Podden ”Svenska Mordhistorier” går i graven

En av Sveriges största poddar inom ”true crime” går i graven. 
Efter att ha tvingats radera 129 avsnitt av sin podd pga plagiat meddelar nu poddens grundare och ansvarige, Sebastian Krantz, att han inte bara lämnar ”Svenska Mordhistorier” utan poddbranschen i stort.
I ett sms till SVT:s Kulturnyheterna skrev Sebastian Krantz följande:

Jag känner att det funnits en allvarlig okunskap och press om att ständigt leverera från olika håll. Vi borde ha bromsats för längesen.
Jag har själv beslutat att helt upphöra att verka inom podcastbranschen och känner en djup skam över att ha varit en del av ett så pass uppenbarligen misslyckat projekt.

Enligt SVT:s Kulturnyheterna hade Sebastian Krantz också hoppats på ett större stöd genom produktionsprocessen, och att det känns sorgset att sluta göra podcasten, som han menar spridit viktig samhällskunskap.
Vem stödet skulle ha kommit ifrån framgår inte, men kanske Radio Play som distribuerat podden?

I höstas beslutade sig även förlaget Bookmark att stoppa boken med samma namn efter att journalisten Jack Werner uppmärksammat att delar av innehållet var en kopierad artikel från Nyhetsbyrån TT, något som Sebastian Krantz då skyllde på den mänskliga faktorn.
När allt detta uppdagades i höstas så hade podden haft över 200 miljoner lyssningar och i skrivande stund ligger den kvar ute för lyssning, men vad som kommer ske med den verkar högst oklart. Även på Instagram finns poddens konto kvar.
Jag har frågat förlaget vad som hänt med boken och hur många exemplar som såldes innan den drogs tillbaka men har tyvärr inte fått något svar.

Enligt ”Alla Bolag” hade Sebastian Krantz företag ”Dabozzi Media Group” en omsättning på 1 311 000 sek under 2018. (För 2019 saknas info)

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Neeeeeej!

      Lika bra. True crime känns allt mer tacky. Utnyttja andras lidande som underhållning, usch.

        Exakt.

        Det är en sjuk bransch eller genre onekligen. Önskar den skulle försvinna. Går knappt att föreställa sig hur vidrigt det måste vara för anhöriga.

          Jag tycker att många true crime går över gränsen men det finns även poddar som är true crime men inte ”gottar sig”. Exempelvis spår som är nämnt här, den typen av true crime handlar mer om att ifrågasätta bevis och händelseförloppen (mer likt en dokumentär nästan). Även på grund av bla vad den podden grävde fram som kaj linna blev beviljad resningen som frikände honom.

          Du

          Prata för dig själv!

        Du är sjuk i huvudet om dig tror folk gotta sig!!!

        Eller väldigt intressant, beror väll på hur man uppfattar saker. Är sjukt intresserad av psykopater bla, betyder ju inte att jag gottar mig ideras handlingar.

    Trots plagiat kan jag tycka lite synd om honom. Journalistutbildningen är lång av en anledning. Det krävs en del för att hänvisa rätt och faktakolla. Blir svårt närm ungdom får distribuera podd och tjäna pengar på det, när de dessutom läser innantill.

      Journalistutbildning hjälper inte. Kolla Pascalidou och Pingis Hadenius. Pascalidous första plagiat var riktigt fult. Hon snodde en hel artikel ur L.A. Times. Killen som skrev den hade gjort research i ett halvår.

        Mnja…hon snodde visserligen rakt av men det var en krönika om att blanda spanska och engelska . Inte en djup gräv jobbs artikel.

          Vadå mnja? Genast när hon blev påkommen drog hon rasistkortet, vilket sket sig fullständigt. Spelar på rollen som en tjej från förorten, bor i i en bostadsrätts-5:a på Söder. En riktigt falsk människa.

            Njaaa…

      Fast man får ju lära sig i skolan att inte plagiera/kopiera andras verk

      Ja du är något på spåret, sedan verkar han skylla ifrån sig och jag tänker att han borde förstå att man inte ska sätta sitt namn på något man inte står för, oavsett vad överordnade, utgivare eller annan säger, för när det börjar storma, då står man nog själv där.

    Off topic, men har ni sett det här? Elsa B. och Sofia W. målar i matchande vita!!! kläder en dörrkarm i Coronatider – Sofia var ju dessutom alldeles nyligen sjuk! Orkar inte med de två…

    https://elsa.elle.se/vi-malade-en-dorrkarm-bla-%F0%9F%8E%A8/#comments

      Vad var grejen? Tkr inte d va så konstigt? Att dom målar en karm lr att hon vart sjuk?

