Fler reaktioner på Cissi Wallins krönika

Jag ser mig själv som en lekman när det kommer till feminism och lär mig nya saker hela tiden, men trots det så reagerade jag på Cissi Wallins krönika som hon skrev för Expressen och tyckte den var skit. Transfobisk skit och jag köpte inte hennes avsystrande resonemang för fem öre och med anledning av det skrev jag det här inlägget där vissa av er höll med mig medan vissa andra tyckte Cissi hade många bra poänger..

Några som till skillnad från mig kan betydligt mer om saken och som uttalat sig är Stina Wollter och Paula Dahlberg (Vardagsrasismen) och det vill jag dela här.
Stinas hittar du i videoform och Paulas text kommer från Instagram och är inkopierad under inlägget om någon har svårt att läsa det i originalform.


När vi diskuterar vilkas kamp som får inkluderas i feminismen skapar vi in vs ut grupper. Det är ett vanligt psykologiskt knep för att stärka sin egna gemenskap, sin egna ingrupp. Men det är också något som försvagar den egna gruppen i längden. Färre infallsvinklar ger sämre lösningsförslag. Med skapandet av en ”dom som inte får vara med” skapas också ett internt hot om att uteslutas.
Feminismen i sig innebär egentligen bara ett enda ställningstagande: Förståelsen för att världen är ett patriarkat där män som grupp står över kvinnor och transpersoner som grupp. Samt viljan att ändra detta så att kön inte längre skall vara en faktor som begränsar ens liv.
För att få full förståelse för hur kön påverkar oss måste vi också förstå hur ras, klass, sexualitet, könsidentitet och könsuttryck samt fysisk och psykisk funktion påverkar oss och synen på kön. Det är därför intersektionalitet behövs. Detta innebär OCKSÅ att ha en förståelse för att ingen alltid är förövare, och ingen är alltid offer. Ingen är alltid den med makt, och ingen är alltid den utan makt. I den mest utsatta situation kan det kännas som om en är helt maktlös inför allt, men tom där finns det stunder där det går att utöva makt över någon annan. Djur eller människa. Vuxen eller barn.När vi då tex säger att män inte ska inkluderas i feminismen pga förövare så säger vi OCKSÅ att män aldrig kan bli bättre. Att vi inte kan ändra normerna så män blir en grupp vi kan lita på. Vi säger också att de normer som skadar oss bara skall ändras i den mån att synen på ickemän blir bättre men synen på män kan kvarstå.
I min mening har feminismen en given plats för män. För vilka andra än feministiska män är det som ska driva förändringen hos män? Samtidigt finns en given plats för transkampen, dels i sin egen hävd men också för att synen på oss transpersoner säger så mycket om synen på kvinnor och män.
Så länge någon skriver under på att JA (cis)män som grupp är överordnad övriga kön och JA detta skall ändras genom feministisk kamp så har de en plats i feminismen. Detta innebär inte att de automatiskt blir pålästa, antirasistiska, hbtqia rimliga, icke funkofoba feminister direkt, men de måste få chansen.För endast genom att inkluderas och få inputs med nya synvinklar kan utveckling ske. Vi människor är också mer benägna till förändring om det inte innebär ett hot om total exkludering. OBS dock:detta betyder INTE att alla måste gilla varandra eller att en svart kvinna tex måste ta debatt om afrofobi med en vit kvinna som inte fattat grejen ännu. Det handlar om att andra vita kvinnor med mer koll tar debatten istället. Syskonskap. Sammanhållning. Den som kan ha lite distans till en fråga undervisar de med sämre koll så dem som kan må dåligt över att behöva försvara sin existens slipper. Oavsett blir kampen starkare om vi fokuserar på TILLSAMMANS och inte på att ringa in grupper vars kamp inte ska få vara med, oavsett hur feministiska de är. För i ”denna kampen platsar inte i feminismen” blir också budskapet att vissa grupper skall finnas för att peppa i feminismen, men utan att kunna vänta sig stöd tillbaka. Å den skiten flyger inte längre. Jag vägrar iaf vänta längre på att min röst ska höras, att HELA min komplexa verklighet ska få plats i feminismen. // Paula Dahlberg

Även Lisa Magnusson på DN har skrivit ett svar på Cissis krönika, men eftersom den är bakom betalvägg så är det kanske inte alla som kan läsa den men HÄR hittar ni den. 
Hon inleder sin text så här:

Tänk. Jag trodde att jag visste vad feminism var – en rörelse som arbetar för jämställdhet mellan könen. Men det var innan Instagramprofilen Cissi Wallin kom in i rummet och välte hela bordet över ända med ett vrål: Det är alldeles för mycket folk härinne!

Feminismen, förklarar hon nu i en kolumn i Expressen (1/5), ”är inte en faddergala för alla världens utsatta”. Sedan listar hon ett gäng som inte borde få vara med: de som arbetar med mäns våld mot kvinnor, kvinnor som viker ut sig, kvinnor som håller på med smink, kvinnor som främjar skönhetsoperationer, transpersoner med flera.

Mer åsikter än de båda andra, men både bra och läsvärd. 

245 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Oh, bra skrivet av samtliga. Helt enig.

   Ofrivillig komik när ett gäng personer slår knut på sig själva för att var mest PK.

   De har ju dock fel. Cissi har rätt, en man som varit man i 40 år och igår bestämde sej för att bli kvinna har inte ett dugg att säga till om förtrycker kvinnor lever.

    Om förtrycket kvinnor lever med.* Han har aldrig upplevt det och bara för att han bestämde sej för att bli kvinna ger honom ingen rätt.

     Rätt till vaddå? Verka för kvinnors rättigheter eller få sina rättigheter respekterade? Varför skulle hon inte ha rätt till det?

    Hur kan man vara så imbecill att man tror att någon man bestämmer sig för att bli kvinna från ena dagen till den andra? Vad vet ni om att födas som kvinna i fel kropp och hur smärtsam den processen är p.g.a en totalt oförstående omgivning där wallin nu är högsta hönset? Att en människa först efter 30-40 år vågar ta steget vittnar snarare om en livslång smärta över att behöva förneka sin egen rätt att vara den man är? Otaliga människor har valt att ta sina liv p.g.a detta.
    Att våga ta sig rätten är en lång process och inget man bestämmer sig för över en natt som ni framställer det. In humant, obildat och fördomsfullt. Att en kvällstidning publicerar en narcissistisk okunnig människa som wallin är djupt beklagligt. Hon tillför inte feminismen någonting mer än hat och splittring. Fy faan på ren svenska!

  Det finns ett bäst före datum på Cissi och det var längesedan det gick ut. Tragisk debatt artikel och tragiskt att Expressen vill ha henne knuten till tidningen. ????

   Samtidigt tycker jag det var intressant att såpass många höll med Cissi härinne. En grej som både fascinerar och irriterar mig med hennes debattinlägg är att hon har ett sätt att simplifiera grejer som går hem. Läser du bara lite snabbt vad hon skriver utan att tänka till tror jag många tycker att ”men det här låter väl bra.” Och då tror jag egentligen inte att alla som tycker det innerst inne är exkluderande om de klurar ett varv till.

    Mm, precis. Det är ju lite så populism funkar…

     Jag måste förklara för min dotters sexistiska tyska fröken att det är ett problem när hon väljer killhistorier från femtiotalet som barnen i klassen ska skriva vidare på. Men de flesta pedagogiska texterna jag hittade hade med alla sorters förtryck och det kommer den här idioten inte förstå, det blir för mycket att ta in. Sen hittade jag en text som tog upp just det här med tjejstereotyper och killstereotyper och det var just det jag ville prata om då.

    Majoriteten här inne är obildade och konservativa så det är inte alls intressant, det är väntat.

   Expressen, Aftonbladet och alla andra är bara intresserade av klick, inte kvalité.

   Cissi Wallins bäst före datum gick ut 50 år före hennes föräldrar föddes…

  Paula skrev det så bra! Håller med till 100%

  Alltid samma profiler som för en öppen debatt (fueled by intern konflikt) med varandra och sällan sägs något nytt.

  CW är väldigt nyttig på det sättet, att hon ge de andra en möjlighet att positionera sig. Och vi får något att diskutera.

   Sant vg positioneringen, Cissis krönika funkar bra för det. Sen vet jag inget om interna konflikter men tycker Lisa Magnussons inlägg var välbehövligt.

    kunde inte läsa hela…

     Bara bli medlem på DN så kan du läsa. De har låst upp hemsidan.

