Källskyddat material som mailats till Gardet finns läckt på nätet

Jag kan nu avslöja hur Cissi Wallins organisation Gardet inte bara läckt känsliga uppgifter om en uppgiftslämnare i en inbox som enligt Gardet omges av källskydd.
Gardets läcka har även lett fram till att en person som pekats ut av Cissi Wallin, som offer för ett övergrepp identifierats. Personen hånas nu även för sitt utseende och psykiska ohälsa på ett av Sveriges största diskussionsforum.

Det hela började med att Gardet fick in ett tips om en kvinna som ska ha blivit utsatt för ett övergrepp enligt uppgiftslämnaren.
Tipsen kom in till Gardet via mail under andra halvåret av 2019.

Cissi Wallin valde då att publicera uppgifterna (i form av skärmdumpar av en chatt)  på sin egna Instagram på ett sådant sätt att offret inte kunde identifieras. Däremot pekade Wallin ut två potentiella förövare med all tydlighet för sina 100 000 följare.
Dock tog det inte lång tid innan det framkom information om att det utpekade offret inte alls ville att dessa uppgifter skulle bli offentliga, samt att hon på intet vis samtyckt till att uppgifterna skulle spridas. Flera kommentarer på Cissi Wallins Instagramkonto påstods komma från vänner till kvinnan som skrev att kvinnan sade sig aldrig ens ha pratat med Cissi Wallin.
Dessa avfärdade Cissi Wallin som ”troll”.

Efter några dygn hade stormen lagt sig och kvinnan hade lyckligtvis fått förbli anonym, fram tills för ett par dagar sedan. Då visade sig att hennes anonymitet var röjd och att den som röjt den var någon på Gardet eller någon med tillgång till deras kontaktmail.

För helt plötsligt dök en relativt nyskapad profil upp på ett av Sveriges största diskussionsforum med information som tydligt pekade ut kvinnan, med uppgifter om ålder och utseende som väl stämmer överens med det offer som pekats ut av Cissi Wallin.
Men det stannar inte där, utan den anonyme profilen kommenterar också hånfullt kvinnans utseende och hennes psykiska mående.

Den anonyme profilen berättar också om delar av Wallins påstående kring den initiala händelseförloppet som inte tidigare varit offentlig, vilket tydligt indikerar att personen haft kontakt med någon eller några på Gardet.

Ytterligare två dagar går och nu återvänder profilen till tråden med skärmdumpar varav en visar att personen har tillgång till Gardets kontaktmail, eller åtminstone ocensurerad information därifrån:

I den ocensurerade bilden som jag tagit del av kan man alltså se allt ifrån tipsarens namn och mailadress till information om vilka personer den utpekade kvinnan haft kontakt med.
Information som i förlängningen kan leda till att fler personer kan identifiera kvinnan mot hennes vilja.
Tittar man på adressfältet i mailet så ser man att skärmdumpen enbart kan ha tagits FRÅN Gardets inkorg eftersom Gardets adress står som ”till”. Det kan alltså inte komma från sändarens mailadress, och mer bevis på det kommer längre ner.

Jag har tidigare rapporterat om hur Gardet påstår att kvinnor som delar med sig av historier till dem omfattas av källskyddet trots att de varken har ett utgivningsbevis eller en ansvarig utgivare:

Men trots att Gardet utlovar källskydd, och påstår sig ha ett sig ha ett säkerhetstänk kring lösenord med mera, så har nu alltså känsliga uppgifter om både ett påstått offer för övergrepp men även en tipsare offentliggjorts.
Här är ett annat exempel där Gardet uppmanat våldtäktsoffer att gå via Gardet och hänvisar till sitt källskydd istället för att kontakta en SVT-journalist direkt. Tänk om skärmdumpar på dessa mail offentliggjordes på samma sätt?

Hade Gardet på riktigt omfattas av källskyddet hade den ansvarige utgivaren kunnat straffas med böter eller fängelse upp till ett år.
Än värre. Uppgifterna som läckt kan leda till att fler kan identifiera kvinnan, och hon hade även potentiellt kunnat utsättas för en hotbild om omständigheterna varit värre.
Oavsett de faktiska konsekvenserna så är det djupt problematiskt att Gardet utlovar källskydd samtidigt som så pass känslig information läcker från deras inkorg.

Gardets kommentar på innehållet är följande:

Gardet hävdar att personen bakom mailadressen som skickat dem tipset är fejk, att hen använder sig av ett alias, men de förnekar inte på något sätt att skärmdumpen är äkta eller att den kommer från deras inkorg, även efter att jag förtydligat det och frågat dem på nytt.

