Skrämselreklam för ”blåljus” verkar trenda

Igår tog jag upp att Therese Lindgren gör reklam för glasögon från Lensway, som ska skydda ögonen mot det blåljus som kommer från skärmar – telefoner, iPads, datorer mm.
I inlägget länkade jag till en artikel från nyteknik.se i vilken David Ramsey, som är specialist på näthinnesjukdomar och direktör för ögonforskningsavdelningen vid Lahey Hospital för Harvard Medical School uttalande sig kring fenomenet blåljus:

Det är sant att man kan ta skada av blått ljus, men bara om olika celler i kroppen överexponeras. Men det blåa ljuset från elektroniska enheter som smarta telefoner, surfplattor, bärbara datorer eller tv-apparater, skadar varken näthinnan eller någon annan del av ögat, enligt Ramsey.

”Det är osannolikt att det här blåa ljuset skadar näthinnan. Konsumentelektronik är inte skadlig för näthinnan på grund av mängden ljus som utsänds. Industriella källor av blått ljus är avsiktligt filtrerade eller avskärmade för att skydda användarna”, skriver han.

Jag tänker så här.
Om blåljus inte skadar näthinnan, vad är då risken för att huden skulle påverkas?
Med tanke på att influencers som Annica Englund marknadsför Nuskins produkter som sägs skydda mot blåljus (HEV-strålning) så tycker jag det är viktigt att reda ut saken eftersom hon och andra influencers får följarna att spendera sina pengar på varor som de rekommenderar med sin trovärdighet.

Googlar man på ”blåljus”, ”HEV-strålning” mm så får man MASSOR av träffar, men de två första sidorna består enbart av webbshoppar, som med diverse olika typer av skrämseltexter försöker folk att köpa skyddande produkter.
Slutligen hittade jag en artikel från tidningen Café, skriven av Jonas Öhman, men det är inte tidningen Café som är min källa utan den står två av medarbetarna på Toxintelligence för, som är en byrå som presenterar sig på följande vis:

Toxintelligence är en konsultbyrå som värdesätter vetenskap och saklighet.
Vi är en operativ och strategisk partner till företag inom kemikalieområdet. Vår ambition är att på vetenskaplig och regulatorisk grund hjälpa verksamheter att bygga upp ett långsiktigt hållbart kvalitetsarbete. Vidare har vi ett övergripande mål om att bidra till en mer nyanserad ton i den polariserade samhällsdebatten.

Här nedan följer frågan samt deras svar om just HEV-ljus:

Det här börjar kännas som ett framgångsrikt avsnitt av Uppdrag Granskning! Över till sol- och strålningsskydd. Det börja dyka upp allt fler produkter som påstår sig skydda inte bara mot UVA och UVB, utan också mot infrarött och blått ljus, s k HEV-ljus. Tankar på det?: 

– Märkligt! Dels finns det inga studier som tyder på att något sådant skulle vara farligt i ett normalt liv. Strålskyddsmyndigheten nämner till exempel att för svaga radiovågor kan forskningen inte visa några hälsorisker för människor, ändå är folk livrädda för strålningen av mobiltelefoner. Visserligen är infrarött ljus mer energieffektivt, men det finns inga hälsorisker med det i ett normalt liv. Alltså är det väldigt tveksamt att uttala sig om det in the first place. Tror också studierna som påstår det är väldigt tveksamma.

Vad är er inställning till hela den här ”blåljus-debatten”?
Låter den fullt rimlig eller är det lite foliehatt över alltsammans?
Jag tycker mest det känns som att det finns oerhört mycket åsikter om saken, men inte så mycket fakta.

191 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hittepå för att sälja.

      Är det absolut och så bra att det uppmuntras. Blev själv ilurad av en försäljare i somras att man absolut behövde det här skyddet. Beställde glasögonen för inte fan vill man skada ögonen så som hon beskrev det och hon var helt sjukt bra övertygande. Dock sa magkänslan ifrån när jag kom hem och jag avbeställde. Min man fick sig ett gott skratt med. Bra att det uppmärksammas vilken skit det är för inte bara de mest naiva som går på det ?

        Uppmärksammas ska det naturligtvis stå..

        Har man redan glasögon så tycker jag absolut att man ska lägga till blåljusfilter, kostar inte många kronor extra mot den vanliga antireflexen. Dessutom så är det skönare för ögat att ha blåljusfilter, speciellt om du sitter en hel dag framför en dataskärm. Lite dumsnålt o avbeställa pga blåljusfilter. Fantastiskt när personer som inte har en aning om ämnet ska leka experter ❤️

          Vad är skillnaden på blåljusfilter i glasögonen än de som redan är installerade i skärmarna?

          Oj, då kanske du som optikerASSISTENT borde dela med dig av din unika expertis istället för att låta dryg. Varför skulle man ”absolut lägga till blåljusfilter”? Förutom att det skulle vara skönare för ögat. Det skadar ju uppenbarligen inte ögonen.

            Skadar nej, men tröttare i ögonen = spänner dig vilket kan orsaka huvudvärk.
            Jag hade konstant huvudvärk när jag satt framför skärmar utan liknande glasögon. Har synfel som jag använder linser eller glasögon för. När vi bytte kedja på jobbet och fick glasögon anpassade för skärmjobb har jag behövt sjukskriva mig 3 ggr pga huvudvärk på ett halvår. Mot minst dubbla innan.

              Terminalglasögon har väl inget med blåljus att göra?