      Jag kan inte bli medlem, jag bor utomlands, får sms av verktyget men när jag ska ange mitt personnummer hittar de mig ej. Antagligen för att jag är utskriven sen länge…

   Sekter tenderar att implodera då intera strider tar över. För utomstående blir blir deras bråk alltmer abstrakta.

    eller hur!

    Skulle feminism vara en sekt menar du? Eller transrörelsen?

     Delar av feminismen eller snarare vissa feminister försöker göra sektarism av feminism. Det bör man stoppa.

   Jag håller med. Det är bra med fler infallsvinklar skriver Paula. Men är (instagram)feminismen idag öppen för olika infallsvinklar? Eller blir det snarare kölhalning om någon yttrar något som går utanför en rätt snäv box?

   Sen finns det ju en skillnad mellan att bemöta argument med argument, dvs skapa en debatt som kan föra med sig utveckling, och att som CamCam i senaste inlägget helt enkelt kalla Cissi för knäpp.

    Nu missade jag att Camilla skulle ha kallat Cissi för knäpp men det jag läste tycker jag var ett ovanligt genomarbetat inlägg från Camilla. Tycker det är kul med inlägg och diskussioner som faktiskt handlar om vad personen sagt eller teorier och inte om själva personen.

     Det var under förra inlägget.

      Var har jag skrivit detta?

       Jag kan ge dig ett citat från förra inlägget där du mer eller mindre säger det rent ut det. Men annars så andas hela ditt inlägg att det är så du tycker.

       ”Har hon råkat sätta någon av sönernas könsneutrala leksaker i halsen och andras av akut syrebrist i hjärnan? ”

       Syrebrist i hjärnan = knäpp. Svårt att tolka annorlunda.

        Okej, din tolkning alltså… ??

         Absolut. Du har inte skrivit ordet knäpp.

         Men du har skrivit ett utryck som jag skulle anta är hur majoriteten uppfattar att någon med syrebrist är. Dvs inte rationellt tänkande. En synonym för knäpp.

         Detta är dessutom ett vetenskaplig faktum att man inte är kabel till full hjärnfunktion när man lider av syrebrist, så om man ”uppfattar” det utlandet från dig på ett annat vis än det jag redovisar, så är det förankrat i tyckande och inte vetenskaplig fakta.

         Kan du inte förklara vad du menar när du skriver”syrebrist i hjärnan” och att hon ”tappat det” då? Om du tycker att ”knäpp” inte passar. Själv tolkar jag det som något värre än bara att kalla någon för knäpp

          Jag vill också veta vad Camilla menade och jag tolkar också det hon skrev som mycket värre än att vara knäpp.

          Kan du svara Camilla? Vad menade du?

        App app app. Inte alla som drabbats av syrebrist är knäppa?

         Haha 🙂

    E: Instämmer till fullo.

   burgschki: Huvudet på spiken. Det kan ju vara nyttigt att känna till deras interna positioneringar, grupperingar samt personliga konflikter när man tar del av den här debatten och varför vissa uttalande och inlägg görs.

   Stina Wollter som tex fått någon sorts helgonstatus i många sammanhang tycker jag, som sitter så här vid sidan om och betraktar, verkar älska att gruppera sig och upprätthålla konflikter snarare än att ens anstränga sig minsta lilla för att bygga broar.

   Så för min sida så tycker jag att hon borde sitta tyst och lugn i den här båten där tydlig alla ska vara inkluderande i den feministiska rörelsen , när det egentligen mest bara gäller att man ska tycka precis som hon gör.

    På vilket vis är ditt tyckande bättre?
    Du tycker att ”hon borde sitta tyst och lugn i den här båten”

    Ser du själv hur du i så fall gör exakt samma sak som den du pekar finger åt?

     Nej det ser jag inte. Jag utrycker min personliga åsikt utan att stipulera den som den enda rätta.

     Så som jag ser det är det en stor skillnad på min och Stinas retorik där.

      Hon påstår inte heller att hennes åsikt är den enda rätta. Att du tolkar det så är en annan sak.

       Jo det gör hon. Hon utrycker sig som; så här är det , inte så här tänker jag. Kolla klippet som CamCam lagt upp.

       Dessutom så vänder jag mig mot att du påstår att jag pekar finger, utan jag anser att jag vänder deras eget finger som de pekar på andra tillbaka mot sig själva igen.

        Håller totalt med dig här TRH! Huvudet på spiken. Stina är inte bättre än nån annan av dessa feminister, ändå ses hon som helgon överallt.

        Jag tolkar inte det så.

    Tack! Ja…det är mycket positionering som görs och som beror på tillfälliga konstellationer…Vilket är en anledning till att jag slutade hänga på den där klicken, en outtalad vilja att man ska tycka som vissa. Och gör man inte det tar man ställning för andra.

    Transfrågan har stötts och blötts och likaså mansfrågan och CW har haft alla slags åsikter kring mäns plats i feminismen. Det är nästan komiskt.

    För mig som faktiskt haft women empowerment och gender som en del av min jobbeskrivning i mer än tio år nu undrar hur mycket de egentlien gör för den där feminismen de värnar så mycket om. Eller sitter de och håller låda med varandra, poddar och skapar merch? Och är de emot transkvinnor inom feminismen baserat på bråk de haft på instagram? Vari deras feministiska arbete spelar transkvinnor en roll.

    Obs att jag nu inte tar ställning för transkvinnors roll inom feminismen. Eller det är en annan fråga.

    TRH har också snea vibbar från Stina Wollter….

  Men är intersektionell feminism verkligen rätt? Som erfaren kärring tycker jag verkligen inte det. Svarta och könsbytare har andra problem i omvärldens reaktioner än det faktum att de är kvinnor. Och om könet görs, att vi socialiseras in i det, hur kan då en transperson, som sett sig som flicka men bemötts som man eftersom hon/han sett ut som det vara likvärdig med mig som varit flicka, i puberteten, ung kvinna, gjort karriär i mansvärld, blivit äldre och behandlats på annat sätt bara för att jag är kvinna? Diskussionen och kampen har helt kantrat och tack vare intersektionaliteten går det bakåt. Feminism för min del är att kvinnor har lika rättigheter, möjligheter och ansvar som män.

   Håller med till hundra procent. Någon som växt upp som man kommer aldrig ha samma mångåriga förtryck med i bagaget.

    Men alltså snälla. Tror du att transpersoner lever som ett kön o sen ba över en natt kommer på att hmm, jag vill bli kvinna!! O sen skriker om att de diskrimineras för att de är kvinnor? Läs på lite för fan om du ska kommentera debatten.

     Förklara du som är så påläst då.

     Anonym 09:36: Precis detta jag menar. Min kommentar var helt resonerande, icke passivt aggressiv. Sen sladdar du in från sidan, arg som ett bi och rekommenderar att man ska ”läsa på lite för fan”. Du var troligen inte född när jag hade nära kontakt med min första könsbytare för över fyra decennier, en familjefar med barn f ö. Jag är mycket väl införstådd med problematiken.

      Hade du varit införstådd så hade du inte sagt könsbytare.

       Men sluta med sånt här 1984-inspirerat nyspråkstrams. Du behöver inte ogiltigförklara hela kommentaren för att du inte accepterar ETT ord i den. Bemöt argumenten istället.

      Transpersoner är inte könsbytare, de är transpersoner. Många kämpar med sin identitet hela sitt liv (är rädda och kanske utsätts för våld, diskrimerimg och andra typer av hot) innan de möjligen kommer ut med sin transidentitet.

       Bra att du sagt det. Åter till sakfrågan nu?

    Men varför är hur många års förtryck du har med dig i baggaget som kvinna viktigt eller avgörande? Vi är väl ense om att personen är kvinna idag?

     Med den logiken, om jag bytte kön till man i morgon, så skulle inte all tid jag levt som kvinna hittills räknas? Jag skulle inte vara färgad alls av mina tidigare upplevelser i de formgivande åren?

      Klart du skulle men det har ingen betydelse för femismen.

       Det har ALL betydelse. Att kvinnor kämpar för lika rättigheter idag, fortfarande, beror på systematiskt förtryck genom samhällsmodellen, i tusentals år. Feminismen tar alltså sitt avstamp i att dagens förhållande, fortfarande, är ojämnställt. Har du INTE levt i denna verklighet, utan hoppar in i den efter 20, 30, 40 år, under vilka år du alltså levt som del av den förtryckande, priviligierade delen av världen, så är det helt omöjligt att förstå omständigheterna, oaktat att denna person nu är en del av det förtryckta. 40 år som man är helt enkelt inte samma som 40 år som kvinna. Erfarenhet av att bli förtryckt, absolut, men inte som kvinna. Det ena är inte värre än det andra, men man får inte magiskt erfarenhet av kvinnors situation bara för att man blir en.

