Jag ser inte det lustiga i en ledsen bebis, uthängd på sociala medier

Ellen Bergströms syster Kajsa är en ”up n coming influencer” som, likt sina kollegor, inte heller verkar ha några problem med att exponera sitt barn i diverse situationen som för vissa kan uppfattas som en smula integritetskränkande.

Jag har svårt att se det underhållande i hennes inlägg.
Igenkänning – ja, absolut.
Har vi inte egna barn som legat på marken och velat äta sten, så har vi kanske själva gjort det, och det i sig är ju inget märkligt att människor kan relatera till. Det är säkert sådant som föräldrar pratat om med sina vänner om, eller skojat om på ”öppna förskolan”, men det är väl inte riktigt samma sak som det som sker här?
Det jag motsätter mig här är influencerföräldrars näst intill tvångsmässiga behov av att skapa content av varenda lite del av sina barns liv, hur privata de än må vara.
Och det görs förmodligen utan MINSTA tanke på barnet eller på vad det kommer att tycka om det när det blir äldre.
Att föräldrar väljer offentlighet för ett barn som inte ens kan säga nej till det.

Jag vet inte, överdriver jag här?

180 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det va tider när det fanns en barnbild för allmän beskådan. Studentplakatet.

      Åh det va bättre förr #2019precorona

      Vissa föräldrar valde verkligen att kränka sina barn på studenten. Förstår inte hur de tänkte.

        Jag tyckte det var kul att mina föräldrar inte valde en fin och perfekt bild på mig. Har aldrig förstått hur folk kan skämmas över bilder på sig själv som är 18 år gamla? Man ser knappast likadan ut eller beter sig likadant som när man var bebis…

      Glömt inte födelse, bröllops och födelsedagssidan i lokaltidningen!

      Dock iofs att det vanligaste i mina bekantskapskrets är är att folk lägger upp en bild på Facebook när de fått en bebis och sen inget mer förrän nästa barn anländer. Så ganska likt lokaltidningsbilderna när jag tänker på det.

    ..men låt inte det hindra _dig_ från att göra content av det..

      …eller ta priset för mest sekundär kränkta…

      Kom igen liksom!

    Tänker först – ingen nog deal. Men när man tänker ett steg längre så är det inte så enkelt. Fatta vad mycket ofrivillig info det kommer finnas om dessa barn i framtiden! Tillgängligt för allt från vänner till fiender, flirtar till framtida partners, rekryterare, chefer, kollegor osv osv. Kan ju lätt säga att jag är otroligt glad att den historien inte finns om mig på nätet. Även om det så klart är generellt oskyldig så hade det känts obekvämt om mitt professionella nätverk hade haft tillgång till hela min barndom.

      ”barn har rätt till ett privatliv” enligt barnkonventionen. Det verkar folk skita i.

        Ingen bryr sig mindre än barnen föräldrar, sorgligt nog. Barn betraktas fortfarande som ägodelar, som föräldrarna får göra lite vad de vill med. Tycker att många fastnar i resonemang om att små barn inte ska hängas ut för att det kan bli jobbigt för dem senare i livet, men min uppfattning är att barn alltid har rätt till att få sin integritet skyddad, även när de är så små att de inte ens vet att de hängs ut av sina föräldrar. Frankrike införde väl striktare lagstiftning kring detta och kring att föräldrar inte ska kunna tjäna pengar på sina barn, för någon månad sedan. Mycket bra!

          Dåligt omdöme och ingen omtanke om barnet att visa upp dom till allmän beskådan.

        Jepp,barn har rätt till sitt privatliv.Varför tar man överhuvudtaget kort på sitt ledsna barn för ? Så kränkande.

        Man kan absolut ha åsikter om den här typen av bilder på sociala medier.

        Men sluta sprid okunskap! Det finns ingenting i Barnkonvention som förbjuder folk att exponera sina barn på sociala medier. Barnkonventionen riktar sig nämligen endast till staten och alla dess myndighetsutövare och INTE till enskilda personer. Dvs. inte till föräldrarna. Så bilder på instagram bryter INTE mot barnkonventionen.

          ”FN:s konvention om barnets rättig­heter, eller barn­konven­tionen som den också kallas, inne­håller bestämmel­ser om mänsk­liga rättig­heter för barn.” ja inte vet jag men jag tycker att barn har mänskliga rättigheter även hemma.

          Sedan är det ju en tolkningsfråga mycket, det är såklart inte olagligt att lägga upp sådana bilder på sitt barn men jag hoppas att själva diskussionen kanske kan få människor att reflektera över sitt egna beteende kring detta.

        Exakt som ni skriver. Mina barn är just nu i en ålder då det mesta är pinsamt och de vill definitivt inte att vem som helst ska veta vad som helst om dem. Inte ens om det är en urgullig grej som hände när de var bebisar. Det är precis lika illa som att någon skulle veta att de ibland kommer och sover i vår säng. Tänk om allt fanns dokumenterat för vem som helst att gotta ner sig i.