Bilden på mailet har alltså skärmdumpats FRÅN Gardets mail och är äkta, de hävdar bara att avsändaren inte använt sitt korrekta namn utan ett alias.
Oklart hur de kommit fram till det, men bara för att någon raderat sin mail så betyder det ju inte per automatik att personen är fejk eller har skrivit under ett alias.

Bilden här ovan kommer från samma diskussionsforum och är också från någon som har tillgång till Gardets kontaktmail eller som fått det från någon som har.

Det är alltså TVÅ mail från Gardets tipsmail som skärmdumpats och publicerats på nätet.
Om Gardets medlemmar inte publicerat mailen på forumet, vem har då gjort det och HUR fick hen tag i mailen?
Med tanke på att tipsarens adress inte längre går att nå så är det uppenbart att även detta mail är taget från Gardets inbox, vilket även bekräftas på diskussionsforumet av uppladdaren.

Vem mailet är ifrån, om det är skrivet under pseudonym och om mailadressen raderats är ovidkommande i diskussionen om källskydd.
Oavsett vad mailen innehåller eller om de kom från en ”fejkad” mailadress så kommer de INIFRÅN GARDETS TIPSMAIL SOM ENLIGT DEM SKA OMFATTAS AV KÄLLSKYDD!

Vad mer kan komma att läcka från Gardets inbox med motiveringen att informationen är skriven under ett alias?
Det är skrämmande hur lätt de verkar se på saken.

Kl 17.44 och 20.08 igår mailade jag Gardet i ett försök att få svar på följande frågor utan någon respons:

Hej,
Jag har nu en färdig text som kommer publiceras och skulle gärna vilja ha en kommentar på mitt förra mail, så jag försöker en gång till.
Jag förstår fortfarande inte relevansen i huruvida mailadressen kommer från ett alias eller inte.
Skärmdumparna är ju tagna på ett sådant sätt att de endast kan ha tagits ur en inkorg med Gardet som mottagare och jag undrar hur de kan hamna på nätet – oavsett vem avsändaren är eller vad de innehåller?
Att de ens finns till allmän beskådan är djupt problematiskt.
Hur har någon fått tag på dem för att ens kunna posta dem på nätet
?
Det måste ju antingen vara via någon som haft tillgång till tipsmailen eller från någon som fått dem från någon som har tillgång till den?
Har ni blivit hackade? 

Jag har varit i kontakt med kvinnan som säger sig vilja lägga historien bakom sig men hon bekräftar samtidigt att det är hon som än en gång pekats ut som ett offer mot sin vilja.

Texten i sin helhet är publicerad med hennes samtycke.

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Cissi Wallin är direkt skadlig. Och hur kan hon få fortsätta skriva krönikor på Expressen? Stäng ner Gardet. Nu, typ. Fan vilka människor det finns.

  Svara

   Gardet skulle kunna ha varit något riktigt bra vid den här tiden om det hade varit någon annan som startat det.

   Svara

    Så rätt. Nu är det kört: allt Cissi Wallin rör vid blir till bajs.

    Svara

   Svara

    Vad är hennes version? Hon har stängd instagram.

    Svara

    Stängt IG. Då kan ju Cissi Wallin låta sig intervjuas av CamCam, men se det vågar inte Cissi.

    Svara

   Hon är en vidrig människa den här Cissi. Folk som inte har någon som helst integritet och delar med sig av allt på nätet förstår inte hur det kan kännas för någon som inte vill delta att bli ”uthängd”. Kan knappt tänka mig hur jobbigt det är för denna kvinna.

   Svara

  *grabs popcorn*

  Let the show begin!

  Svara

  BRA inlägg Camilla! Kvalitet.

  Svara

  Bra jobbat Camilla!! 👏🏻 Blir bestört när jag läser detta. Det som gör mig mest obekväm i sammanhanget är att när gardet var nytt mailade jag in min historia till dem. Jag var i ett förhållande med en man som har traumatiserat mig för livet. Jag har mailat dem från min riktiga adress, med önskan om att vara anonym om dem publicerar. Jag känner med den här tjejen alltså. Skräcken inför vad ens förövare ska hitta på som hämnd, vad ska alla tycka omkring som man aldrig berättat det för, vad tycker folk om mig nu? Och så vidare i all oändlighet.

  Den där tjejen borde fan polisanmäla och kräva skadestånd. Det KAN inte vara lagligt att råka låta detta hända?

