Utökade digitala kontaktvägar för att värna psykisk hälsa

Många människor känner sig kanske extra ensamma och oroliga i dessa tider då coronakrisen kräver en social isolering, något som kan påverka det psykiska välbefinnandet i befolkningen.
Vårt svenska samhälle är hårt ansatt vilket gör det omöjligt för många människor att fortsätta sina liv som vanligt.
Många är i behov av att komma i kontakt med psykiatrin eller behöver hjälp med att upprätthålla en redan etablerad kontakt med vården för patienter och anhöriga i de fall där fysiska besök inte är möjliga till följd av spridningen av covid-19.

Regeringen har givit Kammarkollegiet i uppdrag att betala ut 24 miljoner kronor i syfte att utveckla och stärka de digitala kontaktmöjligheterna till verksamheter som möter patienter med psykisk ohälsa, enligt ett pressmeddelande som socialdepartementet skickade ut idag.

I Sverige ska ingen lämnas ensam. Just nu är många isolerade och känner en stor oro på grund av coronapandemin. Då behöver vi stärka möjligheterna att få hjälp digitalt, säger vice statsminister Isabella Lövin.

De tre storstadsregionerna Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Skåne får 2 miljoner kronor per region. Resterande regioner får 1 miljon kronor per region.

Jag tycker det här är helt fantastiskt.
Jag har haft möjlighet att prata med min terapeut genom både vanligt samtal och videosamtal sedan coronakrisen slog till och att regeringen nu satsar extra på just detta tycker jag är fantastiskt.
Och att de är så pass relativt snabba på pucken ändå och inte behöver traggla detta genom en massa byråkratiska led som enbart drar ut på tiden.

Känner du dig rädd, orolig eller är i behov av hjälp och inte vet var du ska vända sig?
Här under har jag samlat kontaktinformation till olika digitala plattformar där du näst intill omedelbart kan få prata med en psykolog eller terapeut:

Mindler – hittar du HÄR i App Store.
Prata med en psykolog online
100 kronor per besök
Inga väntetider
Frikort gäller

Capio – Psykologhjälp direkt i din mobil.
Öppet alla helgfria vardagar 8-17.
250 kr i patientavgift. Kostnadsfritt för alla under 20 år. Frikort gäller.
Från 18 år och ingen remiss krävs.

Kry – hittar du HÄR i App Store
Öppet dygnet runt
För både vuxna och barn
Läkare, psykologer och sjuksköterskor
Patientavgift 0 kronor.
Digitala psykologbesök kostar 100 kronor i vissa regioner.

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Eller så nyttjar man vad som finns inom den egna regionen så slipper skattemedel gå till vinstdrivande företag. Kanske finns det då kvar pengar inom regionen för sjukvård den dagen man behöver besöka vårdcentral, sjukhus,psykiatri

      Men lägg av, vet du hur det ser ut på de fysiska vårdcentralerna just nu?

        Många av vårdcentralerna har sin egen digitala vård (för att konkurrera i och med att de måste betala för besöken till tex Kry), och många har just nu också ökat sina digitala tider för att misstänkta smittade/riskgrupper inte ska behöva komma till vårdcentralen. Via vårdcentralens digitala vård kan man också få prata med sig ordinarie läkare så länge de har bokningsbara tider, dvs man behöver inte prata med någon random läkare som man inte känner.

        Vårdcentralerna står i stort tomma, de som söker för Corona/ har symptom tas inte emot. Om det är någon gång man kan boka in läkarbesök eller träffa psykolog så är det nu.

      Det har väl varit extremt uselt inom regionerna bra länge, särskilt när det gäller psykvård & situationen lär ju inte bli bättre med corona? Det går ju inte komma och gnälla nu över att ingen går dit?

      Och om det inte finns något att nyttja då? Tänk om man inte har fått någon hjälp inom sin region? Står i kö till psykiatrisk hjälp i flera år?

      Den psykiatriska vården är och upplevs som ett enda stort tragiskt skämt.

    Fint Camilla att du tar upp mental ohälsa!
    Vi ska alla vara rädda om varandra ? mellan varven får vi dock reta oss på t ex Bella?

      ??‍♀️ ja hur hon mår spelar ju ingen roll

      Om man tycker bella är nåt sorts undantag det går bra vara elak mot kanske man borde satsa på lite terapi?

    …du tog orden ur min hjärna, tänkte precis samma sak!
    Jätte bra CamCam?

