Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

0 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Finns det mer än jag som stör sig på Vid Din Sidas sätt att kommunicera på sin Facebooksida och hur detta sätter igång deras fans? Alltså det finns folk som skriver sakligt, frågar nåt eller ger befogad kritik (obs sakligt). VDS lyfter upp en kommentar/fråga/kritik och skriver hur folk inte kan glädjas om en sak x utan att kritisera/dylikt. Alltså gör en stor grej om det hela. Sen hakar fansen på, skriver hur folk som kommenterar/frågar/kritiserar är missunsamma, avundsjuka, sjuka i huvudet etc och vill bara förstöra. Det tycks att fansen oftast inte ens läst kommentaren ifråga utan blir helt rabiata utan att ha nån koll. Det kan komma uppemot 1000 kommentarer från dessa fans där dom i princip lynchar folk i nåt slags försök att försvara VDS. Fattar inte hur VDS kan agera på det sättet och framför allt låta fansen hålla på.

      Är det Mona som sköter den sidan?

        Nej.

        Bara att Mona är inblandad är fischy. Hur gick det med för den stackars kvinnan som Mona samlade i hop 60.000 kr till?

          Jag har för mig att Mona skrev för ett tag sen att kvinnan ifråga inte vill att Mona skriver om henne på sin blogg.

            Så lämpligt.

              Japp!

      Dom verkar absolut ha väldigt fina intentioner och gör mycket bra men de sköter sig ju rysligt opfroffsigt.

      Funderade över det även när det blev problem med någon som inte var tillräckligt tacksam. Proffsigt skötta organisationer går inte runt på tacksamhet. Man måste kunna bidra till ett större syfte utan att alltid få direkt positiv återkoppling från målgruppen och kunna hantera folk som begär mer än man vill ge på ett respektfullt sätt.

      Den organisationen ger ju tyvärr intryck av att vara både inkompetent och oseriös. Skulle aldrig ge dem pengar. Kanske nåt för Patrik Sjöberg dock- ingen annan vill ju ta emot pengar från hans våldskampanj men vds lär väl inte göra sig såna bekymmer…

    Hur mår Anna Book?

      Mycket dåligt vilket är förståeligt

        Varför mår hon dåligt?

        Varför? ?

          Hon har dubbla diagnoser som hon gärna pratar om men vill inte prata om det.

            This makes no sense

            Dubbla diagnoser? Vilka har hon sagt att hon har?

              Hon vill inte prata om det. Men sitter i långa lives och pratar om hennes dubbla diagnoser som hon har fått och hur orolig hon är och pratar hemligt om kommande utredningar. Men nej, hon vill inte prata om det när någon frågar.

                Vännen My har också diagnoser som hon inte vill prata om. Hennes team har sagt bla bla bla. Och så ältar hon som vanligt om sitt liv

      Vad syftar du på??

      Jag tror att hon mår skitbra ibland och väldigt dåligt ibland. Dels tror jag hon är väldigt påverkad av sin mamma, redan från barnsben, och då påverkad på ett icke positivt sätt.
      Hennes mamma ville leva ut någon slags dröm genom Anna.
      Hon mår dåligt pga hon aldrig blev någon stjärna, att hon står utanför Sveriges övriga kändiselit, att hon aldrig slog igenom.
      Hon mår dåligt pga två av tre barn inte kunnat sköta sig eller lyckas med något.
      Hon verkar dessutom ha ett sjukt skiftande temperament och jag nog kraftiga humörsvängningar som drabbar alla i familjen.

      Av det som syns utåt så är det inte en sund familj som bor där i lilla huset. Anna är nog den som när allra sämst av dom.

    Nu verkar det äntligen finnas ett läkemedel som kan hjälpa folk att gå ner i vikt:

    https://www.svd.se/lakemedel-som-minskar-fetma/i/senaste

      Funnits förr. Efedrin knaprades av många. Finns mängder av medicin för viktminskning.

      Förr fungerade det med att förbränna mer än man petade i sig. Men så är det nog inte längre.

      Är människan så ”svag” att den inte kan äta mindre utan kirurgi eller läkemedel? Trots att det är ett hot mot hälsan? Undrar alltså genuint men kanske formulerar mig illa.

        Vi har tillgång till överflöd av mat idag och det i kombination till en ökande psykisk ohälsa leder till att många tröstäter.

        Jag är en av dom, jag fyller ett enormt tomrum med mat. Fem år av terapi har inte hjälpt. Inte för att jag är fet men jag kan inte kontrollera mitt intag. Maten är ett sätt att fira, trösta, lugna mig med, fylla tristess osv.

        För den som aldrig varit där jag och många andra är så är det ofantligt svårt att förstå.

          Exakt!! Och det svåra med matmissbruk är att man inte kan ta totalt avstånd från missbruket även om man vill. Man måste äta, men det är ju maten man inte kan hantera. Cant live with it, cant live without it.

          Blir nyfiken! Jag äter exakt så där känsloladdat som du beskriver men är inte det mänskligt? Ser inget problem i att tänka ”nu är det fredag så unnar jag mig lasagne” tex

            Att unna sig lasagne på fredag är väl inte direkt känslomässigt ätande som är bortom kontroll?

              hahahhahaah ellerhur, lasagne är ju inget onyttigt eller har jag missat något?

                Tror anonymo missuppfattade anonym 20.21 kommentar

                Göra en god fredagsmiddag är väl inget konstigt och inte alls det 20.21 pratar om. Men bevisar ju precis att den som aldrig varit där har så väldigt svårt att förstå.

              Okej men så här då. När jag är ensam hemma en kväll kan jag äta mackor tills jag får ont i magen och även efter det. Kaaan inte sluta. Är så trött bara. Ibland mackor, ibland godis. Men är det ett problem om jag bara mår dåligt för kvällen? När blir det känslomässiga ätandet ett missbruk?

        Handlar väl om att vi under miljoner års evolution inte anpassats till ett liv i med ständig tillgång på mat, utan tvärtom att man skulle passa på att att äta det som var mest energirikt.

        Är det svagt, egentligen? Väldigt länge var det smart.

        Sen är ju vårt samhälle inte anpassat efter att alla ska ha jobb där man rör sig. Svårt att röra sig tilläckligt när man jobbar 8 h om dagen och har andra saker man behöver och vill hinna med på fritiden. Såklart går det, men det är inte konstigt att vikten ökar när många har kontorsjobb.

          Precis så här!!

          Vi är dessutom lata av naturen för att spara på den energin vi hittat. Så det där med ”disciplin” när det kommer till mat och förbränning är inte så enkelt som det låter.
          Det är så mkt mer än så.

          Men om det handlade om det så borde det ju bli lika för alla, men så är det ju inte. Eller tänker jag fel?

            Nej alla har ju olika förutsättningar, men att säga att det är lika enkelt för alla är fel.

            Men är ju i princip aldrig så att något påverkar 100% av populationen exakt likadant. Vi ser ju att det är en betydlig (mer än 50%) del av populationen som är överviktig och den delen ökar ständigt.

              Hur tror ni man kan lösa problemet med övervikt på samhällsnivå eller globalt sett?

                Det är nog väldigt, väldigt svårt tror jag. Den som lyckas komma på ett svar på det har nog möjligen både ett Nobelpris att hämta och enorma pengar att tjäna.

                En väldigt bra början är att man ger sina barn bra mat, varje dag. Sötsaker kan de få max någon gång i veckan och då inga mängder.
                Sedan är det viktigt att låta barnen leka mycket fritt ute, att de få röra sig på det sättet deras små kroppar behöver för att utvecklas på ett bra sätt.
                Stillasittandet behöver minskas rejält.
                Ger man dem denna grunden, är mycket vunnet.

                  Ja det känns superviktigt att barn växer upp med en sund inställning till mat och aktivitet. Jag själv är uppvuxen med bantning varvat med hetsätning. Började själv banta redan som 16 åring och har tagit mig åtskilliga år att äntligen få en okomplicerad relation med mat.

                  Precis så var min uppväxt men överviktig ändå. Övervikt har helt andra orsaker. Mest psykiskt.

            P.g.a. diverse sjukdomar och andra orsaker fungerar inte metabolismen lika bra för alla.

              För ett fåtal är det nog så men känns i många fall som en ursäkt många drar med?

                Nyckelord: ”det känns som”

                Hur kan din känsla avgöra något sådant?
                Det är ett arrogant sätt att resonera om sina medmänniskor på.

        Problemet är väl all lättillgänglig mat som innehåller en veckas energi per måltid. Först ska det ätas snabbmat sen ska det fikas och sen är det godis och chips på det. Glad fredag!

        Allt ska ju firas med mat eller sötsaker idag också. Fredagsmys kan aldrig vara nåt annat än snacks liksom. Sockerfira jämt

          Idag? Har väl alltid varit så.

            Ja ända sen vikingatiden

            Nej, det har det verkligen inte! När jag växte upp(60-80-talet) fick vi en liten godispåse på lördagar. Alla syskon fick dela på en 33 cl läsk till söndagsmiddagen(du hade tur om ni bara var två syskon). Chips, och annat snacksliknande fick man i princip bara när föräldrarna hade bjudningar. Tårta och kakor på födelsedagskalas och glass åt man på sommaren.

              För att det inte fanns samma tillgång så blev det inte lika mycket eller lika ofta – men du beskriver ju just att man använder sötsaker/mat som ett sätta att fira och mysa (lördagsgodis, söndsagsmiddag, bjudninga, kalas)

                I affärerna fanns det massvis med sådant, men våra föräldrar varken ville att vi skulle förstöra våra tänder(vilket vi kanske gjorde ändå, men av andra orsaker), eller hade de pengarna att de kunde köpa sånt varje dag i veckan.

                  Men poängen som gjordes var att mat och sötsaker alltid använts för att fira och mysa med. Du skrev att det verkligen inte var så för att sedan räkna upp olika sätt där mat och sötsaker just precis användes för att fira eller mysa.

                    Poängen var att förr firade man inte dagligen som man gör idag.

                      Va? Vem gör det dagligen?? Kanske vissa familjer med noll koll men inte majoriteten.

                  Jag tror att mycket handlar om att idag säger inte föräldrar nej till sina barn. Då blir ju barnen ledsna och det klarar inte dagens föräldrar. Barnen ska hela tiden vara glada, och godis gör barn glada.

              Vad för en i din ålder till en sådan här blogg? Genuint intresserad

                Till 22.24: Är det en övre åldersgräns på den här bloggen? Genuint intresserad.

                  Lättkränkt much? Jag vet ingenting om någon åldersgräns utan ställde en enkel fråga?

                    Ändå är du genuint intresserad av varför någon i en viss ålder läser denna blogg. Har vi inte kommit så långt att vi kan se bortom ras, etnicitet, religionstillhörighet, kön – och ålder?
                    #ålderärbaraensiffra

              Växte du upp under ett 20-års-spann?

                När man är i 20-årsåldern räknas man som vuxen. Tiden innan dess, uppväxten. Svårt att förstå, eller är du bara lite konfliktsökande?

              Jag var barn på 90-talet och då fick vi mängder med chips, ostbågar och lösgodis på helgerna. Och läsk. Litervis med läsk. Blev folk av oss också och varken jag eller mina systrar är så mycket för socker idag.

                Ja och all oboy vi drack, kalaspuffar, limpmackor osv. Ingen av mina vänner på 80/90 talet fick sparsamt med socker ☺️

                  E och M: Vilka åldrar är det idag som blir sjuka i livsstilsrelaterde sjukdomar, gör fetmaoperationer, har svårt att bli gravida, mm.mm?

                  E & M: Det var mycket som gjordes förr mot bättre vetande. Idag har vi mer kunskap, ska vi inte använda den då?

                  Ingen av oss vet vad det kommer ha att göra med vårt mående när vi blir äldre.
                  Socker kan förstöra mycket. Har både med cancer och demens att göra.

        För många är det en ätstörning. Precis som en anorektiker svälter sig för att bli av med sin ångest/depression/hantera ett trauma, en bulimiker (?) hetsäter och spyr för att hantera sitt, så finns det människor som måste äta och äta för att dämpa sitt dåliga mående. Kan vara BED alltså binge eating disorder, eller något annat som möjligen är enklare att lösa

      Jag står på semaglutid. Någon som har frågor? Jag tycker inte att det är så effektivt som jag hade önskat. Det ger biverkningar, men visst, en liten skjuts åt rätt håll ger den, då jag upplever att min mättnad håller längre än vanligt.

        Jag tar medicinen som nämns i artikeln. Fått den pga övervikt & pre diabetes.
        Är insulin resistent & medicinen har hjälpt otroligt. Önskar att läkarna hade denna forskning redan för 15 år sedan.

          Jag önskar att fler läkare hade kunskap om kost och ordinerade kostomläggning till dessa patienter, så att de slapp ta mediciner alls.

            Fast läkare kan ju remittera till dietister som är experter på just kost.

            Jag kan informera om min situation.
            Jag blev överviktig redan som liten. 8-10 år.
            Kom snabbt till dietist & läkare. Har blivit ordinerad kost & -träningsschema sedan jag var 11 år. Är idag 30. Har provat ALLT! Det enda som hjälpt mig är denna medicin för att slippa en operation. Min kropp är insulin resistent & det är ingen som utrett detta tidigare. Jag har inte kunnat gå ner i vikt hur mycket jag än lagt ner min själ i det. Blir ledsen när man som okunnig i fallet yttrar sig om kost & träning.
            Men alla är olika. Även vi tjocka. Jag tycker dock att man ska börja på den psykiska fronten. Tror mycket ligger där.

    Vill uppmuntra alla till att använda kontanter för att minska risken för ett kontantlöst samhälle. Några effekter av ett kontantlöst samhälle:

    – Utsatta människor utanför systemet kommer i värsta fall svälta ihjäl

    – Den personliga integriteten offras då bankerna alltid kommer se exakt vad dina pengar går till

    – De som lever med en kontrollerande och våldsam partner kommer inte kunna söka vård utan att det syns

    – Barn kommer ej kunna få riktig veckopeng eller lära sig pengars värde genom att räkna pengar. Barn ska inte hålla på med vare sig bankkort eller ha mobiler med bankappar.

    – Större utgifter. Forskning har visat att risken att ”överspendera” är betydligt större vid betalning med exempelvis konto- eller kreditkort.

    – Äldre människor hamnar utanför, och de kommer inte kunna ge barn och barnbarn en peng. Cirka tio till tolv procent av befolkningen lever i digitalt utanförskap. Det är äldre, personer med olika funktionsvariationer och personer som i övrigt inte har möjlighet att hantera digitala lösningar.

    – Blir ditt bankID kapat så kommer du i de flesta fall aldrig mer se röken av pengarna

    – När affärerna och bankerna är kontantfria så går rånarna istället på ”vanliga” människor. Risken att bli rånad ökar.

    – Vid strömavbrott har du inte tillgång till några pengar

    – Negativa räntor kan överföras till kunder. När alla pengar är elektroniska kan negativa räntor ha en mer direkt effekt på konsumenterna.

    – De utan bankkort kommer inte kunna panta

      Barn kommer ej kunna få riktig veckopeng eller lära sig pengars värde genom att räkna pengar. Barn ska inte hålla på med vare sig bankkort eller ha mobiler med bankappar.

      Låter mest som dina egna spekulationer.

        Verkligen! Min åttaåring har stenkoll på sina pengar genom en barnanpassad bankapp, enkelt och smidigt. Till och med monopol för barn har bankkort istället för sedlar. Välkommen till 2020-talet!

          Ja är väl rimligt att lära barn hur pengar idag fungerar, dvs bankkort. Inte sedlar som ingen ändå använder. Samhället utvecklas. Låt barnen hänga med!

            Du borde skämmas över hur lite du förstår. Läs punkterna. Vissa använder kontanter. Cirka tio till tolv procent av befolkningen lever i digitalt utanförskap. Det är äldre, personer med olika funktionsvariationer och personer som i övrigt inte har möjlighet att hantera digitala lösningar.

              För det kan man ju lära barn pengar utan kontanter.

                Hur hjälper det grupperna som lever i digitalt utanförskap? Lär dina barn att använda kontanter istället så gynnar det alla.

                  ?‍♀️

                  Jag har jobbat i butik i 20 år och de som hade mest problem med det kontanterna var medelålders män, som inte vill bli kontrollerad av staten (!) Det var alltså inte gamla människor som hade problem, de hade sina bankkort med sig.

                    Hur tänker du att staten har att göra med var man spenderar sina pengar?

                    Min mamma har kort men gör det mesta kontant. Hon får hjälp att betala sin räkningar och har aldrig lyckats använda en smartphone. Endast 65 år gammal. Får alltid kontanter av mammsen när hon vill ge en present ?

              Just det där svaret ha delade ju dock om barnkkort och barn. Varför ska man skämmas för att man tycker barn kan ha ett bankkort?

                Om du är ok med att ditt barn inte förstår sig på pengars värde så behöver du inte skämmas.

                ”Större utgifter. Forskning har visat att risken att ”överspendera” är betydligt större vid betalning med exempelvis konto- eller kreditkort.”

              Men ska vi lära våra barn uråldriga sätt för att de som är äldre lever i digital utanförskap? De äldre som kommer att vara borta sen länge när dessa barn ska ut i samhället?
              Det ska finnas alternativ och hjälp för de som lever utanför den digitala världen men aldrig att man ska begränsa de ungas utveckling.

                Uråldriga sätt? Kontanter är vanligt överallt förutom i Sverige. Försök att förstå att för att kontanter ska finnas kvar som alternativ så krävs det att folk använder mer kontanter än idag.

                  Kanske för att Sverige är mer fram i den utvecklingen? Vad är det jag ska ”försöka förstå” med det? Jag om man vill ha kvar kontanter ska man använda det men jag ser ingen mening i det. Jag använder kontanter oftare än gemene man och stör mig så mycket på alla olika sedlar och mynt som man måste räkna och ha koll på. Det är uråldrigt.

                    Du ser ingen mening i det trots alla konsekvenser. Skrämmande. Om det är störande och jobbigt att räkna pengar så kanske det är dags att träna upp matematiken? Du kommer få det svårt om du åker utomlands.

                      Haha, jag sa inte att det är svårt, jag skrev att jag stör mig. Konsekvenser enligt dig ja och det var länge sen jag använde kontanter utomlands. Du kanske ska träna upp din läsförståelse ist.