                Terminalglasögon är glasögon anpassade för arbete, man kan lägga till ett blåljusfilter även på dom kan säkert göra dom fotokromatiska också om man så vill det. Jag har testat olika typer av glas och tycker blåljusfilter kan vara skönt när man har mycket jobb framför dator eller annan typ av skärm. Har burit glasögon större delen av mitt liv och arbetat som optikerassistent. Ingenting skadligt i att inte ha det men absolut mer bekvämt för vissa, finns dom som säkert inte märker någon skillnad.

          Är du expert menar du? Då skulle jag uppskatta om du kan förklara riskerna med att använda glasögon utan blåljusfilter för mig.

            Haha word.
            ”Folk som ska leka experter”
            Leker expert ?

            Ja, efter 12 år i yrket så ser jag mig själv som expert, absolut! Har jag sagt att det finns risker att använda glasögon utan blåljusfilter? Jag tycker bara man är dumsnål när man inte lägger till blåljus i sin behandling när man ändå tar antireflexbehandling. Klart, brukar du köpa obehandlat glas så kanske du anser att det blir ett stort prishopp för blåljusfilter. De allt flesta väljer dock att alltid ha antireflex och steget från antireflex till antireflex med blåljus är inte så stort. Förlåt för otydlighet!
            Men som sagt, ögat blir mer avslappnat och det gör stor skillnad för en som sitter en hel arbetsdag framför skärmen. För de som ”bara” använder mobil/dator/iPad osv på sin fritid märker kanske inte lika stor skillnad.

              Okej, så för dig är det endast en fråga om komfort? Du tror inte heller, med all din erfarenhet, att det blå ljuset är skadligt för ögonen?

                Inte farligt om man utsätter sina ögon för ”normal” användning. Men sitter du konstant flera timmar i sträck o stirrar in i en dataskärm så såklart jag tror att det påverkar. Men för min del handlar det mest om komfort.

          Det kostade inte bara några kronor mer och huvudvärk har jag inte. Alltså funkar inte ditt argument här. Problemet var att jag kände mig lurad och att det verkade stämma iom att det inte finns forskning som backar upp försäljningsargumenten.

      Ja, definitivt. Det finns som sagt inga studier som tyder på att något sådant ljus kulle vara farligt. Det är alldeles för svag elektromagnetisk strålning/för låg intensitet för att det ska vara skadligt.

      ”Jag tycker mest det känns som att det finns oerhört mycket åsikter om saken, men inte så mycket fakta” summerar den här bloggen + kommentarsfält till punkt och prick.

      Self burn, Camcam?

        Absolut, om det som avhandlas här var faktabaserad vetenskap. ?

          Fast det är väldigt mycket åsikter här om faktabaserade grejer.
          Ett exempel: När det kommer till covid så är det onödiga inresor till sverige gjorda av medborgare utanför EU/EES som rekommendationerna gäller.
          Det tar folk här och tolkar som att svenska medborgare inte får resa utanför EU och hävdar sedan här i kommentarsfältet att en svensk som rest till Dubai har brutit mot rekommendationerna.
          Ett sällskap på max 4 personer tillåts att äta tillsammans på restaurang. Ändå tycker många här att man bryter mot restriktionerna om man går ut och äter med två personer.

            Håller med!

          Ibland verkar det som att du iaf är övertygad om det.

    Jäkla trams tror jag.

    Känner absolut ingenting för den här ”blåljus-debatten”. Tråkigt möjligtvis är något jag känner.

    Jag undrar lite hur det funkar med reklammarkering för Mimmi Kapell. Hon har ju en egen träningsstudio där hon har pass samt en hemsida med en del olika onlineprogram. Hon lägger ut ganska mycket om dessa på sin story osv men jag har nog aldrig sett att hon reklammarkerar. Borde hon göra det eller hur funkar det med reklam av den typen av tjänster? Hon är ju helt klart partisk i sin information om produkterna och tjänar ju även pengar på det

    Minns när man kunde köpa jeans med fickor designade för förhindra strålningen från mobilen. Känns som blåljus reklamen är av samma sort och förhoppningsvis borta snart

      Omg hade helt glömt det ?

      Jag minns inte att det fanns jeans, men det var ju länge en grej med små mobilväskor/fodral som man satte i bältet. Alla pappor hade sånna. För att inte ha ”strålningen så nära kroppen”.

      Kommer även ihåg när jag var tonåring och hade huvudvärk väldigt ofta. Min pappa sa att det berodde på att jag hade klockradion för nära huvudet, när jag sov. Så han flyttade den från nattduksbord till golvet 😛

      Bästa pappa ❤️

        Fast för män har det ju ändå en poäng, det är bevisat att det kan skada spermierna.

          Det var väl pga värmen?

            Sorry. Lyckades läsa in något om laptops men ser att det inte alls handlade om det här. Dont mind me.

    Att känna något annat är foliehattvarning blir mycket märkligt med tanke på vad forskningen säger i frågan.

    Men ändå inte konstigt att folk blir rädda med tanke på alla desinformation som de matas med.
    Borde vara olagligt.

      Vet en mellanstadielärare som postar om alla konsprationsteorier (t.ex. 5G och vaccin är farligt, corona och miljöförstörelsen är en medveten strategi/bluff, t.o.m. att Förintelsen är överdriven osv) på sin Facebook. Enligt mig borde hen bli fråntagen sin lärarlegitimation. Hur ska hen kunna undervisa om källkritik t.ex??

        Sådant här gör mig så illa berörd. Lärare som saknar förmåga att förstå begreppet kunskap.

