrukare med abstinensbesvär och för att försöka minska kriminell inblandning för dem som missbrukar.

          Jag ser dock för mycket juridiska och moraliska problem med detta. På vilket sätt är en pandemi en giltig orsak för staten att vidta sådana åtgärder som staten normalt annars skickar medborgare i fängelset för?

            Jo jag förstår vad du menar och håller med om att man kanske inte ens skulle kunna få igenom förslaget innan viruset ebbar ut och gränserna öppnas igen.

            Iom att vi redan använder oss av denna metod, inte endast kortsiktigt ska sägas, så borde den moraliska aspekten redan diskuterats och godkänts tänker jag. Den enda skillnaden är ju nu att man tjänar pengar till staten, där det behövs resurser flera månader efter krisen. Det man också gör är att rädda missbrukare från att dö. För dom kommer, vad som än händer, göra allt för att få tag på det dom missbrukar.

              Ska tilläggas ännu en gång att jag givetvis förstår problematiken. Ser detta ur ett ekonomiskt perspektiv, samt ett sätt att hjälpa redan utsatta människor, dvs missbrukarna. Och det är ingen lösning på alla problem men det skulle generera extra pengar vilket verkligen behövs.

                För de som haft missbruk i sin närhet är det här ett slag i ansiktet. Att först staten ska ”normalisera” något som under så många år förstört liv men sen även förse missbrukade med narkotika och göra det ”ok” för nu säljer staten det är bara en moralisk undergång. Och jag tror att de kostnader som det skulle leda till för samhället skulle överstiga den tillfälliga ekonomiska boost som du menar skulle ske.

                  Hehe anledningen till varför jag ser detta som delvis positivt är ju såklart pga att jag har missbruk i min närhet. Och jag tycker det är hemskt att dom inte erbjuds hjälp utan snarare ses som kriminella vilket jag tycker är fel. Så länge det är olagligt så kommer missbrukare fara illa ut iom att dom ibland inte vet vad dom köper, samt har tillgång till hur mycket dom vill.

                  Som sagt, staten har redan sånna här program. Jag har två familjemedlemmar som går på dessa program.

                  Missbrukare kommer som sagt finnas vare sig det är lagligt eller inte.

                Jag förstår också vad du menar men jag kan inte se detta som ett rimligt alternativ, tyvärr. Tycker det är synd om missbrukare, för dom är som du säger väldigt utsatta i vårt samhälle, men samtidigt är väldigt många fler utsatta just nu i och med corona. Många blir permitterade, uppsagda osv. osv. så ser inte ett behov av att prioritera missbrukare och legalisering av narkotika nu då det är kris överallt och brist på statliga resurser.

                  Men varför ska man inte prioritera missbrukare som, just nu iom corona, är extra utsatta?

                  Jag menar det är ju ändå flera tusen människor som kommer behöva vård pga sitt missbruk nu iom att det inte finns droger att få tag på? Det kommer ju kosta vården mer än att hjälpa dom. Om man dessutom tar betalt så kommer det verkligen löna sig, speciellt nu då det är brist på resurser.

      Eh okej…. Otroligt märkligt förslag, ursäkta. Isf kan vi väl legalisera prostitution i några månader så kan de som varslats från restauranger och H&M tjäna pengar så istället?

        Prostitution är dock lagligt. Att KÖPA sex är olagligt.

          Min poäng kvarstår dock.

            Prostitution och missbruk är inte jämförbart. Det tror jag nog att du själv förstår också.

      Eller så ser vi det som självsanering…

        Med det tankesättet borde vi väl inte bry oss om att skydda dom äldre nu i corona tider.

    Hon uttalar sig klumpigt men i rätt mycket så håller jag med henne. Vissa verkar föra en aggressiv kampanj att ALLA människor ska sätta sig själva i någon slags egenvald karantän tills allt med corona är över, men jag ser det som orealistiskt och skadligt till viss del. T.ex. kommer hela restaurangbranschen haverera om något sådant pågår en längre tid (några veckor räcker). Vad händer då? Jo, konkurs, psykiska besvär p.g.a. konkurs, stor arbetslöshet med all var det innebär ekonomiskt både för individer och för samhället… Inser ingen att en ekonomisk depression också ökar dödligheten i ett land? Det finns många områden i samhället där vi kommer se konsekvenser av denna pandemi, men bör inte enbart snöa in på en enda sak. Jag tycker Sverige gör rätt i att se långsiktigt på detta och inte bara i panik stänga ner allting.

      De försökte i Italien. Det gick … så där.

        Ja, men här går det ju bättre? Förutom i Sthlm som ju kanske bör ta till mer drastiska metoder vid detta laget.

        Fast än så länge känns det lite svårt att jämföra oss med Italien. Vi har ju fått lite försprång då dom ligger några veckor före oss så vi har kunnat göra lite andra val snabbare. Sedan så bor italienarna mer med med en äldre generationen )som har varit den största offrens i denna epidemi) medan Sverige är ett av dom största länderna med ensamhushåll. Vi hälsar ju sällan med kindpussar heller. Dom flesta av dom smittade har ju blivit det via After skin både i från Italien och t ex Åre. Försöker man stänga ner sansat OCH låta stora evenemang och lokaler vara stängda tror och hoppas jag att vi kan klara av detta ”bra”. Skulle mitt företag tvingas stänga ner en längre tid så har jag nog tyvärr inget jobb att gå till sedan.