      Tänker också att just denna bild var ju rätt rolig faktiskt. Mina barn som är snart tonåringar skrattar och ser humorn i sådana bilder/filmer på sig själva och tänker att det är gulligt hur bebisar är. Nu har jag aldrig lagt ut sådana dock. Men…det problematiska här är ju vilka som ser den? Ett privat Insta med närmsta vänner, familj och bekanta – ja med stor omsorg vilka bilder/vilken info som läggs ut. Men så här, till allmän beskådan, absolut inte! Hatar att det är så tanklöst och gränslöst. My har SM-guld i att fläka ut sin sons integritet. Hon tillhör nog ändå skräckexemplet. Med Bingo som god silvermedaljör. ?

        Ja Rambo är väl trött på filmandet och fotandet då han ofta visar fingret och det kan man förstå

          Mys son ser ofta också less ut på filmandet…….

    Under all kritik att lägga upp det och dessutom zooma in barnets ansikte.

      Exakt!
      Vem vill bli fotograferad och sen publicerad när man tjuter av ilska?

        vem vill bli fotograferad när man sover eller råkar kladdar med maten? man kan ju säga så om allt

    Nä, det gör du inte. Överdriver, alltså.

    Och apropå att det kan brista i respekt åt andra hållet också ska jag göra mig skyldig till lite morgontidig off-topic:

    Läste en artikel i Aftonbladet skriven aporopå att den Guldöratnominerade (hjälp!) intervjun med Isabella Löwengrip fälldes av MPRT. Där argumenterade skribenten enligt följande:

    Det var visserligen rätt att fälla men samtidigt visar fällningen att Löwengrip har rätt när hon anklagar sina föräldrar för kärlekslöshet.

    Jag säger bara – wow! Så när Löwengrips föräldrar inte längre accepterar att bara sitta och ta emot skit? Så blir det faktum att det inte gör det ett bevis på det de reagerar på. Vilket helt underbart cirkelresonemang!

    Jag satte kaffet i halsen men insåg sedan att Aftonbladets skribent rimligen tillhör den så kallade styrkekramskretsen.

    My god.

      Oj, hejsan hoppsan.
      Det uttalandet var rätt vågat – kanske kränkt journalist?

      Ungefär samma logik som att det faktum att du förnekar bekräftar att jag har rätt.

        Swooooosh. Du var tvungen att skriva något bara eller hur? Något, vad som helst.

          Oj, tror du missförstod min kommentar.

          Jag menade att uttalandet av SKRIBENTEN var vågat.
          Och att DEN skribenten kanske kände sig kränkt i sin yrkesroll pga domen.

          Samt, att logiken i att någon ifrågasätter en persons uttalande per automatik betyder att uttalandet var korrekt.

          Vart det tydligare?

            Jag tror vi med egen erfarenhet av dysfunktionella familjer drar öronen åt oss av den här familjens agerande. De nekar ju henne hennes egen känsla och upplevelse på nåt sätt. Jfr med att säga ”känner inte igen mig i den beskrivningen men respekterar att du har den.”

              Drar vi guldörat åt oss? 😉

                Haha, kommenterar inte på intervjun i sig som jag tyckte var rätt banal. Men apropås ett inlägg som handlar om att respektera barn- om man hittar föräldrar som inte tål att ett barn har känslor och verklighetsuppfattning de inte är tvingade att dela men helst respektera- då bör man faktiskt bli misstänksam.

              Men finns det inte en skillnad mellan att respektera att någon har en upplevelse och att respektera denne persons rätt att dela med sig av sin upplevelse oemotsagd till hela svenska folket?

              Säg att det var någon av ens egna nära anhöriga som gjorde så? Isabellas mamma har lika mycket rätt till sina känslor och upplevelser som Isabella har. Och samma rätt att dela med sig av sitt perspektiv.

                Absolut. Tycker de har full rätt dela med sig av sitt perspektiv. Vad jag tycker de gör märkligt är att de inte respekterar hennes.

        Say again? Öh? ”Förnekar”?

      Den här debatten, och likaså debatten om att visa barn på sjukhus, kommer ju upp här med jämna mellanrum. Kanske för att skapa content. Om ni verkligen tror att barnet far illa och kommer få men för livet, så ta det direkt med barnets föräldrar! Det lär ju hjälpa föga att diskutera saken här. Snarare gör det saken värre eftersom detta ger ökad trafik till kontot.
      /har privata konton på sociala medier, med endast ett fåtal nära vänner som följer, så känner mig inte träffad ifall någon skulle tro det

        +1

      Har du en länk?

      Jag fattar faktiskt vad skribenten menar. Alltså, hon var ju väldigt mild & försiktig i sina uttalanden & beskrev SIN upplevelse av SIN uppväxt. Jag blir också lite illa berörd när två föräldrar inte klarar av att respektera att ett barn har en egen upplevelse av dess egen uppväxt. Nåt känns tokigt i deras reaktion.

        Det är ju inte en upplevelse huruvida det
        förekommit fysisk misshandel eller inte? Det är ju fakta OM det förekommit och inte bara en uppelvelse. Och med tanke på hur mycket IL ljugit tidigare kan hon ju återskapat en egen upplevelse som faktiskt inte finns, vissa har ju förmågan att göra ett påhitt till sanning. Säger inte att är så, men så skulle det kunna vara med tanke på historiken.