        Nej, men du behöver tack och lov inte vara förtryckt eller ens kvinna för att vara feminist.

        Så antirasismkampen får enbart föras av de som varit utsatta för raism?

         *rasism

    Caroline Farberger har berättat om hur hon bemöttes annorlunda som kvinna än som man. Som man fick hon mer självklart ta plats. Det är en viktig erfarenhet, och den som har upplevt detta vill troligen verka för jämställdhet mellan könen. Ska den personen utestängas från den feministiska rörelsen?

     Nu är inte Caroline Farberger någon representant för intersektionell feminism. Hon är trots allt vd för ICA Bank, har dubbla examina från Handels Göteborg och civ ing Chalmers och ger i intervjuer intrycket av att vara just det:en person kan bestämma. Hennes kön är rätt oväsentligt och uttalanden som att hon behandlats annorlunda som kvinna bör man ta med saltnyp. Eftersom hon gått ut offentligt vet alla att hon är en transperson och inte född kvinna.

      Jaha? Hur gör det hennes erfarenheter och åsikter mindre relevanta?

       Läs igen. Alla hon möter vet att hon varit man tills alldeles nyligen. Ingen bemöter henne annorlunda för att hon är kvinna utan för att de vet detta. Ochhon säger inte heller i intervjuer att hon bemöts annorlunda pga sitt yttre kön. Det hon säger är att hon själv reflekterar över hur hon, som man, inte haft kvinnofrågor högst på agendan till exempel.
       Hennes åsikter och erfarenhet är självklart lika relevanta som alla andras.

        Men fortfarande- oavsett om du har rätt eller fel- varför är det relevant?

        Alla hon möter i business-sammanhang ja. Privat är det nog inte många som känner igen henne såatte.

    Både håller med och inte håller med. Jag tycker i många fall att förtrycket mot transpersoner är grövre än det jämt emot kvinnor, och att det är därför deras kamp till viss del bör hållas i sär. Jag är däremot gärna med i den kampen, men förtrycket ser annorlunda ut mot transpersoner kontra kvinnor och därför kanske ”kampen” ska bedrivas på olika sätt mot olika förtryck och inte blandas ihop… Även om transfrågan precis som rasism ska vägas in vid intersektionella analyser…

    Men nu i karantäntider känner jag att det blir lättare att undvika förtrycket från vita män

     Är det bara vita män som förtrycker?

   Fast jag tycker att det blir för världsfrånvänt och banalt om inte andra hierarkier beaktas. En kvinna med hög socioekonomisk status har definitivt inte upplevt samma stigmatisering och strukturellt förtryck i livet som en kvinna med andra förutsättningar. Idag utgår feminismen mycket från det praktiska upplever jag, hur förändrar vi samhället på riktigt, hur ska vi minska vålds- och sexualbrott, hur ska vi säkerställa att kvinnor och barn får en trygg tillvaro. Iallafall är det det som det pratas om mest. Och en sådan kamp är dödsdömd utan ordentlig analys av samhällets samtliga strukturer, inte bara dikotomin kvinna/man. Jag tror dock att de som ägnar sig mest åt vad jag inte kan se som annat än populism i en feministisk inramning (som Cissi Wallin ex) är i behov av en tydlig uppdelning eftersom deras retorik bygger på en svartvit modell (ond/god, förövare/offer), och då passar det inte med för gråskaliga förklaringsmodeller.

    Och jag tänker att ”din” rörelse inte inkluderar alla politiska inriktningar utan enbart fokuserar på en viss vinkel. Så det du anser om Cissi anser jag samma här om dig samt flera andra tongivande instagrafeminister. Ni har bara olika infallsvinklar.

    Som jag uppfattar din korta text så anser jag dig vara precis lika svart/vitt som du tycker Cissi är.

     Förstår inte riktigt hur du menar? Vilken är ”min” rörelse? Utveckla gärna!

      Jag uppfattar från din text att du har en mer vänsterpolitiskt inriktad åsikt. Stämmer det?

       Det stämmer kanske i viss mån. Alla är vi väl någonstans på den skalan. Dock skulle jag inte vilja säga att jag är en del av en rörelse, så engagerad politiskt är jag ej. 🙂 Men att det finns socioekonomiska skillnader är väl ingenting som bara en viss politisk inriktning tycker? Och att de som står lägre i den hierarkin har det svårare överlag? Tänker att de politiska inriktningarna mer rör vilken lösningsmodell man vill använda sig av, för att råda bot på arbetslöshet och utanförskap m.m. Eller har jag fel?

       I övrigt handlade väl mitt inlägg mest om hur man ska lösa problem med mäns våld mot kvinnor ex. och där kan jag meddela att Om jag tillhör någon ”rörelse” så är det den som tycker att det är trist att det blir svartvitt och opåläst istället för att diskussionen förs på ett nyanserat sätt av sådana som vet vad de pratar om.

        ”att det finns socioekonomiska skillnader är väl ingenting som bara en viss politisk inriktning tycker?”

        Nej här tror jag att de flesta är överens. 🙂

        …” så är det den som tycker att det är trist att det blir svartvitt och opåläst istället för att diskussionen förs på ett nyanserat sätt av sådana som vet vad de pratar om.”

        Men det här tycker jag är supertrist och extremt exkluderande och också hur det blir svart/vitt och navelskåding och inavel om bara ”de pålästa”får delta i en diskussion, Är det inte oftare så att någon som kommer från sidan och observerar något för första gången med opåverkade ögon just är den som många gånger hittar vägen till en lösning och riktar lampan där den borde vara?

        Och just den åsikten du har här kommer oftast från, lite ironiskt nog, från vänster och inte från de som ligger lite mer åt höger tex liberaler där man anser att alla individers åsikter är viktiga och bör höras. Jag anser för att få en diskussion i gråskalor så behövs både de instuderade pålästa OCH lekmännen.

         Jo självklart får alla vara med i diskussionen, formulerade mig lite dåligt. Håller dock inte med om att de bästa lösningarna kommer från lekmän. Det är ju (tyvärr!) så att alla problem och dilemman blir svårare ju mer man kan om dem, och få saker är i verkligheten så som våra instinkter och vår intuitiva logik säger oss att de är. Så tycker jag att det har varit iaf. Saker jag tänkt att ”såhär måste det vara” har vid närmare studier visat sig vara tvärtom.

         Menar mer att ofta finns ett förakt mot de som arbetar med samhällsproblem i sina yrkesroller och som ägnar sina liv åt att se till att samhället rör sig framåt, istället för en lyhördhet och en ödmjukhet inför att det kan finnas människor som vet och kan mer än man själv vet och kan. Och nej, tror def. inte att den uppfattningen är en vänster/högerfråga. Jag tror att alla som är utbildade och kunniga inom ett fält står eniga i frågan om att populism och svartvita förklaringsmodeller är destruktiva för de debatter som förs inom just deras område.

          Ok, bra. Då tror jag vi är mestadels eniga. Bara i detaljerna som vi tänker lite annorlunda. ??

           Uppskattar detta samtal

  Jag förstår och köper poängen. Samtidigt är det, som alltid, kvinnor som förväntas axla ansvaret för andras välmående, känslor och förtryck. Det slår aldrig fel. Männen, som är de verkliga förtryckarna, kan skrattandes glida vidare på räkmackan med silverskeden i munnen, medan kvinnliga feminister får ”TERF” (i bästa fall) skriket efter sig vid minsta (godtyckliga) snedsteg och ska tillintetgöras. Det är också det en form av kvinnohat och jag tycker det är så jävla orättvist att man som kvinna alltid ska behöva lägga sig platt för att slippa tillintetgöras. Cissi Wallin är ett klockrent exempel på vad som händer när en kvinna faktiskt inte ger sig.

   Exakt, och så fastnar vi i diskussionen om vem som får vilket epitet istället för att faktiskt förändra. Patriarkatet ser på sandlådan och skrattar, och skickar in brandfacklor med jämna mellanrum så vi aldrig kan lyfta blicken.

  Män har inget i den feministiska kampen att göra. Hade de varit intresserade av att förändra hade vi inte behövt kämpa.

   Vad gör vi med transpersoner då? För kampens skull är det viktigt med någon form av utrensningar. Bara renrasiga kan vara med på vår sida. Och en man är alltid en man.