        Vad gör du med all tid du sparar genom att skriva förkortningar?

          Bara så jag skriver. Reflekterar faktiskt inte över d? Mår du dåligt över d kanske?

            A, d e jbgt att lsa

              Tkr d?

              Du hade kunnat förkorta ”att” med ”@”

                Work in progress ??‍♀️

              Hlr me d e asjbgt

                S jbgt r de fktskt nt tkr ja

                  :

                    Gd nt

      Av nån anledning stör jag mig numera på det mesta som EB gör. Kanske för att det skriker skyddad verkstad om henne… Har aldrig jobbat på ett riktigt jobb en dag i livet. Eller jo, en dag på förskola som slutade i gråt va. Som föräldrarna fixat.
      Bra smak har hon ju iaf.

        Ja hon är lite av ett vuxet barn. Men hennes blogg är ofta kvalitativ när man bortser från det.

    Kanske för det bästa, tyckte han hade lite jobbig röst att lyssna på ? mest irriterad över att Rättegångspodden-Nils vägrar avsnitt via Radioplay, utan kör med en betaltjänst som aldrig funkar ?

      Åå det irriterar mig också! Och jag har aldrig sett honom ens bemöta alla klagomål gällande appen. Märks så tydligt att money talks i det fallet..

      Menar ni PodMe? Tycker den funkar jättebra, aldrig haft problem! Vad är det som strular för er?

        I iPhone 7 funkar appen aldrig! Upplever ni andra samma? Den kraschar hela tiden. Man kan max lyssna i 5 min åt gången.

        Min nya iPhone XR har dock aldrig kraschat, men skum app, som sagt. 🙂

      Ja! Plus att på senaste tiden har det varit så tråkiga fall

      Jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker om hans röst. Jag tror att jag känner någon sorts hatkärlek.

        Jag har också tänkt på hans röst men kom fram till att det jag stör mig på med hans röst är att det är dåligt inspelat. Ljudkvaliteten på hans VO lämnar verkligen lite att önska, speciellt med tanke på att det mest är betalvägg.

          Ska dock tillägga att jag gillar innehållet, så ljudkvaliteten till trots så ser jag fram emot att lyssna när det är intressanta fall 🙂

        Jag tycker inte att det är själva rösten som är problemet utan att han läser helt utan engagemang och inlevelse.

      Lyssnar inte på rättegångspodden pga ansvarig utgivare..

      Gud så konstigt aldrig haft problem med pod me appen….? Sjukt störigt ju om den buggar hela tiden, då går det ju inte att lyssna. 🙁 min favoritpodd så glad att den ta i trä inte strular för mig

      Skönt att det inte bara är jag. Mailade PodMe igår faktiskt för att jag blev galen på den förbannade appen. Gör aldrig sånt men betalar för premium och blev riktigt irriterad.

    Alla avsnitt är såklart hemska, men fyfan vad dåligt jag mådde av det svältfödda spädbarnet. Den mannen alltså. Blev så arg. Vidrig.

      Kan fan inte lyssna på sånt sen jag fick barn. Usch!

      Vilket avsnitt är det?

      Håller med! Han var riktigt obehaglig. Hur han skulle framställa sig själv som värsta medicinmannen men egentligen bara var pinsam och läskig. Märklig kombination.

        D

    Hur kan svenska mordhistorier ha blivit så populär? Korta avsnitt som mest bara sammanfattar det som redan stått i nyheterna. Och det uppläst med en närmast monoton röst.

    Men tack och lov.

    Nja, det är faktiskt inte jättesvårt att inte plagiera. Att inte kopiera från andra kör man sig ju jättetidigt i skolan, det här är ju inte så stor skillnad egentligen.

    Jag driver (tillsammans med en kollega) en annan podd inom True Crime. Och jag skriver även manus till andra poddar inom samma genre.

    Jag har ingen journalistutbildning (är ekonom egentligen men halkade på ett bananskal).
    Det är ju självklart att det jag berättar ska jag ha skrivit själv, eller så ska den jag anlitar ha skrivit det själv. Vilka källor man använt ska naturligtvis anges.
    Jag har aldrig någonsin plagierat. Om jag så läser upp några rader från en tidningsartikel så anger jag det, antyder är ett citat och inte mina egna ord.