                      Konsekvenser enligt mig? Flera av punkterna stöds av forskning. Hur kan det vara en konsekvens enligt mig att exempelvis kortläsare inte funkar vid strömavbrott? Det är liksom fakta.

                      Om kortläsare inte funkar vid strömavbrott kan du ändå inte betala kontant. Allt måste registreras, du kan inte bara ta en mjölk och lägga en 10 på disken. Alla kontanter hanteras digitalt trots allt. Eventuellt om du går till en butik som tar svarta pengar.

                      På en del ställen tar de emot kontanter under strömavbrott om kassan är öppen. Ibland är det bara kortläsaren som strular, men kassan funkar som vanligt. Då tar de endast emot kontanter.

                Digitala system är inte pålitliga, det är gynnsamt att ha kontanter att tillgå hemma om bankernas system kraschar, om så bara tillfälligt.

                  Lustigt att folk vill ha kontanter kvar när allt vi äger av värde är registrerat i olika system.

                    Väldigt lustigt att man vill kunna köpa mat om systemet kraschar. Swedbank kraschade senast förra veckan va?

                      Lustigt att jag har Swedbank och märkte inte ens av problemet ?

                      De flesta butiker har kassor kopplade till ett offlinesystem ifall det vanliga systemet lägger ner.

                      Förra veckan kraschade appen vilket ledde till att människor inte kunde förflytta pengar. För vissa krånglade även kortet vilket gjorde att de inte kunde betala. Då hjälpte endast kontanter!

                Det är illa nog med att ungarna(och deras föräldrar?) inte kan använda skriftspråket korrekt, nu vill ni att de inte ska kunna räkna heller…

              Men punkten hen svarar på berör barn och veckopeng.

        Jag vill uppmuntra alla att använda kondomer

          Och jag vill uppmuntra alla att använda gondoler.

            Jag lämnar alltid en kondom i en gondol.

      ”Använd kontanter så slipper samhället ta hand om sina utsatta.” Bra logik!

        Var kommer ditt citat ifrån? Ingen har väl skrivit det förutom du?

          Tror Anonym 20:11 menar din första punkt:
          ”Utsatta människor utanför systemet kommer i värsta fall svälta ihjäl”.
          vilket implicerar att de varken *har tillgång till pengar* eller *får den hjälp de egentligen behöver*.

            Tyvärr får de inte alltid den hjälp som behövs. Då är det bra med en peng från en medmänniska.

          Åh nej, både korkad och lite förståndshandikappad – dålig kombo! ”Styrkekram”

            Låter jobbigt!

      Också viktigt att debattera, skriva, höras synas angående detta. Kontanter måste få fortsätta vara ett komplement till kortbetalning, dock är många politiker och makthavare så bortkopplade från människor i marginalen att de inte ens inser att kontanter behövs.

      Vad menar du med sista punkten?

      Låter för övrigt mest som spekulationer.

        Flera punkter har stöd av forskning. Många utsatta pantar för att få lite pengar vilket inte kommer gå utan kontanter.

          Man får väl ändra sättet att få sin pant på då. Behöver väl inte ges i kontanter nödvändigtvis?

            Kvitto till affären är väl vanligt

              Ja, går väl att ändra så att det sätts in på ens kort bara? Precis som de kan göra när man gör återköp osv.

                Hur hjälper det om man inget kort har?

                  Man kan skapa ett kort som är laddat med en engångssumma där bankkonto inte behövs, pant och donerade swish kan sättas in. Kan skänkas gratis av organisationer som stöttar de utsatta tex.
                  Där, en lösning jag kom på under 10 sek.

                    Tror du verkligen att det kommer ordnas fram direkt? Alla kan heller inte hantera kort.

                      Måste det ordnas på en sekund?

                      Kan man inte hantera ett kort i en kortmaskin så har man det nog svårt även med kontanter.

                      Läs på om digitalt utanförskap innan du hånar utsatta grupper.

                      Förlåt för dum fråga, jag frågar för att jag vill förstå.

                      Vilka menar du kan hantera kontanter men kan inte hantera ett kort laddat med pengar? Jag förstår att äldre och personer som vuxit upp med kontanter och inte Kan ”lära om” men kommande generation, varför skulle de inte kunna hantera ett kort?

                      Ett exempel är att folk med betalningsanmärkningar och skulder kan få det svårt att bli bankkunder.

                      Men gud, läser du inte? Det är ett oregistrerat kort som inte är kopplat till någon bank. Det finns redan idag men kostar någon hundralapp, man kan göra det gratis för de utsatta. Minns du sim-kort som man laddade med ett belopp? Samma sak, det är enbart ett kort med pengar.

                      Men det handlar inte om att kunna öppna ett konto och skaffa ett betalkort. Ett exempel är ju ett busskort som är laddat med pengar. Varför kan någon resa med kontanter på bussen men kan inte _hantera_ ett kort laddat med pengar för att resa på bussen?

                    Alla får inte ett kort eller kan skaffa en smartphone med Swishmöjligheter.
                    Herregud kom ner till verkligheten människa!

                      Det skrev jag inte heller? Har man ett oregistrerat kort så kan ANDRA swisha till det ist för att ge kontanter. Lär dig att läsa människa.

                    De som säljer situation sthlm har löst det kontanfritt för de so säljer

              Där jag bor tar affärerna bara kvitton, det är väl lika bra så kan de som pantar använda pengar till hygien produkter och mat?

                Ska de inte få välja själv vad de vill köpa?

      Men det är 2021, framtiden är här! De som är gamla nu kommer kunna fortsätta med kontanter tills de dör, och nästa generation äldre är mer digitala och förstår sig på kort istället för kontanter.

      Dagens barn föds in i den digitala eran, de kan få en veckopeng och förstå sig på pengars värde utan slantarna. Jättekonstigt argument för att behålla kontanter btw?

        Det är fortfarande inte bara gamla som av olika anledningar använder kontanter.

        Ja det måste vara mestadels boomers som är emot detta? Blev genuint förvånad över hur upprörda folk blev? Förlorar man all förmåga till att klara av matten i skolan för att man inte lägger pengar i en spargris.. den är online bara vilket antagligen resonerar bättre med de som är små idag när de är mogna.

          Du har listan med några av konsekvenserna framför dig och blir förvånad över att folk är upprörda? Och jag förstår att du inte är så insatt i lärande och pedagogik för tro det eller ej, barn lär sig bäst att hantera pengar genom att kunna fysiskt räkna mynt och sedlar.

          De som förlorar alla förmåga till matten verkar ju vara ni kontantmotståndare, jag citerar: ”Jag använder kontanter oftare än gemene man och stör mig så mycket på alla olika sedlar och mynt som man måste räkna och ha koll på.”

      Om vi tar bort kontanter minskar risken för rån i butik och på banker.

      Kontanter är otroligt ohygieniska.

        Bättre med butiksrån än personrån. Ohygieniska som en kortläsare typ.

          För de som jobbar i butikerna som blir rånade är inte personer då eller?

            Säkerhetssystem finns i butiker. Det är inte lika vanligt med personskador vid butiksrån. Ser hellre vuxna butiksbiträden bli rånade än barn och tonåringar tbh.

              Kul, vi tog bort kontantbetalning när jag blev rånad i min frisörsalong. Många småföretagare har valt bort kontanter dels pga otryggheten, vi har inga stora säkerhetssystem och mår men också som ”vanligt” folk.

                Tråkigt! Men kanske ändå bättre än att en 10-åring blir knivrånad?

                  Men… på vilket sätt rånas fler 10åringar av att butiker/bussar/osv inte tar emot kontanter?

                  Även exempelvis barn som säljer majblommor har börjat med swish osv för att slippa risken med kontanter.

                    Ja precis, när de enda som har kontanter är privatpersoner så är det ju vi som får ta smällen.

                    När man inte längre kan råna butiken så får man råna privatpersonerna helt enkelt.

                      Genom att få någon överföra pengar till ett spårbart konto? För de har ju inga kontanter heller om allt är kontantlöst.

                      Om kontanter försvinner helt så kommer barn i större utsträckning bli rånade på tex mobiltelefoner.

                      Till skillnad från alla kontanter som andra rånas på då eller? Anser du att man ska använda butiker som någon form av flugfälla för att minska mobilrån? Vilka rånas på kontanter idag som gör att unga inte rånas på sina mobiler? Det är två olika rån och olika förövare.

                      Om man kan få sin telefon registrerad precis som en bil så minskar stöldbegärligheten.

                  Jag tror inte att någon knivrånar en 10 åring för kontanter iom alla vet att de inte har kontanter, lite det som är problemet som diskuteras här.
                  Att jag blev rånad minskade inte risken för att en 10 åring skulle bli rånad på sin 8000kr mobil.

                    Det kan väl inte vara så svårt att begripa? Kriminella kommer alltid att finnas, och när butiker inte längre går att råna så är det privatpersonerna som får ta smällen. Att få sina konton tömda genom bankID-bedrägerier är inte heller främmande idag.

                Varför har OTRYGGHETEN ökat något så markant senaste åren?

          För det är jättekul att bankpersonalen och butikspersonal ska behövas utsättas för rån. Eller våra äldre för den delen också

      Ge automatiseringen några decennier till så tror jag det mesta löser sig.

        Ja konsekvenserna ser ju verkligen lovande ut ?

          🙂 tänkte typ att om färre har jobb i framtiden så får lön lösas på annat sätt. Eller att det mest nödvändiga blir finansierat. Angående tillgänglighet så undersöker riksbanken e-krona & möjliga sätt att betala offline.

          Att mobilers batterier är så dåliga idag kan exempelvis lösas med solceller på tak, bättre energieffektivitet, eller bättre batterier ja.

          Angående kontrollerande partners tänker jag att staten måste hålla kontakten med alla invånare eller något. Exempelvis periodvisa obligatoriska terapeutbesök. Eller att man kan registrera sig att man har en relation med någon och att staten tar på sig att kolla upp en då och då. Då är ju istället kontantfrihet en lösning för att det syns att en person försvinnit från radarn.

            Mest världsfrånvända jag läst NÅGONSIN

            Hoppas du trollar

              I vilken del tänker du eller ni jag trollar? Själv tror jag obligatoriska terapeutbesök är ett måste för att få insyn i familjer där exempelvis barn far illa. Även om det kanske låter drastiskt.

                Drastiskt är ett sätt att uttrycka det, en annat sätt är fascistiskt.

                  Okej, tack för benämningen. Då måste jag bara namnge det som barnomsorgsfascism ?

      Håller med om flera punkter men det är ju nästan omöjligt att använda kontanter nu i pandemin. Besök i butiker ska minimeras och många butiker har dessutom tagit bort kontanthantering helt då pengar är ypperligt för smittspridning.

        Det har visat sig vara falskt faktiskt!

        ” Det har utförts en del studier kring smittspridning via sedlar som visar att viruset kan överleva på olika ytor men det finns inget som visar på att man smittas via sedlar.”

        ”Kontanter är fortfarande ett viktigt sätt för många människor att betala på och det är därför viktigt att samhället fortsätter att acceptera och hantera sedlar och mynt.”

        https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/aktuellt-om-riksbanken-och-coronapandemin/fragor-och-svar-om-riksbankens-atgarder/fraga–svar-om-coronaviruset-smittar-via-sedlar-och-mynt/

      Många bra argument, men det här med rån av butiker vs vanliga människor tyckte jag var sådär. Det är ju vanliga människor som sitter i kassan på butiker och blir rånade också. Och finns det verkligen belägg för att rånen skulle öka?

      Lever man med en kontrollerade partner eller familj bör man btw berätta det när man söker vård för att undvika att tex få hem en faktura.

      MEN heja dig som för denna lite otippade kamp! Och roligt med ett ämne i öppet spår som sticker ut!

        Partnern eller familjen kan ju tyvärr se på kontoutdrag även om man inte får hem en faktura.

          De hade väl tyvärr även sett att personen gjort ett kontantutdrag, och undrat var pengarna gick

            Då har man iallafall en chans att komma undan. ”Jag köpte lunch”

            Eller så får man pengar av en vän till exempel. Inse att kontanter är att föredra vid sådana situationer.

              Ja eller så kan man ändra vad som står på kontoutdraget, man kan ändra det till vad som helst när man gör en dragning.

                Man swisha någon annan som betalar, tex kassörskan. Man kan ta faktura.

                  När man betalar fakturan så syns det på utdraget. Att hitta en kassörska som man kan swisha, vilket förövrigt kommer leda till frågor låter krångligt. Kan du inte se att kontanter är absolut smidigast vid situationer likt dessa?

                    Nej det är inte krångligt att hitta en kassörska på en vårdcentral när man säger att det inte får synas på kontoutdraget. Du måste inte betala kontant för att vårdbesök inte ska synas.

                      Och då ska man förklara varför man har swishat en random människa? Kontanter är smidigast när man vill dölja olika betalningar, det vet de flesta.

                      Du måste förklara ett uttag lika mycket. Jag tog ut kontant för att betala lunch” vs ”jag Swishade min kompis för lunchen”

                      Min kompis? Det var ju en random kassörska? Tror du inte att en kontrollerande partner genast fattar misstankar då? Nä, kontanter är det som gäller.

      Du missade en av de mest oroväckande följderna. Bankerna kommer ha den fullständiga makten att stänga ute systemkritiska människor vilket tyvärr redan sker i vissa fall.

        Systemkritiska människor, vilka är det!?

          Foliehattar.

            På vilket sätt är man en foliehatt för att man värnar om utsatta grupper och äldre samt den personliga integriteten?

              Om du värnar så mycket om äldre så hjälp dom att komma in i den digitala världen.

                Nej, de vill ju behålla sina kontanter och jag med. Så det är där jag lägger fokus! Vill heller inte utsätta de för risken att bli kapade via bankID, vilket är lätt hänt när man är digitalt oerfaren.

                  Hur vet du att äldre vill det? Vilka studier har du läst? Jag har själv jobbat i butik i 20 år och äldre har inga problem alls. Min mamma i 60-årsåldern har det dock.

                    Jag har äldre släktingar. Föredrar äldre
                    a) kontanter som de växt upp med och använt hela livet eller
                    b) ny teknik där de behöver lära sig smartphones och bankID där de enkelt kan förlora allt de äger om de knappar in sitt lösenord vid fel tidpunkt?

                    Behövs inga studier för att förstå detta. Frågar du ofta dina äldre kunder vad de anser om ett kontantlöst samhälle?

                      Eftersom jag jobbat med kontanter under så lång tid anser jag mig att lite bättre koll än dig. Jag har absolut pratat med kunder men oftast ser man hur vana de är av korthantering. Likaså om de räcker fram kontanter först och man informerar om att vi bara tar kort är det aldrig några problem. De enda problemen är medelålders män som inte vill bli övervakade. Så nej, ditt problem du beskriver är inte stort.

                      Tydligen har du inte så bra koll. Läs lite debatter, statistik och nyheter vet ja. Jag har lagt in några länkar åt dig.

                    Du kan läsa detta också:
                    ”Kontanthantering är en viktig faktor när äldre väljer mataffär och är en av faktorerna som har jämförts i PRO:s senaste matprisundersökning.”
                    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kontanter-viktigt-nar-aldre-valjer-butik

                    ”När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer bosatta på landsbygden.”
                    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/6nVpar/vi-aldre-maste-fa-anvanda-kontanter

                    ”- Bristen på kontanthantering i staden är helt enkelt för bedrövlig!”
                    https://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/%C3%A4ldre-i-ett-kontantl%C3%B6st-samh%C3%A4lle-1.932059

                    ”Kontanter är synonymt med säkerhet – en mindre mängd kontanter i plånboken är inte lika allvarligt att bli av med, som att få hela kontot länsat.”
                    https://affarsliv.com/nyheter/kontanter-ar-lika-med-sakerhet-for-aldre-om6481229.aspx

                      Fast nu pratar du ju om något du har läst och inte av personlig erfarenhet eller kunskap kring. Du kan inte bara anta saker.
                      De som är 80 idag är född på 40-talet och har varit med i den digitala världen sedan dom var 50 år (på 90-talet). Så du kan släppa dina farhågor och inse att vi lever i en digital värld. Välkommen till framtiden! 🙂

                      Jag har äldre släktingar som sagt dvs personlig erfarenhet och kunskap.

                      Jag antar att du inte bemödade dig med att läsa artiklarna eftersom du skriver att jag ska ”släppa farhågorna” när artiklarna tydligt belyser problematiken.

                      Fast problemet ser inte ut som du påpekar om så varför ska jag läsa? Du verkar ju inte vilja förstå när jag pratar om flera års erfarenhet inom ämnet. Ja såklart finns det några enstaka som har problem men det har hänt mycket på 5-10 år. De flesta äldre är inte så handlingsförlamade så du vill ge sken av. Men fortsätt läs dina artiklar och vägra ta in erfarenheter från verkligheten. Låter smart.

                      Du är säkert jätteduktig på att stå i kassan. Inte lika duktig på att läsa dessvärre.

                      Duktig på att stå i kassan?! Du har ingen aning om vilken tjänst jag hade eller vad jag gör nu. Du däremot borde ju kamma dig och komma ut i arbetslivet och få lite verklighetsförankring.

                      Kassan är nog överkurs ja. Städa golv är nog närmare din förmåga.

      ”Äldre människor hamnar utanför, och de kommer inte kunna ge barn och barnbarn en peng. Cirka tio till tolv procent av befolkningen lever i digitalt utanförskap. Det är äldre, personer med olika funktionsvariationer och personer som i övrigt inte har möjlighet att hantera digitala lösningar.”
      – Äldre människor har också bankkonton, det går utmärkt att göra överföringar till barnbarnen via internet/telefonbank/bankkontor/. Personer med nedsättningar som begränsar deras förmåga så allvarligt har rätt till hjälp av förvaltare alt. God man, eller anhöriga för den delen.
      Alla som har ett behov av ett bankkonto idag har möjlighet att öppna ett, där kan man även få hjälp med sina ärenden.

      ”Den personliga integriteten offras då bankerna alltid kommer se exakt vad dina pengar går till”
      – Bankerna följer lagar vilka säger att de ska motverka till att finansiera penningtvätt och terrorism. Alltså, har man inget att dölja ser jag inga problem med att bankerna ser vad man håller på med? Har man något att dölja är det alltså väldigt allvarligt och det ligger ju verkligen i allas intresse att det kommer fram isåfall.

      ”Blir ditt bankID kapat så kommer du i de flesta fall aldrig mer se röken av pengarna”
      – Vad baserar du detta på? Sker detta så gör man en polisanmälan och banken gör utefter det en utredning som avgör detta. Så, källa?