    Ja utrensningar av orena och såna som inte följer normen för en ”riktig” kvinna är faktiskt extremt viktigt för den feministiska kampen. Efter transpersoner vill jag gärna att alla svarta, muslimska, judiska etc kvinnor också startar ”eget”, de har ju andra erfarenheter än bara ”vanliga kvinnor” liksom. Orka hålla på med dem- de kan ju föra sin egen kamp.

   Fast om man ser på klasskamp är det ju människor från överklassen som tagit striden, inte arbetarna? Tänker spontant på Palme, Marx och Lenin. Så vet nog inte om jag håller med i den retoriken att män ska hålla sig borta.

    Ja. Och Nelson Mandela lyckades betydligt bättre än Robert Mugabe. Undrar varför…

    Hört talas om arbetarrörelsen? Skotten i Ådalen? Är helt för att män ska vara en del av den feministiska rörelsen men det är ett rätt absurt påstående att det är överklassen som drivit klasskampen. Det finns individer från överklassen som deltagit i den (välkommet) men det är inte dom som ”tog striden”.

     Men verkligen

     Fast utan Marx ingen arbetarrörelse.

  Nej transkvinnor kanske inte har 30-års erfarenhet av att vara kvinna. MEN de har erfarenhet av att, av många ses som konstiga, onormala, vara utsatta för transfobiskt hat, förtryckta, av andra och kanske av sig själva också för att de inte vågar vara sig själva. Likt mycket av det kvinnor utsätts för.
  Men det kanske inte räcker för Wallin.

   Men nu är det verkligen inte så att kvinnor i allmänhet känt sig ”konstiga, onormala, vara utsatta för transfobiskt hat, förtryckta” etc. De flesta av oss har knappast den erfarenheten av att vara kvinna. Den viktigaste kampen är fortfarande lika lön, rättigheter, möjligheter, skyldigheter som män. Den är inte vunnen. Svartaoch transpersoner har andra kamper att föra.

    Lika lön, rättigheter, möjligheter och skyldigheter för alla, oavsett hudfärg eller könskromosomer. Vad sägs om det?

     Exakt!!!! Hur glömdes den här mest grundläggande aspekten bort och vad är ens poägen med att diskutera transpersoner inom den femistiska rörelsen? Debatten är absurd.

   Är det verkligen en del av den kvinnliga erfarenheten att känna sig ”konstig och onormal”? Jag tror att det är just där kamperna skiljer sig. Det måste skapas utrymmen i samhället för transpersoner att känna sig trygga i sin identitet och en acceptans (bättre ord finns) från samhället.

   Som jag tolkar Wallins krönika syftar hon snarare på att om t ex att om man t ex kritiseras för att lyfta förlossningsvård som en kvinnofråga för att alla kvinnor minsann inte har livmoder osv så anser hon att det försvårar att föra en relevant feministisk kamp. Att allas perspektiv ska tas med i varje given stund kan försvåra att driva en kamp framåt, och så vill hon påminna om att det i första hand är en kvinnokampn som förs här.

   De inom transrörelsen borde väl ha förståelse eftersom de också bråkar med liknande typer av frågor inom de egna leden med olika könsidentiteter.

   Klart rasism måste finnas med i bakhuvudet när man pratar om feminism, eftersom rasismen finns och påverkar allt, men det händer ju helt klart hela tiden att folk inte vågar ta i vissa kvinnofrågor för att man är rädd för att samtidigt vara rasistisk. Istället tider man. Med dagens debattklimat ”får” man ju inte t ex kalla en annan kulturs traditioner för kvinnofientliga ifall man inte är infödd. Alla får bara prata om sina egna erfarenheter osv (får får man väl, men hur många ser vi som vågar?)

   Just Lisa Magnusson skev i en krönika här om veckan ”En bra sak med identitetspolitiken är att den gett utrymme åt andra än vita män. Den hälsade mig glatt när jag började skriva offentligt: Kul med en ung kvinna! Men jag fick snart svårt att tåla den. För problemet är att den i övrigt inte gör det den säger sig göra. Den är inte inkluderande, den lyfter inte fler röster. Den vill ha en enda.” Det är lite min känsla inför de här frågorna också. Det snackade om inkludering men i praktiken blir det extremt snävt och rörelsena blir tandlösa, världsfrånvända och hamnar i min mening väldigt ifrån att göra effekt för de allra mest utsatta grupperna.

    Tack! Du sa allt så himla bra

    Detta!!☝️☝️

    E: Ingen, instämmer helt och hållet.

    Fast nu om hon nu menade det så borde hon väl ha skrivit det? CW har ju varit skribent i över 20 år, är hon så dålig på sitt jobb att vi som läsare måste tolka in budskap hon gömmer mellan raderna?

   Sedan tar de dyrt betalt. Akta!

    Genom att göra det omöjligt att säga upp prenumerationen.

     Man klickar på en länk i artikeln och kan registrera sig. Prenumerationen avslutas sedan automatiskt, så du behöver inte vara rädd.

     Sitt inte och ljug. Jag har tidigare (förra valrörelsen) hakat på DN:s erbjudande om att läsa hela tidningen gratis och jag har gjort det nu också. Det var inga som helst problem när gratisperioden löpte ut, jag fick ETT mejl där jag gavs möjlighet att fortsätta som betalande prenumerant och när jag inte svarade på det hände ingenting. Precis som det ska vara alltså, för i Sverige är negativ avtalsbindning inte tillåtet, man ska alltså inte aktivt behöva tacka nej för att inte behöva betala. Och det behövde jag inte heller. Det vore dessutom förödande för DN som är en seriös tidning att få ryktet om sig att man drar ointresserade läsare om så till kronofogden för utebliven betalning av icke längre önskvärd prenumeration.

     Tänk först – skriv sen. Och framför allt: Ta reda på hur verkligheten ser ut.

   Skaffa lånekort på närmsta bibliotek. Sedan är det möjligt att gratis läsa många tidningar (bl a DN och SvD) via bibliotekets hemsida.

    Bra tips. Kände jag inte till.

    Samt ladda ner Pressreader via bibliotekets nätverk!

  Är fortfarande team Cissi här. Är man inte särskilt insatt i debatten tänker man kanske att transperson = person med könsdysfori, men så är det inte inom nutida transaktivism.

  Din kollega Håkan, 48 år, deklarerar att hon nu identifierar sig som kvinna. Håkan har samma skägg och flanellskjortor som igår. Håkan är fortfarande nöjd med sin snopp och gillar att använda den för att ha penetrativt sex med kvinnor. Håkan använder numera damernas omklädningsrum.

  Håkan tjänar mer än dig för Håkan var aldrig föräldraledig och frun tog alla vabbdagar. När Håkan pratar i personalrummet måste du backa och lyssna, för gentemot Håkan är du privilegierad. Du är ju cis och hetero och Håkan är en lesbisk transkvinna. Spelar ingen roll hur Håkans liv såg ut fram till idag.

  Nej, de flesta transpersoner är inte Håkan, men om du inte accepterar Håkan till 100% är du transfob och förtjänar att få ett piano i huvudet. Så ser debatten ut idag. Känns det verkligen bekvämt? Skaver det inte ens lite om du vågar känna efter?

   För mig får Håkan i ditt påhittade exempel vara precis som hon vill. Vad spelar det för roll på arbetsplatsen? Och det finns väl även kvinnor som aldrig har varit föräldralediga och gjort karriär och tjänar mer än andra?

    Jag hade varit extremt obekväm med att ha Håkan i samma omklädningsrum som mig på jobbets gym.

   Men feminism är väl ingen småaktig tävling i vem på individnivå som är mest förtryckt? Eller?

    Fast poängen är ju att det måste kunna diskuteras utan att någon vill kasta ett piano i huvudet på en? Det handlar inte om vem som är mest förtyckt utan att förtrycket ser olika ut och kan behöva bekämpas på olika sätt. Väljer man då att fokusera på tillexempel förlossningsvård så ska man väl för den sakens skull inte kallad transfob.

     Men var kallas man transfob om man vill snacka förlossningsvård? Jag kanske bara inte är tillräckligt ”inne” för att fatta. Jag har förståelse för att man kallas transfob om en könskorrigering inte duger för att man ska kunna vara med i den feministiska rörelsen eller att den feministiska rörelsen ska stå upp för en.

      För att diskussionen om förlossningsvård exkluderar transpersoner som är kvinnor men som inte kan bära och föda barn.

      Den diskussionen pratar om kvinnor som personer som föder barn. Medan en del anser att det språkbruket är exkluderande då inte alla kvinnor har livmoder etc.

      Det gör att diskussionen om exempelvis förlossningsvård hamnar i ett läge där det snarare handlar om vilka man ska inkludera med vilket språk än att låta diskussionen vara saklig.