        Välkomna till lärar-linjens verklighet. Alla kommer in och alla kommer ut. Klarar de inte examen finns det jobb åt dem ändå. Ja egentligen behöver man inte ens ansöka till uni för vem som helst kan ju få jobb i skolan ändå.

          Må så vara, en du får inte en fast anställning på en skola som lärare/lärare i fritidshem utan legitimation i längden.

            Nä man kallar dem barnskötare istället så kan de jobba på fritids…

              Barnskötare är ett yrke som kräver utbildning och ingen utan barnskötarutbildning får fast tjänst. De gör samma sak som förskollärare men har inte ansvaret för att förskolebarnen får de kunskapen läroplanen säger. I övrigt gör de samma arbete.

                På skolor kallas de utan utbildning barnskötare och jo man kan få fast tjänst. Finns även utbildade barnskötare där men det är ju en utbildning på gymnasienivå så.
                På förskolan har förskollärarna pedagogiskt ansvar ja, väldigt stor skillnad.

                  Nej, de kallas förskoleassistent, Mvh, rekryterare.

                    Har stått ”barnskötare” i mina anställningspapper från tre olika förskolor och jag har då aldrig hart någon dylik utbildning. ??‍♀️

                Haha, nej det gör de inte.

                  Svaret var till ”Jag”.

          Det är verkligen en lögn att lärarprogrammet på nåt sätt är enkelt! Ja, intagningspoängen är låg MEN när kurserna rullar igång droppar stora delar också av eftersom de faktiskt inte klarar av vad som krävs av dem. Utöver det akademiska måste du därtill vara socialt lämplig för att kunna ta examen.

            Socialt lämplig? Hur underkänner de en på en sån basis? Aldrig hört talas om. Det är snack om att införa för-intervjuer för att sålla bort de som är uppenbart olämpliga men det har inte hänt än.

              Jag tror att personen kanske syftar på VFU, verksamhetsförlagd utbildning, alltså när man är ute på skolorna och faktiskt utför yrket. Man har då en VFU-handledare på plats, som kan underkänna en om man inte är lämplig för läraryrket. Ledarroll och social förmåga är ju grejer som spelar in.
              Min erfarenhet är dock att väldigt väldigt få underkänns och att handledarna inte riktigt har koll på bedömningsunderlaget och egentligen inte orkar bry sig.

                Jo jag vet, det är min erfarenhet också.

            Det är inte lätt egentligen men en del smiter igenom ändå på nåt sätt (gör minsta möjliga, snålskjuts på andra, fejkar). Antar du menar att handledaren ska godkänna ens praktik? Är man helt galet olämplig kanske de säger nåt men vet flera väldigt slappa som klarat sig, tyvärr.

              Japp jag med. Nej en skandal att vissa är inne på femte året. Faktiskt väldigt oroväckande.

            Personligen tyckte jag att nivån var löjligt låg på de allra flesta kurser, men jag gick den ”gamla” lärarutbildningen, innan den gjordes om runt 2011. Har dock vänner som kallar Malmö högskola för Malmö lekskola. De går lärarutbildningen.

              Är det fortfarande så?? Jag gick en termin på Lärarhögskolan i Malmö innan jag hoppade av. Herregud vilken oseriös flumorganisation. Första veckan skulle klassen åka på lägerskola och ”uppleva det så som våra framtida elever kommer att göra” Så det var en vecka med lekar, tyst och släckt kl 23, uppgifter som adoptera ett träd som vi skulle namnge och berätta om dess historia mm mm
              Det var helt nytt med PBR och lärarna hade ingen aning om hur de skulle undervisa oss. Så vi hade ingen kurslitteratur utan skulle söka kunskapen själva. När väl tentorna kom så såg de likadana ut som tidigare år vilket innebar att de som läst ”fel” material bommade rejält.

          18:40 jag kan inte låta bli att tänka på läkare ?

    Skräll att Therese sprider skit som saknar vetenskapligt stöd. Hon pratar ju om att ifrån ”biohacking” till Vulverine Koos tips som om de vore vedertagna sanningar.

      Pratar om – hon uppmanar inte andra till det.

      Ja alltså Koos, det vore intressant med ett redigt gräv här om henne.
      Snacka om att utnyttja kvinnors desperation vid smärta och andra besvär med sina kroppar.
      En del av mina vänner följer henne slaviskt och blir riktigt upprörda när jag ifrågasätter henne.

      Just historien kring graviditeten som inte ens existerade men som, i hennes värld, uppstod trots avsaknad av penetration och hon fick missfall pga skenet från en lampa samtidigt som hon skulle ha mens.

      En kvinnosekt. Hon är profeten.

        Och så fort man nämner något om ett underliv så kommer alltid någon och rekommenderar vulverinekoos likt en nyfrälst. Helt utan eget tänkande köper de allt hon säger.

          Men wooow vad är det frågan om? Förstår verkligen inte hur det skulle vara att utnyttja desperationen när det hon gör är att säga ”ok om du har problem med det här, har du testat att utesluta koffein en månad?” Och sen kan det bli bättre eller ingen skillnad, no harm done. Man ska givetvis alltid vara kritisk men hon är ändå tydlig med sitt syfte: att man har rätt att vara medveten om sin menscykel, inte svårare än så.

            Hon skriver väldigt mkt som saknar evidens och de första verkar köpa det rakt av. Det skapar rädsla och oroar folk i onödan. Tänk dig att ha haft svårt för att bli gravid, men en dag så lyckas det. Sen får du höra att lampor kan orsaka missfall.