  Svara

   Förlåt men om du försöker hämnas på ditt ex genom att hänga ut den (utan att ens våga stå för att du hänger ut personen) får du väl fucking skylla dig själv? Om ditt ex varit våldsam, eller begått brott får du polisanmäla. Om du försöker vinna över någon i en folkdomstol är det fan rätt åt dig att dina uppgifter läcker. Sorry.

   Svara

  Cissi Wallin gör ett hästjobb, White woman Living in Södermalm power👊🏻

  Svara

  Det mest troliga är väl att de blivit hackade? Varför skulle Gardet dela med sig av skärmdumpar med vilje? Vad skulle de få ut av det?

  Svara

   Borde de inte svarat ”ja” då på min direkta fråga – ”Har ni blivit hackade?”?

   Svara

    För att inte tala om hur svårt det är att hacka en e-mail om den, som påstås, byter lösenord ofta.

    Svara

    Kommer du ihåg vad jag skrev till dig om varför jag gick igenom det stora besväret att skaffa mig en mail som inte kan spåras innan jag valde att skriva till dig?

    Jag skrev, det är inte för att jag inte litar på dig, det är för att jag är övertygad om att din mail kommer att bli hackad en dag.

    De behöver ju inte själva vara medvetna om att de blivit hackade. Det är ju inte så att en litet larm kommer att ljuda eller så.

    Svara

     Det är klart som fasen ingen har hackat deras mail. De vill bara verka oskyldiga.

     Svara

      Hur är det klart menar du? Liknade grupper har fått sin mail hackade förr och är ofta utsatta för just den typen av angrepp. Samma med Flashback. Och de har dessutom blivit hackade minst en gång. Eller iaf att lösenord har cirkulerat. Gardet är ett självklart mål för flera grupper att ta sig in i via en cyberattack.

      Som någon ovan skrev, vad hade Gardet att vinna på att medveten läcka? Titta på sannolikhet över olika scenarie så tror jag antigen på att varit oförsiktig eller blivit hackad. Inte medvetet läckt.

      Är deras mail end to end-krypterat tex? Om inte så har ni förklaring där. då kunde de lika gatan skickat all info på ett vykort utan kuvert på posten. Hade förmodligen i dagens samhälle varit mer säkert.

      Därför som att du aldrig ska skicka kontokortsuppgifter eller annan känslig info via mail. Inte till ett hotel, inte till en kompis, inte till någon.

      Svara

       då kunde de lika gärna skickat all info*

       Svara

       Förtydligande. Alltså mycket av det som skickas via mail är öppet för nästan vem som helst att snappa upp och läsa.

       Det är lika öppet som om du skickat det på ett vykort utan kuvert berodde på hur din mailleverantör hantera din info tex genom kryptering end to end.

       Svara

       Fast problemet ar kanske inte om de blivit hackade, utan varfor man sparar mail som innehaller kanslig information?
       Pastar man sig skydda andra manniskors uppgifter sa har man val anda ett visst ansvar att gora sa?

       Svara

        Fast det måste de väl göra, spara, för att kunna ha på fötterna om de senare ska publicera.

        Svara

         Jag vet inte men för mig vore det rimligare att ladda ner och spara känslig information på en separat hårdvara för att sedan ta bort de direkta mailen. Med så många inblandade som det verkar vara och såpass mycket dramatik hade jag som del ansvarig känt att det vore bättre att bevara känslig information separat.

         Svara

       ”Standardkryptering (TSL)” står det i skärmdumpen på mailet.

       Svara

     Om man hackar Gardets mejl, så borde det rimligen finnas hur mycket internt skit som helst som skulle komma fram. Kan tänka mig hur diskussionerna har gått i takt med att styrelsemedlemmarna få sluta.

     Svara

      Det tror jag togs över Message elle whats ap, men det är vad jag tror.

      Svara

     Herre gud…

     Svara

      Yes? You called.

      Svara

    @Camilla
    Varför skulle de erkänna det? Det är inget som ser inte bra ut för dem

    Svara

     Ser det här bättre ut?

     Svara

      Vad menar du?

      Svara

   Cissi Wallin får ut att använda känsliga uppgifter för att försöka tysta de som ifrågasätter och kritiserar hennes beteende.

   Svara

  👏

  Svara

  Har Cissi fortfarande insta-paus? (Har inte IG) och har hon paus pga detta?

  Svara

   Nej och nej. Kommer väl 61723726 stories om detta om 3, 2, 1…

   Svara

    Hahahha

    Svara

  Förstår människor vad detta innebär? Det betyder att de som vågat gå ut med sin historia skulle kunna bli dödade. Cissi Wallin borde verkligen få stå till svars för det här och bli straffad. PUNKT SLUT.

  Svara

   Så obehagligt!