        De försökte för sent i Italien vilket är problemet.

      Älvsömässan intas just nu av militär som bygger fältsjukhus, tycker du även det är en överreaktion?

        Snackar vi sjukvård så är det ju så satt svenska politiker borde ha reagerat för flera år sedan. Vården har gått på knäna hur länge som helst och är extremt skör i Sverige! Hade vår vanliga influensa slagit till hårt i år (har varit ett milt influensa-år) och vaccinet varit av den mindre effektiva sorten (som det är vissa år) så hade vården havererat på samma sätt som vi nu ser när covid19 härjar.

          Så ditt svar på min fråga är?

      Bor i Frankrike och måste säga att jag 100 gånger föredrar hur detta sköts här jämfört med i Sverige.

    varför skulle jag ens gå ut och ”stödköpa” och handla mer än vad jag vanligtvis gör, när jag knappt vet om jag får lön nästa och nästnästa månad? har en buffert som kommer gå till det nödvändigaste som hyra och ”vanlig” mat, inte till takeaway och nya kläder bara för att nåt företag inte ska gå i konkurs. idioti!!

      Håller med. Ett himla tjat om att man ska stödköpa allt från luncher till smycken och ansiktsbehandlingar, som man aldrig köper annars.
      ”Om du inte behöver något nu kan du köpa presentkort”. Presentkort i verksamheter som riskerar att gå i konkurs.. då ger jag hellre pengarna till Rädda Barnen.

        Varför kände du dig då ens träffad av uppmaningen? Allt handlar väl inte om dig? Men den som brukar köpa ansiktsbehandling kan väl stödköpa ett presentkort.

          Den som brukar köpa ansiktsbehandlingar borde också tänka en gång extra innan de luras av att nu köpa presentkort. Visst är det fint att stödja företagare i detta men allas jobb kan vara i en osäkerhet just nu. Det är inte vettigt att slänga med pengarna.

            Det är klokare att bjuda frisören på lunch än att köpa presentkort på en framtida klippning.
            Lunchen vet man ändå att den hamnade rätt.

          Går verksamheten i konkurs så brinner det där presentkortet inne. Slänga pengarna i sjön skulle jag kalla det.

      Som någon skrev: Kommer restaurangen/klädbutiken att stödja mig när pengarna är slut?

        Märklig kommentar!

        Va?

          Vadå va? Vad menar du att restaurangerna/ klädbutiken ska stödja dig när dina pengar är slut? Jag vet inte vad du jobbar med men när alla dessa människor blir av med jobbet så kommer dom inte heller kunna ”investera eller köpa tjänster” av ditt jobb och du i din tur kanske blir av med jobbet.

          Om du inte förstod hur verkligheten såg ut innan denna pandemi så kan det här vara en reality check:

          https://www.svd.se/butiksdod-hotar–xxl-och-twilfit-nara-kollaps?utm_source=ab-box&utm_medium=iframe&utm_campaign=2020-03-23

            Varför skulle en klädkejda stödja mig i min personliga ekonomiska kris? Varken före eller efter Corona? Märkligt resonemang.

            ”Varför köpa mat på restaurang? Inte som att restaurangen kommer hem till mig och köper mat sen när jag behöver pengarna?” Typ

              Företagen och människorna som jobbar på företagen betalar mycket skatt som finansierar dig och andra svagare grupper. Det handlar om solidaritet och inte enbart tänka på kortsiktiga fördelar för en själv.

        Ja, de betalar moms.

          Nej, de betalar inte moms. Du betalar moms till staten via restaurangen/affären/vad du nu handlar ifrån som var momspliktig försäljning.

      Men stödköpa? Det jag syftade med inlägget ovan var att om man normalt handlar i butik (vilket många gör) så kan man fortsätta göra det men ex hemifrån om man inte vågar besöka butiken fysiskt. (Dvs alla med normal inkomst och fast jobb. ) Men slutar alla handla helt så kommer inte affärerna finnas kvar, oavsett hur länge dom har funnits på marknaden. Eller du kanske bara är en som beklagar dig i efterhand att din butik inte finns kvar?! Det handlar om folks jobb och ekonomi här, inte lyxkonsumtion. För jag hoppas att du inser ju mindre pengar ett företag får in, desto mer nedskärningar kommer det bli. Mer nedskärningar innebär ökad arbetslöshet, vilket i sin tur bidrar till ökad depression i samhället. Trasig ekonomi i stort kommer definitivt ta flera liv framöver. Så om du har en dräglig lön och ett fast jobb så har man möjlighet att fortsätta kunna handla lite OCH köpa hem take away emellanåt. Har du redan ansträngd ekonomi och lever ensam kanske du inte kan göra det. Men många kan och BÖR göra det för samhället nu. Jag vill inte behöva se fler kollegor gråta för att dom inte har något jobb kvar och inte vet hur dom ska kunna få något nytt då många jobb har anställningsstop nu.

      Jag känner samma som dig. Jag konsumerar som vanligt. Köper hämtmat en gång i veckan och köper kläder/inredning vid behov. Varför skulle jag helt plötsligt köpa en massa saker som jag inte gör i vanliga fall? Sen är det absolut jättetråkigt att så många företag riskerar att gå i konkurs och att arbetslösheten minskar.

