Dags att styra upp kommentarsfältet en smula

Då var det dags igen.
Precis som med allting annat i influencervärlden går i cykler  – samarbeten med sponstuttar, samarbeten med barn, vad man marknadsför, delar med sig av eller var gränserna går – så händer samma sak i vårt kommentarsfält.
Jag har från flera håll fått hård kritik för klimatet i kommentarsfältet. Inte för inlägget, men för kommentarsfältet som går åt det helt negativa hållet, oavsett vad inläggen handlar om. Att även positiva inlägg får negativa kommentarsfält,  så det går inte längre att helt säga att det är jag som sätter tonen i mina inlägg.
Till viss del – ja, jag kan vara både hård och brutal i mina inlägg, men det okejar inte att kommentarerna under en granskning av exempelvis ett företag som en influencer promotar fylls av kränkande kommentarer om allt ifrån relationer till utseende, när inlägget handlar om någonting som borde kunna stå, helt på egen hand.

Jag vill vara tydlig med att rasism, främlingsfientlighet, förtal, kränkningar, uthängningar och hat inte är tillåtet i kommentarsfältet och jag skulle uppskatta om alla ”OT-inlägg” som inte handlar om influencers sparas till Öppet Spår.
Jag vill även uppmana er att vara mer sakliga i era kommentarer och diskutera relevant till inlägget.
Exempel: Låt ett inlägg om smygreklam handlar om det och relevanta utsvävningar. Att kommentera någons utseende är inte relevant.
Utseende i samband med sponsrade inlägg, där en viss typ av look, fillers, operationer eller annat marknadsförs tycker jag kan vara relevant att diskutera då influencern mer är en vandrande reklampelare för ett företag som vill ha följarnas pengar, än en privatperson.
De marknadsför en produkt som de helt enkelt stoppat in i sig själva eller på annat sätt använt på sin kropp. Produkt som produkt.
Det är skillnad på att ha åsikter om samarbeten och resultatet av dessa samarbeten som bygger på utseende och att slänga in kränkande åsikter om någons utseende som inte har någonting med inlägget att göra.
Influencers har själva valt att bygga sina varumärken kring sina personer, absolut –  men det betyder inte att vad som helst är tillåtet.
Absolut inte!
Så lite fingertoppskänsla skulle uppskattas.
Jag VILL inte behöva modda mitt kommentarsfält hårdare eller att alla kommentarer ska behöva godkännas manuellt innan de syns, och det vet jag att ni inte heller vill, eller hur?

Jag skulle också vilja slippa alla språkpoliser som sitter beter sig om att kommentarsfältet vore någon typ av nobelpris-nominerad bok, och som bara letar efter fel att hugga på.
Kritisera MIG om jag skriver som en kratta – jag kör alla mina texter genom ”pages” på datorn men ibland smiter någonting igenom ändå – men skit i kommentarsfältet.
Det är mitt jobb att skriva den här bloggen och borde ha någon typ av minimigräns för textkvalité, men alla som skriver kommentarer gör det frivilligt och utan ersättning.
Sätt dig på händerna om du känner att ett syftningsfel gör dig topp tunnor rasande, eller att någon skriver ”dem” istället för ”de”, men bespara kommentarsfältet dina pekpinnar.
Använd dem till att grilla pinnbröd på istället.
Går innebörden i en kommentar fram så är det gott nog. 🙂

Tack på förhand.

 

227 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag slipper också gärna besserwisserkommentarer.

  Svara

   💯

   Svara

   Kanske de allra värsta är just besserwissrar

   Svara

   Kan man inte göra så att man får kommentera genom facebook eller med bankid eller så? Då får man ju stå för det man säger i ”den riktiga världen” också vilket kanske medför ett bättre klimat här?

   Svara

    Man kanske inte slipper språkpoliserna dock 😬 Men de där andra mer personliga påhoppen eller så.

    Svara

  Jag uppskattar språkpoliser. Tror ni inte att de som skriver fel vill få reda på hur det egentligen ska se ut?

  Svara

   Nä inte här.

   Svara

   Nej, verkligen inte! Särskilt inte när det är tjat om de/dem. Håller ni på så i verkligheten också? Rättar folk när de säger fel? Lägg ner. Det hindrar bara folk från att kommentera, särskilt människor som kanske inte talar så bra svenska. Ska de inte ha rätt att uttrycka sig om det inte görs på perfekt svenska? Då borde vi svenskar inte tala engelska heller. Idioti. Har man en sån passion för det svenska språket kanske man ska utbilda sig till lärare och inte sitta och rätta folk på en skvallerblogg om influencers!

   Svara

    Språkpoliser vill väl sällan förhindra att folk uttrycker sig. Däremot ska det ske på ett korrekt sätt. Nnars kn vi ju sriva ite ur om hlst. Em yr sig?

    Svara

     Ja så länge det går att förstå så. Din kommentar går utmärkt att förstå om man har normal läsförståelse 🤷‍♀️

     Svara

      Men det där ”så länge det går att förstå”-argumentet håller inte. Språket är som vilket annat verktyg som helst och om det inte är exakt blir resultatet därefter. En slö kniv skär dåligt, det gäller en felkonstruerad mening också.

      Man tycka att det är petigt i överkant men om det finns utrymme för att feltolka rent språkligt så kommer det att hända och det leder i sin tur till missförstånd mellan människor. Exakt kommunikation är därför viktigt, utbytet av informtion människor emellan är tillräckligt behäftat med problem som det är. Man vet till exempel att ju fler led en uppgift går genom, ju mer förvanskad blir den, därför att de som tar emot och för den vidare lägger in egna tolkningar och värderingar. Att själva budskapet inte dessutom är grumligt är alltså viktigt.

      Sedan måste man förstås alltid bedöma situationen innan man låter tungan löpa. Jag läste själv en kommentar här, häromdagen, där en person klagade på en annan. Personen tyckte att det var fel att skriva att mensskydd blivit ”gratis”, hen menade att det ju alltid är någon som betalar i slutänden. Nu kunde jag bita tillbaka, personen hade nämligen fel. Men även hen inte haft det var det olämpligt att hoppa på någon som bara ville bidra med ett positivt budskap. Lagom är bäst, med andra ord och ibland är det rätt att vara tyst.

      Svara

       Jag orkar inte ens räkna antalet satsradningar i ditt inlägg.

       Skojar bara! Jag är inte en språkpolis.

       Så klart är språket viktigt, men krav om stringens, koherens etc. måste uppmjukas i vissa sammanhang. På en chatt är det knappast viktigt eller lämpligt med kanslisvenska. Även om någon är otydlig så kan innebörden oftast utläsas genom se till kontexten.

       Svara

        På en blogg, menade jag. Vill inte hamna i språkhäktet.

        Svara

         Genom att* menade jag. Okej, jag erkänner brott. Ge mig skyddstillsyn och 1 års språkfängelse.

         Svara

        Nu förstod jag inte riktigt? Du får gärna utveckla vad du menar.