    Sen om jag ser det ut ett annat, lite mer OT-perspektiv:
    Fasen vad tråkigt det skulle vara att sno andras material. Att inte podda det man själv grävt fram (eller i alla fall löst sig till). Att bara läsa upp det någon annan författat.
    Det skulle förstöra hela min arbetslust.

      …Jag plagierar inte. Men stavar tydligen som en kratta ?. Får försvara mig med att jag skriver med vänsterhanden och kliar febrigt barn med det högra.

      Vilken podd har du?

        Krimkalendern.

        Hette tidigare- i julas- 24 Brott till Jul, då vi släppte ett avsnitt per dag. Som en julkalender i poddformat, alltså ?.

          Nyfiken, iom att du driver en true crime podd, hur ser du på kritiken av genren om ”gottande i” eller exploatering av andras olycka?

            Jag tycker den ofta är befogad. JAG tycker det.
            Det är något vi diskuterar mycket. Att det är en dokumentär vi gör. Ingenting annat.

            Vi gör inte väldigt nya fall- och aldrig svenska fall som är nya. Det ’nyaste’ utspelar sig på 70-talet och är en kassaskåpshistoria (vi har alltså alla möjliga typer av brott, sol-och-vår, rånare, etc- inte bara de grövsta brotten). Och vi har i princip inte med några detaljer om t ex ett mord.

            Det är jätteviktigt, i alla fall för mig. Att hålla oss på rätt sida av gränsen.
            Sen är det mänskligt- många verkar tycka det är intressant och spännande just med True Crime.

      Lol, trodde det var Jennie från Spöktimmen först. Men insåg sen att de i princip aldrig källhänvisar så kan inte vara ni ?

        Nix. Inte vi. Vi är nykomlingar- men startade med ett avsnitt om dagen. Rivstart, eller något liknande….?

    Bästa svenska true crime måste ju vara spår. Helvete vilken välproducerad podd.

    Gillar att de grottar ner sig i ett fall och dissekerar bevis, inte bygger avsnitten på att beskriva groteska detaljer om själva mordet.

    Gillar också därför serial, bear brooks…

    Någon som har tips på fler true crime där de går till botten med fallen och plockar upp detaljer på de sätt de gör i dessa poddar?

      Cold! ?

      Broken Harts var också intressant. Missing&murdered, bägge säsongerna, var bra.

        Tack för tips!

      Root of Evil!

    Tyckte inte podden var särskilt bra. Inte heller podden med de två kvinnorna som sitter och läser omkriminalfall utantill eller de andra två som bara flamsade bort alla fall.

      Vilka poddar är de så man kan undvika. Har precis kommit in i poddvärlden och letar lyssningar

        Mordpodden och mord mot mord?

          Exakt

        Va fan? Vilka man ska undvika??
        I all välmening, fråga efter vilka man ska lyssna på baserat på dina intressen ist.

          Är väl bra om man inte börjar prenumerera och ladda avsnitt av något dåligt? Det snackas väl om mordpoddar så det är väl däri intresset ligger?

    Kommer de finnas kvar på Spotify? Andra bra crimepoddar på spotify? ?

      En mörk historia och rättegångspodden!

    Ytterligare ett projekt som han driver får lägga ner…
    Samma visa om och om och om igen, är det inte restauranger så är det poddar, böcker, musikkarriären, hemsida om krogliv, djurambulans etc

    Skulle vara kul om han kunde genomdriva ett projekt och fortsätta med det utan att det går åt helvete

      Är väl jättekul och bra att han vågar? Det är
      Väldigt många som stannar på samma arbetsplats år efter år för att man inte vågar ta steget därifrån. Och hur ska man kunna veta innan om man gillar det eller inte om man inte provar?

        Ja verkligen men känns som det mer är för att tjäna pengar och bli känd än att göra något man är intresserad och brinner för

        Hoppas det löser sig för honom med jobb och inkomst nu när han ska bli pappa ?

      Fast det här tycker jag han gjort bra!
      Du läter missunnsam och bitter.

      En entreprenör startar massa projekt, det är liksom meningen.

    Någon som lyssnar på vad blir det för mord? Är det bara jag som stör mig på deras privata lams 10-15 min i början på varje avsnitt. Vet inte hur många intron jag skippat för att komma till själva mordfallet..
    Skulle kunna lyssna på andra poddar men då jag har fobi för manliga röster som helt nonchalant pratat om mord på kvinnor och barn så är det många som går bort..