      Så har jag förstått det.

      Jag är all for transpersoners rättigheter, ifall man kan tro annat av min kommentar.. Men det blir lite löjligt när det ska kapa viktiga debatter.

    Ibland känns det faktiskt precis så.

   [Borttagen kommentar]

    Varför togs min kommentar bort? Är det verkligen så obekvämt att någon vågar prioritera kvinnor och vår säkerhet över män? Blä

   Sånt här är så roligt! ”Är man inte särskilt insatt i debatten….” Sån himla tur att det finns såna som du, som VERKLIGEN är insatta i debatten!

    Hon kanske har följt debatten, men ändå inte håller med. Det händer vet ni. Att folk tycker olika. Att alla inte tycker lika jämt är inte enbart ett symptom på att alla inte ”läst på”.

     Exakt! 🙂 Därav min kommentar!

   Spot on.

   Är inte detta en ganska marginellt problem ändå? Har läst otaliga fiktiva exempel som ovanstående, och en handfull verkliga från USA el. UK, men kan verkligen inte se att detta är något vanligt förekommande i feministiska rum. Och då har jag ändå varit engagerad i olika konstellationer i 15 år. Alltså, kanske finns ett problem i botten, men utrymmet diskussionen om män som låtsas vara kvinnor av shady anledningar i vissa kretsar uppfattar jag som oproportionerligt.

   Verkar som att det snarast handlar om att plocka upp och förstora händelser när de passar det egna narrativet. Går det emot är det däremot viktigt att poängtera vilken liten grupp människor eller få fall det handlar om (jämför med hur samma personer hanterar frågan om kvinnors våld mot män).

   Jag skulle inte känna mig bekväm med att vara naken med Håkan i samma omklädningsrum. Jag skulle säga detta till min chef och kräva en annan lösning för mig eller för Håkan.

    OK. Men detta är ditt personliga problem och tillvägagångssätt för att lösa det och inget feministisk debatt ska ägna sig åt.

     Missade du vad ts skrev i sin kommentar?

      Ja- sorry 🙂

   Bortsett från att jag inte vill dela omklädningsrum och dusch med varken håkan eller Gunilla på HR så anser inte jag att man måste ”backa” när Håkan pratar. Däremot avbryter man inte en kollega oavsett kön. Eller menar du att jag måste låta Håkan prata all fikatid och hela tiden hålla med om vad hen säger? Det låter orimligt även för en transperson.

    Håkan har fått prata hela 40 nånting år som man, och nu ska hon få göra det som kvinna också. Skulle vid det laget vara rätt less på Håkan och hens snack.

     Håkan, din jävel✊. Var bor han?

   Så ni sprider vi transfobiska myter här också. Mysigt

  Vore väl intressant om du tog med nån som tycker som Cissi också? För enligt kommentarsfältet höll trots allt de flesta med henne. Tycker hon har legitima åsikter. Det handlar ju om de transmänniskor som skriker om att de blir exkluderade när man talar om abort, mens osv. Och det är inte konstruktivt för feminismen.

   *transkvinnor, ”f.d. män”

   Jag har en sån kommentar som väntar i modd!

  Jag tycker mångmiljonärskor som anlitar nannys inte är välkomna i den feministiska kampen, så det är väl bye bye till Cissi då.

  Eller så kan inte en person definiera vilka som är ”välkomna”. Att hon ens har mage att påstå att transpersoner lever 40 år som män för att sedan hux flux bli kvinnor över en natt.

   Fast alltså hjälp… hur går det att missförstå just detta? Jag tycker själv att Cissis raljerande på Instagram var för mycket, men ursprungsfrågan var väl tydlig? Transpersoner som kommer ut som kvinnor efter 40 år, men fostrats som män har självklart troligt levt under förtyck och ett otroligt stigma, men är det samma förtryck som de som fostrats som kvinnor levt i? Jag vet inte, men har svårt att tro det.

   Fast hon menar väl inte att de BLIR kvinnor över en natt, utan att de varit kvinnor hela tiden men låsats vara män inför omvärlden = levt som män = inte upplevt hur det är att bli behandlat som kvinna.

   Omvärlden kan liksom inte behandla dem som kvinnor utan att veta om att de är kvinnor. Det är de hon syftar på.

    …. precis som man inte vet hur det är att vara trans om man inte själv är det. Osv. Inget konstigt.

  Målet måste väl ändå vara det centrala i hela kvinnokampen, ju fler vi får med på tåget desto bättre. Är det inte det feminism handlar om?

  Om vi inte får med männen hur ska det då kunna vara bli förändring.

  Allt hänger väl ihop. Alla människors lika värde oavsett kön, hudfärg, religion osv

   Är det realistiskt att tro att män över lag kommer att vilja vara med i en rörelse som eftersträvar att ta bort mäns privilegier? Ingen grupp har någonsin frivilligt givit upp sin makt. Ett jämställt samhälle kommer att innebära nackdelar för män jämfört med vad de har idag (även fördelar men på det stora hela framförallt nackdelar).

    ANC; Nelson Mandela. Jämför Sydafrika där allt verkligen inte blev perfekt med Zimbabwe där det mesta verkligen blev fullständig katastrof.

     Kan du utveckla?

      Mandela var ett geni på så sätt att han insåg att för anti apartheidrörelsen att lyckas och få Sydafrika att gå framåt också efter apartheid behövde han inkludera de tidigare förtryckarna (eller bara ”vita”) i rörelsen. På så sätt undvek han utvecklingen i t ex Zimbabwe.

       Går att diskutera huruvida de vita gav upp sin makt/position _frivilligt_…..

        En del vita sydafrikaner var ju superengagerade i just det, tidigt- oavsett sina privilegier. Självklart inte alla. Men Mandela fattade att ANC behövde just dem. Han fattade dessutom att Sydafrika behövde inkludera också dem som inte get upp sina privilegire frivilligt efter apartheid.

       Det som hände i Zimbabwe var det gamla vanliga att en människa fick för mycket makt för snabbt och övergav alla sina principer.

    Jag tror att de flesta män inte skulle ha något emot att kvinnor fick samma rättigheter.

     Av de som inte styrs av religion dvs

     Jasså? Varför har männen med makt inte förändrat någonting då?

      ?

      Det är ju svårt att göra stora förändringar själv. Men på vårt företag t.ex är ledningen/styrelsen SUPERnoga med att det ska vara 50/50 i könen. Företaget är grundat av två män och de tog snabbt in två kvinnor i styrelsen också och utsatte en kvinnlig VD.

  Feminism är av och för kvinnor och inte för alla människor som är förtryckta på ett sätt eller ett annat. Jag är radikalfeminist (en gren inom feminismen, vilket härstammar från det latinska ordet radix = rot) vilket betyder att man i sin teoribildning söker roten till kvinnors förtryck. Roten till kvinnors förtryck, det vill säga det faktum att kvinnor inte har tillgång till fri och säker abort, att unga flickor gifts bort och inte har tillgång till utbildning, att människor inom sexindustrin (prostitution, porr) och trafficking utgörs av nästan helt kvinnor, att kvinnor blir stenade till döds, att kvinnor sätts i sk menshyddor där de ofta dör pga ohygiensk miljö, att kvinnor utsätts för könsstympning, att kvinnor utgör nästan alla våldtäktsoffer, att kvinnor utsätts för våld osv grundar sig i vårt KÖN. Kvinnor är förtryckta pga vårt kön och inte för att vi bär läppstift och klackar. En kvinna som inte identifierar sig som en kvinna lider fortfarande av dessa kvinnospecifika problem.

   Förstår fortfarande inte varför alla oavsett kön eller partitillhörighet får föra kvinnors kamp för lika rättigheter.

   Om vi kvinnor inte får med oss männen i kampen sker ju ingen förändring.

   Jag vill inte uppfostra min dotter till att hata män. Det finns otroligt många bra män, alla är inte stöpta i samma skal.
   Vad sänder det för signaler till dagens unga killar med denna manshatande kvinnokamp om det är förändring för kommande generationers kvinnor vi vill skapa.

    Inte får föra*

    Ingen säger att män inte får föra kampen. Det handlar om att andra inte får TYSTA kvinnor när de tar upp kvinnoproblem (t.ex. ang abort eller förlossningsskador) pga ”alla kvinnor har inte livmoder” eller liknande argument. Varför ser inte folk problemet med att de som identifierades (av samhället) som män under hela sin uppväxt, som har växt upp och formats av ett patriarkalt privilegium, kommer in i separatistiska rum och styr agendan efter vad DE vill? Återigen tystas kvinnor.

