Delat dilemma hos Monas Universum

Vid din sida logga

Mona beskriver på sin blogg en situation som uppstått när hon arbetat som volontär för ”Vid min sida” som är en organisation som hjälper och stöttar hemlösa pensionärer.
En kväll dyker det upp en kvinna, 51 år gammal (en ålder som egentligen inte omfattas av VDS då de riktar sig mot pensionärer) som blivit hemlös pga pandemin.
Vill ni veta hela storyn så rekommenderar jag att du läser hela Monas inlägg för jag kommer kort sammanfatta den här inne.
VDS hjälper kvinnan med både mat och pengar till mensskydd och tredje gången hon dyker upp så berättar hon att hon desperat väntat på pengar från Försäkringskassan sedan i september då hon inte kan bevisa att hon är berättigas ersättning från dem.
Kvinnan kommer nästa soppkök och då erbjuder VDS henne logi på ett hostel under 30 dagar, ett hostel som de har en överenskommelse med.

Så här beskriver Mona det som händer sen:

Lite senare på kvällen får Jeanette ett meddelande där kvinnan frågar om hon kan få bo på hotell istället. Jeanette svarar vänligt att det tyvärr inte går och att VidDinSida har en deal med det hostel vi erbjudit henne. Kvinnan tackar men säger att hon nog avstår.
End of story. Trodde vi.
Nästa dag får Jeanette ett meddelande från kvinnan där hon ifrågasätter varför vi inte kan bjuda henne på hotell ”när det minsann gick bra med hotell för flera hemlösa i julas?!”

Hon skrev en massa mer saker, inte så jättetrevliga och Jeanette fick nog. Förklarade för kvinnan att 1) vi har en deal med det här stället och det skulle inte se jättebra ut om vi särbehandlar någon som …2) inte ens tillhör vår målgrupp utan vi erbjöd henne för att vi tyckte otroligt synd om henne 3) att vi existerar endast tack vare de företag och privatpersoner som swishar in pengar till oss och vi måste hushålla med resurserna 4) att vi som sagt riktar oss till hemlösa pensionärer

Jag kan förstå hennes frustration men tänker samtidigt att ett väldigt rent och trevligt hostel, med ett eget rum man kan låsa om sig, torde väl ändå vara bättre än att sova på en parkbänk. // Monas Universum

I kommentarsfältet diskuteras situationen så här:

Emelie Nu är jag i den privilegierade positionen att jag aldrig behövt förlita mig på välgörenhet, men jag tänker att det måste vara en väldigt kluven situation. Samtidigt som man säkert är tacksam för att få hjälp, måste det också vara tufft att aldrig få ha synpunkter på hjälpen i fråga då man kan räknas som otacksam, plus att man egentligen i många fall borde ha fångats upp av det sociala skyddsnätet (vilket uppenbarligen har gigantiska hål) och då hade man inte behövt ”vara tacksam” på samma vis utan man hade helt enkelt fått något man hade rätt till, ungefär som våra barn får gå i skola vilket de har rätt till, vi får sjukvård vilket vi har rätt till etc. Man kan fortfarande vara tacksam för att vi bor i ett land där sådant bekostas via skatter, men man behöver inte känna att man får hjälp på nåder. Nu vet jag ingenting om just den här kvinnan och hennes situation, utan det är mer en generell fundering. monasuniversum I hear you och håller med. Men det blir lite tudelat när någon är desperat och ”jag måste få tak över huvudet”. Jag tänker att man borde känna sig trygg på ett fint ställe med eget rum under 30 dagar. Och då kanske hinna andas lite och jobba för en annan lösning.

SkruttAnn Om man verkligen är hemlös, pank o.s.v. – är man då inte tacksam för minsta lilla hjälp man får? Är man inte det kan man vara utan, tänker jag.	Sofia
Precis! Inte läge att börja kräva saker från en organisation som bygger på frivilliga medel. Förlåt att jag är skeptisk men det är för mig låter vissa saker ganska osannolika. Förstår att du kanske inte skriver alla detaljer och ni kanske också lägger tid på att kolla upp fakta. Alla har inte rent mjöl i påsen tyvärr.



Icka
Du tog orden ur min mun……detta var exakt min tanke med.

165 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Låter som hur det kan bli i framtiden när dagens influencers blir äldre och inte inte längre drar in pengar, inte har råd att bo kvar, bara har en minimal pension på grund noll arbetslivserfarenhet, plus 70 kilo klänningar i garderoben och noll sparade pengar.

      Haha ja

      Många har ju ganska bra cv dock, iallafall de största. Tror de arbetar mer bakom kulisserna än du ger dem cred för.

      Catrin Hedlund om 20 år.

    Låter som ett osvenskt beteende att kräva mer och inte vara nöjd med det som erbjuds

      Vad menar du med det?

      Skulle precis säga tvärt om!!
      Baserat, liksom för dig, på mina egna erfarenheter.

        Du menar att det är typiskt svenskar?

      När jag jobbade natt i Sthlm city hjälpte jag flera unga kvinnor med mat, cigg och pengar när jag hade fast. Alla var svenskor och de alla hade olika krav, en del hade rätt fräcka krav medan en del bara önskade sig ett specifikt märke på cigg eller vad för frukost jag skulle köpa.

      Jag blev irriterad ibland men sa bara ifrån när det gick över min gräns för vad jag hade råd med.
      Så nej osvenskt är det inte.

        Rast*

      Vad baserar du det på? Någon typ av erfarenhet?

      Inte förvånad att du inte vill förklara ditt fördomsfulla uttalande…

      Vid din sida hjälper väl bara svenskar och är nån slags SD-godhet med olika vilkor…?

        Behövs ju nåt som uppväger alla skattepengar som går till bidragsturister!

    MIN HÖGST PERSONLIGA erfarenhet från människor jag mött i mitt arbete (människor som då inte arbetar utan får socialbidrag)
    är att de anser sig ha en UPPSJÖ av rättigheter men princip INGA skyldigheter.

    Det är socialtjänstens fel att de tvingades till att göra inbrott för hade de bara betalat ut pengarna då hade hen inte behövt stjäla.
    Typ

    Men det är ni huvudsak narkomaner iof och det är säkert inte kvinnan i inlägget.

    MEN bara för att du är utsatt betyder inte att du ställer krav, har åsikter, önskemål. OFTA inte helt verklighetsförankrade.

      Måste tyvärr hålla med dig lite. Arbetade ideellt i flera år med hemlösa inom min kommun och har även arbetat inom socialtjänsten och ja… Många anser sig ha väldigt mycket rättigheter och ser inte sitt eget ansvar. Självklart finns ju även alla tacksamma personer som bara försöker göra rätt för sig, så man får hålla fast vid dessa individer istället, men det är väldigt tråkigt när man sliter ihjäl sig för personer som inte tycker sig ha något eget ansvar.