      *flams

      Mordpodden är rätt bra om man bortser från deras mellansnack där de pratar lite för länge. Men det var den första true crime podden jag hittade och var helt stuck, tills jag upptäckte rättegångspodden (dock en man) 🙂

        Nejj mordpodden är ju den absolut sämsta true crime-podden!

      Så känner jag precis för my favourite murder som så många tipsar om. Förstår inte alls hur folk orkar lyssna på den podden.

      lyssnar på vad blir det för mord. Har faktiskt blivit en av mina favoritpoddar. Lyssnar på i stort sett allt inom true crime/brott/mysterier så finns kanske lite tips till andra som är intresserade: mord mot mord, rättegångspodden, spöktimmen, spår, en mörk historia, fallen jag aldrig glömmer, mordpodden, serial killers, mördarpodden, seriemördarpodden, skyldig?, värsta morden

      Den är urusel

      Avskyr deras jädra tjöt. Har slutat lyssna på grund utav det.

      Jag tyckte också det var lite jobbigt i början att som pratar så länge om annat men nu gillar jag det! Tror man kanske måste ge det några lyssningar så att man ”lär känna dom”, eller så spolar man bara förbi när det blir lite långdraget ?

    Jag älskar Rättegångspodden och Casefile (i sistnämnda ska det främst vara de avsnitt då man hör klipp från förhören och rättegången, exempelvis avsnittet med Jennifer Pan).

    Finns det fler liknande poddar? Där man får följa med i förhören osv.

    PS2. Vilka är era bästa Casefile avsnitt?! 🙂

      Testa rättegången på Youtube kanske. I och för sig bara rättegång.

      Mitt absolut bästa casefiles är mark & john. Så bra!!

        vad är detta för fall? Och var kan man höra om det? 🙂

          vad dum jag är, misstänker det finns hos casefiles haha!

      Mark and John är det sjuuuukaste fall jag har hört! Och jag har konsumerat en hel del poddar och dokumentärer i mina dagar. Vill också ha tips på bra Casefileavsnitt.

        Ja! Jag som skrev ovan om det. Jag var tvungen att lyssna om avsnittet direkt efter att jag hade hört klart det. Finns även en spelfilm om det fallet. Inte lika bra som podden men ändå.

          Haha ja jag såg att vi skrev samtidigt! ? Det är verkligen det knäppaste jag har hört. Jag vill veta ALLT om dom, men det finns ju inget snok man kan göra (och det är ju bra för dom). Men ändå – denna Mark!!

            Nej det är svårgooglat. Hittade en tråd på reddit där namn nämndes. Förvisso bra att de inte hängs ut men jag vill också veta ALLT.

            Blev sugen på att höra avsnittet igen nu. Jag har som du konsumerat mycket true crime i mina dagar men detta är något utöver det vanliga.

            Jag vill verkligen inte promota min egen podd. Jo- det vill jag förstås eftersom vi är kämpande gratispoddare som älskar det vi gör- men det jag vill göra är att tipsa om att vi gör det fallet i vårt nyårsavsnitt. Just för att det är vårt absoluta favoritfall.
            Det var väldigt svårt att researcha- just för att det finns så lite info. Deras namn är ju under sekretess eftersom de vet minderåriga. Men vi fick till ett par timmars material i alla fall.

            Camilla- du får radera detta om du anser att det är reklam långt över gränsen.
            Annars finns avsnittet på de flesta plattformar, info finns på Instagram @Krimkalendern.

              Åh ska genast leta upp det! ?

              Vad roligt, klart du ska promotea (stavning?) din podd! Heja dig. Jag ska genast lyssna, kan inte få nog av den där skruvade historien. Håller såklart med på en etisk nivå om att dom ska få hålla sig i undan rampljuset, men man vill ju helst ha komplett biografi med sociokulturell analys av båda två grabbar!

            Ok, nu blev jag nyfiken. Vad pratar ni om och var kan jag hitta det här??

              Titta på instagramkontor @Krimkalendern, där finns info om oss och om alla fall.

              Det går också att hitta oss om man söker på 24 Brott till Jul.

              Vi finns på många av de stora plattformarna, Spotify, Acast, PodMe (gratis).
              Vi har ingen reklam.

              Men Mark och John är som sagt vårt nyårsavsnitt. Med hemlig gäst 🙂

              Finns även ett avsnitt av casefiles som heter just mark and John, men jag rekommenderar att du lyssnar innan du tar reda på vad som hände ?

                Var hittar man casefiles??

                  På Spotify bland annat! 🙂

    OT-tips: Bella skyller ifrån sig på Instagram och verkar dessutom skylla på Ellos och/eller Stylein.

