Therese Lindgren fälls av RO – ”ett ärligt misstag”

Den anmälda reklamen har publicerats på Instagram, som är ett medium som i huvudsak innehåller material som kan likställas med redaktionellt material. Inlägget med bild och text avviker inte från vad som är vanligt på Instagram. Vid sådan publicering av reklam finns det en särskild risk för att konsumenter vilseleds om karaktären av meddelandet och det ska då omedelbart framgå att det är reklam.

När man ser ett inlägg i flödet visas bilden tillsammans med max två rader text. Om texten är längre bryts den med en klickbar text ”mer” i ljusgrått. Först när man klickar på ”mer” visas hela texten i inlägget. Enhetens inställning av textstorlek påverkar hur mycket av texten i inlägget som syns.

Enligt anmälare är framgår det först i slutet av inlägget att det är tal om reklam. // Från ROs utlåtande

Reklamombudsmannen konstaterar alltså i sin dom att det inte finns någonting, varken i bilden eller i de två första raderna av texten som syns innan brytpunkten ”mer”, som tydliggör att influencern och annonsören har ett kommersiellt samarbete.
Det framgår inte förrän efter man klickat på ”mer” och det ska man inte behöva göra för att förstå att det man precis tagit del av är just reklam.

Under de åtta år som influencern har arbetat med marknadsföring på sociala medier har det aldrig funnits en avsikt att vilseleda eller dölja det kommersiella syftet med ett reklaminlägg. Detta har heller inte varit avsikten denna gång. Av texten i det aktuella inlägget framgår att det utgör ett samarbete med Lounge Underwear genom texten ”Underkläderna på bilden är från @loungeunderwear där du får 10 % rabatt med koden LINDGREN10”.

Influencern är dock införstådd med att detta skulle ha tydliggjorts genom en reklammarkering redan i början av texten för att underlätta för mottagare att identifiera inlägget som reklam. Att just detta enskilda inlägg inte reklammarkerats tillräckligt tydligt utgör en isolerad händelse och ett ärligt misstag. // Så här säger Therese Lindgren på anmälan till RO

Tyvärr spelar det ingen roll att en reklammarkering lagts till i efterhand, utan RO – så väl so KO – utgår ifrån hur inlägget såg ut vid bevisinsamlingen.
Det återstår att se om även Konsumentverket väljer att stämma Therese Lindgren för det här inlägget eller om hon klarar sig undan med en smäll på fingrarna den här gången.
Reklamombudsmannen är näringslivets självreglering för etisk reklam. och kan inte utdöma några viten eller liknande, utan det kan endast Patent och marknadsdomstolen göra, efter stämning från Konsumentverket.

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skulle kännas löjligt om de gör exempel av någon som Therese som alltid sköter sina reklam markeringar med bravur. Fel att inte markera, men också mänskligt att någon gång missa.

      Håller med! Hon är alltid supertrevlig och det är uppenbart att hon verkligen bara råkat missa i just detta. Tycker det vore skrutt om hon blev dömd, när så många andra glider runt och gör det med flit mer eller mindre varje gång.

        *supertydlig

        Spelar det någon roll om influensern är trevlig eller inte? Det kanske var ett ärligt misstag, det gör det fortfarande inte okej.

        Du kan vara världens trevligaste person som aldrig kör för fort i trafiken. Vid något tillfälle kanske du missar en skylt som visar en hastighetssänkning och kör för fort rakt in i en poliskontroll vilket ger dig böter. Det kanske känns skitsurt att få böter den enda gång du kör för fort när det finns folk som kör för fort hela tiden, men det gör forftfarande inte ditt brott okej.

          Vad dillar du om? Personen rättade ju sig på en gång? Supertydlig skulle det stå, inte trevlig.

      Kan vi inte prata om att Sanna Wester har fejktävlingar? Hur kan det vara lagligt? Sen att vinnaren blir henne själv? Fast från ett fejkkonto som hon skapat?

        Ja och att hon har gjort samma grej en gång tidigare

        Kan vi prata om hur tjatigt det är med samma kommentarer hela tiden?