        Gäller detta även dig själv när du exv sökt vård och du när vården avslutas faller ner på knä framför sjukvårdspersonalen och bedyrar din tacksamhet? Eller är det bara dom som befinner sig allra längst ner på samhällsstegen som ska ”visa tacksamhet”?

          Oj, vaknat på fel sida idag eller?
          Om du missat det är de flesta människor otroligt tacksamma för den sjukvård de får.

            Att VARA tacksam är inte samma sak som att avkrävas på tacksamhet.

          Skev jämförelse. När jag läste på socionomprogrammet så talade vi ofta om denna problematik, att man inte kan hjälpa en människa att ändra beteende om den inte vill. Dock kan man inte strandsätta individer men åtminstone bör man ej ge hjälp utan motkrav. Av moraliska skäl, principer för sann hjälp och inte minst för att man använder andras pengar ( i detta fall skattepengar) .

            Skattepengar betalar våra löner!

              Vad menar du?

              Skattepengarna betalar även tex polisens lön, det betyder inte att de måste hjälpa dig med precis allt du pekar på eller måste prioritera sitt jobb utifrån dig.
              En brandman måste heller inte komma farande och hjälpa till när du hittar en fågel i ett träd som du påstår inte kan komma ner.

              Skatt är liksom inte lika med rättighet tiöö precis allt.

              Brukar jag ibland hänvisa till när jag har idioter i andra änden av luren som har fel men inte vill acceptera det.

              Säger något i stil med ”Jag får betalt för detta, får du? ”
              Nej, händer inte ofta men har hänt…

            Om man hjälper en hemlös t ex, vad ställer ni för motkrav, ni socionomer?

              Av döma av kommentarerna så ska den hemlösa visa tacksamhet.

                Nej. Men inte klaga och bråka och kräva särbehandling och mer än vad som är möjligt att ge.

                För mig är det självklart att jag känner tacksamhet om någon ger mig något. Men det kanske beror på att jag är fattig på riktigt. Min vinterjackas dragkjedja har gått sönder därför kan jag i te använda den. Jag skulle aldrig komma på idén att gå till en fb grupp och be andra betala åt mig en vintrjacka. Jag har en höstjacka och tar 2 ull tröjor på mig under höstjackan så går det bra. Skulle en vän eller släkting ge mig en vinterjacka som de inte längre använder skulle jag bli jätteglad. Det kommer nog inte att hända , men jag har min höst/ vårjacka så det går bra. Jag har inte råd med värme , så jag sover med mycket kläder och sockar på mig så det går bra.
                Så när jag läser här om människor som kräver ett visst märke på barnoverallen , så anser jag att de ör inte fattiga alls de vill bara att någon annan ska betala. För är man fattig är det viktigaste för mig att slippa frysa , förra hösten och vintern var jag förkyld alltid för jag frös hela tiden. I år har jag mer ull kläder på mig och fryset mindre. Vilket märke är narturligtvis helt ointressant för mig. Mat och värme är det som är viktigt.

                  Men det finns grupper på Facebook som du kan få hjälp av utan att du tigger. Folk som kan ger gärna. Du kan alltid höra om någon har ”en jacka över i strl X för att din egen gått sönder i blixtlåset”. Hade gärna skänkt om jag haft en. Att slippa frysa är ändå en mänsklig rättighet, tycker jag. Hoppas det löser sig!

              Man försöker adressera problematiken som ligger till grund för hemlösheten. Vad brister? Har vi något program för det? Vad många inte förstår att när man hjälper utan motkrav så tar man värdighet från mottagaren. Dessutom är en socialarbetare skyldig att se till att skattemedel används riktigt.

                Tack och lov för dessa frivilliga organisationer som hjälper utan motkrav, haha aldrig hört om socialarbetare som tar någon som helst ansvar. Vänder ryggen till barnen som far illa, för jobbigt att reda ut.

                  Du vet att skumma saker händer på en del välgörenhetsorganisationer också va? Barn har blivit utsatta, dom blandar kriminella, psykiskt sjuka med vanliga fattiga som blir rånade och hotade.

              Motkrav?
              Behöver hjälpen reklamidentifieras? ?

              Det beror på vad de klarar av. En planering utgår ifrån varje individs förmåga. Finns så många vägar att gå beroende på om personen befinner sig i ett missbruk, är sjuk, har skulder, inte vet hur samhället fungerar och därmed inte kan söka bostad.

          18:34 så bra skrivet!

            Skojar du???

          Lite dålig jämförelse.

          Att bara ställa krav och inte se sitt eget ansvar eller skyldighet i ett sammanhang är faktiskt väldigt vanligt förekommande hos personer som hamnat i utkanten liksom.
          Varför vet jag inte

          Men det är väl patriarkatets fel som allt annat.

          Att inse att man har skyldigheter är inte det samma som att avkräva tacksamhet.

          Tro det eller ej, det finns MÅNGA obitsatt position som INTE ser sin del i det hela och INTE ha intresse att göra sin del.

            Jag tycker man ser sådant redan i hjälptrupper på fb. En del ska ha allt men tips på förändring får alltid mothugg och konstiga bortförklaringar. Många blir petiga med bostad, vill absolut inte ha jobb, vill inte ha den där mobiltelefonen utan den där osv.

              Jag tänker på att de kan handla på loppis, tradera mm.

              Känns som de vill ha nytt

          De flesta säger nog tack och menar det efter ett besök hos läkaren. Man kan klaga på sjukvården i stort men inte är man otrevlig/otacksam mot enskilda läkare/sjuksköterskor för det?

          Fast vi som arbetar betalar ju för vården vi får via vår skattesedel, precis som allt annat. Ska man då ”falla ner på knä och bedyra sin tacksamhet” för att vi får gå på en skattefinansierad trottoar?

          Ingenting får vi ju gratis från staten eller den ”generösa regeringen”, varenda spänn har betalats in av oss skattebetalare. Är man dock Inte med och bidrar till det offentliga så tycker jag absolut att man ska känna tacksamhet och ödmjukhet för att andra betalar skatt och finansierar de tjänster som alla har fri tillgång till (med det sagt så säger jag absolut inte att de som inte bidrar valt den situationen, har full förståelse för att man i perioder kan vara arbetslös eller bli sjuk etc).

        På vilket sätt sliter du ihjäl dej? Arbetar gör man på alla jobb. Förvänta dej ingen guldsjärna.