        Med stödköpa tror jag att folk menar konsumera som vanligt i den mån det går, dvs. inte osloera sig helt och helt sluta konsumera. Inte att man ska köpa på sig massa skit bara för att.

      Jag jobbar inom vården och vet att jag inte kommer bli av med jobbet, så ja, för mig känns det självklart att försöka stötta mindre företag i min stad, t.ex. restauranger som jag vet är startade av personer som brinner för sitt företag m.m.
      Men har största förståelse för att man inte vill spendera pengar om man jobbar i en annan bransch.

        Samma här, jobbar statligt och det ska mycket till för att jag ska bli av med jobbet. Spenderar därför lite extra pengar på de lokala caféerna och restaurangerna eftersom jag vill att de ska finnas kvar. Men jag vet att jag är lyckligt lottad som för tillfället inte behöver oroa mig om jag har ett jobb nästa vecka, så har full förståelse för alla som hellre sparar sina pengar än lägger det på stödköp just nu.

    ”Vi är kloka nog att inte belasta sjukvården när vi får Corona”
    Ajajaj, snacka om att jinxa…

    Många kan tyvärr inte vara jobba hemifrån. Sådana beslut måste inom den privata sektorn tas av chefen då arbetstagare sällan har rätt att bestämma om sådant själv.

    Blir så trött på influencers tjat om corona. De har ju verkligen ingen insikt i hur vanliga människor lever och hur det går till på normala arbetsplatser. Lätt för dem att säga att ALLA skall hållas hemma och stödja restauranger med flera tusen kronor varje vecka… 1. Alla kan som sagt inte vara hemma 2. I dessa tider bör människor hålla i sina pengar extra hårt, för tyvärr är individen mer drabbad än dessa hippa restauranger i Stockholm…

      Influenser är så korkat inskränkta och tror att alla kan leva som dem. De ”jobbar” hemifrån och får (gratis)bud av precis allt. Mat och prylar i överflöd.

    Dasha satsar på att bli superspridare ser jag.

    TACK Camilla ??

    Murderino, om du läser detta. Detta mailade jag om igår (jag va då anonym haha). Skönt att det kom ut!

      Tyvärr fick det effekten att hon mest får medhåll.

        Det upplever inte jag. Men du får tycka precis vad du vill. Ha en strålande dag, njut av sol och luft för mig med ?☀️

          Men det är inget att tycka om. Det är bara att räkna.

        Nej, det stämmer inte – eller så stämmer det?
        Du kan, lika lite som jag, bevisa vad som är rätt
        För vi vet inte.
        Alla som tycker något skriver faktiskt inte en kommentar.

        Men buhuu att folk har en annan åsikt än du har?

    CamCam jag tycker på riktigt att det här inlägget är direkt samhällsfarligt. Inte just det du skriver men kommentarerna här där folk söker stöd i sina egna resonemang som går ut på att inte följa de rekommendationer som finns och snart kommer att skärpas, om att inte vistas i grupp.

    Jag tycker du borde ta ner det.

      Så om man inte kan läsa det här försvinner hela problemet. Sluuuuta

        Det var varken det jag sade eller menade.

        Men det är ett psykologiskt välkänt faktum att om du hittar likasinnade så blir du stärkt att din tro är den rätta och det blir svårare att få någon att vara öppen för andra eller andras input. Alla är inte lika tuffa och självständiga som du är ”anonym”.

      Nej Du har fel.

      Vilka rekommendationer mer specifikt menar du att folk söker stöd i att inte följa? Alltså rekommendationer från svebska myndigheter som råder just nu. Du får gärna peka på vilja kommentarer som gör detta också. Jag upplever nämligen inte att kommentarer som rent går emot rådande rekommendationer alls får stöd av andra.

      De som däremot får stöd är de som vill hävda att det är egoistiskt att följa råden då de själva vill påstå att vi måste isolera oss mer än rekommendationerna.

      ??‍♀️

      Det finns inga rekommendationer att man inte ska vistas i normalstora grupper i Sverige.

    Som sagt, influenser är inte de smartaste och borde naturligtvis inte uttala sig om saker de inte har en aning om. Deras självförtroende däremot är på tok för överhettat. De borde återgå till att referera om dagens frukost!

    Kanske blir det en självsanering av influensers snart, eftersom de propsar på att leva på som vanligt. Karma…

    Varför skulle ”friska” människor ha mer råd att stanna hemma än riskgrupper? (Som fråga till Rs kommentar)

      Nej menar att ingen har råd att sitta hemma, riskgrupp eller ej. Eller jo, finns säkert nån som kan sitta hemma och räkna nollorna på kontot. Men majoriteten både behövs ute i samhället samt har inte råd att sitta hemma.

      Det va det jag menade, Förstår att det kanske missuppfattades ? Men Dasha menade ju att riskgrupperna ska hålla sig hemma, vet inte vilken värld hon lever i. Men i verkligheten så är det inte många som kan sitta hemma (friska) (alltså frisk oavsett om man är i riskgrupp eller ej) från sitt jobb.

    Brukar inte hålla med i mycket Dasha säger, men i detta fall har hon en poäng. Coronavirusets spridning kommer resultera i stora konsekvenser för svensk ekonomi och välfärd.
    Vi kan inte stänga inne oss och pausa samhället, vi måste försöka ARBETA oss igenom detta. Allt annat är att skjuta sig själv i foten.