   Svara

   Risken för självmord kan inte heller ignoreras, men det struntar väl CW i. Bara hon får sina 15 sekunder i strålkastarljuset …

   Svara

  Allt som skickas ut i etern är osäkert hur och var det hamnar till sist.
  Utger man sig för att ha en superduper säker place in the Internetspace så får man minsann följa upp en dylik grej.
  Alltså, jag anser att ansvaret ligger på Cissi med bulvaner.

  Svara

  Ett bra och viktigt inlägg! Fortsätt såhär 👍🏻

  Svara

  Jag förstår inte hur galningen C.W kan få härja runt. Hon är helt tokig!

  Svara

  Logga in och kolla om kontot är anmält? Lugn.

  Svara

  Jag undrar ofta hur bröderna Blomberg känner inför sina partnerval. De har ju liksom båda lyckats bli ihop med Sveriges galnaste feminister.

  Svara

   Du vet var Sveriges flataste tofflor finns

   Svara

    ”Flata tofflor”? Modern inställning till män som har partners som vågar ha åsikter.

    Svara

     Är nog lite värre än så. Känns som att dom bröderna blir hunsade som två cucks.

     Svara

   Lady Dahmer är inte elak och gör någon illa.

   Svara

    Tycker hon har agerat elakt och oförskämt otaliga gånger. Helt oresonlig är hon också.

    Svara

     Må så vara men Cissi är ta mig tusan en heeelt annan nivå av cray cray. Tycker inte dessa två går att jämföra.

     Svara

     att vara oförskämd är ju för fan inte farligt för nån
     Cissis beteende skadar människor och det är inte bara enskilda grejer utan ett kontinuerligt beteende som får fortgå år efter år

     Svara

    Håller med. CW har dessutom en så mycket större plattform med fler följare, så vad hon gör skadar på ett helt annat sätt. Förstår inte varför Expressen gav henne ett jobb.

    Svara

   Får väl anta att de är nöjda, annars har de råd att lämna.

   Svara

  Så jävla oseriöst att lova ”källskydd” eftersom att folk inte vet hur lagarna ser ut.

  Om man går och berättar något för en läkare så är det sekretess, MEN läkaren kan ändå skvallra vidare men riskerar då att dömas för brott och förlora jobbet. Det man sa är ändå redan avslöjat och inte längre hemligt.

  Vilken lag skulle straffa Gardet eller Cissi Wallin om de berättar vidare hemligheter som folk har berättat för dem? INGEN!

  Och det här med att människor skulle skicka berättelser till dem istället för att skicka direkt till en journalist, det var säkert bara för att de vill sitta på information och använda för egna syften. Tysta motståndare, förhandla med journalister om att de har informaton, vem vet, det är lite storhetsvansinne i alla fall. Oseriöst också.

  Svara

   För i alla fall medier är källskyddet lagstiftat enligt tryckfrihetsförordningen och det är straffbart att röja en källa. Det är även lagbrott för chefer inom offentlig verksamhet att försöka luska ut vem som tipsat media. Frågan är ju bara vad fan Gardet räknas som. Hittar ingen info på deras sajt om ansvarig utgivare eller vilka som är med i styrelsen om det nu är några fler än CW kvar.

   Svara

    Det är det som är grejen. Gardet typ scout-lovar att inte röja något. Det finns ingen lag som straffar dem om de skulle avslöja något.

    Svara

     Jo, det kan fortfarande vara brott mot GDPR.

     Svara

  Jag förstår inte hur dom här människorna orkar hålla på. Var får dom energin ifrån?

  Svara

   Cissi behöver ju inte oroa sig för sin försörjning, så någonting måste hon väl fylla dagarna med.

   Svara

  Cissi är förbrukad för all framtid 🤮🤮

  Svara

  ”pekats ut som offer för ett övergrepp av Cissi Wallin”?

  Svara

   Cissi wallin pekar ut henne

   Svara

    Skönt syftningsfel. Skriv i stället, ”som av Cissi Wallin pekats ut som ett offer för övergrepp”.

    Svara

     Läste också meningen fler gånger innan jag fattade, pga syftningsfelet..

     Svara

   Reagerade också på det

   Svara

  Varför togs min kommentar om Stina-lee bort? Hon räknas inte till gruppen influencer längre eller? 🙂

  Svara

  Jag hoppas att folk börjar förstå att världen inte är uppdelad i feminister och onda människor. Och att ingen i fortsättningen har förtroende för Cissi Wallin eller någon annan som inte har det goda omdömet att inte ta avstånd från henne.

  Svara

   Verkar tyvärr både förr och nu vara ett större problem att folk anser att världen består av onda feminister.