   Är helt med dig!

  Jag förstår inte heller hur många i feminismen tänker, vita heterosexuella män har all makt, är dom som styrer och ställer och bestämmer o har alla maktpositioner = dom som kan förändra..
  Samtidigt : vita män kan dra åt helvete, vita män är roten till allt ont, vita män ska hålla käften. Det är typ som att vilja ha en löneförhöjning men samtidigt ”mobba” chefen som eventuellt kan ge dig en löneförhöjning..?

   Hur menar du att förändring ska ske? Genom att stryka männen medhårs och hoppas på att de ger oss kvinnor en del av kakan en vacker dag?

   Ja, det har ju fungerat bra förut…

    Hur menar du att den ska ske?

     Jag frågade dig.

      (För övrigt är jag feminist själv och tror därför på feminismen. Jag anser är män kan vara feminister och de behövs också. Däremot tycker jag inte att de ska ta plats i den feministiska kampen. En manlig feminist kan ge plats åt de kvinnor som för den kampen.)

       Män behövs. Vi behöver lära våra söner om kvinnors kamp för lika rättigheter.

       Utan nästa generation blir det ingen förändring. Så många unga killar idag som ogillar feminister av anledningen att de hatar män.

       Budskapet har inte gått fram och det är synd. Dagens stora feminister har ett stort ansvar där anser jag.

       Sen är det viktigt att engagera sig i sakfrågor för att få till förändring.
       Fler borde engagera sig i politiken, det är ju där de stora förändringarna kan ske.

        Men vilken feminist håller inte med om att vi måste lära våra söner det?

         Jag menade att det feministiska budskapet inte går fram till unga killar eftersom de tror att feminister hatar män.

         Där har föräldrar som inte är radikalfeminister ett stort ansvar att lära sina söner om vad budskapet faktiskt handlar om.

          Ja, det håller jag med om. Tyvärr verkar inte alla föräldrar heller förstå vad budskapet faktiskt handlar om.

           Det har du rätt i.

           Inte lätt om man inte är insatt kanske, men det mest basala att lära sina söner att behandla tjejer/kvinnor med respekt är en bra början.

           Vad det innebär att behandla kvinnor med respekt skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vem man frågar.

    Ja förändring sker väl inte utan att vi fått med oss tillräckligt många män i vår båt? Så kanske ska vi sluta attackera dom med glåpord och istället involvera dom och föra våran kamp på ett sakligt sätt? Eller?

     Vill de bli involverade?

     Vilka förändringar i historien har skett på det sättet?

      Okej men sure. Fortsätt kampen så som ni gör. Så får vi se vart det slutar.

       Nej, jag anade att du inte skulle ha så många exempel.

        Jaha du ville ha exempel.. Jadu feminismen genom tiden, alla förändringar någonsin för kvinnors rättigheter har väl skett så? Eller? Just det.

         Vilket konkret svar. Tack…

         Jag tar det som att vi är klara. Case closed osv.

         ”Alla förändringar någonsin för kvinnors rättigheter” har skett genom att kvinnor snällt har suttit och väntat på att männen ska få för sig att dela med sig lite!??

          Nej det var inte det jag skrev. Kvinnor har ju demonstrerat och protesterat och fört sin kamp sakligt. Ta det lugnt.

           Jag har aldrig påstått att jag är för en osaklig kamp bara för att jag inte tror på att vi snällt måste sitta och vänta in männen. Att demonstrera och protestera ser inte jag som att stryka förtryckaren medhårs. Så vi kanske är överens ändå.

           Nej, kvinnor har gång på gång brutit sig loss från mäns begränsningar innan förändring skett. Det är genom att trotsa reglerna som har satts upp som kvinnor har fått igenom förändring.

      Apartheid i Sydafrika. Och där snackar vi förtryck på ett sätt ingen svensk kvinna har upplevt. Det Mandela fattade som inte alla presidenter i fd kolonialstater fattade var att han behövde inkludera hela samhället.

       Och hur gjorde han det då?

        Han inkluderade ”de vita förtryckarna” i rörelsen (ANC). Det här är anledningen till att Sydafrika lyckades där andra misslyckades.

         Haha ?‍♀️
         Äsch, jag ger upp. Du förstod nog inte min poäng och jag orkar inte förklara faktiskt.

         Ska ställa mig och baka huvudet i väggen och hoppas på att männen vill bli inkluderade i feminismen snart. Any day now.

         10:56
         Martin Luther King är en annan som tänker på samma sätt som Mandela och förmodligen också var hans förebild. Inkludera de vita. Annars går det inte att nå framgång. Få med alla på tåget.

         Eftersom du är insatt i den kampen (antar jag) så borde du också förstå varför den ändå fungerar så sällan. Och speciellt varför den så sällan fungerar i andra kamper än den specifika.

      Marxism/Karl Marx var själv överklass.

      Civil Rights movement i USA + hela dekoloniseringrörelsen.

   Och angående ditt exempel kring chefen. Hur tror du att fackföreningar startade?

    Så vad skulle en fackförening göra vid det exemplet?

     Vad menar du? Fackföreningarna är till för de anställda. Det var inte ett gäng arbetsgivare som startade facken för att ge de anställda skäliga villkor och löner.

     Tycker du att det är mobbning mot cheferna att strejka för att få upp sina oskäliga löner tex?

     Du jämför att mobba en enskild individ med att peka på strukturella problem.

      Det var inte det jag skrev, jag jämförde hur feminismen drivs av många feminister med en person som skriker glåpord till sin chef och samtidigt vill ha löneförhöjning. Det var en metaforisk jämförelse.

       Ja en i min mening konstig jämförelse då det ena handlar om strukturer och grupper och det andra om en individ. Därför tog jag exempel på fackföreningar, då det är ett mer lämpligt exempel på att tex få upp löner samtidigt som man går emot sina chefer.

        Bra exempel!

        Som sagt det var en metaforisk jämförelse. Så vad är lösningen? Ta oss makt genom våld? Ja då får vi börja träna o köpa vapen o bilda militärstyrkor.. En fin ide, hade gärna blivit med på den. Men det känns inte jätte realistiskt.

         Vem har sagt något om vapen? Bilda militärstyrkor gör ju männen så bra själva…

          Men om vi inte ska föra kampen sakligt utan kräva våra rättigheter av Män och samtidigt exkludera dom.. hur ska det gå till då om inte med våld?

           Jag har inte sagt att jag inte tycker att kampen ska vara saklig.

           Det jag säger emot är att vi inte kan vänta på att alla män helt plötsligt ska vakna upp och vilja vara en del av kampen. Vi kanske inte kan tro att vi ska kunna involvera män som inte vill bli involverade. Att stilla och fint be männen ta vår sida – det säger jag emot.

           Inte sakligheten i kampen.

  Cissi kör väl ständigt samma upplägg, hon är ”hatad” pga sitt kön eller för att hon har ”fått luft”. Aldrig ens en tillstymmelse till eget ansvar, hon håller fram sitt kön som en slags ursäkt och inser inte att det är henne som individ det handlar om.
  Sen är hon ju sjukt komisk när det kommer till hur alla andra är helt okritiska, medan hon själv så klart är kritisk, rimlig OCH dessutom tänker!

  Ganska roligt är ju när offerkoftan åker på för att folk kontaktar arbetsgivaren och tar ifrån människor deras försörjning. Själv har hon dock inga som helst problem att kontakta folks arbetsgivare…. Logiken i det? Man behandlar väl andra som man vill bli behandlad själv, tänker jag.

  Varför är intersektionalitet en usel modell? Hur kan man på riktigt i dessa tider tro att vit, man, hetero och CIS innebär privilegier? Jag är väl kanske mer marxistisk feminist i min feministiska åskådning – men fan vad jag stör mig på att arbetarklassmän som är arbetslösa, går på soc eller jobbar inom industrier på svensk landsbygd verkligen osynliggörs i alla debatter (av vänsterfeminister som i teorin säger att de kämpar för denna grupp). Hur kan man ens ha mage att sätta epiteten ”privilegierad” på dessa personer? Snälla, svarta transkvinnor på söder som jobbar inom media är tusen gånger mer privilegierade. Nä, jag gillar inte Cissi Wallin. Men är glad att hon pallade belysa det sjuka i intersektionell analys.

   Håller med

   Då är väl problemet att folk är dåliga på att inkludera klass i analysen, och inte analysverktyget som sådant?

