Humlesnurr

Edit: Jag tog ner det förra inlägget då jag blandat ihop två isiga hotell och helt enkelt hade fel. 

Harry Potter på norska är tydligen någonting utöver det vanliga…
Kanske är jag sist på bollen, men de norska namnen på karaktärerna är ju bara för gulliga.

Rektor Dumbledore heter Albus Humlesnurr.
Humlesnurr. <3
Om jag någonsin får en häst och det är en fjording.
Då ska den heta Humlesnurr.
Och alltid ha blommor i manen.

246 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Pussi pomfritt är ju den bästa namngivningen på norska.

      Brusefåtölj är också bra.

        Vem av karaktärerna är det?

          Toalett på norska.

            Fast det är det ju inte. ”Brusebad” är däremot dusch på danska.

              Ack vad de låter skönt!

              Vi säger bruseniche eller bara kort och gott brus, på danska;)

              Brusebad är något du gör, tar ett brusebad t ex. Det är alltså ett verb på danska (duscha), medan bruseniche eller brus är namnet på själva duschen. /dansken igen

            Fåtölj är ett ord som inte finns på norska, så lite långsökt att det skulle användas i ett sammansatt ord för wc…

              Lenestol heter det på norska

              Jag tror verkligen inte att personen som skrev att brusefåtölj är toalett på norska på allvar tror att det är så. Det är ett gammalt skämt på samma sätt som att tallefjant skulle betyda ekorre på norska.

                Jag har träffat en tjej som på allvar trodde att guleböj och liknande var riktiga norska ord så det förekommer.

            Toalett heter do.

              Dass heter do.

              Varför skriva vad saker heter om man inte vet, utan bara tror?

        Hei, en fra Norge her! Vil ikke skuffe deg, men ‘toalett’ heter ‘toalett’ på norsk også. ‘Tuttekasse’ heter BH, akkurat som på svensk. ‘Gulebøj’ heter banan, det også som i Sverige. Dere svensker er noen tullinger ?

          Kollade just klart på Home for Christmas ?. Så himla bra serie. Skojade med sambon när det var en scen där dem drack ”julebrus” och sa att det inte är så konstigt att vi svenskar slänger med norsk-svenska ibland ?.
          Älskade när Johanne fick bryt på svenska Jonas. Bästa uttrycket ”blå gula jävla tonåring”

            Brus på norsk er ’läsk’ på svensk, derfor heter det ‘julebrus’, eller ‘julläsk’. ? Ja, en veldig fin serie, koselig at dere i Sverige liker den også. ❤️?

              Tallefjant (ekorre) är ett fint ord.

                Eller rumpetroll (grodyngel).

                Fast ‘tall’ heter fur på norska, och fjant finns inte, så att de orden sammansatt skulle betyda ekorre – som heter ekorn – är ju långsökt.

                  Va inte en tråkboll.

                  Men hallå, det är ju på skoj! ?

              Jag fattar ?. Tycker det norska utbudet av filmer och serier är väldigt bra ??. Stäckkollade på Frikänd nyligen och ville bara flytta dit ?

          Ja, alla roliga ord som gulebøy är sånt som svenskar hittat på, de existerar inte på norska. Att namnen i tex Harry Potter översätts beror på att det är barnböcker översatta till norska och många namn är inte bara namn som Karlsson, namnen har ofta en betydelse. Tex Hogwarts, hog är en galt alltså gris och warts är vårtor, vorter på norska. Därför heter skolan Galtvort. Jag gillar inte när man översätter namn, men förstår att man gör så när det gäller böcker och filmer riktade mot barn.

            Fast å andra sidan har namnet Hogwarts ingen anknytning till grisar eller vårtor i själva historien. Och alla trollformler betyder ju också något, fast på latin.

            ”Barnböcker” ?

            Ja, många av namnen i Harry Potter har andra betydelser på engelska, bara att man (jag IAF) inte alltid noterar dem om de inte är helt uppenbara. Vi översätter ju dock en del namn, t ex Snigelhorn, men inte de flesta. Det är ju lite upp till översättaren att göra den avvägningen, har för mig att jag läste att hon t ex var sugen på att översätta professor Sprout men lät bli.

          Erkänn nu, Heia Norge, ni skämtar om svenska språket också? 🙂

        Det har du hittat på själv, kan garantera att det inte finns något norskt ord som ens liknar. Fåtölj är svenska, bruse tex brusebad är danska. Det heter toalett, wc eller do.

        OT någon som sett Biancas sista vlog där hon är helt förstörd över kommande avsnitt av Wahlgrens värld? Jag fattar inte vad som är problemet, det är ju hennes serie, hon kan väl bara säga ifrån?? ”Det här avsnittet är inte okej och jag godkänner inte att ni publicerar det. Ni får klippa om det annars vill jag inte vara med.” Hon har ju all makt för hon behöver inte pengarna, varför låter hon dem köra över henne när hon mår så dåligt av det?

          Bajseholk?

          Inte själv, det är ett gammalt skämt. Precis som guleböj o.s.v.

          Tyckte så synd om Bianca när jag såg det. Förskräckligt att kanalen tjänar så mkt pengar på henne och det är nog inte alltid så lätt att säga ifrån, när man är i ”klorna” på tv-produktioner. Money talks, inte bara för Bianca.

          Känner även när jag ser hennes tröstshopping, där hon försöker må bättre genom att hela tiden byta ut alla sina saker, att det egentligen är en kompensation från annat hon söker efter. Hon verkar i grunden inte må bra. Vill bara krama henne. <3

            Tror snarare det handlar om att få folk o titta. Blivit rubriker och fler kommer titta.
            Tittarna börjar väl tröttna och siffrorna gått ner. Hon må älska att måla ut sig som korkad men här är ett exempel på att hon inte är det. Inget hon säger eller gör göra utan en tanke.