    Fast de privata aktörerna mjölkar pengar ur regionerna. När något knappt kostar något så finns det en hake och det är att din region får betala mkt mer. Viket gör att regionernas (sjukhusen å vårdcentralerna) får sämre ekonomi.
    Bra att staten satsar! Sen skulle de ha legat mer i framkant tidigare.

      Den peng jag betalat i skatt till ”min region” kan jag väl lika gärna nyttja genom ett effektivt och professionellt läkarbesök hos en privat aktör i mobilen?

        Vad gäller läkarbesök bollas man ofta tillbaka till vanliga vården så snart det behövs fysisk undersökning, provtagning, osv. Då har det bara blivit en extra kostnad för det digitala besöket som egentligen inte gav något. Vissa saker går dock att sköta hos digitala läkare.

        Det kan en tycka men det är inte så ersättningssystemet till vården har varit uppbyggt och det är där problemet är.

        Den vårdcentral du är listad på får en viss peng för dig och dina besök, när du använder dig av tex KRY så belastar det din listade vårdcentrals budget för du söker vård på ett annat ställe än där du är listad. Så om du söker för något enkelt men som faktiskt behöver vårdcentral till, så pratar du först med KRY som i princip agerar 1177 och ger råd och vidarbefodrar dig till din vårdcentral, det besöket hos KRY kommer belasta din vårdcentrals budget. Sen går du till din vårdcentral för det var ju dit KRY hänvisade dig, det besöket belastar din vårdcentrals budget. Så helt plötsligt har något enkelt som kunna ta max ett läkarbesök tagit två.

    fint initiativ

    Jättebra! ❤️
    Är viktigt att söka hjälp om man mår riktigt dåligt och speciellt för unga personer som kanske för första gången blivit deprimerade.

    ”Jag har haft möjlighet att prata med min terapeut …”

    Akta dig! Nu kommer stollen/stollan som anklagade dig för att ha psykiska problem att få vatten på sin kvarn.

      Fast nja. Det var väl åtminstone 50 år sedan man sågs som galen om man pratade med en terapeut?

    Vill bara nämna att alla internetbaserade läkare, psykologer mm fakturerar det landsting du är listad i. Detta kostar landstingen massor med pengar. Googla för exakta siffor.
    Närhälsan har en egen liknande tjänst för läkare, psykolog mm som man hellre kan använda! 🙂

      Varför är det bättre använda närhälsan? Vem betalar då? Låter väl helt rimligt att landstingen står för kostnaden iom att vi betalar skatt?

        Det blir dubbel kostnad om du är listad på en vårdcentral där du bor och den vårdcentralen får en årlig fast ersättning för varje listad patient.
        Använder man sedan nätläkartjänster kommer det en faktura på varje sådant besök. Den region man bor i debiteras för varje besök hos nätläkare 650 kr (minus eventuell patientavgift).

          Äsch vem fan bryr sig. När vården inte funkar som den ska får man göra vad man kan för att få det man behöver.

            Och varför tror du inte att den funkar när folk tjänar pengar på den?

              Fast det är ett problem som har funnits långt innan de privata klinikerna ploppat upp här och var.

            Då tar du ännu mer pengar från vårdcentralerna som gör att de funkar ännu sämre och klagar på det och sedan fortsätter spiralen.

              Tycker resonemanget är nästan barnsligt. ”Jag kan inte erbjuda vård så kom till mig, annars förlorar jag pengar.”

                För att äsch vem fan bryr sig var höjden av mognad och vältutvecklat resonemang.

      Fast en nätpsykolog hjälpte mig enormt mkt när jag drabbades av ptsd. Vårdcentralen var knappt intresserade av att hjälpa mig och min arbetsplats företagshälsovård satte mig i en 6mån lång kö.

      Nu fick jag hjälp efter en timme och hon redde ut rätt mycket och kom fram till ptsd och efter det gick allt fortare och vart lite enklare för mig. Hon var grymt bra och jag kände mig så lättad efteråt.

      Hälsa får gärna kosta.
      Lägger hellre mer skatt på det än tex SVT och sr som slösar bort miljarder på mello och annat skräp.

        Har också fått sjukt bra hjälp via min doktor med sömnproblem, ryggproblem osv. Mycket bättre än på vårdcentralen. Att det också går fort tills man får hjälp är ett superstort plus.

      Och? Seriöst? Vem fan bryr sig?!
      Håll bara tyst med gnället om att de kostar pengar… ?

      Om min VC kunde gör sitt jädra jobb rätt någongång så hade jag inte behöva använda Kry osv!

      Landstingen får fn skylla sig själva.. ?