          Både ja och nej. Vad som uppfattas som psykisk och även fysisk misshandel skiljer sig mycket mellan generationer. Sen kommer du i princip aldrig hitta en förälder som ”godkänner” ett barns upplevelse om misshandel om de inte jobbat oerhört mycket med sig själva. Föräldrarna har såklart rätt till sin uppfattning utan vad som får det att ringa en varningsklocka hos mig är att de inte alls verkar tillåta att hon har en.

            Ja jag vet men OM det är, inte helt omöjligt, taget ur luften, förstår jag att föräldrarna går bananas. Oavsett sanningen så är det så jäkla sorgligt, sorgligt om det är sant, sorgligt om det inte är sant och används som PR-stoff..

              Jag gör faktiskt inte det. Bevisligen har ju en av föräldrarna haft missbruksproblem (god bless & vi antar det är bra och över nu). Hur svårt det än är för en förälder att ta in tycker jag man måste kunna kräva respekt för att barnet kan ha haft en upplevelse av neglekt även om man absolut inte delar den.

                Hur i hela fridens namn kan du veta att en av föräldrarna haft ett missbruksproblem?

          Ett exempel: idag hade man hävdat att föräldrar som konsekvent negerar ett barns upplevelse och känslor utsätter det barnet för psykisk misshandel. Säg samma sak till en 20- 50 talist & de kommer säga ”va”?

      Vill inte engagera mig i ILs familj men tycker också de agerade underligt. Sen hade lillasystern tydligen sms kommunikation med Camilla eller hade vänt sig hit till BB jag antar på föräldrarnas uppmaning för att ”få ut sitt budskap” eller misskreditera vad hon sa ? Det fick mig också tänka IL nog underdriver snarare än överdriver. Alltså jag hade nog inte gjort så mot min syster efter vad som skrivits om henne här även om jag avskydde min syster.

    Fast det är ju gulligt?? Försöker hitta känslan av att bli kränkt här men den infinner sig inte.
    Hade det funnits en bild på mig där jag grinar för att jag inte fick äta sten hade jag känt att det var lite kul.
    Bebisar och djur är ju så gulliga.

      Håller med. Finner faktiskt inget att var kränkt av heller. Värre med typ Margaux och My som filmar, skriver detaljerat och lägger upp mängder av bilder. Möjligen hade denna Kajsa inte behövt zooma in så förfärligt

      Mm jättegulligt.. hur?

      Håller med!

      Gulligt vet jag inte. Barnet är där och då i behov av sin förälder som är aktiv med att hjälpa hen att känsloreglera sig. Barnet behöver stöd och vägledning, inte bli fotograferad och förminskad. Säkert ett och annat skratt åt barnet när fotot togs.

      Inte alls gulligt.

        Barn lär sig känslor av sina föräldrar. Bara för att man skrattar när barnet gråter betyder det inte att man hånar barnet och trycker ned dess känslor. En helt annan sak om man skulle bli arg när barnet visar känslor. Har adhd och hade under min barndom känslostormarna som hör till. Mamma skrattade ofta då det jag var arg över var helt orimligt. Slutade ofta med att jag insåg det själv och alla skrattade. Kände mig så älskad även i mina mörka stunder

          Fram med en film på ett känsloutbrott; kanske livestreama nästa bråk med partnern?

      Så då är det ok.då tycker du om dina vänner,föräldrar,partner etc.visar upp kort på dig när du är ledsen ?

        Som barn? Japp.

          Som barn men även efter tex. ett gräl med ex.din partner.Hen fotar för at hen vill och visar andra.Jättekul eller hur ? Borde inte vara skillnad på barn/vuxna i utsatt situation.

            Jo, det borde det. Och skulle faktiskt inte kalla det utsatt. Ungar gråter. Åt allt och inget. De prövar att äta allt och inget. Spädbarn är inte unika och man får lov att skratta åt sin unge för att den ser ful ut när den gråter eller för att den gråter över något orimligt. Jesus.

        När jag var liten? Ja.

    Fattar inte varför de sitter på en stig sådär?

      Gissar att de var ute på photo shoot. Lätt genomskinligt med alla bloggare som plötsligt hamnat på ett sädesfält, en allé, en brygga eller annat med alla 27 barnen som av en slump är färgkordinerade och nyfriserade.

        Du har antagligen helt rätt. En normal förälder som tar ut barnet för lek och för att vara utomhus i höstväder klär antagligen inte barnet i helvitt. Vilken lycka när ungen dessutom börjar gråta så man kan få till en liten pikant tvist till sitt inlägg.

        Gud vad pinsamt…

      Haha… en stig!?!? Har du aldrig varit på landet? Det där är en väg. Ganska vanligt förekommande ifall man vågar lämna motorvägen för en kort stund.

        Tönt

          Mog1

        Ännu bättre att sitta på en väg med ungen???

    Det är en typisk bild som bara är gullig att dela med närmaste familjen. Riktigt otrevligt att lägga ut till allmän beskådan

    Just den bilden tycker jag bara är gullig. Jag tycker att det är betydligt värre med alla historier om bajs, kräks och gråt om äldre barn. Denna bild säger ingenting om henne som person, och är inget som någon kan döma henne för som äldre.

    Jag TROR att det om cirka 20 år går att göra en utredning/studie på hur samtiden påverkat barnen idag. Alltså hur deras uppväxt påverkats av den bokstavligen explosion av tillgänglighet av i princip allt.

