Mäktigt eller märkligt i dessa tider?

Carola Häggkvist publicerade den här videon på Instagram igår, och kallade det hela ”mäktigt”.
En kort stund efter att jag publicerat mitt inlägg där Carola taggades så tog hon ner sitt.
Är det så svårt att tänka själv? Varför kan man inte själv inse hur i otakt med samtiden det är att 1, umgås på det sätt som sker i videon och 2, publicerade det som en rolig grej?

Är hon så självcentrerad att hon bara hade faktumet att de sjöng på hennes låt för ögonen och tappade allt vad pandemi, restriktioner och rekommendationer heter, i sin iver att visa upp det?
Carola, de flesta av oss har vuxit upp med din musik, jag skulle bli förvånad om någon INTE kunde sjunga med i de flesta av dina låtar.  ?
Den stora frågan är väl hur det står till med avståndsbedömningen hos dessa skönsjungande fotbollsfans och hos restaurangen som tillåter det.

Och när vi ändå är inne på ämnet fotboll…

Ett inlägg av Katrin Zytomierska från Instagram: Ett helt perfekt kalas för Rambo idag @supercentersoccer 12 av de 30 barn som Rambo umgås med dagligen spelade fotboll i ett avskilt rum. Inget att orda om! Gnället får ni ta någon annanstans. Bästa dagen i Rambos liv och stället är otroligt bra för pojkar och flickor som älskar fotboll. Här lägger vi samtliga kalas de närmaste åren. Lätt! #supercenter Kommentar från en följare vars barn i fjärde klass har en klasskompis som fått covid-19, som skriver att smittan kan spridas vidare var som helst. Kritiska kommentarer och svar från människor som inte ser någonting konstigt med att barnen umgås på helgen när de träffas i skolan.

Rekommendationerna säger att barn inte ska leka hemma hos varandra, men att man kan träffas och leka utomhus. 
Räknas detta som ett ”utomhus” typ av evenemang?
Jag är nyfiken, har inga barn i den här åldern att besluta över och undrar genuint.
Hur har ni gjort? Hur tänker ni?

276 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Barn går i skolan, inomhus tror jag?

      Tycker det är jättetråkigt och ingen speciell känga till Katrin utan till alla svenskar. IVA i Stockholm beräknas vara fullbelagd till våren. Ändå skiter folk i det ”bara mitt kalas”, ”min fest”, ”min sammankomst” blir av. ”Gnäll inte på mig.” Operationer för BARN är inställda på KI. Men inget verkar ha betydelse.

        Är inte vitsen med vården att den ska användas? Varför ska vi ha X antal vårdplatser om vi ändå aldrig använder så många?

          Vad är det du inte förstår? Om intensiven är fullbelagd kan ingen annan opereras eller få intensivvård som behöver. Om dina barn är bortprioriterade ur kön på KI för att de är barn skapas en väldig massa onödigt lidande för dessa barn. Menar du seriöst att du inte fattar?

            Det man skjuter upp är icke-akuta operationer.

            Sedan är det viktigt att tillägga att man redan från 2014 haft stora köproblem på Karolinska med inställda operationer och långa vårdköer, varav många varit barn. 2018 var det närmare 10 000 personer i kö.

            Bara som ett tillägg i debatten.

              Vad tror du det innebär rent konkret att ”bara” icke- akuta operationer skjuts upp? Är du medveten om vad en akut operation är?

                Låter som att hen tror att vissa opereras bara för att.

                  Nej, HEN har rätt bra koll på operationer faktiskt!
                  Synd bara att er bristande läsförståelse gör att ni missar att jag skrev att detta varit ett problem på Karolinska sedan 2014.

              En släkting till mig diagnostiserades precis med cancer. Ska opereras men det blir ingen operation under julen för de håller platserna till Corona patienter.
              En elakartad tumör anser jag vara en rätt så nödvändig operation…

                Blir så ledsen att höra det! Hur kan man prioritera ner en sån operation?

          Jag vill bara tillägga det också att vi har en underdödlighet i Sverige och hela västvärlden, inom 5 år, när Boomer -generationen blir 80, ska dödligheten upp 30%, så runt 120.000 jmf. med dagens 90.000, covid eller ingen covid, det är ett statistiskt faktum.

            Ursäkta mig men antingen oerhört korkat eller oerhört fascistiskt och äckligt. Lite respekt för de som lider nu?

              Are my facts hurting your feelings?

                Finns varken fakta i ditt påstående eller logik i ditt eventuella argument? Existerar ingen underdödlighet i Sverige och om det gjort det, finns därmed ingen logik i att skapa sjukdom, lidande, död samt neka barn operationer…

                  Håller med. Vuxnas planerade operationer ställs också in.

                    Ni som inte är så insatta i vården känner nog inte till att inställda operationer och vårdköer varit ett stort problem långt innan pandemin. Det är inget nytt, att man får göra det ÄN EN GÅNG.

              Över genomsnittet historiskt, ja. Men tror du att dödligheten kommer ligga stilla med en befolkning som blir allt äldre? Dödligheten i Sverige har legat på samma reella nivå i nästan 20 år, trots att befolkningen ökat med 20%, det kombinerat med en allt äldre befolkning gör att dödligheten ”ska” upp 30%.

              Det är som sagt ett faktum.

                Troll.

                  Det är ju bara räkna, i ett land med 10 miljoner invånare där medellivslängden är 82 år, hur många människor kommer dö varje år?

                    Fast vi ska alla dö men det är kanske mera befogat att dö i de vi kallar naturliga orsaker och inte av en pandemi? Ibland funderar jag verkligen under vilka stenar folk ligger? Tror att de är de som skriker högst om något skulle drabba dem personligt?

                      Tack!

                      Exakt detta. Förstår inte ens diskussionen om över eller underdödlighet.

                      Vi ska som sagt alla dö en dag. Det kan ingen av oss undvika.

                      Frågan för oss alla är när eller hur oavsett åldern på pappret.

            Vad vill du ha sagt?

          Driver du? Det är ju som att säga att ”vad är vitsen med att ha x antal brandmän om de inte ska användas?” ifall det plötsligt skulle tändas eld på varenda hus i stan?
          Fullbelagt = måste prioritera och kan ej vårda alla, sjukt obehagligt

          Det måste ju finnas viss ledig kapacitet på IVA, annars ska man behöva vänta på att en patient flyttas därifrån innan man kan lägga in en till.

            Ja, om du kommer in med ambulans med svår andnöd och 40° feber och det inte finns plats för dig, kom igen då och var kaxig.

        Katrin fick säkert corona på padelbanan då det sprids mycket via dom just nu, inte bara i Stockholm!

        Till våren? Var det inte 99 % fullt för en vecka sen typ?

          Tror h*n menade ända tills i vår. Men jag kan ha fel.

            Exakt.

        Men vad är problemet? Jag bor i Norge där det är väldigt mycket striktare än i Sverige och här tar folk restriktionerna på fullaste allvar. MEN barn kan självklart gå på kalas och ha kalas tillsammans med sina klasskompisar som hen är tillsammans med varje dag annars också.

          ?

        Fastar du inte redan fullbelagt? De skickar ju patienter över hela Sverige med helikopter. Pinsamt

      Fast många smittskyddsläkare går ju ut nu och rekommenderar att barn inte ska leka utanför skolan inomhus, även om de går i samma klass. För att då träffar de också ofta föräldrar oxh syskon. Samt att de då ofta umgås närmare än i skolan.
      Här tex: https://www.aftonbladet.se/family/a/JJrkd4/avrader-barn-fran-att-leka-hemma-hos-varandra

      Kan du inte ta upp att familjen rosas är ute och äter VARJE helg på Hugos story i fredags var de på typ 40 års kalas. Paula säger att hon inte kan ”hjälpa” det Hugo gör, men hon är ju själv med på det? Och på vardagarna låtsas hon följa restriktionerna, men så fort helgen kommer – ut och äta! De kan inte ens vara smarta nog att ta take-away……..

        Håller med. Familjen Rosas är pinsam i denna situation med pandemi!!!