          När jag arbetade ideellt fick jag ingen lön. Jag pluggade 100%, jobbade extra och utöver detta spenderade jag varje kväll med att arbeta ideellt. På den tiden slet jag ihjäl mig, men vet du vad? Jag förväntade mig ingen guldstjärna, inte ens ett tack ville jag ha. Vad jag INTE förväntade mig var att folk skulle klaga på gratis mat, kläder och hygienprodukter samt försöka stjäla från andra. Vill man inte ha det som ges bort gratis behöver man ju faktiskt inte ta något? Men precis som jag skrev så får man försöka bortse från dessa individer och hålla fast vid de som helt enkelt inte är otrevliga.

          Socialtjänsten jobbade jag inom senare i livet och det jobbet hade inget med det ideella arbetet att göra. Att jag nämnde det var enbart för att belysa att jag har mångårig erfarenhet av att arbeta med människor, och för att hålla med OP. Tyvärr finns det många som inte har insikt, men det betyder ju givetvis inte att det inte finns lika många som faktiskt har det, trodde inte att jag behövde tydliggöra det… För helt ärligt, exempelvis klienten som ringde och skrek på mig för att jag inte ville betala för internet så att barnen kunde titta på youtube istället för tv (för att barnprogrammen på tv inte var bra nog), den individen hade INGEN insikt i sitt eget handlande och tyckte att alla andra var ansvariga för dennes liv. I ett annat fall, när bostad fixades fram genom ett kommunalt program för att barnfamiljen inte skulle behöva bo på vandrarhem eller gatan, då var det jätteilla eftersom trägolvet var lite slitet, de behövde en finare lägenhet… Hur många av er som läser detta hade på riktigt klagat om ni och era barn var hemlösa och ni faktiskt fick tillgång till en fin trea centralt, och dessutom kunde få hyran betald under en period samtidigt som föräldrarna fick hjälp att hitta jobb?

          Jag hade kunnat prata i timtal om alla underbara personer jag har träffat, både genom det ideella arbetet och under min tid inom socialtjänsten, men nu var det inte det som OP skrev om, och därför inte heller det jag besvarade.

          Om jag skriver att många män slår kvinnor, måste jag då samtidigt skriva att många män inte gör det för att folk inte kan räkna ut det själva?

        Haha ja stackars dig som jobbade och fick lön medans du hjälpte personer på samhällets botten……..

          Men det är väl ingen som tyckt synd om sig själv eller beklagat sig över sin egen insats?

          Faktum kvarstår att de som arbetar med utsatta kan bekräfta bilden som beskrivs.

          Hon skrev ju att hon jobbade ideellt. Alltså ingen lön.

            Hon skrev också att hon jobbade på socialtjänsten. Alltså lön.

              Jag har jobbat BÅDE ideellt och inom socialtjänsten.

                Och när jag jobbade inom socialtjänsten så var det INTE med hemlösa personer.

        Ursäkta? När har jag sagt att någon ska falla ner på knä och bedyra sin tacksamhet?
        Faktum är att jag aldrig varken förväntade mig eller bad om ett tack. Det jag pratar om är individer som klagar alternativt kräver mer utan att själva lyfta ett finger eller ha en tanke på andra.

        Jag faller inte ner på knä framför vårdpersonalen, men jag tackar ALLTID. Oavsett om det är till sköterskan som tar mina prover eller till läkaren jag precis haft samtal med, jag säger alltid ”tack så mycket för din tid” innan jag går.

      Har också jobbat inom socialtjänst och ser motsatt, är få som vill dras med det sociala stigma som ekonomiskt bistånd innebär. De som är som de du beskriver är ju just kanske narkomaner eller har olika psykiska sjukdomar.

    För många år sedan hade jag en bekant som var involverad i en gåvogrupp på Facebook. Det var en sida där fattiga barnfamiljer kunde be om hjälp med akuta behov, t ex nya skor eller en matkasse osv.

    Där var det förvånansvärt många som var väldigt krävande i sina önskemål och skrev saker som ”Vinteroverall Reima eller Polarn & Pyret, inte från HM eller liknande”. Eller att sakerna skulle vara nya och inte begagnade.
    Jag förstår ju att tycke och smak inte försvinner bara för att ekonomin kärvar, men är man i desperat behov av en vinteroverall är man väl oerhört tacksam över att FÅ en gratis oavsett vilket märke det är?!

      Exakt vad jag tänkte skriva om. Jag är med i @den” gruppen och jag upplever faktiskt några som lite fräcka. Som att samhället bara ska servera dem… Får en känsla av att vissa människor inte är så ”sugen” på att ta tag i sitt liv. Kanske inte läge att skaffa fler barn när man är långtidssjukskriven och står utan inkomst. Någon ansvarskänsla måste man ha. Sen finns det naturligtvis dom som har farit illa av livet och gör så gott dom kan men de är inte dom jag syftar på.

      Jag är med i en gåvogrupp där en nyligen efterfrågade ”en iPhone 8 eller 9 i nyskick” (iPhone 9 finns inte ens) men att ha mage att be om en ny iPhone helt gratis

        Haha! Jag kunde ta emot en gratis iPhone 11Pro, tack! Vem vill ge mig en? Har en gammal iPhone 5 nu.

        Fan vad sjukt. Själv har man ju en halvkass lur liksom…

        Ja vissa saker de efterfrågar är ju helt uppåt väggarna. Man kan inte ha det senaste eller finaste märkena om man inte har råd. Man kan inte heller ”unna” sig om man inte har råd, man får helt enkelt göra det bästa av situationen och ta det därifrån.

    Min mormor var sådan hela livet och försökte sko sig på andra. Tror hon blev traumatiserad och att beteendet blev en överlevnadsstrategi som hjärnan kickade igång. Som att en del inom henne levde ständigt i paranoia.

      Väldigt vanligt med skyddsmekanismer som rationaliserar varför man kan kräva av andra utan att motprestera.

      Håller med, när man lever ett riktigt utsatt liv blir artighet och tacksamhet en lyx man inte har råd med. Man måste i varje läge försöka maxa vad man kan få ut, och skiter i vem man lurar eller hur folk ser på en. Men om man får rätsida på sitt liv tror jag man ser tillbaka på dem som hjälpte en med stor tacksamhet.

        Jag har inga barn för att jag har inte råd. Att man inte blir tacksam om man har det fattigt var det dummaste jag hört. Tvärtom. Det är en personlighet att bara kräva av andra och tycka att andra ska ge en . Jag tigger aldrig av andra, skulle inte komma på idén .