    Du behöver inte mer än klicka lite på telefonen så får du tillgång till mat, tjänster, privata bilder, sex, spel, narkotika (och såklart gulliga djurbilder ej att förglömma)

    I morgon är det freeeedag!!!!!

      Alltså man blir ju lite förstörd av det. Kommer på mig själv med att tänka tanken att googla helt orimliga saker, typ undra hur lång min granne är – bäst att goggla. Alltså som om det skulle finnas information om exakt allt bara för att man är van att mycket är så tillgängligt. Hoppas vi aldrig hamnar riktigt där.

        Jag googlar verkligen ALLT. Tyvärr. Men sen är jag orimligt nyfiken av mig.
        Till exempel så börjar min hjärna fundera: ”är igelkottar verkligen fulla med ohyra eller är det bara en myt”.
        Googeligoogel, ja, de är fulla med ohyra!
        osv osv i all oändlighet.

        Men faktum är att hur långa människor är finns ju om personen är känd.. har jag googlat några gånger 🙂

        Gränsen är nådd när man börjar försöka förstora upp bilder i en vanlig papperstidning….

          Har kommit på mig själv med att försöka göra det flera gånger… zooma in med fingrarna på exempelvis ett fysiskt dvdfodral för att se små detaljer bättre. Brukar tyvärr inte gå så bra.

            Känner tyvärr igen mig,Jag försöker zooma in bilder i tidningar och i fotoalbum ibland, så lite skadad har man allt blivit?

        Eh va? Din grannes längd finns väl knappast på Google om hen inte är en känd person

          …kanske därför hen skrev ”orimliga saker…”

          ?

    Men varför sitter dom på vägen? Helt planerat, med sittunderlägg och grejer?

      Just kritvitt är ju den klassiska utochlekaigrus-färgen för små barn. Töntigt, vilka är det egentligen som får ut nåt av att följa såna här personer?

        vissa resonerar att ”mörka kläder/handdukar/lakan är bättre, de blir inte så skitiga”
        vissa inser att ”jo, de blir precis lika skitiga men du ser inte det”

        Dessutom kan du köra vita kläder i högre gradtal – de tappar aldrig färgen 🙂

    Det ser hemskt ut att sitta mitt på en väg, jag tänker bara att det kan komma en bil. Det ser bara uppstyltat ut för en fin höstbild, men så förstörs allt av att mamman på bilden hänger ut sitt ledsna barn i en helt onaturlig situation.

    Har inte Influensers släkt och vänner som kan påpeka det olämpliga i att hänga ut sina barn, räcker det inte att visa upp sig själv i alla situationer?

    Har ni sett Lyckoviken , Läckbergs såpa? Driver så bra med en upcoming flunsa. Så roligt.

      Oj, måste ha missat att det är flunsan som är huvudrollen. För henne har man ju knappt sett.

        NEj hon är inte huvudrollen,vad menar du? Hon är dottern till den karaktären Martin Stenmark spelar.

      Sett ett avsnitt. Verkligen sämsta skit som har tillverkats. Så nej.

        hahaha, ja . Inte sämsta men det är en typisk såpa så inte är det top noch (eller hur det stavas) direkt.

    Just denna bild var ganska oskyldig tycker jag, följer henne inte, så vet inte hur hennes flöde ser ut.

    Men några av dessa ( och finns många fler) men tex Katrin/Bingo, Graaf systrarna, My Martens, trettonbarnsmamman, där man lätt skulle känna igen deras barn vid tex förskole/skol utflykter, man ser barnen och känner igen de, så utlämnande de är ?

      Japp. Jag kände igen ett flunsa barn jättesnabbt på stan innan jag ens såg den kända föräldern. Så mycket hade hon exponerat honom.

        Brukade se Tom Allan och Penny med deras barnflicka (?) inne på matbutiken. Det var inte bara jag som kände igen dem utan folk stirrar verkligen. Även skolbarn så jag tror många vet vilka de är. Kanske föräldrarna som visar klipp på dem?

      Ett av mina barn älskar Swedish family och jag tycker att föräldrarna verkar ganska vettiga. Samtidigt undrar jag om de tänkt igenom vad barnens icke-självvalda kändisskap kan medföra i förlängningen. Kan man till slut skilja på vad man gör för eget nöje och content? Och jag blir illa berörd då något av barnen skadat sig och tröstandet ska filmas tillsammans med samtidig dialog med kameran.

        Mina barn älskar swedish family. Jag har däremot en besk smak i munnen för dem. Hade de stannat vid att göra roliga reviews på spel, utklädnad osv som faktiskt är roligt och lätt content för barn (som är deras målgrupp) istället för att hänga ut varenda vrå av sina barn. När de springer loppet tex och Al*ma ramlar och kameran är i högsta hugg. Nej, trösta ditt barn utan kamera. Eller när de går på gröna Lund och lämnar bort sina barn för att filma när de går i något läskigt hus, hur är det ens lämpligt för andras barn om de inte är lämpligt för deras barn?

        Är övertygad om att båda barnen där kommer ha en negativ påverkan av detta när de blir äldre, tyvärr.

    Min pappa spelade i landslaget, och i ett hemma hos reportage när jag var nyfödd, filmades och sändes i tv när han byter bajsblöja på mig.
    Kunde inte bry mig mindre. Inte ens på högstadiet när denna filmsekvens blev känd för mina klasskamrater..

