Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

740 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag undrar om detta är en grej som bara jag upplever hos min kille, eller om det är fler som känner igen samma sak ; När jag ska köpa nåt i stan eller annat så säger ofta min kille (eftersom han jobbar i stan) att han kan köpa med det hem istället.
    -Gud vad bra, tack!, svarar jag.

    Men i ca 8 av 10 fall när jag säger ’köpte du med grejen?’ så svarar han att han glömde det. Samma sak om jag ber honom köpa en sak i affären och jag inte skrivit upp det på inköpslistan, alltså när han ska komma ihåg det helt själv. Det hade varit en grej om det hände någon enstaka gång, men nu är det mer regel än undantag och jag tycker det ändå är så jäkla arrogant på nåt vis?! Nu när jag tog upp det så kontra han med att JAG får bli bättre på att påminna honom, och då ligger det på mitt bord helt plötsligt, som att han inte kan komma ihåg nåt såvida inte jag påminner honom. Jag har sagt att när HAN ber mig om nåt så ser jag till att skriva ner det, kanske sätta ett alarm eller liknande. Och bryr man sig så ser man till att komma ihåg det, anser jag. När han kontrade med att jag skulle påminna honom oftare så kände jag mig som en morsa som får påminna sin son att ta med sin lunch till skolutflykten typ.
    -men om det är så superviktigt att du får saken just samma dag så ska du ju inte lägga det på mig då utan köpa det själv!
    -Ja men du INSISTERAR JU på att köpa det åt mig så jag slipper åka in till stan, inte minst nu i en pandemi. ?

    Nån som känner igen detta barnbeteende? Slutade med att jag röt ifrån och sa att jag ska inte behöva agera mamma och påminna min partner om något han erbjudit sig att göra ÅT mig så hädanefter sköter jag allt sånt på egen hand så det blir gjort.???

      Har så svårt att begripa varför många människor längtar efter ett förhållande. Sådana här problem verkar vara mer regel än undantag när man ska leva med en man…

        Låter som mannen i TS vill vara hjälte men heller inte låta hans självbild förstöras av att inse att han absolut inte är det. Få honom att förstå att han är långt ifrån din hjälte så ska du se att han kommer göra allt till slut för att försöka vara det.

        Det är så förenklat skrivet, men basically att du nästa gång, ”Jag köper den själv nu idag eftersom du brukar glömma det.” Utan egentligen någon anklagelse, utan ren fakta. Till slut kommer hans ”Hjältedåd” vara borta för i hans huvud tänker han ändå ”det var tanken som räknades,” men låter du honom inte ens få tanken så har han snart inget att greppa och då är det dags för honom att steppa upp, när han inser att det kommer krävas för att behålla dig.

          Tycker det låter som killen inte vill att hon ska åka till stan…

        Men snälla, hellre med en glömsk man än ensam. Tror inte att ts är helt perfekt heller (min man är likadan, driver mig till vansinne ibland). Så deppigt att vara ensam för evigt. Visst kan man vara singel i perioder men de flesta av oss vill nog hellre ha någon som finns där för oss och som bara…finns där..evolution, biologi, arvsanlag osv…du vet…

          Nja alla är olika. Många trivs som singlar.

          Man behöver inte vara ensam för att man inte lever i en relation …

          Nej, tvåsamhet är inte för alla. Att vara singel behöver absolut inte betyda att man är ensam, snarare tvärtom.

          Jag har varit ensam i 5,5 år. Är 36 år, har två barn och älskar att vara ensam. Varför i hela helv.. Skulle jag vilja dras med en jävla ”man” som inte kan tänka själv och som är lat? Aldrig

            Fast har man två barn så är man inte ensam. Då har du både fysisk beröring och ngn att prata med hemma, även om det kanske inte blir så djupa samtal direkt.

            Det verkar finnas så många tjejer/kvinnor som står ut med nästan vad som helst, bara dom har en man i huset.

            Med all respekt. Men det är lätt att vara tvåbarnsmamma som är nöjd med att vara singel
            Men är man 36 och singel och vill ha barn och familj så är det en mindre tillfredsställande situation.

        Men eller hur, för alla kvinnor som lever i samkönade relationer har NOLL problem och NOLL drama…
        Det har ingenting med man/kvinna att göra. Vi är alla individer.

        Jag har bara haft ett förhållande och är fortfarande i det, så kanske jag bara haft tur och därför inte har någon aning om hur det brukar se ut. Men känner inte igen mig i det som beskrivs ovan alls, han kommer alltid ihåg alt. skriver upp det om han tror han kan glömma eller ber mig skicka ett meddelande med vad jag vill ha ifall han inte kan skriva just då.

        Däremot har jag upplevt andra klassiska problem som ofta tas upp, men har också gjort lite självreflektion och insett att det jag själv bidragit till att det blivit så. T.ex. kände jag att sköta om hushåll inte var bra fördelat, han tyckte vi gjorde ungefär lika mycket men jag kände att jag alltid gjorde mer men inte han inte såg allt jag gjorde. Först blev jag irriterad och kände mig inte uppsakttad. Men när jag började fundera över varför, så var det inte så konstigt – väldigt ofta gjorde jag saker när han inte var där och det började redan i början av vårt förhållande då jag ofta tog på mig mer saker som ett sätt att visa min kärlek. T.ex. göra en storstädning som en skön överraskning för att han skulle slippa, laga mat eller annat som en slags uppskattning. Och inget fel med det, att göra saker för andra är ofta hur jag visar min omtanke. Han visar omtanke på andra sätt (som jag uppskattar också), men ofta inte på samma sätt som jag gör det. Och problemet är att det blir omjämt då och skapar ett mönster hos hos både där vi blev vana med det.

        När jag insåg det slutade jag göra så. Inte jämt förstås, jag kan fortfarande göra saker som en uppskattande gest. Men jag försöker hålla nivån jag gör det på mer i nivån som han gör det på, och lära mig att visa uppskattning på andra sätt också. Tror det inte är förhållanden i sig som är problemet ofta, men att vi är dåliga på att dels reflektera över vad vi själva gör och verkligen behöver/vill samt att kommunicera det till varandra. Idk, långt rant kanske och som sagt är ju detta mitt enda förhållande i livet, fan vet jag – hade tur kanske. Men nu är det mycket mer jämlikt och finns inga sådana riktiga störningsmoment längre iallfall.

          Vilken klok insikt! När jag levde med mitt ex upplevde jag samma sak men jag lyckades aldrig identifiera det du beskriver här, men precis så var det för mig! Hur som helst så bestämde jag mig för att göra mindre hemma för att försöka jämna ut det lite men det resulterade mest i att han då upplevde att han istället gjorde mest och att det blev konflikter.

        Min man behöver jag inte ens fråga, han ringer och köper allt jag vill ha plus sånt han tror jag gillar, så jo, jag skulle längta efter ett sånt förhållande om jag inte hade det.

      Boktips, läs ”familjens projektledare säger upp sig”

        Hos oss är det tvärtom, lär bli min man som läser den…
        Jag (kvinnan) är den lata slarvern medan han är den som håller i alla trådar.
        Så det förekommer också.

          Gud, samma här. Han lagar nästan alltid mat, det är dammsuget när jag kommer hem, han pyntar och har sig juletid osv. JAG måste skärpa mig, men jag är medveten om det ?

          Problemet är att du som kvinna är medveten om det. Männen är inte det.

          Undrar av nyfikenhet, är han storebror, och du lillasyster?

            Jag är storasyster och han lillebror ?

              Oj, helt fel emoji ?

          Gud så är det här också! Inte alltid varit så dock. I början gjorde jag ALLT då jag pluggade och han jobbade många timmar. Jag var hemma mer.

          Sedan tappade jag intresset för matlagning och snart började han göra det. Nu är det han som tar hand om allt i köket och vardagsrummet medan jag tvättar och städar lite ibland. Är sååå tacksam för att slippa den pressen!

        Jättebra bok! Jag tänkte också tipsa om den, men du hann före.

      Ja asså lite nonchalant av honom kanske. Samtidigt kan jag förstå grejen, jag har extremt lätt att glömma saker i butiken om det inte är nedskrivet.
      Om du ändå går runt och tänker på det så känns det ju inte heller så ansträngande att skicka iväg ett påminnelsesms. Åtminstone om det är något du behöver samma dag.
      Sen fattar jag inte hur många ärenden du kan ha i stan i pandemitider? Jag bor i Göteborg men är inte inne i stan nu överhuvudtaget. Beställ på nätet som alla andra om du vill följa rekommendationerna och ogillar att åka in till stan.

        Jag har inte heller lätt att komma ihåg saker alltid, men därmed vet jag ju om då att OM jag ska komma ihåg nåt viktigt så ser jag till att skriva ner det/sätta timer på telefonen. Jag hade aldrig blivit irriterad om han sa att han helt enkelt inte hann eller annat. Men om man vet om att man antagligen inte kommer komma ihåg en sån sak som ens partner bett en om så kan det ju passa att göra allt man kan för att försöka komma ihåg (därav timer, kalender osv)

          Men be inte honom göra dina ärenden då? Är väl bara att göra det själv om du ändå vet iförväg att han är så glömsk och lär glömma det.

            Hon bad inte om det, han erbjuder sig.

              Nu tog du det jag skrev lite väl bokstavligt. Om någon erbjuder sig att göra något och man vet att personen är glömsk och nästan alltid glömmer så kanske man inte ska tacka ja till erbjudandet ?

      Mitt ex gjorde så….
      Lr glömde när vi bokat tvätten…
      Hittade inte passet när vi skulle åka utomlands… Såg inte saker öht…
      Men kom fan ihåg vissa saker på hans ps3….
      Han tvättade en väst en gång som passade min katt efter nån timme i torken…. Den skulle absolut inte torkas!

      Smart av han då han ej fick röra min tvätt….
      Hade överlag inte koll på nått alls… Förväntade mig att jag skulle ha koll. Lärde mig tom hans pinkoder då han inte ens kunde dom själv… Jösses..
      Jag slutade till slut att göra saker per aut… För han skulle se att man måste göra saker….
      Sen gjorde vi slut några månader senare….
      Undrar ofta hur han är i dag med sin nya tjej ??.

        Min kille tvättade endast efter grader, han färgsorterade inte. Det funkar ju när alla ens kläder är i en mörk ton, inte så bra när det är ljust, mörkt, rött och liknande. Kommer aldrig glömma när ALLA mina vita blusar och skjortor var olika nyanser av blå och röd.

          Tycker det brukar funka alldeles utmärkt? Färgsorterar aldrig, aldrig hänt nåt… ?

            Samma här ? Och tvättar allt i 60, inget som krympt ?

              Oj… då kan det inte vara så många exklusiva material med i de tvättarna ?

          Färgsorterar aldrig heller, blandar svart, vitt och färg. Har aldrig varit med om att något blir missfärgat ?

            Brukar mest bli med nya kläder eller mörka jeans.

            Din vita kläder är antagligen inte så vita som du tror

        Har du bild på katten i västen?

          Hahahah

          Tyvärr inte. Tror mitt ex hade blivit ännu mera knäckt om jag tog lilla västen och satt den på katten…tröstade han snällt ist ??

        Låter som han har någon form av npf diagnos faktiskt. Medicinering skulle nog göra att hans hjärna organiserar sig bättre.

      Har en evolutionsteori om att män håller på såhär för att tappa förtroende, så att de sedan kan dra vidare och sprida sin säd utan att sitt ex (nybliven ensamstående mamma) förväntar sig något ansvar från dom.

      Kan inte komma på någon annan rimlig orsak till mansbebisar finns. Det borde ju ligga i deras intresse att vårda och ta hand om relationer annars.

        Visst att många män beter sig som bäbisar men att vara glömsk är ju inte samma sak.
        Tror inte att de är bäbisar, tycker att vi kvinnor tillåter dem att förvabdlas till bäbisar. Ser detta i mig själv och mina vänner, systrar, kollergor etc.
        Vi gnäller men alåter skiten fortsätta.
        Min ena syster träffade en man som var läskigt pedantisk. Lite överdrivet. Idag klagar hon (senast för 20 min sen typ) på att han ibte gör något. Varför? När de först träffades då ville hon leka ”perfekt” flickvän och tvättade, diskade osv utan att be om hjälp. När de först bodde ihop så erbjöd han sig alltid eller bara gjorde det. Hon, antingen, klagade eller puttade ut honom typ för att han gör allt ”fel”.

        Kanske för att kvinnor ställer större krav på sin omgivning än män gör. Jag upplever att kvinnors preferenser vad det gäller t ex städning är det som gäller och uppfyller männen inte kraven så är dom lata och slarviga.
        Jämför 2 singelhushåll…ett manligt sådant och ett kvinnligt sådant. Man kanske ska mötas i mitten istället för att kvinnan bestämmer vad det är som gäller.

          Eller så är det mannen som har så låg standard (och ja, oftast är det mannen). Jag förstår inte varför man alltid bara ska ”mötas på mitten” – ska jag behöva ha ett halvstädat hem/nöja mig bara för att den jag bor med inte bryr sig? Det är inte som att man går med desinfektionsmedel/rensar avlopp var tredje dag. Det är basic hygien.

      Min man skriver verkligen upp allt i sin mobil, just för att han glömmer annars. Säger han att ska fixa en sån sak åt mig gör han det. Samma sak med sista minuten-önskningar från affären, direkt in på listan, annars kan det glömmas.

      Förstår att det är irriterande för dig, du kräver ju inte att han gör det utan var beredd att fixa själv. Nån gång visst, men detta verkar ju hända ofta. Då får man sluta lova dessa tjänster eller hitta en strategi (som med påminnelser och listor på mobilen) för att hantera sin glömska.

      Eh ja! Min man är likadan.. Han tänker sällan på att kombinera flera ärenden på en gång när han åker in till stan. Han kan tex åka in för att köpa spolarvätska och köra hela vägen hem och inse att bensinen är slut ? Eller åka till affären och köpa nån liten grej som är slut utan att fundera på t ex om vi har mat till kvällen, frukost… Saken är att det ofta drabbar honom själv, alltså jag fixar INTE det åt honom utan det slutar alltid med att han får åka igen.. så jag förstår inte varför han inte lär sig?

      Fullt normalt, vi har varit tillsammans 15 år nu, har blivit såhär senaste 10 åren ??‍♀️ ibland kan han överraska men det är sällan ?

      Jag har faktiskt haft tur med min sambo (efter 1000 nitar) och han fixar allt utan påminnelse. Känns nästan unikt ?
      Men om jag var du skulle jag erbjuda mig att köpa grejer till honom för att sedan ”glömma”. Det kanske kan få honom att skärpa sig…

      Hög igenkänning! Vet att många av mina tjejkompisar upplever samma, kvinnan är projektledare som håller koll på alla ”småsaker”. Min sambo vill alltid ha lista när han ska handla, jag behöver skriva supertydligt för han lägger inte på minne vilket märke eller vilken exakt sort av livsmedel som vi använder. Detta är extra frustrerande. Sen så fixar han och städar en massa annat, men allt sånt här kom ihåg grejsimojs behöver jag hålla koll på.

      Men snälla… Det där händer mig och min sambo hela tiden. Båda glömmer vi saker som den andre säger till om i efterhand. Ingenting att brusa upp sig över.

      Är så många som tar upp sina relationsproblem här på ÖS och jag undra, existerar inte kommunikation i de flesta förhållanden? Säg saker direkt kanske istället för att irritera ihjäl sig och i slutändan sitter ni där med en mansbebis…
      Men jag kanske inte ska uttala mig så mycket, jag är 30 år snart och alltid varit singel och längtar ihjäl mig efter att iaf få träffa en kille vid fler än 2-3 tillfällen ? inte så höga krav alltså.

      Hahaha det här är så jag i min relation glömmer allt!!! ? jag är den som går till mataffären typ varje dag för att jag glömde något dagen innan. Vill även tillägga att jag är kvinna haha

      Ja, känner precis igen det! Om det inte gagnar honom så gör han minsta möjliga ansträngning för att komma ihåg det. Jag tolkar det som brist på respekt. Jag har en gnagande misstanke att om en killkompis som har respekterar skulle be honom att köpa ngt så skulle han vara mycket mer mån om att fixa det 🙁

      Låter som min exman… I min värld så har man sagt att man gör något så gör man det.
      Han sa tex ”jag tar hand om soporna”, då rör jag inte dem men tänker att det sker inom rimlig tid. Dock var vi av olika uppfattning om vad som var ”rimlig tid”. Min tanke var absolut Max ett dygn, hur länge hans ”rimliga tid” bestod av vet jag inte då jag påminde honom om vad han sagt efter typ en vecka. Då fick jag höra att jag var tjatig eller ”varför påminde du inte mig”…

      Enkel lösning – ge igen med samma mynt.
      Glöm att hämta honom med bilen när du lovat
      Glöm hänga upp hans blöta ulltröja/blöja/annat han är rädd om
      Glöm köpa snus vin whatever
      Glöm hans morsas födelsedag
      Glöm att han är svinkåt på morgonen
      Osv osv
      Han kommer förstå.

    Insåg först nu att den journalisten som Kissie ringde upp och hotade är den numera framgångsrika författaren Pascal Engman. Han har gjort en jäkla resa, från att arbeta som skvaller-journalist för Expressen och Nyheter24 till en väldigt bra författare. Jag anser att Engmans böcker överträffar det som Läckberg skriver med råge. Kissies samtal var ju väldigt pinsamt också, finns på youtube 🙂

      https://www.youtube. com/watch?v=6rHw0YdHqH0

      Jaha.. Hej Pascal!

    Är det inte väldigt tydligt nu att Alice Stenlöf bara umgicks med Bianca för att själv bli influencer?

      Hur menar du?

        Jag menar att efter att Alice började umgås med Bianca så har hon, förutom exponering, fått många jobbmöjligheter och samarbeten med stora bolag. Något som hon kanske aldrig hade fått eller haft svårare att få om det inte vore för vänskapen med Bianca. Nu när hon är ”stor” umgås hon ju knappt med B längre.

          Men är väl inte bara upp till henne ifall de ska umgås ??‍♀️

          Fat det känns mer som att det är Bianca som inte vill inkludera Alice tycker jag…

            Fast vad vet vi om det? Hur kan du ens känns av ifall hon vill inkludera henne eller inte. De kanske bara växt ifrån varandra. De båda har sitt liksom ??‍♀️ Är väl inget konstigt med det

              Anonym vet inte, person skrev därför ”känner…”. Det är en känsla man kan få.

      100%

      Nej.
      Det är många som umgås med vissa vänner i perioder

      Margaux gjorde samma för flera år sedan. Handlade bara om att bli någon.

        Vem umgicks hon med?

          Petra tungården och gänget

            Det gör hon väl fortf!

              Skulle vara ett ”?” och inte ett ”!”.

      Ja, känns som Alice utnyttjat Bianca men kanske även att Bianca utnyttjat Alice? Känns som Bianca ville ha en ”kompanjon” men sen har hon erkänt att hon inte hör av sig till Alice när det inte gäller jobb…

      Tycker dock att det är väldigt skumt att Alice gör mycket som Bianca egentligen förknippas med. Exempelvis en kollektion för guldfynd, lets Dance mm.

      Jo precis.. den berömda räkmackan!

    Vad gör dig lycklig?

      Tacksamhet över det jag har varje dag.

      Min man, min katt och mina växter bl.a

      när det är sol ute, när någon vän hör av sig och undrar hur jag mår, när jag vaknar pigg och utvilad på morgonen, när jag får dricka kaffe och läsa framför nyhetsmorgon, när jag blir serverad god mat, när jag tar en lugn chillkväll hemma, när jag skrattar spontant för att något är så kul. finns så många små saker i livet att bli lycklig över

      Min man, mina katter, övrig familj och mina vänner. Sol, bad, värme, att resa, god mat och sovmorgon.

      Tennis. Helvete vad bra jag mår efter en lyckad träning. Vill aldrig gå från banan. Mår inte lika bra efter en dålig träning, men längtar istället till nästa.

      Min man, mina barn, hunden, vårt hem, vänner och att jag slipper oroa mig över ekonomin.
      Men också småsaker som vackert väder och nybakad bröd med mycket Bregott.

      Jag är nog en ganska ”grundlycklig” person så det behövs egentligen inte mycket alls för att jag ska känna ett lyckorus.

        Låter som ett bra liv ❤️ Jag oroar mig tyvärr för ekonomin just nu, ska bli skönt när det (förhoppningsvis) släpper

          Tack! Förhoppningvis löser det sig ekonomiskt för dig snart ??
          Men pengar är bara trygghet, lyckan kommer inifrån.