        Nu följer jag inte dom men äter dom med familjen eller med andra? stor skillnad eftersom det ena är okej enligt restriktionerna, det andra inte

          Storyn med Hugos bror som fyllde år var ju lite rolig. Faceplantade honom i tårtan. Hoppas de inte åt av den tårtan sen bara…. Klart de ”får” äta ute med familjen. Men de äter liksom på snabbmatställen med mycket folk, där de lika gärna kunde tagit med maten hem. De gör ju såklart de om de vill, men tycker det blir så dubbelmoral när Paula hela tiden låtsas följa allt i veckorna, men så fort helgen kommer när hon inte bloggar så dyker alltid sånt upp på Hugos storys.

            De var alltså på kalas/fest hos Hugos bror, som de inte bor med. Dvs middag med andra utom familjen de bor med

        Haha ja exakt. Hon undviker bara att skriva om det i sina kanaler. För hon vet att hon får skit. Hon vet eg att de är fel.
        I hennes blogg skrev hon att de skulle äta julbord på fredagen. Då trodde ju alla att hon skulle göra julbordet hemma.. eftersom de va hennes matlista för veckan. Inget nämnt för lör eller söndag. Falskt!

    Jag tycker att man inte behöver umgås mer än nödvändigt, som skola och arbete. Sammankomster utöver det borde pausas, oavsett om ”man träffas dagligen”.

    Jag kan väl förstå att man tycker att det är okej att hänga flera barn på fritiden när de ändå går i samma klass. Vi har valt att inte gå den vägen, vi följer rekommendationerna (och då har vi ändå haft Covid hela familjen), vi tänker att vi ska föregå med gott exempel för våra barn. Om inte vi följer rekommendationerna, hur ska barnen förstår att det är på allvar?

    Den äldre Grafsystern hade bilder på insta/story igår som såg ut att vara från krogen. Och inga 2 meter.

      Helt tappat min tidigare positiva känsla för henne.
      Ok slå på mig.

      Hon är verkligen korkad.

      Vissa kommer ju undan med det mesta. Läckberg var ute och kramades med ett kompisgäng på på restaurang häromdagen.

      Efter att Micael Bindefeld la upp en bild från kvällen, och fick så pass mycket kritik så han stängde av kommentarerna, så lägger Läckberg upp en bild från soffan i pyjamasbyxor med texten: ”Vi håller oss ju sen länge hemma till allra största delen.” Damage control. VARFÖR är det så svårt att följa riktlinjerna? VAD är det folk inte förstår – speciellt någon som gärna är moralens väktare och läxar upp folk till höger och vänster på sin offentliga plattform. Nu senast hade hon fått två kommentarer med kritik efter ett inlägg om Polly och hundratals positiva. Då gör hon ett nytt inlägg om dessa två negativa kommentarer.

      Men hon själv struntar att hjälpa till att hålla smittan nere och försöker gå under radarn. Publicerar ingen bild från kvällen (vilket hon annars alltid gör när hon umgås med sina kända vänner) och istället tar hon en hemmabild och skriver att hon är hemma. Framstår som många kändisar som arrogant och att regler inte gäller dem, precis som Graafen, Carola, Katrin Z osv osv. Det är så fruktansvärt osolidarisk mot människor som går igenom trauman för att få saker och ting och fungera i samhället och helt emot den bilden hon annars vill förmedla. Spyr.

        Men huvudsaken var ju att de fick äta en 30-rätters meny på lyxkrogen Frantzén!
        https://www.instagram.com/p/CIq1dXnHava/

        ”Det nya coronaviruset tvingade oss alla att göra stora uppoffringar.
        Så mycket av det som är vardag har vi fått ställa in eller undvika.

        Låt oss komma ihåg hur utarbetad vård- och omsorgspersonalen var.
        Och låt oss komma ihåg att de fortfarande sliter, dag och natt, för att rädda liv.

        Träffa bara människor som du bor med.
        Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga:
        Ställ in. Boka av. Skjut upp.
        Det dröjer tills vi är igenom det här. Och till dess är det här den nya normen för hela samhället, för hela Sverige.”

        Gänget som gav fingret till det hela kan ses på ovanstående länk.

          Superspridaren Micael Bindefeld fortsätter leverera med fest för sonens ”few best friends”. Inhyrd underhållare och ett av barnen sitter i knät på sin förälder så man kan misstänka att övriga föräldrar är med. Åtta ungar som plus några äldre barn i soffan.

          https://www.instagram.com/p/CIvIvlYHym5/

          Är det så konstig att det ser ut som det gör? Folk skiter fullständigt i att det är en pandemin och vad myndigheterna vädjar om. Bindefeld visar t ex sitt rätta jag – egoism är häpnadsväckande och jag är ärligt talat lite chockad över hur folk beter sig och dessutom inte har problem att lägga ut det för allmän beskådan. Den här pandemin kommer aldrig ta slut, stor sorg när jag tänker på det.

            Ja, man undrar om det enbart är extrem egoism, försök att provocera eller någon annan agenda? Så himla märkligt beteende, att skita i rekommendationer i en pandemi där en massa människor dör.

              Huvudet på spiken – ”Så himla märkligt beteende, att skita i rekommendationer i en pandemi där en massa människor dör.”

        Till anonym 12.48, jag tycker det är jättebra att folk INTE lägger ut när de bryter mot restriktionerna.
        Så bra ändå att Läckberg har vett nog att inte lägga ut bilder.

          Den där Läckberg saknar både vett och etikett.

          Dock så visar det att hon vet att det är fel men att hennes egen bekvämlighet går före andras bekvämlighet. Hon vill bara inte skylta med det utan försöka behålla rollen som moralens väktare.

    Vad är det ens för carolalåt de sjunger? Hör bara ett unisont brölande.

      Jag hörde inte heller varken text eller melodi.
      Lät mer som ett gäng brunstiga kreatur.

        Tror du bör rensa öronen. Man hör ju jättetydligt.

          Förmodligen mitt sinne för välljudande musik som gör att mina öron stänger av.
          Öronen är rensade men inte från ljudet av tondöva kreatur.

            Vad löjlig du är. Du gör ju dig bara dum.

      Den har blivit poppis på senare tid. Säg mog var du står, hon sjöng den med Zara Larsson typ i somras.

        Kolla in originalet Why tell me why med Anita Meyer. Riktigt bra.

          Finns ingen större narcissist än Carola.
          Inte ens hennes låt från början för f-n. ???

        Ah! Tack, när jag tänker Carola så tänker jag bara de gamla 80-talshitsen… så stor koll har jag ?

          Den här kom ju visserligen 1983 så borde kvala in som 80-tals hit

            Fanns med på Carolas album ”Främling” 1983.
            Svenska texten av Ingela ”Pling” Forsman.
            Anita Meyers inspelning från 1981.

        På senare tid? :))

      Hörs jättetydligt!

    Vänta nu lite, var det inte hon som drog till skogs när smittan först kom? För att sedan göra reklam för sin hitte-på coronaskyddande fiskolja och avsluta med att själv bli smittad?
    Jomen, hon verkar stabil.

    Du undrar genuint? Jag tycket mer det framstår som ett genuint fördömande men vad vet jag, jag har kanske bara plockat på BB-glasögonen och läser dina texter som du själv läser ILs blogg?

      Så det är DU som har dem? 🙂

      Ja, vad vet du?

    I USA har de haft flertalet präster som sagt ”Gud är större än detta virus” och sen har de själva kolat ihop med halva församlingen, efter sina skrålfester.
    Det är iaf inte konstigt att det ser ut som det gör, det är så många som inte fattar eller ens tror detta virus är verkligt.

      De är jävligt knäppa! ?

      Sök på youtube: Judgement Is Executed on COVID-19 by Kenneth

      och

      Donald Trump’s Faith Advisor Leads Viral Sermon After Election Day

        Ja, Trump har verkligen bidragit till att dessa verklighetsfrånvända nutjobs nu är ännu mer crazy och ignoranta..
        Vissa av dem får verkligen vad de förtjänar, men synd på alla oskyldiga som de smittar på vägen..

    Alltså både Bingo och Katrin lever ju på att bryta mot regler, jämt. Att göra rätt för sig behöver man inte när man tjänar över en viss summa per år.
    Har man råd att betala böter så behöver man inte följa lagen.

    Att bara be om ursäkt för något och inte göra om det fick ingen av dom lära sig av sina föräldrar, så varför skulle de lära sig av alla som kommenterar?

    Nej nej. Bättre att vara otrevliga och köra på i samma fart.

