Unni Drougges hund riskerar att avlivas av myndigheterna

Omhändertagande av hundar enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 11 § lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter att omhänderta hundarna Hipster (chipid) och Snuten (chipid) som ägs av dig, Unni Drougge. Av 27 § lagen om tillsyn över hundar och katter framgår att beslutet gäller omedelbart även om det överklagas. Länsstyrelsen ska ansvara för att omhändertagandet verkställs.
Bildkälla: Beslut Länsstyrelsen Stockholm

Uppdatering kl 20.00: Eftersom handläggarens namn syns på Instagraminläggen så har jag tagit bort dem.

Förra veckan kom polisen hem till Unni Drougge för att omhänderta hennes Cane Corso-hanne Hipster, född 2016.
Anledningen till detta är att det inkommit flera anmälningar mot Unni och hennes hundar där det hävdats att hon haft hundarna okopplade på platser där det varit koppeltvång.
Beskrivet i det dokument som Unni Drougge fick ta del av när hunden omhändertogs, finns även andra incidenter som anmälts till polisen, men som Unni hävdar är lögner och förtal med syfte att skada henne som offentlig person.
En incident bevittnades av en polispatrull som rutinpatrullerat i Tantolunden den 28 augusti 2018 uppmärksammat att Unnis två hundar varit okopplade och hoppat mot varandra intill en lekplats.
När patrullen stannade till för kontroll ska Unni ha gått fram och kopplade hundarna, hon ska ha hävdat att hon haft hundarna i osynligt koppel. Polisen vidtog åtgärd ordningsbot då hon inte haft full kontroll på sina hundar.
Unni ska ha vägrat skriva på ordningsboten och en polisanmälan upprättades.
Enligt Aftonbladet står Unni Drougge fortfarande fast vid sin version av händelsen och menar att polisens vittnesmål inte stämmer.
Hennes ena hund omplacerades för en månad sedan till en bekant, på eget initiativ, enligt Drougge.
– Jag fick ta det beslutet eftersom folk inte står ut med att se mig komma med två hundar. Det var en sista eftergift för att få stopp på det här förtalet och anmälningarna, säger hon i Aftonbladet.

I dokumentet från Länsstyrelsen står även följande motivering till beslutet att omhänderta Hipster, trots att hunden anses mentalt frisk och bedöms inte vara aggressiv.
Unni Drougge inte anses nämligen vara en lämplig ägare, enligt polisens besiktningsprotokoll från den 18 februari.

Av handlingarna i ärendet framgår att din hundhållning har varit föremål för ett flertal anmälningar sedan 2018 till Polismyndigheten och Länsstyrelsen. Du har fått information om ditt ansvar som hundägare från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har även utfärdat ett koppelföreläggande som du vid upprepade tillfällen brutit mot vilket lett till att dina hundar åtminstone orsakat avsevärd olägenhet.
En av platserna där incidenter har inträffat är inte en plats där hundar får hållas lösa.
Gällande incidenten i Tantolunden framgår inte om händelsen inträffat inom en hundrastplats men likväl har dina hundar angripit en annan hund. Av föreläggandet framgår att undantaget från kravet om koppel förutsätter att du har hundarna under uppsikt och att de kommer på inkallning. Länsstyrelsen finner inte skäl att misstro eller ifrågasätta de uppgifter som lämnats till Länsstyrelsen och mot bakgrund av dessa uppgifter gör Länsstyrelsen bedömningen att du medvetet har gjort avsteg från det föreläggande som har meddelats dig.

Du har i ditt yttrande redogjort för ytterligare en händelse i maj 2020 där din hund Snuten slagits med en förbipasserande hund och orsakat skador på den andra hunden. Vid det tillfället har även både du och Snuten fått skador. Av din redogörelse framgår även att slagsmålet kunde avbrytas först sedan Stutens lufttillförsel strypts av.
Av den inkomna skrivelsen från dig framgår att du anser att ansvaret för händelsen var helt och hållet den andra hundägarens.

Med hänsyn till hundarnas egenskaper och agerande men framför allt din bristande förmåga och vilja att utöva tillsyn och kontrollera hundarna, bedömer Länsstyrelsen att det föreligger en överhängande risk för att hundarna kan komma att orsaka nya skador eller avsevärda olägenheter i framtiden. Med hänsyn till att du redan har meddelats ett föreläggande om koppeltvång som du inte har följt anser Länsstyrelsen att mindre ingripande åtgärder än ett omhändertagande inte är tillräckliga. Det föreligger därmed grund för att omhänderta dina hundar. Vad du anfört i ditt yttrande ger inte skäl till någon annan bedömning.

Till sin hjälp mot myndigheterna för att rädda sin hund från avlivning så har Unni Drougge stöttats av vännen Cissi Wallin, som på Instagram uppmanat sina följare att kontakta den ansvarige djurskyddshandläggaren och dennes chef som hon identifierat med både för och efternamn på Instagram.
I sociala medier har Unni Drougge och Cissi Wallin gått ut med att hunden nu riskerar att avlivas, men länsstyrelsen säger till Aftonbladet att beslut inte fattats i ärendet och att Unni har till den 5 mars att lämna in sitt yttrande.
Detta ger dock Drougge inte mycket för, och kallar det ett spel för galleriet i ett inlägg på Instagram.

De har låst in mig mellan förordande om omplacering och intyg från hundstallet om att hunden är oomplaceringsbar pga att han är instabil i ena bakbenet. Då återstår bara avlivning eftersom jag är en så ”olämplig” hundägare att han kan bli ”farlig” fastän mentaltest visat att han är helt oaggressiv. Detta var också vad XXX på LS djurskyddsenhet sa till mig.
Att avlivning då blir enda alternativet.

Jag har aldrig träffat Unnis hundar, vet ingenting om dem eller vad som är sant eller inte i de inkomna anmälningarna.
Däremot vet jag att den här hunden är en familjemedlem, som är högt älskad av sin matte som förmodligen skulle göra vad som helst för att rädda honom.
Jag kan inte ens föreställa mig hur jag skulle tänka, känna eller reagera om någon helt plötsligt ringde på min dörr för att ta mina djur ifrån mig.
Det är så klart enkelt att kritisera att Cissi Wallin har publicerat för och efternamn på de ansvariga personerna på Länsstyrelsen och i ett känslolöst sammanhang så är det så klart inte rätt sak att göra.
Jag vet också hur desperat jag hade känt mig om det var mina djur som riskerade att avlivats och hur jag hade gjort allt i min makt för att förhindra det.
Jag är alltså på tok för känslomässigt engagerad i det här för att kunna sitta och domdera med en pekpinne.
Jag lider med Unni, oavsett vad hennes hund gjort eller inte gjort.

Så nej, mer objektivt än så här är jag inte förmögen till att vara när det handlar om en älskad familjemedlem, om än en pälsklädd sådan. 
Jag tänker inte ta ställning, och kan inte säga någonting i vad som är sant eller inte i den dokumentation jag fått ta del av, men lider med Unni, det gör jag.
Uppdatering:
Det kommer jag göra även om det visar sig att allting i anmälningarna stämmer. Om Unni konstateras vara en olämplig hundägare så kommer jag tycka synd om Unni för att hon älskar sina hundar, men samtidigt acceptera Länsstyrelsens beslut. Man kan vara olämplig OCH älska sina hundar.
Jag ser att Haveristerna publicerar en massa om det här och hoppas på en mer komplett bild av situationen.

409 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det ligger en hund begraven här om ni ursäktar. Så många ggr som vi i min ort anmält en löst springande hund, till både polis och länsstyrelsen men inget händer. Samma i orten jag jobbar, där vimlar det av folk som inte håller sina hundar under kontroll…de får på sin höjd en tillsägelse. Jag har även i mitt tidigare arbete samarbetat med LS och vi gjorde gemensamma hembesök ibland, oavsett hur jävligt hundarna tycktes ha det fick de alltid bara en varning och en chans att skärpa sig och senare ett oanmält hembesök för kontroll.
  Enda gången jag hört om akuta omhändertagande har varit vid tillfällen hunden attackerat eller då det varit total misär och ägare skitit i hundens vårdbehov.
  Antingen har LS en personlig vendetta mot Unni eller, mer troligt.. there’s more to the story

   Kan det ha någonting med att göra att hon vägrade lämna personuppgifter till polisen när de skulle utfärda böter till henne för att hon vägrar koppla hundarna (varför?) eller att hennes egen hund slitit av henne fingret? Alltså allt sammantaget

    Alltså- det SKA ju inte ha med det att göra eller polisen får ju inte agera annorlunda bara för att de ogillar ägaren eller hon varit otrevlig eller inte lämnat uppgifter. Men det är ju verkligen hemskt om det ändå ÄR så eller det har påverkat eller de ogillar henne och därför är mycket hårdare med henne än andra. (Också- vad fan Unni, koppla hundeländet så slipper du det här!)

     Sant. Men också att hon konsekvent vägra koppla hundarna och fått massa anmälningar på sig och vägrar skärpa sig. Måttet kanske är rågad – hon är inte en lämplig hundägare.

      Haveristernas senaste inlägg där C pratar illa om hundägare hahahahaaha va pinsamt

       Jag fattar verkligen inte det inlägget? Hur har hon bytt åsikt, i varje bild de lagt upp hatar hon hundägare?

      Ja säga vad man vill, men om man måste ha hunden kopplad och hon inte har det, spelar det ju ingen roll hur snäll hunden är. Dessutom har ls utrett om det går att omplacera hunden = de säger att felet ligger hos hundägaren i detta ärende.

       Håller med. Har en dotter som är livrädd för hundar efter att en lös hund bitit henne. Vi undviker så klart alla typer av miljöer med lösa hundar men stöter på en massa idiotiska hundägare som låter sina hundar springa lösa i lekparker etc där hundar måste vara kopplade. ”Frasse är så snäll”. Idioter!

        Idiot kan du va själv. Din dotter borde gå i terapi för sin livrädsla.

         Nej hennes dotter borde slippa se lösa hundar och deras korkade ägare. Mvh hundägare (med koppel)

         Eller så borde inte en hund, som uppenbarligen är kapabel att bita ett barn, sprungit lös. Min dotter blev biten i munnen av en lösspringande hund (inte allvarligt, men det kom blod och hon behövde antibiotika ) i en lekpark och det tog lång tid for henne att bli av med sin hundrädsla. Och nej, min dotter provocerade inte hunden, hon åkte ner för en rutschkana och hunden dök upp från ingenstans och blev väl rädd när ett barn landade bredvid, så hunden nafsade till i min dotters ansikte så det började blöda från munnen. Ingen ägare gjorde anspråk på hunden…

         Herregud, väljer man att skaffa hund väljer man att följa regler och lagar som finns! Har själv blivit biten av en bullterrier när jag låg och sov i vagnen som 2åring. Bet mig rakt över ansiktet och har fortfarande ärr. Kan inte förstå hur man som hundägare kan va så sjukt respektlös mot sin omgivning som INTE valt att skaffa hunden. De är ingen mänsklig rättighet att ha en hund och vill du inte hantera hunden rätt ska du inte ha en hund. Punkt! Så trött på hundägare som säger ”hunden är snäll!”.

         Självklart är det inte okej att aggressiva hundar går lösa. Tkr ändå att hundrädda människor borde gå i terapi istället för att försöka kontrollera sin omgivning.
         Jag tex är livrädd för män, men jag får helt enkelt acceptera att män inte är kopplade. De strövar fritt överallt och våldtar, misshandlar och mördar kvinnor och barn till höger och vänster.

         /Hundägare vars hund alltid går lös

          Jag förstår dig på ett sätt och har själv hund. Vet inte hur du bor eller så men nej- ha hunden kopplad i stan även om du litar på den 200%. Dels kan du inte lita på andra människor eller hundar och dels finns det folk som är genuint hundrädda. Det finns ju rastgårdar och skog i hela Sverige att släppa lös hunden i.

          Skillnaden är att det lyder koppeltvång på hundar, det gör det inte på män ? hur vet jag som förbi passerande att din hund är trevlig? Respektera bara din omgivning och ha koppel på hunden!

           Du vet om min hund är trevlig lika lite som du vet om män är trevliga med skillnaden att män är farliga på riktigt.

          Männen behöver inte vara kopplade, men du ska kunna känna sig säker på att ingen man springer fram till dig, hoppar upp på dig, slickar dig i ansiktet och nafsar dig i händerna. På samma sätt ska man ha sin hund i koppel så den inte springer fram till främmande människor.

         Till Kalorier in kalorier ut / 2021-02-25 22:11
         Om du inte orkar ha din hund kopplad, skaffa inte hund helt enkelt.
         Såna som dig som ger hundägare dåligt rykte.

       Den är ju inte snäll, den attackerar andra hundar! Helt rätt att omhänderta hunden. Cane corso är en stor och stark ras med mycket vakt och aggressivitet. En CC kräver en ägare med gedigen kunskap för att dämpa rasens medfödda negativa (för vanligt folk) egenskaper, det är ingen lämplig sällskapshund. Inte en hund man vill träffa på okopplad! Även kopplad lär den vara farlig pga sin storlek och styrka, hon har uppenbarligen noll kontroll på hunden och ingen chans att hålla fast den fysisk. Vill den sticka och bita ihjäl en annan hund så gör den det oavsett om den är kopplad eller ej. Istället för att tycka synd om den oansvariga och inkompentata ägaren som skaffat sig CC för att vara tuff, borde ni tänka på att nästa gång den går till attack så är det kanske er älskade hund som är offret!

        Tror att det var hennes andra hund(som hon redan placerat om) som hade attackerat andra hund(ar).

        En CC i rätt händer är inte en farlig hund.
        En CC är en vakthund, den reagerar på saker den kan uppfatta som hot/fara genom att attackera/bita, en vettig ägare har kontroll på hunden så den inte känner behov av att skydda, och en vettig ägare gör så hunden inte hamnar i situationer den kan uppfatta som farliga där hunden känner behov att skydda.

      Hon verkar vara en helt inkompetent hundägare. Ifrågasätter också starkt att hennes hundar skulle vara älskade familjemedlemmar, då hade hon inte gång på gång riskerat att förlora dem. Jag känner inte någon med hund som någonsin stoppats av polis eller anmälts till länsstyrelsen, det är ju inte normalt. Det händer liksom inte om man tar hand om sina hundar och följer de regler och lagar som finns på området. Hennes utsaga om att folk inte står ut med att se henne komma med två hundar är ju bara patetisk.

       Om hunden avlivas så är det ingen annans fel än hennes eget, hoppas hon aldrig får ha djur igen.

        Ja, hade det hänt en enstaka gång där hunden slitit sig eller liknande, ja då hade jag verkligen tyckt synd om henne. Men någon gång måste det ju vara nog, hur många chanser ska en människa få innan det blir rejäla konsekvenser? Synd om hunden men inte synd om Unni.

       Det har sedan länge varit en visa i Flashbacktrådar hur vårslös hon är med sina hundar och samtidigt egoistisk och självisk gentemot sin omgivning. Jag är inte överraskad

       Har haft hundar i hela mitt liv och skulle en myndighetsperson påtala att jag skulle koppla min lösspringande hund skulle jag gjort det på sekunden. Om man älskar sina hundar så ser man till att följa de lagar som finns och lösspringande hundar är alltid av ondo. Att påstå att man har sån kontroll på sin hund, ett osynligt band, och därför kan släppa den lös bland folk på offentlig plats är bara ett önsketänkande. Hur lydig hund man än har så är det ändå en hund.