    Varför vänder sig inte kvinnan till soc? ? Jag fick ett ”lån” från soc när jag väntade på pengar ifrån försäkringskassan. Jag fick helt enkelt betala tillbaka pengarna till soc när pengarna från försäkringskassan kom in. Hade hon vänt sig till soc hade hon inte blivit hemlös heller (Även om de inte täcker hela hyran, då får man helt enkelt ta av de pengar som ska till mat, tv, mobil etc). Fattar ärligt talat inte hur man blir hemlös på några månader i den åldern eftersom du kan söka bidrag både som sjukskriven och arbetssökande. Får man inte tillräckligt så ta in en inneboende ett tag då som betalar hälften, även om man inte vill egentligen så är det väl bättre än att bli av med sin bostad.

    Förövrigt tycker jag att Mona visar väldigt lite förståelse för kvinnans situation om den nu stämmer. Står man utan någonting alls tycker jag inte att det är konstigt att man greppar efter halmstrån. Man har inget att förlora på att vara jobbig liksom om man inte har någonting. ??‍♀️

      Många vill inte ha kontakt med socialtjänsten, de medverkar inte till de utredningar som socialtjänsten måste göra när de ansöker om tex boende mm, vilket leder till att de inte kan få hjälp därifrån. Ofta är de väldigt bra på att väcka folks sympatier och ljuga om att de inte får någon hjälp från tex socialtjänsten och får frivilligorganisationer och privatpersoner att hjälpa till trots att det egentligen inte är nödvändigt då personen hade varit berättigad till bistånd om han/hon deltog i socialtjänstens utredning.

    Vi vill, och tror, att folk är väldigt tacksamma och att tacksamhet korrelerar med utsattjet. Jag vete sjutton om det stämmer. Vissa är tacksamma, men många är absolut inte det. Har jobbat i flera år som socialarbetare inom ideellsektor och många gånger trollat med knäna för att lösa saker praktiskt åt folk. Som sedan varit missnöjda eller velat ha mer. Det är vad det är tänker jag. Försöker fokusera på de som bli väldigt glada och tacksamma för det jag gör för dem.
    Vi får inte glömma att folk är folk och även utsatta människor är som folk är mest. En del är otacksamma, otrevliga och missnöjda, en del är vänliga, tacksamma och helt underbara.

      Får mig att tänka på snubben som ”satte eld” på sig själv utanför Örebrobostäder. Handläggaren hade fixat fram en lägenhet åt hans familj men den var för liten tyckte han. Rådde bostadsbrist vid tillfället och dom hade i princip trollat med knäna som du säger. Jag menar. .

    Det är ju himla dubbelt, tycker jag. Både att man inte kan kräva vad som helst, men samtidigt måste man ju få ställa krav. Jag tänker på den där härvan för några år sedan när det kom fram att flyktingfamiljer tvingades bo i mögel och fuktskadad lägenheter och när de höjde sina röster fick de ”ni ska vara tacksamma” tillbaka.
    Även frågan kring om huruvida hemlösa ”får” ha kostpreferenser, exempelvis vara vegetarianer.

    Vid din sida har långt ifrån rent mjöl i påsen dom med så detta kanske inte är något att skylta med. Exempelvis så vill grundaren Jeanette Höglund inte samarbeta med de uppsökarteam Stockholm har. Hon vill heller inte samarbeta med andra enheter som arbetar med hemlösa, detta skulle GE henne de statliga bidragen hon ständigt påpekar att Vid din sida inte får. Hade hon kunnat tänka sig ett samarbete så hade den situationen vara löst.
    Tidigare volontärer som arbetat där har blivit enormt dåligt bemötta när dom inte kunnat hjälpa till i tid och otid.
    Ställer personer kritiska frågor på deras sociala medier så raderas dom och blockas.
    Alla som arbetar med soppköket och på ”gården” är volontärer, organisationen är ingen arbetsgivare men ändå får enhetschefen en månadslön på ca 60000 och grundaren själv plockar ut ca 50000, dessa pengar redovisas så kommer dom från privatpersonernas swish?
    Listan kan göras lång men här är en del iaf.

      Källa?

      Det får du nog bevisa eftersom det är allvarliga anklagelser.

        Du kan bland annat gå in på bolagsfakta.se
        Du kan även söka på organisationen på allabolag.se osv.

          ”Detaljerade bokslut: Det finns inget bokslut tillgängligt för detta bolag”

        Om du kollar upp vad Jeanette har i årslön så förstår du nog att det inte går ihop. Hon är tjänstledig från sin tjänst i tunnelbanan = 0 kr i lön. Hon arbetar ideellt med hemlösa äldre. Ideellt = 0 kr i lön. Ändå kan man snabbt räkna ut att hennes månadslön landat på omkring 50000 i månaden. Är inte det lite underligt?

        Om du kollar upp vad Jeanette har i årslön så förstår du nog att det inte går ihop. Hon är tjänstledig från sin tjänst i tunnelbanan = 0 kr i lön. Hon arbetar ideellt med hemlösa äldre. Ideellt = 0 kr i lön. Ändå kan man snabbt räkna ut att hennes månadslön landat på omkring 50000 i månaden. Är inte det lite underligt? Eller känns det rimligt?

          Intressant om det stämmer, kanske ngt Camilla kan kolla upp

      Går de med i de organisationerna och får statligt bidrag så kan de inte längre välja sin målgrupp. Dvs första hand svenska pensionärer utan skulle tvingas utfodra några 1000 migranter som bonus. Inte det som vds startades för och inte det jag vill sponsra när jag skänker dit ibland.

        Bullshit.

      Har fått uppfattning att det ligger politik bakom och att de vill att det ska se ut som att gamla inte får hjälp från samhället. Nu kan jag ha fel men har för mig att jag läst att hon är medlem i SD och haft uppdrag åt dem?

        Hennes pappa är det, inte hon. Och varför skulle någon i SD inte kunna jobba ideellt med att dela ut mat till hemlösa? Är ju inget politiskt liksom.

          Det väl alla att SDare är totalt hjärtlösa och genomvidriga individer som absolut inte vill hjälpa fattiga pensionärer.

            Men lägg ner. Finns många som röstar på SD, bara de värsta hörs. Jag är för både invandring och att hjälpa människor, men är glad att SD kom som 3e största parti, de andra partierna behövde en knuff i ryggen för att börja ta tag i vår värdelösa invandringspolitik.

              *spyr

              jag var ironisk haha. Röstade själv SD och jag skänker även fast jag är fattig?

      Det där har jag tänkt på en del. Mona skriver ju ofta att det inte finns någon hjälp att få för deras pensionärer, att bara de med drogproblem får hjälp och Sverige är så hemskt. Var får hon detta ifrån?
      Kollade runt snabbt på olika kommuners sidor, det finns hjälp att få. Sen kan tex söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som pensionär.

        Allt för att mjölka pengar.

