Hannalicious på äventyr i Stockholm

Mitt nya helgkoncept är att utforska Stockholm och den här helgen kan man säga att jag varit både på Djurgården och på Kungsholmen.
[…]

Jag älskar verkligen mitt nya utforska Stockholm koncept. Ska försöka göra det nu varje helg, det ger mig så mycket att testa nya saker och vidga mina vyer lite. Det gör det nog för alla iofs. Så tycker faktiskt att ni borde testa ni också! // Hannalicious

Hannalicious har dragit på sig sjumilastövlarna och utforskar Stockholm.
Än så länge verkar hon ha hållit sig tryggt och säkert innanför tullarna men vad det lider tvingas hon kanske ta klivet ur sin comfort zone och kanske doppa en tå eller två i Hammarbykanalen?
Jag tycker Hannas idé är roligt och tanken är god, men låter det lite världsfrånvänt att berätta att ”man skulle kunna säga att hon varit både på Djurgården och Kungsholmen”, som om dessa två områden inte låg ett stenkast från hennes lägenhet.
Världsfrånvänt men lite gulligt på samma gång. 😉

Hur långt ut tror ni Hanna vågar utforska Stockholm?
Vad kommer bli hennes mentala ”no go zone”? Tror ni hon vågar sig till Mall of Scandinavia?
Kanske kan Anna Book ta henne under sina vingar och visa henne runt i Sigtuna, i egenskap av ambassadör?
Lurre på Valvet?

Har ni någon pärla att bjuda på?
Även om du inte bor i Stockholm, pärla på!
Glöm Abba-museet, Hanna var där i helgen och har precis upptäckt Dancing Queen.
Jag kan rekommendera Porslinsmuseet i Gustavsbergs hamn – det har just nu en Lisa Larssonutställning.
ÄLSKAR hennes katter! *handhjärta*

129 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Finns vackra utsiktsplatser på söder, väster om centralbron där man ser gamla stan, riddarholmen och stadshuset

      Monteliusvägen <3

      Tipsa inte här då blir det kaos med alla som vill ta selfies i motljus

      Drottningholm vid slotter är mysigt om man vill promenera runt i lugn och ro, finns toaletter och café också om man blir hungrig.

        Och Tyresta nationalpark är fint!

    Torekällberget nere i Södertälje är mysigt. Ett miniskansen med gratis inträde!

    Samt en långpromenad längs med Edsviken på Danderydsidan.

    Mall of Scandinavia ligger i Solna Stad

      Stockholm kan betyda antingen Stockholms stad (975 000 invånare) eller också Storstockholm (Stockholms län med 2,4 milj invånare).

        Det kan också betyda tätorten Stockholm som har 1,6 miljoner invånare

          Ja, tätorten omfattar 12 av länets 26 kommuner (undantagna är Ekerö, Lidingö, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Södertälje, Upplands-Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker).

          Stockholm är allt⭐

    Hoppas hon överdriver eller är ironisk ?
    Eller är hon född och uppvuxen på Östermalm ( om det är där hon bor ? )

      Hon är från Västerås

        Skoja Söderköping

          Ok, tack ! Då förstår jag att hon vill utforska storstan ?

        Ha ha, de som är mest Stockholmare är de som inte kommer från Stockholm. Min erfarenhet.

          Och de drygaste Stockholmswanabes är alla lantlollor som lyckats ta sig till Stockholm och bor i Vasastan eller Östermalm.

            För mig som har flera generationer infödda stockholmare i ryggen känns det bra att alla nyligen inflyttade får vänta tills deras barnbarn hunnit bo in sig. Fram tills dess är de alla nyinflyttade lantisar 🙂
            Det är lika svårt att förvärva hembygdsrätt i Stockholm som på Åland.

              Fåntratt.

                Verkligen. Vem bryr sig? Och i vilket sammanhang spelar detta någon roll och värt att lyfta fram (utan att personen själv framstår som en komplett puckskalle)?

                Är det viktigt när det är dags att avla fram en ny generation stockholmare? Eller kan man blanda ut stamtavlan med en avelshane från Umeå eller kanske en grek-serb?

                Jag fattar verkligen inte. Och då har jag ändå mina rötter i överklassen där de äldre fick dåndimpen när någon i släkten gifte ner sig.