        Svara

        För övrigt heter det ”krav PÅ” och inte ”krav OM”. Jag läste din kommentar en gång till och kunde bara inte hålla mig. Hade du varit trevlig hade jag varit tyst, nu finns det all anledning att klämma till dig. Du vet också att satsradning (som du för det första inte hittar särskilt många exempel på i min kommentar) ofta används som stilistiskt grepp? Det är alltså inte så att den skribent som ägnar sig åt det nödvändigtvis är osäker på sitt språk. Jag är det till exempel inte och hade högsta betyg i svenska från småskolan till studenten. Du kan googla satsradning så får du många exempel på hur det används av stora författare. Eller drog du kanske bara till med ett uttryck du fångat upp någonstans?

        Svara

         Jag menade verkligen inte att vara otrevlig. Det var därför jag skrev att jag skojade, men jag ber om ursäkt om jag faktiskt var otrevlig.

         Du besvarar dig själv. Satsradning är ett exempel på en sådan petitess jag menar är helt onödig att anmärka på i en blogg. Det är acceptabelt i många sammanhang, men i vissa sammanhang är det inte acceptabelt eftersom kan det leda till oklarheter. Det är alltså ett exempel på att petighet i vissa fall är mindre motiverat än i andra fall.

         Jag tror faktiskt att det går att säga krav om, t. ex. ”krav om avgång”, ”krav om vederlag”, ”krav om likabehandling”, men jag vet inte vad Horace tycker. Myndigheter skriver ibland krav om, så jag skyller på dem.

         Poängen är att ni språkpoliser verkar ha för avsikt att kokettera, inte att lära ut. Ditt senaste inlägg ändrar inte min uppfattning i det avseendet.

         Svara

    Nu tänker inte jag påstå att det alltid är rätt att rätta. Men en av delarna av att lära sig ett annat språk är just att bli rättad, för mig som språkstudent anser jag det vara väldigt värdefullt när någon berättar när jag säger eller skriver fel. Så nog kan det hjälpa någon som inte talar så bra svenska.

    FYI har jag inga problem om nån rättar min engelska heller.

    Svara

     Men det hjälper ju inte att bara rätta. man måste ju förklara varför det blev fel och hur man ska tänka rätt.

     Ett ”lär dig skilja på de och dem!!!!” eller ett simpelt ”de*” hjälper inte den som vill lära sig språket.

     Och faktiskt.. det bästa för att lära sig ett språk är att våga använda det även om det blir fel ibland. Att se och höra andra använda språket är mycket mer hjälpsamt än att någon påpekar ett fel rätt upp och ner bara.

     Svara

     Lära sig språket gör man bäst genom skola eller i privat livet, inte genom en blogg.
     Jag har många kollegor med utländskt härkomst, och när jag ser att de skrivit fel i sina anteckningar så kommenterar jag det och förklara skillnaden så de lär sig skriva rätt, men inte sitter jag och kommenterar felskrivningar när de berättar som sin semester på facebook.

     Svara

      Jag bor utomlands och studerar pa ett for mig frammande sprak, har absolut inga problem med om nagon av mina larare rattar mig vid syftningsfel (eller stavfel i uppsatser), daremot tycker jag att det ar oerhort drygt nar mina klasskamrater (naja, bara en som gor det) rattar mig i varan gruppchatt som vi har for klassen dar man skriver om allt mellan himmel och jord, jag hade kanske tyckt att det var jattebra om det inte vore for att just den har klasskamraten sjalv skriver jatteslarvigt med mycket slang och barnsliga forkortningar och bara bryr sig om att ratta just mig och inte de andra (jag ar den enda med utlandsk harkomst). Dock kan jag tycka att det i manga fall ar hammande om man blir rattad av folk nar man talar, man kommer av sig och tappar traden helt sa vill man ratta nagon tror jag att det ar bast att gora det nar denne talat till punkt.

      Svara

    Det är inte de med annat modersmål än svenska som har problem med att skilja på de och dem. Det märks tydligt att det är hos obegåvade, infödda svenskar som borde gå om grundskolan, problemet ligger.

    Svara

     Precis såna här kommentarer är det som gör kommentarfältet negativt.
     Vad får du ut av att kalla folk som inte kan skilja på de och dem ”obegåvade, infödda svenskar som borde gå om grundskolan”? känns det bra för dig att trycka till någon annan? att skriva något elak om någon okänd människa?

     Svara

   Det beror väl helt på vad som är fel och hur det rättas.

   Att vara skriva *de. Är inte konstruktivt och ingen lär sig av det. Att skriva ”*de, eftersom det här går att säga they eller vi” är däremot mer konstruktivt. Ett felstavat ord spelar absolut ingen roll för innebördens skull.

   Jag upplever det som att språkpoliser egentligen är smått dumma, de har ju tydligen svåra problem med att läsa och förstå texter. Fast det där ”om första och sista bokstaven är korrekt i ett ord förstår hjärnan vilket ord som åsyftas ändå” kanske inte gäller dem… 😉

   Svara

    Hundra plus på att man inte lär sig någonting på endast ”*de”

    Svara

    Då tycker jag nog mer att den som får sitt ”dem” rättat typ 63 gånger, är ”smått dumma”.

    Svara

     Din mening är inte heller perfekt: ”Den som…är ’smått dumma'”? Är en person dumma?

     Det är helt onödigt att hålla på så här på en blogg. Det finns alltid något att anmärka på, men det hjälper i princip ingen. Om man vill lära ut språk så är det bättre att man söker sig till läraryrket. Skolan behöver folk.

     Svara

     Fast kan vi inte bara sluta kalla folk dumma i detta kommentarfält? det är sånt som sprider negativ och tråkig stämning…
     Är det verkligen så svårt för er språkpoliser att inte kommentera när ni ser något fel?
     Kan ni inte göra som C bett er ”Sätt dig på händerna” om ni nu har så svårt att inte kommentera stavningsfel.

     Svara

    Fast nu har C bett folk sluta leka språkpoliser, så oavsett hur dem formulerar sin kommentar är det onödigt att hålla på och rätta andra i ett kommentarfält.

    Svara

   Nej inte i det här sammanhanget. Jag t.ex. har bra koll på alla skrivregler men orkar inte lägga tid på att se till så att allt alltid blir korrekt i ett kommentarsfält, det viktiga är att folk förstår vad man menar.

   Dessutom är det oftast kommentarer som är otrevliga och vill antyda att de som kommenterat felaktigt inte kan skriva eller är dåligt utbildade. Vilket självklart inte alls stämmer.

   Svara

    Tillägg: även om det stämmer att den som skriver är outbildad och har dålig koll så är det irrelevant. Det viktiga är att förstå vad den andra menar och koll på skrivregler borde inte inverka på möjligheten att kommentera på en blogg.

    Svara

    Verkligen. Skriva långa rapporter på myndighet hela dagarna, så skönt att få chatta med vänner och kommentera bloggar utan att behöva tänka sig för både en och hundra gånger.

    Svara

   Om personen som skrivit kommentaren inte bett någon att rätta så gör inte det. Du skulle väl inte rättat någon i det verkliga livet? eller är du så korkad i huvudet?

   Svara

    ”Är du så korkad i huvudet?”. Klockrent exempel på hur man är onödigt otrevlig.