          Jag tror mycket på grundinställning och att se och uppskatta de små sakerna i livet. Livet är så skört och man vet aldrig vad som väntar bakom nästa hörn. Jag brukar tänka på det där gamla talesättet ”den friske har många önskningar medan den sjuke bara har en”

        Får jag anta att du sällan skriver bittra kommentarer om andra?

      Min sambo och våra barn ❤ (även om barnen konstant driver mig till vansinne, typ varje vaken sekund!)

        Älskar min man och min hund, driver mig aldrig till vansinne ❤️

      Mina barn och Min sambo. Jag älskar att älska dem brukar jag säga. Jag känner lycka när jag ser vad jag byggt upp runt om kring mig med ett tryggt och fint boende och att jag faktiskt uppskattar allt jag har. Jag badar i mitt utomhusbad så ofta jag kan och är förste eldvakt i våran nyinstallerade kamin. Jag är lycklig att kunna självförverkliga mig själv med studier för tillfället och har med det mycket mer tid med familjen än vad jag hade innan i och med mitt fd arbete inom äldreomsorgen. Lycka för mig att kunna ägna mig åt löpning regelbundet och att jag har en stark och frisk kropp som jag inte tar för given ❤.

      Vad gör dig lycklig ”A”? ?

      När nya kapitel på de webtoons jag läser läggs upp (främst torsdagar).

      Att fortfarande kunna gå till jobbet. Vi har jobb upp över öronen. Att ha en man i mitt liv. Mina hundar.

      Min hälsa och min ekonomi. Det får mig att känna att jag har alla möjligheter och förutsättningar i världen, vilket i sin tur gör att jag känner frihet och det gör mig lycklig.

      Min hälsa och att vi har tak över huvudet ❤️

      Att jag och mina nära och kära är friska, att vi går mot ljusare tider, att ha morgon och kvällsrusningen, att bo i ett så fantastiskt land som Sverige och min älskade hund❤️

      Att jag inte har nån karlfan boendes med mej. 100 % karlfri

    Tycker det känns märkligt att Fayme har gått och suktat efter ett 4e barn i flera månader och nu säger att om hon visste hur illa hon skulle må hade hon varit nöjd med sina tre barn.

      Låter som ett skämt va?

      Mår man väldigt dåligt av graviditeten med t.ex extremt illamående kan man ju för stunden undra över vad man gett sig in i och ”ångra sig”. Jag tror att de båda tänkt igenom beslutet med ett fjärde barn ordentligt innan så det är nog bara hennes mående nu som hon önskar går över.

      Jag håller verkligen med dig om det
      Hon är en stor jättebebis

        Håller med, känns som att ny bebis var istället för att hon ska behöva ”komma på vad hon vill bli”.
        Tror det kan vara tufft att plugga med 4 småbarn senare, även ifall det självklart kan gå! Men hon verkar inte ha gått klart skolan än och behöver dessutom läsa in flera ämen?

        Jättebebis var rätta ordet. Sällan skådat latare människa??

      Ingen behöver 4 barn. Bara folk som försöker undvika att jobba.

        Japp, min mamma skaffade sex barn. Sen skulle hon utbilda sig efter att hon var ”klar”. Allt blev kaos, mina föräldrar skiljde sig och idag har vi knappt någon relation.

        Alla borde se till att ha livet någorlunda uppstyrt innan barn! 4 barn och Fayme är inte ens 25 och har inte gått klart skolan. Ska hon alltid försörja sig på podd/insta?

        Ja så jävla WT, spyr.

      När sade hon det?

        Nu i veckan på story

        Igår på sin Instagramstory

      vem är hon ens?

      Kändes som hon skulle ha till bara för LD ville ha ett till. Och att det typ blev en tävling dem emellan

    Var i Stockholm kan man ta enkla hål i öronen? Förutom piercingstudios då. Vart har ni gått?

      Många frisörer väl? Med en sån pistol.

        Eller hemma. Med nål

          Aj! Minns att jag gjorde det som 13åring men vet inte om jag vågar det nu såhär 15 år senare. Tänk om det blir infekterat?

        Har sökt runt men jag hittar bara få frisörsalonger som erbjuder detta. Och de känna inte så seriösa heller haha.

          Guldfynd

          Jag tror det är för att inga seriösa salonger vill ta med pistol, eftersom den metoden är sämre än att ta med nål. 🙂

      Gå till en piercinstudio. Dom tar med nål och det är tusen gånger bättre än pistol som många tar med

      Apoteket tar går i öron.

        *hål

      Varför vill du inte gå till en piercingstudio? Det är det bästa alternativet.

      Dom flesta apotek gör det.

      Apotek gör inte det nu i pandemin. Säkrast att gå till en riktig piercinstudio också, så blir det ordentligt gjort och gör mindre ont.

        Mindre ont? Tagit 7 hål i öronen m pistol och det känns ju inte ens?

    Snart klar med min två åriga utbildning inom digital marknadsföring och känner att det är väldigt svårt att få jobb. Någon som upplevt samma sak..?

      Njä fick första jobbet jag sökte. Var iofs innan pandemin.

      Du valde en utbildning där det inte kryllar av jobb. Tyvärr.

      Vart utbildade du dig? Är med sugen på det. Min sambo driver eget företag inom digital marknadsföring och det lilla jag förstår verkar väldigt intressant.

      Tror just digital marknadsförare är en sådan position företagen tillsätter när det går bra och de har lite pengar över. Dvs i en pandemi när de behöver strama åt är detta det som ryker först.

        Jag skulle säga att företag inte bara kan eller pausar sin marknadsföring, trots en Pandemi. Syns du inte så finns du inte (typ), och för företag finns det ju mer eller mindre inget värre än att inte synas alls.

          Jo men åtminstone i vårt företag så hjälps vi åt allihopa med att posta inlägg på sociala medier, skriva blogginlägg och så 🙂 Det behöver man ju igen utbildning för, även om det såklart hade varit bättre med en ordentlig strategi så syns vi åtminstone.

      Vilken skola? Läser samma utbildning? ?

      Har en kompis som tog examen i utbildning med inriktning marknadsföring i februari 2020 och har fortfarande inte fått jobb. Corona har drabbat branschen illa…

      Ja, det var en mycket bättre marknad för arbetstagaren för några år sedan. Jag tog examen 2017 och fick massor med jobberbjudanden. Nu är jag lite sugen på att byta jobb, men finns inte jättemånga ute och de som finns verkar vara väldigt tveksamma med att faktiskt rekrytera.

      Gå med i grupper på Facebook som handlar om Digital marknadsföring om du inte gjort det, läggs ut lite där emellanåt. Samt hålla koll på LinkedIn.

        Jag har jobbat inom det. Finns i princip enbart dessa tjänster i storstäder eller utomlands. Själv jobbade jag med det utomlands på två olika kontinenter. Flyttat hem nu pga barn och trots många års erfarenhet jobbar jag med något helt annat för det inte finns några jobb. Tänker som precis nybakad är det ännu svårare.

    Hur uttalar ni arkitekt? Arschitekt eller arkitekt (med stumma k:n)?

      Beror på om jag pratar med mina landsmän eller med svenskar:)

        Kanske ska förklara närmare också: med starkt k med landsmännen o sch-ljud med svenskar.
        Säger även ”terapeft” när jag talar med svenskar och terapeut med finnar, alltså med full diftong.

          På svensk svenska ska det också va hårt k. Säger ni ”terra pe ut” alltså? uttalar varje bokstav?

            Men hallå. Inte hårt k??

              Eh Jo!

            Ska va? I beg to differ. Här får man ju inte språkpolisa så angående resten föreslår jag att du googlar diftong så förstår du vad som avses.

              Ja, ska va. Det finns rätt och fel sätt att säga ord. Det uttalas arkitekt inte arschitekt. Fråga dem själva.

                Nej, båda uttalen är godkända! Även om de flesta arkitekter uttalar det med hårt k, men det är inte en yrkesgrupp som kan bestämma vad som är korrekt uttal. Det kan bara institutioner som Språkrådet och Svenska Akademin göra.

                  Vad bra! Då ska jag gå tillbaka till att säga det med sch-ljud, mest naturligt för mig. Men nej, jag älskar ju arkitektur och jag pratar om det och nån arkitekt hör det.. då kommer de inte gilla det. Fan då.

                    Min sambo är arkitekt och umgås med arkitekter. Har inte hört någon säga arkitekt med k. Man säger hur man vill.

              Jag vill gärna veta vad som menades med diftong i detta abseende och hur de uttalar terapeut, jag har inget emot språkpolisande! ?

                I Finland säger man oftast terap-e-u-t eller terap-ö-j-t.

                  Aha! Kul att lära sig nåt nytt!

      Alternativ 1.

      Sch

      Det ska tydligen uttalas med k, inte sch-ljud så jag försöker ställa om till det.

        Var har du hört det? Kan du länka till en svensk sida som påstår det?

          De få arkitekter jag har träffat och hört på tv uttalar det med k. Men det känns som de flesta andra uttalar med sch-ljud (inklusive jag hahah)

          Har hört det från olika personer, tror det var nåt språkprogram med Fredrik Lindström också? Sen säger arkitekter själva så så då tänkte jag att det stämmer ?

            Kolla svenska.se. Båda uttalen är korrekta. På denna sajt, Svenska Akademiens, kan man även lyssna på hur ord ska uttalas.

          Ja det är ju det enda rätta svenska uttalet? Med sch ljud i engelska ordet. ArKitekt heter det!

        Båda varianterna är tillåtna så du kan säga k eller sch ?

      Majoriteten av arkitekterna själva uttalar det med stumt k.

      Jag hörde en gång en på ett tv-program om arkitekter och om just hur det uttalas och ett stumt k är så som det ursprungligen har uttalats och att sch-ljudet är något som gemene man börjat med på senare tid.

        Heter det verkligen stumt k? Låter som att k inte ska uttalas när man säger så.
        Som -te i entrecôte, det skulle jag kalla stumt (det man på engelska kallar ”silent” liksom).

          Fast korrekt uttal är antrekått

            Haha nej.

              Jo ?‍♀️ https://www.gd.se/artikel/entrecote

              ”Côte” på franska uttalas med t:et.

          Tänk stumt som i ”stumt tyg”, typ 🙂 alltså lite hårt eller omedgörligt.

            Vad kallas en bokstav som inte hörs då?

              Tyst? Ett tyst h i Sarah? Gissar nu bara

          Nej, det heter INTE stumt k.
          Jag tror att det man syftar på är vad som kallas hårt k.

      Jag uttalar det med ett hårt k. Är förmodligen ’fel’. En intressant betraktelse som en vän gjort var- hon flyttade från Lappland till södra mellansverige, och hon påtalade att där hon bor uttalas sj-ljud på tre olika sätt, medan hon upplevde att de flesta uttalade sj-ljud på ett sätt (eller ibland två) där vi bor.

      Dialekter är ju varierande i hela Sverige så det är svårt att veta vad som är ’rätt’ uttal.

        Nej du gör rätt, hårt k är det.

          Finns inget rätt/fel här!

      Med k som det ska uttalas..

        Som kuksköterska menar du?

          Den föll platt

            Lika platt som din röv.

              Den är tyvärr inte så platt:-/

          Sju och sch är inte lika

      Haha, arkitekter är ett släkte för sig!
      Min farbror är pensionerad arkitekt och han uttalar det arkitekt med ”hårt” k och fnyser irriterat om någon säger ”artjitekt” med tje-ljud. Då upprepar han sitt arkitekt med om möjligt ännu hårdare k…

      Men min granne som är arkitekt och hitflyttad från söder (han är väldigt hipstrig) säger artjitekt med tje-ljud.

      Tror att grundregeln är mjukt k framför mjuk vokal. Kista, kikare, kina etc

        Så hur uttalar du kille? Schille?

          Men snälla, ordet kille har inte ett mjukt ”i”

            Vokalen i är en mjuk vokal. eiyäö är mjuka vokaler. Aouå hårda.

            Kille och Keps är två ord som jag gissar på är inlånade.

            Kista och kille har precis samma sorts i. Då menar jag kista som i skattkista.

              Ordet keps har svenskan lånat från engelskans cap, som i sin tur har sitt ursprung i det latinska ordet för kåpa: cappa.
              Men ordet kille sitt upphov i killing. Unga gossar liknas ju ibland vid djur: sprakfålar, ungtuppar, valpar. Killingar hör också till den lite bångstyriga sorten. Det hårda k:et kommer från tilltalet när man lockar på djur: kiss, kiss, kill, kill. Kille, med hårt k, användes dialektalt om både killingar och pojkar. Enligt språktidningen.

          Kille är ett låneord, alltså inte svenskt från början. Låneord omfattas inte av svenska uttalsregler. Hade det varit ett svenskt ord från början hade det mycket riktigt blivit ”schille” med den stavningen! /svenskläraren

            Är det verkligen säkert?
            Det jag sett är att ordet kille kommer från killing, alltså getens barn.

              Kan mycket väl vara så och att jag förväxlar med ordet tjej, och att kille då är slang. Dock gäller exakt samma regel för låneord som för slang: de berörs inte av uttalsreglerna?

      Första alternativet eftersom jag inte är arkitekt ?

      Är förvisso byggingenjör, men säger arkitekt med sche-ljud, arkitektionisk med hårt k, och mixar nog arkitektur med både sche-ljud och hårt k. Snacka om okonsekvent ?

      Sch-ljud för den som inte har det som yrke och hårt k-ljud för den som jobbar som arkitekt. Samma princip för den som jobbar som dirigent.

        För mig är arkitekt och dirigent uttalat med två olika typer av sch-ljud. 🙂 första mer sh- som i engelskans Should och det andra som ett ’hårdare’ sh-ljud som i slutet på namnet Bach. 🙂

        HAHA… märkligt.

          Hen menar nog att dirigent uttalas antingen dirigent (hårt g) eller dirischent, beroende på om du har det till yrke eller ej.

    Hur hittar man en hyresrätt på bästa sätt? Snart går mitt kontrakt ut och jag blir utan bostad.

      Vilken stad bor du i? Har du jobb? Jag ringde runt till privata hyresvärdar och lyckades knipa en lägenhet som ännu inte lagts ut på hemsidan (hyresvärd utan kötid alltså)

        Stockholm! Åh, vad bra idé! Var det här i Stockholm?

          Är det hyresrätt i andra hand du vill ha tips på?

            Främst förstahandskontrakt. Eller kontrakt som gäller i 3-4 år.

              Lycka till med det

        Hur hittade du de privata hyresvärdarna? Och i vilket område fick du lägenhet i?
        Behöver själv snart en lägenhet och måste börja ring runt.

          Kolla Wåhlins, de lägger ut lediga lgh kl 13 vardag(inte varje dag kanske men ofta). Jag ringde oxå privata hyresvärdar, helt enkelt genom o kolla i porten vad de för hyresvärd! Där på namntavlan brukar de stå.

            Föll bort lite ord men hoppas du fattar

    Bianca hårfärg – vet någon vad man kan kalla den? Hur förklarar jag den färgen? Kall, varm?

      Om det är till din frisör – visa bilder! Bästa sättet att förmedla färgen på.

      Varm/guldig mörkblond/varm ljusbrun

        Heter inte den färgen typ pralin?

          Aldrig hört någon kalla en hårfärg för pralin

    Underhudsfett på magen:
    Har aldrig sett hur jag ser ut post partum med lös hud på magen då jag, eller snarare min kropp gärna placerar fettet där.
    Någon annan i samma sits som gått ner redigt för att sedan få en massa löst skinn?
    Tips på att motverka detta?
    Har läst om att fasta och insmörjning ska hjälpa men vad är era bästa tips? Har inga bristningar från mina graviditeter.

      Förlåt, men förstår inte riktigt? Frågar du om underhudsfett eller löst skinn? Lös hud kan du inte göra så mycket åt mer än att ge det tid alt. operera ifall det rör sig om väldigt mycket som orsakar problem. Men ge det tid, efter graviditet eller om man gått ner mycket i vikt så rekommenderas det ofta att ge det ungefär ett år innan du vet hur mycket huden kommer dra åt sig igen.

      Nu vet jag inte vad du menar med ”redigt” men skulle tro att det beror mer på fina förutsättningar hur det kommer se ut när du gått ner, än några metoder. Hur skulle insmörjning strama åt/krympa huden? Själv har jag gått ner till min ursprungsvikt och ja, huden är slappare. Tror inte det kommer försvinna på naturlig väg. Kanske handlar om 10 kilo (svårt att säga, en del av det man går upp är ju vätska etc). Men generellt ser det ju bra ut, alltså står jag upp är det ingen hus som hänger liksom, men ja, det är bara att testa och se.

      Klart det blir en massa löst skinn efter du gått ner mycket för snabbt? Det måste du träna in och de kan ta lång tid. I värsta fall får du operera bort det.

      Hudens elasticitet är ganska individuell. Om jag tar tag i min hud på t.ex. halsen kan jag bara dra ut någon cm innan det tar stopp. Men har en vän (smal och lång, aldrig gått upp mer än kanske 8 kg trots 3 barn) som kan dra ut sin hud läskigt mycket! Jag gick ner mycket i vikt för några år sedan (för att jag ville, var överviktig) men fick ändå ingen slapp hud någonstans.

    Är det någon här som jobbar inom modebranschen?

      Jag säljer strumpor på torget.

      Jag importerar diadem och säljer vidare på min hemsida.

        ?
        Åh, en designer!

          Krigare!

      Vad mer specifikt menar du?

        Tubsockor.

          Är dom luddfria?

            Ja, efter första tvätten.

    Någon som jobbar som medicinsk sekreterare? Är lönen så kass som det står överallt? Går det att jobba som konsult inom det? Någon som gör det och tjänar lite bättre..?

      Denna frågan kommer upp typ vartannat ÖS. Googla

        Shit otrevlig eller vad.. Scrolls förbi?

        Jag har läst de senaste Öppet spår och har inte läst om detta faktiskt. Annars hade jag inte ställt frågan.

          Ja men gud, klart att du ska få ställa den här frågan! Man får fråga vad man vill på ÖS

            Tack det var det jag trodde man kunde här ??
            Jag var just nyfiken kring konsult uppdrag, ifall det finns inom med.sekreterare som det gör med sjuksköterskor. Har försökt googla faktiskt men inte hittat något ?

        Du verkar ha koll på varje fråga som kommer upp ? är du kontrollant? ?

      Jag jobbar inte som medicinsk sek än men utbildar mig just nu till det. Jag känner personer som gått in på mellan 23-26. Så det varierar. Vet ej hur det funkar att jobba som konsult.

        Tack för svar! Ja det är tyvärr lägre än vad jag tjänar idag, så det är synd då jag hade med gärna pluggat det.
        Då är jag för sig lite äldre så då kanske det går att få upp lönen.
        Lycka till med utbildningen!

        Som ssk kan du få upp mot 70k som konsult. Just sayin…

          jaa jäklar! och där finns det ju mkt konsultjobb också.

      Lönen är inte toppen och jag tror heller inte att det är ett framtidsyrke, i min region minskar vi ner på antalet anställda med sek för att ersätta mer tekniska lösningar…

        Tack jag info! Ja det ska ju vara värt att studera 2 år så det inte blir tvärtom på marknaden sen!

        Alla administrativa arbetsuppgifter kommer inte kunna ersättas med ”tekniska lösningar”, tror absolut det kommer behövas sekreterare även i framtiden.

      Ja det är inte för lönen man blir medicinsk sekreterare. Jag har jobbat som det i 1,5 år och älskar mitt jobb, men lönen är kass. Det skiljer dock ganska mycket mellan regionerna och jobbar du privat är lönen så klart bättre. Det finns också olika skrivbyråer du kan arbeta för på distans. De tillämpar prestationslön där ersättning utgår per skriven rad. Jag har ingen egen erfarenhet av detta och vet inte hur mycket man kan få ut i månaden.

        Tack! Så kul att du trivs på ditt jobb!
        Ja yrket skulle passa mig perfekt! Så egentligen är lönen inte det viktigaste men hade helt klart varit ännu bättre med högre lön förstås. Tack för tips

      Lönen beror helt på var i landet du jobbar och vilken arbetsplats. Jag är 28, arbetat som medicinsk sekreterare i 5 år och har 31 000 i månaden. Privat arbetsgivare i Stockholm.

        Det är väl dock en ganska dålig lön för att ha varit yrkesverksam i 5 år i Stockholm?

      Ja lönen suger. Men är du driven och framåt och kan tänka dig att arbeta med mer än det vanliga så kan du absolut få en okej lön. Jag är nöjd att jobba som ”vanlig” sekr och har lön på 28500 kr medan en vän till mig är chefssekr och hon har strax över 33000 kr. Vi har båda jobbat i 5 år i Skåne, ej privat.