    Fattar varför de bägge är singlar för det mesta. Vem fan vill smitas av så dåliga personligheter?

      Jag känner givetvis inte dom men baserat på vad de själva lägger ut på sociala medier så framstår dom bägge två som ganska osympatiska och inte speciellt trevliga. De verkar passa jättebra ihop och det är ingen komplimang.

      Vad hände med Julia? Efter att Bingo kom hem från Marbella har han knappt nämnt hennes namn. Den som verkar vara mest normal i detta gäng är väl yngsta sonens pappa.?

        Det är väl därför det inte höll så länge mellan dem, han såg vilken shitshow han blev inblandad i.

    Haha blir så otroligt provocerad att Carola tar åt sig all ära för den där låten när hon från början ”snott” den!!!

      Har hon ”snott” den eller gjort en cover på en annan låt? 🙂

        https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Why_Tell_Me,_Why

        Det är en svensk version av tidigare låt

          Så en cover med översättning? 😉
          Det är även Mickey, om vi ska vara petiga.

            Och Gloria på samma album alltså Främling (1983).
            Alla tre låtarna fick svensk text av den flitiga Ingela ”Pling” Forsman.

      Fast låten med svensk text ÄR Carola.

      Nej hon har inte snott den så du kan sluta vara provocerad

    Att bajare är korkade är sen gammalt. Inte förvånad!
    Sen att juvgårns fiina som anser sig bättre än andra kanske måste tänka om nu blir nog svårt för detta visar deras verkliga intelligensnivå.

      Låt mig gissa: du håller på AIK? Där fansen är ett under av samlad intelligens ?

        Heja Brynäs!

        Vaad kan få dig att tro att jag håller på AIK månne?
        Cissi Wallin rotade rätt på vem jag är, och nu är jag för henne ”Tanten som håller på AIK!
        Så gärna CW, så gärna. Varsågod!

      Juvgårns?

        KIA har lite svårt med stavningen, hen försöker skriva Djurgårdens. I samma andetag som hen beklagar sig över vår intelligens…

          Alla med intelligens vet ju att det är Sirius man ska heja på. ????

    För varje dag som går nu blir jag bara mer och mer frustrerad på alla som inte fattar att det är allvar!
    Vi har en viktig fråga att ställa oss, bor jag med denna person? Är svaret nej ska person inte gå in i bostaden.
    Folk verkar ha hakat upp på sig på att man får vara 8 personer, så är man inte fler är det fritt fram att umgås. Det är ju inte det!
    Vi ska endast umgås med de vi bor med och röra oss i övrigt sparsamt. Jobba hemma om man kan.
    Är det kul? Inte ens nästan, men det står så mycket mer på spel än att ha tråkigt.
    Blir så frustrerad så jag vet snart inte år vilket håll jag ska vända mig.

      Så länge jobb, skola, butiker, restauranger mm är igång som vanligt så är det svårt att ta dessa rekommendationer på allvar.

        Vad hände med det svenska omdömet? Att inte klara av att tänka längre än till sitt eget ego? Vi tolkar allt utifrån oss själva och tycker jag att jag är speciell och står ovanför de alla andra ska göra så blir det problem. Men det är klart, måste jag ha nya julgransbollar för att de gamla inte är ”årets” så är det väl klart att jag måste få åka ut på stan och plöja igenom butikerna för att hitta de rätta. Fattar inte suringarna att det är världens viktigaste grej?

        Jobb och skola måste man gå till men fritiden kan man styra över och minimera möjliga smittotillfällen där även om det inte går att undvika helt.

        Har du så svårt att förstå så du måste gå in i en affär bara för att den inte är stängd?
        Om ditt barns skor gått sönder. Åk till butiken och köp nya.
        Tycker du att det vore fint med lite fler kulor i granen, strunta i det, det är inte nödvändigt.

        Fast det borde det inte vara. Vi har levt med dessa rekommendationer i snart ett år nu, det borde vara en självklarhet. Och det är väldigt tydligt vad vi inte ska göra.

        Inte ett dugg!!
        Dock är det ju skönt om affärer är öppna om man behöver ngt akut

      Om man bor ensam får man dock välja 1 eller högst 2 personer att umgås med men man måste tänka på att hålla avstånd. Källa: Stefan Löfvéns tal den 22:a november.

        Ja men åka kommunalt till jobbet och sen jobba 8 h/dag med kunder som skiter fullständigt i avstånd kan man tydligen göra???

          Gör du det?

          Fy på alla som inte har egna fordon eller gångavstånd till jobbet alltså. Folk åker till jobbet för att de måste men onödiga saker går att skippa.

          Jag jobbar i butik och måste åka buss och t bana för att komma dit. Men försöker hålla avstånd mellan personal och kunder. Hemma träffar jag inga. Men när de gäller jobbet måste jag ?

          Ja de kan man om du MÅSTE ta dig till jobbet eller affären så klart? Inte nöjesresor!

    Det hade varit intressant att läsa mer om influencers som bryter mot restriktionerna, eller om de som inte per se bryter men anses agera omoraliskt.

    Jag jobbar på skola, i en miljö med 500 barn och 80 personal. Vi jobbar stenhårt på avstånd, men barnen träffas. Går man i samma klass och fritids varje dag, varje vecka så kan jag inte se det farliga att träffas på fritiden. De delar bänkar på vardagarna, står bredvid varandra i kapprum etc.

    Jag ser barn som har stor oro över C19, men ibland behöver barnen få göra roliga saker, då merparten är borta. Ett kalas med klasskamrater som man träffar mer än familjen under veckorna är inte hela världen.

      Jo det är det faktiskt. Smittkedjan ökar.

      Nej detta fattar jag inte heller. De ses ju i skolan och smittas isåfall ändå. Att smittkedjan skulle öka förstår jag inte? Ja om barn under en helg åker typ kollektivt till ett kalas kanske..? men barn i närområdet i samma skola som går hem till en kompis?

        Hur kan du inte förstå? Blir ringar på vattnet. Resten av familjen träffar ju inte kompisen dagligen.

          Men resten av familjen träffar kompisen indirekt dagligen.
          Och det är ju inte som att man går runt och kramar och pussar på alla som är på ett kalas när barnet ska hämtas/lämnas. Man tar inte ens i hand. Utan man kör dit, man lämnar ungen, frågar när kalaset är slut, man går därifrån och så kommer man tillbaka när det är dags att hämta. När man hämtar gör man samma sak, man kommer dit och frågar om allt gått bra, säger åt ungen att säga hejdå och så går man.

        Familjemedlemmar! Barnen har ju familjer som man träffar när man går hem till varandra. Det utökas ju direkt med 2,3 eller fler extra när man är hemma hos någon. HUR kan man INTE fatta det?

      VARJE minskad kontakt minskar risken. Så tänker jag. Jag behöver till exempel gå till jobbet vissa dagar, men vissa andra kan jag jobba hemma. Dom dagar jag inte befann mig på kontoret har jag alltså minskat risken för smittspridning. Jag har inte tagit bort den helt, men jag i alla fall minskat den. Så tänker jag om fritiden också – både jag, min partner och barn får ställa in saker. Det är få saker på fritiden som vi MÅSTE göra, förutom köpa mat, typ. Så att ställa in ett kalas med kompisar som träffar varandra i skolan kan väl knappast betyda annat än att man minskar risken.

      Så Fröken, då skiter vi i restriktionerna, för du tycker så.
      Om barnen går hem till varandra så träffas ju även familjer och syskon.
      Känns det bra? Nej. Låt barnen leka ute.

      Fast det där är inte barnets klass utan fotbollslaget!

    Hon visar glatt upp på sin instagram stories. Hon med den ? näsan bilden säger mer än 1000 ord. ???

    Innan Carolas klipp togs bort från hennes Instagram hann jag se att även Mariette kommenterade att detta var ”mäktigt” (!?!).
    Känns väldigt märkligt alltihopa och jag hann även se hur det rasade in upprörda kommentarer som Carola inte ens orkade/kunde/tog sig mödan att bemöta. Har hon ingen ”PR-person” att bolla sånt här med, speciellt om det var ett (dåligt) skämt från hennes sida? Det som skaver är det hon skrev under klippet dvs att det är ”på söder just nu, på en karaoke-bar nära dig”. Om det var ett ”skämt” kunde hon ju ha redigerat texten och förklarat sig kan jag tycka. Men det kanske inte var ett skämt, kanske blev hon så smickrad över att höra hennes låt brölandes över Söders höjder att hon blev fartblind? Märkligt som sagt, men absolut inte mäktigt.