      Jag är faktiskt mer rädd för effekterna av den här ekonomiska kollapsen än viruset självt.

      (Och nej, det innebär inte att jag tycker det är lika bra att riskgrupper blir sjuka, jag undviker större folkmassor, är hemma om jag upplever symptom och jobbar hemifrån)

      Man behöver inte skjuta sig i foten numera, det räcker med att få corona och hamna på iva.

      I en vacker värld HADE alla som riskerar att bli sjukast av viruset hållit sig hemma.
      Det gör de nu inte.

      Så, för att undvika att ALLA blir sjuka samtidigt och belastar sjukvården, så får vi som har något innanför pannbenet dra stora lasset och begränsa oss så GOTT DET GÅR. Så inte VI också behöver sjukvård precis nu, utan får överlåta den första turen till alla griniga panchisar som ”minsann visst ska göra allt de brukar för de skiter i detta” .

      För de begriper ju tydligen inte, att även om de typ bah ”ja men ja ska ändå dö”, så kommer de ligga inlagda i ngr dagar/veckor och ta massa sjukvård innan de dör.

      Och massdöd av den typ de har i Italien, kommer den att resultera i stora konsekvenser för svensk ekonomi och välfärd tror du? Läste i en chatt med Agnes Wold att de räknar med att 60-80% kommer att få smittan. Om vi räknar med 70% och den statistik man har generellt i andra länder innebär det att 7 000 000 personer kommer att bli sjuka. Ca 20% av dem, 1400 000 kommer att behöva vård i ett sjukvårdssystem som redan är på väg att falla söbder och ca 3%, 210 000 personer, kommer att dö. Men igen, detta har inte konsekvenser för välfärd och ekonomi tänker du utan det ända sättet är att arbeta sig igenom det även om den fria rörligheten ökar sannolikheten att smittan sprider sig och samhället tappar kontrollen? ALLA länder i samma situation som Sverige pausar sitt samhälle för att undvika katastrof, men i Sverige kallar ni det att skjuta sig i foten?

    Hannah Graffs flickors pappa ligger tydligen isolerad i Corona, flickorna bor hos farmodern enligt Hannah…

      Stackars Hannah! Strulig lösning med sina flickor som bor halvtid i Spanien.
      Spanien som snart är en värre smitthärd än Italien!

    Min mamma har en svårckronisk auto-immun sjukdom som ger henne väldigt dåligt immunförsvar. Hon är under 70 men eftersom vi bor tillsammans är jag så rädd att smitta henne på grund av att jag jobbar. Gör mig väldigt stressad.

      Det kan jag förstå! Jag jobbar själv i butik och känner mig stressad att jag i min tur skulle smitta (omedvetet) någon gamling eller annan som tillhör riskzonen. Den stressen känner jag varje dag!

        Samma här och det känns som det är mitt fel i så fall om jag skulle göra min egen mamma sjuk bara för att jag inte har råd med en egen jävla lägenhet. Har sådana skuldkänslor över det här.

          Försök bara hålla så god hygien som möjligt❤️ Du ska aldrig klandra dig själv för något sådant, det är inte ditt fel❤️ kanske ni kan undvika varandra i största mån när ni är hemma? Har du möjlighet att bo hos någon vän eller liknande under en period?

            Om min kompis inte hade varit ihop med en narkoman. Men ska tänka på hygienen extra mycket tack för dina fina ord ❤

    Tänkte på det här med Kenza som vill att folk ska stötta hennes företag ivyrevel. Alla dessa influencers som vill man ska stötta nu i tuffa tider medan deras ”jobb” går ut på att företag ska ge dom varor mot att synas i deras flöden. Har någon av dessa funderat på att faktiskt köpa något nån jävla gång och stötta företag? Typ gabjoss nu, en robotgräsklippare. Köp din egen förbannade gräsklippare och stötta företaget som du prisar?! Den som ju är eldriven å allt (herrejävlagud, nämn 1 robot som går på bensin) ? *slow clap* ?? Jag förstår att deras pengar också måste in med men ge fan i små samarbeten för varor och handla som vanligt jäkla folk för att få ekonomin i det här landet att gå runt!

      Jag skrev samma häromdagen. Att hoppas de själva lägger beställningar hos Nelly, Gina etc och betalar fullt pris ur egen plånbok om de vill att följarna ska göra detsamma.

      Jag tycker inte speciellt synd om influencers just nu. Många har tjänat enorma summor pengar och om de är smarta så har de förvaltat tillräckligt med pengar i sparande. Har man råd med lyxvåningar på Östermalm eller Birkastan så har man nog råd med en period med lägre inkomst.

    Influenser uppmanar oss till att stödköpa allt möjligt, när de själva aldrig betalar en spänn eller skatt för allt som de själva får hembudat. Usch!

      Tänkte på det med. Enkelt som influencer att samarbeta med butiker som levererar mat och Foodora osv. Den karantän vill man nästan sitta med

        Fast Foodora kanske har svårt nu när restauranger stänger och skickar hem personalen.
        De har ingen egen mat utan jobbar åt restaurangerna.
        Går säkert bättre för mat.se, mathem osv.