        Är ju inte första gången

        Det är Vid din sidas sätt att få något blåögda människor att ösa sin pengar. Anledningen till att Jeanette vägrar samarbeta med exempelvis uppsökarteamet är för att om de äldre skulle få bostäder(ja det finns öronmärkta bostäder för hemlösa äldre) så skulle inte organisationen behövas. Och det är något Jeanette inte klarar av, hon vill ha uppmärksamheten och elogen. Usch!!!

      De har ju ingen ekonomisk redovisning alls. Inget 90-konto. Har ingen aning om ngt är skumt men jag skulle inte skänka pengar när det inte finns ngn insyn. Ger hela tiden olika svar på saker. Finns inte tid att uppdatera hemsidan, vet inte varför de inte får bidrag, behöver inga fler volontärer som kan hjälpa pensionärerna med bidrag/ har bara en man som gör det/de har vanliga jobb och kan inte hjälpa till med bidrag också. Det är 0 insyn och jag tror inte de förstår att de måste axla upp den administrativa biten nu när det inte enbart är att dela ut mackor till hemlösa längre.

    Jobbar med människor som av olika skäl hamnat snett i livet. Och majoriteten av dem hittar alltid nåt att klaga över, vilket speciellt brukar vara maten som serveras. Fast man vet att veckan innan åt de mat ur soporna. Kanske handlar det om att behålla värdigheten? – både inför sig själv och andra?

      Vad serverar ni för mat då? Om så många klagar kanske inte maten är så bra som du tror. Bara för att man är hemlös så behöver man ju inte tycka om ”äcklig” mat menar jag.

        Att FÅ mat =ok att klaga på maten
        Tycker du?

        Såtillvida det inte handlar om rå kyckling och friterad njure så tycker jag det visar på vad ovanstående skriver. Utsatta människor är det oftast av en anledning, det kanske i inte beror av en brinnande social kompetens.

        Äcklig mat?? Den som uttrycker sig så har definitivt inte svultit i sitt liv…
        Och jo, är man hemlös eller fattig äter man tacksamt det som bjuds eller går därifrån. Någon har betalat för den mat som de får gratis och någon annan har hanterat den och serverat den…
        Medan de själva inte bidrar med en enda skattekrona.

        Men läser du rätt. De åt sopor annars, men klagar på gratis riktig mat? Förstår du inte vansinnet?

          Just därför måste maten som serveras vara dålig om så många klagar på den. Om du ätit sopor och får mat och ändå anser att maten är dålig.

            Eller så är den som klagar ett as.
            Också en möjlighet.

              Så majoriteten är as?

            Och det tar du för troligt? Vilket mentala gymnastikprogram tränar du med för att tänja logiken så den passar in som du vill?

            De kan ju alltid avstå maten och äta något annat då? 🙂

        Är ett boende med en heltidsanställd kokerska som gör maten på plats. Jag själv skulle säga att maten är mer än godkänd, bättre skolmatsmeny typ ?‍♀️ Såklart har alla rätt till en åsikt men min känsla är att det handlar om mer än bara maten.

    Jag fattar inte varför de erbjuder en kvinna som inte tillhör deras målgrupp ett ’boende’ i 30 dagar?! Jag hoppas jag inte ses som missunnsam men pensionärerna erbjuds de samma sak?
    Och Mona startade en insamling till en specifik man, men de andra då?
    Hur rangordnar hon vem som bäst behöver hjälp?
    Och jag förstår man kan inte hjälpa alla, men vem bestämmer vem som ska få extra hjälp?

      Instämmer. Mona styrs nog av känslor primärt och saknar utbildning på området.

      Jag tolkade det som att de ömmade för denna kvinna och gjorde ett undantag. Jag tycker det var fint gjort.

        Jag håller med, fint gjort. Men de andra då? Pensionärerna, de får SL kort för att kunna sova på buss och tunnelbana.
        Missförstå mig inte, men jag önskar alla hemlösa boende på hostel, speciellt nu när det är snö och minusgrader

      Men han är ju så go när han skrattar lite under skägget..

    Är så less på ”rättighetsmentaliteten”. Skyldigheter då? Sen verkar många inte förstå hur ekonomin hänger ihop. Att allt betalas med skattepengar som vi andra drar ihop. Så jo jag tycker man ska vara tacksam och visa tacksamhet om man får hjälp när man inte själv klarar av sitt liv.

      [Borttagen kommentar]

        Hej och hå ett helt folkslag över en kam.
        KAN det ha och göra med att du inte träffar de mest representativa personerna ur folkslaget utanför ditt Ica????

        Vad tror du österikiska pubägare på skidorter tycker om svenska ungdomar??

        Vad för rättigheter har de….? Att få äga en filt och en urdrucken kaffekopp och tigga?

          Att inte utbilda sig, inte jobba, inte låta barnen gå i skolan …

          Mycket lättare att sätta sig på sin feta röv och vänta på allmosor.

            Lätt för dig att säga som själv kan sitta på din feta röv och leva lush life på staten…

            ”Att arbetslösheten är stor bland romer beror främst på brist på utbildning, och diskriminering på arbetsmarknaden. Andelen romska barn som inte slutför eller tar del av utbildning är hög. Skolgången är officiellt gratis i Rumänien, men ofta tillkommer utgifter för exempelvis måltider, skolskjuts och material som gör det svårt för barn från fattiga familjer att gå i skolan. Detta är kopplat till att skolsystemet är decentraliserat, vilket lägger ett stort ansvar på lokala myndigheter. Fattiga kommuner med små resurser att lägga på skolan kan därför begära att föräldrarna får stå för vissa kostnader. Det är dessutom vanligt att romska föräldrar aldrig har gått i skolan. Även om de gjort det har det inte alltid hjälpt dem få jobb på grund av diskriminering. Risken blir då stor för att romska föräldrar inte tror att skolgång kommer att förbättra barnens framtid och inte uppmuntrar dem att gå i skolan. Istället kanske barnen får hjälpa till hemma eller med att få in pengar.”

            https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2017/maj/rumaniens-romer-offer-for-det-korrupta-systemet/

              Såg en tiggarrom de intervjuade på TV. Han sa det bäst själv:

              ”Vi är som råttor.”

                Och du är en pissmyra. ??‍♀️

              Det är inte Sveriges ansvar att lösa problemen i ex Rumänien.

            [Borttagen kommentar]

              Skulle hellre dö.

      Jag som bott många år i två länder som saknar det skyddsnät som Sverige har kan för mitt liv inte förstå hur folk kan ha mage att vara så bortskämda och krävande att de ställer krav på sådant de får gratis utan motprestation. Allram minst om man är ny i landet och inte varit med och bidragit till välfärden överhuvudtaget.
      Gnäller man bör man också bli helt utan hjälp.