   Svara

  Men hur kan folk lita på källskydd när man skickar från sin egen privata mejl, är det verkligen något man kan ta för givet nu (med allt hackande etc som görs hela tiden) ? Jag skulle skicka ett mejl till en journalist en gång angående att denne i sin tidning låtit min arbetsgivare ge helt felaktiga och missvisande uppgifter om vår arbtesplats. Jag skapade ett anonymt konto på protonmail.com som ska vara ganska säkert. Skulle aldrig skicka från min privata mejl, då denna tidning verkar vara ”kompis” med kommunen som jag arbetar för……

  Tex om jag skulle tips Camilla om något så skulle jag aldrig våga använda min privata mejl.

  Svara

  Vad gör Gardet egentligen? Dom har ändrat sin verksamhetsplan 100 gånger typ. De skulle vara granskande journalister, sen nåt slags fond för kvinnor i nöd, sen nåt slags aktivistgäng som demonstrerar utanför polishus runt om i landet. Finns nån konkret plan?

  Svara

   Planen var att ge Cissi Wallin publicitet och öka på hennes ego.

   Svara

   Låter som Blondinbellas stiftelse. 😄

   Svara

  Hmm. Ja, det är ju givetvis bra att berätta när något sådant här händer men i och med din publicering här så blir det ju väldigt många fler som ganska enkelt kan googla fram vem offret är? ”Ett av Sveriges största diskussionsforum” är inte jättesvårt att lista ut. Känns som att risken ökar att personens identitet sprids ytterligare pga detta inlägg.

  Svara

   Det är väl bra att Cissi Wallin och Gardet stängs ner.

   Svara

   Känner också lite så.
   Samma sak när tidningarna skriver något i stil med ”på webbsidan ____.se läggs det upp diverse hemska saker” klart folk går in för att läsa själva då.

   Svara

   Men vi som skriver här är generellt mycket mer trevliga och medkännande än mobben som skriver på fb. Där skapas ju trådar för att mobbas enbart, sen kan jag inte tänka mig att någon skulle doxxa de inblandade här.

   Dessutom är bloggformatet utformat så att man diskuterar och går sen vidare, men det i trådarna på fb kan spinnas vidare i flera år.!

   Svara

    Nja. Ni är ganska exakt likadana som Flashback-folket ☺️

    Svara

     Varför skulle det inte vara samma personer på Bloggbevakning som på Flashback? Jag är i vart fall flitig skribent på båda. Flashback är anrikt och det finns många ”vanliga trevliga” personer där, såväl som här.

     Svara

      anrikt lol

      Svara

  Allt som har med Cissi Wallin att göra håller jag mig borta ifrån. Hon och hennes gelikar är otäcka.

  Svara

  Är det inte på något sätt straffbart att utge sig för att ha källskydd om man faktiskt inte omfattas av detta? T.ex om någon skulle utge sig för att vara präst för att få del av någons hemligheter under löfte om tystnadsplikt, det faller väl under någon typ av ”föregivande av allmän ställning” eller något sådant.

  Hur funkar det inom journalistiken?

  Svara

   Dåvarande Avpixlat gjorde samma sak för något år sedan, utlovade källskydd när dom verkligen inte kunde det. Vad jag minns så blev det inga konsekvenser

   Svara

  KÄLLSKYDDAT MATERIAL SOM MAILATS TILL GARDET FINNS LÄCKT PÅ NÄTET
  //
  Jag har tidigare rapporterat om hur Gardet påstår att kvinnor som delar med sig av historier till dem omfattas av källskyddet trots att de varken har ett utgivningsbevis eller en ansvarig utgivare

  Så vad gäller? Och vad gällde då tipset mailades in till Gardet?

  Svara

   De påstår sig ha källskydd. Jag har kollat upp det och det har de inte, men de utlovar det till alla som kontaktar dem.

   Svara

    Så då är det inte källskyddat

    Svara

     De har fortfarande utlovat källskydd även om det inte är lagstadgat men vad som gäller rent juridiskt där ska jag ta reda på från någon som arbetar med det och även vad gäller GDPR.

     Svara

  Är det inte lustigt att CW skulle ta sig an och hjälpa denna kvinna när hon bollat alla andra som hört av sig vidare till rätt instans. Här var förövaren tydligen känd, då blev det intressant att vara med…
  För övrigt löjligt när hon skäller ut sina följare och pekar ut några kända indluencers som hon tycker borde göra mer för BLM-rörelsen. Vill minnas att hon var trött på folk som tyckte hon skulle engagera sig olika viktiga frågor.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.