        1. Du menar att istället för att räcka över en hundralapp till barnbarnet så ska den äldre (som ofta saknar dator och smartphone) ta sig till bankkontoret? Eller om man bara vill sponsra godisköpet med en tjuga?

        2. Detta är ett klassiskt argument från människor som saknar integritet. ”Har man inget att dölja så kan väl staten och banken få se exakt vad mina pengar går till”. Jag förstår faktiskt inte vad banken har att göra med mina pengar som jag själv har jobbat ihop. Jag tycker att det är lika obehagligt med smartphones som ska se varenda steg jag tar, trots att jag inte sysslar med olagligheter.

        3. Det baseras på att du själv ger tillåtelse när du knappar in ditt lösenord till bank ID. Därför är det extremt svårt att få ersättning för kapningar som sker på detta sätt. Här kan du läsa om olika fall och exempel: https://www.expressen.se/dinapengar/far-inte-en-krona-efter-misstaget-med-bank-id-/

          Min mormor har satt över pengar på mitt konto, så ber hon mig swisha barnbarnen när hon vill ge en slant. Då kan de få pengarna på en gång när hon vill ge till något och behöver inte vänta på banköverföring. Hon och jag håller koll på när ”hennes pengar” tar slut så för hon över lite till till mig. Problem solved.

            Barnbarnsbarn* men ni fattade nog poängen ändå ?

            Skönt att hon är ok med det. Låter väldigt trist dock. Mina farföräldrar vill absolut inte hålla på med teknik och vill själva ha kontroll och lämna över gåvor personligen. Det tar ju bort väldigt mycket av upplevelsen att göra så som du skrev.

              Men snälla? Blir de så ledsna kan de väl köpa en fysisk present, eller lära sig? Detta argument håller verkligen inte

                Hur menar du att det inte håller? Det är ett faktum att man inte kommer kunna ge kontanter som gåvor.

                Att du inte ser det som ett problem är en sak, men det kan fortfarande vara ett problem för andra.

          Räcka över en hundralapp, jaha då får väl nån i familjen visa hur man överför pengar till ett konto, vilket jag bara antar att man gör ändå med räkningar och dyl bara ändå? Bara för att man är gammal betyder inte det att man lider av förändringar? Världen utvecklas, när gamla växte upp var det en värld utan säg facetime och liknande och kan tänka mig att de var tveksamma först men säg nu under en pandemi är tacksamma för den utvecklingen?

      Väldigt underliga argument. Konstigt att ingen nämner penningtvätt/finansiering av terrorism som är direkt kopplat till kontanter / AML analytikern

        Underliga argument? Utveckla jättegärna. Flera av argumenten har diskuterats och debatterats i många år. Du är inte så insatt i samhällsdebatten förstår jag. Ja, penningtvätten kommer att minska, det är väl det enda positiva med att ta bort kontanter. För mig väger det dock inte upp nackdelarna.

          Fast du är ju den enda som fortsätter hävda in Sten hur problematiskt det är men ändå är inget mer insatt i samhällsdebatten än du?! Som jag tidigare skrivit till dig så går vi mot en mer digitaliserad värld och de absolut flesta äldre hänger med. Man får lov att acceptera förändringar som man inte gillar ibland, det är sånt som får oss att utvecklas. Kontanthanteringar är inget att leka med, blir oftast fel i kassan, du utsätts för rånrisk och det kostar PENGAR att hantera pengar. För du tror väl inte det är gratis att tillhållahanda pengar? Du betalar en ordningsvakt för att komma och hämta upp dina dagskassor och att komma med växel som du måste beställa regelbundet. Det är alltså kostsamt med kontanter och ökar rånrisk både för vakterna, personalen, stor och liten som har hämtat ut vid bankomaterna.

            Du fortsätter att vara korkad ser jag. Läs argumenten och artiklarna igen, det är som sagt inte bara jag som hävdar att det är problematiskt.

            Trodde du att kontokort och bankkort hos banken är gratis?

              Jasså det är jag som är korkad trots att det är jag som har levt i ”verkligheten”! Lycka till i din fantasivärld där du tror att dina släktingar och det du har läst är normen. Oavsett dina åsikter så går vi mot en digital värld så det är lika bra att du vänjer dig, besserwisser!

                Roligt, eller snarare väldigt märkligt att du anser att du är den enda som lever i verkligheten. Hur kan man ens klara sig själv när man tror att alla artiklar och studier är falska? Hoppas ni kan få in lite tidningar till boendet snart, du kanske kan be om högläsning?

        Eller så får Danske och de andra storbankerna ta sitt ansvar istället för att kräva att vi ska omforma hela det monetära systemet.

        Vårt betalsystem är helt uppbyggt på att vi har ihållande internetuppkoppling och elförsörjning, det är väldigt sårbart om det exempelvis skulle bli krig. Det skulle inte finnas några kontanter att tillgå och folk skulle inte ha något att betala med.

        /Nationalekonomen

          Borde inte framtidens elnät bli decentraliserat precis som internet är menat att vara? Om alla tak får solceller + batteritid för säg 24h, så finns ju el överallt. Och om vi vill prioritera betalningsmetoder så är det ju bara att dra ner på värmen som ändå hade varit av vid ett vanligt strömavbrott.

            Problemet går att lösa, poängen är att inte plocka bort alternativet förrän vi löst problemet

    Är det någon som har diagnosen Addisons sjukdom? Jag har precis fått den diagnosen och är orolig inför framtiden ?

        ❤️❤️

      Är det inte det Linda Skugge skrivit en bok om? Hoppas allt går bra ❤️

        Tack, ska kolla upp det! ?❤️

          Jo det är det hon har. Det finns också en bok om sjukdomen med berättelser från andra personer. Bra att få lite olika perspektiv.

      Hej, jag har en i min familj som har det. Finns en grupp på Facebook som heter ”Addissons sjukdom – Addisson.se”. Kanske kan hjälpa dig att prata med andra som har sjukdomen?

        Hej igen, det finns även en förening man kan vara med i. Den heter Svenska Addisonföreningen. De ses ibland tror jag (när det ej är corona såklart).

        Tack Anna! Ska gå med i dessa direkt ❤️

    Någon som är bra på spanska? 🙂 Lär mig spanska, någon som kan förklara när jag ska använda Tú och när jag ska använda Usted? Och finns det något enkelt sätt att veta om ett ord är feminint eller maskulint? Kommit så långt nu att det mest handlar om att utöka mitt ordförråd i vad olika saker heter, men kör fast lite på just om det är f. eller m… Har hittills bara lärt mig eftersom jag skrivit och pratat mycket så det satt sig utan att egentligen förstå varför ett ord är f. eller m. Ibland känns det (för mig) helt ologiskt, typ vestido, varför är det maskulint?

      När jag läste spanska i grundskolan var tu och usted bara olika artighet (du ä, ni). Vestido är maskulint eftersom regeln är att feminina ord slutar på a (chica, casa), men undantag finns (leche). Undantag är något man måste traggla ?

        Tack! Du råkar inte veta när man ska vara extra artig? Till äldre? Eller mer auktoriteter?

          Äldre, auktoriteter, folk du träffar i mer formella sammanhang eller som du inte känner så bra etc. Om du inte pratar flytande skulle jag inte oroa mig så mycket, säg usted till alla vuxna innan du kan känna av stämningen, typ. Känns som att man kan lämna finliret till senare.

            Tack snälla för hjälpen!

            Precis! Beror också på vilket land du är i. Jag bor i Spanien och du kan säga tu till de flesta. Dock jobbar jag med Centralamerika och där säger man usted till alla vuxna man inte känner eller när man ska vara artig.

          Till vuxna personer du inte känner

      Du kan använda tu när du pratar med folk på din ”åldersnivå” om det inte är kanske i ett formellt sammanhang, då kan du ta usted… när du pratar med äldre generellt kan du ta usted.
      Obs att i vissa länder använder man usted hela tiden istället för tu eller parallellt med tu, så bli inte förvirrad av det 🙂 och i vissa länder använder man vos istället för tu (med andra böjningar). Det vara bra att kolla upp innan man åker till ngt land, så att man vet vad som är det vanliga om man vill ”smälta in” ?

        Tack snälla! Jag är självlärd, så har ingen lärare att fråga haha så alla tips mottages.

          Hur övar du? Har du någon språkkurs eller app eller hur gör du?

            Jag började med appen Duolingo en kväll när jag var uttråkad, märkte att jag hade rätt lätt för det så körde igenom alla ”klasser” där. Sen sökte jag upp lättare historier via google, lyssnade på lättare berättelser och ökade svårighetsgraden hela tiden ju mer jag förstod, började skriva på spanska i forum och hittade online vänner, nu går jag igenom alla repetitioner på duolingo dagligen (Tar en timma typ) och håller igång läsandet lyssnadet och pratar och skriver. Pratar t.o.m spanska med katterna….. När covid-19 är över tänkte jag börja gå till ett salsa ställe här där majoriteten pratar spanska. Nu pratar jag bara med folk online via skype, tänker att det blir ännu bättre träning irl.

      Tu och usted används olika i Spanien och Sydamerika. I Sydamerika används usted nästan alltid, även till yngre och de man känner.
      I Spanien används usted mest formellt och till äldre obekanta.

    Har hannah graaf också fillers som sin syster?

      Ja fast Hannah tycker jag är ett ganska bra exempel på hur man kan göra ”lite”. Även om jag tycker att det är lite mycket ibland. Hon är ju sig väldigt väldigt lik från hur hon såg ut som yngre och har snarare försökt stoppa att äldras än att hon har förändrat sitt utseende. Maggan ser jag inte ens att det är samma person om jag kollar på bilder bara från 2012.

        Åldras skulle det stå.

        Tycker också det ser fint ut

        Varför inte bara vara nöjd med sig själv?
        De är vackra som de är.

        Fillers har blivit det nya ögonfransförlängning som såg så dumt ut men som många inte längre gör.

          Ja exakt. Samma med folk som färgar håret eller tatuerar sig. Ni är fina som ni är!!

            Det vet jag väl? Mina tatueringar sitter på min kropp för att jag tycker att de är fina, inte för att jag tror att jag blir finare på grund av dem.

              Du är fin som du är! Sätt tatueringarna på en tavla på väggen i stället.

                Varför det för? Jag gillar bläck och piercingar. Älskar smärtan. Det ger mig en kick. Motiv och smycken är en stor bonus. Är du osäker i ditt eget utseende kanske eftersom du vill få andra att tona ner sig?

                  ?

                    Var ju inte rimligt att använda här överhuvudtaget? Swosh, eller raket, används när någon skriver något helt upp på väggarna mvh foliehatt, inte när någon uttrycker vad de själva gillar.

                      Nej det är när poängen flyger för högt man använder den.

                      Haha nej det är inte alls så den eller swoosh används.

                Var du bara tyst med ditt ”du är fin som du är” och låt folk göra som du vill.

                Mvh

                En annan gaddad

                  Så länge man inte gör fillers så får man göra vad man vill med sitt utseende.

                    Väldigt stor skillnad på fillers och tatueringar. Tatuering är något personligt man gör för resten av livet. Fillers för att man är missnöjd med sitt utseende.

                      Jag gjorde en tatuering för att täcka över fula ärr som jag skämdes över.

      Tycker Hannas nya läppar gör att hon ser helt annorlunda.

        Jasså? Är de så stora att det täcker för synfältet?

          ?

    Har era föräldrar gästrum till sina “vuxna barn” hemma? Eller resonerar de att man flyttat hemifrån och inte behöver boende “hemma”. Nyfiken (:

      Jag har kvar mitt sovrum hos mamma, hon vill inte använda det till något annat.

      Mina föräldrar har ett gästrum. Perfekt för barnbarnen (syrran) eller mig som flyttat och bor på annan ort

      Nej. I början, men nu är våra rum hundrum, walk in closet och en hall. De lät våra rum stå i typ 5år innan de började riva väggar osv.

      De har ett gästrum till sina tre barn, känns hemtrevligt att veta att man alltid är välkommen att sova över om man vill ?

      Mina föräldrar har gästrum, men dom är inte specifikt till oss. Det är bara gästrum liksom.

      Jag ”har” ett rum hemma hos pappa och mamma. Jag är välkommen när jag vill, får komma och gå som jag vill och får känna mig som hemma precis som förut.

      Nej, vi bodde i en tvåa så när jag flyttade fick mamma äntligen ett eget sovrum, så ingen plats för gästrum. Men det behövs inte heller, kan sova på soffan och är alltid välkommen.

        Världens största lögn ”du är alltid välkommen ”,

          Varför skulle det vara en lögn?

          Jag vet inte vad du har för relation till din mamma som gör att du inte förstår, men jag är alltid välkommen dit.

        Men va? Är det många i vuxen ålder som inte är välkomna till sina föräldrar när dom vill? Det här var något nytt. Nu menar jag inte dom som har knepiga relationer med eller icke relationer med sina föräldrar utan folk som är nära med sina föräldrar.

          Håller med att det låter jättekonstigt. Jag känner mig absolut alltid välkommen hos mina föräldrar och tillbringar ofta mycket tid där.

          Jag är alltid välkommen hem till min mamma och dit kan jag komma när som helst, dörren står alltid öppen för mig. Känner mig inte lika välkommen hos pappa, där är jag mer en gäst som kommer på besök en gång per år typ.

          Spännande! Är alla föräldrar alltid välkomna till sina vuxna barn med? Jag hade inte velat ha mina föräldrar sovande hos mig när som helst (självklart hade jag släppt in dom och erbjudit en säng om det behövts) jag är alltid välkommen hos mina föräldrar men förstår också som ovan nämner att självklart är man inte alltid ”välkommen” utan det är ett illa tvunget… med all kärlek ❤️

            De får komma till mig när som helst, men jag har ingen sovplats över, soffan möjligtvis eller så får de ta med en luftmadrass.

            Nu bor jag tyvärr inte i samma stad som mina men de skulle absolut få komma över när de vill, precis som jag får komma över när jag vill. Spenderar halva sommaren med dem boende hos dem, och andra halvan hos min sambos föräldrar. Vi gör likadant under jul och nyår och ses även så ofta vi kan och hinner under terminerna. Och vi är studenter så sommarledigheten är lång så det blir mycket tid tillsammans, men det är bara supermysigt och har aldrig känt mig ovälkommen! Förstår att alla inte har det så, eller ens vill ha det så, men är tacksam för att vi har den relationen med våra föräldrar! 🙂

              För att svara TS, mina föräldrar hade kvar mitt rum i villan där jag växt upp tills de flyttade därifrån kanske 7 år senare. Det såg typ likadant ut med samma möbler mm, men utan mina personliga saker precis överallt, men vissa saker var ju kvar. Det fick agera gästrum när t ex. jag eller min bror kom på besök, eller någon annan. Rummet var hans innan jag föddes, han hade flyttat hemifrån (han är 20 år äldre än mig) när jag kom till världen. 🙂

            Herregud, ”vill inte ha mina föräldrar sovandes hos mig när som helst”. Sorgligt. Mina föräldrar är välkomna när de vill och hade jag inte sovplats hade jag tagit soffan

      Mina föräldrar har det. Dock är 1 barn inte utflyttat ännu + att jag tyvärr behövde flytta hem för lite mer än ett år sedan då jag blev väldigt sjuk och inte kunde ta hand om mig själv. Är så tacksam för mina föräldrar som lät mig komma hem och bo här så länge jag behöver ❤

      Nej mitt gjorde de om till ”bibliotek”. Jättemysig att sitta där och läsa. Min brors rum flyttade mina föräldrar in i och deras sovrum blev ett stort kontor.
      Vi är alltid välkomna hem och det finns extra sängar och typ alltid mat även om vi är båda över trettio nu.

      Mitt rum förvandlades till ett ”förråd” samma dag jag flyttade ut. Mina syskon har fortfarande kvar sina rum… *inte alls bitter* haha

      Mina föräldrar bor kvar i huset jag växte upp i. Så mitt och min brors gamla rum är numera gästrum. Men de har pratat om att om de flyttar till lägenhet så måste de ha minst en 3a så det finns minst ett gästrum, framförallt för oss barn men även generellt om någon annan gäst skulle komma.

      Mina föräldrar har inte tillräckligt många rum för det. Min mans föräldrar har ett gästrum, gjort om hans gamla. Men till för alla gäster.

      Jag bor 60 min bort från mina föräldrar, så sover alltid över när jag hälsar på. Mina föräldrar har därför gjort om mitt barnrum till ett rum med dubbelsäng och ställt in barnsängar + spjälsäng så hela min familj får plats.

      Tycker det är fantastiskt att ha det när de har platsen till det. Det gör att vi kan bo där i ett par veckor över jul/påsk/sommar etc.

        Haha som att 60 min är nån sträcka. 60 MIL ska det förstås vara.

      Mina föräldrar har 3 gästrum så att alla barn och familjer kan komma hem och bo hos dom samtidigt. Vi umgås mycket och spenderar gärna flera dagar tillsammans ofta.

      Intressant fråga! Min mamma bor i en trea och hyr ut mitt gamla rum nu (flyttade hemifrån för ca fyra år sen; fram tills dess behöll hon det som det var). Men jag är välkommen dit ändå såklart, men lite svårt att sova över. Pappa har ett gästrum med gästsäng där jag kan bo när jag hälsar på 🙂

      När mina föräldrar skilde sig (jag var runt 20 och hade flyttat hemifrån) Så gjorde mamma klart för mig och min bror att hon skulle skaffa ett nytt hem där vi fick plats om behov skulle uppstå. Så gjorde hon och vi har båda bott där i omgångar. Pappa skaffade nytt boende med sin nya fru där vi absolut inte fick plats och förstår än idag inte varför vi har fått en sådan dålig relation. Evigt tacksam för min mamma! <3

        Mammor! ?

        Hehe, har precis likadant fast för pappa. Där har jag mitt rum kvar än idag och för alltid ❤️ Mamma gifte om sig och hos den nya mannen fanns det inte plats för mig eller mina syskon.

      Alla vi fyra syskon har våra rum hem kvar hos föräldrarna. Är nog 10 år sedan minsta syskonet flyttade. Så mysigt när vi alla är hemma och bor där över t.ex. julen. 🙂

      Min mamma gjorde om mitt flickrum så fort jag flyttade ut… ?