            Kom igen!!!!

            En terapiljuslampa är på 10 000lumen.
            En glödlampa kan variera mellan 200 och 800 lumen.
            10000 lumen motsvarar en mulen dag.
            Varför skulle då en vandlig glödlampa lura kroppen att är dag och ställa till det så mycket att det orsakar missfall???

            Helt vansinnigt.

            Och mensvärken jag hade från att jag var 13 till 20år då? Vad orsakades den av om jag började dricka drycker med koffein i först efter 20års ålder? (Inkl läsk) min mensvärk var värst under tiden 13 till 20, sen avtog den. Får inte ihop det med koffein.

              Oj, en del försvann. Efter ”sen får du höra att lampor kan orsaka missfall” så kommer
              ”Tänk dig paniken hos den blivande mamman. Hur ska hon kunna leva ett normalt liv? Det finns lampor överallt. En panik helt i onödan.”

                Och hennes snack om att Alvedon är farligt och kan göra så man tappar anktnytningen till sitt barn.

                What???? Vem säger ens sånt skit???? Det borde vara olagligt.

                  ”no harm done”

                  Läs bipacksedeln på FASS så kanske du ändrar uppfattning om Alvedons ofarlighet.

                    Har själv alltid sagt att Alvedon är ofarligt men efter att mitt syskon tog 40 stycket Alvedon när h*n försökte ta livet av sig och läkarna på sjukhuset förklarade att det är en dödlig dos är jag inte lika kaxig och säger att det är ofarligt längre ?

                      Men klart en överdos av nästan vilket läkemedel som helst kan va farligt, vad vill du säga egentligen? 2 alvedon är inte samma som 40…

                    Alla mediciner har potentiella biverkningar, man ska inte vara rädd att använda dem vid behov.
                    Och man tappar inte anknytningen till sitt barn av en alvedon! ?

                Fast vänta nu, det är ju vetenskapligt bevisat att koffein KAN göra mensvärk värre, då det gör att musklerna blir mer spända. Orka vara så jävla butthurt.

                  Vem är butthurt? Du? Du verkar ju bli rätt sårad för att din sektledare får kritik ??‍♀️

                  Om jag vill dricka mitt koffein och ta en värktablett istället då? Som för övrigt hjälper mot min mensvärk. Då riskerar jag att tuppa av istället? För det har ju Jenny gjort EN gång. Av en Alvedon.

                  ???‍♀️

                    En slutade dricka kaffe för 10 år sedan för att hon tyckte att det gav henne hjärtrus och gjorde så att hon hade sämre nattsömn. Trots det måste hon börja äta Ipren 2 dagar innan mens för att inte få så ont att hon svimmar eller kräks och om någon är hälsosam är det hon. Hon har alltid tränat och är en av de människor som har bäst koll på vad hon äter. Sen bara för att nämna det så äter hon socker extremt sällan.

                      En vän*

                      Lymfmassage må låta som humbug men det hjälpte mig med min pms, jag tränade dessutom yoga samtidigt och jag tyckte jag fick snabbare smidighetsresultat av det just tack vare massagen. Jag dricker kaffe som vatten så vet inte om det gjort någon skillnad för mig. Tror mer att jag har en hög grundspänning som krävde att jag tog tag i allmänhälsan och det fysiska

                  Ja, redan existerande mensvärk, det betyder inte att du blir av med din mensvärk om du slutar dricka kaffe eller att kaffe orsakar mensvärk.

              Hahahah herregud! ”Lampor kan orsaka missfall”, jojo säkert att hon sa så, eller kan det vara en story som fått fötter och vandrat iväg lite utanför sin ursprungliga berättelse? Fruktansvärt om gravida blir paranoida av att det finns lampor i hemmet, men är det en realistisk effekt att kvinnor känner på detta sätt, verkligen? Att utesluta kaffe i samband med graviditet är väl inte så vansinnigt långsökt med tanke på att även Livsmedelsverket/1177 rekommenderar att minska konsumtionen?

                Det finns ju på hennes egna insta???? Ihop med örter och koffein men hon ville inte skriva ut vilka örter. Och sen hjälpte säkert ett skumpigt tåg också trodde hon.

                  Du har läst på hennes insta med färgade glasögon.

                    Eller så borde du kanske ta av dig dina rosafärgade glasögon nästa gång du läser något inne hos henne.

                    Hur kan man ens det, det står svart på vitt. Så mkt knasigheter hon häver ur sig.

                Att minska konsumtionen är väl väldigt långt ifrån Koos snack?

                Är du en av sektmedlemmarna som är här och försvarar?

                Hon kan ju hänvisa till livsmedelsverket och 1177 då och deras rekommendationer. Nu är det ju långt ifrån det hon har gjort och ingenting hon rekommenderat går att finna på 1177.

            Om man säger till 10 000 personer att ”har du ont i huvudet ofta? Prova uteslut frukt ur din kost”, så kommer kanske 5000 prova att utesluta frukt ur sin kost.
            Av dom kanske hälften blir av med sin huvudvärk efter några dagar av helt naturliga skäl, spänningar som släpper eller andra orsaker.
            Men är man då duktig som sektledare så kommer man få dom alla att tro att det är uteslutandet av frukt som gjorde susen och kommenterar då hälften av dessa att tipset hjälpte dom, så kommer nästan alla 10 000 tro att det hjälpte att utesluta frukten.
            Det är så vi människor funkar och det ska man inte utnyttja.

            då kanske hon ska vara ärlig med att det är hittepå som hon baserar enbart på ingenting. att problemet likaväl kan bli löst av att utesluta koffein som att hon sov på ett curry-kors. Dvs, bullshit.