    Svara

    Tycker du att det är hemskt att rätta ett ord men ok att fråga om någon är korkad i huvudet?

    Svara

     Om man inte klarar av att inte vara språkpolis fast C nu bett folk sluta, ja då är det nog något fel på personen.

     Svara

   Tjatet om de och dem är ju för att folk använder det fast de inte kan! Varför inte bara använda ”dom” då istället? Der finns inget fel i att använda dom så länge du bara ska skriva på sociala medier. Det är så sjukt oprofessionellt med folk som i sitt yrke (exempelvis influencers) uttrycker sig i skrift och inte kan stava. För mig ger det ett sämre intryck tyvärr när jag läser särskrivningar och att ”dem där skorna är så himla snygga!”. Hur skulle det se ut om HM sålde tröjor med päls krage eller skriver att vi älskar dem här nya blusarna. Om ingen rättar är det ingen som lär sig heller.

   Svara

    Men vad fan låt folk använda vilka ord de vill! Vem är du att komma och säga till dem att de inte ska använda ett ord för att de inte ”kan”? Idiot

    Svara

     Idiot? För att någon har en annan åsikt än du?

     Svara

     Det är just exakt såna här kommentarer som ger mig olustkänslor här inne.
     Så onödigt.

     Svara

     Banan. Du vet vad jag menar. Banan. Varför förstår du inte vad jag skriver? Blupp blupp.

     Svara

    Men det är en helt annan sak när någon i sitt yrke skriver på det sättet. Att kritisera en influenser eller ett företag som felaktigt använder sig av de/dem är därför fullt rimligt men det är inte det när en privatperson skriver en kommentar på en blogg.

    Svara

    Detta är typ bara en chat, så man kan ställa språkkraven mycket lägre.

    Det finns alltid något att anmärka på. Som exempel skrev du ”Der” istället för ”Det”, men varför skulle jag bry mig? Det är helt onödigt. Ingen gynnas och det blir bara en tråkig diskussion om stavning.

    Svara

     Men det är ju exempel på ett slarvfel som alla fattar är ett slarvfel och struntar helt i. Att inte automatiskt välja rätt av de och dem är en helt annan typ av fel. Jag rekommenderar alla att använda ”dom” i alla lägen så slipper vi det här tjafset. Och nu gäller det nog att huka för den fradgatuggande mobben som vill slita alla rättstavande stackare i stycken. Eller bara vara allmänt otrevliga i tonen. Jag hukar!

     Svara

      Alla fattar väl när någon skriver fel på dem och de också. Det handlar bara vad du personligen stör dig på och inget annat. Om folk ska lära sig skilja på de och dem så kan du fan lära dig att leva med att folk kommer att använda fel ord.

      Men nej, allt handlar om dig dig dig dig och dig. Alla ska rätta sig efter vad duuuuuuu tycker är jobbigt.

      Svara

       Hur var det nu med tonen?

       Svara

    Håller med dig M

    Svara

    Päls krage…? Det är ETT ord, pälskrage 😉😉😉

    Svara

     Det var ju poängen med kommentaren 🙂 ”hur skulle det se ut om HM sålde päls krage eller vi älskar dem här blusarna”.

     Svara

     Men gud hoppas du är ironisk?

     Svara

    Det är illa nog med influencers som inte kan skriva rätt, men när jag ser hur en hel del s.k. journalister skriver blir jag fan mörkrädd.

    Svara

    Fast de som skriver på HM har det som jobb, inom jobbet är korrekt svenska viktigt för de flesta. Detta är dock ett kommentarfält på en blogg, sluta få panik över små stavfel så länge man fattar vad personen menar.

    Svara

   Okej, men JAG uppskattar dem inte. 🙂

   Svara

   Språkpoliser bör väl kunna uppskatta kommentatorpolitiska regleringsåtgärder?

   Svara

   För mig beror det på hur språkpoliserna utrycker sig.

   Svara

   Språkpoliser vill inte hjälpa eller lära, de vill bara gnälla och klaga… de är bara negativa och sprider sin negativa energi i kommentarsfälten.
   Om nu C ber att folk ska sluta vara språkpoliser kan de väl sluta med det, och leka språkpoliser någon annanstans

   Svara

    Vilket härligt liv vi alla lever. Största problemet är skrivfel. Tänk om jag skulle börja skriva på min norrländska dialekt och någon annan på sin speciella dialekt, så skoj vi skulle få det och ingen ville hänga den andre för skrivfel eller uttal. Eller är ni alla från här inne från storstan?

    Svara

     Hamnade ditt svar fel?
     Jag tycker ju språkpoliser ska sluta klaga på hur folk skriver då det bara skapar dålig stämning.
     Så länge du skriver så man förstår vad du menar, så ser jag inge problem. Om det råkar bli lite särskrivningar, dem istället för de osv gör ju sällan att man inte förstår vad personen menar.
     Tror dem flesta här inne är lita från alla möjliga delar av Sverige, landet, små byar/städer och större städer, jag personligt bor på landet.

     Svara

      Jag vill inte leva i en värld där Anna Books språkbruk blir norm!!!!

      Svara

       Fast om C nu bett er språkpoliser sluta i BB kommentarfält, hur svårt ska det då vara att sluta? ni kan ju leka språkpoliser någon annanstans.

       Svara

   Nej

   Svara

   Oombedda råd i allmänhet är kanske ocharmigt.

   Svara

  Jag håller inte med om att det är okej att diskutera och kritisera någons utseende bara för att det är en del av ett samarbete. När du t.ex. pratar om Paows ”enorma tandkronor” är det kanske inte så kul för folk med naturligt stora tänder att höra. Osv…

  Kritisera gärna samarbetet som sådant, reklammarkeringen eller det moraliska i att promota skönhetsingrepp. Men snälla, lämna recensioner av utseendet i sig utanför.

  Svara

   Fyfan vad dåligt av Camilla.. hon tycker det är ok att kommentera influencers utseende för att de ständigt gör reklam för saker, det har hon sagt tidigare. Där har ni svar på varför alla skitkommentarer om folks utseende får vara kvar. Vidrigt. Är uppenbart att hon mår bra av att andra unga, vackra kvinnor trycks ner.

   Svara

    Det är ju inte folks naturliga utseenden Camilla syftar på. Flera av dessa flunsor har ju mixtrat med sina utseenden så de inte ser ut som sig själva längre. Det ser bara bisarrt ut och ingen bra förebild för unga tjejer. Därför håller jag med om att det kan vara okej att kritisera.

    Svara

     Är det bisarrt att ha stora tänder? Tack, då vet jag nästa gång jag ser mig i spegeln.

     Svara

      Självklart inte. Men om man har fejkade stora tänder ser det bisarrt ut eftersom de inte passar till personens naturliga utseende.

      Svara

       Slampan? För att jag tycker att det är fel att göra reklam för/uppmuntra till plastikoperationer? Det är då verkligen inte samma sak som att gå på någons naturliga utseende!

       Svara

      Sluta bli kränkt för ingenting. Hon har valt att sätta in fejktänder, som inte passar henne. Om du har stora tänder så ser det inte ut som P konstgjorda.