              Så du tycker inte att hon är korkad för att hon låtsas gråta för att folk ska titta på programmet?
              Om man gör något bra behöver man inte lura folk att titta.

                Hon får fler tittare genom att utnyttja som förmåga att gråta.

            Hon tjänar ju massor av pengar på det fruktansvärda programmet. Hon har totalt förstört synen på sig själv men tjänat mycket pengar. Att hon shoppar mycket beror ju på att hon är en omogen tjej med för mycket pengar helt enkelt.

          Har så svårt för människor som konstant skyller sina tillkortakommanden på yttre omständigheter. Ja vi vet att B haft en förjävlig uppväxt på många sätt men det ger henne inte rätten att konstant kräva att bli förlåten för att ha ett sviningt beteende mot sin omgivning. En vuxen människa som vill förändra sitt beteende gör något åt det. Jag köper inte snyftande i vloggen. Hon hajpar bara inför en kommande säsong liksom i våras med aborthistorien.
          Helt stört hur en människa kan manipulera och lyckas så som B gör. För inte så länge sedan hånade Hon och hennes gulliga assisten Lovisa alla hennes fans och kallade dem humorlösa och var allmänt oskön. Nu passar det att snyfta och vädja om att hon behöver dem i sitt liv. Nej make till ostabilare männsika får man leta efter. Använd dina pengar till något vettigt Bianca. Ge dig själv en lång retreat utloggad och kom tillbaka med inre frid. Så slipper du släcka bränder hos en psykolog i tid och otid.

            Ja känns som Lovisa lyckats locka fram alla osköna sidor hos B. Blä!

              Skyll inte på någon annan. Bianca måste rycka upp sig och bli vuxen.

            Tror du verkligen hon är så utstuderad? Det tvivlar jag på. Bortskämd och självisk ja, men hon är ingen blondinbella. Bianca är bara väldigt trasig inuti och därför säger och gör hon så mycket konstigt. Tex besattheten att ständigt byta ut allt och ändra allt, det är inte bara för att hon är materialistisk, hon håller på så för att försöka fylla hålen i själen med saker. Vilket såklart inte fungerar mer än någon dag, så då måste hon göra det igen. Det är lite samma sak som hennes bulimi, äter allt hon ser och spyr sen upp det. Igen och igen. Hon är en farlig förebild och hennes beteende är under all kritik, men jag ser ju hur dåligt hon mår, hon är väldigt sjuk och ingen verkar bry sig så länge de kan tjäna pengar på henne. Hon är värd mer när hon mår dåligt för då blir det bättre tv. Bianca är verkligen ett bevis på att pengar inte kan köpa lycka.

              Jag tycker att det är extremt manipulativt att bete sig som B gör. Sen att hon inte har samma staregi som blodninbella det köper jag. Hon är verkligen ombytlig i sina skepnader.
              Hon skulle verkligen med all den där trasigheten du skriver om, som även jag upplever bara ta in på ett bra rehab.

    Tittar vuxna människor på Harry Potter?

      Ja. Dessutom kan man som vuxen förstå helt andra aspekter av filmerna som man inte förstod som barn.

        Vilka aspekter då?

        Tycker tvärtom att alla inkonsekvenser i berättelserna framträder än tydligare som vuxen.

          Typ att Malfoy är så anti-mugglare (rasistiskt). Det är ju egentligen ett tankemönster som kommer från hans föräldrar

          .

            Men no shit, det fattade man ju som barn med.

            Mja, typ mer att dementorerna är en personifiering av depression. Lupins sjukdom är en metafor för HIV. Hedwig står för trygghet i barndomen och spoiler alert, att Voldemort dödar Hedwig i slutet markerade också slutet för Harrys barndom.
            Eller saker som är lite mer märkbara är att det är död som definierar hur Harry utvecklas. För varje person som dör i boken utvecklas han och att den mest onda personen i boken är Umbridge.

              Metafor för HIV? Det har jag inte fattat

                Det är ganska tydligt om man tänker efter. Lupin har en blodbärande obotlig sjukdom som det också är extremt mycket stigma och tabu runt.
                Det är väldigt svårt att förstå det när man är barn och läser boken för första gången 😉

        Filmerna är prutt. Böckerna ska det vara. Så klart.

          Du är en prutt.

      Jag är 34 och folk tycker jag är konstig för att jag varken sett Harry Potter, Sagan om ringen eller Star Wars. Varför skulle jag ägna mig åt sånt trams?

        Dem kanske tycker det är konstigt om du aldrig sett det, trams är det väl ganska konstigt att kalla något du inte sett

        Jag tycker inte att du är konstig för att du inte sett filmerna, dock tycker jag att du är konstig att du kallar det för trams. Är ju en genre, en del vill se drama, andra komedier, andra skräck och andra fantasy och sci-fi. Inget av det är trams.

        Så du har inget inre barn som ibland behöver komma ut och kolla på Harry Potter och hoppa i vattenpölar? Eller kolla my little pony?

        Jag har sett en Star Warsfilm. Det räckte. Såg en stund på någon av filmerna om Sagan om ringen men när träd börjar slåss i en film har jag lite svårt att ta till mig det. Vad är Harry Potter ens? Ett barn som lever i en fantasivärld?

          Tydligen gillar du inte fantasy, och då är det nog ingenting för dig. StarWars är mer Sci-Fi, jag gillar inte Sci-Fi. Jag skulle dock inte kalla Sci-Fi för trams, inte heller någonting som uppenbart hyllas världen över, det är inte trams för att jag inte förstår det.

            Jag har funderat lite och tycker nog star wars är mer av fantasy till sin natur än sci fi faktiskt. En del tycker allt som involverar rymden är sci fi och allt som involverar mantlar och vita springare är fantasy. Jag skulle dock hellre definiera det som att man i sci fi leker med fiktiv vetenskap (som går att förklara) medan fantasy bygger på magi. Star wars har ju också väldigt mycket sago-element, och det är väldigt lite fokus pa (kreativ) vetenskap men desto mer på utvalda personer, profetior och en magisk kraft som ingen försöker förklara eller redovisar regler för. Om man tänker på det är det engligen bara själva lokaliseringen i rymden och rymdskeppen som för star wars till sci fi allt annat är klassisk fantasy.

          Du kanske inte förstår det men många älskar det ?

          Du är en mugglare helt enkelt.

            Låter som Petunia. ??‍♀️

              Alltså egentligen bara avundsjuk på alla magiker? 🙂

          Du låter ganska obildad.

            Obildad? För att jag inte roas av rymdskepp och övernatur? Du är ju rolig du.

              Att veta vad Harry Potter handlar om tillhör nog någon slags allmänbildning. Oavsett om man roas av det eller ej.

                Ja, men man måste inte tycka om det.

                  Var påstår jag det?

                    Nej, jag sa det.

              Star Wars är bara korkat; där håller jag med dig. Men är det bara inom filmproduktion du inte tycker om sci-fi eller fantasy? Det finns ju absolut litterära verk inom genren som håller hög klass och dit räknar jag inte t.ex Harry Potter.

                Utan Star Wars hade du inte kunnat se filmer som Deadpool, Titanic, Ensam Hemma, Cast Away, The Martian, Mrs. Doubtfire, Bohemian Rhapsody eller The Revenant.
                Du hade inte kunnat se filmer med specialeffekter och CGI.
                Du hade inte kunnat leka med actionfigurer när du var liten. Och du hade inte kunnat gå och titta på triologier.

                Du kanske tycker att själva story linen är korkad, visst. Då har du nog inte läst så mycket Shakespeare gissar jag.

                  Shakespeare är och var väldigt mainstream på sin tid; märklig jämförelse från din sida. Handlingen i de mest berömda av hans verk är banala men det är skådespeleriet och språket som för de vidare; gestaltningen av mänskligheten i alla dess former. Jag ser inte detta i Star Wars. Jag ser bara ett enfaldigt manus riktat mot barn.

                  Filmernas betydelse för specialeffekterna utvecklande vill jag inte uttala mig om då jag inte tycker sådant är anledning till att titta på film (vilket jag för övrigt inte gör).

                    Det är inte alls en märklig jämförelse. Mycket av ploten, händelserna och gestaltningarna är tagna från både Hamlet, Romeo och Julia, Förvillelser, Trettondagsafton, Julius Caesar och lite till.
                    Allt smaschat upp till något som går hem i nutid.
                    Om du inte ser det kanske det beror på att du inte vill se?

                    Om du inte tittar på film överhuvudtaget så måste jag säga att det är väldigt egendomligt att du uttalar dig överhuvudtaget.

                      Nu gillar jag iofs star wars, men jag vet inte om jag helt köper att man måste sakna kunskap om Shakespeare bara för att man tycker att något av alla verk som inspirerats av honom är banala och saknar kvalitet? Måste finnas en uppsjö av kass litteratur och värdelösa filmer som inspirerats av Shakespeare.

                  Tillägg.

                  Trilogiers uppförande kan för övrigt spåras tillbaka till antiken om du inte visste det.

                    Så nämn en filmtriologi som kom ut innan Star Wars
                    Självklart fanns de i skriftform. Men de fanns aldrig i filmformat innan Star Wars

                      Så bara för att star wars var först med att göra en filmtrilogi hade ingen annan någonsin i framtiden kunnat komma på idén? ?

                      Golemtrilogin: Der Golem (1915); Der Golem und die Tänzerin (1917); Der Golem, wie er in die Welt kam (1920).

                      Samurajtrilogin: Samurai I: Musashi Miyamoto (1954); Samurai II: Duel at Ichijoji Temple (1955); Samurai III: Duel at Ganryu Island.

                      Nu var Star Wars först och bara det gör filmen till allt annat än korkad.
                      Jag tror inte att du förstår hur genialiskt allt runt omkring filmen är. Det är inte en slump att Star Wars är med hästlängder den absolut mest framgångsrikaste filmfranchise genom tiderna. Intäkterna ligger på över 70 miljarder dollar, där filmerna bara står för 10 av dem.

                      Ingen filmserie har inte ens kommit i närheten av vad Star Wars än. Så självklart kan någon annan göra samma sak. Men det har inte hänt än över 40 år senare.

                      Den som skriver för dårar har alltid en stor publik.

                      Vad gör du ens i det här kommentarsfältet om du är så mycket mer sofistikerad och smartare än alla?
                      Det är ju här som det riktiga lågvattnet samlas.

                      Eller testar du bara hur mycket yoga du har? För det verkar ju inte ens som att du är road över att se hur den korkade pöbeln har det.

                      Jag är en del av den korkade pöbeln.

                      Dessutom gillar jag Star Wars, men vi behöver inte bajsa på alla andra duktiga filmskapare och låtsas som att Lucas är filmkonstens fader.

                      15:26 nu gick du väl ändå lite till överdrift va?

                      Ja, medvetet.

                      Åsa-Nisse kom i en serie på tjugo filmer före Star Wars. Så då måste ju Åsa-Nisse vara nästan sju gånger bättre.

                  The Revenant hade vi snarare inte sett utan Tarkovsky.

                    Utan Star Wars hade Fox gått i konkurs och aldrig haft möjligheten att släppa filmen.
                    The Revenant är dessutom en film inom minst 4 olika genrer, vilket inte varit möjligt utan Star Wars.
                    Men om man ska ge cred till någon så är det John G. Neihardt som gjorde filmen möjlig. Utan honom skulle inte Michael Punke skrivit en bok händelsen.

              Mest låter du obildad för att du kallar saker trams, för att du inte förstår det.

          Vi två hade aldrig kunnat vara vänner, det hör jag direkt. Jag klickar bara med folk med fantasi

          Du är helt enkelt inte en sådan person som uppskattar kultur.
          Det är inget fel med det. Alla kan inte tycka om samma saker.

            Uppskattar andra delar av kultur kanske?

              Det kan hända att personen bara uppskattar Kafka och Tolstoj på originalspråk, bara lyssnar på Mozart och Tchaikovsky och bara har Monet och Degaskopior på väggarna.
              Populärkultur är definitivt inte en av dem. Då hade personen sett storheten i verken denne nämde.

          Det finns ju en teori om att Harry bara är ett styvmoderligt behandlat syskonbarn som fantiserade ihop Hogwarts och liknande medan han lekte i sin lilla skrubb… precis som sagan om bröderna Lejonhjärta bara är Karls dröm.

            Och Pippi är Tommy och Annikas fantasifoster ?

              fantasifoster?

                Precis som det låter.

                  Asså Tommy och Annika är egentligen partners som inte kan få barn och fantiserar om hur deras barn skulle vara om de kunde få ett?

                    Du skojar va? Vet ni inte vad fantasifoster betyder?

                      Det var ju exakt därför som jag frågade!
                      Jag fick bara svaret att det var precis som det låter och då är det för mig ett foster/barn som man fantiserar om.

                      Skengraviditet var också en tanke, men stämde inte alls överens med handlingen i Pippi

                      Jaha. Nej fantasifoster betyder skapelse av fantasi typ. Inte så bokstavligt foster liksom.

                      Tack för förklaringen på något som uppenbarligen inte var precis som det lät 😉
                      Då har jag lärt mig något nytt idag. Har aldrig hört ordet förut.

            ”precis som sagan om bröderna Lejonhjärta bara är Karls dröm.”

            Vem säger det?

            HARRY POTTER ÅKTE TILL HOGWARTS PÅ RIKTIGT OCH DET VAR BARA ETT MISSTAG ATT JAG INTE FICK BREVET!!!! OCH CARL OCH JONATHAN KOM TILL NANGIJALA SÅDESÅ! PILUTTA DIG!!! Sluta förstör magin för bövelen.

          ”träden” slåss inte i första filmen, så det var ju knasigt att hoppa in i en trilogi i mitten. Ändå kul att det var DÄR droppen rann över. Orcher, onda trollkarlar, magiska ringar, monster och alver – inga problem. Men TRÄD, nej, där går gränsen.

            Jag vill bo i ett träd.

            Att en gubbe gallskriker, dör och återuppstår verkar också vara okej. Han blir dessutom uppgraderad!

              Jesus?

                Vi hade inte haft bibeln utan Star Wars.

        Ägna dig åt trams? Du sitter ju här och skriver (haha), det är väl ännu tramsigare.
        Ärligt, det är populärkultur. Inte min kopp med te heller men kan ju vara en idé att kolla vad det är innan du kallar det trams.

          Man behöver kanske inte vara Einstein för att förstå vad det i stort handlar om?

            Nej det behöver man inte vara, men man behöver läsa böckerna eller se filmerna för att förstå vad det handlar om.

            Inte ens Einstein skulle klara av att förstå vad böckerna och filmerna handlar om utan att ha varken sett eller läst något.

              Men är det svårt att ta in att man inte måste ha läst alla böckerna för att veta att man inte gillar genren?

                Skillnad på att säga att man inte gillar en genre och säga att man inte gillar en viss bok. Har du inte läst dem så kan du inte säga att du inte gillar dem. Du kan säga att du inte är intresserad pga att du inte gillar genren.

                  Måste du prova äta bajs innan du kan säga att du inte gillar smaken?

                    Hur många vet egentligen exakt vad bajs smakar? Det är väl stanken och tanken på vad det är som gör att ytterst få vill testa.

                    Ja!
                    Det är inte förrän man faktiskt ätit något som man vet hur något smakar och det är först då som man kan säga att man inte gillar smaken.
                    Du vet bara hur bajs luktar och kan då säga att du inte tänker äta det eftersom du inte tycker om lukten. För ingen kan med säkerhet säga att det smakar precis som det luktar. Det stämmer inte med tonfisk, ost eller färdiga köttbullar t.ex.

                Det är extremt stor skillnad på att kalla böckerna för trams och att säga att man inte tycker om genren

        DU ÄR TRAMSIG

        Är du för fin för nåt du inte ens sett och därmed är oförmögen att bedöma dess kvalitet? Harry Potter och LotR är jättebra filmer. Ge dem en chans.

          Fast man behöver inte ge dem en chans. Själv älskar jag Harry Potter, men fastnade aldrig för Lotr. Att folk inte sett filmerna är ju inte felet, utan det blir löjligt först när folk som inte sett filmerna ska komma med åsikter om dem.

            Innan man talar om vad som är trams och inte kan det vara bra att ge saken i fråga en chans.

              Var ju ganska mycket poängen…

            Och jag älskar Harry Potter men led mig igenom filmerna.

        Varken Star Wars eller Sagan om Ringen är riktad mot barn. Du kan ju börja läsa Sagan om ringen böckerna och se om du tycker det är för barn.

        Vad som är trams för dig är inte det för någon annan. Om du är 34 borde du väl veta det vid det här laget =)

        Du är konstig 🙂

        Du är konstig. Men inte för att folk tycker att du är det eller att du inte vill ägna dig åt tramsiga filmer utan jag reagerade på att du är 34 år ?

        Du vill inte ägna dig åt att titta på trams, men du är ändå här, i det mest tramsigaste hörnet man kan hitta på internet?

        Det är typ bara bibeln som slår Harry Potter böckerna i försäljning. Så någonting tilltalar väldigt många.

        Star Wars var banbrytande när den släpptes 1977. Är man intresserad av populärkultur så är Star Wars det första man går till eftersom det var den som definierade hur dagens popkultur ser ut.
        Den första filmen räddade Fox ut ur konkurs. Den förändrade hur Hollywoodfilmer såg ut, den förändrade hela hollywood och filmindustrin fundamentalt. Det var den filmen som började med specialeffekter och det var den filmen som startade processen med CGI. Den första filmen var också pionjärer när det kommer till genre. Innan var filmer bara en sak, det var antingen en komedi eller action och ingen kunde ens komma på tanken att mixa de två.
        Den filmen skapade också modellen med triologistrukturen som är väldigt vanlig idag.
        Och framförallt så startade Star Wars hela grejen med att sälja merch vi sidan om filmen.

        Nu är jag en sådan som tycker om populärkultur. Film och filmskapande är ett rätt stort intresse jag har. Och även fast jag inte är så intresserad av Star Wars filmerna i sig så vill jag ändå titta på dem för att förstå var dagens filmskapande kommer ifrån. Du får tycka att det är tramsigt om du vill. Men om du säger det högt måste du förstå att du framställer dig själv som en rätt oskön människa som inte har speciellt mycket förståelse för andra människor.

          ”Innan var filmer bara en sak, det var antingen en komedi eller action och ingen kunde ens komma på tanken att mixa de två.”

          Alltså, snälla nån. Nej.

            Jo, det var inte förrän Star Wars kom som hybrider blev populära och började göras på riktigt.

              Där var till och med porren före, se t.ex. Johnny Wadd (1971).

                porr har aldrig varit populärt hos den breda massan. Den har alltid haft en ytterst liten målgrupp

                  Om du vill ha sagt att Star Wars gjorde det enklare för filmskapare att använda hybridbegreppet för att pitcha idéer till pengakåta studios så håller jag med dig.

                    Det är väl mer så att Star Wars fick upp allas ögon för hur mycket pengar man egentligen kunde få ut ur en film. Vilket gjorde studios riktigt extremt pengakåta och trissade upp produktionerna rejält så att de nu är uppe i nivåer där de kunde bota svälten i diverse olika länder med filmbudgeten de får.

                      Instämmer.

          Nej, nej inte star wors det ska vara star treek. Så nu är det avgjort. Gå vidare.

        Hahaha och alla kränkta Harry potter-lovers gick direkt i taket.

          Potterhead, om jag får be.

          Föredrar du No-maje eller mugglare?

      Nä när man blir vuxen får man bara titta på allvarliga saker glöm barndom och nostalgi.. Harry potter är verkligen för alla åldrar även om det främst riktar sig mot barn

      Varför skulle man inte kolla på Harry Potter? ? Enligt mig några av de bästa böckerna och filmerna som gjorts.

        Tycker du inte att serien (både böckerna och filmerna) håller ojämn kvalitet? De sista böckerna framstår i princip som oredigerade manuskript i första rundan till förläggaren. En författare med mindre inflytande och berömmelse hade fått se sexan och sjuan refuserade och fyran och femman hade trimmats betänkligt.

          Vad är det du anser rörigt i de sista böckerna?

          Jag gillade också de första men tröttnade sen vid femman ungefär… tyckte att de spårade lite väl mycket. Sen orkade jag aldrig läsa de sista.

          Är inte du själv mest inkonsekvent nu? Du ”ägnar dig inte åt sådant trams” men du har läst alla HP-böckerna..?

      Har du sett hela Harry Potter serien? En genuin fråga eftersom de sista filmerna är långt ifrån ljusa, härliga barnfilmer enligt min mening. ?

      Jag älskar Harry Potter! ??

        Haha eller hur. Död, död och lite mer död = barnfilmer.

          Dementorerna 🙂

            Japp, psykisk ohälsa porträtterat som monster som suger all glädje ur omgivningen är självklart endast riktat till barn.

      Ja, varför skulle en vuxen inte titta på Harry Potter eller läsa Harry Potter?

      Det värsta som finns är vuxna som förlorat sitt barnasinne.

        Mycket i framförallt böckerna man inte förstår innan man är vuxen heller.

          Håller med läste som barn och insåg som vuxen att jag inte förstått en hel del som klart är riktat mot vuxna, tycker absolut Harry potter inte bara är för barn passar alla åldersgrupper vissa av böckerna har ganska tunga teman dessutom, tråkigt om man måste vara så vuxen att man inte ens får titta på Harry Potter ?

          Precis. Harry växer upp, varje bok blir mörkare och mörkare. Det anspelar på andra världskriget till stor del, och det är verkliga problem som tas upp.

        Jag hade lätt velat läsa Harry Potter om inte personerna var barn. 🙂 Hade de varit typ 18-20 och skulle till häx-universitetet så hade nog mitt intresse väckts lite. Men just barn och barns relationer hmm njä känns inte relaterbart för mig.

          Fast personerna är inte bara barn. Hälften om inte fler av huvudpersonerna i varje bok är vuxna.

            Men fokuseras det inte mest på Harry och hans två (tre?) vänner som är typ 12?

              Alla böcker måste ju ha någon slags huvudperson ?‍♀️ Skulle dock inte vilja påstå att böckerna handlar om barn och barns relationer. Mycket handlar om hur vuxenvärlden och hur barn hamnar i kläm. I takt med att huvudpersonerna åldras så utvecklas ju även deras relationer.

              Ja och nej. Är lika mycket fokus på de vuxna, särskilt i böckerna. I filmerna något mindre. De har ju vuxna kring sig som både är med dem och som motståndare och det är fokus även på deras liv och relationer. De är 11år i första boken och 17år i sista böckerna.

              Nej, det finns inget 12-årigt perspektiv ens i de första böckerna när de ska vara 12 år. Det handlar enbart om magi, trollkarlsvärldens historia och olika mysterier som ska lösas. Boken är ju skriven av en 30-årig kvinna så det är snarare det perspektivet man får ta del av, plus att resten av karaktärerna i böckerna/filmerna är vuxna.

              Alltså tiden står ju inte still i böckerna. I sista boken är han 17-18.
              Sista filmerna får inte ses av barn under 12 år så de är ju inte helt barnanpassade. Till skillnad från första filmen som var fullt barntillåten

              Nope, faktiskt inte. Fokus är på alla, men böckerna är skrivna så man ska vara på Harry, Ron och Hermiones sida.

              Läs dem. Helt seriöst. De är 17 i sista boken så de flesta av dem är från en tonårings perspektiv. Men det är mycket allvarliga ämnen som behandlas och de tre första är mera mysterier än barnrelationer. Många läser dem första gången i vuxen ålder och har tyckt om dem så det rekommenderas varmt.

              Såg förresten att du inte är intesserad av fantasy. Det är inte jag heller, men det är ändå min favoritbokserie..

          Tänk om du hade läst de sista böckerna!

          Döm inte en bok efter omslaget. Medelåldern i boken är typ 40-50 år.
          Det är relativt lite bar som är med i boken och den handlar definitivt inte om enbart tre personer.

        Man kan väl ha barnasinnet kvar utan att läsa just Harry potter? Jag provade läsa böckerna som barn då alla mina kompisar pratade om dom. Fastnade inte alls.

          Nu var det ju inte riktigt det jag syftade på… Jag syftade mer på att alla över en viss ålder måste vara dammråttor enligt TS.

      Du påminner om all media och vuxna som sa att Hunger Games var en töntig kärleksaffär.

      Så handlar det egentligen om att störta en korrupt regering.

      Akta dig, känsligt ämne. 😉 Råkade en gång säga ”jag är nog lite för gammal, har inte läst eller sett Harry Potter” och blev genast överröst med argument om hur det minsann är böcker och filmer som passar även vuxna och åldringar… Jag tänker det beror lite på vem man är. Jag kan uppskatta sci-fi, gärna dystopiska världar, men just fantasy lockar mig utan känns mer som barnböcker á la Roald Dahl. Säkert välskrivet men inget jag kan engagera mig i som läsare tror jag.

        Fast det är ju en sak att säga att man inte sett/läst dem. En helt annan sak att komma med åsikter om dem. Hur kan man säga att en bok man aldrig läst är trams? ?

          För att fantasy är tramsigt för en del.

            Den enda som är tramsigt här är du.

            Kan man absolut tycka, man kan fortfarande inte säga att en viss bok är tramsig för det. Jag tycker att tv spel är tråkigt, men skulle aldrig kunna hävda att ett visst spel är dåligt för det.

              Menar ni som skriver detta att ni gärna hade läst böcker om magi och trollkarlar så länge huvudpersonen var över 20? Det tror jag knappast. Ni har helt enkelt inte fantasin som krävs för att sätta sig in i konceptet och det är helt okej, bara tråkigt för folk i er omgivning som kan uppskatta sådant såklart ? Ni missar något, men ha så kul framför Beck!

                Älskar Beck filmerna. Älskar även Harry Potter. Vad är det du försöker säga?

        Haha och jag sa en gång att jag älskar Harry Potter filmerna men faktiskt aldrig läst böckerna. Oj oj det var en het potatis. Jag kunde ju verkligen inte gilla Harry Potter “på riktigt” om jag faktiskt inte läst böckerna ? Gatekeeping deluxe haha

      Shit detta va mer känsligt än att säga något om barn ??? Alla HP-fans blir mega offended direkt.

      Men vissa kollar, vissa inte. Jag testade men tyckte HP va skittråkigt. Kollade Star Wars med mitt ex – skittråkigt.

      Kollar på annat och har barnasinnet kvar. Tycker ändå HP är skittråkig ? Låt oss gilla olika! ?

        Alla kan hålla med om att smaken är som baken. Alla kan respektera att man inte tycker samma sak.
        Men om någon framhäver sig själv som en extremt oskön person som på ett väldigt socialt inkompetent sätt kritiserar andras tycke och smak. Då får man tåla att man får mothugg.

      Det tror jag nog ”vuxna människor” gör. De första filmerna är magiska, men tror nog favoriten ändå är antingen femte eller sjätte filmen. Man har liksom växt upp med HP. Däremot har jag aldrig sett Star Wars, Sagan om ringen eller GOT (ja herregud). Men det är något med Potter filmerna att man bara dras med. ??‍♀️☺️

        Mycket av varför jag dras med i Harry Potter är för att jag växt upp med dem. När jag var liten hade familjen alltid som tradition att se årets nya film på bio under mellandagarna. Dagarna innan hade vi alltid Potter-maraton när vi kollade ikapp filmerna samtidigt som vi åt det överblivna julgodiset.

    Ett helt inlägg för detta?

      Ja min humlesnurr.

    Gullsnoppen är väl ändå det bästa med norska HP.

      Kallar jag min pv snpp.

      Vem är det då? Antar att snopp inte betyder samma som på svenska.

    Vill ändå kommentera om Jenny så here it goes.

    Jag kan inte sätta fingret på Jenny. Hon känns falsk på något sätt. Jag får en känsla av att hon enbart fortfarande driver bloggen för att få åka till Stockholm, bo gratis på hotell och äta hotellfrukost.

    Att hon sedan bara lagar olika sorters kladdkaka och falsk kebab gör inte saken bättre. Eller tacos. Olika former av tacos i överflöd. Att folk inte tröttnar på hennes repetitiva och oinspirerande inlägg är ett mysterium för mig.

    Hon vänder sig till läsarna genom sitt löjliga ”hej raringar”. Det kryper i mig när jag ser det. Alla influencers ”älsklingar”, ”raringar”, ”gullisar” osv gör mig tokig. Nedvärderande och falskt.

      Varför skulle hon vara falsk för det? Tänker att ingen (Iallafall få) älskar sitt jobb hela tiden, ibland är ju lönen det enda som driver än att gå upp på morgonen och ge sig iväg. Varför skulle samma känsla inte kunna infinna sig när man håller på med sociala medier? Hon skriver ju ändå om sånt hon genuint gillar, även om det är 50 olika sorters tacos, i min värld är falsk något helt annat.

        Jag håller absolut med dig, det är inte alltid man älskar sitt jobb. Men när ditt jobb är att influera så måste det ändå kännas genuint. Alla recept känns som de kommer från 2003 och något dammigt arkiv och det finns inget egentligt tänk bakom inläggen förutom ”nu är det påsk då blir det påskrecept, nu är det jul då blir det julrecept” osv och sedan rota fram ur arkivet.

        Hon känns inte genuin och då fallerar hela konceptet med en influencer. Hennes ord har ingen tyngd för mig. Det kan bero på att hon bara lagar tacogratäng, kränger mobilskal och bakar kladdkaka med centergodis i. Allt ser på sin höjd mediokert ut dessutom. Det är bara en personlig reflektion och reaktion på henne som influencer.

          Hon saknar verkligen finess i sin matlagning. Men kan förstå att recepten går hem hos folk som inte är så duktiga i köket – de är enkla och kombinationen grädde/creme fraiche/philadelphia + fond /pesto/valfri smaksättare är omöjlig att misslyckas med.

          Fast det är väl genuint för henne tänker jag? Ingen tvingar ju någon att laga det hon tipsar om? ??‍♀️ Själv älskar jag Anjas kök på youtube, det är inte heller några avancerade grejer men det är det hag gillar med henne.

      Tycker det är tråkigt att hennes kokbok innehåller många recept man hittar gratis i bloggen

      Vem?

        Nån matbloggerska

        Jenny Warsén – jennysmatblogg

      Och jag hann inte läsa inlägget innan det togs bort, men fick upp henne när jag scrollade runt på insta igår och såg att hon verkat åka genom heeela Sverige på road trip och bl a semestrat i ”min” stad på vägen. Orimligt beteende i det läge vi har nu.

        Man måste ju inte sitta i knät på folk. Vet man med sig att man har svårt att låta bli att göra det är det ju klart bra om man håller sig hemma. Det går att hålla avstånd.

        Fast en bil semester till mitt ute i ingenstans måste väl ändå vara något av det säkraste man kan göra just nu? Är ju betydligt säkrare än bara ett besök på ica.

          Men måste man verkligen semestra just nu? Är det så livsnödvändigt för henne och hennes familj. Andra klarar ju av att stanna i sin hemkommun. Det handlar inte bara om att man är en smittspridare utan även om att man utsätter sig själv och andra för en onödig risk. Dels ur en smittoriskssynpunkt men också för att man är ute på vägarna i vintervägsunderlag. En olycka lägger press på utryckningsfordon, sjukhus osv där olyckan sker. Då är det enligt mig bättre att stanna i sin egen hemkommun och inte ta potentiella vårdplatser från andra i den kommunen.

          Ingen. Absolut ingen MÅSTE semestra nu.

            Precis. Ingen behöver semestra just nu. Jenny skulle ha stannat hemma. Hon bor på hotell, äter på restauranger osv. Så ingen isolerad bubbla där inte. Plus det du säger kring olyckor. Det är ju bara så onödigt. Varför just nu? Är man så svältfödd på resande att man inte kan hålla sig? Jag är också sugen på miljöombyte, resa, restaurangbesök – men pga att jag har vanligt folkvett så stannar jag hemma och tar ännu en promenad i närområdet, ser ännu en serie på Netflix och bakar ännu ett bananbröd. Förstår verkligen inte hur folk tar så lättvindigt på pandemin.

      Vem är Jenny haha?

        Testa att läs övriga kommentarer som svarar på det.

          alltså du tog ju dig ändå tiden att svara på kommentaren, kan du inte bara svara på frågan istället då

            Men det står ju redan förklarat? Det är ju bara att läsa.

        haha?

    Är det Viktor Frisk?

    Vad har det med influencers att göra?

    Cristiano Ronaldo?

    Någon som såg IL i Nyhetsmorgon idag?

      Nej. Ingen.

      Ja litegrann men tappade tålamodet.

    Hej Kissedogg, du har hamnat på fel plattform. Det här är inte en förlängning av FB. Sådant som inte rör influencers och bloggar hör inte hemma i det här kommentarsfältet. Det är därför som Öppet Spår finns, i de trådarna kan du skriva om sådant här om du känner att en FB-tråd och facebookinlägg inte är tillräckligt.
    Öppet Spår postas varje onsdag, fredag och lördag efter 20:00, kom tillbaka då!

    Ja camcam är inne på dina tankar Ang hästen jag gillar Flower power.

    Hermione med sin kunskapstörst var så cool. Hoppas hon inspirerade många tjejer att studera.

    Enda nackdelen med Harry Potter (precis som så många andra stories) är att det är flest killar i rollerna. Hade velat se Harry & Malfoy som tjejer istället.

      Anledningen till varför de flesta är killar i barn och ungdomsböcker är rent krasst för att man tjänar mer pengar på det sättet.
      Om ens målgrupp bara är ”barn” och inte ”unga flickor” eller ”unga pojkar” vill man att så många som möjligt ska läsa boken.
      Och den tråkiga verkligheten är att pojkar inte läser lika mycket som tjejer. För att få pojkar att läsa måste det vara lite mer tilltalande till dem.

      Tjejer har mycket lättare att relatera till manliga protagonister än vad pojkar har till kvinnliga huvudpersoner.
      Det är samma anledning som kvinnliga författare gör sitt namn könsneutralt (som J.K Rowling) eller till och med skriver under ett pseudonym. Namnet spelar ingen roll för flickor/kvinnor, men det spelar roll för pojkar/män.

      Så om Harry och Malfoy hade varit tjejer istället hade du garanterat inte hört talas om boken och du hade definitivt inte kunnat se en film. Tråkigt, men sant.

        Man kan alltid önska.
        Som ett exempel på att det kan fungera med att ha både pojkar och flickor i spännande roller i böcker och film -LasseMajas detektivbyrå.
        Vet barn (både pojkar och flickor) som leker detta och där de oftast vill vara Maja i leken eftersom hon är lite smartare och coolare.

    Gertrude Tornvall firar jul i Palma, kan du inte ta upp detta? Nöjesresa nu känns så extremt idiotiskt och egoistiskt! Finns inte Corona i hennes värld? Fattar inte hur hon tänker. Fine, res då om det är så viktigt men lägg inte upp det? Vissa influensers har växt i ens ögon och vissa känns inte ett öre värt efter att ha sett hur de betett sig under denna tiden

      Räcker det inte med att vi ältat det här minst en gång i veckan det senaste året?
      De som inte fattat vid det här laget kommer aldrig ta till sig något så varför fortsätta ödsla tid och energi på det?

      Och vår statsminister har tydligen hängt i gallerian flera gånger under december månad. Så tror ingen lever som de ska.

    Vad jag hatar Harry Potter.

      Mugglare.

        Må så vara men jag hatar ändå Harry Potter. Sorry not sorry.

          Det får man göra, inget konstigt med det. Alla gillar olika ??‍♀️

    Camilla vill tipsa dig om en viss influencer som heter Janaheinrici hon har en hel del följare de har ökat drastiskt på kort tid, nu till min tips hon hävdar att hon fått den första dosen av Covid vaccin den 27/12. Hon är en vanlig influencer i 40 års ålder nåt hon jobbar inte inom äldreomsorgen kan du snälla granska detta? Jag tror att hon fick av någon betalt att hävda detta för ingen i Sverige får än så länge någon vaccin såvida man inte är gammal på särskillt boende. Hur kan man ljuga så? Och hon vill att även andra ska ta vaccin så att man blir av med skiten och det är väl okej det jag inte tycker är okej hur kan hon ljuga alla dessa människor att hon fick en???? Står på hennes IG konto janaheinrici publicerat den 27/12. Finns mycket med henne som är falskt och ljuger om det mesta och är dryg mot de som ifrågasätter henne.

      Det skriver hon ju inte.

      Hon har ju skrivit att första vaccineringen är gjord, inte att hon fått första dosen ?

        Ok men hur skulle ni då tolka det hon skiver?
        Vilken vaccin??, vill hon bara låta bättre än andra att hon tar sitt ansvar så mycket oklart med alla influencers de vill bara låta bättre än gemene man. Tvivlar starkt på att hon ens tog någon vaccin överhuvudtaget.

          Det där går inte att tolka överhuvudtaget!
          Hon skriver det hon skriver utan osynliga rader.

          Är du här för att göra reklam för ditt egna konto eller är det här ett skämt?

          Men herregud, det är inte hon som tagit vaccin. Hon skriver att första vaccineringen är gjord, alltså i Sverige.

    Önskar verkligen ett inlägg om hur Lady D har hanterat denna pandemi. Det är verkligen under all kritik. Nu verkar hon förbereda inför nyårsfest?

      Nä va? Sjukt.

      Jag önskar ett inlägg som tar upp fenomenet att influncers åker ner till Dubai och blir så kallade dubai porter pottys

      Alltså fest och fest, hon ska träffa samma personer hon träffat under hela året. Vad är problemet egentligen?

        Ja problemet är väl att hon just har träffat dom hela året? Vi är också supertajta med våra grannar och barnen är bästisar men vi tar restriktionerna på fullaste allvar som sig bör och ses enbart utomhus.

          Vill du ha en guldstjärna?

            Nej? jag vill att vi alla hjälps åt att hejda en pandemi. Alla som kan borde hjälpas åt, det är ju helt sjukt att inte ta ansvar. Tycker jag.

              Helt rätt Bbb! Sjukt att försöka förlöjliga människor som tar hänsyn och ansvar…

        Alldeles för många.. Hon träffar heller inte envart dessa och de lär träffa andra i sin tur. Man kan INTE leva som förut under pandemin…

    OT: Åsa provocerar genom att lägga upp en snarlikt inlägg om ”deras” bubbel. In och anmäl!

      HON ÄR INGEN INFLUENCER!!!

        Men hon är korkad bortom allt förstånd. Samma sak.

        INTE DU HELLER!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.