   Intersektionalitet, som jag förstår det, innebär ett ”helheten är större än summan an delarna”-tänk, att olika identitetskategorier/positioner samverkar. Typ, positionen att tillhöra två diskriminerade grupper går inte att förstå endast genom att se till de två gruppernas förtryck separat. Och strategier för att minska diskriminering kan slå fel när hänsyn ej tas till intersektionen mellan olika förtryck. Exempel: en arbetsplats jobbar på att inkludera invandrare OCH kvinnor. Teoretiskt sett kan invandrade kvinnor fortsätta diskrimineras, man tog inte med överlappande kategorier i beräkningen.

   Vet inte om jag själv tycker intersektionell analys är så fantastisk som ryktet säger, men den verkar vara ganska missförstådd. Förtryckbingo är typ motsatsen till vad analysverktyget är tänkt att vara. Om jag fattat det rätt.

  Dasha slutar blogga

   Skönt

  Jag förstår inte varför man tycker att feminister ska blandas ihop till en enda klump. Vi har alla olika förutsättningar, erfarenheter och intressen, hur kan det vara något dåligt? Jag tycker inte att man ska tala om för andra hur de ska föra sin feministiska kamp, de gör som de gör baserat på vem de själva är och livet de levt och upplevt. Att en feminist riktar in sig på en specifik grej har ingenting att göra med vad en annan feminist väljer att lägga sin tid och kamp på. Hur jävla svårt ska det vara att respektera allas olikheter och istället för att lägga näsan i blöt i andra människors feministiska kamp istället fokusera på sin egen.

  Jag orkar inte med Stina Wollters storhetsvansinne. Hon känner att hon ”var tvungen att uttala sig”?! Alltså vad är det för logik dessa kändisfeminister använder sig av när de känner pressen att meddela sina följare om varenda detalj kring deras ståndpunkter? Jag är absolut inte team Cissi i detta men känner att samtliga inlägg ger mig dålig smak i munnen. Stina avslutar sitt klipp med att prata bebisspråk och titta med puppy eyes in i kameran som något slags sätt att avdramatisera att hon precis spelade in 5 minuters klipp där hon bashade någon annans feministiska analys. Det finns ingen objektiv sanning när det kommer till the battle of Radikalfeminism vs Intersektionn feminism.

   Det är en sandlåda utan dess like från allas håll. Det känns som större delen av deras liv upptas av denna kamp. Tror inte det är bra för någon, inte de som följer heller.

  Angående mammor o pappors rätt till sina barn, så är Peter inne och morrar på Hannah’s blogg…

  Test

  Här har bl.bevakaren varit snabb med att ta bort ett inlägg… f-n vad snabb hon är, hoppas många hann se …det stod att vem orkar lyssna på Stina? Och att Cissi skrev väl inget t r ansfobiskt men du lyckas vända allt till något dåligt så det ska passa din agenda när det gäller personer du ogillar. Ditt o.täcka beteende borde Cissi skriva om och Stina reagera på, hur du väljer att ta bort de som kritiserar dig och säger ifrån om elakheter men de elakaste bellahatarna får vara kvar – de b l ockas inte. Du skapar h.atiskt stämning och m.obberi, rykten och triggar galningar – och du styr vad folk ska tro och tycka genom att du döljer, tar bort, manipulerar osv.. DET borde Cissi skriva om.

   Det är nästan lite rörande hur noga du är med dina kreativa stavningar för att undvika att fastna i modd. Du verkligen försöker liksom 🙂

    är det inte så att text är viktigare än inn6håll

     Sluta smitskasta nu. Nu tycker jag att du hä.cklar, svartmlar och försöker s4nka.

   Triggar galningar? Det menar du inte?

   ???

    Ja triggar galningar.. som den som skrev att hen skulle skj*ta I L t.ex. Du tycker inte det är galet att någon skriver så, och att en person lägger all sin tid på att smuttskasta någon? Men du gör ju det själv så… Du är sjukt j-la obehaglig, ditt beteende och dina metoder alltså. Cissi snälla agera, snälla gör något… det finns personer som mår väldigt pssykiskt dåligt av den här bloggen och det som pågår här, nej menar inte bloggerskor utan andra av oss.

  Vad gör ni för feminismen? Seriös fråga. Tips på vad man som kvinna kan göra? Förutom att kalla sig feminist o skriva om det på sina sociala medier.. Något konkret man kan göra som person utan någon större plattform, och inget makthavande jobb.?

   Var hygglig och stå upp för dina och andras rättigheter i din vardag.

  Den som inte håller med är psyksjuk (dvs. lider av en fobi). Det kallas för psykologisering och är en debatteknik som användes flitigt av Stalin. Han lät även spärra in påstått psyksjuka i ”arbetsläger” (dvs. dödsläger).

  Inte konstigt att socialismen och feminismen går hand i hand. Detta trots social distansering – kampen är viktigare.

  Att kalla sig något annat än individualistisk feminist är att alliera sig med Stalin och hans hejdukar på ideologisk nivå.

  Varför är ”Karl Marx i trosor” (feminism) något som tilltalar så många idag?

   Det är ju en bra härskarteknik också. Den andres åsikt blir på något sätt oväsentlig eftersom personen är psyksjuk (och därför inte behövs ta på allvar). Det är ganska ofta som folk gissar sig i vilka diagnoser en influencer/bloggare/youtuber/younameit har.

   Sorgligt och otroligt att vissa verkligen tycker det är rimligt att dra till med att någon är psykiskt sjuk för att de är av en annan, inte sällan neutral, åsikt.

  Varför denna besatthet av att transkvinnors erfarenheter skiljer sig från ciskvinnors? Varför ska just detta innebära exkludering från feminismen? Okej, jag vet svaret: ”kvinna är något man socialiseras in i”, men det är en så banal analys. Det finns inte EN allomfattande kvinnlig socialiseringsprocess, det fattar alla som någonsin umgåtts eller tagit del av upplevelser utanför sin egna närmaste krets.

  Min erfarenhet av att vara kvinna delas verkligen inte med alla kvinnor. Jag känner exempelvis inte igen mig i Cissi Wallins beskrivningar av särskilt mycket här i världen. Än mindre håller jag med henne i hennes analyser (överlag, finns såklart punkter där vi är eniga). Jag tror ändå att både hennes och mina erfarenheter och analyser av förtryck ryms inom feminismen.

  För övrigt tycker jag att hennes poster de senaste dagarna presenterar en verklighetsbeskrivning hämtad från tumblr och varför apor aldrig bär rosa klänning (grupp på fb) ca 2013-2015. Och att detta envisa fastbitande vid problem som faktiskt blivit betydligt mindre är symtomatiskt för instagramfeminism och synnerligen ineffektivt för en kamp som säger sig vilja gå framåt.

   Den här debatten är onekligen lite sjuk 🙂 Transkvinnor kan knappast vara det viktigaste problemet i den feministiska rörelsen idag. Isf ger jag upp.

  Vad bra att Margaux går på event på Chimieyewere i dessa tider.
  Verkligen jätteviktigt att mingla med andra uppenbarligen hjärndöda människor just nu.
  Blir så trött.

  Tycker detta gäller för stora och små frågor i debatten i allmänhet, vare sig ämnet är rasism eller feminism eller annat. Alltid denna fråga: vem har rätt att uttrycka vad och när.

   Jag förstår att det måste finnas någon röd tråd och att vissa åsikter inte riktigt går ihop med en ideologi/rörelse/etc. (för att ta ett självklart exempel: Det blir ju lite svårt att kalla sig för feminist om man tycker att kvinnor inte ska ha rätt till utbildning)

   Däremot så tycker jag att det är märkligt hur en liten grupp bestämt sig för hur alla ska tycka och känna och om man inte håller med är man en hemsk person. Och är det någon som inte har riktigt förstått skillnaden mellan individuellt och strukturellt förtryck behöver man inte hånskratta och dumförklara utan förklara och tipsa om att läsa på (och nej inte på det hånfulla ”Men LÄS PÅ” som florerar här i kommentarsfälten).

  Först höll jag med om Cissi Wallin när hon sa att män inte ska ta plats i kampen men fortsättningen av krönikan vände det helt. Hon målar upp bilden att transkampen består av män i kvinnokläder och det är helt fel, det må inte vara det hon menar men det är det som uttrycks och kan tolkas av de som inte kan så mycket om transpersoner. Intersektionalitet behövs, det har redan visats i 70 talets USA till exempel. Svarta kvinnor var tvungen att välja mellan kvinnokampen eller antirasistiska kampen, de flesta valde antirasistiska kampen för att de såg sina bröder, söner och fäder bli utsatta av rasistiskt våld. Det utesluter dock inte att de led mindre av sexism än USAs vita kvinnor. Bara för att en transkvinna inte vågat leva ut sitt rätta jag tidigt i sitt liv betyder det inte att hon inte kan få en plats i feministiska kampen? Hon kommer mycket troligt behöva lida av sexism och trakasserier inte bara för att hon är kvinna men också för att hon är trans. Feminint kodade i ickebinära utsätts också för patriarkala konsekvenser, även transkillar som inte passerar som cis. Tycker det blir otroligt onödigt komplicerat om Cissi mflr ska börja rangordna vilka som hör hemma i kampen istället för att faktiskt kämpa för mänskliga rättigheter och jämlikhet.