      Och styrkekramsm*ng*sarna gör handhjärtan och höjer henne till skyarna i kommentarerna. Det vet väl alla att man kallar en polyesterkjol för silkeskjol.LOL.

        Samtidigt som de tycker att Bella inte ska behöva veta vad det är för produkter hon marknadsför skriver de att kunderna ska veta vad det är för produkter Bella marknadsför.

        Monasuniversum är i farten och försvarar Bella, samtidigt som hon hånar folk som har noll studielån. ??‍♀️
        Man kan plugga utan att ta lån, men den lilla detaljen kanske ”det självutnämda supergeniet” har missat? ?

          Eller har betalat av dem, vilket hon kanske har vissa svårigheter med att göra.

            Mona och maken har ju råd att hyra ett över 300 m2 stort hus i Bromma?

          De försvarar Bella för att de också vill kunna ljuga i sin marknadsföring. De avslöjar sig själva som oärliga influencers i slutändan vilket är så att konsumenterna vet var de står.

    Någon som har lyssnat på Lady Dahmers och Faymes mordpodd? Lyssnade på ett provavsnitt som de la ut gratis. Men de la bara ut typ halva så om det var bra och värt att betala för resten/fler avsnitt blev jag inte säkrare på. Hade velat höra hela för att kunna avgöra det.

    Kommer de avsnitt som finns ligga kvar? Finns en ”serie” (tror det är fyra avsnitt om samma fall) om Magnus. Vet inte hur många gånger jag lyssnat på det fallet, det fångar mig varje gång och kan vara det värsta jag hört. Blir så arg och så äcklad men perfekt om jag vill att tiden ska gå på jobbet.

    men oneeeeej!

    Är det bara jag här som lyssnar på Seriemördarpodden? Det är en mycket välgjord true crime-pod ??

      Bästa podden enligt mig. Dan Hörnings röst och inlevelse är någonting unikt. Dessutom grym research och extremt vidriga seriemördare.

    Många av er skriver ur ett egoistiskt perspektiv, vad säger ni till dem som var flitiga lyssnare av podden och som gärna hade haft den kvar, vi finns…

      Haha ja så väldigt egoistiskt?

    Assignment help most students are actively and constantly searching for assignment writing, regardless of their academic level.

    Bästa poddarna med om inte uteslutande så iaf delvis true crime:
    Last podcast on the left
    And thats why we drink
    Spöktimmen
    My favourite murder

    Tycker att om man har svårt för gotterier i elände är ”and thats why we drink” bästa alternativet pga de är ganska noga med att inte bli för ingående utan att förlora väsentliga detaljer.

    Last podcast on the left är ganska grabbiga men väldigt roliga och dessutom vettiga också. En favorit måste jag säga!

      Kan även rekommendera RedHanded! Dom är också rätt noga med att inte ”gotta” sig i morden utan berättar mer om och kring, tycker det görs respektfullt (så gott det nu går när det handlar om true crime)

    Jag tipsar om podden Öppet fall
    och den engelska Criminal.

    Neeej!

    Bästa podden och jag tycker han är jätteduktig och bra!
    Och så ska han lämna helt, hoppas ngn smart fångar upp honom.

    Så trött på rättegångspodden som kommer ut med avsnitt så sällan och så finns det ngn annan brottspodd med två tjejer som pratar sönder hela podden.

    Så besviken att han lägger ner.

      Mord mot mord är bra. En mörk historia. Spår.
      Rättegångspodden har många avsnitt på podme.

    Rysarpodden är bra. Kanske lite ”styltigt” prat mellan poddmakarna, men jag har vant mig och börjar gilla det. Tycker de pratar respektfullt också.

    Gillar Vad blir det för mord väldigt mkt.

    Skulle ej lyssna på LD och Faymee, tycker LD har tappat det. Innan var hon en feministisk folkbildare, men hon verkar ha bytt inriktning. En kan ju gilla det hon gör ändå, men jag gör det inte.

    Fattar ej, vad är det han egentligen kopierat?

    Tips på bra true crime poddar
    Casefile är den absolut bästa!
    They walk among us är galet bra den med.
    Det är mina favoriter

    Sen minds of Madness är okej
    Och även once upon a crime

    Sen svenska poddar är seriemördarpodden och Massmördarpodden dejag anser är bäst. Det jag gillar är Dans röst och att han alltid ger bra cred till de som skriver och verkar verkligen brinna för sitt poddade överlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.