      Så bara för att du tyckte det var okej så tycker alla lika?

      För alla kommer garanterat känna precis som du. Dåså.

      Nu är jag varken förskolefröken eller förälder så hata inte på mig för mycket när jag frågar detta, men… Hur mycket integritet kan en bebis egentligen ha? Det är ju typ inte ens en människa än?

        Är DU en människa? Har DU varit bebis?

        Inte människa? Hoppas verkligen inte att du någonsin skaffar barn.

        Vad menar du? Tänker du att man kan göra vadsomhelst mot en bebis eller en människa som inte själv kan markera var gränserna går?

        Vet inte hur många gånger detta ska behövas sägas, men när små barn är i affekt behöver de hjälp från sina föräldrar med att reglera de starka känslorna, inte bli känslomässigt eller fysiskt övergivna, skrattade åt eller fotograferade och upplagda på nätet som underhållning. Det är föräldrarnas uppgift att skydda barnets integritet, det är inte deras rätt att utnyttja det faktum att barnet inte kan skydda sig självt.

          Det tycker hen garanterat inte. Men hen menar att ett foto på en tjurig bebis inte är integritetskränkande. Det är annorlunda med en gråtande 7 åring som äter sten.

      Jag hade dessvärre inte tagit det så bra om det var jag. Jag hade en period på mellanstadiet då jag tyckte det var så pinsamt med barnbilder där man kanske gick omkring med blöja eller badade naken. Om någon hade sett de bilderna hade jag mått så dåligt. Oftast växer man ju ifrån en sådan fas men där och då hade mitt liv rasat om det hänt.

    Varför har hon lagt en luddig filt och satt sig i position? Och en skrikande unge är inte kul eller gullig. Så mycket med detta som är så pinsamt.

    Åh nej! Ännu en Bergström med skitdålig humor! ?

      Tycker hela familjen Bergström har larvig humor. Tillgjord och påklistrad.

        Ellen är så extremt tillgjord. Så uppenbart att hon gör tills sig för att vara rolig och det blir bara pannkaka av allt. Vem orkar umgås med en vuxen människa som har kiss- och bajshumor?

          Verkligen, som klippet hon la upp från intervjun med Pärleros. Så uppenbart att hon tänker på att nu ska jag svara nåt roligt och så svarar hon nåt om sitt bajs. ??‍♀️

      Hon lägger dock BAAARA upp reklam, så ingen humor än så länge!

    Hade själv inte lagt upp en sån bild på mitt barn men tycker inte att det är jätteilla.

    Det ser inte alls ut som barnet vill äta sten, utan snarare att hon inte vill ligga stilla på en väg med för lite kläder. Jag tror inte det var så varmt ute så man kunde ligga på en väg och se avslappnad ut, även on Kajsa försöker se avslappnad ut.
    Så löjligt…

    Hur många bilder på sitt ansikte kan Anna Book lägga upp, det börjar bli komiskt att se. Andra ”wanna be Influenser” lägger åtminstone upp lite annat. Kroppen vågar hon tydligen inte visa.

      Och VARFÖR tror du att det är så?

      Men titta inte då? Är du dum eller?

        Nej! Är du?

      Eller nybäddade sängar….

      Du menar ”ansiktet-i-en-och-samma-vinkel-för-att-dölja-dubbelhakorna-och-beskuren-bild-som-tar-bort-den-grå-utväxten-i-hårfästet-toppad-med-oceaner-av-filter”? ???

        Ouch! Vad elak du är.

        Hon var ju till frissan igår, var det samma ställe hon gick till när hon hade corona?

    Har aldrig lagt upp en ansiktsbild på mina barn. Har aldrig känt behovet. Men tyvärr så profilerar många av dessa sina barn. Men värst ut är nog ändå Bingo, Katrinz och Margaux.

    De förstnämnda med noll filter och den sistnämnda för att han är den enda följarna är intresserade av

      Jag har lagt upp bilder på mina barn under hela deras uppväxt. Nu är de tonåringar och älskar att det finns en massa bilder på dem på min Facebook och Instagram. De går ofta in och hämtar barnbilder på sig själva där och det finns inte en enda bild de vill att jag tar bort.

      Men så är det ju också en avsevärd skillnad mellan mitt lilla låsta konto med ca 200 följare (vänner, bekanta och släkt) och en influensers vidöppna kanaler som de tjänar pengar på. Att växa upp som Margaux eller Idas barn med denna ständiga exploatering och filmkameran i ansiktet hela tiden är en helt annan sak.

    Tänker såhär, skulle själv inte vilja att nån la ut en bild på mig gråtande och då gör man inte det med barnen heller.
    Visa barn samma respekt som du skulle visat en kompis.

      Exakt.

      Och sovande, eller sjuka barn. Antar att alla de här personerna själva hade velat ha sin bild utlagd när de sover i någon knäpp ställning eller är sjuka. Men vi är nog många som inte är så lockade av det. Det är kanske svårt att sätta sig in i det när man är så mediakåt att gränsen för vad som är privat helt suddats ut.

      Man lägger väl inte ut några bilder på sina kompisar som dom inte fått godkänna först? Så hur gör man då, då barn inte kan godkänna nånting?