    Jag blir arg på att vården inte räcker till för vi betalar hög skatt. Någon har gjort ett dåligt jobb och inte tagit vad som behövs för vård på allvar. Nu får vi betala priset. Och dom som sliter inom vården gör ju ett jättearbete

      Irene Svenonius säger jag bara. Helt utan moral, ett korrupt ä***l som borde sitta inne för det hon gjort.

      Exakt! Nu ska man inte åka bil längre heller tycker de, för att de inte kan ta hand om mig om man skulle skadas! Nä hade så mycket heller betalat en dyr försäkring likt usa och fått förstklassig vård direkt! De som inte har råd, skaffa ett jobb och börja bidra till din egen försörjning!

        Så städare och andra lågavlönade ska inte ha rätt till vård – för dyra försäkringar lär de inte ha råd med?

        Det är exakt det här som är högerns plan – att utarma välfärden så pass mycket att alltfler börjar tänka så. Tragiskt, men well played.

          Fast nja. Det var faktiskt S som satte igång den här utvecklingen under Göran Persson.

        Hmm undersköterskorna på äldreboendena och på covid-avdelningarna också tycker du?

        Oj, vi som aldrig åkt så här mycket bil tidigare. Vi tar bilen hela tiden, överallt. Bara för att slippa trängas med andra på bussen, tvärbanan eller t-banan. Brukar inte orka ta bilen till stan i vanliga fall eftersom det är så mycket trafik, köer och rödljus. Men jag vägrar åka kollektivtrafik nu.

          Bil hellre än kollektivtrafik pga smitta. Så klart menar dom att du inte ska åka bil i onödan, pga risk för olycka och sjukvården som är överbelastad.

            Jag vet, jag förstår det men anser det idiotiskt att säga sådant i dessa tider. Varför öka trycket på kollektivtrafiken – puckon!

        Mohahah! Så jävla kul när idioter som du tror att det går att spara sig till att betala för egen vård. Gulligt. Inte ens de med vanlig försäkring i usa är i närheten av att få den vård och det ekonomiska skydd som vi har i Sverige.

          Instämmer till fullo, bor i USA just nu och hör mycket om hur de påverkas av att inte veta om de har råd att söka vård och sen betala för den. Detta är alltså folk som har försäkring, det som folk inte förstår i Sverige är att de måste betala stora belopp ändå. Min kompis fick betala 40 000 för en normal förlossning trots försäkring. Tror att folk ska tänka att det snarare är att likställa med en djurförsäkring. Att det är ett fruktansvärt dyrt system per capita trots låg tillgänglighet är också värt att ta i beaktande.

            40 000? Min kompis från ett land utanför EU fick betala sin förlossning i Sverige och den kostade strax över 60 000.

              40 000 TROTS medborgare och försäkring alltså, viss skillnad

        I en pandemi kan du ju inte räkna med att den privata vården fungerar den heller.

        ??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️

        Men så har man sagt hela perioden. Det handlar ju om att inte åka bil onödigt långa sträckor, utanför sitt bo område längre bort.. för då om de händer något i en annan kommun/landskap så tar du plats från deras vård.

      Ja de är många som får betala priset. De som inte överlever, de som blir sjuka men som inte får en sjukhussäng, alla som jobbar och går på knäna då folk i allmänhet inte tar sig i kragen för att inte tala om alla anhöriga som drabbas. Att skattepengarna fördelas dåligt kan vi vara överens om men det är ju folket som röstar på var de ska gå så vi får väl tacka oss själva?

        Hur skulle de fördelas då? Ska man ha lager och beredskap för det värsta som kan hända hela tiden? Vid skogsbränderna för ngt år sen tyckte många att det var konstigt att Sverige inte hade brandskyddshelikoptrar. Trots att de bara brinner på det sättet kanske vart 50e år. Nu skulle vi haft beredskap för en pandemi.
        Ska vi betala oerhört mkt mer i skatt? Eller ska vi sluta med polis? Lss? Skolan? Förskolan? Infrastruktur?

          Extremt mycket har ju gått åt till en helt okontrollerad invandring. Men det får man inte säga utan att anklagas för att vara SDare.

            Ja så satans mycket. Finns ställen där svenskar inte kan besöka Folktandvården för att de är fullbelagda av de som får tandvården gratis (alltså flyktingar). Pensionärer som får pension trots att de bott större delen av sitt liv nån annanstans; ibland bor de inte ens kvar i Sverige. Och den stora procent som inte jobbar och lever på bidrag. Osv. Så många miljarder…

            Kan ju ha ngt att göra med att enbart SD:are tänker så.

      Vården räcker inte till även vanligtvis men jag har viss förståelse om det inte räcker till under en pandemi. För att vården inte skulle rubbas under pandemin hade du behövt ha en ständig betydlig överkapacitet.

      Det är en pandemi. Ingenting fungerar som vanligt då förstår du inte det?

      Det mest komiska i den här pandemin är Trump-beteendet som både myndigheterna och enstaka personer håller på med. De där ”Sverige är bäst, vi har det bästa, vi kan det mesta” är så pinsamt med tanke på hur allt utvecklat sig. Bara Anders tegnell räcker för att fatta. Hela hans jobb handlar om att sitta och räkna på vilka epidemier kan drabba ett land och han liksom skrattade ut personer när folk frågade honom om vi skulle drabbas. Typ som att de vore helt dumma i huvudet när det ändå var uppenbart att det redan hade börjat spridas i Europa. Och alla hans uttalanden om att ”de som reser hem är ingen risk” osv. Alltså hur indoktrinerad måste man vara för att inte fatta hur sjukt det han hållt på med er? Han kunde bara sagt att, vi förbereder oss och väntar och ser men nä istället skulle han negera exakt allt med näääää absolut inte! Jävla idiot. Eller när hon taha på socialstyrelsen sa att det inte är medborgarnas business att få veta om man har ett tillräckligt beredskapslager, med andra ord nej det har vi inte men vi vill inte erkänna det. Idioter hela bunten.

    Jag såg Katrin hade ett inlägg när hon äter lök. Hon tyckte väl det var häftigt när hon hade corona. Har hon verkligen ingen empati i kroppen.

      Va? Åt hon lök? Och?

        Kika på klippet så kanske du ändrar uppfattning.

        För att briljera med att hon tappat både smak och luktsinne.

      Hur har hennes lökätande med empati att göra?

        Vet du vad empati är?

      Hon åt ingen lök.
      Om du tittar på klippet syns inget bitmärke på löken, hon är rolig tror hon-not!
      Förresten har hon gjort sitt Ig privat eller så har hon blockat mig.
      Gillade väl inte att Yessica Thor tackade mig för en kommentar och började följa mig.

        Wow började hon följa dig. ÅH men herregud.. o shit.

    Hur kan seriösa företag vilja förknippas med Katrin? Coop, MatHem osv. Tycker de att deras varumärke passar ihop med hennes katastrofala livsstil?

      Mathem är ju knappast seriöst dock.

        Inte? Tänker jämfört med Snabbare casino och sms-lån liksom. De känns ju som att de har en seriös image i alla fall.

        Vad är det för oseriöst med Mathem?
        Jag är mycket nöjd med Mathem och har handlat varje vecka från dem sedan ett år tillbaka.
        Lite dyra (jämfört med Willys hemkörning i synnerhet) men Mathem har bra service och väldigt bra sortiment (samma grossist som City Gross).

          För något år sedan fick jag som kund mail från Mathem angående problem med kylbilar så att varorna inte håller rätt temperatur. Det var tydligen damage control efter mediegranskning. Minns också något om bristande tillgång till toaletter och möjlighet att tvätta händerna.

            Sommaren 2018 hade Mathem problem med äldre kylbilar som inte höll tillräckligt kallt under de väldigt varma månaderna maj-juni-juli.
            Alla kylbilar är utbytta nu och man har under 2020 skaffat många nya pg av ökad omsättning under pandemin.
            Min erfarenhet är att varorna kommer väl kylda (gäller även varor som inte behöver vara kylda som frukt, grönt och bröd eftersom bilarna är kylda och dessutom har separat frysbox).