    Jag bor i Sthlm idag men ska snart flytta till Malmö. Vad tkr ni om staden? Någon annan som flyttat till Malmö, kanske från Sthlm? Vart ska man bo? Är det en trevlig stad tycker ni??

      malmö har jättefina områden och även jättemånga områden där du inte vill bo.. googla lite, men skulle rekommendera att kika runt slottsstaden, ribersborg och västra hamnen

      Jag tycker att du ska åka dit och reka. Gå runt överallt, både på dag- och kvällstid.
      Eftersom vi inte känner dig vet vi inte vad som är en deal breaker för dig.
      Personligen skulle jag inte vilja doppa en enda tå i Malmö. Men det är jag.

      En pangstad!

        ??? Sköt du från höften nu?

      Rosengård är fint.

        Du skämtar?!!!

        Lika vackert som Hallonbergen. Stora berg fyllda med solvarma hallon.

          Skrattade högt!

            Det gjorde inte jag och jag har jävligt bra humor ?

      Älskar Malmö. Vackert, nära havet, goood falafel, verkar va trevligt, öppet folk.

        ”verkar va”? Du har alltså ingen aning men du älskar det? Stabilt

          Alltså verkar vara trevligt och öppet folk, det sista hörde ihop. Jag har inte bott där så kan inte uttala mig tvärsäkert om just det, men besökt mycket och de jag träffat då och den allmänna känslan var att människor var så ❤️

        Kolla in @peopleofmalmo på insta!

      ÄLSKAR Malmö! Jag har bott i både Stockholm och Malmö och Malmö slår Stockholm med hästlängder! Är inte från någon av städerna.
      Det är mysigt, nära till havet, Köpenhamn osv.
      Jag bodde kring Kronprinsen och Slottstaden, jättefina områden 🙂

        Det bästa med Malmö är Köpenhamn?

      Nej det är ingen trevlig stad längre 🙁 Det är ledsamt.

        Har vänner som precis flyttat till Stockholm efter många år i Malmö (hon är därifrån). De tycker att Malmö är ”förlorat” och vägrar att låta sina barn växa upp där.

          Ja för här finns iiiinga problem! ?
          (Obs gillar att bo här och upplever inte att varken Stockholm eller Malmö är fruktansvärt eller förlorat men liksom saker som kriminalitet finns i alla storstäder. Konstig val liksom att flytta hit). ?

            Antar att området där de köpt hus här i Stockholm känns tryggare än området där de bodde i Malmö…

              Men då kunde de bott i ett tryggt område där om de hade råd med det här liksom…

      Malmö har ganska oförtjänt rykte ändå, det skjuts och härjas i alla storstäder men media älskar att svartmåla Malmö. Flyttade hit 2015 och har trivts jätte bra! Rekommenderar områdena Davidshall (magiskt!), slottsstaden/hästhagen/Ribersborg/västra hamnen (lite off dock och blåsigt som satan) och allt innanför kanalerna (alltså centrum). Triangeln är ok om du är på rätt sida men något stökigare.. Malmö är inte en ”fin” stad i samma aspekt som Stockholm eller Göteborg, alltså med massa mysiga gator med sekelskifteshus etc i lika stor utsträckning. Däremot är Malmö väldigt mysigt då det är litet, du kan gå och cykla överallt inom 10 min och det finns massvis med härliga matscener med grymt käk. Vi älskar att spendera en lördag på saluhallen, strosa genom gamla väster eller slottsparken ner till ribban, käka god mat (obs, undvik lilla torgs restauaranger som mest är turistfällor) eller gå i de mysiga butikerna kring hansa och Gustav Adolfs. Personligen rör jag mig inte på möllevångstorget om jag inte måste, vet att många gillar mångkulturen där. I övrigt är det så klart närheten till havet och Köpenhamn som väger tungt! Kommer sakna MJ’s, Quan, Julie, Kasai, escama och alla andra magiska restauranger när vi flyttar till hus ?

      Bor i Malmö (inflyttad) men har aldrig märkt av någon större kriminalitet än i andra städer här. Rör mig förvisso inte i områden eller kretsar där sådant kanske förekommer då jag bor mitt i smeten och aldrig rör mig åt ”fel håll”. Däremot skulle jag aldrig bo här med barn, men det skulle jag nog förvisso inte i någon storstad.

      Jag skulle säga att Malmö har ett väldigt välförtjänt rykte. Det finns en anledning till att många kommentarer här nämner Davidshall, Ribban, Västra Hamnen och Slottsstaden och sen följer upp med ”ooooh det är en så mysig stad.” Ja, dessa områden är absolut trevliga och mysiga, de är också bland de dyraste områdena att bo i, och även de minst ”mångkulturella.” Så är det, punkt.

      Jag gillar Malmö, har bott här i snart 15 år och har inga planer på att flytta. Bor på Värnhem, vilket inte är ett ”dåligt” område som så, typ medelområde. – gränsar direkt till Rörsjöstaden som man ändå får säga är ett ”bra” område. Kan säga att bara i mitt omedelbara kvarter har det sprängts 4-5 portar, ”butiker” och ”frisörer” (dvs frontbolag för kriminell aktivitet) bara de senaste par åren. Skjutningen 2018 där de automatade rakt in i ett internetcafé skedde ca 100 meter från min port.

      Det ÄR en mysig stad, det ÄR nära till allt, och har man råd att bo i nåt av de finare områdena så visst. Och jag känner som sagt inte att jag själv vill flytta härifrån, jag trivs ju ändå helt okej. Men jag skulle nog inte rekommendera någon att flytta till Malmö heller faktiskt. ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

        Fast Värnhem är absolut ett ruffigt område. Gör allt för att slippa passera Döbelnsgatan. Har bott på allt från Nobeltorget till Drottningtorget och nu Limhamn. Kommer nog aldrig lämna Malmö för någon annan stad i Sverige iallafall. (Pluggade i Göteborg och jobbade ett par år i Stockholm efter det (bodde även i Stockholm som barn) men det är något speciellt med Malmö 🙂

      Malmö är en jättefin stad. Du kommer att överraskas av ljuset och klimatet. Finns många trevliga områden, som St Knut, Davidshall, Västra hamnen, Slottsstaden och Ribersborg. Det byggs mycket nytt nu, jag skulle välja Sorgenfri framför Hyllie och Elinelund, men det beror förstås på hur din familjesituation ser ut.

      Älskar Malmö av hela mitt hjärta. Liksom alla andra större städer i Sverige så förekommer problem med narkotika, skjutningar etc. Men Malmö asså, I fkn love you. Jag bor på Möllan/Nobeltorget och älskar det. Avslappnat, opretentiöst. Ja absolut säljer nån weed i Jesusparken men det är inget som stör mig. Små livs/butiker överallt som är öppet sent. Otaliga restauranger/hak, billig falafel/kebab, Folkets park som är drömmen nu <3 Många här rekommenderar Davidshall, västra hamnen etc, där skulle jag aldrig bo. Möllan har själ och hjärta. Det är bara en viss stämning här som jag inte stött på i tex Sthlm/Gbg, däremot i Berlin. Jag har fan bara bra saker att säga om Malmö <3

        Låter underbart, blir så sugen nu! Men Möllan lär va svårt att få lägenhet på/i eller? Är väl centralt?

          Möllan är lättare än Ribban, Davidshall etc ”finare” områden.

          Nej alltså Nobelvägen skulle jag aldrig sätta min fot på. Möllevången är inte centralt utan snarare en helt egen stadsdel. Bo där på egen risk men lägenhet lär inte vara problem att hitta iallafall, om du har låg standard ?

      Malmö är fantastiskt! Skulle också rekommendera t.ex. Slottsstaden. Gamla väster och Davidshall är de bästa mest centrala områdena, men kostar också en del. Vill man bo i närheten är slussen ett alternativ! Områden jag själv inte skulle vilja bo i är vid värnhem eller vid möllevångstorget (även om jag gärna tar en öl där!).

    Så Annica är privat igen. Vilken skit har jag missat?
    Flunsorna festar loss och firar Lovisa Worge. Någon som hann se den storyn? Alla var nog där.

    Vad har hänt med Amir och hans vänner? Vanna, Nicole och de andra? Bråk? Droger?

    Vad har hänt med Stoppa Pressarna

    Jag efterlyser bästa appen för att redigera bilder och för att sätta ett ”vattenmärke” på bilderna. Kan absolut ingenting om sådant här så helst inte en som är för avancerad. Har Iphone.

    Hur mycket gav Bianca till Lovisa i bonus i videon!? Så nyfiken!!!

      Jag hörde 7 miljoner

        Haha! Det kan väl ändå inte stämma ?

        haha stod ju 700k nånstans

      Jag undrar med haha. Brukar ge mig själv en bonus varje sommar. Undrar om man ska öka på lite

      Ååå jag också!! Men lite fjantigt att visa upp det utan att säga hur mycket.

    Min treåring och jag skulle testa min snowracer häromdagen. Vi åkte tillsammans först och det gick bra, sen ville hon åka själv, jag var lite tveksam men hon har varit lite försiktig och rädd tidigare så tänkte att jag skulle uppmuntra att hon vågade.
    Jag missbedömde både fart och riktning grovt och hon körde rakt in en bänk ? Slog i kinden superhårt och blev blåslagen i halva ansiktet ? Nu gick det ju ändå förhållandevis bra, trodde först att hon slagit sig mycket mycket värre. Men kan typ inte släppa vilken otroligt dålig förälder jag var som inte såg att det kunde hända. Jag stod bredvid bänken så hade jag slängt mig ner så hade jag tagit smällen och inte hon. Får så sjukt dåligt samvete och tvivlar på min roll som mamma då jag inte slängde mig och offrade mig för henne.
    Tänker om det skulle hända något mer nån gång och typ en bil kör mot oss och jag inte går framför henne. Jag bara frös och blev så sjukt rädd. Någon som varit med om något liknande? Hur kom ni över det? Mvh sämsta morsan i stan

      Det låter som att du mår dåligt över att se ditt barn slå sig och att du önskar att du hade kunnat förhindra det. Det låter fullt normalt, jag hade varit mer orolig om samma sak hade hänt men du kände dig likgiltig ❤️ Sånt händer. Att du frös när en olycka hände definierar dig inte som mamma ?

      Åh hände mig liknande för någon dag sen då jag ”inte hann” ta tag i min 1,5 åring innan hon ramlade ner för en ställning på huvudet! Såg det framför mig och hade hunnit egenlitgen men frös till och gjorde ingenting. Gick som tur e bra men tänk om hon brutit nacken?? Usch. Har haft sån ångest sedan dess…

      Du låter som en mamma som vill det absolut bästa för sitt barn <3

      Men du visste ju faktiskt inte innan att det där skulle hända. Och hade det där inte hänt så hade säkert något annat du inte kunnat räkna med hänt. Var inte så hård mot dig själv. Det är alltid lätt att vara efterklok. Tänk istället på vad bra du är som prioriterar att gå ut och leka med ditt barn. Du är inte sämsta morsan, sånt kan hända alla, bara det att de flesta är för rädda för att verka som dåliga föräldrar för att berätta om det

        Tack alla ni som svarat, åh vad ni är fina! ❤️ Skönt att höra någon mer som varit med om liknande

      Så länge du inte gjorde det där med flit är du garanterat inte sämsta mamman i stan.
      Slappna av, olyckor händer och du kommer ju inte göra om det där en gång till. Du kommer förmodligen förstöra ditt barn mycket mer än sådär genom åren.
      När man skaffar barn tar man också och skaffar sig ett permanent dåligt samvete.

    Tjing!!
    Minns någon Hanna Watson? Hon som bloggade i Kanada.
    Hittar inte hennes blogg längre. Lr om jag googlat helt fel ?

      Hennes blogg är nedlagd men hon är väldigt aktiv på Instagram @watsonhannna

        Jag har aldrig hört om henne förut, men blev nyfiken och kikade in hennes instagram. Såg att hon hade ca 50-75 likes per bild innan hon blev gravid, och poff plötsligt ca 500 likes per bild. Skumt…?

          Hon fick många flera följare när hon började skriva om sin svåra väg till att bli gravid. Jag brukar hata alla som bara skriver om och lägger upp bilder på sina barn men Hanna och hennes man är så gulliga. Verkligen starkt av dem att kämpa så.

        Åh tack för svar! Har inte ig.
        Vet du om dom ff bor i Kanada?
        Har dom fått barn?
        Vad glad jag blev ?. Tack för att du svarade ?

          Du kan väl kola in hennes konto själv och så lär du ju få svar på dina frågor då?

          Ja, bortförande boende i Kanada. Ja, en pojk ??

    Carolina Gynning är så härlig. Har aldrig skrattat så mycket som hennes senaste vlogg när hon första skulle fotografera sig ute i snön och efter det fick en kiss-attack 🙂

      Kissattack? Fräscht det låter.

        Hon är väl gravid? Shit (eller kiss då) happens!

          Usch.

            Äsch, hon bjuder på sig själv 🙂

              Vissa borde kanske bjuda lite mindre… Vem vill se nån kissa på sig?

          Må så vara men man behöver ju inte upp det på sociala medier för det? Finns ingen värdighet?

      Haha, vilket klick-fiske!
      Nope, mig lurar du inte till att titta på hennes vlogg!

    Jag fick en fin komplimang idag. Personen sa att jag har en magnetisk personlighet. Vet dock inte vad det menas men personen sa det med ett leende iallafall haha.

    Vad har gjort er glad denna vecka? 🙂

      En magnet är väl en sån som drar till sig allt skräp?

        Varför skulle en magnet bara dra till sig skräp?

        Skräp haha… LHS:are?

      Du är tilldragande menas det, väldigt positivt Mao.. ??

    Bästa bröllopstipsen? ??
    Sambon och jag planerar bröllop (läs:försöker) men det är svinsvårt. Ingen av oss har varit på bröllop så vi har 0 referensramar. Vad är viktigt? Hur får man en härlig fest med god stämning? Vad uppskattar man som gäst? Ni som är gifta, ngt ni ångrar eller är extra glada för gällande bröllopet? Vi drunknar i planeringen, visserligen är vårt datum i sept men allt blir ju preliminärt pga Corona dessutom… Hjälp!!

      Planera saker ni vill ha med 🙂 planera in tid för bara lite mingel

        Mingel efter vigseln tänkte vi. Men kanske även ett till under kvällen då? När tycker du?

      Ruinera er inte för EN dag. Det kommer många fler dagar och det blir inte mer meningsfullt och vackert för att det kostar skjortan.
      Min kompis körde ett coronavänligt bröllop på en liten ö utanför Stockholm. En enkel vit klänning, maten lagade de själva, plockade sina egna blommor. Endast ett tiotal personer var där. De vigdes på en gräsmatta. Det var jättefint!
      Idag har de en liten kille och är urlyckliga. Snart ska de köpa hus. Bättre lägga pengarna på huset än ett lyxigt bröllop.

        Bra poäng. Vi har en budget på 100.000 för vi har varit ihop länge och har redan hus, bilar osv. Men tänkte lägga lite krut på smekmånad, det känns viktigt för att skapa minnen.

      Fri bar och några flinka servitörer som alltid ser till att det är fullt i glasen. Nej, vårat bröllop var inget fylleslag utan alla var härligt salongis hela eftermiddag/kväll/natt. Fantastiskt roligt bröllop!

        Smart, tack! Free bar it is! ?

      vi valde ut två bra, trygga och sociala personer som toast-par. de gjorde så att det blev en skön och avslappnad och glad stämning från minglet tills att dansgolvet drog igång.

      vi räknade in kramar och sånt efter vigseln i kyrkan i ”körschemat” (det tog typ 1 h), vi har varit på många bröllop där man knappt hunnit krama/gratta brudparet efteråt men vi planerade in att det skulle ta en timma och det blev superbra och vi slapp känna oss stressade.

      när vi åkte iväg och tog bilder serverade vi kaffe och snittar (och skumpa hihi) till gästerna samt hade live-musik, många gäster var kaffe-sugna där vid 14-snåret.

      vi hade massa tal under middagen och för att inte gästerna skulle bli störda i maten klumpade vi ihop talen så det hölls tre i rad istället för att vänta 5 min mellan varje.

      vi hoppade över tårta och paket-öppning, satsade på god efterrätt och att dra igång dansgolvet istället.

      vi satsade på en bra fotograf, vi är så nöjda med det i efterhand även om det var dyrt. bilderna ger mig så mycket glädje såhär tre år i efterhand!

      i efterhand borde vi tagit det mer lugnt och njutit av dagen. skulle lagt vigseln senare så vi kunde få lite sovmorgon och njuta av god frukost istället för att gå upp vid 8 hehe.

        Dundertips, tack! Vart var gästerna när de fick snittar och kaffe, var det utanför kyrkan eller när de kom fram till festlokalen?
        Hade ni några lekar/spex?

          Haha bjud inte på kaffe och snittar utanför kyrkan!

            Haha man vet ju aldrig, kanske hur poppis som helst ???

              Inte bland oss som jobbar i kyrkan….

                Oj då! Vi hade hört oss för med personalen i kyrkan och de gav oss sin blessing 🙂 men vi var inte direkt utanför kyrkan utan en bit bort, på en gårdsplan typ runt ett hörn. det var ingen som gifte sig efter oss så det kanske var därför de tyckte att det gick bra? men ja bra att dubbelkolla förutsättningarna innan hehe

          kyrkan och festlokalen var på samma plats, så alla stog ute som på en gårdsplan mellan kyrkan och festlokalen och minglade och drack kaffe 🙂

          jag har också varit på två bröllop där det var så otydligt vad som skulle ske härnäst, så därför satte vi min mans mamma på att (efter vi hade kramats och när vi åkte till fotograferingen), att klinga i glaset och säga till gästerna att ”nu blir det kaffe och snittar, toaletter finns där borta, brudparet är tillbaka om en timma och då sätter vi oss till bords” det uppskattades av barnfamiljerna vi bjudit, fick vi höra sen. Vi ville att alla gäster skulle liksom veta schemat för dagen typ och att det skulle vara tydligt. under middagen var toastparet också noga med att berätta om upplägget för kvällen, så alla skulle veta tex när det var smartast att ta en rökpaus och vilken tid baren öppnade etc 🙂

          vi hade förberett en tipspromenad om oss (under minglet) men typ ingen gick den, haha! alla måste ha minglat ist? vi hade också en kamera uppställd under minglet där folk själva kunde ta bilder på sig eftersom fotografen då var med oss. toastparet hade förberett lekar att kasta in under middagen, men de hann bara med en lek (vi fick påståenden som vi skulle svara lika på), för det var så många tal och spex. våra vänner och släktingar visade filmer de klippt ihop, och två kompisar sjöng en sång 🙂 men det kändes tryggt att det fanns lekar att kasta in vid behov. hade även en frågesport i fest-programmet så att gästerna med sina bordsgrannar hade något att prata om, om inte samtalen flöt på.

          jag håller med om det som nån skrev över om pengar – det blir inte mer minnesvärt för att man lägger massa pengar på dagen (förutom fotografen hehe) Nu i efterhand bryr jag mig inte om de där dyra linneservetterna som var såå viktiga för mig för att det skulle se ”bra ut” och jag tänker inte alls på att stolarna inte matchade varann (vilket jag stressade kring innan bröllopet när vi planerade) det spelade ingen roll för mig i slutetändan, det var inte det som var viktigt eller i fokus under bröllopsdagen. utan det jag kommer ihåg och som ligger mig varmast om hjärtat att jag fick chans att verkligen krama om alla där på minglet och tacka dem för att de ville komma på vår stora dag, och att vi hade en härlig kväll på dansgolvet, och att alla gäster hade roligt. Det bär jag med mig 🙂

          Oj förlåt för långt svar haha!

            Härligt att du blev så nöjd. Log genom hela läsningen, trots att jag aldrig skulle ha mitt bröllop som ditt. Men blir lycklig i själen att du blev så nöjd. Det absolut viktigaste!

        Håller med om fotograf! Vi hade ett litet bröllop och lät ett syskons sambo ta bilder med vår systemkamera, tänkte att det skulle räcka. Men det blir verkligen inte samma sak… Hade haft råd att ha en, vet inte hur jag tänkte…

      Det bästa bröllopet jag har varit på var inte alls formellt. Det var 2 toastmasters, brudparet hade bokat in en av stans rullande gatukök som gjorde tappas till gästerna. Temat var Hawaii och det var så fint pyntaf i den hyrda lokalen med tikkibar och band som spelade. De önskade sig inga presenter utan hade fri bar och folk fick swisha valfri summa som skulle användas till smekmånaden. Det var quiz med frågor om brudparet. Ett riktigt städat och roligt party.