    Jag såg att My Martens skrev ang hennes son att hon inte ville belasta vården även fast hon är orolig? Det är väl just hennes son som SKA belasta vården? Varför skriver man ens så? Vilka poäng samlar man då? Å sedan har vi ju Ann Söderlund som verkligen TROTSAR folkhälsomyndigheternas råd. Detsamma med Sanna Lundell som uppmanade till att hör och häpna Andas. Jag lever med personer i högrisk och jag är väldigt orolig måste jag säga. Det allra sjukaste är att människor åker till Åre och Vemdalen, vilket vi alla sett resultat av i Norra Italien. Men det är skistar som inte vill stänganer liftar och annan verksamhet. För helvette människor, ska man gå i karantän så håll er på er ort och gynna er kommun. Att isolera sig är inte att åka till fjällen, glida på skidor och få frisk luft och nu är after ski stängt men i många stugor och hotellrum är det fullt party.

      Helt sjukt att inte svenska skidanläggningar stänger. Har man lärt sig något från Italien och Österrike?!

        Och SL i Stockholm som drar ner på lokaltrafiken så att folk står och trängs i morgonrusningen?!? ?

          Är ju pga personalbrist…

        Fast det här förstår jag inte riktigt, det är ju inte skidåkningen som sprider viruset. Har aldrig sett en svensk lift som motsvarar de linbanor som används i alperna.

    Jag förstår inte att Svenskar fortfarande umgås i stora grupper och äter ute!
    Sverige har mer döda i viruset procentuellt än Storbritannien.

    Storbritannien har stängt skolor, alla restauranger, cafen och barer.
    McDonalds har även gått ut och stängt alla deras restauranger från ikväll i hela landet.
    John Lewis och Primark stänger sina affärer i hela landet.

    Sluta vara så själviska innan Corona är ur kontroll.
    Umgås inte i grupper, gå inte ut mer än nödvändigt, jobba hemma om ni kan, stå inte närmare varandra än 2 meter, tvätta händer och självisolera om ni känner er lite småkrassliga.

      Det är verkligen helt sjukt. Folk verkar ju dessutom tro att Sverige har mindre smittade men det är ju bara pga att de slutat testa folk medans man i andra länder försöker testa mer. ?

        Vilka tror det? Tror det här framgått för de flesta att inga tester görs så länge du inte kräver mycket vård.

        Det riktigt galna är att vi slutat testa folk förutom de som typ måste in på IVA! :/ Helt otroligt. Hur ska vi då ha koll på hur smittan sprider sig eller ej?! Dummaste beslutet någonsin…

          Det finns inte obegränsat med tester och testningen kräver personalresurser, så då är det väl rimligt att i första hand testa de som är riktigt sjuka.

            Exakt. Och vi har en allmän smittspridning i landet, vad mer behöver vi veta?

            Precis, vården är totalt överbelastad och den underbemannade personalen vi har måste prioritera vilka som ska få livsnödvändig vård och inte. Men visst, vi ska lägga personal och resurser på att testa varenda kotte som hostar..

              Dock i mina ögon galet att inte vårdpersonalen testas!

                Ja, vårdpersonal kan jag hålla med om att de borde testas i syfte att inte smitta redan sjuka patienter.

                Däremot ser jag inte syftet med att testa varenda invånare som känner av ett symptom. Dessa ska hålla sig inne och söka vård om symtomen blir allvarliga.

          Det dummaste någonsin, rent generellt, måste väl ändå vara att ropa ut sina åsikter utan att ha tagit reda på grund-läggande fakta i frågan.

          Falskt. Patienter delas upp som ”rena” eller ”orena” på akuten. Orena = luftvägssymtom, feber. ”Orena” patienter provtas för influensa, Corona och eventuellt magsjuka och isoleras på enkelsal på tex. Infektionsavdelning tills svar kommit.

          När negativt svar kommit förflyttas patienten till en vanlig, ”ren” vårdavdelning där positivt testade patienter inte får komma in.

          Så nej det stämmer absolut INTE att det bara är IVA-fall som testas. Vi vill absolut inte riskera att ha coronapatienter blandade med ”rena” patienter.

          Personal testas vid behov efter kontakt med närmsta chef.

          Proven körs på labb 2 ggr/dag hos oss, så svar på prov kommer kl 10 på förmiddag eller kl 16 på eftermiddag. Så det finns begränsat antal prov som kan köras varje dag = ALLA i hela samhället kan inte testas.

          /SSK (utanför Stockholmsområdet)

        I vilka länder vet du, alltså inte tror, att de testar mer förutom Sydkorea?

      Det stämmer inte att Sverige har procentuellt fler döda i viruset än Storbrittanien.

        Sverige har 191 döda per 1 miljon invånare
        Storbritannien har 84 döda per 1 miljon invånare

        Källa:
        https://www.worldometers.info/coronavirus/

          Men hur går det ihop när det dött typ 20 pers i Sverige?

            Haha men anonym snackar skit. Snälla.