              Haha de hade det problemet den här sommaren med.. min man jobbade där en period innan han fick sparken. Pga no reason. Men därefter anställde dem ett gäng ungdomar på deltid istället. Så de va väl där skon klämde. Han va kompetent och passade i övrigt in bland de som arbetade där då.

              Iaf så berättade han att de hade stora problem med deras lastbilar på sommaren pga kylningen. Även fast de inte var speciellt varmt nu i somras… så.. ja. Vi handlar inte där mer.

    Alla vi som vill hålla oss till restriktionerna (så gott det går), kan inte vi avfölja alla som fortsätter festa och som skiter i restriktionerna? Och/eller sluta handla deras produkter. VI har faktiskt makt att påverka!

    Jag har en gammal kollega som varje helg lägger ut på Facebook ”tack för en trevlig middag” och taggar typ 10 pers och lägger ut bilder på middagen de haft hemma hos henne. Då blir man ju lite matt.

      Och dom mätt.

        Roligt.

          Lite.

        Hahahaahahahaaa

      Har vi samma gamla kollega? Min la senast igår upp ”nervöst att spela padel med människor jag aldrig träffat förr”.

        Vissa chansar. En del har dödslängtan. Andra är bara riktigt j*väl dumma i huvudet.

    Ser det inte som ett problem att man träffar dem som man går i samma klass som på fritiden, men! Våra barn går inte hem till kompisar eftersom det där finns syskon som går på andra skolor/förskolor samt föräldrar som har varsitt jobb där de träffar arbetskamrater – vips har smittkedjan utökats med 100 pers om någon visar sig vara smittad.

      Inte alls samma klass, det är ju pojkens fotbollslag.

    Klaga på politiker. Är helt sjukt att de inte tar större ansvar och stänger ner allt onödigt i Sverige. Nödvändigt = Mat, apotek och sjukvård. Och nej, ekonomin är inte viktigare än liv.

      Fast majoriteten av svenskarna är ju nöjda med upplägget enligt vad som sägs på pressträffarna och det måste ju vara lika sant som amen i kyrka? Eller?

      Dock finns det inte stöd i lagen till en sådan nedstängning. Folk verkar glömma detta när man lägger fram detta. Dock man kan kritisera den tillfälliga pandemilag som drivs igenom nu, att den borde kommit tidigare.

        Fast jag tror nog att de flesta fattat det vi det här laget men folk ifrågasätter ändå det såklart med tanke på att länder som rankar högre i demokratiindex har lyckats göra det. Så vi behöver inte köra den där ”Sverige är bäst, ingen annan har en demokrati som vi och vi värnar våra friheter”. Blablabla Det är andra länder också men ändå lyckas man göra det man ska för att rädda liv

      Behöver vi verkligen ta den här rundan igen?
      Skulle man stänga igen allt som inte var mataffärer, apotek och vården så skulle vi se en 90%-ig arbetslöshet. Eftersom a-kassan skulle bli så extremt otroligt belastad skulle det ta evigheter för folk att få ut ersättning. Utan ersättning har de inga pengar att köpa mat för.
      Vi skulle se en så stor lågkonjunktur att den stora depressionen skulle se ut som ett vattenglas i jämförelse. Med lågkonjunktur följer ökad självmordsstatistik, förkortad livslängd osv osv.

      Om vi tar ett exempel, nu vet jag inte de senaste siffrorna men senast så var typ 95% av alla som dött över 85 år gamla. Medellivslängden i Sverige är 81 för män och 85 för kvinnor. Samtliga levde alltså på ”övertid” och har således inte några ”försvunna år”.
      Eftersom vårt bolag tillhör en av de där 90% som inte ses som ”livsnödvändig” skulle vi vara tvungna att stänga ner, varpå 40 st arbetare skulle stå utan jobb. Alla som någon gång varit arbetslös en längre period vet hur extremt nedbrytande det är och det gör faktiskt att man indirekt kommer att leva några år kortare än om man hade ett jobb. Så, om man räknar otroligt lågt och drar bort i genomsnitt 3 år på alla oss (någon är garanterat så pass skör att denne kommer begå självmord pga depression) så snackar vi om totalt 120 år som går förlorade. För vad? För en influensa som är liiiiiiite, pyttelite dödligare än nuvarande influensor?

      Jag tror inte att du fattar hur extremt livsnödvändig ekonomin är för att vi ska kunna leva överhuvudtaget. Hela västvärldens samhälle går ut på att pengar är i rörelse hela tiden. Stannar det kommer vi se en systemkollaps och flyktingvågen kommer vara tvungen att byta håll och gå från väst till öst istället.

        Håller med om att man måste ta andra långsiktiga konsekvenser i beaktning men arbetslösheten skulle inte bli så hög. De som nu jobbar hemma skulle fortsätta göra det. En tredjedel av alla arbetstillfällen i Sverige är inom offentlig sektor tex.

          Det är långt ifrån alla som kan jobba hemifrån. De flesta har inte ett 9-17 jobb på kontor liksom.
          Industriproduktion står för 20% av vår BNP. Det handlar om personer som jobbar på pappersbruk, stålbruk och andra fabriker. De kan inte göra sitt jobb hemifrån, de måste åka till sin arbetsplats och jobba tillsammans med sina kollegor. Vi har också väldigt många som jobbar med CNC-maskiner, som tillverkar delar till andra företag. Företag som använder dessa tillverkade delar för att montera ihop fordon. Dessa kan inte göra detta hemifrån.
          Tandläkare, lokalvårdare, lågstadielärare, administratörer som sitter med ett fysiskt arkiv, brevbärare, de som jobbar med R&D. Det är väldigt många som inte kan jobba hemifrån och de jobben går inte att bara ta bort bara för att de inte kan utföra jobbet hemifrån.

            Det är ju inte så att man ska säga ner i flera månader utan några veckor i stöten då och då när smittan tar fart för att dämpa den igen.

            Tror inte det kommer orsaka någon arbetslöshet med att stänga ner i korta rundor, och jag tror att det blir en större fara för de jobb där man måste vara på plats om smittan får härja fritt med sjukskrivna, folk som inte vågar gå ut och spendera pengar etc med konkurser som följd.

              Vi har sett att det inte funkar så. Alla har sånt stort beroende av alla att det blir stora ringar på vattnet. Kina stängde ner förra året och var nedstängt i några veckor. För många så var den produktionen den första i länken av många och bara för att de stängde ner kunde man inte få de komponenter för att bygga större komponenter som behövs för att bygga ännu större komponenter. Som i sin tur behövdes för att bygga bildelar osv. Så det är först nu som vi t.ex. ser en väldigt stor brist på elektronik som datorer, skrivare, TV apparater etc.
              Det är ju inte så att det kommer bli korta rundor eftersom folk behöver invänta att andra ska komma igång och ifatt i sin produktion.
              Det går inte heller att bara stänga ner korta rundor stup i kvarten heller. Företag blir inte av med sina fasta kostnader för det. De måste fortfarande betala hyror, personalkostnader och annat och det utan att någon cash flow strömmar in. De flesta företag har inte de resurserna att de kan täcka upp för många veckor utan några inkomster. Det blir bara kontraproduktivt då de kommer vara tvungna att köra på stor överkapacitet för att få ihop en årsomsättning på 9-10 månader istället för 12. Det säger sig självt att det är ohållbart.

                Ok.

                Men just Kina är de som har en ekonomi som blomstra just nu.

                Och dessutom så pratar vi inte om industri och företag som producerar varor. Vi pratar om restauranger, butiker, museer och liknade tjänster. Du blandare lite äpplen och päron nu.

                  Såklart att de blomstrar just nu! De har 1. Haft en diktatur som styrt hur covid ska hanteras. Vilket bland annat var att bokstavligen skruva upp barrikader för att tvinga smittade att vara hemma. Där hemma svalt de ihjäl istället eftersom ingen kunde ta sig varken in eller ut med mat.