              Troll ?

                Ja svårt att hålla sig för skratt.

              Jag undrar om de här flera-generationer-infödda-stockholmare har samma synsätt när det kommer till människor som flyttat till Sverige från andra länder…?

              Får de inte kalla sig riktiga svenskar förrän de har bott här i minst tre generationer och deras barnbarn hunnit bo in sig? Om inte – vad är egentligen skillnaden?

            Spot on

          Jaha. Det är därför hon har komplex och leker ultra-stockholmare. Fast vilken riktig stockholmare känner till en minidel av stan?

          Alla som bor innanför tullarna idag är inflyttade lantisar. På söder hittar man norrlänningarna som har pluggat media. På östermalm har vi gnällbältet. Och i vasastan finner vi dom från södra sverige, gärna mäklaraspiranter. I city bor endast konsulter från norr/linköping (ofatst i en etta som övernattningslägenhet).

          Nää, dom flesta ”riktiga” stockholmare bor i närförorter till stan. Gärna söder om stan på gröna linjen. (tänk Hökarängen).

          Detta är allmänt känt. Iaf bland oss som har några generationer stockholmsblod i ådrorna.

            Håller med. Jag som stockholmare sedan flera generationer flyttade från Vasastan till Traneberg för 12 år sedan.
            Det var inte längre så trivsamt i Vasastan sedan nyinflyttade wannabees började bjuda över varandra för att komma över bostadsrätter som de kunde renovera i onödan och därefter sälja för att köpa något dyrare.

              Ja alla influänser lantisar, dryga och gapiga, titta på mig typer stör gatubilden i Vasastan. Tack och lov finns det många infödda kvar så ännu har jag inte gett upp hoppet.

                Haha. För mig är alla som bor i Stockholm ”stockholmare”. Så är det bara.

            ”Flera generationer ” betyder gammelmormor kom till Stockholm som arbetssökande lantlolla i början på 1900-talet…. Finns nog inte en enda stockholmare som kan bevisa att deras förfäder bott i Stockholm längre än sen ca 1910-talet. Och definitivt inte alla förfäder! Jag kan garantera att ni alla har minst en handfull inflyttade i era släkter.

              Självklart finns det möjlighet att följa förfäderna längre tillbaka än till 1910-talet som du skriver.
              Detta är Sverige och vi har en unik folkbokföring. Även icke adliga familjer kan följas åtminstone från 1700-talet och i bästa fall från 1600-talet.
              Däremot är det riktigt att Stockholm fick mycket kraftig invandring från hela Sverige under de sista decennierna under 1800-talet. Att flytta till Stockholm var för många (särskilt unga kvinnor) ett alternativ till att emigrera till Amerika.

                Jag sa inget om att det inte går att följa sina förfäder längre bak än 1910. Det var inte poängen med kommentaren. Poängen är att ytterst få verkligen är stockholmare mer än 2-3 generationer tillbaka och även då har de garanterat ingifta ”lantisar” i släkten.

              Vi fick lära oss i skolan typ i 2-3an att den första större inflyttningsvågen till Stockholm var under stormaktstiden, dvs 1600 tal. Nästa våg skedde under industrialiseringen 1800-talet då folk flyttade från lantbruk till industrijobb. Nästa stora inflyttning var 1950 och 60 tal för att sedan minska under 70 och 80 talet. Däremot är det nog inte så många med inflyttad gammelmormor från 1910 talet då det inte var då den stora inflyttningen skedde.

                Min mormor flyttade till Stockholm från Södermanland vid tiden för första världskriget.
                Min farmor kom ungefär vid den tiden till Stockholm från Åland.
                Då fanns farfar och morfar redan sedan några år i Stockholm – inflyttade från Halland resp från Hälsingland. Ganska typiskt scenario skulle jag tro.
                Ja, jag är inte 23 år längre 🙁

                  Befolkningsökningen började ta fart i slutet av 1800 talet och beror på att levnadsförhållandena blev bättre och färre dog i sjukdomar. Den stora inflyttningsvågen från landet när landsbyggden avfolkades skedde under 1950 och 60 talet. Under 70 och 80 talet flyttade folk tillbaka. Från 90 talet och fram till idag är inflyttningen åter hög.