      Nej det där en ingen väg där bilar får köra. Det är promenadväg.

    Varför,har hon släpat ut en raggig filt, iklätt barnet vita kläder och en cancerturban, satt sig mitt på vägen och sedan närfotat sitt gråtande barn? Så många fel.
    Tre apor däruppe har fullkomligt rätt, för övrigt.

      Exakt min tanke, det ser minst sagt uppgjort ut.

      Cancerturban ?

        Cancerturban???? wtf

    Har ett barn. Har en privat Instagram till mitt barn där vi har ca 30 följare i närmsta vän och familjkretsen. Till och med där håller jag mycket hårdare på mitt barns integritet än vad dessa influenser gör till sina okända följare i tusental. Kan inte förstå detta!!!

      Vänta här, du har en instagram TILL ditt barn?
      Herre gud…

        Jocke och Jonna är väl de skrivna ledarna av att ha Instagramkonton för allting. En ponny de inte äger längre, hundar, hus, matvagn, varenda tv-program, projekt osv osv osv…

    Jag kan absolut se humorn i denna bild, men är generellt motståndare till alla föräldrar som har sina barn som attribut till social mediaframfång.

    Det är dock STOR skillnad mellan denna typ av bild och bilden på gråtande barn på akuten, barncanceravdelningen och liknande.

    Säga vad man vill om IL men just i den frågan har hon varit så gott som felfri.

    Om en sådan bild som ovan benämns integritetskränkande, vad tänker du då om Paula Rosas flertalet bilder på hennes två barn sovandes i deras sängar⁉️

    Så präktiga alla var här då och snälla kom inte och länka barnkonventionen era mosaiktanter

      Haha.. ”Mosaiktanter”? Vad gör en sådan? Förutom mosaik då?

        @Camcam. Skulle tippa att Johanna menar batiktanter, då detta hantverk är känt för att användas som något slags nedsättande prefix (jämf. batikhäxa). Tyckte mosaiktant hade rätt bra klang dock.

        Även batik.Är en batikmosaiktant.

      ? klappa händerna om du känner dig kränkt, klappa händerna om du känner dig kränkt, vi kan också hitta koftan den är till för alla offer, klappa händerna om du känner dig kränkt! ?

      Johanna:
      Du har inte barn va?
      Om svaret är nej, vänta med att bli förälder?

        Jag är förälder. Ser också massa präktighet här.

        Johanna har dock rätt när det kommer till Barnkonventionen.
        Så tröttsamt att folk drar upp det okunnigt och felaktigt.

        I övrigt är jag också en präktig förälder!

    Dasha har ju som återkommande inslag att på sina stories lägga upp när hennes barn är ledsen. Ofta liggande på marken. Sedan skriver hon en förklaring, typ ”för att han inte fick äta min mat”. Så hon om någon använder verkligen sitt barns missnöje som content.

    Kontaktade en på Instagram som lägger ut bilder på sina barn varje dag. Bilderna hade blivit skärmdumpade och användes på ett fake-konto i usa. Personen i fråga har över 50 000 följare på Instagram. Jag frågade om hon skulle visa sina barn mindre nu men nej för då skulle det onda ju vinna.

    Många gånger har jag funderat på om föräldrar som den här skulle vara villiga att ställa sig på en scen inför 50 000 människor och visa upp sina barn i baddräkt mm. Frågade en gång en person som hade låtit hennes barn posera på stranden för att ingen vuxen ville vara med på bild ’så då fick barnen offra sig istället, haha’ skrev hon. (Barnen var under 3). Hon sa att hon inte tänker på att det är så många som tittar på hennes bilder och ’att det kanske är lika bra att inte tänka och om någon nu skulle få för sig att onanera till bilden på mina barn så skadar det ju inte oss eftersom vi inte vet om det’ skrev hon bara till mig.

    Jag FÖRSTÅR verkligen inte hur man som förälder fungerar i sådana här situationer? Jag har två barn på 3 och 5 och har aldrig lagt upp en endaste bild på dem på sociala medier. Även om vi får höra att det är tråkigt att man aldrig ser barnen på bild (vet inte varför man inte kan be om bilder privat om det nu är så tråkigt) så har vi fortsatt hålla dem borta från internet. Man kan inte skydda barnen från allt men man ska ta mig tusan inte exponera dem för tusentals människor bara för att de vuxna vägrar visa sig på bild alt. få sina bilder kapade och bara strunta i det för att ’då vinner ondskan’.

    Långt och flummigt inlägg före morgonkaffet men jag blir bra förbannad på vissa föräldrar alltså.

      Nej. Det skadad verkligen varken mig eller mina barn om nån onanerar till bilder på dem, eller mig.

        Som barn men även efter tex. ett gräl med ex.din partner.Hen fotar för at hen vill och visar andra.Jättekul eller hur ? Borde inte vara skillnad på barn/vuxna i utsatt situation.

        09:43 Men harrejävlar vilken snedvriden inställning.