      1. Jag har behöver läkarvård..

      2. Jag ringer min VC och möter en röst som säger att telefonkön är full…
      (2 min efter telefontiden öppnat)
      Redan där går vårdgarantin åt skogen….

      3. Ringer 83 samtal och kön är fortfarande full… (Jo 83 samtal direkt efter varann, sen hade jag inte tid)

      4. Ringer VC dagen efter och kanske kommer fram efter 39 samtal… (Summan stämmer)

      5. Får en tid 1-2v senare……

      Eller så ringer jag Kry…
      Videosamtal, väntetid på tops 5-10 min, får hjälp samma dag och kan hämta ut medicin….

      Vanliga VC kan seriöst dra dit solen inte skiner…..

        Fattar inte hur Kry läkare kan skriva ut mediciner då dem inte kan undersöka patienten?
        Hur kan dem avgöra om det är öroninflammation, öroninfektion, och om trumhinnan är sprucken eller ej då dem inte kan kolla?
        Hur kan dem avgöra om blödningen i ögat är ofarligt eller beror på problem med blodkropparna eller högt blodtryck? Jag ser inga sjukdomar som kan ställas diagnos på via videosamtal, dock ser jag fall där man kan diskutera och dem bedömer att man inte behöver söka vård.
        Jag ogillar kry och liknande läkartjänster av den anledningen att dem kan missa saker, som blåsljud på hjärtat, missljud på lungorna, blodtryck, mm.

          Katten:
          Syns ganska väl om du har en ögoninflammation från helvetet.

          Hörs bra om du har jobbig hosta som kräver medicin osv.

          Funkade jättebra vid min acne och huddmottagningen hade 4 månaders väntetid…

          Funkar bra att få blodprover..

          Snabb kontakt med psykolog, har väntat i 6 månader och fortfarande inte fått en samtalskontakt på min V.C (Ptsd)

          Anonym :
          Även förnyelse..

          Anonym 2:
          Jag har faktiskt kommit fram när kön varit full genom att ringa upp om och om igen…

            Har de egen provtagningsenhet?
            Kan du inte förnya recept online eller per telefon hos din VC?

              De skriver remiss, jag går till lab och lämnar prover…

              Online funkar inte hos mig, tar ibland 1-2v innan nya receptet kommer.

                Fast att lägga in om förnyelse via 1177 lite lagom i tid är inte jättesvårt faktiskt. Känns knäppt att ta en hel läkartid i anspråk för en sådan enkel sak.

            ÖRONinflammation, läs ordentligt

        Vad är det för läkemedel du får av Kry? Är det receptförnyelse?

        Ett tips i all välmening: Får du beskedet att telefonkön är full så behöver du inte besvära dig med att ringa mer den dagen. De stänger kön när så många har ringt in och lämnat sitt nummer redan att de inte hinner ringa tillbaka till fler under samma dag, och kön kommer inte nollställas förrän nästa telefontid, d.v.s nästa vardag (oftast).

    Dum fråga men kan nån förklara för mig hur kry kan vara gratis?

      Kry har förvärvat en vårdcentral i Region Sörmland som inte tar ut någon patientavgift.
      Det innebär att patientens egen region får betala hela kostnaden för besöket på Kry alltså 650 kr.
      Annars dras förstås patientavgiften bort från beloppet som hemmaregionen debiteras vid utomlänsvård.

        Tack för info!

    Gå gärna till psykologer mm, men dessa privata alternativ bekostas av skattemedel! Inget är gratis, och ju mer man använder sig av privata vårdtjänster så drabbar det den ”vanliga”vården.
    Privata företag styrs av vinstkrav, inte att hjälpa människor. Capio ägs av ett australiensiskt bolag, så våra skattemedel åker dit med deras vinst, inte så fräsht.
    Sök regionernas nättjänster ist.

      Ingen expert men nättjänsterna ger ju ändå möjlighet till vård snabbt. Misstänker att den deprimerade som söker psykolog via sin vårdcentral hinner gå ner sig rätt rejält innan den får en remiss?

      Ja och? Vad betalar vi såna enorma skattesatser för då!?

      Och hur många regioner har psykologhjälp inom en timme via nätet?
      Inte där jag jobbar iaf!

      Fast vad får dig att tro att regionernas vård är så mycket bättre? Eller att man ens får hjälp i rimlig tid?
      Jag har opererat båda knäna efter två separata olyckor, ena hos capio och det andra hos landstinget. Det är som natt och dag hur det sköttes innan, under och efteråt.
      Summa summarum: Jag förstår folk till 100% varför de söker sig till de privata aktörerna.