      Svara

     Hör du hur du låter? Bara för att någon har gjort ingrepp så är det ok att kritisera menar du? Fel fel återigen fel. Det är elakt att kommentera någons utseende i negativ benämning.

     Svara

      Självklart inte, men när det går till överdrift. Och framför allt när de gör reklam för sånt. Fattar du vilken världsbild det ger unga tjejer? Bättre att influera att man duger som man är!

      Svara

       Vad innebär ”när det går till överdrift”? Mår unga tjejer bättre av att se perfekta bröst som man inte kan ana är opererade? Är det ingreppen eller utseendet du vill kritisera egentligen?

       Svara

        Det är väl upp till var och en vad man anser överdrivet. För mig är det i alla fall när man pumpar upp läppar, kinder, bröst och rumpa så att man inte längre ser att det är samma person. Nej, jag kan ärligt säga att jag inte tycker det är fint alls. Blir tvärtom rätt ledsen bär jag ser de här tjejerna mdd ankläppar och sopkvastar till ögonfransar; att de liksom inte själva tycker att de duger som de är. Det ger dessutom ganska sjuka signaler till andra tjejer. Paow till exempel, eller Rebecca Stella. De går knappt att känna igen idag. Enligt mig ser de hemska ut nu, men de VAR jättefina innan de började med alla ingrepp. Däremot skulle jag såklart inte oombedd känna mig tvungen att säga det till dem även om jag tycker så. DET är elakt. Men att som Paow göra reklam för sådant, ser jag som väldigt allvarligt. Plastikingrepp är som vilka ingrepp som helst, och medför risker. Inget man bör ta lätt på.

        Svara

         Fast frågan är väl varför det enligt dig är okej att kritisera ett utseende men inte ett annat. På dig låter det som att det är just det estetiska du stör dig på, inte själva ingreppen.

         Svara

          Jag stör mig på båda delarna. Det ÄR inte vackert. Men jag skulle aldrig säga det till någon. I det här fallet ser jag däremot en väsentlig skillnad. Influencers har i och med sin roll ett ansvar mot sina följare. Ett ansvar att INTE lura i unga tjejer att de behöver ditten och datten för att duga. Att få dem att förstå att en plastikoperation inte är som att gå till frisören. Influencers kallas det av just en anledning. Vare sig de vill eller inte så ser unga tjejer upp till dem och strävar efter att få deras liv och utseenden. De får göra vad de vill med sina egna kroppar, men varken jag eller någon annan behöver tycka att det är fint. Däremot är det ganska ouppfostrat att behöva påtala det. UTOM i de fall när man som tex Paow gör reklam för sånt som om det vore en fika på stan. Då får man faktiskt påpeka att det inte är något positivt. Hänger du med?

          Svara

           Hänger väl också lite på HUR man gör det också. Att skriva att Paow är ful som stryk är kanske inte särskilt konstruktivt. Men att skriva att hon var finare innan, det är en annan sak. Man behöver inte tycka att dessa tjejer blir finare av alla sina ingrepp. Väldigt många föredrar nog mer naturliga utseenden, gissar jag.

        Nej. Ja.

        Svara

      Känns som att det beror på vilken influencer man kommenterar. Känns som att det gullas med somliga t.ex. Annica.

      Svara

       Lol, har du missat de senaste inläggen om Annica? 😅

       Svara

  Ja! Jättebra inlägg! Är så trött på språkpoliserna! Det här är ett öppet forum. Jag bryr mig inte hur du skriver, jag bryr mig om det du har att säga.

  Svara

  Vad är din miniminivå, då? Skaffa ett annat ordbehandlingsprogram; Pages funkar ju uppenbarligen inte tillräckligt bra för att sålla bort slarv- och syftningsfel.

  Svara

   Men lägg av, det är sällan Camilla inte gör sig förstådd. Om du inte kan förstå vad som menas pga att en bokstav kommit bort kanske du ska öva på din egen läsförståelse istället.

   Svara

    Men om man kallar sig för skribent och driver Sveriges största(?) blogg – vilken dessutom är den enda plattformen som granskar influencers på daglig basis, tycker jag att man får ställa vissa krav på det skrivna språket. Detta gäller särskilt alla återkommande slarvfel. Det tar udden av seriositeten.

    Svara

     Nej vi har inte rätt att ställa krav alls. Det är Camillas fria vilja att skriva och driva denna blogg. Det är inte direkt så att det är landstinget eller något annat skattefinansierat som driver denna blogg – då hade vi kunnat ha åsikter. Men passar det inte kan vi helt enkelt sluta klicka in på den. ☺️

     Svara

      Den ursäkten ska jag testa på mitt jobb! ”Jag jobbar inte inom regioner eller skattefinansierat bolag, därför kan du inte ställa krav på mig”.

      Eller gäller det hux flux alla jobb utom skribenters jobb? Eller är det här helt plötsligt inget jobb?

      Svara

       De kan ställa massvis krav på dig. Du har ju skyldigheter gentemot din arbetsgivare. Men Camilla har noll skyldigheter gentemot oss att stava rätt.

       Svara

        Jo, det har hon då vi genom att läsa och kommenterar här bidrar till hennes höga inkomster.

        Svara

         FRIVILLIGT ja.

         Svara

      Då bör vi alltså också sluta kommentera att influencers gör samarbeten där de stavar som krattor också eller?

      Svara

       Rent krass: Ja. Varför ska vi ställa krav på huruvida influensers stavar rätt eller fel? Det är väl uppdragsgivaren till influensern som i så fall är någon som har rimlig anledning att ha åsikter om sånt.

       Svara

       Beror på, får dem betalt för att skriva ett inlägg borde dem stava bra. Men ingen i detta kommentars fält får betalt för att skriva sin kommentarer = inte deras inkomst att skriva perfekt svenska i kommentarerna här.

       Svara

      Hela den här bloggen går ut på att leta fel och kritisera bloggar. Kan ägaren göra det mot andra får hon ta det själv. Tror du Blondinbella är skattefinansierad?

      Svara

       Kritisera på, det är helt okej!
       Vad har du för feedback eller kritik?

       Svara

    Förstådd gör hon sig oftast, men det är dåligt att som innehavare till en så här stor blogg inte kunna skriva bättre svenska. Vad ger det för signaler till de unga?

    Svara

     Hahaha signaler till de unga

     Svara

     Om unga lär sig svenska genom bloggar och inte genom svenska lektionen i skolan, då har vi stora problem.

     Svara

   Men läs inte här om det känns som ett så stort problem att det ibland blir lite fel…

   Svara

    Var det inte den här typen av negativa kommentarer som undanbedes?

    Även om första kommentarer kanske var onödig, så har den personen lika rätt att läsa och skriva kommentarer.

    Tänk en gång till ALLA som skriver. Läs högt för er själva hur det låter. Om det är relevant. Men att skriva, läs inte då om det inte passar, för att de kanske inte håller med, eller om man tycker det är gnälligt anser inte jag är ok. Även om yttrandefrihet råder så betyder inte det att man alltid bör använda sig av den

    Det är så ledsamt läsa alla dryga, ironiska kommentarer.