            Det är tot[al] cases/million inte döda

            LÄS ”per miljon invånare”. Det är inte 191 döda i Sverige, men om man räknar i procent och har 1 miljon invånare som jämförelsestandard så innebär det 191 döda/1 milj. inv. Se det som en teoretisk jämförelsesiffra: om Sverige ”bara” hade en miljon invånare och samma andel döda som den har nu, så hade det teoretiskt varit 191 (fler nu i skrivande stund). För Storbritannien ligger (låg) den siffran på 84/milj. Kanske inte världens bästa mått, men det beror ju på om man vill se antal i procent (där siffrorna är låga, i decimaler eller lågt ental) eller om man vill ha en för vissa tydligare måttstock i antal fysiska människor per enhet (och då får man siffror som är högre, tio, hundra, tusentals)

          Procentuellt av de som är bekräftat smittade har UK fler döda än Sverige.

          25 personer per 9 miljoner invånare enligt länken du hänvisar till

          Just nu ar det ungefar samma i Sverige o UK –
          Closed cases UK: 420. 286 doda sa 68% dodlighet.
          Closed cases SWE: 41. 26 doda sa 61% dodlighet.

          For sjalvklart kan man inte rakna ut huruvida dom som ar sjuka nu kommer overleva eller inte utan man maste basera datan pa antalet closed cases som antingen har blivit friskforklarade/gatt bort.

          https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

          Det är tot[al] cases/million inte döda

    Det som är bra med lockdown i ett vettigt land är att regeringen går ut och hjälper till med skatt, löner, hyra och återbetalning på huslån då alla sitter i samma båt och därför kan minska smittspridningen tillsammans.
    Så himla glad att jag inte bor i Sverige just nu.

      Kanske en jättedum fråga nu så var snälla med mig. Men var tas alla dessa pengar ifrån som nu används för att ge ekonomiskt stöd åt företag, ta bort karensdag, ta bort arbetsgivaravgifter, och som här hjälpa med hyror, löner, skatter, huslån etc..?

        Staten har eget kapital och just nu goda finanser.

          Så varför har inte de pengarna innan använts till exempelvis mer resurser i vård etc?

            Politiker som styr och har olika politiska agendor och åsikter. Blåa önskar lösa vårdkrisen med privata aktörer tvex.

              Ja det har du ju så klart rätt i?

            Bra fråga och svaret finns i politiken. Men, kortfattat kan man säga att staten sparar pengar när ekonomin går bra (överskott som går till eget kapital). När ekonomin går dåligt använder och slösar staten av dessa pengar, mest för att få ekonomin i rullning igen. En av de främsta nationalekonomiska verktygen som olika länder använder till olika grad.

        Det är pengar som har Sverige har sparat i statskassan från överskott. Staten tar även extra statslån om jag har förstått det rätt.

      Jag är så himla glad att jag bor i Sverige

        Helt ärlig fråga: varför? ?

    Men flera studier visar på att 50-75% av de smittade saknar symptom helt men smittar upp till 40-50% mer än de med symptom. Det här är anledningen till att WHO uppmanar till bredare testning samt att de flesta länder sätter sin befolkning i karantän. Läs studierna från Italien. 33% (i Sverige i många andra länder är det högre) av de som vårdas på intensiven saknar riskfaktor. Alltså dessa är inte ”gamla” eller har underliggande sjukdomar. Det är viktigt att förstå att många faktiskt blir riktigt sjuka trots att dom är friska och unga, dessa behöver då vårdplatser. I Sverige har vi lägst antal vårdplatser per 1000 invånare i hela EU. I Italien har det visar sig att 40% rör sig ute trots förbudet och där måste vården nu välja vilka som ska leva och dö då vårdplatserna är slut. Det är en sak att fortsätta röra sig hyfsat fritt och försöka stödja småföretagare i den mån man har möjlighet till det men man kan begränsa antalet personer man kommer i kontant med. Man behöver inte och bör inte gå på middagsbjudningar, barer, afterski osv. just nu.

      Länka gärna till källorna om du skall prata ”fakta” gällande corona

        Har skrivit 2 inlägg med länkar åt dig F. Men båda har såklart hamnat i modd. Om du vågar utmana ditt eget synsätt så kan du googla själv.

        F
        Varför kan du inte googla själv. Till och med Aftonbladet skriver ju om dessa saker, inte som att det är svårt att hitta.

      Då Sverige valt att enbart testa de som har symptom nu så är siffrorna på antal smittade nog i underkant.

      Varför så många unga vårdas på intensivavdelningar beror i många fall på att det finns alldeles för få platser och dessa platser måste prioriteras. Då prioriteras ofta en ung människa framför en 80åring.

      Med det sagt så säger jag inte att det är skit samma för 80åringen eller mindre tragiskt för dess anhöriga.

        Varför har Sverige lägst antal intensivvårdsplaster i hela Europa räknat på invånare?
        Tänk på det när ni röstar i nästa landstingsval.

          Vården har väl länge varit en fråga som många tänker på när de röstar, eller? Sen hur det ska lösas är folk mer oense om, vilket även partierna är.

            Jo, men man har kanske inte insett konsekvenserna av hur man röstat.

            Nja, landsting/region har ansvar för vården och folk brukar inte ha koll på eller bry sig. Att de blåa är kvar vid makten efter senaste landstingsvalet i Stockholm trots NKS säger en del.

          Var är källan på att Sverige har minst vårdplatser?

            Dagens Nyheter bl a

              Tack! Bor inte i Sverige sedan några år tillbaka så har inte lika bra koll på alla tidningar.

            Finns det nånstans det inte stått att Sverige har minst antal vårdplatser i Europa?

              https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=tps00046&toolbox=type

              funkar inte lanken tryck har o sedan graph: https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00046&plugin=1

              Dar ser man att vi har minst av alla som ar med i EU.

              O har fran 2011 kan man se att vi hade bara tre lander i varlden som hade farre an oss: https://fullfact.org/health/do-we-have-fewer-hospital-beds-most-europe/

              O dett var innan Stefan o Co satte sig vid rodret o forstorde vart fina land 🙁

          För att det inte lönar sig att specialistutbilda sig som sjuksköterska. Vi får betala ytterligare studielån utan att få någon markant löneökning. Vårdförbundet har påpekat detta i åratal. Det finns egentligen många fler IVA-platser men inte personal till att ha alla öppna.

          Nu börjar det komma fler och fler betalda utbildningstjänster, men det är fortfarande lång väg kvar innan det lönar sig ordentligt med det ökade ansvaret som kommer med en specialistutbildning.

      Den infon som jag har sett angående detta har inte alls med högt blodtryck som en riskfaktor. Annan statistik jag sett från Italien visar att typ 65% av de avlidna led av högt blodtryck. Dessa 33% ”utan riskfaktorer” skulle kunna lida av högt blodtryck då for all we know.

    Lite snabb OT fråga, men någorlunda relaterat ändå: jag skulle behöva köpa byxor och andra saker till min dotter och närmast är stockholm city. Jag har hållt mig hemma isolerad i nästan 14 dagar nu och inte varit sjuk alls. Min mamma (vi bor tillfälligt ihop nu en period) blev inte glad när jag sa att jag ville åka iväg och tycker jag ska stanna hemma. Men då har min mamma också träffat mina syskon och deras barn som har haft förkylningar och som ändå gått till jobbet (wtf?) Och där säger hon ingenting. Är jag helt galen som planerar att åka in mot city för att handla fort och sen åka hem igen?

      Nej, är ju väldigt lite folk i stan nu, håll avstånd mot andra bara.

      1. Nej du är inte galen

      2. Förvänta dig inget konkret svar här om vad som är rätt eller fel. För INGEN vet faktiskt.

      3. Gör en egen bedömning- ska du åka kommunalt = hög risk, Ska du slicka på dörrhandtag= hög risk, ska du köra bil ensam= låg risk. Osv

      Kram

    Vem är ens denna Dasha och vad är det hon tillför? Har aldrig riktigt fattat det..

    Hursomhelst, hennes uttalande visar bara hur korkad och egoistisk hon är. Visst, är man ung, frisk och inte tillhör någon riskgrupp så behöver man inte isolera sig helt. Men en del tror att de är helt odödliga. ”Det är bara som en vanlig influensa” ”Bara gamla och redan svårt sjuka som drabbas hårt”. Faktum är att man inte kan veta hur sjuk man kan bli även som ung och frisk. Vissa har för mkt hybris och behöver komma ner på jorden.

      I Stockholm är över hälften som vårdas på iva under 65 år!

        Och varför det är så förklarades utförligt på presskonferensen idag kl 14

    På bloggen skrev hon att ”Löven tycker man ska gå och jobba om man är frisk och precis så gör vi”
    Jobba?! Hon åker på Ikea och olika affärer var och varannan dag och äter lunch och middagar ute varje dag.
    Hon om nån kan väl fan jobba hemma.
    Fan blir så less på människor.

      Löven ??

        Autocorrect ??

      Problemet är ju att hon inte har ett riktigt jobb. Hennes ”jobb” går väl ut på att luncha ute och gå på events. Fan vad jag hoppas att denna epidemi dödar ”yrket” influencer.

    I nöden prövas vi alla och vår sanna natur kommer fram. Lyckligtvis verkar majoriteten kloka och sansade, men självklart undantag som alltid. Vi vet inte speciellt mycket om detta då det har aldrig hänt i modern tid någonstans på detta jordklot, att vi mötts av en sådan här utmaning. Ändå kräver folk att det ska finnas färdiga lösningar. Och nätet svämmar över av ”jag har hört att.… och så kommer det en hel radda olika rykten, fabricerade sanningar etc”
    Facit kommer vi ha först när detta är över. Och jag väljer att tro att vår expertis, som arbetat med detta hela sitt liv, forskat och studerat, kan mer om virus, konsekvenser etc än vad gemene man på sociala media gör. Fakta är:
    – situationen är helt ny för alla
    – ingen vet exakt vad viruset innebär gällande smitta, resistens, återfall etc
    – alla världens länder har olika förutsättningar, olika social och kulturell struktur. Vi tolkar och anpassar oss efter regler olika, vi umgås olika osv. Alltså finns ingen universallösning för alla. Det är bara att se till att det är en viss skillnad i hur viruset slår olika mot olika länder.

    De enda som jag inte tycker riktigt kommit till tals i debatten är de som representerar ekonomin. Situationen kommer påverka vår ekonomi i allra högsta grad. Och det kommer bli en utslagning av människor och företag. Så det är en balansgång, absolut.
    Med detta sagt tycker jag att vi ska ha tilltro till de som de facto har detta som arbete, och tro på att de vill vårt och Sveriges bästa.