        Jag tycker det är mer eller mindre sinnessjukt att man kan komma från annat land och bli helt försörjd här utan motprestation.

          Vad menar du med ”försörjd”?

          Från Migrationsverket:
          Dagersättningen är olika stor beroende på om du bor i ett av Migrationsverkets boenden där mat ingår eller i ett boende där mat inte ingår. Storleken på dagersättningen påverkas också om du väljer att bo i en egen bostad till exempel som inneboende hos vänner eller släktingar.
          På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen

          24 kr/dag för vuxna ensamstående
          19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
          12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år.

          På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen

          71 kr/dag för vuxna ensamstående
          61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
          37 kr/dag för barn 0–3 år
          43 kr/dag för barn 4–10 år
          50 kr/dag för barn 11–17 år.

          Familjer som har fler än två barn får hel dagersättning för de två äldsta barnen och halv dagersättning för övriga barn.

          Förutom mat ska dagersättningen räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

          Dagersättningen kan sänkas om du

          inte medverkar till att klarlägga din identitet
          försvårar utredningen av din asylansökan genom att hålla dig undan
          inte samarbetar till att förbereda din hemresa om du har fått ett beslut om avvisning eller utvisning.

          Du kan förlora rätten till dagersättning om du flyttar till ett bostadsområde med sociala och ekonomiska utmaningar. Du kan också förlora rätten till dagersättning och särskilt bidrag om du uppger en annan adress än den där du faktiskt bor, till exempel en postboxadress.

            Max 71 kr/dag kan du få som asylsökande. Och det ger vi asylsökande eftersom vi är en humanitär stat som anser att människor som söker asylsökande hos oss inte ska behöva svälta ihjäl på gatan.

              71kr/dygn utöver boende, telefoni, el, värme, glasögon, kläder etc.

            [Borttagen kommentar]

              Vidrig rasist.

                Jättebra härskarteknik du kommer med i stället för att försöka bemöta fakta.

            Med försörjd menar jag att man slipper jobba och får boende, mat osv betalt genom olika bidrag.
            Dina prisexempel är väl från asylprocessen? Jag menar när folk fått uppehållstillstånd och blivit svenska medborgare. Många är ju det utan att bidra ekonomiskt alls utan bara tar emot.

          Mina grannar kommer från Syrien de har varit här i 7 år. Inte intresserad av att skaffa jobb. Finns enkla lediga jobb här oå orten. De tycker att det har det bra på soc. Barnbidrag, bostadsbidrag osv.. Har mer pengar än mig. Nyaste mobilerna, nya möbler. Allt mitt beganat, solblekt, lite repigt . Jag är nöjd att min mobil är gammal 6år samsung galaxy s5 den fungerar, varför ska jag ha en ny. När den går sönder hoppas jag att någon kompis har någon mobil de inte längre vill ha.

    MEN det finns faktiskt en anledning till att vissa är och kommer att förbli hemlösa i Sverige.

    ALLA fixar inte när det ställs motkrav-vilket det på sätt och vis görs om du får t ex bidrag.

    OCH många hemlösa eller personer i utkanten är lite eljest, eller egna så att säga. De följer inte alla normer och regler.

    Nej såklart, inte alla!!!
    Men många- det är ruff och gruff, inte bara gyllit och kärleksfullt.

      Eljest❤️

      Helvete, insåg nyss att chansen att jag någon gång blir hemlös är typ 50/50.. Är också lite eljest.. Får hoppas att min partner inte lämnar mig ?

        Vem fan är inte det.
        Men i kombo med hemlöshet är det 100 gånger svårare

    Det är mycket man kan säga om det arbete VDS gör, men det sägs aldrig ett ord om att de hjälper de här personerna att söka insatser från olika håll som skulle underlätta deras situation. T ex pratar Mona om personer som har bostad, men pengarna räcker bara till hyra och inte till mat. Det säger mig att hen inte alls har eller har för lågt bostadstillägg och inte heller uppbär äldreförsörjningsstöd från Pensionsmyndigheten. Varför hjälper inte VDS till med en sån ansökan? Eller ens informerar personen om att det finns sånt att söka?

    Att dela ut mat och mössor är ett enkelt sätt att visa vilken god person du är. Att hjälpa dem på lång sikt så att de slipper be om mat, busskort m..m. syns inte sen. De VDS hjälper är pensionärer och uppbär följdaktligen pension. Rimligen får de pengar varje månad i någon omfattning. Det pratas det inte heller om. Och jag vet att många av de hemlösa är personer som vill vara utanför samhället, har psykiska problem etc och inte vill ha kontakt med myndigheterna.

      Har själv flera gånger ifrågasatt VDS i Monas kommentarsfält av den anledning att de far med osanning. Ständigt så pratas det om hur enkelt det är att bli hemlös i Sverige, och det är det inte. Klart det händer, klart något kan gå fel men det är inte så att bostadsbolag på löpande band försöker bli av med pensionärer. Hon har skrivit att bostadsbolag vill bli av med pensionärer för att de inte har ekonomin. Det är helt enkelt inte sant, vi vill ha pensionärer just för att de är skötsamma, lugna och flyttar sällan. Mona har också skrivit upprepade gånger att om man är sambo så har man inte rätt att ”ärva” lägenheten så båda måste stå på kontraktet. Så är det inte, har man levt tillsammans under äktenskapsliknande former så har man rätt att ta över lägenheten om din partner går bort. Har haft ärenden då en stått på sommarstugan och en på lägenheten, men kan man inkomma med bevis t ex vittnesmål från grannar att man varit boende på adressen så har det ordnat sig de gångerna.

      Jag arbetar på ett stort fastighetsbolag med ärenden där hyresgäster riskerar att bli uppsagda, majoriteten av gångerna är det pga obetalda hyror. Det är svårt att få någon avhyst, det kan ta ett år att processa, och det ska vara svårt! Under mina 11 år så har jag avhyst en pensionär och det tog månaders arbete tillsammans med soc. Till slut fattade jag och min chef beslutet att genomföra avhysningen då skulden bara ökade. Personen hamnade då på ett boende. Absolut ingen som var där den dagen njöt av den stunden. Och någonstans måste man dra gränsen, ingen kan bo gratis oavsett ålder.

      VDS behövs är jag helt säker på, men varför skriva ut osanningar? Psykisk ohälsa och missbruk är ett stort problem som bidrar till hemlöshet. Men de är tydligen inte grupper som VDS hjälper, bara totalnyktra och friska pensionärer. Och en 51-åring.