    Jag har svårt att förstå ironi och läsa för långa texter pga funktionsnedsättning. Men det är frivilligt att läsa, blir det för långt så kommer det fler inlägg. Allt kan inte passa alla alltid.

    Hoppas jag gjort mig förstådd nu, trots mina svårigheter 😉

    Svara

    Jag tar inte åt mej. Tycker jag skriver ok. Men dessa språkpoliser ni får sluta. Nu tillför inget. Sök lärarjobb i svenska språket så gör ni nytta där. Klart slut. 😊

    Svara

   Med tanke på hur många gånger Camilla kritiserat bloggare för deras stav- och skrivfel kan hon nog ta att hennes egna läsare påpekar när hon själv skriver ”som en kratta”

   Svara

   Hon nämnde under ett inlägg i veckan att hon alltid använt Google docs men verkar nu som att hon gått över till Pages efter tips från en läsare. Förhoppningsvis är Pages bättre än Google docs!

   Svara

    Idag dubbelkörde jag med båda. De hade båda missat varsin sak som den andra plockade. 😩😂😩😂

    Svara

  Tack, det var på tiden att någon slags åtgärd vidtogs. Kommentarsfältet har verkligen blivit otroligt toxic.

  Svara

   verkligen, har inte gått in här på fem dagar och när man kommer hit och läser allt inser man hur negativa och bittra folk här är… eller majoriteten i alla fall.

   Svara

    Nej man mår inte direkt bra av att läsa här, tvärtom, folk hackar på varandra och mobbar. Tror många mår pyskiskt dåligt, har ångest och går omkring med en klump i magen på grund av c och denna blogg, och då inte enbart av kommentarsfältet.

    Svara

     Tycker det är skillnad till det bättre. Tycker inte det är särskilt tufft härinne sista tiden. För mej är det viktigt att ÖS har en god och trevlig ton. Tycker inte där det ska vara ok om någon har problem och är ledsen att den personen blir påhoppad.

     Svara

     Läs inte då om du mår dåligt av det?

     Svara

      Så du tycker att folk som skriver elaka kommentarer, mobba, köra härskarteknik, osv, ska få fortsätta, och den som inte orkar få skit kastat på sig som inte hör till ämnet ska sluta kommentera på bloggen? jag tycker snarare tvärt om, att de som inte kan bete sig är de som ska sluta kommentera.

      Svara

   Ja verkligen skitbra inlägg av Camilla!

   Svara

   Eftersom ägaren själv kritiserar unga tjejers utseenden. Vad tror hon alla dessa inlägg om plastikkirurgi kommer att leda till?

   Svara

  Svara

   Så fin lägenhet!

   Svara

   Otroligt vacker målning på innertaket! 🙂

   Svara

   Ett resultat av rånet hon blev utsatt för?

   Svara

    Satsar nog på att dom vill ha något större nu när dom har skaffat barn.

    Svara

     Hon skrev för ett tag sen att hon var sugen på att sälja eftersom att priserna rusar i sthlm nu

     Svara

   Relevant kommentar var det ja!

   ”Jag vill även uppmana er att vara mer sakliga i era kommentarer och diskutera relevant till inlägget.”

   Svara

    jag skulle uppskatta om alla ”OT-inlägg” som inte handlar om influencers sparas till Öppet Spår.

    Svara

   11,5 msek för en 2:a 😧😧😧😧

   Nu kommer jag ihåg varför jag lämnade Sthlm

   Svara

   Var inte hennes lägenhet k-märkt?

   Svara

    Visst hade dom gjort ändringar de inte fick egentligen pga K-märkningen? Fin, men vågar man köpa då? Kan man bli skyldig att återställa?

    Svara

  Bra inlägg! Upplever att språkpoliserna är dom värsta klasshatarna som skriker om att det ser obildat ut, som om en obildad människa bör brännas på bål.

  Svara

   Instämmer helt i att det är ett bra inlägg av Camilla. Det är faktiskt helt sjukt hur vissa beter sig när någon skriver fel.

   Svara

   Okej, vi får släppa det där med att leka språkpolis MEN de fel som brukar påpekas handlar ju om så otroligt grundläggande grammatik. Att inte kunna skilja på de/dem har alltså inget med social klass att göra, har man gått i svensk grundskola och läser en bok eller npn artikel då och då så bör man ha koll.

   Svara

    Jag är snart 40 år… och skriver inga texter som kräver korrekt grammatik vare sig på mitt jobb eller min fritid.
    Att jag inte minns exakt alla regler från grundskolan är nog mer en sundhetstecken än något att förfäras över.

    Svara

     Men gode tid, det är inte som att någon kräver att du ska ta ut satsdelar och förklara dem grammatiskt. Att skilja på de och dem sitter i ryggmärgen på de flesta ännu så länge. Med undantag för läsarna här förstås.

     Svara

      Är inte du en läsare här eftersom du sitter och kommenterar?

      Svara

      Är det verkligen så svårt för dig att inte påpeka när någon skriver Dem istället för De? för det är allt C ber om, att du ska sluta leka språkpolis i kommentarerna.
      Om du gått ut grundskolan och växt upp, men fortfarande måste sitta och påpeka fel och brister hos andra, så ligger nog problemet hos dig och inte hos den som skrev dem istället för de i en kommentar.
      Ta till dig av C råd och ”Sätt dig på händerna om du känner att ett syftningsfel gör dig topp tunnor rasande”

      Svara

    ”de fel som brukar påpekas handlar ju om så otroligt grundläggande grammatik.”

    Precis. T ex att inte kunna använda svensk genitiv (Pelles) utan kör med den engelska (Pelle’s) är så konstigt.

    Svara

    Det finns andra forum där man kan få hjälp med grammatik och svenska språket. Detta kommentarsfält är inte ett sånt ställe.

    Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Ironin i detta.

   Svara

  Taaack, bra CamCam!
  Så trött på alla som derailar intressanta inlägg med -”hehe förlåt för OT men *INSERT MASSIVE OT*”

  Svara

   +1 !!!!!!!!!

   Svara

   Är det så många ändå? Tycker det minskat med ranson OT!

   Svara

  Känns ofta som en del är här för att förstöra för Camilla. De gillar när det blir osämja i kommentarerna. De är bara här för att det är ett sätt att skapa kritik mot bloggen. Det måste svida att Camilla har den största bloggen och tjänar pengar på den. Tack för ditt jobb Camilla. Finns ingen annan blogg som är intressant varje dag. Inte alla inlägg men nåt bra varje dag. Glöm inte att vi får vara här gratis,hur mycket vi vill. Men bloggen är fortfarande Camillas.

  Svara

   Fast om hon verkligen på allvar tycker att det är jobbigt med kommentarer så skulle hon ändrat det för längesen. Moderering av kommentarer har varit på tapeten flera gånger innan men ingenting har gjorts.

   Svara

    Kommentarerna är väldigt viktiga för antalet besökare och sidvisningar dvs bloggens ekonomi.
    Det gäller att hitta balansen mellan att styra upp klimatet i kommentarerna utan att intresset för bloggen påverkas negativt och därmed det ekonomiska utfallet av bloggen. Inte en lätt balansgång.