            Det ska väl självklart granskas om någon utnyttjar andras problem på det här sättet? Och framför allt ska det faktagranskas för att de som blint litar på allt hon säger och de som är desperata efter råd och hjälp inte ska köpa allt hon säger som sanningar. Om man är desperat efter flera missfall och får höra om en solskenshistoria sedan någon började följa vulverinekoos så är det nog lätt att man själv litar på det.

            Hon tar ju betalt för sitt flum… Och skrämmer upp kvinnor med att det är dåligt med hormoner.

            Varje gång jag nämner min pmds får jag tips om koos. Jag ska testa att utesluta koffein, ha koll på min cykel, äta magnesium och andra vitaminer. Jag vill BARA må bra och antidepp har hjälpt mig i 6 år. Bara så där, på två dagar mådde jag bättre men då är jag hjärntvättad och förnekar min kvinnlighet. De sjukdomar som vi kvinnor råkar ut för är lika verkliga som alla andra och kan inte alltid botas med koffeinstopp eller vitaminer.

              Men eller hur? Klart det är bra att leva hälsosamt för alla kroppens funktioner. Men ges dessa förslag för andra sjukdomar/fel man kan ha? Nej. Som nån sa, det Koos egentligen gör är samma som så många läkargubbar gjort hittills – förminskar och ignorerar kvinnosjukdomar!

                Men VERKLIGEN!!! Ge kvinnor adekvat vård i stället för att rekommendera hokuspokus och ett glatt humör.

                  Men för h…det saknas ju!!!

                    Ja, är alternativet att sluta tro på vetenskapen och börja tro på hokuspokus ist för att kräva att det forskas mer på kvinnosjukdomar? Bara för att det inte finns adekvat vård innebär det inte att en kvacksalvare har de rätta lösningarna.

                EXAKT det jag tänkte men inte lyckades formulera. Tänk om läkaren jag träffade, när jag sökte för min pmds på ruinens brant, skulle ha rått mig till att utesluta koffein i en månad och vitamintillskott? Ist tog hon mig på allvar och gav mig ett recept på något som förändrade hela mitt liv.

                  Men gud låt kvinnor göra vad fan de vill. Vad ska granskas? Det var ETT inlägg av 1000 som om en inte följt henne innan kanske kan tycka var loco. Men so what. Ni är ju de som låter sjuka, ni verkar tro att kvinnor bara är som några slappa mähän som inte kan tänka själv.

                    Ingen har skrivit att någon tvingats till något. Eller?

                    Däremot är det enkelt att lura i människor som är desperata pga tex smärta, i fertilitet, pms osv. När en människa lider är en desperat efter lättnad, då kan man lura i den lidande att en skivad apelsin doppad i surströmming skulle hjälpa.

                    Precis som i en sekt, en sekt drar till sig människor som inte mår bra, som är vilsna, som vill ledas. Som vill höra att allt ska bli bra ”bara du gör det här”.

                    Ingen har påstått att kvinnor är mähän, men Koos däremot, hon är närmare en sektledare än något annat. Hennes källor är som tagna från bibeln.

                    Vem tycker det? Koos? ? alla kvinnor kan tänka själva så det behövs knappast en profetissa med en näsa för kroppsvätskor och en inre graviditetsdetektor. Jesus tog åtminstone inte betalt.

                    Haha läste ett par nu och hon verkar helt galen. Blir rädd att hon sprider skit vidare utan någon som helst faktabas. Alltså inte ETT inlägg, människan är verkligen Loco!!

                      Gud vad pratar du ens om.

                  Berätta mer! Misstänker starkt att jag har pmds och tänker att jag borde söka hjälp…

                    Gör det, jag har lidit av pmds hela mitt vuxna liv. Förstört 2 relationer, misstänkt bipolaritet, gått i terapi och mått så extremt dåligt. Till slut mådde jag så dåligt att jag trodde att jag hade något allvarligt fel och gick till läkaren och bröt ihop. Jag grät och grät och sa att jag orkade inte leva och ingen tog mig på allvar för alla proverna visade att jag var frisk. Vi pratade en stund och hon tog upp pmds och frågade om jag ville testa en antidepressiv medicin. Jag gjorde vad som helst så jag sa ja, 2 dagar efter första doserna vaknade jag och gick upp, gjorde kaffe, sa godmorgon till min man och vi satte oss och pratade om allt möjligt. Senare slog det mig att ilskan var borta, ingenting skavde, ljuden var inte störande och jag kunde slappna av. Det var många år sen och jag minns det som igår. Nu har jag bytt till ett märke anpassat för just pmds och det är min livlina. Om du misstänker att du har pmds så prata med en läkare ❤️

                  Istället för att sluta med ett gift, la du till ett till. Duktig idiot…

                    Ungefär så bemöter Koos alla som tvivlar på henne.

                    Säger du detsamma till de som lider av depression? Medicinen är en antidepressiv och hade inte gett effekt om jag inte hade haft behov av den.
                    Jag tycker att du borde fundera på vad du skriver till en annan kvinna.

                      07:51
                      Sluta bygg halmgubbar, ditt mähä!

        Kommer ett avsnitt om henne från Haveristerna!

          Det gör det?? Vad bra. Hörde om det men sen kom det inget avsnitt så jag trodde att de avblåst det.