      Sambons föräldrar har gästrum för barn och barnbarn, de bor på annan ort. Min pappa stör sig på att barn kommer förbi och ”äter upp all mat” och är ”ivägen” så han är ensam sen många år. Mamma har inte rum men hon bjuder på mat ibland, även fast jag inte äter hennes kattmat så känns det ändå välkomnande.

    wow, jättelika juuu….

    Vad äter du helst när ingen ser? Eller när du är ensam hemma?
    Om sambon inte ska va hemma nån kväll då köper jag chips och dipp och smäller i mig haha.

    Obs vi kan äta de annars med såklart men syftar nu på jag får chipsen och dippsen helt för mig själv hehe.

      Potatis. Jag ÄÄÄÄLSKAR potatis, men min man är inte superförtjust. Så varje chans att äta ett stort lass potatis till middag är verkligen något jag tar.

        Har börjat älska potatis mer och mer, åt det nästan aldrig förut men nu uppskattar jag verkligen potatis till maten ?

        Alltså kokt potatis är ju bland det bästa som finns, men ingen i min bekantskapskrets förstår mig! ? Men härligt att hitta en likasinnad!?

          Och klyftpotatis! Potatismos! Krossad potatis!

            Pressad!

              Pressad är också gott! Potatis är livet!

            Mitt barns favoritmiddag är potatismos med potatisklyftor till.

              Mycket rimligt barn!

              Gulligt!

            Mjaa inte potatismos men potatis i alla andra former ?

            Rösti, bakad, sötpotatis

        Råraka med lingon och fläsk??

      Jag kan äta massa massa choklad och annat gott. Det gör jag iofs när han är hemma också…..

      Kall Drickchoklad på kakao, socker och mjölk. Blanda till gegga och häll på mjölk. Min guilty pleasure. Men pinsamt att förtära bland andra.

      Exakt samma, chips och dipp! Det är något visst med att ha allt för sig själv haha.

        Visst ? och ha hela soffan för sig själv med, och få välja film/serie/tv-program haha

          Underbart!!

      Köp varsin påse chips och dipp så slipper ni dela?

        Har inget emot att dela, men uppskattar de gånger jag får ha allt för mig själv ibland ?

      Äter chips och dipp i vanliga fall men då som ett snack. Är sambon inte hemma blire chips till middag och jag kan SLICKA av kryddorna långsamt på varje chips haha bästa grejen. Men håller den vanan tills när jag är själv ?

      En annan grej som är gott med chips är att ta en tugga och en sipp cola och tugga chipset med colan i munnen, helt ljuvligt haha.

      Ben och Jerrys, eller hur mycket lösgodis som helst, eller bakverk typ munkar. Och verkligen trycka i mig tills jag mår illa ?

      Kladdkaks smet… han får aldrig veta.

        Är det inte farligt med råa ägg? Salmonella? ??

          Inget problem med svenska ägg!

      Vill jag äta något så gör jag det oavsett om sambon är hemma eller inte.

      Någon god sallad till middag! Han tycker inte det funkar att äta sallad till middag, hur mättande den än är enligt mig. Godis äter jag helst själv också

      Tv-dinner i soffan!

      Hahaha vad kul att flera svarade chips m dipp! Det är min standard varje gång min sambo är borta. Dipp med grönsaker också. Brukar planera att äta lite mindre middag (typ 75%) så jag orkar äta mer snacks ? Brukar verkligen planera att nu ska jag unna mig vaaaad jag vill bara för att och gå riktigt länge i affären o välja. Det är nåt visst med att vara själv hemma! Brukar dessutom alltid krypa upp i sängen och ta med mig godis/dipp eller nåt o snacksa tills jag somnar ? skulle kunna göra detta varje dag med sambon hemma förstås men ja, man passar ju på då att ha sitt lilla lyx o sina rutiner!

    Jag tränade för hårt idag och nu är jag sådär svag i kroppen. Man riktigt känner hur musklerna strejkar. Jag kommer inte kunna röra mig imorgon, haha.

    Det var allt. Tack för mig.

      Skönt ändå!

        Mycket skönt! Men sätter nog inga snabbhetsrekord i löpspåret imorgon 😛
        Får vara glad om jag ens får på mig skorna, tror jag.

      Älskar den känslan

        Ja, det är gött!

      Då är vi två.
      Jag kommer inte kunna gå en meter imorgon. På riktigt, helt seriös.
      Jag kan knappt gå som det är nu.

      Fasar över hur jag ska kunna gå på toaletten imorgon

        Toaletten är värst! Tappade en grej på golvet innan. Den fick ligga kvar.

    New girl looken är från år 2012

      Modeängslig eller?

      New Girl är nog den absolut roligaste serie jag vet. Finns många andra bra komediserier också, men ingen är så _rolig_ som New Girl tycker jag.

        Modern family slår den med hästlängder. Phil ❤️

          Gillar Modern Family också, men inte lika kreativa och innovativa skämt tycker jag. Förlitar sig mycket på stereotyper, framförallt på ett lite tråkigt sätt gällande Gloria. Men den är rolig också överlag tycker jag, bara att New Girl är mer innovativa 😉

          Parks & Rec är bättre än båda de serierna tillsammans!

            Parks & Rec är också en favorit, ligger nog på delad förstaplats eller bara snäppet under New Girl för min del. Men ser den som en annan typ av serie, den är liksom inte ren komediserie på samma sätt. Mer som the Office på något sätt. Har tittat sönder den bara, men kanske om jag låter bli den i ett par år!

        Jag älskar med New Girl och modern family. Men mina absolut roligaste serier är nog ändå arrested development och santa clarita diet.

        ❤️Winston❤️

        Jag skrattar mycket åt Superstore som finns på netflix. Men den är också ganska cringe.

    Hatar avlopp och äcklas enormt av det. Nu verkar det tyvärr som att det blivit något stopp i duschen då vattnet inte rinner som det ska. Vad behöver jag göra? Vill göra minsta möjliga 🙁

      Lyft på locket och rensa.

      Det har inte bara fastnat hår eller smuts i vattenlåset som täpper till?

        Förmodligen. Har inte kollat under ”locket” än.

          Gör det då. Bara att ta tag i.

            Jag gör det när det är dags, tack!

              Ska bara gnälla lite först.

                Vad snackar du om? Jag frågade om råd på hur man går tillväga då jag aldrig gjort det förr. Ber om ursäkt om min frågeställning förolämpade dig.

      Sätt på dig handskar och ta bort håret 🙂

        Använd plastpåsar om du inte har handskar hemma.

          Tack för bra tips!

            En virknål är bra också! De har ju som en liten krok i ändan som man kan fiska upp håret med utan att behöva ta i med händerna!

              Smart, tack!

      Bor du i lägenhet? Ring någon! Bor du i hus? Ring någon (dyrare)!

        För att rensa ett avlopp?

          Onödigt att ringa för en sådan sak mitt i Coronatider.. Är enkelt att bara sätta på sig handskar och ta bort skiten själv.

            Är det stopp i avloppet ”rensar” du det inte själv.

        Ditt egna gojs/skit får du själv ta hand om.

          Ja? Det var lite därför jag frågade om råd på hur man går tillväga?

            Man öppnar locket och rensar.

              Har redan fått tips och råd, men tack ändå!

      Väx upp och rensa avloppet bara.

        Klassisk kommentar ❤️ Bara för att man äcklas av avlopp betyder det inte att man är omogen.

          Men rätt så omoget att inte städa sitt hem. Klart ett avlopp är äckligt men vafan, städa det bara. Välkommen till vuxenlivet.

            Att inte städa sitt hem? Jag städar mitt hem, oroa dig inte. Avlopp har jag däremot aldrig grejat med då mitt ex alltid (frivilligt) skött det.

              Och nu får du rensa det själv. Vad är problemet? Det är äckligt ja. Men blir bara äckligare om du inte gör det.

                Det verkar vara du som har problem. Du kan gå vidare om frågan var provocerande.

                Huggtänderna utåt ser jag, trevlig fredag 🙂

          Jo.

      Fan vad dryga svar du fått. Det är skitäckligt!! Men man lär sig. Skaffa handskar och hink eller påse att slänga skiten i. Sök på Google hur man går till väga och andas genom munnen. Du kommer klara det och känna dig så jävla självständig när du gjort det. Nästa gång är det lättare! Lycka till!!!

        Ja, otroligt dryga faktiskt.. Tack snälla för ditt svar!! Uppskattas!

      Gjorde detta förra veckan för första gången. Hade handskar och munskydd (hett tips om du har problem med lukten) och bara plockade upp och isär alla delar och skrubbade med en gammal tandborste. Efteråt känner man sig enormt smutsig och får inviga sitt skinande rena avlopp med en dusch. Lycka till!

        Munskydd, så smart! Tack!!

      Det bästa är ju att ta upp koppen och rensa den på äckel. Men om du inte pallar med det, gå till Clas Ohlson och köp ”Avloppsrensare Mudin Express”.

        Bästa, tack snälla!

        Nej nej nej. Håll inte på med avlopparensare i onödan. Rensa avloppet för hand och använd medel endast i nödfall!!

          Chilla. ”Propplösare som är skonsam mot plast, betong, rostfritt stål och gummi. 100 % vattenlöslig och skapar inga försteningar i rören.”

            Men inte för naturen

            Haha ja vad annars skulle de skriva tror du?? ?

    Tips på träningstights med bollficka?
    Helst ska det vara en ficka (fack) som man stoppar in bollen i underifrån på låret

    Alla modeller jag hittat är slutsålda och mina trotjänare från adidas har gått sönder.

      Trodde inte det fanns fler tennisspelare här, hej.

      Kolla in tights från Moja.

        Hej ??
        Tack jag ska kika in dom!

      Workout empire kan ha! De har iallafall jättebra kjol med innerbyxa (som har bollfickor!), så kan tänka mig att dom har liknande tights ??

        Haft span på dessa.
        Tyvärr är just min storlek slut ?

    Vad lika ni är du och Clara! ?

    Någon som använt laser mot akne/hårsäcksinflammation? Blir det bra

      Haha roligt att jag ställde en fråga om laser precis under din utan att veta om din fråga?

        Haha mer laaser åt folket

      Har inte men är också nyfiken på detta⬆️

      Har provat mot acne. Hjälpte tyvärr inte.

    Jag har så mycket småhår i ansiktet, är för övrigt rätt hårlös på kroppen. Och har typ vissa svarta hårstrån på överläppen?? Jättekonstigt när jag är så ljus i övrigt. Så tänkte beställa en sån lasermanick för hemmabruk. Tex från braun.
    Kanske denna:
    https://www.netonnet.se/art/halsa-personvard/harborttagning-rakning/ipl-behandling/braun-5117-silk-expert-pro-5/1008583.9142/?utm_source=adtraction&utm_medium=affiliate&utm_campaign=prospecting_traffic_produktexperter.com_se&at_gd=D150313E3BAD2EF2411E8037997EC0864C280244

    Vad tror ni?

      Jag rakar mig. Vågar inte laser. Rädd för att få mörka Pigmentfläckar.

      Raka istället

        Orelaterad fråga men är rakning bättre än vaxning?

          Ja vaxar du eller plockar blir hårstråna grövre som skägg

            Haha nej. Det där med att hårstrån blir grövre av att ta bort dom är en seglivad myt.

      Jag har ljusa fjun i hela ansiktet och trodde alla har det? Var anorektisk som ung så efter lite googlande kan det vara anledningen? Får ett enda mörkt hår på samma ställe på hakan dock som plockar med pincett varannan månad när det syns lite grann. Men blonda småfjun (om du är blek) är det ändå ingen som bryr sig om.

      Laser är bästa! Jag har kört bort allt hår där nere och på överläppen ? Googla Nova beauty. Den kör jag med ???

    Någon som vet varför Tanbyklara och Fanny Lyckman inte längre verkar vara tighta?

    Min teori: Klaras vän Sonia (från Coconutswimwear) är Newkids ”nya” flickvän (??? obs vet ej om detta är sant) och det blev konstigt mellan Klara och Fanny pga det?

    Undrar också hur / varför Klara och Kenza plötsligt blev supertighta igen? Men kul för de såklart att de hittade tillbaka till varann!

      Klara är verkligen en pinsam människa. Bara kompis med influencers.

        Klara känns som en person som bara umgås med influensers för att själv bli ”känd”. Hon ska till Janni och Jon och bo hos dem i 1 månad. Känns som hon utnyttjar dem för att få bo utomlands. Undrar hur folk inte kan se igenom henne?

        Okej okej okej. Isotretinoin… är det värt att ta emot sin akne? Fick min finne när jag var tolv och sedan känns det som om det bara blivit värre med åren. Blir 29 iår…. är dock rädd för alla galna biverkningar, leverskador, håravfall (har redan tappat halva håret pga covid) finns det något annat mirakel som hjälper?

          Haha fick min första finne*

            Skrev ett sååå långt svar, hoppas att det bara fastnat i modd. Men jag var iallafall väldigt nöjd med ISO!

          Hej!!

          Jag har ätit det och är SÅ tacksam för den medicinen. Gick från att ha kakor med acne som jag på riktigt försökte hyvla bort med osthyvel för jag kände mig så ful och äcklig (detta var mellan 13-17 år) till att börja medicinera. Fick p-piller som 12åring (!!) mot acnen och ätit antibiotika i flera omgångar, men inget förutom iso har hjälp.

          Nu har det gått tre år sedan jag slutade, och har inte fått ett enda skov sedan sista tabletten. Får absolut någon finne då och då, och även ett par i mina forna problemområden, men inte alls som förut. Nu är det mer ”normalt” och som ”alla andra” har.

          Jag är nog fel person, men fick inte så allvarliga biverkningar. Blev sjukt torr, men det hjälpte duscholja, decubal och fet hudkräm mot. Fick mer träningsvärk eftersom leder etc kan bli påverkade, men inget som störde. Vissa får ju betydligt värre biverkningar, men jag är så nöjd för de sex månader som jag åt. Har kvar ärr, men de börjar äntligen blekna och är inte lika röda.

          Blir biverkningarna för illa kan man ju avsluta behandlingen, men som sagt är jag fel person att fråga då jag har varit väldigt nöjd!

            Några djupa acneärr? ?❤️

          Jaa. Tagit i 1.5 år. Slutade för 5 månader sedan. Hade exakt som du och började när jag var 28 år. Torra ögon läppar men körde locobase, ögondroppar och extra tjock hudkräm så gick det bra. Så sjukt nöjd. 🙂

          Jag hade inte mycket finnar men fick enstaka dagligen. Fick remiss till en läkare som sa att det inte ska vara så trots att den är mild då acnen var ärrbildande. Fick isotretinoin och jag har seriöst sedan första tabletten varit helt acnefri. Det är ett mirakel. Vågar knappt skriva det haha för det känns som att någon nytt kommer poppa upp. Man blir dock torr men absolut inget som man inte kan åtgärda med bra koreansk hudvård och mycket fukt. Har inga andra biverkningar alla, förutom kanske lite ont i lederna och så, inget allvarligt dock. Önskar jag hade tagit det för tio år sedan, trots att jag med alla mått hade ”mild” acne, hade sluppit flera ärr så

        Tycker det är underhållande att många tror hon heter Klara Tanby

    Någon här som arbetar som kundrådgivare?

    Vad har du i lön?

    Hur lång erfarenhet har du?

    Jag flyger!!! Mer hasch åt folket! ?

      Åh, jag hade jättekul på hasch i 12år ungefär tills det slog mig att jag stod still på typ samma ställe i livet och hela min bekantskapskrets bestod av chillare. Njut tills bakslaget kommer.

        Hahaha relate, shit vad man tror att man är mitt uppe i livet när man röker och inser plötsligt att vafan… INGENTING har hänt på flera år… Den suger.

          Ja! Det skrämde mig enormt faktiskt när insikten väl kom. Jag skulle ju bara röka på fest… Okej nån gång i veckan… Okej varför inte till morgonkaffet en lördag… Åh film och chips? Klart vi tänder en… Och sen pang, 10år har gått från ingenstans.

            Ja. Jag kan sörja än idag att jag och mina rökarkompisar missade flera år när andra som inte rökte jobbade övertid, köpte bostadsrätt, träffade nya människor och vänner. Mitt liv var verkligen inte dåligt på något sätt, bodde bra och skötte jobbet och var aldrig sunkig, meeeen livet stod verkligen verkligen still.

              Exakt samma här. Det hände ju mycket samtidigt som det hände ingenting. Hela mitt liv såg likadant ut hela tiden? Det BÄSTA jag visste i livet var att tända en, gå till affären för massa munchies och sen hem och äta och röka hela kvällen. Det var verkligen allt vi gjorde. Medans andra jämnåriga skaffade familj, bostad, barn. Jag var nöjd med hyreskontrakt och jobb jag aldrig utvecklades i, för jag levde bara för att röka.

                Och här har du orsaken till att vissa etablissemang är för att legalisera ”skiten”.

                Det var också så man höll tillbaka de svarta i USA. Flöda hela förorter med knark för att hindra dem från att blida sig, samla och organisera sig för att göra något av sina liv. Ett perfekt sätt att hålla kvar i klyftorna och ha kvar de som är tjänare åt andra som viljelösa arbetande boskap och ser till att de snuskigt rika blir rikare.

                  Jag tycker att vi kan hålla just den här tråden på individnivå och hur man själv upplever att cannabis har påverkat ens liv här i Sverige, kanske finns liknande historier eller andra som inte alls håller med (som Olika kommenterade här under). Samhällsfrågor kring droger i USA känner jag inte passar in just här just nu. Starta hellre en ny tråd längre ner för det 🙂

                    Jag menar på att tex MP i Sverige är för legalisering, så jag tycker att jag håller mig till ämnet även om jag refererar erfarenheter från övriga länder.

                    Men visst, jag kan lämna tråden. Det är ändå dags för en film nu.

                      Förstod vad du menade.

        Meh, många klarar av att hålla det på en rimlig nivå också. Använder det ungefär som andra använder alkohol – någon gång på helgen och lite oftare när jag har semester. Funkat finfint att gå klart utbildningar och jobba (och jobba mig uppåt i min karriärsbana). Såklart man inte ska bruka om det inte funkar och man känner man står stilla alt. mår dåligt av det. Men jag och många andra kan njuta utan att något bakslag någonsin kommer.