    Svara

     Definitivt. All respekt till Camilla för att hon ändå skriver ett sånt här inlägg. Många hade struntat i det och bara låtit kommentarerna vara hur sjuka som helst.

     Svara

      Jasså? Tycker det verkar som att fler och fler moddar sina kommentarsfält mer.

      Svara

     Är väl medveten om det, menar på att hon har försökt med detta flera gånger innan och det blir ingen förbättring. Mycket kommer från henne själv också, med vilka inlägg hon skriver och vad hon väljer att belysa. Genom att hon får driva och ibland vara rent elak mot andra så är det det som tar mest plats, att då senare förvänta sig att alla andra ska ”hålla sig på mattan” är ologiskt.

     Svara

    Ja, det är märkligt hur vissa tillåts. Hyckel hyckel. Antar att Annica Englunds inlägg på story om att sidor som denna inte borde få finnas tog, det skrämde tydligen därav att detta inlägg skrevs.

    Svara

     Har du ens läst inlägget? Det står klart och tydligt att det är skrivet som respons på kritik som inkommit.

     Svara

     Har du läst kommentarfältet den senaste tiden? massor med elaka och mobbande kommentarer. Språkpoliser som bara vill trycka till andra för kul, flera som använder sig av härskarteknik, osv.
     Folk som helt enkelt kommenterar enbart för att trycka ner folk eller för att försöka starta bråk.

     Svara

    Jag tror det är för de vill ha så många kommentarer som möjligt, speciellt N24 osv. För att inte få kritik från andra håll som Camilla skriver. Så då måste de säga till oss att det ska bli bättre ton här, för då har de ”gjort något”. Men de skulle ju kunna införa att man behöver identifiera sig tex genom Facebook eller bankid för att få kommentera, men då blir det färre kommenterar = dåligt för nyheter 24.

    Svara

     Anonymitet är dock skönt ibland, tex personer med visa jobb kan ju ha svårt att uttrycka sina personliga åsikter offentligt efter som man inte får säga si eller så hur som helst enligt andra. Då är det skönt att anonymt kunna uttrycka sig.

     Svara

  Oj gissar att Annicas inlägg om att skvallersidor triggar till elakheter, och även det från Plis som hon delade fick dig att skriva detta inlägg. Märkligt att du aldrig säger ifrån när det handlar om I.L. , det är sjukt obehagliga saker och lögner vissa skriver under dom inläggen, det finns en riktigt besatt galning härinne som är igång ständigt och sprider dynga, man blir mörkrädd av att läsa det.

  Svara

   Vilken galning? Syftar du på S?

   Svara

   Exakt min tanke också. Att kommentera Paows tänder gick bra och även så Anna Book m.m. Men när Annica får sig en känga och inte alls i samma utryckning som dom andra, nä då jävlar…

   Svara

    *Utsträckning

    Svara

    Både Paow och Anna har gjort sina som del av ett samarbete. De är reklampelarna för företagen de marknadsför. Jag kan inte minnas att Annica gjort det? Påminn mig om jag har fel…

    Svara

     Men varför måste man göra sig rolig över eller bli elak för att någon har gjort något med sitt utseende som man själv tycker ser knasigt ut? HUR kan du tycka att det är okej? Förstår verkligen inte.
     Det är elakt. Ingenting annat.

     Det går att lyfta problem med att unga människor väljer att slipa ner fullt friska tänder för att de vill ersätta dem med fasader, utan att hacka på enskilda individers utseende.

     Fine att detta är mer en skvallerblogg än uppdrag granskning. Men nivån är ju ibland så låg att man baxnar.

     Svara

      Man behöver väl inte göra sig lustig över att någon gjort ett invasivt ingrepp som närmast är tragiskt?

      Ett ingrepp som i grunden cementerar ut värdegrunden av att Du duger inte som du är. Det skulle väl ändå vara en ganska ultimat elakhet att inte kommentera detta kritiskt och granskande?

      Svara

  Varför ska det vara okej att skriva elaka kommentarer om hur någon ser ut, bara för att denne har ändrat sitt naturliga utseende?
  Så sjukt konstigt resonemang. Även om ett samarbete ligger bakom så är det fortfarande en individ med verkliga känslor det handlar om. Du kokar ner influencers till något är är i princip bara ett företag, men då är det såklart inte. De är personer. Med känslor. Som alla andra.

  Problemet med det här är att det inte finns någon gräns. Är det ok att säga att någon med fejknaglar är ful? Någon med tatueringar? Någon med blått hår?
  VAR ska gränsen gå och vem bestämmer den?

  Som det är idag så sätts gränsen utefter vad varje enskild individ tycker är fult. ”Skaffar man sån förskräcklig hårfärg så får man ju ta att folk säger vad de tycker om den” …

  Det är verkligen inte svårt att ha nolltollerans gällande kommentarer om människors utseende. Det går utmärkt att diskutera problem kring exempelvis skönhetsingrepp UTAN att klanka ner på hur någon annan väljer att se ut.
  Det ända som krävs är att nivån på diskussionerna höjs från högstadienivå. Är man inte kapabel att diskutera på den nivån så bör man kanske inte få vara med i diskussionen.

  Det är verkligen synd att du med så stor plattform direkt arbetar för att främja ett dåligt klimat på nätet där människor får skylla sig själva när de får elaka kommentarer skrivna om dem. De har ju valt att se fula ut, så då får de väl ta att man påpekar det också 🤷‍♀️

  Svara

   Om du får betalt för att – med din person – marknadsföra någonting så tycker jag absolut man får granska och tycka kring det. Det är ju hela poängen med marknadsföring, att påverka folk men det är orimligt att reklam bara ska få påverka positivt, bara för att influencers knte insett att de gjort sig själva till produkter och reklampelare. Precis som med alla andra produkter, varumärken och marknadsföring får man tycka och diskutera influencer marketing.

   Svara

    Vet inte om det är så att du inte förstår skillnaden i att diskutera en tjänst/vara/osv och att diskutera en individs utseende?

    Låt mig illustrera;

    Anna har nya byxor
    ”Nä de där byxorna tyckte jag va fula”
    ”Nä men vad ful hon ser ut”

    Anna gör sin 10e skönhetsoperation
    ”Det är synd att unga människor känner behovet att operera sina kroppar … [utveckling av vettig diskussion kring problemet]
    ”Det är synd att Anna numer ser helt sjuk ut. Hon va ju så söt innan.”

    Om en influencer som är väldigt, väldigt smal börjar marknadsföra bantningspreparat. Blir det då plötsligt okej att droppa ”roliga” och elaka kommentarer om dennes kropp då?
    Nej, naturligtvis inte.
    Däremot kan det va helt i sin ordning att lyfta diskussionen kring marknadsföring av bantningspreparat.

    Ser du skillnaden här? Diskutera produkt va diskutera någons kropp.
    Det sista är liksom aldrig okej och heller aldrig ens nödvändigt för att lyfta ett problem. För vist är det väl det du vill, alltså lyfta problem?
    Inte är det väl så att du bara vill ta tillfälle i akt att göra dig rolig över någons nya tänder?