                    Det har skett flera stora inflyttningsvågor till storstäderna under Sveriges historia. På 1860-talet drev svält, arbetslöshet och orättvisa arvsregler hundratals unga till Stockholm. Mellan 1856 och 1900 tredubblas Stockholms befolkning.

            Älskar att vara lantis 🙂 Inflyttad pga jobb, annars hade jag aldrig valt att bo i Stockholm. Visst trivs jag här, men folk i allmänhet är så otroligt Stockholmscentrerade och har noll koll på resten av landet. Pinsamt! När folk frågar var jag bor brukar svara: ”Jag bor i Stockholm, men jag är INTE uppväxt där” Jobbar i en bransch där jag aldrig skulle bli tagen på allvar om jag var uppvuxen innanför tullarna.

              Nyfiken, vad är det för superseriöst jobb du har? Och vad är din bild av stockholmare uppvuxna innanför tullarna som tydligen hela din arbetsplats delar?

                ”…jobbar i en bransch där jag aldrig skulle bli tagen på allvar om jag var uppvuxen innanför tullarna”
                Jag tänker på att vederbörande kanske är agronom eller jägmästare 🙂

                  Haha…helt rätt 😉

                Jag arbetar i livsmedelsbranschen med fokus på primärproduktion, vilket betyder huvudkontor i Stockholm men många besök hos lantbrukare i hela landet. Så mitt superseriösa jobb går ut på att se till att bla. Stockholmare kan köpa svenskproducerad mat i butik och på restaurang. Prova besök en lantbrukare mitt i djupaste Listerlandet i en rådgivarroll och säg att du är uppvuxen på Östermalm. Då lär du ha en rejäl uppförsbacke att få hen att ta dig seriöst.

                  Det säger mer om lantisen än om Stockholmaren ju ?

                    Nej det säger en hel del om hur stockholmare beter sig. ”Stockholmare är smartare än lantisar ” glöms inte bort så lätt…

                  Hoppsan Gurkan, då visar det ju bara att lantisarna har lika svårt att acceptera stadsborna, som stadsborna har att acceptera lantisarna?

            vi som bor på kungsholmen då, vad är vi enligt din analys 😉

          Och hur menar du att man är som ”mest Stockholmare?

    Tips från mig: promenad från Kungsträdgården förbi slottet promenera genom gamla stan ( ej Västerlånggatan ) fortsätta genom Södermalm vitabergsparken mm.

      Därefter följer man Gamla Södertäljevägen och snart kan man se Tom Tits och Torekällberget i fjärran.
      En stärkande promenad 🙂

        Haha ja man kan gå hur långt som helst, finns några hotell på vägen om man känner behov av vila ?

    Grönsaksmarknaden i Rinkeby hade varit något för Hanna. Då får hon åka blålinjen också vilket nog hon nog inte tidigare har gjort.

      Munskydd på dock.

        Häng med i nyhetsflödet tack! ?
        Större immunitet där och mest smitta i Stockholms innerstad just nu!

          Man vet inte mycket om immuniteten, hur länge den varar och om den skyddar mot ytterligare infektion.
          Finns flera exempel på där någon som tidigare varit sjuk i Covid-19 smittats igen.
          En kvinna i Nederländerna avled för övrigt nyligen efter att den andra omgången av sjukdomen varit allvarligare än den första 🙁

            Flera exempel är typ 10 st. Av 37 miljoner.

            Den kvinnan hade väl en cancersjukdom dessutom?

        Gäller innerstan också, här skålas och kindpussas det för fulla muggar! Tur att man har cykel, idioti!

      Blå linjen till Danderyd!

    Haha…??
    Känns som ett skämt i mina ögon att utvidga sina vyer genom att ta sig från Östermalm till Djurgården och Kungsholmen.
    Ska bli kul att se fortsättningen OM det blir en fortsättning!

      Jämfört med Söderköping är det en bit att gå iallafall från Östermalm till Kungsholmen. Men hon har ju 1ans buss runt hörnet om hon blir trött i fötterna.

    Fast formuleringen ”kan man säga” lämnar ändå lite tolkningsutrymme.

    Haha ???