          Självklart är det så som med allt annat! Det lömska med cannabis är att många inte reflekterar över att år passerar för ”man sköter ju sig”, jobbar på, klarar sin utbildning, träffar sin familj som vanligt – man mår alltså inte dåligt för man märker inte att livet står stilla förrän man inte röker alls på typ minst ett halvår. Men man blir seg och omotiverad, oavsett om man klarar sin utbildning och behåller sina vänner och gör karriär. När man inte röker längre undrar man vad man kunde använt tiden till istället…

          Med alkohol och tyngre droger så blir priset högre att betala, man blir bakfull, måste tända av, kan utveckla beroendeproblematik på helt andra sätt. Cannabis är lömskt på det sättet.

            Ja, jag tror en del av problemet för många med cannabis angående just det du beskriver är reotriken kring att det är så ofarligt att det inte känns så farligt att röka på varje kväll (eller hela dagarna till och med), medan den retoriken inte riktigt existerar kring alkhol. De flesta är medvetna om att det är inte ett jättebra tecken om du dricker alkohol varje dag, medan det finns mer ”äh, inte så farligt” attityd kring cannabis. Är ju sant på ett rent fysiologiskt plan (alltså att man inte t.ex. kan få problem med lever och dyl.), men tror som du är inne på att det inte är särskilt bra för huvudet i längden. Så för min del får det hålla sig till bara en kväll på helgen och oftare på semester, för kan absolut hålla med om att det nog annars skulle smyga sig på som du beskriver.

              Precis så! Själv smög det sig på för mig och helgen blev till ett par dagar till i veckan till alla dagar i veckan till tidigare och tidigare på dagen. Det kom krypandes och blev helt normal tillvaro. Jag är livrädd för alkohol pga många alkisar bland vänners föräldrar osv och har alltid haft respekt för alkohol men cannabis upplevde jag som ofarligt.

            Jag levde ihop med en kille som rökte varje dag. Han jobbade och vi levde samboliv i ett par år innan vi gjorde slut. Det var för 15 år sedan. Jag pratade med honom på Facebook för några veckor sen och insåg att verkligen inget har hänt i hans liv sen vi gjorde slut ? Men han var nöjd så får väl se om han vaknar upp en dag eller inte.

          Fast ärligt talat känner jag INGEN som faktiskt fått det att fungera så i längden i verkligheten. Alla jag rökt med har dock haft den inställningen.

            Och jag känner många? Vi har väl kanske olika umgängen helt enkelt. Inget av det bevisar ju att det måste vara på ett sätt. Människor är olika helt enkelt. För min del har det fungerat så sen ungefär 2014, så rätt länge ändå. Känner också några det inte funkat lika bra för. Vad de alla haft gemensamt dock är att de successivt ökat hur mycket/ofta de använder cannabis och tänkt att det inte är någon fara. För mig och alla de jag känner som kan bruka på det vis jag beskrev och ändå utvecklas i sina karrärer, ha sociala liv och göra andra aktiviter så är nog snarare det gemensamma att vi faktiskt håller det på en väldigt begränsad nivå.

        Är så glad över att jag typ haft en kul upplevelse på hasch medan resten var skit. Folk runt omkring mig rökte så mycket att tillslut kretsade hela deras liv runt det, sket i skolan och jobb, satte sig i skuld, fick sjuka psykoser etc. Fattar inte att folk vill liberalisera skiten.

    Har ni någon tips på nån hemsida eller app där man kan få sina fotografier sålda ? 🙂

      Istockphoto

    Är i full gång med att baka semlor!!

    Någon som läst Samlade verk? Vad tycker ni?

      Samlade verk av vem?

      Jag gillar Wildes samlade verk.

        Av Lydia Sandgren

      Nej, men Samlad värk.

        Semmelafterwork?

      Gillade den! Historien i sig var väl inte mind blown som sådan, men språket och detaljerna och uppbyggnaden gjorde ju hela boken. Vad tyckte du själv?

      Undrar också! Såg att den kommer på Akademibokhandelns bokrea.

      Läst ca 500 av 700 sidor, gillar starkt hittills! En av huvudkaraktärerna är mycket osympatisk men kan gilla det i en bok

        Vilken huvudkaraktär?

      Jag har läst den och älskade den inte men den var läsvärd och jag ville helt klart läsa ut den så jag rekommenderar den! Det var roligt att läsa en bok som utspelar sig i Göteborg och det är aldrig fel med uppväxtskildringar om du frågar mig. Personporträtten var bra, den var välskriven och bitvis rolig, även sista scenerna får plus i kanten men överlag var den lite för lång tycker jag och den hade gärna fått handla mer om Rakel. Jag tyckte att den var för basic i referenserna, jag älskar referenser, associationer och litteratur överhuvudtaget och jag gillar när det är mycket tankegods i böcker men här blev det lite väl mycket grundkurs i filosofi. Boken påminde mig också om en sommarvikarie på SvDs ledarsida för ett par år (tio?) sedan som i en ledare använde ”vartenda uttryck” som finns, t ex comme il faut, laissez-faire, enfant terrible, med flera. Genom hela boken tyckte jag också att det blev för mycket av samma sak. Den byggde på att man inte visste vad som hänt eller vad som skulle hända men det kändes som om man hela tiden visste ungefär vad som skulle komma. Efter Samlade verk läste jag Renegater och det var skönt att läsa en bok där man verkligen visste noll vart den var på väg 🙂 (Åh inte sett På spåret än ikväll haha, det ska jag.)

      Någonstans på slutet av boken stod det ungefär, bla bla unga vuxna som ser det som en självklarhet att studera på universitet, något som var extremt ovanligt när föräldern gjorde det och helt otänkbart för farföräldrarna som slitit på verket. Det kändes som bokens andemening att skildra ungefär det förloppet. Jag både gillade det och gillade det inte när jag läste den meningen (hur den nu var), det var lite som om boken kändes ”för” konstruerad och genomtänkt. Jag hör mig själv… vad är det för kritik?! Den var ju välskriven och genomarbetad, av en debutant, wow, haha läs den!

    En säkring gick i min lägenhet i morse, bytte den men elen i kök, hall och sovrum är fortfarande kaputt. Funkar i resten av lägenheten så min olärda sida säger att det är någonting fel, jag har testat tre olika säkringar (med rätt spänning och så) men det fungerar inte ändå. Jag har försökt få tag på min hyresvärd hela dagen, men de svarar inte, inte på akutnummer heller. Jag har lagt en felanmälan men noll respons.

    Förväntar mig ingen hobbyelektriker utan är mest irriterad över att min hyresvärd inte svarar under jourtid eller på akutnummer. Jag kan liksom inte använda mitt kök alls. Jag hyr ju just för att slippa ta hand om dessa problem själv.

    End of rant.

      Förstår irritationen! Men du kan ju inte ha bytt rätt säkring?

        Det här uttaget har gått fem gånger på tre år, jag har bytt med samma förpackning hela tiden och då har det fungerat. Jag köpte även ny propphuv och ny förpackning med säkringar. De fungerar i andra uttag, men inte i uttaget som nu gått.

      Har du jordfelsbrytare som går på köket?

        Hur vet jag om jag har det? ?

          ?? (tänkte samma när jag läste kommentaren haha)

      Hände mej och hyresvärden skickade kille som fixade felet nere i källaren. Så det kan vara i ett skåp där nere dom behöver kolla upp det.

        Mm, ja, det hände hos mina föräldrar en gång. Jag lär ju inte få tag i hyresvärden före måndag 🙁 de har jourtid 09-17 enligt hemsidan men svarar ju som sagt inte.

          Vad är det för hyresvärd???‍♀️ Fortsätt ringa på jouren.

            En ny aktör (2018) som köper upp fastigheter för att renovera. Vågar inte skriva vilka de är ifall de läser här ?

            Tack, jag ska fortsätta ringa och lämna meddelanden tills jag får ett svar. Överdriver jag om jag vill dra in hyresgästföreningen?

              Hyresgästföreningen har nog tyvärr för långa ledtider för att hjälpa dig.

                Tänkte mest om jag kan kräva någonting i efterhand (avdrag på hyra)

                  Eftersom dina prylar i kyl och frys kommer att förstöras iom att hyresvärden inte åtgärdar felet, ska du ta kontakt med ditt försäkringsbolag och få ersättning för din förstörda mat och den mat du nu måste köpa färdiglagad och få hemlevererad.

      Funkar kylen?

        Nope, den fungerar inte heller.

        Vardagsrum och badrum är fine

    Söker ett långt och fint nattlinne i skönt material. Typ bomulll eller bambu. Gärna vad-långt. Letat som en galning. Ingen spets. Inga osköna axelbandsreglage i plast. Vet någon?

      Kolla på Åhléns hemsida. 🙂

      Polarn och pyret , bra kvalitet också , jättesköna, har haft mina i 10 år

        Kappahl har jättesköna bra nattlinnen. Obs inget snyggt eller fancy. Men typ enfärgade i luftigt, mjukt material.

      Cellbes kan ha. Klingel har och bra kvalité.

      https://www.lunnantiques.com/
      Finaste nattlinnena ever, har flera

      Navystories! Tyget är som en sån skön mjuk urtvättad T-shirt , och stickas i Sverige . Har pyjamasbyxor och de är så himla sköna o mjuka.

      Beach House – outstanding!!

    Bentes sätt att hypa upp sin kommande förlossningsvideo… hon ska lägga upp små sneak peeks på en sida där det kostar för den som vill se, och hon har bara visat små glimtar av sonen för att hon vill avslöja hur han ser ut först i videon. Hon tjatar om den dagligen som att alla sitter på spänn och bara väntar. Vissa gör säkert det iof.

    Vet egentligen inte vart jag vill komma med det här men men?‍♀️

      Trött på hennes Insta storys som hon postar varje halv sekund. Så uttjatade

      Vem skulle betala för få se? Folk måste sluta tro deras förlossningsvideos är nån big deal, det är bara en big deal för en själv och ens kära.

        Men det stämmer ju inte. Finns en stor målgrupp som äääälskar allt vad förlossningar heter. Se bara på en unge i minuten, barnmorskorna, förlossningspodden, barnmorskan i east end, vattnet går, antal tittare på influensernas förlossnongsvideos vs andra videos, hur många som tjata tom att bloggare ska lägga ut svinlånga förlossnoigsberättelser.

        Man kan tycka att det borde vara så, att det inte borde finnas något allmänintresse för främlingars födande. Men jag vill hävda att det inte är sant, det är ett evigt ämne.

          Absolut de finns vissa även om jag inte alls förstår mig på det, MEN jag tror inte folk skulle betala för att få se hennes video?

            Varför skulle man betala för att se en sneakpeak på en förlossning när man kan se den gratis på youtube?? Fattar inte

              Eller hur, så ologiskt ?

      Ja hon har väl hypat om sin förlossning sen dagen hon blev gravid?! Hon tror verkligen att hon ska hova in storkovan på ungen nu ? Patetiskt att ”ta betalt” för en liten ”sneakpeak” och samtidigt säga att pengarna går till ungen pga ”det är dyrt med barn.”

    Besökte Stockholm förrigår. Vi bilade och var framme på kvällen, bodde i ett hotell .. vi var dom enda och så tog vi en snabb runda i kista gallerian och åt god mat. Det var svinkallt så vi gick inte ut mycket. Var därefter på mall of Scandina och det var tomt då vi var där runt 11 på dagen. Inser nu hur tråååååååkigt Göteborg är ?????? fanns så många restauranger cafer butiker som vi inte har.

    Ni som är från en annan stad vad tycker ni om Stockholm? Första gången jag var där också ? btw vi stannade inte länge alls utan gick hem nästa dag

      Är det göteborg som är tråkigt eller är det ditt liv där som är tråkigt?? Menar inte att vara otrevlig men kanske var det bara känslan att komma bort från göteborg som var najs? Jag hade samma förut och trodde det var stockholm som var grejen men insåg sedan att jag helt enkelt inte trivdes i min hemstad där jag växt upp (gbg). Nu bor jag i en mellanstor stad och gillar den lika mycket som stockholm!

      Flyttade dit som 19åring, flyttade därifrån som 26åring. Jättekul i början när allt var nytt, tråkigt när allt blev vardag. Framförallt avståndet till allt, hur tråkiga och kalla Stockholmare är (på 7 år fick jag en stor vänkrets, men typ bara 3 som var födda i Stockholm.). Och att livet liksom blir vardag som sagt, det roliga lägher sig. Stockholm blir litet. Jag ville hellre ha mitt vardags liv nära familjen.

      Ja, jag tycker också att Stockholm är en intressant stad med stort utbud. 🙂 Bor i en mindre stad än Göteborg.
      Göteborg har jag också besökt men inte lika många gånger som jag har besökt Stockholm. Älskar Stockholm, både för de vackra byggnaderna, känslan av hur stort och gammalt det är, och det stora utbudet på butiker, restauranger osv.

        Är stockholmare och ja det finns ju mycket att se och göra. Älskar djurgården och alla museer. Och gamla stan. Hoppas att skansen öppnar snart.

      Stockholm är fint tre dagar i oktober. Det är då jag brukar åka dit. Annars är det inte min favoritstad, för det är Göteborg.♡

        Stockholm är alltid fint!

          Nej

      Älskar Stockholm, född där och bodde mina första 8år i Stockholm, sedan flyttade vi till föräldrarnas hemstad, flyttade tillbaka till Stockholm då jag själv var 20 med min pojkvän och bodde där några år tills vi skulle börja försöka få barn så flyttade vi tillbaka till den stad våra föräldrar bor (lättare för alla)! Men saknar Stockholm ännu också varje dag! ? Stockholm i mitt hjärta ?

      Äääääälskar Sthlm. Tog mitt pick i pack när jag var 19, 10 år senare och jag är kvar och trivs lika bra. Varje gång jag rest utomlands och kommit hem så känner jag alltid sådan stark övertygelse om att jag inte kan tänka mig bo någonstans! Enda nackdelen som jag anser är såklart bostadspriserna. Man hade fått SÅ mkt mer valuta för perfekt i annan stad… men man får också så mycket mer andra värden så det väger upp

      Är från Göteborg, flyttade till Stockholm för några år sen och kommer nog aldrig flytta tillbaka. Stockholm är vackert på både sommar och vinter, det finns en annan närhet till naturen i innerstaden. Väl utnyttjande av vattnet osv. Fina närområden utanför tull också. Finns såklart fina områden utanför Göteborg med men det är inte lika lättillgängligt utan bil. Stockholmare i sig är väl absolut mer arroganta generellt. Föredrar att dejta folk från annan ort, hehe. Men Stockholm som stad älskar jag!

      Älskar Stockholm! Men besök något annat än gallerior när du är här ? finns mycket mer som faktiskt är STOCKHOLM: vackra gator, parker, små caféer, stadsdelar, museer

      ÄLSKAR STOCKHOLM! ? bodde där i 1,5 år (typ 10 år sen) och var uppe i jobbsammanhang i veckan. Känns som att komma hem varje gång fortfarande. ❤️

    Vilka influensers tror ni får barn 2021?

      Kisse ( Alexandra )

        Svårt se henne som gravid och mamma, vet inte varför 🙂

      Catrin Hedlund

      Sätter 15 000 på Kenza.

      Maja Nilsson lindelöf en till liten grabb. Eller egoism

        Egoina!!! Menade jag

        Hahaha ”Maja nilsson lindelöf föder egoism”

      Kenza

      Egoina

        Hon kan inte, därav allt hormon-hokuspokus

      Camilla

      Kenza, Dani, Janni, Bisse, Angelickpicture, Gynning, Emma Melin

      Anna book

        ??

      Isabella & Margaux blir lätt gravida i alla fall

      Det där är inte ok att gissa om.

        Anmälde precis kommentaren. Håller med dig, olämpligt!

          Men snälla, det är på skoj!

      Beijer

        Hon känns som att hon skulle blomma ut som mamma, verkar så påhittig som person.

          Hon behöver väl inte blomma ut?

        Hoppas inte, hon har så kul blogg och liv! ❤️

      Sandra Beijer

    När känner du att du tar riktigt bra hand om dig själv och gör det bästa för att du ska ha det som du vill i livet?

    Själv kan jag få denna känslan av att ha tränat (vilket jag sorgligt och patetiskt nog gör för sällan) och får endorfiner samt tanken att jag då gjort något för att må bättre i framtiden. Samma sak när jag lyckas spara pengar i någon fond som en form av ekonomisk trygghet eller till något framtida boende. Mina må-bra-grejer tycks alltid vara kopplade till känslan av att ha ”säkrat upp” någonting inför framtiden.

    Hur är det för dig?

    Ytliga svar som att ta en lång dusch och lägga en ansiktsmask undanbedes!

      När jag tränar, typ bara då.

      När jag insåg att jag kunde leva på utdelningarna från mina aktier. Fuck off money is da shit.

      Aldrig. Inte ens nr jag tränade 15 pass i veckan var jag nöjd. Jag känner aldrig att jag gjort tillräckligt eller ”nog”. Det spelar ingen roll om jag jobbat en hel dag, städat hela hemmet, storhandlat, tränat, lagat nyttig mat osv. Det är aldrig tillräckligt. Jag är aldrig tillräcklig.

      Väldigt stressande, deppigt och frustrerande.
      (ja, jag har kontakt med psykolog 😛 )

        Fast tränade du 15 pass i veckan tog du nog inte hand om dig på bästa sätt heller? För oftast gör man inte det för hälsans skull tänker jag. Ha inte så höga krav på dig själv! ?

          Känns som att anonym 20.21 vet detta redan

      När jag går i terapi och behöver ta upp något som ligger och skaver. Och att gympa är ju det roligaste jag vet.

      När jag yogar på morgonen. Mjukt och med små rörelser. Jobbar sen 12-timmarsdagar som jurist och är glad att jag gett min kropp och mitt sinne de där tjugo minuterna

        Hur orkar du så långa dagar? Om jag jobbade 12 timmar skulle jag inte orka göra ett knyck mer. Knappt ta mig hem, duscha eller äta en knäckemacka.

          Haha ja du… ibland orkar jag ingenting. Knappt att äta middag. Men mestadels funkar det och på något sätt går det ihop. För mig hjälper vetskapen att det bara är ett par år i livet som är så här. Och jag har inga stora ambitioner för typ ”hobbies” eller tex träning. Tränar jag är det för att jag får lust till det, absolut inte för att jag kräver det av mig. Sänker ribban helt enkelt. Sen ser jag till att inte stressa upp mig i onödan, försöker koppla bort jobbet på fritiden, äta någorlunda vettigt och sova åtta timmar så att jag har förutsättningar att klara det.