      Oooh, jag älskade att planera bröllopet och skulle gärna göra det igen! Föreslog för mannen och vi skulle skilja oss och sedan bli tillsammans och gifta oss om på nytt men han tyckte det lät idiotiskt!
      Gör en fest som liknar er samt inom er budget, vill ni ha stort eller litet, sommar vinter? Sittande middag för alla, en del eller mer en cocktail-fest? Band eller dj eller egen Spotify lista? Planeringen är ju a och o, räkna ihop er budget och fundera igenom vad ni kan tänka er, finns massa bra listor på nätet! Pyssla själv om ni kan, be vänner och släkt hjälpa! Finns massor bra begagnat,kläder, dekoration osv så gå med i olika Facebook-grupper var man kan köpa och sälja! Pinterest!!

      Tipspromenad och andra lekar om brudparet känns så himla självcentrerat och ointressant? Stelt.

        Fast ett bröllop handlar väl om att fira kärleken mellan de två? Låt det handla om dem.

          Jo visst, men det gör man ju automatiskt. Man behöver ju inte tråka ut gästerna för det. Jag skulle bara inte kunna med att göra så om mig själv.

            Idk, tycker det är rätt kul faktiskt – iallafall om man känner paret. Det brukar ju oftast var mer på ett skojigt sätt, liksom frågor som är om konstiga eller roliga saker eller kopplat till parets ”historia”. Inte liksom ”vad är brudens fullständiga födelsedatum?” utan mer ”Paret hade sin första dejt på restaurang Dykaren, vem ”glömde” plånboken och vem fick ta notan?”. Inte så allvarligt med andra ord, och därmed blir det inte självcentrerat på det sättet. Bara ett sätt att låta gästerna fördriva tiden generellt medan paret fotograferas eller det dukas eller annat. Och sen kan det vara en rolig vinst till den/de som får flest rätt. Eller som skoleken eller vad den kallas (när paret sitter rygg mot rygg och ska hålla upp skylt eller sko för vem av dem olika påståenden stämmer bäst in på), är ju också mer saker som får folk att skratta.

              Tycker såna leker är så trista. Men gillar verkligen inte svenska bröllop. Allt från toastmasters och tråkigt mingel, töntiga lekar, dålig tal och tråkigt spex som är typ bilder från möhippan.
              Jag föredrar bröllop med fokus på mat och dans och dryck och musik osv. Inte långdragna middagar som avslutas med någon sorts 90-tals disco (typ alla svenska bröllop jag varit på).

                Låter som du vart på tråkiga bröllop mest bara! Har nog bara vart på ett sådant tråkigt svenskt bröllop du beskriver, men då var jag typ 12 år. Och ett mer…cringeigt än tråkigt, amerikanskt bröllop. Annars har jag vart på bröllop som bara vart roliga; svenska, kurdiska, indiska, amerikanska, mexikanska, judiska och mixade. Alla skitroliga, men på olika sätt. De svenska och amerikanska bröllop jag vart på där man gjort sådana här lekar har bara gjorts på ett roligt sätt, inte stelt eller självcentrerat. Finns en del traditioner jag cringear vid och inte är så förtjust i, men överlag har det bara vart kul.

                  Cringear vid??

                    Ja, en ful svenglish böjning av ”cringe” – vet inte hur man ska översätta det bra på svenska, känns som folk använder cringe istället? haha men alltså, när något känns pinsamt på ett besvärligt sätt så man liksom känner ”ouuf…”. Exempel på en bröllopstradition jag finner ”cringe”-aktig är den i USA där brudgummen ska liksom antingen lyfta på brudens kjol eller krypa under den och dra av strumpebandet med tänderna…framför alla gäster – inklusive båda familjerna. Tack och lov bara vart på ett bröllop där de gjorde det – extremt cringe!

                  Ja alla är ju olika…

                  Alltså jag har varit på många svenska bröllop och tror de varit rätt standard och säkert en del som skulle anses roliga av andra svenskar. Men jag tycker helt enkelt inte att såna lekar är roliga oavsett hur de utförs. Och jag kommer från en kultur där sånt inte är en del av bröllopskulturen.

                    Kanske det, de svenska bröllop jag vart på har inte vart sådär. Men kanske är min vänskapscirkel som bara inte kört på sådana typer av bröllop och därmed är mer ”osvenska”, vad vet jag 🙂

                    Sen tycker jag inte man behöver komma från en viss kultur för att kunna uppskatta olika typer av bröllop. Lite det som var min poäng. Har vart på bröllop med helt olika kulturella traditioner och uppskattar de för vad de är liksom. Bara för att jag inte vuxit upp i den kulturen som hur det bröllopet är betyder det ju inte att jag måste döma ut det som tråkigt eller fel. Allt faller inte mig 100% i smaken och är inte hur jag skulle vilja göra för vårt bröllop, men de alla har ju roliga aspekter till sig.

                      Okej bröllopsexperten
                      Klart man kan uppskatta saker med bröllop från andra kulturer också
                      Jag föredrar helt enkelt arabiska/Mellanöstern bröllop och det är därifrån jag har mina rötter.
                      Säger bara att vissa saker på svenska bröllop är långrandiga oavsett hur man lägger upp dem. Men detta är enligt mig asså men misstänker att många känner på det sättet, att det roliga är mat och dans och häng och inte typ lekar.

                  Gillar inte bröllop med tal, lekar och annat segt.
                  Mat, samvaro och levande musik är bättre.

                    Min poäng var mest att det inte nödvändigtvis är självcentrerat eller stelt att göra det – det beror på upplägget.

              Låter tråkigt båda grejerna, sorry…

                Alltså frågesporten och skoleken där uppe.

                Som allt annat, beror nog på vad man gör det till! De par som haft det har lyckats gjort det på ett roligt sätt tycker jag. Men kan också tänka mig att det skulle ha vart skittråkigt om vissa andra gjorde det.

        Tycker tipspromenad känns jävligt fattigt. Hellre quiz-ish på bordet så folk har något att prata om och kan lära känna varann.

      Tips är att leja ut så mkt ni kan och vill spendera pengar på. Tex, om ni har fler än få gäster, ställ er frågan om ni vill stå och laga mat ett halvår innan eller beställa catering. För en god stämning vet jag inte-kanske vara generös med bubblet?
      Se till att ha en toastmaster?
      Såg nedan att ni planerar att spendera 100′, då kommer ni säkert få ett jättefint bröllop, fest och mingel. Lycka till!

      Tänk att bröllopsfesten ska vara som en mysig middag och fest (om ni ska ha det så). Alltså det behöver inte va så mkt annat bara för att det är bröllop. Lekar, uppdrag och såna konstlade saker känns konstigt (och tråkigt om det inte är sånt era familjer och vänner brukar göra på fester och uppskattar).

      Se till att nån (t.ex. toastmaster) ser till i förväg att det inte är för långa eller för många tal (ingen gillar).

      Bordsplacering, om ni ska ha det, är viktigt! Försök se till att folk som sitter tillsammans har nåt gemensamt, är i samma livssituation/typ av person eller känner varann (man måste inte blanda sina vänkretsar och familjer bara för att, bättre att de har trevligt och kul). Tycker par ska få sitta nära varandra, särskilt om de inte känner många andra. Många uppskattar detta och att få ha en trevlig kväll tillsammans.

        Fast bordsplacering är så himla sämst. Har förstört så många middagar när man hamnar bland folk man inte känner.

          Det är ju dålig bordplacering snarare! En del får för sig att man ska sätta folk bara med sådana de inte känner, sjukt dålig idé och obekvämt för de flesta. Sätt folk med sådana de känner och måste man blanda de som inte känner varandra, se till att de fortfarande har iallafall 50% omkring sig som de känner (och tycker om). Folk kommer ändå mingla sen allteftersom och då mer naturligt, än att tvinga ihop de stelt vid en middag när alla fortfarande är helt nyktra.

            Eller, egentligen inte bara sådana de känner, utan placera folk så som du tror de kommer ha roligast. För vissa betyder det kanske att sitta bland många de inte känner så väl, för vissa betyder det att sitta vid vissa personer de känner medan inte andra personer de känner. Jag har två systrar som stör sig på varandra, så även om de känner varandra har de ju helt klart roligast om de sitter vid olika bord. En del vänner stormtrivs av att sitta bland nya intressanta människor, så har de roligast – så sätt dem ihop. Andra vänner vill helst bara samtala lugnt med folk de redan känner, så då får de sitta ihop.

      Hur mycket har ni lyckats boka? Vi skulle börja planera förra året, men var totalt omöjligt att boka något då – alla sa att vi fick höra av oss 2021 istället för de kunde inte svara på något just nu (antingen pga att de hade fullt upp med att boka om par som skulle gift sig 2020, eller personal som var permitterade, eller att de pga. Corona inte ville/kunde svara på framtida bokningar än). Så nu har vi har tänkt skjuta på det till 2022 istället för att vara på säkra sidan gällande Corona och för att det vart så krångligt att få till bokningar. Men det påverkades också mycket av att vi har många gäster som bor utomlands som vill komma, så vi ville boka långt i förväg för att de ska ha gott om tid och planera resa.

      Men börjar väl bli dags att försöka boka igen nu! Men har blivit så veliga nu istället, typ – är det verkligen värt att lägga så mycket pengar på vad som är en fest? Å ena sidan, vore askul att få alla människor vi tycker om samlade en festlig kväll, kommer nog aldrig hända annars. Speciellt för att vi bott i flera länder de senaste åren, så många av våra närmsta har liksom aldrig träffat varandra. Vore askul! Men samtidigt, damn vad mycket annat man hade kunnat göra för de pengarna. Känns så slösaktigt liksom. Haha menar inte att vara en downer, kör på hur ni vill förstås! Mer bara att vi blivit så veliga och vet inte hur vi ska göra nu.

        Kan också lägga till några tips, då jag vart på många bröllop som gäst iallafall och vart med flera vänner att planera sina bröllop:
        – Strunta i måsten, plocka hur ni vill bland traditioner och kör på saker man kanske inte ”normalt” ser vid bröllop om det är vad ni gillar. Tycker ni det är jobbigt att dansa inför andra? Första dansen är inte ett måste, skippa det om ni vill. Är eran grej att röka vattenpipa ihop ibland? Går att hyra in stora vattenpipor och sköna skuddar att ha de som en chillhörna utomhus någonstans. Bara exempel så klart, men helt enkelt det finns inga måsten, ni formar det som ni själva vill och tror blir roligt. Att ni inte har några referensramar kan ju vara bättre nästan faktiskt, för ni kan utforma festen precis hur ni vill och tror blir kul istället utefter hur ni tror det måste vara.
        – Överväg att fotografera er innan vigseln. Det förstör inte ”överraskningen” överhuduvtaget, de flesta säger snarare att det var skönare; de får en fin stund tillsammans innan allt drar igång och det lugnade nerverna en hel del. Därtill slipper gästerna vänta länge efter vigseln och ni behöver inte stressa över att bli klar med fotograferingen innan.
        – Däremot efter vigseln, istället för fotografering, ta gärna en stund för er själva ändå. De flesta är så laddade innan att de liksom blir helt slut direkt efter, och ofta hungriga. Om vigseln och festen är på samma ställe kan ni antingen gå undan en stund eller om ni ska iväg någonstans kan ni ha den studen i bilen för er själva – ta en liten omväg om det ligger nära. Och se till att ha något gott att äta som väntar, väldigt bra att ladda upp med energi där för att lyftas upp igen inför festen.
        – Beroende på hur stort bröllop ni har, överväg att anlita en bröllopskordinatorn på själva dagen ifall ni har budget till det. Behövs kanske inte för mindre bröllp, men för stora kan det vara en stor lättnad att ha och ni kan bara släppa taget och ha kul. Också skönt att inte behöva lägga det på någon nära, så de också kan slappna av och ha kul tillsammans med er.

      Åh, kul med bröllop!

      Det beror lite på hur ni vill ha det och hur många gäster ni kommer att ha. Vi hade en budget på strax över 100.000 och hade 55 gäster.

      Vi hade inte heller varit på något bröllop innan vi gifte oss och hade också svårt att veta vad man skulle tänka på. Så för vår del så valde vi att ha det på ett slott som har bröllop varje helg (=erfarenhet) och som skötte allt vad gällde mat, dryck, lokal och dukning osv. Så slapp vi ordna med dem bitarna. Vi ville inte behöva stå och fixa med egen mat eller samordna med catering osv. Ville inte heller att någon i familjen skulle behöva vara ansvarig för detta. De ska vara gäster på bröllopet och slippa att tänka på sådant på bröllopsdagen och bara njuta och ha kul.

      Det som vi tyckte var mest värt var att ha en fotograf med oss hela dagen. Sen skulle jag säga nej till fri bar ? speciellt om ni har festen på någon restaurang, då är det bättre att ge några drinkbiljetter/person istället och sen får man betala själv för sin dricka när de är slut. Inte just för att det blir ett fylleslag med fri bar utan för pengarnas skull. Så många fulla glas som bara lämnas och nya hämtas ut för att drycken blivit varm/avslagen eller man har ställt den på ett bord och sen glömt var man ställde den.

      Skulle också säga att ta porträttbilderna innan vigseln. Det tråkigaste som finns är att stå och vänta en timme efter vigseln på att brudparet ska komma för att de är iväg och tar bilder. Om ni tar bilder efter vigseln, se då till att gästerna har något att göra. Något mer än bara mingel/snittar. Kanske någon frågelek eller något?

      Vi sa även till vår toastmaster maxlängden på talen och att han skulle flagga innan bröllopet om det började bli för mycket tal. Ingen tycker det är roligt med en bröllopsmiddag som består av tal i 15 min eller tal var femte minut.

      Många säger att det är onödigt att lägga så mycket pengar på en dag, men vi ångrar absolut ingenting som vi lade pengar på under bröllopsdagen, allting var så värt det! Och det som var värt det mest var som sagt fotografen och att ha det på en restaurang som var proffs på bröllop så att vi slapp oroa oss för något under bröllopsmiddagen. Så skulle säga: lägg pengar på sånt som andra kan ta ansvar för!

      Jag som annars är ett kontrollfreak vaknade upp på bröllopsdagen, tittade mig i spegeln och sa till mig själv ”idag ska du bara ha kul, släpp alla tankar på allt praktiskt, nu är det upp till andra att se till att de har kul”. Och jag kan fortfarande minnas hur jag njöt i princip hela dagen. Inga tankar på något praktiskt under dagen. Allt sånt hade vi gått igenom med toastmastern, hovmästaren, fotografen, DJn osv innan bröllopet. Så det är mitt tips, släpp alla tankar på bröllopsmorgonen och se till att njuta av dagen!

      En sista grej! Slottet vi hade festen på är även ett hotell. Så vi och några gäster bodde över där. Det var så mysigt att träffas på frukosten dagen efter, så det skulle jag också rekommendera att göra om ni är på ett ställe som hyr ut rum.

      Lycka till med planeringen och dagen! ✨

      Som erfaren toastmaster skulle jag säga att ha två är guld värt!
      Planering är a och o för själva dagen. Sätt körschema (ej hugget i sten såklart), sätt max-tid på tal, ha lite aktiviteter under middagen – tex bordslekar eller på annat sätt få folk att prata med varandra, ev också röra sig mellan borden. Dela på par, de får sitta vid samma bord men absolut inte brevid varandra. Har ni något tema så är det kul att bygga festen på det, tex resor ni gjort, era favoritaktiviteter eller liknande.
      Och har ni toastmasters, lägg ut så mycket ni kan på dem så ni kan njuta av dagen 😉
      Lycka till med bröllopet! ?

      Varit på många bröllop och gift mig själv. Det enskilt största misstagen jag har sett är när det blir för mycket dötid. Typ, man får stå länge utanför kyrkan och vänta på transport när brudparet fotograferas, för långa mingel (framförallt om det är snålt i glasen) osv. Ett bra körschema (och toastmaster!) är viktigt!

      Några grejer jag var nöjd med på vårt bröllop: hade kompisar som DJs (då ska vi väl kanske säga att vi har vänner som kan hantera DJ-utrustning, det var inte bara byta spotifylåt:)), vi hade två tomma stolar vid honnörsbordet så gäster kunde komma och prata med oss under kvällen, hade en grym fotograf och vi serverade generöst med öl och vin men bad baren (som alltid ska vara fri..) att göra SVAGA drinkar (inte pga kostnaden utan pga vi känner våra vänner, om man säger så).

      Grattis och lycka till!

        Just det – min absolut bästa grej: jag gav bort min mobil till en av tärnorna. Behövde nån få tag på mig för att nåt strulade (och det gjorde det) behövde det inte gå via mig.

      Boka ett bra ställe med service!! Alltså typ det bästa jag gjort att boka ett ställe där alla passade upp på en och ens familj. Vet att man kan komma billigt undan med att ta med egen mat, be om folk som ska servera osv men det slutar alltid i att man blir engagerad eller att ens gäster får axla sånt ansvar. Säger ba nej, låt det få kosta lite o ha en helhetslösning! Sååå värt att kunna slappna av och ha kul med ens gäster. Gifta sig ska man förhoppningsvis bara göra en gång i livet! Lycka till!

      Inte för mkt tal o sitta o äta femtioelva rätter 🙂 Låt folk sitta lite med kompisar o bekanta, inte splitta alla i tron att alla ska bli buddies med alla på två timmar

        J det gjorde vi också. Alla par fick sitta snett mitt emot som längst bort. Hemskt att hamna på ett bröllop och sitta ensam tycker jag. De som inte var ett par fick såklart någon de kände sig trygg med.

      Många har sagt så bra saker, så håller mig till en sak: se till att ha beställt bröllopsklänningen MINST 6 månader innan, helst innan dess. Samma sak med catering, tårta osv, allt måste planeras i lååång tid innan. Gällande klänning: beställde min 6 månader innan, det skulle inte vara några problem. Ringde butiken när det var en månad kvar, allt var lugnt och den skulle bli klar i tid för provning osv. Gissa om den inte blev klar i tid? De försökte få mig att ta provklänningen i fel strl för samma pris istället…
      Fick med extrem stress ringa runt till andra butiker 2 veckor innan bröllopet för att få tag i en ny klänning. Fick tag i en kvinna med butik i Malmö som hjälpte mig, och det slutade med att jag älskade den klänningen mer än den första ? Det blev mycket dyrare än tänkt, men med två veckor hade vi inte så mycket val ?
      I övrigt så gör det NI vill göra, glöm inte att stanna upp och andas och försök att inte bli överväldigade av alla intryck som slängs över er i planeringen.

      Oh en sak jag kom på! Mina svärföräldrar hade köpt en polaroidkamera. När gästerna anlände tog alla en bild på sig själva som klistrades in i en gästbok, och skrev en liten hälsning. Sen efter bröllopet fick vi boken och kameran som överraskning. Supermysigt ☺️

      Börja göra en prioriteringslista där ni skriver mer vilka saker som är absolut viktigast för er och lägg pengar och planering främst på det. Det ni inte tycker är viktigt som är en typisk bröllopsgrej så skit i det, gör som ni själva vill.

      Lyssna på bröllopspoddar, finns några olika att välja på. Jag rekommenderar Johanna kajson podd och bok. Vill du dyka in mer finns det många bröllopsgrupper på Facebook där man kan fråga om tips osv av andra som ska gifta sig.

    Snälla jag behöver tips på att hantera/få ner ångest.

      Testa någon kreativ aktivitet. Något som får dig att koncentrera dig på något och att det är en härlig känsla att ha skapat något.

      terapi, promenader, vänner, kärlek och DJUR ❤️

      Kan du gå och få något utskrivet mot ångest? Jag tar lugnande tabletter som jag fått utskriva ( ej beroendeframkallande och det är även ”svaga”). Hjälper jättebra. Blir lugn och kan sova bra. Utöver det gäller det för mig att hålla igång. Jag behöver helt enkelt vara sysselsatt med någonting stora delar av dagen. Jobb, träning, göra middag, duscha, gå ut med hunden, sova.

        Hur får man det utskrivet? Måste man inte gå via psykolog?

          Jag har aldrig fått mediciner utskrivet via psykolog. Det är läkare som skriver recepten.

          Psykologer får/kan inte skriva ut psykofarmaka. Det är bara läkare och psykiatriker som kan göra det.

      Känna sig behövd och att ha gjort något för någon annan är en mycket skön känsla som dämpar ångesten.