    Hon borde ta sig till Söder i alla fall!

    https://alifeexpedition.blogspot.com

    Ugh. För ännu fler klonade influänsers som tjattrar i högtalartelefon är precis vad vi behöver på Djurgården.

    Den där Cissi Wallin är som Donald Trump. Allt rinner av henne, ett statsministerämne? Men haveristerna försöker tutta eld på henne med en blåslampa i arslet. Om allt de berättar stämmer så borde de ringa farbror blå.

    Riddarholmen är fint och har mkt historia. Gamla stan överlag. Utanför tullarna kan man åka till många vackra platser som t.ex. Tyresö slott som ligger i Stockholms län.

    Promenadvägen längs Skinnarviksberget är magisk.

    https://trippa.se/tripp/soders-hojder-monteliusvagen-och-skinnarviksberget

      Glömde Monteliusvägen också.

    Djurgården är väl ändå långt utanför tullarna…

      Nej.

        Jo, Djurgårdsstaden räknas till stadsdelarna inom tullarna, men största delan av Djurgården ligger utanför. Hon var ju på Rosendals trädgårdar. Låååångt utanför!

      Djurgården räknas delvis till staden inom tullarna.
      Till stadsdelarna inom tullarna brukar räknas Gamla stan, del av Kungsholmen, Långholmen, Norrmalm, Riddarholmen, Skeppsholmen, Södermalm, Vasastaden, del av Östermalm samt Djurgårdsstaden på Djurgården.

        Lever du på 1700-talet? De flesta brukar referera till biltullarna som gränsen för dagens ”inom tullarna”.

          Haha, menar du allvar med att ”inom tullarna” skulle referera till biltullarna?

          Tack för dagens garv ?

          De flesta? Kan inte vara infödda Stockholmare du menar.

            Förmodligen är det något som de unga snabbutbildade sk mäklarna säger för att förklara vad ”inom tullarna” betyder. De tror säkert själva på förklaringen att det har med biltullarna att göra.

              haha ja så kan nog vara

          Biltullarna var inte påtänkta när stadstullarna inrättades. Begreppet ”staden inom tullarna” har inget med biltullarna att göra. Visar hur historielösa en del är.
          För övrigt är gränserna för Stockholms innerstad mer samstämda med var biltullarna finns. Stadstullarna låg t ex vid Karlaplan och Fridhemsplan vilket är innanför gränserna för biltullarna.

          Stadstullarna upprättades på 1600-talet.

          Nej.

          Nix, det är de gamla stadstullarna man refererar till. Hornstull, Skanstull, Norrtull, Danvikstull etc. De sammanfaller ofta med dagens vägtullar, men inte alltid. Jag skulle tex inte kalla vägtullarna bortom roslagstull, utåt universitetet och ekhagen för ”inom tullarna”.

            De fick ju namnet ’-tull’ för att det fyrahundra år senare skulle installeras biltullar där…

          Vaaaa?????

      Långt är det verkligen inte

    Hanna var faktiskt på söder förra helgen.

    Jag hade lätt gått Doktor Glas vandringen. Eller försökt hitta alla platser i Mina drömmars stad ?

    Just nu räcker det dock att passera centralstationen!

      Men tror du verkligen Hanna har läst Mina drömmars stad eller Doktor glas?

        Nej, hon vet nog inte vad det är för något ?

        Har inte alla läst det i skolan?

          Vi läste inte den i skolan, så nej.

          Jag tror man läser Mina drömmars stad i skolan i Stockholmsområdet. Men om man är uppvuxen på landet så är inte stadsserien så relevant. Vita bergen, Östermalm, Katarina församling etc och skildringarna av Stockholm hade varit ungefär lika främmande för mig som 14 åring I Flen som typ svarta hingsten.

    En dagsutflykt med Book lär ju verkligen bli ett minne för livet.

      Utanför tullarna i alla fall!

        Nej det ska ju så klart vara i hennes ambassadörsområde. Jag är med på ałlt utom träffa My och sola solarium. Gärna gratis mat och Roberto bakom ratten.

          På tal om solarium och Anna Book. Såg Klassfesten…. Sa inte Anna Book att det var första gången på 30 år, som hon solat solarium när Renee frågade om man verkligen solar solarium 2020?
          Kan ha fattat fel.