          Vad är det för folk som blir så himla upprörda över reklam. Ni fattar ju uppenbarligen att det är reklam men verkar vara väldigt upprörande att det fungerar som det gör? Har väl funnits i hundra åt låt dem få lön för det de gör och ignorera om ni skiter i det.

        Berätta gärna mer om den där graviditeten och menslampan! Har missat det.

          Om du har instagram så kolla in matildawahl och hennes sparade stories under ”sekten”. Där finns massor. Det blir för mkt att skriva här.

            Tack!

          Har själv glasögon som skyddar mot blåljus. Det var en mycket liten prisskillnad så valde att ta det.

        Hmm… det där låter sjukt. Har du någon länk till det uttalandet? Vore intressant att se.

        Äsch, du har läst för mycket på Haveristernas Fb. De består av ett gäng fd mobbade som nu mobbar själva. Inte kan de läsa och tolka vetenskapliga artiklar heller. Inga att lita på m.a.o. 😀

          Har inte läst något alls på dera Facebook. Däremot har jag varit inne på Koos instagram.

          Som någon skrev tidigare i denna tråden, Jesus tog iallafall inte betalt, men det känns som att läsa något av en självutnämnd profet.
          Jag blev mest arg över hennes inlägg. Och arg över hennes sätt att bemöta folk som ifrågasätter.

            Det är hennes yrke, så självklart måste hon ta betalt! Du måste däremot INTE anlita henne. Det är helt frivilligt. Fortsätt du att gå till den offentliga vården istället. Du kan ju försöka få till gratisbesök där…

          Haveristerna är något av det äckligaste Sverige har. WT-Uppdrag Granskning, producerat av personer som saknar, hjärna, självinsikt och förmåga till källkritik.

      Jag hr svårt att klandra T för att sprida sådant som kvacksalvaren Koos skriver.
      T är en typisk person som faller för sådant skit som Koos sprider.
      T är ängslig, orolig och lider av grav ångest. Påverkas enormt mkt av sin pms, mensvärk osv klart hon griper efter alla halmstrån.
      Innan hon ens hinner prova känner hon sig salig av alla falska förhoppningar och vill sprida den glädjen hon känner över detta.

      Är det den där människan som framkallade missfall genom att dricka kaffe?

        Ja, och sova med lampan tänd… ?

    Jag blir inte ett dugg rädd för att influencer pratar skit om sånt dom inte är insatta i. Det gäller bara att få inn så mycket pengar som möjligt. Hemskt! Dom gör bort sig.

    Nej att ljuset från skärmar skulle vara farligt tror jag inte alls. Däremot att vi blir trötta och torra i ögon och hud efter en hel arbetsdag framför dataskärmen, det tror jag absolut.
    Men det är enkelt åtgärdat med att få i sig mkt vätska och ta pauser.
    Att en del tycker att det känner av de ”skadliga strålarna” har nog med just detta att göra, att vi blir torra och trötta.

    Men att influencers försöker kränga på folk produkter mot tex blåljus, ansiktskrämer och diverse slipmaskiner för huden och utlovar guld och gröna skogar är knappast nytt.
    Men så länge det inte handlar om att lura svårt sjuka att de kan bli friska om de köper just ”den här” produkten så är det inte hela världen.
    Konsumentansvar är viktigt och man får helt enkelt läsa på innan man köper något.

    Folk är så lättlurade sen har man väl på läsläge på i telefon det är bättre ljus för ögat.

      Bättre på vilket sätt då?

        Ljusstyrkan blir lägre vilket är bättre för ögat, antar jag att hen syftar på?

          Nej det blir ett annat sken! Finns att välja på min poco mobil!

            True Tone på Apples skärmar. Stor skillnad mot den vanliga blå läget ??

              Finns på Samsung med ?

        Det finns ju massvis med forskning på att man iaf sover sämre efter exponering av blått ljus. Det rubbar cirkadiska rytmen (ni vet det där som fick nobelpris).
        Sen tror jag absolut inte att blåljus är farligt på något sätt, men det är väl allmänt vedertaget att du ska undvika blått ljus på kvällen.

    Finns väl en hel del fakta i frågan skulle jag säga.

    Utgå från att allt en influenser säger är ljug, hittepå och ren lögn. Problemet löst.

      Nu är ju influencers de enda som kommer med dessa påståenden. De är inte ens de första. De är om något två eller t.o.m. trea på bollen.

        Försvann ett inte.

        Nu är ju influencers INTE de enda som kommer med dessa påståenden. *

          Nej men det känns bara så typiskt, klart de flesta influencers är typen som faller för sånt här. Narcissistiska och verklighetsfrånvända

    Det kan ibland vara svårt att hitta studier som motbevisar allt hittepå som dyker upp. Just för att det ÄR hittepå och det finns då inget värde eller ekonomi att forska för att bevisa motsatsen.

    Därför får ibland korkade påstående stå oemotsagda.

    Men blåljus glasögon är väl mest till för att inte störa melatonin produktionen?

      Myt
      Ljus från skärm/telefon påverkar EJ sömnen. Däremot kanske du blir ”uppspelt” av det du ser eller läser, men det är en annan 5

        Exakt och det kan man bli av en bok eller ett samtal med en vän också.

        Exakt, jag läste också att det nattanpassde, varmare ljuset är mer störande pga att det påminner om dagsljus och det blå ljuset påminner mer om natten. Jag minns inte var jag läste och jag vet inte om det stämmer men jag tycker att det låter logiskt.