    I stort sett alla influencers, inklusive denna, borde avhålla sig från Coronainlägg. Lockar bara till sig alla åsiktsmaskiner som vet allt. I sak är det värt att reflektera över hur stor samhällsekonomisk störning som Corona är värd? WHO tror att dödligheten i slutändan kommer att ligga på under 1% så det stora problemet är inte dödligheten utan belastningen på sjukvårdens resurser, som blir för hög om väldigt många blir sjuka samtidigt. Hur många års extrem arbetslöshet och recession i världsekonomi är det värt, eller kan man hitta andra sätt att hantera detta än att stänga ner hela ekonomier? Alltså hur skulle världen reagera i en riktig kris, undrar jag? Det kanske är så att vi har levt i en högkonjuntur så länge att folk inte kommer ihåg konsekvenserna av 20-40% arbetslöshet. Det börjar dras paralleller till 30-talet vad gäller effekten på ekonomin, men i en värld där barbiedockor som inte orkat gå färdigt skolan kan tjäna miljonbelopp på att marknadsföra skit i sociala medier så tror man att det bara är att stänga ner maskineriet och trycka på knappen igen när ”krisen” är över.

    Jag hoppas att hon bara uttryckte sig klumpigt när hon skrev ”kloka nog att inte belasta sjukvården”. Får man rejäla andningsbesvär behöver man vård oavsett hur klok man är.

    Jag undrar över er som tänker att det är fel väg att gå att stänga ner, karantän osv. Varför tror ni alla dessa länder gör så? Vi lever i en värd där pengar betyder allt så varför tror ni att alla länder väljer att stänga ner om de verkligen inte har goda skäl för att göra det?

      Jag säger inte att det är fel, men något i min magkänsla säger mig att alla länder försöker överträffa varandra. De vill komma snyggast ur krisen och kunna säga ”vi var de första som stängde skolorna!” och liknande. Man kan ju ännu inte veta om karantän ens har varit hjälpsamt (tänker inte förlita mig på Kinas siffror). Sen vet man inte hellre om Sveriges strategi är rätt. Jag tror mycket på Tysklands.

        Vad har Tyskland för strategi?

      Trueeeeee

      När Danmark stängde tyckte inte deras motsvarighet till folkhälsomyndigheten att de borde göra det utan det var ett beslut som politikerna gjorde för att visa sig handlingskraftiga.

      Jag tänker att det kanske beror på hur de byggt upp stödet som staten ger.
      Om vi stänger ner hela Sverige kommer det vara ENORMA mängder pengar som betalas ut från staten. I USA till exempel har de flesta jag läst om ingen ersättning under den tiden. Här i Sverige skulle det aldrig hända, därför behövs det kanske lite ”mer” innan de beslutar att det är ok att suga ut alla slantar ur kassan och riskera VÄLDIGT mycket inför framtiden.

    Förstår inte vad som skulle vara ovettigt med denna Dashas inlägg. ?

      vi är KLOKA nog att inte belasta sjukvården

        Men hon är ju (såvitt jag förstått) inte sjuk på nåt vis? Så varför ska hon, eller andra, belasta sjukvården/1177 med frågor och oro när det faktiskt finns dom som är sjuka på riktigt och behöver komma till? Det hon säger är väl att FRISKA människor inte ska belasta sjukvården?

    Det hade inte skadat om dessa influensers hade läst och tagit till sig information utan att själva göra sin analys..
    Underbart med uttalandet att det är inte vi friska som tar upp sjukvårdens resurser.. det är ju just det som är ett av problemen här att friska blir så sjuka av COVID-19 att de måste få vård och intensivvård, senaste statistiken från sjukhusen i Sverige angavs att minst 9 personer mellan 27-49 år intensivvårdades till följd av COVID-19..
    Hjälp så trött man blir på alla tyckare just nu som har egna tankar om hur allt skall skötas /fungera

      Att man är under 50 år garanterar inte att man är tidigare frisk. Det finns en risk att någon som är ung och frisk kan bli ordentligt sjuk men för de allra flesta i den gruppen blir det milda symtom.

    Detta ”vi” och ”dom andra”-tänkandet är tragiskt och osolidariskt. Trist att sk influensers sprider sådan dynga. De som sprider sådana värderingarna är inga som jag önskar att mina barn ska följa eller se upp till.

    Det här kommentarsfältet är ju bedrövligt, varför denna avsaknad av empati? Det pågår en pandemi, den drabbar äldre hårdast. Men det finns fler riskgrupper, människor som haft organtransplantationer, canceröverlevare m.m. Vi ska socialt distansera oss så att alla inte blir sjuka samtidigt, du kan inte se på någon om de är i en riskgrupp. ”Alla ska bli sjuka till slut”, jo men 60% av befolkningen som är sjuka samtidigt ger också effekter på samhällsekonomin. Vi har dessutom då förlorat en massa människor som någon står nära och älskar. Så jag föredrar att vi gör rätt från början.

    Alla kan inte stanna hemma, men de som kan bör göra det. Jag går bara ut för att handla, jag socialiserar inte ute just nu. Det är så vi skyddar våra lärare, sjukvårdspersonal osv som är samhällsnyttiga.

    Dasha är nog i detta fall det perfekta exemplet på vår samtid. Överbelånad, inga besparingar…

    Bara av en egen analys av mitt eget flöde i Facebook så de samtliga av dessa i mitt nätverk de mest pådrivande i att vi inte skall följa restriktioner från experter…

    De är desperata efter pengar innan korthuset faller…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.