            Minns bara något surr om att inte kröka och röka, hellre sola och göka.

      Hudcancer och corona, nej tack.

    Men att turista i sin egna stad är väl fantastiskt !! Snyggt i dessa tider när man helst inte ska åka land o rike runt 🙂

    Inskränkta influensers. Så totalt ointressant!

      Vadå? Det här är ju mycket bättre än deras vanliga flängande jorden runt efter content!

        Hahah, skit om man flyger, skit om man håller sig hemma. Hur är man en bra influencer?

        Ett annat exempel från det här kommentarsfältet: de lägger bara ut perfekta bilder och låtsas att allting är 10000% perfekt!!!!!
        Influencer lägger ut icke perfekt bild: men huvaligen, hur kan de lägga ut bilder där allting inte matchar, kollar de inte sådant först? Varför har de en egen stil på hemmet, jag vill att det ska vara vitt.

    Alltså förlåt men vilket pinsamt inlägg. Vad leker hon egentligen? Hon är från någon liten håla i Stockholm och spelar nu östermalmsbrud som aldrig satt sin fot utanför Östermalm. Vad är det ens för mindervärdeskomplex?

      Håla i Sverige *

    En riktigt stockholmare/malmöbo/gbgare kan sin stad, inte bara en del av den. Det är vad lantisen där uppe missar

      En riktig ’malmöbo’ kallar sig inte ’malmöbo’ utan malmöit.

    Kastellet på Kastellholmen <3

    Isabella Löwengrip borde utforska kulturhuset, hörde i deras podd att hon frågade Sheila vad det var för något. Är inte det rätt ovanligt att inte veta det om man är uppvuxen inne i Sthlm?

      Jag är dock inte förvånad.

      Inte om man är lika korkad som Bella.

      Isabella och Sheila verkade ju dock helt nya till Sveriges historia efter Isabellas besök i Falu koppargruva.

      Hon är väl uppvuxen i Jakan? Den påstådda flytten till egen lägenhet i tonåren ska väl bara varat några månader enligt pappan.

    Intressant hur ni ”äkta” stockholmare tar er själva på så stort allvar. Ingen annan gör nog det så slappna av lite va.

      Ja eller hur!!

      Jag tror inte alls att det är så. Mycket snack här men verkligheten är inte så. Är född i Stockholm. För den skull kan jag verkligen inte allt om Stockholm. Har aldrig diskuterat med släkt och vänner, vilka vi ”tycker är riktiga Stockholmare”. Jag bryr mig väl inte om var du är född?
      Och om ni inte gillar Stockholm eller Stockholmare var inte här, umgås inte med oss.
      Trevliga människor finns överallt, idioter också.

    Anna Book hävdar fortfarande att hon inte hade några symptom innan hon testade sig, utan bara lite lite på själva provdagen. ??‍♀️??‍♀️

    Älskar min dagliga promenad till Bergianska ? Finns en liten miniträdgård i japansk stil där jag brukar sitta en stund. Går längs vattnet (Brunnsviksbadet) och får se kaniner, rävar, storkar (tror det var det? Hade långa ben och stod blickstilla i vattnet) och allt möjligt.

      Var fågeln rosa var det en flamingo 🙂

        Eller en bortkommen trana om den var vit ?

        Troligtvis en häger.

      Bergianska är så fin. Jag gillar museer med. Perfekt på hösten.

      Antagligen häger (fågeln i vattnet).

        Ja, de finns vid sjöarna i Solna någon km bort så det låter troligt!

      En skarv kanske? Googla vetja!

      Stockholm är så otroligt fint. jag önskar att jag hade råd att bo där. *avundsjuk*

    Åh måste se Lisa Larssons katter. Tack för tips.

    Jag skulle rekommendera henne att besöka Skogskyrkogården som är en av mina favoritplatser i Stockholm. Det är så himla fint och fridfullt där och en och annan influencer skulle behöva lite verlighetsankring som denna plats bjuder på.

      På UNESCOs världsarvslista. Drottningholm, som också är på listan, är väl värt ett besök.

    Tycker hon ska pröva åka ut till Fittja eller närliggande områden ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.