        Vem är det och under vilket namn hittar man henne? Sannawesters på insta? Hemligt konto nu isf.

      Fast det stämmer inte! När hon har samarbeten i sina videos på Youtube så skriver hon det i info boxen under videon. Det framgår varken i rubriken eller i videon att det är ett samarbete. Helen Torsgården är ett bra exempel för i videon när reklamen dyker upp så står det ”I samarbete med X” hon markerar även i rutan som finns hos Youtube som indikerar så fort man startar videon att den innehåller ett betalt samarbete. Denna rutan klickar Therese heller aldrig i. När det inte framgår i själva videon att det är reklam så blir det problematiskt för skulle någon bädda in videon på sin blogg tex eller dela den i sina sociala medier så finns det ingen information överhuvudtaget att den videon innehåller reklam eftersom texten i Therese info box inte kommer med.

    Varför kommer Amir undan med smygreklam för iciw och lohilo hela tiden?? För få anmälningar eller inga alls?

      För liten skara följare kanske?

      Är han ens aktiv idag?

        Det är min gissning.

        Ja han är aktiv på insta. Lägger upp storys hela tiden. Ofta med smygreklam

          Stories är perfekt för smygreklam i och med att bevisen försvinner hela tiden.
          Därför är det svårt att anmäla och svårt att få någon fälld för smygreklamen.

            inte alls spara bara de och sen gör en anmälan hos konsumentverket. kan ses på andra sidor än deras egna instakonton, man behöver inte ens vara inloggad det finns andra sidor som visar allas stories så länge de har öppna ig-konton 🙂

              Då så. Bara att sätta igång.

              Picuki är en bra sida

      Har så mycket frågor om honom. Vad lever han på när han lagt av med youtube? Räcker verkligen (omarkerade) samarbeten med ICIW och Loholi? Vad hände med hans bil som han tog överallt, han åker bara kollektivt just nu? (För dyrt när han lagt av med youtube?) Och vad händer med alla vänner – André, Vanna och Nicole? ?

        Finns ingen som byter vänner som han.

      På tal om Amir är jag orimligt nyfiken på vad som hände med han och hans järngäng! Dvs Vanna, Nicole, Alexis. Han är inte aktiv på youtube längre heller

        Varför står det förresten att min kommentar inväntar moderering? ☹️

          Pga ordet som jag förkortar YT

            Tack för svar??

            Du menar att yo*tu*e finns på listan över ”förbjudna” ord?
            Märkligt. Varför skulle man inte få nämna den kanalen i en kommentar?
            Å andra sidan förklarar det att jag då och då fått kommentarer i modd som dyker upp fem timmar senare när ingen längre läser det jag kommenterade 🙂

              Jag har upplevt samma sak. Kanske för att man inte ska kunna länka till den sajten? Samtidigt fungerade det för 15:36. Hmm.

                Jag hart lyckats länka till den kanalen utan att hamna i modd.
                Det verkar inte särskilt konsekvent.

        Han står inte längre som ägare till nån bil, han sumpade ju körkortet för en tid sedan. Gjort samma sak igen?

          Bor med sin bror ser det ut som. Då delar de kostnader iaf

          Det var väl typ tre år sen han skaffade bilen? Tror bara svaret är så enkelt som att leasingen gick ut och han inte har skaffat en ny bil. Har för mig att den var leasad 🙂

      Är också så jävla nyfiken på vad som hände med Vanna och co.

    Har så mycket frågor om honom. Vad lever han på när han lagt av med youtube? Räcker det verkligen med (omarkerade) samarbeten med ICIW och Loholi? Vad hände med hans bil som han tog överallt, han åker bara kollektivt just nu? (För dyrt när han lagt av med youtube?) Och vad händer med alla hans vänner – André, Vanna och Nicole? ?

    En isolerad händelse? Nä hon sköter ju inte alls reklammarkeringarna bra, speciellt inte på instastory.

      Jo det gör hon. Både i videos och på insta är hon tydlig.