            Du verkar uthållig och stresstålig. Tror också det hjälper om man som du säger inte har ambitioner för hobbies eller andra fritidsaktiviteter.
            Imponerande ändå att du klarar de där åtta timmarnas sömn. De är viktigast i den här ekvationen. Jag tror jag hade varit så trött att jag inte ens skulle kunna somna om jag levde ditt liv.
            Kämpa på men akta dig för att bli utmattad!

      När jag känner att jag utvecklas, lär mig nya saker, går en kurs, både med fokus på att utvecklas i mitt yrke och växa som person.

      När jag stannar upp och förstår att jag har det bra i livet.

      När jag lever i nuet och inte övertänker saker. Hamnar lätt i dåliga tankemönster. Så behöver distrahera mig med saker tex träna, läsa en bra bok, resa, kramas, skratta, baka och laga mat.

    Hur får man igång sexlivet efter småbarnslivet? Jag vill mer än min man…

      Prata med honom, eller köp nån härlig sexleksak och lek med dig själv, han kanske blir sugen då med.

      Jag har samma utmaning, dock redan före barnet kom. Jag tror att i vårt fall måste min man komma igång lite på egen hand först. Så att han liksom kickar igång sin egen libido. Sen blir det för oss att återbesatta oss med varandra. Blir ju som att vi inte känner varandra, superweird, fast vi kan varandra utan och innan.

      Lycka till och hang in there ❤️

        *återbekanta

      Tips: Massageolja, det är tips numero uno. Rumpmassage som förspel. Händer/sexleksak som han gör på dig, i alla fall vi blir rejält på av detta. Köp också hem särskild lubrikationsolja. Sen vanlig penetration också pga skönt och härligt att vara nära.
      Numero due: Ha sex snarare 21.00 en kväll än 24.00. Inte för att få det avklarat, inte så, men för att man ju ofta är för trött runt midnatt 🙂 och för att det är så mys att gå och lägga sig tillfredsställd. Då kan man stryka på ryggen och bara ”minnas” hur skönt det var tidigare under kvällen.
      Numero tre: Berätta när du gjort det själv, t ex när du varit hemma och han varit ute med barnen. Jag vet inte hur ofta du gör det och man behöver ju inte berätta varje gång men det kan vara skönt att tänka på att det gått för en, att även om man inte fått till sex ihop på länge så har man haft det skönt. Min man blir väldigt glad när jag diy istället för att typ röja/dammsuga om han t ex har en pappa/barn-date ute med en kompis.
      Numero quattro: Sex på oväntad plats… alltså kommer man nånsin t ex ha det utomhus igen?! Som 38-årig tvåbarnsmor känns det ju inte lika givet längre som när man var 22/25/29… jaja, antingen är mitt tips att försöka ha det eller så är mitt tips att prata om de skönaste lite oväntade sexen ni haft (med varandra då haha om det finns fantastiska ex med i bilden ?)
      Numero cinque: Duscha tillsammans, närhet och mys. Barnen sover kanske vid 21 i alla fall? Då finns det lång tid att hoppa in i en varm dusch med släckt lampa och doftljus. Schamponera varandras hår med mera, med mera.
      Numero sei (och här passar det ju på svenska bra att sluta): Var mer lättklädda hemma haha. Nu är ju februari så underbart kall men istället för att bylsa på sig hemmavid på kvällen med raggsockor och collegetröja inomhus så kan man ju då värma varandra om man har mindre på sig… 🙂

      Hoppas du får det skönt med mannen din framöver!

        Tack för många bra tips!

    I dag sa jag upp mig från mitt jobb som jag hatat i åratal men varit för feg att säga upp mig från pga trygghetsjunkie. Har inget nytt jobb och känner mig som en idiot på ett sätt som är ansvarslös. Å andra sidan. FY. FAN. Vad skönt. Aldrig mer behöva sätta min fot på det där förskräckliga stället. Ville bara säga det, tack för mig ??

      KÖR KOMPIS!

        ?????

          Vad jobbade du som?

      Häftigt! Hur lång uppsägningstid har du?

        Två månader! ?

      Är det du, Amina Manzoor?

      Spännande! Uppdatera oss hur det gått sen i vår ? lycka till!

        Tack, det ska jag ❤️?

      Detta beslut stavas MODIGT ? Good on you ??

        Tack ❤️❤️?

      Hoppas du hittar ett jobb under dessa två månader med tanke på att du kommer bli avstängd från a-kassan i 3 månader.

        Hoppas jag också ? har sparpengar så får ta till dom i nödfall

        45 dagar under en 112-dagarsperiod. Beroende hur mycket man arbetar.

        Blir man avstängd i 3 månader om man säger upp sig? ?

          Ja, man brukar ju inte få a-kassa första tiden om man själv sagt upp sig.

          Nej, man blir inte ”avstängd”. Men säger du upp dig själv är du inte berättigad till ersättning från a-kassan förrän efter tre månader, till skillnad från om du blir uppsagd då du är berättigad a-kassa direkt.

          Inte om det finns anledning till varför du slutade, om du t.ex blev sjuk och har ett läkarintyg.

          ”Att säga upp sig själv gör det svårare att få a-kassa direkt när du söker nytt jobb. Om du själv säger upp dig eller orsakar uppsägning från arbetsgivaren, riskerar du nämligen att bli avstängd från din rätt till ersättning under 9 veckor (45 ersättningsdagar).”

          ”Om du har giltiga skäl blir du inte avstängd

          För att slippa avstängning krävs det mycket starka skäl och du måste alltid kunna styrka dina skäl med intyg.

          Giltiga skäl för uppsägning kan vara:

          Om du har ett läkarintyg om att du blir sjuk av ditt arbete och din arbetsgivare styrker att de inte kan erbjuda dig andra arbetsuppgifter.

          Om din arbetsplats flyttar så långt att det är omöjligt för dig att dagpendla eller att flytta med.

          Om du kan intyga att du är utsatt för mobbning eller trakasserier på din arbetsplats och det inte har blivit bättre trots insatser.

          Om arbetsgivaren inte betalar ut den lön som ni kommit överens om.

          Om dina 60 deltidsveckor är slut och du tackar nej till en anställning där inkomsten är lägre än vad du kan få i ersättning från oss om du är arbetslös på heltid.”

      Gjort samma och det var mitt bästa beslut någonsin! Kör hårt!

    Fler som bor långt ifrån sin familj och längtar efter dom? ? Det är mitt egna val att bo här, men saknar att bara gå över en kväll efter middagen, eller ses för en fika. Fler?

      Ja. Bor 25 mil ifrån. Saknar varje dag.. Men vill inte rycka upp barnen..

      Exakt så! Sörjer alltid lite när kollegor säger att de ska hem till föräldrarna efter jobbet på middag eller dyl.

      Samma. Bor i annat land och saknar de så mycket. Extra jobbigt nu med pandemin, såg de senaste för ett år sedan. Som du säger, är ju självvalt och trivs med valet i stort, men jobbigt ibland med sådana saker.

      Det är nog en situation de flesta av oss upplever iom pandemin. Ngt så enkelt som en spontanfika med min mamma är inte möjlig även fast vi bor i samma stad ?

    Hade ni kunnat låta er kille raka er pubishår?
    Är ni bekväma med att ha stubb / hår? Även ni som alltid rakar er?

    Jag hade aldrig vågat vara orakad. Känns lite pinsamt. ( vet att hår är naturligt) men hade knappt låtit honom se mig med hår ? gifta nu i 6 år.

      Oj? Ja, självklart vågar jag vara orakad.

      What…. ?
      Haha… har han själv könshår då?
      Sluta skämmas över något så naturligt. Finns ingen anledning till det.

      Låtit hela busken växa ut nu. Har inte orkat raka mig. Han säger att han inte bryr sig. Och jag bryr mig inte om han bryr sig eller ej…

      Jag är bekväm med att ha hår. Det är naturligt. Och inte fan är min man alltid silkeslen där nere ? Jag känner spontant att om jag hamnar i ett läge där jag inte kan raka mig själv så är det nog inte ens prioriterat. Så därav nej.

      Är 30år om det spelar roll, haft mycket sex med både kvinnor och män och EN enda gång har jag fått en kommentar av en kvinna som sa att hon föredrar rakat, men vi hade ändå sex så ingen deal breaker. Jag har varit både rakad, ansat, haft full buske, stubb you name it. Rakar av det ibland för att jag känner för det men har lika ofta låtit det växa ut helt. Finns ingen mogen person som bryr sig om könshår när det är dags för sex.

      När min gravidmage var i vägen för mig så fick min sambo ställa upp på rakning av mutta och ben.

        Var han stadig på handen?

      Tror han att du är ett barn? Varför annars pinsamt att du har kvinnligt könshår?

      Nej, skulle inte låta min man raka mig. Skulle va på helspänn ? Jag är alltid rakad utom vid mens. Känner mig väldigt obekväm med hår inför min man, har varit tillsammans i 15 år och han kan nog räkna på händerna gångerna han sett min stubb, inte ”långt”, utan stubb. Är nog så kallad porrskadad. Försöker ändra det dock. Ps han kunde inte bry sig mindre, detta är allt i mitt huvud ?

        Jag brukade raka mig tills jag insåg att det faktiskt bara (ok kanske nåt undantag) är barn som är naturligt hårlösa där. Och då kändes det helt galet att vilja se ut så. I synnerhet vid sex. Så nu är det helt naturligt som gäller ?

          Tänker du samma med att raka dig under armarna, benen? Mäns skägg?

            Nej ? men i underlivet är det ok för både män och kvinnor!

      Ja, ja och ja. Rakar mig oftast 2ggr/vecka, tycker det kliar minst då. Meen duschar jag inte hemma får det vara och jag varken skäms över det inför nya ligg eller inför någon partner jag haft.

      Varför skulle min man raka mig? Ser noll anledning till det, gör det bäst själv. Vill inte raka honom heller, det får han sköta. Jag rakar mig ungefär varannan dag, då tar det ca 30 sekunder och växer inte ut så pass mycket att det börjar klia eller blir stubb. Föredrar hårfritt mellan benen både på mig och min man.

      Nja jag vet inte om jag hade varit så bekväm att han hade fått raka. Då hade det snarare fått vara. Nu efter två barn faktiskt så har jag låtit det växa ut lite. Har sen 10 år tillbaka annars haft rakat. Orkar helt enkelt inte längre och det är faktiskt mycket skönare! Han kunde inte bry sig mindre och vore det så så bryr jag mig inte heller om vad han hade tyckt ?‍♀️

      Neeej raka inte!
      Vaxa eller gör sugaring istället.
      Det kommer klia som tusan om du rakar dig.

      Nu är jag singel, men kan spontant säga att jag inte hade låtit min kille göra det, det vore konstigt. Dessutom är jag inte mycket för att raka till att börja med, det känns bara som att jag motarbetar min kropp och dess behov när jag rakar och sedan får irriterade hårsäckar och utväxt som respons. Då är jag hellre äcklig och pinsam, eller hur den gängse synen nu är på en praktfull buske. #detvarbättrepå70talet

      Var du 14 när ni gifte er eller?!

    Finns det någon här som kommer resa trots Corona? Menar då på sommaren ?

      Bara inom Sverige om man får det då, man vet ju inte.

      Ja

      Ja, jag kommer resa så fort jag blir vaccinerad

      Kommer resa utomlands i sommar om det går men nu när vaccinationerna sackar efter känns det ytterst tveksamt om man hinner få sin spruta innan midsommar vilket var planen. Hoppas på det bästa men går det inte så går det inte. ?‍♀️

      Nej det är väl jättedumt.

      Ja. Jag och familjen kommer bila upp till Norrland.

      Absolut. Kommer va i Italien under sommaren och Frankrike

      Kommer resa och vandra inom Sverige. Har 12 signaturleder att vandra, tänkte börja till sommaren.

      Ja om alpländer tillåter att jag åker dit så kommer jag göra det i mars.

      Ja vi kommer åka på husvagnssemester i år igen. Vi har redan haft corona och vi kände oss friska ändå. Vi undviker folk och förhoppningsvis är de svaga vaccinerade till sommaren så man kan göra annat än att vandra och bada i havet.

    Vad är det med Bente och hennes 777 insta storys? Snark…

    Ni som är borgerliga/konservativa – vad tycker ni om Bulletin?

      Radio Bulletin med Ivar Arpi är toppen!

      Fake-konservativa. Känns som de försöker leka konservativa men känns inte genuint

        Hur fakear de det menar du? Att de egentligen tror på nåt annat eller vad?

        Jag har följt hela gänget länge och skulle inte påstå att det är fake. Tvärtom några som aldrig vänt kappan efter vinden utan står fast vid sina åsikter och värderingar oavsett vilka tider det är och oavsett vad andra tycker. De är grymma.

          Att de inte står för riktig konservatism, de verkar inte veta vad konservatism är.

    Nån annan som har en pojkvän vars mamma ringer typ varje dag? Det är inget som påverkar mig egentligen, men kan störa mig på det ändå då jag kan uppleva att hon lägger sig i väl mycket. Eller överdriver jag. Borde jag vara ok med det?

      Hmm… Jag vet inte jag. Jag skulle tycka det var irriterande med en mamma som ringer varje dag. 🙂 Men samtidigt så är det avgörande om han tycker det är jobbigt eller ej.

        Han tycker inte det är jobbigt alls 🙂

          Var glad att han har en nära relation till sin mamma då.

            Hade en pojkvän vars mamma ringde flera gånger dagligen, om saker hon oroade sig för eller som hon tyckte att han behövde fixa. Vi renoverade hus och hon sa till och med ”mitt måste prioriteras” vid något tillfälle. Jag mådde själv inte bra under den perioden och ringde mina föräldrar flera gånger om dagen. Bara för att man hörs ofta, betyder det inte att allt är på topp ? det kan vara ett tecken på att man behöver jobba med sig själv.

      Känns väl som 2 olika saker. Att ringa varje dag och att lägga sig i.

        Nej egentligen lägger hon sig nog inte i (fast vet ju inte alltid vad de pratar om) Men hon frågar ju vad vi ätit osv, vilket iofs kanske blir ett naturligt samtalsämne.

          Nja, känns som att hon inte riktigt kan släppa kontrollen ?

      Jag och min mamma ringer varje dag ? min man frågade för en tid sedan ifall jag småningom ska klippa navelsträngen, nee inte än! Älskar mamma!
      Och jag pratar med hans mamma väldigt ofta också!

        Alltså det här är så svenskt. Vadå klipp navelsträngen? Så om man är vuxen ska man höras med sin mamma en gång per månad eller? Har bott i usa i halva mitt liv och har nog aldrig ens läst en liknande fråga. Här är folk i regel väldigt familjeorienterade och umgås mycket med sina föräldrar. Alltså i hela världen egentlige utom Sverige. Inte konstigt att folk är så ensamma där uppe. Så glad att jag stack.

      Varför skulle du inte ”vara ok” med att din pojkvän och hans mamma har en bra relation?

        Låter snarare som att ts har kontrollbehov. Vad är det för konstigt att prata med sin mamma varje dag? Inget alls

      Hon ringer honom FLERA gånger varje dag, och om han inte svarar på en gång så ringer hon mig och frågar efter honom. Kan va helg och vi tänkte ta sovmorgon och hon börjar ringa kl 8 på morgonen typ för att hon vill ha skjuts klockan 17. Eller mitt på dagen när jag är på jobbet och inte svarar så hon ringer 3-4 gånger tills jag stänger av min mobil. Blir snart g a l e n!!!!! Gaaaaaaaalen.

        Det låter crazy och som hon ör lite för beroende av honom. Han behöver sätta ner foten och klippa navelsträngen…

      Mitt ex mamma ringde 4 ggr om dagen.
      Sen ringde hans pappa två
      Hans syster ringde en gång
      Och hans bff ringde en gång.

      Det var så från början tills vi seppade.
      Fattar inte ens hur jag stod ut. Och inte insåg deras band från början. Jösses!!
      Jag sa även till om mamman så från början ringde hon fem ggr. Varje dag. Alltså snabba samtal men ändå…..

      Mitt ex tyckte iof att det var mysigt att ringa och säga god morgon.. Ja om du är 12 inte 32…..
      Nu gick vi isär av andra orsaker.. Bland annat avstånd mellan min ort och hans. Aka hans familj.

    På tal om lika som bär. Minns när tidning Z hade Annika Jankell bredvid E.T. och det var superlikt!

    Sugen på att skaffa hund, vad behöver jag veta och tänka på? Har aldrig haft hund innan men suktar så efter att en valp ska få komma hit och bli en del av familjen! Tar jättegärna emot alla tips, tankar osv.

      Jag älskar min hund men är ensam med honom efter att ha gjort slut med sambon för ett par år sedan så det blir myyyycket planering så fort jag ska göra någonting. Kan sakna att bara kunna dra ut en heldag utan att behöva fixa hundvakt/skynda mig hem/ha dåligt samvete om han är själv hemma typ 5 timmar. Så var beredd att planera en del runt hunden! Man vänjer sig dock och det är värt det, fördelarna övervägar enkelt nackdelarna.

        5 timmar är för mycket

          Nej

          Nej, det går helt fint emellanåt att lämna honom fem timmar men tack för att du red en främmande hund på internet till räddning. ???

          Lagen är på max 5 timmar ensam hemma åt gången.

      Kolla upp vad ett veterinärsbesök kostar, som tex när man ska ta spruta . Och vad det kostar om något händer. Det är astronomiska summor som man måste ha råd med, trots att man har försäkring.

      Snälla, adoptera… Det finns så otroligt många hundar som väntar på ett föralltidhem. Hundar Utan Hem t ex. De är jättebra!

        Dåligt råd till en förstagångshundägare som verkar så oerfaren som denna TS.

    Nån annan som stör sig specifikt på folk som snörvlar? Värst om det låter lite ansträngt. Jag är så paranoid också så jag tror alltid det är åt mig, oklart varför det skulle vara så.

      Ja det är vidrigt. Speciellt nu med Corona. Håll dig borta från alla som snörvlar.

      Snörvlar gör man ju aldrig åt nån. Menar du harklar sig?

        Eller fnyser? Håller meddig – snörvlar gör man ju när man är sjuk ?

          Nä jag kan få för mig att folk gör det när de ser mig även om det är på avstånd. Och nej jag tror inte jag luktar haha.

            Aldrig hört om att nån skulle göra det mot nån så.. Tänk inte på det.

      Hur menar du med att det är åt dig?

    Hur vet man om man är konstig på riktigt eller bara har social ångest?