      Prova guidad avslappning
      Skriv ner det du tänker på
      Träna på att följa din intuition

      Styrketräning funkar för mig, eller egentligen all typ av träning. Höjda signalsubstanser och endorfiner ❤️

      Vet ni hur och var man söker hjälp? Det är inte så allvarligt att jag behöver psykakuten, men ett trauma som gör att jag mår väldigt dåligt.

        Börja på vårdcentralen så hjälper de dig vidare.

      Läs ”Sluta älta och grubbla”
      Gav mig en förståelse hur jag själv driver och göder ångesten.

      Ångest bara är en känsla. Den är inte farlig. Den är jobbig, den tär på dig, den kan vara svårhanterlig. Men det är bara en känsla, och det kommer gå över, du kommer må bättre.

      Sök dig till vårdcentral och prata med en läkare om hur du mår. Du bör få erbjudande om samtalsstöd eller medicin, kanske bägge. Vid samtalsstöd så tänk på att du ska vara bekväm och känna tillit till kuratorn/psykologen, annars har du rätt att byta! Vid eventuell medicinering, var noga med att läkaren ger dig all information om ev. biverkningar och invänjningsperiod.

    Är det otrevligt att tacka nej till kaffe?

      va?

      Varför skulle det vara otrevligt?

      I vilket sammanhang sötnos?

      Ja, den som inte dricker svart kaffe är en psykopat.
      Lita aldrig på någon som inte dricker kaffe

        Lita inte på kaffejunkies snarare… ?

          Typiskt svar från en sådan där te-drickare. Du är säkert en sån som vräker ner mjölk i tekoppen också va? Så att det smakar som mjölk med en hint av earl grey-essens?

        Men jag slutade ju för att jag inte vill få missfärgade tänder snabbare! Inombords bor en kaffeälskare, men fåfängan fick gå före. Lovar är inte psykopat!

          Jag hör bara bortförklaringar

          Drick med sugrör.

        Försöker minnas hur mkt Joe från you dricker ??

          Det är bara en undanmanöver för att passa in. Han är ju tillräckligt beräknande att veta att det får honom att se mindre misstänksam ut.

      För att man visar att man vill umgås med personen, tex under en längre fika eller arbetsintervju. Tar ju alltid vatten isåfall för att vara trevlig men vissa anser att man ska ta just kaffe för att det visar att man planerar att vara där under en längre stund?
      Jag tycker kaffe är så äckligt och vill inte bli beroende av det heller

        Anonym 20:22 var jag, ts!

        Ta te istället då.

          Jag tycker inte om te heller ?

            Ta med en öl.

            Ok. Varm choklad?

              Endast okej om man är ett barn eller är i skogen tyvärr

                Fast det finns ju i de flesta kaffeautomater på arbetsplatser t.ex., så nej.

                  Hahaha fyfan hade blivit så ställd om jag skulle ha möte med någon och erbjöd kaffe och personen svarade ”nej, varm choklad tack” ?

                    Haha exakt det jag menar

                Men skärp dig. Dricker varm choklad hemma och på jobbet, gott och mysigt.

                  Barn

                Haha nä det är okej annars med. Värmande och mysigt.

            Jag är som du, dricker llan något av det! Beror på sammanhang hur man kan göra. När jag var yngre och gick på arbetsintervju hade jag läst att man alltid ska tacak ja till kaffe. Så jag gjorde det en gång men de märkte ju att jag knappt rört det i slutet av intervjun och frågade om det (på ett roat, förstående sätt) ? I såna situationer brukar jag ta ett glas vatten istället. Hos vännner eller så behöver man ju inte va så ”artig”’ eller formell, ofta erbjuder man ju gäster alla möjliga drycker så nåt kanske man gillar. Eller så har man trevligt ändå.

              Sällan något av det ska det stå…

        Svarar ja, av precis den anledningen du nämnder. Tacka ja men smutta/drick inget istället

          Det är alltså mer otrevligt att tacka nej till kaffe än att lämna kvar en full kopp?

            Drick saft som dom andra barnen.

      Nej 🙂

      Drick te istället.

      Haha har du lyssnat på ”Du ringde aldrig”?

      Nej det är det inte.

        Jag är INTE kränkt, ni får gärna kalla mig barnslig. Saft, läsk och vatten är gott! Men kan någon förklara varför det är så viktigt att det måste vara just kaffe/te? Jag förstår att det är en social norm, men jag kan verkligen inte förstå varför och jag är ändå uppväxt i Sverige

          Svenskar är kaffebesatta! ? Men tror det är på väg bort. Otrevligt är det inte, folk vänjer sig.
          Ta vatten bara, bättre än att tvinga i sig nåt man tycker är äckligt (lär märkas) eller lämna det orört…

            Fast grejen med kaffe eller te är att det tar en stund att dricka. Vatten häller du i dig och går vidare. Plus vatten är sådant man dricker vid nervositet.

              Varför ska jag ”tvingas” dricka något som ger mig gula tänder, är beroendeframkallande och är äckligt? Är det någon som tycker kaffeandedräkt är nice?

                Står sällan så nära någon att jag kan urskilja deras andedräkt men ok

                  Jag känner det på mig själv direkt, tycker om kaffe men andedräkten man får är ju vidrig. Måste alltid gå och borsta tänderna direkt efter eller iallafall ett tuggummi om tandborstning inte är möjligt. Och ja, man känner på andra också ofta, inte nu i Coronatider kanske då folk håller mer avstånd, men det är många som har kaffeandedräkt som bara inte verkar känna själva hur mycket det känns. Framförallt rökare har jag märkt, gissar för att deras lukt/smaksinne är något sämre pga rökning kanske? Men även bland icke-rökare.

              Va? Aldrig hört att nån gör. Man dricker väl vatten när man är törstig? ?
              Sen sitter man ju kvar ändå såklart, vid en intervju eller kompisträff, det förstår ju folk. Man kan smutta på vatten också.

            Svenskar är kaffebesatta?
            Välkommen till Italien!

              haha jobbar i en stad och på en arbetsplats som är väldigt internationell och alltså italiernare är (väldigt generellt förstås) de mest lättkränkta människorna det finns när det gäller mat och dryck; hur de görs, hur de intas, vilken tid på dygnet de intas osv.

                De har ju rätt.

              Ja fast svenskar hinkar i sig sjukt mycket kaffe med tanke på att våra koppar är stora. De flesta italienare dricker det som i Sverige skulle kallas halv espressokaffe till frukost, som förmiddagspaus på jobbet, efter lunch och sedan dricker många inte mer kaffe. En del tar en till på eftermiddagen och en efter middagen men väldigt många skippar de två sista.

      Det är inte otrevligt, men jag som inte heller dricker kaffe förstår känslan av att det känns otrevligt. Jag säger vänligt nej tack och ber om vatten istället för att inte vara jobbig.

    Testar igen, skvaller om Felicia Åkerström? Skiljt sig? Bor? Kille?

      Vem?

        Ja jag undrar också vad dom hände! De hade ett stort lyxigt bröllop på ett slott i Frankrike, flyttade väl till någon annan del av USA och verkade så lyckliga? Och så plötsligt flyttar hon hem till Sverige, tar bort hans efternamn men fortsätter leva lyxliv? Utnyttjade hon honom bara för pengarnas skull? Vad tkänar hon ens pengar på?

          Så konstigt är det väl inte egentligen, hon var omkring 19 år när de träffades, han 27-28 år. De gifte sig när hon var 23-24 tror jag. De var ju tillsammans relativt länge ändå för att vara så ung. Behöver väl inte hänt något speciellt mer än att de växte ifrån varandra.

      Ingen ring på senaste bilden iaf

      Har en bekant som känner henne.
      Ja hon skilde sig väl för några år sen nu. I samband med att hon flyttade hem till Sverige från usa. Verkar ha varit ett kort förhållande. Vet att många brukar fråga detta när hon har QA på instagram men hon svarar aldrig på de frågorna.
      Har sedan skilsmässan bott i en etta på söder på 20 kvm. Träffat ny kille nyligen som hon flyttat ihop med.

      Men what vad förvånad jag blir. Har kollat hennes insta då och då under åren och hon hade ju ett sjukt påkostat bröllop för inte så längesen. Undrar vad som hände!

    Tinder!
    Ni som har träffat era partners via tinder, vad är hemligheten?
    De jag matchar med skriver jag till men det slutar alltid att det rinner ut i sanden. Inte en enda dejt har jag gått på sedan jag började vara på tinder.
    Jag har flera bilder på mig i olika situationer för att visa vem jag är, har en rätt kort text iofs men beskriver mitt liv med emojis. Vad saknas för att jag ska få napp??

      Tinder är väl en knullsida?

        Inte längre tydligen, inte bara.

        Typ alla verkar vilja ha något seriöst i mina trakter iaf, står i nästan var och varannan profiltext.

        Tog 45 minuter från det att jag och min sambo sågs för första gången tills att vi låg för första gången ?

      Tror inget saknas, du har bara inte hittat rätt person som du klickar med. Med vissa går det, med andra inte

        Träffade min sambo på tinder. Vi träffades redan dagen efter vi började prata, det va iofs han som frågade. Men för min del va det bra, kunde ha svårt upprätthålla intresse om ngn ville prata länge innan man sågs. Så kanske det är för fler personer. Men måste va särskilt svårt nu i covidtider också.
        Jag hade några bilder men inte ngn profiltext. Profiltexter är sjukt onödiga enligt mig. Och profiltexter som är typ ett gäng emojis som ska beskriva en person är rätt trista. Men min sambo hade en sån. Inget som avskräcker liksom. Tänker att de gör vare sig till eller från .

          Profiltext är onödigt? Hur ska man då få veta nåt om personen? Bara gå efter bilderna, låter väldigt ytligt. Alltså man kan ju tycka nån är snygg men personligheten, intresse, livssituation m.m. passar inte alls?

            E en knullsida.

              Inte längre. Hon skriver ju att hon träffade sin sambo där dessutom…

                Ja, och vad tror du dom gjorde på första dejten?

                  Ja det vet inte jag du. Alla gör inte så, många söker seriöst och dejtar därifrån.

                  Haha vi knulla inte på första dejten
                  Vi tog en fika på stan haha. Gud så fördomsfullt haha.
                  Men ja profiltext är onödigt för de flesta är tråkiga, klyschiga eller ingetsägande. Jag lär liksom inte känna en person för att jag vet att personen gillar att resa och träna. Oftast är profiler bara ngn sorts cv typ. Så trist! Snacka med varandra liksom. Hellre swajpa ja på en för mkt än en för lite. Det går snabbt att utreda huruvida personen verkar vara något för dig. Men det är klart då kanske man inte får veta hur lång någon är eller hur många högskolepoäng den har på en gång.

                    Men tar ju jättelång tid om man ska chatta med alla man matchar med? Bara för att få reda på saker man kunde fått veta innan.

                      Haha ja man kanske inte ska se chattandet som ett sätt att bara få reda på information. Utan som ett sätt att se hur snacket flyter och vad man får för känsla. Precis som när man träffar någon typ på krogen.

          Oj, så olika man kan vara. För mig är pofiltext nödvändigt och jag swajpar alltid nej på de som inte har någon, hur bra de än ser ut. Alla kan välja ut de bästa bilderna på sig själv men det är svårt att fejka intelligens och innehåll i en presentation. För mig är det viktigt att träffa någon som kan uttrycka sig och utseendet kommer i andra hand.

            Eller hur?
            Jobbigt att gå på dejt och först där upptäcka att personen inte är nåt för mig. Lite kan man sålla i text iaf…

              Tror du att du får mer information om personen i profiltexten än när ni chattar? Är den verkligen nödvändig för att du ska veta om ni har något gemensamt eller om personen är intelligent? Eller är den mer ett redskap för att du snabbt ska kunna avgöra om du tror att en person uppfyller de krav som du har?

                Men jag vill inte ens börja chatta med någon som har ”traditionella värderingar” eller som söker en adrenalinjunkie att hoppa fallskärm tillsammans med, det är ju slöseri på allas tid när det garanterat inte är en match.

                  Ja men med andra ord är ditt svar ja på min fråga.
                  Den är ett redskap för att du ska kunna veta om någon uppfyller din kravprofil. Men du rättfärdigar det genom att påstå att det är ytligt att inte lägga någon vikt vid om någon har en text eller inte.
                  Personligen tror jag inte effektiviseringen och sökandet efter den på pappret perfekta kandidaten är det bästa sättet att träffa en partner på.
                  Jag tror mer på att se hur samtalet flyter osv.
                  Värderingar är förstås viktigt
                  Men huruvida någon hoppar fallskärm eller inte känns som detaljer som inte borde spela så stor roll enligt mig.
                  Men sen träffade jag också en partner på tinder ?

                    Preach!

                    Träffade också min man på Tinder. Jag var inte där för att hitta en pojkvän hehe men så fort vi började chatta märkte jag att det var något och när vi sågs dagen efter föll jag pladask. Minns inte om han hade skrivit något i bion men jag gick enbart på utseendet ändå (ville endast gänga egentligen liksom) så hade varken gjort till eller från ☺️

                    Men att välja nån att chatta med bara baserat på bilder känns så konstigt? Det är bara utseende då. Ska man chatat med alla man tycker ser ok ut eller? I profiltexten kanske man hittar nåt som säger lite mer iaf och som väcker intresse.

                      Bilder säger mer än bara hur en person ser ut enligt mig.
                      Och ja jag såg chattandet mer som ett minglande. Som jag skrev ovanför. Tänk krogen. Vem tar man kontakt med? Ngn som ser intressant ut, sen kanske man ser vad man får för feeling och visst kan man ställa frågor om typ jobb osv.
                      Menar mer att det här anställningsintervjuliknande förfarandet som många verkar ha inte verkar vare sig vara kul eller funka så bra.
                      Först läsa cv och sen boka anställningsintervju typ. Kräks så tråkigt. Värsta dejter och snacket va ju de som bara kändes som de hade ett gäng frågor de ville ha svar på.

                    Som sagt, spännande hur olika man ser på det. Jag beskrev vad som var viktigt för mig, utan att ens antyda att jag tycker att någon som gör på ett annat sätt har fel. Det är också intressant att du (21.37) verkar vilja argumentera emot vad jag tycker passar för mig. Och ja, som mitt svar beskrev så handlar det delvis om att jag ställer vissa krav på en potentiell partner. Efter ett antal längre relationer vet jag vilken typ av person jag inte vill ha en relation med. Min potentiella partner får gärna hoppa fallskärm men om du läser igen så ser du att jag skrev att om personen söker någon att t.ex hoppa fallskärm med så är jag inte personen för den och då är det ju onödigt att slösa hens tid genom att börja prata eftersom jag aldrig kommer att vara den personen. Att du har andra preferenser än jag är väl bara bra, om alla skulle vilja ha det på samma sätt skulle väldigt många fler bli utan.

                      Tror du missförstår mig, jag försöker inte få dig ändra åsikt eller argumentera för vad som passar dig.
                      Jag beskriver helt enkelt varför jag påstår en sån enkel sak som att profiltexter är oviktiga. Helt enkelt för att jag utgår från andra faktorer och ser på dejting och vägen till att träffa någon på ett annat sätt.
                      Ts frågade ju just kring andra personers erfarenheter och vad som känts bra för dem.

      att någon av er ska ta initiativ till dejten. man behöver inte chatta i evigheter, då tröttnar till sist den ena. om personen verkar nice- fråga direkt om ni ska ses på en öl/ promenad samma vecka

      1. Fråga vad de är ute efter. Letar de efter någon att spendera sin framtid med eller vill de bara ha kul för stunden? Båda är såklart ok men då vet du själv om det är värt att lägga ner mer tid på eller inte, utifrån vad du nu vill hitta.
      2. Prata inte för länge innan ni ses, ställ inte för många personliga frågor och börja inte lära känna varandra. Jag och killen jag träffar nu (vi har träffats ett par månader) lärde inte känna varandra över Tinder utan bestämde oss för att ses istället. Klart att man kan ställa ett par frågor men gräv inte ner för djupt utan ta det när ni väl ses.

      Det jag uppskattade med killen jag träffar nu är att vi ställde basic frågor till varandra på Tinder och sedan bestämde oss för att ses ganska direkt. Vi diskuterade det på vår första dejt också, hur trevligt det är att lära känna någon, stort som smått, face to face istället för över Tinder. Det hann liksom aldrig rinna ut i sanden på det sättet. Men kan tillägga att jag träffade ganska många under förra året och det tog ett tag innan jag hittade någon som kändes rätt.

      Har Tinder just nu men är helt värdelöst. Fattar inte hur folk träffar någon där den sidan är så pissig och full av creeps.

      Tror också att du bara inte träffat ”rätt” än. Träffade min sambo där för ca 2,5 år sedan och vi fick barn nyss ? han bjöd ut mig ganska direkt utan att vi hunnit skriva så mycket. I efterhand tror jag att det var avgörande, att jag inte hann bilda mig en uppfattning innan som sen inte skulle överensstämma med verkligen = oftast besvikelse. Hehe. Kom till första dejten med ett blankt blad och blev istället positivt överraskad!

        Verkar inte finnas några normala i GBG iaf.

          Jag träffade min sambo på tinder för fem är sen och vi bor i Göteborg så det går! ?Jag hade boll förväntningar på tinder när jag började och min sambo började som en kk men efter ett tag insåg vi att det var mer än så och nu är vi här fem är senare.

            Exakt började som en KK. Alla vill inte skreva ASAP för att träffa någon

              Hahaha men gud så otrevligt. Va ensam, frigid och bitter då.

      Sluta efterapa Anna Book med emojis, kanske lyckas du då. Många tycker att mängder av emojis är så tråkigt.

      Träffade min sambo där, jag var hans första höger svipe någonsin (han hann ha appen i ca 1 min typ) vi är inne på 7 år tillsamman nu.

        1. Har tinder funnits så länge?!?
        2. Min sambo var min match nr 3! Den första jag började skriva med ? fattar inte hur jag kunde ha sånt flyt

          Haha vad roligt, hejjja dig!
          Jaa vi matchade 2014, min sambo skämtar alltid om att han är världens bästa tindrade ?

            Lite kul också att Tinder visar ”det bästa” urvalet när man är ny användare. Så du och min sambo var väl bland ”toppskiktet” ?

              ? haha grattis till oss båda, och önskar er många fina år till tillsammans

                Matchade också med min sambo för 7 år sen (då var det dock badoo (stavning?) som gällde.?

                  Lol samma här. Började på badoo, 8 år nu. Han är verkligen min själsfrände. Helt och hållet skräddarsydd för mig.

                  Tror dock vi hade hamnat ihop oavsett. Vi hade extremt många gemensamma vänner och hade sett varandra innan. Vi gick på samma hemspråk på gymnasiet, dock olika tider.

        Haha samma här! Hann ha tinder en dag innan jag swipeade höger på min nuvarande sambo. Han är den första och enda jag hann dejta från tinder också (var tillsammans med mitt ex i 10 år innan så..). Är så glad att jag vågade skaffa tinder till slut eftersom jag var lite skeptisk innan!

      Om någon kille hade haft emojis för att beskriva sitt liv hade iaf jag dragit öronen åt mig. Låter inte så seriöst eller ”moget”

      Tror som någon skrev ovan att du bara inte träffat rätt. En del behöver träffas ett antal ggr innan ngt händer och då krävs det oftast att man t.ex. har gemensamma vänner eller att man är kollegor och att det på det sättet blir naturligt att träffas ofta. Andra personer klickar bara direkt och jag hade väl turen att hitta just den personen på tinder.

      Träffade min man på Tinder och var innan dess på MÅNGA Tinderdejter (var singel i tre år, dejtade loss!). Börja konversationen men att hitta nån gemensam nämnare, snacka lite, lita på magkänslan, försök träffas hyfsat snabbt och känn av om det är nåt!

      Jag är tvärtom dom flesta och har alltid pratat med killarna länge och väl innan jag bestämmer mig för att träffa någon, så sätt tycker jag man sållar bort oseriösa och hittar någon man verkar ha en genuin kontakt med. Det funkade tydligen för jag träffade min soulmate på tinder och vi väntar nu barn ihop 🙂 lycka till och kämpa på!!! Hade tinder i typ 5 år innan detta.

    Blir så orimligt provocerad av Lovisas fest? Kan vi cancella alla som är där eller? Är så fucking trött på influencers nu. Hur kan man vara så dum i huvudet som dessa människor, som anordnar och går på en stor jävla fest när läget ser ut som det gör? OCH DE SKÄMS INTE ENS?!?!?!? herregud.

      Varför bryr du dig om influncers?

        För att de influerar människor, ofta unga, till saker som inte är okej?!