        Nej det är hon inte! På Youtube skriver hon endast i info boxen att det är ett samarbete. Hon klickar ju inte ens i rutan som finns på Youtube som direkt indikerar när videon startar att det är ett samarbete…

    Vad kan ett vite i Patent och marknadsdomstolen kosta? Har vi några såna fall?

      Det kostar om man bryter mot ett förbud vid vite.
      Alexandra/Kissie fick ett vite på 100 000 kr och Kenza på 200 000 kr.
      Men som sagt, bara om de bryter mot förbudet.
      Större företag kan få viten på både en halv och en miljon mot sig i Patent- och marknadsdomstolen.
      Det beror också på hur allvarlig överträdelsen bedöms vara. Smygreklam är förstås inte den ”värsta” överträdelsen mot Marknadsföringslagen.

    Zzzzzzzzzzzzzzzzz

    Någon som fuskar mycket är väl ändå bianca !!

    Ingen vidare reklam när kuporna är så små att brösten hoppar ut.

      Snälla människa det är 2021, kan vi inte bara sluta kommentera andra människors kroppar? I år kan vi väl lämna såna korkade kommentarer och pandemin bakom oss?
      Tack.

        Nu var ju detta mer en kommentar om produkten i form av bh-n och inget om hennes bröst på så sätt…

        Vad hade den kommentaren med hennes kropp att göra? Sluta bli sekundärkränkt av precis allting!

        Snälla människa kommentaren handlar om att kuporna är små, inget annat. Det är 2021, lär dig läsa.

      Ser ut som en väldigt konstig modell, då kan man ju lika gärna gå utan.

        Gör du det, ”Malin”…

          Okdå, ” Siv”

          Jag heter Malin, hoppas det är ok för dig Siv!

    Om man döms av Ro kan väl inte konsumentverket även ta ställning till samma fall? Det är vad jag fått lära mig i alla fall, eller är jag felinformerad?

      RO utfärdar inga domar! De är ingen myndighet utan en stiftelse som tar beslut. De verkar för att branschen ska vara självreglerande. Undrar om någon influenser är med och finansierar deras verksamhet.

        Skulle inte tro att någon influencer är med och finansierar RO.
        ”RO finansieras på frivillig väg genom en årlig avgift från marknadens aktörer som exempelvis annonsörer, reklamproducenter, mediebyråer och medier, och stiftelsen har i dag cirka 400 finansiärer.”
        (enl RO hemsida)

        Absolut! Felformulering av mig, men frågan kvarstår, menade alltså: kan ett och samma fall hanteras av båda instanser oavsett att ena är ett etisk stiftelse? För har hört att detta inte är möjligt.

          Uppenbarligen eftersom det är så det går till… men i vilket sammanhang har du hört att det inte skulle vara möjligt? Även andra instanser hanterar ju samma fall, exempelvis överklagan i Tingsrätten -> Hovrätten -> HD

            Ja med i de fallen som du nämner är det ju att det handlar om överklagan när det går uppåt för prövning. Haha, i en juridikkurs ironiskt nog.. måste nog prata med advokaten som håller kursen igen tror jag.

              Jag har för mig att det finns någon regel/lag om att om ett case får en fällande dom så kan inte fallet prövas på nytt, men RO ger inte ut domar så då gäller inte det.

              Ser dessutom att min förra kommentar formulerades lite väl drygt, ber om ursäkt för det! 🙂

    Men han som är ”chef över allt”, vad har han att säga? Han kanske kan hjälpa till. (Vet att det är kopplat till en helt annan, mindre nogräknad, influänser).

    Therese skulle ha haft Åsa Ingrossos kontakt, han som är chef för hela balunsen ?

      Ja och varför åker inte hon dit som aldrig markerat något korrekt? Åsa som tror hon är för mer än andra och inte behöver skatta något för hon är skriven på Mallorca!? Måste väl vara så olagligt och så fel det kan bli? Vi ”vanliga” måste skatta för allt och hon inget..

    Så märkligt att vissa ändå kommer undan h e l a tiden. Ja, jag tänker på Josefin Dahlberg. Hur anmäler man någon till RO? Eller hur går det till?