    Småbarn har ju typ ingen integritet ens utvecklad än. Dom kan klä av sig, springa nakna och visa rövhålet på en allmän badstrand utan någon skam. Så hur kan denna bild vara integritetskränkande? Alla vet att ungar grinar, och en bild på en unge som grinar är väl bara en sekundsfragment av den stunden. Inte så att detta klassas som kränkande fotografering. Igår såg jag en unge som la sig på marken och gallskrek i 15 min medans mamman försökte lista ut vad som var problemet. Ingen tanke på integritet där alls. Ungar tycker att det är helt i sin ordning att hålla på så. Människor med integritet gör inte så.

      Jag vet inte vad för barn du träffat men jag upplever det som att barn i allra högsta grad har integritet. Tror du kanske förväxlat en brist på kontroll med brist på integritet.

        Precis, brist på impulskontroll och trotsåldrar under barndomen säger ju ingenting om barns behov av (och rätt till!) integritet. Dessutom är barn värnlösa och beroende av oss så det är vår uppgift att skydda dem mot vad som är fel.

        Hur visar små barn att dom har integritet? Särskilt när dom inte har några problem med att göra bort sig bland allmänheten, och har inga problem med att prata om saker av privat karaktär. Hur har du kommit fram till att det är kontrollbrist istället för integritetsbrist? Människor med hög integritet gör inte vissa saker, medans andra som inte har lika hårda gränser kan knulla i tv t.ex. Är det kontrollbrist dessa människor egentligen ”lider” av? Jag tror att integritet är någonting som växer fram medans självmedvetenhet och annan utveckling sker, den finns inte bara automatiskt där. Det förklarar också varför alla vuxna inte har lika hög integritet.

          Alltså barn har bla dålig impulskontroll, dom känner nåt och agerar utifrån känslan. Det betyder ju inte att dom inte kan känna skam, eller känna sig förminskade om någon tex skattar åt dom eller påpekar ett beteende hos barnet, särskilt när det kommer från främlingar. Samma sak gäller ju i sociala medier.
          Bara för att dom har svårt att dölja känslor betyder ju inte det att dom inte har ett behov av att respekteras utifrån deras rätt till värdighet.
          Skulle du säga att vuxna med psykiska funktionshinder saknar integritet om dom har dålig kontroll av sina känslor? Är det ok att ta kort på en gråtande vuxen om denna inte kan ge samtycke till fotot?

            Men barn förstår inte ens vad värdighet är om dom inte får uppleva vad som allmänt anses vara ovärdigt, dvs att vuxna påpekar dom vad som är ett olämpligt beteende. Så hur kan man då säga att barnet ”har ett ett behov av att respekteras utifrån deras rätt till värdighet”, när ungen är typ en bebis och inte ens fattar vad som händer? Barn så pass unga har endast basala överlevnadsbehov i tanken.
            Vad som kommer till vuxna med psykiska funktionshinder. Om dom inte känner skam, efter att ha gjort ovärdiga saker, så kan dom inte ha integritet. Människor har ju olika grader av personlig integritet i vuxen ålder. Borde då vi som har högre grad av integritet sekundärskämmas åt deras vägnar och försöka lära dom personlig integritet?
            Jag tycker att det inte är okej att ta kort på och publicera några foton på vuxna, som inte fått godkänna dom först. Det samma borde gälla också alla barn då dom inte kan ge sitt godkännande. Det spelar ingen roll om det är ett glatt eller ledset barn. Om vi ska köra med resonemanget att vi borde göra med barn precis som vi gör med vuxna, och då behöver vi inte längre fundera på vilka foton som är lämpliga, olämpliga, eller kränkande, eller bara roliga.

    Det värsta är att exponeringen verkligen skjutit i höjden. Var och varannan influenser som har barn exponerar barnet utan någon som helst måttfullhet. Ibland är det så uppenbart att barnet är medvetet (i vloggar) och inte alls bekvämt med att bli filmat. Tänker t.ex. Ida Warg och Elvis men även andra barn där barnet liksom blir uppenbart obekväm och generad ibland. Då känner jag bara Nej, stopp!

    Jag kan inte se hur jag själv någonsin skulle tycka att en bild på mig som barn/bebis i äldre åldrar skulle vara kränkande/utlämnande……..

      Inte jag heller. Jag tvivlar på att någon – inklusive offentliga personer – skulle uppröras över om en 20-40 år gammal bild på dem som barn dök upp. Men jag tycker ändå det är fel att influencers med sina öppna kanaler hela tiden exploaterar sina barn.

      Jag är mer tveksam till hur deras ungar kommer att uppleva sin barndom med en filmkamera ständigt upptryckt i ansiktet. När allt ska filmas och mamma pratar med kameran hela tiden. Det tror jag kommer att ge större skador än en gråtande bild från barndomen.

      Nu är det ju inte bara bilder utan filmer också (vloggar) vilka egentligen är värst för de fångar ju verkligen barnets sinnesstämning, reaktioner m.m. Dessa får ju ibland flera tusentals visningar. Ta Torsgården som har galet många visningar på sina videos där barnen står i fokus.

      Tanken då, när man växer upp, att dessa filmer beskådats av så många människor i ens barndoms alla ögonblick… Plus alldeles oavsett vad barnen tänker om detta som vuxna – hur känner de nu när de är barn och mamma trycker upp kameran i ansiktet på dem i alla möjliga ögonblick?