       Har blivit okynnes anmäld till LS som har gjort besök 2 gånger hos mig utan anmärkningar och sen slutade dem komma (hade en granne som ringde in och ljög) så anmäld kan man visst bli, är nog tyvärr långt ifrån ovanligt och tar onödiga resurser från där dem behövs med det sagt så har ju bara tanken på att LS kan komma gjort att jag ALDRIG tar risker med hundarna typ ha dem lös på min egen tomt fast dem kommer om man ropar eftersom jag är livrädd för att bli av med dem, har man blivit ålagd koppeltvång och fortsätter ha hundarna lös bryr man sig knappast om sina djur.
       Sen ålägger inte LS med koppeltvång och sen tar hundarna om det inte vore ett problem, det händer lixom inte.

       Jo det händer visst. Grannar som retar sig, folk ute som är rädda fast hunden går i koppel. Blir mer och mer sånt här angiveri på falska grunder. Länsstyrelsen, speciellt Skåne o Sthlm är snabba på att omhänderta o avliva. Går snart inte att ha hund längre, inte stora hundar i varje fall. Finns inte många platser hundar kan vara lösa, rastgårdar tas bort m.m. Har mött henne o hundarna, dom har alltid gått bredvid henne. Verkar lydiga o vad är det för problem då?

        Spelar ju ingen roll om folk anmäler på lösa grunder om en hundägare sedan väljer att bryta de lagar som gäller. Det är inte anmälningen som gör att ett brott begåtts, det är brottet i sig.

        Fast om det inte finns grund till anmälan, och djurägaren sköter sig kommer inget ske efter LSTs kontroll. LST tar inte hund utan orsak, däremot är det vanligt att ägaren själv inte kan se problemet själva.

      Håller med. Och vadå att man ”vill göra allt i sin makt för att rädda sin hund”? Alltså såklart man vill det, MEN herregud människa… hade hon verkligen velat det hade hon betett sig. Det är o a c c e p t a b e l t att låta sin hund springa lös, att inte ta sin ansvar gentemot lagen, andra människor, sin hund och andra djur. En hund har inget att vara lös såvida det inte är ute på vischan och även där ska man ha full kontroll på sin hund. Trött på oansvariga hundägare.

      Hoppas givetvis bara hunden blir omplacerad dock. Avlivning är ju inhumant.

      Mvh
      Annan hundägare

    En älskad familjemedlemmen ser man till så den inte hamnar i knippa utan följder de regler som gäller. Är den inte agressiv borde inte avlivning få utföras.

   Det framgår ju av texten att hon redan fått till sig att hon måste koppla sina hundar och att hunden i fråga attackerat andra hundar. Så hon har nog fått sin varningar.

    Ja men alltså hur dum i huvudet är man om man gång på gång bryter mot de förelägganden polis eller LS meddelat?

    Hon vet ju vad som händer om hon inte följer det, det är inte för skojs skull polisen jagar okopplade hundar.

    Jag tycker det är fruktansvärt sorgligt och framförallt är ju en eventuell avlivning verkligen inte rättvist mot hunden, omplacering är dock fullt rimligt. Unni ska inte ha hundar om hon inte kan ta ansvar för dem.

    Jag hoppas verkligen att de finner en lösning för hunden. <3

    Vem är denna Unni Dogge?

     Författare och på senare tid Cissi Wallins parhäst

     Vet inte helt men TROR hon var typ anarkist på 70- talet? Så kanske därför det här med regler och myndigheter är extra svårt för henne?

   Varför i helvete skulle LS eller polisen göra detta med flit mot henne, snacka om att va helt paranoid och hitta på. Nej det finns oändligt med vittnesmål hur dåligt hon har hand om hundarna och hur hundarna skrämmer barn och vuxna och hon vägrar lyssna. Hundarna har till och med skadat henne allvarligt.
   Hoppas hundarna blir omplacerad och får den hjälp dom behöver efter henne, och att hon aldrig mer får ha hund, eller djur alls för den delen, jävla idiot.

    Nja. Det KAN ju vara så att en enskild polisman eller kvinnas agerande får betydelse. Dvs, polisen har ju normalt bättre saker för sig än att rapportera hundar utan koppel- sånt ska gå att lösa på plats med kommunikation. Men om nån enskild polis fått för sig att jävlas lite tillbaka om hen retat sig på Unnis attityd vid tillfället- visst kan sånt få mycket stor betydelse.

     Fast det finns vittnesmål om hur otroligt dåligt hon sköter om hundarna? Och även efter tillsägelse av polisen vägrar hon koppla eller göra något. Vad kan hon ha gjort en polis för att den ska göra detta mot henne? jag visste knappt vem hon va innan jag började höra om hur hon va med sina hundar på söder.

      Det kan ju bara vara dålig attityd. Och polismannen eller kvinnan anmäler då istället för att prata med henne. Lösa hundar ska normalt fixas med dialog.

       Det är ju inte poliser som anmäler? Utan gemene man. Polisen agerar därefter. Klart att man vidtar andra åtgärder om det återkommande inkommer anmälningar och hundägaren inte gör något åt vad den åläggs.

       SUCK. Poliserna har pratat med henne men hon skett totalt i det och började även käfta emot polisen istället, det står klart och tydligt i anmälan som poliserna lämnat in.
       Det finns även vittnesmål om att hon börjar skrika och svära åt människor som ber henne koppla. Hon är känd på Södermalm med hennes hundar, inte känd på ett bra sätt.

        Ja, det var väl ungefär det som var min troliga förklaringsmodell…hon har käftat emot och poliserna har gjort en anmälan istället för att ge henne en muntlig tillsägelse…

         Anonym 21:55
         Gjort en anmälan EFTER (YTTERLIGARE) EN MUNTLIG TILLSÄGELSE * antar jag att du försökte skriva?

      Att du inte vet vem hon är tyder antingen på att du är väldigt ung, eller inte hängt med alls i något som har med media att göra de senaste 25-30 åren…

     Nej det tror jag inte är särskilt troligt. Vi myndighetspersoner har betydligt mycket mer att göra och betydligt mycket mer förstånd,än att driva personliga vendettor mot privatpersoner. Däremot är jag övertygad om att privatpersoner kan uppfatta det som något personligt.

      Myndighetspersoner är helt vanliga människor. Självklart kan det ha betydelse hur tillmötesgående polisen uppfattar dig om man har två möjligheter: ge dig en tillsägelse om att koppla din hund och anmäla dig. Jag är myndighetsperson själv, det vore helt osant att säga att vi i gemen har mer vett och förstånd än andra yrkeskategorier.

       Det du säger alltså är att du är känslostyrd och inte kan hantera ditt arbete professionellt?
       Som myndighetsperson kan man inte låta egna tankar, åsikter och känslor styra.

        Jag pratar inte om mig själv här. Det är naivt att tro att myndighetspersoner skulle vara annorlunda eller förmer än andra personer. Och träffar du en myndighetsperson som genuint tror att hen är det bör du akta dig. Det finns studier på påverkansbarhet och fördomars betydelse i bla rättstillämpning för övrigt.

     Ska man bara lösa det plats med kommunikation? Dvs i det enskilda fallet då en polis faktiskt är närvarande så säger denne åt hundägaren att koppla sin hund?

     Det låter som att parkeringsvakt er bara skulle gå och be folk flytta bilden när de ser en överträdelse.

      Oftast ja- poliser löser de flesta ärenden av den här typen på plats med dialog. Men nåt verkar ha hänt i Unnis fall som gjort att polisen valt att föra ärendet vidare och det är inte jättevanligt om det handlar om koppeltvång. Det är väldigt sällsynt att incidenter om koppeltvång hamnar hos länsstyrelsen.

     De ser nog väldigt många hundar okopplade skulle jag tro. Och det första de gör är såklart att prata med ägaren. Kopplar ägaren hunden direkt så behövs väl oftast ingen mer åtgärd om inget hänt, att utreda varje fall skulle ju vara ett slöseri med resurser. Men om ägaren inte samarbetar så är det en varningssignal om att något inte står rätt till och händer det upprepade gånger så måste de såklart agera.

      Ja. Och det är väl högst troligt att en person som är till oangelägenhet för andra (låter sina hundar springa lösa och skapa kaos utan att bry sig likt en förälder som har med sig sina tre barn och låter de löpa amok i affären utan att göra något; öppna syltburkar, ta sönder saker, sylta ner kläder och andra kunder…) blir anmäld av flera personer till både polis och kommun/länsstyrelse? Det är ju helt rätt. Kan verkligen se Unni framför mig och hur hon betett sig. Jag är själv hundägare men fy för folk som inte tar ansvar. De är farliga och ska inte ha djur. För djurens, andra medborgares och sin egna skull.

     Om polisen kör runt och patrullerar och ser att någon bryter emot lagen (hade hunden lös där det är olagligt att ha hunden lös), och går ut och ger böter pga lagbrott är inge ovanligt/konstigt. Det är ungefär som när polisen stoppar dig för du kör 55 på en 50 väg och får böter, enligt dig kanske inge big deal, men polisen ska se till att alla lagar efterföljs.

   Hahaha, Ni måste gå in på haveristerna på instagram gällande detta dravel. Så klockrent ??

    Gud så skoj, tack för tips.

   Det finns inhägnad rastgård i Tanto, men Unni anser sig stå över lagar och regler och här dom lösa. LS tar rädslan vi andra hundägare känner när vi är ute med våra hundar på allvar. Bra att hon blir av med hundarna.

   Håller jag med! Dock så blev min mammas hund attackerad med allvarliga, livshotande skador som följd. Anledningen var att en man inte klarade av att hålla sin hund som oprovocerat sprang och attackerade min mammas hund. I och med att skadorna krävde två operationer och mycket medicinering så finns allt dokumenterat. Det blev ändå inga direkta konsekvenser för hundägaren bortsett från att han blev rekommenderad att ha munkorg på hunden, vilket han inte har. De har fått flera anmälningar på sig eftersom hunden även försöker attackera grannarnas och andras hundar. Men tyvärr inga konsekvenser trots ett så allvarligt läge.

    Håller helt med TS i detta fall. Jag har en vän vars hund blev ihjälbiten förra året. Den hundägaren blev både polisanmäld och anmäld till länsstyrelsen. Bevis och intyg av veterinär. Allt blev tyvärr nedlagt.
    Hundägaren vill inte ta ansvar, svarar inte i telefon. Det kom senare fram att hunden i fråga, flera år innan händelsen med min väns hund, blivit släppt lös och sprungit in på grannens gård där en liten hund också blivit ihjälbiten.

    Hundägaren har fortfarande kvar hunden. Vägrar bry sig. Anmälningarna gav inte ett skit. Kvar är obeskrivlig sorg och frustration.

    Något mer måste hänt med Unnis hundar…

    Vid första incident är munkorg och koppeltvång vanligaste åtgärden. Om ägaren inte följer detta eller hunden kommer lös och skadar någon igen är omhändertagande nästa steg. Fota när hunden är utan munkorg, dokumentera allt och skicka till LST så kommer dem tillslut ta hunden.

   Hade den lösa hunden ni anmält till polis/LST skadat någon, som Unnis hund gjort, hade polisen/LST agerat.

   Ang att LST inte tar hundarna för att det enligt dig ser jävligt ut, det spelar ingen roll vad du tycker, hur det ser ut eller liknande. Det enda som betyder något är att ägaren följer lagen, att hundarna är i godkänt skick, osv.

  Tycker att stycket ”Jag vet också hur desperat jag hade känt mig om det var mina djur som riskerade att avlivats och hur jag hade gjort allt i min makt för att förhindra det.” är fantastiskt. För det är ju precis det som Unni inte gjort.
  Är själv en inbiten hundmänniska och min hund är min familj, och om länsstyrelsen hade givit mig koppelföreläggande skulle jag givetvis följa det för att slippa bli av med min hund. Mer än så hade inte krävts?‍♀️

   Skulle precis skriva detta, så svårt att koppla hundarna är de ju inte. Ganska stor ras som kräver mycket också av vad jag förstått, som inte är jätteförtjusta i främlingar. Då är de ju väldigt viktigt

    Äh, hon har dom ju i ”osynligt koppel”, det räcker väl ?

     Hon kan ha en osynlig hund.

      ?????

      Och en osynlig hjärna ?

     ”osynligt koppel” räcker faktiskt på många ställen.
     Det är koppeltvång överallt där det vistas andra människor i hela Sverige, koppeltvång innebär antingen ett fysiskt koppel eller ”osynligt koppel”, eller ”osynligt koppel” innebär att man ska ha sådan pli på sin hund att det vore som att du hade hunden i koppel = ca 1,5 meter ifrån dig, och hunden får aldrig springa fram till andra människor eller hundar.
     Däremot har många egna städer koppeltvång, och där innebär det att alla hundar på icke inhägnat område ska ha ett fysiskt koppel, och ”osynligt koppel” är inte godkänt.

    Nä men exakt. Även om hunden förhoppningsvis är snäll så är den jättestor och har kapacitet att göra enorm skada om något skulle gå fel. Tycker alltid man ska respektera koppeltvånget men särskilt när det handlar om hundar av den här storleksordningen.

    I Stockholm är det dessutom koppeltvång på all allmän plats bortsett från hundrastgårdar, så det är inte så mycket att diskutera.

     Eller ja, hundrastgårdar och andra särskilt markerade områden. Men inte Drakenbergsparken mitt i stan.

     Det är det väl i hela landet.

      Nja, det skiljer sig från kommun till kommun. Dock ska man som hundägare alltid ha kontroll på hunden, så klart.

      Nej, inom visa städer/byar är ”osynligt koppel” lagligt. Och i skogen/på landet är det många som har lösa hundar.

    Är hundfantast av allra högsta grad och hade gärna adopterat hennes hund om jag kunnat. Med det sagt står jag faktiskt på LS sida här. Unni hade lätt kunnat undvika allt detta genom att hålla sina hundar i koppel. Hon verkar allt annat än smart tyvärr.

   Anonym 18:10 WORD.

   men ska man bli av med sin hund bara för att den inte har koppel på sig? Ska den avlivas för att den inte har koppel på sig?

    Ja? Kanske inte avlivas men det är ditt ansvar som hundägare att ha koppel på den så undviker du att någons hamna i den sitsen.

    Ja! Dels är det koppeltvång på platsen där Unni hade sina hundar och dels har du flera gånger attackerat andra hundar.

    Hunden ska avlivas då den pga fel på bakben inte anses omplaceringsbar.

    Tråkigt att man inte fattar vilka konsekvenser det kan bli när man släpper en stor hund lös utan att ha full kontroll över den. Unni har fått chansen att rädda sin hund. Hon tog den inte

    Men självklart. Ska man bli av med körkort bara för att man kört för fort några gånger? Ska man behöva få böter på böter bara för att man parkerar där man vill?
    Vilka fler lagar tycker du att man ska få upprepa att bryta flera gånger utan att få konsekvenser för det liksom.

     Kör du på 2 människor så dem blir skadade pga vårdslös körning, ja då ska du bli av med körkortet.
     Denna hund har attackerat och skadat 2 andra hundar.

    Ja självklart! Och ja, om den inte går att omplacera. Enligt lagen får man tyvärr inte avliva dåliga hundägare, annars hade det varit ett alternativ.

     ?? sant!

     Fattar inte hur det helt plötsligt kan vara kul att skämta om att döda människor? vad är det för fel på folk idag?
     Ja Unni har gjort fel, men att skämta om att hon ska avlivas = dö, pga det är ganska osmakligt.

    Ja det ska man. Följer man inte lagar och regler får det nämligen konsekvenser.

    Fast det handlar ju inte bara om kopplet….

    Unni har fått böter från polisen och information att hon ska ha hunden kopplad, hon har fortsatt ha hunden okopplad.
    Hon har fått föreläggande från länsstyrelsen om koppeltvång = hundarna ska ALLTID ha koppel där man kan möta människor, om detta inte följs riskerar hon att få hundarna omhändertagna (står ordagrant i pappret), trots detta fortsätter hon ha hundarna lösa.
    Hennes hundar har attackerat och skadat andra hundar vid minst 2 tillfällen.

    Den ska kanske avlivas, inte beslutat ännu, men om den avlivas är det pga hälta/oren gång som verkar bero på smärta i höften = hunden har ont och då anser LST att avlivning kanske är bättre, än att omplacera en hund som har ont när den går.

   Varför tar hon inte sitt ansvar och håller hundarna kopplade som man måste enligt lag?
   Som hundägare blir jag extremt nervös när jag ser okopplade hundar.
   En gång blev vi förföljda av en skällande grannhund som gör lös på deras tomt, jag gick emot hunden och skrek nej gå hem och då gjorde den så.
   Ännu värre när man går på promenad och får syn på en lös helt okänd hund med en ägare som inte bryr sig. Det är respektlöst.

    Jag förstår inte heller? Varför inte bara koppla hundarna som en normal människa? Kan hon inte göra en video om det istället, vill verkligen förstå.

     Ja att ha två hundar av världens största ras lösa i stan och i närheten av en lekplats är ju inte klokt?!!

      Tycker man hör på videon där hon bedjar om hjälp att hon inte förstår ansvaret. Hon är som mamman till ett barn. Fast det är en stor tung hund vi talar om här.

    Hon förstår inte sitt eget ansvar, tex incidenterna där hennes hundar skadat andra hundar skyller hon på andra, hon skyller omhändertagandet på andra, hon ser inte sitt eget fel i situationen och problemet/faran med hennes agerande, vilket gör det omöjligt för henne att få tillbaka hunden eftersom inget kommer förändras.

  Håller med, allt verkar jätteskumt.
  Lider med Unni.

   Jag tycker mest Unni verkar jätteskum. Lider med hunden.

   Inte ett dugg synd om henne, usch.
   Lider med hunden/hundarna som hon förstört deras chans kanske för att få leva.

   Polisen säger ”hunden måste vara kopplad”, Unni fortsätter ha hunden okopplad.
   Länsstyrelsen säger ”du har fått föreläggande om koppeltvång = hunden ska ALLTID vara kopplad där du kan möta människor, om du inte följer detta finns risk att hunden omhändertas”, Unni fortsätter ha hunden okopplad.
   Unnis hundar har attackerat och skadat 2 hundar.
   Länsstyrelsen bestämmer sig för att omhänderta hunden.

   Vad är det du tycker verkar skumt?

  Jag anmälde en hundägare till länsstyrelsen förra året, första gången nånsin trots att jag alltid känt många hundar och deras ägare.

  Men detta var rent djurplågeri (hunden instängd i liten bur under många timmar utan möjlighet att gå ut eller dricka vatten då ägaren var på annat håll. Enligt folk i dess närhet var detta ett upprepat beteende.

  Det de sa är att det är jättesvårt att komma åt , inspektörerna behöver i stort sett se med egna ögon och att det är nästan omöjligt att få djurförbud. Tyvärr. Jag mår fortfarande illa och önskar jag kunde göra mer.

  Jag har själv hund och visserligen är det en familjemedlem, men se på alla usla föräldrar som borde få barnen omhändertagna trots att de säkert älskar sina barn. Tvivlar inte på att polisen gjorde helt rätt och att Unni är direkt olämpligt som hundägare…

   Det här med hundar i bur är ett ganska nytt problem i Sverige, och väldigt svårt att komma åt då det sker bakom hemmets dörrar. ALLA vänner till oss som skaffat hund under det senaste året har fått höra välmenande råd om att ha valpen inlåst i bur på nätterna eller när den ska börja ensamtränas. Man blir ju helt chockad! Att det förekommit länge i USA är inget nytt, men att det nu verkar bli allt vanligare här i Sverige…?!

   Trots att det är FÖRBJUDET enligt lag. Man får inte ha en hund inlåst i bur på nätterna eller när man lämnar hunden ensam i bostaden, vad är det folk inte fattar?!

    Minns en kompis morsa som köpte en husky och hade den inlåst i bur om dagarna! Helt sjukt.

    Hur vet du att hunden for illa? En annan sak att det inte är lagligt.
    Buren är en trygghet för många hundar. Bara att ta bort luckan/ha den öppen. Min hund går frivilligt in och lägger sig på nätterna. Aldrig dagtid dock. Stänger aldrig in honom. Kompostgaller ger inte samma trygghet tyvärr och jag förstår heller inte varför det är lagligt att stänga in hundar på det sättet med galler men inte i bur?

     Dvs om man har en valp men behöver gå och handla en snabbis eller gå till läkaren. Att man då ska kunna ha valpen likväl i en bur som instängd i galler för att den inte ska bita på elsladdar eller riskera skada sig, förstöra möbler. Bara korta stunder.

      Dummaste jag hört

       +1
       Inte bara dumt utan också olagligt.

       Varför inte låsa in småbarn i bur också? Tänk så praktiskt om man behöver gå och handla en snabbis eller gå till läkaren. Så att den inte kan skada sig eller förstöra möbler. Bara korta stunder.

        Fast va? Alla tränar väl sina hundar så? Jag tränar min valp på att vara inlåst i bur för att han ska klara resor & dyl? Det är väl inte alls olagligt, hur tror ni hunden ska åka bil eller flyg om den aldrig sett en bur?

         Alla mina hundar har haft hundbur i bilen. Krävs ingen större träning, brukar låta dem provsitta ett par gånger med lite belöning efteråt. Finns ingenting som säger att hunden måste tränas i bur i bostaden för det, utan träningen kan ske i bilen. Eftersom det är i bilen hunden är instängd sedan.

         Samma sak med flyg, man vänjer hunden vid transportburen. Det betyder inte att man låser in hunden i buren för att göra ärenden eller använda buren som förvaring.

          Lite svårt att förstå vad du säger- jag tror de flesta är ense om att bur inte ska vara nån förvaringsplats. Sen om du inte vill träna (tillvänja?) din hund på att sitta i bur utan tar det på flygplatsen är det ju upp till dig men jag hade inte gjort så med min- jag vill att han ska veta att buren är en trygg plats.

           Att ha hunden i buren 5-10 min medans du är i samma rum är inte samma sak som att ha hunden i bur medans du åker och handlar/läkarbesök eller liknande…
           Jag har aldrig behövt burträna mina hundar, dem har aldrig haft problem med buren, men skulle jag flyga skulle jag absolut burträna hemma, men hunden behöver ju inte sitta i buren långa stunder för det.

        Inte alls samma sak. Hundar härstammar från vargen.

        Du har nog inte hund själv om du inte förstår skillnaden på hund och människa. Hundar ska inte förmänskligas. De är djur.

         Hunden har större behov av att röra sig och ha stora ytor än människa, därför är det värre att stänga in en hund än en människa.

        Själv la jag mina barn i spjälsäng. Ingen större skillnad mot en bur. Där fick barnen ligga och sova medan jag duschade.

         Lämnade du barnet där medans du handlade och åkte på läkarbesök också?

        Det gör ju vissa föräldrar iom att de sätter ungen i lekhage = bur.

         Lämnar föräldrarna barnen i en lekhage medans dem åker och handlar eller är på läkarbesök? :O

      Att skaffa hund innebär att man måste lära en valp allt sånt som att vara ensam hemma en stund. Skaffa burfåglar om ni vill ha ett enklare liv. Att vara hundägare kräver mer än så.

      Hundvakt, ta med valpen, osv. Skaffar du valp får du vara beredd att planera, om du inte kan planera innan valpen är ensamhets tränad kanske du inte ska skaffa valp?
      Du får valpsäkra ett rum där valpen inte kan skada sig på någonting, att använda bur är inte okej lösning för att du är för lat för att planera och anpassa…

     ”Hur vet du att hunden for illa?” FÖR ATT DEN SATT I EN JÄVLA BUR FLERA TIMMAR OM DAGEN? varför i helvete skaffar man ens en hund om den ska tillbringa massa tid i en liten bur. Spelar liksom ingen roll om man köper en ”stor”, den är fortfarande för liten.
     Burar ska endast användas i bil, alternativt som deras egentids-plats men då ska det inte finnas en lucka utan hunden kan komma och gå som den själv vill. Det är inte ens samma sak?
     Tröga människor som sätter sina hundar i bur. Usch!!!! Blir fan galen.

      Men det är väl INGEN som snackar om att låsa in hunden i bur i flera timmar utan vad den används för är ju träning av olika slag. Samma som valphage eller dörrspärrar. Bur kan vara jättebra.

      Om hunden låg i buren frivilligt menade jag förstås utan dörr!

      Vad är det som säger att en hund som ligger flera timmar om dagen i en öppen bur far illa?

      Hundar vilar ju större delen av dagarna. Varför måste allt missförstås jämt?

     Om jag stänger in dig i en bur där du kan stå upp men inte ligga rakt, och så får du sitta där i 6 timmar, sedan kollar vi om du tycker att det är en bra eller dålig ide? 🙂
     Att ha buren öppen/lyckan borttagen är lagligt.
     Varför inte stänga in hunden i 1 rum istället för i en bur? om du nu behöver begränsa hunden utrymme.

    Bor i usa och blir alltid chockad när jag hör någon jag känner prata om att stänga in sin hund i bur på nätterna, eller när de lämnar bostaden för att gå ärenden… Trodde att jag inte förstod (har aldrig haft hund) men det verkar som en så konstig och hemsk ”träningsmetod”. Varför skulle man behandla någon levande varelse på det sättet? Skönt att höra att det inte ska vara så.

     Jag hade önskat att man fick vänja sin valp vid att vara instängd i bur under väldigt korta stunder.

     Valpar är nämligen väldigt bitiga, särskilt i samband med att de tappar sina mjöktänder. När jag hade valp fick han vara instäng i kompostgaller när jag behövde handla men hade verkligen önskat att det var lagligt med bur för min hund har alltid gått in där frivilligt på nätterna. Har den jämte min säng. Dagtid följde han alltid med mig men som jag hade önskat att jag hade fått ha buren korta tillfällen mysigt med filt på taket en mjuk dyna men nä. Lyckades ordna på annat sätt med hundvakt för kompistgaller gick inte. Är man ensamstående blir det svårt.
     Är inte så säker på att han hade lidit av det. Valpar ska ändå sova 20h per dygn och större delen av dagarna och det måste man träna hunden att göra så att den blir en lugn stressfri individ som vuxen.

      En valp ska inte stängas in i bur. Inte ens korta stunder eller för att sova.
      Förstår man inte det är det tydligt att man inte bör ha hund.

      Ja, valpar är bitiga men varför skulle man stänga in dem i bur för det? Vansinne.

       Håller helt med dig! Jag blir helt chockad att det ens finns människor som rättfärdigar burar.
       Det är allmänt känt att valpar är ”bitiga” när tänderna kliar, det är en del av deras uppväxt och då anpassar man sin omgivning efter det. Man sätter dom inte i en bur?!

        Det är väl samma sak med människor, bebisar som börjat få tänder har bitring för det kliar och har sig. Ska de också sättas i bur?

         Fast ni som skriver nu har inte hund? De flesta hundtränare rekommenderar bur men den ska såklart användas på rätt sätt och inte som nån förvaringslåda för att man vill gå ut.

          Haft hund hela mitt liv. Ibland flera hundar samtidigt. Går valpkurs och andra kurser med alla mina hundar (rekommenderar alla att gå valpkurs oavsett egen erfarenhet – det är lärorikt för valpen!).

          INGEN hundtränare/instruktör/veterinär har någonsin rekommenderat bur i hemmet.

          Förutom om de ordineras burvila av veterinär efter tex en operation då det är viktigt att hunden inte hoppar eller springer så stygnen får läka och liknande. Men det är ju en helt annan sak!

          Lagen säger dessutom att det är förbjudet, om inte hela dörren är borttagen från buren eller så förankrad att den inte kan gå igen (att den lämnas öppen räcker alltså inte).

           Då är vi olika generationer. ALLA hundtränare jag träffat sedan 2019 rekommenderar bur (på rätt sätt givetvis.) Sorry.

           Jag har också haft hund i hela mitt liv.

           Vet många inom hundvärlden som har en positiv inställning till bur men tyvärr är många hundmänniskor rent ut sagt hemska. Det är mycket bråk och tjafs i hundvärlden om vilka metoder som är bädt. Allt ska det bråkas om.

           Så länge man inte har luckan på och hunden går in frivilligt så är det toppen för hunden?!!

          Byt tränare. Jag har haft hund hela mitt liv och aldrig haft behovet att låsa in mina hundar i bur.

           Jag tror att ni som är negativa till bur här helt missförstår hur den används idag?

           Till Anonym / 23:10
           Folk skriver ordagrant att dem vill kunna stänga in valpen i bur medans dem handlar mat/åker på läkarbesök. Så vad är det jag missförstår?

      Gör ett rum valpsäkert och stäng in valpen där istället, lagligt och bättre än en bur.

     USA har ju väldigt konstig hundhållning, i alla fall om man ser till sällskapshundar. Det är vanligt att hundarna knappt får gå ut på promenad, kanske en gång i veckan på sin höjd. Istället släpps de bara ut i trädgården snabbt och eller får uträtta sina behov på pads inomhus.

    Ha hund i bur på natten är inget nytt.
    Det har vart kutym i de 25 år jag hållt på med hund.

    Och det är ungefär lika hemskt som att ha barn i spjälsäng!

    Man ställer buren brevid sin säng så man kan ha kontakt med valpen. Valpen är trygg och kan inte hitta på ngt att skada sig på och man själv kan sova ordentligt.

    Det är betydligt värre och hemskare med alla de hundar som lider av stressproblematik och inte ens kan koppla av hemma.

    Det föreligger ett totalt förbud då det skulle vara väldigt svårt att komma åt dom som förvarar hund i bur konstant annars.

     Helt rätt! Tack för kloka rader.

      Så är det. Det går tyvärr inte ha en tillåtande lag.

      Många hundar är extremt stressade jämt hemma eftersom de inte fått lära sig att koppla av.

     Du hör till de här som tycker att man ska bita en busig valp i örat också va? Eller brotta ner en hund på marken för att visa dominans? Medan vi andra följt med vår tid och utvecklats och hanterar hundarna med moderna metoder.

     Jag har hållit på med hundar hela mitt liv och vet ingen som någonsin haft hundbur i bostaden. Däremot har jag hört mycket om det senaste året från vänners vänner (okunnigt folk som dessutom ignorerar att det är mot lagen).

      Vad bra att du är så kunnig och fördomsfull.

      Om det är mig du riktade din kommentar till så nej!!
      Jag biter inte valpar i öronen.
      Jag skulle heller inte varken bita eller brotta ner mina barn bara för att dom sovit i spjälsäng.

      Jag tävlar lydnad på hög nivå och tränar efter moderna metoder.
      Frivillig burträning är förövrigt en väldigt populär metod idag.
      Att du inte vet någon betyder antingen att du inte pratat med folk om det, eller att dom inser att du är en sån man inte diskuterar med alternativt är du inte aktiv i hundvärlden.

       Vad innebär ”frivillig burträning”? Jag menar… vem är den frivillig för? Jag utgår att det inte är hunden…

        Jo såklart. Alltså du har buren hemma med dörren öppen. Sen kan du lägga in en leksak eller godis. Alltså du vill åstadkomma en situation där hunden inte ser buren som nåt otäckt utan en plats där den kan vila eller vara ifred.

        Man klickar in att hunden söker sig till buren som en trygg plats så jo, det är faktiskt helt frivillig inlärning på hundens villkor.

        Aversionen mot bur som sovplats är inte logisk. Det bygger på en massa känslor kring att man ser det som att valpen straffas och får skaka galler ensam och övergiven.
        Man skiljer det heller inte mot dom idioter som förvarar hundar i bur, där hundarna mer eller mindre bor i bur.

        Det är på samma sätt som spjälsäng en sovplats man placerar hunden i när den redan är trött och vill sova. Man har den i direkt närhet till sig själv.
        En 4kg valp i en 120 bur ligger inte precis trångt och illa.
        Det är också ett skydd för valpen så den inte kan skada sig & hjälp för att slappna av.

        Längre fram är det dessutom positivt att den är van vid bur inför träning och bilåkning (vilket sen några år tillbaka är lagligt).

         Läs på om regler om hur och när man får ha hund i bur.
         Ni som tränar lydnad tror ni kan göra som ni vill och inte bry er.

          Sen några år tillbaka är det fritt fram med bur vid träning då man insåg att det var ett behov av att utveckla lagen.
          Lagligt sett är bur mao inte något man generellt ser som dåligt.

          I hemmet (undantaget öppen bur med fastspänd eller borttagen dörr) är det fortfarande inte lagligt.
          Bakgrunden till det är att det finns dom som mer eller mindre förvarar hundar i bur och de skulle lätt kunna komma undan med hänvisning till att det är tillfälligt/nattetid etc.

          Det betyder inte att hunden far illa av att som valp sova i bur Om det görs rätt (tvärtom många gånger) och det är heller inget hinder så länge man inte är dum nog att visa eller tala om det.
          Man kan också välja en hage eller att ”skapa” en bur med möbler vilket är helt lagligt (Med rätt stl) och ändå samma sak för valpen.

          Själv använder jag bur som sovplats Istället för ovan alternativ tills hunden är gammal nog att sova i min säng just för att jag vill att den ska se buren som en trygg och lugn plats inför framtida träningar.

         Du får ha hunden ligga i bur om den själv vill det. MEN dörren ska vara borttagen.

          Tycker ni inte ni gör lite väl mycket väsen för ingenting? Om dörren är bortskruvad eller bara öppen har ju ungefär exakt noll procents betydelse i praktiken…

           Fast om buren är öppen är det ju en koja, inte en bur = hunden är inte instängd på liten yta och det är lagligt. Jag har inga problem med att folk har kojor åt sina hundar, jag har problem med att folk stänger in sina hundar i små burar.

           Ja men det tror jag alla har, också vi som använder oss av bur ? Alltså det är ingen som propagerar för att hunden ska sitta inlåst i buren timmar i sträck medan husse och matte går iväg.

           Till Anonym / 23:13
           Fast det är ju ordagrant det folk skriver? att dem vill ha valpen instängd i bur medans ägaren sover, vilket brukar vara emellan 6-9 timmar.
           Att dem vill ha valpen instängd i buren medans med åker och handlar mat, åker på läkarbesök, och annat, detta kan ta allt emellan 1-2 timmar, kanske mer.

           Jag förespråkar ett valpsäkert rum istället för bur, bättre för valpen och lagligt.

   Jag har gjort i princip samma sak utan någon som helst respons från länsstyrelsen. Vet en uppfödare som även drev företag, när hen åkte till jobbet på tidigt på morgonen på annan ort stängde hen in hundarna i en liten skrubb i lägenheten (ca 12 hundar av mindre ras) för fick de sitta hela långa dagen tills sen eftermiddag när hen kom hem igen, då fick de kort ”promenad” som att gå utanför porten och rastas innan det var in i lägenheten och samma visa börja om dag efter dag. De få dagarna hundarna fick följa med till kontoret så fick de istället för skrubben hemma sitta i en liten skrubb på kontoret hela dagen utan rastning. Detta har pågått i flera år med många anmälningar utan att länsstyrelsen ens varit där och kollat.

   Har även anmält en granne vars hund av stor modell alltid lyckas smita ut och springa runt vind för våg, den har attackerat 2 andra hundar i grannskapet varav den ena nästan fick sätta livet till, varken polis eller länsstyrelsen brydde sig trots att personen till och med gick med på att betala veterinärräkningar på de skadade hundarna.

    Stackars hundar. Var också på en hemsk kennel en gång. Det var smutsigt och äckligt och hundarna var instängda i källaren.

     Hoppas du anmälde till länsstyrelsen.

    Så länge ”skrubben” är lagom stor ytmässigt enligt lagen och har ett fönster är det helt lagligt. Är du hemma dygnet runt och har koll? eftersom du vet att inte ägaren eller någon annan kommer hem på lunchen/under dan och rastar hundarna?

    Personen kan omöjligen ”gått med på” att betala veterinärräkningarna, vi har lag om strikt ägaransvar i Sverige och någonting annat hade varit straffbart.

  Men hon har ju två hundar som kan bli aggressiva i grupp och de har attackerat andra hundar! Självklart ska hon inte ha dessa djur och om hon hade tagit sitt ansvar så hade det inte slutat i detta. Jag blir helt paff när man låter hundar springa fritt trots att det är koppeltvång, särskilt vid en lekplats. Det är inte en rättighet att ha hund och låta dom leva rövare och sen gråta ut när man får konsekvenser. Hon hade kunnat undvika detta väldigt enkelt. Sen fattar jag inte varför man ska ha två mastiffar i stadsmiljö över huvudtaget.

   Inleder med att säga att jag håller med dig, därför jag svarar på ditt inlägg. Det är absolut väldigt märkligt att man vägrar koppla sina hundar i sådana områden. Man kan hävda att man har världens snällaste hund, en stor hund kan tom råka skada ett barn och som förälder hade jag haft absolut noll tolerans med hundar jag inte känner som kom för nära mina barn. Jag förstår också hur förtvivlad man blir när man förlorar ett husdjur, men detta hade så lätt kunnat undvikas.

   Sen så är det ju känt sen länge att Unni saknar kontroll över sina hundar och vägrar koppla dem utan tvärtom börjar skrika svordomar och förolämpningar om någon påtalar det. Obegripligt att hon verkar förvånad över anmälningarna. Men jag föredrar personligen om hundarna omplaceras hellre än avlivas.

    Kan det vara så att hon inte klarar av att gå med dem kopplade? Eftersom de är enorma och starka kanske de drar så pass mycket att hon inte kan kontrollera dem och därför de springer lösa.

    Otroligt respektlöst att ha den typen av stora hundar lösa i stan oavsett hur bra pli man har på dem. Vi andra vet ju inte om hon har det.

     Tror också att hundarna är för starka för henne; stor hund och dessutom två stycken! Hon fyller 65 i april och kan säkert skada sig rejält om hon släpas efter hundarna.

  Stackars handläggare som nu även blir uthängda här.

   Ja. Dom gör ju bara sitt jobb.

    Fast samtidigt, så länge det diskuteras sakligt så är det ju faktiskt helt okej diskutera myndighetsutövning. Alltså det finns ju också nånting bra med att myndigheters beslut som inte är så ”viktiga” som domstol osv, diskuteras. Här kan man ju t ex fundera över om LS och polisen agerar lite godtyckligt (jag vet verkligen inte så jag påstår inte att det är så) iom att vissa i tråden hävdar de anmält betydligt grövre grejer till LS utan åtgärd.

     Följden av att hänga ut handläggares namn är knappast en saklig diskussion. Sen är det ju inte som så att en ensam handläggare står själv i beslutet, det ska ju igenom vissa led i beslutsordningen också. Om samtliga led är överens så lär det vara något som inte stämmer med djurhållningen hos U.

     Absolut – man kan diskutera myndigheters regeringsuppdrag och vad man tycker om dem, men det kan man göra på smartare sätt än att hänga ut enskild medarbetare.

     Att hänga ut en individ på det här sättet är inte att diskutera myndighetsutövande. Handläggare på myndighet bestämmer inte reglerna, de förmedlar dem bara. Att hänga ut en individ kommer aldrig göra någon skillnad utöver att orsaka lidande för ytterligare en person.

     I de fall man tycker en anställd hanterat ett ärende ”godtyckligt” tycker jag ändå att man får vända sig högre upp i organisationen. Det har hänt mig flera gånger att jag blivit uthängd på sociala medier och bloggar (då de fanns) och fått massor av meddelanden/samtal från andra i personens omgivning med försök att få mig att ändra ”mitt” beslut. Har tom haft personskydd i perioder. Jag hade inte kunnat ändra ett beslut även om jag så ville, ska man vara riktigt krass så hade man behövt gå till lagstiftarna. Enligt mig är det oacceptabelt att hänga ut en enskild medarbetare som bara gör sitt jobb.

      Exakt. Då ÖVERKLAGAR man.

       Exakt! Det är så här (som ni beskriver det) det går till i en rättsstat. Jag har också varit med om att högt uppsatta personer försökt påverka mig imitt beslut och mina chefer, när det gäller min yrkesutövning.

        Tycker det är bra att beslut diskuteras offentligt. Överklaga kan man göra ändå men det är bara nyttigt för myndigheter att deras beslut och interimsbeslut och påståenden offentliggörs. Det här med handläggarens namn är jag dock tveksam till- hade gått att anonymisera. Samtidigt är beslutet en offentlig handling så det är inte så farligt egentligen.

         GDPR borde gälla även här. Handläggaren går till jobbet för att få mat på bordet.

          GDPR gäller inte på en offentlig handling. Som sagt, jag vet inte vad Cissi skrivit för något men rent allmänt är det inget fel med att publicera ett beslut från LS.

   Ja, och vad tänker Cissi att det ska hjälpa att bussa sin följarskara på en myndighetshandläggare? Vitsen med byråkrati är ju bland annat att sånt inte ska kunna ha någon effekt.

    Cissi manifesterar återigen sitt klasshat. Hon är en i stort sett obegränsat rik medieprofil som bussar sin rabiata svans på en jäkla handläggare. Vilket inte kommer göra någon skillnad eftersom myndigheter tack och lov inte ändrar sina beslut för att ett gäng utomstående personer gapar i högan sky. Däremot kan handläggaren drabbas av en ohygglig stress ?

     Precis, riktigt vidrigt beteende. En människa som bara försöker göra sitt jobb som riskerar att må väldigt dåligt på grund av det här.

     Cissi kanske inte vet att vanligt folk med vanliga jobb har strikta ramar för hur de utför sitt arbete? Att man don enskild anställd inte har kontroll över hela processen och inte har ansvar för hur andra ärenden hanteras? Förstår hon vad konsekvenserna kan bli för en anställd som är beroende av sin lön om denne inte sköter sitt jobb enligt gällande regler?

  Jag har svårt att tycka synd om Unni ärligt talat, jag tycker det är fruktansvärt sorgligt om hunden avlivas MEN om hon hade kopplat sina hundar hade detta inte hänt. Det verkar ju vara något som pågått i flera år som nu avslutas på olyckligt sätt.
  Hoppas hunden ändå kan få omplaceras hos en lämplig ägare.

   Håller med. Fan vad arg jag blir över oansvariga ägare som inte hanterar sina djur så som de ska hanteras ❤️

   Jag förstår verkligen inte – varför bara följa de lagar och regler som finns och KOPPLA hundarna. Vad är problemet?

    Det är ju dock bisarrt vanligt också i Stockholm city. Tom på Drottninggatan går folk med hunden lös. Sen blir det ju slagsmål.

    Ovan nämndes en intressant anledningen att hon kanske hade sina hundar lösa. Hon är 65 år, om hundarna drar omkull henne i kopplet kan hon skada sig illa, och är hundarna vana att alltid gå lösa är dem troligen inte tränade att gå i koppel.

  Hm, jag vet inte. Det är en cane corso, inte en liten handväsks-hund. Förstår inte hur hon inte har den kopplad? Tror inte LS skulle ha ngt ont mot Unni? Vem är hon ens? Inte SÅ känd som hon själv vill framstå som? Tror inte gemene man vet vem hon är eller varför hon är känd. Hon kanske skulle gjort rätt från början så kunde hon ha sluppit detta.

   Jag har en granne som har en sån hund, skulle gissa att den är runt året så unghund alltså. Hon har även en bebis som hon verkar vara hemma med. Så de går ut på lekplatsen, hunden är med, de gungar lite och går in igen. Hunden ser så rastlös ut och när hon binder kopplet i vagnen så ser jag bara en katastrof som väntar. Skulle den sen springa runt okopplad hade jag aldrig låtit mina barn leka ute. Varför inte bara köpa en sällskasphund? Jag fattar inte folk som köper hund efter utseende.

    Stackars hund! Känns helt klart som en olycka som väntar på att hända också.

    Är bekant med någon vars hund helt oprovocerat bet hans spädbarn i ansiktet…

    Som femåring blev jag biten i ansiktet av en okopplad och okontrollerad hund modell större. Hunden nafsade säkert bara men jag fick sy och har idag ett ärr över kinden. Den hunden hade dessutom puttat omkull en ettåring som fick skador på huvudet från smällen bakåt, innan den bet mig. Tyvärr känner jag av samma oförstående från UD, som hos ägaren i mitt fall. Livliga stora tunga hundar bredvid en lekpark, okopplade, är en magnifikt dålig idé.

     Verkligen. Hundar är ju djur (nähä) och beter sig därför om djur. Det är därför de ska vara KOPPLADE och ägaren ska ansvara för dem. Gör man inte det kan det bli tråkigt för många, inte minst för hundägaren själv…

  Lider med Unni som djurägare, vilken ångest!

  Men, samtidigt, har hon fått så många tillsägelser och till och med polis kan vittna om hennes upprepade brott mot lagen, då har hon sig själv att skylla.

  Och vadå vendetta mot hennes som offentlig person? Jag vet knappt vad hon är känd för. Känner igen namn och ansikten men inget mer, som en större del av befolkningen.
  Vem skulle vilja sätta dit henne pga hennes offentliga person?? Så känd är hon inte. Så speciell är hon inte.

  Och, inte fan är det någon berättigad att ge sig på en handläggare, ännu mindre att hänga ut.
  Hoppas Cissi pluggar till socionom så hon får en inblick i hur det funkar på andra sidan lagar och regler. Just nu viftar hon vilt omkring sig.

   Cissi kommer ALDRIG bli socionom! Hon kommer inte palla en utbildning där absolut inget handlar om henne, än mindre ha ett jobb där ingenting handlar om henne! Men snacka kan hon!

    Sätter alla mina pengar på att hon aldrig kommer bli det. Men det vore kul att se henne ”på andra sidan”, jobba efter riktlinjer och lagar och bli utslängd för de beslut hon behöver fatta i arbetet ?

     Oj, ja, kanske utslängd men det var UTHÄNGD jag tänkte på i detta sammanhang ?

      freudiansk felskrivning? ?

       Haha, freudiansk auto correct 🙂

   Tänker att detta med att många känner igen namn och ansikte kanske är det som.”förstört” för henne om väldigt många perosner haft möjlighet att anmäla när de sett henne med okopplade hundar på stan.

   Om många olika människor anmäler är det ju svårare att tänka sig att det beror på något annat än ett reellt problem.

  Koppla hunden och problemet uppstår inte. Jag lovar att Sverige är full med hundar som inte är omhändertagen pga tjurskalle till ägare.
  Synd om hunden, inte om henne.

  Fast alltså… ”i ett känslolöst sammanhang är det inte rätt sak att göra”. I princip alla negativa beslut riktade mot enskilda är känslosamma. Polisers ingripanden, tvångsomhändertagande av barn, omhändertaganden av djur, avslag på uppehållstillstånd. Det är därför det är så viktigt att hålla på principen att man inte beter sig så som Cissi och Unni och skickar arga följare på handläggaren. Ingen håller med om att ett tvångsomhändertagande av ens barn eller djur är rätt, ingen! Ska då alla enskilda handläggare som anstränger sig och gör sitt bästa för att följa lagarna (som är till för att skydda barn och djur dessutom) plus försöker vara tillmötesgående stå till svars och hängas ut personligen? Så att de ska vara oroliga för att fatta negativa beslut? DET är raka spåret till en pajad rättsstat. Nej usch.

   Nja. Alltså nu vet jag inte vad Cissi skrivit. Men man får inte heller vara naiv att tro att handläggare på myndigheter skulle vara några genier som aldrig gör fel. Generellt alltså, syftar inte på just den här.

    Om beslutet som handläggare/beslutsfattare är fel så överklagar man det. Naturligtvis fattar myndigheter fel beslut ibland. Men det är det är därför vi har överklagandemöjlighet till domstol. Om myndigheten gör fel i själva handläggningen finns möjligheter att anmäla till JO exempelvis. Det är själva definitionen av en rättsstat. Man går inte på den enskilda handläggaren på det här sättet.

    Och det ska Ulla-Britt i Karlstad informera handläggaren om från sin hotmail? Finner det föga troligt att någon som mailat bidragit med något som handläggaren missat rent rättsligt.

  ”Med hänsyn till hundarnas egenskaper och agerande men framför allt din bristande förmåga och vilja att utöva tillsyn och kontrollera hundarna, bedömer Länsstyrelsen att det föreligger en överhängande risk för att hundarna kan komma att orsaka nya skador eller avsevärda olägenheter i framtiden. ”

  Det är väl det som är problemet. Cane corso är kraftfulla vakthundar på 50 kg. Inte en liten, eller mellanstor, familjehund. Att inte förstå sitt hundägaransvar och ha hunden under uppsikt och kopplad är faktiskt under all kritik. Jag förstår att människor runt omkring reagerar. Har inte följt Unni alls – men av detta inlägg, och hennes instafilm, förstår jag att hon inte är lämplig som hundägare till en cane corso. Som det framgår har det varit incidenter där andra samt hon själv blivit skadade pga hennes bristande tillsyn.

  Har nog inte med hat mot henne som offentlig, utan snarare på att hon brister som hundägare till en sån ras.

   En sak som förvånar mig som hundrädd är hur otroligt många hundägare som låter sina hundar gå okopplade. Jag ser dagligen hundar i alla storlekar gå lösa och ibland är ägaren så pass långt bort att man inte vet vem hunden är med. Det spelar ju ingen roll hur snäll hundägaren tycker att just hens hund är, JAG som hundrädd har ju ingen aning vem hunden är eller vad den är kapabel till, och tycker dessutom av princip att alla hundar ska vara kopplade när de befinner sig bland människor. Hade jag stött på Unnis hundar lösa hade jag blivit livrädd, och det tror jag inte att jag är ensam om.

    JA som hundägare håller jag helt med dig. Jag blir också rädd för vad en lösspringande hund ska göra mot min kopplade hund. Med det sagt tycker jag ändå Unni borde få en sista chans här.

    Håller helt med. Många hundägare är verkligen totalt respektlösa. ”Han vill bara hälsa”. Det vill inte jag.

     Det där ”han vill bara hälsa” känns som en sådan myt. Möjligen puckon som Unni som säger sådant, men ingen annan. Jag bor i ett oerhört hundtätt område och har själv hund och vet ingen som vill att hunden hälsar på främlingar. Tvärtom, min hund ska ignorera allt som passerar förbi när vi är ute och går. Oavsett om det är människor, barn, andra djur osv.

      Nä det är ingen myt, jag är inte jättehundrädd men jag tycker att det är obehagligt när hundar kommer fram till en. Ett par ggr i månaden så händer det att en hund man går förbi gör utfall för att de är nyfikna/vill lukta på en/hälsa. Jag ser att de är snälla hundar men jag hoppar till varje gång ändå. Det är hänt att hundar gjort ett hopp och skällt och då har mina barn blivit rädda. Överlag tycker jag att folk har bättre koll på sina hundar idag men långt ifrån alla. Det ingen dock har koll på är var de kissar, det är inte särskilt roligt att ställa in sina blomkrukor efter en dag när de är nerpissade. (Centrala stan, butik)

       Ett tips bara, det finns något som heter urine off som man kan spreja där man inte vill att hunden ska kissa. Tyvärr ska hundägare ha koll på sina hundar, men alla har inte det, och då kan urine off kanske vara lösningen för dig 🙂

     Däremot är barnfamiljer extremt respektlösa. De flesta vill skicka fram sina barn att klappa och blir sura när man säger nej. Och ska alltid förklara att deras barn minsann är så hundkär och så försiktig och duktig på att klappa. Som om det skulle handla om det…

      Föräldrar kan vara så jävla respektlösa.

      Haha tveksamt, hur ofta händer det? Mina barn är totalt ointresserade av hundar och jag vet att ingen skulle skicka fram sina barn till en okänd hund. Ibland stannar äldre personer med hund till på lekplatsen för att de tycker att det är trevligt med barn och då kan vissa äldre barn fråga om de får klappa. Vissa hundägare ser man spänner blicken i ens barn vid möte som om de tror att alla barn vill klappa deras kära hund. Jag tänker bara ”lugn nu, de ser inte ens din hund” men barn kanske skapar samma oro hos hundägare som okopplade hundar hos hundrädda ?.

       Uppriktigt- det händer rätt ofta. Just barn är ”hemska” för många hundägare på samma sätt det inte är lätt vara förälder åt dem, de är oberäkneliga och tjoar och hoppar och skriker utan förvarning (vilket inte alls är vad du vill att din hund ska utsättas för- också för att det kan vara svårt förutspå hur hunden kommer att reagera på ett barn som beter sig på ett sätt den inte är van vid). Det finns jättegulliga ungar som kommer fram och frågar på avstånd och respekterar ett nej men det finns förvånansvärt många som bara kastar sig på hunden.

        Du kanske har väldigt söta och fluffiga/klappvänliga hundar?

        Men vore det inte bra att vänja hunden vid det? Jag menar inte att de ska vara allmän attraktion åt barn men det är svårt att helt undvika barn när man är ute och barn är, som sagt, oberäkneliga. De kan skrika till, hoppa, springa nära en hund utan att ens ha registrerat den och samtidigt tycker jag att som förälder så bör man lära sina barn att hundar kan bli rädda men det är något som även kräver mognad hos barnet (och det kommer hela tiden nya små barn.) Man önskar ju att ömsesidig respekt skulle vara självklart men biter hunden så är det den som ryker så att vänja hunden är det enklaste alternativet tycker jag.

         Jo ibland, alltså jag nekar inte alltid barn från att hälsa, särskilt inte de som frågar snällt ? Men det beror lite på situation & vad hunden är på för humör, vill jag inte att han ska stressa upp sig kan jag säga nej.

         Man vill inte heller att hunden ska lära sig att barn automatiskt är något man hälsar på eller leker med. Som folk skriver häruppe, en del människor är hundrädda & hunden går upp i varv av att hälsa på alla den ser. Men visst går det bra ibland.

         Det är inte alltid om att hunden ska vänja sig, utan för min del stoppar jag kontakt för barnets skull. Jag har just nu en storleksmässigt rätt liten unghund som jag är medveten om är JÄTTEGULLIG och det går knappt att gå någonstans utan att alla som passerar börjar viska typ ”guuuud vilken söt hund” och jag fattar absolut att särskilt barn då gärna vill klappa. Min valp nafsar och hoppar dock fortfarande, för hon är ung och då hon är riktigt glad glömmer hon allt hon lärt sig. Jag har låtit kanske 4-5 barn klappa henne någonsin, och då är det för att jag hållit i hunden och sagt att de får klappa på ryggen. Min hund är supersnäll och hon tycker barn är superkul eftersom de viftar och låter och allt, men hon fattar inte än att hon inte kan nafsa då hon träffar människor, och då är det mitt ansvar som hundägare att inte utsätta andra människor för en potentiellt obehaglig situation även om hunden inte må vara jättestor och inte vill annat än hälsa och leka. Med det sagt har jag varit med om att ett par föräldrar skickat fram sina barn utan att fråga mig, då jag stått och typ pratat med grannar ute på gården, och ett litet, litet barn var jag tvungen att stoppa genom att helt enkelt ta tag i overallen på henne medan mamman (som inte verkade prata svenska) glatt bara nickade och pekade på valpen trots att jag tydligt försökt kommunicera att de inte fick röra hunden. Liksom ja jag fattar att de tycker hunden är söt, men hur tusan kan man skicka fram sin unge till en okänd hund och tro att de får klappa bara för att den råkar hamna inom synhåll?
         Jag försöker vänja hunden vid barn genom att titta på dem på håll, men det finns inte en chans att hon får ens nosa på ett barn innan hon helt slutat nafsa på de hundvana människor som hon idag får hälsa på eftersom jag inte tänker riskera att hon skrämmer eller skadar ett barn.

       ”Jag vet att ingen skulle skicka fram sina barn till en okänd hund”.

       Fantastiskt att vara så allvetande.

      Bättre med en sur förälder än en hund som kanske blir stressad av dessa små händer som ska pilla och klappa på alla hundar de vill. Att lära sina hundar att gå i koppel är faktiskt lättare än att lära vissa vuxna att barn INTE ska klappa främmande hundar.

      Åh det där är sant. Föräldrar som har 0 koll på sina barn är såå störigt.

      Jag gick med mina hundar på en äng, 1 av hundarna gick löst bakom mig, bredvid oss är en buske och på andra sidan busken är en gång/cykelbana med liten gräsplätt där barn brukar leka, folk fika, osv.
      Genom busken kommer en liten unge och börjar jaga min lösa hund, min lösa hund springer emot mig och dem andra hundarna jag hade i koppel (flocken, tryggheten), ungen springer efter, min ena hund i koppel ogillar barn så han ställer sig och skäller till ordentligt, ungen blir rädd, ramlar omkull och börjar gråta, och barnet springer tillbaka genom busken.
      Det var ett väldigt litet barn, jag väntar på att föräldrarna ska komma och kolla vad som hände, men ingen kom.

      PS: min hund som skällde var flera meter ifrån barnet när han skällde till, så han var inte ens nära barnet. Men tycker att när föräldrarna hör en stor hund skäll, och barnet kommer springande gråtande ifrån det hållet borde dem vilja kolla vad som hände, men antar att föräldrarna inte hade koll, hoppas bara inte händelsen skrämde barnet för mycket.

    Hundar ska vara kopplade i många situationer, men absolut inte i alla situationer. I många andra delar av världen är det normalt att hundarna är okopplade, och det medför inte större mängd problem än vad vi har här (åk till Berlin, till exempel, så har du svårt att hitta kopplade hundar). Hundar som är vana vid att vara okopplade, och korrekt tränade, är inte en större risk än kopplade hundar. Tvärtom så kan en hund som lärt sig den följsamhet som är nödvändig ofta vara betydligt mindre farlig. Kravet på engagemang från ägarna är också högre utan koppel.

    Självklart ska hundar vara kopplade när lokala ordningsföreskrifter eller allmänna lagar reglerar det, vilket är ganska ofta (men långt ifrån alltid). Men att kräva att alla hundar alltid ska vara kopplade, för att några människor är hundrädda, det är ganska absurt. Din hundrädsla är ju ändå ett du-problem som du har ansvar för att hantera. Jag har också varit extremt hundrädd tidigare så jag förstår hur jobbigt det är, men man kan inte förvänta sig att resten av världen ska ansvara för ens egna psykiska issues.

     Fast som hundrädd ska du kunna vistas i parken, kunna gå på stan, osv, utan att främmande hundar ska springa fram till dig. Om du däremot går mitt ute i skogen och det kommer en hund springande som vill hälsa är det ju en annan sak.

  Alltså det är Cissi Wallin och Unni Drougge som startat en ful kampanj, får inte det era varninsgklockor att ringa?? Ser framemot haveristernas granskning av det hela….

  Hade hunden klarat av omplacering hade väl det gjorts? Har hunden ont och lider som inte går att lindra måste de ju avliva. Kan vara svårt att se och fatta det beslutet som matte och husse.
  Konstigt att Unni och Cissi hävdat som argument för hur konstigt allt är att ena hunden fått bo kvar. I beslutet ovan nämns väl bägge hundarna men att den ena redan var omplacerad. Varför ljuger Cissi och Unni om det?
  För något år sedan skrev Cissi en krönika om hur hemska läsa hundar och hundägare är, det verkar ha ändrats.

   Näää, nu har du för höga tankar om resurser och prioriteringar hos länsstyrelsen ? Det är inte deras uppdrag att omplacera hundar så det struntar dem såklart i.

    Det är väl hundstallet som bestämmer huruvida hunden kan omplaceras?

     Nej, hundstallet tar bara hand om hunden i väntan på länsstyrelsen beslut, hundstallet har absolut 0 att säga till om vad som ska ske med hunden. Däremot kan hundstallet hjälpa länsstyrelsen att omplacera hunden om länsstyrelsen beslutar sig för att hunden ska omplaceras.

    Länsstyrelsen omplacerar massor med hundar varje år. Det är inge konstigt eller ovanligt, däremot är det vanligt att omhändertagna hundar är sjuka, och då brukar länsstyrelsen med hjälp av veterinär bedöma vad som är bäst för hunden.

   ”För något år sedan skrev Cissi en krönika om hur hemska läsa hundar och hundägare är, det verkar ha ändrats.” CW verkar vara en person som får energi av att bråka.

  Jag lider inte med Unni. Jag lider med hunden!
  Vissa människor ska inte ha hund och Unni verkar vara en av dem. In och läs på Haveristerna så blir det snart ganska klart att det är Unni som gjort/gör extremt fel i allt detta.
  Det är inte få incidenter med de hundarna om man säger så!

  Jag är CHOCKAD över att hon får medlidande överhuvudtaget och att Cicci kommer galloperande som en vit riddare till en situation som så uppenbart inte är okej och medför lidande för hunden.

  Jag har själv hund och älskar den över allt annat men jag skulle aldrig låta den gå lös i stan eller bland folk.
  Vi snackar inte en liten chihuahua heller, Unnis hundar väger minst 50 kg och hon anser sig ha rätt att låta dem springa lösa, kaxig och otrevlig mot alla som ber henne hålla dem kopplade. Hade till och med sagt till polisen att hon hade ett ”osynligt koppel”….

  Jag hoppas hundarna blir omplacerade och får nya hem.
  Blir de avlivade finns det bara en person att beskylla och det är UNNI själv.
  Usch.

   Håller med till 100%.

   Tycker också att C kunde ha skippat allt onödigt ordbajseri I slutet av blogginlägget. Känns som att man bara vill fylla ut inlägget.

   Ja, varför ska ett fåtal hundägare få ha sina okontollerade hundar lösa på bekostnad av den stora massan jingäare som behöver känna rädsla?Och övriga människor såklart.

   Dessutom i sammanhanget dåligt tecken när det händer en olycka och det enligt henne enbart är den andra hundens fel. Visst kan det vara så ibland men generellt typiskt kassa hundägare att de kan se 0 % eget ansvar i saker.

    Även hundägare är rädda för att möta lösa hundar, händer allt för ofta att hundar blir skadad pga att dem blir attackerade av en lös hund

  Unni borde fattat allvaret när hon fick order om att ha sina hundar kopplade men det struntade hon i. Uppenbarligen har hon även fått upprepade uppmaningar av privatpersoner att koppla sina hundar men struntat i det också.

  Har noll respekt för hundägare som släpper sina hundar lösa i stan och bostadsområden. Ser hellre att man avlivar hundar vars ägare inte har vett nog att ha full kontroll på dem genom att uppfostra dem rätt, än att de biter ett barn eller attackerar andra djur. Borde vara licens för att ha hund.

   Sett henne ha dem lösa i Tantolunden jättemånga gånger, trots att det är fullt med folk. Skitstora och läskiga. Otroligt respektlöst (och farligt!), tycker inte hon förtjänar att få vara hundägare.

    Fy fan! Avskyr lösa hundar jag inte känner. Är rädd att de ska bita mitt barn

     Och jag avskyr också lösa hundar jag inte känner. Är rädd att de ska bita min hund.

     Hände min dotter 3,5 år då en lös hund oprovocerat bet henne. Den ville nog ”leka” och den hade aldrig varit aggressiv tidigare tydligen. Nu är hon traumatiserad för livet. Vi kan knappt gå ut. Hon blir helt hysterisk om vi möter en kopplad hund nu. Hon är 6 år nu och drömmer om att kunna gå ut och cykla på gatan eller i parken men tyvärr omöjligt för oss just nu. Hon har precis fått börja i kbt för att kunna ha en normal barndom. Tack för detta oansvariga hundägare!

      ?

      Vet inte om det är nån tröst men hade en liknande upplevelse som barn med nån lösspringande rottweiler med puckad ägare. Det gick helt över efter ett par år- har själv hund som vuxen.

    Samma här. Sett de både i Tanto och delar däromkring lösa. Med självaste matte nonchalant rökandes en bit ifrån.

  Det är bara Cissis och Unnis sekt som tycker att det här är vettigt på något vis. Den enda personen som gjort fel här är Unni själv och hennes stackars hund får ta konsekvenserna. Att de väljer att hänga ut en kvinna på det här sättet bara för att det råkar gynna dom går emot allt de påstår sig stå bakom. När det passar verkar de gärna kunna slänga kvinnor under bussen. Det här var sista gången jag stödjer någonting som dom två sysslar med. Fyfan rent ut sagt.

   Det finns verkligen inget Cissi älskar mer än att hänga ut folk på sin Instagram. Tror hon går igång på sin mediala makt. Skulle inte klara en dag som anonym socionom.

  Jag kan bekräfta att U inte tar sitt fulla ansvar när hon rastar sina hundar. Jag bor i samma område som hon.

   Jag ser dem också säkert en gång i veckan. Hundarna är oftast lösa. Har aldrig sett dem vara aggressiva eller bete sig olämpligt fast med så stora hundar går saker lätt fel ändå. Jag har hund själv och har honom gärna okopplad men man måste naturligtvis välja sina tillfällen. Mitt i stan, nära en lekplats, två 50-kiloshundar – NEJ.

  Blir så jäkla trött och förbannad på hundägare som inte kan hålla sina hundar kopplade. Har en familjemedlem som är superallergisk och vi möter ibland okopplade hundar när vi är ute och går som ska ”hälsa”. Säger vi ”nej, nej, nej” så kontrar ägaren ofta med ”men xx är jättesnäll” ? Ok men det hjälper föga om man måste dra fram en adrenalinspruta för att folk inte kan se till att koppla sin hund!

   Testa säg ”Kan du ta tag i din hund, x är väldigt väldigt allergisk” istället för ”Nej nej nej”. Självklart ska hundar vara kopplade. Men lär dig kommunicera bättre så kommer ägaren agera istället för att försvara sin hunds beteende. Så tröttsamt med folk som inte kan kommunicera.

    Skojar du nu?

     Nej? Jag skojar inte. Om ni är SÅ allergiska så behöver du självklart förmedla det så hunden tas bort snabbt. Du kan lägga till ”Håll din hund kopplad!” och stirra surt också om du vill. Ge ett lång finger på det om du vill. Men prio ett måste väl ändå vara att inte hamna i en situation där adrenalin spruta behövs eller?

      Exakt, det behövs inte om alla hundägare följer lagen om att hålla hunden kopplad ???

       Hundar behöver inte enligt lag vara kopplade. Lokala bestämmelser finns dock.

        Tillägger till ovan att ”koppeltvång” innebär enbart att hundägaren ska ha så bra kontroll att hunden anses ”kopplad”. Det krävs inte ett fysiskt koppel.

        Med det sagt ska inte en hund hälsa på någon som inte bjudit in till det.

        Well för att vara superpetig så finns det lag som ger kommun rätt till att ta fram lokala ordningsföreskrifter, vilka måste följas enligt lag. Så när det finns en kommunal ordningsföreskrift så är man enligt lag skyldig att följa den.

      Varför ska jag behöva förklara varför jag inte blir påhoppad av en hund mot min vilja? Varför respekterar ägaren inte ett nej? Resonerar du likadant vad gäller tafsningar och övergrepp? Att jag som tjej inte vill bli tafsad på av en kille, det räcker alltså inte med att säga nej utan jag måste ”kommunicera bättre” och förklara att jag har kille, är lesbisk, vafan som helst som är irrelevant EFTERSOM JAG SÄGER NEJ

       Men fortsätt stå som ett fån och säg nej nej nej och hoppas att hundägaren är Saida då din mupp, ha adrenalinsprutan redo.

        Jag som skrev inlägget som du svarar på är inte den som skrev inlägget med allergi. Jag hatar hundar och är livrädd för dem, och less på idioter som dig är som inte tycker att man ska respektera ett nej utan en förklaring

        Tankeläsare? Personen säger NEJ, NEJ, NEJ

     Nej jag fattar vad hen menar. Det är ju trots allt extremt ovanligt att någon är såpass enormt allergisk den får en reaktion av en hund som kommer fram och vill nosa utomhus så det tänker nog inte folk på. Bättre upplysa vänligt isf.

      Jag tycker att man alltid ska utgå ifrån att folk inte vill att en hund ska komma fram till dom. Händer det med mig så har jag oftast inget emot det men ibland om jag tex går med mina barn, som jag inte vill ska bli hundrädda, blir jag nojig om den ändå kanske ska bitas. Barns ansikten är så nära deras. Min dotter blev en gång livrädd av en snäll, glad och livlig cocker spaniel för den sprang fram till henne och knuffade omkull henne. Tack och lov är hon för liten för att minnas men hon var rädd ett bra tag efter det.

       Det har du såklart helt rätt i. Men om en incident ändå sker gissar jag att hundägaren snarast försöker lugna den som säger ”nej, nej, nej” varför det kan vara klokt att påpeka man är allergisk.

        Man vill inte bli lugnad utan vill att ägaren genast tar sitt ansvar och kopplar hunden. Man har rätt att bli upprörd men hunden har inte rätt att springa fram och hälsa.

         Exakt. Varför du kommer få bättre resultat om du säger att du är gravt allergisk än om du beter dig på ett sätt som går att tolka som att du behöver lugnas ner.

          Resultatet borde bli detsamma med tanke på vilka rättigheter människor har vs. vilka rättigheter hundar har.
          Hunden kommer avlägsnas på något sätt oavsett, men konsekvensen för hundägaren är helt beroende på hur hen svarar på situationen. Hundägaren kommer inte gå som vinnare ur situationen där ens lösa jycke har gått fram till en människa som inte vill det.

    Men ärligt, varför kopplar inte hundägare sina hundar ute bland folk? Varför är det den allergiske eller rädde som ska ”kommunicera”? Herregud

     Står ju bokstavligt i min kommentar att hundar ska vara kopplade, inte läskunnig eller? Hur kan det INTE vara viktigt att kommunicera sån allvarlig allergi till ägaren av hunden istället för att bara säga nej?

      Du verkar vara en sjukt respektlös människa som tycker att världen ska anpassa sig efter dig

      Det talas många språk i Sverige i dag och alla talar inte svenska. Det finns även blinda, döva och personer i permobil eller med rullator. Det är hundägarens ansvar att förhindra att incidenter uppstår. Du ska göra jobbet, inte jag!

       Tycker du att din attityd har gett bra resultat hittills?

        Du är löjlig som påstår att jag har attityd bara för att jag inte vill bli indragen i någon annans problem med otyglad hund. Jag har personer med både permobil och rullator i min omgivning. Varför skall dessa människor lastas med ytterligare svårigheter på sin promenad? Försök att förebygga att problem uppstår istället!

     Står ju ”Självklart ska hundar vara kopplade.” i kommentaren…..? ??

    Du skämtar va? Jag skall inte behöva förklara för dig varför din hund inte skall gå fram! Om du skall ha en lös hund skall du ha sån pli på den så den inte går fram om inte du tillåter det! SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ HUNDÄGARE!

     Jag har varit med om att en stor lösspringande hund sprungit in i min bildörr, när den fick syn på mig och kom rusande medans jag höll på att öppna bildörrarna. Jag hann precis hoppa in och smälla igen dörren framför nosen på den. Ägaren befann sig 20 meter bort, och jag kunde seriöst inte veta om hunden skulle hoppa mot mig, bita mig eller bara glatt nosa och vifta på svansen när den kom fram.
     En annan gång var jag ute med min kattunge, som var i koppel, när en stor lös rottis sprang fram bakom ett hörn. Jag hann precis plocka upp katten i famnen och vände ryggen till för att hålla den utom synhåll för hunden. Ägarna var fortfarande inte på plats. Jag höll hårt i min katt för att den inte skulle åla sig, och det enda som jag kunde säga just då var ”nej, nej, nej, nej” medans jag hörde hunden flåsa precis bakom mig. Jag är inte hundrädd och jag har två egna idag, men min puls var rejält hög där och då. Ägarna kom fram till sin hund först efter ca. 15 sekunder men dom sekunderna var långa.
     Jag vill att hundägare ska förstå att det kan finnas andra djur ute med sina ägare, som katter, illrar och kaniner t.ex. Vi är rädda att era lösspringande hundar dödar våra djur.

      Håller helt med dig, det här är jättejobbigt även för folk med hund (du vill inte att din egen ska bli biten eller skrämd). Jag äskar hundar men jag vill inte heller ha en okänd rottweiler i hasorna.

    Förstår helt vad du menar, genom att kommunicera så kan man få hundägaren att kanske agera snabbare.

    Även om det är hundägarens ansvar att ha hunden kopplad så kommer det alltid finnas oansvariga hundägare, precis som det finns oansvariga bilförare, oansvariga föräldrar, osv.

    Så även om majoriteten av hundägare har sina hundar kopplade kommer det alltid finnas några idioter som har lösa hundar utom kontroll, och om man då kommunicerar allvaret i situationen ”min kompis är allvarligt allergisk emot hundar, ta din hund omedelbart!” kan ha större effekt på den oansvariga djurägaren än att stå ”nej, nej, nej”

     Kan tillägga att kommunikation funkar även för hundägare som möter lösa hundar.

     Om jag går med mina hundar i koppel och det kommer en lös hund, och jag säger ”nej, nej, nej” kommer jag få samma svar ”men h*n är snäll och vill bara hälsa/leka”.
     Om jag istället skriker ”Ta din hund, min hund är aggressiv!” då j*vlar blir det fart på den andra hundägaren, och dem är väldigt snabba med att fånga sin hund. Så ibland räcker det inte med ett enkelt ”nej”.

     PS: mina hundar är inte aggressiva, men jag vill inte att främmande hundar ska hälsa på mina hundar.

   Jag gillar hundar men tycker också det är så märkligt att många hundägare är så där. Blir alltid extra glad när jag ser en perfekt kontrollerad hund med artig förare.

   Det verkar som att hundmänniskor har extremt svårt att förstå att alla inte gillar hundar. När jag satt ute en gång så kommer det plötsligt fram en hundägare med sin hund och frågar om hunden får ”hälsa” på mig för att den börjat skälla och dra i kopplet. Vad är det ens för fråga? Har också stött på kommentaren att ”xx är inte farlig” bara för att jag inte velat klappa hunden…

   Det är ett bekymmer åt båda håll.
   Som hundägare är jag dyngless på människor som vill hälsa på hunden. Säger jag att hunden är osäker och inte vill hälsa, så sätter de sig ner och vänder ryggen åt hunden. Så får den stackarn krypa fram och heja fast hon inte vill… Det är inte ok mot hunden. Önskar jag vore tuffare att säga NEJ du får inte hälsa. Men det är ju en söt familjehund…

   Summasumarum. Det finns människor som brister i respekt åt båda håll – både hundägare och andra. Tänk om vi bara kunde sköta vårt, respektera varandra och hjälpas åt. Så enkelt allt varit.

    Jag ljuger hejvilt i såna situationer?Alltså ”min hund är jätteaggressiv”, har en ”virusinfektion”, ”en gång bet han faktiskt ett barn”, osv…

     Testat ”hunden har covid”?

    Ja det du beskriver är ett bekymmer. Men en stor hund lös är en direkt fara.

     Nej. Oftast inte. Precis lika mycket en fara som en okänd man eller kvinna.

     Med det sagt, hunden ska inte gå fram till en person som inte uttryckligen sagt att den vill hälsa.

      Hundar är djur. Inte människor. De kan välta små barn, springa ut i trafik och orsaka krockar, nafsa mindre djur som blir skadade osv.

    Så jobbigt med alla som söker kontakt.. min hund kan absolut hälsa på andra men varför? Finns ingen mening. Min hund är till för mig och min familj liksom. 🙂

    Tror de flesta vettiga hundägare resonerar så. 🙂 Däremot så har jag svårt att fatta varför man inte gillar hundar haha.

     De luktar, dreglar, hårar och skäller. Jag tycker att de är dumma och bara en börda. Det är sällan jag ser en söt hund men det säger jag aldrig utan bara ler artigt när de mysskrattar åt sin tokiga söta hund som bara vill hälsa.

      Omg du beskrev precis hur jag känner för alla barn och deras föräldrar. KOPPELTVÅNG PLS!

       Barn- den enda gruppen människor man accepterar ett öppet och brett hat mot i Sverige.

       Men snälla, varför ska hundälskare jämt dra till med barnjämförelsen? Barn och hundar är helt olika saker och hur mycket hundfascister än vill tro det, så är det inte jämförbart. Barn är människor, precis som du, du behöver inte bli kränkt för att jag inte gillar hundar. Din är säkert jättefin och perfekt för dig så varför bryr du dig om vad jag anser? Tror du att din kommentar svider hos föräldrar? Det är ganska vanligt att när hundägare skaffar barn så ryker hunden nämligen ?

        Helt ärligt (har både hund och barn ?) så tror jag bara hen uttrycker sina känslor. Det ÄR jobbigt med barn vara föräldrar inte lärt dem basic hundvett.

        Fast barn luktar också, dem dreglar, är smutsiga, skriker och låter. Barn är inte speciellt smarta och barn är en börda, dem tar mycket tid och pengar.
        Men älskar man barn ser man inte detta som något negativt, precis som folk som älskar hundar inte ser något negativt med hundar.

    Skillnaden är väl dock att människor brukar fråga om de får klappa en främmande hund medan hundägare sällan frågar om hunden får hälsa. Den går ju bara fram och så får man säga till hundföraren att ta bort hunden.

     Nja… har numera en liten hund som alla ungar tycker är såååå söt och kommer nästan alltid fram och ska klappa. Min hund är snäll men inte speciellt van med små barn så jag vill inte ta risken att det händer något. Brukar lite skarpt säga till barnen att alla hundar inte gillar att bli klappade och då brukar föräldrarna muttra om att hundar som inte är säkra ska avlivas. Som sagt min hund är liten, söt och snäll men INTE van med barn så jag bestämmer.

   Adrenalinpenna för hund utomhus? Knappast va? Jösses vilken överdrift.
   Däremot ska hundar absolut inte springa lösa bland folk. Och sunt funtade hundägare vill inte heller att hunden ska hälsa på främlingar den möter, det är helt tvärt emot hur man vill att hunden ska bete sig. Hunden ska ignorera både folk och andra hundar den möter.

    Inte alls, visa är extremt allergiska emot pälsdjur, det är ovanligt, men det sker. Tex om dem står bakom en hundägare i mataffären (hunden är inte ens på plats, men hunden päls finns på människan) kan den allergiska få en kraftig allergi reaktion och behöva vård.

  ” Jag lider med Unni, oavsett vad hennes hund gjort eller inte gjort”
  Det är inte hunden som är problemet här..

  Hoppas inte hunden behöver avlivas, det är bara det jag bryr mig om i det här fallet. Blinda eller på annat sätt handikappade hundar kommer på adoptionssidor ibland, så tror väl det åtminstone är värt ett försök att omplacera?

   Kan ju vara så att hunden beter sig aggressivt/svårhanterligt pga problemen. Alla hundar kan inte omplaceras.

    Men det har ju kommit ut att hunden inte är aggressiv däremot att Unni inte är lämplig ägare.

     Att hunden inte anses aggresiv i en kontroll innebär inte att den inte är det i vissa lägen. Hundar kan bli aggresiva pga smärta tex, även om de är världens snällaste 99% av tiden.

      Men det känns ju jättemärkligt att en myndighet ska resonera så där, ”hunden visade inga tecken på aggression i en kontroll men vi tror det ändå, låt oss avliva den”.

      Nej, hade det handlat om nåt sånt hade de varit tvungna att skriva det i sitt beslut. Det står helt enkelt inte i lagen eller förordningen eller vad det nu är LS tillämpar att de ska anstränga sig med nån omplacering så de skiter i det.

   En blind hund kan leva ett fullgott liv, men är det problem med rörlighet – i deg hör fallet höfter – så är det inte självklart att hunden kan leva ett bra liv.

    Många hundar av stora raser har problem med höfter/armbågar. Det finns bra mediciner som gör att de kan leva ett fullgott liv.

     Framgår inte vad hunden har för höfter. Är det C-höfter så kan det gå väl men är det illa nog så borde avlivning övervägas. Mycket vikt på dåliga höfter orsakar mkt smärta.

     Ja, men då måste nya ägaren vara beredd att betala utredning av hunden, kanske t.o.m operation, 1 veterinär koll varje år och medicinerna. Det kan bli 5 000-50 000 för första besöket och sedan 5 000-10 000 kr varje år resten av hundens liv, eftersom ingen försäkring kommer ersätta dessa besök och medicinerna.

   Hunden är halt/har rörelse störning pga smärta i troligen höften. Står det mellan att omplacera en hund som har ont när den går eller att avliva hunden så kanske avliva ibland är det bästa alternativet.

  Hundar ska vara kopplade när de rastas och därmed basta!

   Nä det behöver dom inte om man har pli på dom, speciellt inte om det inte är centralt.

    Jo, i Stockholm (där Unni Drougge bor) behöver de faktiskt det. Koppeltvång på all offentlig plats bortsett från markerade rastområden.

     Men hon bor väl ändå så centralt som man kan bo? Självklart ska man ha koppel på där. Däremot ser jag inte något fel i att ha sin hund lös på promenader ute på landet och tycker ärligt talat folk får jobba på sina fobier om de inte klarar av att möta en lös hund ute. Jag har också fobier men jag ber inte andra anpassa sig efter dom.

      Ja alltså jag tycker inte heller det gör så mycket om man har hundar lösa ute på landet. Men rent juridiskt är det koppeltvång i hela Stockholms kommun, både i innerstaden och i förorterna.

       Ja koppeltvång ska självklart alltid följas oavsett var det är! Med centralt menade jag mer inne i städer generellt där det är mycket folk och trafik.

      I stan/centrum/på andra offentliga platser ska hundrädda kunna vistas utan att behöva oroa sig för lösa hundar. I skogen ute på landet kan det dock finnas risk att det dyker upp en snäll hund som vill hälsa.

  Två hundar okopplade jämte en lekplats??

   ”BuhUUuUUuuu dom ska ta mina hundaaaaaaaar”. Well, vems fel är det då? Pucko.

   Ja det är så man baxnar.

  Tycker möjligen du borde sansa dig, Camilla, och inte bidra till spridning av dessa handläggares namn. Du vet verkligen inte hela historien. Hade du intervjuat fem random på Ringvägen borta vid Tanto så hade du fått mer fakta. Matten till dessa hundar är inte riktigt vettig, hundarna på 50 kg (hon hade två) sprang lösa BLAND BARN i parkerna nära där hon bor. Komplett vansinne om nån sa till. Folk har faktiskt varit rädda.
  Självklart har inte LS begått något fel, det gick för långt för länge sedan. Önskar någon ville göra en swishinsamling till dem på LS så de fick lite kärlek för att de faktiskt sätter djuren främst. Inte galna mattar eller mattars uppviglande vänner. (Och, re omplacering, så är det uppenbarligen något fel på hundens muskulatur som hindrar, står i utredningsbeslutet.)

   Ja, exakt så är det. När någon person försöker säga till bryr hon sig inte och när polisen kommer bitchar hon bara och frågar om de inte har något annat vettigt att göra.

  Inte synd om henne överhuvudtaget.

  En man var ute och körde när han hörde på bilradion att det var en bil som körde i fel riktning på motorvägen ut mot Arlanda.
  – Jag vet, och det är inte bara en bil! Det är hundratals!

  Och självklart stöttar Monas universum Cissi och Unni och hintar om att det finns mer bakom kulisserna som hon inte får berätta om. Kommentarsfältet är delat om vi säger så.

   Mona har inte fattat att Cissi är dålig än, utan gör som hon brukar och fjäskar uppåt.

    Tror att de är rätt lika när det kommer till kritan?

   Ja där misstar sig Mona.

    ”Är tämligen övertygad om att hon och Unni inte skulle gå ut med det här om de inte har på fötterna.”
    Skriver Mona ?

  Jag har sett dig och dina hundar okopplade ett antal gånger i Skinnarviksparken, Drakenbergsparken och Tanto. Att dina hundar alltid brukar vara kopplade och att du bara tappat greppet när du skulle trassla ut dem är sånt jävla skitsnack!! Om hunden ska avlivas är det så klart väldigt tråkigt, men du är onekligen inte bara en oansvarstagande självcentrerad och egoistisk människa, du ljuger rakt ut både i media och till polisen. Så hunden borde du oavsett inte få behålla!!

   Du menar Unni, va?

  Finns bara en fråga och svar, Ha hundarna kopplade? Vad är problemet! Två stora bjässe hundar på 50kilo lösa i stan. Dessa hundar har sprungit lösa och attackerat andra hundar som varit kopplade och försvarslösa( även människor blivit skadade i sammanhanget) Inte en gång utan massor och ägaren får tillsägelse och självklart anmälan från den ägaren av hunden som blivit biten. Men Unni struntar i koppla hundarna trots allt detta hemska? Säg att det finns ca 200 hundar i söder ska alla springa lösa eller?! Har man 10-20 anmälningar på sig och fått tillsägelse från polis och högre instans och skiter i det då är det inte synd om henne däremot alla som blivit utsatta( barn/ vuxna som hundrädda, hundar som blivit bitna med allt vad det innebär!) Att hon inte skäms?

  Men jag förstår ärligt talat inte vad den/en jämförelsen tillför. Vi vet inte vad i lagtolkning och praxis som besluten grundar sig i. Vissa företeelser finns det förmodligen bättre lagstöd för att agera på. Så varför tror sig folk kunna spekulera sig fram till den riktiga sanningen och det ”rätta”?

  Det enda jag är villig att anta är att handläggarna på LS är bra mycket mer kvalificerade än vad jag är när det kommer till frågan.

  Och handläggarens namn tillför inget till diskussionen. Skulle gärna vilja höra i vilket syfte det sprids här.

  Varför ska man ta dina diverse granskningar på allvar när du så tydligt har svårigheter med att vara objektiv Camilla ?

   För att det här inte är en granskning jag gjort eller deltagit i?

    Du deltar i den nu när du skriver om det och inte är objektiv, oavsett om du vill det eller inte.

     Jag har ingen aning om vad som hänt eller vad som stämmer här och just därför skriver jag att jag känslomässigt sympatiserar med Unni som hundägare, men ingenstans tar jag hennes parti eller går på hennes eller Cissis linje. Jag har på min höjd sammanfattat det som framkommit under de senaste dagarna i media.

      Nej, utredning av en myndighet och Cissi Wallins tyckanden har ju samma trovärdighet.

      Och varför sympatisera med Unni? Hunden, absolut. Men något vi vet är att omhändertagandet av hunden är direkt kopplat till Unnis ageranden under år. Men du kanske tänker att polis och LS har har hittat på allt? Att det inte är unnis ageranden som resulterat i detta?

       Fast utan att ta någons parti- varför ska det inte gå att problematisera eller reflektera över ett myndighetsbeslut? Är det rätt beslut? Är det rimligt? Har det fattats på korrekta grunder? Finns det mindre ingripande åtgärder som hade gett bättre resultat?

        Fast hur ska man kunna ha en åsikt om huruvida det är rätt eller ej om man inte är insatt?

        Känner vi till grunderna till fullo?

        Känner vi till lagen i en sådan utsträckning att vi kan problematisera och reflektera på ett grundat sätt?

        Om man inte tycker att åtgärden är rimlig, vad grundas det på? Information och kunskap de flesta av oss inte har?

        Jag tycker att det är fruktlöst att hävda sig och sin åsikt om det inte är mer eller lika underbyggt som myndighetens utredning och sedan beslut.

        Givetvis finns det lägen där man har facit i hand – ex lilla hjärtat. Men där kritiseras hanteringen eftersom vi vet att utfallet var ett misslyckande.

  Kolla in Haveristerna så kan ni se hur CW, inte helt chockerande, ljuger som vanligt.

  Har hundarna de facto attackerat och skadat någon person eller djur? Eller handlar detta om att de upplevs som läskiga pga sitt utseende?

   Unnis finger har blivit avbitet, det säger väl det mesta.

    Det säger ingenting om vi inte känner till de närmare omständigheterna. Har man hund kan det uppstå situationer där man blir biten, exempelvis om man går emellan för att avstyra ett hundbråk. Har man en häst kan man bli både sparkad och biten, men det brukar inte vara skäl för avlivning. Djur är djur, det finns aldrig några garantier oavsett hur bra pli man har på dem. Av den anledningen har jag alltid mina hundar kopplade.

     Haft hund i hela mitt liv. Ibland flera åt gången.
     Och jag har alla fingrar kvar ??

     Det är INTE normalt att få ett finger avbitet.

     Exakt så. Det sista du skrev.

   Det verkar väl snarare handla om att de bedöms potentiellt kunna bli farliga pga att de har en omdömeslös hundägare.

    Omdömeslösa hundägare finns det gott om. Oskäligt att grunda ett beslut på spekulation.

    Nja det låter helt sjukt. På vilken grund har man isf gjort den bedömningen?

     Det hänvisas till något hälsorelaterat problem med hundens höfter, vilket inte är ovanligt hos den rasen. Hunden anses alltså inte omplaceringsbar pga detta. Skandal.

   I inlägget står det ju att hundarna vid två olika tillfällen angripit andra hundar, att Unni själv blev skadad vid det andra tillfället och inte kunde avbryta slagsmålet förrän hon strypt hundens lufttillförsel. Hundarna verkar ju ha gått lösa regelbundet.

    Herregud. Det ju såklart på grund av detta som de inte kan omplaceras.

   Jag vet en hund som blivit attackerad av den hund som Unni själv omplacerat. Den blev skadad och fick uppsöka veterinär. En lugn och mycket väldresserad hund utan några som helst alfa tendenser

    Det är förjäkligt. 🙁

   Unnis hundar har attackerat och skadat andra hundar vid minst 2 tillfällen. Unni har haft svårt att avbryta anfallen, hon behövde ena gången strypa hunden så den inte fick luft för att avbryta attacken.
   Unni har även fått ett föreläggande att ha hundarna kopplade, om hon inte följer det finns risk att länsstyrelsen omhänderta hundarna, hon fortsatt ha sina hundar lösa.
   Så länsstyrelsen har flera anledningar att omhänderta hunden.

  https://youtu.be/lFjdyCVBavY

  Gammal Dokumentär när Bella gick på gymnasiet, 2.25 är Alexandra Nilsson med på hennes bloggträff också! ??

   Jag minns den! Höftknycken vid 00:57 gjorde ett starkt avtryck i mitt minne

  Jag blir så himla bestört när man ser att handläggarens namn skrivs ut av Cissi!! Fy vad illa gjort. Hon gör bara sitt jobb och ska inte hängas ut för det. Med vänlig hälsning, också handläggare och tjänsteperson.

   Reagerade först likadant som du (också handläggare) men samtidigt är det lite dubbelt. Vi ska också klara stå för våra beslut.

   Fast det är ju en offentlig handling. Tycker inte alls detta är samma typ av uthängning som Cissi brukar göra.

    Ja men det är fortfarande inte okej att skriva ut namn på handläggaren till 93 000 personer.

     Inte heller att för dessa 93 000 personer anklaga henne för att vara klandervärd på olika sätt. Hoppas hon anmäls för förtal.

  Det fattar man direkt att Unni är en katastrof när hunden ”på eget initiativ” omplaceras!

  Har Unni gjort fel? Ja.
  Är det synd om hunden? Ja
  Omplacerar LS någonsin djur? Typ nej, det verkar de inte vilja ödsla resurser på.

   Länsstyrelsen omplacerar massor med djur varje år. Däremot är många av djuren länsstyrelsen omhändertar sjuka/skadade vilket gör att man ibland tar beslut med veterinären att avlivning är bättre än omplacering.
   / människan som har 2 djur som omplacerats av länsstyrelsen

  Det SKALL rätt mycket till för att ek hund blir omhändertagen.

  T ex, om din hund skadar vilt eller dylikt för att den är lös kan du få åläggande att ha den kopplad. Om det SKER IGEN, först då kan du bli dömd till böter för att du bryter mot åläggandet.

  Och det skall som sagt rätt mycket till för att bli ålagd (heter det så ?) koppeltvång, det är inte liksom en anmälan hit eller dit.

  I slutändan är det dåligt av hundägaren- det är hunden som blir lidande.

   Tack! Det har min första tanke. Herregud, hur många hundar far inte illa eller vanvårdas utan att länsstyrelsen kan ta dem ifrån ägaren? Bara att hunden tagits ifrån henne är stora, röda varningssignaler om att det ligger MYCKET bakom beslutet.

  Cissi socionom, hjälp!

  Det är fan inte okej att du med så många läsare lägger upp instagram-inlägget så att handläggarens namn syns. Är du helt dum i huvudet?? Får ångest för handläggarens skull.

  Tycker inte ett dugg synd om Unni. Hon har satt sig i den här situationen helt själv. Såg själv hennes reaktion i vår rasgrupp när folk försökte få henne att hålla sina hundar kopplade. Hon började direkt ta till offerkoftan och alla var så dumma och ville skapa drev för hon är känd och jada jada. Hade hon tagit sitt hundägaransvar för länge sen så hade detta aldrig hänt.
  Tycker däremot väldigt synd om hunden och hoppas den ist kommer till en vettig person som förstår ansvaret med en cane corso.

  Vad är problemet?
  Har man fått uppmaningen att hålla hundarna kopplade så gör man väl det för att undvika att andra blir skadade (även om det egentligen är deras fel att min lösa hund kan gå åt dom).
  Har man fått uppmaningen att hålla avstånd, inte festa och inte åka på semester så gör man väl det för att undvika sprida smitta (fast det är ju andra som gör det).

  Min grundtanke är att ett djur är en familjemedlem och det är fruktansvärt om ett djur måste avlivas.
  Men jag drar hem från åt mig öronen när jag ser att Cissi w är ute med stora släggan i detta ärendet….. Tråkgt att Cissi påverkar trovärdigheten…

  Varför är det så svårt att hålla sina hundar kopplade? Problemet löser liksom sig själv om man följer lagen.

  Önskar ett mer nyanserat inlägg om detta. Du kan egentligen mycket bättre Camilla. ???

  Väldigt tråkigt att en så fin och säkerligen snäll hund nu befinner sig i den här situationen bara för att han råkar ha en ägare som inte ens kan bemöda sig att koppla honom. Trots många tillsägelser och anmälningar. Det är inte svårt att koppla sin hund, jag gör det själv många gånger per dag och det är jätteenkelt, jag lovar!

  Och Cissi Wallin visar än en gång att hennes modus operandi är att hänga ut privatpersoner inför sina nästan 100 000 följare för att få som hon vill. De där två kvinnorna förtjänar verkligen varandra. Men hunden förtjänar bättre.

  I Monas kommentarsfält har CW lämnat ett svar: ”jag pratade med Unni i telefon i anslutning till denna händelse och det finns även ett vittne som såg allihop. Det vad inte på detta sätt du beskriver. Däremot var din son väldigt aggressiv, vilket också det finns vittnesmål om. Jag fattar att man vill skydda och tro på sina barn (även vuxna sådana) men du var inte heller där. Och er hund (som jag fattat så bor din son på snart 40 år hemma, där ni tar hand om hunden tillsammans) hade inga dokumenterade skador.”
  Varför använda härskarteknik, påpeka hur gammal sonen är och bor hemma? Vad har det med saken att göra? Tycker det är en väldigt obehaglig ton. Det är väl bara den som faktiskt var på plats som vet hur det gick till.

   Kanske bara för att förtydliga iom att någon påstått han var aggressiv att med ”din son” menades inte en femåring? Jag tog det inte så dåligt iaf, i Stockholm idag är det nog inte så ovanligt att vuxna barn bor hemma hos sina familjer i perioder (bostadsbrist, folk separerar, covid osv). Alltså det är ju inget konstigt med det.

  Stackars hund!!! Det är så sorgligt att dessa fina raser allt som oftast hamnar hos fel människor???

  Men var står det att den kommer avlivas? Sluta inte tänka bara för att ni kommer i affekt! (Det är ju exakt det man gör) men tänk igen när affekten gått över

  Denna kvinna är helt galen. Under flera års tid har hon fått anmälan att koppla sina hundar vilket hon högaktningsfullt skiter i. Jag bor i samma område som hon, har själv en boxerhane, hon skrämmer slag på dagisbarn, mötande hundägare och folk i allmänhet. När man ber henne koppla sina hundar – vi snackar 70 kg/hund – så skrattar hon bara och säger att hennes hundar ’är sååå snälla’. Nu utmålar hon sig som ett offer och alla rabiata feministvänner med Cissi i spetsen skriker att det är myndighetsövergrepp när hon själv är 100% ansvarig för det som hänt. Koppla dina hundar så är problemet borta!!!!

   Låter nästan som att hon tvärtemot sin klagosång, har njutit ett privilegium över lagen under lång tid.

  Det första jag undrar är hur man vågar ha sin hund (som inte lyssnar på inkallning) lös i stan. Lär ju vara stor risk för att den blir påkörd???‍♀️ Och sen så är ju problemet ganska lätt att lösa om man säger så… Stackars hundar.

  Jag har extremt stor respekt för lösa hundar, oavsett hur snälla ägarna säger att de är. Min förra hund (Jack Russell) blev attackerad två gånger vid två olika tillfällen, av hundar som var typ dubbelt så stora som henne själv. Den första gången fick jag i ren panik vråla åt ägarna som var inomhus att hämta sin hund, som då hade min hund hängandes i nacken. Det tog sin lilla tid innan ägarna behagade att komma ut, och då hade jag (säkert dumt, men hade panik) på något sätt lyckats gå emellan och kunde bända upp käften på hunden så den till slut släppte. ”Oj förlåt” blev kommentaren. Spyr. Slutade med att hunden bet mig istället såklart men det skiter man ju i där och då, haha…

  Hundägarna hade alltså lämnat sin hund lös på tomten och sedan gått in båda två. Jag gick förbi ett hus med min hund (kopplad såklart) i ett lugnt villaområde och gick därifrån med en blodig, skakande hund.

  Min hund gick bort 2018 och nu har jag en ny, men jag är fortfarande livrädd för att möta lösa hundar med ägare 200 meter bort. Så jävla läskigt och respektlöst.

   Det var alltså inte hunden som sa ”oj förlåt” men med tanke på att ursäkten satt så långt inne för ägarna hade det nästan varit mer troligt!

    ? Hemskt!

   Jag hoppas verkligen att du anmälde händelsen! Det här är verkligen förskräckligt.

   Det är dock ingen antydan till att andra hundar med 0 koppling till denna beter sig på detta sättet (Om det vore så borde vi ha alla män i koppel likväl) och om du fortfatande blir rädd vid åsynen av hundar bör du prata med någon om det <3

   Att den blir påkörd eller ännu värre, skapar en trafikolycka där människor skadas!

  Som någon som har full kontroll på sin hund, med eller utan koppel (hon går fot vid minsta åsyn av människor eller djur), det här är människor som verkligen förstör för oss hundägare.

  Stackars hund.

   Kudos till dig som lagt ner arbetet en hund kräver och behöver för att passa in i samhället!

  Hennes lösa hundar flög på min kompis valp i tanto förra året. Det gick bra med valpen, men sjukt obehagligt ändå.

  Hur fan kan man tycka synd om Unni i det här?

  Varför ska hunden straffas genom att avlivas? Hunden har ju inte gjort något fel.

   Hunden har ont när den går.

  Oj vilket snyftigt inlägg ??‍♀️. Du nämner inte att Cissi Wallin inte bara skrivit ut namnet på handläggaren utan även kallat henne korrupt och sagt att hon begår tjänstefel. Att hon postat en pinsam story där hon bölar över korruption och säger att hon är bra på att granska handlingar för hon är faktiskt journalist. Eller att Unni Drougge skrivit på insta om att det här FASCISM.

  CW är en människa helt utan trovärdighet som drevar och gapar och aldrig bryr sig om att hålla sig till sanningen.

  UD har fått ena fingret kapat pga hunden och är ökänd för att ha dålig pli på hundarna och för att ha dem lösa bland barn och folk och hundar.

  Synd att du väljer att publicera det här (och sprida handläggarens namn ännu mer) när du inte ens törs kritisera varken UD eller CW för uppenbara övertramp.

   Väldigt dåligt av CW att angripa en enskild handläggare på Länsstyrelsen som bara följer lagen.

  Jag har en 15 kg hund som lyder mig slaviskt MEN det är ett djur med helt andra instinkter än jag som människa. Jag skulle därför aldrig låta honom gå lös såsom Unni har gjort i tätbebyggda områden och i en lekpark här på söder. Detta är inte hörsägen utan vad jag själv bevittnat. Min hund kan uppleva något som ett hot och attackera. För att försvara mig eller sig själv. Jag tvivlar starkt på att UNni själv skulle kunna hålla emot två eller ens en hund i Hipsters och Znutens storlek, även i koppel. Hon är ingen storvuxen biffig människa direkt.
  Tycker det är ganska logiskt:
  – hon har blivit bötfälld för att bryta mot kopplingstvång
  – hon har blivit anmäld för att ha brutit mot kopplingstvång ett flertal gånger
  – hon har själv omplacerat ena hunden av någon anledning
  Om hon hade haft hundarna / hunden under bra kontroll hade problemet inte uppstått. En hund som inte har en tydlig flockledare blir otrygg. Och även om hon haft örnkoll på hundarna/ hunden så finns det hundrädda människor. Då spelar det ingen roll om man säger ”hunden vill bara hälsa”
  Visst är det synd om hunden, absolut, men jag tror att Hundstallet gör sitt bästa för att omplacera. Men om det inte går så är det tyvärr så tragiskt och brutalt att en hund som inte går att rehabilitera och / eller omplaceras inte ska lämnas tillbaka till en ägare som inte kan hantera den.

   Hunden har ont när den går, så det kommer bli en dialog emellan veterinär och länsstyrelsen om hunden ska omplaceras eller avlivas.

  Jag har flera gånger stött på henne med hundar i parker när jag bodde på söder för ett tag sen. Ryser fortfarande när jag tänker på vad som hade kunnat hända. När man såg dem på håll tog vi alltid långa omvägar runt dem. De väldigt, väldigt stora hundarna lekte väldigt burdust med varandra lösa och rusade runt överallt, medan ägarna stod en bra bit ifrån utan kontakt med hundarna. Kändes liksom väldigt… opassande, respektlöst, riskabelt. Vågade ibland inte gå med hunden själv i parken, ännu obehagligare nu när jag ser att hundarna faktiskt hamnat i slagsmål med andra hundar.
  Man möter ju knäppisar varje dag som har sin hund lös utan att ha koll på den, men det här var liksom något helt annat.

  Väldigt tråkigt om någon hund kommer komma till skada, men känner mig samtidigt lite lättad över att kanske slippa möta en hundägare som är så oansvarig

  Stämmer det att hunden skadat en annan hund och hon haft hundarna lösa trots koppeltvång så är hon inte en lämplig hundägare. Punkt.

  Ja – hundar är familjemedlemmar
  Nej – det är inte synd om henne om hon aktivt valt att ha hundarna lösa trots koppeltvång.

  Jag har själv fått min kopplade hund attackerad och svårt skadad av en lösspringande hund av en ras som är framavlad att fånga vildsvin genom att ”bita sig fast i örat eller trynet på svinet och tvingar den på så sätt att hålla sig stilla” Tro mig du vill inte uppleva när en sådan springer emot dig och din hund, se den slänga sig över din hund och bita sig fast. Du vill inte höra när din hund skriker av smärta, skräck och panik. Du vill inte uppleva känslan när du, vittnen eller hundägaren inte får stopp på den bitande hunden. Du vill aldrig uppleva den maktlösheten, tro mig! Du vill inte heller uppleva när man äntligen fått bort den attacketande hunden och du ska lyfta upp din sönderbitna och svårt skadade hund, bästa kompis och familjemedlem som skriker av smärta. Du vill inte uppleva hur det är att försöka bära den sönderbitna och svårt skadade hunden till bilen för så fort som möjligt komma till en veterinär.

  Jag har upplevt det. Min hund hade turen att överleva, med lång och smärtsam rehabilitering. Hon fick både fysiska och psykiska ärr från den händelsen, och det fick även jag. Hundägaren fick inga påföljder. Hunden hade attackerat andra hundar innan. Hunden skulle ha munkorg, men det struntade ägaren i. Hunden hade koppeltvång, det struntade ägaren i. Ägaren hade en lång lista hos kronofogden, så jag fick inte ett öre i ersättning. Ingen ursäkt. Ingenting… Polisen la ner anmälan o brist på bevis, trots flera vittnen.

   Fy fan, vilken skräck.

   Polisen utreder inte hundar som attackerar hundar, dem lämnar såna fall till länsstyrelsen. Därför det inte blev något ärende hos polisen

  Men vad är detta för trams? UD har ett ansvar gentemot sina hundar och samhället. Detta har hon uppenbarligen inte tagit. Konsekvensen om man vanvårdar ett djur i det här landet är att LS kan ta djuret ifrån en. Det är inget att diskutera, människan har under lång tid gjort gruvligt fel med den konsekvensen att det uppstått risker för andra människor och djur samt de egna hundarna.
  Hon får skylla sig själv, finns inga nyanser.

  Undrar om CamCam skulle ha lättare att ta ställning om Unnis okopplade hundar angripit och skadat hennes hundar, eller THÄK.

   Självklart, men då hade jag ju haft något konkret att luta mig emot, till skillad från nu där jag inte har en aning om vad som hänt. Ingen förstahandsinformation alltså, så som en hundattack på mina djur skulle vara.

    Och just eftersom du inte vet något om vad som hänt hade det varit klädsamt om du avstått från att skriva något alls och särskilt bedårande om det inte under en längre tid, innan du redigerade, hade framgått vem handläggaren är.

    Länsstyrelsen, som jag inte har någon personlig koppling till, det kanske är bäst att påpeka det, fattar inte den här typen av beslut förrän efter mycket lång tid av utredning , då man också vid flera tillfällen ger djurägaren möjlighet att ta rättelse. Att över huvud taget misstänka att länsstyrelsen skulle ha agerat oprofessionellt och i strid med gällande lagstiftning är ju absurt – varför skulle de ha gjort det? Ska alla myndighetsbeslut betraktas på samma sätt – de är felaktiga tills motsatsen bevisats?

    För övriigt lär uthängningen av handläggaren redan vara föremål för en polisutredning, då de kan diskuteras om den uppmanar till våld mot tjänsteman.

     Fast den utredningen lär läggas ned illa kvickt beroende på vad CW skrivit eller uppmanat till. Det är helt okej diskutera ett myndighetsbeslut. Och jag tror inte hon är så dum hon uppmanar till hot eller trakasserier av handläggaren?

    Men – handen på hjärtat – brist på förstahandsinformation har inte hindrat dig från att göra många, många, andra inlägg. Jag har själv aldrig någonsin varit så rädd som när en stor hund kom springande och skällande efter mig när jag åkte längdskidor för några år sen. Den lystrade inte på ägarens kommando ett dugg. Senare fick jag höra ursäkten att ”vovven” bara var en glad unghund och det klassiska ”han är inte farlig, han vill bara hälsa”. Hur i h-e ska jag kunna veta det? Två i familjen har för övrigt blivit bitna av okopplade hundar under joggingturer.

    Till råga på allt förstörde hunden spåret 😉

  Jag tycker synd om hunden men UD verkar inte vara en lämplig hundägare. Hon har fått en rad anmälningar mot sig under flera års tid. Hade hon tänkt på hunden hade hon skött sig. Att CW vevar på som vanligt betyder inget. Hon ut