          Men unga har väl alltid haft idoler? Värre med alla äldre som följer dessa influencers.

        För att dom är våran ”arbetande” framtid

      Det enda du kan förändra är din egna reaktion på saker.
      Fråga dig själv varför du blir så orimligt provocerad

        För att det är pandemi, stor smittspridning och sjukvården överbelastad? Ganska provocerande att folk skiter i det för att ha kul då?

        Tycker det är ganska uppenbart varför man blir provocerad? Det är en pandemi. Jag har blivit av med jobbet, inte träffat mor- och farföräldrar på snart ett år, kan inte umgås med vänner och familj som jag vill och kan inte göra det som jag mår bra av. Då är det provocerande att privilegierade influencers festar och inte bryr sig ett skit om situationen eller tar sitt ansvar, samtidigt som de sänder ut signaler till sina (sammanlagt) miljontals följare att det är okej att bete sig på det här sättet.

          Att du blir provocerad, är det något som hjälper dig komma ut ur din arbetslöshet?
          Kommer du få träffa dina mor och farföräldrar snabbare?
          Kommer du kunna umgås med dina vänner och familj som du vill?

            Om alla hade skärpt sig, dessa influencers inkluderad, så ja? De sänder ut signaler att det är ok att festa och ha sig, vilket förlänger pandemin och främst det akuta läge vi är i.

              Igen, på vilket sätt hjälper det dig i din tillvaro att du blir provocerad?

                Sluta mind fucka! Du förstår vad hon menar! Tycker det låter vettigt att reagera istället för att bara sticka ner huvudet i sanden. Influencers inspirerar unga och det beteendet behöver vi inte nu.

                  Jag mindfuckar inte. Jag ställer bara en fråga.
                  Att välja att inte blir provocerad är inte synonymt med att sticka huvudet i sanden.
                  Nej vi behöver inte det beteendet nu, men vad gör man åt saken? Vad kan man göra åt saken?

                    Man kritiserar och ifrågasätter så de kanske tänker till?

                      Okej, man kritiserar. Förändrar det något?
                      Varför fortsätter man tjata på någon som faktiskt svarar på vad de tycker om kritiken? För det är faktiskt så att genom att inte svara så säger man genom det att man inte bryr sig. Alla har väldigt tydligt visat vad de tycker om er kritik och ifrågasättanden. Så vad exakt är det folk vill att dessa ska svara på när de redan bekräftat var de står i frågan?

                      Vill ni ha förändring, avfölj! Det är där det slår som hårdast, för så länge ni ger dessa klick och views kommer de att tjäna stålar på er och det är det enda som räknas för de här människorna.

                    Grattis till dig som kan styra alla dina känslor. Alla kan inte välja bort att bli provocerade/arga/upprörda/ledsna.

                      Jo, det är faktiskt så att alla kan välja hur man reagerar. Det krävs bara lite, lite övning.

                    Man väljer ju inte vad man reagerar på, det är känslor. Kan inte vara känslolös, sorry, är ingen robot.

                      Att välja hur man reagerar är inte detsamma som att vara känslolös.

            Håller med dig helt illuminaughti. Folk här mår inte bra märks det, och lägger en massa giftig energi på att leta fem hos folk, därför ser det ut som det gör här i öppet spår. Ser ni själva inte ett samband?

              Säger han till sig själv och just han som mår sämst..

      Vilka är där?

    Hur gör man för att kunna lyssna på musiken som påminner om ens ex? Ett ex jag inte riktigt kommit över, trots att jag är i ett stadigt underbart förhållande nu. Typ Maggio, kan ju inte bara skuta lyssna på henne men det hugger till i hjärtat. What to do? ?

      Sluta lyssna ?

        Men det är MAGGIO!! Kan inte bara lägga ner hennes musik!??

          En liten stund kan du. Såå bra är hon inte

      Den musiken är förbrukad tyvärr.

        På riktigt? Blir det aldrig bra igen?

          Nope. Musik är en direktväg till känslorna. Kan själv fortfarande inte lyssna på flera artister/låtar och vi gjorde slut 2014.

            Nää fyfan. Så jäkla tråkigt!

          Jo, det blir bra igen. Efter ett par år hör man den plötsligt en dag och det känns helt ok.

            Åh hoppas. Gått ett år nu och det gör fortfarande ont ;(

      tog mig 7 år att kunna börja lyssna på en del igen. fortfarande inte allt men det går åt rätt håll iallafall.
      Jag var själv musiker innan, tillsammans med mitt ex. Kan fortfarande inte spela utan att det gör ont.

        Men oj, usch! Får väl vänta på antar jag.

      Borde du va i ett förhållande om du inte kommit över exet? Känns inte sjysst och rättvist mot den nya?

        Så om jag aldrig kommer över exet så bör jag vara ensam för alltid? Jag älskar min kille, men exet är en lång historia. Han var otrogen mot sin flickvän sedan 15 år tillbaka, med mig. Jag blev så äckligt kär i människan medan han bara vänstrade med mig för att sedan HELT försvinna. Gjostade mig för att gå tillbaka till sin tjej. Känner mig som en idiot. Det gör fortfarande så ont ett år senare. Men, kan iaf inte vara ensam pga honom. Hur kär jag än var. Eller är…

          Nej jag tycker inte du ska gå vidare om du inte gått vidare. Låter helt sjukt. Sök hjälp om du inte kommit vidare själv efter rimlig tid. Fy fan om ens partner fortfarande var kär/besatt av nån annan ?

            Men det är det, tror det är en besatthet pga att jag aldrig fick ett normalt avslut. Jag älskar ju min pojkvän och skulle jag lämna honom skulle jag behöva komma över honom också.
            Men helt ärligt tror jag han vet hur jag känner. Berättade innan vi blev tillsammans.

              Gå i terapi?

            Mitt svar hamnade i modd av någon anledning. Men i huvudsak tror jag killen vet om hur jag känner. Berättade innan vi blev ihop men har aldrig pratat om det sen dess.

            Älskar alla tvärsäkra, svartvita svar.
            Ni som svarar så måste vara så lyckliga och säkra på alla era livsval.
            Allt är så enkelt. Grattis.

          Det är ju inte ens ett ex? Det är ett svin som utnyttjade dig? Läk dig själv först innan du försöker med nån annan, 1
          år betyder inte ”ensam för alltid”.

            Håller med, de har uppenbarligen inte haft ett förhållande utan hon har blivit utnyttjad. Tror personen skulle må bra av att gå i terapi för att bearbeta. Känns oschysst om hon bara fortsätter för att hon ska slippa vara ensam. Ett år är ingenting, inlande behöver man vara ensam betydligt längre tid.

              Håller helt med dig X!

          Oj.. du borde nog inte vara i ett förhållande om du tänker så starkt på exet att du måste skriva här

      Man får låta det ta tid. Efter en tid så slutar man förknippa låtarna med starka negativa känslor.

    Josephine qvist och någon Malin la tidigare idag upp stories om vaccinet och biverkningar som togs bort för att dom inte orkade med alla svar. Undrar om någon här har några länkar eller argument mot vaccinet som inte bara är att det inte känns bra?

      Tror inte att du kommer att få någon hjälp härinne. Verkar mest vara vaccinförespråkare här. Själv tänker jag inte vaccinera mig, men behöver inte leta på nätet efter något som stödjer min skepticism till det här vaccinet. Jag är redan övertygad om att hoppa det.

      (har tagit alla ”vanliga” vaccin och mina barn är fullvaccinerade enligt nationella vaccinationsprogrammet så jag behöver inga påhopp om antivaxxers med foliehatt som tror på chip osv)

        Då kan du ge din plats på sjukhuset till någon annan, om du blir svårt sjuk av covid.

          Vad är det för tramsig kommentar?

          Men visst…det lovar jag att göra den dagen då feta, rökare eller andra med ”välfärdssjukdomar” också lämnar sin plats. Eller när vi slutar ge vård till kriminella som skjuter varandra.

          Vilken tramsig kommentar!

          Men absolut, jag lovar att överväga det om alla som röker eller ätit sig stora inte heller kräver vård för sina välfärdssjukdomar. Eller alla i orten som skjuter varandra.

          Då ska du heller inte ha någon hjälp eller kompensation om du får biverkning av vaccinet. Du har gjort ditt val.

      Det var väl att det kan bli svullnader som biverkning på de som har fillers?

        Det dom la upp var en film med kvinnor som fått fruktansvärda skakningar i hela kroppen. Någon ung kille som lagt upp att det var hans mamma som fått det i samband med vaccinet.

          Hur vet man att det inte är fake news och propaganda från antivaccers ?

          (Vilket jag antar är att det är).

          Han heter BRANT GRINER på fb
          Jag såg allt där

      Ja, jag hörde på ekot att fem personer hade dött efter att ha tagit det. Visserligen äldre men ändå

        Stämmer inte att vaccinet var orsaken.

      Om du vill komma i kontakt med forskare via sociala media med dina frågor så finns tips på hur du ska göra det här….

      https://m.you
      tube.com/watch?v=PCqH5OpXqCc&feature=you
      tu.be

      (Tvungen att dela på länken för att inte fastna i modd. Kopiera och ta bort mellanslaget för att få en hel länk)

    Gällande paows intäkt på 200 tusen skulle jag vilja bryta ned den lite för de som är sugna på att göra samma…

    Paow ska enligt henne själv ha erhållet 200 000 för sina bilder på only fans.
    1. Beloppet är i usd, 20 tusd. Hon måste m a o växla dom till sek. Låt oss säga att hon ändå får en ok kurs och växlar till 8,2 vilket ger henne 164000 kr.
    2. Pengarna hamnar i hennes bolag (alternativt enskilda firma) och likt alla inkomster ska det beskattas. 31,42% i egenavgifter/arbetsgivaravgifter (beroende på enskild firma eller aktiebolag) samt skatt på sin lön på 30%. 51+49 =100 tusen försvinner i skatter.(jag har utgått ifrån att hon inte skatteplanerar och sparar till utdelning för jag tror inte hon vet hur man gör.)
    3. Kvar blir då 64 tusen vilket är mkt pengar.. MEN. Jag kollade på hennes sida och hennes likes och om jag utgår ifrån att alla hennes följare hade likat hennes 15 bilder så måste SAMTLIGAn ha valt att få tre månaders tillgång, annars fick jag inte ens i närheten ihop hennes uttalande intäkter(fick inte ihop det ändå men kanske inte alla gillade hennes bilder) . Detta innebär att hon måste fortsätta leverera i TRE månader. Då ska 64 tusen delas på 3 vilket ger 21 tusen per månad endast. I dessa har inget satts av till pension, inget till semesterlön eller liknande. Utfört jobb per krona är m a o inte så alls värt det.

      Om man som Camilla cashar 80.000kr i månaden för att driva en granskningsblogg så kan man tycka att hon kunde ha gjort det här jobbet.
      Men bra att någon granskar!

      Vänta, det kan väl inte bli 100.000 i skatt? Det är ju liksom 65%! Hur fan är det rättvist!?

        Det är så mycket som du betalar i skatt. Bara det att du aldrig ser hälften av det eftersom det är din arbetsgivare som ska betala den delen på skatten. Men det bokförs som dina personalkostnader, så det är egentligen du som betalar för den kostnaden. Om du hänger med på vad jag menar.

          Ja jag vet, tänker mer på hur orättvist det är att vara företagare i Sverige. Få in 160.000 och behöva ge bort 100.000, vilket jävla rån

            Det är ngt man vet när man skapar eget företag, det är därför folk som klagar över att det är ”så dyrt med kaffe på café”inte förstår hela bilden . I de exempeln får de inte ens behålla alla inkomster för kaffet för 25% försvinner i moms 🙂
            Jag har utgått ifrån att paows naken bilder inte är moms på.

              Det vore dock extremt konstigt om man som användare fick precis hela beloppet. Only Fans borde ta några procent, eller ganska många, på det där beloppet. Vad skulle de annars tjäna pengar på?

    Vad hände med granskningen av leyglow? Missade jag den?

      Vad skulle granskas?

      Vill också veta, läst så mycket från folk som säger a men inte b

      Vad har hänt? Vad ska granskas?

      Vill också veta! Tycker det lät obehagligt

      Hon är sjukt obehaglig!! Cancel leyglow

        hur menar du?

    Svensk influenser, tjej som studerade i New York och vloggade. Flyttade hem till Sverige igen pga pandemin. Någon som vet vem jag menar? (Inser att det garanterat finns flera.)

      Ja, men det är hemligt.

      Louise Jorge kanske?

        Ja, det är hon! Tack : )

        Haha googlade för visste inte vem det var, roligaste sökreslutatet. Högst upp kom hennes insta, sen tre videos, varav den första är ”BYE SWEDEN, HELLO NEW YORK” (9 sept, 2020) och den andra ”MOVING BACK TO SWEDEN…” (23 mars, 2020).
        Inte alls som den diss till henne menar jag, vet fortfarande inte vem hon är och man fattar ju att det är pga pandemin, såg bara så snopet/roligt ut 🙂

      Felicia Åkerström?

      Tove waldemar?

    Worges influencerfest ikväll . Saknar ord .

      Antikroppar?

      Kan du berätta, eftersom du redan sett det. Vägrar att bidra till dessa människors tittarsiffror.

      Så otroligt provocerande. Såg även att Alice är där:)

      Hann ni se videon Lovisa la ut?!?! Alla stod och hoppade på bord, stolar och golv som en jävla nattklubb! Usch.

      Hon raderade den ganska snabbt.

    5 ord har du iaf.

      Nej det har jag inte.

    Finns det några barnsjuksköterskor här? Har jobbat som ssk i 5 år på en och samma avdelning (Vuxna patienter) men skulle vilja testa något nytt. Är lite inne på att läsa till barnsjuksköterska i framtiden, hur är jobbet på en barnavdelning?

      Är inte just barnsjuksköterska men har barnpatienter.
      De är svårare än vuxna. Mycket känslor från alla inblandade.
      Barn är av naturliga skäl svårare att övertyga och handskas med (nu generaliserar jag förstås). Går inte alltid att resonera med.
      Men de som är bra på det har naturligtvis ett utbyte av det och gör en fantastisk insats.

        PS! Sen beror det på avdelningen förstås. Allergimottagningen är softare än onkologen.

      Testa och sök jobb som sjuksköterska först för att se om du trivs? Jag har jobbat på neonatalavdelningen som allmän sjuksköterska, liknar verkligen inte det man är van vid när man jobbar med vuxna så inte alls säkert att man tycker om det eller klarar det psykiska.. jag jobbade bara ett år men hade aldrig varit kvar utan att vidareutbilda mig dock då jag tyckte det var alldeles för svårt och för stort ansvar utan bredare utbildning

      När min man pluggade till ssk hade han praktik (heter säkert inte praktik men ni fattar) på barnakuten,varje kväll kom han hem helt knäckt och tacka sin lyckliga stjärna för sina friska barn. Det skulle vara så fruktansvärt tungt rent emotionellt att arbeta på just barnakuten

    Jag har tittat vidare på lite mer statistik.
    Om man tittar på var ”källan” till inläggen kommer ifrån så kommer nästan 70% från instagram. 13% kommer från diverse bloggar.
    6% kommer från YouTube och 3% kommer från poddar. De andra 10 saknade procenten kommer från en salig blandning av engångsföreteelser som TikTok, Aftonbladet och Twitter.

    Räknar man med Öppet Spår får det genomsnittliga inlägget 267 kommentarer. Men tar man bort dem så har det genomsnittliga inlägget just nu 193 inlägg. Det har dock varierat under månaden från 216 till 181 beroende på vad det skrivs om. Från den 11 januari har det gått nedåt för varje inlägg.

    Varannat inlägg, dvs 50%, handlar om att en influencer gjort något dåligt. Sådana inlägg genererar genomsnittligt antal inlägg, 195st.
    De inläggen som får minst genomsnittliga kommentarer är inlägg om influncers som gör samarbete med tvivelaktiga företag. De får i genomsnitt bara 107 kommentarer. Inlägg om exponering av barn ligger också i botten med 150 inlägg.
    Inläggen som handlar om att bevisa att en influencer har ljugit har i genomsnitt fått 183 st inlägg.

    Generellt så är det kroppspositivism, corona och djurmisshandel som folk kommenterar mest.

      Du sätter guld på tillvaron.

        Nu blir jag ju nästan generad ju!

      Ha, ha! Älskar dig!

      Bra gjort. När du har tid och ork sulle det vara kul att få statistik över hur många som bidrar till mobbningen här på bloggbevakning. Tack på förhand.

        Det är omöjligt att svara på. Det är alldeles för många mjuka värden och godtyckligheter som man behöver beakta i en sådan fråga.
        Dessutom behöver man ha tillgång till IP-adresser för att se hur många olika personer som kommenterar. Vilket inte är tillförlitligt eftersom många idag använder VPN, sitter på olika nätverk osv.

        Så tyvärr, ingen kommer kunna svara på din fråga.

      Du borde börja samarbeta med Camilla

        Det gör han redan men Cam vet inte att det är han.

    Funderar på att plugga mjukvaruutveckling inom industriell iot. Någon som gjort samma? Hur är jobbmöjligheterna efteråt?

      Tänker det finns gott om jobbmöjligheter inom datateknik. Fick ett par erbjudanden på linkedin året jag skulle tagit examen men hade kurser efter mig och då var de inte så intresserade men ville att jag skulle återkomma när jag läst klart ?, så så länge man har gått klart utbildningen så vill de ha en. Men kör på något du gillar!

    Är Jacob Liebermann fortfarande tillsammans med Julia?

      Såg han på tinder rätt nyligen

    Vad håller Jackie Ferm på med, beter sig som en tonåring..

    Stjärnorna på slottet, har ni kollat? Vad tyckte ni om dagens avsnitt? Det första jag lade märke till var Pirellis tänder; de är i klass med Anna Books, på gränsen till blå av blekning. Annars ett intressant program, Shima är bra på att berätta.

      Tänkt precis kommentera om dagens avsnitt. Hade ingen aning och hennes uppväxt och tycker verkligen hon blev om inte ännu mer intressant både som person men också skådespelare osv. Otroligt duktig på att berätta och på många sätt annorlunda men fin

      (Tänkte mest på Perellies hår och inte på tänderna).

    Är det nån här som länge varit typ utmattad, deprimerad, långtidsarbetslös, sjukskriven etc. och senare fått ett bra liv? Alltså att man haft minst ett år, gärna flera år, som stått still eller varit tunga, men att det vände till slut. Kanske har karriär och familj och så idag. Känns nämligen som att jag är påväg ut ur denna långa mörka fas. Går i KBT och har lite mer ork nu. Vill höra från någon på andra sidan, att det liksom löste sig bra för nån. Känna lite pepp och hopp <3

      Hoppas genuint att allt blir bättre för dig! <3

      Jadå 🙂 för två år sedan låg jag på soffan och orkade inte ens säga hej när sambon klev innanför dörren. Idag pluggar jag på högskola och älskar verkligen livet. Jag önskar jag kunde säga att det finns en mirakelkur jag tog som hjälpte mig, men det var bara ren och skär vilja. Vilja att älska livet igen. Jag började sakta men säkert gå promenader och jag började orka mer. Man kommer kanske alltid vara lite extra skör, man måste underhålla hälsan och verkligen lyssna på sin egen kropp. Jag trodde aldrig jag skulle känna såhär inför livet igen. Du kommer klara det ❤

      Lymfmassage 2 gånger i månaden!

      Hej!
      Haft ptsd och återkommande depression I över tio år. Sen orkade jag inte mer med mitt liv, det gick bara i fel riktning.
      Ja det blir bättre, alltså verkligen. Jag pluggar på Uni nu och det går bra, jag har mycket mindre i mitt liv än jag tyckte jag skulle ha, men jag värderar allt så mycket högre! Jag ser hur jag själv kämpar och jag tycker jag är tillräcklig och jag tycker mitt liv är tillräckligt. Jag mår också skit ibland och jag är livrädd för att bli deprimerad igen. Men allt är ändå ok.

      Jag var otroligt vilsen under många år och var ständigt nedstämd och hade svårigheter med att fullfölja sådant som var viktigt. Jag var inte helt deprimerad men aldrig riktigt lycklig.

      Började plugga på flera utbildningar men fixade aldrig någon examen, och slet på olika jobb där jag aldrig kom någon vart.

      Det värsta var att jag varit duktig i skolan och alla trodde alltid att jag skulle ”bli nåt” men det gick liksom inte vägen.