    Så mycket smygreklam på Instagram speciellt på alla inredningskonton! Men det verkar bara som influenserna blir drabbade.

    Helt ärlig fråga nu. Varför ska vi bry oss och anmäla smygreklam osv? Det händer ju i slutändan ändå inte ett skit för influencern, så varför lägga energi på det helt i onödan? Man kan anmäla, men sen då? Det händer ju ingenting med det? Så jag förstår inte.

      Till slut agerar myndigheterna. Gör man ingenting händer ingenting.

      Ehh, vad menar du? Hela detta inlägget grundar ju sig i att någon troligtvis anmält ett felaktigt inlägg som fått konsekvenser. Sedan vet inte jag hur du har det på ekonomifronten men böter på 100.000-200.000 kr borde väl ändå kännas lite surt iaf.

        Det är, som jag förstår det, ytterst få som faktiskt fälls. Får det kännbara konsekvenser är det bra men jag har inte haft den uppfattningen eftersom det verkar som att alla influencers fortsätter som de gör. Så dryga böter kände i alla fall inte jag till att de får, men är det så är det ju toppen. Oavsett himla trist att läsa om!

    Jag tittade mest på barskåpet. Någon som vet var man kan skaffa ett sådant? Annars får jag väl bygga ett eget.

      Eftersom hemmet är 90% jotex så gissar jag att du kan hitta det på jotex.

        Hittade inget där, men tack för förslaget! Däremot gillar jag en del gardinlösningar: en halvcirkel (eller litet till) för att liksom boa in läsfåtöljen med ett rum i rummet.

        Nej jotexhemmet försvann några veckor efter sammarbetet va över

      Ser ut som den som finns hos Bolia iaf
      Oliver barskåp designad av Bertil Stam
      Håller med att den är jättefin:)
      Nu på rea, men fortfarande jättedyr.

      Bybinett!

    ByBinett!

      Vad menas med det?

        janaheinrici har konstant smygreklam för detta företag på sina insta stories, köpta följare med. Hela hon är falsk som bara den :/

          bybinett på insta ser mer ut som ett företag. Som HMs sida eller Ikea osv. Behöver de reklammarkera?

          hon läser iag bloggbevakning det skrev hon nu på sina intastories, alltså hon hänger här 😀 Om hon bara gjorde rätt för sig och märkte ut sina samarbeten på”stories” så nu vet vi Janaheinrici att du är med här och läser. :P:P:P

    Philippe säljer sin lägenhet, har skaffat egen hundvalp osv. Låter som det definitivt är med Bianca.

      *slut

      Behöver han inte den om det är slut med B?

      Vill du ha en bekräftelse på att det är slut utav anonyma läsare här?

        Är det du, Anna? ?

          Nej, det är jag Robin. Vad tänkte du på?

          ?

            Aah bara en sann anhängare av Anna Book vet vad jag menar. ?

              Ni är nog jättemånga…

      Undra vart han ska flytta, tillbaka till götet kanske?

      Förstår inte varför det är så intressant? De är ju on off hela tiden, hade blivit mer förvånad om de var tillsammans faktiskt.

      Redan såld. Verkar vara inredd av Åsa I. Förresten är feJK stuckaturer som hon kör med rejält ute.

    Bakamedfrida gör väl också smygreklam? Det kan väl inte undgå någon, flera av hennes inlägg där hennes böcker är med utan att det står att det är reklam…. varför kommer influencers alltid undan??

    Konstigt med två inlägg i rad om just det som dina följare minst av allt ville läsa om om jag utläste kommentarerna rätt där du efterfrågade vad dina följare önskade för typ av inlägg… ??

    Tror linn ahlborg säkert är utomlands. Inga stories på flera dagar typ, och inga nya bilder i flödet.

      HERREGUD!!!! ????

      nä jag såg henne utanför hennes hem häromdan

    OT:kan man på något sätt ta reda på hur mycket en person tex skattar på reklamutskick etc per år?