      Det är få människor som är konstiga på riktigt. Folk slänger sig med uttrycket ”konstig” hela tiden och menar typ någon som har icke-moderiktiga glasögon, en annorlunda hobby, talfel, inte vill vara festens mittpunkt, inte spontant och självklart vågar söka kontakt med andra.

      Riktigt konstiga människor är seriöst typ Peter Madsen, kattmördaren från Lerum, Ted Bundy eller folk som vill ha sex med skelett. You one of them???? Annars är du nog fine!

        Fin kommentar, tummen upp 🙂

        Haha åh, men vilken fin kommentar! Tack! Det är väl kanske så man borde tänka ändå

      Kanske ska omformulera frågan – hur vet man om man är en jobbig eller besvärlig människa? Hur vet man om man är omtyckt?

        Om folk undviker en så är det ett ganska tydligt tecken på att en är jobbig.

          Vissa (ofta folk med uppblåst ego de inte har täckning för) har ingen känsla alls för detta. Jag har på ett trevligt sätt försökt signalera till, en person att jag inte vill ha denna i min bekantskapskrets. Men den uppblåsta personen med avsaknad av fingertoppkänsla bara klampar på. Obs! Detta gäller INTE personer som ts som reflekterar över konstighet mm, tumregeln är nog att reflekterar man mycket över det och annat, är man nog en finkänslig person med fingertoppskänsla. De som bara klampar på har oftast inte förmåga att reflektera eller sätta sig in i andras situation. De är ofta helt skamlösa och kan hänga efter folk utan att bry sig det minsta om vad dessa personer tycker och tänker.

            Jo, förstår precis hur du menar, min största rädsla är att vara just en sån person som du beskriver. Men det kanske är lite så, typ som en person som är rädd för att bli ”galen” eller psykotisk inte blir det, utan de som riskerar att bli ”galna” inte är rädda för det. Det är nog helt enkelt så att jag är lite rädd för att vara konstig eller jobbig men inte alltid kan skilja min sociala ångest ifrån hur jag faktiskt uppfattas liksom. Men det är svårt!! Tack för input!

              Du är inte en sån person, det kan jag nästan säkert säga bara genom detta du har skrivit här. Att man ens reflekterar så som du hör, innebär att man inte är en person som bara ångar på och stör, tvärtom. Du kan faktiskt vara helt lugn! Jag tror du är en trevlig och bra person, att du reflekterar och tänker mycket på detta gör att du garanterat inte skulle bete sig så som de som bufflar på. Du kan tvärtom anstränga dig lite för att våga nå ut till folk. Du är bra!

      Är du tystlåten kan du ge dig fn på att de tycker du är konstig. Att vara ”blyg” är inte accepterat och de undviker dig som pesten 😀

    Kan någon rekommendera en bra ögonbrynsfärg?
    Trodde Depend skulle vara bra men får den knappt att fästa på brynen och det blir klumpigt!

      Refectocil

    Läste Kenzas inlägg om BB väskan o höll på att trilla baklänges. Då har jag ändå fött barn. Är det jag som har missat typ 90% av allt man skulle haft med sig eller är det sjukt mycket saker?!

      Vad packade du med dig? ?

      Tycker inte att det är så mycket saker, ser bara mycket ut i skrift. Jag menar, jag har telefon, nycklar, handsprit, kontokort, läppbalsam, näsdukar, läkerol, hundbajspåsar och hundgodis bara i jackfickorna. Ser ju as mycket ut i skrift.

        Har du ingen kniv?

          Hen kanske inte är finsk.

          Jo, i stövelskaftet

      Hörde av en kompis att eftersom man inte får gå in/ut från BBlängre så är det bättre att packa för mkt. För när man är där så är man där och ingen kan åks hem o hämta saker

        I Norrbotten går det ändå inte att göra, då många har un timmes resväg till BB, eller mer!

    Någon som har provat Bisolvon vid infertilitet? Funkade det?

      Bisolvon? Hostmedicin vid infertilitet? Nu är jag ingen läkare men vågar mig på en chansning och säger nej det funkar inte.

      Skulle man spruta in det i livmodern då? Eller hur funkar det? Vad är det för effekt man vill ha?

      Läst det hos vulverinekoos eller??

        Nej, en bekant hade fått rekommendation att ta det från en IVF-klinik. Blev nyfiken på om det faktiskt fungerat för någon, hade aldrig hört det förut. Man blir ju lite desperat och prövar allt knäppt..

          Jag läste om folk som testade det för länge sedan (mer än tio år), eftersom det är slemlösande är väl teorin att det ”slem” som finns där nere löses upp och att spermierna har lättare att komma in. Men om det fungerar har jag ingen aning om! Även om man blivit gravid, är det kanske svårt att säga om det är tack vare bisolvonet.

      Hahaha orkar inte ?

        Jättevanligt att det nämns i bebis/försöka bli med barn-grupper. Bisolvon är ju slemlösande så det kan påverka även nedtill så spermierna får lättare att simma upp. Min vän här i usa fick det tipset ifrån sin läkare när hon gjorde en ivf så helt främmande är det ju tydligen inte.

        Ps. Vulverinekoos har aldrig nämnt det dock har jag sett andra i hennes kommentarer nämna det och då har hon bara sagt typ “jag har hört om det” eller “finns personer som sagt det var det som hjälpte”.

      Inte testat Bisolvon, men läst att det är otroligt få som inte blir gravida pga för tjock livmodersslem.
      Testa Rosenrot eller Donaferty.

      Provat. Funkade inte för mig.
      För er som undrar löser bisolvon slem, även där nere så spermierna ska ha mer ”lättsimmat”.
      Och ja, är man drabbad av barnlöshet/infertilitet och vill ha barn och har försökt få barn länge så är man desperat och provar allt.

        Jag håller på och testar och tycker mitt sekret har varit annorlunda denna cykel.. men det kanske bara är inbillning? Man blir ju lite knäpp..

      Skulle nog säga att det isf beror på varför man är infertil. Vissa saker kanske det kan påverka i andra led typ. Men vissa behöver medicinsk hjälp tyvärr.

      Men förstår, man testar ALLT

      Prövat en gång bara. Men läst flera som det hjälpt för ?.
      Jag ska pröva igen iaf.

    Jag är besatt av mina ögonbryn och att få dem snygga men lyckas inte, hatar dem. Hade fina som yngre men tokmisshandlade dem i tonåren genom att raka och noppa för mycket. Vill bara ha snygga som jag trivs med och som jag kan vara stolt över när jag ser mig i spegeln o inte tycka jag ser så ful ut. 🙁

      Kan väldigt varmt rekommendera microblading. Gjorde det första gången i somras och ÄLSKAR DET! Har snygga, perfekta ögonbryn 24/7 vilket i sin tur har haft effekten att jag inte ens känner att jag behöver smink överhuvudtaget då de gett en sådan snygg inramning på ansiktet. Det kostar ju en del att göra, men har du pengarna att avvara – gör det! Gick på två besök initialt och ska om några veckor på första 6-månaders återbesöket för att fylla på (dock tycker jag fortfarande de ser asbra ut). Se såklart till att välja någon med bra recensioner och där du kan se bilder på deras resultat. Men för min del är det väldigt värt!

        Intressant!! Vill du berätta mer om vad det är och så?

          Sure, vad jag nu kan då haha 🙂 Men det är en semi-permanent (håller 6-18 månader ungefär) behandling där man gör små, små snitt i huden och lägger i en färg så det ser ut som ögonbrynstrån. Så därmed kan man få till en snygg form på sina ögonbryn trots att man kanske plockat sönder dem en gång i tiden (eller bara från början inte kan växa till sig en snygg form) och man kan också ”fylla” i så ögonbrynen ser tätare ut t.ex.

          När de är gjorde så ser de först väldigt intensiva ut och inom några dagar ser de vääldigt intensiva ut haha, men det är bara en del av processen. Efter det börjar det bildas skorpor som sedan successivt faller av, ser märkligt och konstigt ut och man tänker ”shit, katastrof”, men igen – bara en del av processen. Efter att skorporna ramlar av av sig självt så ser det väldigt ljust ut, som att inget fastnat, men efter ytterligare några dagar träder färgen i stråna fram och det blir assnyggt! Under läkningsprocessen måste man hålla ögonbrynen så torra som möjligt, du kanske får en salva att ha på men ska undvika att ha vatten på dem, svettas, bada osv. Den som utför det kommer ge dig exakta instruktioner. 4-6 veckor efter besöket får du gå på ett återbesök där behandlaren ser hur det läkt och lägger några till snitt för att det ska bli perfekt resultat. Har man väldigt oljig hy kan man behöva gå en extra gång utöver det, då oljig hy ibland kräver det. Men sen är det klart och du har snygga ögonbryn 24/7! Du behöver ju noppa undan det som dyker upp utanför, men är väldigt lätt att se vilka strån som inte ”passar in”.

          Är inte permanent på samma sätt likt ögonbrynstatueringar och ger ett otroligt naturligt resultat (givet att du går till en som är duktig förstås). Här är mina bryn efter första omgången haha, var nöjd då men blev myycket bättre efter att de läkt och andra besöket dock: https://www.instagram.com/p/CA1Az97hlhh/
          Med din behandlare kan du beskriva vilken typ av ögonbryn du vill ha.

            Gud vad snygga dina ögonbryn blev ?

    Är det någon här som är emotionellt okontaktbar men har lyckats vända på det?
    Lyssnar på podden Happy dejting och när hon pratar om emotionell kontakt känns det så fruktansvärt svårt. Den intellektuella kontakten fixar jag, men emotionell och sexuell kontakt, eller vad det hette, är inget jag vågar mig på. Vill våga, men det är så jäkla svårt bara. Hur har ni lyckats?

    Vill fortsätta vidare på tråden om familjen Schuterman som det skrivits om i tidigare kommentarer. Stämmer det att plagg i butiken saknas för flera miljoner t.ex? Andra saker nämndes också som lämnade en undrandes ? Någon som vet mer?

      Vill också veta! Smaskigt

        Jag också!

      Under vilket inlägg? Vill också läsa!

        Kommentarsfältet under Inlägget om Biancas rant om den där musikmannen. några dagar tillbaks här i bloggen 🙂

      Det var jag som skrev det om saknade kläder. Läste det förra året eller året innan någonstans att deras revisor hade ifrågasätt/hittat att varor för ca 7 miljoner saknades från Butiken. Troligtvis saker de själva använde privat

        Blev det några konsekvenser?

    Vill så gärna ha svar på detta haha!
    På stjärnhimmelen, till höger om stjärnbilden oxen (som väl ligger till höger om orion?), finns det en grupp stjärnor jättenära varandra. Ingen annanstans på stjärnhimmelen kan jag se en grupp stjärnor så nära varandra. Vart jag kan jag läsa om dessa? Varför är det mycket tätare? Har googlat men kommer inte upp något. Jag trodde först det var lilla karlavagnen men sen läste jag på och förstod att det inte stämde, jag hade väl bar fått för mig det.

    Hjääälp ?

      Kan du inte se om du kan ladda ner någon sån där stjärnapp som man bara riktar mot himmelen och får upp namn på alla stjärnbilder? För några år sedan var dom ju dyra men borde finnas gratisvarianter idaG?

      Är det plejaderna du menar?
      För övrigt så ligger ju inte stjärnorna ”nära” varandra, det bara ser ut så från jordens perspektiv. Ladda hem appen Night Sky, den är jättebra och man kan zooma in och läsa massor med information om enstaka stjärnor, planeter och annat. Och podcasten Astronomy Cast är underbar, har lärt mig så mycket!

        JAAA det är dem jag menar tack!! Perfekt med en podd också ?

        Förtydligande: rent generellt så ligger stjärnorna inte nära även om det ser ut så. Det handlar alltså om synvillor, t.ex. många av de stjärnor vi ser som en är egentligen två, en framför och en strax bakom. Sen finns det ju binära stjärnor också som roterar kring varandra. Vad gäller plejaderna, om det var det du menade, så är de en stjärnhop som hålls samman av gravitation. Därför ligger de nära.

      Blir lite mallig om jag sätter den men kan det vara ”de sju systrarna”?

        Det är samma som plejaderna.

    Först och främst, JA jag vet hur vidrigt det är att vara med en upptagen kille och jag skäms enormt, och har lovat mig själv att SLDRIG göra om det.

    Till min fråga: igår skrev tjejen till han jag varit med och frågade om hennes kille varit otrogen med mig. Jag berättade då. Varför vet jag inte egentligen? Men alla i min närhet tycker att detta var jättefel och konstigt av mig. Är det det?

      Nej, är han en röv och inte berättar det så är det väl ändå bättre att hon får reda på det på annat håll än att hon ska fortsätta slösa tid på ett as som honom.

      Om du får en rak fråga av flickvännen om du har legat med hennes pojkvän så skulle jag hävda att det är rätt att svara ärligt på den frågan.

      Varför svarade du?

      Varför var du ärlig?

      Dags för lite soul searching!

        ”Varför var du ärlig?” Really? Du tycker hon behöver soul searching för att hon var ärlig? Om något är det väl för att hon var med någon som var upptagen, men det har hon ju redan insett sitt misstag i så vet inte om det kräver soul searching det heller.

      Jag tycker verkligen inte det var fel gjort. Grabben är ju ett svin och lika bra hon får reda på det snarast möjligt! Mindre lögner åt folket ✨

      Nej, du svarade bara ärligt på en rak fråga.

      Är så jävla nojig att mitt ex flickvän ska höra av sig. Jag fick veta att han hade tjej EFTER vi legat. Litterally, vi låg i min säng. Nakna, i hans famn ? Fy fan.

      Tänkte först leta upp och kontakta henne, men kände att nä. Det är inte mitt problem. Han gjorde fel, jag visste inget. Och kommer definitivt inte göra om det.

      Bra av dig!

        Oooch – hade hon hört av sig hade jag varit ärlig ofc. Lögner kommer aaaalltid fram på nåt vis.

      Jag hade skickat meddelandet till honom och bett honom reda ut detta och hålla mig utanför.

        Men nu förstår jag att du nog visste att han var upptagen. då hade jag bara svarat henne att hon får ta det med honom.

          Hur kommer det sig att du inte berättat?

      Om jag hade varit tjejen som frågade hade jag varit tacksam för ditt ärliga svar. Alltid bra att få reda på att ens magkänsla, eller vad det nu kan vara, stämmer

      Jag hade berättat!

    Tycker att det här hårbandet/diademet som är ”trendigt” och sticker upp typ en decimeter på huvudet är så otroligt fult? haha

      Såna där tjockare hårband menar du?

      Ser ut som någonting mamma tvingade på en när det var dags för skolfoto.

    Är det fel av mig att störa mig på att sambons mamma ringer honom nästan varje dag/kväll?

      Ja!

      Det är absolut inte fel att störa sig på det. Det verkar mest jobbigt för dig själv dock och hon lär ju inte sluta ringa så se det som en psykisk utmaning att försöka acceptera att hon kommer ringa och ringa och ringa och ringa, och det är ingenting du kan göra åt saken. Hehe. Lycka till.

      Ja, är ju bara fint.

        Beror på tycker jag.

      Jag pratar med min mamma varje dag, ibland två gånger per dag. Om min sambo skulle störa sig på det så skulle jag be honom kamma sig och sluta bry sig om det.

    Hur fasen kan man gång efter annan när man blivit blockad hos någon. Nedlåta sig till att skaffa nytt IP-nummer och fortsätta sitt rantande och försvarande av någon. Denna besatthet är ju sjuk. Definitivt inte normalt.
    Eller tror människan att hon gör den omskrivna en tjänst?

      Vem pratar du om?

        Den som vet den vet.

          Har man sagt A får man säga B. Annars rätt löjligt att skriva inlägg om det!

    Vad kostade ert boende? (Alltså ni som köpt) Och hur stor del av er inkomst lägger ni på boende?

      Jag betalade strax under en miljon för en trea på 90 kvm på Östermalm. Året var 1993 …

        Wow! ? Haha, det var tider det.
        Vi betalade 40 miljoner för en villa på Lidingö. Andel av inkomst vet jag faktiskt inte riktigt.

          Seriöst? Stockholmare

            Vad menar du? Förklara gärna

              För 40 miljoner kan du köpa en hel by i Norrland och ändå få 39 miljoner över till smågodis.

                Absolut. Men personen vill uppenbarligen bo där hen har köpt sitt hus? Varför orda om det? Priserna är så höga i Stockholms finare förorter. Inget konstigt. Efterfrågan höjer priserna.

                  Fast 40 miljoner? Aldrig sett nåt så dyrt, bor själv i Stockholm.

                    Finns absolut massor av kåkar i den prisklassen. Kanske inte som ligger ute på Hemnet nu. Så inte alls orimligt, dock har jag också svårt att ta in varför man väljer att lägga den summan på boendet, liksom 25 millar hade räckt gott o väl ?
                    Seeeen är det lätt att stirra sig blind på ”hus för X millar” förmodligen är det en jävligt eftertraktad TOMT med typ sjöläge som kommer ut 1 gång per årtionde??

                Exakt ?

                Avundsjuk?

                  Inte för fem öre tycker bara det är skevt att lägga så mycket pengar. Ensamstående har knappt orken att få vardagen att gå runt men Stockholmare brassar på som vanligt

                    Men du får väl inte mer ork och pengar för att en stockholmare flyttar till en by i Norrland? Vad vill du att stockholmare ska göra för att du ska få mer pengar och ork?

                    ”Stockholmare”. Det är ju ett väldigt fåtal som lägger så mkt pengar på ett boende…

                Som om stockholmare inte vet det?

              Haha men du måste väl ändå förstå att folk här reagerar på att det är mycket pengar och undrar om det är på riktigt? 40 miljoner är ju i det dyrare skiktet även i Stockholm. Och det här är liksom ett diskussionsforum på en blogg om influensers med vanligt folk från hela landet. Om du lagt 40 miljoner på ett hus antar jag att du har lite koll på bostadspriser även i resten av landet och kan förstå att någon häpnar när de hör summan, eller? Folk får ju såklart bosätta dig var de vill och betala vad de vill men ärligt talat, du förstår nog vad personen menar?

            ”Stockholmare”? Nog för att priserna är hutlösa här men 40 millar är ju en hel förmögenhet för vemsomhelst och knappast något som medelstockholmaren har lagt ut på sitt boende, det hör ni ju själva hur orimligt det låter. Att det finns kåkar på Djursholm som kostar så mycket är sant dock och det finns ju alltid någon som har råd.