      Lyckades aldrig träffa rätt med förhållanden heller, och som tjej som gillar tjejer kändes det så krångligt och svårt att dejta och man var liksom begränsad till online-dejting. Om jag träffade en tjej (till exempel i skolan) som jag gillade i verkliga livet utanför gayscenen så var hon ju givetvis alltid straight och det blev pannkaka av allt. Kände en stark orättvisa över det och var ledsen över det länge, tog många år att acceptera.

      När jag fyllde 27 år hade jag ingen examen trots flera års plugg, hade just blivit av med jobbet, bodde i en sunkig hyreslägenhet i ett otrevligt område, hade noll kronor på kontot och ingen flickvän, ingen framtid, ingenting. Ville på riktigt dö och tänkte att det kanske var bäst att jag inte fanns längre.

      Vaknade en morgon ett par veckor efter födelsedagen och tänkte att nu är det nog. Jag orkar inte leva så här mer. Antingen gör jag slut på eländet eller så får jag se till att ta mig samman och göra något för att ta mig ur mörkret.

      Fem år senare är jag gift med världens mest fantastiska kvinna som är mitt livs sol. Vi äger en vacker bostad som vi jobbat hårt för, har bra jobb och pengar på banken och fick precis en liten son som är det bästa som hänt mig. Vi har slitit och kämpat och gråtit för det vi har men det har det verkligen varit värt. Det finns hopp <3 så kämpa på! Du är på rätt väg!

      Japp! För ett år sen idag låg jag inne på psyket och ville ta mitt liv. Då hade jag varit i en depression i många år.
      I dag mår jag oförskämt bra och kan inte ens fatta att jag mådde så dåligt för ett år sedan.
      Så det vänder, ge inte upp! ❤️

      Oh ja! För 5 år sedan var jag utbränd och deprimerad, gav allt och lite till på jobbet och gick in i väggen med dunder och brak. Tappade flera vänner pga detta och min sambo fick anpassa sig till att jag knappt orkade borsta tänderna. Idag mår jag bra, minnet är inte helt återställt men det är faktiskt det enda. Jag jobbar 100% på nytt jobb, har nya vänner, vi har köpt hus och gift oss. Allt kan hända! ❤

      Ja! Utmattningsdepression… ett helvete! Men sakta men säkert kommer man ut ur det! Den bästa medicinen är TID! Låt det ta tid.. antidepressivt hjälpte mig också med den värsta paniken å ångesten!

      Ja. Har varit på min absoluta botten. Isolerade mig, sov nästan all min tid, grät jämt, hade infen framtidstro. Idag har jag en egen liten familj, tror på framtiden och är så enormt tacksam för allt jag har. Och att jag kämpade mig upp till slut.
      Jag vet, det känns som att det aldrig kommer bli bra, men det kan det. Särskilt med rätt hjälp och stöd. Själv träffade jag efter ett tag en terapeut som förstod mig (tacksam att jag vågade byta när det kändes fel).

      Du klarar det här. ❤️ Du är inte ensam. Lova att söka hjälp ❤️

      Jag kommer inte ge dig det svaret du vill, du kanske vill ha olika svar vet ej, men jag har haft panikångest i nästan 7 år nu. Jag gick till psykologen i 2 år men jag tyckte inte att de tog en seriöst. Idag så har jag smärtor. Jag vet inte om det är min psykisk ohälsa som har påverkat det eller pga annat. Men jag har inte gjort nåt på flera år. Jag lever på min man och försöker se det bästa inom flera saker i mitt liv. Jag har äventyr i mitt liv. Innan Corona iallafall. Resor när jag väl kan. Träffa nära och kära osv. Men pga Corona har min agorafobi kommit tillbaka igen och spökar så funderar på att söka psykolog igen

    Jag tycker det Bente Schramm pysslar med är så sjukt osmakligt? Hon slutade med Youtube, blev gravid och gör nu ALLT för att tjäna pengar på sitt ofödda barn. Hon insåg att hon kunde tjäna pengar på att vara gravid och har sedan dess använt det i varenda video hon gjort. Hon skrev liksom på Snapchat att hon ”först och främst kommer visa upp honom på Youtube, det är där vi kommer få se honom först” som att det liksom är en jävla väska hon köpt???? Vadå VISA UPP?!?!?!? Och att hon liksom redan nu använder sitt barn som clickbait för att folk ska gå in och prenumererar på henne?¿¿°¿°¿°

    Medan andra tar sitt förnuft till fånga och slutar exponera sina barn är det som att hon får ett barn och ser chansen att bli relevant igen och tjäna pengar, så att hon slipper skaffa sig ett riktigt jobb för det är hon för lat och bekväm för.

    Visste sedan innan att hon var problematisk, men det här är ju på en ny, mycket mer ALLVARLIG nivå.

      Men snälla, Bente lämnade vi väl 2013?

        Hon är som Jesus.
        Återuppstod 2020.

    Känner att mitt hår har tunnats ut så otroligt mycket på framsidan (luggen för det mesta). Det ser inte snyggt ut och tänker på det konstant. Någon som har gått igenom samma problem men lyckats lösa det på något sätt? Är desperat så skriv allt ni har

      Jag fick tunnare hår ett tag och tappade mycket varje gång jsg tvättade. Började äta zink och det blev bättre men tog nog ett år.

        Ja, tappar också jättemycket hår i duschen!!
        Kan det var på grund av zink? Känns så onödigt att ta kontakt med vården för det här men kanske ska prova att äta lite mer mat med zink i.

          Om du har pengarna att avvara så kan du ju beställa en hälsokoll alt. enbart mineral & vitamintest online (jag har använt Medisera, men finns massvis olika om du googlar). Du beställer online och får sen bara gå till ett drop-in labb för att lämna blod och får sen resultaten online. Tyckte det var skönt för kände som du att jag inte ville belasta vården och hade pengarna att lägga på det. Om du inte känner att du har råd dock, kontakta vården ändå skulle jag säga. Man vet aldrig vad man kan ha för brister och de kan påverka en rätt rejält – saker du kanske inte ens tänkt ”är något”. Har du brist på något eller något knasigt värde, så är det mesta relativt enkelt återgärdat och kan göra mycket för livskvalitén.

            Okej, får ta och kolla upp mineral och vitamintest. Är inte bekant med alls!
            Tog det verkligen ett år innan du kunde se en skillnad? Får verkligen kämpa med mitt tålamod för det!

      Känner igen det där. Har tyvärr inget tips men det finns ju sånna clips för luggen.

      Jag har så naturligt. Ska försöka tatuera in små prickar. Kör på ögonskugga för att fejka fyllighet.

      Finns behandlingar man kan göra för att väcka de vilande hårsäckarna, kolla in prp hos http://www.nordichair.com

        Prp är nog sista utvägen när alla andra försök inte blir funkar!

      Kolla upp sköldkörteln!

        Gjorde det faktiskt förra våren och värdet var lite högre än intervallet men min läkaren tog inte kontakt med mig så jag antog att det var lugnt…

    Vad gör ni för att må bättre och ta hand om er själva? Gärna quick fixes som man kan få in i sin vardag 🙂 Känner mig så nere och trött i dessa tider. Tappar ofta lusten och är lättirriterad dessutom. Vill bli piggare och gladare. Mina tips som hjälpt mig är:
    – Slutat dricka massa kaffe
    – Gå ut i dagsljus varje dag.
    – Rensat saker jag inte behöver = mer lugn hemma
    – Unnat mig bra vinterkläder o skor!

      Jag tror mycket varierar från person till person men för mig är det:

      – leka med min hundvalp
      -Spela tv-spel
      – Spela datorspel
      – Yoga
      – Umgås med mina föräldrar
      – Dricka en kopp te och läsa
      – Se på Netflix
      – Gå ner till havet eller upp i skogen

        Du låter fantastisk! ❤

      Ser till att jag får mycket tid i naturen och utomhus medan det är dagsljus. Och jag är noga med att avsätta tid för mina må-bra-grejer som långa skumbad (lite hemma-spa om du förstår vad jag menar, även om det låter otroligt löjligt), läsa böcker eller ostört få pyssla med mitt.

      Jag har familj med barn och hund så det är alltid full rulle, saker som händer, ljud överallt och utfodring med jämna mellanrum så det gäller verkligen att skapa de där avslappnade stunderna när man får vara ifred och kan tänka ostört.

      D vitamin, duscha varje dag även om jag är hemma och smörja in mig, ha en bra hudrutin, träna dagligen, ha fina lounge-kläder. Äter nyttigt och försöker få dagsljus

      – Bädda sängen varje dag med överkast etc
      – Dra upp alla persienner/rullgardiner etc
      – Plocka korsning hemma, liksom gå över rummen lite snabbt och lägga saker på sin plats
      – Ha tulpaner eller andra blommor
      – Baka något så det finns till kaffet (jobbar hemma)
      – Ut och gå en kvart på lunchen, längre efter jobbet alt efter middagen
      – Ringa mamma och pappa
      – Planera god mat och matlådor
      – Ett glas vin på fredagen/lördagen
      – Tända ljus på kvällen
      – Läsa

      -Långpromenad antingen bara utan musik och lyssna på alla ljud och känna alla dofter (hehe låter löjligt men är mysigt). Eller om jag känner för det så ringer jag en vän eller familj som jag inte kan träffa 🙂
      -Träna (pga sover såå mycket bättre om jag tränar)
      -Köper precis det jag vill ha på mataffären särskilt till frukost – godaste juicen, färska bär, rolig ny Musli. Kanske köper nybakat bröd på cafet osv.
      -Om jag jobbar hemma passar jag på att köpa lunch på lokala ställen.

      Onanerar

    Hej alla glada, en kort fråga till er som minns er första graviditet: i vilken vecka slutade ni mår illa? Mitt illamående började i v. 6-7 och nu två veckor senare står jag knappt ut längre. Mår illa dygnet runt ungefär som när man har magsjuka. Hoppas på lite pepp att det här inte kommer hålla i sig mer än ett par veckor till… Tack på förhand!

      Jag slutade må illa i vecka 13-14.
      Men sök hjälp. Jag hade lergigan comp på natten då jag inte kunde sova annars pga illamåendet. Och det tog faktiskt bort illamåendet! Sen blev jag så dåsig av den att jag inte kunde använda den på dagen. Men skönt att få sova utan illamående.

        Antar att du menar vanlig lergigan 🙂 lergigan comp är med koffein. Jag tog lergigan till natten och lergigan comp på dagen, hjälpte ok.

          Nej jag menar lergigan comp. Jag blev trött av den med men vet att många fixar ta den på dagen. Det är ganska lite koffein i och jag va en noccodrickare utav rang innan graviditeten. Koffein biter ej på mig.
          Kunde dricka två nocco på kvällen och sova som ett barn 20 minuter senare.

      Inte riktigt det svaret du vill ha, men för mig höll det i sig jättelänge. Från innan jag plussade till vecka 23 och sen kom det tillbaka vecka 32 och var kvar tills hon var född. Åt väldigt mycket piggelin då, var det enda som hjälpte för mig ?. För de flesta andra som jag pratade med hade illamåendet släppt i vecka 12-13, så förhoppningsvis blir det så för dig ?

      Ååå varit med om det och det är så himla jobbigt. Blir det outhärdligt och du har svårt att få i dig näring kan du få lergigan comp utskrivet av läkare. Finns även lergigan (ej comp) men de blir man mkt trött av och kan vara bättre att ta på kvällen. Hoppas det blir bättresnart!

      Första graviditeten: började må illa v. 12 slutade v.20.
      Andra graviditeten: började må illa v.10 slutade v.18…

      Så 8 veckor mer båda, håll ut! Och be annars din BM skriva ut något mot det!

      Graviditet 1 i v.20 ungefär och graviditet 2 i v.14 ?

      Testa postafen och pyridoxin ☺️

      Tror mitt illamående slutade runt vecka 18. Det där är ju så så olika. Men tror de brukar stå på gravidsidor att det oftast går över runt vecka 13? Vet att det är hemskt ❤ Men det går över tillslut. Försök hitta den lindring du kan och ta en dag i taget.

      Du får både positiv och negativ info fr mig ? graviditet 1: inget illamående eller kräkningar efter v13. Graviditet 2 brutalt illamående, kräkningar och yrsel v7-20. V 20-BF måttligt illamående varenda dag slapp dock kräkas och yrselanfall tack och lov ?? Jag skrev en hel del loggböcker under graviditeten vilket har varit kul att läsa nu i efterhand, ibland när jag tänker på graviditet 2 så tänker jag ”äsch det var väl inte så farligt, var ju bara ”lite” illamående” ?? läser sen hur jag var bombsäker på att jag ej skulle överleva 1 enda dag till under v7-18 haha

      När barnet var fött ??

      Började direkt för mig men gick som tur var över runt v. 14. Då hade jag gått ner 5 kg pga det konstanta illamåendet. Känner med dig! <3

      Stort tack till alla som svarat! Verkar vara väldigt olika för olika personer… Tack för tipsen om att det finns läkemedel, ska kolla om jag kan få det utskrivet om det inte går över snart. Kram på er!

        Testa också postafen som finns på apoteket receptfritt. Det var hjälpt mig att bli av med det värsta illamåendet. Hang in there! Jag har varit gravid 3 gånger och mått skit mellan vecka 6-13. Sedan har det vänt för min del. ⚘

      Lergigan comp. Finns även potentare om det behövs. sjukskrivning ??

    Är det bara jag som haft sjukt många tjejer börjat följa mig senaste tiden som säljer Nuskin? Hänger en del på gofriendly och bara senaste veckan har 5 olika tjejer som börjat skriva med mig senare visat sig sälja nuskin, de skriver alltid typ exakt samma meddelanden om att man ska lägga till de på Instagram. Undrar om det är någon sälj teknik eller bara slump?

      Är de följare till Annica eller?

    Nån som provat att sova på sidenörngott för att håret ska bli mindre torrt? Spelar det nån roll om det är äkta siden eller satin (typ glansig polyester)? Funderar på att beställa 🙂

      Ja, det spelar roll. Polyester är plast. Skulle du sova på en plastkasse?

        Du har rätt haha.. men har sett positiva recensioner även på fejksiden. Nyfiken på om någon här fått en synbar skillnad på håret av att ha sidenörngott 🙂

      Ju glansigare desto bättre. Mindre friktion = mindre frizzigt hår

      Polyester är inte samma sak som siden. Vill du ha någon effekt måste du såklart ha 100% silke

        Nio & anonym, tack för svar! Får bli äkta vara. Har jättetorrt självlockigt hår så jag hoppas man märker effekt?

      har haft sidenörngott de senaste tre åren, hade ingen aning om att håret skulle blir mindre torrt av det. och jag inte märkt att mitt hår skulle blivit bättre än tidigare, det är nog lika tort som det alltid har varit.

        Åh typiskt haha.. vill ju hitta en enkel lösning till mitt hopplösa hår! Kanske ger det en chans ändå och letar vidare efter något annat som kan hjälpa..

      Jag köpte ett gäng äkta sidenörngott på Sidenselma i somras (dyra!), men jag har inte märkt någon skillnad på varesig hår eller hud. Det är lite problematiskt också hur man ska tvätta dem. Sidenselma rekommenderar att tvätta dem i max 30 grader med speciell sidentvål. Men då blir de inte rena alls utan börjar lukta smutsigt hår efter ett tag. Så numera slänger jag in mina i vanlig 60 grader med tvättmedel. De blir rena men kanske förstör det ”sideneffekten”. Summering: inte värt pengarna och besväret!

    Hur slutar man tänka på sitt ex? Han gick in i ett nytt förhållande direkt efter vårat vilket tog hårt på mig. Även om jag aldrig ville ha honom tillbaka. Jag tänker på vad dom gör ihop, om han säger samma saker till henne, att hon är bättre än mig, om han nånsin tänkt på mig osv. Vissa minnen är positiva men tänker även på grejer som störde mig. Vår relation var bra ett år, sen sista månaderna var inte bra. Så jag har bearbetat klart tycker jag men ändå tänker jag på honom och hans nya?? Det har gått 9 månader. Ingen kontakt el sociala medier. Varför släpper min hjärna inte honom? Det bara poppar upp i huvudet och tar energi och glädje från mig. Kan inte dejta pga corona heller, sån skit! Hjälp snälla ni?

      Det är vanligt att man glömmer allt det dåliga och bara ser tillbaka med rosa glasögon.
      Kanske har han och hans nya tjej det bra. Kanske inte. Om man inte bearbetar det gamla blir man ibland en dålig partner.
      Han kanske slängde sig in i det nya för att slippa sörja och slippa tänka.
      Men strunta i honom nu. Det är över och du ska inte slösa tid och förstöra ditt mående med tankar på honom.
      Försök hitta saker som engagerar dig. Som är roliga. En ny hobby, en ny vän. Svårt att ge förslag så här i coronatider.
      Skynda inte in i en ny relation.
      Ett förslag (som fick mycket kritik på ett annat öppet spår) är att skriva en lista på det som inte fungerade.
      Nej, det är inte att ”hata” och blablabla…
      När du sedan tvivlar och nojjar läser du listan. Det kan påverka en starkare att se det på pränt.
      En dag kommer du säkert se tillbaka på honom och förstå att det var rätt att det blev som det blev. Och säkert önska honom allt väl.

      Hitta någon sysselsättning. Är inte enkelt men det som jag gör, är att jag försöker göra saker och fokusera på det jag gör. Träna, städa, plantera om blommor, ah va som. Eller dejta någon ny typ. Han dyker upp oftast för mig när jag är stilla i soffan så försöker undvika det.

    There are 2 brothers in the desert, one of them is deaf and mute. The other brother is deaf and blind. The first brother (deaf and mute) witnesses his father die – how does he tell his brother (deaf and blind)?

    there is no body
    there is no Morse code, braille or tracing of letters

      Nä men då går det la inte då! ??‍♀️

      Han är redan död..

      säg

      Berätta !!!! Jag måste få veta innan jag somnar

      Deaf and mute & deaf and blind… är deras namn så han säger det bara?

        Nej då hade det behövt vara stor bokstav i början. Gåtan funkar i så fall bara muntligt.

      Han får leva i ovisshet. Då han är dövblind och mitt i öknen är det dock hans minsta problem just nu…

        Ungefär som i Kill Bill – no eyes left with a snake. Dröm senario ?

      Den brodern skriver i den blinda broderns handflata med fingret vad som har hänt.

      Taktilt teckenspråk? Men eftersom att det är en gåta är det säkert något annat :p

      De är inte varandras bröder. Bror 1 ser bror 2’s pappa dö. Men sen dåå?!

    Har precis flyttat in i en fantastisk bostadsrätt, en nyproduktion i ett rätt dåligt område i Sthlm. Jag trivs redan som fisken i vattnet och är så glad. Är jag typ pinsam för att jag köpt en lägenhet i en halvsunkig förort (lägenheten är dock allt utom sunkig) fastän jag trivs så bra här och skulle jag kanske köpt en sämre lägenhet på bättre ställe? Kan väl tillägga att jag har hiss ner till garaget och aldrig behöver vistas ute, men jag trivs ändå jätte bra. Alla vänner köper i typ Liljeholmen och Gröndal och så kommer jag här och köper lite längre ut trots att jag har bra inkomst och till och med bättre än flera av mina vänner. Haha alltså jag vet att frågan är så dum men tänk om nån ser ner på mig för det här? Skulle typ tyckt det var värre om jag köpt 45 kvm i Gröndal för samma pengar..

      Men gud! Haha, jag tycker ändå större nyprod i sämre område klingar bättre än mini-etta med sovalkov i Gröndal. Långt mycket bättre faktiskt. Och att du trivs är väl det enda viktiga. Finns bra ”platser” i alla områden, till och med Skärholmen ?

      Blir så nyfiken på vad det därför område som du anser vara så sunkigt haha, gissar på söderort iallafall utifrån var du har dina vänner, men undrar verkligen var det är så pinsamt att bo?

      ”Ser ner” låter drastiskt. Löjligt att se ner på nån för var de väljer att bo.
      Däremot undrar jag om du bor i ett direkt farligt och dåligt område.
      Snackar vi knarkhandel, gängkriminalitet, dåliga skolor, man vågar inte gå ut kvällstid..?
      Du nämner att du kan åka ner till garaget och aldrig behöver vistas ute vilket låter lite oroväckande.
      Till ett sådant ställe skulle jag inte flytta personligen. Hur fin bostaden än var.

      Rågsved?

      Hur fan kan bry sig om vad andra tycker om detta

      Ser nån ner på en pga var man bor är de ju dumma i huvet.. Har liknande bekanta och kollegor. Det är så viktigt för statusen att bo inett ”fint område” så de bor inneboende i pyttesmå rum eller små sunkiga lägenheter istället för en fin, lite större några stationer bort från söder. (Sen kan föredra olika saker såklart, men detta handlar bara om att det ska låta fint med adressen liksom).