        Hm. Vi fick lära oss på läkarprogrammet (av en sömnforskare, dvs doktorerad) att blått ljus stör cirkadiska rytmen. Detta var dock ca 3 år sen och nya studier kanske har kommit.

          Till De: Jag pluggar på psykologprogrammet och tar en kurs i biologiska dygnrytmer nu och vi får också lära oss det, alltså att blått ljus stör melatoninproduktionen. Man har också börjat behandla maniska personer med blåljusblockerande glasögon och rum. Så långt verkar denna metod ha större och snabbare anti-manisk effekt än traditionell behandling.

    Myt
    Ljus från skärm/telefon påverkar EJ sömnen. Däremot kanske du blir ”uppspelt” av det du ser eller läser, men det är en annan 5

    Mina ögon blir trötta av att sitta framför en dator hela dagen, vilket jag gör på jobbet, och har haft blåljus-glasögon i drygt ett år och har märkt att mina ögon definitivt mår bättre.

      Kanske skulle ha lagt till att det är glasögon med styrka, alltså recept.

      Prova ta pauser där du tittar minst 20 meter bort (eller blundar) i 20 sekunder var 20e minut. Bra för att vila ögonen när man sitter vid dator enligt vår ergonom på jobbet.

    Har Therese ens påstått att det är skadligt? ? Tidigare när hon pratat om blåljusfilter så ska det ha varit för att det blå ljuset är uttröttande om jag inte minns det helt fel.

    Men kom igen! Sånt här kan man inte googla! Du måste söka i en databas för vetenskapliga artiklar och veta hur man läser dem! Toxicintelligence? Come on! Källkritik! Dessutom handlade ju påståendena om blåljusets skadliga inverkan inte bara om ögonen, utan hjärnan också. Enklare att ringa/Maila ett universitet än att googla och trösta sig igenom pseudo- eller populärvetenskapliga källor.

      *tröska

    Camilla! David Ramsey pratar om näthinna och du pratar om hornhinna. Det är två olika saker.

    Är det samma foliehattar som hittat på detta som även tror att 5g strålningen kommer koka alla levande? Tomtarna bakom StrålskyddsSTIFTELSEN (obs ej strålskyddsmyndigheten som är en riktig myndighet tillskillnad från den förstnämnda som drivs av allehanda tomtar)

    Torra och trötta ögon samt svårigheter att somna finns det forskning på, men farligt? Nä

      är de bevisade svårigheterna att somna direkt kopplat till skärmen/ljuset eller till de intryck du matar dig med precis innan du ska sova?

        Förmodligen intrycken och inte strålningen. Helt korrekt!

      du blir trött och torr i ögonen även om du läser en bok eller tidning i flera timmar.

        Min lärare för 20 år sen fick ha ett extra skydd på sin dator för han fick utslag i ansiktet av ”strålningen”.

          Var han elallergiker?

          ??

          Det var väl en Tjockskärm med elektronrör som hade statisk elektricitet
          vid glasrutan men tittade på.

            Katodstrålerör skulle det vara.

      Det finns ingen och har inte funnits någon myndighet som heter strålskyddsmyndigheten. Det är strålsäkerhetsmyndigheten som är den myndighet som hantera frågor rörande strålning.

      Bättre än strålskyddsstiftelsen dock..

      Intressant att det även i inlägget hänvisas till en icke existerande myndighet.

    Camilla, du är fortfarande helt ute och cyklar med det här inlägget. Som flera redan har påpekat så handlar det inte alls om att ögonen tar skada. Du missar poängen.

    Jag har pluggat strålningsfysik i snart 5 år och all denna hest angående blåljus gör mig så JÄVLA TRÖTT. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det är skadligt, energin i ljuset är för lågt för att påverka våra celler. ”Men om man sitter med ryggen några centimeter framför en datorskärm i 12 timmar så blir man faktiskt lite röd” hälsar Olle Johansson men glömmer att berätta att rödheten lägger sig ganska direkt och att samma sak skulle ske om man satt med ryggen framför en glödlampa.

    Det som gör mig ännu tröttare är att dessa influensers åker på solsemester och steker sig själva i solen ”Men jag bränner mig faktiskt inte! Jag har solskyddsfaktor 10!” eller ännu värre, de som solar solarium.

    Visst, för all del, använd glasögonen om du vill, det skadar dig men du sprider en onödig rädsla.

    Btw, googla gärna ”Olle Johansson årets förvillare” för att se varifrån Anti-5G människorna får sina källor

      skadar dig inte**** skulle det stå

      ????????

      Detta borde alla se‼️

      (Särskilt barnläkare och optiker i Kanada. ?)

      Den enda lilla korrektionen är att man nu med senare studier skiftat från att tro att det håller en vaken.

      Tack Nora N. Lägger länken till ditt klipp i mitt arkiv då det är lättförståeligt för alla på alla nivåer. ?

        Dags att släppa din beef med kanadas optiker snart?

          Du minns fel. ?

          Men jag kan inte annat än säga att jag önskade att jag haft detta klippet att visa Frida då eftersom att vetenskapen inte räckte för henne. ?

          Du minns fel. ?

          Men jag kan inte annat än säga att jag önskade att jag haft Noras klipp att visa Friida då eftersom att vetenskapen inte räckte för henne. 😉

    Älskar mina glasögon med blåljus. Hade aldrig kunnat hantera mitt jobb framför datorn om jag aldrig hade haft dem.