        Jag hörde en intervju med Jeanette ang hemlösa pensionärer. Många som är hemlösa har levt med en partner och saknar anhöriga eller kontakt med anhöriga. Plötsligt dör partnern och pensionären har inte råd att bo kvar själv. Kanske är lite ”förlamad” av sorgen eller saknar förmågan att be om hjälp till nytt billigare boende eller är för stolt och vips så är de hemlösa. Det där kan jag ändå första händer.

      Tidigare har Mona skrivit att de har flera som hjälper till med sånt. Nu senast fanns det bara en man och folk har ju andra jobb med… jag tror tyvärr att de inte har rätt kompetens gör sådana frågor. Volontärer verkar väljas in för att de känner ngn eller är släkt med någon. Inte pga erfarenhet.

    Just det som är grejen med ”välgörenhet ” att det blir villkorat. Bättre är väl att ALLA får det någorlunda hyfsat. Men visst 300 spänn mer i plånboken i jobbskatteavdrag så kan vi sen skylla på att myndigheterna inte sköter sitt jobb.

      Fast vi har ju verkligen inget problem i Sverige med att för lite pengar trillar in i statskassan. Hade hög(re) skatt vart lösningen på våra brister i välfärdssystemet så hade vi inte haft några problem. Problemet är att alldeles för mycket pengar slösas bort på helt absurda saker. Hur är det ens möjligt att man finansierar icke nödvändiga särintressen när det finns barn utan mat på bordet? Eller att man lägger pengar på något som kommunala festivaler när äldrevården är underbemannad? Logotyper för Miljoner när människor inte har tak över huvudet?

      Här kan du se några ”bra” exempel på var dina skattepengar tar vägen istället för att göra nytta: https://skattebetalarna.se/arets-varsta-sloseri-2020/

    Jag tänker att även om det är rätt att har skyldigheter såväl som rättigheter och att man borde vara tacksam för den hjälp man får så vet vi ju inte underlaget till kvinnans beteende. Vi vet inte om hon har psykiska problem, vad för människor som finns i hennes omgivning, om hon har några missbruk osv. Allt vi vet är att hennes agerande är svårt att relatera till – vilket kanske stryker att någonting inte står helt rätt till.

    Då när coronan först drog vi igång ordentligt på våren i staden jag bor så stängdes skolor rätt hastigt och det blev distansundervisning för både låg- och högstadieskolorna. Då delade centralköket där stadens skolmat tillverkas ut matkassar till alla elever som önskade hämta och det som inte hämtades upp av elever delades ut till andra ”behövande” alltså vem som helst fick hämta så det inte skulle bli svinn. Vi hade fått hämta men gjorde inte det för tänkte att det kunde gå till bättre behövande än oss, vi klarade oss bra ändå liksom.. Så läste jag en artikel i stadens tidning där de intervjuar föräldrar och vuxna som hämtar ut mat och nästan samtliga av dem KLAGAR på gratismaten de fått.. Det var för små portioner (normala portioner??), det var okryddat det var det ena å det andra.. Så SJUKT tycker jag att folk orkar fokusera på det negativa t.o.m när det är något de får helt gratis..? ? Fina förebilder liksom.. *provocerad*

    Sen är det en annan sak när hemlösa klagar mycket, tänker att det nog inte är helt lätt att vara ”glad och positiv” i en sån livssituation..

      Fast ändå ganska rimligt att föräldrar reagerar om det är för lite mat per person. Det innebär ju att det är så annars också.

        Men folk i allmänhet har faktiskt ingen aning om vad ”en portion” är längre. Portionerna har blivit större och större, och på många restauranger är det mer regel än undantag att en portion = 2 eller till och med 3 portioner sett till energimängd. Så en skollunch som ser liten ut kan vara en helt normal närings- och energiberäknad portion.

        Väldigt många är överviktiga. Kanske dax att äta en lagom portion !

    Jag fattar inte hur Mona kan skriva som hon gör. Oavsett om det är sant, vad är syftet med att hänga ut människan? Ska läsaren reagera på något sätt? Dessutom säger hon i kommentarerna att hon pratat med kvinnan och att hon absolut inte har några psykiska sjukdomar. Hur kan hon veta det? Jag har varit inskriven vid psykiatrin hela mitt vuxna liv och diagnoser, ingen förutom de jag berättar för anar att jag är sjuk. Tre samtal på gatan kan absolut inte vara grund för ett sådant uttalande.

      Mona har inget vett att stoppa i tid
      Hon skriver innan hon tänker.
      Stackars kvinna att bli uthängd på det här viset

        Kvinnan blir inte uthängd eftersom vi inte vet vem det är.

          Har hon dykt upp tre dagar i rad så lär det finnas personer i den omgivningen som vet vem hon är. Ska det sprida sig till andra hemlösa att den här kvinnan är otacksam? Det är väl ändå något som föreningen borde stå över och kunna tiga om, varför riskera att skapa intriger mellan dem de hjälper?

          Förstår inte heller varför hon måste skriva om detta? Vore det inte bättre att lyfta de bra historierna om vad de gör? Detta blir bara negativt laddat. Blir man mer benägen att lämna bidrag till en förening som ger ut generösa gåvor till fel personer och sen småtjafsar med dem?

        Nja, hon hänger ju inte ut kvinnans identitet. Men visst märks det att Mona har mer vilja än vett, ibland.

        Illa också att Mona lägger ut foton på en massa hemlösa som VDS hjälper. Lätt identifierbara för anhöriga, vänner osv. Många skäms nog över sin situation och vill inte att släkt och vänner ska veta.

        Mona har skrivit att alla som förekommer har sagt OK till publiceringen, men det tror jag inte på. Många av dem vet knappast hur blogg och instagram fungerar och vilken stor spridning bilderna kan få.

        Dessutom: Skänker man pengar som hjälp till hemlösa pensionärer, så blir man grundlurad om VDS hjälper en 51-åring så. De borde givit månaden på vandrarhemmet till målgruppen!!!

        Illa också att Mona lägger ut foton på en massa hemlösa som VDS hjälper. Lätt identifierbara för anhöriga, vänner osv. Många skäms nog över sin situation och vill inte att släkt och vänner ska veta.

        Mona har skrivit att alla som förekommer har sagt OK till publiceringen, men det tror jag inte på. Många av dem vet knappast hur blogg och instagram fungerar och vilken stor spridning bilderna kan få.

        Dessutom: Skänker man pengar som hjälp till hemlösa pensionärer, så blir man grundlurad om VDS hjälper en 51-åring så. De borde givit månaden på vandrarhemmet till målgruppen!!!

      Hon är väl frustrerad över att hon hjälpt denna kvinna som inte ingår i gruppen som de ”ska” hjälpa och sedan får massa klagomål.

      Jag reagerade också på den meningen – tror Mona att psykiatriska diagnoser/frånvaro av detsamma kan ställas så lättvindigt av gemene man utan utbildning efter ett samtal eller två?