    Mindler är fantastiskt! ❤️

    Än som pratat med någon via Mindler? Hur var det? Och har ni fått bra hjälp?

    Juste att tipsa om privata aktörer som gör vinster på att sno stålar från landstingen.

      Om landstingen varit funktionella hade det inte funnits behov av privata aktörer.

    Förstår inte varför så många är så negativt inställda till de privata aktörerna och trycker på att det kostar landstinget enorma summor med pengar. Det kanske det gör, det skiter faktiskt jag i.. för jag förstår varför folk söker sig till liknande mottagningar.

    Vet inte vad de människorna själva har för erfarenheter av den psykiatriska vården, men den är rena rama katastrofen för många.. vårdköerna är vidrigt långa och bara där jag är listad är kön för närvarande mer än 1-2+ år att träffa en terapeut.
    Det är ju inte som att man glider in på en räkmacka.

      Nej konstigt. Regionerna erbjuder ju inte adekvat psykvård inom rimligt tid. Då kan man inte riktigt kräva att patienter och presumtiva patienter ska låta bli att söka vård för att det hade gjort landstingen rikare. Jag förstår inte argumentet alls, hade landstingen erbjudit vettig vård inom rimlig tid hade såklart folk sökt sig dit.

        Det leder dock till att det konsumeras (och faktureras) för mer vård (minns att Kry hade en reklamkampanj om att söka för förkylning och av och till har det varit sjuk mycket vårdappreklam överallt, reklam som betalas av skattepengar) trots att de fysiska vårdcentralerna och akutmottagningarna inte avlastas, vilket tyder på att man söker sig till dessa ändå för att det digital vårdbesöket inte räckte. Om många vårdappsbesök ändå utmynnar i uppmaning att besöka ens vårdcentral eller åka till akuten hade man lika gärna kunnat ringa 1177.

          Fast grejen är, det är ett privat bolag så du kan inte anta att varje reklamkampanj finansieras av skattepengar. Sen går de runt på skattepengar absolut, men det är inte säkert att det är deras enda inkomst.

            För ett besök betalar patienten 0-100 kr medan hemregionen betalar 550-650 kr. Kry tar 0 kr i patientavgift, skjuter ägarna till pengar för att betala för reklam? Även om andra aktörer nu betalar för reklam med den där 100 kr de får i patientavgift, poängen med reklamkampanjen är att få till fler besök och därmed få in flera inbetalningar på 550-650 kr från regionen.

    Alla som skriver att man ska vända sig till vårdcentraler osv – har ni lidit av psykisk ohälsa?
    Många klarar inte att lämna hemmet, många kan inte vänta ca 6 månader för att få hjälp?

    Jag har aldrig lidit av psykisk ohälsa men är utbildad inom ämnet och jobbar för en mellanstor region – så ser det iaf ut hos oss! Jag har full förståelse för att man går privat, jag tror att om fler gör det kommer detta göra att regioner tvingas se över sina egna tjänster och bygga behovsanpassade tjänster likt dessa!
    Jag har varit på flera möten med SKR och det är på gång – men tills dess vill jag vädja till alla som mår psykiskt dåligt att söka hjälp, oavsett vad det kostar en region! Ett liv är så mycket mer värt en ekonomi!❤️

      Svar ja, på din första fråga 🙂

        Och du tycker man ska vänta på hjälp från en vårdcentral?

          Ja.

          Tar det 6 månader att få en läkartid är det olagligt?
          Man kan börja med att träffa sin läkare på vårdcentralen för att börja prata där, många vårdcentraler har också egna KBT som man kan få träffa.
          Behöver man dock remitteras till psykiatrin kan det ta flera månader innan man får en tid där ja, men då kan man få vård på sin vanliga vårdcentral tills dess. Är det riktigt allvarligt finns även psykakuten där man kan få vård direkt.

            Nej men du skämtar. Självklart ska människor söka vård och inte sitta och lalla på vårdcentralen i ett halvår i väntan på remiss så att landstingen sparar pengar. Vilket trams.

              Du kanske ska kolla din läskunnighet?

            Olagligt????
            Om du syftar till vårdgarantin (som iofs inte är en lag) så innebär den att du inom en viss tid ska få ett första besök till viss profession – det kan innebära att du tex träffar en läkare för bedömning men sedan kan det i princip ta hur lång tid som helst innan du får ngn insats (tex KBT) och vården har då uppfyllt vårdgarantin…
            Men om det du beskriver är din upplevelse av vårdkedjan så är ju det underbart, ibland fungerar den!