        Håller med. 20 kvm på söder är ju pinsamt.. en större nyproduktion är ju rena lyxen i jämförelse ☺️

          Du håller med och så shamar du de som bara har möjlighet att bo smått på söder.

            Fast de har andra möjligheter, det är det det handlar om.

          Ta det från en som är uppvuxen på södermalm: 20 kvm på söder framför någon förort. Finns bra många anledningar till varför många vill bo i stan och gärna bor smått för att kunna uppnå det.

            Kan inte förstå hur man kan bo på 20 kvm överhuvudtaget. Hellre 55kvm i gullmars ..

            Ja det såklart, som jag skrev ovan finns det olika saker man föredrar. Men just bara för status, vad folk ska säga och tycka, det är konstigt.

    Ni som fått planerat kejsarsnitt pga förlossningsrädsla, hur bar ni er åt för att få det beviljat? Väldigt tacksam för svar!

      Hemskt att förlossningsrädda måste kämpa så innerligt för att få ks, hoppas du får beviljat ❤️

      Kan inget om ämnet själv men vet att Vanja Wikström har skrivit bra inlägg om det på sin blogg.

      Tips mot förlossningsrädsla: försök att hantera den INNAN du blir gravid

        Man kan vilja ha barn och bli världens bästa mamma även om man inte vill genomgå en vaginal födsel. Det förstår säkert du också.

          Ja men det är ju sjukt destruktivt

            Men vad ska man göra då? Allas förlossningsrädsla går inte att råda bot på oavsett hur mycket terapi man går igenom. Ska man avstå att bli förälder fastän man verkligen verkligen vill det? När det finns ett alternativ som fungerar väldigt bra och gör att man kan undvika vaginal födsel?

        Och hur hjälper din kommentar en redan gravid? Förlossningsrädsla kan ju också uppstå under en graviditet.

        Men gör du förövrigt så annars i livet? Hanterar alla rädslor i förväg? Som tur är så finns det hjälp och stöd att få. Man har t.ex utveckat aurora enheter som finns speciellt för förlossningsrädda. Och man kan anlita en doula mm. Ska man inte få ta emot den hjälp som finns att få menar du? Finns många sätt att föda på och alla får hitta det som fungerar bäst för dom.

      Jag födde med snitt pga förlossningsrädsla i september 2020! Planen var att jag skulle snittas på Östra sjukhuset i Göteborg, men jag flyttade till Stockholm i slutet av graviditeten och fick det även beviljat på SÖS.

      Det var mitt första barn och jag är 25 år. Gång på gång fick jag höra hur jag ”bara gör det för att inte förstöra mitt underliv”, ”att jag inte vet bättre” och att jag är ”respektlös mot vårdpersonalen och indirekt kallar dom inkompetenta” eftersom jag var så rädd inför förlossningsskador. Det var många möten där jag kände mig dumförklarad, förminskad och ledsen efteråt.

      Det gäller verkligen att stå på sig! Gång på gång! Hos barnmorskan och läkaren. Visa att du är rädd, men också att du är påläst. Skriv upp en punktlista med fakta som du läser upp för vårdpersonalen. Fäll gärna några tårar. Visa dina känslor.

      Jag vet verkligen hur hemskt det känns, jag kunde knappt njuta av min graviditet på grund av rädslan.

      Understryk gärna att det är extra jobbigt nu under pandemin, eftersom du även riskerar att föda utan stöd i form av din partner/annan anhörig.

      Stort lycka till! ❤️

      Bra fråga, väntar själv på samtal från sjukhuset om några veckor. Sjukt att man som kvinna inte ska kunna få bestämma över sin kropp 2021.

        Jag håller verkligen med dig! Jag förklarade för min barnmorska att det faktiskt skulle kännas som ett trauma om jag skulle tvingas till att föda vaginalt mot min vilja. Att göra någonting med sin kropp som man så innerligt inte vill och är rädd för.

        Jag håller tummarna för dig och din lilla!

        Och just det! Två tips till till er förlossningsrädda:

        – Tacka INTE ja till att försöka med en vaginal förlossning med möjlighet till att avbryta för ett akut kejsarsnitt. Risken finns att du blir nekad i sista stund ändå pga resursbrist eller att förlossningen gått för långt.

        – Vik dig inte även om du har blivit nekad ett snitt en gång. Dra igång processen igen oavsett hur sent i graviditeten du befinner dig. Stå på dig!

      Finns Facebook grupper som kan ge stöd ❤️jag fick kämpa hos Aurora flera ggr, till sist gav de med sig. Mitt tips är att inte ge de ngt alls som indikerar på att du kan föda vaginalt utan att bara pressa på hur rädd du är. Jag grät konstant på mina möten, till sist gav de med dig. Hatar personalen än idag för de var väldigt elaka på mötena men definitivt värt det. Födde i Stockholm

    Så jäkla skumt att du Camilla gör en grej av att Isabellas unge satte sig i snön men inte har skrivit ett enda inlägg om all exponering Kenza utsatt sitt barn för? Fattar på riktigt ingenting. Ingen av oss vet hur bellas barn ser ut och du gör inlägg efter inlägg om henne. Kenzas hela flöde består bara av den där ungen och inte ETT enda inlägg?! Wtf…

    Öl smakar kladdkaka i Lappland

      Hahaha men gud kommer ihåg det där

        Hahaha älskar’t. Lyssnat hela dagen.

      Hästar är en frukt (som inte finns)

        :PpPpPpPpPp

    Är det värt det att äga ett hus? ….

      Har du familj, svar ja!

        Det går helt utmärkt att ha ett hus utan att ha familj. 🙂

          Vad innebär familj? Räknas partner eller måste man ha barn?

            Tycker det räcker med partner. Min man och jag är en familj, med våra katter. Men man kan bo själv i ett hus också såklart.

          Klart det går att bo i hus utan att ha familj. Bara mer omständigt att bo i lägenhet med småbarn!

      Börjar också fundera kring det här med att köpa BR eller hus.. skulle gärna önska ett litet, lättskött hus med en liten trädgård. Men utbudet i min stad är litet.

      Det beror helt på vad man prioriterar.
      Att äga ett hus är billigast i längden. Men man sitter med en väldigt stor risk eftersom att man måste stå för precis alla kostnader själv. Det är inte garanterat att bostadspriserna går upp, det är inte garanterat att räntan är låg osv.
      Dessutom måste man tycka om att fixa allt själv, eftersom det blir svindyrt om man tar in folk för allt som behöver åtgärdas i ett hus. Man kommer heller inte undan att göra saker på ett hus, för låter man bli kommer det att bli snabbt bli eftersatt. Det kan i mångas fall vara negativt.

      En hyresrätt är dyrast i längden. Men du har i princip ingen risk alls. Alla kostnader för åtgärder och alla omkostnader står hyresvärden för. Du betalar ju dock detta indirekt genom en hög hyra och en hög månadskostnad. Det positiva är att du vet exakt vilken månadskostnad du har och du kommer aldrig få några otrevliga överraskningar som stora hyreshöjningar. Du behöver heller aldrig fixa någonting alls. Går något sönder är det bara att ringa hyresvärden och det är också denne som ser till att fastigheten inte blir eftersatt.

      Bostadsrätt är en kombination av dessa två och är något slags mellanting. Du måste göra halvmycket och står men en halvdan risk

        Vad som är billigast i längden är väl svårt att säga så. Skulle tro att löpande kostnader och underhåll av en villa är ju mer kostsamt än en bostadsrättslägenhet? Sen kan man ju sia om värdeökning.

          Inte direkt. I en BR står ju föreningen för alla kostsamma underhåll, som fasadrenovering, takomläggning, stambyten etc. Den kostnaden beror ju såklart på ekonomin i BR-föreningen, men generellt sett så är det billigare att bo i ett hus än i en BR. Eftersom du har större och mer saker av allt i en BR än på ett hus.
          Du har mer avloppsrör som behöver bytas, större tak, dyrare tvättstuga och liknande.

          Det är dock förutsatt att man gör det mesta själv på ett hus. Som jag sa så blir det svindyrt att ringa någon för varenda liten grej som behöver åtgärdas om man bor i hus.

            Jo, fast man är ju många som delar. T.ex. uppvärmning och sophämtning blir dyrare med hus. Behöver taket eller värmepanna bytas eller nåt annat skit i en villa står man själv för den kostnaden. Fast det beror väl helt på både hus och BRF (och framförallt BRFs ekonomi – vi bor i en gammal förening med god ekonomi, och utgick lite från det). När vi räknade var bostadsrätt klart billigare i underhåll/månadskostnad, men då kollade vi inte på nybyggen etc där avgifterna ofta är höga.

              (sen är jag nog skrämd pga uppvuxen i stort gammalt hus med gigantisk uppvärmningskostnad och mycket underhåll).

      Vi har valt att bo kvar i stan med barn pga kortare pendlingstid, lägre månadskostnad (bor i bostadsrätt), mycket mindre bilberoende och vi behöver inte lägga någon tid att tala om på underhåll. Men klart det finns en lockelse med hus också.

      Vi bor i hus i en brf förening, både fördelar och nackdelar såklart. Dock väldigt tacksamt att föreningen står för allt yttre, huset är ommålat, taken ska inspekteras, brf står även för ytskikt/tätskikt (kan inte skillnad ??) i badrummet och även värmepannan i huset. Dock är detta en ”mellanlandning” tills vi kan bygga ett eget hus eller hittar drömhuset 🙂

      Ja, det är fantastiskt och inger någon frihetskänsla som är svårslagen. Rätt dyrt dock, men underbart. Vi fick ett hus på 400 kvm på Lidingö för 70% av priset jämfört med samma storlek på lägenhet inne i centrala stockholm.

    Vad utmärker en dålig förälder?

      Mina föräldrar? Sätter alltid sig själva i första rummet, låter barnen laga mat, ljuger och manipulerar

        Fy fa-an! Det låter hemskt! Hade du någon vuxen att ty dig till när du var barn? ❤️

          Nej tyvärr. Vi hade inget annat umgänge och ville jag vara med någon kompis behövde jag cykla själv 7 km tor.
          Något positivt är väl att jag är sjukt självständig idag!

      Stort intag av alkohol (och ev droger), påverkar självklart eftersom man då knappt kan ta hand om sig själv…

      Dricker alkohol. (Tyvärr många föräldrar där)
      Gör illa barn psykiskt och/eller fysiskt.

        Så alla föräldrar som dricker alkohol är dåliga föräldrar? Så tröttsamt med all hysteri kring alkohol! Många människor dricker ett par glas för att det är gott inte för att berusa sig och tappa omdömet.

          suck. Nej men jag vet med mig att både stanken och förändringen hos de som dricker är väldigt obehagligt för många barn. Dessutom blir redan aggressiva människor ofta mer aggressiva av alkohol.

          Om du blir så stött av min kommentar kanske du behöver prata med alkohollinjen om din förkärlek för detta gift.

      Min pappa är rätt så dålig. Hans sämsta sidor som pappa är att han aldrig har visat att vi barn är viktiga för honom, har alltid funnits något eller någon annan som har varit viktigare. Han har aldrig prioriterat oss. Han har aldrig dykt upp på en skolavslutning, utvecklingssamtal, uppvisning, match eller annat som vi barn har bjudit in honom till. Han har aldrig varit elak men mest en människa i periferin som tog sig an oss en helg i månaden.

        (Idag är jag vuxen med två barn i 3årsåldern. Han har ännu inte visat något som helst intresse av att träffa dom, skickar presenter när de fyller år och till jul. Tråkigt att han är så obrydd att han inte ens vill träffa sina barnbarn.)

        Typ samma med min pappa. Mina föräldrar separerade när jag var 6 år gammal, och han har aldrig tagit initiativ till att bibehålla en relation till oss barn. Dock så har han också blivit sur när vi inte ringer honom tillräckligt ofta. När jag var liten var det enligt honom mammas fel om vi aldrig träffades, men sen jag var typ 10 år så har det ansvaret legat hos mig. Att kunna ta ett vuxet ansvar när det gäller relationen till sina barn tycker jag är en grundläggande egenskap föräldrar ska ha.

      Jag skulle säga att en dålig förälder är en förälder som inte vill sitt barns bästa.
      En förälder som har alkoholproblem, diverse psykiska problem och liknande kan fortfarande vara en bra förälder om denne efter sin förmåga gör bra val för sina barn. Eller om denne efter sin förmåga vill sina barn allt gott.

      Så en dålig förälder är den som aktivt och avsiktligt försummar sina barn.

      Det finns så klart massor, men jag tror en central grej är att man aldrig vill utvärdera sitt föräldraskap och lära sig av sina misstag. Att man liksom sticker huvudet i sanden och tycker att man alltid har gjort rätt, oavsett konsekvenser.
      Sen brukar jag reagera på föräldrar som prioriterar helt åt helvete; typ bryr sig mer om barnens skolprestationer än om deras mående.

    Har någon av er erfarenhet av att starta ett lss-boende? Vart börjar man?

      Tror inte du är redo att starta lss-boende om du behöver fråga här.

    Kan ju inte bara bara jag som reagerade på Annicas story i veckan. Hon gjorde reklam för sin nuskin shop och deras nya ”lansering” som ska skydda mot blått ljus. Hon försökte pitcha in till föräldrar som låter sina barn använda surfplattor att dom ska smörja in dom för att skydda deras känsliga hy. Att små barn ska börja med hudvård för att skyddas mot strålning och blått ljus låter helt sjukt? Eller är det bara jag?

    Har inte lockigt hår utan snarare självfall med vågor. Finns det några bra produkter för att framhäva det vågiga håret? Eller är det samma som för att framhäva riktiga lockar?

    Nu har en resenär dragit in Sydafrikavarianten av Corona till Danmark, en som rest till Dubai. Undrar när våra influensers resor till Dubai kommer att visa sig ha tagit med en ovälkommen gäst till Sverige?

    Det kanske kommer att göra så man kan få Corona två gånger och värre den andra gången…fy f*n för folk som bara måste resa?

      Läskigt. När i helvete ska regeringen börja införa lagar som fungerar?

      Tvång på mask

      Nedstängning av samhället i en period

      Masstestning

      Stängda gränser

        Denna fråga ställs så ofantligt ofta på olika sätt och i olika kommentarsfält. Ett tips är att läsa på lite om Sveriges rättssystem etc. om man fortfarande undrar detta. Du kan börja med att googla ”vad är en grundlag?”

        I vilka länder har det här fungerar?

      Gnäll under coronatråden på flashback din bittra människa!

    Godkväll. Jag och sambon har ett väldigt bra förhållande, finns ingenting att klaga på. Förutom hans föräldrar. Hans pappa har alkohol problem, hans föräldrar har ett väldigt dåligt förhållande (ständigt bråk och ingen kommunikation). Mamman är väldigt ”min lilla bebis” till min sambo, han är yngst av sina syskon. Hon blir typ avundsjuk när vi köpt dyra saker, tex ny bil för ett tag sedan. Mina föräldrar är skilda, och både jag och min sambo har en mycket bra relation till båda. Men min pojkvän förstår inte att hans föräldrar är så speciella och att jag inte vill lämna vårat (snart) gemensamma barn till dem. Samt att jag väljer att prioritera mina föräldrar tex vid högtider, är hos mina päron tex hela julafton och åker till hans föräldrar några timmar på kvällen. Vill knappt åka dit. Är det något fel på mig? Vad ska jag göra? Någon som har varit/är i samma sits??? Kan tillägga att hans mamma klagade senast igår på att hennes son bara kommer dit snabba stunder, att hon vill träffa honom mer. Därför var vi ”tvungna” att åka dit idag.

      Var NI verkligen tvungna att åka dit. Det är ju hans morsa. Bara att inte följa med.

    Hur fan berättar jag och sambon för hans 4 år äldre bror samt hans flickvän att vi är med barn? De är under utredning pga att det inte tar sig för dem. Vi båda har panik och är livrädda för deras reaktion. Han har också en ännu äldre bror som för ett år sedan separerade med sin flickvän, de skulle också börja skaffa barn. Så han är både bitter nu pga singel och barnlös. Vilken situation vi är i?

      Berätta inte live. Jag föredrog alltid sms så jag kunde smälta. Ni har all rätt att vara glada för egen del, och de är antagligen glada för er också – men väldigt ledsna för egen del. Plus, om ni tycker ni är en i jobbig situation, tänk på hur det är för dom.

      Förbered er på att nyheten inte kommer tas väl emot.
      Alla sätt ni berättar på kommer vara dåligt. Så skicka en bild med ultraljudet och några små strumpor typ, skriv något kort som typ ”i mars kommer du bli morbror!”

      Talar av egen erfarenhet då jag är i exakt samma situation som den äldste brorsan 😉

      Ni måste kunna glädjas åt ert barn även om din sambos äldre syskon inte har kunnat få barn än. Om det är så himla känsligt att prata med dem så gör inte det då. Det kommer inte att förbli en hemlighet särskilt länge, så det löser sig av sig självt. Om hans syskon skulle önska er ofrivillig barnlöshet av ren bitterhet så bryt kontakten. Så illvilliga tvivlar jag dock på att syskonen är. Jag är själv ofrivilligt barnlös och det finns inte på kartan att jag skulle önska att andra hamnade i den situationen. Jag tycker ni är överdrivet hänsynsfulla.

        Detta. Du fprmulerade det bättre än jag, gjorde ett försök men gav upp.

    Berätta inte live. Jag föredrog alltid sms så jag kunde smälta. Ni har all rätt att vara glada för egen del, och de är antagligen glada för er också – men väldigt ledsna för egen del. Plus, om ni tycker ni är en i jobbig situation, tänk på hur det är för dom.

    Hej! Jag plussade igår, och är såklart superglad och otroligt orolig hela tiden för att den lilla inte ska vilja stanna kvar.
    Idag har jag varit ute och gått mycket och var trött i fötterna, bad min man köra med vår massagepistol under fötterna en liten stund. Läste sen efteråt att det tydligen är ett big nono?! Hade ingen aning! Är så rädd nu att jag skulle gjort något som gör att det här lilla fröet inte får stanna kvar 🙁
    Vad tror ni??

      Oroa dig inte för det, med största sannolikhet ingen fara alls. Verkligen inget ”big no no”, massage avråds generellt till gravida för att det finns så lite forskning på det så man inte kan säga _helt_ säkert att det inte är farligt, men inte för att det är bevisat farligt alltså. Får du missfall är det inget som kommer bero på massagepistolen. Avstå om det gör dig orolig, men du behöver inte oroa dig för att du har använt den och att det ska orsaka missfall. Grattis till graviditeten!

      Sen när kan män bli gravida? Och ja, under våra fötter sitter alla punkter till våra inre organ. Men eftersom du är en havande man behöver du således inte oroa dig för fotmassage.

      Men till övriga verkligt gravid – ja vid all massage är det att föredra att endast gå på gravid massage utövad av proffs. Tack på förhand.

        Dryg eller dum?

        Vart skriver M att hon är en man? Fattar inte.

    Får grannar låta klockan 3 om natten? Låter som fanskapet är i mitt rum, om jag kunde lokalisera från vilken annan lägenhet jäveln bor i så hade jag gått och sagt till den jäveln riktigt ordentligt att jag har ruttnat på att höra honom väsnas som fan varje jävla natt! JAG VILL SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

      Men sov då.

      Nej, man får inte störa sina grannar oavsett tid på dygnet, det brukar vara extra hårt mot ljud på natten också. Om ni har störningsjour så ring dem. Du kan också sätta upp en lapp i trappen.

    Har någon här arbetat på Brå och kan dela med sig av hur det var/ät (kollegor, sammanhållning, tempo, lön som ny, osv)?

    Är LD efterbliven? Senaste storysarna. ”Sitter i taxi till sjukhus, ska ta covidtest inför op” ”lång väntetid KOMMER FÅ SITTA MED MASSA SJUKA MÄNNISKOR fan vad jobbigt” ”hoppas alla är lika bakis som jag är idag”

    Vilken jävla ridå.

      Mm, det här med hennes ”hälsoångest” och hypokondri alltså… var hon så jävla rädd att bli sjuk skulle hon väl flänga runt, träffa och kramas med kreti och pleti konstant?
      De i väntrummet borde vara rädda att sitta med HENNE, en mkt potentiell coronaspridare…

        Skulle hon väl INTE ska det va såklart…

    Michaela fornis senaste blogginlägg… så lång ”personlig” text innan man fattar på slutet att det är reklam. Känner mig lurad, kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.