Genusvetenskap med Carola Wetterholm

Ickebinär En person som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man kan kalla sig ickebinär. Ibland används ickebinär som ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter som inte följer tvåkönsnormen, till exempel intergender eller genderqueer. Ickebinär betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det. En del känner sig som både tjej och kille. Andra känner att de befinner sig mellan de kategorierna. Många ickebinära identifierar sig inte med något kön alls. En del ickebinära vill förändra kroppen med hormoner och/eller kirurgi. // RFSL
Textkälla RFSL

Carola Wetterholm har en dotter som praktiserar på en frisörsalong och som behöver kunder att öva på, varför Carola publicerar ett inlägg om det på Instagram där hon skriver ”Barn, dam och herrklippningar. (Hör av er om ni är intresserade!!)” 
Då fick hon kommentaren : Icke-binära då? vilket fick henne att skriva ett inlägg om saken där hon förklarar att hon inte ser kön utan bara personer och personligheter och hur hon själv faktiskt också är exkluderad i sammanhang pga mängden barn hon skaffat (9 st).

Men, och nu tror jag att jag kommit fram till min slutsats: man kan inte alltid inkludera alla genom att nämna dem vid tillhörighet. Det innebär inte att man inte är medveten om att de finns. Eller att de inte får komma till ex en frisersalong, eller delta i ett evenemang. Det innebär Inte att man exkluderar dem.

Jag har nio barn, jag är alltid exkluderad från ”hela familjen-priser eller erbjudanden”. Alltid. Utan undantag faktiskt.

Handikappade är ofta exkluderade, kanske pga att det enbart finns trappor och ingen hiss, kanske inte finns hörslinga i lokalen, det finns få dövblinda tolkar osv.

Men en icke-binär person kan välja och vraka, om man väljer att se det så. De kan välja herr ELLER damtoaletten allt efter vilket kön de är just då, eller hur lång kön det är ?

Jag fattar att det kanske inte funkar så, men rent tekniskt skulle det kunna göra det. Vilket det inte kan med andra grupper. // Carola Wetterholm

Jag har lite svårt för den här typen av resonemang där man bara utgår från sina egna känslor och vad man menar, snarare än hur det uppfattas av mottagaren.
Ungefär samma retorik som den hos människor som vill fortsätta hävda sin rätt att använda ”n-ordet” eftersom de minsann inte lägger någon värdering i det och absolut inte menar någonting kränkande med det.

Förstår man det inte så kan man väl i alla fall försöka respektera de som har tolkningsföreträde och, vem vet?
Kanske lära sig något?
För hur uttjatat uttrycket än är så KAN man faktiskt lära gamla hundar att sitta, även om det inte är riktigt lika receptiva som små valpar…

209 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Förlåt, ska försöka läsa hela inlägget men fick en enorm skrattattack när jag läste genus och vetenskap ihopskrivet till ett ord??

   ”Astrologivetenskap”
   ”Kristallvetenskap”
   ?

   Same same

    Nja inte riktigt va. Tycker ni det föreslår jag att ni läser en grundkurs i genusvetenskap. Finns bra distanskurser på många universitet. Så ni vet vad ni skrattar åt alltså, för utgår ifrån att ni inte vet det .

     Har redan tagit ett par kurser och lärt mig massa peppiga saker bla

     Könsmaktsordning: Ett osynligt gudomligt magiskt kraftfält som styr hela jordklotet! ”May the force be with you” säger varje man när han får en son. Könsmaktsordningen är också standardsvaret på allt som för radikalfeminister är oförklarligt, dvs allt som innehåller någon form av kunskap, fakta, logik och sunt förnuft. Funkar alldeles utmärkt att använda som förklaring tillsammans med Strukturer!

      Självklart har du gått kurserna och utgår inte från dina egna fördomar om vad det är

      Du glömde patriarkatet. Nyfiken på din alternativa definition även av det välanvända begreppet.

       Patriarkat: Ett världsomspännande hemligt ordenssällskap enbart för män! Överenskommelser för hur man upprätthåller Patriarkatet sker genom könsmaktsordningens magiska kraftfält eller alternativt via e-post som automagiskt går ut bara till män runt om i världen, man skriver bara till e-postadressen patriarchy.rules@thewhole.world och swoooosh, leverans till samtliga onda män, dvs alla män!
       Något mer du undrar över ?

        Du verkar bildad. Innehar du en professur? Har du givit ut någon publikation? Länka gärna.

         Ingen professur ännu, endast en
         licentiatexamen ?

          Skulle nog dra mig för att skryta om den om jag vore du ”?”.

           Nej det skulle du inte.
           För om du skulle vara jag, då skulle du ju göra som jag gör.
           Det du troligen menar är, om jag var i samma sitts som dig, så skulle jag inte göra som du gör.

           Haha, börjar tvivla på att du ens har gått ut grundskolan. Språkbruket (och staningen för den delen) var helt korrekt från min sida.