                  Kan du peka på ett museum som har öppet just nu? Till och med dötrista Postmuseumet och Medelhavsmuseet har permanent stängt tills vidare!
                  Varför ska restauranger stänga ner helt? Om de erbjuder take away och ser till att alla håller avstånd och inte tar på saker andra tar på, vad är det som hindrar? Jag var till exempel på ett julbord, där varje sällskap satt i som i var sitt växthus.
                  Butiker kan inte heller stänga ner. För våra vitvaror kommer fortsätta gå sönder, kläder kommer fortsätta bli för små eller gå sönder. vi kommer fortsätta vilja gå på systemet och någonstans måste vi köpa vårat pyssel för att kunna sysselsätta oss med något skoj med all ny ledig tid. Vi kommer fortsätta behöva köpa bebisgrejer för par kommer fortsätta skaffa barn. Hemmet kommer fortsätta slitas ut och kommer fortsätta bli eftersatt om det inte blir renoverat.
                  osv osv.

                  Och nej, jag blandar inte äpplen och päron. Läs svar nedan 20:00. Det är inte på _dina_ preferenser ”vi” pratar om.

              Hur betalar du mat hyra om du får en halv lön?

                Vem har sagt att man bara ska få en halv lön?

                  Vem hade du tänkt skulle finansiera att du inte jobbar på flera veckor men ändå få ut full lön?

            I England ökade självmorden med 15 stycken per dag när de gick in i sin andra lockdown. Ökad arbetslöshet leder även alltid till ökad alkoholism, depression, självmord. Något som tyvärr glöms bort i diskussionen.

              Detta stämmer inte i många andra länder. Där är det tvärtom självmord som gått ner och stressrelaterade sjukdomar har minskat avsevärt.

                Var hittar jag statistik på det?

            Absolut. Men det ger inte en arbetslöshet på 90 procent.

              Jo, om man stänger ner allt som inte har med mat och vård att göra.
              Det är 0,003% av befolkningen som jobbar som apotekare. 0,0076% jobbar som barnmorskor. 0,4% jobbar som läkare. 1% jobbar som sjuksköterskor 0,008% jobbar som psykologer.
              0,8% av befolkningen jobbar med livsmedel eller företag som jobbar med livsmedel.

              Så nej, du har helt rätt. Det ger inte en arbetslöshet på 90%. Det ger en exakt arbetslöshet på 97,7814%

                Vem har sagt att man ska stänga ner allt?

                Vi pratar om ytor där många vistas i onödan. That’s all!

                Överdriv inte.

                  Jag svarade Anonym 13:03 som skrev:
                  ”stäng ner allt onödigt i Sverige. Nödvändigt = Mat, apotek och sjukvård.”
                  Det vill säga, stäng ner allt det andra.
                  Det är det jag, anonym 13:50, argumenterat mot och det är utifrån dessa parametrar jag tagit siffrorna ifrån.

                  Om du vill bredda diskussionen så får du absolut göra det. Men då måste jag också få tillåtelsen att ändra mina siffror utifrån dina parametrar.
                  Vad ingår i ”ytor där många vistas i onödan”? Fabriker som tillverkar ”onödiga” saker? Sportarenor (som redan är nedstängda), kommunaltrafiken?
                  Vad är din definition på ”onödan”?

          Jo, arbetslösheten skulle bli så hög. Det är inte så många som jobbar med matproduktion. Det är inte så många som jobbar inom vården och det är inte så många som jobbar på apotek.
          Över 90% jobbar som t.ex. handläggare på socialkontor, inom transport på Postnord, SJ. Vi har poliser, brandmän, hantverkare, arbetare på stora byggen, vägarbetare, elektriker, fastighetsskötare, montörer. Vi har banktjänstemän, logistiker, marknadsförare, jurister osv osv.

          Vårt samhälle består av mer än bara folk som jobbar med mat, sjukvård och apotek. Väldigt mycket merr än så är livsnödvändigt för oss. I alla fall om vi vill behålla den samhällsstruktur och välfärd vi har idag.

        Tack för att du är insatt och att du orkade förklara. Så många bara skriker ” stäng allt” utan att tänka på följderna.

      Men de som har stängt ner har ju inte heller sett ngn avgörande minskning av smittan den här vägen? Tex Frankrike. Hur länge ska det då vara stängt?

        Stämmer inte. De länder i väst som stänger ner ser nästa en omdelbart att kurvan svänger neråt igen.

        Hur länge de ska ha stängt? Tills vården hinner ifatt samt till vaccin kan börja att delas ut tänker jag.

          Så total nedstängning i över 1 år? Från februari 2019 till sommaren 2021 när tillräckligt många blivit vaccinerade? Det är ju självklart att det ger svåra konsekvenser på samhället, tror man annat är man inte så insatt i hur ett samhälle fungerar…

            Ingen som pratar om total nedstängning av allt i flera månader. Vi pratar om lokaler där många träffas i onödan och i korta stötar i taget.

              Scrolla upp och läs TS är du snäll?

      Varför inte bara lyssna på vd dom
      Säger istället för att vänta på en nedstängning!

      Tycker inte vi borde haft en nedstängning men vi borde haft hårda regleringar som Norge. Typ karantän om du varit ute och rest, böter om du är ute och ränner trots att du ska sitta i karantän. Tidigare testning, herregud vi fick vänta i flera månader på att kunna testa oss, minns min farbror som var sjuk i fyra veckor och knappt kunde andas, men han fick ändå inget test i mars. Väldigt få saker har varit reglerade, ingen reglering på gym, inga munskydd trots positiva studier. Alltså förstår ni att vi är på usa-nivå och de har TRUMP? Vad säger det om vår regering? Ett skämt.

    Magdalena Graaf är ute och raggar hej vilt. Inga avstånd där inte. Där spriten går in går vettet ut.

      Har hon haft nåt vett från början tro?

        Hon har tappat det helt.
        Tror att hennes o syrrans ”julaftonssändning” över nätet kommer spåra ur ordentligt.

        Verkar vara mycket sprit i alla fall ?

    Ett barn i skolan, årskurs 3 har bekräftad Covid-19, alla barn går kvar i klasserna ändå. Jag har dock tackat nej till kalas som sonen blivit bjuden på, känns inte alls bra.

      Kalas?? Man får väl inte ha kalas i dessa tider? Hur tänker folk..

        Det var väldigt underligt och ännu mer underligt att inbjudan kom från en familj som i vanliga fall är otroligt kloka och förnuftiga. Blev en knepig situation för mig då en annan grannes barn skulle med. Min son blev väldigt arg på mig och jag förstår honom, vem vill inte åka till Jumpyard med sina bästa kompisar liksom…. Men efter ett ganska långt prat och googlande om fakta om Covid osv osv så tror jag att han förstod. Och nu vet han väldigt mycket om viruset så inte bara dumt ?

          Hoppas att du tackade nej med orden, ”Så här i coronatider….”

            Självklart var jag tydlig med det

        Min dotter var på utomhuskalas igår. Funkade fint trots vädret, och som alternativ till inget kalas var det väldigt kul för födelsedagsbarnet och kompisarna.

        Är ju det som Katrin och bingos barn hade och det som Camcam skriver om.. Kalas.
        De bjöd hela pojkens fotbollslag!

    Barnen sitter 30 st i klassrummmet tillsammans varje dag, äter lunch ihop och sen har de fritids tre klasser tillsammans, med sittande mellis. Inomhus. 5 dagar i veckan. 8 timmar om dagen. Att de ska ses bara utomhus på på helgen är inget annat än löjligt.

      Men som någon skrev, kompisarna har föräldrar och syskon som kan smitta/smittas?

        @ 13:23 Lol… ja när barnet kommer hem till sina föräldrar varje dag kan de bära med sig smitta. Hahahaa… shit.. som att skolorna är smittfria zoner men inte fritiden?

        Vaddå? Barn smittas ju inte ändå enligt Tegnell ?

          Han har aldrig sagt det. Däremot att barn inte blir sjuka och inte verkar bära och sprida smittan på samma sätt som vuxna. Vilket ju verkar stämma.

      Men du inser väl att smittkedjan ökar om de gör det? Syskon, vänner och familjer. Tänk lite längre än näsan räcker.

      Ja de ska då inte gå hem till varann för där finns det helt andra människor som både kan smittas eller bär på smittan och man vet aldrig vem. Varför väljer man att hitta på egna ursäkter bara för att rättfärdiga något som uppenbart inte är ok?

      Det är i det närmaste förbjudet i dessa tidern att vara så korkad som du tydligen är Åsa.
      Tänk en bit längre.