    Säljtaktik, finns inte vetenskapliga belägg i nuläget. Vissa av behandlingarna är dock sköna att använda men du hade kunnat få samma effekt med en vanlig (och billigare) tint i glasen. /Optikern

    STOPPA FUSKET I PRIMETIME!!

      Hur fuskas det?

        Det är jättemånga som spelar norges quizz. Den går en timme innan den svenska, men de använder samma frågor.
        Gör man så sitter man på facit till svenska spelomgången och kan då välja alla rätta alternativ och tar då en del av potten.

    Trodde du menade utryckningsfordon först.

      Precis, det heter ju ”blått ljus” och inget annat. 😀

    Jag gjorde en synundersökning förra veckan då jag märkt senaste tiden att min syn blivit mycket sämre. Optikern berättade för mig att min syn har blivit 50% sämre (!!!) sedan mitt senaste besök 2019. Detta pga all tid framför skärmen på kontoret tydligen. Hon sa även att om jag hade använt läsglasögon som skyddar mot ljuset samt är anpassade för arbete på nära håll (jämfört med mina linser) så hade inte ögonen tagit lika mycket skada. Jag vet inte om det som webbshopparna säljer skyddar på samma sätt, men det beskedet jag fick var inte kul då synen inte kommer tillbaka… Jag önskar att jag hade fått denna information under mitt förra besök hos optikern och inte nu när det är för sent…

      Märker du av det själv att det blivit sämre? 50% på ett år(!) och då pga skärmtid har jag svårt att tro för då borde ju vi alla vara typ blinda. Om du inte märkt någon skillnad själv så skulle jag testat mig hos en annan. Det kan ju bara handla om ett misstag eller missförstånd?

        Exempelvis i mitt jobb betygsätter jag prov för 400 elever och då blir det misstag ibland, varför vi alltid ber eleverna att kontrollera själva.

        50% på två år. Som jag skrev så bokade jag undersökningen för att jag märkte själv att synen blivit sämre. Jag kunde inte längre läsa texten på tvn trots glasögon tex. Och jag har ju nya vs gamla styrkan på papper så det stämmer ju… Han även fått mina nya glasögon och linser nu och med dom ser jag jättebra.

      Antingen så har det blivit ett missförstånd eller så är optikern inkompetent. Hen kan omöjligt veta varför dina brytningsfel förändrats, och 50% behöver inte vara mycket beroende på vad du haft för styrkor tidigare. Jag tycker inte att du ska oroa dig över detta.

        Hon sa att min syn redan stabiliserats tidigare, att kurvan hade avtagit. Så hon blev förvånad att det blivit så mycket sämre nu, och att den enda förklaringen hon hade då var skärmtid :p Jag har aldrig suttit vid en dator på samma sätt tidigare som jag gör nu.

    Ursäkta ot men är det slut igen mellan Bianca och Cohen?

      Ja, sedan typ ett år tillbaka

        Knappast ett år va? De bodde ju i princip ihop i somras när de hade Corona.

          De hade covid tidigt. Typ i mars/april. Och mars-april var 10-11 månader sedan. Alltså typ ett år sedan.
          Det var någon gång på våren, direkt efter att hon gjorde sin abort som de slutade synas tillsammans.

    Jag kan tänka mig att det är mysigare att somna med ljuset från en lägereld än säg ett lysrör, dvs jag tror att det vita ljuset gör en piggare men inget annat.

    Men egentligen borde man ju isåfall testa att campa med ett lysrör för att se om det är det som gör skillnaden.

    vad hände med transkriberingen av alla videos?

      Kan du inte bara titta på de videos du är intresserad av, måste någon skriva ner vad de handlade om?

    Kika gärna in på min story där jag avslöjar ett företag som är en riktig BLUFF❌❌❌

    Sunticelma

    Vad har hänt med Bloggbevakning, det kommer inga inlägg på tider det brukar vara annars. Har jag missat något?

      Undrar också. Vi får hoppas allt är bra med C

    Typiskt svenskar att direkt börja gasta om vetenskap och sanning. Som sekt-medlemmar fast istället för religiösa texter är det Illustrerad Vetenskap som är helig.

    Kan man inte bara testa själv och se om någonting fungerar? Måste en hel avhandling läsas igenom innan man bildat sig en uppfattning med sin egen hjärna?

    Det är sant att skärmarna idag inte skadar ögonen eller sinnena överlag. Vad skärmen dock gör med oss är att vi blir stillasittande. Vilket är skadligt. Så då kanskebTherese och gänget borde tänka om och ge idéer om minskad skärmtid eller något som varierar med kroppsrörelser istället.

    Kategori Annica Englund? ?

    Jag är glasögonbärare, och sitter ofta vid enheter. Köpte senast glasögon med sk ultraviolett-skydd. Ni fattar inte vilken skillnad det är för ögonen att kolla på skärmen, känns som att ”ögonen slappnar av”.

    Folk är rädda för mobiler, datorer, tv skärmar, osv.
    Men har inga problem att stoppa i sig halvfabrikat, E-ämnen, utländskt kött (oftast utländsk kött på restauranger), röka, snusa, supa typ varje helg, bo i stor stan bland massa avgaser, mm.
    Jag tror det minsta dessa influensers behöver oroa sig för är skärmar…

    Hur kan Annica Englund gått från 149K följare på instagram till 154K på ett par dagar?! Köper hon sina följare eller med tanke på antal likes/kommentarer.

    Tycker att hon heeelt har tappat fotfästet det senaste så man skulle ju inte bli förvånad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.