          Nja, det var en rätt äcklig tid, sviterna av fastighetskraschen. Räntan var 12% så man tokamorterade varenda tusenlapp man fick över. Men billigt var det …

          Nej antagligen behöver ni liksom inte veta det eftersom ni har det så gott ställt ?

            Vi har inte heller koll på hur stor andel av inkomsten vi lägger på vårt boende, trots att vi inte är höginkomsttagare och att vårt hus kostade en bråkdel av 40 miljoner ?

          Ha ha. Mina föräldrar betalade 350 000 för sin villa på Lidingö 1965.

            Är väl dock typ 3600000 idag.

      Ca 4,5 miljoner (lägenhet Stockholms innerstad). Amorterar 9k, räntan är runt 3000 och avgiften 2500. Vi är då två personer som delar på detta!

        Glömde: det kanske är runt 20% av vår inkomst

      200000 1992.

      2,5 MSEK nyprod. Sthlm/nacka strax under 40 kvm. Om du räknar med ränta, amortering, avgift och typ hemförsäkring, internet så ca 1/4 av lönen

      5,9 milj för 4 år sedan. Vi lägger ca 1/5 av våra gemensamma inkomster på boendet. Men då räknar jag med försäkringar, el, vatten, värme, sophämtning, larm etc, dock ej mat eller bil inräknat. Själva räntan och amortering är knappt 8% av vår gemensamma inkomst.

      1,5 miljoner för en villa på 150 m2. Byggd 1922 och är i tidsenlig stil både ute och inne men är renoverat (smakfullt och mycket bevarat). Köptes för 6 år sedan. Ligger på landet men mycket nära en mindre stad med alla bekvämligheter. Vi amorterar ganska mycket, men har låg ränta.

      Strax över 2 miljoner, bor i en liten trea, inte supercentralt men ändå i stadskärnan, i en mellanstor svensk stad. Lägger ca 20% av våra intäkter på boende (inkl el, tv, etc, exkl. amortering).

      Precis köpt lägenhet, en 5a, för 3,2 miljoner. Med avgift, amortering och lån, bredband el och övrigt betalar vi ca 11-12 000 i månaden. 2 att dela.

      Mitt radhus kostade 725 000 kr. Ca 10% av min nettolön går till bostadslån (ränta+amortering). Utöver det går det ju en del utgifter till annat som har med boendet att göra också, som underhåll/skötsel/reparationer.

      Jag betalar typ 6000 i ränta och avgift för min tvåa i Stockholms innerstad. Sen tillkommer amortering på typ 6000 men är ju ingen kostnad. Tyckte jag hade för mycket pengar att röra mig med så jag köpte dyrare boende. Sorry not sorry.

      Drygt 9 miljoner för vårt hus, dock i London och här är det ju tyvärr pissdyrt. Kunde köpt ett slott där jag kommer ifrån för samma pris :’(

      Under 2 mil på ett kedjehus med 6rok, 2 bad/dusch/toa rum, bastu, relax, tvättstuga, 4 förråd, potatis”rum/skafferi”, garage, car port, uteförråd, stor bakgård med skog, inramad framsida. Älskar Norrbotten när jag hör era hemska priser på en skiten lägenhet.

        Super, va fint att du trivs. Dock är det ju så att en person som vill bo i låt säga Stockholms innerstad inte bara betalar för den ”sketna lägenheten” utan också för läget. Jag har alltså precis köpt en lägenhet i min stad för 3 miljoner lite drygt. Och om vi nu ska räkna rum så är det då hall, sovrum, gästrum, kök, badrum, toalett, spelrum och bibliotek. Men jag får också nära till stan med restauranger och caféer, kultur, infrastruktur som buss och tåg. Det ”ingår” liksom i min centrala lägenhet och är något jag är villig att betala för. Det finns billiga parhus några kilometer utanför min stad, förmodligen i prisklass som ditt, men då det inte är parhus-liv i förort som är livet jag vill leva så är lägenheten jag köpt inne k stan mitt bäst köp.

    Började spela Hay Day igen för någon vecka sen och är helt besatt!! Någon mer?

      lol meeeee. Pinsamt att jag håller på dag ut och dag in haha men är ju så gulligt. Är dock irriterad på “neighborhood”-et jag är i nu då jag är en 320p derby spelare men varje vecka äre någon som bara gör ett uppdrag typ men jag är för feg för att lämna och hitta en ny grupp ?

      Glad också för jag gick precis upp i 1000 diamanter, har aldrig spenderat pengar så känns som ett mål haha. Levlade upp till level 107 igår också ?

        Förstår din frustration!! Det stör mig också när folk inte heller hjälper varandra med varor. Förståeligt om någon ber om jättemycket av en sak som tar lång tid att framställa, men typ två ull kan man väl ändå avvara!

        Och stort grattis till fyrsiffrigt i diamanter!! Försöker spara på dem så gott jag kan jag med, och bara använda för att utöka köerna på produktionsmaskinerna och ibland köpa typ sågar och dynamitgubbar i Daily Dirt om det är bra erbjudanden. (är level 24 så har fortfarande inte fått bort alla träd och stenar hehe)

      JAG MED! Har aaaldrig spelat något förut ? Är 32 och skäms. Ska vi göra ett kvarter? ”Bloggbev.”? ??

        Hade gärna varit på men gick precis idag med i ett annat kvarter 🙁 Men kanske finns det fler Hay Day-älskare bland oss som kan få denna idé förverkligad!

    Slutade med p-piller för ett år sedan och har sedan dess fått massa symtom som hår i ansiktet, svettningar, vågigt hår, håravfall och mensen har ännu inte blivit regelbunden. Var till vårdcentralen för två veckor sedan, där jag fick träffa en distriktsköterska som jag förklarade alla symtom för. Hon rådfrågade läkare som ordinerade att testa sköldkörteln (eftersom symtomen kan tyda på det, och de sa att ”det kan ta ett tag för menscykeln att komma igång”). Jag kollade sköldkörteln för ett år sedan (innan jag slutade med p-piller) och då var allt normalt, påpekade detta men de yrkade på att ta ett nytt prov.

    Föga förvånande kom testet tillbaka och såg helt normalt ut. Fick bara ett meddelande i 1177 där det stod ”Sköldkörtelprovet ser normalt ut”, och inget mer. Det är ju obvi någonting som är fel på mig, måste jag gå dit igen nu och kräva andra tester? Jag är verkligen ingen som ställer krav och har skitsvårt för det, så vet inte alls hur jag ska gå tillväga nu. Distriktssköterskan har ju redan konstaterat att mina symtom visar på att någonting är off, men hur ska jag få reda på VAD?

    Jag påpekade att det kanske är något hormonellt och hon ryckte typ på axlarna åt det. Snälla ge mig råd på hur jag ska gå tillväga. Känner mig handfallen för att jag inte vet vad jag ska göra. Tog liksom ett halvår för mig att ens söka hjälp, så känns skitjobbigt att behöva gå dit IGEN och berätta allt IGEN, för risken att jag får en annan sköterska/läkare är ju rätt stor. Har liksom tappat förtroende för vården pga känns aldrig som att jag blir lyssnad på/tagen på allvar…

      Håller med dig om att det kan vara svårt med vården. Tappade också förtroendet efter ett par besök tills jag insåg att de inte hade resurserna. Vårdbudgeten var 85mdr innan pandemin, dvs typ 8500 per invånare per år. Och för att ge de som verkligen behöver dyr vård så måste de tyvärr avvisa om de inte ser direkta lösningar eller akuta behov.

        850mdr* menade jag.

      Pcos?

      Pcos. Garanterat. Gå till gyn och be om ultraljudsundersökning. Säg att du misstänker pco eller pcos

        Åh, vill bara börja gråta nu. Pallar inte att behöva söka hjälp IGEN ?

        Är livrädd för gyn dessutom och tänkte att jag kanske kunde komma undan med läkaren, men så fick jag den här pissiga hjälpen och vet inte vad jag ska göra nu. Jag orkar inte.

      Jag har liknande symptom efter att ha slutat med p-piller. Slutade för ett år sedan. Gyn sade ”pcos” och rekommenderade hormoner. Jag låter istället tiden gå i nuläget och tex håret har blivit bättre, tror kroppen ställer om sig. Följer Jenny Koos råd. Kan även tipsa om fb-gruppen f i t t l i f e.

      Låter normalt? Vågigt hår är knappast ett symtom på någonting? Du kanske helt enkelt låter håret självtorka? Hår i ansiktet har alla. Åt du p piller som tonåring och märkte kanske inte allt? Svettningar blir värre med ålder eller blivit immun mot deo, gått upp i vikt? Mensen blir förstörd av hormoner och det tar tid att återhämta sig.

    När jag och min man ”bråkar”, snarare diskuterar där vi inte är överens, så slutar jag prata med honom. Det kan gå flera dagar där jag liksom nästan totalt ignorerar honom, jag svarar när han tilltalar mig men jag håller mig för mig själv och tar inga initiativ till att släppa det som hänt. Han gör sitt och jag gör mitt under dessa dagar. Det stör mig såklart att det är så men jag kan inte för mitt liv ta initiativ för att gå vidare för jag har sån extrem rädsla för att inte bli tagen på allvar nästa gång, lite som att jag ”ger mig”.. min kurator har sagt att jag eventuellt verkar ha svårigheter med att visa mig sårbar. Min man vet också om detta och att jag reagerar på detta sättet 9 av 10 gånger.

    Hur gör man? De går tillslut liksom över av sig själv för vardagen kommer ikapp och min man är typ diplomat och han är extremt lätt att ha att göra med. Men jag däremot känner mig som ett psyko för det är ju jag som totalvägrar integration.

    Jag delar detta med full förståelse att jag eventuellt kommer få påhopp om att jag är konstig men jag vet genuint inte hur jag ska bete mig, jag har alltid varit sån. ?

      Så gjorde jag ibland när jag var liten och arg.

        Skönt att du växte ifrån det och inte förmågan att bara scrolla vidare om man inte har ett genuint bidrag.

          Sötis.

      Parterapi. Såklart

        Varför? Verkar mest vara ts som har problem som behöver jobbas med.

          Men för att hitta vägar och sätt där ts känner sig mer bekväm att kommunicera med sin partner? Eller vad tror du parterapi är till för?

      Läs på vad silent treatment gör med andra människor (det är väl något liknande du sysslar med?) och inse att du gör så mot någon du älskar och bor med. Prova att faktiskt ge dig några gånger och inse att det inte är farligt. Säg till din man ”nu ger jag mig du hade rätt jag hade fel” och se vad som händer. INGENTING kommer hända. Prova! Gör det tills du märker att det inte är ett dugg farligt. Du kommer bli en mycket trevligare människa att ha och göra med.

      Välj dina ”fighter”. Gå ut och ta några djupa andetag. Zooma ut och försök se situationen objektivt. Din man kanske ”köper” läget nu men hur länge orkar man med detta beteende? Är din ”tjurighet” värd det på bekostnad att er relation blir lidande och din man tillslut kanske väljer att gå vidare på egen hand….

      Ja det där är ju inte sunt men bra att du vill ändra på det.
      Tänker att du kan prata med din pojkvän om att du vill ändra på det. Och att han kanske kan hjälpa dig genom att ”ta första steget” och typ bryta isen när du hamnar i sånt mode. För kan tänka mig att han kanske inte blir som mest pratglad när du beter dig så heller, jag hade iaf backat om en partner körde silent treatment.
      I övrigt tycker jag att du ska försöka sätta dig in i hur det blir för din pojkvän. Jag har haft en partner som gjorde så och han styrde ju mer eller mindre mig med sitt humör. Man fick akta sig för att inte råka säga ngt som resulterade i att han ignorerade mig i ett par dagar. Det där kan ju faktiskt mer eller mindre vara psykisk misshandel. Säger inte att det är så för din partner, det vet jag inte.
      Mitt bästa tips är att öva dig i att kommunicera och att säga vad du känner och tycker. Att bara helt sluta prata och köra silent treatment är också en form av kommunikation, men en destruktiv sådan.

      Du måste förstå hur illa du och ditt sjuka beteende gör din man!

      Jag levde med en person som utövade silent treatment mot mig i sju år. Nu, först fyra år efter vi separerat har jag återhämtat mig en del, men jag kommer aldrig att gå in i ett förhållande igen…aldrig.

      Hoppas din man dumpar dig. ❤️

      Min man gjorde så mot mig innan jag satte ner foten och att vara den som blir utsatt är vidrigt rent ut sagt. Du fattar verkligen inte vad du utsätter den du älskar för. Sök hjälp, om inte gör slut på lidandet och gör slut.

    Vill verkligen veta vad Lovisa Worge sa på Clubhouse när hon glömt stänga av sin mick, ngn som hörde?

      ”Jag är hård i magen”

    Nån annan än jag som har tvångstankar att man måste räkna saker? Ex just nu är jag inne i en period med 8, så mycket av det jag gör måste bli jämna 8or. Allt från när jag springer (steg/andetag), till när jag diskar, hackar saker, etc. Eller är jag knäpp?

      Ocd. 3 är mitt magiska nr. Måste räkna till 3 tre gånger. Typ känner om dörren är stängd så måste jag dra handtaget inåt efter jag kollat om det är låst och räkna till tre innan jag släpper. Sen göra om det två gånger till. Har gaaanska bra koll på min ocd nu dock med hjälp av kbt, men ibland faller jag tillbaka.

        Sheldon Cooper?

      Tänkte alltid förr att om jag inte gör ”si eller så” i en specifik situation så kommer jag drabbas av otur. Tex om jag gick upp på natten för att kissa och inte hann tvätta händerna innan toaletten slutade spola så skulle jag få otur ? kände till slut men snälla någon så här kan jag inte leva. Så jag började istället tänka att om jag följer mina tvångstankar så kommer jag få otur ?

        Haha haft eller ibland har liknande tvångstankar.

      Jag behöver ha jämna tal.
      Det är till och med så pass att om jag tar lösgodis så måste det vara jämnt antal som hamnar i påsen.
      Om det inte gäller sånna dära minismå godisar som knattar, där det är omöjligt att räkna. Då är det jämnt antal skopor som gäller.

      Kanske inte ”knäpp” men låter ju väldigt jobbigt och inte helt ”normalt”.

    Kan någon förklara hur man använder swooch… alltså sa som man skulle förklara för en femåring, gärna med ett exempel. Jag fattar nämligen inte…

      Man skriver det när någon missat poängen med ett inlägg/en kommentar/ett argument eller att något var ett skämt/ironi. Det är för att liksom ”skriva” ljudet av något som swishar förbi i luften, ”swooosh”. Det som swishar förbi är poängen/skämtet.

      T.ex:
      ”Influencers måste vara de mest intelligenta och ansvartagande vi har i samhället!”
      ”Alltså, nej! Influencers är ju så oansvariga!!!”
      ”Swooosh!”

        swosheliswoosh

    När jag var gravid i somras (Stockholmsområdet) var restriktionerna Att man skulle gå i karantän de sista veckorna innan förväntad förlossning. För att man inte visste om hur drabbad man kunde bli men också för att inte riskera att smitta barnmorskan. Gäller inte det längre? Tycker man ser en massa gravida influensers flänga runt hej vilt tex Kenza, Dani, Gynning osv.

      Jag födde i augusti i Sthlm, och jag fick informationen om att det var frivilligt att karantäna innan, vilket vi såklart gjorde för vår skull (ville inte riskera att partner inte skulle få vara med heller). Men, inget som var tvingande.

      De bryr sig bara inte.

      Rekommendationen är väl att mer eller mindre isolera sig så gott det går från v.36 ungefär. Behöver ju inte betyda sitta inne 24/7, är ju helt okej att gå ut på promenader och annat. Alla kan ju inte heller isolera sig helt beroende på. Men av de du rabblar upp så är väl Dani ”bara” i v. 32 än, Gynning vet jag inte och Kenza har väl passerat v.36, men vet inte om hon ”flänger runt hej vilt” på ett osäkert sätt eller ej, följer henne inte.

      De har ”antikroppar”?

      Jag är gravid och isolerar mig så gott jag kan och ska isolera helt från v 36. Tror det är standard att göra det sista månaden.

      Det är väl striktare restriktioner än så? Nu är man i riskgrupp hela tiden som gravid.

        Absolut men vissa har inte möjlighet att jobba hemifrån, vilket jag har haft turen att göra. Men man pratat om isolering helt sista månaden så även partnern kan vara med.

    Bor i Stockholms innerstad och vill sälja en nyinköpt teknikpryl för ca 10 000 kr. Vart vänder jag mig för att för att få tag i seriösa köpare?

      Du kan gå tillbaka till affären. Ångerrätt & öppet köp.

      Om du köpte av en privatperson be om att få kvitto så att du kan sälja vidare med kvitto. Utan kvitto riskerar elektronik för 10000kr vara stöldgods.

        Så om du har kvitto så skulle jag tipsa om tradera. Båda verifierar sig med bankid så det är det säkeraste jag vet.

    My Martens går mig på nerverna.

      Avfölj.

      Inte om det finns anledning till varför du slutade, om du t.ex blev sjuk och har ett läkarintyg.

      ”Att säga upp sig själv gör det svårare att få a-kassa direkt när du söker nytt jobb. Om du själv säger upp dig eller orsakar uppsägning från arbetsgivaren, riskerar du nämligen att bli avstängd från din rätt till ersättning under 9 veckor (45 ersättningsdagar).”

      ”Om du har giltiga skäl blir du inte avstängd

      För att slippa avstängning krävs det mycket starka skäl och du måste alltid kunna styrka dina skäl med intyg.

      Giltiga skäl för uppsägning kan vara:

      Om du har ett läkarintyg om att du blir sjuk av ditt arbete och din arbetsgivare styrker att de inte kan erbjuda dig andra arbetsuppgifter.

      Om din arbetsplats flyttar så långt att det är omöjligt för dig att dagpendla eller att flytta med.

      Om du kan intyga att du är utsatt för mobbning eller trakasserier på din arbetsplats och det inte har blivit bättre trots insatser.

      Om arbetsgivaren inte betalar ut den lön som ni kommit överens om.

      Om dina 60 deltidsveckor är slut och du tackar nej till en anställning där inkomsten är lägre än vad du kan få i ersättning från oss om du är arbetslös på heltid.”

        Hamnade fel, var svar till personen som sa upp sig längre upp⬆️

    Samma här, men jag kan inte låta bli att läsa alla tokerier hon skriver?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.