      Om någon blir smittad, vad är bäst? Att de träffat och riskerar smitta klasskamrater eller att de också träffat klasskamraters familjer, som träffat kolleger, som träffat sina barn, som träffat….

      Förstår du nu?

        Fast om Kalle smittar Pelle i skolan så kommer ju Pelle smitta sina föräldrar hemma ändå. Om Kalle träffat Pelle i skolan måndag-fredag och där smittat Pelle så lär det ju inte vara Kalles besök hos Pelle som smittar Pelles föräldrar.

      Ja det är det men då bör man ju inte på fritiden träffa 15 till barn? Från fotbollslaget?

    Jag tycker det är olustigt och oansvarigt. Jag umgås inte med någon annan än min granne som får cellgifter. Jag är just nu den enda som kan hjälpa grannen med tvätt, städ osv. Det gör ont att se att folk tar så lättvindigt på restriktionerna.

    Förstår verkligen all vårdpersonal som säger upp sig just nu. Tänk att stå där helt sönderarbetad på sjukhuset dag ut och dag in, med risk för sitt eget liv, inte få ledigt och umgås med sina egna och så ser man hur folk bara totalt skiter i allt vad Corona heter och är ute och roar sig. Varför ska dom behöva ta hand om alla människor som blir sjuka när alla skiter i dom.

    Sen verkar alla dom här människorna som är ute och gör lite vad dom känner för glömma att vad som helst kan hända. Dom kanske inte är rädda för att själva få Corona men vad händer om dom är med i en olycka? Och behöver akutvård? Just ja…

      Nåja, vet en enhetschef på ett av storsjukhusen som har en liten julmiddag hemma ikväll för ett mindre sällskap inbjudna gäster (7 personer)…

        Max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

        Det innebär alltså inte att man ska ha fest hemma för åtta personer.
        Ungefär som Läckberg och gänget som samlades precis åtta personer – har folk så svårt att läsa och förstå informationen eller är de så dumma?

          Ja fast man ska ju inte ha några tillställningar alls! Inte 7 heller!

        Den i mitt flöde som är ute mest och umgås med mest folk i hemmen jobbar inom äldrevården.

          Jag har en släkting som arbetar i hemsjukvården och anser att informationen om Corona är ”hysteri” och ska fira jul med de ”närmaste” 15 st.
          3 av dem bor 20 mil bort.
          Om vi ska fira jul där?
          Aldrigi livet!
          De blir maken och jag.
          Har inte variti en affär överhuvudtaget på 7-8 veckor och träffar ingen.
          Har inte träffat mina 8 barnbarn sedan augusti då vi var ute.
          Tråkigt? ja självklart.
          Gick in i en depression i slutet av sommaren men som tur är finns medicin så livet är trots allt värt att leva igen.

      Blev hembjuden till en större middag av en bekant som jobbar som läkare på coronaavdelning så nej vårdpersonal är inga helgon ( och vi tackade nej ”vi ingår inte i samma hushåll vad jag vet”)

    Jag har inte bildat någon egen åsikt kring just detta med barnkalas än för jag kommer inte hålla i eller gå på något barnkalas. Så detta är en genuin undran, vill veta hur resonemanget är bland alla er som rasar på detta:

    Om 10 barn går i samma klass och på samma fotbollsträning (yngre barn har fortfarande träningar), och sen ses samma barn på ett barnkalas i en separat lokal (ej hemma hos en familj) där endast en förälder är med (säger vi), varför är det en stor risk?

    Eller ”rasar” ni just bara för att det är emot rekommendationen? Alltså jag undrar liksom vad som i praktiken skulle vara så farligt med det där kalaset, utifrån de omständigheter jag precis radade upp?

      Du har alldeles rätt! Det gör absolut ingen skillnad, men förmodligen blir folk arga för att de själva knappt träffar någon och än mindre kommer iväg på några kalas. Och då blir de provocerade. Tror också att många rasar för att rasa.

      Samma sak med alla som rasar på de som inte tänker vaccinera sig. Trots att vi inte ens har fått hit ett godkänt vaccin än eller börjat vaccinera de som vill bli vaccinerade. De kan ju åtminstone spara på krafterna tills det är aktuellt att bli upprörd tänker jag…

      Är det rimligt att undvika interaktion mellan föräldrar på ett barnkalas? I teorin kanske och givetvis beroende på barnets ålder, men vi ställde in vår sjuårings kalas p g a att det skulle vara omöjligt med dagens restriktioner.

        Men om du läser min fråga så menade jag barnkalas där det kanske bara är en förälder med. Barn i lite äldre ålder i en liten grupp behöver ju sällab ha sina egna föräldrar med sig på kalaset, utan föräldern till det barn som fyller år är med och övervakar.

          Flyger barnen dit eller?

            Va? Föräldrarna lämnar väl på samma sätt som de lämnar till skolan. Dvs utomhus? Eller så går barnen dit själva. Förutsätter alltså inte att alla föräldrar samlas i en hall och har kafferep för DÅ förstår jag såklart själv problematiken.

            Flyger barnen till skolan?

          En förälder är där med typ 10 barn?
          Får dom något att äta? Hjälper någon till med det? Träffas alla föräldrar när dom hämtar/lämnar sina barn?

            Äter dom i skolan? Alltså min poäng är att det känns som att alla här inne rasar på grejen med kalaset men då också räknar in 40 egna antaganden som man inte ens vet om det stämmer. Det jag frågar är ju om ni ser en ökad risk med just bara de omständigeter jag beskrev – för något annat VET vi ju faktiskt inte i tex Katrins fall. Men ingen verkar kunna svara på den frågan utan det ökar bara på med antaganden. ??‍♀️ Undrade bara men verkar inte få nåt svar. Tack ändå ?

        Vi hade kalas för vår son. Bara klassen. Vi var utomhus Föräldrar (utom vi två) stannade inte och vi hade minst tre meter mellan oss när vi vinkade hej och hejdå. Inga chipskålar som delades utan alla blev serverade eget. Gick jättebra.

      Att barnen går i skolan som skolan ser ut idag är en lek med barnens och skolpersonalens liv. Det är klart att smittan drivs i skolorna där några hundra människor träffas varje dag i trånga utrymmen utan fungerande ventilation. Ingenting har gjorts för att skydda barnen/de vuxna, annat än att kommunpolitikerna sagt åt oss att hålla avstånd där det är möjligt (ingenstans) och sprinta händerna (vilket det saknas evidens för att det har effekt).

      Kolla den här länken, och tänk er att Plupp är en elev: https://www.svt.se/datajournalistik/social-distansering-simulering/?fbclid=IwAR2r1MbTinCtNkl32XHU94v3JVJCNYseyTUFv5MuyZWmPfQvTu2jg4UbGHg

        Glöm inte att korrigera siffrorna. Plupp har föräldrar och syskon i det ändra scenariot, och möter inte några kollegor varje dag, utan ca 30 i klassrummet, och några hundra i skolan.

      De går inte i samma klass. Är ju fotbollslaget!

    Alla influencers älskade Surfakademin planerar resor till Costa Rica i början av nästa år trots reseavrådan för länder utanför EU. Bla Margaux har kommenterat deras bilder positivt kring detta. Detta borde lyftas här, hur i hela fridens namn kan man marknadsföra resor runt halva världen med tanke på hur världsläget ser ut? Hur många influencers kommer nappa på detta för att få ta bikinibilder i solnedgången? Blir galen! Älskar att surfa och längtar efter varmare vatten men nu är inte läget att resa.

      De är såna idioter som gör att jag måste fira jul ensam i år… För fan.

    Så länge Hammarby är inblandat är inget mäktigt.

    Jag blir så himla ledsen…
    Min syster är sjuksköterska och har berättat om patienter som inte visar några symptom öht men som efter test ändå visar sig ha corona. Tänk så många som går omkring med viruset utan att veta om det, som skiter i restriktioner för ”de är ju friska!”.