      Det kan man bara se om man har personens självdeklaration framför sig.
      Men jag skulle tro att ingen influencer bryr sig särskilt mycket om detta.
      Kanske några tar upp ett schablonbelopp varje år t ex 5000 kr för att åtminstone kunna säga att de har tagit upp värdet av en viss gåva eller tjänst skulle de få en fråga från Skatteverket.
      Större influencers sköter förmodligen inte sin självdeklaration på egen hand utan förlitar sig på en redovisningsbyrå.

        om de har egna bolag så kan man se föregående år hos allabolag.se 🙂

          Och där kan man alltså se ”hur mycket en person tex skattar på reklamutskick etc per år” som var frågan menar du.
          Knappast.

            nej, men man kan se hur mycket de tjänar om de är ärliga. de flesta vill skatta så lite så möjligt känner en del av de personligen och de gör allt i sin makt att undgå skatt.

    Margaux Dietz har gått från över 406 000 följare till 399 000 följare på 2 veckor… hennes läsare verkar helt klart ta ställning!

    Vem bryr sig. Hur många tror att en instaprofil skulle rekommendera något bara för skojs skull.

    Jennie Hammar är flitig på att lägga upp smygreklam för sitt doftljusmärke.

    Jag stör mig mer på att hon alltid innan reklam kommer med snyfthistorier. Alltid flera stories om att hon har haft ont i magen o inte kunnat jobba på flera dagar o sedan baaam superglatt inlägg om nån sponsgrej. Samma i video kan va hur seriöst eller deppigt o så bakas reklamen in. Tycker det är bra att man pratar o olika pms, psykisk ohälsa ibs osv men känns ofta som terese gör det ”sälj grej med ledsen tjej”

      Därför jag inte följer henne längre. Hon är Bella fast smartare. 100%att hon tagit efter hennes ”taktik” men utför det bättre. Hon har själv sagt att hon ser upp till BB.

      Therese tycker det ”man ska tycka” samtidigt går hon emot vad hon själv säger. Blir hon ifrågasatt vänder hon kappan direkt och ”ber om ursäkt” sen går hon vidare med nästa grej. Blir galen av hennes thumbnails och clickbaitande. Inget fel att göra det, men då ska man va ärlig med det. Inte samtidigt måla upp en ”godhetsbild” att man är så snäll å mjuk och fin. Det är bara business, tyvärr. Litar inte på ett ord hon säger

        Korrekt. Följde henne i ca en ”kvart” – då jag omgående läste av henne och min enda känsla var som sagt på nolltid – att Therese är oerhört falsk.

        Lustigt att så få verkar inse det, med tanke på hur många följare hon har. Klararade inte av att lyssna på henne röst – då den genomsyras av falskhet. Falsk lekande att hon är så trevlig och genuin. Fejk deluxe och det ja, i klass med Bella.

      Exakt! Å det funkar ju. Såfort man kritiserar henne eller vissa val hon gör kommer en armé som tycker synd om henne!!!!
      Man ba ”tjejen gör MILJONER varje år, det är inte synd om henne!” Hon är absolut smart, hon vet hur hon ska krama ur varenda öre ur sin fame. Men hon är ingen skillnad från någon annan influencer, gör tramsigt content å lägger upp narcissistiska bilder. Blir så trött!!! Tips på influencer som gör innehåll som inte bara är yta å trams?????

      Nu vet jag inte riktigt hur det ser ut hos henne eftersom jag inte följer henne.
      Men oftast är inte samarbeten inspelade samma dag. Ibland behöver de ju skicka in för godkännande etc. Dessutom redigeras de nog oxå innan uppläggning

      Min personliga favorit är hur hon uppmuntrar till konsumtion för egen vinning men samtidigt gör sig av med allt hon äger, likadant som andra influenser. Men sant även det att hon är smart och använder snyftande för marknadsföring, har inte alls reflekterat över det.

    Och nu är hon inne och svarar med en ”?” emoji när någon i hennes nya FB-grupp lägger ut att hen har lämnat en recension om att RO är äckliga och omogna pga domen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.