    Men Ellens och hennes syster brukar ju komma iväg med det för dem är såååå roliga, hetsiga videos med dem upprepandes ramsor eller klipper pappas hår är humor på en ny nivå inte konstigt dem vill blanda in deras små barn in i mixen

    Man måste vara jävligt håröm om man ska bli traumatiserad av en bild där man gråter som barn? De flesta tycker nog det är skitkul. Det är ju typ som att det skulle vara elakt att ha roliga bilder av barn på studentskyltarna

      Jag tror inget barn kommer bli traumatiserat men tänk dig att du på ett öppet Instagram konto hade bilder på dig upplagda
      I flera år utan att få välja själv ? Det är vad Ellen/Kajsas barn kommer få se sen som äldre. Det kanske snarare handlar om lite vett.

    Har själv barn tvekar på att barnet ville äta stenar enbart, snarare obekväm av att behöva ligga på en väg med ganska lite kläder i kombination med vädret (inte direkt sommar längre) är ju helt klart en photoshoot hon är ju helt tillfixad, för den delen på vilket sätt är såna här bilder naturliga?? Ingen går ut i sånt här väder i så lite kläder ?

    Klart man gråter när man är
    Ute i så lite kläder när det är såhär
    Kallt ute , jag hade gråtit med. Är helt klart bara för en photoshoot

    Följde henne förut, hon la verkligen upp 99% reklam. Så sjukt mycket. Det blev en avföljning.

      Ja jag med!!! Reklam Hela tiden.

    Antar att vi vuxna inte skulle uppskatta om någon tog en bild på oss när vi är ledsna och besvikna och lägga upp med en ironisk bildtext…

    Tycker gränsen är hårfin. Jag tycker att som förälder måste man försöka värna om barnens integritet och inte lägga upp saker hela tiden. Är själv gravid med mitt första barn och då vi båda har familj långt härifrån funderar vi på att göra en egen privat Instagram för familjen och evt nära vänner. Ett sätt att få dem att känna sig delaktiga trots avståndet.

    Två av tre inlägg på hennes insta verkar vara sammarbeten.

    Får mig att tänka på det här inlägget av Caroline Borg. Kontentan är att hon bråkar med sin 3 åring för att barnet vill bestämma vilka kläder hon ska ha på sig själv. För Caroline verkar det vara viktigare att ta fina bilder till instagram och tvingar på barnet en teddyjacka som hon köpt för att ta fina bilder i, istället för skalkläderna som barnet vill ha. Och så ett helt inlägg om hur jobbigt det är att det blir bråk. Snälla, barn är inte små dockor som man ska klä ut/klä upp och fota i bildsköna miljöer för att ha fint innehåll till sina kanaler. Hon har tagit bort kommentarerna så gissar att fler än jag reagerat…
    https://thewayweplay.se/caroline-borg/2020/10/lykke-3-ar/#respond

      Smart barn!

    Det är en skev tid vi lever i, jag är inte offentlig men har valt att ej exponera mitt barn på sociala medier alls. Vi skickar bilder på SMS om någon vi känner frågar. Ser inte någon anledning att folk ska se mitt barn som inte visar intresse för henne annars.

    Har knappt sett en enda bild på det barnet utan en rosett på huvudet. Varför måste barn (oj sorry, flickor) vara så himla fiiiiina nu för tiden? Kan dom inte bara få vara skalliga som bebisar är? Blir galen

      För det är gulligt med rosett.

        Varför är det viktigt att vara gullig(are) som bebis?

          Jag vet inte. Använde inte rosetter på min dotter men kan tänka mig att det är roligt för föräldern att ha accessoarer på barnet. ? tror inte det är viktigt eller nödvändigt utan mer för förälderns skull

            Mm barn är till för att ha accesoarer på…

              Haha nä det har väl ingen sagt. Bara för man gör en grej med sitt barn betyder väl inte det att barnet är till för enbart den saken

              Hahaha exakt

        Haha nej. Sjukt ful, särskilt om ingen inte hår nåt hår, så löjligt.

      Eller hur? Så töntigt och fult. Och inga killar har det såklart…

    Fy fasiken!
    Trodde det var en docka!

    Inget alls roligt- usel föräldrar förmåga!!!
    Hon behöver ha ett allvarlig samtal om vad det innebär att vara en trygg och omsorgsfull mamma

      Haha tvekar staarkt på att du är en socialsekreterare. Du kan inte avgöra hennes föräldrarförmåga från en bild, däremot var det larvigt av henne. Ja.

    Jag såg själv just det inlägget på instagram tidigare idag. Reflekterade inte nämnvärt över det, är antagligen tänkt att vara humoristiskt. Då har jag betydligt mer bekymmer med ett annat konto, @isabelleskampmotcancern, där man får följa en 8-årig tjej med leukemi. Där kan man tala om integritetskränkande.

      Jag håller med ärligt talat känns det som mamman mest vill tjäna pengar

    Nej, du överdriver inte Camilla. Usch, får lite ont i magen av sånt här.

    Nu är detta förmodligen gamla nyheter men sökte på ”windi pysventil” efter råd från 1177. Dashas blogg dök upp högst upp. Alltså jag orkar inte. Varför lägga ut sådana bilder på sitt barn? Bilderna i detta inlägg var långt över min ”ok-zon” men Dashas fick mig att vilja åka tillbaka till Huddinge sjukhus o få lite mer narkos /mvh precis blindtarmsopererad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.