           Inte Lewis men jag tror du helt missar poängen med vad hen skrev.

        Va fan, avslöja inte allt nu. Vi hallihopa har knipit i flera tusen år. Skärp dig ?

         Jäklar, tänkte inte på det…
         Ska bättra mig ?

        Berätta gärna hur du beskriver ord som kapitalism, demokrati, parlamentarism och konservatism. Lika sarkastikt?

        Lewis, din definition på könsmaktsordning och patriarkatet är det bästa Jag har läst xD

   Nu har jag kunnat läsa hela inlägget och ungefär samma trams som alltid när ordet genus dyker upp.
   Någon stackare blir kränkt över att 99,9% av alla människor i daglig ta använder orden män-kvinnor.

   Beskådar liknande saker i fb-gruppen genusmedvetet föräldraskap, dock är det genusgalenskap upphöjt till 10.

    Så nyfiken på varför du ser det som galet? Vad är problemet med att försöka ge sina barn 100 möjligheter istället för 50? Nu är jag inte med i den gruppen så kan såklart inte veta vad som skrivs, men jag försöker själv se till att inte begränsa mina barn till ”könstypiska” saker, lekar, beteenden osv och tycker det låter mindre galet än tvärtom?

     Det är en man som svarat och de kommer aldrig förstå.

   Hur föreslår du att vi studerar genus om inte vetenskapligt?

  wow vilket konstigt resonemang hon har

   Det heter ju genusvetenskap. Rekomenderar dig att ge dig på att läsa iaf a-kursen på valfritt universitet!!

   https://www.genus.lu.se/en-bred-och-dynamisk-utbildning/kandidatprogram/kandidatprogram-i-genusvetenskap

    Skulle vara svar till ”lewis” men hamna här ist (:

    Rasbiologi var också vetenskap en gång i tiden.

     Ett säkert kort att dra fram och använda trots att 99% är överens om att det var ren idioti.

      Faktum kvarstår.

  Snälla inte MER sånt här…!

  Jag tycker Carolas resonemang är helt sunt.

   Har du läst hela inlägget? Jag vet knappt vad hennes resonemang är efter att ha läst det. Undrar lite om hon själv vet det.

    Nä det kanske är just exakt det som ÄR hennes resonemang. Att inte ägna sig åt såna meningslösa icke-problem.

    Snillen spekulerar.

     Oskön härskarteknik.

    HBTQP-klippning.

   Carolas resonemang sunt. Ord som inte går ihop.

  Ickebinära är dock antingen herrar eller damer rent fysiskt så de ingår i någon av dessa två kategorier.

   Ja jag tänker väl att i det här fallet aå avses korta herrfrisyrer samt att kunna klippa längre hårkalufser på damer och barn som kan ha svårt att sitta still?
   Hur orkar man hela tiden aggressivt outa sig själv i varje instans. Vem gör man skillnad för?

    Jag är kvinna och har ”herrfrisyr”. Jag är säker på att jag får klippa mig där ändå.
    Det är viktigt att inkludera alla, men vissa saker heter ju helt enkelt dam och herr. Just frisyrer kan ju visserligen heta kort och lång, men det är damskor, herrtröja osv är ju faktiskt en ganska stor skillnad.

    Jag gick till en damfrisörska när jag som ung kvinna hade en hårlängd på 3 mm. Så jag hade väl herrfrisyr på den tiden. Numer kör jag damfrisyr med en hårlängd ner till arslet typ.

  Vi måste lägga av med att skapa tjafs om sånt här hela tiden.
  Man får inte ens skriva hej tjejer i grupper på facebook (där kvinnor och ickebinära finns) för då kan de som inte känner sig som kvinnor bli ledsna och känner sig uteslutna.

   alltså grupper som är till för tjejer, men tjejer ska alltid tänka på alla andra så då ska alla ickebinära välkomnas, och sen också transor och nu får man inte nämna tjejer längre för alla tjejer har inte fitta!

   Jag fattar att alla inte har det, men ska inte dessa personer istället vara glada för att de får vara med i denna grupp (tar facebook som exempel)? Varför ska ordet TJEJ svartmålas som något hemskt. Du får inte skriva hej tjejer utan måste skriva hej fittbärare i en grupp som handlar om fittan?

    Nä så jävla sjukt, blir helt galet provocerad.

    Handmaidens som inkluderar alla på sin egen bekostnad… Det är viktigt att värna om begrepp som ”kvinna”, vi är ingen grupp ”livmoderbärare” bara för ett fåtal individer inte vill kalla sig kvinna längre.

     Handlar väl snarare om de som inte vill kalla sig män längre. Som vanligt ?

      Det också! Men skrämmande att se i ex England att de inom vården måste referera till ”birth parent” som ”chest feeds” etc, för att inte förolämpa nån ”man” som föder barn. Även i Norge är de på gång med att förbjuda ”mamma” ?

       Nä fy vad tragiskt. Den dagen man bannlyser orden tjej, kvinna, mamma osv här i Sverige så kommer jag bli vansinnig.

    Finns inga värre ord än fittbärare och snoppbärare! Det enda som är värre än ordet i sig är när föräldrar i grupper på Facebook ex. benämner sina jävla BARN som snoppbärare eller fittbärare.. FY HE**.. Spyr alltid lite när jag stöter på det! Visst, låt bli att köna era barn om ni vill men snälla ni reducerar dom ju till att förknippas med sitt kön endast på detta sätt HUR i hela friden kan det va bättre???? Alltså snälla svara nån för jag undrar helt ärligt..

     Det är perverst att vara så besatt av sitt barns könsorgan att man använder det för att benämna barnet.

   Aldrig stött på någon som klagat över det. Vad är det för grupper du är med i?

    Hur fixar jag det här och f*ttlife – underliv och hälsa ex

    Gäller iaf i växtgäris med 23000 ”gäris och ickebinäris” i gruppen…

    925 gruppen

    Även Pink Room och Honey and the bees

    Haha jodå. Endometriosgrupper – då måste man skriva ”livmoderbärare”, annars får man smäll på fingrarna ?

     Men de utan livmoder kan väl inte ens ha endometrios??

      Nä precis, den riktar sig väl till de med livmoder? Vad gör isf ”kvinnor utan livmoder” ens där? BLÄ PÅ SAMTIDEN

       men man kan ha livmoder utan att vara kvinna….

        Nej. Alla med livmoder är kvinnor. De kan känna sig som män, det är en annan sak.

         Eller så har de bara opererat bort den pga av tex cancer… Fortfarande kvinnor.

          Som sagt. Alla människor som har livmoder är kvinnor eftersom endast kvinnor kan ha just den kroppsdelen. Har inte sagt att endast kvinnor som har livmoder är kvinnor.

          Men då har de ju inte en livmoder? Tänk på att du svarar på kommentaren ”alla med livmoder är kvinnor”, betyder inte ”alla utan livmoder är inte kvinnor”

           Hur kan du tolka det så? Så om jag säger ”jag äter alla grönsaker” så tolkar du det som att jag bara äter grönsaker och aldrig något annat?

        Kan man kanske även ha fantomsmärta ala endometrios om man är nybliven kvinna ? då kanske man platsar där!

         Som att stötta sina ”medsystrar” (krääääks på ordet ?)

      Jo det kan man tyvärr,

      Nu kommer Besserwisser här ? Jo, endometrios är ett kroniskt tillstånd. Så även fast livmodern tas bort kan den leva vidare, tex vid cystor på njurar, urinblåsa, lungor etc. Har en mamma som gjorde en hysterektomi och har fått en del cystor i övriga organ. Men med det sagt så finns det många som blir bättre och slipper helvetet när de gjort operationen. Men håller med om att ’livmoderbärare’ är både förminskande och exkluderande för oss kvinnor.

    Sminkgrupper

    Ölgäris också

    T time

   Jaså du är också med i den gruppen? Det var ett spännande spektakel att följa, tyckte så synd om TS ?

    menar du hur fixar jag det här för någon månad sedan?

     Precis

  Förstår inte varför den här sortens personer inte bara håller tyst istället för att skämma ut sig själva med konstiga resonemang. Helt okej att ha tankar och åsikter, men då får man ju tänka igenom det först så man vet hur man ska uttrycka sig innan man börjar ordbajsa. Hennes inlägg var som att läsa en uppsats av någon i mellanstadiet som inte pluggat utan bara skriver för att fylla ut texten.

   Den här sortens personer? Du menar helt normala människor som inte rättar sig efter den som är mest kränkt för tillfället? Välj din klippning och håll käften vill jag bara säga till den som gnällde.

    Jo där håller jag med, men jag syftar på Carolas text. Hela inlägget, inte bara det Camilla tar upp här. Inlägget var bara ordbajseri.

     Jo jag håller med er båda. CW skriver långt, mycket och ofta obegripligt, utan att egentligen få något sagt. Jag är samtidigt förundrad över hur många olika genus det verkar finnas ? jag är inte helt övertygad.

    Wt-personer som skaffar nio barn i modern tid

  Sant, älskar icke binära

   Herregud vad du generaliserar? Ganska ironiskt

   Hur många sk ”icke binära ” finns det egentligen,procentuellt sett ?

    Bra fråga. Det enda vi kan säga med säkerhet är att 100% verkar va lättkränkta och tycker att attack är bästa försvar. Fel väg att gå.

  ahh the thought police, härliga typer!

  Ok så nu får man inte använda dam, herr- eller barnklippning…. Kan inte någon snälla göra en lista på saker man inte får säga eller skriva (eller valfritt sätt att kommunicera) så en vet hur man ska bete sig för att inte kränka någon.

   Så kan det finnas en app där man kan (innan man öppnar sin stora trut) slå upp ord man tänkte säga och se att man kan helt enkelt inte säga något alls om något längre utan att nån ska bli kränkt.

   Iofs finns det ju många damer med kort hår och många herrar med långt. Men jag är också mycket undrande till vad en icke-binär klippning är. Det blir ju otroligt fånigt om man ska erbjuda dam-, herr- och icke-binärklippningar. Kanske fokusera på håret i fråga är bättre. Klippningar för långt och kort hår, helt enkelt.

    Jaa eller klippning för håret på huvudet ?

     Då blir de som är fitt klippare sura .”Men vi då?”.

      Jaa och de som inte har hår på huvudet ?

    Blir det dyrare eller billigare med en ickebinär klippning eller handlar det om att de vill ha spcifika platser i väntrummet och en bok med enbart androgyna frisyrförslag?

     Det tycker jag låter oerhört fördomsfullt om tendentiöst. Hur påverkar det icke binära som vill ha en vanlig herr eller damklippning? Nåt feminint eller maskulint som trendar? Ska alla icke binära vara påtvingade nån form av page?

    Men what about oss skalliga då? Varför får vi inte klippa oss? ?

     Jodå, torsdagar ojämna veckor vid fullmåne går det bra.

  Hur ser en icke-binärklippning ut?

   Hur ser en damklippning ut? Hur långt är ett snöre?

    Tror det är det som 15:27 försöker belysa…

    Man känner igen tjejer på att de ofta har lite längre hår.

     Å tuttar!

  Please, man BEHÖVER inte inkludera ALLA i ALLT man säger. Jag är ganska övertygad om att icke-binära fattar att de inte äe exkluderade från klippning genom den där formuleringen… Skulle bli jävligt långa reklamer om vi alltid behövde innefatta ALLA nyanser.

   Helt rätt!! Man får utgå från det som representerar den stora massan.

   Precis. Om det stod typ ”dam och herr klippning. Obs ickebinära göra sig ej besvär” DÅ hade det varit kränkande!

  Att folk orkar.

  Rätt typiskt henne. Hon använder ju medvetet även dagis istället för förskola trots att hon många gånger fått det förklarat för sig.

   Jag säger också dagis. Det är inte olagligt eller ens olämpligt.

    Det säger jag också.

    Och btw, man MÅSTE inte, trots att man är stor på sociala medier, ta till sig det följarna säger.

     Sista stycket var tänkt till ts??

    Personalen som jobbar där håller inte med.

     Dagisfröknar.

    Med den personaltäthet och utbildning övervägande del av personalen har idag på många förskolor, så är det ofta mer korrekt med dagis än förskola.. ??‍♀️?‍♂️

    Det kanske det inte är, men jag kan lova dig att förskolepedagogerna blir vansinniga. Kallar du dem för dagisfröken så gör du det med livet som insats.

  Hela idén med tolkningsföreträde kan bli helt tokig om man hela tiden ska ta allt till sin spets. Och vem bestämmer hur långt man ska dra det? Ska det till slut sitta en kortvuxen icke nämnbar varelse med nyans utanför färgspektrat som på ett språk som bara denne talar klargör vad som är en kränkning eller inte?

  Alla kan inte alltid aktivt inkluderas, men det betyder inte att man aktivt är exkluderad. Det här handlar inte ens om inkludering. Det handlar om att försöka skapa en konflikt för att sätta dit en person man bestämt inte ska få ha någon åsikt eller rätt att försvara sig, vilket jag är säker på att tinget i mitt exempel ovan skulle se som en kränkning av vad det är att vara en god medmänniska.

  Men vad vet jag. Jag är alldeles för genomsnittlig för att få säga något om något egentligen.

   Så jäkla sant. Dessa diskussioner blir alltid så extrema och inga motargument får presenteras för att ”app app nu är du faktiskt liiite för X, men liiiite för Y, för att vi ska kunna lyssna på dig”…

   Ibland kan man också behöva öppna upp för nyttan av att använda vissa begrepp. För några år sedan hade en organisation en kampanj där de skrev ”Killar, känn på er pung!” och de blev attackerade och anklagade för att vara transofoba m.m. Men snälla, en kampanj som syftar till att rädda människor från att dö i CANCER? Är inte det viktigare än att gorma om att det är ”mer rätt” att använda hittepå-ordet ”pungbärare”….

    Helt jävla sjukt.

    Ja det är galet! Och allt som allt, tror jag att syftet med såna argument snarare är att tysta människor, än att inkludera icke binära och andra minoriteter. Precis som att man kan vara för privilegierad för att få ha en åsikt och göra sin röst hörd.

    Jag har aldrig skrivit eller yttrat detta. Knappt tänkt. Men det låter som något sovjetiskt, eller nordkoreanskt. Överheten ska krossas och istället bildas en ny överhet, som förtrycker oliktänkande.

   Risken om allt dras till sin spets vad gäller en så banal sak som ord, är att riktig, dålig exkludering klumpas ihop med löjliga krav på extrem inkludering överallt, och då kanske folk struntar i att inkludera även när det faktiskt bör göras.

   Vuxnas benämningar på olika saker bör de inte vara så känsliga med, de borde kunna ha överseende med det för att istället fokusera på verklig inkludering när det spelar roll.

   Tex, om ett barn är tvingad att vara med en grupp människor dag ut o dag in i 10 år, som det ganska icke-funktionella skolsystemet är uppbyggt, är det viktigt att se till att det inte blir accepterat att konsekvent utesluta ett barn i olika sammanhang. Tex, så som vissa icke-socialt kompetenta föräldrar gör, bjuder alla utom en (Eller tex alla tjejer utom en ) på kalas och annat.

   Sådant oskick, sådan exkludering bör bekämpas. Men vuxna som blir kränkta av att inte bli inkluderade i alla ord och sammanhang överallt? Nej tack, skärp er! Om inte annat så för utsatta barns skull. Detta är deras arena, inte de vuxnas!

    Sant!

   ” Ska det till slut sitta en kortvuxen icke nämnbar varelse med nyans utanför färgspektrat som på ett språk som bara denne talar klargör vad som är en kränkning eller inte?”

   Gud, vad du fick mig att skratta!
   ???

  Men herregud… är detta på riktigt?? Det är ju att skapa ett löjets skimmer när man ska ifrågasätta saker till absurditet.
  Om en icke-binär tror att den inte kan klippa sig på den salongen p g a formuleringen kanske personen ska börja i andra änden och jobba istället… med sig själv.

   Word!!

   Finns ingen tid över till sånt. Måste lägga all energi och tid på att hitta saker att bli kränkt över.

  Ähee.. Är väl bara säga ”klippning och frisyrer för alla oavsett etikett” ..med tanke att bara ha med dam/herr och barn verkar anses trångsynt och ignorant

   Dam och herrfrisyr är väl så pass vedertagna och signalerat till de flesta att det nu något för dem. Har lite svårt att förklara i text, men tänk till exempel en affär som heter ”kläder för vuxna”, tror många inte hade gått in, förmodligen mest undermedvetet eftersom man är vuxen och använder kläder men att saker som inte har en tillräckligt tydlig etikett kan uppfattas som lite konstigt. Så hon går nog lättare kunder/modeller om hon specifikt uppger barn, dam, herr skulle tag tro. Man förstår att hon fått träning i alla olika frisyrer.

    Ja just det, damfrisyr förknippar de flesta med längre hår och herrfrisyr med kortare hår. Men det är ju långt från hur verkligheten ser ut. Kvinnor har korta frisyrer och män har långt hår. Icke binära har förmodligen något av dessa alternativ.

    De flesta tänker på en liten tetra med sugrör och mer eller mindre sötad dryck i, när man hör ordet festis. Få personer tänker nödvändigtvis på varumärket Festis.

    Kläder för vuxna låter som något av det mer kinky slaget ?

  Hon hade bara kunnat svara: ja, givetvis är även icke-binära välkomna. De kan välja typ av klippning.

  Hon hade inte behövt ge sig in i en trasslig diskussion om att bli exkluderad!

  Jag håller helt med Carola och det gör även mitt vuxna transbarn. Det är omöjligt att ha ett helt inklusivt språk om man inte börjar marknadsföra ”människoklippningar”…

   ”Klippningar”?

    Ja, och tänk på de som inte har något hår. Hur alluderade ska inte de känna sig när de inte har något att klippa? 🙂 Är själv uppvuxen men funktionshindrad förälder och grejen är att inkluderar du någon så exkluderas lätt någon annan -ialla fall när det kommer till funktionshinder. En miljö som är perfekt för någon i rullstol tex en sk handikapptoalett är väldigt svår att använda för en synskad som får leta sig fram på stora ytor får svårt att hitta handfat, toalett. Ibland får man precis som ditt barn förstår bara inse att alla inte kan vara med på allt alltid och att den här typen av begrepp som tex dam och herr bara är gammelmodiga ord för att beskriva olika slags klippningar. Självklart är ju inte personer som kallar sig tjejer eller kvinnor exkluderade för att de står dam.

     Är det inte ens relevant så fattar väl du också att man inte kräver att blir räknad med. Vad gäller andra typer av inkludering så varför ska vi då ens ha handikappsanpassning om man resonerar som dig? Låt oss då ha trappor överallt för de flesta kan ju faktiskt gå. Bara några få som inte kan, jobbigt för dem liksom. Och jag har ju bara två glutenintoleranta i en grupp jag leder, men jag beställer samma smörgåsar till alla. Det är ju bara de som får gå utan mat, alla andra kan ju äta.

      Vad hindrar en ickebinär från att boka en herrklippning eller damklippning?

     Javisst, så är det ju. Och syftet med utformningen av toaletten är ju inte att exkludera synskadade. Det är bara svårt att tillgodose alla önskemål och behov i ett och samma utrymme. Som en toalett. Eller en mening i en blogg. Vet inte om det riktigt är relaterat, men en bekant sa för tiotalet år sedan, när debatten om huruvida barnen fick klä ut sig till pepparkakor i luciatåget rasade; som vit lönnfet man känner jag mig kränkt när jag ser en snögubbe ⛄☃️

     Just så, är man en minoritet får man vänja sig vid att man är en minoritet. Däremot är inte diskriminering OK, men det är inte diskriminerande att inte bli specifikt omnämnd.

      Nej men det kan vara tröttsamt att aldrig bli benämnd/erkänd och att alltid bli osynliggjord. Tänk om folk bara kunde anstränga sig lite, ibland, när det går/är relevant och inte skadar någon annan? Det betyder väldigt mycket att som minoritet bli sedd. Mycket tråkigt att så många (här) inte vill fatta det.

       Jag är en minoritet i landet jag bor i. Jag förstår verkligen inte det tänket du tar upp. Jag skulle aldrig tänka tanken att majoriteten här ska behöva belysa min existens i någon kapacitet.

       Fast seriöst…välkomna svenskar! Välkomna svenskar och invandrare! Välkomna svenskar, invandrare och samer! Välkomna svenskar, invandrare, samer och EU medborgare! Välkomna svenskar, invandrare, statslösa invandrare, samer, EU medborgare, invandrade EU medborgare, afrikaner. Hur länge ska du hålla på. Och för vems skull?

       Jag tror inte att du inser hur oerhört vanligt det är med migration till exempel. Massor av människor världen över bor långt ifrån den plats där rötterna finns. Massor av människor är i minoritet av något slag. Överallt och hela tiden. Det är inte möjligt för lokalbefolkningen att hela tiden ha ett språk som inkluderar alla. Det kan omöjligt betyda att man exkluderar bara därför.

        ❤?

     Så sant! Inom skolans värld blir det ibland supertydligt när saker ska anpassas. För allas anpassningar fungerar inte alltid tillsammans. Ex elever som behöver så rent på väggarna som möjligt för att inte störas av intryck medans en annan i samma klass behöver se alfabetet på väggen för att lära sig, vems behov går först?
     Det betyder INTE att man inte ska anpassa men att allting inte alltid går att lösa smidigt.

     Självklart ska det finnas hissar, ramper, textad info och talad info mm mm. Om någon blir exkluderad får man be om ursäkt och lösa det så smidigt det går.

   Men Samerna måste ju särskiljas från andra. Blir problematiskt.

    Men dom vill ju själva särskiljas och synas och märkas.

     Sameklippningar? För endast kvalificerade samer.

  Så…eftersom det aldrig kommer kunna gå att inkludera alla så ska man sluta försöka använda ett inkluderande språk överhuvudtaget? Det låter ju jätterimligt. Inte.

   Det låter ju absolut rimligt. Vari ligger logiken att fortsätta ett inkluderande språk som inte inkluderar?

    Skrev du rätt nu? ”Ett inkluderande språk som inte inkluderar”. Då är det ju inte ett inkluderande språk.

     Tror du missade min poäng?

      Ehm jag tror att du missade min. Nyckelordet var: försöka.

       Det är ju din logik som fallerar. Man kan inte kalla något inkluderande om det exkluderar. Nära skjuter ingen hare. ”Försöka” är ingen advokat lösning på ett icke-problem. Ickebinära i andra länder förstår att en frisör klipper frisyrer, inte kön. Den skyltningen visar bara att man har tränats att klipa herrfrisyrer, damfrisyrer och unga barn.

        Adekvat*

        Nej, du fattar fortfarande inte. Om man anstränger sig så går det att i många situationer använda ett inkluderande språk. Det kan man försöka att åstadkomma, om man nu tycker det är viktigt. Men många verkar resonera som att det är ingen idé så låt oss fortsätta som förut. Då försöker man inte ens.

         Jag fattar precis vad du menar. Det är du som inte greppar kritiken Jag har mot detta.

  Eller så sökte salongen just herrar, damer och barn. Inte ickebinära den här gången. Nästa gång kanske de bara vill klippa ickebinära. Alla bjuds inte alltid in till alla sammanhang alltid. I det här fallet är det faktiskt en icke-fråga.

  Orkar inte med sådant här trams. Man gör alltid fingervantar med plats för 10 fingrar även om det finns ett fåtal människor som är född med färre fingrar eller som blivit av med ett finger någon gång. Man kan inte specialanpassa hela samhället efter varenda liten avvikelse som finns, DET GÅR INTE.

   Men man kan ju i alla fall försöka vara inkluderande där det går. Varför måste man ge upp helt. Det om något är ju trångsynt.

    Absolut, Nämn en sak där alla är inkluderade förutom att vi kommer dö en gång.

     Det finns väl hur många sätt som helst att vara inkluderande på. Här var det språket som diskuterades. Ja varför inte bara säga ”Klippningar för vuxna och barn” om man nu måste hitta ett alternativ. I gruppverksamheter finns det hur många sätt som helst att göra sammanhangen mer inklusiva som inte behöver betyda att det skadar någon annan.

      Betyder det att tonåringar/ungdomar inte får klippa sig där då?

       Är det inte kul att göra argument så absurda att det inte går att föra en vettig diskussion!

        Fast poängen är mycket relevant

         Verkligen inte.

          Varför inte? På vilket sätt skulle åldersdiskriminering inte vara relevant om könsdiskriminering är det? Tycker du att Carolas skylt på ett rimligt sätt inkluderar äldre föresten?

           Precis! Ska man vara inkluderade, ska man vara det i alla aspekter. Annars är man inte inkluderande utan vill bara ställ till med bråk.

      Och om jag inte definierar mig som vuxen eller barn? Jag är ingen ålder.

       Jag tror du att du är ett… troll!

       Får människor som identifierar sig som katter klippa sig hos en vanlig frisör tro? ?

   ???amen

   Men det blir ju absurt när man drar det till sådana längder som många här gör. Poängen är väl att KAN man inkludera så varför inte? Ett exempel är ju att säga ”alla” istället för att dela upp det i män och kvinnor, det är enkelt och skadar ingen. Ja förutom alla er som känner er hotade såklart…

    Ingen känner sig hotad av att icke binära får klippa sig på samma salong. Kan inte tänka mig att någon av oss som räknar sig till de gamla genustyperna skulle tänkt tanken att någon inte var välkommen till salongen!

     Det är mååånga i det här kommentarsfältet som känner sig hotade.

      Förklara gärna hur ?

  Tolkningsföreträde? När blev den teorin en sanning?

   Sen alla snöflingor fick tillgång till instagram/TikTok och totalt kunde hänge sig till lärt sig från barnsben dvs att vara kränkta så fort deras behov inte är i centrum och allt är någon annan fel och att allt ska åtgärdas av någon annan. Alltid något att vara upprörd/kränkt över och alltid någon annan som ska visa hänsyn. Alla rörelser som fått gehör och förändrat världen har bestått av människor som inte suttit och gnällt utan bestämt sig för att bli förebilder och arbetat hårt för att vara det. Jag har all respekt för att binära vill inkluderas i vissa viktiga sammanhang men gör då bra saker istället för gå på personer som faktiskt inte är emot er. Alla förstår att bloggaren inte skrev så här för ett exkludera någon, varför inte istället starta frisörsalonger som klipper binära /klipper binära frisyrer om det nu är en viktigt fråga för binära.

   Sen när rasism och andra förtryckande strukturer började tas på allvar.

    Du menar dom rasistiska och förtryckande strukturerna som har störst frivillig invandring i världen? Dom förtryckande strukturerna som individer väljer att söka sig till och ta skydd i?

     Du kan försöka provocera/spela dum hur mycket du vill, du vet precis vad jag menar.

      Varför anser du att argumentation är att spela dum eller är provocerande? Verkar totalitärt av dig.. Medborgare skapar landet tillsammans. Ingen kan ha tolkningsföreträde över en annan i en demokrati. Allt bör kunna diskuteras.

       Tolkningsföreträde handlar om att den som utsätts för någon form av diskriminering har rätt att tolka och definiera detta före den priviligierade gruppen.

        Jag vet vad teorin innebär. Men den är inte en allmänt vedertagen sanning. Den sätter även demokratin ur spel då en grupp ges tolkningsföreträde över en annan. De två principerna är oförenliga med varandra.

         Ja det innebär att privilegierade skulle ha mindre rätt att tolka samtiden.

     Konstig vinkel. Utan att lägga mig i disk som sådan är det nog inte anti rasism som får syd att söka sig till nord. Det brukar handla om socioekonomiska faktorer och säkerhet, men aldrig hört en enda invandrare eller flykting säga ”vi kom till Sverige för att det är så bra mot rasism.”

     Ja, detta är så intressant! Så många klagar på att Sverige är så himla rasistiskt- men det är ju bara för dem att flytta till valfritt annat, mindre rasistiskt land!

     Finns säkert en massa länder som är mindre rasistiska än Sverige med tanke på hur mycket klagomål det hörs om att Sverige är sååååå rasistiskt.

     Finns ju tex en kändis som tar varje tillfälle att klaga på Sverige och svenskar, denna kändis kommer om jag inte minns fel från rumänien eller grekland? Såvitt jag vet så är de krig (?) som uppenbarligen härjade där (?) slut för länge sedan, så, grattis, det är ju bara att åka dit och bo där istället, om nu allt är så jävligt med Sverige!

      Jag tror att du minns fel. Om du inte är väldigt gammal.

  Men tänk på alla flintisar blir inte de kränkta när de inte kan vara försökskaniner?

   Jaa ?? min tanke också! Och måste det vara huvudhåret som friseras, om det skulle komma en flintis med mycket hår på andra ställen av kroppen?!

    Kanske kan ta med sin hund Börje om gullas med till max och som man givigt löjligt många mänskliga engenskaper, då måste väl hunden få identifiera sig som människa om den vill eller?

     Ja så måste det ju vara ?

  Jag tycker dock att jag oftare ser att det delas in i kort, mellan eller långt hår nuförtiden, eftersom hårlängden inte sitter i könet. När jag var i tonåren och hade kort hår så fick jag antingen betala överpris för mitt kön, eller betala för en herrklippning (vilket inte är kul för en 14-åring). Att bara gå efter hårlängden är inte exkluderande och borde vara mer praktiskt för frisören när det gäller avställande av tid och prissättning ?‍♀️

   Ja jag håller med om att det är förlegat att kalla något för dam- eller herr och så vidare. Men inte för att det skulle innebära att icke binära inte får klippa sig där. Att dessutom ta mer betalt av kvinnor. Men det är väl inte ens tillåtet längre ?

    Nä, där jag klipper mig betalar att 710kr som grundpris. Jag som klipper av 30cm hår två gånger om året tycker att det är ett bra pris, min sambo som är van vid manspriser på 100kr och en rakapparat skulle aldrig sätta sin fot där.

     Jösses där skulle inte jag heller sätta min fot, släng på 50 spänn till så får jag både slingor och klippning…

    Tycker inte det är konstigt att skriva barn, herr och damklippning när man har den typen av målgrupp hon antagligen har (småbarnsföräldrar)? Hon hade kunnat lägga till att alla är välkomna, om det var en lgbtq vänlig frisör. Däremot hennes svammel om toaletter och ickebinära? Onödigt. Hade räckt att skriva att hon inte tänkte på det, hon hade inte behövt försvara sig. Jag vill tillägga att som ickebinär person afab, känner jag mig inte bekväm med att gå på herrtoalett, eftersom jag ses som kvinna utåt. Toalettbesök i offentlig miljö är något som kan vara väldigt jobbigt, särskilt i nya miljöer. Som ickebinär är det såklart enklare än för någon som är trans. Sammanfattningsvis, tycker inte hon ska uttala sig om saker hon inte läst på lite om. Särskilt en fråga som är så känslig som könsidentitet är för många.

   Tar det längre tid att klippa ett jämnlångt långt hår än ett kort uppklippt hår? Det beror väl lite på hur tjockt håret är tänker jag. Nu för tiden får man väl inte ta olika mycket betalt av kvinnor och män?

    Jo det får du. Men du måste kunna motivera det med en objektiv anledning, annars är det diskriminering.

  Frågan hon fick är ju en sak, salongen skriver väl inte ut alla på hela planeten som är välkomna.
  Men hennes inlägg, svammel utan dess like och frasen ”välja vilken toalett man vill beroende på vilket kön man är för dagen” (inte direkt citerat) är väldigt kränkande. Som att man vaknar och bestämmer att idag ska jag heta Johan, imorgon blir det kanske Birgitta.

   Ja det är förlöjligande, precis som mycket i detta kommentarsfält.

   Jag önskar att jag kunde löneförhandla som man!

    Go for it? Vad hindrar dig?

  Jag som identifierar mig som en katt då? Känner mig ovälkommen och kränkt som ej blir inkluderad.

   Vad får du ut av att skriva en sådan kommentar? På riktigt?

    Jag är en hund. Voff voff!

    Vet ej vad hen fick ut av det. Men på riktigt, troligtvis exakt samma sak som du när du skrev din kommentar. På riktigt alltså.

     Nöff nöff

  Hej, alla tjejer. Hur mår ni?

   ??

   Svinbra!! Hur mår du tjejen? ?

  Världen har blivit stollig. Tacka vet jag för i tiden när män var män och kvinnor var kvinnor. Nu vet man inte vad som är vad längre.

  Människoklippning kan man skriva förslagsvis. Men då exkluderar man dem som känner sig som djur, och möjligen folk som är gifta med träd (jo, det finns).

  Fattar inte ens varför hon försöker svara på frågan så utförligt. Kunde bara skrivit att alla är välkomna, och sagt att detta är standardsätt för att dela upp prissättningen.

  Samt, Bloggbevakning eldar nu på om ”tolkningsföreträde”. Hur ska isåfall en person som inte har tolkningsföreträde ens kunna svara på eller diskutera en sådan här fråga, nä, det är dömt att misslyckas. Tolkningsföreträde används nu som ett smart härskarteknikknep som skall få måltavlan verka obildad, empatilös, samt att hålla käft och tyst nicka med i det tolkningsföreträdaren säger. Huruvida det är en effektiv väg framåt vete tusan.

  Samtidigt kan man faktiskt inte begära av någon att vederbörande tar ansvar för någon annans känslor. CW kan ansvara för vilka värderingar som hon själv uttrycker men inte hur dessa tas emot. Andra vuxna människor ansvarar för sina egna tolkningar, känslor och inteyck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.