    Svara

     Du fixerar dig verkligen vid att man inte ska kritisera ytan. Men tänker du på inehållet inanför ytan och att en medial personlighet låter slipa ned sina egna tänder för att få nya köpetänder med kortare livstid än sina egna?

     Vilken kostnad ger det låga priset på lite sikt?

     Svara

      Men det går ju som sagt hur bra som helst att diskutera problematiken i det – utan att för den sakens skulle ge sig på utseendet vad gäller hur man tycker att de nya tänderna ser ut.

      Svara

       Åtgärden är till för att manipulera utseendet, så då borde man väl rimligen få diskutera utseendet?

       Svara

        Men varför? Vad får du ut av det? Känna att du tryckt till någon och sagt att de ser sämre ut? Totalt onödigt liksom. Problemet med influenser som promotar skönhetsoperationer är ju knappast att just du tycker att resultatet blev fult. Vad gäller utseende på andra, om man inte blivit tillfrågad av personen ifråga eller inte har något positivt att säga så kan man lika gärna hålla det för sig själv. Gör världen noll nytta, skapar bara ”mean girls”-i-högstadiet-känsla.

        Svara

      Varför tror folk att jag motsätter mig att man diskuterar sakfrågan?
      Sakfrågan är inte en individs grad av fulhet.

      Svara

       Jag förstår dig helt och håller med, men folk här VILL få klanka ner på andras utseenden, det är nog där problematiken ligger.

       Svara

      Det blir dyrt för dom i framtiden. Men det är deras problem.

      Svara

   Blir ju väldigt konstigt om vi alla bara ska acceptera att allt fler unga kvinnor gör skönhetsingrepp och att man i det inte ska få kritisera de influencers som manar till ingrepp, gör reklam för dem osv. Det är svårt att föra diskussioner kring detta utan att alls benämna de utseenden som många kvinnor får när de gör tex ingrepp med fillers el botox.

   Svara

    Kan du inte kritisera en företeelse utan att i samma veva påtala hur ful en specifik individ ser ut?

    Har inte skrivit att vi ska acceptera att allt fler unga gör skönhetsingrepp.
    Du skriver att man rent allmänt måste på diskutera saken. Och ja, jag håller med dig. Det är det jag skriver. Vad jag motsätter mig är påhopp riktade mot individer. Där man väljer ut en specifik person och så ska alla sitta och diskutera hur knäpp denne ser ut.

    Svara

     Jag håller helt med dig.

     Svara

   Varför skulle man inte få kommentera utseendet på någon som lever på sitt utseende och dessutom manipulerar sitt utseende för att tjäna mer pengar?

   Ska man inte få kommentera en schackspelares drag heller?

   Svara

    Varför känner du ett sådant behov av att kommentera någons utseende? Varför inte kommentera ingreppen i sig och vad de influerar till i stället?

    Svara

    Att säga att någon är ful är inte detsamma som att säga att någon gör dåliga drag när de spelar schack.

    Du anser alltså att det är vettigt beteende att gå fram till en modell och berätta att du inte tycker om dennes utseende?
    Varför liksom.. Vad tillför den åsikten för någon?
    Däremot kan det vara ganska viktigt att påtala för en hockeymålis att denne måste jobba på att bli bättre på att fånga pucken.

    Svara

   Fast slutprodukten av varan resulterar i helt sinnessjuka utseenden på människor. Det är som att vara i the Capitol och komma från Distrikt 12.

   Svara

    Ja ibland slutar det illa. Man behöver fortfarande inte peka ut en enskild individ som ful för att prata om det problemet.

    Svara

     Ingen har gjort det ens?

     Svara

      Inte?

      Svara

       Jag har faktiskt inte sett kommentarer om att någon skulle vara ful. Har dock sett kommentarer om hur misslyckade vissa ingrepp blivit osv.

       Svara

        Vad olika kommentarer vi har sett då.

        Svara

        Då har du nog missat en hel del kommentarer.

        Svara

      Fast det är ju jätte ofta som enskilda individers utseenden stöts och blöts på den här bloggen 🙈

      Svara

    Och ett ps, vad är det egentligen som är problemet här?
    Ibland får jag känslan att problemet för många faktiskt är människors nya såkallat fula utseende. Att det är just utseendet som upprör folk. Snarare än det verkliga problemet som ligger till grund. Det blir liksom bara en negativ spiral om vi i öppna forum ska fortsätta samtala om vem som är ful och vem som är snygg. Det är ju DET som ger upphov till att människor ändrar hur de ser ut.

    Men det kanske är just så tragiskt att många inte bryr sig om det. Det är viktigare att få tycka till om hur dumma, fel och fula andra ser ut.
    Det är så jäkla sorgligt hur elaka människor kan vara mot varandra.

    Svara

    Och då är väl det utseendet deras ensak, medan ingreppen som ledde till dessa kan diskuteras.

    Svara

  Vill passa på att tipsa alla (språkpoliser framför allt, men även de som har svårt för grammatik eller de som bara är allmänt intresserade av språk) att lyssna på avsnittet om språk och språkpoliseri i podden allt du velat veta.

  Svara

   Rekommenderar samma, var väldigt bra avsnitt i en bra podd!

   Svara

  Är bara nyfiken Camilla.. fungerar funktionen att anmäla kommentarer genom att skriva ditt efternamn bra eller är det många som anmäler ”i onödan” så fort någon inte håller med eller så?

  Svara

   Nej, det fungerar bra tycker jag. Jag upplever inte att den missbrukas. 😊

   Svara

    Ok, vad bra!😊

    Svara

  Vore så skönt att slippa alla rassekommentarer

  Svara

   Och det vore ännu skönare att slippa alla rasseanklagelser i tid och otid.
   Absolut när det är befogat, men lika ofta är det inte det.

   Svara

    Jag förstår att det hade varit skönt.

    Kan du uppställa några bedömningskriterier så vi vet när det är befogat att kalla en kommentar för rassekommentar?

    Svara

    Enkelt, sluta säga rassesaker så slipper du bli kallad rasist. Eller, om du Älvsjö vill säga det, stå för att du är rasist i alla fall..

    Svara

     *ändå

     Svara

     Syftade inte på mig själv överhuvudtaget utan på att trådar förstörs med en massa tjafs.

     Svara

     Jag har blivit anklagad för att vara rasist(inte här dock, men jag vill visa hur sjukt ordet används) när jag påpekade att det nu i coronatider, var trängsel på en restaurang… och nej, jag sa verkligen inget mer än att det var trångt.

     Svara

     100% +1 på den. Jag har ALDRIG blivit kallad rasist, så anklagelserna är inget som sker bara taget ur luften.

     Svara

  Undviker ibland att gå in här när jag vet med mig att jag har en sådan dag då jag verkligen inte pallar utsätta mig själv för rasistiska och sexistiska kommentarer/åsikter och såna har det ju inte varit få av på senaste s.a.s.

  Svara

   Ok

   Svara

    Onödigt

    Svara

  Underliggande sexism är förkastligt

  Svara

  bylindamarie instagram har smygsamarbete för ett företag som heter gastonluga, men det som är ännu värre är hur hon beklagar sig för att hon för tillfället inte kan resa pga. pandemin och sen skriver hon jag vet att det finns de som har det värre men det struntar jag i snacka om ego deluxe. samma kvinna är snål hon tjafsade med en säljare på kappahl för en påse som kostar 2 kr och vägra köpa en sån och ifrågasatte varför man tar betalt för påsar i butiker numera. När kassörska förklarade att det är regeringen som bestämt sånt påsskatt som ska gå till mindre plast använding och mer miljötänk så sa hon bara att det är rent strunt prat. Sen att hon gärna visar upp sin förkärlek för dyra iphones och sin louis vuitton väska alltså denna människa hävdade att folk mobbade henne på förra jobbet, ärligt talat så tror jag att något är fel med henne mer inbillan.

  Svara

  Det där med rasism.. Det är inte så ofta jag faktiskt ser rasistiska kommentarer, när det pratas politik och någon uttrycker att vi borde minska invandringen till Sverige, och folk med olika åsikter om det håller en diskution om det så skriks det rasist hit och dit. Hade vi bara haft invandring från Finland och någon ville minska invandringen hade det fortfarande varit rasism då?

  Däremot så kan vi väl enas om att rasförakt och faktiska rasistiska kommentarer inte är ok.

  Svara

   Tror sådana kommentarer plockas bort rätt snabbt faktiskt. Ser de inte själv heller så ofta, men är oftast inte så snabb på bollen heller. Brukar däremot se andra kommentarer som vittnar om att det funnits rasistiska kommentar och dyl. men som tagits bort. Så tror det mer är en rätt bra moderering av kommentarerna som gör att vissa av oss inte ser dessa rasistiska kommentarer så ofta.

   Svara

    Det räcker att någon är minsta lilla kritisk utan att vara rasistisk så är det en del som direkt går till attack och skriver ”stick tillbaka till din rassesajt Fläshbäck ditt rassevin”. Vilket inte heller är särskilt god ton.

    Svara

     Då har vi olika upplevelser. De gånger jag brukar ser sådant är det mest på grund av _hur_ en åsikt förs fram (vilket tenderar att reflektera en persons värdegrund), eller någon som verkar trolla.

     Svara

     När jag kikat in här har jag sett: rasbiologi, citat ur en särskild bok om kamp (du vet vilken – inte Knausgård), nazism, hyllningar till SoO, anklagelser om inavel, kusingifte och tvegifte, snack om nedärvd underlägsenhet, en massa hundvisselpipor, osv osv osv.

     Jag vet inte var du drar din gräns, men detta är i min mening inte att vara det minsta lilla kritisk.

     Svara

   Nej det är verkligen rasistiska saker som skrivs här. Typ att alla muslimer/araber/invandrare är våldtäktsmän.

   Svara

    Sa inte att det inte skrivs, har sett flera riktigt rasistiska kommentarer jag också, men ibland så gör många här äpplen av päron osv. Man måste väl få tycka att Sverige borde minska på invandringen, eller att polisen borde ta kraftag mot gängen i förorterna, tex, utan att bara bli avfärdad som en rasist? Dom som faktiskt skriver rasistiska kommentarer har verkligen ingenting här o göra och är sorgliga individer det tycker jag också. Men vi andra borde kunna prata om känsliga ämnen utan att gå till personangrepp osv, och acceptera våra olika åsikter?

    Svara

   Jag ser en del rasism här i fältet. Speciellt ”vardagsrasism” som explicit eller implicit föreställer icke-vita människor i sämre dager än vita eller svenskar. Tyvärr! Påpekar dock sällan som jag skulle gjort IRL för här blir det bara en megastorm av tjafs, medan IRL brukar folk oftast ta ett steg tillbaka och reflektera.

   Svara

  Hoppas att vi slipper allt manshat i fortsättningen också! Att alla feminazis taggar ner lite så att vi kan ha en jämställd och jämlik attityd i bloggen.

  Skulle också vara skönt att slippa se tröttsamma jämförelser med Familjeliv och Fb i tid och otid.

  Svara

   Bara av ren nyfikenhet: på vilken av dessa två sidor har du spenderat mest tid?

   Jag har en gissning.

   Svara

    Ingen av dem.

    Svara

     Tack för svar! Det var inte min gissning.

     Svara

   Ironin i din kommentar 🤣

   Svara

  Tack Camilla för detta! ❤

  Svara

  Bra inlägg Camilla!!!
  Uppmaningen om kommentarer relaterade till inlägget uppskattas särskilt. Väljer jag att klicka mig in på kommentarsfältet till ett inlägg gällande en viss influencer är det ju för att jag vill läsa andras åsikter om just det diskuterade ämnet eller influencern i fråga.

  Svara

  Jag är språkpolis av omtanke. Om ni ska klara er bra ute i världen är det en fördel att kunna använda korrekt svenska.

  Svara

   Nej det är det inte.

   Svara

   Hur man skriver kommentarer på bloggar, sms, sin egen facebook eller liknande är ju inte lika viktigt som när man skriver viktiga dokument/rapporter/uppsatser på jobbet….
   C har nu bett dig sluta leka språkpolis bland kommentarerna, kan du då inte vara sluta med det?

   Svara

    bara sluta med det?*

    Svara

   Lägg du den energin på dina nära och kära som säkert uppskattar att du är språkpolis. Så kan vi här på BB hitta våra egna spårkpoliser i vardagen om vi skulle vilja friska upp svenskan eller grammatiken 🙂

   Svara

  Ska man kritisera andra kan man hålla rent framför egen dörr. Någon annan är lat för att hon har mycket reklam i samma inlägg, men C orkar inte en ta bort de värsta felen från sina egna texter?

  Svara

  Med det är faktiskt alltid befogat att kritisera människor som inte kan sätta ut ”de” och ”dem” på rätt plats. Är man någorlunda normalbegåvad och har gått ut grundskolan bör det vara något man behärskar. Läs böcker för fan!

  Svara

   Jag tror du menade ”Men” istället för ”Med”, men jag kan ha fel.

   Svara

    Hehe +1 på dig.

    Svara

   Kan tro att du Lisa inte kan läsa. Det är typ dessa kommentarer som är helt onödiga. Besserwisser beteende från din sida.

   Svara

    Sluta särskriv!

    Svara

     Sluta leka språkpolis! hur svårt ska det vara?
     t.o.m C har ju nu bett er språkpoliser sluta. Gå och lek språkpolis någon annanstans!
     Eller som C föreslog ”Sätt dig på händerna om du känner att ett syftningsfel gör dig topp tunnor rasande, eller att någon skriver ”dem” istället för ”de”, men bespara kommentarsfältet dina pekpinnar.”

     Svara

   Eftersom du själv inte kan skriva perfekt svenska så antar jag att du inte är normalbegåvad då?

   Svara

   Befogat, kanske. Uppskattat, nope. Lägg du energin på dina nära och kära. Det är inte straffbart att inte skilja på de/dem och det är väldigt förminskande att få det påpekat då ett en språkfel inte för personen till sämre människa eller kontentan av kommentaren relevant.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.