            Det jag menade var att mår man psykisk dåligt ska man inte sitta snällt och vänta medan man ev bollas runt mellan olika ställen – man ska söka hjälp där den erbjuds oavsett kostnad för en region, psykisk ohälsa kan försämras jättesnabbt och att ”spara pengar till regioner” som enskild individ är absolut inte värt det…det är inte den enskildas ansvar!

    Ungdomsmottagningen i skåne UMO.se har också online-stöd för ungdomar o unga vuxna 12-23 år. Det behövs bara en app o bank id, inga kostnader

      Samma i Stockholm? toppen bra!

    Är det någon som vet om det är möjligt att få prata med någon persisktalande psykolog /terapuet genom dessa tjänster?

      Ring och fråga. Många läkare är ju utlandsfödda iaf.

        Tack! ❤️

      Ni kanske kan börja med att lära er svenska

        Även någon som kan svenska kan känna att det fungerar bättre att prata om sina känslor på sitt modersmål. Det finns även kulturspecifika saker som behandlaren kommer att känna till och som patienten då slipper förklara. Testa att detaljerat beskriva hur du mår med alla nyanser på ditt andraspråk.

          Ännu ett problem med mångkulturella samhällen…

            Hur drabbar det dig att någon talar med en psykolog på persiska? Är det också ett problem när vårdpersonal talar med patienterna på finska och polska?

            Personen både pratar och skriver felfri svenska så på vilket sätt stör det dig om hen föredrar att prata med psykologen på persiska? Lär dig ett språk så slipper du känna dig hotad.

    Hej Camilla!
    Det här inlägget blev nog lite tokigt? I all välmening belyser du riskerna med ökad psykisk ohälsa i samband med covid -19 ?
    Men jag ber dig att rekommendera kontakt med 1177/ vårdcentral i första hand! Som många andra har skriver så går pengar från regionernas sjukvårdsbudget rakt ner i fickorna hos privata aktörer i de alternativ som du presenterar.

    Jag själv arbetar som läkare på vårdcentral (privat ägd sådan, med ”landstingsavtal”). Både läkare och kuratorer arbetar just nu med videosamtal, vilket både jag och partierna uppfattar som något positivt.
    Mvh

      Håller med!!
      Finns andra appar som Regionerna använder, bättre ifall Camcam rekommenderade dessa.
      Stockholm har till exempel appen ”Alltid Öppet” där kan man med få sina ärenden online.

    Hej Camilla, skulle vilja tipsa om Snaptive som du kan lägga till i listan ovan 🙂

    Snaptive är en digital tjänst som tillhandahåller utbildade kuratorer som erbjuder samtalsstöd, professionell rådgivning och motiverande samtal. En kurator i mobilen, helt enkelt. Nu kör dem en kampanj och erbjuder appen gratis till alla månaden ut, om man använder koden StayStrong20 🙂

    Är inte problemet det motsatta, att folk är för lite rädda för covid-19……

    Är mer positivt inställd på att söka psykolog via app än motsvarande tjänster för läkare då det inte behövs fysisk undersökning (med undantag för om det ska ordineras läkemedel), jag vet hur svårt det kan vara att få tid till psykolog hos vårdcentralen, samt att den personliga tröskeln för att söka vård för psykisk hälsa troligen är högre (vs att kontakta Kry för en förkylning) så risken för att konsumera vård i onödan är lägre. Ta kontakt om ni behöver hjälp men kolla gärna först om er region erbjuder något motsvarande.

    Vill bara flika in med en positiv upplevelse av att gå till en faktisk vårdcentral. I tisdags besökte jag min vårdcentral och de skrev en remiss för KBT. I onsdags (alltså dagen efter) fick jag ett samtal från KBT-kliniken och de erbjöd mig en tid i torsdags. Kunde dock inte med så kort varsel så fick en ny tid nu på onsdag. Tror att de har många avbokade tider nu under Corona och att väntetiden faktiskt har kortats ner. Rekommenderar er att försöka börja med vårdcentralen om ni behöver hjälp 🙂

    För jäkligt. Vem som helst kan boka dyra prat-timmar för vilket struntproblem som helst och det är bara för samhället att betala med våra skattepengar. Helt galet. Det samma gäller alla dessa appar med läkarkontakter. Mycket märkligt system. Doktorn ställer diagnos, sjukskriver och vad som utan att träffa patienten och se åkomman.
    Skippa detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.