    Jag har två barn, en i mellanstadiet och en på förskola. De får inte umgås med andra efter skoltid och jag har inte hört om någon annan förälder i närheten som låter sina barn göra det.
    Man får försöka att inte se allting så svart/vitt. Bara för att de umgås i skolan så är det inte riskfritt att de träffas efteråt, det gäller ju att minimera riskerna så gott det går. Att låta barnen gå i skolan är att föredra när det kommer till både inlärning och mental hälsa, det är också i många fall nödvändigt för att föräldrar ska kunna jobba. Men när man kan hålla sig hemma och på avstånd från andra så bör man ju göra det? Jag förstår inte hur ens eget nöjesliv kan gå före en internationell katastrof! Vi hade kunnat fixa Tegnells strategi om folk bara hade något innanför pannbenet, men tyvärr kommer det att sluta som i andra länder. Det kommer att bli lockdown och vilka kommer att ha svårast med det? De som inte kan sköta sig nu. Backfire *1000

    SKÄRP ER!

      Hur ökar risken om samma barn som precis suttit i samma klassrum, träffas efter skoltid (endast dem) i en annan lokal? Är det då för att de umgås under fler antal timmar? Eller något annat?

      Äsch – dina barn umgås ju hela dagarna inomhus med kompisar, om det är inomhus i en skola eller i någons hem- vad spelar det för roll?!

        De träffar ju dessutom ev syskon och föräldrar till kompisarna när de går hem till varandra. Syskon som går i andra klasser eller skolor, förskolor, föräldrar som kanske åker till sina jobb.
        Spridningen riskerar att öka. Träffa kompisar ute, hur svårt kan det vara?

      Samtidigt inte värt att bli upprörd över barnens kontaktytor är ju enorma, först skolan sen fritids sen gympan sen tennisen sen dansen sen kören osv osv

        Eller också går man i skolan och sen håller man sig hemma.

          Men att barn får fortsätta med sina idrotter är ju en avvägning som har gjorts med beaktande av en mängd olika faktorer. Man har kommit fram till att det är övervägande positivt för barn att fortsätta röra på sig och gå på sina aktiviteter. Om man strikt och blint ska följa alla övriga rekommendationer och bestämmelser utan att reflektera själv (syftar på kommentarer här som varit typ ”du behöver ju inte tänka, gör bara som FHM säger”) så ska väl det även gälla för saker man får göra?

    Vi ska öppna en ny förskola i januari. Då kommer två gamla förskolor med respektive personal blandas. 140 familjer ?. Plus att vi fick utskickat av nya chefen att vi ska ha drop in i två timmar för dessa. ( En vårdnadshavare per familj) mår illa ?

      Den chefen borde få sparken. Bor h’n under en sten? Anmäl.

    Mina barn får (och ja, det är jag och deras pappa som bestämmer – riktlinjer är inte tvingande) umgås med sina kompisar efter skolan och på helgen, enbart de som de går i samma klass som, övriga får de träffa utomhus!
    Och även min dotter var på fest i fredags med 5 tjejer från klassen – ser inget fel med det?

      Nej, du tillhör väl helt enkelt skaran av idioter som inte ser fel i att inte lyssna på myndigheterna.

        Blir liksom märkligt när man lägger till en glad smiley efteråt. Och uttrycker sin ignorans med stolthet. Men vad kan man förvänta sig när t o m Tegnell förminskar riskerna och tycker att bio är ok och det ena med det andra? Kan bara föreställa mig vad Adam Alsings familj och andra som förlorat någon nära i sjukdomen tycker om hur myndigheter pratar om viruset.
        I dagsläget inte stolt över att vara svensk.

          ?

          I en biosalong sitter du ibland nästan ensam.

      Löfven har ju dock sagt att det som sägs är det som gäller, det är inga tips.

      Kul för dig att du inte ser ngt fel med det. Tänk på att den som är sist i en smittkedja som ni bidrog till kan dö. Men inget fel med det 🙂

    Försöker efter bästa förmåga följa rekommendationerna. För mig har det sen pandemins början inneburit att alla träffar med personer jag inte bor med ställts in om de inte kan genomföras utomhus med avstånd. Födelsedagsfirande för mina barn (1 i förskoleålder och 2 i mellan- och högstadieålder) har ställt in.
    Blir otroligt provocerad av att man inte ens nu när läget är ännu värre kan ställa in kalas. Ja, barnen blir ledsna men de dör inte. Folk verkar inte kunna tänka. Man kan inte ställa in allt men väldigt mycket ska just nu ställas in.
    Det är såklart tråkigt att inte kunna fira jul med andra än den lilla sociala bubbla man ska hålla sig till. Men det finns så mycket värre saker som kan hända, just nu kan någon dö av att man inte håller sig i sin bubbla.
    Förstår inte varför saker måste vara förbjudna för att man ska avstå. Finns inget folkvett.

    Hon har gjort sitt IG stängt, undrar varför?

      För att hon är helt tappat i huvudet och hon orkar tydligen inte höra på befogad kritik.
      I våras satt hon isolerad i en stuga och nu beter hon sig som en korkad egoist.

    KZ o Bingo blir man iof inte förvånad över, men de andra ungarnas föräldrar kan väl inte va lika blåsta o provocerande?
    O Carola sen…den mest troende vi har o som här fullständigt pissar på Guds vilja, för jag antar att han tycker att man ska följa restriktioner o vara en sann o god medmänniska. O ja, ungdomarna i klippet…eh fifan sikket röv-gäng. Vidriga egoister fyllda av narcissism. Usch.

    Mina barn har fått skjuta upp sina kalas och de får inte ta hem kompisar eller leka hemma hos andra. De träffar sina kompisar i skolan eller utomhus, eller spelar TV-spel eller andra onlinespel ”ihop”. Märker dock att vi verkar vara undantaget… vore ju enklare om alla försökte följa samma regler.

      De får träffa sina kompisar utomhus.. så ha kalaset utomhus då?!

        Nej, det är inget kalas varken jag eller barnen är sugna på att ha. Det går så bra att vänta till våren/sommaren!

    Att ha skolan öppen för relativt små barn är en avvägning de flesta kan förstå. Distansundervisning för sjuåringar fungerar inget vidare plus att de inte kan vara ensamma hemma hela dagarna. Men om ett barn i Rambos klass skulle ha symptomfri Covid en fredag är det definitivt bäst ur smittosynpunkt att barnen inte träffas även lördag och söndag.

    Förutom att folk blir sjuka och ibland dör i Covid pågår en bemanningskatastrof i vården. Varje ny dag innebär en oro över hur många personal som är sjuka i Covid, hemma pga av förkylningssymtom, hemma pga Covidsjuk person i hushållet, hemma pga tagen ur tjänst pga pågående smittspårning. Igår var var åtta personal frånvarande på mitt vårdjobb pga Covid-relaterade orsaker.

    Smittspridningen i samhället behöver minska så att så mycket vårdpersonal som möjligt ska kunna hålla sig friska och gå till jobbet. Den vårdskuld som byggts upp under Covid kan Katrin och Bingo köpa sig ur, men alla kan inte det.

    Inte undra på att corona i Sverige inte minskar, när många precis som Bingo och Katrin beter sig som hänsynslösa j-a egoister! Det är bara jag, jag, jag osv. ?

    Angående Bingos & Katrins barnkalas kan jag nog tycka att Festfixare Bindefelds Chanukah Party för 10-talet barn INKLUSIVE föräldrar (har sett bilder på en förälders IG) hemma/inomhus är värre/mer omdömeslöst. Jag mår illa när jag ser hur respektlöst många av våra ”kändisar” beter sig under denna pandemi medan jag och ”vanligt folk” gör allt vi kan för att följa myndighetens rekommendationer.

    I relationspoddens 2 senaste avsnitt har Katrin låtit förkyld…

      Mm hon har ju haft Corona.. Kanske hon är täppt fortfarande?

    Det folk har svårt att ta till sig är att vi ska undvika onödiga möten.
    Skolan är nödvändig. Kalas är det inte. Att hoppa över ett kalas ett år gör ingen skada, precis som många av de försakelser vi får härda ut nu. Vi kan göra det sen!
    Att säga att man ses i skolan varje dag är inget hållbart argument. Det är som att säga att jag behöver inte använda bilbälte nu för det gjorde jag ändå inte i morse och det gick ju bra.

    1.Man vet aldrig NÄR någon är sjuk
    2. Vi kan visa lite solidaritet med vår fina vårdpersonal som sliter häcken av sig. För att vi kan. För att man kan välja solidaritet framför sig själv. Under en liten liten stund på jorden. Vi kan bättre människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.