  Men ÄR inte detta ett problem som inte finns? Vilka transkvinnor är det som har gnällt över detta??? Jag har aldrig stött på det och rör mig i feministiska kretsar??

   https://www.qx.se/samhalle/opinion/196558/cissi-wallin-vi-vill-ha-tillbaka-regnbagsflaggan/

   Men i artikeln fanns det något som verkligen irriterade oss, nämligen användandet av HBTQ-personers symbol för frihet – regnbågsflaggan. Sluta använda vår flagga som en symbol för all mångfald. Den här texten skickades också till Expressen som valde att ändra illustration, men det transfobiska budskapet i Cissi Wallins krönika finns kvar.

    Vilken krönika pratar du om? Länk och ett citat som du anser är transfobisk, tack. Eftersom att du nu ha fetat den meningen.

     Annen bad om ett exempel på en transkvinna som ”gnällde” över Cissis krönika och jag gav ett sådant.

      Ok då är jag med.

      Men jag tänker ändå efter att ha läst texten i ditt inlägg igen att det skulle vara bra om du förtydligade vad det är du anser är tranfobiskt.

      Du skriver nämligen detta som din åsikt utan att ge exempel som folk kan ta ställning till.

      ” Jag ser mig själv som en lekman när det kommer till feminism och lär mig nya saker hela tiden, men trots det så reagerade jag på Cissi Wallins krönika som hon skrev för Expressen och tyckte den var skit. Transfobisk skit och jag köpte inte hennes avsystrande resonemang för fem öre ..”

       Jag gissar att Camilla menar att erfarenheten som transkvinna inte duger för delaktighet i den feministiska rörelsen eller att den feministiska rörelsen inte ska stå upp för transkvinnors rättigheter eftersom det är ”off topic.”

        Ja, exakt!
        Tack, du hann före mig.
        🙂

         Om hon har sagt det, hur är det transfobiskt?

         Fobi = omotiverat rädd för. Eller som vissa vill omtolka det som = avsky.

         Skulle du säga samma sak om hon inte tycker att Trump har erfarenhet nog att uttala sig? Att hon är Trumpfobisk?

         Att ni inte håller med om hennes åsikt ger er inte rätt att ge henne stämpeln som att hon har en fobi mot en grupp.

         OBS jag säger inget här om var jag står i frågan.

         Camilla

         hahaha, hann före. yeah right!

         du hade inget bra svar och hoppades att anonyms svar räddade dig.

        Var hittar du det citatet från Cissi eller text som utrycker något liknande? Jag vill gärna att exakta ord och fraser nämns som ni tänker på för annars kan jag inte ta ställning till er åsikt att det är det hon sagt eller menat.

        Det kan hända att jag kommer ge er rätt. Men än så länge har jag inte sett något liknande från henne som jag får till det ni påstår.

         Jaha, nej- det är absolut inget direkt citat. Men det är så jag läser krönikan om ”feminism är ingen faddergala för alla” om jag drar det ett varv till eller tänker över vad det synsättet får för effekter.

          Du behöver inte ge mig några exakta citat, utan bara en fras eller två som du får till det.

          Vad du läser mellan raderna och vilka ord du vill lägga i hennes mun kan ju inte riktigt hon stå för, eller hur?

          Då måste man först fråga om det är så hon menar, pga att det enligt dig kan uppfattas så. Ge henne en chans att säga emot dina åsikter om henne.

          Bara för att Cissi inte tycker att någon har en erfarenhet, jag har inte ens sett den åsikten från henne, så gör det inte henne till en transfob.

          Det är en rätt grov anklagelse.

          Och din slutsats efter att ha läst hennes krönika är inte min så att säga att den är fobisk när hon inte har sagt något som uttryckligen säger det, som tex att har brist på syre i hjärnan, så är det hur du väljer att se henne, inte hur hon är eller hur hennes text är.

          Allt hon säger, hon har tar upp fler exempel än just tran på dem som hon inte tycker passar in så de är inte ensamt utpekade, är att hon inte tycker alla passar in i hennes feminism. Och det borde hon väl rimligen få tycka utan att man sätter en stämpel att hon avskyr eller är omotiverad rädd för dem?

           Detta är vad hon säger, förutom att nämna män som också tar plats med sina mansfrågor och deras problem etc….

           Även transfrågan har mer och mer börjat definiera kvinnokamp. Transpersoners rättigheter är självklart jätteviktiga, de som alla andra utsatta grupper ska slippa hat och förtryck. Men personer som levt som män i 30-40 år och förra året började kalla sig kvinnor kan omöjligen veta hur det känns att ha levt ett helt liv som kvinna. Ändå verkar stora delar av den feministiska agendan handla om dessa personers åsikter om kön och förtryck.

           Och här är hennes poäng…

           ”Jag drömmer om en ny våg där tjejer och kvinnor vågar stå upp mer för sin rätt till en egen kamp som handlar om basala rättigheter och möjligheter. Sen kommer alltid vi som är feminister göra saker, vara mänskliga människor med olika intressen. För allt en feminist gör är inte feminism.”

           Den sista meningen tänker jag mig kan inkludera att organisera sig mot rasism, för HBTQ etc. Så tolkar jag texten.

           Hur får du den till fobisk?

           (Återigen. Säger inget om min egen åsikt i frågan här.)

           Har en lång kommentar till med bla citat från artikeln och frågor på det som väntar i modd.

           Tills dess, ha en fin dag och tack för dina svar!

           Håller med dig om att man ska vara försiktig med epitet och har inte läst eller hört tillräckligt med uttalanden om transpersoner från wallin för att kunna avgöra om hon är transfobisk eller ej. Däremot, ang hur jag läser krönikan, så är det alltså hela krönikan jag refererar till, inga enskilda citat.

           Ok, fattar.

           Min kommentar som sitter i modd innehåller citat och hur och varför jag inte uppfattar den som du gör.

           Men det gör inget om du inte läser det när den släpps eller om du inte orkar svara mer. Jag uppskattar i vilket fall vår dialog som vi haft. Tack! ?

  TACK för att du återkopplade till frågan med starka argument och andra infallsvinklar!!

  O DÄR fick CW den uppmärksamhet hon alltid kräver efter en längre tids ”tystnad”.
  Det är hon, Book o KZ som är på lag. Vilket guld-team ändå?

   Japp! Uppmärksamheten och självklart också chansen att prata om hur hon drabbas av lite ”kvinnohat” också. Utan att någonsin reflektera över att det är på grund av henne som individ som folk inte gillar henne, inte på grund av hennes eventuella kön….
   Man fattar inte riktigt hur en enda människa lyckas sabba så många av sina relationer och fortfarande tycka att man är ”rimlig” och att det är ”samtiden” det är fel på. Pinsamt!

    Haha, där kom det! ”Kvinnohat”! Noll självinsikt som vanligt, det handlar inte om kön utan om hur man är som individ.

  Tror inte så många insta-feminister bryr sig om ngn kamp överhuvudtaget. De har bara hittat ett forum och en sak att ”bli någon i”. Dela lite självklara artiklar om att kvinnor inte ska våldtas, få lika lön för lika arbete och sjukvård. Däremellan bara egobilder, offerkoftor och tävla i sporten att skriva snäsiga repliker och trycka till. Lite underhållande ibland men oxå tröttsamt i längden.

   Spot on! Jag skulle precis skriva en kommentar med det innehållet – nu slapp jag.

   Cissi Wallin skriver krönikor i Expressen, har jag upptäckt. Så smakligt av den tidningen att låta någon som dömts för grovt förtal av en av konkurrentens journalister få plats. Snitsigt, verkligen. Är de idioter eller har hon hotat att hänga ut någon av deras journalister också? Hon skriver ju inte ens bra! Och vad beträffar hennes ”åsikter” (som sagt):

   Får man inte uppmärksamhet för att man verkligen kan något och är duktig så får man väl provocera in absurdum.

   Läs inte skiten, klicka inte. Så är hon förhoppningsvis snart borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *