Pernilla Wahlgren tvingasdes uppsöka sjukvård med sonen under resan till fjällen

I dagens avsnitt av podden Wahlgren och Wistam (#312) så avslöjar Pernilla Wahlgren att hennes nyårsresa till fjällen inte riktigt gick som tänkt.
Sonen Theo ramlade i backen och skadade sig så svårt att han var tvungen att uppsöka sjukvården – något som är det stora problemet med att folk reser och besöker fjällen under pandemin.
Han behövde inte gipsas utan fick, efter att ett benbrott i axeln konstaterats, armen i mitella.

  • Tar du dig till fjällen och blir sjuk där får du ta dig hem själv och inte belasta den lokala sjukvården.
  • Det vill Regionen Västerbotten understryka efter att Folkhälsomyndigheten meddelat lättade reserestriktioner i länet efter lucia.
  • ”Vi ska inte ha massa folk som belastar sjukvården uppe i fjällvärlden, för den är inte så stor”, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten. // Källa: Sveriges Radio

Dock är detta en viktig sak att ha i åtanke när man reser till platser man inte bor på, att så länge ingenting händer så är det kanske inte så farligt, men att risken är stor att sjukvården blir för tungt belastad om många behöver söka vård under dessa resor.
Svajpa för att se uppmaningen från Region Västerbotten som kom i december, att man bör åka hem om man behöver vård mot sjukdom.
Ett brott i axeln är kanske snabbt åtgärdat och utgör inte samma belastning som en sjuk person som behöver läggas in, men det är dock ändå en belastning på en relativt begränsad sjukvård.

En sak att ha i åtanke när man försöker avproblematisera sitt resande i pandemitider. 

Tack för tips!

406 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Inflönsörna är ju special VIP ??‍♀️ Inget gäller de, eller vissa politiker.

      Exakt, det är hemskt hur de beter sig. Jag är på riktigt ledsen för att de tar upp plats för någon annan. Oavsett anledning till besöket, ökar risken att människor som insjuknar och verkligen behöver vård missas.

      De borde blivir hemskickade

    Pinsamt Pernilla.

    Dessa två har inte brytt sig om pandemin under hela tiden, ursäkter för allt. Inte förvånad

      De ska också alltid lyfta den mest hysteriska och löjliga kritiken från typ troll. Alla vettiga kommentarer med rimlig kritik nämns inte. För den finns inga svar på förutom ”jag är rik och ego samt van att få ALLT jag vill ha”.

    Dom bryr dig inte och har tyvärr för liten hjärna för att förstå eller ta åt sig kritik. Hela denna familjen är ju inte kända för sitt Iq direkt.
    Så ofantligt trött på dumma människor som på något konstigt sätt är älskade av folk.

      Jag misstänker att du inte heller tillhör begåvningsreserven direkt

        Komiskt att människor måste kommentera något likvärdigt detta till TS bara för att någon skriver en kommentar som tydligt stämmer in. Skillnaden är att Pernilla och CO har tydligt bevisat genom mycket de säger och gör är väldigt osmart, vad har kommentaren ovan gjort som tyder på låg intelligensnivå?

          Att kunna bygga korrekta meningar brukar tyda på intelligens, något som det är brist av i ts inlägg.

            Dyslexi har inget med intelligens att göra. Skäms!

            Men jösses! Om inte Camilla behöver skriva korrekt, får du inte ha det kravet på läsarna heller.

              Vem har påstått att Camilla inte behöver skriva korrekt?

    Yrkeskriminella som skjuter. Ska de också avstå under denna tiden? De belastning sjukvården värre än vad Pernilla gör.

      Vilken relevant jämförelse. Vad skönt att vi alla kan ursäkta oss när vi bidrar till smittspridning tvärtemot myndigheters rekommendationer med att vi iallafall inte är yrkeskriminella. Om de skiter i covid, varför ska jag då bry mig…

        Alltså regeringen måste fan ta tag i det här. Rekommendationer räcker ju fan inte! De måste ta till hårdare tag t.ex FÖRBUD och böter. Varför vågar inte regeringen säga till på skarpen??

          För att det är val nästa år. Just nu har de lagt sig mitt emellan så att det som gått dåligt kan de skylla på folket själva och FoHM, och de som gått bra kan de ta äran för. Stefan Löfven skulle kunna kliva över lik (8727 stycken i skrivande stund) för att få sitta kvar som statsminister.

            Menar du liken efter alla tusentals döda som flyr?

              ???

          Varför tror du att vi får en pandemilag. Tyvärr vill befolkningen tydligen att staten ska ta i med hårdhandskarna istället för att samarbeta.

            detta. folk vägrar lyda rekommendationerna samtidigt som de anklagar löfvén och tegnell för att inte göra tillräckligt. de resonerar ”köpcentrum är ju öppet då går jag ju dit, regeringen måste förbjuda mig från att gå dit för jag kan inte ta det beslutet själv”. om alla bara gjorde som de BER oss om skulle de inte behöva TVINGA oss. varför vill folk ha tvång och stängda affärer? gå bara till affären när du måste så kommer du att få fortsätta gå dit, eller vill du ha som i spanien där de kollade leg så man inte gick två gånger liksom?

              Exakt så!

          För att regeringen får inte sätta förbud enligt en av våra lagar (osäker på vilken), utan de får endast gr rekommendationer och sedan är det upp till individen att besluta om den följer rekommendationerna eller ej.

            Exakt så, så som folk håller på kommer väl grundlagen att förändras också ?

              Det borde vara krav på grundläggande folkrätt För ALLA.

                Verkligen!

          För att det krävs en lag, vilken är på väg. För den som inte är insatt har den här lagen kommit ovanligt snabbt, det om något säger hur hårt de arbetat för att lagen ska komma. För de icke insatta har regeringen en enkel lista på hur en lag kommer till på sin hemsida att söka fram.

          Dessa hårdhandskar så många kräver verkar inte fungera i världen. Storbritannien vill stänga IGEN, Peking håller på att stänga, Australien har stängt ett antal städer i omgångar. Enorma demonstrationer mor nedskärningar har förekommit. Italien inväntar ÄNDÅ ett antal stämningar rörande dödsfall. Så fort länder öppnar upp kommer en ny mutation, ny spridning, och de börjar om.

          För att går Sälens företag, och Åres, och Hemavans, och alla underleverantörers företag i konkurs har vi inga IVA platser om fem år överhuvud taget.
          Kan inte folk begripa det.
          Snittåldern för corona-död är 84 år.
          84 år!
          Släng in alla resurser till vården nu istället och att vården blir effektivare och mer strukturerad.
          Ta in IVA sjuksköterskor från Norge och Finland.
          Det har varit kaos på IVA år ut och år in.
          Sahlgrenska hade förra hösten så stor överbeläggning att patienter fick skickas till andra sjukhus hela tiden.
          Bra att folk åker skidor och håller uppe immunförsvaret.

            Bra skrivet! Håller med.

            Ja det är bra att folk är aktiva utomhus, bara de är det på sin hemmaplan är det ingen som protesterar!

      Jag menar, de borde väl avstå från att skjuta ändå, pandemi eller inte…

        Ja, kul jämförelse när man tänker efter. Det finns inte några normala människors beteende att jämföra med, man måste ta till yrkeskriminella mördare för att hitta motsvarighet i beteendet. När jag tänker ur det perspektivet är jag helt med! Absolut, det är lika illa såsom PW med flera beter sig. Kan få samma konsekvenser när någon annan riskerar att bli utan vård. Och ja, både yrkeskriminella och PW med flera bör genast upphöra med det de håller på med!!

      Ja helst! Nu när du ändå ställer frågan.

      Förstår inte kopplingen alls. Vad har dom skjutningarna med det här att göra?

        Logiken att två fel gör ett rätt kanske ? då är det väl ingenting som hindrar oss andra heller. Var ska vi börja gott folk. Kanske förse oss med allt vi vill ha ur butikerna utan att betala?!

      2018 som var ett dåligt år skadades över 450 personer och 131 personer dog. Mellan mars 2020 och idag har 8727 personer avlidit i Corona. Sen undrar jag lite över hur du tänker när du jämför Pernilla med yrkeskriminella?

        Det där är fel. 8727 personer har avlidit MED covid. Långt ifrån alla har avlidit i det

          Det du antyder är att dödsorsaken är en annan. Om vi nu ska ägna oss åt hårklyverier har 8727 personer avlidit till följd av de skador som SARS-CoV-2 orsakat i kroppen.

            Ja, och så skulle jag även vilja veta hur många som avlidit då de inte fått adekvat vård för att någon annan relaterat till sars-covid-2 tog upp platsen istället. Då tror jag att siffrorna blir ännu högre ?

              Men den fallerade sjukvården vi har så blir man nog mörkrädd av de siffrorna.
              Det finns garanterat en och annan diabetiker som avlidit i akut hyperglykemi bara för att den vården som skulle ta hand om personen var omplacerade på en covidavdelning.
              Samma sak med hjärtattacker och hjärnblödningar.

                Ja tyvärr ? och visst finns det massor med saker som sjukvården behöver jobba med, men eftersom det nu är som det är, måste ju alla ta sitt ansvar.

              Den statistiken finns inte tillgänglig. Men det du säger är en viktig orsak till att begränsa smittspridningen.
              Det som sjukvården oroas över är att de missar att ställa diagnoser i tidiga skeden av en sjukdom pga Corona vilket gör att när sjukdomen väl upptäcks kan det vara för sent att göra något. Det har skrivit en del om att man efter Corona kommer att ha fler dödsfall i hjärt-kärlsjukdom och cancer.

                Ja tyvärr är det nog så ?

            En del människor har ju cancer och metastaser som har spritt sig till alla organ, de kanske bara har några dagar eller timmar kvar att leva, men om de dessutom har covid och dör pga det (trots att de aldrig hade överlevt mer än ett par dagar utan covid) så räknas de som corona-dödsfall.

            det är lite det som är grejen. när man är riktigt gammal och svag är det alltid någonting ”annat” som har ihjäl en i slutet. det är liksom inte åldern i sig. det är en virusinfektion, en liten stroke, en cancer, en magsjuka. så att säga att alla dött AV covid signalerar att de personerna hade levt vidare som ingenting annars, vilket inte stämmer. de hade dött av vanliga säsongsinfluensan, vinterkräksjukan eller nåt sånt. Så ja, många har dött AV det, men många har dött MED det.

          Berätta om statistiken du har tillgång till som visar att dödsorsaken INTE var covid.

            Berätta om statistiken som visar att dödsorsaken var covid.
            Den enda statistik som finns är ju bara de som dött och haft smittan i kroppen. Statistiken säger absolut ingenting av vad de faktiskt dött av.

              Förstår du inte vad som händer i kroppen när du smittas av virus? Virus är DNA eller RNA rester som tar över cellerna i din kropp och på så sätt förökar sig. Konsekvensen blir att cellen dör. Vi pratar inte 1 cell utan väldigt många celler. SARS-CoV-2 angriper lungcellerna. Angrips tillräckligt många kan personen inte syresätta blodet. Andra sätt som virus dödar på är genom att få kroppens egna immunförsvar att angripa kroppens organ och orsaka organsvikt. Detta gjorde det virus som orsakade spanskasjukan. Ju yngre och eller starkare immunförsvar dessutom större risk att dö. De som avlidit i Corona kan ha haft en underliggande sjukdom men det som dödade dem var viruset.

                Om du dör i en bilolycka och du testats positivt för covid 19 upp till 30 dagar innan hamnar du i dödsstatistiken för covid 19

                  Nej

                  Tror du verkligen på det du skriver? Är det något du läst på fb i din grupp för konspirationsteorier?

                    Inte ens fb sprider sådana teorier. Det är garanterat något som lästs här.

                    Nej, av min man som är läkare.

                      Du ljuger.

                      Min pappa är POLIIIIIS!

                      Och jag kan karateeeeee ?

                      Å jag kan äta 10 pannkakor

                      ?

                      Anonym 14:36 har rätt. Det står ju på FHM era galningar

                    Från folhälsomyndighetens hemsida:

                    Statistiken över avlidna baseras på data som hittills rapporterats till Folkhälsomyndigheten, skillnader mot den regionala rapporteringen förekommer.Statistiken visar antalet personer med laboratoriebekräftad covid-19 som avlidit, oavsett dödsorsak, och är rapporterade som avlidna i databasen SmiNet.Dödsfallen har antingen rapporterats avlidna av behandlande läkare eller har enligt folkbokföringen avlidit inom 30 dagar efter en covid-19 diagnos.

                En stor del av de som avlidit i covid som haft en underliggande sjukdom skulle ha dött av en vanlig förkylning också. De hade bara otur att bli smittade av covid. Covid gjorde att symtomen på deras existerande sjukdom eskalerade, så jag vet inte om jag skulle kalla det för att det var covid som dödade dem. När de i själva verket skulle ha klarat sig om de inte var sjuka från början och bara väntade på att dö i den underliggande sjukdomen.

                  Men alla som inte får adekvat vård på grund av att sjukvården har fullt upp nu. De borde också finnas med i statistiken!

                  Jag har en sjukdom som jag kan leva med länge. Jag klarar av vanliga förkylningar. Men får jag covid, så överlever jag inte.
                  Covid är inte som en vanlig förkylning. Du får läsa på lite vad som händer i kroppen eller specifikt lungorna.

                  MEN ALLA kan bli smittade av Covid19 viruset! Och vara aktiv bärare. Därmed riskerar man då att smitta andra, som kan dö av det, det vill inte jag ha på mitt samvete iallafall! Därför ska man hålla sig hemma och inte såsa runt på vare sig shoppingcentra eller i skidbackar med en massa annat folk! Även om DU är frisk annars, kan du träffa någon du inte känner som du smittar som kan ha en underliggande sjukdom och blir dödssjuk, tack vare att personen blev smittad av dig.
                  Är du smittad utan att veta om det, känner du dig inte sjuk men smittar ändå. Fattar inte folk det?? Det är de som är grejen! Och att man tar upp vårdplatser för folk som behöver de om man nu råkar ut för en trafik olycka eller en olycka i skidbacken! Onödigt så de förslår!

              Jag läste nyligen detta som verkar bekräfta det du skriver:

              ”Med en medianålder för de som dött på 84 år, de flesta med andra sjukdomar, kan man utgå ifrån att covid-19 i många fall endast har varit en bidragande dödsorsak.”

              https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/

                Exakt!

                MEN ALLA kan bli smittade av Covid19 viruset! Och vara aktiv bärare. Därmed riskerar man då att smitta andra, som kan dö av det, det vill inte jag ha på mitt samvete iallafall! Därför ska man hålla sig hemma och inte såsa runt på vare sig shoppingcentra eller i skidbackar med en massa annat folk! Även om DU är frisk annars, kan du träffa någon du inte känner som du smittar som kan ha en underliggande sjukdom och blir dödssjuk, tack vare att personen blev smittad av dig.
                Är du smittad utan att veta om det, känner du dig inte sjuk men smittar ändå. Fattar inte folk det?? Det är de som är grejen! Och att man tar upp vårdplatser för folk som behöver de om man nu råkar ut för en trafik olycka eller en olycka i skidbacken! Onödigt så de förslår!

          Och du är säker på att det inte var covid som gjorde att dom dog?

        Nu skulle många utav dessa ändå dött av influensa eller vinterkräksjukan eftersom det dör ca 250 personer/dag i Sverige även uran Corona. Som du skriver det låter det som ingen skulle ha dött detta året.

        ”Varje år dör omkring 90 000 personer i Sverige, vilket i medeltal ger drygt 240 dödsfall per dag. Dödsfallen i mars 2020 ligger mycket nära genomsnittet för dödsfallen under mars åren 2015–19, som så här års ligger en bit över 250 dödsfall per dag.”

        Under 2018 dog totalt 92.000. Fram till den 18 december i år har 91 733 dödsfall rapporterats.
        2020 har med andra ord faktiskt varit ett normalt år om man ser till antal dödsfall.

          Det beror lite på hur man väljer att titta på statistiken. I SCBs statistik från 14 dec 2020 konstateras en överdödlighet på 10% jämfört med nov föregående år.

            November ja, men sett över hela detta corona-år ligger vi fortfarande strax under. Det finns säkert månader från förra året som färre dog än förra året trots att vi haft en pandemi i hela världen.

              Igen det beror lite på hur man tittar på statistiken.

      Jag skulle tro att de flesta som tycker de är omoraliskt att åka till fjällen och belasta sjukvården även tycker det är omoraliskt att vara yrkeskriminell.

      Däremot ska vi ju inte neka människor akut sjukvård varken om de är skidåkare eller yrkeskriminella, men det gör man ju inte heller.

        Tyvärr…

        Dessvärre missar nog en ansträngd sjukvård saker som borde upptäckas i tid ?

          Så är det. Risken att dö i prostatacancer är mer än dubbelt så hög i västernorrland än i Stockholm.
          Och det enbart för att det skiljer i väntetider, bemötande, kvalitet, kompetens i vården och uppföljning.

      ? ?

      Vilket logiskt och tänkvärt inlägg i debatten. Verkligen.

    Sätt mig på mod då, men sluta vara en coronapolis. Är du så rädd själv att det är det enda du fokuserar på?
    Du tillåtet att folk sprider falsk information och ser gärna på det folk gör med negativa glasögon.

    Du kunde valt att skriva att det är tur att det gick bra för Theo och sedan kunde du skrivit att det är bedrövligt att Pernilla uppenbarligen inte nåts av regionens uppmaning. Och sedan kunde du kontakta Pernilla med din åsikt och att det var därför man inte skulle åka på semester, och fått en kommentar. DET hade varit intressant.

      Topoen, där har du ett uppslag för första inlägget på din alldeles egna, nya blogg! 😉

        Moget svar. Precis efter du efterfrågat feedback om vad man vill se mer och mindre av i bloggen

          Dig vill vi i alla fall ha mindre av här!!

            Vilken konstruktiv kommentar. Vad vill du att jag ska göra med den informationen?

            För ni vill vara ha folk som stryker medhårs, är bruna runt munnen och nickar och följer med?

              Ja.

              Du verkar i alla fall vilja behaga PW ???

      Vad är det för falsk information Camilla tillåts spridas? Kan du ge ett exempel? (Jag tycker Camilla varit grym och ska ha all heder för sina inlägg om covid & vikten av att bekämpa smittspridningen). Sen undrar jag- tycker du inte det är lite naivt att tro att läskunniga svenskar inte nåtts av information om restriktioner och vikten av att inte belasta sjukvården i december 2020? Verkar det inte lite troligare man känner till de här rekommendationerna men väljer att ignorera dem?

        Att Covid är luftburet, bland annat. Nämns väldigt ofta i kommentarerna och det är ju märkligt att det, som kan skapa sådan oro, får finnas kvar. Om man nu ska vara petig.

          Fast håll i hatten nu. Det finns många välrenommerade forskare som hävdar att smittan ÄR luftburen. Tycker du det är medicinska studier som bör censureras? Varför det?

            Och det finns många som hävdar att dey är från 5G, att det inte är från djur, att munskydd hjälper, att munskydd inte hjälper, att man blir steril mot vaccinet, att man blir immun i 20 år etc etc.
            Det finns forskare till allt, som kan bekräfta det man själv vill ha till sanning i detta fallet.
            Någonstans får man välja vilka fakta man ska lyssna på och de som följer denna bloggen har ju tydligt visat att de blir rabiata om man går emot FHM rekomendationer, så jag antar att det är dessa man ska följa för att göra ”rätt”, och det är de som säger att det inte är luftburet.

              Nej, det finns inte forskare till allt. Det finns åsikter till allt men det finns inte studier och forskning till allt. Och logiskt är det vid osäkerhet är det korrekt att vidta en högre åtgärd än nödvändigt.
              Gör om gör rätt.

              Men snälla Annelie, om FHM påstår ett & ”22 svenska forskare” eller WHO eller nån kinesisk virolog ett annat så kan du ju inte hävda att FHM sitter inne med ”sanningen” & att allt annat är falsk information? Som du skriver så kan ju du personligen välja att lita på FHM men du får nog acceptera att andra kan välja att lita på Fauci eller WHO eller Björn olssen (you get my point).

          Annelie du borde läsa på lite innan du kommenterar för din kommentar ovan är precis en sådan kommentar som borde censureras då den innehåller direkta faktafel. Gå in och läs på WHOs sida.

            Jag följer FHM, WHO ger jag inte jättemkt för med tanke på tidigare historik.

              Haha, vet inte om jag ska skratta eller gråta. WHO till skillnad från vår muppverkstad har visat sig ha rätt och ge korrekta rekommendationer hela tiden.

                Ja, även en stillastående klocka visar rätt två gånger om dagen…

                  Och FHOM verkar inte ens kunna pricka in den stillastående klockan.

              Men du FÅR följa FHM. Andra noterar haverikommissionens rapport och att Sveriges regering nu tvingas gå emot flera av FHMs rekommendationer då de visat sig ha fel för många ggr. Detta för att begränsa galopperande smittspridning.

        Jag menade såklart att camilla skulle skriva ned ironi, och få ett
        Svar av Pernilla.

        Jag har inte skrivit att Pernilla gjort rätt, men man kan välja hur man skriver ett inlägg.

          Kan vi inte bara fokusera på sakfrågan istället. Oavsett hur kritiken läggs fram, var det fortfarande PW som gjorde fel och gick rakt emot riktlinjerna. Det får tyvärr konsekvenser för andra människor och är inte att leka med. Tänk om någon kom in med en allvarligare åkomma under tiden TW fick hjälp av en redan ansträngd sjukvård. Risken är dessvärre stor att det missade på grund av vårdens prioriteringar.

      Va??? Varför är du så förbannad?
      Sen när ska vi styra hur Camilla skriver ett inlägg?
      Hahaha vad dramatisk du är. Pernilla har gjort fel. Helt och hållet. Punkt!!!

        Tror många lever i nån form av förnekelse. ”Det drabbar inte mig & jag blir arg när jag inte kan leva som jag alltid gjort eller när folk påpekar att jag agerar på ett sätt som är farligt för samhället & andra människors hälsa.”

      Vadå nåtts av ”regionens uppmaning”? Det fattar väl vem som helst att detta är en av anledningarna till att man definitivt INTE ska åka till en semesterort under en rasande pandemi. Samma diskussion i somras avseende Öland/Gotland.

        Inte nåtts av… det är inte så att informationen ramlar ned i huvudet på en, det är ens eget ansvar att kolla upp.

        Utan att ta ställning för eller emot fjällresor så har både Åre och Sälen lockat med mängder av anpassningar, åtgärder och av- och ombokningsskydd för att erbjuda en härlig skidsemester. Därför att de VILL att folk ska komma och åka skidor, gå på skidskola m.m

        Därför att det handlar om en hel bygd som är beroende av turistnäringen!
        Varje mynt har två sidor.

          Ja, de är företag som vill överleva. Precis som alla andra… Det betyder inte att vi måste åka dit till varje pris.

            Nej, men det spelar en betydande roll i sammanhanget.
            Här i kommentarsfältet vill man få det att låta som att folk åker dit mot deras vilja. När det är exakt tvärtom, i år har man verkligen försökt locka folk till fjällen. Och sjukvården i Åre hade förberett sig väl och rustat sig för det här.

              Fast alla har en hjärna att använda, vissa har bara otur när de tänker och agerar.

              Fast sjukvården i Åre gick ut i tidningar med att de ville inte att någon skulle åka dit. Så det där med att sjukvården hade rustat för det här är dina ord och precis tvärtemot vad sjukvården sa. De sa vi har full vi kan inte ta emot mer människor. Tor du att sjukvården i Åre har byggt ut sjukhuset och anställt nya läkare och sjuksköterskor! Det är brist på sjukvårdspersonal i hela Sverige, de behövs till Corona patienter och inte till turister som ramlat i backen.

                Exakt. Plus att människor fortsätter att insjukna i andra åkommor, som stroke och infarkter. Om den ansträngda vården då måste hjälpa kändisar med skadade armar, är risken stor att man avfärdar symtom på ovan nämnda åkommor som något annat. Om staten och regionerna ber befolkningen att avstå såna resor, har de säkert fog för sina påståenden.

                Visa gärna en källa till det påståendet.

                Jag vet att det var så under påsken men det var helt andra toner nu till jul och nyår. Jag har släkt och vänner boende däruppe och inte ens de har hört något annat än att Region Jämtland Härjedalen var väl förberedda och också en av få regioner som valde att inte avråda från resor.
                Till skillnad mot tex Norrbotten och Västerbotten som gick ut och uppmanade folk att inte göra onödiga resor.

                  Här säger de inte rakt ut att de (Åre hälsocentral) avråder men de är i alla fall tydliga med att de inte har möjlighet att vårda alla turister som kommer:
                  ””Det så att vården är dimensionerad utifrån den befolkning vi har i länet. Och med den frånvaro vi haft i personalen kan vem som helst förstå att det är svårt att göra något utöver det”, säger Sofia Leje, primärvårdschef i Åre.”

                  https://sverigesradio.se/artikel/7619760

              Nej det är klart att det inte är emot företagens vilja som folk åker på skidsemester, däremot är det med största sannolikhet emot vårdpersonalens vilja att dem ska ta hand om covidpatienter OCH olyckor i skidbakarna, men det skiter både företagen och de som inte kan stå emot deras ”lockande erbjudanden” i. Så otroligt märkligt att vissa inte verkar besitta den självbehärskning som krävs att stå emot reklam och erbjudanden.

                Bra perspektiv! ?

                Varför ska det alltid daltas med ”företagen”? Sverige har ju verkligen tagit hänsyn till företag under pandemin!

              Konstigt med tanke på att det endast finns hälsocentral i Åre.

            Jo. Om man är mån om att rädda rese- och turistnäringen. Och det är VALFRITT oavsett vad du anser om saken.

              Helt ärligt det är väl inte medborgarnas ansvar att rädda turistnäringen?

                Exakt! Det är statens.

                Det är det. Det är medborgarna som turistar.

                  Men i en pandemi när man inte bör turista är det kommunens eller statens ansvar att kliva in. Punkt.

                  Vah så jag har ett ansvar att hålla industrinäringen vid liv? Hur många gånger enligt dig ska jag turista och var?
                  Nähdu turistnäringen är till för mig. De anläggngar som hade god ekonomi har förutsättningar att klara sig. Andra går i konkurs vilket öppnar upp för nya företag när pandemin är över. Då funkar företagande.

          Företagens överlevnad är inte den enskilde individens ansvar och skyldighet, särskilt under en pandemi. Det är statens.

            Det är väl ingens ansvar. Det gäller för alla näringsidkare att hushålla med sina resurser så att de klarar tuffare tider, samt att ställa om så att de hänger med i förändrade villkor. Jag fattar verkligen inte logiken i resonemanget vem som äger ansvaret. Det är näringsidkaren själv. Om en bransch går dåligt, måste man anpassa sig. Byt bransch kanske. Bli sjukvårdsbiträde eller vad som helst tills pandemin är över!!

              Vid en pandemi är det ofta statens uppgift att gå in med ekonomiskt stöd, som nu. Det är så det ser ut. I övrigt ska ett företag kunna klara normala ups and downs.

              Precis, restauranger har tagit ut miljonvinster årligen, men kan inte betala löner om restaurangen saknar gäster i 2 månader?

              Kan instämma! Varför ska vi andra kompensera in i absurdum för att olika branscher går dåligt? Vi gräver djupa hål i statskassan som sedan inte kan finansiera basic sjukvård o skola…

            Det är bara en ursäkt från dumma influencers och b-kändisar för att de ska få göra precis vad de vill. Om de nu vill rädda restauranger så kan de ju beställa take away.

              Eller skänka en slant utan att förvänta sig att få något i gengäld…men nej, se det går inte för sig…Hycklande, jävla kändisidioter!

          Ja precis. Locka inte med dessa resor nu när Corona finns. Jag får till min mail och i brevlådan reklam om att resa??

            Fast man har en hjärna av en anledning.

            Vaddå ”locka inte.” Du har väl ansvar för vad du för?

            Har du funderat på att skaffa dig en god man? Låter inte som att du är mogen eller intelligent nog för att vara myndig.

              Skaffa en till Pernilla och gänget också!

          Vilka är det som har lockat; orterna Åre/Sälen (med sjukvården) eller företaget SkiStar?

          Spännande att just bloggare känner så starkt för att stötta dessa.

          Det är väl klart dom vill. Apollo vill att jag ska boka en sommarresa med dom men det tänker jag inte göra eftersom MAN SKA STANNA HEMMA.

            Så länge det inte finns reseförbud gör man precis som man vill.
            Och därför reser folk.

              Nej, man ska helst avstå och gör det om man är normalt funtad. Staten kan inte stänga ner alla verksamheter därav inte förbud.

              Och därför ändras lagen i skrivande stund. Du är beviset på att det inte går att tala till människors förnuft, utan att man måste ta i med hårdhandskarna ? förstår du inte att du framställer dig själv som en pappskalle. Till och med små barn klarar av frihet under ansvar ?

        Det har även stått i tidningarna så fattar inte vilken sten man bor under om man missat det.

        Men snälla du Pernilla läser nog endast andra ”kändisars” instagram. Inte tar hon del av nyheter.

      Jag läser inlägget helt annorlunda. Budskapet är att sluta dalta med kändisar som beter sig aningslöst och tycker att de står ovanför de regler som gäller alla andra. Att Pernilla inte nåtts av regionens uppmaning är en dålig bortförklaring.
      Det rasar en pandemi i världen och i Sverige kommer vi lindrigt undan när det gäller restriktioner men konsekvenserna ser vi i antal dödsfall och antal personer som kräver IVA vård. Vi ligger i topp när det kommer till antal smittade och antal döda med 1 miljon invånare. Det är fakta.

      Får jag fråga Annelie vad det är som gör dig så upprörd med ett krav på att du liksom alla andra måste anpassa din livsstil för att bekämpa smittspridning under en pandemi?

      Pernilla m. familj har ju uppenbarligen struntat i rekommendationerna från start eftersom samtliga enligt Pernilla haft covid och ”har antikroppar” enligt henne på instagram. Så jag tror nog mycket väl att hon liksom alla andra har koll på att man inte ska resa och riskera att belasta sjukvården (även med annan sjukdom än covid, ex. brutna ben i fjällen, detta pratade man om redan i mars 2020), men åter igen står över alla rekommendationer och restriktioner.

    OT: men Alice Stenlöfs recap 2020-vlogg där hon visar klipp från när hon haft fester i sitt Danderydsboende, resa till Rhodos, hur hon träffade Jireel ute, middagar, träningar etc…

    Blir så provocerad när man själv ändrat om hela sin vardag för att hålla avstånd och inte sprida smitta

      Som Alexandra Nilsson skrev igår så har alla influencers fortsatt festa, den enda skillnaden är att dom lagt ut det på ”nära vänner” story istället för offentlig story på instagram

      Fick upp denna video på min tiktok: https://www.tiktok.com/@toremofilippa/video/6913156680687570182
      En vän som bodde med Alice under sommaren och man ser ju garanterat att de inte följt restriktionerna. Blir så jävla trött på folk. Orkar inte.

        Var nog där hon fick Corona

      Alice Stenlöf kan vara den tråkigaste influencern vi har, igår försökte hon göra s.k. ’content’ av att först filma sin tvättmaskin och sen sin dammsugare. Först levde hon på uppmärksamheten hon fick genom Bianca och nu Jireel. Snark vad hennes personlighet är ointressant.

        hahahahhahah var tvungen att kolla

    Och My har dragit upp familjen till Åre. Sonen ska lära sig åka skidor. Som upplagt för skador.
    Men det är ju tomt i backen så då är det ”ok”….? ?

      Åker inte svart backe. Då är det ok.

      Ja, och alla hyllar henne under inlägget

        Hon släpper bara fram hyllningar.

        Så märkligt.

      Det finns en anledning till att det är tomt i backen…

      My är så extremt korkad. Stackars människa.

        Och när olyckan är framme kommer vi få läsa riktigt löjliga ursäkter.
        – Pjäxan klämde om stortån så därför bröt jag benet.
        – Lillemans skidlärare pratade en udda dialekt så därför förstod L inte instruktionerna
        – Jonas fastnade med hörlurarna i liften

          ????

      Vem minns inte den töntiga tjejresan till Åre när Booken bröt svanskotan och My tyckte det var skitkul att bli filmad när hon ramlade med längdskidor.

        Och det kan ju vara senaste gången hon stod på ett par skidor, sonen har aldrig åkt skidor, och sambon är väl troligtvis född på skidor…? Not kanske. Akuten hallå. Eller nejvisstnej, dom sätter sig ju i bilen och åker 9 timmar hem.

      My liksom alla som är ute och åker hittar på ursäkter för sig själv.

      För dom har planerat det här sååå bra, dom har bestämt att om någon blir sjuk, så åker dom hem……….
      Stackars den som ska sitta där i bilen med brutet ben/arm. Eller ont i hela kroppen och 40 graders feber, i 50 mil.
      Någon har verkligen tänkt till.

        De kanske tror att antikropparna även skyddar mot frakturer. ?

        Ja den planeringen håller väl bara för enkla krämpor som skoskav och nästäppa.

    Dock är det fortfarande belastning att behöva ta emot nån som tillhör Region Sthlm oavsett anledning. Den halvtimmen de fick den vården hade de behövt till annat eller vila. Därför ska man inte resa iväg. Förstår inte hur man kan vara så…..

      Hur i hela he***te ska dessa företagare överleva utan gäster? Har man t.ex antikroppar kan man väl åka, right? Vem som helst kan ramla varsomhelst ( utanför sitt hem eller inomhus!) och behöva uppsöka vård. Sansa er och ta ert vaccin när det väl blir allmänhetens tur. Det är det yttersta och bästa vi kan göra för att sluta smitta!

        Regionerna har avrått och antikroppar är ingen garanti och inte heller skydd för de nya mutationerna. Det senaste om det biter på vaccin. Så nej, vi kan inte leva som vanligt. Staten måste ta ansvar och stötta företagen ekonomiskt, inte den enskilde individen som därmed bidrar till smitta och ansträngd sjukvård.

          Inte Region Jämtland Härjedalen! De har INTE gått ut och avrått någonting utan tvärtom!!
          Där gick man ut och sade att man förberett sig för att ta emot fjällturister. Och att sjukvården i länet inte ser någon anledning att hålla turisterna borta.

          Rätt ska vara rätt.

            Sedan måndag den 23/11 befinner Region Jämtland Härjedalen i förstärkningsläge. Belastningen på vården ökar med ökad smittspridning, brist på eller risk för brist på skydds utrustning, förberedelser inför vintersäsongen i fjällen samt förberedelse för vaccinering mot covid-19.

            Länka till där de kom med det uttalandet (hänvisa inte till att jag ska googla, du kom med ett påstående och då är det du som ansvarar för att backa upp det)

              Eh nej.

          Hur vet du att antikroppar inte skydda emot de nya mutationerna? Vad jag läst tror man att abåde antikroppar och vaccin än så länge fortsatt skyddar mot mutationerna.

            Trots antikroppar kan du fortsatt smitta och dessutom vet ingen hur länge du har antikroppar. Oklart om vaccinet hjälper mor den nya mutationen från Sydafrika och därmed även antikroppar. Med nytt virus som man inte vet allt om borde ingen ta risker. Punkt.

            Jag har läst tvärtom. Alltså att ”andra infektionen” är vanlig & forskare i Sydafrika är väldigt oroliga nu vg vacciner och mutationer. Men man hoppas vaccinet ska gå att ”uppdatera” för varje mutation. Men det kräver ju väldigt mycket i form av beredskap och logistik om man måste uppdatera vaccinet för varje stor mutation.

            Var har du läst det?

          men vilka är det som hjälper staten? Det är vi och våra pengar – vi måste jobba för att staten ska få in pengar också

        Nej, det är inte vårt ansvar att injicera oss för att influensers ska kunna festa på som vanligt.

          Nej sant. Det är ditt ansvar att injicera dig för att EXAKT ALLTING ska kunna återgå till något slags som vanligt

          Spot on!

        Nä, det kan man inte din jävla idiot.

        Jag säger som min chef säger, som fått direkt order från din chef, som fått från sin chef etc;

        ”Du har antikroppar? Kul för DIG men du kan fortfarande smitta andra. Risken är mindre men det hör inte saken till”

        /en från Karolinska Universitetssjukhuset som är less på att jobba övertid.

          Plus att antikropparna inte hjälper ett dugg mot benbrott, men patienten belastar lika fullt vården och tar upp resurser som behövs till annat.

        Anett, uppenbarligen hjälpte inte antiktopparna. TW bröt ändå armen och belastade sjukvården, så att någon annan bättre behövande inte fick hjälp. Coronarelaterar eller inte. Men sjukvården är väldigt ansträngd nu!

          Nu? Det är inte bara nu som vården är ansträngd. Den har varit ansträngd i flera decennium!
          Det jag vill se är att det här sättet att tänka fortsätter även efter pandemin så att man slipper se folk med småförkylningar på akuten och gör att man själv får sitta och vänta i 8 timmar för att få hjälp med ett brutet revben.

            Vad fick du för hjälp med ett brutet revben?!

              Undersökt för att se att revbenet inte skadat något annat och framförallt värktabletter mot smärtan.
              Har du brutit ett revben någon gång? Det är en smärta som inga receptfria läkemedel ens kommer i närheten av att mildra.

              Varför undrar du? Det är inte som att man ska låta bli att uppsöka läkarvård med ett brutet revben.

              Jag blev såklart undersökt för att se att revbenet inte skadat något annat och framförallt något mot smärtan.

              Varför undrar du? Det är inte som att man ska låta bli att uppsöka läkarvård med ett brutet revben.

        Stockholm har ju kapacitet för hur många som bor där. Åre har kapacitet för Åre.

      Man VILL locka besökare till Åre och förberedde sig också för detta genom en samordningsgrupp med fokus på vintersäsongen. Så det är dubbla signaler även från deras sida. Varje år har man också ett gäng läkare och annan vårdpersonal för säsongsbaserat arbete för att möta upp behovet.

      Den här säsongen har man varit oerhört rädd att tappa besökare.

      https://www.regionjh.se/nyheter/halsasjukvard/halsasjukvard/saforberedersigturistorternaforvintern.5.5f5c9bfc175c13efeba2204c.html

        Nej, företagen vill locka och ger regionen inget val.

        Ja, så är det ju. Lyssnade på smittskyddsläkarna i P1 och de var besvikna på att den politiska ledningen i kommunen inte taget ett annat beslut. Låter ibland som det bara handlar om egoistiska privatpersoner men det finns ju en väldigt dubbelhet på samhällsnivå där olika intressent ställs mot varandra.

          Det är inte den politiska ledningen som sliter på sjukhuset och vårdcentralerna

            Och så är frågan vad den politiska ledningen har mandat att göra.

    Det är inte så att man nekas vård eller behöver åka hem för vård om man blir svårt sjuk eller allvarligt skadad. Då lovas man snabb och kvalificerad vård, men har man däremot lindriga skador/symtom uppmanas man vända sig till hemregionen.

    Dessutom gick ju Åre Sweden ut med alla åtgärder som Åres företag tillsammans vidtagit för att ”erbjuda en trygg vistelse” och att man ”även denna vinter ska få en härlig upplevelse med sköna dagar på fjället och att det går att semestra här på ett säkert sätt”.

    ”Alla verksamheter från skidliftar till restauranger och aktivitetsbolag planerar aktivt för hur Åre ska kunna ta emot besökare på ett säkert sätt med Folkhälsomyndighetens restriktioner som grund.”

    Så, man har verkligen fiskat efter att folk ska komma dit och åka skidor för att hålla turistnäringen vid liv. Det är också en sida av saken.

      Jag skulle vara mer förbannat på mina chefer rpå hemmaplan om än på Pernilla Wahlgren om jag var smittskyddsläkare i Åre.

        Man kan vara förbannad på båda

      Inte man, företagen.

        omg

    Och Maggan Graaf är på väg till Spanien ❤️ Det måste vara skönt att vara influencer och faktiskt inte bry sig vad man influerar andra till.

      Fast nu är vi ju där igen. Martin Melin var nyligen i Spanien, också för att skriva på sin bok, och där var det helt okej?? Men när Magdalena gör samma sak så är det illa? Jag förstår inte skillnaden (såvida det inte handlar om kön)?

        Inget av de är ok.

        Vem har sagt att det var ok när han va där?

        Tror du 12.16 tyckte att det var ok när Melin gjorde så? Spontant så tror jag inte det.

      Hon har ju spårat ur totalt.

    Otroligt fascinerad över kommentarerna på Mys fjällresa. 10 gånger fler kommentarer än vanligt och alla tycker en fjällresa är det bästa sättet att leva i en pandemi.

      Det är any själv som skrivit vissa kommentarer. Det syns.

    Det är så deppigt, i inget annat land med så höga smittade och döda håller man på så här. Vi får skylla oss själva, eller på influencer/kändisar/politiker.

      Det stämmer nog inte, har sett hur många bilder på Amerikanska och engelska kändisar (säkert samma sak i alla andra länder) som reser runt och festar med skitmånga andra osv. Vadå bara i Sverige? Folk, och i synnerhet kändisar, kan inte bete sig PUNKT. De tycker sig stå över allt för att få sin egen underhållning.

        Jo men det finns även dom som sitter hemma och gjort sen mars. Alla delar är inte under lockdown i dessa länder

        Sorry, kränkte den sk Sverigebilden.

        Men nu stänger England helt till mitten på februari. Personer får endast gå ut från sitt hem om man måste handla mat eller annat livsnödvändigt. Annars måste man stanna hemma inne!! Är ju på väg att bli så här med om fok inte fattar!?

      Ja, men så har ju både USA och England rätt trist statisk de också. Men håller med om att vi inte är ensamma om det i världen.

    Pernilla Wahlgren är korkad på eiktigt. Hon fattar ju ingenting och flamsar bort det som har hänt, hon gör det med all vettig kritik mot henne.

    Det är mer synd om hennes son för att Pernilla är hans förälder än att han bröt axeln.

    Är det så svårt att stanna hemma en skidsäsong?

    Och kom ihåg att alla D-kändisar i ankdammen Sverige bara åker till Åre för att frottera sig med andra D-kändisar och hålla uppe fasaden om att de är rika och lyckliga. De har ingen anledning att åka till just Åre. Det är inte ett gäng överarbetade människor som behöver semester för att kurera sig. Det är ett gäng idioter.

      Fast det handlar inte om att ”stanna hemma en skidsäsong”! Om skidanläggningarna inte har öppet en vintersäsong så är det nog flera av dom mindre anläggningarna som går i konkurs. Och framförallt alla företag som finns runt omkring pga skidanläggningarna skulle ha mycket svårt att klara sig.
      Sjukvården i Sälen, Vemdalen och Åre hade inte existerat om det inte kom turister. Då hade lokalborna inte haft tillgång till de fantastiska vårdcentraler som finns på dessa små orter utan behövt åka flera timmar till de större sjukhusen.
      Det viktiga är att de som kommer till skidorterna i år är att de håller sig till de restriktioner som finns.

        Omg ??‍♀️

        Tror du på riktigt att folk åker till Åre av den anledningen?! Och som flera konstaterat, om företagen i Åre mot förmodan går i kk, kommer det någon ny som startar upp verksamheten igen!

      Dom är väl uppe på samma ställe allihop? Antar att dom fått ett väldigt bra erbjudande och så skriver man om det i bloggen så fler blir sugen på att resa dit. Har någon reklammarkerat?

        Ja precis. För när åkte Carola ens skidor sist…..? Har aldrig sett henne göra de förut. Samarbete garanterat!

    Vart var hon?
    Ser folk snacka om åre men det ligger inte i region Västerbotten?

      VA?!?! Är inte Norrland Norrland liksom!?!?

        Äsch, bara ca 25 mil från Åre till gränsen Västerbotten. Det är väl samma saaaaak. Göteborg ligger väl i Skåne också.

          Alla -köping är väl samma -köping?

            Norge?

              Vad jag vet ligger varken Norr-, Lin, Jön-, Lid-, En-, Fal-, Söder-, Malm- eller Nyköping i Norge.

                Då kanske du vet fel.

                  Spännande! Berätta mer om alla -köping i Norge!

                    På samma sätt som Åre ligger i Västerbotten

                I en annan del av Köping ligger Norge.

        What?
        Va snackar du om Norrland för?
        Om det är Åre hon är i är det lite konstigt att region Västerbottens uppmaningar visas, då Åre ligger i region jämtland härjedalen.

            Ja vet hur Norrland räknas.
            Men skämtet blev inte så uppenbart när det endast står om fjällen, folk snackar om åre och rekommendetioner från västerbotten visas ?‍♀️

          Norrland typ havla Sverige, Kaffepanna.

            Norrland är typ halva Sverige, Kaffepanna*. Skulle det stå.

            Vilket man ser på bilden 14:39 länkar.

              Ja, precis. 🙂

    Samma sak med Ebba von Sydow och hennes familj på fem. Först till Falsterbo en vecka och nu upp till Sälen. Snacka om att bara bry sig om dig själv!

      Så trött på skenheliga Ebba som håller på med alla sina hetsningar, 10.000 steg, klädtema varje dag i veckan osv.

        ”Nu köööör vi!”

        Som att gå 6km per dag ens är en bedrift…? Är det verkligen det undrar en som går överallt, hela tiden

          10000 steg får jag ihop på jobbet och då sitter jag på kontor, men har en skrivare på andra sidan byggnaden bara för att få ihop steg 🙂 Går även mycket på fritiden för att det är så meditativt.

            Jag menar det. Inget att ”skryta” om enligt mig ?

        Då ska jag ge dig ett bra råd. Klicka inte in dig hos henne. Då slipper du vara trött.

      Håller med, och tjatet om hur utarbetad hon är…blä..
      Emilia Deporet är i Schweiz men dessa donnor får inte hälften av kritiken som PW får. Är det gör att dom anses finare?

        Är så trött på att hon alltid klagar på hur mycket hon har att göra. Hon gör inget vettigt. Har aldrig haft ett 9-5 jobb. Det där är bara skryt för att verka viktig.

          Aldrig haft ett 9-5? Hon har ju varit chefredaktör massor av år och jobbat med TV efter det. Det är först på senare år hon varit egenföretagare.

          Det enda hon är nuförtiden är en hetsande reklampelare!

        Hon är ju (enligt sig själv) arbetarklass – arbetar massa!

        Emilia med familj åkte dit för att hennes svärmor dog för ett par veckor sen..

      Så hon åker alltså till Sälen? Trodde först det var enbart Falsterbo som gällde

        Hon är nu i Sälen enligt hennes instagram.

        Hon har varit där, i sitt sommarhus. Hennes föräldrar har en stuga i sälen har jag förstått och där är hon nu.

    Dessa kändisar som tror att de är bättre än alla andra och tydligen bara måste resa och bete sig som om en epidemi inte existerar, dessutom har de mage att bli sura och otrevliga om de får kritik. Egoister utan iq!

    Med risk för påhopp kan jag tycka att skidåkning blivit lite onödigt ”skuldbelagt” i pandemin? Alltså, isåfall bör man ju hålla sig undan alla riskbetingade aktiviteter. Pulkaåkning, skridskor, MTB, längd, zipline osv som inte är nödvändigt.
    Oavsett känns det som att det är lätt att hacka på skidåkning. Ser man till att ha alla skydd som behövs (hjälm, ryggskydd, vett i backen, ej offpist) och åker hem vid skada och belastar sin egen region, bor i egen stuga osv, ser jag inte riktigt problemet med en fjällresa kontra en vanlig ”jag firade baaaara jul med närmsta släkten”-resa till annan region, men just fjällresorna går folk bananas över? I sånt läge är ju båda resorna precis lika icke-nödvändiga. Sorry sidospåret, här var det ju att personen uppsökte sjukvård så lite annorlunda.

      Du sätter dig alltså i bilen hem med ett komplicerat benbrott som måste opereras, vilket inte är ovanligt i fjällen? Du har belastat akuten och röntgen bl a.

        Skulle inte säga att det är särskilt vanligt, nej.

          Jo det det. Handleder, axlar mm

          Inte helt säker men tror det är pga lärdomarna från italienska alperna förra året. Alltså att viruset sprids väldigt bra i just ”skidmiljön” pga liftar, infrastruktur etc.

            Lärdomar absolut, men jag tror också det handlar om viss del associativt tänkande. Som påpekat ovan är det många andra aktiviteter som man bör vara lika försiktig med (de flesta mer vilda sporter t ex, inte som att typ Motorcross brukar leda till lindrigare skador är skidåkning?) men skidresorna strör extra salt i såren eftersom det associeras till pandemins början.

              Nej, det är för att man samlas i en region med lite resurser.

            Det var väl after-ski som var det stora problemet, inte skidåkningen i sig.

              Som jag fattar det är det inte enbart after ski även om det såklart är jättestort. Men liftköerna målades upp som ett stort problem. Det är ju ett väldigt konstigt virus som tydligen älskar kyla också.

                Jag tycker det låter lite märkligt eftersom det rekommenderas att man träffas utomhus om man nu ska umgås med någon, då borde det ju vara mindre risk för smitta. Liftköerna är ju så uppstyrda också, så det blir avstånd åt alla håll.

        När min man bröt benet i fjällen fick han åka ambulanshelikopter till hemlänet, så nej bil kan man inte åka. Benet måste vara i högläge.

      För att de regioner som normalt inte har mycket resurser får ökat tryck på redan ansträngt läge, och så ökar risk för smitta i alla ställen där trängsel uppstår. Läst om trängsel i fjällen.

        Kanske inte var tydlig men syftade alltså på fjällresa i stuga. Afterski är stängd i år vad jag förstått och andra åtgärder vidtagna. Vad jag menar är att det är lätt att hacka på fjällresor och trängsel som i så fall sker utomhus, när det är hundra gånger värre på andra inomhus-platser i landet.

          Håller med men att förflytta sig/resa till andra regioner för att belasta de avrådes därför.

          Gissar hejvilt men allt är ju inte stugor utan hotell, vandrarhem, flerbäddsrum, storkök, restauranger osv. Liftköer är tydligen ett stort problem. Håller med dig om att två pers som låser in sig i en stuga med egen mat och bara åker längdåkning utan att trängas borde gå att acceptera.

        Jo, fast om Pernilla bryter benet när hon spottar hemmma i Stockholm är det knappas dom att sjukvården i Stockholm är i ett bättre läge för att hjälpa henne. Det är ju extremt belastad sjukvård i flera storstadsregioner.

          Men den är dimensionerad efter befolkningen, inte för att du ska utsätta för extra risker och andra regioner.

          Går ändå inte att jämföra. Var hittar du akutsjukhus och operatörer i Härjedalen.

          De som bor i Stockholm betalar skatt som går till sjukvården här som (om regionstyrelsen här faktiskt gjorde sitt jävla jobb) därför ska vara dimensionerad efter befolkningen. I Jämtland/Härjedalen är det många färre året runt-boende och sjukvården är dimensionerad efter detta, möjligen med viss förstärkning under skidsäsongen. Förstår du nu?

            Exakt, plus att tw inte hade åkt skidor och brutit armen hemma i Stockholm. Risken att bryta armen i backen ökar om man befinner sig i en backe ?

      Sjukvården, i alla fall i Västra Götaland, har ju avrått från högriskaktiviteter, det är väl rimligt att under pandemin undvika sånt som kan sluta i benbrott tycker jag.

        Läkare har till och med avrått från onödiga bilresor pga risk för olyckor som kräver vård!

      I Göteborg gick en chefsläkare på Sahlgrenska ut i december och uppmanade folk att inte åka bil i onödan. Så det kanske inte bara är själva skidåkningen folk blir arga över, utan även det faktum att man helt i onödan sätter hela familjen i en bil och kör på hala vägar (vilket många nog inte är jättevana vid att köra på).
      På Östersunds sjukhus hade dom för några veckor sedan 8 av 10 IVA-platser upptagna, tänkt då om det sker en olycka och fem personer behöver vård? Vad händer då?

        Att en enskild läkare går ut och säger något så urbota dumt kan knappast ses som representativt.
        Finns också många fler läkare som anser att dödstalsräknandet är överdrivet och vilseledande.
        Läkare har personliga åsikter precis som alla andra människor.

        För övrigt kan det lika gärna hända en bussolycka där en mängd passagerare behöver intensivvård. Eller någon annan större katastrof. Se bara på jordskredet i Norge. Vad som helst kan hända.

          Ja det är verkligen skitdumt av en läkare som vet att sjukvården går på knäna att gå ut och uppmana folk till att inte utsätta sig för onödiga risker ??‍♀️

            Om det handlar om att inte åka bil så JA.
            Undersökningar visar att fler än hälften av Sveriges befolkning är beroende av bilen för att få ihop vardagen.

            Det är dessutom det säkraste alternativet ur smittsynpunkt.
            Själv skulle jag inte ens överväga att åka kollektivt under en pandemi.

              Men det handlar ju om undvika ONÖDIGA bilresor! Tror ingen kritiserar att man tar bilen till jobbet, utan snarare resan tvärs över stan med hela familjen bara för att ha nåt att göra.

              Fast att köra på vilt är ju ändå mycket mer skadligare än att ramla i skidbacken.
              Varför skulle det vara dumt att uppmana folk till att inte åka bil i onödan?
              Ja, många är beroende av bil. Men det är ju inte det läkaren snackar om!
              Det är väl tämligen ganska lätt att planera vardagen så att man inte kör i gryning och skymning, när risken att stöta på vilt är som störst? Det är väldigt lätt att planera att man inte kör bil när det är som absolut halast ute osv osv.

                Sade Thomas Brezicka allt det där i sitt uttalande? Om gryning, skymning, halka och risk för vilt eller är det DIN tolkning?

                  Han sa uttryckligen ”kör inte bil i onödan och klättra inte i berg”.
                  Alltså kör inte bil _i ONÖDAN_
                  Att köra bil sent på kvällen när det är hög risk för viltolyckor är att köra i onödan. Om man inte är på väg till eller från arbetet.
                  Att köra bil precis när det blivit blixthalka är att köra i onödan. Om man inte måste köra till eller från arbetet.
                  Att köra bil med sommardäck just nu är att köra i onödan. Och det oavsett i vilket syfte du kör.
                  Att köra bil för att ”komma ut, byta miljö och göra något kul” är att ta bilen i onödan.

          varför ljuger du? ge exempel på de ”många fler läkare som anser att dödstalen är överdrivna”? ren BS.

            Ljuger?! Vad har du fått det ifrån. Det finns flera läkare som ifrågasätter otillförlitlig coronarapportering, både i Sverige och utomlands. Jag har själv pratat med en sådan läkare.

            Du är troligen fullt kapabel att googla upp exempel på egen hand om det intresserar dig.

            Jag kan också tillägga att jag har läkare i familjen som ifrågasätter Sveriges coronastrategi men på helt olika sätt. Det visar bara att även läkare är människor som kan ha olika åsikter.

              Bra argument. Jag har också massa läkare i min närmsta familj där ingen tycker dödstalen är överdrivna för fem öre. Poängen är att om du vill påstå att dödssiffror är överdrivna eller underdrivna du får komma med bättre fakta än ”en läkare jag ligger med.”

                Men jösses och hans lärljungar…
                Vem har påstått att uppgiften om att dödssiffrorna är överdrivna stämmer? Tror att du har lite svårt med läsförståelsen och det är helt okej. Det handlade inte om huruvida läkares påståenden stämmer eller ej, eller att mäta sanningshalten i dessa, utan om att OLIKA läkare TYCKER OLIKA i sakfrågor. Förstår du nu??!!

                De läkare som finns i min familj har heller inte påstått något alls om dödsiffor. Hade du varit lite mer uppmärksam hade du sett att det klart och tydligt står att de tycker olika om STRATEGIN. Dvs. vilka åtgärder man vidtar för att bromsa pandemin (t ex restriktioner, nedstängningar och inreseförbud, karantänskrav eller inte m.m.) Det har ingenting med rapportering av dödsfall att göra.

                Var lite mer uppmärksam nästa gång du läser, tack.

                Var i 13.34:as inlägg står det att hen ligger med läkaren? Bara undrar.
                Apropå fakta.

                  Det var ett sk exempel. ”Många fler läkare menar att dödssiffrorna är överdrivna” (källa: läkaren jag låg med, min lillebror läkaren, en läkare jag pratade med på bussen)

            Här är ett exempel:

            ”Fixeringen vid antal döda med covid-19 är vilseledande.”

            ”Med en medianålder för de som dött på 84 år, de flesta med andra sjukdomar, kan man utgå ifrån att covid-19 i många fall endast har varit en bidragande dödsorsak.”

            https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/comment-page-2/#comments

      Ja S, vi ska undvika allt där det är stor risk att vi skadar oss och därmed belastar sjukvården ännu mer.

      Hahah åker hem vid skada? Ska du åka bil/flyg eller tåg i 9 timmar då? Med bruten arm eller vad det nu må vara? Aldrig att du skulle göra det. Eller om du skulle bli sjuk på annat vis. Grejen är den att DU kan smitta andra med covid19 om du är bärare av det även om du inte är medveten om det, och därmed smitta andra som kan bli dödssjuka av det. Håll dig hemma, är restriktionerna och det är av en anledning!!

    Det är ändå sjukt att alla kändisar/influencers lever vidare som vanligt men de flesta av oss vanlisar/dödliga tar pandemin på allvar

      De kanske ”passar på” innan pandemilagen blir antagen och kan användas pga att de inte lyder och lyssnar. Jag måste till Spanien, jag behöver åka till fjällen för jag är så speciell. Om det stämmer att den sydafrikanska mutationen inte biter på vaccinet så det bli hårdare tag om ett tag och då med tvång.

        Ja, jsg dör om jsg inte får resa. Tänk alla sjuka som inte rest nånstans på flera år. Sjukskrivna. Vi var nog bäst utrustade för denna pandemi känner jag.

          Jag håller med dig! Och alla ensamstående föräldrar, långtidsarbetssökande…

          De som kanske behöver komma bort, få miljöombyte, och fylla på D-vitamin sitter hemma, och de som vanligtvis nöjesreser 2-3 ggr per år kan inte pausa de resorna trots pandemin? Löjligt!

            Håller med sååååå mkt. De som reser i pandemin är knappast de som ”måste” åka för att de inte varit på semester på 7 år och inte står ut längre. Det är de som varenda år åker till solen eller sina jävla skidsemestrar och ska fanimig göra det i år också.

            Precis, de som sitter fast isolerade i sin lägenhet utan vare sig bil för dagsutflykter eller villaträdgård och som suttit där sen i mars. Jag spyr på dessa stackars influensers och övriga priviligierade som inte visar en uns solidaritet.

              De visade inte solidaritet innan så varför ska de göra det nu egentligen?

                Sant, men man kan ju förvänta sig att de inte är så dumma i huvudet att de skryter om hur osolidariska de är…
                Och nej, Pernilla Wahlgren, det hjälper inte att du var ute i köpcentrum(trots uppmaningar att inte besöka dem)innan jul för att köpa julklappar att skänka bort. Hade du endast velat göra gott, skulle du skänkt pengar istället OCH stannat hemma!

                  Åh kära nån, har hon sagt det?! När köper man inte julklappar att skänka bort. Sämsta ursäkten någonsin. De arma stackare som fick PW julklappar kunde nog tänka sig att avstå till förmån för minskad smittspridning.

    Tycker att det borde vara större fokus på företagen som samarbetar med influensers som beter sig som idioter under pandemin.

    Hur kan de samarbeta med dem när de gång på gång bryter mot restriktionerna? Alla konsumenter med iq över 1 borde bojkotta dem tills de tar sitt ansvar.

    Bävar för sjuktalet i corona nu efter jul och nyår!

      Det skulle nog ge ordentlig effekt om de förlorade sammarbeten.

      Bra! Vore intressant att se deras svar på frågor om hur de ställer sig till att deras ambassadörer bryter mot restrektioner

    Tyvärr är Pernilla och flera i hennes klan pinsamt korkade.

    Ja med tanke på vilken skatt hon betalar får hon väl uppsöka vilken vård hon vill

      Nä så funkar det tyvärr inte. Jag har också skattat hela mitt liv men står ändå i operationskö just nu sedan ett år tillbaka pga covid.

        Inget nytt problem. Redan 2016 var vårdköerna de längsta på fem år.
        Och redan 2001 larmades om patienter som hann dö i väntan på operation för att vårdköerna var långa även då…

          Så visst är det fruktansvärt att situationen då idag är 200 ggr värre. Eller hur?

            Källa på det tack. Att det är 200 gånger värre alltså.

              Häng med lite i nyhetsflödet. De ställde in all icke-akut vård på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm…

                Pga pandemin och inte för att det är 200 ggr värre ??‍♀️

                  Men jösses, bland annat för att personalen behövs för annat i pandemin.

        Jo det är exakt så det funkar. Hon har rätt att uppsöka vilken akut vårdinrättning hon vill då hon är svensk medborgare. Fatta då att betala hennes skattesatser men undvika att uppsöka akut vård för några bajsnödiga människor på nätet kommer att gå bananas? Det sämsta i hennes agerande är att hon över huvudtaget åkte upp dit för att åka skidor och utsätta sig och sina barn för något sånt. Och vem vill ens besöka ett sjukhus i såna här tider? Men om hon nu redan gjort ett så dumt val, vad ska hon göra?

          Du har missuppfattat en hel del kan jag lova, 13.11

          Jag tror minsann att det är PW själv som skriver här ?? försvarstalet låter lika aggressivt och defensivt som det brukar! Skatt fungerar ju så, att den är procentuell. Alla betalar ungefär lika stor andel av sin inkomst. De som tjänar över en viss summa betalar lite mer. Men nu vet vi ju inte hur mycket PW plockar ut i lön, eller vet vi kanske det? ? Min gissning är i alla fall att PW betalar så lite som möjligt i skatt, och att hon löser det på något sätt genom sina bolag. Så jag känner mig väldigt trygg i att alla som skriver här drar sitt strå till stacken och därmed har samma rätt till sjukvård som PW!

      ?

      De som lever på sjukersättning(en försäkring, inget bidrag), betalar 1000 kr mer i skatt/månad än dem som lever på sin lön.

    Fast vad skulle hon gjort? Åkt tillbaka till Stockholm med ett barn med bruten arm?

      Nä det är väl klart att han ska söka vård om han behöver. Det är inte det som det handlar om, och det tror jag att du förstår själv.

      Nej utan vad hon borde gjort är såklart tänkt till innan. ”Är det en bra ide åka på skidresa nu eller bör jag skjuta upp den till nästa år.” Det finns ju vaccin på väg.

      Ja men där håller jag med helt. Tycker det verkar som att vissa här påstår att hon faktiskt ska ta sitt pick och pack och åka hem till Sthlm och sen söka vård, det är ju befängt. Dumt att hon ens åkte från början, men vad förväntar man sig när till och med våra ministrar reser världen över? Det funkar inte att lägga en pandemistrategi i händerna på enskilda och hålla tummarna. Lägg skuld på regeringen istället som tillåter skiten.

        Det betyder inte att den enskilde individen är utan ansvar och skuld.

          Nej jag har inte sagt det, men att lägga så mycket skuld på enskilda är inte ok. Det är bättre att skriva ihop ett litet mail till Stefan Löfven istället för att sitta här och skrika sig hes för att Pernilla Wahlgren varit i fjällen. Hon själv kanske anser att hon tagit personligt ansvar och agerat helt korrekt, lägg det här på flera miljoner människor som tänker som hon och man förstår lätt varför eget ansvar inte funkar, det funkar ju inte ens för våra folkvalda som utformat strategin. Människor gör vad de vill om det inte är förbjudet.

            Jag vet inte hur mycket tydligare man ska vara egentligen. Tror en del inte är mottagliga och en del inte bryr sig av egoism. De som ska vara förebilder vill inte heller vara det när det blir jobbigt och man ska ta ansvar genom att avstå från saker som andra. Nä, då vill man visa att man står över andra. Man kan faktiskt både kritiserar PW och trycka på politiken.

        Vilka ministrar har rest världen över nu i pandemin?

      Det var så Charlotte P resonerade i sina kommentarer tidigare ang kritiken till deras Åre vistelse tidigare under pandemin. Att om vi behöver sjukvård åker självklart vi hem till Stockholm. Yeah right med ett hjärtstopp, hjärnskakning, blödande panna…. visst…. visst!

      Hon skulle stannat hemma, av exakt den anledningen. TW hade inte brutit armen och belastat sjukvården hemma. Det här är exakt orsak och verkan och samma anledning som många regioner har avrått från resor!

      Hon skulle inte ha åkt dit och riskerat att belasta Åres sjukvård.

    Alltså jag vet inte jag är ändå lite less på detta moraliserande. Det ÄR inte bara sjukvården som bestämmer allt. Hur denna pandemi påverkar oss är komplext. Alla snackar om det kan du göra efter pandemin och det och det och det. Men sanningen är att samhället kan inte pausas. Ens favoritställen går i konkurs och folk tappar jobb. Det drabbar också hela samhällen. Jag säger inte att man ska resa hejvilt. Jag säger bara att det inte är så enkelt som alla säger. Sluta bara säga ”det kan du göra efter pandemin” jag är så trött på att höra det. Ingen vet vad vi kommer kunna göra efter pandemin. Då tänker jag inte på kändisar och vanlisars rätt att resa, jag tänker på dem som tappar jobbet och vars företag går i konkurs.

      Tack för ett nyanserat inlägg i debatten! Antar att många av de som kommenterar här är väldigt unga och fortfarande bor hemma och inte riktigt förstår hur pandemin påverkar hela samhället, inte bara sjukvården.

      Det krävs kunskap för att förstå vilka kort- och långsiktiga effekter pandemin har på ekonomin. Och hur konkurser, arbetslöshet och sämre ekonomi påverkar den psykiska hälsan.

        Antar att en del här har levt isolerade och haft nära som dött. Det är staten som ska ombesörja det ekonomiska stödet och den enskilde ska ansvara för att lyda restriktioner och rekommendationer. Det är inte sjukvården som bestämmer något vad gäller pandemin, de kämpar med blod, svett och tårar för att sjukvården ska klara detta. Det är dessutom osäkert hur vaccin, antikroppar och mutationer påverkar varandra. Ska vi då chansa? Tryck istället på staten och politiker att utöka stöd i alla med.

        Jag kan tala om för dig att kaoset som är inom vården spiller över på många andra områden i samhället. Exempelvis har nog de flesta socialtjänster fullt upp med att ta hand om de som inte kan vara kvar på sjukhuset när det är fullt där. Vilka delar av samhället som påverkas och hur, beror helt och hållet på vilka glasögon man har på sig som betraktare. Kanske är du någon form av influenser som vill försvara ditt beteende. Men sanningen är att det finns en riktig värld med riktiga människor som arbetar järnet för att hålla allt flytande. Och så många människor som möjligt vid liv. Om skistar går i konkurs, kommer någon annan att köpa upp anläggningen, mer än gärna. Jag lovar.

        Självklart förstår de allra flesta att pandemin påverkar jobb, ekonomi, och alla andra delar av samhället. Den diskussionen har ju knappast saknats de senaste tio månaderna…? Problemet är väl att ekonomin och jobben påverkas ännu mer negativt ju mer viruset sprids i samhället. Det är inte sjukvård kontra jobben, de båda hade gynnats av att vi inte haft en sån stor samhällsspridning från början. Sverige hade länge absolut minst restriktioner i samhället och för företag av alla jämförbara länder, ändå har vår ekonomi inte gått bättre och vi har inte lyckats rädda fler jobb. Däremot har vi en enormt mycket större samhällssmitta än de andra nordiska länderna, och det kommer antagligen ta längre tid för oss att komma tillbaka till ett ”normalläge” igen. Pandemin är liksom vad den är, det går inte att ignorera den och tro att ekonomin skulle fungera som vanligt om man bara skulle ignorera folkhälsoaspekterna.

      Nånting som inte tas upp så mycket här på Bloggbevakning är vad som händer vid lågkonjuktur och arbetslöshet, att statistik på psykisk ohälsa och självmord skjuter i höjden.
      Borde ligga på staten att rädda företagen och inte individer som riskerar att smittas alternativt smitta andra. Lite kan man givetvis göra själv: köpa hem från restauranger istället för att äta ute osv.

        Exakt! Går att uppmuntra olika sätt att stimulera ekonomin ex handla online (hämta ut vid lugnare tidpunkter), att inte flera i familjen handlar samtidigt (det som är nödvändigt), beställer hem mat från restauranger, köper presentkort i present etc. Finns säkert mycket mer jag inte kommer på nu.

        Det har tagits upp hur mycket som helst under den offentliga debatten under pandemin, och det är därför man hittills inte har stängt ned samhället vilket man har gjort i flera andra länder.

        Folk måste förstå att när vi har haft så få restriktioner så ska man vara tacksam och försöka följa dem. Det hade kunnat vara mycket värre. I Storbritannien fick du inte bjuda hem gäster som inte ingick i din familj. Du fick bara gå ut en gång om dagen för att handla. Vi hade kunnat ha det så i Sverige!

          Exakt, alla som rapar ”men det är inte förbjudet” har ingen aning om vad de efterfrågar för att faktiskt göra som man ska! De säger egentligen att de är så korkade att det inte går att tala till deras förnuft, utan att man måste lagstifta för att de ska sköta sig. Och det påverkar förstås alla oss andra också.

      Vad bra att du inte lever som slav under sjukvård s resurser. Då hoppas att jag att du själv inte upptar några resurser!

      Varför ska andra medborgare i vården slita för att ta hand om dig när de sliter för att ta hand om så många andra redan? De jobbar 12-timmars pass, får arbeta extra under helger, många har inte fått hela sin semester under året 2020.

      Jo, hänsyn till vården, och de anställda i vården, och de som behöver vård, ska få påverka hur vi andra beter oss i det här ansträngda läget. Håller man inte med – då utgår jag för att att man inte uppsöker sjukvården!

        Och kaoset i vården spiller över på andra områden i samhället också. Jag arbetar med att planera hem patienter som behöver hjälp efter att de är medicinskt färdiga. Ville bara gråta över eländet när jag gick på ledighet efter mellandagarna. Och jag är verkligen rädd för att sjukvården ska missa något viktigt för att det är så här.

    My har skrivit (inte en endaste felstavning tveksamt om hon skrivit det själv) ett långt inlägg för att avproblematisera sin resa till Åre. Hon borde nog tänkt ett varv till, med tanke på hur olycksdrabbade både hon själv och Lilleman är. Tänker på den högt belastade sjukvården. Till och med påven avråder från ej nödvändiga resor.

      Kan det ha varit hennes koordinator som fick göra rätt för lönen??

    Logiken bakom det här med sjukvården på turistorter går inte riktigt ihop.
    Dom borde ju ha en sjukvård stor nog att hantera ALLA benbrott och skador från skidåkning besökare får ett vanligt år?
    Visst går väl viss personal över från typ ortopeden till IVA, men är det verkligen så lätt att bara byta expertis sådär?
    Om säg en 1/4 så många skidåkare kommer till fjällen i år borde det ju finnas en överdimensionerad vård för just sånna skador just där?
    Min far har haft kontakt med vården nu under året pga ett opererat knä som krånglar, dom säger att det är tomt ??‍♀️

      Öh, har du missat att det finns en pandemi i år?
      Om ja, så är sjukvården redan ansträngd idag och extra resurser finns inte på det sättet som innan. Inte någonstans i hela landet, på vissa håll mycket sjukdom också bland personal samt utbrändhet pga coronan och trycket. Personal lånas också mellan regionerna för att hjälpa varandra.

        Javisst, man ska ju dessutom stanna hemma vid minsta symtom! Hur kan inte alla se sammanhanget ?

      Ah ja, det kryllar ju av sjuksköterskor nuförtiden.

        Består vården enbart av sjuksköterskor?

          Just nu är det nog inte överflöd på någon vårdpersonal.

          Jag skulle påstå att det aldrig finns något överflöd av vårdpersonal. Där jag arbetar har fysipterapeuter och arbetsterapeuter gått in som sjukvårdsbiträden, vilket förstås får till följd att vi som ska planera hem medicinskt färdiga patienter inte har de uppgifter vi behöver om patientens behov. Vilket får till följd att hemtjänsten inte får rätt uppdrag att utföra. Och så vidare.

          Nej, men om du lyssnar på radio/öppnar en tidning/går in på en nyhetssida kan du se att sjuksköterskebristen är ett av de största problemen inom vården just nu och har varit under en längre tid. Det finns självklart brist även på annan personal.

      Vårdpersonalen är tyvärr inte förskonade från smittan så du kan inte räkna med att vården är fullbemannad som ett vanligt år.

    Vi måste väl ändå förstå att alla dessa 100000-tals arbetslösa kulturarbetare måste få göra något i dessa kristider. Resa, shoppa, gå på fest… ?

      Eller hur ? för det verkar otänkbart att gå in och arbeta som sjukvårdsbiträden.

    Varför vill aldrig Wahlgrens/Ingrossos familj föra med gott exempel och bara stanna hemma!!?? Dem vill ju inte ens försöka vara bra förebilder. Restriktioner är ingen tolkningsfråga!

    OT: Vad är det Hannalicious ska annonce idag? Att hon ska bli ’Hanna Friberg’ och lägga ner bloggen? Vad är det att hypea?

    Man skulle nekas vård någon annanstans än på hemmaplan! Följ restriktionerna eller ta konsekvenserna av dina val! Hårdare krav på medborgare helt enkelt!

      Ska vi införa diktatur också?

        Ja många verkar vilja ha det, så länge de resonerar ”jag gör det för det är inte förbjudet”. Innebörden är ju då att man måste lagstifta om det för att få dem att följa restriktionerna. Korkat, absolut!

      Absolut! Nekas vård och betala 10% i skatt! Jag är så med på det!

    Men det är ju en icke fråga, frågan handlar ju om hur vi människor helt plötsligt har blivit ”en belastning” för sjukvården. Lös kärnproblemet istället för att symtombehandla.

      THIS!!! ⬆️⬆️⬆️

      Utveckla tack.

      Man kan inte knäppa med fingrarna och få fram fler vårdplatser och utbildad/erfaren personal. Det kräver flera års planering, pandemin överraskade hela samhället. Det är ett undantagstillstånd just nu. Snart har de flesta vaccinerats, då kan man åka skidor igen!

        This ⬆️⬆️?? jag är den första att skriva under på att vården har mycket att arbeta med. Men under tiden har vi andra ansvar för att hålla oss till restriktionerna!

      Ja men det hjälper ju inte situationen som är just nu, det kommer hjälpa inför framtida pandemier men just nu måste vi behandla det akuta problemet och då krävs social distansering.

    Oavsett vad man har får åsikter i frågan har vi en pandemi som påverkar hela världen och vars konsekvenser vi kommer få leva med länge. Företag har gått omkull och kommer att gå omkull. Människor har dött och fler kommer att dö. Många är sjuka med följdsjukdomar och många fler kommer att bli det. Hur länge detta kommer att fortgå vet ingen, men odiskutabelt är att ju mindre antal människor man träffar desto mindre blir risken för att smitta / bli smittade. Och desto fortare kommer vi återgå till någon form av normalitet. Och nya företag kommer att startas. Tyvärr är det så att många företag kommer att försvinna, vilket är tragiskt för de anställda och ägarna. Samtidigt, vi har haft en otrolig hög konsumtion av ”slit och släng” varor som kanske på sikt mår bra av att den minskas. Staten (dvs vi) har genom våra skatter samlat ihop en slant som gör att det går att ge bidrag till många verksamheter men dessa pengar räcker inte i tid och evighet. Och när den kassakistan sinar så behövs nya pengar till staten, dvs vi får höjda skatter. Så ju snabbare vi får kontroll på pandemin desto bättre för alla parter. Inte minst för vården, både sjuk- och äldrevården som går på knäna p g a att den tidigare har, i mitt tycke, misskötts något otroligt. Trots det ställer de lojalt upp och gör vad de kan. Utan ledigheter, med relativt låga löner och i riskzonen. Det enda vi behöver göra är att undvika att utsätta oss för risker. Under ett antal månader. Ska det vara så svårt? Kanske dags att fundera lite mer på solidaritet istället för me, myself and I

    Många många svenskar gör ”fel” nu. Jag bor i en liten stad I södra Norrland. Vi har en alpinanläggning i närheten. Till den hälsocentral jag arbetar på ringer just nu många sthlm-are och misstänker allt från att deras barn fått diabetes (haft symtom i flera veckor men väntar till semestern och uppsöker annan regions hälsocentral) till att dom själva har tinnitus eller önskar utredningar för ditten och datten.

      Hur vet du att de är stockholmare?

        Jag ser ju deras hemadress när jag får deras personnummer

      Det är ju inte alls så konstigt egentligen. Förut har man fått vänta i över 4 månader på en 15 minuter kort tid på vårdcentralen i Stockholm. Nu kan man inte boka tid överhuvudtaget.
      Är det inte något som är akut livshotande så får man ingen som helst hjälp.

        Det får man visst, många i min familj som fått läkartid när det behövts utan att vänta i flera månader.

        Jag bor i Stockholm. Jag har fått tid på min vårdcentral samma dag eller inom några dagar beroende på orsaken till besöket.
        OBS landstinget (regionens) VC o ingen tjusig privatmottagning.

          Samma här! (jag söker ändå bara hos offentliga vårdinrättningar om det är möjligt)

          VC ja. Men för oss som behöver en specialistläkare för att titta på något- kan vara allt från relativt enkla till mer komplicerade problem men som kräver en specialistläkare är situationen outhärdlig.

        Om man misstänker diabetes får man garanterat vårdtid ganska snabbt i och med att obehandlad diabetes kan orsaka ganska allvarliga skador

      Det där låter som föräldrar som inte bryr sig så mycket om sina barn. Ingen normal förälder väntar tills semestern för att söka diabetes-vård för sitt barn. Vårdcentralerna har öppet i Stockholm, och barn med misstänkt diabetes är självklart prioriterade i vården. Även under pandemin.

      Man får väl ändå bara akutvård om man uppsöker en annan region?

      Herregud!

    Dessutom umgicks hon med Kristin kaspersen och flera andra INOMHUS när hon var där. Är mållös.

    Jag har typ 10 vänner och kollegor som är/varit i fjällen och åkt skidor över jul och nyår. Samtliga tänker enbart in aspekten corona – att inte röra sig bland så mycket människor för att undvika smitta. Men ingen tänker på sjukvården. De blir istället lite bittra mot mig när jag tar upp det. Idioter.

      Är det någon annan större nackdel med coronan är att man lärt känna sina kollegor och vänner att familj på annat sätt, beroende på hur de resonerat och agerat pga corona. Inte alltid positivt.

    Är nyfiken, har någon av er besökt köpcentrum eller butik på senaste tiden? Typ besökt när det är lugnt och få människor.

      Ja

      Nej. Bara Ica en gång i veckan för att handla mat och Granngården för inköp av hästfoder.

        Kan man inte köpa foder online?
        https://www.granngarden.se/hast-ryttare/c/hastfoder

          Är personligen så trött på sånnahär kommentarer i det här forumet. Så fort någon inte skriver ”jag har suttit hemma ensam med ansiktsmask under mitt badkar sedan 2 januari 2020 så ska någon alltid ifrågasätta varför man inte kunde ha varit liiiite bättre. Ta ett varv i Stockholm. Restaurangerna är fulla (tittat in genom fönstret), galleriorna är fulla (verkar det som på parkeringarna), alla våra grannar hade typ fest på nyårsafton. Kolla sociala medier; mängder av människor lever på precis som vanligt. Och vi HAR inga förbud i Sverige mot att gå i butiker etc.

          Om den här Anonym 17:23 nu har följt alla rekommendationer och levt exemplariskt i ett helt år, med undantag för att hon traskat in till Granngården frö att hämta ut sitt hästfoder ett par gånger, så är det väl för sjutton inget att ifrågasätta? Det måste väl ändå kunna klassas som ett exemplariskt beteende?

          Jaja, du ”frågade bara” men den här j*vla sk*t pandemin blir liksom hundra gånger värre när man bara scrollar igenom negativitet och pekpinnar överallt från ”Anonym XX” som ifrågasätter exakt allting och säkert inte är perfekt själv.

          Och för att svara på din fråga. Jo, du kan köpa online från Granngården. Jag gick in och tittade. Men det är bara fraktfritt om du går till Granngården och hämtar ut fodret. Ska du få det hemkört kostar det flera hundra kronor och det kanske inte Anonym 17:23 har råd med i längden, särskilt inte under pågående lågkonjunktur?

          ”Vi erbjuder fri frakt till valfri Granngården-butik. För order som understiger 500 kr inkl. moms är fraktavgiften 49 kr för utlämningsställe. Över 500 kr skickar vi ordern fraktfritt. För hemleverans är fraktavgiften 299 kr för order som understiger 1500 kr”.

      Ja, men inte för att ströhandla eller fika, utan bara när jag har en exakt sak jag behöver så att det bara är in och ut på några minuter.

      Japp! Gick in i en barnbutik för att byta en vara som jag beställt hem (var skitkrångligt och dyrt att byta per postombud). Helt tomt i butiken, hade handskar. Behöver även gå in på ICA om jag ska hämta ut leveranser eftersom utlämningsstället ligger där, så det har jag också gjort. Försöker tajma bra tider men jobbar så det är inte alltid superlätt. Min man handlar mat i en större butik dit han åker med vår bil, enklare att hålla avstånd där än på det närmsta ICA:t. Jag har också en gång gått in på Espresso house och köpt en efterlängtad chailatte när jag såg att det var helt tomt på kunder!

        Vill man utsätta sig för en liten risk att vara en av de 1% som blir smittade.
        Eller vill man vara en av de 2% som blir svårt skadade i trafiken?

          Fattar inte kommentaren. Men låter som att du bara vill vara en såndär som vill peka finger och skuldbelägga. Tror många gör så gott de kan och det är svårt att hela tiden sitta och kalkylera procentuell risk med allt.

      Gick till köpcentrumet när det öppnade kl 10
      För att jag tänkte det skulle gå bra o vara mindre folk men jag var långt ifrån ensam
      ? är själv föräldraledig men ska snart tillbaks till jobb o tänkte att det är få människor ute men känns som det är mer folk ute nu än någonsin

      Nej. Inte varit ute på flera månader. (förutom för att slänga sopor och gått promenad enstaka gånger) Jag är rädd för att dö 🙁

        Oj, men du vet att du kan röra dig och träffa vänner utomhus? 🙂

      Nej, inte en enda gång sen vi fick en pandemi! Varför undrar du?

      Ja det har jag flera gånger och har även vänt när det har varit för mycket folk. Och det är just det som vi uppmanas att göra, inte besöka platser där det finns risk för trängsel.

      Nej. Beställt all mat plus allt annat man behöver via nätet med hemleverans sedan mars.
      Som tur är har jag ett jobb där jag kan arbeta hemifrån 100 %.
      Jag är ung men har en autoimmun sjukdom och äter en medicin som gör att jag ev inte skulle klara av att få Corona om det sätter sig illa i lungorna. Jag blir väldigt ledsen av att se folk som inte respekterar restriktionerna.

    Kan vi prata om Biancas brittiska uttal hon håller på med? Så fruktansvärt pinsamt och bara irriterande

      Det tycker jag inte!

      Varför är det irriterande?

    Och här bor man själv i Dalarna men ställde in planerna på julledigheten i Sälen, eftersom det är det enda rimliga.

    Jag har själv (som är ett stort WoW – fan blivit mycket besviken på deras diskussioner om pandemin, jag skulle hellre se att de säger, sorry lyssnare, jag fixar inte det här, men jag gör så gott jag kan i stället för att försvara sig och dumförklara andra när de får kritik.

    Med det sagt så kan jag förstå att de blir jäkligt less när de får en massa skit bara de stiger utanför dörren och gör saker som 80% av svenskarna gör. Jag tror att det är så att om man bor på ett sånt sätt som gör att man kanske bara åker in till stan några gånger per år så kanske man anser att man själv offrar jättemycket när man väljer att inte göra det alls under pandemin. Medans en annan som går på stan varje dag ses inte som att den offrar något när den kanske väljer att gå på stan en gång i veckan max, men det tycker självklart inte den personen.

    Men om man nu ska titta på just PW så ser de senaste OFFICIELLA riktlinjerna ut så här just nu.
    https://sverigesradio.se/artikel/7619262 och så här säger FOHM om resor och det kan jag tycka ger dubbla budskap, hur kan en fjällresa någonsin nödvändig? Antingen avråder man eller så gör man inte det. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/jul-och-andra-hogtider/

      Har du inte svaret där, en fjällresa kan aldrig vara nödvändig? Alltså borde hon avstå.

    Nja, i Kanada har ett antal högt uppsatta politiker fått avgå för att de rest till Mexiko/Hawaii/Västindien över jul. Vissa hade lagt upp videos och bilder så att det skulle se ut som om de var kvar i Kanada trots att de var på semester. Kanada är väl inte i ett så dåligt läge när det gäller corona-fall men de har en allmän stanna hemma-order som dessa politiker bröt mot. Så det är inte bara i Sverige som folk fuskar.

    För att PW ska förstå allvaret med covid-19 måste någon anhörig bli svårt sjuk eller avlida i covid-19.

    Jag lyssnade på deras pod och blev mörkrädd! Först det där med Pernilla och alla hennes bortförklaringar till att hon inte följer restriktionerna. Sedan Sofia W som lämnar sin 16-åriga son ensam hemma på nyårsafton och åkte själv till Sandhamn. Såklart sonen hade fest, det hade väl vem som helst fattat. Konstigt att han ringde kl. 04.00 och en ruta hade gått sönder!!!! Jag skulle aldrig lämna min 16-åring ensam hemma och själv åka bort Det måste finnas en vuxen som kan vara ansvarig. Tänk om något hade hänt honom eller någon annat barn. Så jämförde hon det med försvunna Mattias!!! Ja, han hade kunnat försvunnit från Lennox fest!!! Det konstiga är att inga av podlyssnarna verkar har reagerat på detta. Min kommentar tog hon bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.