    Läste nåt inlägg längre ner hos Mona där hon påstod att hon stod på bloggbevaknings shitlist och alltid kommer att bli dömd hårt här.

    Det är ju onödigt att Camilla går på henne ang reklammärkningen för hon gör minsann alltid rätt och om hon skulle råka göra fel så känner hennes läsare henne så det gör inget, de fattar ändå ? Alltså herregud! På tal om att bidra till att vi andra tycker att sk influencers är oseriösa

    Hmm är elinorrosander (elimacssfx) reklam med flawless beauty verkligen godkänt går ju knappt att se samarbets texten på hennes story ?

    beggars can’t be choosers.

    Oh please, your racism is showing ?? Hej Stolt Svensk kvinna här, som bor utomlands som bott på stöd/jourboende för kvinnor i över 5 månader rätt nyligen så kan jag bara säga att det är OTROLIGT vanligt att man som mottagare/klient har åsikter/synpunkter/önskemål osv om sitt boende. Oavsett vart i världen man är eller vart man kommer ifrån. Jag har själv tackat nej till att bo på hostel för att kunna stanna på det ställe som jag tyckte var bättre. Det hostel jag tackade nej till var rent, fint och hade mysig personal men tyvärr så var inte alla boenden lila mysiga. I mitt fall så var det inte en passande miljö för mitt barn. Alla har olika anledningar men det var IAF min.

    Vissa personer är så lättade över minsta lilla hjälp att dom gladeligen tar emot precis allt med enorm tacksamhet (som sig bör) medans andra inte är det; kanske känner sig berättigade till en viss standard. Vissa har så svårt att hantera den ovisshet som hemlösheten innebär. Och även den bäste utav oss skulle, vid minst ett tillfälle, bete oss som absoluta AS när det brister (och oavsett hur länge den än må pågå), om man var hemlös. Been there, done that, got the guilty conscience for it ????‍♀️ Den utsatthet som man ständigt befinner sig i gör att ens ”fight or flight” reflex är på nonstop.

    Har man inte varit hemlös, oavsett anledning till varför man blir hemlös, så bör man närma sig ämnet med en ordentlig dos ödmjukhet. Jag själv hade en hel drös med åsikter och felaktiga uppfattningar innan jag stod där, utan hem eller säkerhet. Bryskt uppvaknande på ALLA plan.

    Och stor känga till Mona som vädrar detta på sin s.t.o.r.a platform (så pass att den tas upp här på en mkt större platform). Den här kvinnan kan nu komma att bli identifierad av närstående/vänner/bekanta/män eller vem som helst som vet att kvinnan fått hjälp av deras organisation.

      Detta var i svar på kommentar av @????

    Naturligtvis ska även den som måste förlita sig på gåvor från andra ha rättigheten att tacka nej utan att bli avvisade för gott pga otacksamhet. Men det här var ju något annat. Visst kan det ligga en massa problem bakom som förklarar hennes beteende. Och visst kan det vara så att föräldern som tigger just en polarn o pyret-overall vill behålla lite värdighet. Men vad vinner egentligen personen, i längden, på att få sina önskemål uppfyllda? Men som i fallet med den här kvinnan hade jag inte startat någon diskussion, ”vi erbjuder vandrarhem nu, inte hotell, tacka ja eller avstå innan dagens slut, annars finns det andra som behöver platsen”. Jag är för övrigt helt övertygad om att människor, alla, oavsett ålder eller psykiskt tillstånd, mår bra av rätt ställda krav. Ibland kanske de behöver vara väldigt låga, t.ex. att man inte tolererar att bli tilltalad med svordomar.

      Det du skriver om värdighet och polarn och pyret overall är intresset! Det har blivit som en sanning att ”alla” har råd med märkeskläder, utlandssemester osv. Men även människor med stadig inkomst kan tycka att en polarn och pyret overall är för dyr och inte köpa den. Bara för att man inte är fattig betyder inte det att man har råd med ”allt”.

        Exakt! Det är ingen rättighet att ha vissa märken. Man kan ha det om man har råd och vill köpa detta men inte ok att ”kräva” det. Man måste se sin egen situation och inte jämföra sig med andra som jobbar och har råd med det.

        Jag har det bra men köper inte märkeskläder. Man måste ju kunna skilja på värdighet, hel och ren och onödigt trams.

        Pga sjukdom i familjen så levde vi länge på en inkomst, dyr hyra osv. Numera har vi två inkomster (varav en högre än medel), bor billigare. Men inte unnar vi oss massa dyrt för det. Ska vi göra något eller köpa något så sparar vi ihop till detta. Letar extrapriser/handlar på rea. Min största lyx numera är att vi har kunnat spara ihop till en buffert. Om diskmaskinen går sönder så behöver jag inte få ont i magen, vi kan ersätta den.

        Har ett syskon vars familj har betydligt sämre ekonomi, men där faller de liksom för myten att alla andra har… och köper teknik mm på avbetalning och får betala dyra räntor.

    Varför skaffar inte Vds 90-konto? För jag har förstått det så att Mona tycker det är så dåligt att vds inte tilldelas pengar som tex stadsmissionen och frälsis får och använder i sin verksamhet för tex hemlösa.
    Att saknar 90-konto tycker jag känns oseriöst och inget jag skulle vilja ge mina pengar till.

      De hinner inte med att göra det…

    Ställer man motkrav när folk sträcker ut en hjälpande hand går det ingen större nöd på dem.

    En käftsmäll för de stackare som hade gråtit över så en varm kopp kaffe i vinterkylan.

    Personligen så saknar jag en följdfråga, nämligen VARFÖR vill personen bo på hotell istället för på vandrarhemmet. Jag fattar att CamCam och alla ni i tråden tar för givet att svaret är att det är lyxigare och glassigare på hotell, men idag har vissa vandrarhem i princip blivit härbärgen och om det var stökigt där med mycket narkomaner kanske hon gjorde bedömningen att det var tryggare på gatan. Jag förstår att Monas Universum hävdar att vandrarhemmet är normalt, rent och städat osv, men hon kanske skulle sova där själv en vecka och bedöma klientelet. Just saying. Ingen insyn här, men saknar den frågan.

    Mona lever i sitt trygga Universum med en svans av kvinnor som sväljer hennes dravel och skrönor utan eftertanke.

    Tycker alltid det är beundransvärt med folk som ställer upp för sina medmänniskor.

    Blir dock alltid en smula förbryllad med bloggare som ena minuten visar upp hur de tjänar lätta pengar på att kränga prylar och andra förvandlas till Moder Teresia….

    Låter som en historia som platsar på r/choosingbeggars heter hon kanske karen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.